Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:08 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Isu golf: Menteri Umno@Bn perlu kena tindakan sama

Posted: 03 Jan 2017 08:34 PM PST

SELAIN penjawat awam peringkat pengurusan tertinggi, semua menteri Kabinet juga harus berhenti bermain golf di luar negara.
Demikian saranan dibuat oleh Presiden Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), Datuk Shamsuddin Bardan sebagai mengulas kenyataan Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Dzulkifli Ahmad Dzulkifli bahawa mereka yang pergi ke luar negara untuk bermain golf  mempunyai kecenderungan kepada gejala rasuah dan salah guna kuasa.
Menurut Shamsuddin, larangan agar menteri Kabinet bermain golf di luar negara adalah untuk mengelakkan gambaran bahawa mereka melakukan pembaziran wang rakyat.
"Bagi golongan swasta yang bermain golf di luar negara, mereka biasanya menggunakan wang mereka sendiri.
"Berbeza dengan penjawat awam yang biasanya dibayar atau ditaja oleh pihak ketiga. Jadi di sinilah berlakunya gejala rasuah dan salah guna kuasa," katanya.
Sebelum ini, Dzulkifli mengingatkan penjawat awam di negara ini supaya berhenti bermain golf di luar negara.
"Saya ingin menasihatkan golongan penjawat awam ini agar menghentikan serta merta aktiviti mereka dan tidak perlulah mereka keluar negara untuk bermain golf khususnya di Indonesia dan Thailand.
"Di Malaysia sudah terdapat begitu banyak padang golf yang serba indah dan lengkap dengan prasarananya. Adalah lebih baik bagi mereka memakmurkan sahaja padang golf tempatan sambil membantu menjana hasil pendapatan pengusaha padang golf di negara ini," kata beliau dalam wawancara baru-baru ini.

Tindakan tegas terhadap kakitangan, pesara yang fitnah k'jaan sembang Menteri Umno

Posted: 03 Jan 2017 08:29 PM PST

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Azalina Othman Said, mahu tindakan tegas diambil terhadap penjawat awam atau bekas kakitangan awam yang mengeluarkan fitnah dan menyebabkan persepsi buruk kepada kerajaan.
Azalina yang juga ahli parlimen Penggerang, berkata ini bagi mengelakkan salah faham atau salah tafsir dari sumber yang tidak disahkan.
"Tindakan tegas perlu diambil kepada mana-mana penjawat awam atau bekas penjawat awam yang cuba menggunakan kedudukan mereka untuk membuat kenyataan atau berkelakuan yang boleh mendatangan fitnah sekaligus memberi persepsi buruk terhadap kerajaan hari ini," kata kenyataan yang dimuat naik di Twitter beliau.
Bagaimanapun, Azalina tidak menamakan atau merujuk kepada sesiapa.
Kenyataan tersebut dibuat ketika bekas pengarah bahagian operasi khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Bahri Mohd Zin mengesahkan laporan bahawa beliau memilih bersara awal kerana kecewa apabila kes SRC International tidak dibawa ke mahkamah.
Bagaimanapun, SPRM kemudian menafikan Bahri membuat kenyataan sedemikian.
Bahri ketika dihubungi malam tadi oleh Malaysiakini berkata beliau akan mengeluarkan kenyataan rasmi tidak lama lagi.
"Menggunakan sumber belum masak orang ketiga dan buat 'judgement syok' sendiri. Tunggulah kenyataan dari mulut saya sendiri," katanya.

Prestasi ringgit terus catat penurunan

Posted: 03 Jan 2017 08:24 PM PST

KUALA LUMPUR 4 JAN: Ringgit meneruskan penurunannya ke paras terendah baharu berbanding semalam pagi ini ditekan pengukuhan Dolar AS.
Pada jam 9 pagi ringgit didagangkan pada 4.4930/4980 berbanding 4.4900/4950 pada Selasa, lapor BERNAMA.
Peniaga berkata, Dolar AS rali ke paras tertingginya sejak 2002 selepas data pertumbuhan kukuh sektor pengilangan negara itu diumumkan.

Katanya, harga minyak yang turut terhenti pendakiannya ke paras tertinggi 18-bulan semakin lemah dengan kekurangan dua peratus hanya dalam tempoh semalaman memburukkan lagi selera pelabur mengambil risiko bagi ringgit dalam dagangan awal.
Mata wang utama lain turut menyaksikan prestasi bercampur-campur ringgit.
Ia jatuh berbanding Dolar Singapura kepada 3.0969/1023 daripada 3.0951/0991 pada Selasa dan menurun berbanding yen kepada 3.8063/8122 daripada 3.7990/7058 sebelumnya.
Bagaimanapun ia naik berbanding British pound kepada 5.4918/5006 daripada prestasinya semalam pada 5.5169/5248 dan mengukuh berbanding euro kepada 4.6678/6748 daripada 4.6700/6761 semalam.

