Followers

Nuffnang

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:58 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


TAK MALUKAH? BAWA ANAK BERANAK KE CHINA GUNA JET DIBIAYAI RAKYAT

Posted: 01 Nov 2016 12:26 AM PDT


Kadang kala kita terasa bahawa sudah sampai masanya untuk menjelaskan kepada PM Malaysia ini bahawa ketika melakukan lawatan rasmi ke luar negara, adakah patut dibawanya anak beranak kerana dalam lawatan ini sepatutnya yang berada ialah menteri dan ahli perniagaan untuk membantu meningkatkan kegawatan ekonomi negara, namun sebaliknya berlaku kerana Rezza Aziz terkenal dengan tuduhan mengsonglap duit 1 MBD.

Untung juga menjadi anak beranak PM masa kini kerana PM PM yang lepas lepas jarang bawa anak beranak dalam lawatan ke luar negara terutamanya apabila misi pelaburan. Oh ya mungkin terlupa juga , beliau bukan sahaja terkenal di new York, malahan DOJ juga kenal beliau sebagai penyamun dan menyimpan harta samun di negara Uncle Sam itu..Sebagaimana yang kita tahu, US tidak memebenarkan harta yang dicuri dibalun dari negara lain dan membeli harta di negaranya.Jelas kata US tidak mahu penyamun professional menyamun dan menetap dinegaranya.

Untung la...jadi anak PM walau pun bukan darah daging sendiri. Mungkin si Ibu yang pengasih ini prihatin dan mana tahu peluang perniagaan baru muncul dan tempat baru juga ada untuk tinggal dalam buangan sementara mak bapak masih berkuasa?


http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/11/01/najib-family-china/Image result for RIZA AZIZ VISIT CHINA WITH FAMILY


RUPA-RUPANYA PAS MEMANG RELA DIKENCING UMNO!!

Posted: 31 Oct 2016 11:46 PM PDT
Khususnya ahli-ahli Pas, sila ambil perhatian mengenai kenyataan Idris Ahmad ini. Beliau adalah Naib Presiden Pas, bukannya pemimpin parti peringkat kawasan atau ranting yang cakapnya hanya umpama angin lalu saja.

Sebagai Naib Presiden Pas, kata-katanya bukan saja dianggap benar, bahkan juga tentunya adalah gambaran tentang parti itu sendiri.

Sebagaimana yang dipetik dari portal Malaysia Dateline semalam, Idris dilaporkan berkata, Pas tidak pernah kesah kalau ditipu oleh UMNO sekali lagi dalam isu isu rang undang-undang Akta 355.

Ketika berceramah di Kuantan, Idris yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang berkata, Pas dan rakyat negara ini sudah lama ditipu oleh BN.
"Kita dah pilihanraya 13 kali. Dah 13 kali kita dikencing (ditipu) oleh BN. Sebab itu kita kalah selalu.

"Jadi kalau kena kencing sekali lagi kita tidak terkejutlah," kata Idris dalam ceramahnya itu.

Bagi beliau, Pas tidak rugi dikencing oleh UMNO, tetapi UMNOlah yang rugi.

Masya Allah...berdasarkan ucapan Idris itu, rupa-rupanya Pas sangat sedar mereka telah kena kencing dengan UMNO dan BN sejak sekian lama lagi, sudah 13 kali pilihanraya lagi.

Kemudian, dalam isu pembentangan usul Akta 355 yang sekarang ini ternampak ciri-ciri bakal kena kencing lagi, Idris boleh pula berkata, "tidak kesah kalau dikencing sekali lagi."

Kalau sudah 13 kali kena kencing, mengapa Pas masih sanggup kena kencing sekali lagi?

Kenapa pimpinan Pas yang ada sekarang tidak cuba mengelak atau menjauhkan diri daripada terus jadi tadahan kencing oleh UMNO dan BN?

Apakah Pas memang dilahirkan untuk kena kencing sepanjang zaman?

Lagu mana pula logiknya kata-kata Idris bahawa meskipun selalu kena kencing, bukan Pas yang rugi, tetapi UMNO yang rugi?

Apa untung yang Pas dapat yang mungkin ahli-ahlinya tidak tahu akibat selalu kena kencing selama ini?

Barangkali Tuan Ibrahim Tuan Man hanya mampu senyum-senyum dengan kenyataan Idris Ahmad kali ini. (SH 01/11/2016).

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:54 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Pergi ke China minta bantuan selamatkan 1MDB?

Posted: 01 Nov 2016 05:33 PM PDT

Kehadiran anak tiri Najib Razak, Riza Aziz dalam lawatan rasmi kerajaan ke China minggu ini menimbulkan persoalan kemungkinan wujudnya usaha untuk mendapatkan bantuan berhubung skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Timbalan Ketua Pemuda Amanah Nasional, Faiz Fadzil berkata, penjenayah 1MDB yang diburu dunia tidak harus dibiar bebas dan diberikan layanan sebegitu istimewa.
"Beliau (Riza Aziz) disyaki mendapat faedah berbilion ringgit daripada curian wang 1MDB di mana beberapa banglo mewah di Amerika Syarikat (AS) dibelinya dengan menggunakan wang 1MDB.
"Beliau juga berbelanja mewah dalam pembikinan filem dan pesta arak serta permainan judi dengan menggunakan wang rakyat.
"Adakah pemergian ke China bagi mendapat bantuan kuasa baru dunia itu bagi menyelamatkan 1MDB yang dibelenggu hutang lebih RM50 bilion dan Riza daripada terus diburu oleh pihak berkuasa beberapa negara termasuk AS, Singapura dan Switzerland?" bidasnya kepada Malaysia Dateline hari ini.
Mengulas lanjut, Faiz menyifatkan Perdana Menteri dan keluarganya sama sekali tidak rasa bersalah menyalahgunakan kemudahan kerajaan.
"Sikap PM (Perdana Menteri) yang langsung tidak sensitif dengan keadaan rakyat yang dizalimi dan ditekan dengan kenaikan harga barang terutama petrol dan minyak masak, mereka boleh tanpa rasa segan silu dan bersalah kepada nasib rakyat terbang ke China menggunakan jet kerajaan.
"Perdana Menteri, Rosmah dan Riza harus ingat bahawa negara ini bukan milik kamu bertiga tetapi adalah milik rakyat Malaysia. Apakah kedudukan istimewa Riza dalam kerajaan yang membolehkan beliau bersama rombongan ke China?" soalnya lagi yang juga merupakan peguam.
Sehubungan itu, Faiz menyeru seluruh rakyat bangkit menumbangkan pemimpin zalim dan merompak harta negara ini seperti yang pernah berlaku pada diktator lain.
"Gaya hidup dan corak pemerintahan sebegini saling tak tumpah seperti bekas-bekas diktator dunia seperti Marcos, Suharto, Shah Iran dan sebagainya. Masa telah tiba untuk rakyat bangkit lawan diktator yang zalim dan kleptokrasi ini," tegasnya lagi.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia, China meterai 14 perjanjian bernilai RM114 bilion

Posted: 01 Nov 2016 05:32 PM PDT

Perdana Menteri berkata jumlah itu yang terbesar pernah dilakukan semasa lawatan rasminya ke luar negara
malaysia-china
BEIJING: Syarikat Malaysia dan China mencatatkan sejarah hari ini dengan permeteraian 14 perjanjian bernilai RM144 bilion.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata jumlah tersebut adalah yang terbesar pernah dilakukan semasa lawatan rasminya ke luar negara, dan ia merupakan satu pencapaian bersejarah.
"Lawatan rasmi saya ke China kali ini telah mendapat hasil yang sangat memberangsangkan dan pencapaian ini membawa hubungan 2 hala antara Malaysia dan China ke tahap yang lebih tinggi," katanya pada sidang berita bersama wartawan Malaysia di sini, Selasa.
Najib yang dalam lawatan rasmi enam hari ke China sejak Isnin, menyaksikan pertukaran 14 perjanjian perniagaan dengan cadangan pelaburan bernilai kira-kira RM143,64 bilion semasa Forum Perniagaan Malaysia-China di sini.
Perjanjian dan Memorandum Persefahaman tersebut terdiri daripada:
1. Perjanjian Kejuruteraan, Pemerolehan, Pembinaan dan Pengoperasian antara Malaysia Rail Link Sdn Bhd, China Communications Construction Company Limited (CCCC) dan China Communications Construction Company (M) Sdn Bhd (CCCCM)
2. Memorandum Perjanjian bagi Pelaburan, Pembangunan dan Pembinaan Projek Melaka Gateway antara KAJ Development dan Power China
3. Perjanjian Dasar Induk antara Bandar Malaysia Sdn Bhd dan Greenland Holdings Group Overseas Investment Company Limited bagi cadangan pembelian tanah dan pembangunan di Bandar Malaysia
4. Perjanjian Dasar Induk antara Selat PD Sdn Bhd dan CCCC Dredging (Group) Co Ltd
Read More / Baca Lagi >>

Cerita UMNO dan George Soros

Posted: 01 Nov 2016 05:25 PM PDT

Rakyat Ikat Perut...MO1 Anak Beranak Joli Sakan Di China-Komunis...!!!

Posted: 01 Nov 2016 05:17 PM PDT


#MO1 yang terus berkuasa menjahanamkan harta & aset kerajaan selagi termampu yang boleh..

Harta kerajaan dibuat spt harta mak bapak mereka...Kesenangan & kemewahan mereka rakyatlah yang tanggung bayar GST 6% !!!
 

ANTARA FAKTA DAN BERITA JAMBAN...!!

Posted: 01 Nov 2016 05:13 PM PDT


Bahas Bajet 2017 - MP PKR Bukit Katil

Posted: 01 Nov 2016 08:03 AM PDT

Bahas Bajet 2017 - MP DAP Stampin

Posted: 01 Nov 2016 08:02 AM PDT

Bahas Bajet 2017 - MP DAP Bukit Gelugor

Posted: 01 Nov 2016 08:01 AM PDT

YANG INI APA !!!.. ramai menganggur, puluhan ribu berhenti kerja itu PETANDANYA APA !!!

