Followers

Nuffnang

ANGIN PERUBAHAN

0

Posted by Unknown | Posted on 10:16 PTG | Posted in

sumber :-

ANGIN PERUBAHAN


Perlembagaan DAP Menceritakan Apa Agenda Sebenar DAP

Posted: 07 Dec 2016 10:12 PM PST


Mahu terus berjuang untuk apa? DAP selama ini berjuang untuk apa dan untuk mendapatkan apa? Ini persoalan yang harus ditanya. Mahathir hanyalah alat baru DAP untuk meneruskan agenda mereka. Jika mahu tahu perjuangan sebenar DAP, kena tahu apa yang ada dalam Perlembagaan parti DAP.

Ini adalah perlembagaan Parti Tindakan Demokratik atau DAP. Berikut adalah matlamat matlamat yang tertulis dalam perlembagaan DAP. Apa maksudnya mahu "memulihkan" Perlembagaan Malaysia kepada "rangka kerja sekular"? 

Apakah itu bermakna DAP mahu meminda 188 Perkara yang sudah tertulis dan termaktub dalam perlembagaan sekarang agar lebih sekular?  

Dalam matlamat keempat DAP, tertulis mahu iktiraf kebebasan beragama sebagai hak asasi mereka. DAP tidak menulis mengiktiraf Islam sebagai Agama bagi Persekutuan dalam Perlembagaan mereka. 

Ini perkara yang sudah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan sekarang : 
 
"Perkara 3. Agama bagi Persekutuan
(1) Islam ialah agama bagi Persekutuan; tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana Bahagian Persekutuan."

Atas maksud hak asasi, DAP seolah olah mahu kebebasan agama secara mutlak dan lihat juga ayat "undang undang yang menindas dan akta yang berunsur diskrminasi". Apa maksud tersirat "menindas dan diskriminasi" itu? Sudah pastinya, inilah agenda tersirat DAP. 

Perlembagaan DAP ini sudah jelas menceritakan secara tersirat apa niat dan kehendak DAP yang sebenar. Amat merbahaya bekerjasama dengan parti yang berselindung di sebalik nama demokratik tetapi mahu mencapai matlamat menggunakan cara anarki iaitu menerusi demonstrasi jalanan dalam BERSIH 5. 

DAP ada agenda lain. Tidak boleh membiarkan parti DAP menjadi begitu monopoli dan dominan sebagaimana yang berlaku di Penang. Sekarang DAP sedang mempergunakan Mahathir untuk mendapatkan undi orang Melayu. 

Berhati hatilah bangsaku, DAP penuh tipu muslihat. Lihat pada perlembagaan mereka ini, di sini sudah tertulis apa agenda besar mereka. Mahathir pun tidak mampu mengubah dan meminda perlembagaan DAP ini. Usah sesekali percaya pada DAP


RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 10:04 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Tun Dr Mahathir: "Kali pertama saya hadir di mesyuarat besar DAP"

Posted: 07 Dec 2016 08:37 PM PST

Pas ketinggalan, kemunculan Amanah tepat pada masa - Anuar Tahir

Posted: 07 Dec 2016 08:36 PM PST

PAS INGIN LIHAT UMNO MENANG, CUMA AGAK KESIPUAN UNTUK BERTERUS-TERANG

Posted: 07 Dec 2016 08:34 PM PST

Pas semalam seolah-olah memberi kata dua kepada PPBM iaitu mereka tidak boleh menjalin hubungan dengan DAP dan Amanah jika mahu bekerjasama dengan parti itu.

Setiausaha Agung Pas, Takiyuddin Hassan berkata, syarat itu telah pun diberikan kepada PPBM dalam pertemuan sebelum ini.

Kita telah mengadakan pertemuan sebelum ini dan memberikan beberapa syarat, antaranya jika PBBM ingin mengadakan hubungan dengan Pas, mereka tidak seharusnya ada hubungan dengan DAP dan Amanah...itu pilihan untuk mereka, kaya Takiyuddin lagi.

Dalam erti kata lain, syarat Pas itu bermaksud kiranya PPBM memilih untuk menjalin hubungan dengan Pas, mereka mesti memutuskan hubungan DAP dan Amanah, sebaliknya jika bekerjasama dengan DAP dan Amanah,  parti itu kehilangan sama-sekali peluang untuk bekerjasama dengan Pas.

Walaupun syarat Pas itu agak pelik kerana mereka sebenarnya masih bersama dalam kerajaan negeri Selangor yang di dalamnya ada DAP dan Amanah, mari kita cuba fahami di sebalik kata dua Pas kepada PPBM itu.
Senario 1 - PPBM memilih untuk bekerjasama hanya dengan PAS, tapi tidak dengan DAP dan Amanah.

Dalam keadaan ini, PPBM atau Pas akan kalah di banyak kerusi campuran yang ditandinginya kerana tidak mendapat sokongan daripada DAP yang disokong antara 80 hingga 90 peratus oleh pengundi Cina.

Di kerusi-kerusi campuran yang terdapat pengundi bukan Melayu di mana PPBM atau Pas bertanding, sokongan kaum itu tidak mungkin diperolehi kerana DAP sudah tentu akan tidak tidak turun berkempen berikutan tiada kerjasama dengan parti itu.

Apabila DAP tidak berkempen dan hanya MCA serta Gerakan yang datang menyantuni pengundi bukan Melayu, mereka tiada pilihan lain selain mengundi calon BN. 

Dengan sokongan mutlak pengundi bukan Melayu, tetapi pengundi Melayu berpecah, akhirnya  yang paling berpotensi untuk menang ialah calon UMNO dan BN.
Read More / Baca Lagi >>

Penganalisis: Pas ibarat ‘sesumpah’