MP cadang tutup lampu, berhimpun di rumah Bahri

Posted: 03 Jan 2017 08:21 PM PST

Parti-parti politik dan NGO dicadang menggerakkan kempen kesedaran rakyat susulan persaraan awal pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Bahri Mohamad Zain.
Anggota parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar mencadangkan, paling tidak haruslah diadakan kempen mematikan lampu di malam hari untuk beberapa minit pada tarikh ditetapkan.
Ini, kata wakil rakyat PAS itu lagi, "sebagai tanda keluhan dan keresahan masa depan rakyat dan negara yang gelap akibat rasuah yang menjijikkan".
Bahri, yang memainkan peranan utama dalam siasatan SRC International, bekas anak syarikat 1MDB, memilih bersara awal walaupun boleh terus bertugas tiga tahun lagi.

Bahri semalam berkata beliau meninggalkan badan itu kerana 'kecewa' dengan pengendalian kes berprofil tinggi SRC International.

Bagaimanapun, versi SPRM berkata mereka telah menghubungi Bahri yang didakwa menafikan mengeluarkan kenyataan sedemikian.
Dalam kenyataan malam tadi, Mahfuz juga berkata perjuangan Bahri dalam perang menentang rasuah berprofil tinggi tidak harus berakhir dengan persaraan awalnya.
"Diharap dapat bersama memimpin rakyat untuk memerangi rasuah berprofil tinggi melalui proses demokrasi untuk menghapuskan undang-undang sarang labah-labah demi agama, bangsa dan negara.
"Ayuh Bahri! Rakyat sedang menantimu dan rakan-rakan untuk bebaskan Malaysia tanah air kita dari rasuah dan perasuah yang menjijikkan," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Amanah bukan diperguna DAP - Anuar Tahir

Posted: 03 Jan 2017 08:17 PM PST

Parti Amanah Negara (Amanah)  merupakan  sebuah parti Islam dan tidak pernah menjadi alat serta dipergunakan oleh mana-mana parti politik di negara ini.
Setiausaha Agung Parti Amanah Negara (Amanah), Anuar Tahir Setiausaha Agungnya, Anuar Tahir berkata, dakwaan yang mengatakan Amanah merupakan alat kepada DAP adalah berniat jahat dan fitnah semata-mata malah ia turut dianggap sebagai tuduhan tanpa fakta.
"Kami adalah parti Islam yang tak mungkin diperalatkan oleh mana-mana pihak.
"DAP merupakan sebuah parti demokratik yang memperjuangkan nasib rakyat malah mereka juga telah menjadi mangsa tohmahan rasis sejak dari dulul lagi," katanya ketika dihubungi Sinar Harian.
Sebelum ini, Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali mengeluarkan kenyataan dengan mendakwa Amanah diibaratkan seperti 'penyapu' berikutan kesungguhan mereka mempertahankan DAP khususnya dalam agenda memperkasakan Rang Undang-undang Pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (RUU 355).
Menyentuh mengenai dakwaan itu, Anuar berkata, Amanah telahpun memberi pandangan  di Parlimen  berhubung pendirian mereka  terhadap   RUU355  dan segala tuduhan yang dilemparkan tersebut adalah palsu.
"Bila masa kita tentang RUU355?
"RUU355 belum dibentangkan malah hanya baru dibaca di Parlimen dan saya mempersoalkan dakwaan fitnah tanpa bukti tersebut," katanya.

"PEMAKAN DEDAK ADA DI MANA-MANA" DAN MENYANGGAH HUJAH PENGARAH KOMUNIKASI BN

Posted: 03 Jan 2017 08:11 PM PST

Tidak dinafikan bahawa tindakan bekas Pengarah Operasi Khas SPRM, Bahri Mohd Zin bersara awal adalah disebabkan terlalu kecewa dan tidak ingin terus menanggung dosa, meskipun tempoh perkhidmatannya masih berbaki kira-kira dua tahun lagi.

Kecewanya beliau bukan atas sebab-sebab peribadi, tetapi kerana keinginan untuk menegakkan kebenaran dan keadilan seolah-olah telah dihalang oleh pihak lain yang lebih tinggi berbanding dirinya.

Sebagaimana dipetik daripada portal FMT, Bahri berkata, "Saya kecewa kerana kes siasatan SRC International tidak boleh dibawa ke mahkamah sedangkan kes lain tidak menghadapi sebarang masalah.

"Bukan saja kecewa, malah saya rasa amat berdosa kepada 30 juta rakyat Malaysia."

