Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:15 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Persepsi negatif, 1MDB sebabkan ringgit lemah - Anwar Ibrahim

Posted: 14 Jan 2017 03:04 PM PST

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mengaitkan keadaan ringgit yang lemah dengan persepsi negatif terhadap pengurusan ekonomi negara.
"Ia diketahui sebab utama persepsi negatif ini adalah pinjaman besar-besaran oleh kerajaan BN di bawah Perdana Menteri (Datuk Seri) Najib Abdul Razak serta ketidakupayaan untuk menangani skandal 1MDB," katanya dalam satu kenyataan.
Kenyataan Anwar yang kini sedang menjalani hukuman penjara dikeluarkan melalui partinya petang ini.
Anwar berkata, kerajaan perlu berhenti menafikan keadaan ekonomi semasa.
"Majoriti rakyat dibebani kenaikan harga barang keperluan. Kenaikan harga petrol sebanyak 20 sen hanya akan memburukkan lagi keadaan.
"Ringgit lemah yang berhubung secara langsung dengan persepsi negatif terhadap pengurusan ekonomi menyebabkan harga barangan untuk rakyat semakin buruk," katanya.
Rabu lepas, ringgit susut kepada RM4.50 berbanding dolar AS, yang paling rendah sejak krisis kewangan Asia pada tahun 1998. Sejak itu, ia pulih sedikit kepada RM4.46 berbanding dolar AS.
Ucap takziah
Dalam notanya dari penjara, Anwar turut mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem dan rakyat di negeri itu.
"Saya mengenali Adenan untuk waktu yang lama. Dia sentiasa lemah lembut dalam urusannya dengan saya dan tidak pernah secara kasar atau bersifat peribadi seperti pemimpin BN dan Umno yang lain.
"Walaupun dipilih sebagai ketua menteri Sarawak dari PBB/BN, dan beragama Islam dan Bumiputera, beliau kekal komited kepada visi inklusif politik Sarawak yang mendukung aspirasi Dayak, Cina dan masyarakat lain.
Read More / Baca Lagi >>

Penampilan khas Tun Siti Hasmah ketuai kumpulan koir PPBM

Posted: 14 Jan 2017 03:01 PM PST

Penampilan khas Siti Hasmah ketuai kumpulan koir
SHAH ALAM - Isteri Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali mengetuai koir yang menyanyikan lagu Negaraku pada pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) di Stadium Malawati, di sini, hari ini.
Nyanyian yang bermula jam 8.40 malam itu dimulakan sebaik sahaja Pengerusi Bersatu, Mahathir tiba di pekarangan stadium kira-kira lima minit sebelumnya.
Selain lagu Negaraku, Siti Hasmah bersama barisan koir turut menyanyikan lagu rasmi parti yang bertajuk 'Perjuangan Kita'.
Turut menyempurnakan nyanyian termasuk Mahathir dan anak mereka, Datuk Seri Mukhriz Mahathir yang bersama-sama menaikkan bendera Bersatu di sudut kiri pentas.
Antara pemimpin yang dilihat hadir pada program malam ini termasuk Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu dan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Mahathir open to maintaining BR1M if opposition comes to power

Posted: 14 Jan 2017 02:53 PM PST

Tun M: PPBM will contest in the upcoming election

Posted: 14 Jan 2017 02:53 PM PST

Pelancaran Bersatu: Kita malu nak jawab dari Malaysia - Muhyiddin

Posted: 14 Jan 2017 02:52 PM PST

Pelancaran Bersatu: Tun M mengaku sudah tua

Posted: 14 Jan 2017 09:15 AM PST

Kalau tidak sanggup berkorban, hanya angan-angan

Posted: 14 Jan 2017 08:58 AM PST


SHAH ALAM - Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yakin kemenangan bakal memihak kepada parti itu dan rakan parti politik seperjuangan pada PRU14 nanti.
Timbalan presidennya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, dengan kemenangan tersebut, pihaknya akan menubuhkan kerajaan Persekutuan baharu.
"Namun, kalau kita tidak sanggup berkorban kepentingan jangka pendek, goyang kaki sambil mengharapkan orang lain untuk selamatkan keadaan, maka semuanya hanya mimpi Mat Jenin semata-mata.
"Angan-angan yang tidak akan menjadi nyata ini bakal membawa kita semakin sengsara, masa depan anak cucu kita gelap gelita. Malaysia terus menuju binasa," katanya dalam ucapan dalam Majlis Pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia peringkat Kebangsaan, di sini, hari ini.
Mukhriz berkata, beliau sedar tidak mudah untuk meneruskan perjuangan parti, namun pihaknya akan terus bangkit demi membela nasib rakyat.
"Kami galas amanah dan kepercayaan ini dengan tawaduk, taat dan sabar," tegasnya.

Dr M: Melayu mudah lupa tapi akan sedar semula

Posted: 14 Jan 2017 08:44 AM PST

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyeru kebangkitan semula di kalangan orang Melayu yang telah menjadi asas kepada perjuangan Umno selama ini.
Pengerusi BERSATU berusia 91 tahun itu berkata, umur yang panjang memberinya peluang melihat nasib Melayu yang pernah dijajah oleh kuasa asing, bangkit semula apabila memiliki kesedaran.
"Ya, Melayu memang lemah dan mudah lupa. Tetapi kesedaran mendatangkan kekuatan yang tidak pun dimimpi berada kepada mereka," katanya kepada lebih 3,000 orang di Stadium Malawati, Shah Alam malam tadi.
Mahathir menceritakan bagaimana orang Melayu, yang pada masa lalu percaya mereka tidak mampu memerintah sendiri, tiba-tiba bangun menentang penjajah.
"Tetapi Alhamdulillah, bangsa yang lemah dan kerdil ini, bangsa yang tidak berkebolehan ini ini, bangsa yang serba miskin, miskin dengan duit ringgit, miskin dengan ilmu, miskin dari kekuatan semangat juang, miskin senjata.
"Bangsa ini apabila disedari akan dipisah dari tanah air sendiri dan menjadi orang asing di negara sendiri, bangsa ini tiba-tiba terjaga, bangun, bersatu dan melancarkan serangan balas bertalu-talu untuk menebus balik maruah dan tanah air," katanya.

