Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 10:30 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


KALAU IDEA TUN MAHATHIR SUDAH LAPUK, APA PULA IDEA SEGAR SALLEH?

Posted: 18 Jan 2017 04:37 PM PST

Banyak idea Tun Mahathir Mohamad mengenai bagaimana sesuatu perkara itu perlu dilakukan dikatakan sudah ketinggalan zaman dan tidak lagi berkesan.

Dalam lain perkataan, banyak idea beliau dianggap sudah lapuk sebenarnya.

Selain itu, Tun Mahathir juga dinasihatkan agar meningkatkan pengetahuan bagaimana sesuatu perkara itu dilakukan serta memahami maksud globalisasi.

Wowww...mesti yang berkata demikian jauh lebih hebat berbanding Tun Mahathir.

Siapakah orangnya? Tidak lain yang berkata sebegitu ialah Salleh Said Keruak, Menteri Komunikasi dan Multimedia.
Sebagaimana yang kita semua tidak mampu nafikan, idea-idea Tun Mahathir bukan saja cemerlang ketika beliau berkuasa selama 22 tahun dahulu, bahkan wibawanya masih kekal disanjung dunia sehingga sekarang.
Read More / Baca Lagi >>

‘Jika Pakatan menang lagi di Selangor, PAS tiada peranan’

Posted: 18 Jan 2017 04:35 PM PST

Ia merupakan pilihan parti Islam itu sendiri kerana enggan menyertai Pakatan Harapan, kata Amanah.
salahuddin-1
PETALING JAYA: Amanah berkata ia akan menggantikan PAS dalam sebarang kerajaan yang dibentuk oleh Pakatan Harapan (PH) sekiranya menang lagi di Selangor pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14).
Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub berkata, ia juga akan menyaksikan PAS tidak lagi menjadi sebahagian kerajaan negeri Selangor seperti sekarang, di mana ia masih diwakili dalam kerajaan campuran yang turut melibatkan musuhnya DAP.
"Selagi mana PAS tidak masuk dalam PH, kita tidak akan ambil kira mereka," katanya kepada FMT.
PH yang menyatukan PKR, DAP dan Amanah di samping kerjasama dengan PPBM, menggantikan Pakatan Rakyat yang terkubur ekoran perselisihan PAS dan DAP.
Amanah ditubuhkan pada lewat 2015, selepas kemenangan puak yang mahu PAS lebih tegas mempertahankan matlamatnya melaksanakan undang-undang syariah yang lengkap dengan hudud, sesuatu yang tidak dipersetujui rakan komponen lain.
PAS kini mempunyai 13 kerusi daripada 56 kerusi negeri di Selangor, manakala 3 daripada exco negeri diwakili parti itu.
Negeri itu ditawan daripada Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya 2008, dan sekali lagi dengan majoriti lebih besar pada 2013.
Salahuddin berkata, PAS kini berdiam diri dan tersangkut dalam isu melibatkan Selangor kerana parti Islam itu mempunyai kepentingan dan masih lagi memegang tampuk kuasa di peringkat exco.
"Mereka tersangkut di situ kerana kuasa, bukan demi akidah sangat. Yang lain mereka maki hamun, tetapi di Selangor tidak, ia kerana mereka ada kuasa," katanya.
Masa depan Umno
Salahuddin berkata salah satu sebab utama Pakatan akan terus memerintah Selangor adalah disebabkan kurangnya pemimpin berkaliber BN, khususnya Umno.
Read More / Baca Lagi >>

SKANDAL FELDA: DULU SIBUK MEMBELI, SEKARANG SIBUK MENJUAL....

Posted: 18 Jan 2017 04:35 PM PST

Ketika Felda dipengerusikan oleh Isa Samad, agensi itu sibuk membeli banyak hotel serta hartanah di dalam dan luar negara. Di London saja, Felda membeli dua hotel ketika era Isa Samad. 

Dengan bangganya, bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu pernah mengumumkan bahawa Felda sudah memiliki 12 hartanah di dalam dan luar negara.
Tumpang seronoklah para peneroka dengan berita itu kerana ia dikhabarkan turut menandakan kejayaan mereka, di samping mampu menambah pendapatan Felda, meskipun mustahil bagi peneroka di Jempol atau Pengerang misalnya, untuk menjejakkan kaki hingga ke London sama.

Tetapi, sebaik saja tempat Isa Samad di Felda digantikan dengan Shahrir Samad, beliau kini sibuk pula mahu menjual hotel dan hartanah tersebut.
Tidak saja hotel di London, bahkan Shahrir memberitahu, lebih banyak aset dan hartanah Felda akan dijual pada tahun ini.

Alasannya, Felda mahu mengukuhkan aliran tunai, selain aset-aset tersebut tidak dikatakan memberi pulangan yang baik.
Selain itu, tambah Shahrir lagi, aset-aset di luar negara itu tidak mempunyai "nilai sentimental"  kepada rakyat negara ini.

Kalau tidak memberi pulangan yang baik, tujuan membeli dulu atas sebab apa?

Pokoknya, antara dua anak "Pak Samad"  ini, yang dulu sibuk membeli, yang mengganti sibuk menjual.
Kata orang-orang di kedai kopi, kalau ketika membeli mungkin ada pihak-pihak tertentu akan mendapat komisyennya, ketika menjualnya kembali, adakah pihak lain pula akan mendapat komisyen juga?

Peneroka juga yang melopong akhirnya...

Masalah hak asasi manusia di Malaysia, apa UMNO-BN buat?

Posted: 18 Jan 2017 04:33 PM PST

GEORGE TOWN, 18 JAN: Keyakinan masyarakat antarabangsa dan tempatan terhadap situasi merosot hak asasi manusia di negara ini harus dikembalikan melalui beberapa tindakan serius oleh Kerajaan Persekutuan.
Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuri Patto berkata, langkah itu termasuk memansuhkan Akta Hasutan, Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA) serta undang-undang lain yang menghalang kebebasan bersuara.
"Malaysia, sebagai negara yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen  bertanggungjawab menjamin hak kebebasan bersuara, berhimpun, beragama dan kebebasan rakyat untuk menyertai mana-mana badan atau persatuan seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.
"Oleh itu, bagi menjunjung undang-undang tertinggi ini, amat wajar bagi kerajaan untuk memansuhkan sebarang akta yang menggugat hak asasi manusia demi membersihkan imej negara yang tercalar di mata dunia," katanya kepada Roketkini.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai Laporan Human Rights Watch (HRW) 2017 yang dikeluarkan pada Khamis minggu lalu yang mendapati prestasi hak asasi manusia di negara ini "merosot dengan ketara" sepanjang tahun lepas.
Laporan setebal 687 halaman membabitkan lebih 90 negara itu menyentuh antara lain hukuman penjara 18 bulan mengikut Akta Rahsia Rasmi (OSA) yang dihadapi Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli ekoran pendedahan sebahagian laporan audit syarikat milik penuh negara, 1MDB.
Hukuman di bawah akta tersebut dilihat ramai pemerhati sebagai usaha kerajaan UMNO-Barisan Nasional (BN) mengekang kritikan sesetengah pemimpin pembangkang yang lantang menyuarakan kebimbangan mereka mengenai skandal kewangan membabitkan syarikat itu.
Read More / Baca Lagi >>

Pas tidak akan jadi ‘king maker’: Amanah

Posted: 18 Jan 2017 04:31 PM PST

SHAH ALAM – Pas tidak akan menjadi 'king maker' (penentu kemenangan) untuk PRU14 akan datang, kata Ketua Organisasi Parti Amanah Negara (Amanah), Suhaizan Kaiat.
Katanya, strategi politik makan keliling yang dimainkan Pas sekarang bukan sahaja akan menyebabkan parti itu rugi, malah turut menyebabkan tersisih daripada arus perdana  politik negara.
suhaizan-kaiat "Tujuan Pas adalah untuk BN atau Pakatan tidak boleh menang besar dalam PRU sehingga tidak boleh membentuk kerajaan yang kukuh.
"Sekiranya itu berlaku, maka Pas akan menjadi king maker untuk mana-mana pihak membentuk kerajaan," katanya dalam kenyataan.
Pengarah Pilihan Raya Pas, Datuk Mustafa Ali semasa Majlis Perasmian Mesyuarat Agung cawangan Pas Kota Bharu 15 Januari lalu telah menyatakan keputusan Majlis Syura Pas.
Antaranya adalah Pas tetap akan berlawan dengan BN pada PRU akan datang.
Pas juga tidak akan bekerjasama dengan DAP dan Amanah, sebaliknya mahu bekerjasama dengan Bersatu dan PKR.
"Agenda Pas untuk melawan BN pada PRU akan datang adalah untuk mengurangkan kemenangan BN. Agenda Pas menentang Amanah dan DAP juga adalah bertujuan untuk mengurangkan kemenangan Pakatan Harapan.
"Agenda Pas untuk berbaik dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan PKR pula adalah bertujuan untuk memecah belahkan Pakatan Harapan," katanya lagi.

