Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:49 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Skandal 1MDB, ‘rusuhan Baju Merah’ merisikokan ekonomi – Pelabur industri

Posted: 12 Oct 2016 08:36 PM PDT

Skandal kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan pergaduhan puak Baju Merah menghalang konvoi Bersih 5 dalam dua minggu kebelakangan ini mula menimbulkan ketakutan dalam kalangan pelabur asing yang menilai masa hadapan ekonomi Malaysia.
Ketakutan itu tidak pernah berlaku dalam pemerintahan lain-lain perdana Menteri selain Najib Razak, biar pun Malaysia lebih tiga kali dilanda kemelesetan ekonomi pada 1975, 1985 dan 1998. Kebimbangan kali ini, menurut seorang pelabur asing yang mahu dikenali sebagai Jameson Tan, adalah berkaitan huru-hara sosial yang sukar dipulihkan.
"Walaupun puak baju merah dan pemimpin mereka telah membuat ugutan serta mengungkit peristiwa hitam 13 Mei, tiada tindakan serius (oleh polis) diambil ke atas mereka. Situasi ini menakutkan pelabur. Ia jangan dibiarkan berterusan.
"Selain daripada itu, satu soalan yang perlu ditanya ialah adakah parti politik tertentu merestui dan menyokong tindakan puak baju merah ini?" katanya yang memiliki kilang di kawasan industri Sungai Buloh, Selangor.
Beliau berpendapat, situasi politik negara pada masa ini amat menakutkan pelabur. Jameson tidak berselindung bahawa beliau sedang memikirkan sama ada mahu menarik keluar pelaburannya atau pun tidak.
Katanya, kerajaan Malaysia seolah-olah belum mahu membuat sesuatu untuk menghentikan tindakan ganas dan ugutan dari puak baju merah.
"Polis lambat bertindak ke atas mereka. Apakah makna ini semua? Saya juga ingin tahu siapakah dalang utama di belakang puak itu?" tanyanya lagi.
Beliau memberi amaran bahawa ekonomi Malaysia akan runtuh sekiranya berlaku tindakan ganas pada perhimpunan Bersih 5, 19 November depan.
Menurutnya, kerajaan Malaysia harus tahu selepas kelembapan ekonomi dunia pulih maka Malaysia akan ketinggalan jauh di belakang negara-negara Asia lain sekiranya puak baju merah bertindak ganas, kerana keganasan akan mengakibatkan pelabur asing menarik keluar modal dan membawanya ke negara jiran yang lebih terjamin keselamatan.
Satu lagi situasi yang mengganggu, kata Jameson, ialah kurangnya tindakan tegas daripada polis, Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM), Jabatan Peguam Negara serta Bank Negara menangkap dan mendakwa pihak-pihak yang terlibat dalam skandal1MDB.
Read More / Baca Lagi >>

MALAYSIA SEBUAH NEGARA ‘RASUAH’ DIPIMPIN OLEH PEMIMPIN ISLAM RASUAH?

Posted: 12 Oct 2016 08:34 PM PDT


Selama mana lagikah kita mahu membiarkan untuk menanggung malu dengan perbuatan pihak berkuasa dan institusi  antarabangsa – sama ada syarikat atau bank – mencemarkan nama negara di peringkat antarabangsa?
Apakah pemimpin kita, khususnya Perdana Menteri terpaksa buat 'bukan tebal' dengan tuduhan dan nista yang merendah-rendah maruah rakyat dan negara?
Tidak malukah kita daripada sebuah negara yang mendapat pelbagai pujian, termasuk sebuah negara Islam yang ekonominya berkembang pesat kini digelar sebuah negara 'rasuah'?
Tidak malukah pemimpin kita yang selama ini diagung-agungkan sebagai pemimpin berwibawa kini disebut diperingkat antarabangsa sebagai 'pemimpin rasuah'?
Apakah 'damage control' yang dilakukan oleh pemimpin dan kerajaan untuk menghilangkan calar ini?
Apa langkahnya dan berapa lama lagi?
Sebagai rakyat, kita wajib bertanya untuk mengetahui, apa lagi kerajaan yang memerintah sekarang adalah kerajaan yang dilantik secara demokrasi oleh rakyat.
Rakyat wajar diberitahu apa tindakan kerajaan apabila Pejabat Peguam Negara (OAG) Switzerland mulai semalam sudah memulakan prosiding jenayah terhadap Falcon Private Bank (Falcon) kerana gagal menghalang kesalahan berkaitan dengan penyelewengan dana firma pelaburan negara 1Malaysia Development Bank (1MDB).
Jangan kerana 1MDB sebagai entiti perniagaan, ia tidak ada kena mengena dengan rakyat. Ini kerana ia ada kaitan secara terus dengan Kementerian Kewangan dan Perdana Menteri.
OAG membuat keputusan memulakan prosiding adalah berdasarkan maklumat yang didedahkan oleh siasatan dalam kes 1MDB dan isu-isu yang dibangkitkan dalam keputusan Finma dari awal bukan ini (Oktober 2016).
Tindakan itu dibuat kerana OAG mengesyaki kekurangan seliaan dalam organisasi dalaman Falcon Private Bank dan dipercayai akibat kekurangan ini, bank itu tidak dapat menghalang pelakuan kesalahan itu yang kini disiasat dalam prosiding jenayah yang berkaitan dengan 1MDB.
Pendedahan oleh Pihak Berkuasa Penyeliaan Pasaran Kewangan Switzerland atau Swiss Financial Market Supervisory Authority (Finma) kelmarin bahawa kira-kira AS$ 3.8 bilion dana berkaitan 1MDB disalurkan melalui Falcon Private Bank menimbulkan banyak pertanyaan.
Malah, menurut Finma, dana itu termasuk melalui urusniaga AS$681 juta dan pembayaran balik AS$620 juta enam bulan kemudian.
Pihak berkuasa kewangan itu memang tidak memberikan butirannya tetapi jumlah itu dikatakan  sepadan dengan AS$ 681 juta yang diterima oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Tindakan pihak berkuasa Switzerland yang memaparkan urusniaga yang dipersoalkan terhadap Falcon dengan sendirinya  menjadikan "derma Arab" RM2.6 bilion kepada Perdana Menteri menjadi tumpuan semula.
Memang tiada butiran sejauh ini bagaimana AS$681 juta itu berakhir dan bila urusniaga itu dilakukan.

Tetapi Jumlah itu dirujuk sebagai RM2.6 bilion berdasarkan kadar pertukaran ketika itu  sepadan dengan "derma" yang disalurkan ke akaun bank Najib pada tahun 2013.
Finma turut mendakwa Falcon melakukan "pelanggaran serius" peraturan pengubahan wang haram dalam urusannya dengan "seorang ahli perniagaan muda Malaysia yang mempunyai kaitan dengan individu tertentu kerajaan Malaysia".
Ia tidak menamakan "ahli perniagaan muda" itu, namun spekulasi mengenai orang muda itu banyak ditujukan kepada Jho Low yang dikatakan rapat dengan keluarga Najib.
Jangan lupa, Jho Low adalah antara mereka yang dinamakan dalam saman sivil Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat berhubung dakwaan penyelewengan berkaitan dengan dana 1MDB.
Read More / Baca Lagi >>

Nasrudin Tantawi dinasihat tidak tegak benang basah

Posted: 12 Oct 2016 08:28 PM PDT


Dokumen mahkamah mencatatkan kekesalan Nasrudin menerbitkan artikel yang mengelirukan tentang Guan Eng.Dokumen mahkamah mencatatkan kekesalan Nasrudin menerbitkan artikel yang mengelirukan tentang Guan Eng.
Ahli Parlimen Temerloh, Nasrudin Hassan dinasihati agar tidak mengalihkan isu kegagalannya membayar kos RM10,000 yang diperintahkan mahkamah dengan menimbulkan perkara-perkara yang kurang relevan, nasihat Pegawai Khas Undang-undang kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Raja Syarafina Raja Shuib.
Malah Ketua Penerangan Pas itu diminta menerima hakikat bahawa beliau telah melahirkan perasaan kesal dan menarik balik artikel yang memfitnah Guan Eng tanpa syarat selepas disaman malu dan diarahkan membayar kos RM10,000.
"Janganlah cuba menegakkan benang yang basah!" kata Raja Syafarina menjawab kenyataan akhbar Nasrudin.
Menjawab kenyataan Nasrudin, Raja Syafarina menjelaskan bahawa penghakiman termeterai (sealed order) dengan tuntutan pembayaran RM10,000 telah diserahkan kepada peguamcara Nasrudin pada 19 September lalu.
"Walaupun YB Nasrudin berada di luar negara sehingga akhir September 2016, pihak kami tidak pernah menerima apa-apa permohonan lanjutan masa untuk pembayaran daripada YB Nasrudin dan/atau peguam beliau dalam tempoh tersebut.
"Dalam zaman internet ini yang membolehkan komunikasi merentasi sempadan negara dengan cepat, takkan payah sangat untuk YB Nasrudin memaklumkan kepada kami bahawa beliau perlukan masa untuk membayar?" soal beliau.
Raja Syafarina menambah, oleh kerana tiada bayaran diterima sebelum luputnya tempoh pada 2 Oktober lalu, peringatan pembayaran bertarikh 7 Oktober telah dihantar kepada peguam Nasrudin dan diterima pada 11 Oktober.
Walaupun tiada pembayaran dibuat selepas tiga minggu berlalu, Raja Syafarina kesal kerana Nasrudin sebaliknya memilih untuk menyerang beliau dalam kenyataan akhbar.
Beliau turut menegaskan bahawa Nasrudin boleh didakwa menghina mahkamah kerana enggan menjelaskan bayaran yang diperintahkan mahkamah.
"Meskipun saya mempunyai kelulusan undang-undang dan pengalaman, saya terharu dengan kesanggupan YB Nasrudin untuk mengajar pemahaman konsep dan prosedur undang-undang.
"Beliau harus ingat bahawa Penghakiman Persetujuan tersebut ialah arahan daripada mahkamah yang mulia untuk beliau membuat bayaran sebanyak RM10,000 kepada YAB Ketua Menteri sebagai kos serta membuktikan bahawa beliau menzahirkan perasaan kesal beliau atas tuduhan yang tidak berasas ke atas YAB Ketua Menteri dan menarik balik artikelnya," jelasnya.
Read More / Baca Lagi >>

