Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 9:51 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


"Kami tetap guna 'kapcai' masuk KL"

Posted: 17 Jan 2017 04:10 PM PST

" Pembangunan J.B.”

Posted: 17 Jan 2017 04:04 PM PST

Oleh Dr Mahathir bin Mohamad
1. Saya tidak tahu samada benar atau tidak cabaran yang dilontarkan oleh DYMM Sutan Johor terhadap saya berkenaan pembangunan JB.
2. Mungkin hanya akhbar The Star yang mentafsirkan apa yang dititah DYMM Tuanku sebagai melontarkan cabaran terhadap saya.
3. Tetapi selagi DYMM Tuanku tidak menafikan mencabar saya, saya akan anggap laporan The Star sebagai benar. 4. Saya mengaku bahawa saya berada di dalam keadaan yang agak lemah. Sementara sesiapa sahaja boleh berkata apa-apa terhadap saya, dan saya mengambil sikap terbuka terhadap kebebasan mereka berbuat demikian, saya harap di dalam menjawab terhadap cabaran DYMM Tuanku, saya tidak akan dipenjara tanpa bicara. Jika perbicaraan dapat diadakan, silalah tangkap saya.
5. Apakah yang telah diperkatakan oleh saya? Tidak lebih daripada apa yang dilaporkan Bloomberg di dalam akhbar. Tetapi saya boleh terima kenapa laporan Bloomberg tidak akan dicabar atau dinafikan.
6. Apakah yang diperkata oleh Bloomberg di dalam laporannya pada 22hb November lepas? Ia mengatakan yang sebuah syarikat dari China akan membangunkan Forest City yang akan memuatkan 700,000 penduduk. Ianya juga melapor bahawa orang Cina dari China diterbangkan untuk melihat pameran model sebesar manusia (bergambar) dan mereka ini sudah, malahan akan membeli kebanyakan hartanah di Forest City.
7. Saya tidak fikir ramai Melayu atau Cina Johor telah beli atau akan beli apartment ini. Malaysia tidak mempunyai penduduk yang begitu ramai untuk membeli kesemua hartanah ini.
8. Bloomberg, di dalam laporan yang sama turut menyatakan tentang 60 pembangunan lain yang mirip Forest City, dan ini juga sedang dijual kepada rakyat tanah besar China.
9. Melihat kembali pada tahun 1819, apabila Sutan Johor, Sultan Ali tidak mahu memajak Singapura kepada British, Temenggung telah menandatangani pajakan tersebut. Lihatlah Singapura hari ini. Sebahagian daripada Johor kini adalah negara asing – memanglah ia dibangun dengan mudah, tetapi ia tetap negara asing.
10. Lebih sejuta rakyat asing akan tinggal di Forest City JB dan 60 pembangunan lain disekitarnya. Semua tempat baru ini tidak akan menjadi negara asing tetapi akan mengandungi peratus orang asing yang tinggi. Jika mereka tinggal untuk satu tempoh yang lama yang ditetapkan, mereka layak untuk menjadi rakyat Malaysia.
11. Ya, saya yang mempromosi Pelaburan Langsung Asing (FDI – Foreign Direct Investment). Tetapi ianya bukan bertujuan membeli tanah di Malaysia, membangunkannya dan menjualnya kepada rakyat asing, yang akan tinggal di sana.
12. FDI ialah berkenaan pelaburan di dalam industri pembuatan. Syarikat Malaysia akan membina bangunan dan rakyat akan bekerja di dalam industri-industri tersebut. Mereka akan mempelajari kemahiran dan akan memulakan perniagaan pengeluaran barangan mereka sendiri.
13. Kontraktor Malaysia berkebolehan membina pelbagai jenis bangunan dan memajukan tanah. Kita tidak perlu orang asing untuk ini. Lihatlah Malaysia hari ini. Sembilan puluh peratus atau lebih daripada bangunan baru ini dan pembangunan lain dibuat oleh syarikat Malaysia. Majoriti pembeli juga rakyat Malaysia dan mereka juga bermastautin di situ.
14. Tetapi apabila rakyat asing beli tanah, tidak terdapat aliran masuk wang pun. Kebanyakan sumber kewangan dipinjam dari dalam negara. Dan mereka juga boleh berniaga dengan menggunakan bank mereka sendiri.
Read More / Baca Lagi >>

Apa alternatif lebih baik daripada "GST" untuk selamatkan ekonomi negara ?

