Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:57 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Tun Mahathir seru serta Bersih 5

Posted: 15 Nov 2016 08:56 PM PST


Speaker tolak usul AMANAH bagi perkasa Mahkamah Syariah

Posted: 15 Nov 2016 08:55 PM PST

Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia hari ini menolak usul rang undang-undang (RUU) persendirian oleh anggota parlimen Parti Amanah Negara (AMANAH) yang bertujuan memperkasakan Mahkamah Syariah.
Menurut anggota parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud, dalam surat bertarikh 1 Oktober oleh Pandikar, usul berkenaan ditolak di bawah Peraturan Mesyuarat 23 (1)(h).
Justeru, beliau mempertikaikan tindakan usul yang ditolak di bawah Peraturan Mesyuarat berkenaan memandangkan usul berkenaan bukan merupakan satu pertanyaan.
Peraturan Mesyuarat 23 (1)(h) menyebut, sesuatu pertanyaan tidak boleh dikeluarkan dengan tujuan hendak mendapat buah fikiran atau penyelesaian berkenaan perkara undang-undang yang belum menjadi masalah atau hendak mendapat jawapan dalam perkara yang dimisalkan.
"Alasan itu diberi mengenai pertanyaan-pertanyaan. Usul saya dari Peraturan Mesyuarat 27.
"Jadi alasan ini bukan alasan sebenar usul saya ditolak," katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.
Ketika ditanya sama ada akan membuat rayuan, ketua angkatan wanita AMANAH itu berkata beliau tidak akan berbuat demikian.
"Tak ada guna saya buat rayuan kerana Speaker akan kata ini keputusan muktamad," katanya.
Pada 11 Oktober lalu, anggota parlimen AMANAH itu mengemukakan usul di bawah Peraturan Mesyuarat 27 yang meminta supaya peruntukan pentadbiran dan prosedur yang diamalkan oleh Mahkamah Syariah sedia ada dikaji semula.
Ini bertujuan untuk memperkasakan Mahkamah Syariah.

Mahathir gesa rakyat sertai himpunan BERSIH5

Posted: 15 Nov 2016 08:28 PM PST

Sambil menyarung kemeja-T BERSIH5, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad muncul dalam apa yang percayai sebagai video promosi kempen perhimpunan BERSIH pada Sabtu ini.
Dalam mesej video sepanjang 1 minit 37 saat itu, Mahathir menggesa rakyat supaya turun ke jalanan beramai-ramai.
"Malaysia sekarang berada dalam keadaan cemas kerana pentadbiran (Perdana Menteri) Najib (Razak) telah menyebabkan negara berhutang berbilion-bilion ringgit yang tidak dapat dibayar oleh kerajaan dan negeri.
"Sebab itu kita mesti menunjukkan perasaan tidak puas hati kita kepada kerajaan melalui penyertaan dalam demonstrasi BERSIH di Dataran Merdeka dan juga tempat-tempat lain," kata Mahathir.
"Saya harap semua rakyat Malaysia akan menyertai demonstrasi BERSIH ini kerana mereka bertujuan untuk mecari jalan memulihkan semula negara kita ini dengan menukar kerajaan supaya dapat kerajaan yang tidak dipimpin oleh seseorang yang telah melesapkan wang begitu banyak, yang telah dituduh oleh seluruh dunia.
"Inilah harapan saya dan saya harap rakyat Malaysia akan memberi sokongan penuh dan mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan BERSIH," katanya dalam video yang dikongsi oleh ADUN Teja Chang Lih Kang di Facebook beliau.
Mahathir membuat penampilan ringkas semasa perhimpunan BERSIH4 pada Ogos tahun lalu. Ketika itu beliau masih bersama Umno tetapi sudah dilabelkan sebagai pengkritik paling lantang berhubung skandal 1MDB dan kepemimpinan Najib.
Himpunan ketika itu diadakan bagi mendesak Najib disingkirkan atas dakwaan terpalit dengan 1MDB.

Lucu Jamal dapat penumbuk, kata Wanita MCA

Posted: 15 Nov 2016 08:04 PM PST


Kumpulan Baju merah ketika menunjukkkan demonstrasi 'ilmu kebal' dalam satu himpunan baru-baru iniKumpulan Baju merah ketika menunjukkkan demonstrasi 'ilmu kebal' dalam satu himpunan baru-baru ini
Wanita MCA menyelar tindakan ketua kumpulan baju merah Datuk Sri Jamal Md Yunos yang sering bertindak ganas dan mengeluarkan kenyataan berbentuk ancaman khususnya kepada wanita.
Heng Seai KieHeng Seai KiePengerusinya Datuk Heng Seai Kie berkata, walaupun Jamal salah seorang pemimpin Umno namun beliau telah melanggar semangat BN dan semangat 1Malaysia yang mendukung keamanan , keharmonian dan perpaduan dalam negara.
Beliau menggesa Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar bertindak tegas ke atas Jamal dan kumpulannya dan tidak boleh memandang ringan kenyataan Jamal yang berbaur ugutan.
Ia merujuk kepada laporan polis yang dibuat Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin kerana tindakan Jamal yang kerap mengeluarkan kenyataan berbaur ugutan kepada beberapa pimpinan Bersih 5.
"Walaupun Wanita MCA tidak pernah bersetuju dengan mana-mana demonstrasi jalanan terutamanya Bersih 5.0 yang jelas melanggar objektif asal dan kini bertindak lebih pro pembangkang untuk mewujudkan huru-hara, namun kita bimbang dengan dakwaan Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin bahawa Jamal Yunos sekali lagi mengancam untuk 'mencincang" petugas partinya.
"Kami mahu pihak polis  mengambil tundakan yang lebih tegas terhadap kumpulan kumpulan baju merah dan Jamal," katanya dalam satu kenyataan.
Beliau bagaimana pun berasa lucu apabila Jamal yang selalu mahukan 'pertumpahan darah' ditumbuk dan kini menuntut keadilan ke atas dirinya.
"Lucu apabila seseorang seperti Jamal yang selalu menyeru kepada pertumpahan darah ditumbuk di hidung dan mahukan keadilan untuk dirinya sedangkan sebelm ini dia dan kumpulannya sering mengeluarkan ancaman.
"Apa yang dia lakukan kepada orang lain, akan kembali kepada dirinya. Tidak salah kalau dia mendapat penumbuk," katanya.

Rafizi: Tolong sedih pada anak orang miskin...

Posted: 15 Nov 2016 08:01 PM PST

Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli menggesa penyokong untuk tidak mengesiani atau bersedih terhadap diri atau keluarganya, berikutan kemungkinan bahawa beliau akan dihumban ke penjara.
Katanya, meskipun dijatuhkan hukuman penjara 18 bulan pada Isnin lalu, beliau gembira, dan yakin mampu tidur dengan lena di dalam penjara kerana telah melakukan tugasnya sebagai wakil rakyat dan tanggungjawap kepada Allah.
Sebaliknya, kata Rafizi kepada penyokongnya, mereka harus berasa sedih terhadap nasib keluarga miskin yang akan terus menderita di bawah pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
"Tolong jangan sedih pada saya dan juga anak dan isteri. Tolong sedih pada anak-anak orang miskin, anak orang kampung, anak orang Cina, Melayu, India, Iban, Kadazan yang bukan anak orang besar, kerana mereka tidak mempunyai suara seperti kami, boleh mendirikan keluarga dalam keadaan istimewa seperti kami.
"Siapa nak bela mereka, kalau tidak jatuhkan Najib dan Rosmah," katanya pada siri ceramah 'Projek Buang Najib' di Kampung Cheras Baru, malam semalam.
Kira-kira 300 orang hadir dan ada yang terpaksa mendengar dan menonton dari skrin yang dipasang di luar kerana dewan ceramah penuh.
Mahkamah Sesyen mendapati Rafizi bersalah terhadap dua pertuduhan mengikut Akta Rahsia Rasmi 1972 pada Isnin lalu.
Pemimpin PKR itu didakwa membocor halaman 98 laporan Ketua Audit Negara berkaitan 1MDB.
Read More / Baca Lagi >>

Jamal Pak Tongkol or Jamal Hidung Berdarah

Posted: 15 Nov 2016 07:56 PM PST

Adakah Najib juga penerima dana dari Soros - Ambiga

Posted: 15 Nov 2016 07:55 PM PST

Low-down in Ampang

Posted: 15 Nov 2016 07:53 PM PST

Maria ajak Jamal sertai himpunan Bersih 5

Posted: 15 Nov 2016 07:52 PM PST

Tun Mahathir - Mari kita lihat perbuatan biadap samseng UMNO! Tolak politik kotor.

Posted: 15 Nov 2016 07:51 PM PST

Jamal mengaku Sekinchan Ikan Bakar bankrap akibat lawan Bersih

Posted: 15 Nov 2016 07:49 PM PST

DATUK Jamal Yunos (Jamal Jamban), Ketua Umno Bahagian Sungai Besar, merangkap Ketua Samseng Baju Merah mengaku rangkaian perniagaan yang diusahakannya Sekinchan Ikan Bakar, 'bankrap' dalam masa 6 bulan akibat tindakannya menentang Bersih 2.

Difahamkan 23 'outlet' rangkaian perniagaan ikan bakar Jamal telah diboikot oleh orang ramai selepas tindakannya membuat demonstrasi depan rumah Datuk Ambiga yang pada masa itu merupakan pengerusi Bersih 2 bersama-sama dengan Saterawan Negara A Samad Said.
"Kita telah buat satu demonstrasi di hadapan rumah Ambiga. Ketika itu, saya tidak tahu menahu pasal politik, cuma kami ingin menyampaikan mesej kepada pihak Bersih bahawa kami tidak mahu Bersih dilakukan di Kuala Lumpur kerana mengganggu ketenteraman awam, mengganggu peniaga," katanya.
"Dan akibat daripada apa yang saya lakukan itu, mereka ini (Bersih) melalui satu gerakan telah pun, apa nama menggerakkan agar saya di 'attack' secara 'personal' dan akibat daripada itu, rangkaian perniagaan saya telah pun tutup dalam waktu 6 bulan." tambahnya lagi.
Jamal mendedahkan perkara itu dalam satu temubual bersama Astro Awani 7:45, sehari selepas hidungnya berdarah tersenggol tangan anggota Polis dalam satu pergelutan di Ampang Point baru-baru ini.
Pengakuan Jamal ini membuat aku teringat — dulu aku memang selalu juga pergi Restoran Sekinchan Ikan Bakar, aku selalu bawa mak aku makan bersama dengan abang dan kakak ipar aku.
Makanan di Sekinchan Ikan Bakar memang  mahal, tapi aku rasa agak berbaloi sebab masakannya boleh tahanlah walau tak sedap sangat, layanannya kadang baik kadang tidak. Sekali 'open table' kurang-kurang mesti habis dalam RM200 - RM300.
Read More / Baca Lagi >>

NUTP: Guru perlu neutral, tak boleh sertai sebarang perhimpunan

Posted: 15 Nov 2016 07:38 PM PST

Kamarozaman berkata, tanggungjawab guru ialah mengajar dan membina bangsa, bukannya bertindak mengikut arus politik serta menyertai perhimpunan haram.
Kamarozaman-Abd-Razak
PETALING JAYA: Tidak kira perhimpunan Bersih atau gerakan Baju Merah, guru dilarang menyertai mana-mana perhimpunan yang tidak mendatangkan kepentingan kepada penjawat awam, kata Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP).
"Memang dalam akujanji, kita tidak dibenarkan berhimpun. Sebab kita ini penjawat awam yang mesti berada di mana-mana (pihak) kerajaan, termasuk kerajaan pemerintah dan kerajaan negeri tersebut.
"Kalau menyertai himpunan Bersih ini salahlah dari segi etika penjawat awam. Apa keperluan kita nak berhimpun?
"Apa-apa perhimpunan untuk kepentingan kita tidak apa. Tetapi, Bersih ini kita tidak tahu adakah kepentingan itu untuk sebelah kebaikan atau tidak," kata Presiden NUTP, Kamarozaman Abd Razak kepada FMT hari ini.
Beliau mengulas amaran Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid kepada guru-guru supaya tidak menyertai perhimpunan Bersih.
Semalam, Mahdzir berkata, guru dan penjawat awam lain akan dikenakan tindakan tatatertib seperti digantung tugas, sekiranya didapati menyertai perhimpunan Bersih.
Read More / Baca Lagi >>

Peruntukan ‘melampau’ untuk JPM...rakyat diarah ikat perut..!!!