Posted: 01 Nov 2016 07:58 AM PDT

Aiiiikk..??? Bukankah AyahJib cakap aritu katanya ekonomi negara kita BAGUS, TERBAIK, MAPAN, PAPAN, KUKUH, LURUS DI LANDASAN YANG BETUL dan blaa.. blaa.. blaa.. pernah sekali tu kata TOP TEN IN THE WORLD..

Lepas tuduh fitnah pembangkang sengaja nak burukkan k'jaan...

DI MANANYA JAMINAN KPN KHALID ITU ??!! NAMPAK TAK !!!

Posted: 01 Nov 2016 07:55 AM PDT

PELIK TAPI BENAR !!!

Awal2 lagi IGP Khalid dah beri jaminan 4 bulan lepas bhw polis akan jejaki anak tiri Najib, Riza Aziz tidak lama lagi dan polis akan ke luar negara menyoal siasat kedua-duanya.

YANG PELIKNYA, apa tindakan & jaminan IGP ketika Riza Aziz ada bersama Najib & Rosmah di Malaysia pada 31 Oktober 2016 sebelum bertolak bersama ke Beijing, China.. tak kanlah IGP Khalid mahupun pihak polis tidak tahu langsung RIZA Aziz ada bersama2 Najib & Rosmah sebelum berlepas ke China..

Jangan tabur fitnah atau kita lapor polis - Abdullah Sani

Posted: 01 Nov 2016 07:52 AM PDT

KUALA LUMPUR - Bekas Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Datuk Lokman Noor Adam diminta supaya tidak menabur fitnah terhadap bekas partinya.
Kata Ahli Parlimen PKR, Abdullah Sani Abdul Hamid, dakwaan PKR menerima dana asing daripada hartawan George Soros hanya dibuat berdasarkan andaian semata-mata tanpa bukti kukuh.
Abdullah Sani Abdul Hamid Katanya, sekiranya Lokman mahu terus bercakap mengenainya, Lokman harus tampil bersama bukti-bukti kukuh berhubung dakwaan tersebut.
"Sila bagi bukti kukuh dahulu kemudian baru kita akan cerita dari situ. Jangan tabur fitnah.
"Setahu saya, kami tidak pernah menerima apa-apa dana asing. Dia (Lokman) perlu buktikan dakwaan itu sebelum sebarkannya. Jika tidak, kami terpaksa laporkan perkara ini kepada polis," katanya ketika ditemui Sinar Online, di Dewan Rakyat, hari ini.
Lokman seperti yang dipetik dari laporan Bernama pada 31 Oktober lalu mendakwa berlaku pertemuan beberapa pemimpin PKR dengan Soros di Washington DC pada penghujung 2003 antaranya melibatkan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Khalid Jaafar (bekas setiausaha akhbar bekas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim) dan Elizabeth Wong (Exco kerajaan negeri Selangor) untuk mendapatkan dana pilihan raya umum bagi tahun 2004.
Lokman yang ketika ini merupakan Ahli Panel Pemikir Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) mendakwa Azmin telah mengesahkan dalam Mesyuarat Biro Pilihan Raya PKR sebanyak RM3 juta pertama telah diterima dan telah digunakan untuk PKR menempah bendera, t-shirt dan topi di China.

Selangor bantu peminjam PTPTN disenarai hitam CCRIS beli rumah

Posted: 01 Nov 2016 07:50 AM PDT

Iskandar berkata, Bank Rakyat bersetuju meluluskan permohonan peminjam PTPTN yang disenarai hitamkan CCRIS, jika mereka membuat sedikit pembayaran tunggakan pinjaman pelajaran.
selangor-ccris
SHAH ALAM: Kerajaan Selangor cuba membantu peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang disenarai hitamkan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) memiliki rumah melalui rundingan dengan bank bagi melonggarkan syarat pinjaman perumahan.
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Kehidupan Bandar, Datuk Iskandar Abdul Samad berkata, Bank Rakyat bersetuju meluluskan permohonan pinjaman perumahan peminjam PTPTN yang disenarai hitamkan itu, jika mereka membuat sedikit pembayaran tunggakan pinjaman pelajaran.
"Ini antara usaha kerajaan negeri membantu rakyat Selangor memiliki rumah, terutama dalam kalangan belia.
"Saya mempunyai hubungan baik dengan ketua pegawai operasi Perbadanan PR1MA Malaysia dan mereka mensyaratkan setiap program PR1MA disertai PTPTN agar pemohon dapat membuat semakan segera, selain berbincang bagi menyelesaikan masalah.
"Jadi, kita buat perkara sama memohon pemaju membawa PTPTN pada hari terbuka untuk semakan pemohon," katanya dalam Dewan Undangan Negeri Selangor, hari ini.
Beliau menjawab soalan Adun Kota Damansara, Halimaton Saadiah Bohan yang ingin tahu langkah kerajaan negeri membantu lebih 70% peminjam PTPTN gagal mendapat pinjaman perumahan akibat disenarai hitamkan CCRIS.
Read More / Baca Lagi >>

Polis mahu ambil keterangan saya, kata Muhyiddin

Posted: 01 Nov 2016 07:46 AM PDT

Bekas timbalan perdana menteri itu berkata, tarikhnya belum ditetapkan.
muhyiddin
KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengesahkan beliau dipanggil polis untuk merakamkan keterangan kerana didakwa mendedahkan rahsia kerajaan mengenai 1Malaysia Development Bhd (1MDB).
Bekas timbalan perdana menteri itu berkata, polis menghubungi beliau minggu lalu untuk mengambil keterangannya berhubung dakwaan melanggar sumpah kerahsiaan kerajaan.
Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu berkata, polis bersetuju menangguhkan tarikh bagi mengambil keterangannya, selepas beberapa perbincangan.
"Mungkin minggu depan, saya tidak tahu. Tetapi ya, mereka (polis) minta saya pergi ke Bukit Aman," katanya di lobi Parlimen, hari ini.
Selain Muhyiddin, bekas Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan bekas Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah sedang disiasat polis atas dakwaan membocorkan rahsia kerajaan, ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2017 di Dewan Rakyat, minggu lalu.
Siasatan itu dibuat mengikut Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 kerana mendedahkan rahsia kerajaan, termasuk berkaitan 1MDB susulan laporan polis dibuat Jaringan Melayu Malaysia (JMM) dan Kelab N87 Wilayah Persekutuan.
Polis yang sepatutnya mengambil keterangan Husni semalam, bagaimanapun menangguhkannya ke minggu depan tanpa memberi tarikh tertentu.
Semalam, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata, Akta Rahsia Rasmi (OSA) masih mengikat individu yang pernah menjadi anggota pentadbiran kerajaan, walaupun ahli Parlimen mempunyai kekebalan di dalam Dewan Rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

Kerajaan didesak turunkan harga minyak masak

Posted: 01 Nov 2016 07:42 AM PDT


Norashidah JaafarNorashidah JaafarKenaikan mendadak harga minyak masak menjadikan suri rumah dan peniaga kecil wanita begitu tertekan dan amat berharap keputusan dikaji semula.
Timbalan Ketua  Sayap Wanita Amanah Kelantan Norashidah Jaafar berkata seluruh kumpulan wanita perlu menyatakan bantahan terhadap keputusan kerajaan ini dan perlu mendesak harga bahan utama masakan itu diturunkan segera.
"Minyak masak adalah keperluan yang amat sensitif kepada kaum wanita lebih-lebih lagi kepada yang berniaga makanan secara kecil-kecilan.
"Kepada mereka yang menjual goreng pisang dan kuih- muih yang kebanyakannya menggunakan minyak pastinya amat terasa dengan kenaikan ini," katanya ketika ditemui di pejabatnya petang tadi.
Kenaikan harga minyak ini katanya sudah pasti akan menyebabkan harga makanan yang dijual akan terpaksa dinaikkan.
"Kedua-dua pihak pembeli dan penjual akan menerima kesan dari kenaikan ini.
"Bagi penjual pula tentu akan kehilangan pembeli apabila ada yang tidak mampu menanggung kenaikan harga," katanya.
Bagi kebanyakan pembeli yang tiada pilihan katanya, beban kewangan akan bertambah akibat kenaikan harga yang semakin sukar dikawal.
Beliau berharap NGO-NGO wanita dan kumpulan-kumpulan pengguna lain segera bangkit bersama mendesak kerajaan mengambil tindakan membantu rakyat khususnya golongan wanita.
Angkatan Wanita Amanah (Awan) Kelantan katanya bersedia bekerjasama dengan mana-mana pihak yang mahu berusaha mendesak kerajaan bertindak menurunkan harga bahan asas itu.

Harga sesetengah minyak masak naik hingga 60%

Posted: 01 Nov 2016 07:37 AM PDT

Pembatalan subsidi minyak masak menyebabkan sesetengah pengeluarnya menaikkan harga produk mereka sehingga 60 peratus.
Harga minyak masa Red Eagle untuk botol 5kg naik dari RM14.70 kepada RM23.70 – peningkatan RM9 atau 61.2 peratus, lapor Sin Chew Daily.

Harga botol 1kg jenama sama baik sebanyak RM2.05 (57 peratus) sementara botol 2kg pula naik RM3.35 (46 peratus).
Pengeluar minyak itu, Yee Lee Corporation Bhd, memberitahu harian itu bahawa harga ditentukan berdasar harga minyak sawit.

"Ia nampak macam inflasi, tetapi hakikatnya, ia mencerminkan harga pasaran minyak sawit," kata pengerusi eksekutif syarikat itu Lim Kok Cheong.

Pembatalan subsidi minyak masak berkuat kuasa hari ini.

Kerajaan tidak lagi memberi subsidi pada semua jenis minyak masak, kecuali paket 1kg yang dijual pada harga RM2.50.