Posted: 17 Jan 2017 03:40 PM PST

Najib berkata, sudah sampai masanya mereka yang menentang GST 'berehat'.
najib-razak-gst
KUALA KETIL: Datuk Seri Najib Razak bertegas Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) menjadikan Malaysia "lebih sihat" dari segi kewangan, beberapa hari selepas Tun Dr Mahathir Mohamad berjanji akan menghapuskan cukai kontroversi itu jika pembangkang memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
Beliau yang menyifatkan GST sebagai ubat pahit tetapi berkesan untuk ekonomi negara, menggesa penentang cukai 6% itu berhenti membantahnya kerana ia menyumbang RM40 bilion kepada pendapatan kerajaan.
"Ia adalah okey untuk mempunyai perbezaan pendapat, tetapi sila beri kami alternatif lebih baik daripada apa yang kami lakukan hari ini.
"Apakah alternatif lebih baik? Cukai jualan dan perkhidmatan? Itu tidak mencukupi.
"Apabila mencadangkan sesuatu, ia perlu berdasarkan realiti. Jika tidak, kita akan menipu rakyat," katanya pada majlis "Sepetang Bersama PM" anjuran Umno Bahagian Baling di Padang Awam Kuala Ketil, hari ini.
Perdana menteri berkata, tanpa GST, kerajaan akan menghadapi masalah membayar gaji dan pencen penjawat awam.
Katanya, rakyat Malaysia sepatutnya menganggap diri bertuah kerana India bercadang memperkenalkan cukai penggunaan yang boleh mencecah 23%.
Ahad lalu, Dr Mahathir berjanji akan menghapuskan GST yang didakwa ramai sebagai punca kenaikan kos sara hidup.
Bekas perdana menteri itu berkata, GST akan dihapuskan beransur-ansur dengan cukai jualan.
GST diperkenalkan pada April 2015 bagi menggantikan cukai jualan 10% dan cukai perkhidmatan 6%.

Taja Kelantan tingkat imej UniKL, untung Mara naik 60%..??

Posted: 17 Jan 2017 03:38 PM PST

UniKL dan Mara berkata, penajaan skuad Kelantan dibuat secara pentadbiran amalan biasa dan menggunakan dana khusus untuk promosi tanpa melibatkan peruntukan bagi tajaan pelajar.
mara_kafa_600
KUALA LUMPUR: Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Universiti Kuala Lumpur (UniKL) mempertahankan tindakan menaja skuad bola sepak Kelantan yang disifatkan berjaya meningkatkan imej 2 entiti itu.
"Penajaan pasukan bola sepak adalah kaedah pemasaran sama seperti melalui media cetak, elektronik dan kaedah lain. Ia bagi memaksimumkan kebolehlihatan jenama syarikat kepada masyarakat umum.
"Keputusan penajaan TRW (The Red Warriors) dibuat secara pentadbiran amalan biasa…dan atas dasar komersil," kata Pelaburan Mara Berhad (PMB) dalam satu kenyataan hari ini.
Menurut kenyataan itu, keuntungan PMB mencatat kenaikan hampir 300% pada 2016 berbanding tahun sebelumnya dan menjadi penyumbang utama keuntungan Mara pada tahun sama, iaitu sebanyak 60%.
Isu penajaan Mara dan UniKL dibangkitkan pemilik Johor Darul Ta'zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang mendakwa Pengerusi Mara, Tan Sri Annuar Musa menggunakan "wang rakyat" melalui 2 entiti itu untuk menaja TRW.
Annuar yang juga bekas presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) pada mulanya menafikan dakwaan itu, sebelum mengubah nadanya keesokannya.
Dalam pada itu, UniKL berkata, ia menaja skuad Kelantan pada 2013 yang merupakan pasukan paling berjaya dan mempunyai ramai penyokong ketika itu.
Read More / Baca Lagi >>

Mengapa hanya larang kapcai, soal penunggang motosikal

Posted: 17 Jan 2017 03:36 PM PST

Penunggang motosikal melahirkan kekesalan dengan cadangan Tengku Adnan yang disifatkan tidak logik dan praktikal.
bikers-1
KUALA LUMPUR: Penunggang jalan raya membantah cadangan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor melarang kenderaan berkapasiti enjin kecil atau "kapcai" memasuki Kuala Lumpur sebagai langkah mengurangkan pencemaran.
Mohd Nazri Amri, 38, berkata cadangan dibuat menteri Wilayah Persekutuan itu tidak logik dan praktikal.
"Semua kenderaan ada pelepasan karbon. Kalau macam itu, larang semua kenderaan masuk ke Kuala Lumpur.
"Beliau ada guna kenderaan awam? Tak ada. Rakyat bukan kaya sangat. Sehari guna pengangkutan awam berapa pula kosnya?" katanya kepada FMT hari ini.
Semalam, Tengku Adnan menyatakan motosikal berkapasiti enjin kecil atau "kapcai" mungkin dilarang memasuki Kuala Lumpur sebagai langkah mengurangkan kadar pelepasan karbon.
Beliau berkata, pihaknya akan melaksanakan larangan itu sekiranya harga tambang pengangkutan awam berpatutan.
Mengulas lanjut, Nazri yang menggunakan motosikal untuk berulang alik ke tempat kerja tidak dapat menerima cadangan itu.
"Majoriti rakyat menggunakan motosikal. Kami tak berkemampuan. Ini sahaja yang mampu," katanya.
Seorang lagi penunggang motosikal yang hanya mahu dikenali sebagai Shazri, 30, turut melahirkan rasa tidak puas hatinya dengan saranan menteri itu.
"Mengapa hanya motosikal kapcai sahaja yang kena? Kenapa kereta, motosikal berkuasa tinggi dan lain-lain kenderaan tidak dilarang?
Read More / Baca Lagi >>