Posted: 15 Nov 2016 07:35 PM PST

Jabatan Perdana Menteri (JPM) akan menerima sejumlah RM15.94 bilion peruntukan dari bajet 2017 di mana perbelanjaan pengurusan dan pembangunan masing-masing RM4.92 bilion dan RM11.01 bilion.
Saya sifatkan jumlah ini adalah terlampau besar lebih-lebih lagi apabila peruntukan untuk kementerian-kementerian lain seperti kesihatan, pendidikan, kebajikan dan kepolisian dipotong.
Kelmarin saya menerima jawapan bertulis dari Menteri di JPM, Datuk Seri Azalina Othman Said berhubung soalan saya mengenai hal ini.
Beliau nyatakan, RM11.01 bilion peruntukan untuk perbelanjaan pembangunan akan disalurkan menerusi 31 bahagian di JPM yang bakal terlibat dengan Rancangan Malaysia Ke-11 (pusingan kedua) sepertimana yang telah diluluskan oleh Unit Perancang Ekonomi.
Dalam jawapan bertulis itu juga, beliau memberitahu terdapat keseluruhan 92 unit di JPM.
57 bahagian, 10 badan berkanun, 13 syarikat, lima agensi pembangunan koridor, lima badan asasi dan dua organisasi antarabangsa.
Menjadikan jumlah 92 unit ini sebagai hujah untuk 'menghalal'kan peruntukan besar kepada JPM bagi saya adalah amat dangkal.
Sejak awal lagi, saya berpendapat bahawa kerajaan tidak perlu mewujudkan terlalu banyak agensi dibawah seliaan JPM. Secara tidak langsung, hal ini akan menghakis peranan kementerian-kementerian sedia ada.
Sebagai contoh, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) tidak wajar berada di bawah JPM tatkala di sana sudah ada Kementerian Pengangkutan.
Bahkan saya telah menimbulkan isu sejumlah peruntukan di JPM yang saya sifatkan sebagai 'dana gelap' di mana ia tidak wujud sebelum ini selain di era pentadbiran Najib sebagai perdana menteri.
Saya tidak akan mengulas lanjut hal itu di sini tetapi cukuplah saya anggap ia sebagai dana yang diperlukan Najib untuk tujuan kepentingan survival politik beliau.
Biarpun jumlah RM15.94 bilion peruntukan untuk JPM bagi tahun 2017 adalah lebih kecil berbanding RM20 bilion pada tahun 2016, ia masih perlu dibendung.
Read More / Baca Lagi >>

Rafizi cabar Shahrizat bertanding di Pandan pada PRU14

Posted: 15 Nov 2016 06:57 PM PST

Ahli Parlimen Pandan Mohd Rafizi Ramli mencabar Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil untuk bertanding di kawasan itu dalam pilihan raya umum akan datang.
Daripada semua reaksi ekoran sabitannya di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 (OSA) pada hari Isnin, Rafizi berkata, yang dia tidak tahan adalah dari Shahrizat.
"Kalau ada pemberita di sini, saya ingin wartawan menulis dalam berita esok: Kemungkinan, saya tidak akan dapat bertanding di Pandan selepas ini. Jadi, Shahrizat tidak perlu bimbang, calon baru tidak akan bertanya tentang lembu dalam pilihan raya akan datang."
Isu mengenai lembu itu dibuat oleh Rafizi merujuk kepada skandal National Feedlot Centre (NFC).
Ahli Parlimen Pandan itu menegaskan demikian ketika berceramah di Kampung Cheras Baru, malam tadi.
Rafizi didapati bersalah terhadap dua pertuduhan di bawah OSA dan dijatuhi hukuman penjara 18 bulan bagi setiap pertuduhan pada hari Isnin, dan hukuman itu berjalan serentak.
Beliau kini dibebaskan dengan ikat jamin sementara menunggu proses rayuan.
Walaupun masih kekal sebagai anggota Parlimen pada masa itu, beliau tidak layak untuk bertanding dalam pilihan raya ketika proses itu masih berterusan.

KITA MESTI HAPUSKAN UMNO INI – TUN MAHATHIR

Posted: 15 Nov 2016 06:46 PM PST


Saya percaya ramai yang dah dengar atau baca kenapa Tun Mahathir sanggup bertindak meninggalkan Umno yang beliau bersama selama 55 tahun sehingga ke tahap mahu menjatuhkan Umno !
Semasa berucap di majlis forum anjuran PPBM Shah Alam baru ini, Tun Mahathir sekali lagi mengulangi perkara itu. Cuma kali ini saya berdetik untuk mengambil sudut dekat ( zoom ) kepada muka Tun supaya kita dapat sedikit sebanyak menyelami hati beliau melalui raut wajahnya.
Bukan kerana faktor Najib seorang. Sebelum Najib pun, Tun pernah tidak sehaluan dengan Tunku dan PakLah dan beliau samada dipecat atau keluar juga dari Umno tapi tidaklah sehingga beliau bersama pembangkang. Kerana pada Tun, yang masalah adalah pemimpin bukan parti.
Tapi kenapa kali ini Tun bukan saja keluar Umno tapi berusaha mahu menjatuhkan Umno ?
Sebab Umno sudah rosak teruk ! Najib sudah merosakkan Umno ke tahap Umno sudah tidak boleh diselamatkan lagi.
Makanya tidak harus timbul persoalan lagi apakah sekiranya Najib diturunkan dan pemimpin Umno lain ambilalih, Tun akan kembali bersama Umno.
Kerana Umno sekarang bukan lagi Umno yang dulu.
Orang2 Umno harus sedar bahawa kamu adalah sebahagian daripada sebuah parti yang tidak bersemangat sama sekali. Yang hanya berjuang untuk diri sendiri.

Sebab itu Tinggalkan Umno !
Ayat yang dipilih oleh Tun juga menggambarkan tekad dan kenyakinan beliau –

KITA MESTI HAPUSKAN UMNO INI ! !

Nothing personal … bukan untuk kepentingan diri tapi tidak lain dan tidak bukan, semata2 kerana Agama, Bangsa dan Negara. Demi rakyat Malaysia dan generasi kita seterusnya.

Malaysia hadapi kemarau demokrasi

Posted: 15 Nov 2016 06:41 PM PST

OLEH NURUL IZZAH ANWAR
Keputusan terkini dari Mahkamah Sesyen Jenayah 3 Kuala Lumpur memutuskan Setiausaha Agung KEADILAN, saudara Rafizi Ramli telah didapati bersalah atas kedua-dua pertuduhan ke atasnya di bawah Seksyen 8 Akta Rahsia Rasmi 1972 (OSA).
Kini, saudara Rafizi yang juga berkhidmat sebagai Ahli Parlimen Pandan dan Pengarah Eksekutif National Oversight and Whistleblowers (NOW) telah dikenakan hukuman penjara selama 18 bulan bagi setiap pendakwaan, yang berjalan serentak.

Penghukuman ini merupakan kemarau demokrasi yang menafikan rakyat akses kepada maklumat penting berkait penggunaan dana negara yang disalahguna dan disembunyikan menerusi penggunaan Akta Rahsia Rasmi.
Aneh, kerana walau siasatan berlangsung sudah dijalankan ke atas penyalahgunaan wang 1MDB, Laporan Ketua Audit Negara tentang 1MDB masih kekal rahsia di bawah OSA.
Walaupun prosiding kehakiman berdasarkan tuduhan-tuduhan rasuah 1MDB telah ditolak oleh badan kehakiman ibu negara kita sendiri, siasatan dan pendakwaan giat berjalan di peringkat antarabangsa.
Kes DOJ di Amerika Syarikat telah membuktikan bahawa terdapat sekurang-kurangnya USD$3.5 bilion yang dicuri daripada 1MDB.
Meskipun individu-individu yang terbabit dalam penyelewengan dana harta negara telah dikenal pasti, mereka masih mampu melepaskan diri daripada pendakwaan di Malaysia.
Malah, individu-individu yang melindungi kepentingan rakyat melalui pembocoran jenayah yang telah dilakukan oleh pimpinan negara pula dikenakan penghukuman.
Datuk Seri Anwar Ibrahim, mantan Ketua Pembangkang telah membangkitkan kemelut skandal 1MDB secara berterusan selama 5 tahun.
Pemenjaraan beliau merampas hak rakyat menerusi wakil mereka untuk mempertanggungjawabkan kerajaan apabila salahguna dana dan kuasa rakyat berlaku.
Kini, saudara Rafizi Ramli juga dimangsakan penggunaan undang-undang rimba peninggalan penjajah British. Pendakwaan Rafizi Ramli di bawah Akta Rahsia Rasmi memperluas budaya kerahsiaan dan ketakutan yang tepat-tepat bertentangan dengan prinsip asas demokrasi yang mengutamakan kedaulatan dan kebebasan rakyat.
Sungguhpun saudara Rafizi hanya membuat penampilan maklumat 1MDB demi kepentingan awam, beliau tidak terlindung di bawah Akta Perlindungan Pemberi Maklumat atas alasan yang meragukan bahawa identiti beliau telah didedahkan.
Read More / Baca Lagi >>

‘Tutup’ sahaja IPTA buka universiti versi Umno

Posted: 15 Nov 2016 06:39 PM PST

Semenjak semalam, 15 November 2016, seramai 3 orang cendekia telah dihukum melalui akta-akta drakonian yang menyekat hak asasi kebebasan bersuara rakyat kerana memberi pandangan dalam isu-isu melibatkan kepimpinan negara.
Pada 9 November yang lalu, seorang pensyarah daripada Universiti swasta di Malaysia telah direman kerana mendedahkan salah laku kerajaan negeri Sabah di bawah kepimpinan Barisan Nasional.

Saudara Jufazli direman selama 7 hari hanya kerana menulis pendedahan tersebut di status media sosial Facebook nya.
Intimidasi terhadap cendekia ini terus berlanjutan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di mana pada Jumaat yang lalu, saya telah ditahan dengan begitu kasar sehingga digari hanya kerana ingin mempromosi himpunan bersih yang telah dijanjikan hak untuk berhimpun di dalam Perlembagaan Malaysia.
Penahanan ini juga merupakan satu pencabulan hak untuk bersuara apabila saya ditahan sejurus selepas saya mengucapkan perkataan "Assalamualaikum".
Kes terbaru adalah semalam apabila saudara Asheeq Ali telah dihukum gantung satu semester dan denda RM200 oleh pihak pentadbiran Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) gara-gara menyertai himpunan Tangkap MO1 pada Ogos lalu.
Kes ini yang membuatkan mahasiswa bingung, apa sebenarnya fungsi cendekia di dalam negara sebenarnya?
Walaupun AUKU selepas pindaan 2012 memperuntukkan bahawa mahasiswa boleh berpolitik di luar kampus, namun hukuman tetap menanti mahasiswa yang kritikal dengan polisi-polisi pemerintah.
Kalau tidak dikenakan kes Polis, cendekia ini akan tetap mendapat habuan AUKU di Universiti masing-masing.
Saya ingin mempersoalkan di mana peranan cendekia ini di mata Kerajaan BN? Sekiranya peranan cendekia ini penting sebagai pelapis kepimpinan masa hadapan seperti yang sering digembar-gemburkan, apakah jaminan bahawa kerajaan tidak menghukum cendekia yang memberi idea kritikal terhadap polisi-polisi kepimpinan BN?
Read More / Baca Lagi >>

Mahu Tunggu Siapa Lagi Jadi Mangsa Umno@Bn ?