Kepada Sinar Online pula, Bahri memberitahu, "Sepatutnya saya bersara pada 2018, ada lagi dua tahun tempoh perkhidmatan. Tindakan ini diambil kerana saya kecewa dan berdosa sangat kepada 30 juta rakyat Malaysia.

"Saya tidak mahu berbohong dengan diri sendiri, saya rasa amat berdosa kalau saya masih berkhidmat kerana agama kita secara jelas melarang untuk cenderung kepada kezaliman dan ketidakadilan...cenderung pun tak boleh, apatah lagi terus berkhidmat."

Lebih dari itu, sebagaimana yang dilaporkan media dua tiga hari yang lalu, Bahagian Operasi Khas SPRM juga sekarang ini semakin dikecilkan saiznya dengan beberapa pegawainya dipindahkan ke bahagian-bahagian lain.

Maka, di mana seriusnya SPRM di bawah kendalian Dzulkifli Ahmad selaku Ketua Pesuruhjaya yang baru mahu membanteras aktiviti jerung-jerung besar yang masih bebas berkeliaran dengan tindakan terbaru itu?
Masihkah Dzulkifli ingat dan berpegang kepada warkah terbukanya sempena 100 hari menjadi Ketua Pesuruhjaya SPRM yang dilafazkan dengan penuh semangat pada 8 November 2016 lalu?

Mereka yang jujur, ikhlas dan benar-benar berkhidmat untuk negara serta tiada kepentingan peribadi atau terghairah dengan dedak, jika berada di kedudukan Bahri, pasti akan turut merasa kecewa.

Ia seolah-olah memperlihatkan usaha gigih dan kejujuran mereka terhadap negara langsung tidak diambil kira.

Sudahlah  sebelum ini, ketika melakukan penyiasatan, tugas mereka diganggu dengan serbuan dan rampasan komputer oleh pihak berkuasa yang lain, hasil penyiasatan terhadap kes yang dianggap "straightforward" juga menjadi sia-sia akhirnya.

Hanya pemakan dedak yang tidak berasa apa-apa jika mereka diperlakukan seperti Bahri.

Yang lebih menarik, UMNO dan BN melalui Pengarah Komunikasi Strategiknya, Abdul Rahman Dahlan bukan saja pantas menjawab, bahkan secara terbuka menyangggah apa yang diluahkan oleh Bahri itu.

Ia dengan sendirinya menggambarkan Abdul Rahman yang mewakili UMNO dan BN seolah-olah tidak sealiran dengan pegawai kerajaan yang jujur, amanah dan benar-benar mahu berkhidmat untuk kebaikan negara.

Antaranya Abdul Rahman cuba menggambarkan SPRM hanya berperanan menyiasat dan tugas pendakwaan terletak sepenuhnya di tangan Peguam Negara dan pengasingan kuasa itu bertujuan mengelakkan mana-mana pihak menyalahgunakan kuasa mereka.

Kata beliau, "Tujuannya ialah untuk mengelakkan mana-mana pihak daripada menyalahgunakan kuasa mereka. Ini boleh berlaku jika pihak yang menyiasat juga diberikan kuasa untuk mendakwa. Apatah lagi kalau kuasa untuk mengadili juga diberikan kepada pihak yang sama.
Read More / Baca Lagi >>

Rafizi jangka perumahan warga Felda alami kerugian RM193 juta

Posted: 03 Jan 2017 08:09 PM PST


Rafizi Ramli Rafizi Ramli Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad didesak mendedahkan secara terperinci semua kontraktor yang telah dianugerahkan kontrak untuk pembinaan perumahan warga Felda di seluruh negara yang bernilai RM193 juta.
Naib Presiden PKR Rafizi berkata, ia bertujuan agar rakyat mendapat maklumat tepat  mengenai kontraktor terbabit.
"Saya telah berhubung dengan aktivis Felda di seluruh negara untuk menunjukkan satu persatu bagaimana beberapa projek perumahan Felda hanya tinggal papan tanda dan ada juga yang terbengkalai.
"Saya rujuk kepada mukasurat 204 dari Penyata Kewangan Felda yang diaudit bagi tahun berakhir 31 Disember 2014 dan jawapan parlimen yang diberikan oleh menteri berkenaan soalan saya mengenai perumahan Felda pada 2 Disember 2015, yang saya sertakan bersama.

"Saya ingin menyampaikan kepada warga Felda bahawa kerugian sebanyak RM193 juta telah pun dicatatkan di dalam Penyata Kewangan Felda," ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.