‘Kapcai Rakyat Miskin’ dibenarkan sehingga projek pengangkutan siap

Posted: 17 Jan 2017 03:35 PM PST

Datuk bandar KL berkata, larangan kenderaan berat memasuki ibu kota tidak boleh dilaksanakan sepenuhnya bagi mengurangkan pelepasan karbon.
Amin-Nordin_kapcai_600
KUALA LUMPUR: Datuk bandar Kuala Lumpur memberi jaminan tidak akan melarang motosikal berkuasa rendah atau "kapcai" memasuki ibu kota dalam usaha mengurangkan pelepasan karbon, buat masa ini.
Datuk Seri Mhd Amin Nordin Abd Aziz berkata, cadangan melarang "kapcai" memasuki Kuala Lumpur hanya akan dikaji semula selepas semua projek pengangkutan awam di ibu negara siap.
"Buat masa ini, ia tidak akan dilaksanakan kerana memerlukan perbincangan dengan pelbagai pihak dan satu kajian sama ada ia sesuai mengharamkan 'kapcai'," katanya di ibu pejabat DBKL, hari ini.
Beliau berkata, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) juga tidak berhasrat melaksanakan larangan penuh ke atas kenderaan berat memasuki ibu kota kerana larangan separa sudah dilaksanakan sekarang.
"Kenderaan berat tidak dibenarkan memasuki ibu kota ketika waktu puncak dari 6.30 pagi sehingga 9.30 pagi dan 4.30 petang sehingga 7.30 malam," katanya.
Beliau mengulas kenyataan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar yang berkata, kenderaan besar lebih banyak daripada "kapcai" atau motosikal kecil di Kuala Lumpur.
"Jadi, kenapa melarang kenderaan kecil dan bukannya kenderaan besar?" soalnya mengulas cadangan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor melarang kemasukan motosikal kecil ke Kuala Lumpur bagi mengurangkan pelepasan karbon.
Read More / Baca Lagi >>

KATA UNTUNG BESAR !! JUAL SAHAM TANGANI KETIRISAN...???

Posted: 17 Jan 2017 03:33 PM PST

Dah pokai ke..
Sampai nak cairkan aset....

KATA UNTUNG BESAR !!
KATA KERAjaan PALING TELUS & ADIL !!!
KATA DIIKTIRAF BADAN PEMBANGUNAN PALING BERJAYA DI DUNIA !!

Inilah bahana & hasilnya jika lantik org2 AMENO & yang bukan dari keluarga FELDA utk tadbir urus FELDA..

UMNO dan BOHONG Berpisah Tiada..

"One of the largest money laundering fraud in the world" - Malaysiaku

Posted: 17 Jan 2017 03:30 PM PST

New York Post, Sunday 28 Feb 2016
"One of the largest money laundering fraud in the world"..
http://nypost.com/2016/02/28/malaysia-goldman-sachs-and-mystery-millionaire-probed-in-one-of-worlds-largest-frauds/

Kesian RAKYAT MALAYSIA..
Kita patut punya maruah dn harga diri

Melayu yg makan dedak & walaun boleh ambil kamus dn kanta.. baca...
Jangan sampai ada yg meroyan atau sawan sudah.
Gambar ada berita pun ada.. jelas

Orang #SARAWAK.. org #FELDA.. org #KAMPUNG jangan sampai tertipu lagi.. yg lepas tu jadikan pengalaman & pengajaran.

Kaji semula usul larang "kapcai orang miskin" masuk KL

Posted: 17 Jan 2017 06:00 AM PST

Polis Diraja Malaysia (PDRM) meminta kerajaan mengkaji semula cadangan melarang motosikal berkuasa kecil atau 'kapcai' daripada memasuki ibu kota dalam usaha mengurangkan kadar pelepasan karbon dan jenayah ragut.
Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti Polis Diraja Malaysia (PDRM) Datuk Rusli Ahmad berkata pihak berkuasa perlu mengambil kira faktor lain, terutamanya keperluan pengguna motosikal daripada golongan berpendapatan rendah.
"Dari segi keselamatan, kita tidak menafikan larangan itu dapat mengurangkan jenayah ragut kerana kajian terdahulu mendapati ia kebanyakannya dilakukan pengguna motosikal kapcai," katanya.
Rusli berkata demikian ketika ditemui pemberita pada Majlis Pelancaran Sistem Komunikasi Walkie-Talkie Rondaan Sukarela Community Policing di Puchong hari ini.
Beliau bagaimanapun berpandangan larangan yang dicadangkan itu mungkin sesuai dilaksanakan hanya di tempat tertentu, misalnya di kawasan sesak dengan orang ramai seperti di pasar malam dan di majlis keramaian kerana tempat-tempat itu boleh memberi peluang kepada penjenayah ragut yang menunggang kapcai.
"Pihak berkuasa mungkin boleh melarang motosikal kapcai ini daripada memasuki kawasan orang ramai pada waktu tertentu sahaja dan bukannya melarang kemasukan motosikal itu di pusat bandar," kata Rusli.
Terdahulu, Persatuan Kepolisan Komuniti Malaysia menerima 100 unit walkie talkie, 20 motosikal rondaan dan tiga ambulans bagi tujuan operasi cegah jenayah di beberapa lokasi di Selangor, Pulau Pinang dan Kedah.
Turut hadir Presiden Persatuan Kepolisan Komuniti Malaysia Kuan Chee Heng dan Ketua Polis Daerah Subang Jaya ACP Mohammad Azlin Sadari.
Kuan berkata pihaknya akan menyediakan perkhidmatan ambulans kepada golongan miskin dengan bayaran sebanyak 10 sen sahaja bagi bantuan kecemasan untuk mengurangkan beban kos sara hidup golongan terbabit.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal jual beli tanah MP Umno

