Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 10:20 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


DR WAN AZIZAH YANG TABAH DAN HARUS DIBERIKAN PUJIAN

Posted: 14 Oct 2016 09:29 PM PDT

Tidak mudah sebenarnya menjadi Dr Wan Azizah Wan Ismail. Malah, barangkali paling susah. Di antara sekian ramai isteri pemimpin di negara kita, beliau mungkin yang paling tabah.

First Lady kita pun belum tentu ada jiwa setabah dan segagah Dr Wan Azizah.

Apabila isteri Anwar Ibrahim itu mengatakan beliau tidak lagi berdendam dengan Tun Mahathir Mohamad, kemuncak ketabahan beliau  memang tiada tandingannya. 

Sesetengah isteri, suami mereka bermasalah dalam JKKK kampung atau berbalah dengan ketua UMNO cawangan  pun, berdendamnya kadang-kadang boleh sampai ke mati.

Walaupun mengambil sedikit masa, pengakuan tiada dendam, bukan saja menyerlahkan besarnya jiwa Dr Wan Azizah, bahkan melegakan kita semua yang sedang ternanti-nanti perubahan dalam negara.
Sebagai seorang wanita dan isteri yang memang dalam diri mereka lebih banyak emosi dan airmata, apa yang dilakukan oleh Dr Wan Azizah tidaklah semudah seorang lelaki melakukannya.

Daripada rentetan peristiwa sejak Anwar dipecat pada 1998, dipukul dan dihina, dihadapkan dengan pelbagai pertuduhan, kemudian di penjara, bukan kepalang isteri mampu meghadapinya.

Malah, atas permintaan suaminya, Dr Wan Azizah kemudian berkorban jiwa raga serta tenaga dengan mengetuai sebuah parti  untuk memperjuangkan apa yang mereka rasa ketidakadilan kepada Anwar. 

Anwar dijadikan simbol ketidakadilan dan reformasi dengan mesej bahawa jika Anwar boleh diperlakukan sedemikian rupa, maka apatah lagi rakyat biasa.

Selepas Anwar dibebaskan, Dr Wan Azizah berkorban lagi dengan melepaskan kerusi Parlimen Pernatang Pauh dan jawatan Ketua Pembangkang yang sedang disandangnya untuk memberi laluan kepada Anwar mengisi jawatan tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

Pembangkang kena berdamai, kata Wan Azizah

Posted: 14 Oct 2016 09:28 PM PDT

BLOK pembangkang dilihat semakin kukuh apabila mendapat kerjasama daripada Bersatu yang ditubuhkan selepas memperoleh kelulusan daripada Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) sebelum ini.
Aura bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menerajui Bersatu dilihat mampu menarik sokongan ahli Umno untuk menyokong perjuangan pembangkang dalam usaha untuk menukar pimpinan negara ini secara demokrasi.
Wan Azizah Namun begitu, krisis dalaman parti pembangkang dilihat tidak begitu meyakinkan apabila Pas dilihat begitu tegas dengan pendirian mereka untuk menolak mana-mana parti politik yang menjalinkan kerjasama dengan DAP.
Ikuti temu bual eksklusif wartawan Sinar Harian, Asyraf Muhammad dan jurufoto, Rosli Talib bersama Ketua Pembangkang, DATUK SERI DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL bagi mengupas isu dan persoalan umum mengenai pakatan berkenaan.
Dengan keadaan pembangkang dilihat berpecah, apakah pandangan Datuk Seri berhubung hala tuju gerakan pembangkang?
Saya rasa jawapannya tak mudah, tapi saya percaya pada kebijaksanaan rakyat. Sebab saya rasa kebimbangan bukan sahaja rakyat, malah pemimpin-pemimpin. Dulu memang nampak solid untuk menghadapi PRU13. Pada masa itu, Anwar masih di luar dan dia menjadi satu force yang membawa mereka ke meja rundingan untuk menandingi BN. Tapi apabila mereka (kerajaan) sedar Anwar menjadi pencetus, maka mereka letakkan balik beliau dalam penjara. Tapi itu tidak bermaksud bahawa gabungan kita dan hasrat kita untuk tukar kerajaan tidak tercapai kerana Anwar juga ada berkata, sebelum ini bahawa tidak penting sekiranya dia ada atau tidak dalam pilihan raya akan datang, kerana apa yang penting adalah untuk rakyat tukar kerajaan. Kita tahu masa dulu mungkin nak tukar kerajaan tak sampai. Parti Bersatu juga pada mula-mula, mereka rasa keresahan itu, mereka berhasrat nak tukar perdana menteri.
Tapi sekarang ini, mereka tahu dan mengakui bahawa menukar perdana menteri itu tidak memadai. Tun Mahathir sendiri mengakui bahawa pilihan beliau iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak tidak tepat, malah menyusahkan. Kalau Tun Mahahthir boleh datang dan bersama kita, dan kalau boleh kita tengok ramai rakyat nak tukar kerajaan maka hasrat itu boleh diterjemahkan. Dan saya rasa parti Pas yang kebanyakan di bawah ini turut bersama kita. Walaupun Pas mempunyai hirarki dan ada pimpinan Pas yang tidak bersama kita dari segi kerjasama dengan DAP, tapi kita tahu Pas dan DAP kerusi mereka tidak overlap. Kami ini yang merasakan dan kena memikirkan cara mana yang terbaik malah kami yakin boleh mengatasinya. Kita dah belajar dari Sarawak. Kita akan belajar juga daripada hasrat kita yang mendepani segala hasrat individu itu untuk negara.
Pembangkang dilihat mempunyai banyak halangan dan kekangan sesama parti mereka. Bagaimana keadaan yang mengelirukan ini boleh meyakinkan pengundi untuk sokong pembangkang?
Itu memang apa yang telah direka cipta oleh BN. Memang memecahkan pembangkang, malah mereka juga bukan sekadar itu sahaja kerana mereka turut menggunakan kuasa mereka seperti persempadanan semula dan ada juga pengundi awal. Ini mesti diambil kira dalam perkiraan kita untuk menang atau tidak. Ini yang cuba kita buat bagaimana untuk mengatasi persempadanan semula ini supaya tidak diguna pakai pada PRU14. Tapi yang lain seperti Pas dan DAP, seperti saya katakan tadi, kerusi mereka tidak overlap, dan yang penting adalah kita sebagai blok terbesar dan kalau kita kalahkan Umno, itu salah satu cara untuk atasi masalah ini. Apabila kita bersama-sama, kita tahu matlamat yang penting dan apabila kita belajar daripada pengalaman, kita tahu 'if we are not together we will lose the base and miss the boat'. Jadi ini saya kira bahawa semua pimpinan kita faham dalam politik.
Saya pun tidaklah lama kalau nak dibandingkan dengan Lim Kit Siang (Penasihat DAP) atau Tok Guru Abdul Hadi Awang (Presiden Pas) serta Tun Mahathir. Kalau datang pada satu tahap ini, sampai Tun Mahathir sendiri rasakan beliau terpaksa keluar dan datang ke depan bersama-sama kami, itu akan kita terima walaupun memang terasa juga kan? 17 tahun beliau (Dr Mahathir) dalam kuasa. Ini telah berlaku pada kami semua yang jadi mangsa. Tapi Tun Mahathir sendiri kata, dia silap pilih Najib dan beliau datang sendiri ke mahkamah untuk berjumpa dengan orang yang dia telah buat macam-macam. Itu adalah satu permulaan yang baik untuk kita asaskan. Memang nampak kompleks tapi 'nothing in life is easy'. Kalau saya fikir kembali, saya kadang-kadang kejahilan itu ada. Jadi saya cuba la dengar sikit-sikit tentang sirah Rasulullah. Tak mudah kerana dia Rasul, siapalah kita? Tapi perjuangan itu mestilah kita ambil berdasarkan apa berlaku sekarang ini. Kita rasa kalau sekurang-kurangnya hasrat kita ada untuk menegakkan keadilan, niat itu memang murni. Dapat tak dapat itu saya kena cuba yang terbaik.
Pas dilihat tekad dengan keputusannya untuk tidak bekerjasama dengan DAP. Pada pandangan Datuk Seri, adakah perkembangan ini memberi laluan sukar buat pembangkang dalam memastikan pertembungan satu lawan satu menjelang PRU14?
Read More / Baca Lagi >>