Posted: 07 Dec 2016 08:32 PM PST

Parti Pas perlu menyatakan pendirian mereka dari segi sokongan dan pendekatan politik yang ingin dibawa kerana dalam situasi sekarang, parti Islam itu dilihat seolah-olah sebuah parti yang tidak konsisten pendiriannya.
Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Antarabangsa Kolej Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia, Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata demikian ketika mengulas kenyataan Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan kepada Bersatu bahawa mereka tidak boleh mengadakan hubungan dengan DAP dan Amanah jika mahu bekerjasama dengan Pas.
"Pas sebenarnya adalah parti yg tidak konsisten pendiriannya. Saya rasa daripada menyatakan kritikan kepada Bersatu, baik Pas nyatakan pendirian dari segi sokongan  dan pendekatan politik yang ingin dibawa.
"Dalam keadaan sekarang Pas seperti 'sesumpah' yang boleh berubah rupa apabila tiba masanya," katanya kepada Sinar Harian, semalam.
Kenyataan Takiyuddin juga sedikit sebanyak menimbulkan spekulasi tentang kedudukan dan masa depan Pas di peringkat kerajaan negeri Selangor apabila dilihat terdapat kemungkinan percanggahan pendirian antara Pas pusat dan negeri.
"Dari segi prinsipnya, Pas Selangor perlu mengundurkan diri. Adalah tidak teguh prinsip perjuangan menyokong Pakatan di Selangor tetapi tidak di peringkat Pusat. Rakyat akan berpersepsi tidak molek kepada Pas. "Bersatu pula memang sebelum ini menyatakan hasrat supaya Pas menyertai Pakatan, namun saya tidak pasti pendirian terkini Bersatu.
"Mungkin Bersatu sudah putus asa dengan pendirian Pas yang tidak jelas. Jadi, dalam pengamatan saya, kemungkinan Pas untuk tidak menyertai Bersatu dan Pakatan adalah tinggi," katanya.

Bersatu sertai Pakatan Harapan

Posted: 07 Dec 2016 08:31 PM PST

BERSATU amat berhasrat menyertai Pakatan Harapan bagi membentuk satu barisan pembangkang yang kuat untuk menentang BN pada PRU14.
Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, impian Bersatu untuk menjadi salah satu parti komponen dalam Pakatan Harapan boleh menjadi kenyataan dalam konvensyen Pakatan Harapan yang akan diadakan pada 13 Disember ini.
"Selain Bersatu, Pakatan Harapan juga jangan meminggirkan Pas supaya pakatan pembangkang benar-benar dapat bersatu padu untuk hadapi PRU14," kata Muhyiddin seperti dilaporkan dalam Sin Chew Jit Poh.
Menurut Muhyiddin, beliau telah berbincang dengan pucuk pimpinan Pas sebelum ini dan masih terdapat beberapa masalah yang belum diselesaikan.
"Buat masa ini, Pakatan Harapan tidak berbincang siapa akan menjadi perdana menteri sekiranya diberi mandat menjadi kerajaan. Sebaliknya, yang lebih diutamakan ialah siapakah perdana menteri yang diinginkan oleh rakyat.
"Sekarang ramai orang tak mahu Najib menjadi perdana menteri, tetapi kalau semua orang tidak berani bertindak dan masih bersikap tunggu dan lihat, Najib akhirnya tetap akan terus menjadi perdana menteri," kata bekas timbalan perdana menteri itu.
Sementara itu, Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub menegaskan, Pakatan Harapan dijangka mengumumkan secara rasmi kemasukan Bersatu ke dalam pakatan pembangkang itu sebaik sahaja selesainya konvensyen Pakatan Harapan.
Menurut Salahuddin, sekiranya Pakatan Harapan dipilih menjadi kerajaan, calon pilihan utama mereka untuk menjadi perdana menteri ialah Datuk Seri Anwar Ibrahim.
"Bagaimanapun, sekiranya Anwar masih dipenjara, Amanah akan mencadangkan Muhyiddin menjadi 'perdana menteri sementara'," katanya.

Laporan China dihubungi bantu 1MDB, Johari tiada maklumat

Posted: 07 Dec 2016 08:27 PM PST

Menteri Kewangan II Datuk Johari Abdul Ghani mendakwa beliau tidak tahu menahu bahawa China dihubungi untuk membantu 1MDB menyelesaikan komitmennya kepada syarikat International Petroleum Investment Company (IPIC).
Dalam kenyataan menerusi pesanan teks kepada Malaysiakini Johari mencadangkan supaya portal ini menghubungi Presiden 1MDB Arul Kanda Kandasamy untuk penjelasan.
"Saya tak tahu apa yang tertulis mengenai perkara itu. Mungkin anda patut tanya dengan Arul Kanda," katanya.
Johari diminta mengulas laporan Financial Times (FT) yang memetik sumber yang mendakwa China telah dihubungi sebagai sumber dana untuk 1MDB.
Memetik satu sumber FT juga mendakwa Malaysia akan melakukan pertukaran aset dengan firma China itu bagi mendapatkan pembiayaan berkenaan.
Syarikat milik kerajaan Abu Dhabi itu sedang menuntut 1MDB membuat pembayaran bernilai AS$6.5 bilion.
Kata Johari beliau tidak melihat ada sebarang alasan untuk China terlibat dalam pertikaian antara 1MDB dan IPIC.
Ditanya sama ada kerajaan atau kabinet ada membuat sebarang keputusan mengenai pembayaran semula 1MDB atau pertukaran aset bagi bantuan kewangan itu, Johari berkata, tiada sepanjang pengetahuannya.
"Setahu saya tak ada," katanya.
Semalam Anggota Parlimen Pandan Rafizi Ramli mendesak kerajaan memberi penjelasan mengenai laporan FT berkenaan.
Katanya berita disiarkan FT itu benar-benar merunsingkan kerana ia seolah-olah mengesahkan maklumat yang diperolehinya beberapa bulan lalu mengenai kemungkinan salah satu syarikat berkaitan kerajaan (GLC) akan disenaraikan di bursa Singapura tahun depan.
"Penyenaraian tersebut bagi memberi ruang kepada syarikat yang dikawal kerajaan China (secara langsung atau tidak langsung) menguasai sebahagian besar sahamnya.
"Soalan saya ialah, GLC manakah yang mempunyai pengaruh yang sebegitu besar untuk dijadikan pertukaran bagi bantuan kewangan mengejut sebanyak RM30 bilion mengikut laporan Financial Times hari ini?" tanya Rafizi. http://www.malaysiakini.com/news/365513
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: LHDN wajar siasat harta dimiliki Jho Low, ahli keluarganya

Posted: 07 Dec 2016 08:22 PM PST

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sewajarnya menyiasat harta berbilion milik Jho Low dan anggota keluarganya serta Riza Aziz yang mereka perloleh daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) untuk membantu Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ).
 Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng berkata, sikap kerajaan yang enggan bertindak untuk membantu DOJ individu yang didakwa itu boleh terus menyimpan wang dan harta yang mereka perolehi daripada 1MDB.
"LHDN sewajarnya menyiasat harta berbilion milik Jho Low, anggota keluarganya dan Riza.
Jho Low 1MDB"Bila dan bagaimana mereka mengumpul kekayaan berbilion itu? Di negara mana mereka membayar cukai pendapatan kekayaan itu dan adakah mereka telah membayar cukai pendapatan secukupnya ke atas hasil kekayaan tersebut?

