Followers

Nuffnang

WarkahDaily Online

Posted by Unknown | Posted on 2:04 PG | Posted in

sumber :-

WarkahDaily Online


Bekas Presiden Iran, Rafsanjani meninggal

Posted: 10 Jan 2017 07:00 AM PST

Bekas Presiden Iran yang juga tokoh politik yang agak dominan pada era 1980-an, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani meninggal dunia akibat serangan jantung pada Isnin.

Rafsanjani meninggal dunia pada usia 82 tahun, lapor BBC News.

Rafsanjani berkhidmat sebagai presiden Iran dalam tempoh 1989 hingga 1997. Kemudian beliau dikalahkan oleh Mahmoud Ahmadinejad selepas kembali bertanding semula dalam pilihan raya presiden pada tahun 2005.

Walaupun dilihat sebagai sebahagian daripada tokoh agama, tetapi beliau juga dianggap sebagai seorang yang pragmatik konservatif mengikuti langkah-langkah yang boleh dibuka hubungan dengan Barat.

Kematian beliau disahkan oleh sebuah saluran televisyen di negara berkenaan.

56 peratus rakyat Amerika tidak yakin kemampuan Donald Trump

Posted: 10 Jan 2017 06:35 AM PST

Sebanyak 56 peratus rakyat Amerika Syarikat (AS) tidak yakin Donald Trump dapat melaksanakan tugas presiden dengan baik.

Penemuan itu didedahkan melalui pungutan suara terkini minggu lepas oleh Gallup.

Kurang dari dua minggu sebelum Trump mengangkat sumpah secara rasmi, hanya 46 peratus rakyat Amerika optimis dengan kemampuan beliau untuk menangani krisis antarabangsa.

Pungutan suara Gallup itu dilakukan pada 7 hingga 11 Disember 2016 berdasar 1,028 orang responden dan perkiraan "margin error" kira-kira 4%.

Sebanyak 47 peratus menyatakan mereka yakin Trump dapat menggunakan kekuatan tentera secara bijaksana dan hanya 44 peratus yang percaya Trump dapat mencegah skandal utama dalam pentadbiran negara berkenaan.

Comments (0)