Dr Mahathir dedah ‘rahsia’ BN kekal 6 dekad

Posted: 14 Oct 2016 09:27 PM PDT

Dalam usaha mendapatkan sokongan rakyat Kelantan, Dr Mahathir memberi jaminan negeri itu boleh menikmati royalti petroleum sekiranya berubah pada PRU akan datang.
husam-musa_mahathir_bn_600
KOTA BHARU: Bercakap di hadapan lebih 5,000 orang dalam satu program bersama Datuk Husam Musa semalam, Tun Dr Mahathir Mohamad memberitahu rahsia bagaimana Barisan Nasional (BN) boleh kekal menang selama lebih 60 tahun di negara ini – Bersatu, guna satu simbol dan satu manifesto.
"BN boleh ditewaskan, saya selalu menang, tak pernah kalah semasa memimpin BN," kata bekas perdana menteri selama lebih 20 tahun itu dalam ceramah perdana di Kota Bharu malam tadi bersama pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Amanah dan PKR.
"BN menang sebab parti lawan kalah, parti lawan kalah sebab mereka tidak bersatu.
"BN menang kerana mereka berjuang sebagai sebuah parti, mereka guna satu simbol dan satu manifesto, mereka hanya letak satu calon, semua 14 parti hanya sokong satu calon," katanya.
Kenyataan itu susulan pelbagai gesaan supaya parti pembangkang kembali bersatu bagi memastikan satu lawan satu pada pilihan raya umum ke-14 yang perlu diadakan menjelang 2018.
Sebelum ini, beberapa pimpinan Amanah dan PPBM dipercayai terlibat dalam usaha meyakinkan PAS supaya tidak bergerak bersendirian dalam menghadapi BN.
PAS, yang memutuskan hubungan dengan DAP dan berikrar tidak akan bekerjasama dengan Amanah, masih mengekalkan pertaliannya dengan PKR. Baru-baru ini di Terengganu, pemimpin PAS berkongsi pentas dengan Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin, bagaimanapun ia belum tentu mengubah sikap parti Islam itu dalam menjalinkan kerjasama dengan parti lain.
Dr Mahathir semalam sekali lagi menegaskan kepentingan pembangkang bergabung.
Read More / Baca Lagi >>

Muhyiddin - dulu orang kanan PM, kini beralih ke belakang

Posted: 14 Oct 2016 09:26 PM PDT

Dalam dua sesi bajet yang lalu, Tan Sri Muhyiddin Yassin duduk di barisan hadapan di sebelah kanan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, bersesuaian dengan kedudukannya sebagai pemimpin nombor dua kerajaan pada masa itu.
Apabila Parlimen bersidang pada Oktober tahun lepas, tempat itu diambil alih oleh MP Bagan Datoh, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, yang menggantikan Muhyiddin sebagai timbalan perdana menteri.
Pergeseran antara Muhyiddin dan Najib menyaksikan ahli Parlimen Pagoh itu dipecat daripada kerajaan.
Tanpa jawatan dalam kerajaan, Muhyiddin duduk bersama-sama dengan penyokong BN yang lain.
Muhyiddin menduduki kerusi ahli Parlimen Johor Bharu, Tan Sri Shahrir Samad yang juga pengerusi Kelab Penyokong BN, yang telah dipindahkan satu barisan di belakang.
Di sebelahnya ialah Ahli Parlimen Keningau, Datuk Joseph Pairin Kitingan, pemimpin Parti Bersatu Sabah.
Bagaimanapun, landskap politik negara mengalami perubahan yang lebih drastik pada tahun lalu.
Muhyiddin, yang terus lantang mengkritik cara Najib pengendalikan isu 1MDB, telah dipecat dari Umno pada 24 Jun, menjadikannya wakil rakyat tanpa parti.
Pada 8 September, Muhyiddin menjadi pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia selepas Pendaftar Pertubuhan diluluskan pendaftaran parti tersebut.
Bagaimanapun, Parlimen masih belum mengiktiraf parti yang baru didaftarkan itu dan Muhyiddin dianggap sebagai ahli Parlimen Bebas apabila Dewan Rakyat bersidang Isnin ini untuk sesi Bajet 2017.
Beliau akan ditempatkan di sebelah belakang Dewan, bersebelahan dengan ahli Parlimen Bandar Tun Razak, Tan Sri Khalid Ibrahim, yang juga ahli parlimen Bebas selepas dipecat daripada PKR.
Kerusi yang akan diisi oleh Muhyiddin itu kosong sejak awal sesi Parlimen selepas pilihan raya umum ke-13.
Kerusi di sebelah kiri Muhyiddin akan diisi oleh Ahli Parlimen Semporna, Datuk Seri Shafie Apdal, yang turut mengalami nasib yang sama dengan bekas timbalan perdana menteri itu.
Bekas menteri pembangunan luar bandar dan wilayah itu dipindahkan untuk duduk bersama-sama dengan penyokong BN yang lain selepas beliau disingkirkan daripada kerajaan kerana mengkritik penglibatan Najib dalam 1MDB.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB, Leo digesa letak jawatan utusan PBB

Posted: 14 Oct 2016 09:20 PM PDT

Aktivis masyarakat sivil telah menggesa superstar Hollywood Leonardo DiCaprio meletak jawatan sebagai utusan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk perubahan iklim sekiranya dia tidak menjauhkan diri daripada skandal 1MDB.
Gesaan itu dibuat oleh aktivis dari Malaysia, United Kingdom dan Switzerland dalam satu sidang akhbar di London semalam.
Mereka menggesa DiCaprio untuk menafikan secara terbuka hubungannya dengan Riza Shahriz Abdul Aziz, anak tiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan jutawan Malaysia Jho Low.
Kedua-duanya memainkan peranan penting dalam membiayai penerbitan filem 'The Wolf of Wall Street' yang didakwa menggunakan AS$61 juta yang diseleweng dari firma pelaburan tersebut.
"Leonardo DiCaprio secara berterusan enggan menjelaskan hubungan peribadi dan kewangan dengan individu-individu utama dalam skandal 1MDB itu.
"Ini tidak boleh diterima. Jika DiCaprio gagal untuk menjauhkan dirinya daripada rasuah Malaysia, dia perlu meletak jawatan sebagai utusan PBB untuk perubahan iklim.
"Kita tidak boleh menyelamatkan alam sekitar jika kita gagal untuk menghentikan rasuah," kata pengarah Bruno Manser Fund yang berpangkalan di Switzerland Lukas Straumann.
Sementara itu, wakil Pusat untuk Memerangi Rasuah dan Kronisme (C4), Sudhagaran Stanley menggesa supaya dana yang didakwa diseleweng di luar negara dari 1MDB, dikembalikan kepada Malaysia.
"Leonardo DiCaprio dalam kedudukan yang terbaik untuk berbuat demikian dan membayar balik berjuta-juta yang diterimanya daripada Jho Low dan Riza Aziz.
"Pembayar cukai Malaysia tidak boleh ditipu," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Jamal Yunos KANTOI BOHONG LAGI !!!

Posted: 14 Oct 2016 08:50 PM PDT


HAKIKATNYA, foto2 tersebut SEMEMANGNYA WUJUD & ASLI lagi di dalam posting yg bertarikh 9 Jun 2016 di FB Page Jamal sendiri.

NAK SPIN AUTA APA LAGI JAMAL !!!

Wan Azizah: 'Dulu Saya Selalu Main Badminton Dengan Siti Hasmah'

Posted: 14 Oct 2016 08:39 PM PDT

'Dari Bukit Jalil Lagu Umno, Di Gua Musang Lagu Lain' - Saifuddin Nasution

Posted: 14 Oct 2016 08:38 PM PDT

BERSIH 5 dilancar dari Kluang ke Batu Pahat

Posted: 14 Oct 2016 08:35 PM PDT

Terimalah Hakikat PAS Takkan Bersama!!!

Posted: 14 Oct 2016 06:12 PM PDT

"PAS Melutut kat UMNO!" - Mujahid Yusof

Posted: 14 Oct 2016 06:11 PM PDT

KANTOi Anak Rosmah Guna Duit 1MDB 1 Billion USD untuk Pesta TELANJANG!

Posted: 14 Oct 2016 05:31 PM PDT

Royalti ? Menang Kerajaan Pusat Dulu Dan Kita Sendiri Tentukan

Posted: 14 Oct 2016 05:29 PM PDT

Ketepikan Permusuhan, Satu Simbol, Satu Manifesto, Satu Calon !

Posted: 14 Oct 2016 05:29 PM PDT

Di Tuduh Mencuri, Kita Berasa Malu ... Itu Kalau Kita Tak Mencuri la...