Posted: 17 Jan 2017 05:50 AM PST

Adun Semambu Lee Chean Chung (tengah) dalam sidang media di ibu pejabat PKR.Adun Semambu Lee Chean Chung (tengah) dalam sidang media di ibu pejabat PKR.

Skandal Jual Beli Tanah Hasan Arifin Terlampau Murah Di Bawah Harga Pasaran – Tanah Tersebut Disahkan Status Sebagai Rezab Melayu & Dibatalkan Statusnya Sebelum Pindah Milik Kepada Hasan Arifin!
Kronologi Skandal Jual Beli Tanah Hasan Arifin Terlampau Murah Di Bawah Harga Pasaran:
17 Febuari 1997 - Syarikat Pasdec Corporation Sdn. Bhd telah membuat permohonan kepada Kerajaan Pahang bagi tanah di Medan Tok Sira bagi Maksud Bangunan sebanyak empat belas (14) permohonan
2 April 1997 – Majlis Mesyuarat Kerajaan Pahang Ke Lima(5) telah meluluskan permohonan tersebut
31 Mei 1997 – Pejabat Tanah Kuantan telah memaklumkan syarikat Pasdec Corporation Sdn Bhd melalui surat Bil. (8)dlm.PTK. 3/3/23287
03 Ogos 2000 – Pembatalan sebahagian Kawasan Simpanan Melayu Tok Sira bagi hakmilik HS(D) 16495, Lot 51703 melalui Warta Kerajaan Pahang No. 558
24 Januari 2002 – Tanah PT 51703 telah dipindah milik daripada syarikat PASDEC Corporation SDN Bhd kepada Hasan Bin Arifin. Harga jualan kepada Hasan Arifin adalah RM76,499 sedangkan Anggaran Nilai tanah tersebut jika merujuk kepada Notis Taksiran Pejabat Duti Setem adalah RM213,000. Hasan Arifin telah membeli tanah tersebut 61% lebih murah daripada harga pasaran.
2 Disember 2004 – Hasan Arifin telah menjual tanah tersebut kepada seorang individu bernama Ti Lian Yeah pada harga RM397,683.02. Keuntungan yang diraih melalui urusan jual beli itu adalah sejumlah RM321,184.02! Tanah tersebut telah dijual dengan harga lima (5) kali ganda lebih tinggi daripada harga Hasan Arifin membeli tanah tersebut!
Saya ingin merujuk kepada skandal jual beli tanah yang melibatkan Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) merangkap Ahli Parlimen Rompin Dato Hasan Arifin yang telah saya dedahkan pada bulan Jun tahun lepas. Hasan Arifin telah membeli satu lot tanah daripada PASDEC Corporation Sdn Bhd dengan harga RM76,499 dan telah meraih untung sejumlah RM321 ribu dengan menjual tanah tersebut dua tahun kemudian.
Saya turut telah mendedahkan bahawa tanah tersebut telah diluluskan oleh Kerajaan Pahang kepada PASDEC pada tahun 1997 ketika Hasan Arifin masih memegang jawatan Timbalan Menteri Besar Pahang dan terdapat konflik kepentingan (conflict of interest) dalam jual beli tanah ini & status "Tanah Rezab Melayu" tanah tersebut telah dibatalkan sebelum dijual kepada Hasan Arifin.
Read More / Baca Lagi >>

'PERIGI BUTA' : DATUK ISKANDAR PUN NAK TERJUN MASUK JUGA?

Posted: 17 Jan 2017 05:36 AM PST


1.Saya agak terkejut dengan penjelasan YB Datuk Ir Iskandar Abdul Samad,Naib Presiden PAS yang juga Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) Negeri Selangor.
"Mohon penjelasan lebih lanjut dari Datuk Iskandar mengenai ketidakhadiran PASpada Majlis Perasmian Parti Pribumi Bersatu Malaysia di Stadium Malawati pada 14 Jan 2017 yang lalu disebabkan kehadiran Parti Amanah Negara (AMANAH) dan DAP.

"Keputusan untuk tidak hadir disebabkan kehadiran AMANAH dan DAP pada majlis tersebut serta ketiadaan hubungan politik PAS dengan kedua-dua parti tersebut menyebabkan pimpinan sebulat suara mengambil keputusan tidak hadir ke pelancaran PPBM",kata Datuk Iskandar.

2. Pada saya kenyataan dan penjelasan Datuk Iskandar sangat mengejutkan dan mengundang risiko yang besar kepada kelangsungan politik PAS khususnya kedudukan PAS dalam kerajaan Negeri Selangor.