Jurang kaya-miskin antara masalah utama persekolahan Malaysia, kata pengkaji

Posted: 18 Jan 2017 04:26 PM PST

Di Malaysia, sistem pendidikan lebih menguntungkan kelas atasan dan pertengahan dan ini dapat dilihat dalam penguasaan bahasa di kalangan mereka.
Woolcock
SUBANG JAYA: Kajian 18 bulan seorang profesor Universiti Harvard dari Amerika Syarikat mengenai sistem pendidikan di Malaysia mendapati jurang besar golongan kaya dan miskin, di mana golongan miskin jauh ketinggalan.
"Sistem pendidikan berfungsi dengan baik untuk golongan atas, tetapi cabaran besar adalah menjadikan ia berfungsi kepada semua orang, termasuk penduduk luar bandar dan masyarakat terpencil," kata Profesor Michael Woolcock kepada FMT.
Satu daripada penemuan Woolcock ialah lebih separuh (51%) daripada golongan pekerja kilang tidak pandai membaca buku panduan atau melakukan prosedur asas.
"Mereka tidak dapat menggunakan teori atau memahami bahasa Inggeris. Ia bukan isu geografi," katanya kepada FMT.
"Di Malaysia, ia adalah isu kelas. Jika mahu satu sistem berjaya, ia perlu berkesan buat semua orang."
Woolcock merupakan antara panelis Forum Dasar Awam Asia 2016 yang dianjurkan bersama Harvard Kennedy School dan Jeffrey Cheah Institute of Southeast Asia di sini semalam.
Beliau turut mengakui halangan terbesar dalam penguasaan bahasa Inggeris.
Katanya, seperti negara Eropah, wujud perbahasan hangat sama ada penggunaan bahasa Inggeris akan menjejaskan penggunaan bahasa ibunda.
"Perbahasan sedemikian sering berlaku tetapi mereka berjaya mencari jalan penyelesaiannya. Mereka mengajar bahasa Inggeris dengan baik sehinggakan warga Eropah fasih 2 bahasa itu (bahasa Inggeris dan bahasa ibunda mereka)."
Menurutnya, di Iceland, mereka mengambil serius bahasa ibunda.
"Tetapi, mereka mengakui mereka berasal dari sebuah negara kecil dan jika mereka hanya boleh berbahasa Iceland, ekonomi mereka mungkin tidak berfungsi kepada keperluan ekonomi dunia.
"Semua orang bercakap bahasa Iceland dan Inggeris. Mereka belajar bahasa Inggeris untuk berniaga dengan orang Itali, Sepanyol dan orang lain."
Sebaliknya, di Malaysia, mereka yang bertutur dalam bahasa Inggeris adalah daripada kelas atasan dan pertengahan.
Woolcock berkata, sistem pendidikan perlu memanfaatkan semua lapisan masyarakat.
Sebagai contoh, beliau berkata, kajian beliau di Palestin menunjukkan sebuah sekolah di tengah zon perang mendapat markah tinggi bertaraf antarabangsa.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal Felda: Tiada keperluan sahut cabaran Pengarah NOW

Posted: 18 Jan 2017 04:26 PM PST


KUALA LUMPUR - Pengerusi Felda, Tan Sri Shahrir Abdul Samad berkata, tiada keperluan untuknya membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkenaan ketirisan dalam syarikat berkaitan kerajaan itu.
Shahrir menegaskan negara ini mempunyai sistem perundangan dan pihak berkaitan "tahu" dalam melaksanakan tanggungjawab mereka.
"Semua itu nak dicabar, hanya cakap-cakap. Banyak orang buat kerja mereka sendiri, negara ini ada sistem, bukan tunggu cabaran personaliti atau tokoh-tokoh untuk kita buat kerja," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas cabaran Pengarah Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat Kebangsaan (NOW), Akmal Nasir supaya Felda membuat laporan kepada SPRM mengenai ketirisan dialami syarikat berkaitan kerajaan itu.
Akmal dalam kenyataan hari ini mencabar Shahrir membuat laporan kepada pihak berkuasa termasuk polis dan SPRM untuk menyiasat sama ada Felda mempunyai unsur jenayah atau rasuah akibat berlaku ketirisan.
Terdahulu, Shahrir yang juga Pengerusi Majlis Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) menyaksikan majlis menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) antara Indienomics dan Mahasiswa Turun Parlimen (Mantap).
Read More / Baca Lagi >>

Tahniah Tun M, Anda serang di sasaran yang tepat!

Posted: 18 Jan 2017 04:16 PM PST


Oleh : Mohamed Hanipa Maidin
Kini, hampir setiap hari TV3 menyerang Tun Mahathir khususnya menerusi Buletin Utama berhubung kenyataan Tun Mahathir yang mempersoalkan adakah haji yang dilakukan dengan wang 1MDB akan mendapat status haji mabrur.

Bagi saya, kritikan Tun Mahathir itu betul betul memberi tekanan kepada Najib kerana kritikan itu sepertimana orang putih kata " hit the nail on the head" ( " betul betul kena kat tempat yang sesuai ) Mengapa saya kata begitu ? Jawabnya , Najib terpaksa guna puak puak agama untuk mempertahankan dirinya dan 1MDBnya. Maka kita dengarlah pelbagai fatwa dari puak puak agama yang sokong Najib menghentam Tun Mahathir hampir setiap hari.
Saya tidak suka tonton TV3 tetapi tertonton di rumah Buletin Utama yang siarkan kritikan puak agama ke atas kenyataan Tun Mahathir tersebut. Maka saya dapat melihat ada puak agama yang pertikai kelayakan Tun Mahathir bercakap soal ibadah haji atau soal agama.
Yang lebih melucukan ada puak agama yang mempertahankan tindakan orang yang pergi haji guna wang 1MDB kerana wang itu digunakan untuk menolong mereka yang miskin dan tidak berkemampuan untuk tunaikan haji.
Dalam hati , saya berbisik" apa punya hujah lah ni ?" . Tidakkah puak agama yang guna hujah ini sedar, tidak seperti ibadat lain, ulama meletakkan syarat antara lain kemampuan kewangan bagi mewajibkan orang yang ingin tunaikan haji ? Dengan lain perkataan, jika tidak ada duit nak tunai haji, gugurlah kewajipan itu.
Jika tunaikan haji ini boleh dilakukan oleh semua orang , apa gunanya Islam letakkan syarat kemampuan itu.Jika haji kena dilakukan tanpa kira orang itu tidak mampu atau miskin, salahkah jika orang miskin mungkin perlu mencuri supaya dapat duit untuk pergi haji?
Read More / Baca Lagi >>

China Komunis sedang beri ‘gundik dan candu’ khayalkan Malaysia

Posted: 18 Jan 2017 04:14 PM PST

"Tidak hairanlah kalau Malaysia dan Singapura sedang digula-gulakannya seperti hulubalang (warlords) China zaman silam mengkhayalkan Maharaja China dengan gundik-gudik dan candu."

Demikian kata bekas Ketua Pengarang New Straits Times, Datuk A Kadir Jasin yang mengulas kebelakangan ini China amat selesa dengan Malaysia dan mula akrab dengan Singapura selepas kematian Lee Kuan Yew pada 2015.

Beliau berkata, China kini memperluaskan hegemoninya secara tersirat melalui kuasa tentera dan tersurat melalui ekonomi, di mana Malaysia dan Singapura dianggap sebagai sebahagian daripada 'wilayahnya' di bawah projek 'one belt one road' (Obor).

Katanya, di bawah projek Obor inilah China sangat agresif memasarkan teknologi kereta apinya kepada Malaysia dan Singapura serta memberi pinjaman berbilion ringgit bagi melaksanakannya.

"Kalau pada zaman silam semua laluan dikatakan berakhir di Rom, di bawah Obor, semua laluan, khususnya kereta api, berakhir di Beijing.

"Bagi Najib (Datuk Seri Najib Razak) yang sedang lemas dalam hutang 1MDB dan musibah pertumbuhan ekonomi yang mendatar, dasar China ini umpama pucuk dicita ulam mendatang.

"Beliau mengambil kesempatan menjual dan menggadaikan aset negara, khususnya tanah, kepada China untuk menimbus bangkai 1MDB," kata wartawan veteran itu dalam blog beliau hari ini.

A Kadir berkata, setelah berjaya menjinakkan negara-negara yang bersempadan dengannya melalui kuasa tentera dan ekonomi, kini China berusaha menjinakkan pula negara-negara barisan kedua seperti Malaysia, Singapura, Filipina dan Indonesia.
Read More / Baca Lagi >>

Mohd Amar : Sudah 2 kali bincang kerjasama Pas-Bersatu

Posted: 18 Jan 2017 03:35 PM PST

Mohd Amar Nik Abdullah KOTA BHARU - Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah akui parti itu mengadakan perbincangan untuk membentuk kerjasama politik dengan Bersatu.
Bagaimanapun Timbalan Menteri Besar Kelantan itu berkata, sehingga kini belum ada sebarang keputusan dimuktamadkan setelah dua sesi perbincangan diadakan.
"(Kita akui) ada jumpa (Bersatu), sudah dua kali perjumpaan dibuat, kalau DAP tak puas hati nak buat macam mana," katanya selepas mesyuarat Exco Kerajaan Kelantan.
Sebelum ini, Ketua Penerangan Pemuda Pas, Fadhli Shaari yakin sebarang usaha ke arah kerjasama antara Pas dan Bersatu boleh dilakukan walaupun beberapa kenyataan negatif dikeluarkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamed.
Mengulas mengenai ketidakhadiran parti itu di pelancaran Bersatu Sabtu lalu, beliau berkata, pihaknya mempunyai alasan tersendiri.
"Antara faktornya beliau berkata, majlis itu dihadiri Parti Amanah Negara (Amanah) dan DAP.
"Pendirian kita, kalau ada DAP dan Amanah, kita tak akan bersama, itu jelas," katanya.
Dalam masa yang sama Mohd Amar ketika menjawab dakwaan Penasihat DAP, Lim Kit Siang bahawa Pas memberi sokongan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, beliau berkata ia adalah kenyataan yang tidak tepat.
"Lim Kit Siang kena cerdik sikit, jangan buat kenyataan tak menentu, sebab itu tuduhan, bila pula kita nak sokongan Najib. pilihan raya memang  pun (Pas) lawan Umno," katanya.