Posted: 14 Oct 2016 05:28 PM PDT

Siapa BIAWAK Yang Tun Maksudkan Ini ?

Posted: 14 Oct 2016 05:28 PM PDT

Angkara Najib, Generasi Akan Datang Turut Berhutang !

Posted: 14 Oct 2016 05:27 PM PDT

Muslihat Di Sebalik Tuduhan Mohd Najib

Posted: 14 Oct 2016 05:27 PM PDT

A Kadir Jasin

APAKAH muslihat Perdana Menteri, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil) Mohd Najib Abdul Razak membuat kenyataan mengenai "dua individu" yang dituduhnya mengganggu dan mengancam perpaduan negara?
Dua individu yang dituduh berniat jahat tetapi tidak dinamakan itu tidak lain tidak bukan adalah Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tun Dr Mahathir Mohamad dan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Adakah Mohd Najib membuat kenyataan di radio Astro Awani itu kerana (1) Majlis Raja-Raja bersidang (2) Dr Mahathir dan Anwar saling sokong menyokong bagi menjatuhkan kerajaan Barisan Nasioal dan (3) menyiapkan landasan untuk menggunakan Akta Majlis Keselamatan Negara yang baru dikuatkuasakan?
Sebelum Majlis Raja-Raja bersidang minggu ini, Dr Mahathir telah menghadap Yang di-Pertuan Agong dan mengutus surat kepada Raja-Raja Melayu yang lain bagi mempersembahkan Deklarasi Rakyat.
Dr Mahathir berjumpa dan berbincang dengan Anwar di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur 5 September lalu dan seterusnya mengemukakan afidavit menyokong saman Anwar bagi menghalang pelaksanaan Akta MKN.
Pertemuan 5 September
Ini disusuli oleh "perisytiharan perdamaian" antara Dr Mahathir dan Anwar serta kesepakatan bahawa mereka akan berusaha ke arah melancarkan serangan bersepadu atas prinsip satu-lawan-satu ke atas BN dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.
Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin juga menemui Anwar selepas itu bagi memperkukuh rangka kerjasama blok pembangkang.
Atau apakah serangan baru ke atas Dr Mahathir dan Anwar itu helah untuk mengalih pandangan rakyat jelata daripada gunung berapi 1MDB yang semakin ganas ledakannya?
Pada 12 Oktober, Pihak Berkuasa Mata Wang Singapura (MAS) mengarahkan penutupan Falcon Private Bank atas alasan kelemahan kawalan dan salah laku berkaitan urus niaga yang melibatkan 1MDB.
Read More / Baca Lagi >>

Mudah sungguh nak 'cuci' dosa memfitnah..

Posted: 14 Oct 2016 05:19 PM PDTJANGAN RISAU, bila disoal jawab Malaikat Munkar dan Nakir, jawabler dgn cara pemimpin AMENO jawab tu.. "SAYA HANYA VIRAL JER.."

Dah banyak kali, Zein Isma Ismail menfitnah kepimpinan PH Selangor... sesuai sgt layak digelar Ketua Fitnah AMENO Selangor..

Umno: Program jelajah gelombang merah diwujudkan semula

Posted: 14 Oct 2016 05:15 PM PDT

JELI - Umno Kelantan mewujudkan semula program Jelajah Gelombang Merah yang kali ini lebih bersifat mesra rakyat sebagai persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).
Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, program itu yang pertama kali diperkenalkan Umno Kelantan ketika menghadapi PRU13 lalu, dirancakkan semula dengan format baharu yang melibatkan seluruh pimpinan Umno di peringat negeri, bahagian dan cawangan.
Mustapa Mohamed "Terdapat penambahbaikan dalam pengisian program Jelajah Gelombang Merah kali ini iaitu ia lebih bersifat santai dan mesra rakyat.
"Konsep ini dilihat penting kepada kami bagi menaikkan lagi semangat rakyat di negeri ini untuk menyokong Barisan Nasional (BN) dalam usaha memastikan PRU14 milik kami di Kelantan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Jelajah Gelombang Merah peringkat Umno Bahagian Jeli di sini, hari ini.
Mustapa berkata, antara aktiviti yang dilaksanakan ialah gotong royong membersihkan kawasan kemudahan awam, sukan rakyat, persembahan kebudayaan, pemeriksaan kesihatan, pameran dan jualan, serta penjelasan isu-isu semasa.  
Beliau berkata, program Jelajah Gelombang Merah ini akan pergi ke setiap 14 bahagian Umno di negeri ini secara bergilir-gilir, sehingga menjelangnya PRU14.
Menurut Mustapa pihaknya menyasarkan kira-kira 5,000 orang akan hadir pada setiap program itu diadakan, dan rakyat akan berpeluang mendapat penjelasan bagi pelbagai isu semasa.
Ditanya mengenai kehadiran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) di Kelantan, Mustapa berkata pihaknya memantau perkara tersebut.
"(Bagaimanapun) Setakat ini, pertambahan anggota baharu di setiap bahagian Umno begitu banyak," katanya. – Bernama

Bajet 2017: Kesatuan sekerja mahu pengambilan pekerja asing dihadkan 20%

Posted: 14 Oct 2016 05:13 PM PDT

MTUC dalam tuntutan 13 perkara kepada Perdana Menteri turut meminta cukai lebih tinggi ke atas syarikat yang bergantung kepada pekerja asing
Abdullah SaniPETALING JAYA: Kurang seminggu pembentangan Bajet 2017 pada 21 Oktober ini, Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) mahu kerajaan menghadkan pengambilan pekerja asing kepada 20% di setiap tempat kerja.
Perkara itu sebahagian daripada tuntutan 13 perkara MTUC kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak malam tadi.
"MTUC yang mewakili kaum pekerja kebanyakannya daripada sektor swasta amat mengharapkan Bajet 2017 boleh memberi kesaksamaan dan kesejahteraan kepada semua rakyat," kata Pemangku Presiden Abdullah Sani Abdul Hamid.
Isu pengambilan pekerja asing yang ramai berbanding pengambilan pekerja tempatan antara isu yang berlarutan sejak tahun lepas, menyusuli langkah pengurangan jumlah kakitangan sejak beberapa tahun lalu.
Majikan beralasan pekerja tempatan tidak mahu melakukan kerja yang kotor, sukar dan bahaya, namun pengkritik menjawab gaji yang dibayar tidak setimpal.
Lantas MTUC dalam tuntutannya menggesa kerajaan supaya mengenakan cukai yang lebih tinggi kepada syarikat yang bergantung kepada pekerja asing.
Dalam masa yang sama, MTUC mahu skim Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) diperluaskan kepada semua pekerja asing kerana "pada masa ini mereka tiada sebarang perlindungan".
"Insentif khas harus diberikan kepada majikan yang menggajikan pekerja tempatan," kata Sani, disamping pelepasan cukai bagi syarikat yang memberi elaun khas dan bonus untuk pekerja.
Tuntutan lain adalah meningkatkan sumbangan caruman KWSP, kadar premium 0.25% untuk skim insurans pekerjaan yang bakal dilaksanakan tidak lama lagi, gaji minimum RM1,500 untuk semua sektor dan pelepasan cukai perseorangan daripada RM9,000 kepada RM12,000.
Sani ketika dihubungi FMT berkata MTUC gagal mendapatkan respon Najib berhubung beberapa memorandum yang dihantar sebelum ini, dan cadangan janji temu untuk membincangkan penyelesaian isu pekerja.
"Tetapi pertemuan itu tidak berlaku lagi. Saya rasa tiga empat surat kita dah hantar," kata.
Najib sebelum ini mengajak rakyat memberikan cadangan mereka dalam penyediaan Bajet 2017, dan membuka laman khas bagi tujuan itu mulai 5 September hingga 19 September lalu.