Sunni, Syiah Rebut Kuasa Timbulkan Isu Keselamatan - Dr Mohd Asri

Posted: 12 Oct 2016 08:16 PM PDT

Sunni Sama Sunni Bertelagah, Syiah Kian Berkembang - Dr Mohd Asri

Posted: 12 Oct 2016 08:14 PM PDT

Pertubuhan, Ahli Politik Dalang Sebar Syiah Di Perlis - Dr Mohd Asri

Posted: 12 Oct 2016 08:14 PM PDT

Jangan bawa ‘spring’ ke negara ini – Hadi

Posted: 12 Oct 2016 07:49 PM PDT


KUALA LUMPUR  – Pas mengingatkan pembangkang agar jangan sesekali mencipta musim atau 'spring' yang tiada di negara ini semata-mata untuk menggulingkan kerajaan dengan menganjurkan Bersih 5.0 kerana najitahnya merugikan semua pihak.
Tampil dengan kenyataan paling tegas setakat ini, Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, pembangkang perlu insaf serta mengambil iktibar daripada 'Arab Spring' yang kini diibaratkan buah beracun sehingga meragut nyawa tanpa batas.
Beliau yang tampil menyatakan pendirian itu sehari selepas Ketua Penerangannya, Nasrudin Hassan mengulangi pendirian Pas menolak Bersih 5.0 menambah, 'Arab Spring' diharapkan berbuah lazat tetapi realitinya hanya menghasilkan ulat dan racun.
"Buahnya berulat dan beracun, membunuh mangsanya lebih dahsyat daripada wabak penyakit biasa sehingga meragut mangsanya tanpa batas. Banyak darah yang telah mengalir, korban yang gugur, menjadi pelarian serta menunggu giliran (untuk dibunuh).
"Di Malaysia tiada musim bernama 'spring', yang ada hanya musim hujan dan kemarau. Maka jangan ciptakan musim yang tidak ada di sini. Tunggu dan beristiqamah bersama Islam, nescaya selamat. Adapun tanpa Islam menjadi laknat," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Pas sejak Bersih 4.0 konsisten menolak demonstrasi jalanan bagi menggulingkan kerajaan, selepas memutuskan tidak mahu lagi diperkudakan DAP sekali gus menyebabkan pembangkang gagal menghimpunkan jumlah penyokong mereka seperti siri terdahulu.
Read More / Baca Lagi >>

Politik samseng seperti bom jangka

Posted: 12 Oct 2016 07:47 PM PDT


Pertembungan kumpulan Baju Merah dan Baju Kuning telah membawa kita ke satu ceruk budaya yang menjengkelkan. Apakah ini petanda bahawa samseng kini sudah diterima dalam politik kita?
Bukanlah hendak dikata insiden seumpama itu tidak pernah berlaku namun dahulu, ia adalah kes sangat terpencil. Satu daripada kes yang tidak banyak itu ialah peristiwa serangan oleh sekumpulan orang terhadap kumpulan petugas Pas yang sedang memasang poster Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Padang Terap di Felda Lubuk Merbau, Kedah pada 18 Januari 1985. Seorang daripada mangsa adalah AJK Pas Pusat waktu itu, Ustaz Othman Talib. Dia cedera parah dipukul hingga akhirnya membawa kepada kematian.
 Namun dalam beberapa tahun kebelakangan, keganasan semacam jadi metod politik yang diterima walaupun tidak secara rasmi.
Bermula era reformasi, budaya demonstrasi oleh kumpulan yang membantah pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah jadi satu cara untuk melampiaskan kehendak politik. Namun apa yang bermula sekadar sebagai 'unjuk rasa' itu apabila sudah tidak dapat dikawal telah menyebabkan meletusnya keganasan, dan ia adalah sangat mudah untuk berlaku dalam mana-mana situasi tegang!

Korup
Ketika itu, yang jadi sasaran adalah anggota pasukan keamanan. Mereka diancam, diserang, diterajang malah kenderaan milik kerajaan digodam dan diterbalikkan. Petugas keamanan diperlakukan sedemikian hanya kerana dituduh bersubahat dengan kerajaan yang korup!
Lebih malang apabila ada pemimpin politik yang bukan sekadar merestui malah turut sama dalam aksi provokasi.
Mereka tidak pun menegah gelagat melampau penyokong yang tidak matang sebaliknya menjadikan itu sebagai ruang untuk meraih sokongan. Mereka bakar semangat anak-anak muda hingga golongan itu selesa dengan keganasan yang dilakukan!
Itulah yang berlaku ketika era reformasi yang kemudian menginjak kepada apa yang dikenali sebagai Bersih hari ini. Penyokong Bersih dikenali dengan imej Baju Kuning dan rata-rata mereka adalah penyokong parti pembangkang.
Jika selama ini, mereka seakan bertepuk hanya sebelah tangan, kini gayung mereka bersambut!
Muncul kumpulan Baju Merah yang berdiri di sebelah garisan parti pemerintah.
Apa yang membimbangkan ialah pertembungan dua kumpulan ini seakan tidak lagi dipandu akal waras. Tindak-tanduk mereka dipacu emosi hingga mencetuskan insiden-insiden ganas. Ini, jika dibiarkan akan membawa kepada peningkatan tahap keganasan, malah mungkin perang saudara pada masa hadapan. Dalam keadaan ini, apakah munasabah untuk ahli politik yang 'membela' dan 'dibela' oleh mereka sekadar berpeluk tubuh sambil menafikan penglibatan?
Walhal, siapa kepalanya adalah terang-terangan berjawatan ketua dalam parti mereka sendiri.
Namun itu bukanlah bermakna budaya samseng membabitkan penyokong Umno – yang lebih mudah disebut sebagai kumpulan Baju Merah – direstui oleh semua orang Umno.
Pemimpin veteran Umno Perlis, Datuk Hashim Suboh ketika mengulas tindak-tanduk ganas kumpulan itu berkata, Umno selama ini diberi kepercayaan oleh rakyat untuk terus memerintah kerana dilihat sebagai parti yang rasional.
"Kita tidak menang kerana sikap keras dan 'gedebe' pendokongnya. Ketika Pas diselubungi politik ekstrem ketika zaman amanat Haji Hadi, Umno pula terlihat cukup moderat. Pada ketika DAP sangat cauvinis, Umno memimpin BN dengan kompromi dan tolak ansur. Saya yakin, majoriti rakyat menolak politik demonstrasi," kata bekas Ketua Penerangan Umno Perlis itu.

Kaum
Read More / Baca Lagi >>

Tiada siapa persoal legasi Dr M, kata Salleh

Posted: 12 Oct 2016 07:44 PM PDT

Menteri komunikasi itu berkata legasi Dr Mahathir seperti kereta nasional Proton bukan sesuatu yang boleh dipadam.
salleh-mahathir-klcc
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Salleh Said Keruak hari ini mempersoalkan dakwaan Tun Dr Mahathir Mohamad yang menuduh pentadbiran Najib cuba memadam legasi beliau dengan usaha membunuh industri kereta nasional Proton yang diilhamkannya.
Menteri komunikasi dan multimedia itu berkata jika benar apa didakwa, banyak lagi legasi bekas perdana menteri itu boleh dihapuskan.
"Jika kerajaan mahu menghapuskan legasi beliau, sudah tentu KLCC turut dirobohkan namun kerajaan hari ini berpaksikan kepada rakyat didahulukan iaitu membangunkan kemudahan yang dapat memanfaatkan rakyat secara keseluruhan dan bukan segelintir golongan sebagaimana berlaku di era pentadbiran beliau," kata Salleh menjawab catatan blog Dr Mahathir semalam.
Semalam, Dr Mahathir mendakwa kerajaan cuba memadam terus namanya daripada Proton dengan menghalang kakitangan menjalinkan sebarang kerjasama dengan penyokongnya.
"Nama saya tidak boleh dikait dengan Proton. Ia hendaklah dijual kepada orang asing 100% supaya industri kereta nasional dihapuskan. Hanya kereta import sahaja yang boleh dijual di Malaysia. Jangan ada apa-apa yang dimulakan oleh saya. Biar hancur industri tempatan asalkan Najib puas hati," katanya yang menambah Datuk Seri Najib Razak mahu "bankrapkan" Proton.
Read More / Baca Lagi >>

Bagaimana mahu mentaati kerajaan dan pemimpin pendusta..??

Posted: 12 Oct 2016 07:03 PM PDT

AMENO guna Islam... tetapi mereka lupa Islam tu adil dan jelas panduannya, TIDAK MENGAJAR PEMIMPIN BERDUSTA KEPADA RAKYATNYA...