Zairil: PAC mengiyakan kritikan 1BestariNet merugikan

Posted: 01 Nov 2016 07:34 AM PDT

Penemuan membuktikan ia tidak wajar dilaksanakan, dan terdapat ketirisan berlaku akibat perlantikan kontraktor yang tidak menguntungkan kerajaan.
zairil-pac
PETALING JAYA: Ahli Parlimen Bukit Bendera berkata audit susulan ke atas projek 1BestariNet mengiyakan kritikannya sebelum ini, berhubung kerugian yang ditanggung kerajaan akibat pengurusan kontrak yang lemah dan perbelanjaan mencurigakan.
Zairil Khir Johari berkata penemuan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mengesahkan dakwaan 1BestariNet merupakan projek mega yang menyebabkan pembaziran berbilion ringgit.
"Siasatan PAC membuktikan projek 1BestariNet tidak wajar dilaksanakan, dan terdapat ketirisan berlaku akibat perlantikan kontraktor yang tidak menguntungkan kerajaan," katanya ketika dihubungi FMT.
"Ia sekaligus mengiyakan semua hujah saya semasa membangkitkan perkara ini pada 2013 sebaik sahaja saya masuk Parlimen."
Projek oleh Kementerian Pendidikan bertujuan untuk menyediakan rangkaian 4G berkelajuan tinggi dan platform pembelajaran atas talian melalui persekitaran pembelajaran maya (VLE).
Projek RM4.1 bilion itu diperkenalkan bekas timbalan perdana menteri dan menteri pendidikan ketika itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Ia dianugerahkan kepada YTL Communications Sdn Bhd secara tender terbuka.
Hari ini di Dewan Rakyat, PAC membentangkan laporan berhubung perkhidmatan 1BestariNet yang dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2013 Siri 3 dan dibentangkan di Parlimen pada 10 November 2014.
Pengerusi Datuk Seri Hasan Arifin dalam kenyataan hari ini meminta JAN melaksanakan kajian keberkesanan projek 1BestariNet dan meneliti semua dokumen perjanjian kontrak bagi memastikan kepentingan kerajaan dilindungi.
Antara perkara kontroversi yang dibangkitkan Zairil adalah pemasangan menara 1BestariNet Receiver Integrated System (1BRIS) yang berfungsi untuk menerima dan menghantar isyarat di sekolah yang tidak mempunyai struktur Rangkaian Kawasan Tempatan (LAN).
Menurut Zairil, Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) mengesyorkan Kementerian Pendidikan mengenakan sewa bulanan RM1,200 kepada YTL bagi setiap tapak 1BRIS.
Read More / Baca Lagi >>

Bahas Bajet 2017 - MP PKR Batu Pahat

Posted: 01 Nov 2016 07:12 AM PDT

DEWAN SENYAP!! Mahfuz Pertikai Tindakan Khairi Jamaludin TIDAK Hadir Final Piala Malaysia

Posted: 01 Nov 2016 07:11 AM PDT

KALAU TIDAK BERSALAH, KENAPA NAJIB SENDIRI PADAM GAMBAR ANAK TIRINYA?

Posted: 01 Nov 2016 06:32 AM PDT

Menurut kata Rizal Mansor, pembantu kepada Rosmah Mansor, penyertaan ahli keluarga Najib Razak dalam lawatan rasmi Perdana Menteri ke China adalah bersesuaian dengan amalan kebiasaan budaya masyarakat Cina dan keinginan negara itu menjalinkan keakraban melalui hubungan peribadi dan kekeluargaan.

Kata beliau, jarang untuk Najib membawa ahli keluarganya menyertai lawatan rasmi ke sesebuah negara, tetapi kali ini mahukan anak-anaknya ada bersama kerana lawatan panjang selama seminggu ke China.
Apatah lagi, katanya,  penyertaan dalam lawatan rasmi itu setelah mendapat jemputan khas untuk membawa keluarganya.

Rizal juga menambah, budaya menjalin hubungan melalui kekeluargaan itu dikuatkan lagi dengan peribahasa lama Cina yang menyebut apabila minum air, fikirkanlah punca air tersebut.

Sejak malam semalam, heboh di media sosial mengenai penyertaan Riza Aziz, anak tiri Najib yang sedang disaman oleh Jabatan Kehakiman AS, yang didapati turut serta dalam lawatan rasminya kali ini.

Gambarnya turun dari tangga kapal terbang sedang berjalan di belakang Rosmah mengundang rasa jengkel banyak pihak seolah-olah beliau individu penting dalam kerajaan Malaysia sehingga wang pembayar cukai digunakan untuk membiayainya.
Dilaporkan bahawa seorang lagi anak Najib, Norashman juga turut serta dalam lawatan rasminya ke China itu.

Di laman Facebook dan Twitter Najib pada awalnya ada disertakan tulisan mengenai ketibaannya ke China beserta gambar yang turut memaparkan wajah anak tirinya itu.
Read More / Baca Lagi >>

Mufti perjelas puisi 'ke mana pergi subsidi kami'

Posted: 01 Nov 2016 06:30 AM PDT

Walaupun ditulis enam tahun lalu, di tengah-tengah kontroversi terbaru pembatalan subsidi minyak masak, kecuali bagi paket 1kg, puisi mufti Perlis mungkin kembali relevan.
Menulis di Facebook semalam, Datuk Dr Asri Zainal Abidin mengakui ramai yang bertanya sama ada benar atau tidak beliau menulis puisi berjudul "Ke mana pergi subsidi kami?".
Puisi panjang itu, yang dimuat naik ke laman web beliau pada September 2010 itu antaranya mengkritik keras "rampasan" subsidi yang menurutnya menyebabkan rakyat makin susah susulan tindakan "pencuri harta bumi rakyat marhaen".
"Ramai bertanya; benarkah saya yang menulis puisi ini? Sebenarnya, puisi ini bukan puisi baru. Ia saya tulis pada tahun 2010.

"Saya tulis dengan perasaan saya sebagai seorang rakyat marhaen ketika itu dan kini masih marhaen yang sama," katanya dalam tulisan bertajuk "Betulkah puisi Dr MAZA?".

Mengulas puisi itu, Asri berkata "sebagai insan yang lemah", beliau tidak dapat berdiam dan turut merasa penderitaan golongan bawahan.

"Seluruh urat dan nadi saya rasa bagai digoncang dan seakan memberontak dari dalam. Saya sering cuma untuk mengawalnya. Ia benar-benar menghiris-hiris jantung saya.

"Maka, antara cara meringankannya, saya berkarya agar ada sedikit luahan bebanan rasa. Maka, puisi ini lahir dalam keadaan seperti itu," katanya sambil berkata ia ditulis ketika umurnya belum lagi 40 tahun.
Dicadangkan diam

Bagaimanapun, dedahnya, tulisan itu mengundang nasihat sebaliknya apabila ada pihak mahu beliau hanya menyimpannya dalam hati.
"Mereka cadangkan agar saya diam apatah lagi apabila ada kaitan dengan politik. Kata mereka hal itu boleh membawa banyak kesusahan kepada saya.

"Nanti ramai pihak cuba bertindak balas dengan pelbagai cara lalu potensi saya yang lain akan dipinggirkan. Kepada Allah saya serahkan segala urusan," katanya.

Justeru, katanya, di era 40-an beliau kini cuba menelan nasihat itu, apatah lagi ketika berjawatan rasmi sebagai mufti.

Read More / Baca Lagi >>

Bahas Bajet 2017 - MP DAP Puchong

Posted: 01 Nov 2016 06:19 AM PDT

DEWAN PANAS!! Macai Umno Mula MENYALAK Bila Lim Guan Eng MARAH Husni Disiasat Polis

Posted: 01 Nov 2016 06:16 AM PDT

BILA KANTOI....TIBA-TIBA GHAIBKAN..!!!!

Posted: 01 Nov 2016 06:01 AM PDT

Tweet Najib Razak yg baru tiba di negara Komunis-China pada 31 Oktober 2016 TIBA-TIBA TELAH DIGHAIBKAN kerana tweet tersebut terang2 ada anak tiri Najib, Riza Aziz ikut sekali bersama2 rombongan kabinet kerajaan tersebut...

BILA DAH SALAHGUNAKAN HARTA KERAJAAN UNTUK KEPENTINGAN KELUARGA, ALLAH TUNJUKKAN SATU PERSATU KEBOBROKAN NAJIB & KERAJAAN UMNO-BN !!!

Makin lama Najib jadi PM semakin byklah aset2 negara bakal tergadai...

Posted: 01 Nov 2016 05:58 AM PDT

Melayu AMENO dalang gadai aset negara, CINA-DAP YANG DISALAHKANNYA.

Melayu AMENO BERSETONGKOL DENGAN KOMUNIS-CHINA pemakan2 dedak jamban baju merah terus buta membisu.. JANJI DAPAT DEDAK RM50 + ROTI + T-SHIRT MERAH... sudah memadai

Bila di Malaysia guna sentimen perkauman pula...

Posted: 01 Nov 2016 05:56 AM PDT

DEDAK GRED APA yg dimakan oleh Pegawai Khas Rosmah Mansor, RIZAL MANSOR INI, hinggakan akur hormat budaya China bg menghalalkan Najib punggah anak-beranak naiki jet mewah VVIP kerajaan ke negara Komunis-China..??!!!

ANGIN PERUBAHAN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:51 PTG | Posted in

sumber :-

ANGIN PERUBAHAN


Air Dan Minyak, Mana Lebih Utama Bagi Rakyat?