Hanya dengan bersatu pembangkang boleh kalahkan BN, kata Mahathir

Posted: 14 Oct 2016 05:06 PM PDT


Pengerusi
Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Mahathir Mohamad menyeru semua parti-parti pembangkang bersatu jika benar-benar bertekad untuk mengalahkan Barisan Nasional (BN) dan membentuk kerajaan baru dalam pilihan raya umum ke 14 nanti.
BN boleh ditewaskanBN boleh ditewaskan"Rahsia BN menang dan berjaya memerintah negara ini hampir enam puluh tahun adalah kerana mereka berpakat, tidak berlawan sesama sendiri dan menggunakan satu simbol.
Hadirin tidak berganjak mengikuti ucapan Tun Mahathir walaupun hujan renyai-renyai.Hadirin tidak berganjak mengikuti ucapan Tun Mahathir walaupun hujan renyai-renyai."Jadi sekarang kalau kita benar-benar mahu menang kita perlu bersatu dan usahakan menggunakan satu simbol," katanya dalam ceramah "PRU 14 BN boleh ditewaskan" di Bandar Baru Tunjong, Kota Bharu malam ini.
Dr. Mahathir mahu semua pihak yang mahu Datuk Seri Najib Razak diturunkan sebagai perdana menteri memberi fokus kepada mewujudkan pakatan semua parti sekiranya mahu impian itu menjadi kenyataan.
"Saya bekas orang Umno, bukan ahli biasa, tapi presidennya, tapi kali ini saya akan lawan Umno kerana parti ini sekarang bulan lagi parti Umno tapi telah jadi parti Najib.
"Seluruh dunia sekarang memberitahu bahawa Najib adalah seorang pencuri." katanya.
Najib yang berpegang kepada "cash is king" (duit adalah raja), menurutnya telah menubuhkan 1MDB bagi membolehkan sejumlah wang diambil secara tidak betul bagi membiayai sogokan politik.
"(Datuk) Shahril di Johor mengaku beliau terima dari Najib RM1 million.
"Tak kan Shahril  saja terima, tentu orang lain terima juga," katanya.
Beliau yang sudah 3 kali keluar Umno mahu kali ini usaha selamatkan rakyat dengan menjatuhkan Umno berbar-benar berjaya.
Suasana ketika Datuk Husam Musa menyampaikan ucapanSuasana ketika Datuk Husam Musa menyampaikan ucapan"Tiga kali saya keluar Umno, pertama dipecat Tunku Abdul Rahman, kedua kerana marahkan Pak Lah, kali ini tak boleh tahan dengan Najib," katanya.
"Sekarang saya duduk sekali dengan orang-orang yang dulu saya lawan, saya yakin kalau kita boleh berunding dan mencapai persetujuan, kita akan berjaya," katanya lagi.
Turut berucap adalah Penasihat Amanah Kelantan, Datuk Husam Musa, Pengerusi PKR Kelantan, Abdul Aziz Kadir dan bekas Ahli Parlimen Kota Bharu, Datuk Zaid Ibrahim.
Lebih 5 ribu berhimpun mengikuti program berkenaan.

1MDB Scandal Investigation Reaches the White House

Posted: 14 Oct 2016 04:55 PM PDT

Kebijaksanaan Sultan Nazrin bantu Institusi Raja

Posted: 14 Oct 2016 06:12 AM PDT

Sultan Nazrin Shah
IPOH - Kebijaksanaan dan keperibadian serta pekerti tinggi dimiliki Sultan Perak Sultan Nazrin Shah pastinya dapat membantu dalam memperkukuhkan institusi raja di negara ini.
Terkenal sebagai sultan yang sentiasa melontarkan idea-idea bernas selain teguran membina, pemilihan Sultan Nazrin sebagai Timbalan Yang di-Pertuan Agong merupakan berita gembira buat seluruh rakyat Perak.
Anggota Parlimen Kuala Kangsar, Datin Mastura Mohd Yazid berkata, beliau mewakili penduduk Bandar Diraja itu amat berbangga dengan pemilihan Sultan Nazrin yang terkenal sebagai pemimpin yang bersikap rendah diri dan berjiwa rakyat.
"Pemilihan tersebut akan memberi satu sejarah yang sangat cemerlang di negara ini. Kami mendoakan kesejahteraan tuanku," katanya ketika dihubungi Bernama di sini.
Sultan Nazrin Shah dipilih sebagai Timbalan Yang di-Pertuan Agong mulai 13 Disember 2016 untuk tempoh lima tahun oleh Mesyuarat Majlis Raja-Raja kali ke-243 (Khas) di Istana Negara hari ini.
Ketua Penerangan Veteran Umno Perak Datuk Mohd Sani Supi pula berkata Veteran Umno Perak merafakkan sembah setinggi tahniah atas pemilihan Sultan Nazrin dan pastinya seluruh rakyat berasa bangga.
"Sebagai ilmuan tersohor dan berkeperibadian terpuji, tuanku akan menambah wibawa dan kemuliaan kepada Institusi Raja Berperlembagaan di negara ini. Semoga perlantikan itu mendapat keberkatan Allah," katanya.
Di KUALA KANGSAR, Imam Utama Masjid Diraja Ubudiah, Abdul Hadi Khadri,43, berkata pemilihan Sultan Nazrin untuk jawatan tersebut amat membanggakan rakyat Perak amnya serta penduduk Kuala Kangsar khasnya.
"Dengan keperibadian dan pendidikan yang tinggi, kami rakyat Perak percaya baginda dapat menyumbang khidmat bakti kepada agama, bangsa dan negara," katanya.
Senada dengan Abdul Hadi adalah pesara guru, Nazri Osman,81, yang berkata Sultan Perak itu sememangnya dikenali sebagai seorang pemimpin yang berdisiplin dan bijaksana.
Read More / Baca Lagi >>

Sultan Muhammad V prihatin terhadap masjid, Islam

Posted: 14 Oct 2016 05:53 AM PDT


KOTA BHARU - Sultan Kelantan Sultan Muhammad V, yang dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong yang baharu, dilihat begitu prihatin dalam soal masjid dan agama Islam.
Imam Besar Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik), Muhammad Hana Pizi Abdullah, berkata baginda sering berada di masjid termasuk di Masjid Muhammadi yang merupakan masjid negeri.
"Kami warga masjid amat dekat dengan tuanku kerana baginda cukup prihatin dengan masjid dan agama. Seperti yang diketahui umum, tuanku seorang sultan yang memang mendekati dan selalu berada di masjid dan selalu dapat ditemui rakyat," katanya kepada Bernama di sini.
Menurut kenyataan Penyimpan Mohor Besar Raja-raja Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad, Sultan Muhammad V dipilih menjadi Yang di-Pertuan Agong ke-15 oleh Mesyuarat Majlis Raja-Raja kali ke-243 (Khas) di Istana Negara, Kuala Lumpur, hari ini.
Pelantikan itu berkuat kuasa 13 Disember ini untuk tempoh lima tahun, menurut kenyataan itu. 
Muhammad Hana Pizi berkata kehadiran baginda di masjid menjadikan tuanku begitu dekat dengan rakyat.
"Tuanku pernah mengimamkan solat hajat di Stadium Sultan Muhammad Ke-IV yang disertai ribuan jemaah beberapa tahun lalu," katanya.
"Kami yakin tuanku mampu melaksanakan tugas sebagai Yang di-Pertuan Agong dengan cemerlang dan membawa negara ke mercu kejayaan sebagaimana yang telah tuanku lakukan di negeri Kelantan terutama dari segi asas-asas agama yang diperkukuhkan oleh tuanku," katanya.
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata beliau yakin pemilihan Sultan Muhammad V sebagai Yang di-Pertuan Agong akan menjadi lambang penyatuan kepada seluruh rakyat Malaysia secara am dan penduduk Kelantan khasnya.
Read More / Baca Lagi >>

Cénangau

0

Posted by Unknown | Posted on 8:27 PTG | Posted in

sumber :-

Cénangau


Persempadanan semula Bahagian Pilihanraya: Sandiwara auta Umno BN

Posted: 14 Oct 2016 06:07 AM PDT

Kalau Umno BN tidak setuju SPR takkan berani buat cadangan persempadanan semula tu dan memang pun terbukti kesemua pindaan yang dibuat memang untuk menguntungkan Umno BN dan memastikan Umno BN terus kekal memerintah selepas PRU14 akan datang.

Roletkini dalam berita bertajuk "Jangan berlakon, BN dicabar hantar bantahan jika betul tidak setuju dengan SPR" melaporkan:
DAP mencabar kepimpinan Barisan Nasional (BN) untuk menyatakan pendirian tegas terhadap cadangan persempadanan semula kawasan pilihan raya yang menjadi pertikaian pelbagai pihak termasuk daripada komponen parti pemerintah itu sendiri.