Dr M terbuka kekalkan BR1M jika pembangkang berkuasa

Posted: 14 Jan 2017 08:43 AM PST

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bersikap terbuka untuk mengekalkan bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sekiranya pembangkang, bersama-sama Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) mengambil alih kuasa.
Mahathir, yang juga pengerusi BERSATU, berkata BR1M akan dikekalkan jika dasar itu didapati perlu.
Bagaimanapun, beliau berkata sebarang usaha untuk menggunakan
dasar itu bagi memancing undi akan dihapuskan.
"Jika didapati BR1M mustahak maka wang ini akan diagih oleh pegawai kerajaan. BR1M tidak boleh dimasukkan dalam mana-mana manifesto mana-mana parti," katanya di hadapan lebih 3,000 orang pada majlis pelancaran rasmi parti itu di Shah Alam malam ini.
Mahathir dalam ucapannya berkata BR1M akan diinstitusikan tanpa sebarang unsur politik.
"Jika dipersetujui oleh rakyat, BRIM akan dijadikan bantuan statutory yang ditentukan oleh undang-undang dan bajet biasa.
"Perdana menteri tidak boleh tentukan pemberian ini atau jumlahnya, atau cara penyampaiannya," kata beliau.
Mahathir turut memberi jaminan bahawa golongan miskin dan daif akan diberi bantuan agar mereka hidup sempurna.
"Soal mereka sokong atau tidak parti campuran pembangkang tidak akan diambil kira dalam bantuan yang akan diberi," katanya.
Mahathir sebelum ini berulang kali menuduh kerajaan BN menggunakan BR1M untuk merasuah pengundi.
Pada tahun ini, isi rumah berpendapatan di bawah RM3,000 dijangka menerima BR1M sebanyak RM1,200.
Isi rumah berpendapatan antara RM3,000 hingga RM4,000 akan menerima RM900 manakala individu berpendapatan di bawah RM2,000 akan menerima sebanyak RM450.

Lautan merah selubungi pelancaran Bersatu

Posted: 14 Jan 2017 08:28 AM PST

Lapan kereta disimbah asid pada pelancaran Bersatu oleh "MACAI"

Posted: 14 Jan 2017 08:21 AM PST

Bersatu ganti parti yang sudah usang: Mahathir

Posted: 14 Jan 2017 08:18 AM PST


SHAH ALAM - Kewujudan Parti Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) bertujuan untuk menggantikan sebuah parti politik usang.
Perkara itu disuarakan Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mendakwa, Umno telah menjadi sebuah parti kleptokrasi.
"Umno menjadi penindas ke atas rakyat, mendera tanpa sebab, menangkap dan memasukkan dalam tahanan serta menghadapkan mereka ke mahkamah dengan tuduhan palsu yang tidak munasabah.
"Parti ini juga sedang dan telah menjual wilayah-wilayah negara sehingga wilayah-wilayah ini menjadi kawasan terasing dari negara," katanya sempena pelancaran Bersatu di Stadium Malawati di sini.
Menurutnya, Bersatu ditubuhkan sebagai menyahut teriakan rakyat yang mahu diselamatkan dari kleptokrasi pemerintah kini.
"Tidak ada satu usaha lebih mulia daripada usaha Bersatu bersama rakan-rakan kita usahakan untuk membasmi kemungkaran Umno dan BN," jelasnya.
Mengakui terlalu tua, Mahathir berkata, usianya yang panjang memberi peluang untuk melihat sendiri pergolakan dan nasib bangsa di negara ini.
"Saya pernah bertuan penjajah di negara ini sendiri. Perasaan terhina menyelubungi diri apabila terpaksa bertuankan orang asing yang menjajah negara.
"Ya. Melayu memang lemah dan mudah lupa. Tetapi kesedaran mendatangkan kekuatan yang tidak dimimpikan berada kepada mereka," ujarnya.

PPBM: TUN M BAKAL CIPTA SEJARAH SEKALI LAGI...

Posted: 14 Jan 2017 08:17 AM PST

Malam ini berlangsung majlis pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia di Stadium Melawati, Shah Alam.


Berdasarkan kehadiran yang menyaksikan stadium hampir penuh dan semangat yang ditunjukkan oleh ahli-ahli Bersatu menyambut dan meraikan wujudnya parti baru itu, tidak diragui lagi Tun Mahathir Mohamad kini sedang berada di landasan yang betul untuk mencipta satu lagi sejarah dengan menjadikan dua parti yang ditubuhkannya berjaya menjadi kerajaan.UMNO yang ada sekarang adalah parti yang ditubuhkan oleh beliau pada 1988 dengan ia kekal cemerlang di bawah kepimpinannya sebelum berundur pada 2003 dan kini melalui Bersatu dan Pakatan Harapan, Insya Allah, Tun Mahathir juga mampu menendang UMNO dan BN yang sudah menjadi parti serta kerajaan yang kleptokrasi di bawah pimpinan Najib Razak.