"Sangat aneh apabila LHDN terus membisu seribu bahasa selama bertahun-tahun terhadap kekayaan yang demikian besar oleh beberapa individu yang terlibat dengan dana 1MDB yang terpalit skandal," ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Beliau mengulas empat daripada ahli keluarga Low Thaek Jho, atau Jho Low dilaporkan sedang merancang memfailkan tindakan mahkamah dalam usaha untuk melengah dan menghalang pihak berkuasa AS daripada merampas aset bernilai US$1 bilion daripada Jho Low yang didakwa telah diseleweng daripada dana 1MDB.
"Ini dana milik rakyat. Kenapa Peguam Negara dan duta kita di Amerika Syarikat tidak masuk campur dalam tindakan mahkamah oleh DOJ untuk membantu pihak berkuasa negara itu mendapatkan semula harta kita yang didakwa telah dicuri tersebut?

Dengan tidak berbuat apa-apa, kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak secara mudahnya memberitahu pihak berkuasa Amerika bahawa Jho Low bersama-sama anak tiri Najib, Riza Aziz boleh terus menyimpan apa sahaja wang dan harta yang mereka perolehi daripada 1MDB walaupun telah melanggar undang-undang.

Read More / Baca Lagi >>

Kurang keyakinan akibat skandal 1MDB sebabkan kejatuhan ringgit - Prof Jomo

Posted: 07 Dec 2016 08:21 PM PST

Pakar ekonomi, Prof Jomo Kwame Sundaram berkata nilai ringgit akan terus menurun kerana faktor luaran seperti harga minyak global dan kurangnya keyakinan akibat skandal 1MDB.
"Apa yang membimbangkan dalam tempoh satu setengah tahun yang lalu, ringgit telah semakin merosot.
"Ini bukan semata-mata disebabkan oleh kejatuhan minyak mentah. Terdapat banyak faktor lain di belakangnya, termasuk hilangnya keyakinan terhadap kerajaan kerana semakin banyak pendedahan dibuat mengenai 1MDB," katanya seperti dilaporkan The Edge.
Katanya, krisis keyakinan tersebut adalah sangat serius dan mempunyai implikasi yang besar terhadap Malaysia.
Pakar ekonomi yang sangat dihormati itu berkata demikian kepada pemberita di luar Persidangan Tinjauan Ekonomi Negara 2017-2018 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur semalam.
Semalam, Reuters melaporkan ringgit merosot hampir 5 peratus sejak 9 November dan rizab asing negara jatuh sebanyak hampir AS$ 2 bilion dalam tempoh dua minggu lepas.
The Star melaporkan ringgit mencecah paras terendah sejak lapan bulan berbanding dolar AS pada bulan Oktober, dan terus mengalami kejatuhan.
Dua minggu lalu, ia susut kepada 4.458 kepada dolar AS.
Pada masa ini, skandal 1MDB heboh di serata dunia dengan siasatan dilakukan antaranya oleh Switzerland dan Singapura, manakala Amerika Syarikat memfailkan saman sivil bagi mendapatkan semula dana 1MDB yang didakwa 'dicuci' melalui pengubahan wang haram di negara mereka.

Malulah MCA kerjasama dengan Najib, kata Tun M

Posted: 07 Dec 2016 06:45 AM PST

Parti MCA  dan pemimpinnya dikatakan tidak berprinsip kerana bekerjasama dengan Umno-Najib seorang pemimpin kleptokrasi.Parti MCA dan pemimpinnya dikatakan tidak berprinsip kerana bekerjasama dengan Umno-Najib seorang pemimpin kleptokrasi.
Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad membidas sikap Presiden MCA yang tidak malu untuk bekerjasama dengan seorang pemimpin kleptokrasi seperti Datuk Seri Mohd Najib Razak.
Dalam tulisan di blognya hari ini Dr Mahathir berkata, MCA tidak perlu bercakap soal kerjasama beliau dengan DAP sedangkan MCA hanya parti rasis bagi Najib-Umno sekarang.
""MCA tidak perlu bercakap tentang prinsip kerana ia hanya parti oportunis. Ia bukan MCA (yang diasaskan oleh) Tan Cheng Lock.
"Ia hanya sampingan bagi parti rasis Umno Najib sekarang... malulah MCA," katanya.
Dr Mahathir berkata MCA bekerjasama dengan seorang kleptokrasi yang mencuri berbilion ringgi menunjukkan teruknya prinsip dipegang MCA.
" Adakah MCA sedar apa yang telah dilakukan Najib kepada Umno, BN dan negara? Jika tidak, saya ingin memberitahu kepadanya bahawa di bawah Najib Malaysia telah diklasifikasikan sebagai salah satu daripada 10 negara sepuluh paling korup di dunia.
"Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) melaporkan bahawa Najib sebagai 'Malaysian Official 1" (seperti yang disahkan oleh Menteri Kabinet Datuk Abdul Rahman Dahlan), telah mencuri berbilion ringgit wang rakyat Malaysia, dan RM2.6 bilion dimasukkan akaun peribadi Najib," ujarnya.
Pengerusi PPBM itu juga mengingatkan MCA bahawa DAP adalah parti berbilang kaum yang menyokong semua peruntukan Perlembagaan negara, hak istimewa orang Melayu, Raja-raja Melayu, bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan Islam sebagai agama rasmi persekutuan.
Katanya lagi, sambutan ulang tahun DAP ke-50 parti itu menjalankan acaranya mengunakan sepenuhnya bahasa kebangsaan.