Sertai program Pakatan Harapan, Mahfuz memang cabar PAS - Daeng Sanusi

Posted: 18 Jan 2017 03:34 PM PST

Tetapi pengerusi disiplin PAS berkata tindakan terhadapnya tidak boleh diambil kerana sehingga hari ini jawatankuasa itu masih tidak menerima laporan daripada ahli parti.
daeng-mahfuzPETALING JAYA: Pengerusi Siasatan Jawatankuasa Disiplin PAS berkata Datuk Mahfuz Omar mencabar pucuk pimpinan parti apabila masih terus terbabit dalam program anjuran Pakatan Harapan.
Bagaimanapun, Datuk Dr Daeng Sanusi Daeng Mariok berkata tiada tindakan boleh diambil ke atas Mahfuz kerana sehingga kini belum menerima laporan daripada ahli parti terhadap ahli Parlimen Pokok Sena itu.
"Tindakan Mahfuz memang mencabar PAS. Tapi, untuk mengambil tindakan selanjutnya, ia bergantung pada pertimbangan pimpinan PAS. Kalau ada laporan, kami akan teliti.
"Jawatankuasa Disiplin PAS hanya menunggu laporan, jika ada laporan kami akan bertindak. Tetapi setakat ini masih tidak ada laporan lagi," katanya kepada FMT.
Mahfuz sebelum ini secara terbuka menghadiri program anjuran Pakatan Harapan termasuk himpunan Bersih 5 dan terbaru hadir ke majlis pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).
Malah, Mahfuz yang juga bekas ketua penerangan PAS itu turut mengkritik partinya apabila tidak menghantar wakil pada majlis itu dan menyifatkan PAS seolah-olah enggan menjalinkan kerjasama bersama gabungan pembangkang seperti diingini rakyat.
Sementara itu, Mahfuz ketika dihubungi FMT berkata beliau percaya tidak melakukan sebarang kesalahan yang boleh menyebabkan dikenakan tindakan dan dilucutkan keahlian.
"Saya tidak fikir pemimpin PAS akan ambil tindakan jika saya tidak buat salah, pemimpin PAS masih lagi rasional.
Read More / Baca Lagi >>

Pandangan terhadap pelaburan China Komunis ke Malaysia

Posted: 18 Jan 2017 03:32 PM PST


Perana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak (kiri) ketika bertemu dengan Presiden China Xi Jinping ketika lawatan rasmi beliau ke negara itu tahun lalu.Perana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak (kiri) ketika bertemu dengan Presiden China Xi Jinping ketika lawatan rasmi beliau ke negara itu tahun lalu.
Pelaburan negara China bernilai RM144bilion melalui 14 memorandum atau perjanjian usaha sama 'business to business'(B2B) yang dijalin dengan Malaysia jika gagal dikawal oleh kerajaan berkemungkinan negara tidak akan mendapat limpahan nikmat daripada perjanjian yang dimeterai itu.
Malah dakwaan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini ada kewajarannya jika pelaburan dari China dalam bidang pertahanan, ekonomi, pertanian, pendidikan, kewangan dan pembinaan itu boleh mengugat kedaulatan negara sekiranya Malaysia menerima pelaburan lansung asing (FDI) membabitkan pinjaman kewangan dan pembelian tanah bukan hanya pemindahan teknologi dan tenaga kerja ke negara ini semata-mata .
Dalam satu pertemuan diadakan Malaysia Dateline dengan sumber (tidak didedahkan) menjelaskan, pelaburan FDI agak berbeza dengan pinjaman, yang mana sesuatu pelaburan dari luar negara ke Malaysia, tidak perlu membayar balik modal yang dilaburkan.
"Pelaburan FDI biasanya Malaysia boleh mengenakan syarat supaya ianya dilibatkan dengan syarikat dan tenaga kerja tempatan supaya teknologi secara tidak lansung dapat dipindahkan.
"Jika pelaburan dalam bentuk pinjaman kewangan, untuk memajukan negara keupayaan kerajaan untuk membayar balik pinjaman itu perlu difikirkan dengan kadar faedah tertentu.
"Sekiranya perjanjian usahasama B2B dalam enam bidang keutamaan itu gagal dikawal berkemungkinan, Malaysia tidak mendapat limpahan nikmat dari usahasama yang dijalin dengan China," ujar sumber itu.
Sebanyak 14 memorandum atau  perjanjian usahama China ke Malaysia meliputi bidang pertahanan, ekonomi, pertanian, pendidikan, kewangan dan pembinaan.Sebanyak 14 memorandum atau perjanjian usahama China ke Malaysia meliputi bidang pertahanan, ekonomi, pertanian, pendidikan, kewangan dan pembinaan.
Sekiranya negara meminjam wang adalah lebih wajar memastikan agar sesuatu projek yang akan dilaksanakan kelak berdaya maju supaya mampu membayar balik jumlah pinjaman.
Dengan melakukan analisa daya maju ianya boleh mengetahui kemampuan negara untuk membayar semula pinjaman pada tempoh masa tertentu.
Ditanya kesesuaian jalinan usahasama membabitkan China dan Malaysia dalam keadaan ekonomi global yang tidak menentu hari ini Laporan International Monetory Fund (IMF) dijadikan penanda aras.
"Jika melihat kepada Laporan International Monetory Fund (IMF) menunjukkan harga komoditi yang lain turut menurun sebanyak 19%, ini bermakna hasil dari sumber komoditi juga akan menyusut.
"Tidak dinafikan nilai mata wang Malaysia telah jatuh rendah berbanding dengan mata wang Amerika dan lain-lain negara.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia hadapi masalah kewangan punca China Komunis dipilih bina ECRL

Posted: 18 Jan 2017 03:29 PM PST

Malaysia bukan sahaja menghadapi masalah kewangan untuk membiayai perbelanjaan pembangunannya, malah untuk membayar insentif seperti Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) seperti diumumkan dalam Belanjawan 2017 lalu.
Profesor Adjunct Pengajian Ekonomi dan Pembangunan di Universiti Malaya (UM), Tan Sri Kamal Salih berkata, keadaan ini menyebabkan Kerajaan Persekutuan terpaksa mencari sumber lain yang membolehkan dana asing mengalir masuk ke dalam negara dengan menyerahkan Projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) kepada China.

"Kerajaan menghadapi masalah kewangan yang boleh dibelanjakan untuk pelaburan, membangunkan infrastruktur, memberi insentif termasuk untuk membayar BR1M dan sebagainya untuk menampung sara hidup rakyat.
"Dia tidak ada sumber lain melainkan terpaksa meminjam tetapi sumber pinjaman terbatas disebabkan kos pinjaman kita semakin tinggi," kata bekas Pengarah Eksekutif Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) itu kepada SelangorKini.
Bagaimanapun jelasnya, Kerajaan Persekutuan perlu mengkaji bagaimana langkah itu mampu memberi kesan pengaruh China terhadap Malaysia.
Terdahulu, projek ECRL sepanjang 688 kilometer yang menelan kos sebanyak RM55 bilion diserahkan secara 'bulat-bulat' kepada China termasuk aspek membekalkan modal, kepakaran, peralatan dan tenaga kerja.
Walaupun projek ini boleh dianggap sebagai satu pelaburan asing namun disebaliknya merupakan satu langkah mendapatkan pinjaman daripada China melalui projek ini.
Read More / Baca Lagi >>

Sejarah Tak Pernah Menipu....Tapi Penyangak Mudah Lupa...!!!

Posted: 18 Jan 2017 03:24 PM PST

Pemimpin2 AMENO lah penyangak sebenar yg gadai tanah2 Melayu di Pulau Pinang..

LGE yang perkenalkan GST..
LGE perkenalkan 1MDB..
LGE naikkan harga minyak masak..
LGE hapuskan subsidi gula, tepung, beras ST
LGE naikan tarif elektrik
LGE perkenalkan MKN.
LGE naikkan caj TOL, tambang pengangkutan awam..
LGE jual EDRA Global Energy pada PRC
LGE jual bandar Malaysia pada PRC..
BUKAN Najib Razak....

Sejak Merdeka "DAP" Perintah Malaysia Orang Melayu Tergadai...!!!

Posted: 18 Jan 2017 03:21 PM PST

Sejak DAP perintah Malaysia, Tanah Rizab Melayu yang ditetapkan nisbah 50 peratus oleh Raja-Raja Melayu kini hanya tinggal 12 peratus

Jahat sungguh DAP !!

HEBAT Strategi Najib.....Jual Negara Dan Rakyatnya...!!

Posted: 18 Jan 2017 03:17 PM PST


..tergadai aset/ tanah negara kpd Komunis-China.

..hapus subsidi tepung, beras, gula, elektrik, minyak & minyak masak.

..guna aset kerajaan bawak anak-beranak bercuti ke luar negara.

..RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadi Najib.

..Felda rugi lebih RM2 bilion.

..syarikat MAS bungkus muflis.

..rancang larang 'kapcai' masuk KL.

..tak serik2 menipu & perbodohkan rakyat..

DULU SIBUK MEMBELI, SEKARANG SIBUK MENJUAL..

Posted: 18 Jan 2017 03:14 PM PST


Dah habis kena jual semua, jadi la mcm pak mentua abdul wahubbbb , kena lelong kat pasar karat... 'TUAN PENASIHAT' 25% tibai dulu semua..

MUDAH JADI PENYANGAK..
Bila Dah Rugi,
Bila Dah Tiris,
LETAK JAWATAN selesai masalah.

#LebihBaikMeninggal daripada menyusahkan rakyat..

Duit Felda Bocor...Tapi Tak Disiasat SPRM ?

Posted: 18 Jan 2017 03:12 PM PST

Menyorok ketirisan Felda duit rakyat adalah sifat penyangak..!!!

Mengaku tiris tetapi masih boleh bergelak sakan...?

Berani Kerana Benar, Takut Kerana Salah.

Jahanam Felda dibuatnya oleh kedua2 'ANAK PAK SAMAD'

Posted: 18 Jan 2017 03:08 PM PST

Isa SAMAD.. sibuk beli hotel.
Shahrir SAMAD.. sibuk jual hotel.

Bila Isa SAMAD sama umum beli hotel, tumpang seronoklah peneroka2 dengan berita itu kerana ia dikhabarkan turut menandakan kejayaan mereka. KAH KAH KAH !!

Kata orang-orang di kedai kopi, kalau ketika membeli mungkin ada pihak-pihak tertentu akan mendapat komisyennya, ketika menjualnya kembali, adakah pihak lain pula akan mendapat komisyen juga?

Yang untungnya..'TUAN PENASIHAT' 25% tibai dulu..

JUAL ASSET UNTUK BAYAR HUTANG.....!!!