"Kenyataan tersebut seolah memberi isyarat kepada YAB Datuk Seri Mohd Azmin Ali sebagai Menteri Besar Selangor bahawa 3 orang Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) Negeri Selangor dari PAS tidak akan hadir mesyuarat Exco akan datang dan sekali gus akan melepaskan jawatan sebagai Exco disebabkan anggota Exco kerajaan negeri terdapat juga wakil dari DAP dengan jumlah bilangan yang sama dengan PAS.

Kenyataan Datuk Iskandar juga membayangkan yang semua Ahli Majlis PBT dari PAS di Selangor akan bertindak seiring dengan tindakan Exco disebabkan semua PBT Selangor terdapat wakil DAP dan beberapa orang wakil AMANAH. Saya juga percaya yang Datuk Iskandar perlu bertindak demi maruah".
Read More / Baca Lagi >>

SKANDAL MARA: MAKIN KANTOI...!!!

Posted: 17 Jan 2017 05:30 AM PST

Apa lagi menteri 'Porsche Panamera' nak spin !!!

Tak kan Annuar Musa #TSAM masih buta fakta Pelaburan Mara Bhd (PMB) dan UniKL adalah anak syarikat milik penuh 100% MARA.

SIAPA PENGERUSI MARA?
SIAPA PENGERUSI PMB?
..kalau bukan Annuar Musa..

TIBA-TIBA masih bertegas tawarkan diri nak jadi presiden FAM.

KENAPA TSAM masih terus membisu isu kereta mewah Porsch

SIAPAKAH PEMBUNUH..??

Posted: 17 Jan 2017 05:28 AM PST

Persoalan (1)..
Adakah pembunuhan pengasas AmBank ada kaitan dengan 1MDB?

"Pihak polis seharusnya menyiasat sama ada betul atau tidak bahawa pada Mac 2013, Hussein telah dilaporkan ke Bank Negara mengenai sejumlah besar wang yang dimasukkan ke akaun peribadi Najib dan kemudiannya mengenai sejumlah besar wang yang dikeluarkan dari bank-bank tersebut; dan Hussein telah membuat laporan polis tentang perkara itu pada 28 Julai 2013 apabila tiada sebarang tindakan daripada Bank Negara," dakwa Ahli Parlimen Gelang Patah dalam satu kenyataan.

Persoalan (2)..
Adakah #MO1 & Perdana Menteri itu orang yang sama?

SKANDAL 1MDB: KENAPA JADI BEGINI ??!!

Posted: 17 Jan 2017 05:26 AM PST

Patutler... S'pore di ranking ke-8 terbaik dunia dlm tangani rasuah.. sedangkan M'sia di ranking ke-54.

Patutler... S'pore TIDAK ADA UMNO.. #MO1 & Jho Lo masih bebas..

HEBAT SUNGGUH MO1..!!!

Posted: 17 Jan 2017 05:22 AM PST

Akhbar di Singapura melaporkan 'Kerajaan M'sia secara rasmi sahkan MO1 adalah PM Najib'..

Hingga skrg KERAjaan Malaysia mahupun Perdana Menteri Najib Razak LANGSUNG TIDAK PERNAH MENAFIKANNYA ataupun ambil tindakan saman terhadap berita dari seberang ini.. kenapa ??!!

Jika tidak menafikannya, ini bermakna.... #MO1 adalah..

UTUSAN RUGI 5 TAHUN BERTURUT-TURUT

Posted: 17 Jan 2017 05:20 AM PST


MARA OH MARA....

Posted: 17 Jan 2017 05:18 AM PST


Byk kali Annuar Musa dituduh dgn pelbagai dakwaan 'rasuah' berserta dgn bukti2 sekali tetapi hinggi kini SPRM lembap & tak berani nak sentuh Ketua Penerangan UMNO, KENAPA??!

TAHUKAH ANDA..
TSAM sendiri kata, MARA telah bekerjasama dengan SPRM sejak 2012 lagi..

NAMPAK TAK !!

MASIH ANDA INGAT..

Posted: 17 Jan 2017 05:15 AM PST

"Saya Tengku dari Acheh, pejuang bangsa dan pejuang Islam" -Adnan Mansor (13/3/2016)

Inilah satu-satunya PEJUANG ISLAM ACEH-UMNO yg memartabatkan kelab2 malam & maksiat ke tahap yg tertinggi..

Agaknya klu tak lanjutkan sampai 5 pagi mereka tak dapat menikmati xtvt malam dengan ceria..

Persetan UMNO !!!