Posted: 15 Nov 2016 06:30 PM PST

Oleh WFAUZDIN NS
MAHU tunggu siapa lagi yang dipenjarakan? Anwar telah pun merengkok di dalam. Rafizi pula bakal merengkok juga di dalam. Yang masih menanti giliran adalah Tian Chua, Nurul Izzah dan beberapa pimpinan lagi.
Kita masih merasa selamat di luar sebab kita merasakan tidak kena pada kita, adik beradik, keluarga atau saudara mara kita. Sampai bila kita mahu mempertahankan kezaliman ini? Sampai bila kita hanya mampu menggelengkan kepala dengan apa yang kita saksikan? Masakan kita tidak tahu apa yang Anwar dan Rafizi perjuangkan?
Adakah mereka mahu memperjuangkan nasib diri dan keluarga mereka sahaja? Anwar bukan dari keluarga yang susah macam kita.
Sebelum dipenjarakan, Anwar ada gaji sebagai Ahli Parlimen dan ada elaun Ketua Pembangkang. Isterinya juga adalah Wakil Rakyat yang mempunyai gaji dan elaun yang bukan sedikit.
Anaknya, Nurul Izzah pun begitu. Anwar bukan keluarga susah macam kita. Tapi mengapa Anwar sanggup masuk penjara untuk kali kedua? Begitu juga Rafizi.
Sebelum menceburi politik, Rafizi ada kerjaya lumayan di Petronas dengan gaji puluhan ribu sebulan. Bila dia jadi Ahli Parlimen, dia juga mendapat gaji dan elaun belasan ribu sebulan. Rafizi bukan hidup susah macam kita.
Kita lihat sendiri bila Rafizi istiharkan hartanya secara sukarela, beliau memiliki simpanan lebih dari sejuta ringgit. Bukan dari duit rasuah, komisyen atau sebagainya, Apakah kita rasa Anwar dan Rafizi sanggup masuk penjara kerana kepentingan diri?
Anwar dan Rafizi korbankan kesenangan yang ada tidak lain tidak bukan adalah kerana kita. Kerana rakyat.
Mereka tahu rakyat tengah derita dan sengsara sekarang. Mereka tahu banyak hak rakyat yang telah dirompak oleh penyamun.
Read More / Baca Lagi >>

Tun Mahathir sangat berharap kepada Pas, dakwa aktivis

Posted: 15 Nov 2016 06:23 PM PST


Tulisan Dr Azman Ibrahim mengenai kenyataan Mahathir. Satu lagi serangan untuk pengerusi PPBM.Tulisan Dr Azman Ibrahim mengenai kenyataan Mahathir. Satu lagi serangan untuk pengerusi PPBM.

Tun Dr Mahathir Mohamad didakwa mengakui dalam diam, parti lain dalam Pakatan Harapan (PH) tidak sekuat Pas, kata bekas calon Pas Jabi, Terengganu, Dr Azman Ibrahim.
"Dengan kata lain, tanpa Pas dalam PH (Pakatan Harapan), impian Tun Mahathir untuk menjatuhkan Najib hanya akan tinggal mimpi," dakwa Azman melalui Facebooknya.
Azman mengulas ucapan Mahathir ketika konvensyen Pakatan Harapan pertama bahawa "Tak bersama PH bermakna Pas sedia makan dedak Najib!"
Tapi, kata Azman, dia nak iktiraf kekuatan Pas secara terbuka tentu sekali tidak.
"Lantas dia guna reverse psikologi," dakwa Azman.
"Padahal yang sebenarnya dia sangat berharap kepada Pas! Tanpa Pas dalam PH bermakna DAP akan jadi abang besar. Ini yang Tun Mahathir tak mahu. Nak harapkan Bersatu atau PKR jadi abang besar, nampak gelap gambar. PAN kelas paria saja di mata Tun Mahathir," tulis Azman lagi.
Menurut Azman, lebih 20 tahun Tun Mahathir jadi orang nombor 1 Umno, lawan politik utamanya ialah PAS.
"Bukan DAP, bukan PKR, bukan Semangat 46 dan jauh sekali PAN (Amanah)," tulisnya.

Punca sebenar di sebalik kejutan Trump menang

Posted: 15 Nov 2016 06:21 PM PST

Paling berupaya menghancurkan peluang Trump menang ialah rakaman percakapannya dia boleh sahaja memegang wanita di bahagian kemaluan. Tetapi lain pula yang berlaku.
trump
Saya sudah memantau media sosial sejak lebih sedekad, lama sebelum Facebook.
Facebook mengubah budaya media sosial dengan kemudahan "tagging". Apabila kita "tag" seseorang atau kita memberikan komen dalam sesuatu perbincangan, Facebook memaklumkan kita sekiranya ada respons lain. Lalu perbincangan menjadi semakin rancak.
Pilihan raya presiden Amerika Syarikat minggu lalu mungkin pengundian paling beremosi yang pernah saya pantau.
Dari mula lagi, beratus-ratus orang dalam senarai Facebook saya menunjukkan emosi negatif apabila Donald Trump mendahului Hillary Clinton. Semua orang dalam senarai menyokong Hillary. Mereka menganggap diri mereka sebagai liberal dan progresif. Tetapi mereka semakin putus harapan sehinggalah beberapa jam kemudian apabila Trump menang.
Pencalonan Trump untuk presiden mengejutkan ramai pemerhati politik negara itu. Perlu diingat, Trump pernah menjadi calon sebelum ini untuk Reform Party kira-kira 15 tahun lalu. Anehnya, pada zaman itu, Trump menyerang calon yang konservatif seperti Pat Buchanan sebagai "nazi" dan menyerlahkan dirinya sebagai calon liberal.
Tahun lepas, Trump yang sebelum ini penyokong Democrat, menyertai parti Republican, satu perubahan amat ketara walaupun secara dasar luaran mereka sama sahaja, terutamanya di Timur Tengah di mana mereka agresif mempertahankan Israel dan mengebom negara Islam yang bukan pengeluar minyak.
Sepanjang pencalonan Trump, dia mengeluarkan kenyataan kontroversi. Dia mahu membina tembok tinggi sepanjang sempadan AS-Mexico, sebagai contoh. Dia juga mahu mengusir pendatang dari negara itu yang berada di AS tanpa izin.
Tidak ketinggalan daripada kontroversi adalah yang berkait penduduk Islam. Setelah berlaku serangan IS, Trump mencadangkan mengharamkan umat Islam melawat AS dan mempertimbangkan pengusiran rakyat AS beragama Islam.
Read More / Baca Lagi >>

Takkan perunding bodoh guna kadar tukaran ringgit 2009 kira kos ECRL

Posted: 15 Nov 2016 06:20 PM PST

Pua berkata, tindakan Liow menunjukkan beliau terdesak menjawab soalan semata-mata untuk mewajarkan kenaikan kos projek ECRL yang menimbulkan lebih banyak soalan berbanding jawapan.
tony-pua-liow-ecrl-1
PETALING JAYA: Tony Pua hari ini mempersoalkan menteri pengangkutan jika perunding HSS Integrated Sdn Bhd begitu bodoh menggunakan kadar pertukaran mata wang pada 2009 hingga 2010 untuk mengira kos Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL), sedangkan kajian projek itu hanya dimuktamadkan tahun lalu.
Ahli Parlimen DAP Petaling Jaya Utara itu berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Datuk Seri Liow Tiong Lai di Dewan Rakyat semalam yang kos pembinaan ECRL meningkat daripada RM29 bilion kepada RM55 bilion disebabkan penurunan nilai ringgit.
Katanya, pengiraan itu dibuat mengikut kadar pertukaran ringgit pada 2009 hingga 2010, iaitu RM3.20 kepada 1 dolar Amerika, berbanding kadar sekarang RM4.20 atau sudah naik kepada RM4.50."
Pua berkata, tindakan Liow itu menunjukkan beliau terdesak menjawab soalan semata-mata untuk mewajarkan kenaikan kos daripada RM29 bilion kepada RM55 bilion yang seterusnya menimbulkan lebih banyak soalan berbanding jawapan.
"Adakah menteri pengangkutan memberitahu kita perunding-perunding HSS yang menyiapkan banyak projek infrastruktur mega di negara ini begitu bodoh menggunakan kadar pertukaran mata wang pada 2009-2010 untuk mengira kos projek itu, walaupun mereka hanya memuktamadkan laporan berkenaan pada Disember 2015 apabila kadar pertukaran sudah mencecah RM4 kepada dolar ketika itu?"
Pua berkata, kajian kebolehlaksanaan HSS itu menelan belanja RM8.7 juta dan mengambil masa 6 tahun untuk disiapkan, mulai Disember 2009 hingga Disember 2015, sebelum memuktamadkan kos ECRL berjumlah RM29 bilion.
"Disebabkan kajian lengkap HSS perlu mengambil 6 tahun untuk disiapkan dan hanya dimuktamadkan pada Disember 2015, bagaimana kerajaan tiba-tiba memutuskan hendak mengubah jajaran dalam masa 6 bulan atau lebih? Adakah perunding kejuruteraan baharu dilantik untuk menjalankan satu kajian baharu yang boleh disiapkan dalam tempoh itu?"
Read More / Baca Lagi >>

Badan Peguam akan rayu keputusan 'tiada semakan' keputusan AG

Posted: 15 Nov 2016 06:19 PM PST

Badan Peguam Malaysia akan merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang tidak membolehkannya untuk memohon semakan kehakiman terhadap keputusan peguam negara (AG) untuk tidak mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengenai perkara-perkara yang berkaitan 1MDB.
Presiden Majlis Peguam, Steven Thiru berkata, ia adalah satu kes yang signifikan kerana ia melibatkan bidang kuasa mengenai kuasa pendakwaan peguam negara sebagai pendakwa raya, dan kebebasan badan penyiasat mengikut undang-undang yang ditubuhkan seperti SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia).
Dalam satu kenyataan malam tadi, Thiru berkata kes itu juga mengenai prinsip kardinal bahawa tiada perantaraan (instrumentality) kerajaan mengatasi undang-undang dalam sistem yang diasaskan atas kedaulatan undang-undang.
Thiru berkata Badan Peguam Malaysia kecewa dengan keputusan yang dibuat pada 11 November itu bahawa keputusan AG tidak tertakluk kepada semakan kehakiman dalam mahkamah undang-undang, dan ia adalah berdasarkan kepada kuasa dan budi bicara yang diperincikan dalam perlembagaan.
Read More / Baca Lagi >>