SWISS AG HERET FALCON KE MAHKAMAH: YES! SEMOGA KES RM2.6 BIL BAKAL TERUNGKAI

Posted: 12 Oct 2016 06:58 PM PDT


Begitu cepat sekali AG Swiss buat keputusan mahu mendakwa Falcon Bank atas kesalahan jenayah ! Baru semalam beliau kata mahu menimbangkan perkara itu, dan hari ini dah set.
Mungkin pelik bagi kita sebab kita di sini dah terbiasa dengan cara AG kita yang makan masa berbulan2 sebelum ambil keputusan nak kaji fail siasatan, dan berbulan2 sebelum buat keputusan nak dakwa. Di Switzerland mungkin perkara normal kot ….
Dari portal Swiss Government
Like the criminal proceedings opened against the BSI Bank SA on 23 May 2016, the opening of the criminal proceedings on 12 October 2016 against the Falcon Private Bank Ltd is based on information revealed by the investigations relating to 1MDB and on issues raised in the enforcement decision made by FINMA from early October 2016. The information suggests that the offences of money laundering (Art 305bis SCC) currently under investigation in 1MDB case could have been prevented had the Falcon Private Bank Ltd been adequately organised.
Terjemahan Mkini –  "Keputusan memulakan prosiding adalah berdasarkan maklumat yang didedahkan oleh siasatan dalam kes 1MDB dan isu-isu yang dibangkitkan dalam keputusan Finma dari awal Oktober 2016. OAG mengesyaki kekurangan seliaan dalam organisasi dalaman Falcon Private Bank.
"Adalah dipercayai akibat kekurangan ini, bank itu tidak dapat menghalang pelakuan kesalahan itu yang kini disiasat dalam prosiding jenayah yang berkaitan dengan 1MDB,"
Berpunca dari skandal 1MDB !
Apapun, ini satu perkembangan yang positif dalam usaha kita membongkar rahsia disebalik skandal 1MDB.  Nak harapkan pihak berkuasa dalam negara, memang hampeh la. Semua kata tidak ada masalah.
Maka terpaksalah kita mengharapkan usaha2 pihak luar untuk mencari Kebenaran.
Dalam konteks ini, sewajarnya kita berterimakasih kepada Datuk Khairuddin dan Matthias Chang yang membuat report kepada pihak2 berkuasa luar itu tentang skandal 1MDB.
Paling menarik dengan tindakan Swiss AG ini, kita harap akan mendapat pencerahan mengenai transaksi USD681 juta atau yang kita kenali sebagai kes RM2.6 bil . Kes ini turut disebut oleh FINMA semalam.  ( KLiK )
Manalah tahu, kes itu akan diperdengarkan di mahkamah Swiss dan akan diperincikan apa yang berlaku di peringkat bank.
Sekadar mengimbas kembali …. ingat tak lagi slip transaksi yang bikin heboh tahun lepas di mana para macai dan balaci Najib sibuk memainkan isu SWIFT CODE yang tercatat dalam slip itu konon kod itu palsu. Ketika itu Najib belum mengaku yang duit RM2.6 bilion itu ada diterima dalam akaunnya.
Selepas saja Najib mengaku, para macai dan balaci Najib terkedu semuanya. Tidak mereka sangka bakal dikencing dek bos sendiri ! Dengan sendirinya hujah SWIFT CODE hilang ditiup angin lalu ….
Fakta dari slip transaksi di atas adalah –
Bank Pengirim – Wells Fargo , New York
Bank Penerima – AmIslamik KL
Pelanggan – TANORE FINANCE BVI
Arahan Melalui – menggunakan Swift Code UEBESGSG
Semakan SWIFT CODE mendapati UEBESGSG itu  adalah FALCON BANK SINGAPURA 
Nah …. itu connection nya !
Pelik kan …. bank di Singapura, dah dekat sangat dah. Tapi digunakan bank di New York untuk transfer duit itu ke Kuala Lumpur.
Juga sebagai peringatan jejak wang ( Money Trail ) sepertimana yang disebut oleh DOJ, lihat kembali rajah di bawah –
Read More / Baca Lagi >>

Membalak di rizab sungai, musnahkan kubur Orang Asli

Posted: 12 Oct 2016 06:56 PM PDT

Sekumpulan Orang Asli dari Pos Gob menunjukkan tapak kubur Adik A/L Tengah di Kawasan Rondong yang musnah akibat kerja membalak. Sekumpulan Orang Asli dari Pos Gob menunjukkan tapak kubur Adik A/L Tengah di Kawasan Rondong yang musnah akibat kerja membalak.
Kerakusan syarikat pembalak di hulu Kelantan terbukti apabila berlakunya penebangan yang melanggar sempadan ditetapkan Jabatan Perhutanan sehingga menghapuskan kawasan perkuburan Orang Asli.
Tinjauan Malaysia Dateline semalam bersama-sama R Kelantan dan beberapa NGO alam sekitar mendapati aktiviti pembalakan berhampiran Sungai Jawai dilihat berlaku secara tidak terkawal apabila menceroboh rizab sungai tersebut.
Sisa-sisa kayu balak sehingga berdiameter satu meter dapat dilihat jelas di kawasan Rondong itu yang turut memuatkan kubur Adik A/L Tengah dari Pos Gob.
Persatuan Aktivis Sahabat Alam (Kuasa) yang turut serta dalam siasatan itu menyifatkan kerja-kerja membalak berjarak kurang 50 meter dari sungai itu jelas melanggar syarat dan peraturan alam sekitar yang ditetapkan.
Presidennya, Hafizzuddin Nasarudin berkata, aktiviti pembalakan tidak lestari yang menghilangkan fungsi hutan sebagai kawasan tadahan hujan seperti berlaku di Gua Musang itu mencemarkan kualiti sungai yang juga menjadi sumber air bagi Orang Asli.

Read More / Baca Lagi >>

Gandingan Mahathir-Husam, politik Kelantan bergegar lagi esok

Posted: 12 Oct 2016 06:52 PM PDT

Ceramah di Kota Bharu yang diusahakan Zaid itu menghimpunkan tokoh politik Kelantan bersama Dr Mahathir untuk memberikan harapan kepada rakyat negeri itu.
KUALA LUMPUR: Politik Kelantan akan bergegar lagi esok apabila Tun Dr Mahathir Mohamad bergabung dengan tokoh politik Kelantan, Datuk Husam Musa, Datuk Zaid Ibrahim dan juga Datuk Rosli Ibrahim dalam program ceramah di Kota Bharu.
husamBuat pertama kalinya, Dr Mahathir akan berceramah satu pentas dengan Husam, kerana ketika bekas perdana menteri itu berucap di Padang Majlis Daerah Kota Bharu di Ketereh sebelum ini, Husam tidak dibenarkan bersama.
Ia merupakan syarat kerajaan negeri PAS jika Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mahu meneruskan majlis itu di padang milik kerajaan negeri.
"Saya yakin kali ini akan ramai orang menyertainya," kata Wan Johari Wan Omar, ketua Amanah Tumpat yang turut terlibat membantu program ini.
Zaid, yang juga bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, merupakan tokoh di belakang program ini.
Melalui sebuah NGO, beliau menganjurkan ceramah menghimpunkan tokoh pembangkang Kelantan bersama Dr Mahathir untuk sama-sama memberikan harapan kepada rakyat negeri itu yang mereka boleh menang melawan PAS.
Di bawah tema "Mengapa kita boleh menang", Zaid yakin menerima sambutan baik termasuk daripada pengundi di luar Kelantan dengan mensasarkan 10,000 kehadiran pada majlis yang akan diadakan di Tunjong itu.
"Kita bukan mahu menang Malaysia sahaja tetapi kita mahu menang Kelantan juga. Kita nak sapu bersih dan membawa era baru di Kelantan," kata Zaid kepada FMT, menyokong gelombang yang dibawa Husam ke Kelantan.
Jika menang pusat dan Kelantan, kata Zaid, rakyat negeri pantai timur itu paling untung kerana Dr Mahathir sebelum ini sudah berjanji memberikan royalti minyak untuk Kelantan yang tidak pernah diperolehi sebelum ini.
Sejak menyertai Amanah 30 Ogos lepas, Husam menggempur Kelantan habis-habisan.
Dua hari lalu, beliau menubuhkan 22 cawangan Amanah di Machang.
Di majlis pengumuman kemasukan ahli baharu ke dalam Amanah di Cyberjaya, Husam secara peribadi meminta izin rakyat Kelantan agar Amanah mengambil alih negeri Kelantan daripada PAS bagi mengelakkannya jatuh ke tangan Umno dalam pilihan raya umum nanti.
Husam yakin, Amanah akan mendapat sokongan paling tinggi di negeri itu walaupun jika berlaku pertandingan 3 penjuru dengan PAS dan BN.
Read More / Baca Lagi >>

Siti Kasim dakwa Kelantan sekat jalan masuk kampung Orang Asli

Posted: 12 Oct 2016 06:46 PM PDT

Peguam itu berkata Jabatan Perhutanan dan Pejabat Tanah menghalang jalan masuk ke kampung Orang asli di Gua Musang yang membantah pembalakan dijalankan di situ.
siti kasimPETALING JAYA: Peguam dan aktivis Siti Kassim hari ini mendakwa Jabatan Perhutanan dan Pejabat Tanah menutup laluan ke perkampungan Orang Asli di Gua Musang, Kelantan.
Dalam posting di Facebooknya jam 8 malam tadi, Siti berkata beliau dihalang dalam satu sekatan di kawasan itu hari ini.
"Mereka halang semua orang kecuali Orang Asli," katanya.
Siti berkata ini bermakna tidak ada sesiapa boleh menghantar bantuan makanan ke kampung itu dan Orang Asli juga dihalang hak mereka untuk mendapatkan bantuan guaman.
Katanya, beliau akan membuat laporan polis kerana tidak dibenarkan masuk bertemu anak guamnya dan dihalang menghantar bekalan kepada Orang Asli.
Masyarakat Orang Asli di situ marah kerana aktiviti pembalakan dijalankan di hutan itu. Sekatan jalan yang mereka letakkan sebelum itu menghalang pembalak masuk, dipecahkan.