Read More / Baca Lagi >>

Ramasamy: Boleh keluar DAP kalau tak suka Dr M

Posted: 07 Dec 2016 06:41 AM PST

Pintu terbuka untuk ahli parti yang tidak suka dengan kerjasama antara DAP dan Dr Mahathir, kata timbalan setiausaha agung
ramasamy_dap_600
BUTTERWORTH: Mereka yang tidak boleh terima gaya demokrasi DAP boleh keluar parti, kata timbalan setiausaha agungnya selepas seorang ahli meletak keahlian kerana kerjasama dengan Tun Dr Mahathir Mohamad.
P Ramasamy berkata ahli parti bebas untuk membantah namun ketidakpuasan hati mereka tidak mencerminkan parti secara keseluruhan.
Beliau menolak dakwaan DAP mengorbankan prinsip, kerana mereka sekadar bekerjasama untuk menewaskan BN dalam pilihan raya umum akan datang.
"Politik adalah seni kemungkinan," tegas Ramasamy. "Kita perlu kumpulkan kekuatan semua orang untuk pastikan Umno dan BN tewas pada pilihan raya nanti. Jadi dimana salahnya?
"Kami masih berprinsip. Menjadi sekutu orang yang juga mahu menjatuhkan rejim yang korup tidak bermakna kami mengorbankan prinsip."
"Orang itu (yang mahu menewaskan BN) perlu dihalau atau disambut dengan tangan terbuka?" kata Ramasamy selepas perasmian program Pengubahan Francais Perusahaan Kecil dan Sederhana di Hotel Sunway, Seberang Jaya.
Baru-baru ini, Shamsher Singh Thind dari bahagian Taman Chai Leng meletak keahlian susulan hubungan baik antara DAP dan Dr Mahathir.
Shamsher berkata DAP harus menuntut Dr Mahathir memohon maaf atas kesalahan lampau.
Lebih-lebih lagi apabila semua dakwaan yang dilemparkan pimpinan pembangkang dan DAP terhadap Dr Mahathir boleh dikumpul menjadi satu tesis, katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Pas tetap hormat amalan Perlembagaan - Takiyuddin Hassan

Posted: 07 Dec 2016 06:40 AM PST

Takiyuddin Hassan KOTA BHARU - Walau siapa pun kerajaan yang memerintah, Pas tetap bertegas menghormati amalan perlembagaan persekutuan atau 'konvensyen' yang memilih Perdana Menteri Dan Timbalan Perdana Menteri dari orang Melayu-Islam.
Setiausaha Agungnya, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, amalan tersebut telah menjadi 'tradisi' sejak perlembagaan persekutuan diguna pakai di tahun 1957 lagi.
"Pas mengambil pendekatan untuk teruskan amalan itu kerana kita mahu institusi perdana menteri ini dari orang Melayu-Islam. Mengenai kabinet bayangan tersebut, kita tidak kisah siapa yang buat kerana apa yang penting Pas tetap bertegas untuk hormati amalan sebagaimana yang dijelaskan,"katanya kepada Sinar Harian di sini.
Beliau mengulas mengenai senarai barisan Kabinet yang dinamakan Barisan Kerajaan Baru 2017 Pakatan Harapan yang viral di media sosial.
Turut tersenarai ialah 22 nama pemimpin pembangkang serta portfolio masing-masing antaranya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Lim Guan Eng, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Nga Kor Ming, Mahfuz Omar, Tony Pua, Gobind Singh Deo, Anthony Loke, Tian Chua, Khalid Samad dan Rafizi Ramli.
Ahli Parlimen Kota Bharu itu juga berkata, bukan hanya Pas, malah parti-parti lain juga perlu menyokong amalan tersebut walaupun tiada ketetapan di dalam perlembagaan persekutuan  mengenai siapa yang boleh diangkat menjadi perdana menteri dan timbalan perdana menteri.

Harap ada VIP sudi beri kerusi pada Dr M di istiadat agong - Armada BERSATU

Posted: 07 Dec 2016 05:31 AM PST

Pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) memohon orang kenamaan yang diundang ke istiadat menandatangani surat sumpah Yang di-Pertuan Agong memberikan kerusi mereka kepada Tun Dr Mahathir Mohamad.
"Kepada Tun Tun, Tan Sri Tan Sri, Datuk Datuk yang bakal hadir, alangkah eloknya sekira ada dua kerusi yang dapat dilapangkan dan diberi kepada Tun (Mahathir) dan Tun Siti (Hasmah Ali).

"Saya pasti berjuta rakyat Malaysia akan berterima kasih dan amat menyanjung kemuliaan hati dan budi Tuan," kata ketua Armada BERSATU Syed Saddiq.

SYED DANIAL SELAKU PENYIMPAN MOHOR BESAR RAJA-RAJA MESTI JELASKAN SECARA JELAS KEPADA RAKYAT KENAPA JEMPUTAN KEATAS YABHG TUN DR MAHATHIR MOHAMAD DIBATALKAN!!

Posted: 07 Dec 2016 05:11 AM PST

32 juta rakyat Malaysia ingin tahu dan Syed Danial selaku penyimpan mohor besar raja-raja melayu kena maklumkan kepada keseluruhan warganegara Malaysia mengapa jemputan keatas YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad dibatalkan untuk menghadiri upacara melafaz dan menandatangani surat sumpah Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung XV?!

Kenapa jemputan keatas YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad dibatalkan oleh pihak istana?! Siapa yang arahkan pembatalan tersebut?! Adakah arahan pembatalan dari kerajaan atau istana negara?!

Yabhg Tun Dr Mahathir Mohamad adalah tokoh negarawan yang banyak berjasa pada bangsa, agama serta tanahair.

Dalam apa kapasiti, walaupun YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad bukan lagi penyokong kerajaan tetapi beliau adalah warganegara Malaysia yang sah!!  YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad juga adalah Mantan Perdana Menteri paling lama di negara kita!! Menjawat jawatan Perdana Menteri selama 22 tahun!!

*Pihak istana harus berkecuali dari politik!!*Kita mengamalkan konsep raja berperlembagaan dan institusi raja-raja juga tidak terbabit dengan hal-ehwal politik.

Saya sebagai rakyat negara Malaysia yang sah ingin menanya Syed Danial kenapa perkara ini berlaku?! Sepatutnya semua tokoh-tokoh pemimpin tak kira yang pro kerajaan atau pun tidak tetapi sebagai rakyat Malaysia yang pernah menabur bakti kepada negara mesti dijemput hadir!! Baru nampak sikap berkecuali istana dari politik serta kelihatan amat professional!!

Syed Danial selaku orang yang bertanggungjawab menandatangani surat tersebut harus memberi pencerahan segera kepada rakyat jelata di negara ini.

Ikhlas dari:
KHAIRUDDIN ABU HASSAN

NAJIB TERUS DIMALUKAN!!