Dr Mahathir lagi lantang, jadi kenapa saya, soal Zaid

Posted: 15 Nov 2016 04:25 PM PST

Dalam perjuangan, tidak boleh takut, kata bekas menteri undang-undang itu menjelang soal siasat polis terhadapnya hari ini.
zaid-mahathir-1
PETALING JAYA: Datuk Zaid Ibrahim mempersoalkan layanan polis yang dikatakan berat sebelah terhadapnya, sambil mengingatkan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad jauh lebih lantang dalam mengkritik kerajaan.
Beliau mengulas keputusan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengambil keterangannya hari ini berhubung kenyataannya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Twitter yang disifatkan sebagai menghasut.
"Tun Mahathir lebih lantang mengkritik Najib, menyifatkannya sebagai penyamun dan pencuri, macam-macam lagi. Kenapa tidak ambil tindakan?
"Adakah kerana mereka takut kepada Mahathir, dan tidak takut kepada saya? Ini tidak adil. Najib dan Khalid perlu beri penjelasan," katanya dalam wawancara bersama FMT.
Dr Mahathir sebelum ini pernah diarahkan memberi keterangan kepada polis, dan Jun lalu disoal selepas menyamakan Najib dengan pemimpin diktator Uganda, Idi Amin. Bagaimanapun, tiada pendakwaan dilakukan setakat ini.
Zaid yang merupakan bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri dijadualkan memberi keterangan hari ini berkenaan dakwaannya Najib dan Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali sebagai "crooked" (jahat).
Ia berikutan keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonannya memulakan prosiding semakan kehakiman bagi mencabar keputusan peguam negara berhubung siasatan kes SRC International (SRC) dan dana RM2.6 bilion yang dimasukkan dalam akaun peribadi Najib pada 2013.
Najib dan pemimpin Umno mendakwa wang itu merupakan sumbangan kerajaan Arab Saudi kepada Umno dan sudah dipulangkan, sambil menafikan ia merupakan sebahagian dana berkait 1MDB.
Macam koboi
Read More / Baca Lagi >>

Jamal bohong dakwa 3 pemuda ubah haluan, kata Bersih

Posted: 15 Nov 2016 04:22 PM PST

Bersih 2.0 menafikan 3 penyokong yang memakai baju Bersih 5 yang bergambar dengan Jamal tidak lagi menyokong pergerakan itu.
jay-jay-jamal
PETALING JAYA: Bersih 2.0 mengesahkan 3 pemuda yang bergambar bersama Datuk Jamal Yunos merupakan penyokong kumpulan itu, bagaimanapun menafikan mereka sudah bertukar haluan seperti didakwa ketua Gerakan Baju Merah itu.
Naib Pengerusi (Pantai Barat) Bersih 2.0, Jay Jay Dennis berkata kesemua mereka berikrar akan menyertai perhimpunan Bersih 5 Sabtu ini.
Menurutnya, ketiga-tiga merupakan mahasiswa.
"Dakwaan kononnya ketiga-tiga mereka 'insaf' dan tidak lagi menyokong Bersih selepas bertemu Jamal tidak betul, sebab salah seorang ahli jawatankuasa Bersih yang rapat dengan salah seorang pemuda dalam gambar itu memberitahu mereka masih lagi menyokong Bersih dan akan turun pada 19 November ini," kata Jay Jay kepada FMT.
Gambar Jamal bersama 3 pemuda itu tersebar luas.
Jamal berkata beliau bertemu mereka sewaktu solat di sebuah masjid di Ampang, dan selepas mendengar penjelasannya, mereka "insaf" dan tidak mahu menyokong Bersih.
Gambar tersebut turut mencetuskan kebimbangan mengenai penglibatan agent provocateur untuk sengaja mengundang kekacauan pada perhimpunan Sabtu ini.
Jay Jay berkata ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu perlu "berhenti menipu rakyat", sambil menambah taktik yang digunakannya sudah lapuk.
"Saya tengok dia (Jamal) sekarang ini macam kanak-kanak sekolah, yang tidak ada idea baharu dan kalau ada idea baharu yang digunakan untuk melawan Bersih hasilnya tetap sama dan gagal.
"Saya minta Jamal jangan buang masa," katanya kepada FMT.

Halal atau haram? Bersih 5 menurut Islam

Posted: 15 Nov 2016 04:21 PM PST

Menjawab 5 persoalan yang menjadi keraguan segelintir umat Islam mengenai perhimpunan Bersih 5 Sabtu ini.
bersih-5
Oleh Lokman Salleh
Islam membenarkan demonstrasi untuk meluahkan perasaan secara aman. Namun, bagaimanakah kaedah yang sepatutnya supaya ia selaras dengan syariat?
Meluahkan perasaan secara kolektif merupakan fitrah manusia, terutamanya manusia bertamadun. Ia termasuklah menyatakan sokongan serta dokongan, menyambut kepulangan orang yang disayang seperti pemimpin, atau orang yang mempunyai tempat di dalam hati kumpulan atau masyarakat, dan juga melahirkan bantahan ataupun pendapat yang berlainan.
Isunya bukanlah berkenaan boleh atau tidak untuk berdemonstrasi. Sebabnya di dalam Islam, sebarang perbuatan selain amal ibadat khusus adalah harus dan tidak memerlukan dalil untuk menunjukkan kebenarannya, selagi mana tiada dalil yang mengharamkannya.
Ulama fiqh menyatakan: "Hukum asal bagi sesuatu perkara (yang tidak disebutkan di dalam al-Quran dan al-Sunnah) adalah harus selagi mana tidak menghalalkan yang jelas haram, ataupun mengharamkan yang jelas halal."
Malah masyarakat berkumpul untuk menzahirkan perasaan acapkali berlaku di zaman Nabi.
Sebagai contoh, sambutan penduduk Madinah yang menyambut kedatangan Nabi Muhammad berhijrah ke Madinah dari Mekah, perarakan penduduk Madinah ketika menyambut kelahiran Abdullah bin Zubair, ataupun penzahiran kekuatan kaum Muslimin dengan bertawaf sekeliling Kaabah di Mekah sewaktu Umar al-Khattab memeluk Islam.
Kesimpulannya, perbuatan seperti demonstrasi tidak diharamkan sama ada di dalam Al-Quran mahupun Sunnah.
Bagaimanakah kaedah atau cara bagi mengimbang di antara mudarat di sebalik demonstrasi seperti gangguan kepada peniaga di sekitar tempat demokrasi? Dan, apakah langkah yang boleh dilaksanakan oleh kerajaan bagi mengatasi permasalahan ini?
Demonstrasi seringkali membawa keuntungan bagi para peniaga. Logiknya adalah, apabila ramai orang berhimpun, maka semakin ramai pelanggan yang akan datang membeli barang berbanding hari-hari biasa.
Namun, janganlah pula pihak berkuasa memomokkan demonstrasi ini dengan menyamakannya seperti pemberontakan ataupun rusuhan. Itu isu lain.
Perhimpunan aman adalah satu peluang untuk para peniaga mendapat pelanggan yang lebih ramai berbanding hari-hari lain.
Pihak berkuasa juga janganlah memprovokasikan para demonstran ataupun menangkap mereka sesuka-hati.
Kita seharusnya mengambil contoh daripada para anggota keselamatan di negara-negara maju seperti Amerika, UK, negara-negara Eropah, Jepun, Korea Selatan dan lain-lain lagi dalam membantu para demonstran agar demonstrasi berjalan lancar dan tidak menganggu trafik.
Kekecohan demonstrasi hanya berlaku apabila ada pihak yang membuat provokasi. Dalam kes ini rakyat Malaysia, samada para demonstran mahupun pihak anggota keselamatan haruslah saling hormat-menghormati, tolong-menolong dan berusaha memastikan keamanan terjaga.
Justeru, kerajaan haruslah juga mengambil teladan daripada kerajaan negara-negara maju. Yakni, professional dan bersedia mendengar suara rakyat. Sikap ini akan membuatkan rakyat lebih menghormati kerajaan dan menyayangi mereka walaupun ada isu yang mereka tidak bersetuju.
Kerajaan tidak perlulah khuatir atau bimbang kerana rakyat Malaysia tidak akan memberontak ataupun melancarkan revolusi seperti di negara Arab dan Afrika.
Rakyat kita mempunyai kerjaya dan urusan rumah masing-masing. Mereka akan balik ke rumah setelah penat, dan panas. Malahan, rakyat Malaysia juga cukup makan dan tidak kelaparan seperti rakyat dunia ketiga yang menjadikan demonstrasi sebagai wahana pemberontakan. Memberontak bukan budaya rakyat Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

ALHUSSEYN

0

Posted by Unknown | Posted on 4:22 PTG | Posted in

sumber :-

ALHUSSEYN


Bila kamu nak berhenti menyokong kleptokrat Najib?

Posted: 14 Nov 2016 08:00 PM PST


1. Wahai pemimpin UMNO yang masih menjunjung kepimpinan Najib. Bila lagi akan kamu berhenti dari menyokong kleptokrat yang menjadi Perdana Menteri Malaysia. Kamu tahu ia telah memberi nama buruk kepada parti yang telah menyelamat negara ini dari dijadikan tanah milik British sebagai Malayan Union, parti yang memerdekakan Malaysia, parti yang membangunkan negara ini sehingga harum namanya di seluruh dunia. 

 2. Hari ini kerana kepimpinan kleptokratik oleh Najib, Malaysia terkenal sebagai negara yang disenarai sebagai satu dari 10 negara yang terkorap sekali di dunia. 

 3. Dunia pandang hina kepada negara ini kerana Najib didakwa melesapkan berbillion Ringgit duit negara, memasukkan Dua Ribu Enam Ratus million Ringgit ke dalam akaun peribadinya. Ia tidak dapat menjelas punca wang ini dan tidak dapat menafi dakwaan Department of Justice, Amerika Syarikat bahawa duit ini adalah duit 1MDB. 

 4. Najib tidak membuat saman malu terhadap tuduhan oleh Sarawak Report, Wall Street Journal dan Department of Justice, Amerika Syarikat. Ini bermakna dakwaan mereka bahawa Najib (Malaysian Official 1) curi duit 1MDB tetap benar. 

 5. Laporan yang dibuat oleh Bank Negara, Badan Pencegah Rasuah dan Pemeriksa Kira-Kira Wang Negara berkenaan tuduhan-tuduhan Najib melesapkan duit 1MDB tidak berani didedah kepada rakyat tetapi sebaliknya diletak dibawah Akta Rahsia Kerajaan. Perbuatan ini jelas menunjuk yang laporan-laporan ini mengandungi catatan berkenaan jenayah-jenayah yang dilakukan oleh Najib. Kamu pemimpin UMNO semua tahu dan kamu semua sedar yang tuduhan dan dakwaan terhadap salahlaku Najib berasas dan benar. 

6. Kamu semua tahu sebabnya Malaysia sekarang dikenali sebagai negara pengamal sistem kleptokratik, satu negara yang dipimpin oleh pencuri, penyangak dan perompak. 

 7. Kamu pemimpin UMNO sebagai menteri tetap tahu akan jenayah yang dilakukan oleh pemimpin kamu Najib Tun Razak, Perdana Menteri. 

 8. Husni Hanadzlah sudah letak jawatan. Bila lagi kamu akan meletak jawatan menteri untuk menyelamat UMNO dari menjadi alat mempertahankan Najib!! Bila lagi kamu akan menghenti pengkhianatan terhadap UMNO, orang Melayu dan nega ~ sumber

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 3:52 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Malaysia perlu keluar dari TPPA sekarang

Posted: 15 Nov 2016 06:46 AM PST

MOHD AZMI ABDUL HAMID  

KAMI mengesa supaya kerajaan Malaysia keluar dari perjanjian TPPA sekarang. Ketidaktentuan status TPPA akibat Presiden US Donald Trump menyatakan beliau berpendirian menolak TPPA dalam kempennya, menyebabkan perjanjian itu kini mungkin terkubur.

Kami berpendapat bila PM Datuk Seri Najib berkata TPPA tidak boleh dilaksanakan tanpa US kerana US menguasai 60% dari perdagangan negara-negara TPPA, jelas menunjukkan bahawa TPPA benar-benar dibawah telunjuk US.

Setelah Malaysia menandatangani TPPA dikala rakyat menolaknya, dan kini dalam tahap melaksanakan ratifikasi undang-undang negara, adalah lebih selamat Malaysia mengisytihar keluar dari TPPA sekarang.

Tidak guna Malaysia masih menunggu keputusan Presiden US sedangkan jelas US bertujuan mengukuhkan ekonominya yang bermasalah dan TPPA tidak dilihat membantu US keluar dari kelembapan ekonomi yang sedang dialaminya.