Dr Vida didakwa hari ini elak cukai RM4 juta

Posted: 12 Oct 2016 06:44 PM PDT

Jutawan kosmetik itu akan dihadapkan ke mahkamah di Ipoh hari ini kerana kesalahan mengelak GST.
vidaPETALING JAYA: Usahawan terkenal Datuk Seri Hasmiza Othman atau lebih dikenali Dr Vida akan didakwa di Mahkamah Seysen di Ipoh hari ini atas kesalahan mengelak cukai barangan dan perkhidmatan (GST), lapor Berita Harian.
Pengasas syarikat kosmetik Vida Beauty itu akan didakwa dengan 3 kesalahan di bawah Akta Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) 2014, iaitu lewat membuat pendaftaran GST, gagal mengemukakan penyata GST dan gagal membayar cukai itu.
Semua kesalahan Dr Vida itu dipercayai membabitkan jumlah cukai yang tidak dijelaskan berjumlah hampir RM4 juta.
Berita Harian memetik sumber berkata jutawan kosmetik itu memamklumkan syarikatnya sudah mendaftar dengan Jabatan Kastam Diraja Malaysia, namun belum menjelaskan cukai GST.
Beliau dilaporkan kecewa kerana tidak dimaklumkan oleh kastam yang dirinya akan dihadapkan ke mahkamah hari ini, sebaliknya hanya mengetahui melalui media.
"Vida mendakwa kes itu berlaku kerana masalah teknikal dan salah faham," kata sumber dipetik akhbar itu.
Awal tahun ini, produk kecantikan Qu Puteh yang dikeluarkan Vida Beauty terpaksa dipanggil balik selepas diharamkan Kementerian Kesihatan kerana kandungan merkuri.

Naikkan cukai haram tampung Biasiswa Nasional - PERKASA

Posted: 12 Oct 2016 06:34 PM PDT

Ibrahim Ali 'rela mati seorang diri, takkan gadai prinsip'

Posted: 12 Oct 2016 06:33 PM PDT

Tidak ada kepentingan rebut jawatan PM, kata Anwar

Posted: 12 Oct 2016 07:47 AM PDT

Kepentingan rakyat dan negara buat masa ini akan mengubah sistem kerajaan sedia ada, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menyampaikan kenyataan itu melalui isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Wan Azizah berkata, tidak ada kepentingan buat Anwar bertanding atau merebut jawatan perdana menteri.
"Ada satu soalan yang diajukan kepadanya iaitu adakah beliau (Anwar) masih mahu bertanding.
Anwar Ibrahim "Beliau kata ia tak penting tapi yang lebih penting perlu tukar kerajaan yang menindas kita," katanya selepas selesai menghadiri prosiding yang membabitkan suaminya di Mahkamah Persekutuan, hari ini.
Mengulas lanjut mengenai prosiding yang berjalan di mahkamah, Wan Azizah memuji hujah pasukan peguam yang mewakili Anwar.
"Hujah mereka memang terbaik sepanjang prosiding tadi.
"Anggap sahajalah semua ini ujian untuk kita dan Malaysia," katanya.
Pada masa sama, Wan Azizah juga sempat berkongsi keadaan semasa suaminya itu kepada penyokong-penyokong Himpunan Bebaskan Anwar bersebelahan perkarangan Mahkamah Persekutuan.
"Terima kasih kepada semua yang bersusah payah datang. Beliau sampaikan salam dan doa untuk kita semua supaya kita dapat menukar dan ubah sistem kerajaan sekarang ini.
"Beliau sihat tapi keadaan tangannya tidak berapa baik. Pada hari jadinya yang lepas beliau ada berkata, kalau tak boleh angkat tangan kanan.
"Angkatlah tangan kiri kalau tidak boleh sikit pun kita boleh berdoa, asalkan ada sumbangan sikit pun jadilah," katanya lagi sebelum meminta kumpulan penyokong himpunan bersurai.

Bekas KPN terkejut skandal rasuah RM3.3 bilion

Posted: 12 Oct 2016 07:27 AM PDT

Musa Hasan

Skandal rasuah dan penyalahgunaan kuasa melibatkan projek infrastruktur di Sabah yang bernilai RM3.3 bilion mengejutkan banyak pihak.
Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hasan tidak menyangka ia membabitkan dana kerajaan yang sangat besar.
"Saya sendiri terperanjat melihat jumlah itu. Tidak pernah berlaku sebelum ini," katanya kepada media selepas Seminar Integriti dalam Perkhidmatan Awam dan Majlis Penutup Pegawai Integriti Bertauliah (CeIO) Siri 16 dan 17, di sini, hari ini.
Menurutnya, semua pihak perlu mengambil iktibar agar tidak melakukan perkara sama.
"Jangan jadikan budaya. Jika tidak, negara akan rosak dan imej akan terjejas," katanya.
Beliau berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah melakukan tanggungjawab mereka dengan baik sehingga skandal rasuah terbesar tersebut berjaya ditumpaskan.
"Saya harap usaha ini akan berterusan dan jangan ada lagi mana- mana kakitangan kerajaan yang terlibat. Ia memalukan," katanya.
Musa berkata, sewaktu dalam perkhidmatan, beliau juga pernah ditawarkan RM2 juta sebulan namun ditolak.
"Bayangkan duit kopi Ketua Polis Negara RM2 juta sebulan, tapi saya tidak terima. Mereka ditangkap dan dituduh di mahkamah di bawah Akta Pencegahan Rasuah 1997.
"Saya tidak tahulah sama ada budaya duit kopi diteruskan atau tidak selepas perkhidmatan saya," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Kerana sayang, setiausaha BERSATU tinggalkan UiTM

Posted: 12 Oct 2016 07:08 AM PDT

Datuk Dr Shahruddin Md Salleh meletakkan jawatannya sebagai anggota lembaga pengarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) berkuat kuasa semalam.
Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jorak berkata, langkah itu diambil sebagai jalan tengah supaya UiTM tidak dipersalahkan jika beliau dipecat.
"Saya ambil keputusan untuk melepaskan jawatan tersebut kerana ada suara untuk memecat saya kalau saya tak hantar peletakan jawatan saya.
"Saya ambil jalan tengah dan saya pun tak mahu UiTM dipandang tidak adil kepada saya, jadi buat satu surat untuk peletakan jawatan sebagai anggota lembaga pengarah," kata Shahruddin.
Dalam temu bual eksklusif dengan Malaysiakini hari ini, setiausaha agung Parti Bumiputera Bersatu Malaysia (BERSATU) itu bagaimanapun kelihatan masih mempunyai ikatan emosi dengan universiti yang banyak melahirkan graduan bumiputera itu.
Ini mungkin kerana bukan sahaja menjadi anggota lembaga pengarahnya, Shahruddin bahkan pernah menjadi pensyarah kejuruteraan awam di situ.
Malah, beliau ketika bertegur sapa dengan wartawan Malaysiakini turut bertanya jika ada sesiapa yang menjadi lepasan UiTM di portal itu.
Empat hari lepas Shahruddin dipecat serta-merta sebagai pengerusi lembaga pengarah Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (ITBM), kira-kira 24 jam selepas dilantik sebagai setiausaha agung BERSATU.
Lebih popular jika dipecat
Berkunjung ke pejabat Malaysiakini di Petaling Jaya, hari ini, Shahruddin mengakui beliau mungkin akan lebih popular sekiranya dipecat.
Bagaimanapun, katanya, beliau memilih berundur sendiri kerana bimbang reaksi balas negatif pada pusat pengajian tinggi awam itu.
Read More / Baca Lagi >>

Apa salah jadi penasihat PFP, tengok Najib - MP Umno

Posted: 12 Oct 2016 07:05 AM PDT

Anggota Parlimen Padang Besar, Datuk Zahidi Zainul Abidin menegaskan beliau tidak berbuat sesuatu yang salah dalam menerima jawatan penasihat dalam Parti Front Pulau Pinang (PFP) yang baru ditubuhkan walaupun tidak disenangi Umno Pulau Pinang.
Setakat yang diketahuinya, kata Zahidi, Pengerusi BN dan Presiden Umno yang merangkap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak juga merupakan penasihat daripada Malaysia Makkal Sakti Party berteraskan Hindu dan "tidak ada masalahpun".
Najib telah melancarkan Makkal Sakti pada 10 Oktober 2009 dan berkata pada masa itu beliau akan bekerjasama dengan mana-mana pihak atau badan bukan kerajaan yang disokong slogan 1Malaysia.
"PFP adalah parti Cina dan mereka meminta nasihat saya untuk bertanding menentang DAP. Jadi saya berikan nasihat. Mereka tidak mengatakan mahu bertanding kerusi Umno, jadi itu baik bagi saya, "Zahidi kepada Malaysiakini ketika dihubungi.
"Umno tidak perlu bimbang kerana tidak ada kena mengena dengan Umno. MCA dan Gerakan juga boleh meminta nasihat saya selagi mereka anti-DAP, saya akan nasihati mereka," ujar beliau.
Zahidi berkata, tindakannya itu bukan 'tidak beretika mahupun tidak sesuai" dan tidak menjadi kesalahan buat Umno selagi menasihati ahli-ahli PFP sebagai kawan dan tidak menyertai parti tersebut.
Tambah beliau, pihaknya hanya menasihatkan PFP mengenai rancangannya untuk bertanding di 25 kerusi di Pulau Pinang menentang kerana parti itu baru dan tidak berpengalaman.
Lagipun, beliau berasal dari Pulau Pinang dan memenangi kerusi Parlimen Padang Besar untuk Umno dengan majoriti yang besar, jelasnya lagi.
Zahidi berkata demikian bagi mengulas bantahan oleh Ketua Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang Datuk Seri Zainal Abidin Osman terhadap PFP serta jawatan penasihat itu yang disandang Zahidi.

