Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:51 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


BAJET OLEH MENTERI KEWANGAN TERBURUK 2016, MEMANG PATUT PUN KELUAR DEWAN!!

Posted: 22 Oct 2016 10:25 AM PDT

Walaupun cuba diberi gambaran buruk dengan pelbagai label dan gelaran, tindakan Ahli-Ahli Parlimen pembangkang meninggalkan dewan ketika Najib Razak sedang membentangkan Bajet 2017, sebenarnya adalah sesuatu yang wajar dan penuh intergriti.

Insiden bermula dengan Najib sendiri yang tidak menyedari dan bagaikan lupa diri bahawa berdirinya beliau membentangkan bajet tersebut adalah atas kapasiti sebagai Menteri Kewangan dan bukannya sebagai Presiden UMNO atau Pengerusi BN.

Beliau seharusnya menumpukan ucapannya hanya untuk kepentingan rakyat dan negara, bukannya seperti berucap dalam kempen pilihanraya atau di atas pentas Perhimpunan Agung UMNO.

Mengambil banyak masa untuk mencela dan menghentam wakil pembangkang ketika membentangkan bajet untuk faedah 30 juta rakyat, lebih-lebih lagi dengan dakwaan sandiwara dan pengkhianat, adalah sesuatu yang di luar kebiasaan dan terbabas daripada landasan yang sewajarnya.

Menyindir sikit-sikit atau melemparkan kata-kata sinis kepada pihak pembangkang dengan nada bergurau dan sambil tersenyum sepertimana yang biasa dilakukan oleh Tun Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim ketika mereka membentangkan bajet masing-masing suatu ketika dahulu, memang merupakan lumrah yang dapat diterima umum.

Malah, jika kita imbas kembali, sindiran dan kata-kata sinis Tun Mahathir dan Anwar kepada pembangkang ketika itu semuanya dapat diterima dengan senyum ketawa oleh Ahli-Ahli Parlimen pembangkang.

Ini kerana mereka sedar ia sekadar guaraun untuk menceriakan suasana semata-mata.

Tetapi Najib bukan saja mengambil banyak masa untuk menyerang pembangkang, malah serangan dan hentamannya tidak ubah seperti pengkhutbah yang pincang.
Read More / Baca Lagi >>

Pemansuhan bajet pampasan tol bermakna kadar tol lebuhraya akan naik

Posted: 22 Oct 2016 10:21 AM PDT

Berita buruk tidak diumumkan kepada rakyat kerana pilihanraya sudah dekatBerita buruk tidak diumumkan kepada rakyat kerana pilihanraya sudah dekat
Rakyat Malaysia berasa senang hati (feel good) dengan bajet yang dibentangkan oleh Perdana Menteri semalam, itu kerana beliau hanya mengumumkan berita baik sahaja. Berita buruk tidak diumumkan kepada rakyat kerana pilihanraya sudah dekat.
"Salah satu berita buruk, yang pada khemat saya paling teruk adalah kadar tol yang mungkin dinaikan secara mendadak tahun 2017," kata Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin dalam satu kenyataan hari ini.
Menurutnya, selama ini setiap tahun, kerajaan telah sediakan sejumlah peruntukan di bawah Maksud Bekalan 27 - Kementerian Kerja Raya 080100 Bayaran Pampasan Tol. Pada Bajet 2015, kerajaan sediakan RM 459 juta untuk tujuan tersebut.
"Untuk Bajet 2016, kerajaan sediakan RM 593 juta untuk Pampasan Tol.
"Ekoran daripada pampasan ini, kadar tol 8 lebuhraya yang sepatutnya naik pada Januari 2016, belum dinaikan sehingga sekarang.
"Mengikut Menteri Kerja Raya juga, selama 25 tahun kebelakangan ini, kerajaan telah membayar pampasan sebanyak RM 4.07 billion kepada 28 lebuhraya di seluruh Negara.
"Untuk bajet 2017, Bekalan 27 - Kementerian Kerja Raya 080100 Bayaran Pampasan Tol sudah "hilang" atau dibatalkan. Ini menimbulkan banyak persoalan dan saya minta Menteri YB Datuk Seri Fadilah Yusof menerangkan kepada rakyat secepat mungkin," katanya.
Beliau menjangkakan bahawa kerajaan telah membuat keputusan untuk tidak membayar pampasan kepada pengusaha lebuhraya dan akibat daripada itu, kadar lebuhraya akan dinaikan.
"Saya tidak pasti berapa lebuhraya yang akan menuntut supaya kadar tol dinaikan pada tahun 2017.
"Yang sudah pasti, mengikut kenyataan Menteri YB Datuk Seri Fadilah Yusof, bahawa kerajaan sedang berunding dengan beberapa lebuhraya termasuk lebuhraya utara selatan," katanya.
Beliau mahu menteri memberi penjelasan yang berterus terang kerana rakyat dan terutamanya syarikat-syarikat sedang membuat bajet dan pelan kewangan mereka sekarang.
Read More / Baca Lagi >>

Polis pisahkan konvoi Bersih, Baju Merah di Kapar

Posted: 22 Oct 2016 10:19 AM PDT

Sementara itu, di Johor, kumpulan Baju Merah dilaporkan menahan konvoi Bersih sebelum bersetuju memberi laluan kepada mereka.
polis_bersih_merah_60013
PETALING JAYA: Konvoi Bersih dalam melalui Kapar, Selangor tanpa sebarang insiden tidak diingini hari ini, menerusi pemerhatian polis yang memastikan mereka tidak bertembung dengan penyokong Baju Merah.
Bagaimanapun, di Johor dilaporkan konvoi Bersih ditahan kumpulan Baju Merah di jalan antara Batu Pahat menghala ke Muar.
Dilaporkan, konvoi itu kemudiannya meneruskan perjalanan selepas perbincangan diadakan antara pemimpin kumpulan berkenaan.
Konvoi hari ini berbeza dengan demonstrasi pada minggu lalu di Kuala Selangor, ketika 2 wartawan dan juruvideo The Star serta wartawan Malaysiakini diganggu penunjuk perasaan anti Bersih.
Konvoi di Kapar hari ini selamat tiba di pejabat PKR bandar itu kira-kira jam 2.30 petang, menurut Star Online.
Polis mengepung jalan untuk memastikan mereka terpisah daripada penyokong Baju Merah, yang turut disertai Ketua Umno Bahagian Sungai Besar Datuk Jamal Yunos.
Peserta konvoi kemudian memandu keluar, kembali kira-kira jam 3 petang dengan kedua-dua kumpulan bersurai secara aman kira-kira sejam kemudian.
Read More / Baca Lagi >>

Ludah tangan saya dulu, Khairuddin cabar Jamal

Posted: 22 Oct 2016 10:18 AM PDT

Bekas naib ketua Umno Bahagian Batu Kawan berkata tindakan Datuk Jamal Yunos yang mahu meludah tangan Tun Dr Mahathir Mohamad menyebabkan bangsa Melayu nampak "haprak".
khairuddin-abu-hassan_jamal_600
PETALING JAYA : Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan mencabar Datuk Jamal Yunos meludah tangannya terlebih dulu sebelum meludah tangan Tun Dr Mahathir Mohamad.
Bekas pemimpin Umno itu berkata tindakan ketua gerakan Baju Merah yang mahu meludah tangan bekas perdana menteri itu mengaibkan, memalukan dan menyebabkan bangsa Melayu nampak "haprak".
"Saya tidak pernah kurang ajar dengan mengatakan mahu meludah muka atau tangan (Datuk Seri) Najib Razak. Ini budaya samseng dan haprak Jamal Yunos yang keseluruhan bangsa Melayu tidak boleh terima sama sekali," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Bagaimanapun, Khairuddin memuji tindakan Jamal itu kerana ia akan membuatkan rakyat negara ini lebih membenci Umno dan BN dan bakal terkubur selepas Pilihan Raya Umum ke-14.
Terdahulu, Jamal yang juga ketua Umno Bahagian Sungai Besar dilaporkan meluahkan rasa kesalnya kerana bersalaman dengan Dr Mahathir dan mencium tangan bekas perdana menteri itu sebelum ini.
Jamal berkata tingkah laku Dr Mahathir tidak wajar bagi seorang negarawan yang sudah berusia dan akan meludah tangan beliau jika bertemu dengannya sekarang, menurut Malaysiakini.
Katanya, parti baharu Dr Mahathir, Parti Pribumi Bersatu Malaysia juga tidak akan mampu mengumpul sokongan Melayu untuk pembangkang dan mengadakan himpunan jalanan Bersih 5 di Kuala Lumpur pada 19 November depan.

Jamal kesal cium tangan Dr Mahathir

Posted: 22 Oct 2016 10:17 AM PDT

Katanya, beliau akan meludah di tangan bekas perdana menteri itu jika berpeluang bertemunya sekali lagi.
jamal_mahathir_600
PETALING JAYA: Datuk Jamal Yunos yang mengetuai gerakan Baju Merah meluahkan rasa kesalnya kerana bersalaman dengan Tun Dr Mahathir Mohamad dan mencium tangan bekas perdana menteri itu.
Ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu berkata tingkah laku Dr Mahathir tidak wajar bagi seorang negarawan yang sudah berusia dan akan meludah tangan beliau jika bertemu dengannya sekarang, menurut Malaysiakini.
Jamal berkata parti baharu Dr Mahathir, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) tidak akan mampu mengumpul sokongan Melayu untuk pembangkang dan mengadakan himpunan jalanan Bersih 5 di Kuala Lumpur pada 19 November depan.
"Saya bukan rasis, tetapi Bersih 5 sekali lagi akan disertai 'Cina DAP' yang 'biadap dan sombong'," katanya dipetik sebagai berkata.
Satu lagi kumpulan anti Bersih, Pertubuhan Jati Malaysia dilaporkan mendesak kaum India dan Cina menyertai Baju Merah sebagai bantahan terhadap Bersih.
Himpunan Bersih 5 yang akan diadakan untuk mendesak peletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan menggesa pilihan raya yang adil
Jamal ditahan reman 2 hari pada minggu lalu untuk membantu siasatan kes membabitkan perkelahian penyokong anti Bersih di Kuala Selangor.
Beliau berkata Baju Merah akan mengadakan demonstrasi balas besar-besaran terhadap Bersih 5 di Dataran Merdeka pada 5 November.