Langkah yang paling tepat dan bijak ialah Malaysia tidak perlu menunggu keputusan US. Segala proses menyesuaikan undang-undang negara agar diselarikan dengan TPPA sepatutnya dihentikan.

Malaysia tidak wajar diikat dengan sebuah perjanjian yang tidak menentu kesannya dan tidak menentu sejauh mana ia memberi manfaat kepada ekonomi negara.

Menggadai negara dengan menundukkan kedaulatan kepada sebuah perjanjian yang tidak tentu membawa manfaat, malah mendedahkan negara kepada risiko diheret ke mahkamah tribunal perdagangan dunia, bakal membawa petaka kepada ekonomi Malaysia.

Kami berpendapat tidak terlambat untuk Malaysia mengisytihar keluar dari perjanjian TPP itu dan memberi fokus mengukuhkan perdagangan yang tidak melibatkan negara terikat kepada syarat-syarat yang boleh menghilangkan kedaulatannya. – HARAKAHDAILY

Ibu muda harungi banjir bersama bayi berusia 24 hari

Posted: 15 Nov 2016 06:27 AM PST

THE MALAYSIAN  TIMES


BANJIR_KELANTAN


BERUAS: Seorang ibu muda yang dalam berpantang terpaksa mengharungi banjir membawa bayi lelakinya berusia 24 hari untuk berpindah ekoran rumah mereka di Kampung Kilang, di sini dinaiki air malam tadi ekoran fenomena air pasang besar.

Nur Munirah Othman, 26, bersama bayinya Muhammad Raikal Mohd Rizal kemudian diangkat oleh sepasukan anggota penyelamat, meninggalkan rumah kayu setingkat mereka.

Turut berpindah bersama mereka ialah emak ibu tersebut Saadiah Lan, 54, dan neneknya yang terlantar kerana strok.

"Belum sebulan anak kedua saya lahir tetapi saya terpaksa gagahkan diri biarpun air banjir sejuk terasa sampai ke tulang," katanya kepada pemberita ketika ditemui di pusat pemindahan banjir di Dewan Inderawati di sini hari ini.

Tujuh kampung di mukim Beruas dilanda banjir kilat sedalam satu meter berikutan fenomena air pasang besar yang menyusuli hujan lebat sejak pukul 2 petang semalam.

Suri rumah itu berkata beliau dan keluarga terpaksa mengharungi air untuk menaiki kenderaan Bomba dan Penyelamat dan mereka dibawa ke pusat pemindahan banjir.

Menurut Nur Munirah, kawasan rumah emaknya itu memang selalu dinaiki air dan ini merupakan pengalaman kali pertama beliau berpantang di pusat penempatan banjir.

"Memang saya rasa tidak selesa kerana tidak dapat berehat dan bertungku seperti di rumah, namun saya tidak ada pilihan lain melainkan berpindah," katanya.

Saadiah pula berkata air Sungai Beruas yang terletak kira-kira 50 meter di belakang rumahnya masuk mendadak kira-kira 7.30 malam ketika mereka sekeluarga sedang berehat.

"Mak cik hanya sempat menyelamatkan beberapa barang termasuk dokumen peribadi yang penting kerana perlu menumpu perhatian kepada emak yang lumpuh selain anak dan cucu saya," katanya.

"Lain-lain barang seperti perabot dan perkakas elektrik banyak ditenggelami air," katanya. Bernama


Guru terbabit Bersih akan dikenakan tindakan

Posted: 15 Nov 2016 06:02 AM PST

THE MALAYSIAN TIMES


mahdzir-khalid


KUALA LUMPUR: Guru yang didapati menyertai perhimpunan Bersih yang dijadual berlangsung Sabtu ini akan berhadapan tindakan disiplin, kata Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Beliau berkata tindakan tatatertib yang akan dikenakan termasuk digantung tugas.

"Selain guru, sekiranya ada pegawai dan kakitangan kementerian, Jabatan Pendidikan Negeri serta Pejabat Pendidikan Daerah yang didapati menyertai perhimpunan, juga akan dikenakan tindakan yang sama," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Sidang Kemuncak Kepimpinan Bett Asia 2016 yang akan berlangsung selama dua hari di sini, mulai hari ini.

Dalam pada itu, Mahdzir turut mengingatkan supaya tidak melibatkan pelajar untuk menyertai perhimpunan itu.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai laporan sebuah akhbar berbahasa Cina yang mendakwa wujud sindiket menjual soalan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2016, beliau berkata kementerian menyerahkan perkara itu kepada  polis untuk melakukan siasatan.

Terdahulu dalam ucapannya, Mahdzir berkata setakat ini di bawah inisiatif transformasi pendidikan, sejumlah 839,921 kanak-kanak berumur empat dan lima tahun telah didaftar masuk dalam prasekolah.

"Usaha untuk meningkatkan enrolmen prasekolah akan diteruskan termasuk penyediaan bantuan yuran kepada kanak-kanak daripada keluarga kurang berkemampuan dan di bawah geran pelancaran prasekolah swasta, prasekolah swasta digalakkan berdaftar dengan kementerian.

"Pendidikan prasekolah berkualiti disediakan kepada kanak-kanak menerusi usaha peningkatan kemahiran guru prasekolah yang sekurang-kurangnya perlu memiliki Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak, pelancaran Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan dan pengenalan Standard Kualiti Prasekolah Kebangsaan," katanya.

Mahdzir berkata Malaysia berdepan cabaran sama sepertimana di negara lain iaitu isu keberkesanan dan prestasi guru di dalam bilik darjah.

"Saya mengakui bahawa pendidikan Malaysia terlalu berorientasikan peperiksaan, dengan itu menerusi pelan transformasii, kementerian kini dalam peringkat pelaksanaan penilaian berasaskan sekolah.

"Untuk memastikan keberkesanan penyampaian efektif dalam bilik darjah, kualiti guru akan dipertingkatkan menerusi pelbagai langkah, termasuk meningkatkan standard kelayakan guru ke program pendidikan guru, melakukan rombakan terhadap Institut Pendidikan Guru dan meningkatkan profesionalisme guru menerusi pelbagai modaliti" katanya.

Mahdzir berkata sistem pendidikan Malaysia perlu menggabungkan teknologi, inovasi dan kreativiti untuk kekal relevan selaras dengan perubahan di dunia.

Sidang Kemuncak Kepimpinan Bett Asia 2016 ialah persidangan yang menghimpunkan pembuat keputusan penting dan kalangan pembeli dalam ruang lingkup teknologi pendidikan dari Asia dan sekitarnya.— Bernama


LEBIH BAIK JAMAL TINJAU SAMA RUMAH DAN KERETA MENTERI2 UMNO

Posted: 15 Nov 2016 06:02 AM PST

 shahbudindotcom
Selepas pulih daripada insiden hidung berdarah semalam,  esok pemimpin Baju Merah, Jamal Md Yunus dilaporkan akan membawa sekumpulan wartawan menaiki helikopter untuk meninjau rumah banglo seorang pemimpin PKR di Ampang, Selangor.

Dakwanya, pemimpin Angkatan Muda PKR itu memiliki banglo dan pelbagai kereta mewah meskipun baru sepenggal memegang jawatan dalam parti berkenaan.

Terbongkar kisah bagaimana seorang yang baru berusia 28 tahun dan baru sepenggal memegang jawatan dalam PKR, namun memiliki kekayaan yang luar biasa...banglo, kereta berbelas biji yang bernilai berjuta-juta ringgit, katanya lagi.

Makin kacau nampaknya Jamal ini...apa masalahnya jika seseorang yang kaya dan banyak duit memegang jawatan dalam parti politik?
Jika pemimpin muda tersebut tiada apa-apa jawatan dalam kerajaan negeri Selangor, GLC atau sebagainya, salahkah dia kaya dan memiliki wang yang banyak dan di mana boleh dikaitkan dengan rasuah atau salah guna kuasa?

Mungkin dia pandai berniaga, berasal dari keluarga berharta, ada bapa mertua kaya atau menang loteri dan sebagainya?

Berbeza dengan apa yang berlaku dalam UMNO dan BN selama ini, mereka yang dipersoalkan itu selalunya ada jawatan penting dalam kerajaan. 

Tidaklah rahsia bahawa bukan saja menteri dan timbalan menteri yang diketahui ramai yang kaya dengan memiliki rumah besar, banyak kereta, isteri bergaya dengan perhiasan mahal-mahal,  bahkan setiausaha sulit, setiausaha akhbar dan pegawai khas pun tidak sedikit yang berubah gaya hidupnya secara mengejut.

Mereka ini memang wajar dipersoalkan kerana ada jawatan dalam kerajaan serta terlibat menguruskan dana yang berkaitan rakyat. Maka, ia wajar dipersoalkan.

Untuk itu, terlanjur Jamal sudah membawa wartawan dengan helikopter esok, eloklah jika beliau meninjau sekali kekayaan dan besar mana rumah serta berapa banyak kereta yang dimiliki oleh sebahagian besar pemimpin kerajaan itu.

Antara  kawasan perumahan yang boleh ditinjaunya ialah Taman TAR di Ampang, Bukit Damansara, Taman Duta, Mont Kiara, Tropicana serta Country Height di Kajang di mana disitulah bersemayamnya sebahagian besar pemimpin kerajaan yang kaya-raya itu.

Dikhabarkan sesetengah menteri, timbalan menteri dan setiausaha-setiausaha itu bukan sekadar memiliki lebih daripada satu rumah, malah orang rumah juga lebih daripada satu bilangannya.

Ambillah gambar serta video tentang rumah dan kereta-kereta yang mereka miliki dan dedahkan kepada umum, barulah Jamal akan dikenali sebagai  "Hero Rakyat"  bagi orangramai.

Sekadar mendedahkan kekayaan pemimpin muda PKR yang tiada jawatan dalam kerajaan, kata orang bendang padi Sungai Besar, ia hanya "menghabiskan beras" saja.


Kerajaan perlu tunggu suku pertama tahun depan jika mahu ubah Bajet 2017

Posted: 15 Nov 2016 06:02 AM PST

 
 
Johari Abdul Ghani
Johari Abdul Ghani


Kerajaan perlu tunggu sehingga suku pertama tahun depan jika ada berlaku perubahan dalam Bajet 2017.
Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani berkata, buat masa ini Bajet 2017 masih mengekalkan harga minyak dunia AS$45 setong.

"Kita akan berpegang kepada harga minyak AS$45 setong, jika terdapat apa-apa perubahan (pada Bajet 2017), kita perlu tunggu sehingga suku pertama tahun depan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas tentang kedudukan harga niaga hadapan Brent yang jatuh sekitar AS$44 setong semalam.

Mengulas mengenai kenaikan hasil Sekuriti Kerajaan Malaysia (MGS) yang kira-kira 50 peratus dipegang oleh pelabur asing, Johari berkata, pelabur MGS terdiri daripada dana pencen antarabangsa dengan kepentingan jangka panjang.

Jelasnya, pelabur-pelabur itu bukan dalam kalangan pelabur jangka pendek atau spekulatif.

"Sebahagian daripada mereka telah melabur dalam MGS selama lebih 30 tahun dan mereka terus melabur di negara ini kerana mempunyai keyakinan terhadap kita.

"Sesiapa yang berfikir sudah tiba masanya untuk keluar daripada pasaran MGS, Bank Negara Malaysia akan memudahkan mereka," katanya.