Umno hanya tunggu masa untuk 'ditalkinkan': Muhyiddin

Posted: 14 Jan 2017 08:12 AM PSTSHAH ALAM - "Umno hanya tunggu masa untuk ditalkinkan sahaja," demikian ujar Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Menurutnya, budaya politik dalam parti itulah yang merosakkan parti rumpun Melayu itu.
"Sebenarnya, Umno sedang berada di hujung nyawa. Roh dan jiwa perjuangan Umno yang memberi nafas kepada parti itu telah lama berkubur.
"Yang ada hanyalah jasad Umno yang layu, lemah dan longlai. Umno takkan pulih lagi dari sakitnya yang tenat. Hanya tunggu masa untuk ditalkinkan sahaja," katanya ketika berucap pada Majlis Pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), di Stadium Malawati, di sini, hari ini.
Berbeza dengan Umno, menurutnya lagi, perjuangan Bersatu adalah bukan untuk kepentingan individu tetapi sebuah wadah politik baharu untuk orang Melayu, masyarakat pribumi dan rakyat Malaysia.
Jelasnya, Bersatu memperjuangkan keadilan sosial dan keadilan ekonomi.
"Kita berjuang untuk mengagih kekayaan negara secara adil dan saksama tanpa mengira kaum dan agama serta mendokong prinsip bahawa setiap rakyat berhak untuk mendapatkan pendidikan yang berkualiti dan sempurna.
"Semua ini bukan sekadar pernyataan dasar atau harapan parti, tetapi matlamat perjuangan yang termaktub secara jelas di dalam Perlembagaan. Jadi, selagi Bersatu wujud, inilah yang menjadi landasan perjuangan parti kita," katanya lagi
Read More / Baca Lagi >>

Ahli Bersatu hadir bukan kerana ditaja: Mukhriz

Posted: 14 Jan 2017 08:06 AM PST

Beratus Juta Dirumah: Sudah Dijangka...Tiada Unsur Rasuah..!!!

Posted: 14 Jan 2017 08:01 AM PST


Tiada unsur rasuah ??.. Mana dapat duit ratus juta bekepuk-kepuk simpan dalam kabinet ?? Derma juga ke ??
ALASAN #SPRM:
1) Tiada unsur rasuah
2) Di luar bidang kuasa SPRM
3) Tiada tindakan lanjut

TIDAK MUSTAHIL SEMUA INI BOLEH BERLAKU DI MALAYSIA, kerana Malaysia ada SPRM & Umno..

APABILA ‘RASUAH’ JADI PENGUBAHAN WANG HARAM, RAKYAT YANG ‘BERPUTIH MATA’?

Posted: 14 Jan 2017 07:57 AM PST

"Jangan memperkecilkan rakyat sekiranya mereka melihat dan menganggap proses keadilan melalui pendakwaan rasuah ketika ini sebagai suatu yang tidak adil dan tidak berpihak kepada mereka. Namun, inilah sistem yang terpaksa ditelan oleh mereka."

Sama ada benar atau palsu hanya Pejabat Peguam Negara sahaja yang boleh mengesahkannya.
Membiarkan surat itu berlegar di media sosial ia akan menjejaskan imej Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), seolah-oleh mereka membuat siasatan tidak lengkap dan salah sasaran.
Atau mereka memang tidak mampu menyiasat dalam keadaan tertentu kerana di luar bidang kuasa mereka?
SPRM bertindak dalam beberapa kes berprofil tinggi  pada 2016 melibatkan penyelewengan wang berpuluh-puluh juta ringgit tetapi banyak pertanyaan ialah, apa pengakhiran pendedahan dan siasatan itu?
Ramai mahu mengetahui di sebalik mereka yang ditahan dan didkawa, apakah ada pihak lain termasuk orang politik, penjawat awam atau sesiapa sahaja boleh diheret ke pendakwaan ini?
Namun kini wujud kerisauan bahawa harapan itu tidak akan ke mana-mana.
Kenapa?

Ia semacam membenarkan  kerisauan itu menjadi kenyataan apabila berlegarnya sepucuk surat SPRM kepada seseorang dengan tanggapan kononnya Jabatan Peguam Negara menolak atau menganggap siasatan itu tidak boleh kepada pendakwaan rasuah di mahkamah biarpun tiada nama Jabatan Peguam Negara disebut secara langsung.
Kita masih ingat dengan jelas isu yang didedahkan oleh SPRM mengenai Skandal Jabatan Air Sabah melibatkan rampasan wang tunai berpuluh juta ringgit yang sebahagiannya disimpan dalam kabinet.
Dilaporkan, pada 5 Oktober 2016, SPRM merampas RM112 juta wang tunai dan wang yang disimpan di dalam bank merangkumi RM52 juta wang tunai dan RM60 juta lagi dalam akaun bank yang telah dibekukan- menjadikan rampasan terbesar SPRM setakat ini.
Selain wang tunai, turut disita sembilan kenderaan mewah, 94 beg tangan mewah, barang kemas dan jam mewah.
Kini tersebar surat jawapan kepada sesorang kononnya SPRM mengesahkan bahawa tiada unsur rasuah dalam kes tersebut dan di luar bidang kuasanya untuk didakwa mereka yang disyaki itu melalui tuduha rasuah.
Berikutan itu  SPRM terpaksa menerimanya sebagai 'tiada tindakan lanjut akan diambil (NFA — No Further Action)'.
Read More / Baca Lagi >>

Ucapan oleh YABhg Tun Dr Mahathir bin Mohamad sempena Majlis Pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM)

Posted: 14 Jan 2017 07:55 AM PST

1. Kita berhimpun di sini untuk melancarkan sebuah parti politik baru.

2. Kita lancarkannya untuk mengganti sebuah parti politik yang sudah usang, yang sudah lari daripada landasan yang ditentukan oleh pengasasnya.