Jual saham Maybank untuk selesai ketirisan Felda, sembang Shahrir

Posted: 17 Jan 2017 05:12 AM PST

Shahrir berkata, Felda memerlukan wang untuk menangani ketirisan dalam Felda dan antara caranya ialah menjual saham Maybank.
Shahrir-Samad_felda_maybank_600
KUALA LUMPUR: Tan Sri Shahrir Abdul Samad mengakui banyak ketirisan berlaku dalam Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), termasuk anak syarikatnya Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FIC).
Pengerusi Felda baharu itu berkata, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) turut menyatakan perkara sama yang menyebabkan Felda perlu mencari sumber kewangan lain bagi menampung kerugian itu.
"Saya tidak menafikan berlakunya ketirisan dan ramai orang bising Felda buat keputusan dan perniagaan tidak menguntungkan. Dalam laporan PAC juga menunjukkan ketirisan dan projek yang dilakukan Felda melalui FIC mengalami kerugian.
"Ketika ini, kita perlukan kewangan untuk mengatasi ketirisan yang berlaku, sebab itu kita jual saham Maybank," katanya pada sidang media di Menara Felda hari ini.
Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli hari ini mendakwa Felda akan menjual pegangannya dalam Maybank untuk membeli 37% saham syarikat perladangan Indonesia, PT Eagle High Plantations Tbk (EHP) daripada Rajawali Group.
Naib presiden PKR itu berkata, tindakan menjual saham Maybank bagi membeli saham EHP pada harga lebih mahal daripada pasaran adalah tidak betul.
Shahrir bagaimanapun menafikan dakwaan Rafizi itu.
"Ia hanya spekulasi. Kita tidak akan gunakan duit daripada penjualan saham Maybank untuk menyokong pembelian EHP.
"Peruntukan ini akan digunakan untuk membiayai kos pengurusan yang menjana manfaat peneroka, selain mengimbangi aliran kewangan Felda dan anak syarikat," katanya sambil menambah Felda Global Venture Holding Bhd (FGV) dan Felda mempunyai peranan tersendiri dalam pentadbirannya.
"FGV ada fokus tersendiri, manakala Felda akan memberi tumpuan menjaga hal ehwal peneroka, selain menguruskan aset dan pelaburan di dalam serta luar negara."
Read More / Baca Lagi >>

FELDA JUAL SAHAM DALAM MAYBANK UNTUK BELI SYARIKAT MILIK SAHABAT BAIK DATO’ SERI NAJIB, RM1 BILION DARI TABUNG HAJI, KWAP

Posted: 17 Jan 2017 04:30 AM PST


Saya mengikuti reaksi dari Tan Sri Shahrir Samad mengenai isu-isu yang saya timbulkan setakat ini. Beliau terus mengelak dengan memperlekehkan angka-angka yang saya kemukakan sedangkan angka-angka itu datang dari laporan rasmi. Beliau juga menuduh bahawa penyahsenaraian FGV dari bursa saham adalah spekulasi yang saya timbulkan, sedangkan beliau yang pandai-pandai mengemukakan empat tumpuan beliau sebagai Pengerusi Felda yang disiarkan di muka depan Berita Harian. Salah satu dari tumpuan itu adalah penyahsenaraian Felda.
Kalau itu beliau sifatkan spekulasi dan enggan mengulas mengenai kerugian RM7.8 bilion yang akan ditanggung rakyat akibat penyenaraian dan kemudiannya dinyahsenaraikan, beliau tidak boleh mengelak mengenai dua tindakan Felda yang dilaporkan menjual harta serta akan mengambil wang dari Tabung Haji dan Kumpulan Wang Amanah Persaraan (KWAP) semata-mata ingin meneruskan pembelian saham-saham di dalam Eagle High Plantations milik sahabat baik Dato' Seri Najib Tun Razak.
Saya sertakan laporan dari Wall Street Journal semalam mengenai tindakan Felda mahu menjual sebahagian sahamnya di dalam Maybank untuk mengumpul sejumlah sekitar RM284 juta (bersamaan USD63.1 juta) seperti yang dilaporkan di bawah:
"KUALA LUMPUR, Malaysia--A Malaysian government agency, Federal Land Development Authority, or Felda, is seeking to raise up to $63.1 million by selling part of its stake in Malayan Banking Bhd. (1155.KU), or Maybank, according to a term sheet seen by The Wall Street Journal on Monday."
"Maybank is the country's largest bank by assets."
"The share sale comes more than three weeks after Felda said it had agreed to acquire a 37% stake in Indonesian palm oil company Eagle High Plantations Tbk PT (BWPT.JK) for $505.4 million. Critics, including Malaysian lawmakers and Nazir Razak--chairman of Malaysia's second-largest bank by assets, CIMB Group Holdings Bhd (1023.KU), and the youngest brother of Malaysian Prime Minister Najib Razak--have said the deal for the Eagle High stake is overpriced."
"Felda is offering the Maybank shares in a price range of 8.00 ringgit-MYR8.05 ($1.79-$1.80), according to the term sheet. Maybank shares Monday ended 3.3% lower at MYR8.05, their lowest level since Jan. 4. The stock was biggest decliner in the FTSE Bursa Malaysia KLCI, which closed the day down 0.82%, its lowest since Jan. 6."
"Felda--which controls Felda Global Ventures Holdings Bhd. (5222.KU), the world's third-largest palm oil plantation operator--is currently Maybank's fourth-largest shareholder, holding a 1.82% stake, or 185.15 million shares. Felda's sale represents 0.34% of Maybank's issued shares."
"Officials at Maybank and Felda weren't immediately available to comment."
Read More / Baca Lagi >>

ISKANDAR, BERHENTILAH JADI EXCO SELANGOR ATAU #SILAMENINGGAL?