Posted: 01 Nov 2016 07:19 AM PDT


Bermula hari ini, harga runcit bagi minyak petrol RON95, RON97 dan Diesel naik sebanyak RM0.15 berkuatkuasa 1 November.
Seperti biasa, apabila pengumuman kenaikan harga minyak, maka "gegak gempita" satu Malaysia dengan pelbagai tohmahan jahat dilemparkan kepada kerajaan.
Sebenarnya, kebanyakan mereka yang membuat bising ini terlupa bahawa apa yang dilakukan oleh kerajaan hari ini semuanya berdasarkan cadangan Rafizi Ramli, Ahli Parlimen Pandan dari PKR yang mencadangkan supaya kerajaan mengapungkan harga minyak bersandarkan kepada harga semasa minyak di pasaran dunia.
Namun, ianya langsung tidak dipandang oleh mereka yang membenci kerajaan dan segala kesalahan dan bebanan terus diletakkan dibahu kerajaan kononnya menekan rakyat.
Pada masa yang sama, ramai di kalangan mereka yang mengagungkan pembangkang terlupa akan hakikat, mereka terpaksa menanggung derita hanya akibat kelalaian kerajaan pembangkang sendiri menunaikan tanggungjawab mereka terhadap rakyat.
Di Selangor hari ini, lebih 1.6 juta penduduk Selangor terjejas akibat acapkali terputus bekalan air. Jika mahu dibandingkan dengan petrol, bekalan air yang konsisten amat diperlukan setiap hari untuk kegunaan harian.
Tidak seperti petrol, kita hanya menggunakan selang tiga atau empat hari dalam seminggu. Namun, lumrah manusia, kita tidak dapat lari daripada menggunakan air untuk kehidupan kita seharian. 
Walaupun kerajaan Selangor menjanjikan bekalan air percuma, namun dengan ketiadaan air, bukan sahaja ia menekan keperluan rakyat, malah mengganggu aktiviti harian.
Bayangkan jika pengasuh tadik menyampaikan mesej pada keluarga supaya membawa 5 liter air ke sekolah untuk keperluan anak anak, mandi dan membasuh hadas kecil dan besar. 
Harga air 1.5 liter adalah RM2.25. Jika ada dua orang anak, maka penjaga itu perlu beli 10 liter air di kedai Speedmart. 
Harganya dalam RM22.50 untuk sepuluh botol air 1.5 liter. Biasanya pusat rawatan air Selangor tutup selama 3 hari bila berlaku gangguan air. Sudah 6 kali berlaku gangguan air di Selangor, bermakna 18 hari secara keseluruhan. 
18 hari bermakna keluarga itu berbelanja RM22.50 x 18 hari = RM405 untuk tahun ini sahaja. Apa boleh buat, RM405 ini terpaksa dibelanja demi mendapatkan air untuk anak anak. 
Dengan purata petrol naik 0.15 sen ini, berapa agaknya lebihan belanja untuk bulan ini? Katakan setiap orang isi 20 liter petrol untuk kegunaan seminggu bekerja. Kalau sebulan, 4 kali isi. Maka jumlahnya adalah lebihan 80 liter x 0.15 = RM12 sahaja untuk bulan ini. 
Mana lagi mahal, RM12 lebihan untuk petrol atau RM405 untuk air? 
Tentunya air lebih penting. Mereka yang melenting bila naik 15 sen ini sudah bacakah belum Belanjawan Selangor yang dibentang Azmin semalam? Ada nampak perancangan Azmin untuk atasi masalah air. 
Apa yang jelas, Bajet Azmin sejak jadi MB Selangor adalah defisit untuk tahun ketiga berturut turut, dari RM452 juta jadi RM900 juta defisit. 
Katanya mahu fokus pembangunan, tidak guna juga fokus pembangunan kalau air tiada. Rakyat defisit RM405 akibat 6 kali gangguan air di Selangor
Jumlah ini melibatkan 1.6 juta penduduk yang terjejas di Hulu Langat. Air lagi penting dari memenangi Piala Malaysia. Sebab itu jangan marah rakyat kalau mereka "troll" Azmin sebab isu air. 
Memang air penting dari minyak. Satu hari badan memerlukan air 8 liter, minyak 20 liter seminggu baru habis kalau tidak ke mana mana. Kena rasional, isu air lagi penting dari minyak. 
Tulisan :
Beruang Biru
BB113, Selasa
1 November 2016

Belanjawan Selangor, Hanya Indah Khabar Dari Rupa

Posted: 01 Nov 2016 04:16 AM PDT

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 4:02 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Kantoi! Pengendali akaun FB Najib crop gambar anak tiri, Riza Aziz bersamanya lawat China

Posted: 01 Nov 2016 06:42 AM PDT

riza-aziz 


Selepas tersebar gambar anak tiri Datuk Seri Najib Razak, Riza Aziz berada dalam satu satu pesawat melawat negara China semalam, pengendali akaun Facebook perdana menteri terpaksa crop (memotong) gambar asal yang dimuatnaik.

Tinjauan mendapati ada perbezaan dengan gambar asal yang dimuatnaik semalam dan dengan yang sudah dikemaskini. Najib ketika ini dalam lawatan rasmi ke negara China selama seminggu ditemani isterinya Datin Seri Rosmah Mansor dan menteri kabinet.

Wajah Riza tidak kelihatan dalam gambar terbaharu yang dimuatnaik dan pengguna Facebook juga memberikan komen dengan mempersoalkan mengapa gambar asal tersebut dipotong.

Riza antara individu yang disebut banyak kali dalam saman oleh Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat pada Julai lalu.


Dalam keterangan Riza kepada DOJ, beliau mendakwa dana 1MDB bernilai AS$94 juta (RM381 juta) dalam akaun – yang dia memiliki akses untuknya – adalah hadiah daripada syarikat Aabar BVI.

"(Riza) Aziz mendakwa – termasuk dalam laporan cukainya pada 2012 – wang itu adalah 'hadiah' daripada Aabar BVI," kata laporan itu.

Menurut DOJ, Aabar BVI – sebuah syarikat didaftarkan di Kepulauan British Virgin dengan nama sama – menerima AS$1.367 bilion wang yang diselewengkan daripada bon 1Malaysia Develoment Berhad untuk perjanjian pembelian kuasa pada 2012.

Daripada jumlah itu AS$238 juta dimasukkan ke akaun syarikat perfileman Riza, Red Granite, di Singapura.

DOJ mendakwa Riza menggunakan AS$94 juta wang itu untuk membeli tiga harta tanah – dengan setiap satu di New York City, Beverly Hills dan London.

Dalam saman dikemukakan pihak berkuasa AS itu, DOJ memperincikan bagaikana firma perakaunan berpangkalan di AS, Nigro Karlin Segal Feldstein & Bolno (NKSFB) cuba mendapatkan penjelasan mengenai "hadiah" berkenaan.

najib-china

"Dana itu datang daripada seorang pelabur dalam Red Granite Capital, saya tidak dapat mengesahkannya tanpa bukti bahawa ia bukan pendapatan kepada Riza. Firma berada dalam risiko, angka-angkanya terlalu tinggi," kata seorang rakan kongsi NKSF melalui e-mel.

Selain itu, laporan DOJ juga mendedahkan jutawan kelahiran Pulau Pinang Jho Low mengeluarkan AS$1.15 juta daripada akaunnya di kasino Las Vegas untuk berjudi dengan beberapa individu, termasuk Riza, dan pelakon utama filem Hollywood 'The Wolf Of Wall Street'.

Dalam saman guaman sivil untuk merampas aset yang didakwa diperoleh melalui dana 1MDB, jabatan itu menyenaraikan wang AS$1.15 juta daripada AS$ 41 juta yang didakwa dipesongkan oleh Riza untuk membayar perbelanjaan perjudian untuk dirinya , Low, dan sekutu mereka Eric Tan Kim Loong.KALAU TIDAK BERSALAH, KENAPA NAJIB SENDIRI PADAM GAMBAR ANAK TIRINYA?

Posted: 01 Nov 2016 06:33 AM PDT

shahbudindotcom


Menurut kata Rizal Mansor, pembantu kepada Rosmah Mansor, penyertaan ahli keluarga Najib Razak dalam lawatan rasmi Perdana Menteri ke China adalah bersesuaian dengan amalan kebiasaan budaya masyarakat Cina dan keinginan negara itu menjalinkan keakraban melalui hubungan peribadi dan kekeluargaan.

Kata beliau, jarang untuk Najib membawa ahli keluarganya menyertai lawatan rasmi ke sesebuah negara, tetapi kali ini mahukan anak-anaknya ada bersama kerana lawatan panjang selama seminggu ke China.
 
 
 
 
Apatah lagi, katanya,  penyertaan dalam lawatan rasmi itu setelah mendapat jemputan khas untuk membawa keluarganya.

Rizal juga menambah, budaya menjalin hubungan melalui kekeluargaan itu dikuatkan lagi dengan peribahasa lama Cina yang menyebut apabila minum air, fikirkanlah punca air tersebut.

Sejak malam semalam, heboh di media sosial mengenai penyertaan Riza Aziz, anak tiri Najib yang sedang disaman oleh Jabatan Kehakiman AS, yang didapati turut serta dalam lawatan rasminya kali ini.

Gambarnya turun dari tangga kapal terbang sedang berjalan di belakang Rosmah mengundang rasa jengkel banyak pihak seolah-olah beliau individu penting dalam kerajaan Malaysia sehingga wang pembayar cukai digunakan untuk membiayainya.
 
 
 
 
Dilaporkan bahawa seorang lagi anak Najib, Norashman juga turut serta dalam lawatan rasminya ke China itu.

Di laman Facebook dan Twitter Najib pada awalnya ada disertakan tulisan mengenai ketibaannya ke China beserta gambar yang turut memaparkan wajah anak tirinya itu.

Namun demikian, setelah banyak kritikan serta cemuhan kedengaran, termasuk Rafizi Ramli yang membangkitkannya dalam ucapan di Parlimen hari ini, gambar Riza di laman Facebook Najib didapati sudah dicrop atau dipotong, manakala tulisan di Twitter pula dipadam terus.

Tindakan memotong gambar Riza di Facebook Najib itu menjadi berita dalam portal Malaysian Mirror, manakala pemadaman tulisan di Twitter pula dikesan oleh Ketua Angkatan Muda PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad dalam tulisannya di laman tersebut.

Jika benar penyertaan anak-anaknya adalah atas jemputan kerajaan China dan kerana menghormati budaya mereka, mengapa Najib memotong gambar anak tirinya dan memadam tulisan di media sosial miliknya?
 
 
 
 
Tidakkah dengan berbuat demikian, ia menunjukkan Najib sendiri rasa bersalah kerana membawa anak-anaknya itu, terutamanya Riza Aziz dan kemudian memadamnya kerana tidak mahu gambar mereka dilihat oleh sesiapa?