3. Parti UMNO bukan sahaja usang tetapi sudah menjadi parti kleptokrat, parti yang dipimpin oleh penjenayah, penyamun dan pengamal rasuah yang tidak terhingga skalanya.

4. Parti ini juga menjadi penindas keatas rakyat, mendera mereka tanpa sebab, menangkap, memasuk dalam tahanan dan menghadap mereka ke mahkamah dengan tuduhan palsu yang tidak munasabah. Peguam yang menasihat anak guam juga ditangkap.

5. Parti ini juga telah dan sedang menjual wilayah-wilayah negara sehingga wilayah-wilayah ini menjadi kawasan yang terasing dari negara, dengan penduduk asing yang berideologi bertentangan dengan kepercayaan dan pegangan bangsa kita.

6. Itulah sebahagian daripada sebab parti baru ini, Parti Pribumi Bersatu Malaysia ditubuh. Ianya ditubuh sebagai menyahut teriakan rakyat yang mahu supaya diselamatkan dari kleptokrasi pemerintah penyangak dan penyamun, yang bernama Barisan Nasional dengan UMNO sebagai tunggaknya.

7. Tiada ada satu usaha yang lebih mulia daripada usaha yang kita Parti Pribumi Bersatu Malaysia bersama rakan-rakan kita usahakan untuk mengamal ma'aruf dan membasmi kemungkaran UMNO dan Barisan Nasional.

Saudara dan Saudari.

8. Saya akui saya sudah tua, sudah berusia lebih dari 90 tahun. Mungkin bagi sesetengah orang yang berasa terancam, saya kononnya sudah menjadi lemah, lemah tubuh badan, lemah akal fikiran, lemah ingatan, seorang pelupa yang nyanyuk yang sepatutnya diam sahaja.

9. Tetapi sedarlah bahawa usia yang panjang ini juga memberi kepada saya peluang melihat dengan mata sendiri akan pergolakan dan nasib bangsa saya selama lebih 80 tahun di waktu dijajah oleh tiga kuasa asing, keadaan sebelum merdeka dan setelah merdeka.

10. Saya pernah bertuan penjajah di negara sendiri. Perasaan terhina menyelubungi diri, apabila terpaksa bertuankan orang asing, yang menjajah negara.

11. Demikianlah perasan terhina menekan diri sehingga timbul kepercayaan bahawa memang pun bangsa saya bangsa yang kerdil, yang tidak berkebolehan. Kedudukan dijajah memang nasib yang tidak boleh dielak oleh bangsa yang serba kurang ini.

12. Tetapi Alhamdulillah, bangsa yang lemah dan kerdil ini, bangsa yang tidak berkebolehan ini, bangsa yang serba miskin, miskin dengan duit ringgit, miskin dengan ilmu, miskin dari kekuatan semangat juang, miskin senjata - bangsa ini apabila disedari akan dipisah dari tanah air dan menjadi orang asing di negara sendiri, bangsa ini tiba-tiba terjaga, bangun, bersatu dan melancarkan serangan balas bertalu-talu untuk menebus balik maruah dan tanahair.

13. Ya. Melayu memang lemah dan mudah lupa. Tetapi kesedaran mendatangkan kekuatan yang tidak pun dimimpi berada kepada mereka.

14. Rakyat dan Raja negeri masing-masing tiba-tiba sedar bahawa mereka adalah dari satu bangsa, yang berbahasa, berbudaya dan beragama yang sama. Mereka sedar bahawa Semenanjung Tanah Melayu adalah hak mereka, warisan nenek moyang yang perlu mereka pertahan.

15. Kesedaran ini membawa kepada perpaduan dan perpaduan membuahkan kekuatan. Biar betapa kuat sekali musuh yang menjajah, namun Tanah Melayu adalah milik bangsa Melayu dan tidak akan diserah menjadi tanah jajahan selama-lamanya oleh bangsa lain.

16. Demikianlah kesedaran terhadap kehilangannya tanahair, kesedaran akan menjadi pendatang di negara sendiri, sehingga segala keperitan lain diketepikan oleh semua dan perjuangan membebaskan negara diutamakan.

17. Semua berkumpul dalam satu badan, pegawai tinggi dan rendah yang berpelajaran Melayu atau Inggeris, yang berpelajaran agama dan berbahasa Arab; semuanya bersatu dan berbaris rapat menentang penjajah.

18. Dan Raja yang telah serah segala-galanya kepada penjajah British, tiba-tiba mereka berasa kuat dan berani. Rakyat bangsa Melayu bersama mereka, dan mereka pun menolak segala perjanjian yang telah ditandatangani mereka.

19. Penjajah berasa takut kerana yang tertidur sudah pun jaga dan bangun, sanggup melakukan apa yang kononnya mereka tidak mungkin lakukan.

20. Meringkaskan cerita, negara yang selama 400 tahun dijajah, di belenggu oleh siapa sahaja, oleh Portugis, oleh Belanda, oleh British, oleh Jepun dan oleh Siam, tiba-tiba merdeka.

21. Dan merdeka memberi kuasa, kuasa untuk memperbaiki nasib bangsa, untuk menebus maruah, untuk selamatkan warisan nenek moyang.

22. Tanggungjawab dipikul dan keadilan serta timbang rasa ditunjuk kepada bangsa-bangsa lain yang setia kepada negara. Tidak ada perasaan tamak untuk merampas harta dan hak mereka yang sudah setia kepada negara. Mereka diberi hak sebagai warga negara.