Posted: 07 Dec 2016 04:35 AM PST

Malaysia yang dipimpin oleh Najib Razak ternyata semakin lembab dan seakan-hilang punca dalam menguruskan hubungannya yang kian  menegang dengan Myanmar.

Setelah lebih 24 jam masa berlalu dan sehingga ini belum ada penjelasan rasmi, sama ada oleh Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri mahupun Kementerian Pertahanan berhubung pertemuan Panglima Angkatan Tentera, Jenderal Zulkifeli Mohd Zain dengan Presiden Myanmar, U Htin Kyaw dan Ketua Angkatan Tenteranya, Min Aung Hlain di Yangoon yang didakwa untuk memulihkan hubungan, terbaru ini negara itu mengambil langkah lebih ke depan dengan serta-merta menghentikan penghantaran pekerjanya ke Malaysia.

Langkah itu diambil sebagai bantahan kerana kecaman Najib ke atas Aung San Suu Kyi dalam ucapan Solidariti Rohingya di Stadium Taman Tasik Titiwangsa, Ahad lalu.

Lebih terbaru, Duta Besar Malaysia di Myanmar, Mohd Haniff Abd Rahman juga dipanggil oleh Menteri Hal Ehwal Luar Myanmar,  U Kyaw Tin bagi melahirkan rasa kesal ke atas Najib.

Myanmar bukan saja kesal dengan kehadiran Najib dalam himpunan solidariti Rohingya itu, tetapi juga terhadap ucapan Perdana Menteri yang dianggap tidak bertanggungjawab.

Tidakkah kedua-dua tindakan Myanmar itu memalukan Malaysia?
Bukankah kita yang sepatutnya terlebih dahulu menghentikan pengambilan pekerja Myanmar serta lebih awal lagi memanggil duta Myanmar untuk menyampaikan nota bantahan atas kekejaman yang dilakukan kepada etnik Islam Rohingya?

Kenapa Najib begitu perlahan dan terhegeh-hegeh mahu bertindak sebagai tanda pembelaan serta sokongan kepada umat Islam Rohingya?
Read More / Baca Lagi >>

Istana batal undangan Dr M, isteri ke majlis lafaz sumpah Agong

Posted: 07 Dec 2016 04:33 AM PST

Dua surat berasingan dihantar memaklumkan kerusi tidak disediakan untuk bekas perdana menteri itu dan isterinya Selasa depan.
mahathir-istana
KUALA LUMPUR: Jemputan kepada Tun Dr Mahathir Mohamad dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali menghadiri majlis melafaz dan menandatangani surat sumpah Yang di-Pertuan Agong ke-15 minggu depan dibatalkan, menurut surat yang tersebar luas di media sosial.
Ketika dihubungi, Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja mengesahkan surat bertarikh 5 Disember, 2016 itu dihantar kepada bekas perdana menteri dan isterinya.
Surat ditandatangani Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad antara lain menjelaskan pembatalan itu kerana pihaknya tidak dapat menyediakan tempat duduk.
surat"Surat ini bermaksud untuk mengelak sebarang kesipuan (embrassement) jika YABhg. Tun hadir pada hari dan ketika tersebut kerana Pejabat ini tiada menyediakan kerusi kepada YABhg Tun," menurut surat itu.
Surat itu turut dikongsi daam Twitter milik anak sulung Dr Mahathir, Datin Paduka Marina Mahathir.
Istiadat melafaz dan menandatangani surat sumpah jawatan oleh Yang di-Pertuan Agong ke-15, Sultan Muhammad V dari Kelantan, dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Nazri Shah dari Perak, pada 13 Disember ini.

Anwar bebas bercakap di luar mahkamah, kata peguam

Posted: 07 Dec 2016 04:26 AM PST


Seseorang hanya hilang kebebasan bergerak apabila menjadi tahanan penjara namun hak perlembagaannya tidak dilucutkan, termasuk kebebasan bersuara.-Foto Malaysia Dateline oleh Wan Zahari Wan Salleh.Seseorang hanya hilang kebebasan bergerak apabila menjadi tahanan penjara namun hak perlembagaannya tidak dilucutkan, termasuk kebebasan bersuara.-Foto Malaysia Dateline oleh Wan Zahari Wan Salleh.
Tidak ada undang-undang melarang Datuk Seri Anwar Ibrahim bercakap kepada media ketika di mahkamah, kata Peguam N Surendran.
Beliau  dipetik berkata, mengikut Akta Penjara 1995 atau Peraturan Penjara 2000 tiada peruntukan melarang seseorang banduan bercakap kepada media.
"Justeru Jabatan Penjara Malaysia atau Kementerian Dalam Negeri menghalang media daripada melaporkan apa yang dikatakan Anwar atau menghalangnya bercakap kepada wartawan.
"Bangunan mahkamah adalah kawasan awam dan wartawan berhak menjalankan tugas mereka," katanya dalam kenyataan hari ini.
Surendran yang juga anggota parlimen Padang Serai mengulas kenyataan Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Penjara Datuk Hassan Sakimon yang menyatakan Anwar tidak dibenarkan bercakap kepada media semasa hadir di mahkamah seperti dilaporkan Bernama semalam.
Sakimon juga membangkitkan masalah dihadapi anggota jabatan itu yang terhalang laluan mereka ketika mengiringi bekas timbalan perdana menteri itu apabila diserbu media.
Read More / Baca Lagi >>