Dalam hal ini, Rizal yang memberikan penjelasan yang direka-reka atau Najib yang akhirnya didapati tidak menghormati budaya masyarakat Cina kerana bertindak mengenepikan ahli keluarganya sendiri yang dijemput secara rasmi oleh negara China? 


DAP siap siaga tawan kerusi pedalaman Sabah, terajui pembangunan ekonomi tempatan

Posted: 01 Nov 2016 06:13 AM PDT

slide1

Roketkini.com


SOOK: Sudah tiba masanya rakyat di pedalaman Sabah melakukan perubahan kerana pemimpin sebelum ini gagal melaksanakan tugas untuk membawa pembangunan dan kemajuan ekonomi tempatan.

Dakwaan ini terbukti setelah dua penggal diterajui wakil rakyat yang sama, namun kawasan Sook dan Pensiangan jauh ketinggalan untuk menikmati kemudahan infrastruktur asas yang baik termasuk elektrik dan air bersih.

Lebih menyedihkan, kawasan Pensiangan kini menduduki di tempat kedua termiskin di Sabah selepas Pitas.

Demi pembangunan dan kemajuan rakyat kawasan ini, DAP Sabah mengorak langkah membuka sebuah lagi Pusat Khidmat Masyarakat DAP Pensiangan.

slide1
Lim Kit Siang ketika merasmikan Pusat Khidmat DAP Pensiangan.

Perasmian pusat khidmat itu turut menyaksikan penyerahan borang keahlian DAP dan penubuhan Ahli Jawatankuasa Penaja bagi tiga buah cawangan  iaitu DAP Cawangan Tulid, DAP Sool dan DAP Pekan Nabawan dengan jumlah keahlian 480 orang 29 Oktober baru-baru ini.

Majlis penyerahan borang disaksikan oleh Ketua Paerlimen DAP Lim Kit Siang dan Pengerusi DAP Sabah Stephen Wong Tien Fatt.

Dalam ucapannya, Pengerusi DAP Sabah Stephen Wong Tien Fatt telah mengumumkan hasrat DAP Sabah untuk meletakkan calonnya dalam Pilihan Raya Umum ke-14 bagi kawasan Parlimen Pensiangan dan Parlimen Keningau.

"Kami juga menyokong usul ahli DAP Sook untuk turut bertanding bagi Dewan Undangan Negeri Sook dan Tulid demi perubahan dan kemajuan rakyat di sini," kata Ahli Parlimen Sandakan itu.

Ketua Penyelaras DAP Pensiangan yang juga Pengarah Pendidikan Politik DAP Sabah, Adrian Banie Lasimbang, ketika menyampaikan taklimat berkata pusat khidmat tersebut telah pun mula beroperasi sejak Ogos 2016 manakala manakala satu lagi Pusat Khidmat DAP di Nabawan sudah beroperasi sejak Julai di kawasan tersebut.

"Penubuhan pusat khidmat ini adalah antara usaha DAP Pensiangan dan DAP Sabah untuk mempersiapkan jentera bagi Pilihan Raya Umum ke-14," kata Adrian.

Penyelaras DAP Sook, Clare Taunek berkata, DAP telah mula menjalankan aktiviti kemasyarakatan di Pensiangan sejak 2015 melalui program-program Impian Sabah.

"Kita telah menganjurkan program Kem Kesihatan, Projek  Bekalan Air Graviti, pembaikan bangunan balai raya, projek bekalan elektrik melalui micro hidro dan banyak lagi," ujar Clare.

Program DAP Sabah bersama Lim Kit siang terlebih dahulu berada di Mukim Bunga Raya yang terletak di Parlimen Keningau.

Dalam majlis itu, Kit Siang merasmikan projek air graviti yang dilaksanakan Impian Sabah dengan kerjasama penduduk di lima buah kampung mukim berkenaan.

Antara kampung yang mendapat manfaat dari projek ini adalah seperti Kampung Bunga Raya, Kampung Melidang, Kampung Kodop, Kampung Tonobon Baru, dan Kampung Na'aba.

Projek itu hanya akan menelan belanja RM250,000 dan bakal memberi manfaat kepada lebih kurang 1,500 penduduk.

"Projek kecil seperti ini memberi makna yang sangat besar kepada penduduk terutamanya yang tinggal di kawasan luar bandar yang masih belum mendapat sumber air bersih.

"Jika kerajaan betul-betul prihatin terhadap penduduk luar bandar, masalah seperti ini tidak sepatutnya berlaku, apatah lagi kes rasuah yang berlaku baru-baru ini dalam Jabatan Air Negeri," kata Kit Siang dalam majlis tersebut. -Roketkini.com 
Bekas pegawai BSI ganggu saksi dalam siasatan 1MDB

Posted: 01 Nov 2016 05:57 AM PDT

Oleh CNA
 
 


Seorang bekas pegawai bank swasta yang didakwa terlibat dalam urus niaga haram yang dikaitkan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dibicarakan di Singapura kerana mempengaruhi saksi-saksi utama dengan meminta mereka berbohong dan memusnahkan bukti.

Yeo Jiawei, perunding kekayaan di Bank BSI, ditahan pada bulan Mac lalu kerana penggubahan wang haram.

Pendakwa raya berkata, Yeo memainkan 'peranan utama' dalam penggubahan sejumlah wang berjumlah S$26 juta.

"Ini adalah kes terbesar pengubahan wang haram dikendalikan (Jabatan Hal Ehwal Komersial)," kata Timbalan Pendakwa Raya, Tan Kiat Pheng pada pembukaan perbicaraan Yeo - percubaan pertama seumpamanya yang dikaitkan dengan siasatan, merangkumi enam perundangan termasuk Switzerland dan Amerika Syarika bagi dana 1MDB.

Yeo dibicarakan atas empat pertuduhan menyalahgunakan proses keadilan.

Tujuh tuduhan pengubahan wang haram, penipuan dan pemalsuan yang telah dilakukan selama masa ini.

Mahkamah Daerah diberitahu apabila Yeo, 33, dibebaskan dengan jaminan satu hari selepas ditangkap pada bulan Mac, beliau didakwa telah menghubungi tiga saksi utama dan meminta mereka untuk berbohong kepada polis bagi melindungi diri dan firma miliknya, Bridgerock Investment.

Pada mesyuarat 27 Mac lalu di Swiss Club di Singapura, Yeo dikatakan telah meminta Kevin Michael Swampillai - pengarah perkhidmatan pengurusan kekayaan BSI - untuk berbohong kepada polis bahawa wang yang dipindahkan oleh Samuel Goh Sze-Wei ke Bridgerock Investment dan GTB Investment adalah pelaburan yang tulen.

Tetapi hakikatnya, pendakwa berkata, wang-wang tersebut telah disalurkan dari BSI dan pengurus dana yang tidak dinamakan dalam Bridgerock Investment dan GTB Investment - adalah syarikat yang dimiliki oleh Yeo dan Swampillai masing-masing.

Pada mesyuarat yang sama, Yeo didakwa meminta Goh untuk berbohong kepada polis bahawa pemindahan yang dilakukan adalah pelaburannya.

Selain daripada penglibatan beliau sebagai pekerja BSI, Yeo juga terlibat dalam urus niaga haram dalam haknya sendiri, dakwa pendakwa raya.

Yeo didakwa menggunakan Kumpulan Amicorp untuk memudahkan urus niaga ini.

Pada bulan Mac, Yeo didakwa memberitahu Jose Renato Carvalho Pinto, seorang pekerja Amicorp Group, untuk melupuskan komputer ribanya kerana mengandungi bukti urusan Yeo dengan kumpulan tersebut.

Beliau juga memberitahu Pinto tidak melakukan perjalanan ke Singapura supaya beliau tidak dipersoalkan oleh Jabatan Ehwal Perniagaan (CAD).

Yeo didakwa menghasut Pinto memberitahu rakannya Mun Enci Aloysius untuk berpura-pura tidak tahu jika ditanya oleh CAD tentang urusan Yeo dengan Amicorp Group.

Jika didapati bersalah memutarbelitkan perjalanan keadilan, Yeo menghadapi hukuman penjara sehingga tujuh tahun dan boleh juga denda.

Perbicaraan ke atas Yeo dijadualkan selama pada sembilan hari, mulai 31 Oktober hingga 7 November (tidak termasuk 4 November).

Lambaga Monetari Singapura (MAS) memerintah BSI menutup pejabatnya di Singapura pada Mei lalu berikutan 'melanggar keperluan anti pengubahan wang haram, pengawasan operasi pengurusan bank yang lemah dan salah laku kakitangan bank,'.

Lembaga itu juga merujuk enam daripada pengurusan kanan bank dan kakitangan di Singapura kepada pendakwa raya.

Setakat ini, tiga orang termasuk Yeo didakwa. - MalaysiaGazette

Tuduhan ditaja Soros: Bersih akan ambil tindakan undang-undang

Posted: 01 Nov 2016 05:51 AM PDT

MALAYSIA DATELINE
 
 
Bersih akan mengambil tindakan undang-undang terhadap tuduhan gabungan itu ditaja George Soros.Bersih akan mengambil tindakan undang-undang terhadap tuduhan gabungan itu ditaja George Soros.

Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) dijangka akan mengambil tindakan unang-undang berhubung tuduhan gabungan itu ditajaa oleh jutawan Amerika Syarikat, George Soros.

Pengerusi Bersih Maria Chin Abdullah berkata, pihaknya sedia disiasat ujarnya, gerakan gabungan itu ditaja oleh rakyat negara ini.

"Jika mereka mahu siasat kami, silakan. Setakat ini, untuk perhimpunan Bersih 4 dan 5, wang itu adalah dari orang ramai.

"Kami sedang berbincang dengan peguam kami. Tindakan akan kami ambil bergantung kepada apa yang peguam kami kata," katanya dalam sidang media diadakan hari ini seperti dipetik Malaysiakini.

Maria mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang juga menteri dalam negeri semalam, yang mengarahkan agar dakwaan bahawa Bersih, Merdeka Center dan Malaysiakini dibiayai Soros disiasat.