Forest City diramal isu utama PRU14

Posted: 18 Jan 2017 03:00 PM PST

Ada kemungkinan besar isu bantahan berterusan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) terhadap projek Forest City di Johor akan mendominasi kempen pilihan raya umum akan datang, lapor sebuah akhbar luar hari ini.
Dalam analisis South China Morning Post itu, penyelidik politik di Institut Kajian Asia Tenggara - Yusof Ishak, Mustafa Izzuddin, berkata perjanjian bernilai berbilion ringgit antara Putrajaya dan Beijing serta pemaju harta tanah negara itu menyebabkan rasa kurang senang orang ramai.
BERSATU - terutama pengerusinya, Tun Dr Mahathir Mohamad - sejak beberapa minggu lalu menuduh Putrajaya mengancam kedaulatan negara melalui pembangunan projek Forest City.
Beberapa pegawai kerajaan dan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar yang mempunyai pegangan dalam projek berkenaan menafikan dakwaan Dr Mahathir.
Bersandarkan kepada laporan Bloomberg pada November tahun lalu, Dr Mahathir berkata, 700,000 unit kediaman akan dibina di atas tanah seluas 1,400 hektar dengan menyasarkan warga China sebagai pembeli utama.
Menurut Mustafa, hujah yang dikemukakan adalah penting kerana Johor menjadi tempat kelahiran Umno, manakala BERSATU pula menganggap negeri berkenaan sebagai tumpuan utamanya.
Read More / Baca Lagi >>

Kuda-kuda hitam saya masih kuat, kata ulamak Pas

Posted: 18 Jan 2017 02:58 PM PST

Mokhtar Senik di sisi kereta Mercedes miliknya yang juga pernah dimuat naik di Facebook pada Disember 2015.Mokhtar Senik di sisi kereta Mercedes miliknya yang juga pernah dimuat naik di Facebook pada Disember 2015.
Mengakui tindakannya sengaja mahu 'cucuk rusuk orang', Ketua Dewan Ulama Pas Pahang memuat naik dua foto kereta mewah yang digelarnya sebagai 'kuda-kuda hitam' di akaun Facebook miliknya semalam.
Dalam status yang turut mengandungi beberapa kesalahan ejaan itu, Ustaz Mokhtar Senik menyifatkan kedua-dua kenderaan tersebut masih dalam keadaan elok walaupun digunakan untuk banyak program parti melibatkan perjalanan yang jauh.
"Selesai sudah perasmian serentak Mesyuarat Agung cawangan2 Kawasaj(n) Tan(m)bun. Esok mesyuarat Pas Pusat Pulak. ptg tadi sebelum ke Perak Mesyuarat Lajnah Dakwah Pusat. Alhamdulillah kuda2 hitam saya masih kuat," dipetik daripada kenyataannya.
Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat itu pada masa sama mengaitkan dengan nikmat Allah tetapi pada ayat terakhir memberitahu kenyataannya itu mahu 'menguji'.
"Nikmat yg Allah beri adalah untuk agama Allah. Status nak test," tulisnya dalam status yang dimuat naik pukul 12.59 tengah malam, 14 Januari itu.
Mendapat hampir 290 'like' setakat awal pagi hari ini, Mokhtar dalam satu komentarnya mengaku sengaja memuat naik status berkenaan.
"saje je post status cucuk rusuk org. nak tgok melompat ke tak?" ujarnya lagi yang menggunakan nama 'Mokhtar Dup' (Dewan Ulamak Pas) bagi media sosial itu.
Ini bukan kali pertama Mokhtar menayangkan kedua-dua kereta import itu. Pada 17 Disember 2015, pemimpin Pas yang pernah ditahan ISA selama tiga tahun selepas terbabit dengan kumpulan Al-Maunah itu juga memuat naik kisah kedua-dua 'kuda hitam' yang sama yang dikatakannya masuk bengkel.
Dalam hal berkaitan, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada September tahun lalu seperti diceritakan Ketua Penerangan parti itu, Nasrudin Hassan didakwa pernah mengingatkan supaya membaca al-Quran dan jangan hanya membaca Facebook.
Satu lagi kereta mewah dimiliki Mokhtar.Satu lagi kereta mewah dimiliki Mokhtar.

Kesetiaan saya bukan membuta tuli, Muhyiddin pertahan Dr M

Posted: 18 Jan 2017 10:11 AM PST

Muhyiddin berkata, dasar kerajaan menetapkan tanah yang dijual kepada pelabur asing mesti tidak berstatus hak milik kekal bagi mengelakkan ia tidak jatuh ke tangan pihak asing.
muhyiddin-mahathir
PETALING JAYA: Tan Sri Muhyiddin Yassin tampil mempertahankan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam isu pelaburan China di bidang hartanah Johor, sambil mengulangi pendirian bekas perdana menteri itu yang penglibatan syarikat asing dalam hartanah tidak boleh dianggap satu bentuk pelaburan menguntungkan rakyat.
Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu berkata, pelaburan asing bermakna kerajaan menyediakan tanah kepada syarikat asing membina kilang untuk mengeluarkan produk, tetapi tanah itu bukan milik kekal warga asing.
"Tanah ini dimiliki secara sementara dan apabila tempoh pajakan tamat, ia mesti dikembalikan semula kepada kerajaan. Daripada pelaburan asing ini, rakyat mendapat manfaat dari segi peluang pekerjaan, pemindahan teknologi dan limpahan ekonomi di kawasan sekitar. Di samping itu, negara tidak kehilangan tanah kepada syarikat asing," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Bagaimanapun, Muhyiddin mendakwa keadaan sebaliknya berlaku di Johor kerana projek Forest City bukan satu bentuk pelaburan asing, sebaliknya penjualan tanah kepada syarikat asing kerana dasar kerajaan menetapkan tanah dijual kepada pelabur asing tidak boleh berstatus hak milik kekal bagi mengelakkan ia jatuh ke tangan warga asing.
"Syarikat asing tidak menanam modal, sebaliknya membeli tanah-tanah untuk dibangunkan dan dijual. Pekerja terdiri daripada warga asing yang sebahagian besarnya didatangkan dari China dan bahan binaan juga dari China.
"Malah, pembeli unit kediaman berjumlah 700,000 unit kesemuanya juga sebahagian besarnya adalah warganegara China. Justeru, apa manfaatnya kepada rakyat Malaysia dan negara ini, selain keuntungan yang diperolehi syarikat tempatan menjalin usaha sama dengan syarikat China?
"Adakah dasar ini tidak dipatuhi kerajaan negeri Johor ketika meluluskan penjualan tanah di Forest City kepada syarikat asing? Atau adakah dasar mengenai pemilikan tanah oleh orang asing sudah berubah? Persoalan ini perlu dijawab kerajaan negeri Johor dan kerajaan persekutuan," katanya.
Isnin lalu, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar mengkritik Dr Mahathir cuba menakut-nakutkan rakyat dengan memainkan politik perkauman berhubung pelaburan China di negeri itu.
"Saya hendak tanya dia, Forest City dibina atas tanah yang ditambak, dan kebanyakan unitnya ialah kondominium. Dalam bahasa mudah, unitnya tinggi di atas. Ia unit strata. Saya hendak tanya Dr Mahathir jika pembeli warga asing itu boleh ambil pangsapuri mereka balik," kata Sultan Johor dipetik The Star.
Read More / Baca Lagi >>

Lawan kerajaan pun dapat manfaat haji 1MDB kata pemimpin Umno

Posted: 18 Jan 2017 10:10 AM PST

Ketua Umno Lembah Pantai, Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, penyokong pembangkang antara orang yang mendapat manfaat daripada program haji tajaan Yayasan 1MDB.
Katanya di peringkat bahagiannya sendiri, lebih 20 nama dicalonkan untuk ke Mekah melalui program berkenaan sejak 2011.
Bekas menteri itu berkata, nama yang diberikan itu turut meliputi penyokong parti pembangkang.
"Saya boleh sahkan (yang penyokong pembangkang mengerjakan haji ditaja 1MDB). Kita tak tetapkan mereka sokong BN atau tidak. Terpulang pada dia.
"Saya sebagai pemimpin masyarakat mencadangkan nama-nama berkenaan mengikut kriteria yayasan itu.
"Majoriti nama yang kami cadangkan diterima, kecuali satu dua yang tak diterima," katanya kepada media hari ini.
Raja Nong Chik sebelum itu mengadakan lawatan ke Residensi Kerinchi di Kuala Lumpur.
Sebelum ini bekas perdana menteri Tun Dr Mahatahir Mohamad mendakwa orang yang melaksanakan ibadah haji menggunakan wang 1MBD tidak akan mendapat haji yang mabrur.
Kata Dr Mahathir haji yang tidak mabrur itu berpunca daripada wang haram yang didakwanya dicuri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
"Najib boleh bagi, kenapa dia boleh bagi kerana dia curi duit, duit curi halal ke tidak. Kalau dia bagi duit curi, kita buat kerja haji, bagus ke tidak?
"Itulah yang dia buat, tiap-tiap tahun nak hantar 1,000 orang buat kerja haji dengan duit curi. Saya ingat bukan haji mabrur la tu, haji kurang mabrur," katanya ketika berucap dalam program Parti Pribumi Bersatu (BERSATU).
Pakai ketayap satu hal
Raja Nong Chik juga berkata beliau berharap penyokong parti pembangkang yang dihantar mengerjakan haji sebelum ini tidak lagi melawan kerajaan.
"Kita harap apabila kita hantar, mereka tak membangkang lagi. Tapi itu kita tak tahulah," katanya.
Mengulas lanjut, Raja Nong Chik yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Wilayah Persekutuan dengan nada berseloroh berkata, mereka yang menyertai ibadah haji tajaan 1MDB "sudah banyak berubah".
Read More / Baca Lagi >>

Sijil Halal: Pas akan kerjasama dengan Umno dalam 'Himpunan 355'

Posted: 18 Jan 2017 10:08 AM PST

Nasrudin bersama Nik Abduh menyerahkan Baju H355 kepada Jamil Khir.Nasrudin bersama Nik Abduh menyerahkan Baju H355 kepada Jamil Khir.
Pas sekali lagi akan bekerjasama dengan Umno dalam menganjurkan perhimpunan raksasa bagi menyokong Rang Undang-undang 355 yang bakal berlangsung 18 Februari depan di ibu negara.
Sehubungan itu, pengarah perhimpunan Nasrudin Hassan bersama Ketua Pemuda Pas Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz mengunjungi Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
Dalam pertemuan itu, mereka menyerahkan baju-T rasmi perhimpunan yang berwarna ungu (purple).
Sebelum ini, Pas bekerjasama dengan Umno dalam menjayakan Himpunan Solidariti untuk Rohingya di Stadium Titiwangsa. Tempat yang sama dicadangkan kerajaan untuk menjadi tapak Himpunan 355 ini.
Nasrudin Hassan menyifatkan, Januari dan Februari adalah dua bulan yang menyaksikan seluruh rakyat Malaysia sedang mengalami "demam purple".
Selain daripada berlangsungnya Badminton SS Purple League sejak 12 Disember 2016 dan akan berakhir 12 Februari 2017 kelak, kini Malaysia juga sedang menanti detik bersejarah Himpunan "Purple" 355.
Read More / Baca Lagi >>