Read More / Baca Lagi >>

Kenapa nafi kenyataan Bahri, peguam soal SPRM

Posted: 03 Jan 2017 08:08 PM PST

Seorang peguam hari ini mempersoalkan mengapa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menafikan kenyataan dibuat bekas pengarah bahagian Operasi khasnya, Datuk Basri Mohd Zin yang bersara awal.
Adalah pelik dan janggal apabila SPRM menghubungi Bakri untuk menafikan kenyataan terhadap agensi itu, kata Mohd Haniff Khatri Abdulla yang pernah mewakili bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam beberapa kes.
"Persoalannya, jika benar-benar Bahri menafikan kandungan laporan itu, mengapa SPRM cuba menafikan bagi pihaknya? Apa kata SPRM minta Bahri mengeluarkan penafian itu sendiri?
"Hakikatnya sehingga Bahri mengeluarkan kenyataan peribadi menafikan laporan itu, laporan sedia ada (Mengenai sebab bersara awal) adalah sah, betul dan tepat dari segi undang-undang," kata Haniff di Facebook.
Haniff berkata, sekiranya SPRM dan kerajaan tidak berpuas hati dengan Bahri, mereka tidak boleh memutarbelitkan fakta.
Justeru itu, peguam itu mengulangi gesaannya supaya Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali dan Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baru Datuk Dzulkifli Ahmad menjelaskan secara telus siasatan SRC International - atau meletakkan jawatan serta-merta.
Haniff semalam mencabar Apandi dan Dzulkifli menjelaskan mengapa kes SRC International tidak pernah dibawa ke mahkamah.
Bahri turut mengesahkan beliau memilih bersara daripada jawatannya dua tahun lebih awal kerana kecewa dengan cara siasatan SPRM terhadap SRC International.
Bagaimanapun, pada sebelah petang, SPRM mengeluarkan kenyataan menafikan bahawa Bahri 'kecewa' dengan kes SRC International.
Dalam perkembangan berkaitan, anggota parlimen Pokok Sena dari PAS Datuk Mahfuz Omar berkata, jika persaraan Bahri disebabkan siasatan SRC International maka ia tidak boleh dipandang ringan oleh rakyat, terutama kakitangan awam.
Read More / Baca Lagi >>

Apandi, SPRM perlu jelaskan ‘rasa berdosa’ Bahri, kata peguam Dr M

Posted: 03 Jan 2017 08:07 PM PST

Seolah-olah menunjukkan ada usaha menyembunyikan kebenaran berkaitan kes siasatan SRC.
Mohamed-Haniff-Khatri-Abdulla_Bahri-Mohamad_600
PETALING JAYA: Peguam Tun Dr Mahathir Mohamad menuntut peguam negara dan ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) penjelasan mengenai kenyataan Datuk Bahri Mohamad Zain, hari ini.
Mohamed Haniff Khatri Abdulla berkata, kenyataan bekas pengarah Bahagian Operasi Khas (BOK) itu seolah-olah menunjukkan ada usaha menyembunyikan kebenaran berkaitan kes siasatan SRC International (SRC).
"Apa yang jelas dan tepat di tahap ini adalah (Tan Sri) Apandi Ali dan (Datuk) Dzulkifli Ahmad wajib bertanggungjawab secara serta merta untuk memberi penjelasan benar dan telus kepada keseluruhan rakyat Malaysia berkaitan kenyataan Bahri," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
Sebelum ini, Bahri sewaktu bercakap kepada FMT mengakui beliau memilih bersara awal kerana kecewa kes siasatan SRC tidak boleh dibawa ke mahkamah.
Selain itu, Bahri turut berasa berdosa apabila kes penyelewengan melibatkan sejumlah wang yang besar gagal dibawa ke mahkamah sedangkan kes lain tidak mengalami sebarang masalah.
Kata Haniff, sekiranya peguam negara dan ketua pesuruhjaya SPRM tidak memberikan penjelasan, mereka perlu meletakkan jawatan serta merta kerana terlibat dalam konspirasi berkaitan SRC.
"Bahri bukannya pegawai biasa dalam SPRM, tetapi merupakan pengarah BOK dan juga memainkan peranan penting menyiasat SRC berkaitan alegasi jenayah Datuk Seri Najib Razak.
Read More / Baca Lagi >>