Belanjawan Najib cipta sejarah penuh provokasi politik – Azmin

Posted: 22 Oct 2016 04:14 AM PDT

BANTING, 22 OKT: Pembentangan Belanjawan 2017 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak penuh dengan elemen provokasi dan politik melampau, kata Timbalan Presiden KEADILAN, Dato' Seri Mohamed Azmin Ali.
Tanpa memberi tumpuan terhadap pembangunan dan kebajikan rakyat secara menyeluruh, Mohamed Azmin berkata Perdana Menteri gagal membuat perancangan secara komprehansif mengenainya.
"Ini bukan Belanjawan yang dibuat secara komprehansif dan ini kali pertama Belanjawan negara dipolitikkan dan kita tidak nampak satu inisiatif bersungguh untuk bantu rakyat.
"Soal rasuah dan penyelewengan tidak disebut dan tidak dikaitkan langsung dalam pembentangan Belanjawan Perdana Menteri.
"Seharusnya Belanjawan ini bukan sekadar merangkumi aspek pertumbuhan sahaja, tetapi ia merangkumi urus tadbir negara yang perlu dipimpin secara bertanggungjawab," katanya yang juga Dato' Menteri Besar Selangor.
Beliau bercakap kepada pemberita ketika ditemui pada program Selangor Agrofest di perkarangan tempat letak kereta Pantai Morib di sini, petang ini.
Jumaat lalu, Perdana Menteri membentangkan Belanjawan 2017 yang disifatkan komponen pembangkang sebagai tidak realistik susulan kegagalan urustabir pentadbiran Najib.
Read More / Baca Lagi >>

BAJET NAJIB DAH JADI TAHI TELINGA KEPADA KEPADA TELINGA RAKYAT

Posted: 22 Oct 2016 03:27 AM PDT

Saya bukan pakar dalam bidang kewangan jadi tidak layak untuk mengulas Bajet 2017 yang dibentang Menteri Kewangan yang juga Perdana Menteri Najib Razak semalam. Kita serahkan kepada pakar penganalisis ekonomi dan kewangan untuk membuat ulasan dan sorotan.
Tentu pula pakar ini tidak sependapat dan berbeza pandangan dan analisa. Ia tergantung kepada kapasiti dan kedudukan mereka. Pakar-pakar yang berjawatan dan ada kepentingan diri dengan kerajaan tentu akan memberi ualasan yang memuaskan hati pembentangnya. Memuji memuja bajet Najib sebagai baik dan berpandangan jauh, berjiwa rakyat dan sebagainya.
Manalaka mereka yang kurang senang dan tidak setuju dengannya sudah muak dengan gula-gula manisan ditabur Najib pada setiap kali pembentangan bajet, akan melontar kritikan dan sindiran sinis kepada bajet Najib itu. Apapun mereka tetap juga mengulas tetapi dalam laras yang negatif.
Mudah sahaja untuk mengenali dua golongan ini. Penganalisa yang disiarkan oleh media massa PB atau membuat ulasan langsung dalam tv, adalah mereka yang berjawatan dan berkepentingan diri. Mereka adalah propagandis kerajaan yang sanggup menyembunyikan kebenaran dalam poket. Bila dengar ualasan mereka kita jadi seronok tetapi hakikatnya kosong, retorik.
Jika mereka sarjana, mereka tidak akan diangkat menjadi Prof Madya atau Prof sekiranya mereka berkata benar berdasarkan teori dan pengalaman mereka. Dalam hal ini jarang mereka akan melihat kepada situasi semasa dan realiti kehidupan rakyat. Jadi mereka terpaksa bercakap mengikut irama yang dimainkan walaupun mereka tidak tahu seni kata.
Manakala mereka yang membuat ulasan dari media alternatif atau bercakap dalam blog dan media peribadi di pentas forum bebas adalah mereka yang sudah muak dengan Najib. Pandangan mereka sangat negatif sehinggakan sukar untuk mencari setitik pun kebaikan dari bajet itu. Tetapi mereka ini bagi saya lebih boleh dipercayai daripada golongan pembodek tadi. Mereka ada integriti dan tidak melacurkan pengetahuan yang ada. Mereka tidak menjahit poket dengan benang kerajaan.
Saya dah katakan saya tidak mengulas angka dan unjuran yang Najib bentangkan itu. Bagi saya yang jahil ini, bajet Najib untuk tahun depan sama dengan bajet Najib tahun 2016, 2015 dan 2014. Yang berubah ialah angka-angka dan muka surat sahaja. Najib tetap mengulangi mauduk yang sama. Janji-janji palsu yang disapu cat baharu.

Perubahan paling ketara jika diperhatikan masa pembentangan bajet itu hanya baju Melayu Najib pakai dari biru kepada hijau muda dari hijau muda kepada pink dan bervariasi. Itu sahaja. Seolah-olah  bagi Najib pakaian dan penampilan lebih penting daripada isi dan hakikat bajet.
Dalam tilikan saya kelainan dalam bajet Najib kali ini kehebatan Najib memanipulasian beberapa isu. Tampak sangat sikap dan tindakan ini menunjukkan Najib terdesak. Bajet bukan lagi fakta atau solusi untuk menyelesaikan masalah rakyat dan membangkitkan semangat ekonomi, tetapi tempat untuk dia menjaja murah kehebatan dirinya yang tidak hebat di samping untuk memburukkan oposisi.
Read More / Baca Lagi >>

HARTA, KUASA & WANITA PUNCA KERUNTUHAN ROM – SAMA DENGAN NAJIB?

Posted: 22 Oct 2016 03:25 AM PDT

Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Razak membentangkan Belanjawan 2017 hari ini.
Saya ambil maklum dan baca mengenainya di sana sini, tetapi berasa belum berkemampuan dan berinspirasi untuk mengulas mengenainya.
Muse – sumber ilham – saya pun tidak begitu bersemangat menyalakan obor kreativiti saya mengenai bajet tersebut.
Saya harap muse (dibunyikan "mius") para pelawat dan pembahas lebih sedia bekerjasama, jadi bolehlah berbahas dengan tuntas.
Saya sediakan ruang untuk tujuan itu di sini. Tetapi kalau muse saudara dan saudari juga kurang memberi kerjasama, boleh lawati laman ini.
Dalam mitos Greek dan Rom, Muse adalah sembilan puteri Zeus dan Mnemosyne yang dikatakan menjaga hal-hal berkaitan seni dan sains.
Tidak hairanlah muse saya lebih cenderung mengheret saya ke arah sejarah, mitos dan legenda Rom. Mereka merujuk kepada saat-saat genting tamadun Rom apabila Julius Caesar mula berkomplot merampas kuasa untuk mengisytiharkan dirinya diktator.
Di kalangan pembesar Rom yang menentang cita-cita Caesar itu adalah pemikir Marcus Tullius Cicero.
Izinkan saya berkongsi dengan para pembahas dan pelawat sekalian satu perenggan dalam buku Dictator oleh novelis Inggeris Robert Harris seperti berikut: "Perhubungan di antara Terentia dengan Cicero lebih beradab, selain satu hal rumit yang menjadi punca ketegangan sepanjang perkahwinan mereka – wang. Berbeza dengan Cicero, Terentia mengalu-alukan pelantikan suaminya sebagai gabenor. Dia melihatnya sebagai peluang keemasan untuk mengumpul kekayaan. Malah dia membawa bersama ketua orang suruhannya, Philotimus dalam perjalanan ke selatan supaya Cicero boleh memanfaatkan kepandaian Philotimus memeras keuntungan. Cicero menangguhkan perbualan dengan Terentia, tetapi Terentia terus membebel hinggalah ke hari terakhir mereka bersama apabila Cicero hilang sabar.
"Ketaasuban awak dengan mencari kekayaan sangat-sangat tidak kena tempat.
"Keborosan awak membelanjakan wang tidak memberikan saya banyak pilihan," katanya.
Cicero berhenti seketika bagi mengawal kemarahannya dan cuba menjelaskan kepada Terentia dengan lebih tenang. "Awak nampaknya tidak faham yang orang macam saya tidak boleh mengambil risiko melakukan tindakan salah. Musuh-musuh saya sedang menunggu peluang untuk mendakwa saya atas tuduhan rasuah."
Read More / Baca Lagi >>

Tak murtad kalau tak undi BN, kata Ratu Naga

Posted: 22 Oct 2016 03:21 AM PDT


Syarul Ema Rena Abu SamaSyarul Ema Rena Abu SamaBlogger Syarul Ema Rena Abu Samah atau lebih dikenali sebagai "Ratu Naga" yang menyertai PKR hari ini menegaskan tidak murtad jika seseorang itu tidak mengundi BN.
Beliau yang mendakwa dianiaya Umno BN berkata, sudah tiba masanya beliau dan seluruh rakyat berkorban untuk mengalahkan BN dan menggantikan parti itu dengan parti yang lebih baik.

"Kalau dulu saya dan kita semua boleh berkorban demi pertahankan BN yang kita percaya bagus untuk rakyat tapi hakikat kini BN sedang aniaya kita, apa kata kita berkorban kalahkan BN yang suka aniaya kita ini dan gantikan yang lebih baik. Percaya pada balasan Tuhan, tak murtad kalau tak undi BN," tulisnya di facebook selepas beberapa jam menyerahkan borang bagi menyertai PKR kepada ketua wanita PKR, Zuraida Kamaruddin.

Ema yang mula mendapat perhatian selepas berseteru dengan bekas anggota PKR Badrul Hisham Saharin atau CheGU Bard Jun lalu juga berkata, untuk melakukan sesuatu tidak memerlukan seseorang itu memegang apa-apa jawatan.

"Nak buat semua pekara tak perlu pegang apa-apa jawatan. Niat dah cukup, saya tak nampak salah jika golongan teraniaya diberi perhatian, seperti mana saya di anaiaya Umno," katanya lagi.

Sebelum itu, dalam sidang media penyerahan borang itu, Ema berkata beliau menyertai PKR bagi menebus keterlanjurannya terhadap parti itu.

Ema berkata, beliau memilih PKR berbanding parti pembangkang yang lain kerana beliau melakukan banyak kesilapan terhadap parti itu.

"Bagi saya sama ada masuk parti PKR, DAP atau pembangkang tidak penting. Saya banyak kesalahan pada PKR, saya nak baiki ketelanjuran saya," katanya.

Sementara itu, Zuraida menyifatkan tindakan Ema itu sebagai langkah positif untuk membantu sayap parti itu.
Read More / Baca Lagi >>

Nik Abduh : Ahli Parlimen tiada hak ganggu ucapan PM

Posted: 22 Oct 2016 03:19 AM PDT

KOTA BHARU - Ketua Pemuda Pas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz menegaskan ahli Parlimen perlu bersikap profesional, terutama ketika berada dalam pembentangan Bajet.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas itu berkata, kekecohan yang berlaku ketika mana Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membentangkan Bajet 2017 tidak sepatutnya terjadi kerana ia merupakan masa dan ruang yang diperuntukkan khusus kepada perdana menteri.
Nik Abduh Nik Abdul Aziz Dalam masa yang sama katanya, Yang Di Pertua Dewan telah berusaha bersungguh-sungguh membawa penambahbaikan dalam perjalanan Dewan agar lebih mulia dan dihormati.
"Pembentangan Bajet adalah hari besar untuk negara dan rakyat. Ia adalah hari dan masa khas untuk Perdana Menteri  berucap membentangkan Bajet.
"Tiada hak untuk mana-mana ahli parlimen mengganggu ucapan beliau yang penting itu walaupun wujud sindiran dan kecaman olehnya terhadap pembangkang,"katanya.
Beliau berkata demikian ketika mengulas tindakan ahli Parlimen pembangkang mengganggu ucapan Perdana Menteri dan bertindak keluar Dewan ketika ucapan bajet sedang berlangsung.
Tindakan itu bagaimanapun tidak dituruti oleh Ahli Parlimen Pas.
Sehubungan dengan itu, Nik Abduh mahu wakil rakyat yang diberikan peluang untuk membahaskan Bajet itu nanti menggunakan kesempatan yang diberikan dengan baik tanpa  perlakuan tidak profesional.
"Saya harap ia digunakan sebaik-baiknya oleh semua ahli parlimen tanpa membazirkan masa dengan perlakuan yang tidak profesional yang hujungnya mematikan masa dan peluang ahli-ahli parlimen yang di giliran akhir mengambil bahagian perbahasan dengan sempurna.,"katanya.

Adakah Bajet 2017 tunjukkan PRU tahun depan?