Satu dokumen yang didakwa dari jaringan geran antarabangsa, Open Society Foundation (OSF) mendakwa bahawa pengasasnya, Soros, mempunyai "kepentingan peribadi" dalam pilihan raya Malaysia.

Anggota Jawatankuasa Pemandu Brsih, Rama Ramananthan menegaskan bahawa dana Bersih adalah daripada orang ramai.

"Selepas Bersih 4.0, kami juga kata terdapat kira-kira 34,000 pemindahan ke akaun kami. Jadi kami sangat terbuka tentang perkara ini.

"Kami akan terbitkan akaun yang telah diaudit tidak lama lagi," kata Rama.

Walaupun Bersih tidak dinyatakan dalam dokumen OSF, New Straits Times (NST) dan The Malay Mail mengaitkan gerakan itu dengan Program Malaysia dalam laporan mereka.

Menurut NST, Maria berkata BERSIH menerima geran daripada OSF dan National Democratic Institute pada tahun 2010 dan 2011.

"Tetapi kami tidak menggunakannya untuk perhimpunan kami. Jumlah yang diberikan kepada kami hanya terdiri 11 peratus daripada dana yang diperoleh daripada orang ramai pada tahun 2011," Maria dilaporkan sebagai berkata.

Sejak itu, wang yang diperoleh adalah melalui sumber dalam negeri dan akaun Bersih adalah telus, kata Maria.

Kerajaan didesak turunkan harga minyak masak

Posted: 01 Nov 2016 05:49 AM PDT

ZIKRI ABDULLAH
 
 
Norashidah JaafarNorashidah Jaafar

Kenaikan mendadak harga minyak masak menjadikan suri rumah dan peniaga kecil wanita begitu tertekan dan amat berharap keputusan dikaji semula.

Timbalan Ketua  Sayap Wanita Amanah Kelantan Norashidah Jaafar berkata seluruh kumpulan wanita perlu menyatakan bantahan terhadap keputusan kerajaan ini dan perlu mendesak harga bahan utama masakan itu diturunkan segera.

"Minyak masak adalah keperluan yang amat sensitif kepada kaum wanita lebih-lebih lagi kepada yang berniaga makanan secara kecil-kecilan.

"Kepada mereka yang menjual goreng pisang dan kuih- muih yang kebanyakannya menggunakan minyak pastinya amat terasa dengan kenaikan ini," katanya ketika ditemui di pejabatnya petang tadi.

Kenaikan harga minyak ini katanya sudah pasti akan menyebabkan harga makanan yang dijual akan terpaksa dinaikkan.

"Kedua-dua pihak pembeli dan penjual akan menerima kesan dari kenaikan ini.

"Bagi penjual pula tentu akan kehilangan pembeli apabila ada yang tidak mampu menanggung kenaikan harga," katanya.

Bagi kebanyakan pembeli yang tiada pilihan katanya, beban kewangan akan bertambah akibat kenaikan harga yang semakin sukar dikawal.

Beliau berharap NGO-NGO wanita dan kumpulan-kumpulan pengguna lain segera bangkit bersama mendesak kerajaan mengambil tindakan membantu rakyat khususnya golongan wanita.

Angkatan Wanita Amanah (Awan) Kelantan katanya bersedia bekerjasama dengan mana-mana pihak yang mahu berusaha mendesak kerajaan bertindak menurunkan harga bahan asas itu.

PAS tidak terima jemputan sertai Kabinet bayangan PH

Posted: 01 Nov 2016 05:39 AM PDT

Oleh Azizul Osman
Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: PAS buat masa ini tidak dijemput untuk menyertai Kabinet bayangan Pakatan Harapan (PH), kata Ketua Dewan Pemuda PAS, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz.
 
Pun begitu, Nik Abduh berkata PAS tidak fikir PH akan menjemput parti itu untuk untuk menyertai Kabinet itu, sementelah tiada sebarang kerjasama antara mereka kecuali dengan PKR.
 
Malah, kerjasama PAS dan PKR hanya melibatkan urusan pentadbiran dalam kerajaan negeri Selangor, ujar Nik Abduh.
 
"Tidak ada (jemputan untuk sertai Konvensyen PH) sebab tidak ada hubungan (kerjasama). Kita tidak berhubung dengan Pakatan Harapan, hanya mempunyai hubungan dengan PKR sahaja," katanya di lobi Parlimen hari ini.
 
Setiausaha Sekretariat PH, Datuk Saifuddin Abdullah sebelum ini berkata senarai Kabinet bayangan akan dimuktamadkan pada konvensyen pertama PH, 12 November depan.
 
Nik Abduh bagaimanapun berkata, PAS belum membuat sebarang ketetapan jika PH menjemput parti itu untuk turut serta dalam senarai tersebut.
 
"Kita tidak fikir lagi (untuk tolak sekiranya ada jemputan). Tawaran itu tidak ada lagi sebab hubungan kita (hanya) dengan PKR. Jadi hubungan berkaitan dengan DAP dan PAN (Amanah) itu kita tidak layan sebab sudah putus hubungan dengan mereka.
 
"Saya tidak fikir begitu (PH akan jemput PAS sertai Kabinet bayangan PH)," katanya.
 
Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, pada Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) diletakkan selaku Timbalan Perdana Menteri 1 dalam Kabinet bayangan Pakatan Rakyat (PR).
 
Sementara Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri 2, dan Pengerusi PKR Sarawak Baru Bian selaku Timbalan Perdana Menteri 3.
 
PAS dalam Kabinet bayangan itu ditawarkan sembilan jawatan menteri penuh sementara 13 jawatan timbalan menteri.
 
PR kini sudah berkubur selepas PAS dan DAP bertegang urat perihal isu pelaksanaan hudud di Kelantan.
 
 

BERSIH hantar notis perhimpunan 19 November kepada polis

Posted: 01 Nov 2016 05:34 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
 
PETALING JAYA: BERSIH 2.0 telah mengemukakan notis 10 hari kepada polis, seperti dikehendaki di bawah Akta Perhimpunan Aman untuk mengadakan perhimpunan pada 19 November ini, menurut pemerhati pilihan raya itu.
 
Dalam satu kenyataan, ia berkata peserta perhimpunan akan bertemu di Dataran Maybank, Jalan Bangsar dan Masjid Negara sebelum berjalan ke Dataran Merdeka.
 
Katanya, perhimpunan itu akan bermula pada pukul 10 pagi dan berakhir pada pukul 6 petang.
 
Kira-kira 1,000 orang akan membentuk satu pasukan keselamatan dengan 80 kakitangan perubatan diletakkan dalam keadaan bersedia.
 
Notis untuk perhimpunan tersebut telah diserahkan ke balai polis di Bukit Aman, Kuala Lumpur, Brickfields dan Dang Wangi.
 
"BERSIH 2.0 akan membuat tindakan susulan dengan pihak polis pada minggu akan datang dan kami akan memberi kerjasama sepenuhnya kepada pihak berkuasa," kata kumpulan itu.
 
"Kami berharap pihak polis akan bekerjasama dengan kami dan menyediakan tenaga kerja dan anggota keselamatan pada 19 November," katanya.
 
BERSIH 2.0 berkata, ancaman keganasan tidak akan menghalang mereka daripada melakukan perarakan di jalan raya pada 19 November ini.
 
"Kita perlu bersatu demi memperjuangkan Malaysia yang lebih baik," katanya.
 
 

Harga bahan api naik, PAS saran kerajaan tetapkan harga siling

Posted: 01 Nov 2016 05:34 AM PDT

Oleh Shuhaniza Said
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Kerajaan sewajarnya menetapkan harga siling bahan api bagi mengelakkan rakyat terus terbeban dengan kenaikan harganya yang ditentukan berdasarkan sistem apungan terkawal.
 
Ketua Penerangan PAS Pusat, Nasrudin Hassan berkata, ini kerana sistem apungan terkawal akan sentiasa mendedahkan rakyat kepada kenaikan harga petrol secara berterusan.
 
Malah saran Nasrudin, kerajaan mesti menampung lebihan kos daripada harga siling tersebut dengan subsidi terhadap bahan api berkenaan.  
 
"Harga baru ini juga tidak bertepatan dengan harga semasa minyak mentah global yang berada pada purata harga AS$43.93 setong setakat ini dan bagi keseluruhan tahun 2016 ia diunjurkan berada pada purata harga AS$44.78 setong; dianggap masih rendah kerana berada di bawah paras AS$50 setong.
 
"Bahkan, harga bahan api ini meneruskan kejatuhannya hari ini selepas pengeluar bukan Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) tidak menyatakan sebarang komitmen untuk menyertai usaha mengehadkan paras output bagi meningkatkan harga bahan api itu.
 
"Jadi, mengapa Kerajaan masih menaikkan harga runcit bahan api ini?," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
 
Harga runcit petrol RON95, RON97 dan diesel masing-masing naik 15 sen seliter mulai hari ini (1 Novemver).
 
Harga runcit baru bagi RON95 ialah RM1.95 seliter dan RON97 pula RM2.30 seliter. Manakala harga runcit baru bagi diesel pula RM1.90 seliter. 
 
Dalam pada itu tambah Ahli Parlimen Temerloh itu lagi, kerajaan wajar mengkaji semula formula penentuan harga petrol dan diesel, dengan mengambil kira aspek perubahan harga minyak global, rizab penampan negara dan kadar inflasi tempatan sebagai faktor penentu.
 
"Sewajarnya, dalam keadaan rakyat terpaksa berjimat, kerajaan perlu lebih berhemat. 
 
"Selain dikaji saiz kabinet yang terlalu besar, setiap Menteri boleh menunjukkan teladan dengan pemotongan 20% gaji bulanan, serta memulangkan elaun minyak, tol, percutian, dan keraian, supaya mereka dapat merasai bebanan golongan bawahan," katanya lagi.  
 
Untuk rekod, kerajaan mengumumkan harga petrol RON95 dan diesel akan ditetapkan mengikut sistem pengapungan terkawal, bermula 1 Disember 2014. Sistem yang sama digunapakai untuk menentukan harga RON97 sejak Julai 2010.
 