Sempena Asyura, Hadi seru penyatuan Sunni-Syiah

Posted: 12 Oct 2016 07:02 AM PDT

Presiden PAS berkata sedangkan ulama terkemuka Sunni dan Syiah zaman dulu pun boleh bersatu menentang pemerintahan zalim pada zaman masing-masing.
hadiPETALING JAYA: Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyeru umat Islam bermazhab Sunni dan Syiah di seluruh dunia kembali bersatu dengan mencontohi hubungan erat ulama kedua-dua mazhab itu suatu ketika dulu.
Hadi yang juga naib presiden Persatuan Ulama Sedunia berkata ulama terkemuka Sunni dan Syiah zaman dulu bersatu menentang pemerintahan zalim pada zaman masing-masing.
"Imam Abu Hanifah di penjara bersama Imam Jaafar al-Sadiq. Imam Syafie pula diheret bersama Imam Ziad kerana menentang kezaliman khalifah pada zaman mereka. Ini menunjukkan betapa Sunni dan Syiah boleh bersatu.
"Ulama Sunni dan Syiah sepakat bersedih dan mengutuk pembunuhan Husain, cucu kesayangan Rasulullah yang disebut sebagai Penghulu Pemuda di Syurga yang dibunuh syahid di Karbala," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Baru-baru ini, pihak berkuasa agama baru-baru ini membuat 2 tangkapan terhadap penganut mazhab Syiah yang mengadakan sambutan sempena memperingati kematian Husain pada Hari Asyura.
Majlis Agama Islam Melaka (Maim) menahan 2 lelaki warga tempatan ketika sedang membuat persiapan menyambut hari Asyura 2 hari lalu, manakala Majlis Agama Islam Selangor menyerbu majlis sambutan yang diadakan 50 penganut Syiah warga Pakistan semalam.
Hadi berkata beliau kecewa kerana keadaan jauh berubah dengan zaman sebelum ini apabila golongan Sunni dan Syiah kini saling bermusuhan dan lebih malang ia seperti disokong agamawan kedua-dua pihak.
"Dikeluarkan fatwa daripada kalangan ulama di negara masing-masing, hujahnya ialah mazhab Sunni yang wajib melawan Syiah dan di pihak Syiah pula wajib melawan Sunni.
"Barangkali, zaman kini sudah berubah, kiblat sembahyangnya lain dan kiblat politik dan ekonominya lain pula," katanya sambil membayangkan pengaruh luar yang turut menjadi faktor perpecahan mazhab itu.
Read More / Baca Lagi >>

Husam bakal datang esok, kerajaan negeri sekat ‘orang luar’ masuk

Posted: 12 Oct 2016 07:01 AM PDT

Masyarakat Orang  Asli membuat formasi Masyarakat Orang Asli membuat formasi "Help Us"(Bantu Kami) dalam menarik sokongan awam tentang ancaman pembalakan melampau yang seolah-olah tidak dipeduli kerajaan negeri.
Esok difahamkan pemimpin Amanah, Datuk Husam Musa dijadualkan akan menziarahi masyarakat Orang Asli di Hutan Simpan Kekal Balah, Gua Musang.
Namun, sumber dari Orang Asli di Pos Tohoi memberitahu pihak kerajaan negeri hari ini mulai mengadakan sekatan menghalang 'orang luar' masuk.
Sekatan itu dibuat di dua lokasi iaitu melalui Pos Tohoi selepas jambatan besi dekat kawasan lapang dan melalui Pos Bering dari arah Meranto.
Sekatan dilakukan Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan serta Pejabat Tanah dan Galian Kelantan itu juga berlaku sehari selepas ekspedisi NGO Royalti Kelantan bersama sekumpulan aktivis alam sekitar dan media meninjau lokasi terjejas dengan aktiviti pembalakan.
Dalam hal berkaitan, tinjauan ekpedisi berkenaan yang turut melalui alat penerbangan kawalan jauh atau drone mendapati kadar kemusnahan hutan simpan di Gua Musang amat kritikal dengan antaranya wujud kerja membalak di rizab sungai.

BERAPA BANYAK LAGI FIRMA JURUAUDIT 1MDB TERPAKSA ‘MANDI AIR BUNGA’?

Posted: 12 Oct 2016 05:25 AM PDT

"Juruaudit terbarunya, Deloitte  juga terpaksa menarik diri...audit tidak dapat diselesaikan kerana dokumen yang diperlukan telah dirampas oleh polis dalam satu serbuan pada Julai tahun lalu."
Kalau dulu-dulu kes seperti ini 'kena mandi bunga'. Ini kerana ia bagaikan terkena 'sumpahan'.
Apa tidaknya, selepas satu, satu pula diganti. Tidak berkesudahan. Malah kini dengan yang ketiga juga sudah tidak menjadi. Perlu digantikan dengan yang keempat.
Banyak alasan diberikan oleh pemiliknya tetapi yang nyata, syarikat ini bagaikan sudah tidak 'seelok' seperti yang cuba dipertahankan oleh pemiliknya dan sukar dijangka apa lagi 'bala' yang akan mendatang.
Itulah yang terjadi kepada syarikat pelaburan strategik negara – 1Malaysia Development Bank (1MDB) – apabila dimaklumkan bahawa juruauditnya, Deloitte kini terpaksa menarik diri.
Ini baharu dalam konteks pengauditan syarikat yang kini berdepan dengan siasatan di 10 negara, termasuk Amerika Syarikat, Switzerland, Singapura dan di negara sendiri.
Alasan diberikan oleh Presiden 1MDB, Arul Kanda Kandasamy semalam ialah firma audit Deloitte kini menarik diri kerana gagal menyiapkan laporan audit akaun firma pelaburan negara bagi tahun kewangan 2015.

Banyak pihak melalui media sosial bertanyakan ditahap mana audit 1MDB sedang dijalankan kerana ingin mengetahui kedudukan syarikat yang dikatakan bermasalah itu.

Akhir September lalu, Ketua Setiausaha Perbendaharaan Negara Tan Sri Irwan Serigar Abdullah berkata juruaudit baru untuk 1MDB akan diumumkan tidak lama lagi. Beliau enggan mengulas mengenai soalan lain berkaitan 1MDB.
"Saya tidak mahu respon kepada itu, terima kasih," katanya ketika ditanya mengenai 1MDB pada sidang media di satu majlis di Kuala Lumpur. Irwan Serigar mengetuai lembaga pengarah baru 1MDB.
Semalam, ditanya oleh pelajar pada sesi town hall di Universiti Malaya di Kuala Lumpur -  mengapa juruaudit 1MDB seringkali diubah - beliau menjelaskan bahawa apabila syarikat asal 1MDB iaitu Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA) ditubuhkan, Ernst dan Young (EY) dilantik sebagai juruaudit pertama.
Bagaimanapun,  apabila TIA diambil alih oleh kerajaan persekutuan dan menjadi 1MDB pada Julai 2009, juruauditnya diubah kerana pemilikan syarikat juga telah berubah.
Selepas itu KMPG dilantik menggantikan EY, tetapi EY pula menandatangani sebarang laporan tahunan 1MDB
Mengulas lanjut,  Arul Kanda terpaksa memberitahu pelajar malam tadi bahawa juruaudit terbarunya juga terpaksa menarik diri.
Arul Kanda memberitahu sesi itu audit tidak dapat diselesaikan kerana dokumen yang diperlukan telah dirampas oleh polis dalam satu serbuan pada Julai tahun lalu.

Polis pula dijadikan alasan? Apakah 1MDB tidak mempunyai salinan dokumen atau dokumen lain untuk sokongan?
Hakikatnya, 1Malaysia Development Berhad (1MDB)  terpaksa mengunakan juruaudit Delloite selepas The Big Three 'gagal untuk melaksanakan kerja mereka'.

Sesi town hall di Universiti Malaya di Kuala Lumpur malam semalam.
 Apakah benar mereka gagal atau kerana sebab-sebab tertentu?
Sebuah blog, pada 30 Julai lalu mengulas mengenai firma juruaudit 1MDB ini mengemukakan pertanyaan, " Audit 1MDB - Juruaudit Antarabangsa Bermasalah Atau 1MDB Sorok 'Punca'?"
Walau apa alasan Arul Kanda, hakikatnya, Deloitte sebelum ini pernah menyatakan hasratnya menarik diri daripada menjalankan kerja sedemikian. Kenapa menyatakan demikian?
Ini terutamanya, selepas Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat  pada 20 Julai lalu mengemukakan dua saman sivil untuk menyita pelbagai aset dan harta tanah bernilai lebih AS$1 bilion.
DOJ mendakwa wang diperoleh aset dan harta itu adalah melalui wang (1MDB) yang diselewengkan.
Ada laporan  mengatakan Deloitte gagal menemui beberapa urus niaga dan tawaran yang dijalankan dan tidak dapat membuat audit yang 'sebenarnya'.
Ini termasuk AS$ 3.5 bilion bayaran 1MDB kepada penipuan Aabar Investment PJS Limited, selain AS$ 1.56 bilion pelaburan 1MDB Global Investment Limited dalam beberapa dana pelaburan dianggap 'kabur'.
Malah, kenyataan Deloitte yang merujuk kepada apa yang disebut melalui kenyataan yang  dibuat oleh DOJ itu. mengatakan:
"The complaint contains information, which, if known at the time of the 2013 and 2014 audits of 1MDB, would have impacted the financial statements and affected the audit reports and, accordingly, those audit reports issued by Deloitte Malaysia dated March 28, 2014 and Nov 5, 2014 respectively in connection with the 2013 and 2014 financial statements of 1MDB should no longer be relied upon." (Deloitte, 27 July, 2016)

Dengan notis Deloitte untuk menarik diri, bagi melepaskan tanggungjawabnya sebagai juruaudit dana kerajaan Malaysia itu, menjadikannya firma audit ketiga yang menamatkan khidmat dengan 1MDB sejak penubuhannya pada 2009.
Read More / Baca Lagi >>

Melayu dan Red Indian serupa.