Semalam, hasil 10 tahun bagi MGS meningkat sebanyak 29 mata asas kepada 4.135 peratus berbanding dengan 16 mata asas pada Jumaat lalu. - MalaysiaGazette


Ada kumpulan rancang provokasi dalam BERSIH - Abdul Kadir Primary tabs View(active tab) Track Politik di Kuala Lumpur - 15 Nov 2016 (4 hours ago) 1 of 1 Abdul Kadir Sheikh Fadzir Abdul Kadir Sheikh Fadzir Peserta Perhimpunan BERSIH biasanya terdorong mencetuskan keganasan kerana ada kumpulan dalaman yang merancang melakukan provokasi dengan pihak keselamatan. Presiden Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN), Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir berkata, perancangan itu bertujuan bagi mendapat liputan media antarabangsa dan memburukan kerajaan Malaysia. "Saya sendiri pernah mengambil bahagian dalam dua siri BERSIH yang diadakan pada tahun-tahun dahulu. "Dalam setiap demonstrasi tersebut memang terdapat perancangan yang rapi oleh kumpulan dalaman untuk memprovokasi polis dan pihak-pihak lain dan menimbulkan rusuhan besar-besaran," ujarnya dalam kenyataan di sini hari ini. Justeru, bekas Menteri Pelancongan itu mahu pihak berkuasa seperti Polis Diraja Malaysia supaya menghentikan himpunan yang bakal diadakan 19 November ini. Himpunan BERSIH 5, katanya, bakal mengundang provokasi terutama selepas Ketua Baju Merah, Datuk Seri Jamal Md. Yunos didakwa ditumbuk baru-baru ini. Jamal pula mendakwa kumpulan Baju Kuning bertanggungjawab. Menurut Abdul Kadir, langkah membendung perlu dilakukan segera oleh pihak berkuasa bagi mengelak berlaku kemalangan jiwa dan pertumpahan darah antara kedua-dua kumpulan itu.--MalaysiaGazette

Posted: 15 Nov 2016 05:26 AM PST

MALAYSIA GAZETTE
 

Abdul Kadir Sheikh Fadzir
Abdul Kadir Sheikh Fadzir
 
 
Peserta Perhimpunan BERSIH biasanya terdorong mencetuskan keganasan kerana ada kumpulan dalaman yang merancang melakukan provokasi dengan pihak keselamatan.

Presiden Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN), Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir berkata, perancangan itu bertujuan bagi mendapat liputan media antarabangsa dan memburukan kerajaan Malaysia.

"Saya sendiri pernah mengambil bahagian dalam dua siri BERSIH yang diadakan pada tahun-tahun dahulu.

"Dalam setiap demonstrasi tersebut memang terdapat perancangan yang rapi oleh kumpulan dalaman untuk memprovokasi polis dan pihak-pihak lain dan menimbulkan rusuhan besar-besaran," ujarnya dalam kenyataan di sini hari ini.

Justeru, bekas Menteri Pelancongan itu mahu pihak berkuasa seperti Polis Diraja Malaysia supaya menghentikan himpunan yang bakal diadakan 19 November ini.

Himpunan BERSIH 5, katanya, bakal mengundang provokasi terutama selepas Ketua Baju Merah, Datuk Seri Jamal Md. Yunos didakwa ditumbuk baru-baru ini.

Jamal pula mendakwa kumpulan Baju Kuning bertanggungjawab.

Menurut Abdul Kadir, langkah membendung perlu dilakukan segera oleh pihak berkuasa bagi mengelak berlaku kemalangan jiwa dan pertumpahan darah antara kedua-dua kumpulan itu.--MalaysiaGazette


Ustaz Ishak Din meninggal dunia

Posted: 15 Nov 2016 05:14 AM PST

MalaysiaGazette
 
 
Ustaz Ishak Din (tengah)
Ustaz Ishak Din (tengah)


Abang kepada Allahyarham Datuk Dr. Haron Din, Ustaz Ishak Din menghembuskan nafas terakhir ketika menjalani rawatan di Institut Jantung Negara (IJN) pada pukul 6.05 petang tadi ( 14 Nov ).

Kematian Allahyarham Ishak itu disahkan melalui satu status yang dimuat naik di laman Facebook, Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din (Official).

"Dukacita dimaklumkan bahawa salah seorang kekanda kepada Allahyarham Tuan Guru Haron Din iaitu Ustaz Ishak Din (Pak Ngah) telah kembali ke Rahmatullah sekejap tadi.

"Satu kehilangan besar berganda bagi seluruh keluarga dan masyarakat. Semoga Allah mencucuri rahmat dan mengurniakan keampunan buat Allahyarham yang dikasihi. Amin," katanya. - MalaysiaGazette

LEBIH BAIK JAMAL TINJAU SAMA RUMAH DAN KERETA MENTERI2 UMNO

Posted: 15 Nov 2016 05:14 AM PST

 shahbudindotcom

Selepas pulih daripada insiden hidung berdarah semalam,  esok pemimpin Baju Merah, Jamal Md Yunus dilaporkan akan membawa sekumpulan wartawan menaiki helikopter untuk meninjau rumah banglo seorang pemimpin PKR di Ampang, Selangor.

Dakwanya, pemimpin Angkatan Muda PKR itu memiliki banglo dan pelbagai kereta mewah meskipun baru sepenggal memegang jawatan dalam parti berkenaan.

Terbongkar kisah bagaimana seorang yang baru berusia 28 tahun dan baru sepenggal memegang jawatan dalam PKR, namun memiliki kekayaan yang luar biasa...banglo, kereta berbelas biji yang bernilai berjuta-juta ringgit, katanya lagi.

Makin kacau nampaknya Jamal ini...apa masalahnya jika seseorang yang kaya dan banyak duit memegang jawatan dalam parti politik?
 
 
 
 
Jika pemimpin muda tersebut tiada apa-apa jawatan dalam kerajaan negeri Selangor, GLC atau sebagainya, salahkah dia kaya dan memiliki wang yang banyak dan di mana boleh dikaitkan dengan rasuah atau salah guna kuasa?

Mungkin dia pandai berniaga, berasal dari keluarga berharta, ada bapa mertua kaya atau menang loteri dan sebagainya?

Berbeza dengan apa yang berlaku dalam UMNO dan BN selama ini, mereka yang dipersoalkan itu selalunya ada jawatan penting dalam kerajaan. 

Tidaklah rahsia bahawa bukan saja menteri dan timbalan menteri yang diketahui ramai yang kaya dengan memiliki rumah besar, banyak kereta, isteri bergaya dengan perhiasan mahal-mahal,  bahkan setiausaha sulit, setiausaha akhbar dan pegawai khas pun tidak sedikit yang berubah gaya hidupnya secara mengejut.

Mereka ini memang wajar dipersoalkan kerana ada jawatan dalam kerajaan serta terlibat menguruskan dana yang berkaitan rakyat. Maka, ia wajar dipersoalkan.

Untuk itu, terlanjur Jamal sudah membawa wartawan dengan helikopter esok, eloklah jika beliau meninjau sekali kekayaan dan besar mana rumah serta berapa banyak kereta yang dimiliki oleh sebahagian besar pemimpin kerajaan itu.

Antara  kawasan perumahan yang boleh ditinjaunya ialah Taman TAR di Ampang, Bukit Damansara, Taman Duta, Mont Kiara, Tropicana serta Country Height di Kajang di mana disitulah bersemayamnya sebahagian besar pemimpin kerajaan yang kaya-raya itu.

Dikhabarkan sesetengah menteri, timbalan menteri dan setiausaha-setiausaha itu bukan sekadar memiliki lebih daripada satu rumah, malah orang rumah juga lebih daripada satu bilangannya.

Ambillah gambar serta video tentang rumah dan kereta-kereta yang mereka miliki dan dedahkan kepada umum, barulah Jamal akan dikenali sebagai  "Hero Rakyat"  bagi orangramai.

Sekadar mendedahkan kekayaan pemimpin muda PKR yang tiada jawatan dalam kerajaan, kata orang bendang padi Sungai Besar, ia hanya "menghabiskan beras" saja.


China Nampak Keterdesakan Najib Akibat 1MDB

Posted: 15 Nov 2016 05:14 AM PST

ADA penyokong kerajaan, khususnya yang taasub kepada Perdana Menteri, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil) Mohd Najib Abdul Razak, mengherdik saya kerana meminta kerajaan membuktikan bahawa China akan benar-benar melabur di Malaysia dengan membawa masuk modal dari negara mereka.

Hatta laskar siber yang tidak dikenali sebagai penganalisis ekonomi, korporat dan perbankan pun menulis membelasah saya. Kita tahulah yang mereka menyiarkan bahan-bahan yang kilang oleh penulis-penulis hantu pemerintah.

Apa yang saya rasa kita semua perlu khuatir ialah kemungkinan syarikat-syarikat milik kerajaan China tidak akan membawa masuk modal sebaliknya meminjam dari pasaran tempatan bagi membiayai projek-projek mereka.

Bukti sudah ada. Banyak syarikat dari negara China telah mengutip modal dari pasaran tempatan dengan melakukan tawaran awam permulaan (IPO) dan menyenaraikan saham mereka di Bursa Malaysia.

Ada kira-kira 10 buah syarikat macam itu dan sebahagiannya telah mungkir janji sehingga menyebabkan pelabur tempatan rugi besar.

Baru-baru ini pula, agensi berita ekonomi Bloomberg melaporkan yang China General Nuclear Power Corporation (CGN) bercadang membuat IPO bernilai AS$400 juta (kira-kira RM1.8 bilion) di Malaysia seawal tahun depan. Bila sesebuah IPO dibuat di Malaysia, logiknya majoriti yang akan membeli sahamnya adalah pelabur tempatan.

Kita tentu masih ingat macam mana awal tahun ini, CGN telah membeli kilang-kilang penjana elektrik milik Edra Global Energy Bhd dengan harga AS$2.3 bilion. Edra adalah anak syarikat 1MDB.

1MDB terpaksa menjual Edra dengan harga murah kerana kesuntukan wang untuk membayar faedah hutangnya yang kini dianggarkan RM53 bilion. Dengan pembelian Edra, CGN kini menjadi pembekal elektrik kedua terbesar di Malaysia selepas Malakoff Berhad.

Jadi adalah tidak mustahil syarikat-syarikat negara China lain yang mendapat kontrak raksasa seperti Bandar Malaysia (tapak TUDM Sungai Besi) dan Projek Landasan Kereta Api Pantai Timur akan juga meminjam modal di Malaysia.

Jadi pelaburan asing yang digembar-gemburkan itu sebenarnya tidak wujud atau kalau wujud pun kecil dan bersifat sementara. Apabila sampai masa, mereka akan pindahkan beban hutang mereka kepada pelabur tepatan melalui IPO.

Natijahnya, syarikat-syarikat milik Kerajaan China membeli aset-aset strategik di negara kita dengan dibiayai oleh kita sendiri melalai pemberian pinjaman dan pembelian saham IPO. Kita mungkin memiliki sedikit saham tetapi kawalan dan pengurusan adalah di tangan mereka.

Hutang Mudah Bayar Susah

Sekarang Mohd Najib membebankan kita dengan RM55 bilion hutang tambahan dari China untuk projek kereta api Pantai Timur. Nilai dolarnya ialah AS$13.73 bilion.

Pinjaman mudah, kata beliau. Semudah mana pun beban tetap ada dan akan ditanggung oleh rakyat jelata dan pembayar cukai hingga tahun 2036.

Yang pasti syarikat-syarikat China itu akan membawa masuk kelengkapan, pekerja serta bahan binaan. Mereka juga akan memaksa kita membeli enjin dan gerabak kereta api dari mereka.

Adalah menjadi amalan syarikat-syarikat milik kerajaan China membawa pekerja dari negara mereka untuk melaksanakan projek di luar asing. Itulah yang berlaku di Afrika.

Kajian Universiti John Hopkins, Amerika Syarikat mengenai kegiatan ekonomi China di Afrika menganggarkan ada kira-kira 250,000 pekerja China di Afrika pada 2014. Angka itu pernah mencapai 300,000 pada 2011.

