Followers

Nuffnang

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:49 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


SATU LAWAN SATU: DAP TIDAK PERCAYA PAS

Posted: 05 Oct 2016 09:00 PM PDTWalaupun PPBM dan PKR sedang berusaha keras untuk merealisasikan formula satu lawan satu pembangkang melawan Barisan Nasional (BN) bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU 14), namun DAP tidak percaya formula itu dapat direalisasikan.
Pengarah Pendidikan Politik DAP Johor, Mahdzir Ibrahim berkata setakat ini tiada jaminan daripada PAS untuk benar-benar mematuhi formula itu dan DAP khususnya di Johor bersedia menghadapi semua kemungkinan, termasuk pertandingan tiga penjuru.
"Hingga saat ini, belum ada jaminan pertandingan 3 penjuru dapat dielakkan. Rakyat terus menunggu, apakah hasil rundingan pemimpin mereka.
"Kita mendengar pihak PPBM dan PKR sedang memujuk dan berunding dengan PAS untuk tujuan itu, ianya usaha yang baik, kita okay, tetapi berapakah harga yang perlu dibayar untuk memastikan PAS tidak bertembung dengan kerusi PPBM, PKR, Amanah malah DAP?
"Kita memang mengharap formula itu berhasil. Tetapi Bangsa Johor dilihat bersedia dengan kemungkinan lain, mereka akan 'langgar' mana-mana parti yang curang, sampai menang," katanya dalam satu kenyataan kepada Roketkini hari ini.
Kenyataan penuh Mahdzir Ibrahim :
Siapa boleh jamin tiada tiga penjuru?
DAP tidak akan meminta apatah lagi memaksa PAS untuk mengubah pendirian mereka berkaitan agenda Hudud, kerana itu adalah hak mutlak PAS. Suka atau tidak, DAP harus menghormati pilihan PAS.
Atas agenda Hudud itu juga, PAS sudah tidak berminat bekerja untuk menumbangkan UMNO, sebaliknya sedang bekerjasama dengan UMNO untuk mencapai agenda parti mereka, saya ulangi – agenda parti mereka, bukan rakyat.
Atas senario inilah, matlamat melawan UMNO BN telah terbiar, maka DAP tidak dapat menerima sikap PAS ini. DAP berpisah dengan PAS kerana sikap PAS kepada UMNO, bukan menafikan hak PAS dan Hududnya.
Perjuangan dan agenda DAP dalam pilihan raya ini hal duniawi yang cukup jelas, iaitu mahu kalahkan UMNO dan bersama dengan rakan pembangkang melakukan perubahan politik. Bukan bekerjasama dengan UMNO untuk mengekalkan kuasanya.
Kewujudan Amanah dan Pakatan Harapan
Amanah wujud atas sebab untuk meneruskan agenda melawan UMNO yang ditinggal terbengkalai oleh PAS. Amanah mahu menang dan mengisi kemenangan itu dengan hasrat melakukan perubahan (reformasi) bersama-sama dengan dengan PKR dan DAP.
Dengan kata lain, Amanah, PKR dan DAP berkongsi agenda yang sama, bukan agenda parti masing-masing seperti PAS dengan Hududnya. Ini perbezaan yang sangat nyata mengapa Pakatan Rakyat terpecah.
Maka itulah wujudnya Pakatan Harapan – untuk meneruskan agenda reformasi.
Dikatakan Amanah menjadi proksi DAP, manakala PAS di Selangor dikatakan menjadi proksi PKR. Ini semua labun politik, ini bukan agenda reformasi.
Wujudnya pertandingan 3 penjuru
Di Pilihan Raya Negeri Sarawak dan Pilihan Raya Kecil Sabak Bernam dan Kuala Kangsar yang lepas, berlaku pertandingan 3 penjuru antara PH, PAS dan UMNO.
Boleh saja kita menyalahkan Amanah atau PKR dan PAS hatta DAP sekalipun (walaupun DAP tak bertanding di 2 PRK). Tetapi menyalahkan mana-mana parti, bukan jalan penyelesaian untuk menang.
Yang ideal sememangnya pertandingan 1 lawan 1. Cara ini akan menyukarkan UMNO, dan cara ini juga dikatakan kerja untuk mencari kemenangan lebih cerah.
Tetapi adakah formula 'ideal' ini boleh dilaksanakan dalam keadaan ada parti yang tidak setia dengan prinsip gabungan?
Jika kita yakin hanya dengan pertandingan 1 lawan 1 itu boleh membawa kejayaan, maka usaha tersebut tidak seharusnya sukar seperti sekarang.
PAS telah mengesahkan bahawa mereka tidak akan bekerjasama dengan Pakatan Harapan kerana adanya DAP dan Amanah. Secara tidak langsung PAS memberi mesej kepada umum bahawa Amanah dan DAP adalah musuh PAS, bukan UMNO. Ini tragedi yang pelik.
Mesej kedua yang dihantar PAS kepada khalayak ialah, mereka tidak peduli lagi kehendak rakyat yang mahukan pembangkang yang bersatu. Sebaliknya, PAS mementingkan kesucian parti mereka daripada bekerjasama dengan parti pengkhianat Amanah dan parti kafir DAP.
Realiti Pengundi
Hari ini, mereka yang anti UMNO-Najib semakin bertambah bilangannya. Bukan sahaja dalam kalangan penyokong Pakatan Harapan, malah ramai lagi yang anti UMNO-Najib ini didalam parti PAS dan UMNO.
Kita (pembangkang) meminta rakyat yang anti Najib untuk membuat pilihan yang bijak, tetapi kita sendiri tidak berani membuat pilihan dan keputusan dalam soal gabungan pembangkang. Ini realiti yang memalukan. Yang dilihat buruk bukan PAS tetapi DAP, PKR dan lain-lain.
Jika mahu menghormati sikap PAS ke atas DAP dan Amanah, pakatan pembangkang perlu menghormati kehendak rakyat lebih lagi. Yang akan memberi undi kelak bukan hanya juak-juak PAS tetapi rakyat keseluruhannya.
Suka atau tidak, satu garis politik harus dilukis untuk membeza dan menjelaskan kedudukan sebenar pihak mana yang melawan UMNO BN dengan pihak mana yang mesra dan bekerjasama dengan UMNO.
Peranan Parti Bersatu
Cabaran parti Bersatu, Amanah dan parti tempatan Sabah Sarawak (yang sedang dibentuk) seakan sama. Rakyat sukar mengenal logo mereka di hari pilihan raya.
Yang ideal, semua parti pembangkang menggunakan satu logo. Soalannya, mampukah usaha ini dilaksanakan?
Parti PPBM (Bersatu) di Johor mungkin akan menjadi parti yang kuat atas faktor-faktor realiti akar umbi, tetapi keadaan akan menjadi rumit apabila PPBM yang galak mahu mengalahkan UMNO, disabotaj oleh parti yang mesra UMNO.
Formula '1 lawan 1' di Johor tidak ada beza dengan formula pelbagai penjuru berdasarkan kecelikan politik Bangsa Johor, jika tidak masakan Tan Sri Shahrir boleh menewaskan UMNO di Johor Bahru dengan hanya bertanding memakai logo parti Bebas.
Formula 1 lawan 1
Tanpa ada garis politik yang jelas, usaha meyakinkan rakyat untuk memberi undi kepada pembangkang sangat sukar. Tidak kira sama ada formula 1 lawan 1 atau pelbagai penjuru. Pro dan kontra formula 1 lawan 1 atau pelbagai penjuru itu memang wujud, risiko tidak dapat dielak.
Tetapi jika sudah ada garis politik yang jelas, rakyat akan lebih yakin dan mudah untuk menolak apa jua parti yang dilihat menyokong atau mesra UMNO. Apakah kumpulan pembangkang bersedia dengan segala kemungkinan?
Hingga saat ini, belum ada jaminan pertandingan 3 penjuru dapat dielakkan. Rakyat terus menunggu, apakah hasil rundingan pemimpin mereka. Kita mendengar pihak PPBM dan PKR sedang memujuk dan berunding dengan PAS untuk tujuan itu, ianya usaha yang baik, kita okay, tetapi berapakah harga yang perlu dibayar untuk memastikan PAS tidak bertembung dengan kerusi PPBM, PKR, Amanah malah DAP?
Kita memang mengharap formula itu berhasil. Tetapi Bangsa Johor dilihat bersedia dengan kemungkinan lain, mereka akan 'langgar' mana-mana parti yang curang, sampai menang. –Roketkini.com
*Mahdzir Ibrahim ialah Pengarah Biro Pendidikan Politik DAP Johor