Kerajaan berkata pelaksanaan apungan terkawal dalam menentukan harga bahan api runcit berasaskan harga minyak mentah dunia mampu memberi penjimatan sehingga RM 20 bilion setahun, yakni penjimatan tersebut boleh digunakan untuk pembangunan sosioekonomi negara.
 
 

Rafizi didenda RM 1,950 anjur Blackout 505

Posted: 01 Nov 2016 05:32 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli dan tiga yang lain masing-masing didenda RM1,950 selepas mengaku bersalah menganjurkan perhimpunan Blackout 505, tiga tahun lalu.  
 
Hakim Mat Ghani Abdullah mengenakan hukuman denda itu terhadap Rafizi; Ahli Parlimen Seremban, Anthony Loke Siew Fook; bekas Sekretariat PKR, Muhammad Adib Ishar dan ADUN Batu Burok, Syed Azman Syed Ahmad Nawawi.
 
Kesemua tertuduh mengaku salah atas pertuduhan pilihan pindaan iaitu sebagai penganjur perhimpunan Blackout 505, gagal menyertakan salinan persetujuan pemilik Padang Merbok, iaitu Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) pada 12 Jun 2013 kepada Ketua Polis Daerah Dang Wangi.
 
Mereka juga gagal memaklumkan pemberitahuan itu kepada pegawai yang menjaga daerah polis Dang Wangi, iaitu Asisten Komisioner Zainuddin Ahmad dalam tempoh 10 hari sebelum perhimpunan diadakan di Padang Merbok, Jalan Parlimen di sini, antara jam 2 dan 6 petang pada 22 Jun 2013. 
 
Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 9(1) Akta Perhimpunan Aman 2012 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 9(5) Akta sama, memperuntukkan hukuman maksimum denda RM10,000.
 
 

PAC mahu audit susulan terhadap 1BestariNet

Posted: 01 Nov 2016 05:26 AM PDT

MALAYSIA GAZETTE
Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) meminta Jabatan Audit Negara (JAN) melakukan audit susulan menyeluruh terhadap perkhidmatan 1BestariNet yang dikendali Kementerian Pendidikan.

PAC juga mahu JAN melaksanakan kajian keberkesanan projek 1BestariNet dan meneliti semua dokumen perjanjian kontrak bagi memastikan kepentingan kerajaan dilindungi.

"PAC memutuskan supaya JAN melakukan audit susulan secara keseluruhan berhubung sama ada perkara-perkara yang dibangkitkan JAN dibuat retifikasi kerana banyak perbelanjaan kerajaan meragukan," kata Pengerusi PAC Datuk Seri Hasan Arifin dalam kenyataan hari ini.

PAC juga akan melakukan lawatan ke sekolah bandar dan luar bandar bagi melihat sendiri pelaksanaan projek itu.

PAC hari ini membentangkan laporannya berhubung perkhidmatan 1BestariNet yang dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2013 Siri 3 dan dibentangkan di Parlimen pada 10 Nov 2014.

PAC mengadakan prosiding mengenai perkara itu tiga kali iaitu pada 17 Mac 2015, 8 April 2015 dan 16 Jun 2015.

Berdasarkan prosiding berkenaan, PAC membuat rumusan bahawa isu yang berbangkit adalah berpunca daripada kelemahan pengurusan kontrak.

"PAC tidak boleh menerima alasan yang dikemukakan Kementerian Pendidikan bahawa ia tidak sedar mengenai pekeliling berhubung 'Value Management Lab'," kata Hasan.

1BestariNet adalah inisiatif Kementerian Pendidikan bagi mengganti dan menambah baik sistem rangkaian teknologi komunikasi massa (ICT) di semua sekolah di negara ini berikutan penamatan perkhidmatan ICT SchoolNet pada 2010.

Dimulakan pada Mac 2011, Lembaga Perolehan Kementerian Pendidikan memutuskan 1BestariNet dilaksana dalam tempoh 15 tahun dengan anggaran peruntukan RM4.08 bilion bagi menyediakan kemudahan akses internet berkelajuan tinggi 4G dan platform pembelajaran maya kepada semua sekolah dalam tempoh itu.-- BERNAMA


Konvensyen UMNO cari mekanisme salur maklumat sampai ke akar umbi

Posted: 01 Nov 2016 05:24 AM PDT

 
 
Sidang media bersama Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Tan Sri Annuar Musa di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur. foto NOOR ASREKUZAIREY SALIM, 01 NOVEMBER 2016.
Sidang media bersama Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Tan Sri Annuar Musa di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur. foto NOOR ASREKUZAIREY SALIM, 
 
 
UMNO akan mengadakan mini konvensyen melibatkan kesemua ketua penerangan parti semua peringkat bagi memastikan tahap kesiapsiagaan menghadapi pilihanraya umum akan datang.

Ketua Penerangannya, Tan Sri Annuar Musa berkata, satu mekanisme dicari bagi memastikan jentera penyampaian sampai ke akar umbi melalui tanpa tersekat-sekat melalui satu blueprint.

"Isu yang datang bertali arus dan perlu diolah dan diperincikan. Justeru sebagai prelude Perhimpunan Agung UMNO kali ini kita cadang tubuh jawatankuasa mini konvensyen dengan modus operandi baharu.

"Kaedah baharu memastikan ada connectivity sama ada secara vertically dan horizontally..maklumat sampai ke cawangan dan masyarakat terus tanpa terputus seperti sebelum ini dan dari Perlis sampai ke Sarawak bagi menangani setiap isu yang berbeza," ujarnya semasa sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Ketua Penerangan UMNO di sini hari ini.

Annuar yang juga Ahli Parlimen Ketereh memberitahu, blueprint hasil mini konvensyen itu kelak dapat memberi fokus, sistematik dan dapat dilaksanakan pada tahun ini.

"Kita sedar kempen politik membenci, kita sedar ada orang mahu menjatuhkan Perdana Menteri kita melalui pembunuhan karakter yang dibuat secara rapi dari dalam dan luar.

"Politik tidak simple macam dahulu. Mereka (pembangkang) buat macam-macam untuk rebut kuasa dan bina persepsi negatif. Ahli UMNO kena sahut cabaran.. perang tetap perang," katanya lagi.

Terdahulu, Annuar melihat masih 'ada cahaya dihujung terowong' dalam soal memastikan 60 buah sekolah swasta Cina mematuhi dasar pendidikan negara seterusnya menjadi simbol integrasi kaum di negara ini.

"Selama ini, saya banyak rasa negatif mengenai sekolah swasta Cina tetapi apabila melawat dan mendengar sendiri penjelasan mereka, rasa positif semakin banyak dan nampak masih ada ruang perbincangan dengan sekolah swasta berkenaan.

Beliau sebelum itu mengadakan lawatan peribadi ke Sekolah Persendirian Cina Chung Hwa di Jalan Ipoh bersama Ketua Biro Pendidikan UMNO, Tan Sri Ibrahim Abu Shah.

Menurutnya, masalah utama ialah sekolah swasta Cina tidak mengajar Bahasa Melayu dan subjek Sejarah tidak memaparkan banyak sejarah negara ini.

"Kita boleh duduk berbincang tanpa menganggu keutamaan bahasa Cina yang diajar di sekolah berkenaan dan faham sensitiviti mereka," katanya sambil menganggap lebih banyak aktiviti turun padang akan dilakukan bagi memberi kefahaman kepada parti UMNO mengenai sesuatu masalah yang timbul pada masa depan.

"Bagi saya yang penting kita berjaya memecahkan tembok dan benteng salah persepsi mengenai sekolah swasta Cina sedangkan mereka merupakan rakan kongsi UMNO dalam usaha memerdekakan negara sejak dahulu lagi.

"Saya rasa lawatan itu berguna daripada perspektif pendidikan yang selama ini menjadi polemik tentang pensijilan sekolah jenis kebangsaan Cina, kami bertukar pandangan secara sihat tentang dasar dan kukurikulum

"Saya mendapati ia berfaedah dan patut dijadikan amalan supaya kesangsian diuruskan bukan dijadikan sentimen sensitif demi sensitif keuntungan politik jangka pendek," ujarnya.

Apa pun, sebarang hasil perbincangan itu akan dijadikan memorandum oleh parti dan dipanjangkan kepada kerajaan melaui Kementerian Pelajaran.--MalaysiaGazette


Tiada tindakan parti terhadap Ahmad Husni setakat ini - Annuar

Posted: 01 Nov 2016 05:20 AM PDT

 
 
Annuar Musa
Annuar Musa


Setakat ini parti tidak ada ada membincangkan sebarang tindakan terhadap bekas Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa berkata, Perdana Menteri yang juga Presiden UMNO juga tidak ada menyatakan apa-apa mengenai Ahmad Husni.

"Setakat ini.. tidak ada sebarang tindakan daripada UMNO, PM pun tak cakap apa-apa," ujarnya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat ketua-ketua penerangan parti dan sayap UMNO di sini hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas sama ada UMNO ada membincangkan sebarang tindakan terhadap Ahmad Husni selepas Ahli Parlimen Tambun itu mengkritik kerajaan berkaitan isu 1MDB di Dewan Rakyat baru-baru ini.

Ditanya mengenai Ahmad Husni yang diiringi pembangkang semasa memberi keterangan di balai polis, Annuar Musa secara sinis mengucapkan terima kasih kepada mereka.

"Terima kasihlah kerana mengiringi ahli parlimen dari BN. Nanti selalulah iring kami," seloroh Ahli Parlimen Ketereh itu.

Ahmad Husni juga merupakan bekas Bendahari UMNO itu bertindak meletakkan jawatan sebagai menteri dan ibupejabat UMNO selepas rombakan kabinet baru-baru ini.

Beliau juga menafikan dakwaan pembangkang yang mendakwa ahli parlimen mempunyai 100 peratus kekebalan di Dewan Rakyat dan boleh bercakap apa sahaja.

"Sebenarnya tidak. Ahli parlimen sebenarnya kekebalan terhad terhadap sesuatu perkara kerahsiaan seperti kalau menyentuh kedudukan Yang Dipertuan Agong dan suruhanjaya-suruhanjaya dibawahnya..tak boleh sewenang-wenangnya," ujarnya lagi.