Pekerja China di Ghana
Tidak kurang penting adalah kesan pergantungan kepada China ke atas keselamatan dan kedaulatan negara serta potensi untuk mencetuskan ketegangan.

Sudah ada kelompok dalam masyarakat kita yang menganggap China sebagai penyelamat dan berasa kita perlu berterima kasih kepadanya.


Akhbar The Star milik Persatuan China Malaysia (MCA) dalam rencana 10 September lalu yang bertajuk "The China Factor in Malaysia's Growth" antara lain, berkata:

"In times of trouble, who is it that comes to support Malaysia?  (Dalam kesempitan siapa yang datang membantu Malaysia?) dan dengan bangga akhbar itu menjawab: It is the Chinese. (Ia adalah China.)

Kita bukan anti-pelaburan asing atau anti-China. Negara kita membangun hasil pinjaman luar dan pelaburan asing. Kita tidak mengamalkan dasar ekonomi anti-modal dan isolationist.

Tetapi apa yang kita khuatir sekarang ialah keutamaan yang diberikan kepada China seolah-olah tanpa China, negara kita akan hancur berkecai dan tidak ada negara lain yang bersedia melabur di negara kita kecuali China.

Bukan itu saja, kita seolah-olah memperjudikan maruah, kedaulatan dan kebebasan kita semata-mata kerana mahukan duit China. Nampak seakan-akan kita ini pengemis.

Secara tidak langsung kerajaan Mohd Najib mengakui bahawa akibat wabak 1MDB, pelabur asing tawar hati melabur di negara kita atau mereka tidak bersedia melakukan apa yang sedang dilakukan oleh negeri China.

Di pihak lain pula, China sedar keterdesakan (desperation) Mohd Najib akibat skandal 1MDB dan mengambil peluang untuk memainkan peranan penyelamat (seperti yang dilaungkan oleh The Star) maka dengan itu mendapat layanan istimewa dan sekali gus menjadikan negara kita boneka dalam mainan geopolitiknya.

Wallahuaklam.

Mokhzani masih ahli UMNO, tak ikut jejak Tun M, Mukhriz

Posted: 15 Nov 2016 05:10 AM PST

 
 
Ahmad Bashah Md. Hanipah
Ahmad Bashah Md. Hanipah
Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan anaknya bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz kini menjadi pimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Kedua-duanya sudah keluar daripada UMNO tetapi bagaimana dengan seorang lagi anak Tun M iaitu Tan Sri Mokhzani?

Dalam kemelut bapa dan abangnya dalam pentas politik pembangkang, Mokhzani hanya meletakkan jawatan Pengerusi Sepang International Circuit selepas 13 tahun memegang jawatan itu.

Sebenarnya punca Mokhzani tidak kelihatan bersama Tun M dan Mukhriz dalam aktiviti PPBM kerana beliau masih ahli UMNO di Kedah.

Mengulas mengenainya, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md. Hanipah yang juga Ketua Perhubungan UMNO Negeri mengakui Mokhzani masih ahli parti di Merbok.

"Dia (Mokhzani) masih ahli UMNO. Dia pun tidak ada permintaan nak keluar parti dan dia juga tidak terlibat dalam pentas politik pembangkang bersama Tun M dan Mukhriz. Jadi tidak ada sebab kita hendak buang dia.UMNO Merbok pun tidak ada komplen apa-apa," ujarnya kepada Malaysia Gazette di sini baru-baru ini.

Menurutnya, Mokhzani dahulu ada jawatan dalam bahagian UMNO Merbok tetapi kini hanya ahli biasa sahaja.

Menurut Ahmad Bashah, pucuk pimpinan parti juga tidak perlu meminta penjelasan daripada Mokhzani kerana sebarang tindakan memerlukan laporan daripada UMNO Merbok dan bukannya atas kapasitinya secara peribadi.--MalaysiaGazette


Umno mahu adukan 'kekayaan' Adam ke SPRM, LHDN

Posted: 15 Nov 2016 04:37 AM PST

MALAYSIAKINI


Ketua Umno Bahagian Ampang Datuk Ismail Kijo dan Datuk Seri Jamal Md Yunos akan membuat laporan berhubung kekayaan Datuk Adam Rosly kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Lembaga Hasil Dalam negeri (LHDN).

Menurut Ismail laporan itu dibuat memandangkan Adam yang juga ketua pemuda PKR Ampang itu seakan-akan mencabarnya untuk bertindak sedemikian.

"Dia cabar kononnya (kami perlu) lapor kepada SPRM.

"Lepas ini kita akan pergi ke Putrajaya, lepas ini jam 3 petang kita akan buat laporan pada SPRM suruh mereka siasat dari mana Adam mendapat (sumber) kewangan.

"Ada atau tidak dia (Adam) bayar cukai? Kita (juga) nak LHDN siasat dan kalau perlu, (kalau) dia tak bayar cukai tindakan mestilah diambil," katanya kepada pemberita di luar kediaman Adam di Ampang hari ini.

Sebelum itu Jamal - pemimpin kumpulan Baju Merah - membawa wakil media menaiki helikopter untuk meninjau "kekayaan" di rumah Adam (gambar) di Ampang.

Dakwa Jamal, Adam memiliki banglo dan pelbagai kereta mewah meskipun baru sepenggal memegang jawatan dalam PKR.

Jamal menaiki helikopter kira-kira jam 12 tengah hari dan meninjau rumah Adam dari udara sekitar 15 minit.

Helikopter itu mendarat semula di Tasik Titiwangsa dan Jamal tiba di rumah Adam kira-kira jam 1.20 petang.

Sultan yang sama

Adam dalam sidang media berasingan hari ini menjelaskan beliau membeli kediaman di Ampang itu dengan harga RM1juta selepas membida dalam lelongan.

Tinjauan Malaysiakini di rumah itu mendapati pagarnya berkunci tetapi dapat dilihat ada tiga kereta - Audi, Volvo dan Range Rover - di pekarangan kediaman berkenaan.

Sementara itu Jamal turut mendakwa Adam dengan hanya berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), kekayaan yang dimiliki tersebut sungguh luar biasa.

"Kelulusannya SPM sahaja tapi saya bangga anak Melayu yang berjaya berbanding anak muda lain di Ampang.

"Saya bukan nak menuduh tapi nak tanya pada Adam - dari mana hasil kekayaan luar biasa (itu diperolehi)?" soalnya.

Dalam pada itu Jamal menggesa supaya Adam memberikan penjelasan kepada masyarakat berhubung kekayaan luar biasa tersebut.

"Kita lihat Adam seorang yang berjaya di umur 28. Tapi kita mempersoalkan sebelum dia memegang AMK Ampang dan selepas memegang jawatan. Sebelum itu kita tak tahu identiti dia kerja apa.

"Dia perlu jelaskan pada pengundi Ampang mengenai kekayaan itu," katanya.

Bagaimanapun dalam kenyataan kepada media Adam mendakwa tidak pelik untuknya memiliki kekayaan dan gelaran walaupun masih muda.

Malah kata Adam beliau mendapat gelaran itu serentak dengan Jamal dan daripada sultan yang sama.

"Saya nak maklumkan saya dapat Datuk sebaris dengan Datuk Jamal. Saya sebaris dengan dia di depan Tuanku," katanya.


Pandikar tolak usul pembangkang minta polis henti siasat Muhyiddin, Shafie, Husni

Posted: 15 Nov 2016 04:37 AM PST

Oleh Wan Anis Ilyani Wan Mohammad Azhar & Haizal Yatiran
Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia menolak usul Ahli Parlimen pembangkang yang mahu polis menghentikan siasatan terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Shafie Apdal dan Datuk Seri Husni Hanadzlah bersabit Akta Rahsia Rasmi Negara.
 
Terdahulu Ahli Parlimen Sepang, Mohamed Hanipa Maidin meminta Pandikar menulis surat kepada Ketua Polis Negara (KPN) untuk tidak meneruskan siasatan terhadap tiga bekas menteri berkenaan.
 
"Saya juga menyuruh Speaker menulis surat kepada IGP supaya berhenti meminta ahli-ahli parlimen supaya dipanggi untuk diambil keterangan.
 
"Kata Speaker, dia tidak boleh buat demikian, sedangkan kita tahu semua senario ini dimulakan oleh beliau," katanya dalam sidang media di lobi parlimen.
 
Tambah Hanipa, tindakan polis memanggil ketiga-tiga Ahli Parlimen Pagoh, Ahli Parlimen Semporna, dan Ahli Parlimen Tambun, adalah berpunca daripada tindakan Pandikar yang mengeluarkan kenyataan tentang rahsia rasmi tersebut.
  
"Saya percaya kalau sekiranya beliau tidak buat sebarang kenyataan, polis tidak mungkin memanggil ahli-ahli parlimen itu (untuk siasatan).
 
"Apa yang saya bangkitkan itu menyentuh semua ahli parlimen tanpa mengira sama ada pembangkang atau kerajaan. Sebab kita menyentuh isu imuniti Ahli Parlimen," tambahnya.
 
Hanipa mendakwa sekiranya seseorang ahli parlimen berbahas dan membuat kenyataan mengenai rahsia-rahsia rasmi negara di dalam Dewan Rakyat, mereka tidak boleh diambil tindakan bawah Akta Rahsia Rasmi Negara.
 
"Ucapan dari Pagoh, tiada langsung unsur hasutan. Dan sekiranya apa yg dikatakan beliau itu adalah menyentuh rahsia rasmi dalam standing order, apa2 perkaya berkait rasmi, tidak boleh didakwa  bawah akta rahsia rasmi."
 
Dewan Rakyat pada 2 November lepas menjadi kecoh apabila ahli Parlimen mempersoalkan siasatan polis terhadap tiga bekas menteri Umno yang membangkitkan perkara berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
 
Ketiga-tiga ahli parlimen tersebut masing-masing dipanggil berikutan ucapan mereka di dalam Dewan Rakyat yang dikatakan menyentuh berkenaan rahsia rasmi negara.
 
 

SPRM digesa campurtangan isu ambilalih SPLASH

Posted: 15 Nov 2016 04:35 AM PST

Oleh Azizul Osman
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Tiga badan bukan kerajaan (NGO) hari ini mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat proses pengambialihan aset Syarikat Pengeluar Air Selangor (SPLASH) oleh kerajaan negeri Selangor, yang didakwa mereka sebagai 'meragukan'.
 
Tiga berkenaan mahu Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin ali dan mantannya, Tan Sri Khalid Ibrahim dipanggil bagi meleraikan isu pampasan untuk syarikat konsesi air berkenaan, yang dikatakan meningkat 10 kali ganda berbanding tawaran asal.
 
Tiga NGO berkenaan adalah Suara Rakyat Marhean (SUARA), Gerakan Penegak Suara Selangor (GAPENAS) dan Badan Amal Tarbiyah Sejagat (BATAS Malaysia).
 
"Kita ingin ingin minta desak pihak SPRM agar memanggil bekas Menteri Besar dan juga Menteri Besar kerana nak meleraikan. Kita sebagai rakyat kita ingin tahu siapa yang cakap betul. Adakah Tan Sri Khalid cakap betul ataupun (Datuk Seri) Azmin menjawab jawapan yang betul. 
 
"Sebab bila kita tengok angka ni berbeza 10 kali dan kita difahamkan punca (Tan Sri) Khalid disingkir jawatan Menteri Besar berpunca daripada isu ini...setelah pertemuan yang telah diatur oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim sekitar 2013. 
 
"Jadi kita ingin minta Khalid mendedahkan apa isi kandungan pertemuan sulit tersebut," kata jurucakap tiga NGO itu, Zamil Ibrahim yang juga Penasihat Suara Rakyat Marhean (SUARA), selepas menyerahkan laporan kepada SPRM, hari ini.
 