Rizab antarabangsa Bank Negara turun RM8 bilion

Posted: 07 Dec 2016 04:25 AM PST

Menurut BNM, paras rizab pada 30 Nov 2016 itu memadai untuk membiayai 8.3 bulan import tertangguh dan ialah 1.2 kali hutang luar negeri jangka pendek.
Bank Negara Malaysia
KUALA LUMPUR: Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) berjumlah RM399.643 bilion (bersamaan AS$96.4 bilion) pada 30 Nov 2016 berbanding RM407.839 bilion (bersamaan ASS$98.3 bilion) setakat 15 Nov 2016.
Penurunan paras rizab antarabangsa itu mencerminkan penyaluran mudah tunai sokongan ke dalam pasaran pertukaran asing, menurut BNM dalam kenyataan hari ini.
Menurut BNM, paras rizab pada 30 Nov 2016 itu memadai untuk membiayai 8.3 bulan import tertangguh dan ialah 1.2 kali hutang luar negeri jangka pendek.
Komponen utama rizab antarabangsa ialah rizab mata wang asing (AS$89.1 bilion), kedudukan rizab Tabung Kewangan Antarabangsa (US$0.8 bilion), Hak Pengeluaran Khas (SDR) (AS$1.1 bilion), emas (AS$1.6 bilion) dan aset rizab lain (AS$3.8 bilion).
Aset bank pusat termasuk emas, pertukaran asing dan rizab lain termasuk (SDR) berjumlah RM399.6 bilion, kertas kerajaan Malaysia (RM3.576 bilion), deposit dengan institusi kewangan (RM1.579 bilion), pinjaman dan pendahuluan (RM7.719 bilion), tanah dan bangunan (RM2.113 bilion) dan aset lain (RM8.253 bilion).
Modal dan liabilitinya terdiri daripada modal berbayar (RM100 juta), rizab (RM123.832 bilion), mata wang dalam edaran (RM92.683 bilion), deposit institusi kewangan (RM175.717 bilion), deposit kerajaan persekutuan (RM4.242 bilion), deposit lain (RM395.807 juta), kertas Bank Negara (RM6.638 bilion), peruntukan SDR (RM7.759 bilion) dan liabiliti lain (RM11.517 bilion).

Wanita Amanah Kelantan sediakan sarapan untuk Orang Asli

Posted: 07 Dec 2016 04:24 AM PST


Awan negeri Kelantan sedang mengagihkan makanan kepada Orang Asli yang hadir ke mahkamah Kota Bharu.Awan negeri Kelantan sedang mengagihkan makanan kepada Orang Asli yang hadir ke mahkamah Kota Bharu.
Angkatan Wanita Amanah Negara (Awan) negeri Kelantan pagi tadi turut menyumbang sarapan pagi kepada Orang Asli yang berhimpun di Mahkamah Tinggi Kota Bharu bagi mendengar dua kes mahkamah yang melibatkan komuniti itu.
Timbalan ketua Awan Kelantan Norashidah Jaafar berkata pihaknya menyediakan nasi lemak serta kuih-muih dan minuman sebagai tanda sokongan kepada rakan-rakan orang asli.
"Orang Asli adalah saudara kita yang menjadi tetamu kita di Kota Bharu hari ini, maka adalah menjadi tanggungjawab kita untuk memberi layanan baik kepada ," katanya ketika ditemui semasa pihak awan mengagih-agihkan makanan di perkarangan pejabat Amanah negeri berdekatan bangunan mahkamah.
Turut bersama meraikan Orang Asli berkenaan ialah penasihat Amanah Kelantan Datuk Husam Musa, naib pengerusi Amanah negeri Che Ibrahim Muhammad, ketua pemuda Amanah Kelantan Hazmi Hassan dan beberapa ahli jawatankuasa negeri kira-kira seratus Orang Asli yang berhimpun sejak awal pagi disantuni oleh Datuk Husam serta pimpinan Amanah negeri sehingga kes perbicaraan berakhir menjelang tengahari.
Kedua-dua kes yang dibicarakan pagi tadi memihak kepada masyarakat Orang Asli.
Read More / Baca Lagi >>

Mahkamah Tinggi Kota Bharu beri hak Orang Asli buat tuntutan tanah adat

Posted: 07 Dec 2016 04:23 AM PST


Sekumpulan Orang Asli berkumpul di hadapan bangunan Mahkamah Kota Bharu untuk pendengaran kes hari ini.Sekumpulan Orang Asli berkumpul di hadapan bangunan Mahkamah Kota Bharu untuk pendengaran kes hari ini.
Mahkamah Tinggi Kota Bharu hari ini membenarkan tuntutan yang dibuat oleh sekumpulan Orang Asli bagi membolehkan mereka menuntut hak ke atas kawasan kediaman dan kawasan rayau (tanah adat).
Hakim Datuk Ahmad bin Bache membuat keputusan di Mahkamah Tinggi Kota Bharu yang bersidang pagi tadi.
Empat plaintif Orang Asli terdiri dari Kamal a/l Alek, Mazlan bin Alwi, Zamri a/l Talib dan Aja bin Along dari Pos Dakoh atau Pos Balar mendapat kebenaran itu di perbicaraan dalam kamar pada jam 11 pagi tadi.
Zamri TalibZamri TalibZamri yang ditemui selepas perbicaraan itu berkata beliau bersyukur kerana setelah begitu lama berjuang bagi mendapat hak untuk Orang Asli, hari ini satu keputusan yang ditunggu-tunggu akhirnya menjadi kenyataan.
"Selama ini Orang Asli seolah-olah tidak ada sebarang hak ke atas tempat kami tinggal dan kawasan kami mencari rezeki.
"Sesiapapun yang masuk ke hutan atau membuat sebarang aktiviti di sekitar kami tidak langsung menghiraukan kehidupan kami," katanya.
Sama ada pihak kerajaan atau bukan kerajaan katanya langsung tidak bertanya khabar apa lagi berunding dengan penduduk Orang Asli apabila mereka membuat aktiviti di hutan.
"Apa yang amat perit kepada kami Orang Asli apabila hutan berhampiran kami tinggal dijalankan aktiviti pembalakan dan pertanian secara besar-besaran.
"Sehingga ada berlaku tempat kubur datuk nenek kami turut diceroboh dan tempat kami bercucuk tanam turut digondol," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Siti Kassim tergelak laporan polis Pemuda PAS