Penolong Setiausaha DAP Selangor, Dr Ong Kian Ming berkata, BN harus menunjukkan kesungguhan dengan menghantar borang bantahan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berikutan cadangan berat sebelah dan membelakangi Perlembagaan yang dibawa agensi itu. - Roketkini.
Artikel penuh »

Demonstrasi Bersih5: Berita baik untuk kaki demo dari FRU

Posted: 14 Oct 2016 12:45 AM PDT

Maknanya kalau yang turun demo Bersih5 nanti cukup ramai, tak berapa orang sangat yang berpeluang rasa senjata baru FRU tu, tak macam air kimia dan gas pemedih mata, hampir semua kaki demo boleh rasa sorang sikit.

Malaysiakini dalam berita bertajuk "FRU dilengkapi senjata tidak bahaya" melaporkan:
Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) akan dilengkapi dengan senjata tidak mencederakan (non lethal weapon) ketika berhadapan dengan rusuhan dan perhimpunan haram termasuk pada perhimpunan Bersih 5.0 yang dijadualkan pada 19 November ini.

Menurut Komander FRU, Senior Asisten Komisioner Wan Abdullah Ishak non lethal weapon yang terdiri daripada variable kinetic system, tactical marking pistol dan flash launcher merupakan nilai tambah kelengkapan logistik sedia ada. - Utusan.
Artikel penuh »

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 4:16 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


BERSIH cuba sekat persempadanan semula

Posted: 14 Oct 2016 08:23 AM PDT

MALAYSIAKINI


Pengerusi BERSIH Maria Chin Abdullah memfailkan permohonan semakan kehakiman untuk menyekat persempadanan semula kawasan pilihan raya di semenanjung Malaysia.

Dalam permohonan difailkan melalui tetuan Ramrais & Partners, Isnin lalu, Maria menamakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebagai responden dalam kes itu.

Maria yang juga pemilih berdaftar di kawasan parlimen Petaling Jaya Utara mendakwa SPR bertindak dengan niat buruk dan tidak mengikut prosedur dengan betul ketika mengeluarkan notis persempadanan semula.


Pengurusan kes itu dibuat di hadapan Hakim Hanipah Farikullah di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

'Kita nak jadi Taliban dengan robohkan KLCC?'

Posted: 14 Oct 2016 08:20 AM PDT

MALAYSIAKINI


Memusnahkan legasi dan warisan masa lalu kerana seorang bekas pemimpin akan meletakkan Malaysia sama seperti Taliban, kata seorang bekas menteri.

'Dalam keadaan sukar dipercayai seseorang berkata kerajaan boleh meruntuhkan menara berkembar jika ia mahu memadamkan legas bekas pemimpin itu.

"Adakah betul apa yang saya dengar?," soal bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Rafidah Aziz dalam Facebook.

Beliau merujuk tulisan blog oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak hari ini, yang membayangkan jika kerajaan benar-benar mahu memadamkan legasi bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, ia boleh meruntuhkan KLCC.

Beliau membidas bahawa langkah itu akan menjadikan Malaysia setaraf dengan Al-Qaeda dan Taliban.

"Adakah kita menerima pakai pendekatan Osama Bin Laden (pemimpin Al-Qaeda mendiang) dan Taliban?

"Adakah warisan bermakna kepada sesiapa yang berkuasa. Kolektif masa lalu, sejarah kita. Apa pendirian kita?" soalnya lagi.

Rafidah menjelaskan bahawa menara berkembar itu bukan legasi peribadi Mahathir, tetapi warisan kolektif kerajaan dan Malaysia pada masa itu, yang menunjukkan sejauh mana negara pesat membangun dan diakui di mata dunia.ANTARA DUA INDIVIDU YANG DISEBUT NAJIB DAN DUA INDIVIDU LAIN DI SISI NAJIB

Posted: 14 Oct 2016 08:09 AM PDT

shahbudindotcom


Bercakap dalam satu rakaman audio mengenai perpaduan, Najib Razak secara terbuka melahirkan kebimbangannya terhadap dua individu yang dianggapnya merupakan ancaman kepada negara.

Walaupun tidak menyebut nama, dua individu itu tidak lain ialah bekas Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dan bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad.

Meminjam kata-kata Abdul Rahman Dahlan, hanya orang bodoh saja yang tidak memahami siapa individu yang dimaksudkan Najib itu.

Kata Najib, fasa pertama kepada ancaman perpaduan itu timbul  pada 2008 melalui beberapa isu perkauman dan kes mencabar Perlembagaan, manakala fasa kedua apabila seorang pemimpin lama menubuhkan parti politik baru yang mengakibatkan kuasa politik Melayu berpecah kepada lima.

Tambahnya, ancaman fasa ketiga dijangka akan berlaku berikutan pemimpin fasa  pertama dan fasa kedua itu sudah berbaik-baik dan bersalaman sekarang ini.
Benarkah Anwar dan Tun Mahathir merosak perpaduan dan merupakan ancaman kepada negara?

Apa dan di mana rosaknya perpaduan yang diakibatkan oleh Anwar dan Tun Mahathir selama ini?

Tidakkah Anwar dengan perjuangannya dan Tun Mahathir juga dengan perjuangannya dan mereka berpadu tenaga sekarang ini adalah merupakan sebahagian usaha yang murni ke arah penyatuan rakyat dan seterusnya menyelamatkan negara?

Bukankah perpaduan yang longgar dan timbulnya pelbagai isu mengenai perpaduan selama ini lebih banyak berpunca  daripada kelemahan Najib sendiri dalam menangani pelbagai isu yang timbul?

Hakikatnya, perpaduan tidak ada masalah di negara ini. Sesama rakyat masih boleh hidup akan harmoni sama ada berjiran, makan semeja, bekerja sepejabat, saling menumpang kereta, berpakat dalam perniagaan dan sebagainya lagi.

Masalah kita bukan perpaduan. Masalah kita ialah kehidupan rakyat makin tertekan yang diakibatkan kelemahan pemimpin mengurus negara dan memberi kesejahteraan kepada rakyat, sambil berlakunya aktiviti pencurian dan samunan di siang hari.

Jika mahu disebut mengenai kemelut dalam negara, selain kerana kelemahan Najib sendiri dalam memimpin negara, harus disedarinya juga bahawa ada dua individu lain yang lebih merosakkannya.

Pertama, Rosmah Mansor dan kedua, Jho Low.

Jika Rosmah tidak kalut dengan kemewahan dan pembaziran sehingga menjadi bualan hangat di dalam negara dan juga antarabangsa, malah berperanan sebagai isteri yang sebenar sebagaimana watak Tun Siti Hasmah atau Dr Wan Azizah ketika Tun Mahathir dan Anwar menggenggam kuasa, barangkali banyak kekalutan dalam negara ini dapat dielakkan.

Sejak 2009, isu campurtangan beliau, kemewahan, pembaziran dan perbelanjaan juta-juta yang dikaitkan dengan dirinya, terus menjadi  antara penyebab letihnya bibir rakyat mengomel dan berbicara.
Selepas PRU 2013 pula di mana timbulnya isu 1MDB dengan beban hutang tinggi tetapi ada poket yang tiba-tiba berisi, malah beberapa negara sudah mula mengambil tindakan, nama Jho Low tiba-tiba hangat membasahi gusi.

Malah untuk fasa-fasa seterusnya, selagi Najib memimpin negara ini, nama Jho Low akan terus menjadi buah mulut sesiapa dan di mana jua. Malah, Rosmah bukan saja akan kekal sebagai isterinya, tetapi juga dengan wataknya yang seperti selalu.

Dalam kepimpinannya dan apa yang berlaku kepada negara sekarang, mahu tidak mahu, Najib seharusnya lebih menginsafi mengenai kehadiran dua individu yang rapat dan selalu dikaitkan dengan dirinya itu.

Sejak 2008, baik Anwar mahupun Tun Mahathir, kedua-dua mereka tiada kuasa untuk berbuat sesuatu yang boleh merosakkan negara berbanding dua individu lain yang bukan saja selalu berada di sisi Najib, tetapi rapat dengan kuasanya sebagai seorang Perdana Menteri.

Malah, tanpa kuasa dengan seorang sekarang berada di penjara dan seorang lagi sudah 91 tahun usianya, merekalah kini sandaran dan harapan rakyat untuk menyelamatkan masa depan negara.

Kepada Rosmah dan Jho Low, apa yang boleh kita sandarkan pengharapan kepada mereka?

3 hari lepas Ashura, khutbah selar ratapan Syiah

Posted: 14 Oct 2016 08:05 AM PDT

MALAYSIAKINI


Tiga hari selepas sambutan Ashura, khutbah Jumaat Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tampil mengecam cara Syiah menyambut ketibaan hari itu.