Kerajaan negeri Selangor pimpinan Azmin kini menerima tekanan apabila dipersoal banyak pihak bersabit isu pembayaran pampasan kepada SPLASH yang meningkat 10 kali ganda.
 
Ketika dibawah teraju Khalid, kerajaan negeri hanya menawarkan SPLASH pampasan bernilai RM250 juta.
 
Namun SPLASH menolak berikutan nilai pampasan itu terlalu sedikit tanpa mengambil kira liabiliti yang ditanggung mereka berjumlah RM1.584 bilion.
 
Selepas Khalid dipaksa melepaskan jawatannya menerusi Langkah Kajang, Azmin yang dilantik menjadi menteri besar dikatakan hampir bersetuju untuk membayar tuntutan pampasan SPLASH bernilai RM2.7 bilion.
 
Memburukkan keadaan Azmin pada sidang DUN Selangor menuduh Khalid sebagai hipokrit kerana kerap berkata tawaran yang dibuat kepada SPLASH ketika beliau menjadi menteri besar adalah RM250 juta, walhal ADUN Perlabuhan Klang itu pernah menawarkan syarikat itu sehingga RM2.9 bilion.
 
Azmin berkata beliau mempunyai bukti untuk menyokong tuduhannya kepada Khalid.
 
Khalid pada sidang media di kediamanya pada 9 November berkata Azmin sengaja mengalih isu untuk menutup tindakannya yang dikatakan bersetuju untuk mengikut tuntutan SPLASH.
 
Menurut Khalid tawaran pada 25 Jun 2009 berjumlah RM2.975 bilion kepada SPLASH, adalah nilai merangkumi ekuiti berjumlah RM1.579 bilion dan liabiliti RM1.396 bilion.
 
Selepas ditolak perbelanjaan pengurusan serta liabiliti yang ditanggung, maka Khalid menawarkan SPLASH hanya RM250 juta sebagai pempasan. 
 
Justeru kekeliruan itu, Ahli Majlis Tertinggi (MT) BATAS Malaysia, Hafizam Harum meminta SPRM campur tangan sehingga terlerainya kekusutan bersabit isu itu. 
 
"Saya hari ini meminta penjelasan adakah isu air ini ada kaitan dengan dakwaan komisyen sebanyak RM600 juta. Ini angka besar untuk itu BATAS meminta menyiasat segera kerana ini isu rakyat yang ingin tahu apa yang berlaku mengenai keadaan air di negeri Selangor pada hari ini," ujarnya

UM gantung aktivis pelajar 'TangkapMO1'

Posted: 15 Nov 2016 04:32 AM PST

Alyaa Alhadjri

 

Aktivis pelajar, Asheeq Ali digantung satu semester daripada pengajiannya di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) selepas Lembaga Disiplin hari ini mendapati beliau bersalah kerana menyertai perhimpunan rasmi 'Tangkap Malaysian Official1' pada 1 Ogos lalu.

Asheeq memberitahu Malaysiakini bahawa penggantungannya berkuat-kuasa serta-merta, meskipun beliau dijadual menduduki peperiksaan akhir bulan depan.

"Mesyuarat disiplin bermula pada jam 9 pagi ini dan keputusan dibuat kira-kira jam 10 pagi.

"Mereka (lembaga disiplin) membuat keputusan menggantung saya kerana kata mereka, saya telah langgar undang-undang," kata Asheeq, merujuk kepada Akta Perhimpunan Aman 2012.

Pelajar undang-undang tahun tiga, bagaimanapun, berkata beliau berhujah bahawa dirinya tidak pernah didakwa di mahkamah berhubung sebarang kesalahan di bawah akta tersebut.

"Saya beritahu mereka bahawa saya telah disiasat tetapi tidak pernah didakwa. Mereka kata, ini tidak penting (sama ada didakwa atau sebaliknya)," kata Asheeq yang kini adalah setiausaha agung gabungan pelajar Kesatuan Mahasiswa Malaysia.

Dr Vida serah representasi dalam kes tak bayar GST

Posted: 15 Nov 2016 03:44 AM PST

 
Pada 13 Oktober, pemilik dan pengasas Vida Beauty Sdn Bhd itu mengaku tidak bersalah atas tuduhan gagal ke muka penyata GST dan membayar cukai GST membabitkan RM4.2 juta.


vida-gst

IPOH: Jutawan kosmetik Datuk Seri Dr Hasmiza Othman atau lebih dikenali sebagai Datuk Seri Vida akan mengemukakan representasi kepada pihak pendakwaan berhubung 32 pertuduhan di bawah Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) 2014.

Hakim Murtazadi Amran membenarkan permohonan pihak pembelaan untuk menyediakan representasi bagi pertuduhan itu ketika kes disebut semula di Mahkamah Sesyen Ipoh di sini, hari ini.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Datuk Raja Rozela Raja Toran memberitahu mahkamah pihak pendakwaan sudah bersedia untuk perbicaraan kes terbabit selepas tertuduh kekal dengan pengakuan tidak bersalah.

Mahkamah kemudian menetapkan 15 Disember sebagai tarikh sebutan semula kes.

Pada 13 Oktober lalu, Vida, 45, pemilik dan pengasas Vida Beauty Sdn Bhd mengaku tidak bersalah atas tuduhan gagal mengemukakan penyata GST dan gagal membayar cukai GST membabitkan jumlah kira-kira RM4.2 juta sejak April 2015 hingga Julai 2016.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Bahagian GST, Wisma Kastam, No 1 Jalan Tun Razak di sini.

Ahli perniagaan itu didakwa atas 16 pertuduhan gagal membayar cukai GST mengikut Seksyen 41 (7) Akta GST 2014 yang boleh dihukum denda maksimum RM50,000 atau penjara maksimum 3 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, 16 lagi pertuduhan adalah atas kegagalannya mengemukakan penyata GST dan dia didakwa mengikut Seksyen 41 (6) Akta GST 2014 yang boleh dihukum denda maksimum RM50,000 atau penjara maksimum 3 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Mahkamah menetapkan wang jaminan RM1.76 juta bagi semua pertuduhan dan pasport serta dokumen perjalanan milik tertuduh perlu diserahkan kepada mahkamah sehingga prosiding perbicaraan selesai.
Tertuduh diwakili peguam Khairilazwar Khalil dan Syed Ahmad Syed Abas.

Tambang MRT serendah RM1

Posted: 15 Nov 2016 03:44 AM PST

Fasa pertama bagi perjalanan Sungai Buloh-Kajang, merangkumi 12 stesen antara Sungai Buloh dan Semantan, dijangka beroperasi bermula 16 Disember.
 
 
mrt-corp


PETALING JAYA: Pengguna pengangkutan awam kini boleh menaiki MRT dengan tambang serendah RM1 menggunakan struktur tambang tanpa tunai, sebaik saja fasa pertama MRT Sungai Buloh- Kajang (MRT SBK) memulakan operasinya bulan depan.

Menurut kenyataan akhbar hari ini, tambang terendah untuk perjalanan untuk perjalanan satu hentian mengikut struktur tambang tunai ialai RM1.10 antara stesen Pasar Seni dan Merdeka.

Ia turut mengumumkan Rapid Rail Sdn Bhd akan beroperasi bagi perkhidmatan MRT SBK, yang sepanjang 51km dan mengandungi 31 stesen.

Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Rail Datuk Zohari Sulaiman berkata tambang maksimum RM6.40 berdasarkan kepada struktur tambang tunai dan RM5.50 berdasarkan tambang tanpa tunai, meliputi perjalanan penuh antara Sungai Buloh-Kajang.

Fasa pertama MRT SBK dijangka memulakan operasi dari 16 Disember, meliputi 12 stesen antara Sungai Buloh dan Semantan.

Fasa 2 akan meliputi baki 19 stesen antara Semantan dan Kajang, yang dijadualkan beroperasi bermula Julai depan.

"Seperti diamalkan untuk perkhidmatan LRT, monorel dan bas Rapid KL, kami memberi diskaun 50% untuk tambang tunai kepada warga emas, pelajar dan OKU yang menaiki MRT dan bas pengantara MRT.

"Kanak-kanak bawah 7 tahun boleh naik percuma," katanya.

Sementara itu, tambang nominal bagi bas pengantara MRT ialah RM1 satu perjalanan dengan sebanyak 120 bas akan disediakan untuk 26 laluan di semua 12 stesen MRT di bawah fasa pertama

Zuraida tanya, siapa benarkan Jamal naik helikopter

Posted: 15 Nov 2016 03:39 AM PST

 
Ahli Parlimen Ampang itu mempertikaikan bagaimana Datuk Jamal Yunos memperoleh kelulusan menggunakan helikopter dalam tempoh tidak sampai 24 jam.


zuraida-jamal-heli--1


KUALA LUMPUR: Ketua Wanita PKR berkata beliau hairan Datuk Jamal Md Yunos dapat kemudahan sewenang-wenangnya menggunakan helikopter komersil untuk tujuan yang tidak bermanfaat.

Zuraidah Kamaruddin berkata ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu memperoleh kelulusan menggunakan helikopter dalam tempoh tidak sampai 24 jam.

Katanya, beliau percaya ada pihak atasan yang meluluskan permohonan tersebut.

"Bagaimana kewangan dia (Jamal) untuk dapatkan satu perjalanan menaiki helikopter. Kita boleh persoalkan siapa yang menjadi 'funder' helikopter itu.

"Saya juga persoalkan apakah prosedur, tempoh masa dan tujuan menggunakan helikopter untuk tindakan yang tidak bermanfaat itu," katanya pada sidang media di Dewan Rakyat, hari ini.

Awal hari ini, Jamal menaiki helikopter untuk meninjau "kekayaan" Ketua Pemuda PKR Ampang Datuk Adam Rosly, 28, yang didakwa memiliki banglo dan kereta mewah.

Zuraidah yang juga ahli Parlimen Ampang berkata beliau mengajukan soalan kepada Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai sewaktu sesi perbahasan Dewan Rakyat, namun tidak mendapat jawapan.

"Saya amat kecewa dengan menteri, saya tanya soalan asas apakah prosedur yang perlu untuk mendapatkan helikopter. Soalan asas itu pun tidak dijawab menteri.

"Saya tanya bagaimana Jamal boleh dapat permohonan dan diluluskan dengan segera. Malangnya, menteri kata tidak ada maklumat," katanya.

Malah, Zuraida turut kecewa apabila hasratnya mendapatkan penjelasan mengenai perkara itu dihalang timbalan speaker Dewan Rakyat.

"Speaker kecewakan saya kerana tidak beri peluang bertanya, speaker halang saya untuk tanya isu asas. Saya hanya tanya prosedur untuk menerbangkan helikopter komersil.

"Tetapi speaker halang dan cuba membantu menteri supaya tidak perlu menjawab. Ini undang-undang yang tidak relevan sebab ia hanya soalan asas, bukan soalan terperinci," katanya.

Zuraida berkata beliau percaya ada prosedur dan tempoh masa tertentu yang harus dipatuhi serta perlu mempunyai tujuan khusus untuk menerbangkan helikopter.

"Adakah dia melalui prosedur betul yang membenarkan dia mendapat kemudahan itu dalam tempoh 24 jam. Saya percaya pasti ada prosedur tertentu.

"Melainkan ada perkara penting saya faham, tetapi kes ini hanya perjalanan yang tidak ada matlamat dan spesifikasi," katanya.

Katanya, beliau sendiri pelik apabila Jamal memperoleh sumber kekayaan luar biasa sewaktu menjalankan kempen menolak perhimpunan Bersih.

"Jika dia terima wang dengan cara haram, hanya Allah saja yang tahu. Dia (Jamal) bawa Vellfire yang dicat warna merah, dia mempunyai pengawal peribadi dan hari ini dia membawa helikopter pula," katanya.

LIHAT  VIDEO DI SINI