Followers

Nuffnang

WarkahDaily Online

Posted by Unknown | Posted on 2:01 PG | Posted in

sumber :-

WarkahDaily Online


RUU355: Ulasan menarik Raja Petra

Posted: 24 Jan 2017 08:49 PM PST

RUU355-"BUKAN SETAKAT MENAIKTARAF MAHKAMAH SYARIAH, BAHKAN MEMBAIKPULIH KELUHURAN PERLEMBAGAAN"

Menarik juga tulisan Raja Petra bertajuk
"RUU355 IS PERFECTLY CONSTITUTIONAL" . Dia menjawab beberapa persoalan yang sengaja ditimbulkan oleh para penentang usaha ini supaya mereka yang tidak celik undang-undang dan perlembagaan Malaysia meragui usaha ini.

Memandangkan tulisan tersebut dalam Bahasa Inggeris dan agak panjang, saya cuba simpulkan dengan beberapa penambahan seperti berikut:

1. Persoalan pertama ditimbulkan adalah RUU355 boleh mewujudkan situasi dual-legal system ataupun sistem dua undang-undang di Malaysia.

Sebenarnya, sistem dua undang-undang telah wujud sebelum Malaysia ini ditubuhkan lagi! Bahkan, Persekutuan Tanah Melayu tahun 1948 ditubuhkan atas persetujuan membahagikan dua set undang-undang antara kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri. Apabila mencapai kemerdekaan tahun 1957, dan juga setelah tertubuhnya Malaysia tahun 1963 hinggalah sekarang, sistem ini masih kekal sebagaimana dahulu!

2. Persoalan kedua adalah RUU355 ini bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Sebenarnya, ia langsung tidak bertentangan malah selari! Ini kerana sebagaimana yang termaktub dalam jadual kesembilan perlembagaan, kerajaan persekutuan hanya berkuasa dalam bidang tertentu seperti keselamatan, pendidikan, kesihatan, petahanan, urusan luar negara dan beberapa yang lain. Negeri pula masih memiliki kuasa eksklusif melibatkan soal agama, tanah dan hasil mahsul, air, tradisi dan beberapa yang lain.

Maka RUU355 adalah urusan agama yang berada di bawah kuasa negeri. Kerajaan persekutuan tidak berhak mengganggu perkara ini melainkan sekiranya undang-undang tubuh atau enakmen peringkat negeri bercanggah dengan bidang kuasa persekutuan.

3. Apa yang menarik menurut pandangan RPK ialah, jika persekutuan menyekat hak negeri ini, maka negeri boleh membuat keputusan untuk keluar dari persekutuan Malaysia, sebagaimana yang telah Singapura lakukan. Walaupun kita bukan mahu menuju ke arah itu, tetapi harus disedari bahawa kuasa negeri masih wujud dan kuat sehingga kini walaupun dibayangi kekuasaan kerajaan persekutuan.

4. RPK memberi contoh yang agak menarik. Ketika minyak dijumpai di Terengganu tahun 1972, kerajaan lekas merangka akta petroleum sehingga digazetkan tahun 1974. Secara asasnya petroleum adalah hak kerajaan negeri mengikut jadual kesembilan. Tetapi dengan akta tersebut, hak negeri cuma beroleh petroleum (kalau tak silap 5%). Tanpa akta ini, Terengganu hari ini sudah menikmati 100% hasil petroleumnya! Mungkin juga Menara Berkembar Petronas sudah berada di Paka ketika ini!

Maka dalam perkara agama Islam, tiada sebarang akta yang menetapkan urusan Islam ditadbir oleh persekutuan. Yang ada hanya akta mahkamah syariah bidang kuasa jenayah atau dikenali sebagai akta 355. Akta ini sekadar menetapkan had hukuman yang boleh diambil dalam kesalahan syariah. Di samping itu ada beberapa lagi akta tetapi tidaklah sampai agama Islam menjadi urusan mutlak kerajaan persekutuan.

5. Sebagaimana akta petroleum, akta 355 adalah suatu akta yang sebenarnya mengganggu maksud perjanjian persekutan yang dimeterai sejak dahulu. Justeru usaha RUU355 bukan sahaja satu projek menaiktaraf mahkamah syariah, tetapi juga sebuah projek mengembalikan keluhuran perlembagaan agar ianya benar-benar mengikut roh yang sebenar.

Syabas RPK! Tulisan anda sangat membuka minda!