Katanya, dalam perayaan itu, yang sambutan besar-besarannya dibuat di Karbala, Iraq, penganut Syiah akan menyeksa tubuh badan bagi meratapi kematian cucu Nabi Muhammad, Husain bin Ali.

"Golongan Syiah mengadakan upacara memukul dada dan menyeksa tubuh badan sempena 10 Muharam bagi menangisi kematian Saidina Husain.

"Perbuatan mungkar ini adalah hanya direka-reka dan bukan daripada ajaran Islam yang sebenarnya, malah ia menyerupai ajaran agama-agama lain," menurut teks khutbah itu.

Tanggal 10 Muharam adalah hari penting bagi pengikut Syiah bagi mengenang kematian Husain – salah seorang imam mereka.

Husain meninggal dunia secara tragis dalam peperangan menentang tentera Yazid bin Muawiyah, khalifah Bani Umayyah yang kedua.

Jawatankuasa fatwa Selangor mewartakan bahawa fahaman Syiah menyeleweng daripada ajaran Islam yang sebenar pada 17 Oktober 2013.

Rabu lalu, seramai 50 warga Pakistan dipercayai bermazhab Syiah ditahan di Batu Caves, ketika menyertai acara sempena sambutan Hari Ashura.

4 anggota Search disaman hampir setengah juta

Posted: 14 Oct 2016 08:02 AM PDT

MALAYSIAKINI


Syarikat Afjets Sdn Bhd hari ini memfailkan saman hampir setengah juta ke atas empat anggota kumpulan Search kerana penyataan fitnah dan pelanggaran kontrak di Mahkamah Tinggi Shah Alam, Selangor.

Peguam Afjets Adnan Seman @ Abdullah berkata, dalam pernyataan tuntutannya, laporan difailkan terhadap kumpulan rock popular itu berhubung penganjuran konsert 35 tahunnya yang sepatutnya diadakan pada 30 Ogos lalu.

Afjets mendakwa defendan menyiarkan kenyataan berunsur fitnah terhadapnya menerusi sidang media pembatalan memorandum persefahaman (MOU) pada 20 Mei lalu.

Menurut kenyataan itu, defendan antaranya berkata Afjets tidak profesional, tidak mempunyai dana cukup dan tidak berminat untuk meneruskan konsert, selain menjadi punca pergaduhan dengan pemain dram Yazid.

Disebabkan perkataan fitnah tersebut, Afjets mendakwa reputasi mereka terjejas dan mengalami kerugian teruk.

Turut hadir wakil Afjets SM Hafiz SM Afdzaruddin.

Plaintif menamakan Suhaimi Abd Rahman, Noordin Mohd Taib, Hamzah Mohd Taib dan Nasir Daud sebagai defendan.

Search sepatutnya mengadakan kerjasama dengan Afjets untuk konsert pada 30 Ogos lalu.

Selepas memilih Stadium Merdeka sebagai lokasi awal ia dipindahkan ke Litar Antarabangsa Sepang.
Bagaimanapun, hubungan kedua-dua pihak menjadi keruh ekoran beberapa perselisihan faham membabitkan bayaran serta kekeliruan Search dengan salah seorang anggota mereka, Yazid.

Menurut Adnan, Afjets turut menuntut antaranya ganti rugi khas berjumlah RM494,079.71 bagi kos yang sudah dibelanjakan, ganti rugi am, ganti rugi teruk dan ganti rugi pengajaran berserta satu perintah injuksi.

"Perintah itu dikeluarkan bagi menghalang atau menerbitkan kenyataan memburukkan Afjets," katanya.
Malaysiakini sedang cuba mendapatkan reaksi berkaitan perkara itu.SPRM tahan suspek kelima kes salah guna dana kerajaan RM3.3 bilion

Posted: 14 Oct 2016 07:57 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
KOTA KINABALU: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan bekas timbalan pengarah sebuah agensi kerajaan negeri kerana disyaki terbabit dalam kes salah guna dana kerajaan Persekutuan bernilai RM3.3 bilion di pejabatnya di sini, semalam.
 
Suspek kelima ditahan SPRM itu bersara sebagai timbalan pengarah agensi kerajaan negeri itu tahun lalu.
 
Sumber memberitahu, siasatan awal mendapati suspek juga telah menerima sejumlah wang daripada kontraktor-kontraktor ketika memegang jawatan sebagai timbalan pengarah.
 
"Tiada rampasan wang tunai dilakukan tetapi dua buah kenderaan milik suspek iaitu jenis Mercedes Benz dan Land Cruiser dirampas.
 
"Mahkamah Majistret membenarkan permohanan SPRM menahan reman suspek selama enam hari bermula hari ini bagi membantu siasatan," katanya dipetik Utusan Online hari ini.
 
 

Chegubard terlepas tuduhan anjur himpunan 'Blackout 505'

Posted: 14 Oct 2016 07:57 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
KUALA LUMPUR: Mahkamah Sesyen di sini hari ini melepas dan membebaskan Pengasas Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin atas tuduhan berhubung penganjuran perhimpunan 'Blackout 505', tiga tahun lalu.
Hakim Mohamad Kamil Nizam memutuskan demikian setelah mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap Badrul Hisham, 38, atau Chegubard di akhir kes pendakwaan.
Badrul Hisham yang dinamakan sebagai Orang Kena Saman (OKS) didakwa atas pertuduhan bahawa sebagai penganjur, dia telah gagal memberitahu Ketua Polis Daerah Petaling Jaya mengenai program itu dalam tempoh masa ditetapkan iaitu 10 hari sebelum tarikh program diadakan.
Pada 8 Disember 2015, Badrul Hisham mengaku tidak bersalah atas pertuduhan itu yang didakwa dilakukan di Dataran Petaling Jaya, Padang Timur, Jalan Timur di sini pada 5 petang, 25 Mei 2013.

PKR Sarawak nafi tiga ADUN keluar parti

Posted: 14 Oct 2016 07:52 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
KUCHING: PKR Sarawak menafikan laporan tiga ADUN-nya akan keluar parti bagi menyertai parti tempatan lain.
 
ADUN Ba'Kelalan Baru Bian mengulangi pendiriannya bahawa beliau, ADUN Batu Lintang See Chee How dan ADUN Krian Ali Biju tidak akan menyertai parti tempatan, Parti Bumi Kenyalang (PBK).
 
"Pendirian kami adalah seperti disuarakan oleh Chee How sebelum ini. Kami tetap dalam PKR," kata Baru hari ini.
 
Pada 3 Oktober lalu, See berkata, tidak ahli PKR berkenaan akan kekal dengan PKR dan Pakatan Harapan.
 
Sebuah akhbar tempatan melaporkan ketiga-tiga ADUN berkenaan telah bertemu dengan pucuk pimpinan PBK bagi membincangkan kemungkinan menyertai parti itu.
 
Khabar angin itu bermula selepas beberapa ahli politik Sabah keluar daripada PKR, DAP dan Umno bagi menyertai parti tempatan yang memperjuangkan hak negeri Sabah.
 
 

Menyamakan Arab Spring dan BERSIH 5 adalah bodoh, bidas Mat Sabu

Posted: 14 Oct 2016 07:49 AM PDT

Oleh Wan Anis Ilyani Wan M Azhar
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Presiden Amanah, Mohamad Sabu hari ini membidas pihak yang menyamakan Himpunan BERSIH yang bertujuan menuntut pilihan raya yang adil dengan insiden Arab Spring.
 
Menyifatkan perbandingan itu sebagai bodoh, Mohamad atau Mat Sabu menambah ia sengaja ditimbulkan selepas pihak berkenaan tidak mahu menyertai BERSIH 5, November depan.
 
"Terlalu bodoh orang yang mengatakan himpunan BERSIH meniru atau lanjutan daripada Arab Spring. Kita tetap komited dengan demokrasi dan pilihan raya untuk mengambil alih kuasa bukan dengan cara yang lain.
 
"Mereka yang mengatakan himpunan BERSIH ala Arab Spring adalah suatu kebodohan dan berpura-pura serta suatu alasan yang diada-adakan oleh mereka yang tidak mahu menyertai himpunan BERSIH 5 ini," katanya memetik kenyataan di portal Malaysiakini.
 
Ujar Mat Sabu lagi, himpunan atau demonstrasi aman sudah mula diamalkan di negara ini sejak Malaysia belum mencapai kemerdekaan lagi dan digerakkan oleh pelbagai pihak, termasuk parti-parti politik dan badan bukan kerajaan (NGO).
 