Apa yang berlaku kepada Ahmad Husni apabila ada pihak membuat laporan polis dan beliau dipanggil bagi membantu siasatan.

Bagaimanapun, katanya, bukan sahaja Ahmad Husni malah bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas menteri, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal dibenarkan bercakap dan menyentuh pelbagai perkara di Dewan Rakyat.

Ia bukti sikap tolak ansur kerajaan termasuk Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

"Sekarang biar polis siasat dan proses itu kena berjalan dan jangan hina tugas polis," tegasnya sambil menyelar sikap pembangkang yang padanya pandai pandai sendiri menuduh, mendakwa dan menjatuhkan hukuman kepada dan akhirnya disaman dimahkamah seperti kes Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli.

Sementara itu, mengenai pendedahan George Soros terlibat dalam pembiayaian beberapa aktiviti menentang kerajaan, Annuar berkata, akhirnya ada bukti mengenainya selepas empat tahun didedahkan aktivis UMNO, Datuk Lokman Adam.

"Ia jadi perkara serius, beberapa tahun lalu ada personaliti buat telahan yang sama cuma tidak ada bukti.
Empat tahun lalu Lokman buat dakwaan dan baru kini ada bukti mengenainya. Ia perlu dipandang serius kerana melibatkan campur tangan asing yang banyak membuat pecaturan untuk menaikkan dan menurunkan pemimpin di sesebuah negara," katanya.

Justeru, kebimbangan seperti itu punca UMNO mahu satu akta digubal berkaitan sumbangan dana politik tetapi ditentang oleh parti pembangkang.

Mengenai dakwaan pemimpin UMNO masih dalam zon selesa berbanding pembangkang yang bekerja kuat memenangi pilihanraya umum, Annuar menganggap sebagai satu wake up call kepada parti.

"Saya pandang positif dakwaan itu walaupun berharap ia tidak benar. Jika kita masih berlenggang sahaja kita akan terima akibatnya (kalah pilihanraya)," katanya.--MalaysiaGazette


Baldi 'hadiah' Pemuda Umno kepada Selangor bertukar tangan

Posted: 01 Nov 2016 05:16 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Baldi yang diberikan Pemuda Umno kepada kerajaan negeri Selangor sebagai bantahan krisis air yang melanda negeri itu, diserahkan kepada wakil penduduk Pahang.
 
Penyerahan itu kata Exco Selangor, Elizabteh Wong adalah signifikan membuktikan bahawa Pahang sebenarnya mengalami masalah krisis air terbesar, buat masa ini.
 
"Di Pahang ada masalah air. Mereka tidak cukup air dan catuan air termasuk di Pekan terpaksa dibuat. Kami bersimpati dengan keadaan di Pahang.
 
"Di Selangor kita berjaya selesaikan isu air dan baldi ini diserahkan kepada Pahang supaya mereka tahu bahawa bukan di Malaysia ini cuma ada Selangor sahaja," katanya ketika menyerahkan sebuah baldi kepada wakil penduduk Pahang di lobi Dewan Negeri Selangor, di sini.
 
Pagi tadi, hampir 200 orang Pemuda Umno berkumpul di hadapan SUK sambil membawa baldi dan botol air sebagai protes kepada krisis bekalan air di Selangor.
 
Krisis itu berlarutan sejak September lalu hingga memaksa Loji Rawatan Air (LRA) Semenyih terpaksa ditutup beberapa kali dan menjejaskan lebih sejuta pengguna.
 
Elizabeth sebelum ini memberitahu pelbagai gerak kerja dan inisiatif dilakukan kerajaan negeri bagi mengatasi masalah bekalan air melibatkan LRA Semenyih.
 
Kerajaan negeri juga dilaporkan menuduh Umno Selangor sebagai mendalangi pencemaran air di Sungai Semenyih hingga memaksa LRA itu ditutup.
 
Umno Selangor menafikan tuduhan itu dan menggesa polis segera melakukan siasatan bagi membuktikan tuduhan itu.
 
Azmin mengesahkan Lembaga Urus Air Selangor (LUAS).
 
 

Muhyiddin akan beri keterangan di Bukit Aman minggu depan

Posted: 01 Nov 2016 05:12 AM PDT

Oleh Azizul Osman
Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengesahkan dirinya akan memberi keterangan kepada pihak berkuasa berhubung dakwaan membocorkan rahsia kerajaan ketika membahaskan Rang Undang Perbekalan 2017 di Dewan Rakyat minggu lalu.
 
"Dia (polis) ada panggil. Tapi jadualnya belum ditetapkan lagi (bila boleh beri keterangan). Dia ada bagi tarikh tapi lepas dirunding dia kata tunggu mungkin minggu depan, saya tidak tahu.
 
"Ada dia minta saya datang Bukit Aman," katanya di lobi Parlimen hari ini.
 
Muhyiddin antara tiga bekas menteri yang dipanggil Bukit Aman berhubung dakwaan membocorkan rahsia kerajaan.
 
Ahli Parlimen Pagoh itu akan disiasat di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 kerana mendedahkan rahsia kerajaan termasuk berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
 
Selain Muhyiddin, bekas Menteri Kewangan II, Datuk Seri Husni Hanadzlah dan bekas Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal juga dipanggil untuk disiasat berhubung isu yang sama.
 
"Nanti bila saya dipanggil saya akan jelaskan. Tidak di Parlimen," katanya.
 
 

[KEMASKINI] PH adakan konvensyen November depan untuk tonjol 'kesepakatan'

Posted: 01 Nov 2016 05:08 AM PDT

Oleh Azizul Osman
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Pakatan Harapan (PH) cuba menonjolkan parti-parti komponennya sebagai bersatu dengan mengadakan konvensyen kali pertama, 12 November depan, kata Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno, Datuk Shamsul Anuar Nasarah.
 
Namun, ujarnya rakyat kali ini tidak akan tertipu lantaran parti-parti dalam gagasan itu sering dilaporkan tidak bersefahaman dalam pelbagai isu.   
 
"Saya tidak nampak Pakatan Harapan boleh bersatu walaupun apa yang mereka lakukan kerana ideologi berbeza dan matlamat yang tidak sama. 
 
"Sudah tentu ideologi dan matlamat yang berbeza dan mempunyai kepentingan antara satu sama lain. Sebarang usaha untuk melakukan kesepakatan agak sukar," katanya di lobi Parlimen hari ini.
 
Shamsul yang juga Ahli Parlimen Lenggong berkata, bukan sahaja isu-isu kontroversi, pendirian bersabit siapa bakal perdana menteri PH pun hingga kini masih gagal dicapai sesama mereka.
 
"Saya cabar mereka tidak payah bincang isu lain, isu bagaimana menentukan calon Perdana Menteri sampai sekarang mereka tidak boleh tonjolkan. Yang kecil begitu pun kalau kita cabar mereka supaya bertanding atas satu lambang pun cukup. 
 
"DAP, PKR dan Amanah bertanding dibawah satu lambang, itu pun sampai hari ini mereka tidak boleh lakukan," ujar beliau.
 
PH sebelum ini menyatakan kesediannya untuk bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) untuk menumbangkan Umno Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya akan datang.
 
Namun PH dan PPBM masih belum sepakat untuk memilih siapakah calon perdana menteri, jika pembangkang berjaya membentuk kerajaan di Putrajaya kelak.
 
Malah PH sendiri menangguh pendirian mereka apabila ditanya perihal senarai Kabinet Bayangan gagasan itu. 
 
"Matlamat dan niat mereka sebenarnya berbeza sebab itu buatlah konvensyen pun saya tidak nampak perkara ini berlaku. Kalau ini pun tidak boleh mereka lakukan bagaimana mereka boleh menawarkan sesuatu yang lebih baik daripada kerajaan Barisan Nasional (BN). 
 
"Secara perbandingan kita lihat bagaimana BN yang dianggotai lebih 14 parti komponen mempunyai matlamat yang sama walapun mewakili kaum dan sebagainya," katanya lagi.
 
 

Minyak Naik, Bukti Kerajaan Tiada Duit !

Posted: 31 Oct 2016 04:49 PM PDT


 
OLEH MUHAMMAD FAEEZ BIN AZAHAR

Kenaikan harga minyak yang diumumkan untuk bulan November telah menzahirkan negara sedang mengalami krisis kewangan yang meruncing. Kenaikan bulan ini adalah tertinggi dalam tempoh tahun ini iaitu RON 95 berharga RM1.95 seliter, RON97 (RM2.30), dan diesel (RM1.90).

Harga baru yang diumumkan oleh kerajaan ini sudah pasti disambut negatif oleh masyarakat yang kini dalam keadaan yang sangat tertekan dengan kos kehidupan yang semakin meningkat. Kenaikan harga bahan bakar ini akan menyebabkan kenaikan harga-harga barangan berdasarkan keadaan dan pengalaman sebelum ini, ini akan menambahkan lagi bebanan rakyat khusunya golongan berpendapatan rendah dan sederhana. 

Biarpun Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak baru sahaja membentangkan belanjawan 2016, tidak sampai sebulan kerajaan telah membuktikan belanjawan yang dibentangkan itu tidak realistik kerana negara mengalami krisis kewangan. Kerajaan sendiri menunjukkan kepada masyarakat bahawa belanjawan negara untuk tahun 2016 tempang dan sukar untuk dilaksanakan.

Rakyat baru sahaja dimomokkan dengan belanjawan yang 'enak' di mata masyarakat, ini termasuklah pengumuman kenaikan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) dan sebagainya. Belum sempat rakyat 'menikmati' bantuan tersebut, poket rakyat telah 'dicuri' melalui kenaikan harga minyak.

Rakyat perlu melihat kenaikan harga minyak ini sebagai bukti kerajaan yang ada pada hari ini tidak lagi memikirkan kepentingan rakyat, sebaliknya membuat kerja mudah untuk mendapatkan dana dengan menaikkan harga minyak!

MUHAMMAD FAEEZ BIN AZAHAR
Pengarah Komunikasi
Pemuda Parti Amanah Negara (AMANAH)
Negeri Perak