Bekas pengarah SPRM Bahri didakwa salah guna kuasa

Posted: 18 Jan 2017 10:07 AM PST

Bahri didakwa menggunakan kedudukannya dalam SPRM untuk memastikan laporan polis yang difailkan terhadap isterinya tidak diambil tindakan.
bahri-mohamad_sprm_600PETALING JAYA: Bekas pengarah operasi khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Bahri Mohamad Zain yang menimbulkan kekecohan baru-baru ini dengan persaraan awalnya, kali ini didakwa terbabit dalam penyalahgunaan kuasa.
Bahri didakwa menyekat siasatan polis ke atas isterinya dalam pertikaian wasiat.
Bahri didakwa menyalahgunakan kuasanya bagi memastikan tiada tindakan diambil ke atas laporan polis yang dibuat terhadap isterinya.
Satu sidang media akan diadakan Jumaat ini bagi membongkar dakwaan penyalahgunaan kuasa itu, kata pembantu penganjur acara itu, Firdaus Kader kepada FMT.
Firdaus berkata, isteri Bahri didakwa terbabit dalam pertikaian wasiat yang ditinggalkan abangnya, Zamri Abdullah yang juga bekas presiden Kolej Islam Sains Teknologi (Kist).
"Kami akan kemukakan bukti Jumaat ini dan mereka yang terjejas akibat penyalahgunaan kuasa Bahri juga akan hadir.
"Kami percaya Bahri menggunakan kedudukannya dalam SPRM bagi memastikan laporan polis yang dibuat ke atas isterinya tidak diendahkan," kata Firdaus.
Read More / Baca Lagi >>

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 4:23 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Tiada PRK untuk DUN Sungai Air Tawar

Posted: 18 Jan 2017 07:07 AM PST

ANTARAPOS.COM

Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Air Tawar akibat kematian wakil rakyatnya semalam tidak menjejaskan bilangan parti yang membentuk majoriti di Selangor.
 
Speaker DUN Selangor, Hannah Yeoh berkata, pihaknya sudah memaklumkan perkara itu kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini.
 
"Berdasarkan kepada Bahagian Kedua Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959, Bab 5 Perkara LXX (5) sesuatu kekosongan luar jangka hendaklah diisi dalam masa 60 hari dari tarikh kekosongan itu berlaku.
 
"Dengan syarat jika sesuatu kekosongan luar jangka dipastikan pada suatu tarikh dalam masa dua tahun dari tarikh Dewan Negeri itu akan terbubar mengikut Fasal (3), maka kekosongan luar jangka itu tidak boleh diisi melainkan saya memberitahu SPR secara bertulis bahawa kekuatan bilangan parti yang membentuk majoriti semua Ahli Dewan Negeri adalah terjejas oleh kekosongan itu.
 
"Saya sudah memaklumkan kepada SPR bahawa kekuatan bilangan parti yang membentuk majoriti semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) adalah tidak terjejas oleh kekosongan kerusi N01 (Sungai Air Tawar)," katanya dalam satu kenyataan media, di sini, hari ini.
 
Semalam, ADUN Sungai Air Tawar, Kamarol Zaki Abdul Malik, ditemui meninggal dunia di ruang rehat kediamannya kira-kira jam 8.30 pagi selepas gagal menghadiri satu program pada jam 8 pagi.
 
Kamarol Zaki yang dipercayai meninggal dunia lewat malam kelmarin, berada di rumah seorang diri berikutan isteri pertamanya, Rossimah Abbas mengunjungi rumah anak sulung mereka, Mohd Nasir, 32, di Puncak Alam.
 
 

Mahfuz memang cabar PAS, tapi tiada tindakan ke atasnya - Daeng

Posted: 18 Jan 2017 07:03 AM PST

ANTARAPOS.COM

Post Pic
 
 
PETALING JAYA: Datuk Mahfuz Omar memang mencabar pucuk pimpinan PAS apabila menongkah arus dan menyertai program anjuran Pakatan Harapan.
 
Pengerusi Siasatan Jawatankuasa Disiplin PAS, Datuk Dr Daeng Sanusi Daeng Mariok bagaimanapun berkata tiada tindakan dikenakan kepada Ahli Parlimen Pokok Sena itu berikutan tidak menerima apa-apa laporan bersabit tindakannya itu daripada ahli parti.
 
"Tindakan Mahfuz memang mencabar PAS. Tapi, untuk mengambil tindakan selanjutnya, ia bergantung pada pertimbangan pimpinan PAS. Kalau ada laporan, kami akan teliti.
 
"Jawatankuasa Disiplin PAS hanya menunggu laporan, jika ada laporan kami akan bertindak. Tetapi setakat ini masih tidak ada laporan lagi," katanya dipetik sebuah portal berita.
 
Mahfuz sebelum ini secara terbuka menghadiri program anjuran Pakatan Harapan termasuk himpunan BERSIH 5 dan terbaru hadir ke majlis pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).
 
Malah, Mahfuz yang juga bekas ketua penerangan PAS itu turut mengkritik partinya apabila tidak menghantar wakil pada majlis itu dan menyifatkan PAS seolah-olah enggan menjalinkan kerjasama bersama gabungan pembangkang seperti diingini rakyat.
 
Naib Presiden PAS, Idris Ahmad sebelum ini memberitahu, partinya mempunyai program tersendiri ketika PPBM mengadakan majlis pelancarannya di Stadium Melawati Shah Alam, minggu lalu.
 
"Dia (Mahfuz) tahu tak sebab apa (kita tak hadir). Kita (masa itu) ada program sendiri," katanya kepada Antarapos, merujuk kepada Himpunan RUU 355 peringkat Wilayah Persekutuan, yang turut diadakan pada malam Sabtu lalu. 
 
"Tanya lah dulu, tak elok la panaskan keadaan," bidas Idris.
 
Dalam pada itu, seorang lagi Naib Presiden PAS, Datuk Iskandar Samad berkata, ketidakhadiran PAS ke majlis PPBM itu kerana dua seterunya, Amanah dan DAP turut hadir pada majlis tersebut. 
 
Menurut Iskandar lagi, PAS tidak mempunyai hubungan politik dengan kedua-dua parti tersebut menyebabkan pimpinan sebulat suara mengambil keputusan tidak hadir ke pelancaran PPBM. 
 
Tambah Iskandar, pihaknya kecewa apabila pelbagai tuduhan dan dakwaan dilempar kepada PAS kerana isu 'tidak hadir' tersebut termasuk mengatakan ia seolah-olah menghina Pengerusi PPBM, Tun Dr Mahathir Mohamad dan parti pembangkang keseluruhannya. 
 
 

Kandungan Benzoil Peroksida Tepung Gandum Di Pasaran Selamat Digunakan

Posted: 18 Jan 2017 06:32 AM PST

MSTAR ONLINE


Gambar hiasan.
 
 
KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan mendapati kandungan benzoil peroksida yang terdapat dalam pelbagai jenama tepung gandum di pasaran adalah di bawah kadar yang dibenarkan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, bahan benzoil peroksida disahkan selamat untuk digunakan dalam makanan pada jumlah tertentu yang ditetapkan badan penilai antarabangsa, Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additive (JECFA).

Katanya, berdasarkan Suruhanjaya Codex Alimentarius (CAC) iaitu badan antarabangsa yang ditubuhkan di bawah Joint FAO/WHO Food Standards Programme telah membenarkan penggunaan benzoil peroksida dalam tepung gandum pada kadar tidak melebihi 75 miligram (mg)/kilogram (kg).

"Di samping itu, penambahan benzoil peroksida dalam tepung gandum juga dibenarkan di negara-negara lain seperti Jepun dan Amerika Syarikat manakala Australia New Zealand Food Standards Code membenarkan ia digunakan dalam semua makanan," katanya dalam satu kenyataan di sini, Rabu.

Beliau mengulas laporan beberapa akhbar tempatan bertarikh 16 Januari mengenai kandungan bahan peluntur benzoil peroksida dalam tepung gandum di pasaran, yang didakwa oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) boleh menjejaskan kesihatan.

Dr Noor Hisham berkata, Kementerian Kesihatan tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan sewajarnya bagi melindungi kesihatan pengguna sekiranya terdapat bukti-bukti saintifik terkini yang membuktikan mana-mana bahan dalam makanan adalah berbahaya kepada kesihatan.

"Ini termasuk mengkaji semula apa-apa peraturan makanan sedia ada di bawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

"Kementerian sentiasa memantau isu-isu terkini berhubung keselamatan makanan. Hasil pemantauan yang dilakukan ke atas pelbagai jenama tepung di pasaran menunjukkan kandungan benzoil peroksida adalah di bawah kadar yang dibenarkan," katanya.

Sekiranya pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung isu keselamatan makanan, boleh hubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat atau melalui laman sesawang http://moh.spab.gov.my atau Facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan www.facebook.com/bkkmhq. - Bernama

Tiada Larangan 'Kapcai' Di Bandaraya - Ku Nan

Posted: 18 Jan 2017 06:28 AM PST

Oleh: SHALINI RAVINDRAN
 
 
 
 
 
KUALA LUMPUR: Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, tiada larangan terhadap 'kapcai' (motosikal kecil) di bandaraya ini.

"Jangan bimbang, kami tidak akan melaksanakan larangan itu. Sebelum ini saya berkata hanya kemungkinan kita akan melarang, bukan untuk melaksanakannya," katanya pada Rabu.

Beliau berkata kementerian itu tidak akan meneruskan larangan tersebut jika rakyat menolak cadangan ini.

"Kita akan sentiasa melihat dengan cara yang betul tanpa membebankan rakyat. Saya tahu ramai orang menggunakan kenderaan jenis ini,  terutama untuk  ke tempat kerja, kerana ianya murah. Kami tidak akan berbuat demikian jika rakyat tidak setuju. Apa yang boleh kita lakukan? Kami akan ikut kehendak  rakyat," katanya.

Tengku Adnan mengulangi bahawa kemungkinan larangan hanya boleh dilaksanakan jika terdapat pengangkutan alternatif lain yang murah.

Video 'UFO' Di Ruang Udara Komtar Jadi Viral

Posted: 18 Jan 2017 06:24 AM PST

Oleh: THE STAR


penang
Gambar fail Komtar.
 
 
PETALING JAYA: Sebuah video yang menunjukkan kononnya objek terbang tidak dikenali (UFO) berada di ruang udara dekat bangunan Komtar di George Town, Pulau Pinang menjadi viral di media sosial.