Parti-parti politik pembangkang masa kini, seperti PKR, DAP dan PAS juga pernah mengadakan himpunan aman pada 2008 bagi menuntut sebuah pilihan raya yang bersih, katanya.
 
Kenyataan Mat Sabu itu dipercayai merujuk kepada amaran Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang supaya pembangkang tidak membawa budaya 'spring' ke negara ini.
 
Menerusi amaran itu semalam, Hadi menyebut besar natijahnya sekiranya pembangkang berterusan membakar sentimen rakyat untuk membenci kerajaan pemerintah.
 
Pembangkang juga perlu insaf serta mengambil iktibar daripada 'Arab Spring' yang kini diibaratkan buah beracun - meragut nyawa tanpa batas.
 
Hadi mengimbau sejarah 'Arab Spring' dengan insiden pertama berlaku semasa Revolusi Arab 1916 akibat tindakan Raja Wilayah Hijaz, Syarif Husain mengisytiharkan perang terhadap kerajaan Turki Uthmaniyyah sehingga menyebabkan dunia Arab berkecai.
 
Sejak BERSIH 4.0, PAS konsisten menolak demonstrasi jalanan bagi menggulingkan kerajaan secara tidak demokratik.
 
Begitu juga dengan BERSIH 5 yang akan diadakan 19 November depan, PAS mengambil pendirian untuk tidak bersama parti-parti pembangkang yang lain dalam himpunan berkenaan.
 
 

Poster anti BERSIH: Saya hanya viral je, kata Zein Isma

Posted: 14 Oct 2016 07:45 AM PDT

MALAYSIA KINI


Ketua Penerangan Umno Selangor, Datuk Zein Isma Ismail berang dengan tuntutan sekumpulan mahasiswa yang mendakwanya mencuri dan memanipulasikan gambar mereka serta menyebarkannya di media sosial.

Katanya, beliau tidak mengetahui gambar itu telah dimanipulasikan, sebaliknya mendakwa dirinya hanya berkongsi setelah menjumpainya di group Whatsapp.

"Saya tak tahu, saya tolong kongsi orang punya (gambar). Banyak group yang kongsi, saya ambil dari group itu sebab saya punya group (Whatsapp) pun beratus," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Kumpulan sembilan aktivis pelajar yang diketuai oleh Atyrah Hanim Razali dalam satu kenyataan media hari ini membidas tindakan Umno yang didakwa sebagai terdesak sehingga sanggup memanipulasikan gambar mereka.

Menurut mereka, Umno begitu terdesak sehingga 'mencuri dan photoshop' gambar sebenar bersama plakad bertulis 'Save Ulu Papar' dan menukarnya dengan tulisan "Kami Tolak BERSIH".

Mengulas desakan kumpulan itu yang mahunya memohon maaf dan mengambil tindakan undang-undang, Zein berkata beliau berbuat apa-apa sekiranya Atyrah mahu berbuat demikian.

"Kalau mereka nak buat laporan polis dekat saya apa saya boleh buat, saya viralkan sahaja. kalau nak hukum-hukum lah…

"(Tapi) pihak polis pasti ada alat dia untuk kesan (siapa yang edit) dan forensik siapa yang buat. Kalau nak kira (buat laporan) macam tu tak terlayan lah mahkamah esok.

"Saya pun banyak laporan polis terhadap Malaysiakini pun ada. Saya viral je, ramai je viral kalau nak tangkap, tangkap semua lah," katanya dengan nada sinis.

Dalam pada itu Zein turut menegaskan bahawa perhimpunan BERSIH5 yang akan berlangsung 19 November ini tidak wajar diteruskan.

Katanya, sekiranya perhimpunan BERSIH diadakan, beliau akan turun bersama kumpulan 'baju merah' bagi menentang kumpulan tersebut.

"Apa mereka (BERSIH) ingat isu mereka tak banyak, isu mereka lagi banyak kenapa tak fikir. ini kerana hasutan geram, emosi nak buat huru hara dalam negara dan saya pihak yang amat menentang.

"Saya setuju dengan tindakan baju merah. Kami (baju merah) tunggu masa dan ketika, jangan rosakkan keselamatan negara termasuk akhbar macam puan.

"Saya sendiri akan turut serta, bukan sahaja baju merah, kita akan tentang (BERSIH) habis-habisan," katanya.

Pelajar dakwa Umno curi gambarnya bagi propaganda anti BERSIH

Posted: 14 Oct 2016 07:42 AM PDT

MALAYSIAKINI


Seorang mahasiswa Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) Atyrah Hanim Razali mendakwa gambarnya telah dicuri dan dimanipulasi oleh Umno serta disebarkan di media sosial.

Katanya, gambar asal, beliau memegang sekeping plakad bertulis "Save Ulu Papar" namun diubahsuai dengan tulisan "Kami Tolak BERSIH".

"Umno terdesak teruk sampai curi dan photoshop gambar orang. Gambar sebenarnya adalah bersama plakad bertulis 'Save Ulu Papar' untuk rakan kami, aktivis Sabah," tulisnya di Twitter.

Menurut semakan Malaysiakini, beberapa gambar aktivis lain dalam gambar yang diviralkan itu turut diubah suai. Antaranya potret Maryam Ramli Lee dan Farhan Haziq dijadikan sebagai poster.

Dalam poster itu, antara lain bertulis 'Kami Anak Malaysia Tolak BERSIH5' dan susunan kolaj sembilan wajah aktivis dengan memegang 'Kami Tolak BERSIH'.

Sementara itu, dalam satu kenyataan media Atyrah bersama lapan rakannya berkata mereka amat terkejut apabila melihat gambar-gambar mereka diedit, dipinda dan disiarkan di laman Facebook rasmi Ketua Penerangan Umno Selangor, Datuk Zein Isma Ismail.

"Gambar tersebut diambil dari gambar asal kami semasa program Strategising Unity Workshop di Corus Hotel, pada September 2015.

"Gambar tersebut pada asalnya menunjukkan gambar-gambar kami sedang memegang placard bertulis Save Ulu Papar," kata mereka.

Menurut kumpulan mahasiswa itu, pemimpin Umno tersebut meminda gambar mereka yang diambil ketika menyertai program program perpaduan nasional yang dianjurkan oleh Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) dan Merdeka Centre pada September 2015.

Mereka juga menyertakan gambar asal dan juga gambar yang dipinda itu.

Sehubungan itu, mereka menuntut Zein Isma meminta maaf secara terbuka dalam masa 24 jam dan seterusnya menurunkan posting tersebut.

"Sekiranya gagal, tindakan undang-undang akan menyusul.

"Tindakan mengedit, meminda, memuat naik gambar tersebut adalah perbuatan keji, biadap dan rendah moral. Ia dibuat bertujuan untuk memfitnah dan memburuk-burukkan kami.

"Ia juga merupakan kesalahan undang-undang di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia kerana menyebarkan maklumat palsu di laman sosial," kata mereka.

Sementara itu, Zein Isma ketika dihubungi Malaysiakini berkata, beliau tidak mengetahui gambar itu telah dimanipulasikan.

Sebaliknya, pemimpin Umno itu mendakwa dirinya hanya berkongsi setelah menjumpainya di group Whatsapp.

"Saya tak tahu, saya tolong kongsi orang punya (gambar). Banyak group yang kongsi, saya ambil dari group itu sebab saya punya group (Whatsapp) pun beratus," katanya.

'Tak patut k’jaan lepas tanggungjawab lindungi Orang Asli'

Posted: 14 Oct 2016 07:36 AM PDT

MALAYSIA KINI


ULASAN - Bar Malaysia terkejut dengan laporan mengenai tindakan terhadap lebih kurang 200 Orang Asli Temiar yang telah menaikkan sekatan semasa proses bantahan terhadap aktiviti pembalakan di kawasan hutan simpan Balah berdekatan dengan Gua Musang, Kelantan.

Aktiviti pembalakan ini telah menceroboh masuk ke tanah yang dianggap oleh masyarakat Temiar sebagai tanah adat mereka.

Orang Asli yang terjejas terdesak membuat laporan polis terhadap ejen syarikat pembalakan atas dakwaan intimidasi jenayah dalam bentuk ugutan lisan, penggunaan senjata api dan penggunaan mesin gergaji untuk meruntuhkan sekatan tersebut, dan untuk dakwaan penyamaran sebagai anggota polis dan pegawai penguatkuasa.