23. Sesungguhnya bangsa Melayu ini berbudi bahasa, bermurah hati dan sanggup berkongsi yang sedikit yang ada pada mereka. Maka tertawanlah hati dan akal fikiran seluruh permastautin dari pelbagai kaum atau agama. Pada masa itu budi bahasa bukan slogan pilihanraya tetapi memang pun budaya asli kita.

24. Dan amanlah negara dan terbangunlah tanahair. Penanam padi, penangkap ikan, penoreh getah tiba-tiba memiliki anak yang profesional, doktor, lawyer, engineer, arkitek, professor, pentadbir dan diplomat. Pesawat terbang yang canggih diterbang dan diselenggara oleh anak penoreh dan pesawah.

25. Di seluruh dunia terdapat penuntut Melayu yang mengejar ilmu sains, matematik, nuklear sains, elektronik, IT dan bermacam ilmu lagi.

26. Lulus, mereka mengepalai kementerian, syarikat gergasi, industri pembuatan, nakhoda kapal, bahkan menjadi angkasawan. Mereka boleh. Bangsa Melayu dan Pribumi lain boleh. Bangsa Malaysia boleh.

27. Ya. Malaysia boleh. Melayu boleh. Negara pesat dibangun dan menjelma menjadi negara maju, duduk sama rendah, berdiri sama tinggi dengan bangsa-bangsa lain di dunia.

28. Inilah kepercayaan kita pada masa itu, terutama kita yang sudah mengalami pedih perit dijajah orang. Orang Melayu akan dapat bahagian mereka tanpa merampas hak orang lain, Kita bukan penyamun. Kita bukan perompak. Kita adalah bangsa bertamadun, bermaruah tinggi, adil yang tidak merampas harta orang. Apa yang kita dapat, kita dapat dengan usaha kita sendiri, dengan titik peluh kita sendiri.

29. Tetapi kemewahan mempunyai racun yang boleh racuni fikiran dan menghapuskan nilai hidup yang mulia. Dari semangat yang membakar api kebangsaan, yang menyatupadu bangsa, yang memberi kekuatan kepada kita; dari semua ini kemewahan kebendaan merasuk sehingga segala yang mulia dalam nilai hidup kita diganti dengan sifat tamak yang tidak terhingga.

30. Bangsa dan negara dilupakan dan diganti dengan ketamakan untuk diri sendiri, ketamakan kuasa, duit Ringgit, harta dan pangkat.

31. Maka bertanyalah mereka ini "Apa aku dapat". Begitu lama aku berjuang apa aku dapat. Mereka yang lain menjadi Yang Berhormat, bergaji tinggi, berkenderaan mewah. Ada yang jadi Menteri pun, Menteri Besar, Perdana Menteri. Tapi "apa aku dapat".

32. Bukankah aku yang berjuang, yang bermati-matian untuk menaikkan mereka. Mereka dapat. Apa aku dapat?

33. Dan kecewalah mereka ini. Dan terpadamlah semangat yang dahulu begitu suci. Dan digantikan dengan iri hati dan hasad dengki.

34. Tetapi apakah pula sikap mereka yang sudah "dapat", dapat menjadi wakil rakyat, gaji dan elaun, pangkat darjat, kuasa dan sebagainya.

35. Apakah mereka berpuas hati kerana mereka "dapat". Tidak juga. Mereka masih berpendapat mereka sepatutnya mendapat lebih lagi dengan lebih mudah. Yang dapat ke puncak juga demikian. Demikianlah apabila perasan tamak menguasai mereka.

36. Maka berhempas pulaslah mereka, mengejar secara halal atau haram apa yang dianggap sepatutnya dimiliki oleh mereka.

37. Maka berlakulah pencurian dan rasuah kerana tamak tak terhingga. Biarlah negara hancur asalkan yang dituntut didapati. Biarlah bangsa merana asalkan aku dapat.

38. Lupakanlah semua yang telah dicapai - ketepikan nikmat kesejahteraan hidup, pangkat darjat, kemewahan yang dikecapi.

39. Lupa juga akan pemulihan maruah bangsa, bangsa yang dahulu dihina yang kemudian dihormati dan disanjung tinggi. Apabila dihormati, apa sahaja boleh dilakukan, termasuk mencuri dan menyamun. Benarkah setelah dihormati, akan terus dihormati.

40. Lupa akan penjajahan 400 tahun dahulu, lupakan hantaran bunga emas dan bunga perak, untuk selamat dari diserang, dibunuh sesuka hati jiran dan kuasa luar, dijajah.

41. Tak usah cakap pasal lama, kata yang tamak ini. Itu dahulu. Ini sekarang. Sekali merdeka tetap merdeka. Tak akan Melayu hilang di dunia.

42. Ya Melayu tidak akan hilang. Tetapi Melayu jenis apa yang tak akan hilang? Melayu kuli orang selama 400 tahun. Inilah Melayu yang tak hilang selama itu. Apakah Melayu yang tak akan hilang di masa hadapan juga Melayu hamba yang tinggal sebagai setinggan menumpang di belakang rumah orang lain, dijadikan bahan pameran untuk pelancong asing.

43. Tetapi ini bukanlah yang disedari oleh ramai dari kita. Sekali makmur selama-lamanya makmur. Sekali merdeka, selama-lamanya merdeka. Benarkah? Kamu merdeka dahulu. Tetapi apabila datangnya Portugis, maka berlarilah kamu ke Selatan. Kamu dijajah selama 400 tahun.

44. Kemudian kamu merdeka sekali lagi. Kamu dapat nikmat, dapat rezeki, makmur. Apakah Portugis baru tidak akan datang untuk menjajah kamu lagi? Fikir. Allah memberi akal fikiran kepada kamu untuk fikir. Fikirlah.