Video berkenaan yang dimuat naik oleh Wang Soon You di Facebook menunjukkan dua objek putih terbang bersebelahan di atas Komtar.

"Kelihatan UFO di langit Pulau Pinang, adakah anda percayakan saya," kata Soon You di Facebooknya, selepas memuat naik video pada pukul 1.05 petang Selasa.

Soon You turut memuat naik satu lagi video yang menunjukkan sekumpulan orang melihat ke udara di atas Komtar sambil memberi reaksi terhadap objek berkenaan.

Setakat pukul 10.40 malam Selasa, muat naik Soon You di Facebook dikongsikan sebanyak 4,558 kali dan ia menerima 160 komen daripada netizen.

Seorang pengguna Facebook, Shirley Sharine berkata, ia kelihatan seperti pesawat tentera, manakala Sharlynn Charlsharlynn Lim memberitahu ia mungkin sebuah dron.

Jimmy Chng berkata, ia mungkin DJI Phantom 4 quadcopter, tetapi seorang lagi pengguna Facebook mempersoalkan sama ada dron boleh mempunyai saiz begitu besar.

"Bolehkah dron terlalu besar? Saya juga melihat benda yang sama," kata Lawrence Ooi.

MB Johor disaran contohi Selangor dalam proses semak imbang PBT

Posted: 18 Jan 2017 06:09 AM PST

MALAYSIA DATELINE
 
Sheikh Omar AliSheikh Omar AliPakatan Harapan dan PPBM negeri itu mahu Johor mencontohi apa yang telah dilaksanakan negeri Selangor untuk memastikan suara dan hak rakyat di bawah pentadbiran pihak berkuasa tempatan.

"Hal ini telah dilaksanakan di negeri Selangor dan ia membuktikan keseriusan Kerajaan Negeri dalam memastikan suara dan hak rakyat terus diangkat dalam perjalanan urus tadbir pembangunan Negeri.

"Menjadikan Selangor sebagai perbandingan juga, rakyat memiliki hak dan dilindungi di bawah Akta Kebebasan Maklumat negeri Selangor untuk mendapatkan akses terhadap penyata kewangan PBT," ujar Penolong Publisiti DAP Johor Sheikh Omar Ali dalam satu kenyataan dalam sidang media diadakan hari ini.

Sheikh Omar mendakwa Majlis Perbandaran Kluang (MPK) mengambil sikap acuh tidak acuh dalam menyelesaikan isu penyelenggaraan Terminal Bas Awam Kluang.

"Keadaan Terminal Bas Kluang yang sehingga hari ini gagal diselenggara dengan baik menggambarkan betapa rakyat sebagai pembayar cukai tidak dapat menikmati keselesaan kemudahan awam yang sewajarnya.

"Keadaan kotor, bau busuk, paip bocor, pendawaian tidak sempurna, tiada daya tarikan pengunjung, keadaan gerai-gerai peniaga yang tidak ada penyelenggaraan yang sempurna dan banyak lagi masalah telah menghantui para pengunjung dan peniaga di Terminal Bas Kluang ini.

"Hak rakyat sebagai pembayar cukai gagal dipenuhi. Saya anggap, antara faktor penting yang mesti diambil kira adalah kerana rakyat sendiri berhadapan limitasi untuk akses bagaimanakah hasil-hasil cukai yang dikutip oleh pihak MPK diurus dan disalurkan untuk menambah baik taraf kehidupan rakyat.

Apabila tiada akses, tiadalah semak imbang berlaku antara PBT dan rakyat sebagai pembayar cukai. Rakyat tidak dapat mengetahui, mengapakah kemudahan awam yang sepatutnya mereka nikmati tidak diselenggara dengan baik di Terminal Bas Kluang ini," ujarnya.

Sheikh juga berkata daripaada semakan dilakukan mendapati bagi tahun 2014 sahaja pun, pendapatan cukai tahunan MPK mencecah RM30 juta.

"Rakyat berhak mengetahui kemanakah wang-wang ini dibelanjakan.

"Saya ingin bertanya Khaled Nordin (Datuk Menteri Besar), apakah beliau memiliki keazaman politik untuk mewujudkan akta yang sama di Johor ini bagi memastikan ketelusan dalam pentadbiran beliau?

"Pada masa yang sama, saya menerusi Pejabat Ahli Parlimen Kluang telah mengajukan surat rasmi memohon pihak Majlis Perbandaran Kluang mengeluarkan satu salinan penuh penyata kewangannya bagi tahun 2014 dan 2015 untuk pihak kami dan rakyat umumnya mengetahui maklumat lebih terperinci berkaitan isu ini.

"Kami ingin tahu dengan terperinci, berapakah peruntukan yang telah diluluskan, bagaimanakah ia dibelanjakan, siapakah kontraktor yang dilantik, apakah status terkini untuk kerja-kerja penyelenggaraan dan apakah isu-isu yang timbul sepanjang kerja-kerja penyelenggaraan Terminal Bas Kluang dilaksanakan," terangnya.

Barisan pimpinan utama Pakatan Haapan dan Bersatu ketika mengadakan sidang media mereka di Terminal Kluang hari ini.Barisan pimpinan utama Pakatan Haapan dan Bersatu ketika mengadakan sidang media mereka di Terminal Kluang hari ini.
 

Anwar dibenar rujuk rayuan ke Mahkamah Persekutuan pada 2 Februari depan

Posted: 18 Jan 2017 06:06 AM PST

 BERNAMA
 
 
 Hakim Rohana juga menghidupkan kembali permohonan Anwar dan keluarganya untuk mendapatkan kebenaran bagi memulakan semakan kehakiman untuk mencabar penolakan Lembaga Pengampunan atas petisyen bagi pengampunan diraja berhubung sabitan sodominya. Hakim Rohana juga menghidupkan kembali permohonan Anwar dan keluarganya untuk mendapatkan kebenaran bagi memulakan semakan kehakiman untuk mencabar penolakan Lembaga Pengampunan atas petisyen bagi pengampunan diraja berhubung sabitan sodominya.


Datuk Seri Anwar Ibrahim dan keluarganya dibenarkan oleh Mahkamah Rayuan hari ini untuk merujuk persoalan undang-undang ke Mahkamah Persekutuan bagi menentukan sama ada proses membuat keputusan oleh Lembaga Pengampunan berhubung pengampunan diraja boleh dicabar di mahkamah.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan dipengerusikan oleh Hakim Datuk Rohana Yusuf mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonan mereka untuk merujuk dua persoalan undang-undang ke Mahkamah Persekutuan.

Mahkamah Tinggi juga diarah membuat rujukan itu ke Mahkamah Persekutuan.

Hakim Rohana juga menghidupkan kembali permohonan Anwar dan keluarganya untuk mendapatkan kebenaran bagi memulakan semakan kehakiman untuk mencabar penolakan Lembaga Pengampunan atas petisyen bagi pengampunan diraja berhubung sabitan sodominya.

Permohonan mereka untuk kebenaran itu ditolak oleh Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur pada 15 Julai tahun lepas.

Hakim Rohana juga memerintahkan prosiding di Mahkamah Tinggi mengenai permohonan Anwar untuk kebenaran bagi memulakan semakan kehakiman dikekalkan sehingga penyelesaian perkara itu di Mahkamah Persekutuan.

Hakim juga menetapkan 2 Februari bagi pengurusan kes di Mahkamah Tinggi.

Dalam keputusannya, Hakim Rohana berkata perayu (Anwar dan keluarganya) telah memenuhi syarat perlu di bawah Seksyen 84 Akta Mahkamah Kehakiman 1964 untuk merujuk persoalan undang-undang ke Mahkamah Persektuuan.

Beliau berkata Mahkamah Tinggi telah silap dalam melaksanakan budibicaranya dengan tidak merujuk persoalan yang ditimbulkan ke Mahkamah Persekutuan.

Turut menganggotai panel ialah Hakim-hakim Datuk Seri Zakaria Sam dan Datuk Mary Lim Thiam Suan.

Anwar, yang hadir pada prosiding hari ini, kini menjalani hukuman penjara lima tahu selepas gagal dalam rayuannya di Mahkamah Tinggi pada 10 Feb, 2015 bagi mengetepikan sabitan atas tuduhan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan, 31, pada 2008.

Pada 24 Jun, 2015, Anwar dan anggota keluarganya - isteri Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Nurul Izzah dan Nurul Nuha - memfail cabaran perundangan terhadap penolakan Lembaga Pengampunan atas petisyen pengampunannya sebelum itu pada 16 Mac, tahun yang sama.

Terdahulu, peguam utama Anwar N. Surendran berhujah bahawa terdapat kekaburan dalam undang-undang kerana dua undang-undang kes yang dipakai oleh hakim Mahkamah Tinggi semasa menolak permohonan Anwar telah tidak diputuskan dengan betul.

Datin Seri Wan Azizah melemparkan senyuman penuh bermakna dengan keputusan mahkamah hari ini. Beliau bersama  peguam S. Sivarasa ketika berjalan keluar dari mahkamah selepas mendengar pendengaran kes membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.-Foto Wan Zahari Wan Salleh.Datin Seri Wan Azizah melemparkan senyuman penuh bermakna dengan keputusan mahkamah hari ini. Beliau bersama peguam S. Sivarasa ketika berjalan keluar dari mahkamah selepas mendengar pendengaran kes membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.-Foto Wan Zahari Wan Salleh.

 

DULU SIBUK MEMBELI, SEKARANG SIBUK MENJUAL....

Posted: 18 Jan 2017 06:04 AM PST

shahbudindotcom


Ketika Felda dipengerusikan oleh Isa Samad, agensi itu sibuk membeli banyak hotel serta hartanah di dalam dan luar negara. Di London saja, Felda membeli dua hotel ketika era Isa Samad. 

Dengan bangganya, bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu pernah mengumumkan bahawa Felda sudah memiliki 12 hartanah di dalam dan luar negara.
 
 
 
 
Tumpang seronoklah para peneroka dengan berita itu kerana ia dikhabarkan turut menandakan kejayaan mereka, di samping mampu menambah pendapatan Felda, meskipun mustahil bagi peneroka di Jempol atau Pengerang misalnya, untuk menjejakkan kaki hingga ke London sama.