Bar Malaysia menuntut pihak berkuasa yang berkaitan untuk menjalankan siasatan penuh terhadap perkara ini, dan membawa ke muka pengadilan semua pihak yang bertanggungjawab ke atas tindakan yang menyalahi undang-undang atau perlanggaran ke atas apa-apa hak.

Bar Malaysia juga memandang berat pendirian yang diambil oleh kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan berhubung dengan hak Orang Asli Temiar terhadap tanah tersebut dan secara amnya hak Orang Asli terhadap kawasan tanah adat dan tradisinya.

Hak mutlak

Laporan mengenai tindakan yang diambil oleh kerajaan negeri Kelantan terhadap sekatan tersebut menunjukkan bahawa mereka memperlihatkan hak mutlak mereka untuk memberi lesen pembalakan yang termasuk kawasan yang bertindih dengan tanah adat Orang Asli.

Kerajaan persekutuan mendakwa bahawa ia tidak mempunyai kuasa undang-undang untuk mendesak kerajaan negeri Kelantan, atas alasan bahawa perkara berkenaan tanah adalah di bawah bidang kuasa eksklusif perlembagaan kerajaan negeri.

Orang Asli menikmati keistimewaan hak adat berhubung dengan tanah yang telah mereka duduki sejak turun temurun tanpa memerlukan pengiktirafan jelas secara eksekutif atau perundangan.

Tindakan menaikkan sekatan semasa bantahan terhadap aktiviti pembalakan ini - satu tindakan yang dilakukan oleh Orang Asli untuk menuntut hak milik adat di bawah undang-undang Malaysia - adalah hanya untuk mempertahankan tanah yang mereka tegaskan sebagai sebahagian daripada kawasan tradisi mereka.

Mahkamah-mahkamah atasan di Malaysia telah mengiktiraf dan berulang kali mengesahkan hak-hak ini sejak tahun 1997 disebabkan oleh, antara lainnya, kedudukan istimewa Orang Asli di bawah Artikel 8(5)(c) Perlembagaan Persekutuan.

Hak-hak sedia ada yang dinikmati oleh Orang Asli sebagai orang pertama di semenanjung Malaysia terus wujud dan hanya boleh dinafikan oleh kata-kata yang jelas dan terang dalam undang-undang, dan bukan dengan mewujudkan rizab begitu juga dengan pemberian apa-apa lesen pembalakan oleh mana-mana kerajaan negeri.

Tidak patut

Tiada peruntukan yang jelas dan ketara dalam mana-mana undang-undang persekutuan dan negeri, yang hanya membawa maksud bahawa masyarakat Orang Asli masih terus mempunyai hak ke atas kawasan adat mereka.

Walaupun kerajaan negeri memiliki kuasa berperlembagaan berhubung dengan hal yang berkaitan dengan tanah, banyak keputusan mahkamah yang memihak kepada hak adat Orang Asli yang jelas menunjukkan bahawa kuasa sedemikian bukanlah mutlak.

Mahkamah-mahkamah di Malaysia juga telah memutuskan bahawa kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri mempunyai kewajipan fidusiari untuk melindungi hak-hak tanah Orang Asli dan tidak boleh bertindak dengan cara yang tidak selaras dengan hak-hak sedemikian.

Adalah tidak berpatutan untuk kerajaan persekutuan untuk melepaskan tanggungjawabnya dengan mengatakan bahawa ia tidak mempunyai kuasa berperlembagaan terhadap perkara berkaitan dengan tanah di Semenanjung Malaysia.

Artikel 83 Perlembagaan Persekutuan memberikan kerajaan persekutuan kuasa undang-undang untuk memperoleh tanah negeri bagi keperluan persekutuan, termasuklah hal kebajikan Orang Asli.
Halang peguam

Pada masa dahulu, kerajaan persekutuan telah menggubal dan membuat polisi berkaitan dengan tanah dan sumber melalui Majlis Tanah Negara, di mana ia mempunyai kawalan dan kuasa secara "de facto".

Oleh itu, kerajaan persekutuan tidak sepatutnya mengatakan bahawa ia lansung tidak mempunyai kuasa untuk membantu Orang Asli dalam mendapatkan pengiktirafan perundangan terhadap kawasan adat mereka.

Kami telah dimaklumkan bahawa Orang Asli di kawasan hutan simpan Balah telah dihalang daripada mendapatkan nasihat perundangan, memandangkan peguam mereka telah disekat oleh Jabatan Perhutanan Negeri semasa beliau cuba memasuki kawasan tersebut dua hari yang lalu.

Sekatan ini juga telah menghalang Orang Asli untuk berhubung dengan peniaga, dan juga memperoleh bantuan makanan daripada orang luar seperti pertubuhan bukan kerajaan.

Tindakan sedemikian oleh pihak berkuasa menunjukkan cubaan terang-terangan untuk menyekat hak asasi berperlembagaan Orang Asli untuk mendapatkan penasihat perundangan, yang mana hak ini boleh dinikmati oleh rakyat lain pada bila-bila masa sahaja.

Diskriminasi orang terpunggir

Bar Malaysia menyeru pihak berkuasa untuk menghentikan sekatan ini, yang merupakan satu lagi tindakan diskriminasi terhadap orang terpinggir dan yang memerlukan perlindungan dan patut dikecam sepenuhnya.

Bar Malaysia juga menyeru kerajaan persekutuan untuk segera bertindak berdasarkan keputusan yang telah dibuat pada bulan Jun 2015 untuk melaksanakan 18 cadangan yang terkandung di dalam laporan Suhakam pada tahun 2013 mengenai Inkuiri Nasional Mengenai Hak Tanah Orang Asli/Asal di Malaysia, untuk mengiktiraf tanah adat dan kawasan sumber Orang Asli dan juga di Sabah dan Sarawak.

Pendekatan sedemikian juga adalah selaras dengan komitmen nyata yang telah dibuat oleh Kerajaan Malaysia apabila ia mengundi untuk menyokong Deklarasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Hak Orang Asal pada tahun 2007.

Kami menggesa kerajaan negeri Kelantan untuk menghentikan dengan serta merta semua aktiviti pembalakan yang dijalankan di kawasan Orang Asli, dan kami menyeru kerajaan persekututan dan kerajaan negeri untuk mengubah polisi mereka mengenai tanah, sumber dan alam sekitar supaya dapat menghasilkan polisi yang mampu memberikan kesan sepenuhnya terhadap keputusan mahkamah-mahkamah atasan di Malaysia dalam mengiktiraf hak adat Orang Asli terhadap tanah, kawasan dan sumber mereka.

 STEVEN THIRU adalah Yang Dipertua Bar Malaysia

NURUL RIDUAN NOR ASHAHA 14 Oktober 2016

Posted: 14 Oct 2016 07:23 AM PDT

Bekas pegawai kanan Jabatan Air Sabah pula ditahan
SPRM merampas dua buah kereta milik suspek.


SHAH ALAM - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang lagi suspek untuk membantu siasatan berhubung kes Ops Water melibatkan Jabatan Air Negeri Sabah (JANS).

Suspek berusia 62 tahun itu merupakan bekas pegawai kanan JANS yang bersara tahun lalu.

Selepas bersara, suspek dilantik sebagai Penasihat Teknikal dan Kejuruteraan Kementerian Kewangan Sabah yang dipegangnya sehingga kini.

Suspek yang berkhidmat selama 11 tahun bersama JANS itu ditahan di pejabatnya, semalam.

Sumber berkata, siasatan awal mendapati suspek juga menerima sejumlah wang daripada kontraktor-kontraktor ketika memegang jawatan di JANS.

Menurutnya, SPRM merampas dua buah kereta milik suspek iaitu Mercedes Benz dan Land Cruiser dan tiada sebarang rampasan wang tunai dibuat setakat ini.

Suspek direman selama enam hari bermula hari ini di Mahkamah Majistret Sabah.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan penahanan itu dan meminta mana-mana individu yang mempunyai maklumat berhubung siasatan kes ini tampil membantu dan memberikan kerjasama sepenuhnya kepada SPRM.

Dalam pada itu, setakat ini SPRM merakam percakapan lebih kurang 78 saksi berhubung kes terbabit.
SPRM juga tidak menolak kemungkinan lebih ramai saksi akan dipanggil untuk membantu siasatan.

Sebelum ini, pengarah dan timbalan pengarah agensi berkenaan ditahan berikutan memiliki wang tunai dan aset bernilai lebih RM110 juta dipercayai hasil daripada pembabitan mereka dalam projek air Sabah bernilai RM3.3 bilion melibatkan kerajaan persekutuan dan negeri.