Posted: 12 Oct 2016 05:12 AM PDT


Oleh Zaharin Mohd Yasin
Tun Dr Mahathir Mohemad dan kumpulan penentang Najib Razak (baca cara betul ya.. mereka bukan menentang UMNO) pada awalnya mendesak Najib Razak meletakan jawatan Perdana Menteri kerana terpalit kes IMDB yang menyebabkan kerugian ketara sampai RM42Billion yang bunga pinjaman perlu di bayar sekitar RM2Billion sebulan. Dimana jumlah itu lebih dari cukup membantu pelajar yang ditamatkan pinjaman dan biasiswa samada didalam atau diluar negeri.


Sekarang kumpulan mereka menubuhkan parti dan terpaksa mengalahkan UMNO dalam piliharaya.. Itu tidak salah. Tetapi pernahkah UMNO bertanya pada diri sendiri.. Pelajar yang terganggu pembelajaran kerana biasiswa dan pinjaman dihentikan adakah akan berkempen untuk UMNO dan kemudian tanya pula ibubapa yang mengharapkan anaknya berjaya dalam pelajaran dan sekarang menghadapi masalah kewangan. adakah mereka kekal menyokong UMNO dan akhirnya bagaimana adik beradik saudara mara mereka yang simpati dengan ibubapa dan pelajar yang berkenaan. Jika ada 40ribu pelajar terjejas kerana ekonomi negara yang rosak kerana IMDB dicampur dengan ibu bapa mereka sudah ada 120 ribu undi BN/UMNO melayang. Isu menyentuh rakyat ini juga akan dirasai oleh ibubapa yang anaknya bakal masuk kepengajian tinggi khasnya keluarga miskin..
Ini belum lagi bekas pelajar yang tidak membayar hutang di PTPTN yang masih tidak punya pekerjaan tetapi diminta bayar hutang. Ada juga yang telah kena senarai hitam. Dan jumlah bukan sedikit.
Sekiranya isu ini diangkat menjadi manifesto oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.. tidak kurang ada 300ribu undi tidak berpihak kepada BN/UMNO. UMNO kena menilai dan mengkaji apakah manisfesto yang dibuat oleh Parti Pembangkang.. sebabnya manifesto BN/UMNO sudah tidak menjadi reraliti. Dan tidak ada siapa membaca dan mahu mendengar dalam keadaan sekarang.
Read More / Baca Lagi >>

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 4:25 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Mahkamah tolak rayuan TV3 bayar ganti rugi kepada Nizar

Posted: 12 Oct 2016 09:08 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak rayuan Sistem Televisyen Malaysia Bhd (TV3) untuk membayar ganti rugi RM30,000 kepada bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.
 
Bagaimanapun, Hakim Datuk Yeoh Wee Siam membenarkan kuantum yang diberikan oleh timbalan pendaftar dikurangkan daripada RM200,000 kepada RM180,000.
 
Jumlah itu adalah sebagai ganti rugi am. Mahkamah menolak tuntutan ganti rugi teladan dan teruk.
 
TV3 sebelum ini diperintahkan membayar ganti rugi RM200,000 berikutan penyiaran laporan berita mengenai isu nombor pendaftaran plat WWW 1 milik Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar kira-kira empat tahun lalu.
 
Hakim Yeoh memutuskan bahawa adalah tidak wajar untuk mengurangkan kuantum kepada RM30,000 selepas kes TV3 menjalani perbicaraan penuh.
 
Mahkamah membandingkan ini dengan ganti rugi sebanyak RM50,000 yang Utusan Malaysia diarahkan membayar kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim berikutan penyelesaian di luar mahkamah, dalam satu kes fitnah lain.
 
Dalam kes itu yang direkodkan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 5 Oktober lalu, Utusan Malaysia melahirkan rasa kecewanya berhubung artikelnya yang mengaitkan bekas ketua pembangkang itu dengan pencerobohan militan di Lahad Datu, Sabah.
 
TV3 diwakili oleh peguam Lim Qi Si manakala Nizar diwakili oleh Mohd Fitri Asmuni.
 
Nizar menyaman TV3 dan penerbit Buletin Utama, Rohani Ngah mendakwa stesen televisyen itu telah menyiarkan kenyataan berbaur fitnah menerusi siaran berita Buletin Utama pada 30 Mei 2012 berhubung tweetnya.
 
Mahkamah Tinggi pada 12 April 2013 menolak saman fitnah Nizar dan beliau kemudian membawa kes itu ke Mahkamah Rayuan yang membuat keputusan memihak kepadanya pada 25 Februari 2014 dan mengembalikan kes itu ke Mahkamah Tinggi untuk taksiran ganti rugi.
 
Pada 14 Julai lalu, Timbalan Pendaftar, Hanie Dzatul Akhmar Zulkefli memerintahkan TV3 membayar ganti rugi RM200,000 kepada Mohammad Nizar.
 
 

NOH OMAR MUNGKIN BOLEH BANTU POLIS

Posted: 12 Oct 2016 08:51 AM PDT

 shahbudindotcom


Susulan tindakan ganas dan ala samseng yang tercetus dalam pertembungan antara anggota Gerakan Baju Merah dengan peserta jelajah Bersih 5 Sabtu lalu, selain sudah melakukan beberapa tagkapan, pihak polis kini dilaporkan sedang mengesan seorang lelaki bertongkat dan berjanggut yang dikesan berada di tempat kejadian.
 
 
 
 
Kata Ketua Polis Negara, Khalid Abu Bakar, pihaknya menyedari gambar yang tersebar di media sosial yang memperlihatkan lelaki itu sedang menunjuk ke arah peserta Bersih 5 yang turut diterajang oleh anggota Baju Merah yang lain dalam kejadian tersebut.

Dalam masa yang sama, tersebar juga gambar yang memperlihatkan seseorang yang mirip wajah lelaki berjanggut dan bertongkat itu yang didapati berada bersama-sama Najib Razak, Noh Omar dan Jamal Md Yunus dalam satu majlis sambil memakai baju putih berlogo BN.

Kami sedang menyiasat dan kami ingin menyoal lelaki bertongkat dan berjanggut itu, kata Khalid lagi.

Siapakah lelaki itu? 
 
 
 
 
Mungkin Najib, Noh Omar atau Jamal dapat membantu pihak polis mengenal-pasti identitinya?

Jika kedua-dua gambar itu adalah lelaki bertongkat dan berjangkut yang sama, apakah Noh Omar masih mahu menafikan UMNO tidak terlibat apa-apa dengan Gerakan Baju Merah yang diketuai oleh Jamal? 


Saya bantah pihak mahu buat kasino di Pulau Pinang - Reezal

Posted: 12 Oct 2016 08:51 AM PDT


Reezal Merican Naina Merican
Reezal Merican Naina Merican


UMNO Bahagian Kepala Batas dengan sekeras-kerasnya menolak sebarang cadangan oleh mana-mana pihak atau sesiapa jua untuk mewujudkan kasino di Pulau Pinang.

Itu tegas Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

"Selagi saya menjadi Ketua UMNO Bahagian Kepala Batas dan Ahli Parlimen Kepala Batas, saya akan pastikan tiada sebuah pun kasino akan wujud di atas bumi Pulau Pinang.

"Cadangan Penang Front Party untuk mewujudkan sebuah kasino di Pulau Pinang sekiranya mereka menang dalam Pilihanraya Umum ke-14 adalah cadangan yang dangkal dan tidak mengambil kira sensitiviti masyarakat tempatan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Timbalan Menteri Luar itu, perjudian bukan budaya rakyat Malaysia, khususnya rakyat Pulau Pinang.

"Saya yakin dan percaya majoriti rakyat Pulau Pinang yang bukan Islam pun menolak sebarang aktiviti perjudian kerana ia adalah racun yang boleh merosakkan keluarga dan masyarakat," tegasnya lagi.

Menurutnya, Pulau Pinang adalah negeri yang kaya dengan produk pelancongan dan tidak memerlukan kasino atau pusat-pusat perjudian untuk menarik lebih ramai pelancong asing.

"Saya ingin menyatakan dengan terang dan jelas bahawa UMNO tidak ada sebarang kaitan secara langsung atau tidak langsung dengan Penang Front Party. Penglibatan Datuk Zahidi Zainul Abidin sebagai Penasihat PFP adalah atas kapasiti peribadinya sendiri dan tidak mewakili parti UMNO," katanya.--MalaysiaGazette


Kembalikan kuasa kementerian yang diambil oleh JPM

Posted: 12 Oct 2016 08:49 AM PDT

MALAYSIA GAZETTE
Dewan Rakyat kembali bersidang pada 17 Oktober 2016 dan Bajet Negara 2017 akan dibentang oleh Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak pada 21 Oktober.

Pada 5 Oktober lalu, Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani berkata, kerajaan ingin menghapuskan pertindihan fungsi antara kementerian-kementerian dalam usaha untuk menguruskan perbelanjaan mengurus atau 'operating expenditure' (opex) dengan berkesan.

Badan pemikir Kajian Politik Untuk Perubahan (KPRU) melihat kenyataan menteri tersebut secara positif dan ingin membangkitkan beberapa perkara berkaitan seperti berikut:

Pertama, ini merangkumi pertindihan fungsi agensi-agensi kementerian telah lama wujud dalam pentadbiran kerajaan.