Posted: 22 Oct 2016 02:48 AM PDT

Dengan pengumuman Bajet 2017, terdapat banyak spekulasi bahawa ia akan menjadi belanjawan pilihan raya.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, pada akhir ucapan beliau di parlimen semalam juga menggambarkan perkara itu.
"Kerajaan Barisan Nasional dengan izin Allah jua, yakin dan percaya bahawa, angin kemenangan besar Pilihan Raya Negeri Sarawak, yang telah berpuput-puput bayunya ke Pilihanraya Kecil di Sungai Besar dan Kuala Kangsar, akan mula meniup obor perjuangan yang kami yakin dan percaya, hari demi hari.
"Insya-Allah dengan kehendak Yang Maha Berkuasa, akan membawa pula kemenangan besar di Pilihan Raya Umum Ke-14 kepada kerajaan Barisan Nasional, Insya-Allah," katanya.
Dalam Bajet 2013, Najib juga membuat rujukan kepada Pilihan Raya Umum ke-13.
Tetapi ia harus diperhatikan bahawa 2013 juga merupakan tarikh akhir untuk pilihan raya umum. Manakala pilihan raya umum akan datang mesti diadakan sebelum Jun 2018.
Ketika ucapan Najib menambah kepada gembar-gembur pilihan raya umum tahun depan, peruntukan yang disediakan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pula menunjukkan sebaliknya.
Di bawah Bajet 2017, SPR akan menerima peruntukan sebanyak RM48.6 juta.
Sebagai perbandingan, SPR diperuntukkan RM150.6 juta di bawah Bajet 2016 dan jumlah itu hanya untuk menjalankan pilihan raya negeri Sarawak.
Bagi PRU ke-13, RM461.1 juta diperuntukkan kepada SPR di bawah Bajet 2013.

Jamal tuduh penunggang BERSIH, media diserang BERSIH sendiri

Posted: 22 Oct 2016 01:57 AM PDT

Dalam kenyataan mengejutkan, pemimpin Baju Merah Datuk Seri Jamal Md Yunos berkata, lelaki yang menyerang penyokong BERSIH di Sabak Bernam dan mengasari petugas media di Kuala Selangor sebenarnya adalah daripada BERSIH.
"Saya ingin menyatakan bahawa kekerasan adalah provokasi daripada BERSIH.
"Apa yang berlaku di Sabak Bernam, penunggang berbaju kuning yang diterajang dari belakang itu adalah diupah oleh BERSIH dengan pakai T Shirt sama seperti yang kami pakai. Boleh didapati di mana-mana," kata Jamal.
Ditanya mengenai kekasaran terhadap wartawan minggu lalu, Jamal berkata bahawa ia juga adalah daripada BERSIH.
 Bercakap kepada media selepas perhimpunan balas menentang konvoi BERSIH di Kapar, Jamal berkata beliau tidak akan terkejut jika BERSIH tiba-tiba "diserang" oleh penyamar yang memakai T-shirt merah.
Kumpulan Baju Merah itu berkumpul di sebuah stesen minyak dekat pejabat PKR Kapar di mana BERSIH mengakhiri konvoi mereka.
Kedua-dua kumpulan bersurai pada pukul 3.30 petang secara aman dan tanpa kejadian tidak diingini.

Konvoi BERSIH 5 diganggu di Johor, namun 'settle' boleh lalu

Posted: 22 Oct 2016 01:39 AM PDT

Individu yang terajang 'biker baju kuning' diupah BERSIH, dakwa Jamal

Posted: 22 Oct 2016 01:35 AM PDT

"Kalau jumpa Mahathir, saya ludah tangan dia," amaran Jamal

Posted: 22 Oct 2016 12:59 AM PDT

"Terima kasih PAS tidak sertai BERSIH 5," kata Jamal

Posted: 22 Oct 2016 12:54 AM PDT

BERSIH 5 berjaya serah obor simbolik di Kapar

Posted: 22 Oct 2016 12:54 AM PDT

Menangani ketaksuban perkauman dan agama dengan Sosial Demokrasi

Posted: 22 Oct 2016 12:40 AM PDT

hamidi
"Ideologi dari segi politik secara umumnya seperti kompas atau GPS, sebagai penanda arah. Bagi DAP, kami tidaklah menyembah ideologi. Ia adalah jalan menuju matlamat," kata Wan Hamidi dalam sesi dialog.
Perlembagaan Persekutuan tidak sama sekali menghalang DAP untuk terus memperjuangkan demokrasi sosial yang berteraskan kebebasan, keadilan dan solidariti dalam masyarakat majmuk Malaysia.
Malah, DAP dalam Deklarasi Shah Alam 2012 juga telah mengulangi pendirian dan komitmennya untuk mendaulatkan sepenuhnya Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi negara.
Bagaimanapun, DAP sering mendapat tohmahan puak pelampau perkauman dan agama dengan tuduhan melulu kononnya DAP berpegang kepada ideologi komunisme.
Mengulas perkara tersebut Pengarah Eksekutif Jabatan Pendidikan Politik DAP Kebangsaan Wan Hamidi Hamid berkata, ideologi Sosial Demokrasi sangat jauh berbeza dengan komunisme.
"Tanpa membohongi siapa-siapa, lahirnya Sosial Demokrasi itu ialah asalnya daripada ideologi progresif Marxisme.
"Marxisme itu berkembang kepada pelbagai ideologi sosialisme yang ada," kata beliau dalam sesi dialog dan pelancaran buku Asas Sosial Demokrasi di Perpustakaan REFSA dekat sini baru-baru ini.
Menurutnya DAP memilih ideologi Sosial Demokrasi kerana ia merupakan ideologi paling moderat dalam sosialisme.
"Dalam erti kata lain kita terima pasaran tetapi kita takkan benarkan pasaran 'membeli' kita, (we do not let the market dictate us) kerana kita tidak mahu rakyat, pekerja dan pengguna ditekan oleh pasaran.
"Kalau ikut sejarah DAP, asalnya tahun 1966, 50 tahun dulu, ideologi kita demokratik sosialisme. Iaitu sosialisme yang demokratik. Iaitu sosialisme yang menolak komunisme, menolak diktator, dan menganggap demokrasi itu penting. Itu dia, kemudian pada 2006-2007 kita pinda perlembagaan parti untuk luaskan lagi tanpa meninggalkan prinsip itu," jelasnya yang juga pengetua Sekolah Demokrasi.
Wan Hamidi berkata ideologi itu amat penting kerana ia merupakan penanda arah kepada sesebuah organisasi mahupun parti politik untuk mencapai objektif perjuangannya.
"Ideologi dari segi politik secara umumnya seperti kompas atau GPS, sebagai penanda arah. Bagi DAP, kami tidaklah menyembah ideologi. Ia adalah jalan menuju matlamat.
"Ideologi Sosial Demokrasi, secara umum terbina di atas nilai asas freedom, justice and solidarity. Di dalamnya terkandung tentang keadilan, persamaan hak, peluang yang setara, dan sebagainya. Itu idaman kita untuk Malaysia," jelas beliau.
Relevankah ideologi pada saat ini?
Menjawab persoalan itu, Wan Hamidi menegaskan ideologi amat penting sebagai penanda arah yang baik dalam usaha mewujudkan sebuah negara yang lebih baik.
"Relevankah ideologi? Zaman Dr Mahathir, beliau kata ideologi tidak penting, yang penting ialah pragmatis; ada logiknya, tapi bila diterjemah (kepada tindakan) ia menjadi 'aku buat apa yang aku suka'. Hasilnya adalah seperti sekarang, walaupun saya tau kadang-kadang kita kena berkawan dengan musuh lama. That's realpolitik," ujarnya.
Beliau menegaskan, pegangan kepada ideologi akan meluaskan ruang bicara dan wacana dalam masyarakat dari sekadar sudut kaum dan agama yang seolah-olah tidak ada jalan keluarnya pada hari ini.
"Seperti yang dibangkitkan tadi apabila tidak ada perbahasan atau dialog tentang ideologi, hampir 50 tahun atau lebih, politik di Malaysia difokuskan kepada kaum dan agama dan saya tau ramai di antara kita marah dengan fokus yang terlalu perkauman, nak kata terlalu keagamaan bukan yang itu, tetapi lebih kepada ketaksuban," jelas Wan Hamidi.
Read More / Baca Lagi >>

Belanjawan 2017: Kerajaan BN buat hutang tertinggi dalam sejarah

Posted: 22 Oct 2016 12:38 AM PDT

Rakyat khususnya generasi muda negara ini terpaksa mewarisi beban yang berat ekoran hutang melebihi paras RM811 bilion meliputi hutang negara dan hutang jaminan kerajaan dalam Belanjawan 2017 semalam.
Jumlah itu sekaligus merupakan aras tertinggi hutang kerajaan BN dalam sejarah selain mencatat rekod baru defisit sebanyak RM43.15 bilion dalam tempoh 20 tahun.
"Defisit kali ini berjumlah 3.15 peratus dari jumlah KDNK, ini menunjukkan kerajaan BN gagal menepati sasaran defisit kurang dari 3.1 peratus.
"Hutang negara terus meningkat. Jumlah kos bayar hutang negara pun meningkat dari RM26.5 bilion menjadi RM29.17 bilion," kata Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming kepada Roketkini.
Daripada jumlah tersebut katanya, sebanyak RM2.46 bilion atau sebanyak 11.1 peratus daripada jumlah bajet digunapakai setiap bulan untuk membayar hutang.
Menurutnya lagi, rakyat pula semakin terbeban dengan kos kehidupan yang semakin tinggi ekoran pemansuhan subsidi minyak, diesel, gula, tepung, beras dan minyak masa.
Dalam keadaan itu pun, kerajaan BN akan terus memerah rakyat dapabila menyasarkan kutipan cukai GST sebanyak RM40 bilion pada 2017.
"Jumlah ini pasti akan meningkatkan beban rakyat," katanya.
Ujar anggota Majlis Eksekutif DAP Pusat itu, selain hutang dan perolehan pendapatan kerajaan melalui GST, apa yang menimbulkan tanda tanya ialah tindakan kerajaan memotong peruntukan bagi pembangunan.
"Jumlah belanja tinggi tetapi Pembangunan amat kurang. Daripada jumlah RM262.8 bilion bajet 2017, sebanyak 81.7 peratus diberi untuk belanja mengurus dan hanya 18.3 peratus saja untuk belanja membangun," jelas beliau.
Keadaan ini katanya hanya akan terus menjadi beban kepada negara sekaligus rakyat terbanyak khususnya generasi muda yang terpaksa mewarisi segala masalah akibat tadbir urus kerajaan BN yang lemah.

Noh kata BERSIH biadap sebab pembangkang biadap

Posted: 22 Oct 2016 12:28 AM PDT

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar menyifatkan gabungan Pillihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) sebagai biadap kerana mencontohi sikap pemimpin pembangkang.
"Siapa di belakang kuning (BERSIH)? Ialah pembangkang.
"Kenapa kuning dia bertindak agak biadap, sebab pemimpin dia juga biadap,"katanya kepada pemberita selepas merasmikan Ekspo Hartanah Malaysia 2016 di Pusat membeli belah Mid Valley di Kuala Lumpur hari ini.
Beliau merujuk tingkah laku anggota parlimen pembangkang semasa pembentangan Belanjawan 2017 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di parlimen semalam.
Semalam sebahagian MP pembangkang keluar dari Dewan Rakyat semasa Najib membentangkan belanjawan dan mengangkat plakad 'Siapa MO1'.
"Semalam di dalam parlimen, you tengok, pembangkang, itu biadap. Contradict (bertentangan) peraturan 41(1). You tulis dalam Malaysiakini, pembangkang biadap, sebab itu kuning pun biadap," katanya.
BERSIH sebelum ini mengadakan konvoi selama tujuh minggu menjelang perhimpunan besar-besaran pada 19 November depan, yang menyaksikan beberapa pertembungan dengan gerakan Baju Merah diketuai Datuk Seri Jamal Md YUnos.
Ini termasuk satu insiden di mana seorang peserta BERSIH dikepung dan diserang oleh sekumpulan anggota Baju Merah serta kejadian di mana petugas media dikasari penyokong anti-BERSIH itu.
Terdahulu, dalam majlis yang sama hari ini, apabila ditanya mengenai kekecohan tersebut, Noh meminta wartawan bertanya kepada BERSIH mengenai perkara itu terlebih dahulu.
"You go and ask kuning, mengapa dia buat (konvoi)? No kuning, no merah lah. Why you nak blame merah? Itu, you pergi tanya kuninglah," katanya.