NOW: Beri perlindungan pada Bahri

Posted: 03 Jan 2017 08:06 PM PST

Kerajaan digesa mengambil beberapa tindakan - termasuk memberi perlindungan - kepada bekas pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Bahri Mohamad Zain.
Pengarah Eksekutif Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat (NOW), Akmal Nasir, berkata Bahri wajar mendapat perlindungan mengikut Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2012 bagi membolehkan beliau mendedahkan nama-nama pemberi serta penerima rasuah.
Langkah itu, katanya, boleh diambil dengan mengiktiraf Bahri sebagai pemberi maklumat kerajaan.
Namun kata Akmal untuk membolehkan maklumat berkaitan didedahkan Datuk Seri Najib Razak perlu memastikan dokumen yang terlibat tidak lagi diletakkan di bawah kekangan Akta Rahsia Rasmi (OSA).
"Invididu yang dinamakan Datuk Bahri sebagai pemberi atau penerima rasuah wajar dipanggil dan diberi ruang untuk membela diri secara terbuka.
"Ini boleh dilakukan dengan merujuk mereka kepada jawatankuasa khas parlimen atau membentuk suruhanjaya khas bagi menyiasat maklumat yang didedahkan," katanya melalui kenyataan media hari ini.
Semalam Bahri yang sebelum ini berkhidmat sebagai pengarah Bahagian Operasi Khas mengesahkan beliau meletak jawatan kerana kecewa dengan cara dan hasil siasatan dijalankan SPRM.
Bahri yang sebelum ini mengetuai siasatan terhadap syarikat berkaitan 1MDB - SRC International - berkata beliau tidak rela berkhidmat dengan "undang-undang sarang labah-labah".
Beliau yang menyatakan "pantang" dengan kerenah orang yang melakukan "pukul curi" juga mengingatkan mana-mana pihak supaya tidak mencabarnya.
Read More / Baca Lagi >>

Menteri MCA jangan jadi cauvinis, pentingkan satu kelompok sahaja

Posted: 03 Jan 2017 08:04 PM PST


KUALA LUMPUR, 4 JAN: Kepentingan semua kaum dalam aspek pendidikan harus disuarakan secara sama rata dan tidak tertumpu terhadap kepentingan sesuatu kaum sahaja, ujar Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng.
Beliau berkata, Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai harus memastikan peruntukan RM50 juta yang dijanjikan dalam belanjawan terdahulu disalurkan kepada semua jenis sekolah tanpa menyentuh secara spesifik satu-satu jenis sekolah sahaja.
"Sebagai seorang menteri di peringkat Kerajaan Persekutuan, Liow tidak hanya patut membangkitkan masalah peruntukan sekolah Cina sahaja dengan perdana menteri.
"Kecualilah jika beliau memang seorang ahli politik cauvinis yang hanya mementingkan faedah satu kelompok sahaja," ujarnya dalam kenyataan hari ini.
Lip Eng berkata demikian mengulas kenyataan Liow seperti yang dilaporkan media semalam bahawa akan berjumpa dengan perdana menteri bagi membincangkan peruntukan RM50 juta untuk sekolah Cina. Liow bagaimanapun tidak menyatakan mengenai peruntukan sekolah lain.
Ia susulan, dua minggu lalu, Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid mengesahkan laporan bahawa kementeriannya telah mengehadkan akses peruntukan tahunan RM50 juta ekoran kekurangan dana bagi tujuan penyelanggaraan dan pembangunan sekolah Cina.
Mengulas lanjut, Lip Eng yang juga Setiausaha DAP Wilayah Persekutuan berkata, Liow yang juga Menteri Pengangkutan harus memaklumkan bilakah tarikh beliau akan bertemu dengan perdana menteri bagi membincangkan isu tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

TangkapMO1, BERSIH5: Pelajar UiTM dapat 'surat cinta'

Posted: 03 Jan 2017 07:34 PM PST

Seorang pelajar diploma seni bina diploma dari kampus Universiti Teknologi Mara (UiTM) Seri Iskandar telah diminta menghadiri pendengaran siasatan disiplin kerana didakwa terlibat dalam jelajah "TangkapMO1" dan perhimpunan BERSIH 5.
Pelajar tersebut, Ahmad Arifin Shakimin, memuat naik salinan surat rasmi bertarikh 3 Januari itu di akaun Facebooknya dengan mesej "surat cinta di awal 2017".
Ketika dihubungi, Ahmad Arifin berkata pendengaran kes itu akan diadakan pada 17 Januari dan dia berdepan dengan dua pertuduhan di bawah Akta Institusi Pendidikan (Disiplin) 1976.
"Adalah pelik kerana saya tidak menerima sebarang surat tunjuk sebab sebelum surat ini memanggil saya untuk pendengaran disiplin.
Tetapi, tambahnya, perkara-perkara pelik itu seolah-olah menjadi satu amalan biasa oleh pentadbiran UiTM.
Ahmad Arifin juga mengesahkan bahawa dia akan menghadiri pendengaran itu.
Katanya, pertuduhan pertama berhubung kehadirannya semasa jelajah "TangkapMO1" di luar kampus UiTM Seri Iskandar, Perak pada 20 Ogos tahun lepas.
Jelajah itu, yang diadakan menjelang perhimpunan 'TangkapMO1' pada 27 Ogos di Kuala Lumpur, telah dianggap sebagai perhimpunan haram oleh pentadbiran UiTM, katanya.
Pertuduhan kedua adalah berhubung penyertaannya dalam perhimpunan BERSIH 5 di Kuala Lumpur pada 19 November tahun lepas.
"Jika didapati bersalah, saya boleh dikenakan denda, digantung pengajian atau dipecat," kata Ahmad Arifin, yang menambah bahawa dia bersedia hadapi sebarang kemungkinan.
Read More / Baca Lagi >>