Kedua, pelbagai pihak telah membangkitkan masalah berikutan pertindihan seumpama, khususnya kesan pertindihan terhadap tatakelola, pelaksanaan dan koordinasi dasar kerajaan sehingga menjejaskan keupayaan kerajaan menyelesaikan masalah yang berbangkit.

Ketiga, kerajaan sedang berdepan dengan era penurunan mendadak pendapatan daripada hasil sumbangan berkaitan petroleum dan produk petroleum.

Keempat, kutipan hasil cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pada suku kedua tahun ini berkurangan sebanyak 30 peratus atau RM3.1 bilion, iaitu daripada RM10.2 bilion pada suku pertama 2016 kepada RM7.1 bilion pada suku kedua.

Dalam keadaan sedemikian, kenyataan Menteri Kewangan menonjolkan kebijakan dasar dan betapa kerajaan harus mengambil tindakan segera apabila Menteri Kewangan mengumumkan Bajet 2017 minggu depan.

Seperti yang dibangkitkan oleh Menteri Kewangan Kedua, pertindihan fungsi kementerian dan agensi berkaitan bukan sahaja menjejaskan tatakelola tetapi juga menyumbang kepada pelbagai bentuk pembaziran.

Dalam keadaan ekonomi hari ini, pembaziran adalah satu bentuk kegagalan keupayaan kerajaan yang begitu menonjol.

Tetapi apa yang tidak dibangkitkan oleh Menteri Kewangan Kedua ialah, penelitian kabinet pimpinan Perdana Menteri menunjukkan bahawa, Jabatan Perdana Menteri (JPM) merupakan kementerian yang paling banyak bertindih dengan kementerian-kementerian lain.

Sesungguhnya, terdapat satu trend di mana setiap Perdana Menteri baharu cenderung membentuk agensi baharu dan melakukan rombakan tertentu sehingga bilangan agensi JPM meningkat dan bertindih dengan agensi kementerian lain.

Trend ini begitu terserlah setelah Tun Abdullah Ahmad Badawi menggantikan Tun Mahathir Mohamad dan juga setelah Najib menggantikan Pak Lah.

Sesungguhnya, JPM adalah agensi utama yang mempunyai kontroversi di mana peranan JPM itu sendiri bertindih di antara pelbagai agensi dan kementerian.

Dengan demikian, JPM harus diteliti semula aktiviti-aktiviti dan bahagian yang berkenaan serta membuat penyusunan semula bagi mengatasi masalah pertindihan tersebut.

Jabatan Perdana Menteri terlalu besar.

Daripada penelitian terkini portal rasmi JPM , terdapat 93 entiti, merangkumi 58 jabatan, 15 badan berkanun, 14 syarikat, lima yayasan, dan satu pertubuhan antarabangsa di bawahnya.

Banyak 'agensi' JPM didapati memaparkan fungsi yang sama atau hampir sama dengan kementerian lain.
Penghapusan agensi tertentu, susun semula agensi-agensi tertentu dan pemindahan kuasa agensi-agensi tertentu daripada JPM kepada kementerian lain, bukan sahaja dapat menyelesaikan masalah yang dibangkitkan oleh Menteri Kewangan Kedua, tetapi juga mengangkat kedudukan kementerian-kementerian tertentu yang agak tersisih, malah dapat mengembalikan kuasa kepada kementerian-kementerian tertentu yang sebelum ini bertanggungjawab terhadap bidang kuasa tertentu sehinggalah kuasa sedemikian dipindah ke JPM.

KPRU telah membuat kajian atas sejumlah besar 'agensi' di bawah JPM.

Berdasarkan butiran-butiran Bajet 2016, seperti mana yang ditunjukkan dalam Jadual KPRU di bawah, terdapat 12 'agensi' yang didapati bertindih dengan agensi atau kementerian lain dan 10 'agensi' kewujudannya boleh dipertikaikan apabila dibandingkan dengan agensi lain, atau kementerian lain, atau dipertimbangkan kontroversi fungsinya.

Jadual KPRU: 'Agensi' JPM yang bertindih dengan kementerian lain

Butiran
'Agensi' JPM
Bertindih dengan kementerian lain
Boleh dipertikaikan apabila dibandingkan
010300

010400

16200

16300
Kawal selia Felda

Seranta Felda

Projek Jalan Felda

Projek Sistem Bekalan Air Felda

Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah;
Cadangan: Felda di bawah jagaan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah
010500


30000
Bahagian PERMATA

Asuhan dan Didikan Awal Kanak-Kanak (Early Childhood Care and Education-ECCE)
Kementerian Pendidikan
Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
010900
Biro Tatanegara

Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN);
Catatan: Biro Tatanegara satu agensi yang penuh dengan kontroversi
020000


020300
Unit Perancang Ekonomi (UPE)

Malaysian Development Institute (MDI)
Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU)
Cadangan: UPE wajar diutamakan berbanding PEMANDU
030000
Unit Penyelarasan Pelaksanaan (UPP)
Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan  (PEMANDU)
Cadangan: UPP wajar diutamakan berbanding PEMANDU
140000 & 140100
Bahagian Hal Ehwal Penguatkuasaan Maritim Malaysia (BHEPMM)

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM);
Persoalan: Apa beza Bahagian Hal Ehwal dengan Agensi?
160000, 530400, 540400 & 18000
Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM)

Bahagian Hal Ehwal Penguatkuasaan Maritim Malaysia (BHEPMM)
220000


230000
Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan Sarawak (LPKP Sarawak)

Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan Sabah (LPKP Sabah)
Kementerian Pengangkutan

270000
Pejabat Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan
Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar
Kementerian Wilayah Persekutuan
330000
04200
Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (PERDA)

Projek-projek PERDA

Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah
370000
Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU)
Unit Perancang Ekonomi (UPE)

390000
Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD)
Kementerian Pengangkutan

410000 & 83000
Malaysian Industry – Government Group for High Technology (MIGHT)
Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi
Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri
440000 & 92000
Agensi Inovasi Malaysia (AIM)
Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi

450000
TV AL-HIJRAH

Kementerian Komunikasi dan Multimedia
460000
Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU)

Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah
470000 & 90000
Talent Corporation Malaysia Berhad (TALENTCORP)
Kementerian Sumber Manusia

490000 & 00110
Perbadanan Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA)
Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan

500000
Majlis Profesor Negara (MPN)

Kementerian Pendidikan Tinggi
540700

98000
NKEA – (Oil, Gas, Energy) (Malaysia Nuclear Power Corporation)

Malaysia Nuclear Energy
Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi

Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air


Nota: 'Agensi' merujuk kepada entiti yang wujud, termasuk agensi, lembaga, bahagian, unit dan seumpamanya menurut konteks perbincangan artikel ini.
Sumber: Bajet Negara 2016

Sebagai contohya, PERMATA yang fokus dalam penjagaan dan pendidikan awal kanak-kanak bertindih dengan Kementerian Pendidikan yang bertanggungjawab dalam pendidikan awal atau prasekolah.

Oleh itu, PERMATA lebih sesuai diletakkan di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat yang menjaga kebajikan kanak-kanak melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat atau di bawah Kementerian Pendidikan.

Pandangan pakar pendidikan wajar diambil kira sebelum keputusan dibuat.

Selain itu, PERDA adalah lebih sesuai diletakkan di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, yang kini telahpun mempunyai lembaga-lembaga yang mirip dengan PERDA bagi negeri lain, iaitu Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH), Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR), Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (KEDA), dan Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA).

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, juga pernah berkata PERDA lebih sesuai dikendalikan oleh KKLW berikutan fokus utama agensi berkenaan yang menumpukan kepada projek pembangunan luar bandar dan wilayah.

Seterusnya, salah satu agensi yang sering dibincangkan adalah Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD). SPAD berlaku pertindihan dengan Kementerian Pengangkutan dalam hal ehwal kereta api (KTM, LRT, ERL) di Semenanjung Malaysia.

Melalui Akta Pengangkutan Awam Darat 2010, SPAD telah mengambil alih Jabatan Keretapi Malaysia (beroperasi di Semenanjung), yang selama ini mentadbir melalui Akta Keretapi 1991.

Oleh itu, SPAD yang bertanggungjawab dalam hal ehwal segala kenderaan perdagangan darat lebih sesuai diletakkan di bawah Kementerian Pengangkutan untuk pemantauan pengangkutan awam dengan lebih berkesan.

Dengan perbincangan dan cadangan di atas, kami berharap masalah pertindihan fungsi kementerian dan agensi kerajaan dapat diselesaikan bagi mengembalikan kuasa kementerian yang telah diambil oleh JPM, melicinkan tatakelola kerajaan, dan yang penting memenuhi objektif penjimatan yang dibangkitkan oleh Menteri Kewangan Kedua.

Justeru, kami berasa cadangan ini harus dibawa ke Bajet Negara 2017 yang bakal dibentangkan oleh Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Najib.

Dikeluarkan oleh,
Ooi Heng, Pengarah eksekutif KPRU.
-MalaysiaGazette

Samsung Malaysia minta pemilik Galaxy Note 7 matikan gajet itu segera

Posted: 12 Oct 2016 08:37 AM PDT

MALAYSIA GAZETTE
Samsung Malaysia Electronics (SME) Sdn Bhd meminta semua pemilik tempahan awal Galaxy Note 7 untuk mematikan gajet mereka dengan segera.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan SME hari ini, pemilik Galaxy Note 7 diberi pilihan sama ada memulangkan semula atau menukarnya kepada Samsung Galaxy S7 Edge, dengan syarat mereka memulangkan Galaxy Note 7 berkeadaan baik.