Ratu Naga kini Wanita PKR

Posted: 22 Oct 2016 12:18 AM PDT

Beliau atau nama sebenarnya Syarul Ema berkata keputusannya menyertai PKR ialah untuk "menebus keterlanjurannya" dalam parti itu.
Ratu-Naga_pkr
PETALING JAYA: Syarul Ema Rena Abu Samah atau lebih dikenali sebagai "Ratu Naga" menyertai Wanita PKR dengan harapan untuk "menebus keterlanjurannya" terhadap parti itu.
Bercakap pada sidang media di ibu pejabat PKR hari ini, Ema berkata beliau memilih PKR berbanding parti lain kerana ada banyak kesilapannya dengan parti itu.
"Bagi saya sama ada masuk parti PKR, DAP atau pembangkang tidak penting. Saya banyak kesalahan pada PKR, saya nak baiki ketelanjuran saya," katanya.
Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin menyifatkan tindakan itu sebagai langkah positif untuk membantu sayap parti itu.
"Kepakarannya akan membantu kami. Mungkin cara dia sebelum ini sedikit negatif, tetapi saya yakin dia boleh memainkan peranan besar dalam meningkatkan martabat wanita dan kesedaran mengenai dasar untuk wanita," kata Zuraida.
Katanya, Ema boleh melatih Wanita PKR mengenai media sosial kerana beliau mahir menggunakannya.
"Saya harap ini aka menjadi era baharu untuk Wanita PKR dalam media sosial untuk memartabatkan wanita," katanya.
Ema menjadi perhatian kerana media sosialnya sebelum ini.
Read More / Baca Lagi >>

Pengusaha teksi terkejut Bajet 2017 ‘malapkan’ pelancongan

Posted: 22 Oct 2016 12:15 AM PDT

Limpahan sektor pelancongan meningkatkan pendapatan industri teksi, jelas Shamsubahrin
UberPETALING JAYA: Pengusaha teksi terkejut Bajet 2017 'malapkan' sektor pelancongan selepas mendapati kerajaan tidak memberi penekanan kepada sektor pelancongan.
"Saya terkejut dengan pembentangan bajet kali ini dan saya ingin mempersoal kerana Kementerian Pelancongan dibawah Datuk Seri Nazri Aziz tidak dapat perhatian yang meluas." kata Penasihat Big Blue Capital Sdn Bhd Datuk Shamsubahrin Ismail di satu sidang media di KLCC hari ini.
Jelasnya ia memberi kesan kepada industri teksi memandangkan pendapatan teksi juga bergantung kepada kehadiran jumlah pelancong ke Malaysia.
"Pelaburan tingkatkan pelancongan penting kerana ia membantu meningkatkan pendapatan industri teksi, jadi salah satu kepincangan Bajet 2017 adalah tidak ada penekanan dibuat kepada sektor pelancongan," katanya.
Bagi sektor pelancongan, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam mengumumkan lima langkah promosi dan penambahbaikan iaitu:
  • Peruntukan RM400 juta antaranya untuk inisiatif clean air dan pelancongan eko.
  • Tempoh permohonan Taraf Perintis dan Elaun Cukai Pelaburan bagi pelaburan hotel baharu bertaraf 4 dan 5 bintang dilanjutkan sehingga 31 Disember 2018.
  • Potongan cukai untuk sektor swasta yang menaja pertunjukan kesenian, kebudayaan, warisan tempatan dan luar negara dinaikkan daripada RM500,000 kepada RM700,000.
  • Mempromosi Malaysia melalui kempen Tahun Melawat Asean@50, Sukan Sea dan Sukan Para Asean 2017.
  • Meluaskan eVisa ke negara rantau Balkan dan Asia Selatan bagi mencapai sasaran 32 juta pelancong tahun hadapan.

Maria: Jadi apa kalau BERSIH 4 lebih ramai Cina?

Posted: 21 Oct 2016 11:22 PM PDT

Pengerusi BERSIH Maria Chin Abdullah menjawab dakwaan bahawa pemantau pilihan raya itu membuang masa dan wang dengan mengadakan satu lagi perhimpunan mega pada 19 November.
Katanya, empat perhimpunan BERSIH sebelum ini telah mendorong berlakunya perubahan, meskipun kehadiran BERSIH 4 pada tahun lepas lebih ramai disertai kaum Cina.
Antara kesan tersebut ialah pembentukan jawatankuasa pilihan parlimen mengenai pembaharuan pilihan paya, penggunaan dakwat kekal dan jumlah keluar mengundi sehingga 83 peratus.
Lebih ketara, katanya, adalah hakikat bahawa rakyat Malaysia bersama-sama untuk satu matlamat tanpa mengira kaum.
"Buat kali pertama kita bersama-sama apabila kita menjalankan protes jalanan kita - bukan sebagai satu bangsa, tetapi sebagai rakyat Malaysia.
"Jika anda kata BERSIH 4 terdiri daripada majoriti Cina - ya, tetapi saya tidak menjadikannya alasan.
"Ada orang Melayu dan juga kaum-kaum lain dan bersama-sama saya menganggap mereka sebagai rakyat Malaysia yang ingin mempunyai suara dalam sistem yang menindas ini.
"Jadi apa kalau lebih daripada satu kaum - adakah rakyat Malaysia tidak dibenarkan untuk bercakap" soalnya di Facebook.
Maria berkata kegagalan BN mendapat majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum 2008, dan pengurangan majoriti BN dalam pilihan raya umum 2013 sebagai bukti bahawa perhimpunan BERSIH pada 2007 hingga 2012 mempunyai kesan.
"(BERSIH) memecahkan faktor ketakutan dan juga mencabar politik perkauman," katanya.
"Saya tak fikir ada sesiapa telah membuang duit (dengan menderma kepada Bersih)," katanya.

Galak B40 sertai Uber boleh jejas pengangkutan awam

Posted: 21 Oct 2016 11:19 PM PDT

Kerajaan perlu tahu perbezaan antara pemandu teksi terlatih dan orang miskin bawa Uber, kata Datuk Samsubahrin
KUALA LUMPUR: Galakan kerajaan kepada golongan B40 supaya menjadi pemandu Uber akan menjejaskan industri perkhidmatan pengangkutan awam, kata pengusaha teksi.
"Perdana Menteri dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) harus tahu perbezaan antara pemandu teksi dan orang miskin bawa teksi," kata penasihat Big Blue Capital Sdn Bhd Datuk Samsubahrin Ismail di satu sidang media di KLCC hari ini.
"Saya ada ramai orang miskin menjadi pemandu teksi, dan kita latih mereka menjadi pemandu profesional.
"Bukannya dengan meluluskan Uber (kemudian galak B40 jadi pemandu tanpa latihan)."
Industri teksi dilaporkan terhimpit ketika ini menghadapi persaingan daripada perkhidmatan perkongsian kenderaan seperti Uber dan Grab.
Uber dan Grab memberi peluang kepada orang kebanyakan dan golongan profesional menjana pendapatan tambahan sebagai pemandu menggunakan kenderaan sendiri.
Semalam, Najib menyatakan sokongan kerajaan kepada perkhidmatan tersebut dan mengalakkan penyertaan golongan B40 sebagai pemandu Uber.
Dalam Bajet 2017, kerajaan mahu menyediakan rebat RM4,000 bagi membantu mereka mem beli Proton Iriz bagi tujuan Uber, selain menggunakan BR1M untuk membuat bayaran pendahuluan.
"Sekarang kamu mahu orang miskin bawa Uber. Kerajaan pimpinan perdana menteri meletakkan semua pemandu profesional sama taraf orang miskin.
"Saya juga mahu cadangkan Uber diletakkan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat," katanya.
Semalam Persatuan Transformasi Pemandu Teksi Malaysia (PERS1M) Kamarudin Hussain berkata pemandu teksi tidak boleh lagi berharap kepada kerajaan.
Timbalan Pengerusi PERS1M Kamarudin Hussain berkata insentif yang diberikan kepada pemandu teksi tidak mencukupi.
"Semasa pilihanraya umum ke-13 perdana menteri berjanji akan tranformasi industri teksi, tetapi apa yang berlaku sebaliknya apabila industri teksi dibunuh," katanya.
Kerajaan mempunyai pelaburan dalam Uber melalui Khazanah Nasional Berhad dan Kumpulan Wang Persaraan (KWAP).