Posted: 07 Dec 2016 04:22 AM PST

Beliau berkata, tuduhan Pemuda PAS kononnya beliau menghasut Orang Asli dianggap tidak masuk akal kerana beliau hanya bertindak menasihati anak guamnya.
Siti-Kasim_pas_kelantan_600
PETALING JAYA: Peguam dan aktivis Siti Kassim mendakwa Pemuda PAS Kelantan berada dalam situasi terdesak bagi mempertahankan kerajaan Kelantan dan syarikat pembalak sehingga bertindak membuat laporan polis terhadapnya di seluruh negeri itu.
Beliau berkata, tuduhan Pemuda PAS kononnya beliau menghasut Orang Asli dianggap tidak masuk akal kerana beliau hanya menasihati anak guamnya.
"Saya nak gelak, nak menangis pun tak tahu dengan Pemuda PAS ini. Saya adalah peguam, kalau saya menasihati anak guam saya (Orang Asli) kerana mereka bertanya kepada saya, adakah itu dikira sebagai penghasut? Kalau begitu, semua peguam yang beri nasihat adalah penghasut?
"Saya tidak faham apa Pemuda PAS mahu. Saya rasa mereka tidak betul dan tak ada modal untuk menyerang, kerana mereka sudah terhimpit dan tidak tahu bagaimana meyakinkan rakyat terhadap mereka," katanya kepada FMT.
Siti berkata demikian mengulas tindakan Pemuda PAS Kelantan, yang diketui Ketua Penerangan, Nazman Che Ibrahim membuat laporan polis terhadap Siti atas dakwaan menghasut sehinggga membawa kepada sekatan yang dilakukan Orang Asli kepada pembalak di Gua Musang.
"Semua tulisan dan komentarnya di dalam laman Facebook (Siti) tersebut saya lihat berbentuk fitnah, tohmahan, kejian, hasutan dan ancaman kepada kerajaan Kelantan termasuklah menghina serta merendah-rendahkan banyak penjawat awam.
"Tindakan menghasutnya sangat jelas dan ini akan menimbulkan lebih banyak ketegangan antara Orang Asli dengan kaum Melayu yang bertugas sebagai penjawat awam sepanjang krisis sekatan ini.
Read More / Baca Lagi >>

Orang Asli Gua Musang bebas tuduhan merusuh

Posted: 07 Dec 2016 04:21 AM PST

Mereka sebaliknya menjadi mangsa pukul kumpulan warga Myanmar yang mahu membalas dendam
siti-kasssim-trio-asli
PETALING JAYA: Mahkamah Tinggi Kota Bharu membebaskan 3 Orang Asli Gua Musang yang didakwa merusuh membabitkan warga Myanmar 3 tahun lalu.
Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Ahmad Bache mengekalkan keputusan Mahkamah Majistret Gua Musang yang memutuskan Rahman, Itam dan Anes tidak merancang untuk merusuh.
Mahkamah juga mengekalkan dapatan mereka sebaliknya menjadi mangsa pukul warga Myanmar yang mahu membalas dendam.
"Hakim memutuskan rayuan pihak pendakwa raya ditolak kerana mendapati, setelah membuat semakan semula dan memberi beberapa sebab, kes tersebut tidak sepatutnya dirayu selepas mahkamah majistret membuat keputusan.
"Banyak bukti menunjukkan mereka menjadi mangsa dari segi kecederaan yang dialami Orang Asli dan kecederaan tidak ada pada warga Myanmar terbabit," kata peguam mereka, Siti Kasim.
Rentetan kes bermula apabila 2 kumpulan Orang Asli dan Myanmar bergaduh di kawasan hutan Lojing, Gua Musang pada 2013.
Sehari selepas kejadian Rahman, Itam dan Anes ketika berjalan keluar dari penempatan mereka dipukul 3 warga Myanmar.
Kesemua mereka ditahan, dan didakwa di mahkamah majistrest atas tuduhan merusuh. Warga Myanmar terbabit mengaku bersalah, manakala Orang Asli berkata mereka tidak terbabit dalam pergaduhan antara 2 kumpulan itu.
Siti menyifatkan kes ini sebagai suatu kes penganiayaan terhadap anak guamnya.
Read More / Baca Lagi >>

Myanmar panggil Duta Malaysia, kesal dengan Najib

Posted: 07 Dec 2016 04:19 AM PST

Menteri hal ehwal luar Myanmar U Kyaw Tin memanggil Duta Besar Malaysia Mohd Haniff Abd Rahman semalam bagi melahirkan rasa kesal ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kerana mengetuai perhimpunan solidariti Rohingya baru-baru ini.
U Kyaw Tin juga kecewa dengan kenyataan keras Najib yang menurutnya memetik dakwaan tidak disahkan dan tidak berasas terhadap kerajaan Myanmar, yang merupakan rakan negara anggota Asean.
"Menteri negeri ini juga menolak mentah-mentah tuduhan 'pembersihan etnik' dan 'pembunuhan beramai-ramai' yang jauh daripada realiti di sini.
"Kata-kata yang tidak bertanggungjawab seperti itu boleh memburukkan polarisasi yang sudah semakin mendalam antara dua masyarakat tersebut dan menghasut keganasan," kata Kementerian Luar Negeri Myanmar dalam satu kenyataan hari ini.
Najib mengetuai perhimpunan di Kuala Lumpur pada 4 Disember untuk membantah penindasan Myanmar terhadap Rohingya, di mana beliau turut disertai oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

DAP tetap sama, Tun M sudah berubah- Ahmad Bashah

Posted: 07 Dec 2016 04:15 AM PST

Ahmad Bashah: Melayu kecewa bila Tun M 'pimpin tangan' Kit Siang

Posted: 07 Dec 2016 04:15 AM PST

Zunar - Kenapa tak bagi keluar negara???

Posted: 07 Dec 2016 04:13 AM PST

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 10:01 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


PAS INGIN LIHAT UMNO MENANG, CUMA AGAK KESIPUAN UNTUK BERTERUS-TERANG

Posted: 07 Dec 2016 05:43 PM PSTPas semalam seolah-olah memberi kata dua kepada PPBM iaitu mereka tidak boleh menjalin hubungan dengan DAP dan Amanah jika mahu bekerjasama dengan parti itu.

Setiausaha Agung Pas, Takiyuddin Hassan berkata, syarat itu telah pun diberikan kepada PPBM dalam pertemuan sebelum ini.

Kita telah mengadakan pertemuan sebelum ini dan memberikan beberapa syarat, antaranya jika PBBM ingin mengadakan hubungan dengan Pas, mereka tidak seharusnya ada hubungan dengan DAP dan Amanah...itu pilihan untuk mereka, kaya Takiyuddin lagi.

Dalam erti kata lain, syarat Pas itu bermaksud kiranya PPBM memilih untuk menjalin hubungan dengan Pas, mereka mesti memutuskan hubungan DAP dan Amanah, sebaliknya jika bekerjasama dengan DAP dan Amanah,  parti itu kehilangan sama-sekali peluang untuk bekerjasama dengan Pas.

Walaupun syarat Pas itu agak pelik kerana mereka sebenarnya masih bersama dalam kerajaan negeri Selangor yang di dalamnya ada DAP dan Amanah, mari kita cuba fahami di sebalik kata dua Pas kepada PPBM itu.
Senario 1 - PPBM memilih untuk bekerjasama hanya dengan PAS, tapi tidak dengan DAP dan Amanah.