Alang Ibn Shukrimun
https://m.facebook.com/alangshukrimun/

PAS The Real King Maker In Malaysian Politics

Posted: 24 Jan 2017 08:43 PM PST

Semenjak PAS ditubuhkan pada tahun 1951, PAS terus gagah sebagai sebuah parti yang bukan sahaja berjaya mencorak landskap politik Malaysia, bahkan turut mencorakkan budaya masyarakat Malaysia. Berkaitan perkara ini, Erical Miller dari Tufts University dalam kajiannya Democratic Islamist; A Case Study of the Pan Malaysia Islamic Party menyimpulkan:

"PAS sebuah organisasi yang rencam, sebuah parti politik sophisticated yang berkembang untuk menghadapi cabaran-cabaran baru dan berjaya dalam 'permainan demokrasi'. Ia telah berjaya melakukan kesemua ini bukan dengan menang besar dalam pilihanraya, tetapi dengan berterusan menjadi kuasa pendesak selama lebih 50 tahun walaupun menghadapi tekanan sebagai sebuah parti pembangkang dalam demokrasi tempang di Malaysia."

Kesimpulan yang diberikan Miller cukup jelas menunjukkan pendirian dan kegiatan PAS yang konsisten telah meletakkan PAS sebagai satu parti yang cukup berpengaruh dalam mencorak halatuju politik Malaysia. Malah seorang strategis MCA, Fui K. Soong dalam The Star pernah menyebut "PAS the Real Kingmaker in Malaysian Politics."

PAS sejak awal penubuhan telah memperkenalkan tema-tema perjuangan seperti 'Negara Islam', Kedaulatan syariah, Pembasmian Munkar, Keadilan Ekonomi Islam dan lain-lain. Kini tema-tema ini telah mempengaruhi dasar dan kegiatan negara dan telah diterima ramau meskipun dulunya sangat asing bagi mereka.

Di samping itu, peranan PAS memimpin isu-isu rakyat pelbagai peringkat turut membantu menaikkan PAS sebagai sebuah harapan alternatif kepada kerajaan sedia ada. Sikapnya profesional yang bukan sekadar mengkritik tetapi turut mengemukakan penyelesaian amat menarik hati rakyat secara berterusan untuk menaruh keyakinan kepada parti ini.

Perkara ini dinyatakan bukan untuk dijadikan kebanggaan, tetapi untuk menunjukkan PAS berada di landasan yang benar tentang penyertaannya dalam politik Malaysia. Semua ini mendidik kita supaya terus beristiqamah dengan perjuangan asas parti sejak dari dulu.

Maka PAS perlu terus menumpukan agenda penerangan Islam dan istiqamah dengan dasar dan prinsip Islamnya. Tentangan akan terus datang tetapi selari dengan itu, ruang-ruang baru dakwah sedang terus terbuka bagi mempersada Islam secara progresif dan berperingkat dalam negara saban hari.

Hari ini juga ramai telah mengakui kekuatan PAS dalam mendepani konflik politik yang ada. Walau berbagai pihak cuba menguasai landskap politik Malaysia dek kelemahan pemerintah, realiti telah menunjukkan PAS masih utuh sebagai parti teras alternatif kepada negara Malaysia.

Ini diakui oleh bekas Menteri dari Umno, Tan Sri Kadir Syeikh Fadzir dalam Kongres Rakyat dan diulang dalam himpunan Istiqamah, bahawa tidak ada parti lain yang lebih kukuh dari PAS ketika ini. Perkara ini turut disokong oleh Bekas Naib Presiden PKR, Mustafa Kamal, strategis PKR Tian Chua dan lain-lain.

Kita boleh melihat realitinya. UMNO sedang bergolak teruk di bawah kepimpinan Najib sehingga bekas PM terpaksa turun padang lagi dalam menyelamatkan Umno. PKR turut mengalami kecamuk yang dahsayt apabila 25 orang nama kepimpinan mereka tidak bersetuju dengan keputusan Presiden Wan Azizah menyertai Pakatan Harapan. Tetapi PAS melalui perwakilan seluruh Malaysia berjaya memperkukuh kepimpinannya pasca Muktamar lepas dalam keadaan yang sangat dramatik.

Cukup beberapa fakta ini sebagai pemangkin semangat untuk kita tidak lagi menoleh ke belakang. Tidak perlu lagi bermain dengan kemuncut-kemuncut kecil yang cuba memperlahankan langkah. Jika dulu dalam keadaan PAS dilihat lemah dan parti lawan dalam keadaan yang sangat selesa pun kita masih mampu mencorak politik negara, maka tidak mustahil seandainya kita terus istiqamah dalam situasi sekarang, PAS mampu meluncur tenang ke Putrajaya dan mengambil alih kuasa politik Malaysia.

Fastaqim!!

Alang Ibn Shukrimun
22 Oktober 2015

Tulisan ini ditulis dua tahun lepas. Di dalamnya terkandung pengakuan pengkaji dan ahli politik tentang peranan PAS sebagai KINGMAKER. Hari ini, kajiannya yabg didedahkan dalam The Star masih sama. Bukti PAS terus istiqamah sejak dahulu. Yang berubah hanya strategi. Itu lumrah jika mahu terus relevan.

Facebook:
https://m.facebook.com/alangshukrimun/

Comments (0)