Perjuangan Impian Kelantan belum selesai

Posted: 21 Oct 2016 11:18 PM PDT


'Bah Kuning' yang menerpa masuk ke dalam sejarah terburuk Kelantan lewat dua tahun lalu tanpa ketukan amaran telah menjadi semacam gelanggang untuk ahli-ahli politik bersilat lidah dan menunding jari antara satu sama lain – hampir sepanjang tempoh ketika kerja-kerja pemulihan infrastruktur masih diusahakan.
14612601_10210840162257728_9206493183214563988_oMalah geran bernilai RM20 juta yang dianugerahkan kerajaan negeri kepada 1,000 penyelidik bagi tujuan menjalankan kajian pasca banjir itu mencapai kata putus yang sama, tanpa sedikit pun menyentuh faktor lain sebagai punca menyumbang kepada terjadinya banjir terburuk dalam sejarah negara itu.
Namun, pihak yang benar-benar mengamati permasalahan berkenaan, sama ada dari luar dan dalam percaya aktiviti pembalakan yang beroperasi sejak beberapa dekad yang lalu, telah menyumbang kepada banjir besar yang telah menenggelamkan dan melumpuhkan sebahagian besar kawasan-kawasan utama di negeri itu.
Ia diakui dengan mata kasar kita sendiri apabila lumpur kuning menyerbak dan terpalit di mana-mana, yang diimani pelbagai pihak berlaku akibat pembalakan rakus dan tidak terurus pemerintah negeri.
Sedang rakyat berendam air mata, meratapi kehilangan harta benda, keluarga tercinta dan kenangan yang pernah tersemat di tangga rumah, lidah ahli politik nampaknya tidak mampu untuk menampung beban yang sedia dipikul mangsa-mangsa banjir.
Sebaliknya, kelompok akar umbi, yang sedia bekerja dan bebas dari tatanan politik lebih cekap mengisi kelompongan yang ditinggalkan ahli-ahli politik tertentu yang ketika itu masih berdiri dan bermain di atas kayangan dan membumi di Amerika Syarikat menikmati terjahan bola glof bersama Barack Obama.
Pada Januari 2015, Impian Kelantan pun ditubuhkan atas usaha murni untuk mengembalikan semangat rakyat yang tercalar dek keabsurbdan alam dan percaturan salah pemimpin.
Dan penyelarasnya, Young Syefura atau lebih mesra dipanggil Rara menceritakan kisah yang meruntun jiwa berkisar seputar kehidupan yang dilalui mangsa.
"Selepas banjir besar mulai surut dan apabila hujan turun semula dengan lebat, anak-anak kampung memang sangat trauma, mereka menangis di waktu malam.
"Saya sendiri mengalami pengalaman tersebut apabila saya tidur bersama anak-anak kampung di asrama Sekolah Rendah Pasir Tumbuh. Mereka memang sangat takut. Mereka menangis dan mereka rasa perkara yang sama akan berlaku lagi.
"Saya rasa amat sedih dan juga kasihan kepada mereka kerana mereka masih anak-anak kecil yang berusia dalam lingkungan tujuh dan lapan tahun, tetapi terpaksa mengalami pengalaman yang sangat dahsyat.
"Apabila kita mendengar cerita-cerita penduduk kampung, kalau kita berada di tempat itu pun kita tak tahu apa nasib kita. Kerana mereka bercerita bagaimana mereka perlu meredah hutan pada waktu malam, tidur di dalam hutan di dalam ladang getah. Yang paling kasihan sekali pada ibu yang baru lepas melahirkan anak.
"Kerana nak larikan diri daripada banjir dari air yang sedang naik itu, mereka terpaksa melarikan diri ke dalam hutan dan perlu bawa anak yang baru dilahirkan, ini antara pengalaman yang mereka hadapi sewaktu itu" katanya.
Kampung Pasir Tumbuh yang terletak di Gua Musang, iaitu antara kawasan yang paling terjejas teruk, merupakan kampung angkat pertama Impian Kelantan bagi meneruskan objektif murni penubuhannnya.
Bagi menceriakan kembali wajah-wajah sugul mangsa banjir, pasukan Impian Kelantan dibantu hampir 20 sukarelawan, berkampung selama lebih enam bulan di sana dengan mengisi tentatif program melakukan kerja-kerja membina, membaiki dan mengecat lebih daripada 60 buah rumah yang terjejas teruk.
"Penerimaan orang kampung sangat-sangat baik, mereka terharu dan sangat gembira dengan kedatangan pasukan 'medical camp' daripada Impian Kelantan kerana mereka memerlukan ubat-ubatan selepas banjir berlaku, kehilangan harta benda dan wang. Kesihatan mereka juga turut terjejas.
"Apabila 'medical camp' ini masuk ke kampung pedalaman mereka sangat-sangat gembira dengan kedatangan kami," katanya sambil menambah Impian Kelantan tidak terhenti di situ sahaja, malah turut membantu membaik pulih Pasar Baru di Kuala Krai yang musnah akibat daripada arus deras banjir.
Pandangan mengenai aktiviti kesukarelawan
Dengan berbekalkan ilmu kejururawatan, Rara sememangnya tidak kekok dengan kegiatan kesukarelawan, malah pernah menjalani latihan praktikal di Hospital Mental, Tanjung Rambutan.
"Bukan semua orang ada akses ke dalam wad Tanjung Rambutan," katanya sedikit ketawa.
Ketika dialihkan perbualan mengenai penglibatan masyarakat dalam lapangan sukarelawan, beliau dengan mata bundar dan tersenyum memaklumkan bahawa banyak tanda-tanda positif sejak akhir-akhir ini, malah, Impian Kelantan menerima kunjungan ramai individu daripada pelbagai latar belakang yang bersedia untuk melakukan kerja-kerja membantu mangsa banjir.
Read More / Baca Lagi >>

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 4:22 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Bekas atlet harap bajet sukan 2017 tak tiris

Posted: 22 Oct 2016 07:09 AM PDT

N Faizal Ghazali


Peruntukan yang disalurkan kepada Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dalam usaha kerajaan membangunkan bidang sukan negara diharap dapat dimanfaatkan dengan sewajarnya, kata bekas atlet negeara, Zaki Sadri.

Bekas jaguh lompat kijang itu berkata, peruntukan sebanyak RM1.2 bilion bagi pembangunan sukan seperti dibentangkan perdana menteri adalah satu berita gembira.

"Sebagai orang yang berada dalam bidang sukan saya memang gembira dan amat berterima kasih kepada Datuk Seri Najib Razak.

"Cuma diharapkan peruntukan tersebut dapat disalurkan dengan baik dan tidak berlaku ketirisan sepertimana yang berlaku dalam KBS sebelum ini.

"Perkara seumpama itu mencerminkan kepimpinan dalam kementerian atau kakitangan yang tidak amanah," katanya dengan merujuk isu penyelewengan dana kerajaan berjumlah lebih RM100 juta melibatkan KBS, awal tahun ini.

Semalam, Najib yang juga menteri kewangan mengumumkan RM1.2 bilion peruntukan untuk pembangunan sukan melalui Bajet 2017.

Jumlah itu sebahagian besarnya melibatkan peruntukan sebanyak RM450 juta untuk penganjuran Sukan Sea ke-29 dan Sukan Para Asean ke-9 pada tahun depan.

Bajet sukan tahun depan itu meningkat berbanding jumlah yang diperuntukkan untuk tahun ini yang berjumlah RM930 juta.

Zaki berkata, kes penyelewengan yang melibatkan KBS itu perlu diselesaikan dan mereka yang terlibat perlu dibersihkan segera.

"Jika tidak berapa banyak pun yang perdana menteri luluskan, tidak 100 peratus akan dinikmati oleh atlet dan pembangunan sukan itu sendiri.

"Ia hanya akan mengembungkan kocek (saku) mereka ini yang bertopengkan sebagai pencinta sukan, tapi pada dasarnya bukan membantu untuk membangunkan malah menjadi perosak tegar.

"Golongan seperti itu adalah parasit yang menumpang atas nama sukan," katanya kepada Malaysiakini.

BAJET OLEH MENTERI KEWANGAN TERBURUK 2016, MEMANG PATUT PUN KELUAR DEWAN!!

Posted: 22 Oct 2016 06:58 AM PDT

shahbudindotcom
 

Walaupun cuba diberi gambaran buruk dengan pelbagai label dan gelaran, tindakan Ahli-Ahli Parlimen pembangkang meninggalkan dewan ketika Najib Razak sedang membentangkan Bajet 2017, sebenarnya adalah sesuatu yang wajar dan penuh intergriti.

Insiden bermula dengan Najib sendiri yang tidak menyedari dan bagaikan lupa diri bahawa berdirinya beliau membentangkan bajet tersebut adalah atas kapasiti sebagai Menteri Kewangan dan bukannya sebagai Presiden UMNO atau Pengerusi BN.

Beliau seharusnya menumpukan ucapannya hanya untuk kepentingan rakyat dan negara, bukannya seperti berucap dalam kempen pilihanraya atau di atas pentas Perhimpunan Agung UMNO.

Mengambil banyak masa untuk mencela dan menghentam wakil pembangkang ketika membentangkan bajet untuk faedah 30 juta rakyat, lebih-lebih lagi dengan dakwaan sandiwara dan pengkhianat, adalah sesuatu yang di luar kebiasaan dan terbabas daripada landasan yang sewajarnya.

Menyindir sikit-sikit atau melemparkan kata-kata sinis kepada pihak pembangkang dengan nada bergurau dan sambil tersenyum sepertimana yang biasa dilakukan oleh Tun Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim ketika mereka membentangkan bajet masing-masing suatu ketika dahulu, memang merupakan lumrah yang dapat diterima umum.

Malah, jika kita imbas kembali, sindiran dan kata-kata sinis Tun Mahathir dan Anwar kepada pembangkang ketika itu semuanya dapat diterima dengan senyum ketawa oleh Ahli-Ahli Parlimen pembangkang.

Ini kerana mereka sedar ia sekadar guaraun untuk menceriakan suasana semata-mata.

Tetapi Najib bukan saja mengambil banyak masa untuk menyerang pembangkang, malah serangan dan hentamannya tidak ubah seperti pengkhutbah yang pincang.

Najib menasihatkan rakyat berjimat cermat dan tidak makan di restoran mahal, sebaliknya hanya membeli "nasi lemak anak dara", tetapi adakah beliau pernah menasihati isteri dan keluarganya daripada tidak bermewah dalam berbelanja?

Dalam hal ini, memang wajar Ahli-Ahli Parlimen pembangkang keluar dewan. Najib yang lebih dulu melanggar etika dengan berperangai tidak sewajarnya. Jika perkara yang sama berlaku di Jepun, Taiwan dan negara-negara Eropah, sudah pasti mereka juga akan meninggalkan dewan sebagai tanda bantahan.

Hanya dengan meninggalkan dewan, Najib dapat diberitahu bahawa tindakannya membuat dakwaan semberono, adalah sesuatu yang salah. Sebelum mahu mengusik atau menyindir pembangkang, Najib sepatutnya banyak belajar daripada Tun Mahathir dan Anwar atau mengambil sedikit masa menonton kembali video pembentangan bajet oleh kedua-dua tokoh tersebut yang pernah menjadi menteri kewangan cemerlang sebelum ini.

Lagi pula, wakil-wakil pembangkang juga hanya keluar dewan setelah "dihalau" oleh Speaker, Pandikar Amin Haji Mulia yang meminta mereka berbuat demikian jika tidak sedia mendengar pembentangan oleh Najib itu.

Jadi, siapa yang salah?

Nombor satu paling salah ialah Najib dan kedua, Pandikar yang gatal mulut menghalau mereka, sama seperti  gatalnya  mulut beliau suatu ketika dahulu mengadu kepada Tun Mahathir mahu meletakkan jawatannya, tapi kemudian tidak cukup kekuatan dengan sendiri punya pendirian.

Dalam aspek yang lain, sebelum mahu mencela dan menghentam orang lain, Najib juga seharusnya sedar siapa dirinya yang sebenar. Beliau mesti selalu melihat-lihat cermin menonton wajahnya  sendiri.

Hakikatnya, Najib bukan saja sedang terperosok dengan pelbagai isu melibatkan diri, isteri dan keluarganya, malah skandal kewangan yang terkait dirinya adalah yang terbesar dalam dunia ketika ini.

Beliau masih kekal berkuasa hanya kerana menguasai semua instrumen penting dalam negara, tetapi di luar negara, seluruh dunia sedang menyaksikan satu demi satu tindakan penguatkuasaan sedang diambil berkaitan 1MDB yang mana beliau sendiri berkuasa dan berperanan penting di dalamnya.

Jadi, tindakan keluar dewan sambil menuntut pengakuan tentang MO1 daripada Najib memang sesuatu yang wajar untuk menunjukkan kepada rakyat bahawa kes melibatkan beliau dan keluarganya belum lagi berakhir dan jauh sekali untuk terus dilupakan.

Tambahan lagi, semua hal berkaitan 1MDB langsung tidak dibenar  untuk dibincangkan di Parlimen.

Selain itu, Najib juga sebelum ini telah dinobatkan sebagai Menteri Kewangan Terburuk Asia 2016 oleh sebuah portal kewangan antarabangsa, AsiaFinance. Bermakna, Bajet 2017 semalam dibentangkan oleh seseorang yang terburuk, bukan terbaik.

Maka, bersama semua itu, jauh lebih mengaibkan jika Ahli-Ahli Parlimen pembangkang,  masih sanggup mendengar sampai habis ucapan belanjawan yang disampaikan oleh Najib yang bukan saja sudah disahkan sebagai terburuk, tetapi juga sebenarnya telah sifar wibawa dan intergriti dalam dirinya.
 
 
 

Insiden doktor dikasari, MMA gesa polis mohon maaf

Posted: 22 Oct 2016 06:51 AM PDT

Bernama 


Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) menggesa polis memohon maaf berhubung insiden seorang doktor lelaki dikasari sepasukan polis di Hospital Serdang pada 7 Oktober lepas, lapor Bernama.