45. Ya. Kamu mungkin dapat apa yang kamu tuntut. Tetapi kamu akan hilang apa yang masih ada pada kamu.

46. Rata-rata kamu lihat bangsa Melayu kerana daif menjual tanah. Bukan sahaja yang sekangkang kera – tetapi juga yang seluas wilayah. Beribu-ribu hektar dijual, bukan sahaja kepada orang tempatan tetapi juga kepada orang asing.

47. Maka teringatlah mereka yang melihat dan sedar akan pantun lama:
Pulau Pinang Negerinya Baru,
Kapten Light menjadi Raja,
Bila dikenang zaman dahulu,
Duduk mengalir air mata.
Tetapi ini pantun lama. Tak ada kena mengena dengan sekarang. Demikian respon mereka yang lain, yang tamak.

48. Tetapi inilah budaya kita. Tanah dijual untuk wang tunai. Kecil atau besar, tanah dijual. Tanah yang sudah dijual bukan milik kita lagi. Duit yang didapati tidak kekal. Dibelanja sehingga merosot dan hilang akhirnya. Kalau masih ada pun tidak boleh di bawa mati. Akan dihabis oleh zuriat dalam sekelip mata. Itulah rasmi duit.

49. Maka berundurlah penjual tanah ke kawasan yang terpencil dan mendirilah mereka pondok bertiang kayu, berdinding papan atau pelupuh, dengan bumbung atap nipah atau zink karat.

50. Bandar berkembang lagi sehingga sampai ke pondok yang didirikan. Nilai tanah pun naik. Sekali lagi datang pembeli menawar harga yang tidak dapat ditolak. Dan sekali lagi tanah dijual dan penjual berpindah ke desa. Akhirnya kediaman terletak dipinggir hutan, menunggu masa menjadi penginap hutan.

51. Besar atau kecil, sedarlah tanah yang dijual bukan milik kita lagi. Jika dimiliki oleh warganegara Malaysia yang lain, Alhamdulillah. Tetapi jika dimiliki, dibangun dan diduduki oleh pendatang baru dari luar negara, maka terasinglah kita dari mereka di negara kita, terdirilah kawasan asing di dalam negara, di mana kita akan jadi pendatang yang daif, terasing dan berlainan.

52. Kawasan milik orang asing ini akan dibangun dengan pesat, dengan indah, dipenuhi dengan pencakar langit dan mahligai di mana tinggal hartawan mereka yang kaya tidak terhingga. Bolehkah kita berbangga dengan kemewahan orang lain ini, berbangga dengan keindahan harta yang tidak dimiliki kita. Berbanggakah kita dengan kekayaan dan keindahan Singapura umpamanya, wilayah kita dahulu tetapi tidak lagi sekarang.

Read More / Baca Lagi >>

Mukhriz optimis pembangkang menang PRU14

Posted: 14 Jan 2017 07:47 AM PST

Bagaimanapun, impian itu tidak akan menjadi nyata jika rakyat tidak melakukan sesuatu dan bertindak, kata timbalan presiden PPBM.
mukhriz-mahathir_undi_malaysia_600
SHAH ALAM: Datuk Seri Mukhriz Mahathir hari ini optimis parti pembangkang dapat menawan hati rakyat, memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) untuk menubuhkan kerajaan persekutuan baru walaupun berhadapan sekatan dan ugutan silih berganti.
Timbalan presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu bagaimanapun berkata, angan-angan itu hanya akan menjadi kenyataan jika rakyat bertindak dan sanggup mengorbankan kepentingan jangka pendek serta tidak mengharapkan orang lain menyelamatkan keadaan.
"Melakukan perkara yang sama berulang kali sambil mengharapkan hasil yang berbeza atau lebih teruk lagi kalau kita tewas kepada dedak, maka itu semua hanya mimpi Mat Jenin semata-mata.
"Angan-angan yang tak akan menjadi nyata. Hidup kita semakin sengsara, masa depan anak cucu kita gelap gelita. Malaysia terus menuju binasa," katanya dalam ucapan di hadapan kira-kira 3,000 ahli semasa majlis pelancaran parti itu di Stadium Melawati di sini, hari ini.
Sehubungan itu, Mukhriz yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Ayer Itam turut menyeru orang ramai yang sayangkan negara dan menyedari kemungkaran dilakukan oleh parti yang memegang kuasa untuk bangkit melakukan perubahan.
"Kami sedar walaupun tidak mudah, ranjau dan duri melintang laluan, sekatan dan ugutan bersilih ganti, namun demi membela rakyat yang dianiayai dan mengharumkan semula nama Malaysia di persada dunia, kami galas amanah dan kepercayaan ini dengan tawaduk, taat, sabar dan qanaah."
Turut hadir beberapa pemimpin parti pembangkang seperti Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Presiden Amanah Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub, Naib Presiden DAP Teresa Kok dan Naib Presiden PAS Datuk Iskandar Abdul Samad.