Dalam keadaan ini, PPBM atau Pas akan kalah di banyak kerusi campuran yang ditandinginya kerana tidak mendapat sokongan daripada DAP yang disokong antara 80 hingga 90 peratus oleh pengundi Cina.

Di kerusi-kerusi campuran yang terdapat pengundi bukan Melayu di mana PPBM atau Pas bertanding, sokongan kaum itu tidak mungkin diperolehi kerana DAP sudah tentu akan tidak tidak turun berkempen berikutan tiada kerjasama dengan parti itu.

Apabila DAP tidak berkempen dan hanya MCA serta Gerakan yang datang menyantuni pengundi bukan Melayu, mereka tiada pilihan lain selain mengundi calon BN. 

Dengan sokongan mutlak pengundi bukan Melayu, tetapi pengundi Melayu berpecah, akhirnya  yang paling berpotensi untuk menang ialah calon UMNO dan BN.

Di kerusi-kerusi majoriti Melayu pula, kedudukan antara UMNO dengan PPBM atau Pas yang bertanding boleh jadi seimbang keadaannya. 

Bagaimanapun, sebagai parti yang menguasai kerajaan, memiliki banyak wang dan PRU 14 merupakan pertarungan hidup dan mati, UMNO akan melakukan apa saja "do or die" untuk mencapai kemenangan.

Senario 2 - PPBM bekerjasama dengan DAP dan Amanah, tetapi tidak dengan Pas.

Dalam keadaan ini, PPBM akan mempunyai lebih peluang untuk menang di kerusi-kerusi campuran kerana mendapat sokongan yang penuh daripada DAP.

Peluang itu lebih terbuka jika yang berlaku hanya pertandingan satu lawan satu dengan BN. 

Tetapi kemungkinan lebih besar berlaku ialah pertandingan tiga penjuru kerana Pas tetap akan meletakkan calon atas nama blok ketiga sebagai sebahagian misi dakwah kepada bukan Islam. Bertanding sebagai blok ketiga inilah Pas berpegang kepada prinsip perjuangan kononnya.

Dalam konteks bertanding tiga penjuru antara PPBM, UMNO dan Pas di kawasan campuran, ia akan memberi kelebihan kepada PPBM untuk memenanginya.

Bagaimanapun, pertandingan tiga penjuru di kawasan majoriti Melayu akan memberi kesukaran kepada PPBM mahu pun Pas, sebaliknya kelebihan memihak kepada UMNO dan BN.

Di kerusi yang Amanah bertanding pula, disebabkan dendam kesumat yang terbuku dalam dada, meskipun Islam lebih menggalakkan menjadi pemaaf, Pas sudah barang tentu akan meletakkan calonnya bertanding juga.

Akhirnya, senang-lenang UMNO menang.

Kesimpulan mudahnya, berdasarkan telatah Pas dalam soal kerjasama ini mereka bukan sangat mahu menang pilihanraya atau ingin menjadi sebahagian kerajaan baru selepas PRU 14 nanti.

Sama ada parti-parti lain, khususnya PPBM bekerjasama dengan Pas atau sebaliknya, kecenderungan melalui syarat-syarat yang diberikan ialah untuk memberi kelebihan kepada UMNO dan BN.

Jika Pas benar-benar ikhlas ingin menumbangkan UMNO dan BN, mereka harus bersikap terbuka untuk saling bekerjasama dengan parti-parti yang mempunyai matlamat yang sama.

Dengan meletakkan syarat-syarat sukar, ternampak terselindung niat untuk memenangkan atau memberi kelebihan kepada UMNO dan BN, cuma barangkali Pas masih kesipuan untuk berterus-terang. (SH 08/12/2016).

Sesuaikan hak tanah Orang Asli dengan Islam, kata Amanah Kelantan

Posted: 07 Dec 2016 05:38 PM PST


Orang asli Gua Musang menuntut hak mereka.Orang asli Gua Musang menuntut hak mereka.
Keputusan Mahkamah Tinggi Kota Bharu semalam yang memberi hak kepada Orang Asli berkaitan tanah tempat tinggal dan kawasan mereka mencari rezeki sepatutnya memberi peluang kepada kerajaan untuk mengkaji supaya hak tanah Orang Asli disesuaikan menurut kehendak Islam.
Naib Pengerusi Amanah Kelantan, Che Ibrahim Mohamad berkata walaupun di sudut undang undang tanah dan enakmen rezab melay
Che Ibrahim... berikan hak Orang Asli mengikut Islam.Che Ibrahim... berikan hak Orang Asli mengikut Islam.Naib Pengerusi Amanah Kelantan, Che Ibrahim Mohamad berkata walaupun di sudut undang undang tanah dan enakmen rezab melayu Kelantan, masyarakat Orang Asli tidak layak untuk mendapat hak milik tanah, tetapi di sudut Islam, mereka tidak dihalang untuk mendapat hak tersebut.
"Kerajaan Kelantan sepatutnya tidak sewenang wenangnya membangunkan tanah tanah kerajaan yang didiami atau berada berdekatan dengan penempatan Orang Asli tanpa apa apa perundingan awal dengan masyarakat tersebut," katanya mengulas keputusan mahkamah berkenaan.
Masyarakat Orang Asli katanya, telah lama berjuang untuk mendapat hak mereka atas apa yang didakwa sebagai wilayah adat.
"Mereka telah mendiami kawasan tersebut semenjak ratusan tahun dahulu.
"Selagi kerajaan negeri gagal mencari satu penyelesaian kepada tuntutan tersebut, pembangunan tanah di kawasan berkenaan akan menimbulkan berbagai masalah dan halangan daripada mereka," katanya.
Menurutnya, sebagai sebuah Kerajaan yang mendakwa ditadbir dengan dasar Islam, tuntutan Orang Asli ini tidak boleh hanya dilihat di sudut undang undang dan peraturan tanah semata mata.
"Mereka juga perlu diberi keadilan di sudut Islam untuk menduduki dan memiliki tanah dan kawasan sendiri, lagi pula mereka merupakan masyarakat pribumi, bukannya pendatang atau satu masyarakat yang baru diberi taraf kewarganegaraan," katanya.
Antara orang yang boleh dirujuk adalah Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana beliau pernah membuat kajian ijazah masternya tentang pemilikan tanah dalam Islam.