Presidennya, Dr John Chew dilaporkan Bernama sebagai berkata Dr R Thanendran menjadi mangsa kesilapan polis selepas beliau melarikan diri daripada anggota pasukan keselamatan itu ketika diarahkan berhenti.

"Kami mahukan permohonan maaf atas kesilapan yang tidak disengajakan, walaupun selama ini kami berdiam diri kerana semua doktor berhati mulia.

"Bagaimanapun, tiada permohonan maaf yang dikemukakan. Kami faham dengan kekesalan yang diluahkan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

"Namun MMA tetap membantah kenyataan itu dan kekal dengan pendirian Kementerian Kesihatan untuk memastikan keselamatan pegawai kesihatannya dalam premis mereka," kata Dr Chew.

Kelmarin, Khalid menyatakan kekesalannya dalam insiden di mana Pasukan Khas Unit Jenayah Terancang mengasari seorang pegawai perubatan di Hospital Serdang.

Bagaimanapun, Khalid menegaskan polis tidak akan memohon maaf atas insiden itu dan mempertahankan pasukan tersebut yang telah melakukan tugas dengan betul.

"Pasukan Khas itu sedang memburu suspek bersenjata dan mereka perlu menjalankan tugas dan mempunyai cara tersendiri mengendalikan penjenayah. Doktor itu berlari ketika diminta berhenti.

"Apabila anda diminta berhenti, anda perlu berhenti," kata Khalid.- Bernama

RUU 355: Raja ada pengetahuankah?

Posted: 22 Oct 2016 06:47 AM PDT


 
Oleh SUBKY LATIF

APA yang orang awam difahamkan RUU 355 sebagai usul persendirian Ahli Parlimen Marang bagi memperkasakan mahkamah syariah bukanlah persoalan undang-undang baru pindaan kepada undang-undang yang sudah ada yang darjatnya rendah dari mahkamah majistret.

Rang mula-mulanya dibentangkan oleh Tun Abdul Rahman Yaakub semasa dia menteri, sebelum jadi Ketua Menteri Sarawak dulu. Masa Tunku dan Tun Razak berkuasa dulu.

Apakah ia dibawa ke Parlimen dulu atas pengetahuan dan kebenaran Majlis Raja-Raja atau tidak, hanya kerajaan yang arif tentangnya. Jika adabnya kena perkenan Raja-Raja, kenalah ikut adab itu. Kalau ia tidak diikut, koman benarlah Tunku dan Tun Razak sedang kedua-duanya lulus undang-undang di England zaman dulu pula.
   
Kalau adab itu ada, tapi tak diikut, maka Umno dan BNlah yang perlu ditempelak kerana melanggar adab perundangan. Kalau Umno/BN langgar hal itu, mungkin banyak lagi kerajaan dan perdana menteri dulu-dulu langgar. Macam itukah rupanya negara kita ditadbir?
  
Jika ia tak ikut adab, adakah Raja-Raja tak terfikir keadaan itu? Takkanlah Raja tidak bising?   Tentulah tidak sedemikian karutnya kerajaan.
   
Rata-rata orang Islam yang beriman mengira rang persendirian MP Marang itu patut dibawa dan sudah patut diadakan dari dulu, ketika mahkamah syariah bertaraf rendah itu diadakan. Mengapa orang Islam yang berkuasa tidak terfikir termasuk Raja-Raja dan penasihat-penasihat baginda? Mengapa Raja-Raja tidak dinasihatkan? Padahal semuanya Islam.
   
Yang menentukan peraturan Islam itu wajib ialah Islam. Dengan Islam saja Islam tidak berjalan. Islam berjalan dengan orang Islam itu beriman. PM Najib adalah Islam. Imannya membenarkan RUU 355 itu dibawa. Setakat ini statusnya adalah Islam. Sokongan atasnya nanti menentukan imannya. Kalau usul itu PM yang bawa, tanda tebal imannya. Pahala orang bawa usul lebih dari yang menyokong seperti beza pahala antara imam dan makmum.
    
Tengku Razaleigh tanya adakah RUU 355 oleh MP Marang itu ikut adab? Orang yang tahu saja boleh menjelaskan. Setakat ini Raja-Raja tidak bising. Jika ada yang tidak kena, kerana ia masalah Islam, maka orang Islam boleh selesaikan bagi sesuai dengan adab.
   
Raja-Raja pun tidak mahu menyulitkan hal itu kerana semuanya Islam. Bila Raja-Raja diam, MP jangan bising terutama yang beriman. Jangan yang sudah wajar pada Islam, MP tidak menyokongnya kerana tak beradab!
   
Jadilah seperti tukang sihir Firaun! Apabila menyaksikan mukjizat tongkat Nabi Musa a.s. bukan sihir, mereka lantas beriman kepada Tuhan Musa dan Harun tanpa izin Firaun. Firaun izin atau tidak, mereka beriman dulu.
   
Justeru mereka beriman tanpa izin Firaun, mereka Firaun siksa hingga mati. Ia tak mengubah iman mereka.
   
Katakanlah ada Raja-Raja kecil hati kerana tak itu adab. Para MP tidak akan disiksa sepreti yang dialami oleh tukang  sihir tadi.
  
Sebagai orang awam Islam saya mahu adab dipatuhi. Dan Raja-Raja Melayu itu terkenal bersifat mengampunkan beribu-ribu ampun, mana-mana yang kurang kena dengan adab tidaklah tak boleh diampun. Mengampun itu adalah amalan ahli syurga.
   
Apabila Raja-Raja tidak didengar berdalih, masakan Empi sewel begitu dan begini. Jika ia senang ditangani di negeri-negeri, ayuhlah! Jika melalui Parlimen ia senang diseragamkan, tidaklah mahkamah syariah itu lain di Kedah dan lain di Pahang

Bajet Negara atau Bajet BN?

Posted: 22 Oct 2016 06:45 AM PDT

 
Oleh NASRUDIN HASSAN


Antara perkembangan tidak enak dan kurang menarik dalam sesi pembentangan bajet tahun ini ialah apabila YAB PM mengambil masa terlalu banyak dalam berlebihan mempromosikan BN.

Sedang ini adalah Bajet Kerajaan, Bajet Negara. Memaparkan lambang dacing BN di skrin besar dalam Parlimen juga satu langkah yang nyata memperlihatkan kepada umum seperti BN benar- benar terdesak sehingga saat pembentangan bajet dijadikan peluang untuk berkempen bagai di pentas pilihan raya.

Saya kesal perkembangan seperti ini dan harap ia tidak berulang di lain masa. Sebagaimana pihak BN mahu ahli parlimen bukan kerajaan menghormati mereka, sewajarnya mereka juga tahu menghormati ahli parlimen bukan kerajaan.

Logo dacing bukan logo kerajaan, Ia logo parti. Bajet 2017 bukan bajet BN tetapi ia adalah Bajet Kerajaan. Maka tiada sebab kenapa logo dacing dipertonton sebesar-besarnya di skrin besar Parlimen.

Seharusnya mana-mana bahan yang tidak berkaitan dengan pembentangan mesti mendapat kebenaran Sekretariat Parlimen. Kalau tidak ianya adalah salah guna kuasa eksekutif ke atas parlimen. Saya mohon Tan Sri Speaker bertegas dalam mengawal bahan yang boleh dipaparkan yang tidak berkaitan dengan bahan pembentangan demi menjaga kemuliaan dewan.

Ia mungkin dilihat isu kecil oleh pihak BN, tapi saya melihat ianya sebagai isu sikap dan kematangan dalam berpolitik. Kalau sedikit tidak mengapa tetapi kalau berulang kali mempromosikan BN dalam pembentangan Bajet 2017, maka tidak hairanlah kalau ada yang senak telinga mendengarnya.

Amanah bukan cabaran Pas

Posted: 22 Oct 2016 06:40 AM PDT


 
Oleh MURNI AB RASHID & SITI FATIHAH AWANG


KOTA BHARU - Pas tidak melihat Amanah sebagai ancaman besar berdepan PRU14, sebaliknya parti itu lebih memilih fokus perjuangan dekatkan dan mengembalikan umat Islam kepada al-Quran.

Mursyidul Amnya, Hashim Jasin berkata, perjuangan itu dilihat lebih mencabar dan tiada parti lain mampu melaksanakan tanggungjawab besar itu. 
 
"Pas mesti ke depan, jangan harap orang lain. Saya tidak nampak orang lain (parti lain) yang boleh jadi penerokaan awal ke arah tersebut. Pas mampu kerana kita ada presiden yang jadi Ketua Ulamak Sedunia.
Kita sudah ada jalan boleh kita ikut," katanya kepada media, semalam.

Beliau hadir ceramah sulungnya di negeri ini sempena Ceramah Perdana 26 Tahun Pentadbiran Membangun Bersama Islam yang turut dihadiri kepimpinan tertinggi Pas negeri dan Pusat.

Terdahulu, beliau diminta mengulas mengenai Amanah yang dilihat musuh politik terbaharu Pas selepas Umno dan DAP, malah turut wujud bayangan Pas mungkin berdepan pertandingan tiga penjuru pada PRU14.

Menjawab pertanyaan itu, Hashim berkata, Pas parti matang dan mempunyai jawatankuasa khas untuk membantu melihat dengan lebih mendalam mengenai sesuatu isu.

"Kita ada Lajnah Politik. Dari situ mereka akan buat keputusan, Majlis Syura hanya lihat kalau keputusan itu bertepatan syarak dan berdepan masalah atau tidak, tetapi kalau bercanggah dengan syarak, Majlis Syura bagi pandangan.

"Majlis Syura berkuasa batalkan keputusan jawatankuasa Pas Pusat, tetapi jarang berlaku dalam Pas, lebih-lebih lagi  jawatankuasa sekarang.

"Pertemuan tiga penjuru, tunggu keputusan lajnah politik yang bawa keputusan kepada Pusat nanti. Kalau mereka kata sedia nak lawan tiga penjuru, kita tengok, kalau tidak bercanggah, Majlis Syura sokong," katanya.


Ratu Naga sertai PKR untuk 'tebus kesalahan'

Posted: 22 Oct 2016 06:26 AM PDT

Anne Muhammad  


Ratu Naga atau nama sebenarnya Syarul Ema Rena Abu Samah hari ini menyerah borang keahlian untuk menyertai PKR.

Katanya, penyertaannya itu bagi menebus segala kesalahan selain ingin membantu PKR dalam mengenal pasti 'parasit' yang kini berada di dalam parti itu.

"Bagi saya sama ada masuk parti PKR, DAP atau pembangkang tidak penting. Saya banyak kesalahan pada PKR, saya nak baiki ketelanjuran saya.

"Dalam masa yang sama saya juga ada kenal pasti beberapa parasit dalam tu yang pernah kerjasama dalam Umno," katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR.

Borang permohonan keahlian itu diserahkan kepada Ketua Wanita PKR Zuraida Kamarudin.

Dalam sidang media yang sama, Zuraida berkata pihaknya mahu menggunakan kepakaran Ratu Naga dalam memanfaatkan media sosiak bagi kepentingan parti itu.

"Dengan kemasukan Syarul Ema, kepakaran beliau dalam menggunakan media sosial, saya akan manfaatkan wanita KEADILAN untuk menggunakan media sosial.

"Saya ingin beliau berperanan dalam mengangkat martabat wanita dan tambah kesedaran polisi, pergerakan wanita dan apa yang diperjuangkan wanita KEADILAN untuk wanita di negara ini," katanya.