Tun Mahathir ajak semua bersatu singkirkan Najib, mansuh GST

Posted: 14 Jan 2017 07:38 AM PST

Mahathir ajak semua bersatu untuk jatuhkan Najib, selepas itu GST dimansuhkan.Mahathir ajak semua bersatu untuk jatuhkan Najib, selepas itu GST dimansuhkan.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyeru rakyat selamatkan negara ini dengan menyingkirkan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak dan kemudiannya mansuhkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).
Beliau berkata, walaupun untuk menyingkirkan Najib yang juga Presiden Umno bukan mudah kerana masih terdapat penyokong membuta tuli di kalangan wakil rakyat BN, ia perlu diusahakan dari sekarang.
"Jika kita sayang kepada negara, jika ingin selamatkan negara usaha mesti dibuat dari sekarang untuk singkirkan Najib sebagai perdana menteri.
"Kita akui penyingkirannya tidak mudah kerana sokongan buta tulis yang diberi oleh wakil rakyat Umno dan BN, pegawai penguatkuasaan kerajaan, polis, pendakwaraya dan penghapusan pemerintahan mengikut undang-undang," ujarnya ketika ucaptama pada pada Majlis Pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang diadakan di Stadium Melawati Shah Alam malam ini.
Beliau menegaskan Najib telah merosakan politik, kewangan, ekonomi dan masyarakat Malaysia.
Para perwakilan Bersatu dari seluruh negara berikrar.Para perwakilan Bersatu dari seluruh negara berikrar."Kerosakan ini amatlah teruk. Tetapi Najib akan memburukkan lagi keadaan ini.
"Tidka syak lagi, jika Najib terus menjadi perdana menteri kerosalan negara akan menjadi lebih teruk sehingga tidak dapat dirungkai dengan mudah," ujarnya.
Justeru beliau menegaskan antara sebab Bersatu ditubuhkan pada September tahun lalu.
"Kita tubuh parti untuk mengembelingkan tenaga rakyat dan bekerjasama erat antara parti pembangkang untuk menukar kerajaan pimpinan Najib pada PRU-14," ujarnya.
Read More / Baca Lagi >>

Pemimpin Pakatan Harapan, Warisan sertai pelancaran Bersatu

Posted: 14 Jan 2017 07:37 AM PST


Para pemimpin Pakatan Harapan sertai majlis pelancaran Bersatu.Para pemimpin Pakatan Harapan sertai majlis pelancaran Bersatu.
Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dilancarkan secara rasmi malam ini di Stadium Melawati, Shah Alam dengan kehadiran penuh dari pemimpin Pakatan Harapan di samping Parti Warisan dari Sabah.
Walaupun Naib Presiden Pas, DKerusi yang disediakan untuk Iskandar, namun beliau tidak hadir.Kerusi yang disediakan untuk Iskandar, namun beliau tidak hadir.atuk Iskandar Samad dijadualkan hadir dengan adanya kerusi yang disediakan untuk beliau, namun beliau tidak muncul. Hanya ahli parlimen Pas Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar hadir dengan baju hijaunya.
Keputusan untuk tidak menyertai majlis pelancaran Bersatu dipercayai dibuat di saat akhir iaitu dalam mesyuarat Jawatankuasa Pas Pusat petang tadi.
Kehadiran Pengerusi Tun Dr Mahathir Mohamad diiringi Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Timbalannya Datuk Seri Mukhriz Mahathir tepat jam 8.30 malam ini.
Lagu 'Negara ku' dan lagu parti berjudul 'Perjuangan Kita' dinyanyikan bersama lebih kurang 6,000 hadirin terdiri 165 bahagian seluruh negara.
Turut hadir di kalangan pimpinan Pakatan Harapan di Stadium Melawati, Shah Alam malam ini.
Antara pemimpin Pakatan Harapan yang turut kelihatan antaranya Presiden Amanah Mohamad Sabu, Setiausaha Agung Amanah Mohd Anuar Tahir, Naib Presiden Datuk Dr Mujahid Yusuf Rawa, Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, timbalannya yang juga Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali, Ahli Parlimen Seputih Teresa Kok dan wakil parti Warisan dari Sabah.
Bersatu, parti serpihan Umno ini ditubuhkan pada 9 September 2016 lalu yang diasakan oleh bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.
Acara akan dimulakan dengan ucapan aluan oleh Pengerusi Majlis Datuk Seri Mukhriz Mahathir.
Ia disusuli dengan ucapan Pengerusi Tun Dr Mahathir Mohamad untuk melancarkan parti Bersatu pada malam ini.
Selepas pelancaran ucaptama akan disampaikan oleh Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Read More / Baca Lagi >>

MARA: KALAU MENTERI TAK TAHU, HABIS....SIAPA YANG TAHU?

Posted: 14 Jan 2017 03:54 AM PST

Ketika mengeluarkan arahan agar Mara dan UniKL menangguhkan sebarang tajaan untuk tahun ini, melainkan berkaitan pendidikan, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Ismail Sabri Yaakob jelas tidak tahu menahu mengenai penajaan kepada pasukan bolasepak Kelantan yang menjadi isu hangat sekarang ini.

"Saya akan dapatkan laporan terperinci daripada Mara dan UniKL. Seperti saya kata saya tidak dimaklumkan mengenai perkara ini.

"Apa-apa pun saya akan dapatkan laporan.

"Cuma untuk sementara waktu ini, sebarang penajaan mesti tunggu dulu. Biar saya tengok," katanya lagi.
Dalam hal ini, mujurlah ada Tengku Mahkota Johor yang berani mendedahkan bukti-bukti tentang penajaan yang diterima Kelantan daripada dua anak syarikat Mara iaitu Pelaburan Mara Bhd dan UniKL, jika tidak, sampai bila-bila pun Ismail Sabri tidak tahu apa-apa mengenainya.

Yang menjadi persoalan, mengapa Ismail Sabri selaku menteri tidak tahu?

Tidak diberitahu, tidak perlu diberitahu atau sengaja tidak diberitahu?

Bukankah beliau menteri yang bertangungjawab terhadap Mara dan Mara itu sendiri terletak di bawah kementeriannya?

Mengapa hal-hal seperti penajaan kepada sebuah pasukan bola yang boleh mengundang kontroversi kerana terdapat individu yang ada kepentingan di kedua-dua belah pihak, tidak dimaklum atau diberitahu kepada menteri?