"Semua pemilik tempahan awal akan dihubungi oleh Khidmat Pelanggan Samsung, operator rangkaian mobil berkaitan atau rakan kongsi yang terlibat bermula dari 13 Okt berhubung maklumat program pemulangan semula atau penukaran telefon.

Mereka boleh menghubungi talian Samsung Malaysia di 1-800-88-7799 untuk maklumat lanjut.

Agensi berita Korea Selatan, Yonhap melaporkan Samsung Electronics Co (Samsung) telah menggantung penjualan fablet Galaxy Note 7 keluarannya di peringkat global pada Selasa, beberapa minggu selepas jualannya disambung semula diikuti program penukaran semula yang tidak pernah terjadi sebelum ini.

Samsung dalam kenyataan yang dimuat naik di laman webnya berkata ia memutuskan untuk menghentikan penjualan Galaxy Note 7 di peringkat global dan bersetuju menggantikannya selepas berbincang dengan agensi kerajaan Korea berkaitan Teknologi dan Standard serta pihak berkuasa berkaitan.

Awal minggu ini, Samsung menggantung pengeluaran Galaxy Note 7 berikutan beberapa siri laporan media bahawa alat gantinya mudah terbakar.

Syarikat gergasi teknologi Korea Selatan itu mengumumkan penarikan balik telefon yang penuh kontroversi itu pada awal September lalu berikutan beberapa laporan diterima berkaitan telefon bimbit itu mudah terbakar ketika sedang dicaj.

Ia mula dijual pada 19 Ogos lalu.-- BERNAMA


10,000 anggota APM sedia hadapi bencana banjir

Posted: 12 Oct 2016 08:34 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
SEREMBAN: Sebanyak 10,000 anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) sedia diaturgerakkan pada bila-bila masa bagi menghadapi bencana banjir.
 
Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) APM Datuk Selamat Dahalan berkata APM juga memperkemaskan koordinasi dan komunikasi bagi melancarkan proses bantuan yang akan diberikan kelak.
 
"Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat mengadakan mesyuarat persiapan pada bulan lepas yang dipengerusikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan 2 minggu lepas dipengerusikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim untuk memantau persiapan di setiap negeri.
 
"Kita (APM) juga di peringkat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri adakan mesyuarat yang turut disertai polis, bomba, Jabatan Pengaliran dan Saliran dan yang berkaitan untuk melihat persediaan dari segi logistik, kekuatan keanggotaan dan sebagainya," katanya kepada pemberita pada majlis Pemakaian Pangkat dan Penyerahan Watikah Pelantikan Pegawai Bersekutu, Pegawai Pasukan dan Pegawai Tidak Bertauliah di sini hari ini.
 
Selamat berkata selain itu, APM pusat bersama Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) juga mengadakan beberapa latihan bagi mempersiapkan anggota yang terlibat sebelum melakukan tugas mereka ketika bencana.
 
"Latihan termasuk 'table talk' dan latihan sebenar untuk kita biasakan koordinasi, pemahaman komunikasi dan kebolehkeupayaan aset yang dimiliki setiap agensi terlibat untuk digunakan secara bersama.
 
"Sekarang ini, kita tumpukan persiapan sebelum bencana, termasuk bekalan makanan, kenal pasti lokasi pendaratan helikopter, menambah pusat pemindahan dan perbaiki kemudahan di pusat pemindahan sedia ada," katanya.
 
Beliau berkata orang ramai diharap agar mempunyai kesedaran untuk membuat persiapan sebelum menghadapi musim banjir.
 
"Orang ramai sentiasa diuar-uarkan agar mereka lebih proaktif dan membuat persiapan yang diperlukan sebelum berlakunya bencana.
 
"Pastikan peralatan yang perlu diselamatkan, kita asingkan dahulu. Berpindah sebelum bencana adalah langkah terbaik bagi mengelakkan keadaan yang kelam kabut… kalau air sudah sampai pinggang baru nak pindah, susah," katanya.
 
Dalam perkembangan lain, Selamat turut berharap dengan penjenamaan semula Jabatan Pertahanan Awam Malaysia sebagai APM, 3 aspek iaitu jumlah keanggotaan, aset, dan keupayaan dimiliki APM dapat disokong dengan sumber kewangan mencukupi.
 
 
 

Selangor nafi abai PPR, sudah belanja lebih RM85juta sejak 2010

Posted: 12 Oct 2016 08:31 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Kerajaan negeri menafikan dakwaan Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) bahawa mereka mengabaikan pengurusan Projek Perumahan Rakyat (PPR).
 
Menurut Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Kehidupan Bandar Datuk Iskandar Abdul Samad, sebanyak RM85,356,020.61 telah dibelanjakan kerajaan negeri melalui satu program di bawah skim Baikpulih Negeri Berkebajikan (CERIA) sejak tahun 2010 yang melibatkan 263 kawasan pangsapuri di Selangor.
 
"Skim ini menggunakan konsep perkongsian kos di mana kerajaan negeri akan menyumbang 80 peratus kos membaikpulih. Sementara penduduk perlu membayar 20 peratus yang boleh dibayar secara ansuran
 
"Untuk rumah kos sederhana rendah pula, perkongsian ini adalah 60 : 40. 60 peratus dari kerajaan negeri dan 40 peratus dari penduduk.
 
"Kerja-kerja yang dilaksanakan di bawah skim CERIA ini adalah kerja-kerja yang melibatkan mengecat semula, lif, bumbung, tangki air, pam air, saluran air hujan, pendawaian elektrikal dan banyak lagi," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.
 
Malah Iskandar menyalahkan kerajaan negeri terdahulu menjadi punca kepada keadaan yang berlaku sekarang. 
 
"Kerajaan negeri Barisan Nasional sebelum ini gagal memberi perhatian yang sewajarnya kepada pangsapuri-pangsapuri tersebut.
 
"Tidak ada skim seperti skim CERIA sebelum tahun 2008. Mungkin jika terdapat skim CERIA ketika itu keadaan seperti hari ini tidak akan wujud," ujar beliau lagi. 
 
Terdahulu Menteri KPKT Tan Sri Noh Omar meminta Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali mengembalikan pengurusan Projek Perumahan Rakyat (PPR) Lembah Subang 1 selepas gagal menjaganya dengan baik.
 
Ujarnya beberapa tahun lalu, penduduk perumahan itu hidup serba daif terutama daripada aspek pengurusan lif dan pelupusan sampah.
 
 

Mahkamah tangguh umum keputusan semakan kes liwat Anwar

Posted: 12 Oct 2016 08:27 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan hari ini menangguhkan pada satu tarikh lain keputusan semakan Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap sabitan dan hukuman penjara lima tahun kerana meliwat Mohd. Saiful Bukhari Azlan, lapan tahun lalu.
 
Panel lima hakim diketuai oleh Hakim Besar Malaya, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin menangguhkan keputusan itu selepas mendengar penghujahan kedua-dua pihak pembelaan dan pendakwaan.
 
Beliau bersidang bersama Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum, Tan Sri Hasan Lah,  Tan Sri Abu Samah Nordin dan Tan Sri Zaharah Ibrahim.
 
Barisan pendakwaan diketuai oleh Ketua Unit Perbicaraan dan Rayuan, Datuk Ahmad Kamal Md. Shahid manakala Datuk Seri Gopal Sri Ram mengetuai barisan pembelaan.
 
Mahkamah tertinggi negara mendengar permohonan semakan Anwar dalam usaha terakhirnya untuk mengetepikan keputusan panel terdahulu yang mengekalkan sabitan dan hukuman penjara lima tahun kerana meliwat bekas pembantu peribadinya.
 
Pada 10 Februari tahun lalu, Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria menolak rayuan Anwar agar dia dibebaskan daripada sabitan dan hukuman penjara kerana meliwat Mohd Saiful, 31, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, No. 99, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di ibu negara antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.
 
Pada 9 Januari 2012, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melepas dan membebaskannya daripada pertuduhan tersebut manakala Mahkamah Rayuan mensabitkannya dan menjatuhkan hukuman penjara lima tahun pada 7 Mac 2014. - Utusan Malaysia
 
 

PT3 tangguh selepas makmal sekolah di Perlis terbakar

Posted: 12 Oct 2016 08:26 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
PADANG BESAR: Ujian Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Suleiman, di sini, terhenti seketika selepas makmal komputer dan bilik masakan di sekolah itu terbakar pagi tadi. 
 
Seramai 208 calon PT3 sedang menjawab kertas Pendidikan Islam di dewan yang terletak kira-kira 100 meter dari lokasi kejadian ketika kebakaran bermula kira-kira jam 11.55 pagi. 
 
Pengarah Pendidikan Perlis, Izmi Ismail, berkata kejadian itu menyebabkan peperiksaan terpaksa dihentikan selama 40 minit selepas pihaknya menerima arahan bomba. 
"Peperiksaan ditangguhkan sekitar jam 12.20 tengah hari sebelum disambung semula jam 1 tengah hari selepas mendapat kebenaran bomba. 
 
Sepanjang tempoh itu, semua calon PT3 dikuarantin di lokasi selamat sebelum dibawa masuk semula ke dewan peperiksaan," katanya dipetik BH Online.
 
Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perlis, Mohd Fadzil Haroon, berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 12.08 tengah hari, sebelum menghantar 21 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kangar, Padang Besar dan Kuala Perlis. 
 
"Bomba mengambil masa kira-kira 45 minit untuk mengawal kebakaran. 
 
Kejadian tidak menyebabkan kemalangan jiwa dan hanya dua bilik, iaitu makmal komputer dan bilik masakan terbakar," katanya. 
 
Beliau berkata, pihaknya masih menjalankan siasatan untuk mengenal pasti punca sebenar kejadian.