Nasihat jangan langgar peraturan

Selain itu Zuraida turut mengingatkan Ratu Naga supaya tidak melanggar peraturan parti serta menjatuhkan maruah orang lain.

"Saya nak nasihatkan beliau, dalam KEADILAN kita tak boleh mungkin melanggar peraturan parti, jatuhkan maruah orang, dan berintegriti.

"Saya harap dengan kedatangan beliau dapat memperkasakan sosial media ini selain angkat martabat wanita," katanya.

Ratu Naga sebelum ini pernah menimbulkan kekecohan apabila menyiarkan bahan di media sosial yang didakwa mengandungi fitnah terhadap Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah dan isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Rumahnya turut digeledah anggota polis dari Ibu Pejabat Bukit Aman dan pegawai Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) susulan laporan polis terhadapnya.

Adenan: Sungai S'wak jadi 'kopi susu' kerana penguatkuasaan lemah

Posted: 22 Oct 2016 06:13 AM PDT

Bernama  


Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem berkata kelemahan penguatkuasaan menyebabkan sungai di Sarawak tercemar.

"Saya ingin mempertahankan sungai-sungai kita. Banyak sungai-sungai kita sekarang jadi 'kopi susu' oleh kerana pembalakan, penggunaan tidak sesuai serta ditambak macam itu sahaja seterusnya menghalangkan aliran semula jadi sungai.

"Berlaku kekurangan penguatkuasaan, undang-undang ada tetapi tidak ada penguatkuasaan, kita mesti tanganinya," katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Hari Alam Sekitar Negara (HASN) 2016 Peringkat Kebangsaan di Tebingan Sungai Kuching hari ini.

Turut hadir Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.
Adenan berkata perubahan iklim yang dialami dunia ketika ini menyebabkan ramalan cuaca kadang kala tidak tepat.

"Kalau kita jaga alam sekitar, alam sekitar akan jaga kita. Banyak sudah negeri-negeri yang menerima kesan negatif akibat perubahan iklim dunia.

"Di Sarawak kita telah laksanakan beberapa perkara untuk mengawal kesan perubahan alam sekitar seperti tiada lagi konsesi balak dan tiada lagi ladang komersial, cukup dengan yang sedia ada supaya kita dapat mempertahankan hutan yang menjaga kita," katanya.

Pada majlis itu, Adenan turut menyampaikan Anugerah Langkawi kepada Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), Prof Datuk Dr Azizan Baharuddin bagi kategori individu dan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Selangor bagi Kategori Pertubuhan/Organisasi.

Mereka menerima sijil pengiktirafan yang ditandatangani oleh Yang Dipertuan Agong, plak penghargaan dan wang tunai sebanyak RM10,000. -Bernama

Lim: 'Wawasan 2020 tambah 30' Najib tunjuk kegagalan

Posted: 22 Oct 2016 06:07 AM PDT

MALAYSIAKINI


Adakah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak melupakan Wawasan 2020 yang hanya tinggal empat tahun lagi dengan memperkenalkan visi baru 'Transformasi Nasional 2050', soal pemimpin DAP Lim Kit Siang.

"Ia paling mengejutkan bahawa Najib boleh begitu dengan angkuh dan biadab menolak Wawasan 2020 walaupun dalam bajet tahun lepas, beliau mengulangi komitmen mencapai Wawasan 2020 dan sasaran status negara maju.

"Apa telah berlaku kepada Rancangan Malaysia Ke-11 yang Najib diumumkan di Parlimen pada Mac tahun lepas sebagai 'pusingan terakhir' dalam mencapai taraf negara maju pada 2020?

"Adakah dia membiarkan Wawasan 2020 dan pusingan terakhirnya?" soal MP Gelang Patah itu dalam satu kenyataan.

Lim berkata perdana menteri membayangkan penolakan kepada Wawasan 2020 dengan mengatakan legasi lama perlu berlalu dan ia merupakan pengakuan bahawa Malaysia gagal mencapai negara maju pada tahun berkenaan.

Beliau berkata kegagalan ini dan tiada kepercayaan terhadap bajet berikutan skandal 1MDB merupakan sebab utama pembangkang meninggalkan parlimen semalam.

Konvoi BERSIH disekat sementara Baju Merah di Johor

Posted: 22 Oct 2016 05:51 AM PDT

MALAYSIAKINI


Konvoi BERSIH yang dalam perjalanan dari Batu Pahat ke Muar, Johor telah disekat oleh sekumpulan Baju Merah, seperti yang digambarkan dalam beberapa video secara langsung yang disiarkan oleh laman Facebook 'Bersih 5 Johor' hari ini.

Video pertama, selama 56 saat, menunjukkan anggota Baju Merah bercakap kepada salah seorang peserta konvoi berkenaan dan meminta mereka berpatah balik.

"Tolong, patah balik. Di sini tak terima BERSIH," kata lelaki itu yang memakai baju sukan berwarna merah dan topi, dalam video yang dikatakan dirakam di Sarang Buaya, Muar.

Dalam video kedua yang berlangsung hampir sembilan minit, sekumpulan anggota Baju Merah dilihat meminta setiap kenderaan konvoi BERSIH berpatah balik.

Akhirnya, konvoi BERSIH berhenti di tepi jalan manakala beberapa peserta BERSIH dilihat berbincang dengan kumpulan Baju Merah.

Peserta BERSIH yang merakam video secara langsung boleh didengar memberitahu anggota Baju Merah serta beberapa penduduk tempatan yang memerhatikan kejadian bahawa kampungnya tidak jauh dari situ.

Selepas bercakap kepada beberapa penduduk tempatan, peserta BERSIH berkata sekatan jalan raya itu dibuat oleh kumpulan Baju Merah kerana terdapat majlis perkahwinan di situ.

Menjelang akhir rakaman itu, seorang peserta BERSIH dan baju merah, yang dilihat mengadakan perbincangan berpelukan antara satu sama lain.


TN50 cubaan pinggirkan legasi Wawasan 2020?

Posted: 22 Oct 2016 05:51 AM PDT

Hambali Abdul Latiff   


ULASAN Mungkin Transformasi Nasional 2050 (T50) menjadi 'senjata paling ampuh' untuk meminggirkan 'Wawasan 2020'.

Legasi lama itu harus diganti dengan gagasan baru yang diharapkan dicapai pada 2050.

Visi T50 itu diumum Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam pada ucapan Bajet 2017 yang dilihat sebagai serangan berani dan terbesar terhadap legasi bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sejauh ini.

Benarlah apa yang dikatakan oleh Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa sebelum ini bahawa Umno dan Barisan Nasional (BN) perlu menghapuskan legasi Dr Mahathir untuk menjadikan Umno kuat.

Najib semalam membuktikan bahawa cara paling baik menghapuskan legasi perdana menteri Malaysia 22 tahun itu ialah memperkenalkan gagasan baru.

Najib sebagai perdana menteri dan menteri kewangan memberitahu seluruh rakyat Malaysia bahawa beliau dan kepimpinannya merangka hala tuju negara berdasarkan visi baharu yang dikenali sebagai Transformasi Nasional 2050 atau TN50.

Bagi Najib, T50 adalah 'azimat kerajaan dan rakyat' untuk masa depan bagi tempoh 30 tahun akan datang.
"TN50, inilah azimat kita mulai kini. Biarlah legasi lama berlalu pergi. Harapan masa depan Malaysia kita baharui," tegas Najib.

Sebelum ini, rancangan pembangunan negara berdasarkan Wawasan 2020 hasil cetusan idea bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ada menyebut Wawasan 2020 diperkenalkan ketika pembentangan Rancangan Malaysia Keenam pada 1991 dan ada yang menyebutnya lahir hasil daripada kertas kerja bertajuk "Malaysia-Melangkah ke Hadapan" yang dibentangkan di Majlis Perdagangan Malaysia pada 28 Februari 1991.

Wawasan 2020 bertujuan menjadikan Malaysia sebuah negara maju pada tahun 2020 dengan acuan tersendiri. Ia adalah kesinambungan daripada usaha pemimpin negara terdahulu bagi memastikan Malaysia menjadi sebuah negara maju dalam segenap aspek kehidupan meliputi ekonomi, politik, sosial, kerohanian, kejiwaan dan kebudayaan.

Untuk yang mahu mengetahui dengan jelas dan mudah, baca dokumen 'KESINAMBUNGAN KEPIMPINAN JAYAKAN WAWASAN 2020' oleh Bahagian Penerbitan Dasar Negara, Jabatan Penerangan Malaysia (Februari 2013) melalui carian di internet.

Selepas diragui wawasan itu akan mencapai sasarannya dengan pengenalan berbagai dasar baru sejak pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi yang diteruskan Najib sejak 2008, ia menjadi hambar.

Malah Dr Mahathir sendiri meragui untukm dicapai kerana pentabiran selepasnya dilihat seolah-olah 'lepas tangan'.

Dalam pembentangan Bajet 2017 di Parlimen semalam, Najib berkata, sejak 2010, Malaysia berada di atas landasan visi Dasar Transformasi Negara (DTN).

Tanpa menyebut sepatah pun perkataan Wawasan 2020, Najib mengatakan Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang diperkenalkan Allahyarham Tun Abdul Razak untuk generasi baharu berjaya mencapai sasaran dalam tempoh 30 tahun.
Kerana itu, TN50 juga dijangka mengambil tempoh sama untuk proses dan gerak kerja.
Apakah dengan tidak menyebut Wawasan 2020 itu bermakna gagasan atau visi pembangunan sebelum ini, khususnya di era Dr Mahathir tidak membawa sebarang kemajuan kepada rakyat dan negara?

Apakah DEB yang dijadikan asas pembangunan sejak Dr Mahathir mengambil alih pentadbiran pada 1982 dengan berbagai dasar untuk bumiputera perlu dilupakan begitu sahaja?

Apakah Najib hanya melihat legasi bapanya tanpa menyebut legasi Tunku Abdul Rahman serta Tun Hussein Onn?

Kenapa melihat visi pembangunan DEB yang mempunyai dua matlamat – membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat yang diteruskan Dr Mahathir sehingga 1990-an sahaja, sedangkan negara mulai mengalami proses industrialisasi dan ekonomi berteraskan maklumat turut berkembang selepas Multimedia Super Corridor (MSC) diperkenalkan?

Memperkenalkan dasar atau visi baru oleh pemimpin adalah biasa dan mungkin perlu demi kekuatan dan survival politik dan negara di masa hadapan.

Tetapi tujuan menghapuskan legasi melalui pengenalan visi baru tanpa mengambil kira kebaikan dan sumbangan besar visi pemimpin sebelumnya tidak wajar sama sekali.

Apakah Dr Mahathir pernah cuba menghapuskan legasi pemimpin sebelumnya?

Najib dengan bangganya mengatakan: "Biarlah TN50 jadi saksi, kita adalah bapa atau nenek moyang yang bertanggungjawab mewariskan (masa depan) yang terbaik dan terhebat kepada generasi hari muka (akan datang)."

"Kalau Dasar Ekonomi Baru dulu, Allahyarham Tun Razak rencanakan untuk menyediakan Generasi Baharu yang berjaya dalam tempoh 30 tahun, begitulah TN50 ini akan menjangkau tiga dekad proses dan gerak kerjanya, bagi membentuk satu negara bangsa yang benar-benar berwibawa serta berminda par excellence," katanya.

Najib berkata TN50 akan dimulakan oleh generasi muda yang terdiri daripada kalangan semua kaum melalui wacana-wacana nasional.