Tetapi, sebaik saja tempat Isa Samad di Felda digantikan dengan Shahrir Samad, beliau kini sibuk pula mahu menjual hotel dan hartanah tersebut.
 
 
 
 
Tidak saja hotel di London, bahkan Shahrir memberitahu, lebih banyak aset dan hartanah Felda akan dijual pada tahun ini.

Alasannya, Felda mahu mengukuhkan aliran tunai, selain aset-aset tersebut tidak dikatakan memberi pulangan yang baik.
 
 
 
 
Selain itu, tambah Shahrir lagi, aset-aset di luar negara itu tidak mempunyai "nilai sentimental"  kepada rakyat negara ini.

Kalau tidak memberi pulangan yang baik, tujuan membeli dulu atas sebab apa?

Pokoknya, antara dua anak "Pak Samad"  ini, yang dulu sibuk membeli, yang mengganti sibuk menjual.
 
 
 
 
Kata orang-orang di kedai kopi, kalau ketika membeli mungkin ada pihak-pihak tertentu akan mendapat komisyennya, ketika menjualnya kembali, adakah pihak lain pula akan mendapat komisyen juga?

Peneroka juga yang melopong akhirnya..


Anina Cabar PPBM Pecat Keahlian Partinya

Posted: 18 Jan 2017 04:17 AM PST

 
 

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PPBM, Anina Saadudin mencabar pucuk pimpinan parti memecat keahlian partinya jika beliau terbukti telah telah mencemar imej parti.

"Jika benar ada bukti sahih dan kukuh serta dengannya telah mencemarkan imej parti, maka saya mengesyorkan supaya saya dipecat dari parti," cabarnya dalam Facebook hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai membidas percanggahan kenyataan pimpinan PPBM berkenaan penyingkiran beliau sebagai Ketua Srikandi baru-baru ini.

Menurutnya, terdapat empat percanggahan kenyataan pimpinan PPBM berkenaan isu tersebut :

1. Datuk Seri Mukhriz Mahathir (DSMM) menyatakan saya tidak disyorkan untuk menjadi Ketua Srikandi kerana isu peribadi yang menjejaskan imej parti.

2. Setiausaha Agung (Datuk Dr Shahruddin Md Salleh) menyatakan bahawa angkat sumpah jawatan Ketua Srikandi PPBM pada 2 November adalah kesalahan teknikal.

3. Ketua Penerangan (Datuk Kamarudin Md Nor) membuat kenyataan bahawa saya tidak pernah dilantik sebagai Ketua Srikandi sejak awal lagi.

4. Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin (TSMY) membuat kenyataan terakhir minggu lalu bahawa saya tidak mencapai prestasi seperti yang diharapkan.

Anina mempersoalkan kredibiliti Setiausaha Agung PPBM (SUA) berkaitan dengan dakwaan 'kesilapan teknikal' itu kerana ia bercanggah dengan kenyataan Muhyiddin dan Muhkriz yang telah mencanang nama beliau sebagai Ketua Srikandi sebelum ini.

"Di manakah kesilapan teknikal yang dimaksudkan oleh SUA ? Jika ianya terletak pada watikah angkat sumpah jawatan pada 2 November 2015 yang lalu, mungkin SUA boleh menyemak kembali watikah "original". Beliau baru kembali dari Mekah, sudah pasti beliau akan bercakap benar.

"Jika saya tidak pernah dilantik sebagai Ketua Srikandi, adakah TSMY dan DSMM telah melakukan kesilapan setiap kali menyebut nama saya sebagai Ketua Srikandi dalam ucapan serta ceramah di seluruh negara?," soalnya.

Beliau juga turut mempertikaikan kredibiliti Ketua Penerangan PPBM.

"Kamaruddin Mat Nor mungkin tidak sesuai memegang jawatan Ketua Penerangan jika gagal bercakap dengan tepat. Mungkin beliau tidak banyak tahu sejarah PPBM kerana baru muncul setelah ditawarkan jawatan tersebut.

"Saya telah mengangkat sumpah pada 2 November 2016 dan menyerahkan cadangan barisan kepimpinan Srikandi Pusat dan Negeri pada 17 November 2016 namun Presiden tidak membuat sebarang tindakan terhadap fail tersebut.

"Saya telah mengatur pertemuan dengan hampir kesemua Srikandi di negeri-negeri seluruh Semenanjung dan ianya dilakukan dalam tempoh 100 hari tanpa sesen pun peruntukan dari PPBM. Mungkin KPI nya dirahsiakan dari saya," katanya.

Jelasnya, perjuangan beliau bukan untuk merebut jawatan Ketua Srikandi, malah beliau pernah mencadangkan Datuk Hamidah Osman dicalonkan untuk memegang jawatan ketua sayap wanita PPBM itu.

"Apabila parti diluluskan oleh ROS saya suarakan dalam mesyuarat Pro Tem di kediaman Tun M bahawa saya hanya ingin berada di barisan belakang dan berikanlah jawatan Ketua Wanita kepada Dato Hamidah yang jauh lebih berpengalaman.

"Saya masih ingat kali kedua Presiden menghubungi saya dan menyatakan hasrat bahawa beliau memilih saya berbanding calon lain kerana parti mahu tampilkan calon segar untuk mengemudi sayap wanita.

"Saya menolaknya sekali lagi dengan alasan saya menghormati senioriti dalam latar belakang kepimpinan dan ada saya sebutkan kepada Presiden bahawa saya mahu menjaga hati Dato Hamidah.

"Saya kira Presiden belum melupakan alasan saya tersebut,"katanya lagi.

GST : Ada Sebab DAP Sokong Padu Kenyataan Tun M

Posted: 18 Jan 2017 04:08 AM PST

guan-eng-tun


DAP menyokong penuh kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengekalkan Pemberian Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) dan menghapuskan GST (Cukai Barang dan Perkhidmatan) sekiranya gabungan pembangkang memenangi PRU14.


Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng berkata, perkara itu juga merupakan pendirian DAP dan menganggap GST sebagai punca kemusnahan ekonomi negara selama ini.

Sebab itu, dakwa Guan Eng, GST tidak dikuatkuasakan di Pulau Pinang.

"Dakwaan BN yang mengatakan GST perlu supaya mereka mampu membayar BR1M adalah tidak masuk akal dan tak logik kerana di Pulau Pinang walaupun kita tidak mengenakan GST namun kerajaan negeri mampu untuk membayar wang penghargaan kepada anak emas, warga emas dan anak sekolah.

"Disebabkan skandal rasuah yang menyebabkan kerajaan pusat terdesak sehingga terpaksa susahkan rakyat dengan GST," katanya ketika ditemui media hari ini.

huan

Justeru, Guan Eng merayu jika sekiranya pakatan pembangkang berjaya menawan Putrajaya pada PRU 14, model pentadbiran DAP di Pulau Pinang akan dipraktikkan di peringkat pusat dan seluruh negeri.
"Pulau Pinang telah buktikan tanpa GST kita mampu memberikan bantuan kepada rakyat.

"Berilah peluang kepada kami (Pakatan Harapan) untuk buktikan bahawa apa yang kami laksanakan di Pulau Pinang mampu dilakukan di seluruh negara," katanya lagi.

Pada 8 Sept. 2015, AIDCNews mendedahkan kenapakah peniaga Cina berdiri teguh di belakang DAP melalui perhimpunan haram BERSIH bagi menentang pelaksanaan GST :
Menurut penganalisa ekonomi Aiman Hussin, selama ini penyokong DAP mendakwa mereka adalah pembayar cukai tertinggi dalam negara walhal dakwaan itu adalah satu penipuan dan memesongkan fikiran rakyat.

"Sebenarnya, mereka adalah pengelak cukai tertinggi di Malaysia. Sebagai ahli perniagaan, golongan ini mampu menipu dan memanipulasi pengisytiharan perolehan mereka berbanding kaum Melayu yang majoritinya bekerja makan gaji dalam syarikat milik ahli perniagaan Cina.

"Borang EA yang disediakan majikan sukar untuk diubahsuai, melainkan anda adalah saudara dalam sesuatu perniagaan dijalankan ahli keluarga.

Menurut Aiman, bayangkan jika ia melibatkan puluhan ribu ahli perniagaan menggunakan cara yang sama bagi mengelak membayar cukai yang sepatutnya dijelaskan mengikut undang-undang? Berapa banyak wang melibatkan jumlah jutaan dan tidak mustahil mencecah berbilion ringgit disonglap dari dibayar sebagai cukai sejak kita merdeka?

Dan mereka terus mendakwa merekalah pembayar cukai tertinggi di Malaysia!

Melalui sistem percukaian GST, mereka tidak dapat lagi mengelak dan sebab itu mereka sangat bencikan sistem percukaian baru ini kerana ia menutup kelemahan sedia ada.

Sistem percukaian GST ini membolehkan kerajaan menghubungkaitkan pengisytiharan pendapatan perniagaan mereka dengan rekod GST yang dikumpulkan sepanjang tahun.

Melaluinya, ahli perniagaan yang selama ini dapat mengelak melalui pengisytiharan palsu dapat dikesan.

"Ia akan dapat meminimakan jumlah yang lari cukai. Mungkin, satu hari nanti, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dapat menyiarkan kutipan cukai berdasarkan kaum bagi memudahkan kita melihat kumpulan manakah yang menjadi pembayar cukai utama di negara ini.

"Namun, malangnya perlaksanaan percukaian GST ini dilancarkan dengan begitu lemah sekali sehingga membolehkan ahli perniagaan tamak ini memperolehi keuntungan berlebihan dan menyalahkan kerajaan menggunakan alasan GST," katanya.

Aiman turut menyentuh pemilikan kenderaan mewah adalah golongan yang menikmati subsidi petrol sejak beberapa dekad lalu.

"Kita boleh katakan mereka menerima semula antara 20 hingga 30 peratus daripada bayaran cukai mereka melalui subsidi petrol. Keuntungan yang sama dinikmati syarikat persendirian apabila kos pengangkutan mereka dapat dikurangkan melalui subsidi petrol dan diesel. Mereka mampu menikmati semula antara 10 hingga 30 peratus daripada cukai yang dibayar kepada kerajaan," katanya.