Amanah sedia beri ruang kepada Bahri

Posted: 03 Jan 2017 07:30 PM PST

Parti Amanah Negara (Amanah) sedia memberi ruang kepada Bekas pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Bahri Mohamad Zin untuk terus berperanan menangani rasuah dalam negara.
Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub berkata, tindakan Bahri bersara awal kerana kecewa dengan kes siasatan SRC International (SRC) yang tidak dibawa ke mahkamah membenarkan kebimbangan Amanah selama ini.
"Tindakan ini membenarkan segala kebimbangan Amanah betapa perlunya hak pendakwaan diberikan kepada SPRM dan perjuangan ini perlu diteruskan atas nama negara.
"Peranan Datuk Bahri kepada negara tidak semestinya berhenti selepas beliau bersara dari SPRM.
"Amanah ingin menyatakan bahawa kami bersedia memberi ruang kepada Datuk untuk terus berperanan memandangkan kita mempunyai matlamat sama demi negara yang tercinta," katanya dalam satu kenyataan.
Bahri, 58, yang merupakan bekas Pengarah Bahagian Operasi Khas (BOK) SPRM bersara mulai Jumaat lalu selepas berkhidmat dengan agensi pencegahan rasuah itu sejak lebih 30 tahun lalu.
Bahri menjelaskan kepada media, perjalanan dan kesan siasatan ke atas bekas anak syarikat 1MDB mendorong beliau memilih bersara awal.
Read More / Baca Lagi >>

Zaid mahu bertanding PRU14 guna tiket pembangkang

Posted: 03 Jan 2017 07:28 PM PST

Bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri itu bercadang bertanding di bawah tiket pembangkang, tetapi bukannya PAS.
zaid-ibrahim_undi_600
PETALING JAYA: Datuk Zaid Ibrahim menyuarakan hasrat untuk bertanding di bawah tiket pembangkang pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
The Star memetik Zaid sebagai berkata, beliau mungkin bertanding di Johor Bahru atau kampung halamannya Kota Bharu, atau kerusi lain yang sesuai.
Bekas menteri itu juga bercadang bertanding atas tiket pembangkang, tetapi bukannya PAS.
The Star melaporkan wujud spekulasi DAP berminat merekrut Zaid bagi meningkatkan sokongan di kalangan pengundi Melayu di Johor.
Sabtu ini, Zaid akan memberi ceramah di Skudai, bertempat di kerusi Parlimen Gelang Patah yang kini dipegang Penasihat DAP, Lim Kit Siang.
Zaid yang dipetik The Star berkata, beliau akan mengumumkan parti yang bakal disertainya tidak lama lagi.
"Ia (PRU14) akan menjadi pilihan raya tidak pernah dilihat mana-mana rakyat malaysia dan pengundi perlu menggunakan hak dan kebijaksanaan mereka ketika mengundi," katanya.
Zaid memenangi kerusi Parlimen Kota Bharu di bawah tiket Barisan Nasional pada PRU 2004 dan dilantik sebagai menteri di Jabatan Perdana Menteri pada 2008, sebelum beliau meletak jawatan pada 2009 untuk menyertai PKR.
Read More / Baca Lagi >>

'PAS paksa lawan tiga penjuru jika terus ugut sekutu AMANAH'

Posted: 03 Jan 2017 07:27 PM PST


Amanah harap Pas bersikap terbuka untuk berunding dengan Pakatan Harapan
Parti Amanah Negara (Amanah) mengucapkan tahniah kepada Naib Presiden Pas Datuk Iskandar Abdul Samad atas kesedarannya mengenai perlunya rundingan antara parti-parti pembangkang bagi mengelakkan pertandingan tiga penjuru.
Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Abdul Samad berkata, Pakatan Harapan (PH) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) sejak awal lagi menyarankan rundingan diadakan tetapi ditolak oleh Pas.
Sebaliknya Pas katanya, terus dengan usaha memecahbelahkan kesatuan pembangkang dan menggagalkan rundingan dengan menolak untuk berunding dengan PH.
"Sebaliknya Pas hanya sanggup berunding dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PPBM. Usaha pecah belah oleh Pas perlu dihentikan jika ingin mengelak dari berlakunya tiga penjuru," katanya dalam satu kenyataan.
Isnin lalu, Iskandar dalam satu kenyataan memberi amaran bahawa parti-parti pembangkang akan sama-sama menanggung akibat jika tidak bersetuju dengan pertandingan dua penjuru.
"Jika ada persetujuan untuk dua penjuru, Pas boleh menghormatinya.
"Jika tidak ada persetujuan dan akan berlaku "free for all", Pas bersedia untuk menerokai kawasan-kawasan baru.
"Jentera Pas berupaya dikerah menghadapi kemungkinan tersebut. Sama-sama kita menanggung akibatnya," katanya.
Mengulas lanjut, Khalid yang juga ahli Parlimen Shah Alam berkata, Amanah mengambil maklum pandangan Iskandar bahawa Amanah sendiri perlu melawan Pas jika mahu meggantikan parti itu, bukan menghantar PKR atau PPBM.
"Amanah cukup bersetuju supaya Keadilan dan PPBM jangan dikaitkan dalam persoalan persaingan antara Pas dan Amanah," katanya.
Justeru beliau meminta Pas berhenti mengugut PKR dan PPBM untuk bertanding di kerusi mereka sekiranya mereka berkerjasama dengan Amanah.
Read More / Baca Lagi >>