Posted: 17 Jan 2017 04:27 AM PST

Naib Presiden Pas, Iskandar Abdul Samad yang namanya diberitakan hadir semasa majlis pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia Sabtu lalu, tetapi sebenarnya tidak hadir, akhirnya tampil memberi penjelasan mengenai ketidakhadiran di majlis itu.

Beliau yang juga Exco Kerajaan Negeri Selangor berkata, keputusan tidak menghadiri majlis tersebut ialah kerana adanya DAP dan Amanah di majlis tersebut.

"Pas tidak mempunyai sebarang hubungan politik dengan kedua-dua parti itu menyebabkan pimpinan sebulat suara mengambil keputusan tidak menghadirkan diri," katanya.

Logik atau tidak alasan Iskandar itu?
Kalau hubungan politik menjadi alasan, mengapa pula Pas boleh menghadiri pelbagai program, sedondon dan berpimpin tangan dengan pemimpin-pemimpin UMNO?

Di mana wujudnya hubungan politik antara UMNO dengan Pas?

Kenapa dengan DAP dan Amanah, hubungan politik menjadi alasan, tetapi bila dengan UMNO bukan main gembira dapat duduk bersama sambil menyatakan ia tidak salah apa-apa?

Selain itu, jika alasan hubungan politik juga menjadi sandaran yang seolah-olah Pas tidak boleh berada semajlis dengan DAP dan Amanah, bagaimana pula dengan kedudukan beliau sebagai Exco Selangor yang turut ada DAP di dalamnya?

Bagaimana dengan mesyuarat Exco Selangor yang ada DAP di dalamnya, adakah selama ini hadir atau tidak?

Begitu juga dengan majlis-majlis rasmi kerajaan negeri Selangor yang dihadiri oleh Adun-Adun DAP dan Amanah, adakah selama ini Pas hadir atau sebaliknya?

Jika sentiasa hadir, apa pula alasannya?
Read More / Baca Lagi >>

Mansuh GST? Tidak mustahil jika..

Posted: 17 Jan 2017 04:24 AM PST

Penghapusan GST sepenuhnya seperti yang dinyatakan Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad tidak mustahil kerana pembangkang mempunyai beberapa pilihan.
Pensyarah Kanan Hal Ehwal Politik dan Antarabangsa, Pusat Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Md Shukri Shuib berkata, dua kaedah boleh digunakan pembangkang antaranya mengurangkan perbelanjaan negara atau membuat pinjaman untuk menggantikan sumber kewangan melalui GST.
GST "Perbelanjaan negara boleh dikurangkan dengan mengehadkan sektor pembangunan negara selain mengehadkan jumlah penjawat awam," katanya kepada Sinar Harian.
Bagaimanapun sebelum melaksanakan langkah itu, pembangkang perlu mengumumkan mekanisme menggantikan GST kerana ia bukanlah satu kerja mudah.
"Rakyat perlu tahu apa kaedah yang mereka mahu gunakan. Adakah ia akan memberi manfaat atau sebaliknya kerana impaknya amat besar kepada mereka," katanya.
Ahad lalu, Tun Mahathir mengumumkan penghapusan GST sepenuhnya, jika sokongan serta peluang diberikan kepada pembangkang untuk menerajui kerajaan selepas PRU14.
Md Shukri berkata, pembangkang terutamanya Tun Mahathir tidak boleh berpuas hati dengan cadangan mereka kerana setiap langkah yang diambil memiliki risiko yang akhirnya akan memburukkan lagi keadaan negara.
"Sama ada mereka berpatah balik ke perlaksanaan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) atau memperkenalkan kaedah baharu, setiap satunya bakal memberi kesan kepada negara secara keseluruhannya.
"Ia mungkin mendatangkan ketidakstabilan pasaran dan keyakinan pelabur serta peniaga terhadap sistem itu sendiri. Kalau satu sistem ini dipolitikkan, maka negara akan menghadapi satu ketidakstabilan dari sudut persepsi ekonomi," katanya.