Jadi, kata Aiman, kita mudah melihat mengapa penyokong DAP yang majoritinya terdiri daripada kaum Cina beriya-iya untuk menyertai perhimpunan haram ini – kerana nikmat mereka lari daripada cukai sudah tiada lagi sementara kaum Bumiputera sebelum ini yang makan gaji sebagai pekerja terus membayar cukai mengikut undang-undang, tanpa manipulasi, tanpa penipuan pengisytiharan.

Apabila perolehan pendapatan mereka dikeluarkan, mereka tidak boleh lagi memanipulasi laporan akaun mereka kerana ia akan dibandingkan dengan transaksi GST.

Pada 12 Jun lalu, Pengarah Bahagian GST Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM), Datuk T. Subromaniam mendedahkan pihaknya mengesan sekurang-kurangnya 38,000 pemilik syarikat persendirian yang merekodkan keuntungan ratusan ribu ringgit sebagai lari cukai.

"Jumlah itu adaah 10 pe­ratus atau 38,000 daripada 380,000 buah syarikat yang berdaftar untuk GST dikesan sebagai 'lari' daripada cukai sebelum perlaksanaan sistem cukai ini.

"Syarikat-syarikat tersebut adalah entiti yang 'lari' daripada pembayaran cukai sedangkan mereka mengaut keuntungan beratus ribu ringgit setiap tahun.

"Situasi ini disebut sebagai 'hidden economy' di mana kelemahan sistem cukai jualan dan perkhidmatan (SST) menyebabkan kerajaan kehilangan pendapatan yang sepatutnya diperoleh.

"Melalui pelaksanaan GST, kita dapat mengesan dan memastikan mereka memberikan sumbangan kepada negara melalui sistem percukaian seperti syarikat-syarikat lain," katanya.

Keberanian Orang Asli berubah cetus kegusaran BN

Posted: 18 Jan 2017 02:54 AM PST
Oleh
 
CAMERON HIGHLANDS: Orang Asli mampu bangkit memperjuangkan hak mereka, dan ia pernah dibuktikan dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) yang lalu.

Pos Titom, salah sebuah kawasan penempatan Orang Asli dalam Parlimen Cameron Highlands, menyumbang 64.4 peratus undi bagi calon DAP, M. Manogaran, mengatasi undi yang diperolehi Barisan Nasional iaitu hanya sebanyak 18 peratus. Manakala selebih undi, diperolehi calon bebas.M. Manogaram  kalah tipis kepada calon BN, Datuk Seri G. Palanivel secara keseluruhan di kawasan Parlimen itu dengan kurang 462 undi, kebangkitan Orang Asli yang sering dilabel sebagai 'deposit tetap' BN seperti di Pos Titom adalah menarik untuk disingkap.

"Kami mahu ajar kerajaan," demikian ujar seorang pemimpin dari salah sebuah kampung di Pos Titom ketika ditanya mengenai sokongan luar biasa mereka terhadap parti pembangkang dalam PRU yang lalu.

Beliau yang tidak mahu dikenali berkata, hasil daripada "tidak mahu peduli dengan tekanan pihak pemerintah itu", pihak kerajaan Pahang bertindak pantas dengan mengambil semula hati penduduk di sini dengan membina jalan raya baru serba lengkap.

"Ada juga JKOA (Jabatan Kemajuan Orang Asli) datang masuk ke kampung dan tegur kami disebabkan undi itu," ujarnya.

Namun, katanya, semua itu dilakukan demi kepentingan Orang Asli yang menurutnya sering ditindas dan dipermainkan dalam tuntutan untuk membina jalan raya di sepanjang kawasan tersebut.

Penyokong tegar pula dihukum dengan jalan yang teruk?

'Bagai langit dan bumi', itu yang mampu digambarkan apabila dibuat perbandingan antara jalan raya di sepanjang Pos Titom dan Pos Lenjang di sini.

Pos Lenjang dimenangi BN dengan hampir 80 peratus undi, berbanding kurang 20 peratus undi yang diperolehi DAP pada PRU-13.

Namun, ternyata undi yang memihak kepada parti pemerintah tidak menjamin pembangunan yang baik terutamanya buat Orang Asli di sini.

Ia sekaligus membuktikan, komuniti itu mampu menjadi pencetus perubahan jika ada keberanian untuk menongkah arus melawan penindasan BN terhadap kaum itu sejak sekian lama.

Roketkini sebelum ini melaporkan keadaan jalan di sepanjang Pos Lenjang yang teruk meskipun kerajaan mengumumkan peruntukan puluhan juta ringgit bagi membina dan menaik taraf jalan raya tersebut. Roketkini.com


Nak bantah Himpunan 355 hak mereka, kata Nasrudin Hassan

Posted: 18 Jan 2017 02:48 AM PST


Oleh Ainul Illia Meor Suzurudin

BANGI – Rancangan satu kumpulan yang menggelar diri mereka BEBAS dan mahu menganjurkan perhimpunan balas, bertujuan menolak dan menentang usul pindaan Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian Akta 355 adalah hak mereka, kata Ketua Penerangan PAS, Nasrudin Hasan.

Dalam satu kenyataan hari ini beliau berkata, sukar untuk memastikan 100 peratus manusia menyokong apa yang mahu dilakukan, namun beliau berdoa agar mereka tidak perlu membantah, sebaliknya menukar sikap untuk menyokong.

Malah katanya, Perhimpunan H355 bukan untuk menimbulkan suasana huru hara, penghinaan atau mencetuskan ketegangan.

Dalam bermadah beliau berkata, Himpunan 355 ini tidak perlu dibantah sebaliknya disokong, tidak perlu dicurigai sebaliknya disertai dan ia juga tidak perlu dibimbangi sebaliknya disantuni.

"Perhimpunan H355 tiada kebencian, tiada amarah, tiada provokasi, tiada pengkhianatan, tiada penghinaan, tiada sabotaj, tiada huru hara, tiada gangguan dan tiada ketegangan.

"Sebaliknya apa yang ada ialah penyebaran kasih sayang, persahabatan, saling menghormati antara agama dan kaum, tertib, menyemarak semangat Amal Islami, mengeratkan silaturrahim, mengimarahkan ibu kota dengan akhlak mulia, menyuburkan perjuangan Islam, menjulang keadilan dan mewujudkan rakyat Malaysia yang aman dan sejahtera.

"Kami berhimpun mengangkat tema Syariah Diperkasa Rakyat Sejahtera. Kami berhimpun mewakili seluruh rakyat yang cintakan keamanan, kedamaian, keharmonian, ketenangan, persahabatan, kesejateraan dan persaudaraan.

"Kami berhimpun mematuhi peraturan dan undang-undang sedia ada. Menghormati hak orang lain," katanya.
Sebelum ini, BEBAS berkata, mereka juga akan mengadakan perhimpunan yang dipanggil 'Rakyat Malaysia tolak Usul Hadi' pada 18 Februari depan, serentak dengan tarikh Himpunan RUU 355 anjuran PAS.

Mereka menggesa semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama untuk menyertai mereka, membantah usul yang dibawa Abdul Hadi yang didakwa sebagai 'pintu' kepada pelaksanaan hudud.


Tarikh Awal Muharam tahun ini diubah kepada 22 September

Posted: 18 Jan 2017 02:46 AM PST

ISMA WEB
 

KUALA LUMPUR – Tarikh Awal Muharam (Maal Hijrah) bagi tahun ini diubah dari Khamis 21 September kepada Jumaat 22 September.

Bahagian Kabinet, Perlembagaan dan Perhubungan Antara Kerajaan, Jabatan Perdana Menteri dalam kenyataan hari ini berkata, perkara itu dimaklumkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dalam satu surat pada 9 Januari lepas.

Sehubungan itu, jadual Hari Kelepasan Am Persekutuan bagi 2017 juga telah dipinda, menurut kenyataan itu. – Bernama


Masalah hak asasi manusia di Malaysia, apa UMNO-BN buat?

Posted: 18 Jan 2017 02:35 AM PST
 GEORGE TOWN: Keyakinan masyarakat antarabangsa dan tempatan terhadap situasi merosot hak asasi manusia di negara ini harus dikembalikan melalui beberapa tindakan serius oleh Kerajaan Persekutuan.

Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuri Patto berkata, langkah itu termasuk memansuhkan Akta Hasutan, Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA) serta undang-undang lain yang menghalang kebebasan bersuara.

"Malaysia, sebagai negara yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen  bertanggungjawab menjamin hak kebebasan bersuara, berhimpun, beragama dan kebebasan rakyat untuk menyertai mana-mana badan atau persatuan seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Oleh itu, bagi menjunjung undang-undang tertinggi ini, amat wajar bagi kerajaan untuk memansuhkan sebarang akta yang menggugat hak asasi manusia demi membersihkan imej negara yang tercalar di mata dunia," katanya kepada Roketkini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai Laporan Human Rights Watch (HRW) 2017 yang dikeluarkan pada Khamis minggu lalu yang mendapati prestasi hak asasi manusia di negara ini "merosot dengan ketara" sepanjang tahun lepas.

Laporan setebal 687 halaman membabitkan lebih 90 negara itu menyentuh antara lain hukuman penjara 18 bulan mengikut Akta Rahsia Rasmi (OSA) yang dihadapi Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli ekoran pendedahan sebahagian laporan audit syarikat milik penuh negara, 1MDB.

Hukuman di bawah akta tersebut dilihat ramai pemerhati sebagai usaha kerajaan UMNO-Barisan Nasional (BN) mengekang kritikan sesetengah pemimpin pembangkang yang lantang menyuarakan kebimbangan mereka mengenai skandal kewangan membabitkan syarikat itu.

Mengulas lanjut, Kasthuri yang juga Setiausaha Publisiti Wanita DAP berkata, pihak pembangkang perlu berkerjasama dengan badan bukan kerajaan (NGO) bagi mengadakan kempen kesedaran mengenai kepentingan hak asasi manusia.

Ia, katanya, bagi memastikan rakyat mengetahui hak-hak mereka seperti yang diperuntukkan Perlembagaan.
"Pembangkang dan NGO boleh mengadakan roadshow bagi membangkitkan kesedaran rakyat mengenai hak kanak-kanak, hak wanita, hak Orang Kelainan Upaya (OKU), hak orang asal, dan sebagainya," ujarnya.

"Malah, adalah penting untuk kuasa besar untuk mengenakan tindakan ekonomi atau sekatan bantuan kewangan kepada mana-mana negara yg menzalimi rakyatnya," tambahnya. – Roketkini.com