Jokowi Jawab Sindiran Najib

Posted: 03 Jan 2017 07:18 PM PST

'Haji mabrur atau tidak bukan kuasa Tun M' - Menteri Umno

Posted: 03 Jan 2017 07:18 PM PST

Menteri Umno tak tahu jet kerajaan ke Australia

Posted: 03 Jan 2017 07:17 PM PST

"Main golf, simpan perempuan antara ciri perasuah," kata SPRM

Posted: 03 Jan 2017 07:16 PM PST

Bagaimana Prasarana mahu biayai projek MRT, soal Rafizi

Posted: 03 Jan 2017 07:16 PM PST

BR1M hanya ambil kira pendapatan isi rumah, tidak teliti jumlah anak - Rafizi

Posted: 03 Jan 2017 07:14 PM PST

Banjir bertambah teruk, ribuan berpindah di Kelantan, Terengganu

Posted: 03 Jan 2017 09:04 AM PST

Di Kelantan, lebih 7,000 orang berjaya diselamatkan tetapi masih ada penduduk yang berdegil tidak mahu berpindah, kata penyelamat
banjir-2
PETALING JAYA: Lebih 13,000 terpaksa berpindah bagi menyelamatkan diri daripada banjir yang meruncing di pantai timur Malaysia Barat.
Menurut aplikasi Info Banjir Jabatan Kebajikan Masyarakat, 13,221 berjaya dipindahkan iaitu 7,701 di Kelantan dan 5,520 di Terengganu setakat 10.07 malam tadi.
Mangsa yang terselamat termasuk 2,655 kanak-kanak dan 218 bayi di Kelantan, dan 1,822 kanak-kanak dan 42 bayi di Terengganu.
Pada ketika ini, 73 pusat mangsa banjir beroperasi di Kelantan dan 88 di Terengganu.
Penolong Pengarah (Operasi) Jabatan Bomba dan Penyelamat Kelantan, Hussin Ab Rahman memberitahu FMT hujan turun dengan lebat sekitar jam 6 petang tadi, tetapi cuaca semakin reda sekarang ini.
"Kami masih menjalankan misi menyelamat. Cabaran paling sukar adalah meyakinkan penduduk yang berdegil tidak mahu berpindah.
"Mereka mula panik bila keadaan bertukar gelap kerana bekalan elektrik terganggu. Ketika itulah mereka panggil minta bantuan dan kami pergi selamatkan mereka."
Hussin menasihatkan orang ramai supaya mematuhi arahan pihak berkuasa.
Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu tidak dapat dihubungi ketika berita ini ditulis.
Read More / Baca Lagi >>

Felda rugi RM193 juta, PKR desak dedah senarai kontraktor

Posted: 03 Jan 2017 09:01 AM PST

Rafizi Ramli mendesak pengerusi Felda menyiarkan secara terperinci senarai kontraktor yang terlibat dalam projek perumahan tersebut.
felda
KUALA LUMPUR: Naib presiden PKR mendesak Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) mendedahkan senarai kontraktor yang gagal menyiapkan projek perumahan untuk warganya.
Rafizi Ramli memetik Penyata Kewangan Felda setakat 31 Disember 2014 yang menunjukkan ia menanggung kerugian berjumlah RM193 juta bagi projek Perumahan Warga Felda (PWF).
Selain PWF, Felda turut melaksanakan projek Perumahan Generasi Baharu Felda (PGBF) dan Program Sentuhan Kasih Felda.
"Penyata kewangan menunjukkan perbelanjaan yang dibuat tidak sepadan dengan kemajuan pembinaan rumah.
"Sejumlah RM193 juta yang sepatutnya boleh membina sekitar 4,800 rumah kos rendah hangus begitu sahaja," katanya pada sidang media di Invoke Malaysia hari ini.
Menurut Rafizi, soalannya di Parlimen pada 2 Disember 2015 berhubung jumlah unit, lokasi, harga dan kontraktor terlibat tidak mendapat jawapan memuaskan.
Beliau turut memetik jawapan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Razali Ibrahim di Parlimen pada yang menurutnya hanya menyatakan syarikat berjaya menyiapkan projek.
Jawapan itu menyenaraikan jumlah kontraktor bagi 3 projek tersebut iaitu PWF, PGBF dan Program Sentuhan Kasih Felda setakat Oktober 2015.
Menurut jawapan itu, sejumlah 3,426 rumah berjaya disiapkan di bawah projek PWF oleh 11 syarikat, dengan harga jualan minimum RM42,000 bagi kos rendah dan RM92,000 bagi kos sederhana rendah.
Read More / Baca Lagi >>