"Biarlah TN50 ini menjadi saksi dan berkalamlah tawarikh bahawa, Kita adalah bapa-bapa atau nenek moyang yang bertanggungjawab, mahu mewariskan yang terbaik dan terhebat, diperturunkan kepada generasi hari muka," katanya.

Sepatutnya dalam memperkenalkan visi baru, Najib atau Kerajaan BN bersikap 'yang baik kena katakan baik' dan jangan kerana marah dan dendam kita cuba pendam dan lupakan jasa dan visi sebelumnya.

Bukan mudah untuk menenggelamkan Wawasan 2020 kerana ia sudah terpahat sebagai sejarah.
Najib dan pemimpin Umno jangan bermain sentimen yang akan kelak menyebabkan rakyat Malaysia, khususnya orang Melayu mempertikaikan kewibawaannya.

Generasi yang menduduki bangku sekolah dan universiti pada 1990-an dan awal tahun 2000 sudah kenal dengan visi berkenaan sama ada di sekolah atau universiti.

Memang ada kelemahan dan kekurangan tetapi lihat juga kepada sumbangan Wawasan 2020. Baca semula jika sudah lupa atau cuba melupakannya.

Soalan – bilakah Menteri Komunikasi dan Multimedia akan menghapuskan PERSPEKTIF WAWASAN 2020 daripada terus berada di laman web Jabatan Penerangan atau NITC agar rakyat tidak terus mengingatinya atau terus membiarkan ia menjadi legasi?

Menerusi pengumuman itu juga, kata Najib yang juga menteri kewangan, kerajaan akan melancarkan siri dialog nasional bagi menjelaskan wacana nasional baru itu.

Cuma yang aneh, kenapa visi ini dikendalikan oleh Kementerian Belia dan Sukan (KBS) melalui naungan beliau sendiri.

Visi yang besar seperti ini walaupun ditujukan kepada generasi muda sepatutnya membabitkan semua pihak – semua kementerian – kerana ia dasar dan wawasan negara.

Apakah KBS akan menjadi pusat pembentukan dasar dan pelaksana T50?

Dengan menjadikan kementerian dan menteri KBS begitu penting bagi T50 dengan dibantu oleh beliau memberikan suatu persepsi atau tanggapan baru bahawa sesiapa juga yang menggendalikan kementerian ini adalah orang kanan Perdana Menteri.

Apakah ini juga bermakna menteri ini dipersiapkan untuk menjadi pemimpin penting negara di masa hadapan?


HAMBALI ABDUL LATIFF adalah bekas pengarang akhbar dan kini menjadi perunding media bebas.

Jamal: Kalau jumpa Mahathir saya ludah tangan dia

Posted: 22 Oct 2016 05:51 AM PDT

Zikri Kamarulzaman


Pemimpin gerakan Baju Merah Datuk Seri Jamal Md Yunos berkata beliau kesal kerana pernah bersalaman dan mencium tangan Tun Dr Mahathir Mohamad satu ketika dahulu.

Menurut Jamal, dia akan meludah tangan Mahathir sekiranya bertemu dengan bekas perdana menteri itu sekarang.

"Inilah seorang pemimpin yang kita hormati selama 22 tahun menjadi PM yang dahulu saya pernah jumpa dengan beliau, cium tangan beliau, tapi kali ni kalau saya jumpa beliau, saya ludah tangan dia.

"Saya menyesal cium tangan dia dahulu," kata Jamal kepada penyokongnya di perhimpunan anti-BERSIH di Kapar, Selangor hari ini.

Jamal berkata tingkah laku Mahathir adalah tidak wajar bagi seorang negarawan yang sudah berusia.
Mahathir sebelum ini menyatakan perang terbuka kepada Datuk Seri Najib Razak dan mendakwa perdana menteri itu mengamalkan rasuah.

Bekas perdana menteri itu mengumumkan keluar Umno untuk membantah kepimpinan Najib dan membentuk parti baru yang dikenali sebagai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

Merujuk logo bunga raya BERSATU sebagai 'bunga tahi ayam', Jamal turut menafikan peranan mereka dalam pembangkang dan sokongan parti itu terhadap perhimpunan BERSIH yang akan datang.

Sambil menegaskan bahawa beliau bukan rasis, Jamal menyatakan himpunan BERSIH 5 sekali lagi akan disertai oleh 'Cina DAP' yang 'biadap dan sombong'.

Beliau merujuk kepada insiden ketika BERSIH 4, di mana peserta perhimpunan memijak gambar Najib dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Sementara itu ahli Majlis Syura Pertubuhan Jati Malaysia Norman Toha menggesa kaum Cina dan India menyertai Baju Merah dalam menentang BERSIH.

Perhimpunan BERSIH 5 dijadualkan akan diadakan pada 19 November dan bertujuan mendesak peletakan Najib dan tuntutan pilihan raya yang bersih dan adil.Tindakan pembangkang keluar Dewan Rakyat dibimbangi jadi amalan

Posted: 22 Oct 2016 05:36 AM PDT

Oleh Wan Anis Ilyani Wan M Azhar
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Tindakan ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH) dan seorang ahli Parlimen PAS, Datuk Mahfuz Omar keluar Dewan Rakyat ketika sesi pembentangan Bajet 2017 dikhuatiri bakal menjadi amalan, yang jelas membayangkan betapa wakil rakyat ini tidak lagi menghormati sistem berparlimen, ujar penganalisis politik, Datuk Dr Firdaus Abdullah.
 
Ujarnya, ahli Parlimen pembangkang berbuat demikian dalam keadaan sedar bahawa mereka punya peluang ketika sesi perbahasan kelak, untuk menegur, mengkritik atau meluahkan kekecewaan terhadap Bajet 2017 yang didakwa tidak telus dan tidak realistik. 
 
"Benar mereka boleh meluahkan bantahan mereka dalam perdebatan. Namun perkara yang akan mereka bentangkan dalam perdebatan itu lebih banyak merujuk kepada kandungan Bajet 2017. Sedangkan apa yang hendak mereka capai dengan berbuat perkara yang tidak patut mereka lakukan itu, adalah untuk merakamkan rasa kecewa. 
 
"Pada saya, memang tidak wajar melakukan perkara seperti itu. Bagaimanapun, saya berharap ini akan menjadi satu isyarat kepada kerajaan memerintah, bahawa sudah ada gejala-gejala untuk tidak menghargai dan menghormati peraturan tatatertib," katanya kepada Antarapos, hari ini.
 
Firdaus berkata, kerajaan perlu memikirkan pendekatan terbaik untuk menangani sikap wakil rakyat pembangkang pada masa akan datang agar tidak mengulangi tindakan sebegitu yang padanya amat tidak menghormati kemuliaan Dewan Rakyat.
 
"Saya takut keadaan itu akan menimbulkan suasana kacau-bilau yang lebih dasyat. Bak kata pepatah, lurus jarum, lurus kelindan. Maka usaha menghalang mereka berbuat begitu harus dilakukan pihak kerajaan," ujarnya. 
 
"Pernah berlaku di Korea dimana adanya tindakan keganasan dari kalangan ahli-ahli parlimen. Kita tidak mahu berlaku di Malaysia," gesanya lagi.
 
Firdaus berkata demikian mengulas tindakan protes pembangkang dengan meninggalkan Dewan Rakyat ketika Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membentangkan Bajet 2017.
 
Ketegangan yang berlaku kira-kira jam 5.50 petang semalam itu bermula selepas Najib berkata pembangkang kerap kali melemparkan tuduhan kepada kerajaan Pesekutuan kononnya Malaysia sedang bergelut dengan ekonomi yang menekan.
 
Pembangkang juga mendakwa kerajaan Persekutuan bermain sandiwara dalam isu melibatkan ekonomi negara.
 
Najib kemudiannya bertanyakan kepada ahli Parlimen pembangkang 'siapa sebenarnya yang bersandiwara?'
 
Soalan Najib itu disambut dengan kekecohan di kalangan ahli Parlimen pembangkang sehingga mereka ditegur Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.
 
Mereka kemudiannya bertindak bangun dan meninggalkan dewan.
 
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ketika ditemui media di luar Dewan Rakyat berkata tindakan sedemikian diambil berikutan pembentangan belanjawan itu tidak telus.
 
Dalam pada itu, Firdaus berpandangan Bajet 2017 itu tidak merangkumi keperluan untuk golongan akademik sedangkan ia juga perlu diutamakan dalam memacu pembangunan dan kemajuan masyarakat dan negara.
 
"Keluh-kesah di kalangan masyarakat akademik bahawa seakan-akan kami diabaikan. Ramai profesor tidak disambung kontrak, profesor senior yang patut dikekalkan perkhidmatan sudah dihentikan. 
 
"Saya merasa kecewa kerana Bajet 2017 seperti kurang memerhatikan kepentingan pendidikan terutama pendidikan tinggi dan sosial sains," katanya lagi.
 
 

MB Terengganu haramkan sementara belon bergas

Posted: 22 Oct 2016 05:36 AM PDT

ANTARAPOS.COMPost PicKUALA TERENGGANU: Kerajaan negeri Terengganu mengharamkan seketika penggunaan belon bergas khususnya pada majlis rasmi kerajaan negeri serta-merta ekoran tragedi belon meletup yang mencederakan 30 orang di Dataran Batu Burok, semalam.

Menteri Besar Terengganu Ahmad Razif Abd Rahman berkata langkah pengharaman itu dilakukan bagi mengelakkan kejadian serupa berulang menimpa orang ramai terutama kanak-kanak.

"Arahan serta-merta dikeluarkan agar tiada penggunaan belon pada majlis kerajaan buat sementara waktu…langkah ini diambil untuk mengelak kejadian sama berlaku.

"Maklumat awal kita mendapati belon itu menggunakan gas helium, tetapi saya hairan kerana sekiranya gas itu (helium), kesannya tidaklah seteruk apa yang berlaku," katanya kepada media selepas melawat mangsa di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini, hari ini.

Dalam kejadian kira-kira 11 pagi itu, belon dipercayai berisi gas helium itu meletup selepas seorang kakitangan HSNZ cuba memutuskan benang yang mengikat belon dengan menggunakan pemetik api ketika sambutan Hari Penglihatan Sedunia Peringkat Negeri.

Razif berkata pihaknya menerima laporan daripada Jabatan Kesihatan dan sedang menunggu beberapa lagi laporan daripada pihak tertentu berhubung kejadian ini.

Katanya, pihaknya akan mengarahkan pihak berkuasa tempatan (PBT) dan penguat kuasa memantau penjualan belon terutama di kawasan pantai di negeri ini bagi melihat penggunaan gas di dalam belon yang dijual supaya tidak mengakibatkan letupan atau kebakaran.

Beliau yang turut berdukacita dengan insiden itu sedang meneliti bentuk bantuan boleh diberikan kepada mangsa yang sebahagian besar adalah kanak-kanak.

"Kita akan pastikan apa yang berlaku ini tidak memberi kesan seperti trauma, kecacatan dan sebagainya kepada mangsa kerana mereka kanak-kanak yang berhak mempunyai masa depan lebih baik," katanya.
Sehingga kini, 7 mangsa masih dirawat di HSNZ yang mengalami kecederaan dari 2 hingga 19% melecur di bahagian muka, leher dan tangan.

Empat mangsa berusia 12 hingga 33 tahun di tempatkan di Wad Kebakaran, 2 lagi berumur 11 dan 12 tahun di Wad Plastik serta seorang kanak-kanak lelaki 9 tahun dirawat di Unit Rawatan Rapi Pediatrik (PICU) manakala 24 mangsa dirawat sebagai pesakit luar.