Habis, kepada siapa Mara dan UniKL beritahu atau maklumkan mengenai penajaan kepada pasukan bolasepak Kelantan itu?

Atau kelulusannya dilakukan tanpa makluman dan pemberitahuan kepada pihak atasan iaitu kementerian?

Apa lagi perkara-perkara lain di Mara, UniKL dan lain-lain anak syarikat Mara yang sepatutnya menteri tahu, tetapi beliau tidak tahu dan tidak diberitahu?
Read More / Baca Lagi >>

Mara akur arahan menteri sembang Annuar

Posted: 14 Jan 2017 03:32 AM PST

Majlis Amanah Rakyat (Mara) akur dengan arahan supaya agensi itu dan anak syarikatnya menangguhkan sebarang bentuk penajaan melainkan yang berkaitan pendidikan tahun ini.
Pengerusinya Tan Sri Annuar Musa berkata beliau akan memberi kerjasama terhadap arahan yang dikeluarkan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob itu.
"Saya juga akan memberikan maklum balas serta laporan kepada menteri," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis penyampaian bantuan awal persekolahan 2017 di Yayasan Kemiskinan Kelantan Padang Kala, Melor, di Kelantan hari ini.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas arahan Ismail Sabri yang dilapor mahukan dua agensi di bawah kementeriannya, Universiti Kuala Lumpur dan Mara, menangguhkan sebarang bentuk penajaan tidak berkaitan pendidikan tahun ini.
Arahan itu dikeluarkan susulan laporan yang mendakwa dua agensi itu menaja pasukan bola sepak Kelantan.
Sementara itu Annuar yang juga Penasihat Persatuan Bola Sepak Kelantan mengesahkan tiga pemain import bakal beraksi dengan pasukan The Red Warriors musim ini.
Mereka ialah Mohammed Ghaddar dari Lubnan, Okiki Afolabi (Nigeria) dan Cedric Djeugoue (Cameroon), katanya.

TPPA sudah berkubur, kata penasihat Trump

Posted: 14 Jan 2017 02:10 AM PST

Presiden dipilih Donald Trump tidak akan menghidupkan semula perjanjian perdagangan terhenti Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) oleh pendulunya dalam apa jua bentuk, tetapi akan segera meneruskan perjanjian perdagangan dua hala, kata seorang penasihat dasar peralihan Trump.
"TPPA telah berkubur, Saya tak boleh tegasnya lebih kuat lagi daripada itu," kata penasihat itu, yang tidak mahu namanya disiarkan kerana dia tidak diberi kuasa untuk bercakap secara terbuka bagi pihak pentadbiran baru yang akan mengambil alih kuasa mulai 20 Januari ini.
"TPPA, atau perjanjian pelbagai hala yang kelihatan seperti TPPA tetapi dipanggil dengan nama lain, sesungguhnya telah berkubur."
Pada hari Rabu, penama Trump sebagai setiausaha negara, Rex Tillerson, berkata beliau tidak menentang perjanjian perdagangan 12 negara Rim Pacifik Presiden Barack Obama, tetapi berkongsi beberapa pandangan Trump "tentang sama ada perjanjian yang telah dirundingkan itu terbaik untuk semua kepentingan Amerika".
Bercakap melalui telefon lewat hari Khamis, penasihat Trump itu berkata Tillerson menyuarakan beberapa pandangan peribadi tentang teori perdagangan bebas.
Read More / Baca Lagi >>

‘Kredibiliti kewangan Malaysia jadi pertaruhan akibat hutang besar’

Posted: 14 Jan 2017 02:09 AM PST

Azrul Mohd Khalib berkata, negara mana yang membiayai projek mega di Malaysia tidak penting, selagi kerajaan mampu membayar hutangnya.
Azrul-Mohd-Khalib-1
PETALING JAYA: Malaysia mempertaruhkan kredibiliti kewangan antarabangsanya dengan hutang besar yang ditanggung kerajaan ketika nilai ringgit merosot dan ekonomi negara lembap, kata sebuah badan pemikir.
Pengurus hubungan luar Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS), Azrul Mohd Khalib berkata, negara mana yang membiayai projek mega di Malaysia tidak penting, selagi kerajaan mampu membayar hutangnya.
Beliau berkata, adalah penting untuk menangani isu hutang dengan cara "rasional dan terancang".
Beliau mengakui Putrajaya mencari sumber kewangan untuk pembangunan infrastruktur dengan niat memperbaiki keadaan ekonomi negara dan projek Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) yang dibiayai China adalah satu daripada inisiatif itu.
"Hutang tetap hutang, tidak kira berhutang dengan negara atau institusi apa.
"Apa yang perlu dibimbangkan ialah sama ada kita mampu membayar faedah dan pinjaman yang jumlahnya amat besar. Dengan masalah kemerosotan ringgit, ekonomi tidak berkembang dan pinjaman besar, kredibiliti kewangan antarabangsa kerajaan dipertaruhkan," katanya kepada FMT.
Kelmarin, aktivis sosio-ekonomi, Azlan Awang memberi amaran kepada Putrajaya terhadap risiko Malaysia menghadapi masalah sama seperti Sri Lanka kerana berhutang terlalu banyak dengan China.
Azlan merujuk perjanjian Sri Lanka memajak Pelabuhan Hambantota kepada sebuah syarikat, di mana China akan mempunyai 80% pegangan selama 99 tahun yang menyebabkan rusuhan tercetus.
Perusuh bimbang tanah di sekitar pelabuhan itu akhirnya menjadi jajahan China. Azlan berkata, perjanjian pelabuhan itu adalah akibat kegagalan Sri Lanka membayar pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Mattala Rajapaksa yang dibiayai China.
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)