Rafizi ragui kemampuan Prasarana bayar hutang MRT

Posted: 03 Jan 2017 09:00 AM PST

Rafizi mendakwa rakyat yang terpaksa menanggung hutang MRT itu melalui beberapa cara, seperti kenaikan cukai GST, tiket serta pemotongan peruntukan untuk perkhidmatan rakyat.
Rafizi-Ramli_mrt_6001
KUALA LUMPUR: Rafizi Ramli hari ini meneruskan serangan terhadap MRT dengan mempersoalkan kemampuan Prasarana Malaysia Berhad menanggung hutang Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp), selepas projek itu siap sepenuhnya dan diambil alih firma itu.
Ini kerana, katanya, syarikat milik kerajaan itu sudah mempunyai hutang besar dan mendakwa pengambilalihan itu bakal menjadikan kewangan Prasarana semakin parah dan mungkin mencecah anggaran kasar RM70 bilion dengan bayaran faedah RM2 bilion setahun, pada 2022 (tahun projek MRT disiapkan).
Naib presiden PKR itu merujuk maklumat Suruhanjaya Syarikat Malaysia dan RAM Holdings Berhad, di mana kos operasi Prasarana pada 2014 dan 2015 lebih tinggi daripada jualan tiket serta hasil lain, iaitu masing-masing 13% dan 30%.
"Jumlah hutang (Prasarana) 2015 ialah RM18 bilion dan dijangka terus meningkat pada 2016 kerana ia perlu menerbitkan sukuk untuk menampung kos," katanya pada sidang media di Invoke Malaysia hari ini.
Ahli Parlimen Pandan itu sebelum ini mendakwa kos keseluruhan projek MRT melebihi RM100 bilion dan tidak mampu ditanggung negara.
Bagaimanapun, Rafizi berkata, DanaInfra Nasional Berhad yang ditubuhkan akan menerbitkan sukuk bagi membiayai projek MRT itu.
DanaInfra pada 26 Oktober 2015 mengesahkan akan memulakan program pembiayaan sehingga RM50 bilion bagi MRT1 (Sungai Buloh-Kajang) dan MRT2 (Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya).
Read More / Baca Lagi >>

Iskandar pertaruh Dun Chempaka bila ugut Amanah

Posted: 03 Jan 2017 08:58 AM PST

Amanah akan memikirkan secara serius untuk bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri(Dun) Chempaka yang diwakili Datuk Iskandar Abdul Samad memandangkan Naib Presiden Pas itu semalam memberitahu pihaknya 'menunggu' untuk dicabar.
 Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub berkata Iskandar harus menerima akibat selepas mengamalkan politik 'mengugut' semata-mata mahu mempertahankan kerusi tradisi Pas.
"Kalau itu sikap Datuk Iskandar maka Dun Chempaka boleh menjadi satu eksperimen yang baik (untuk Amanah dan PAS bertembung).

"Selagi mana Pas tidak bersama dengan Pakatan Harapan dan bersikap mengugut begitu dan mengancam parti lain maka kita tidak ada jalan lain dan Dun Chempaka adalah merupakan satu contoh yang mana Datuk Iskandar boleh terima akibat daripada politik ugut mengugut ini," katanya seperti dilapor Antarapos hari ini.

Salahuddin berkata demikian mengulas kenyataan terbaru Iskandar bahawa kedua-dua parti itu perlu menanggung akibat jika Amanah tetap mahu meletakkan calon di kerusi tradisi milik Pas pada PRU14.

Malah tambah Iskandar, Pas sedia untuk meneroka kawasan baru jika Amanah membuat langkah pertama dengan mengusik kerusinya.

Iskandar berkata demikian sebagai respon kepada pengumuman Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad bahawa partinya berminat untuk bertanding di 40 kerusi pada pilihan raya akan datang termasuk milik PKR dan Pas.
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)