Imam Za’aba kecewa selepas ikut arahan parti, Pas enggan jelaskan kos mahkamah

Posted: 17 Jan 2017 04:22 AM PST

KUALA LUMPUR: Seorang bekas ahli Pas yang tewas dalam petisyen mencabar keputusan PRU13 terharu dengan sokongan masyarakat pelbagai latar belakang yang membantunya mengumpul wang bagi menampung kos mahkamah.
Bagaimanapun, Za'aba Ibrahim terkilan dengan sikap bekas partinya Pas yang langsung tidak menyatakan sokongan walaupun petisyen itu dibuatnya atas arahan parti.
"Sebagai ahli, saya taat dengan arahan itu. Malah pemimpin sendiri berkata parti akan membayar setiap petisyen yang kalah," kata Za'aba yang kini ahli AMANAH.
Pada 24 Januari 2014, mahkamah rayuan mengarahkan Za'aba membayar kos guaman sejumlah RM50,000 selepas petisyen mencabar keputusan PRU13 bagi kerusi Parlimen Pulai, yang dimenangi Datuk Nur Jazlan Ahmad dari Barisan Nasional, ditolak. Tarikh akhir bagi pembayaran itu adalah 17 Januari 2017.
Nur Jazlan memenangi kerusi itu mengalahkan calon Pas, Salahuddin Ayub yang kini Timbalan Presiden AMANAH, dengan perbezaan 3,226 undi.
"Saya terima panggilan daripada orang yang tidak dikenali, menyatakan sokongan dan ingin menyumbang wang," kata Za'aba mengenai sokongan yang diterimanya.
"Ada seorang Punjabi yang menelefon lewat malam, kata ingin pindahkan wang esok pagi sebab bank sudah tutup," katanya dalam wawancara bersama portal FMT baru-baru ini.
Za'aba, yang bekerja sebagai jurukimpal, berkata antara yang banyak membantu adalah wakil rakyat pembangkang terutama Amanah dan DAP negeri, selain gabungan Bersih 2.0 yang menurutnya antara yang memberikan sumbangan terbesar.
"Malah orang Umno dan kariah surau di sini juga ada yang menghulurkan wang, setakat termampu. Saya hargai semuanya.
"Saya doakan Allah memberikan rahmat dan kesihatan yang baik kepada mereka semua," kata Za'aba yang juga imam sebuah surau di Perling, Johor Bahru.
Pada 10 Januari lalu, Za'aba terselamat daripada diisytiharkan muflis selepas kempen mengumpul dana oleh AMANAH berjaya mengumpul RM54,431.76.
"Terima kasih kepada masyarakat yang membantu. Semoga semangat tersebut menjadi petanda kita sudah bersedia membuat perubahan pada pilihan raya akan datang," katanya.
'Tiada seorang pun dari Pas menyumbang'
Za'aba berkata beliau terkejut apabila diarahkan ke mahkamah November lalu untuk kes tersebut, kerana selama ini menyangka Pas sudah membayarnya.
"Ketika mendapat surat arahan membayar dari mahkamah pada 2014, saya terus menghantarnya kepada Pas kawasan untuk disampaikan kepada peringkat negeri. Kepimpinan negeri kata, akan menyampaikannya ke peringkat Pusat.
Read More / Baca Lagi >>

GST: Rakyat dihimpit beban

Posted: 17 Jan 2017 04:21 AM PST

KUANTAN – Pas Pahang menyokong sepenuhnya gesaan untuk memansuhkan GST yang dianggap memberi beban kepada rakyat di negeri ini.
gst Timbalan Pesuruhjayanya, Andansura Rabu berkata, parti Islam itu sememangnya menentang pelaksanaan GST sejak dari awal pelaksanaannya.
Menurutnya, sekiranya ada pihak yang mahu hapuskan cukai tersebut, pihaknya amat bersetuju dengan tindakan itu.
"Kita setuju sebab isu kepentingan rakyat. Kita semua tahu rakyat kini dihimpit dengan kos hidup tinggi termasuk kenaikan harga barang," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.
Beliau berkata, tindakan pihak tertentu yang ingin memansuhkan GST seperti mendengar suara dan kemarahan rakyat  di negeri ini.
Dalam pada itu, Andansura berkata, Pas Pahang tiada sebarang perbincangan mengenai manifesto atau corak kerjasama dengan Bersatu Pahang.
"Itu hak bersatu hendak umumkan manifesto mereka," katanya.

PAC siasat skandal projek bekalan air RM100 juta di Sabah

Posted: 17 Jan 2017 04:20 AM PST

Dr Tan Seng Giaw berkata, peruntukan yang diberikan pada 2011 adalah untuk menyediakan bekalan air kepada penduduk kampung miskin dan sekolah di Pulau Gaya.
pac
PETALING JAYA: Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) sedang menyiasat projek bekalan air bernilai RM100 juta untuk penduduk di Pulau Gaya, Sabah.
Ahli PAC, Dr Tan Seng Giaw berkata, wang yang disalurkan kerajaan persekutuan melalui Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah itu adalah untuk menyediakan bekalan air kepada penduduk kampung miskin dan sekolah di Pulau Gaya.
"PAC pergi ke KK (Kota Kinabalu) untuk meninjau projek itu. Ia teruk. Mereka adalah orang miskin. Kami nak tahu mengapa penduduk kampung masih tidak dapat bekalan air apabila kerajaan persekutuan sudah memberi wang mencukupi untuk projek itu.
"Kami mahu tahu di mana dan bagaimana wang itu dibelanjakan," katanya kepada FMT hari ini.
Dr Tan berkata, peruntukan itu diberikan pada 26 Disember 2011 dan projek itu sepatutnya siap menjelang September 2015.
Katanya, PAC akan memanggil pihak terbabit dalam projek itu, termasuk Jabatan Air Negeri Sabah dan mengumpul penemuan itu menjadi satu laporan menjelang 6 Mac untuk sidang Dewan Rakyat pada Mac ini.
Semalam, Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang dilaporkan berkata, adalah penting untuk PAC turun padang dan memeriksa sendiri kemajuan projek bagi mengesan jika timbul sebarang masalah.
Katanya, adalah penting untuk PAC mengaudit projek dan jabatan kerajaan yang dinyatakan dalam laporan tahunan ketua audit negara supaya pegawai boleh bertindak bagi memperbaiki kesilapan mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)