TG HAJI HADI SEMAKIN SHAT DI IJN, ALHAMDULILLAH

Posted: 05 Oct 2016 05:00 PM PDT

ALHAMDULILLAH, setelah beberapa hari Datuk Seri Tuan Guru berada di IJN untuk menerima rawatan daripada pasukan perubatannya, di samping dengan penjagaan pengambilan makanan yang sesuai dan doa semua pihak, telah membolehkan fizikal Tuan Guru memberikan respons yang sangat positif sehingga beliau berada dalam keadaan yang sangat baik dan ceria.

Malah Tuan Guru telah mampu untuk menyiapkan satu artikel ringkas mengenai suasana politik semasa yang berlaku dalam negara kita. Artikel berkenaan akan dikeluarkan dalam sehari dua ini.

Pada masa yang sama, pihak Pejabat Presiden PAS dan ahli keluarga Tuan Guru mengucapkan berbanyak terima kasih kepada semua pihak yang bersabar dengan memahami situasi yang ada untuk menangguhkan kunjungan dan pertemuan dengan Tuan Guru ke satu masa dan tempat yang lebih sesuai nanti setelah Tuan Guru keluar dari hospital.

DR AHMAD SAMSURI MOKHTAR
Setiausaha Politik Presiden PAS
Rabu 5 Oktober 2016
7.50 malam – HARAKAHDAILY 5/10/2016

ANTARA PENGUNDI CINA DAN MENARA SURAU, AZMIN PILIH PENGUNDI CINA

Posted: 05 Oct 2016 05:39 AM PDT

PERTAMA kali sejak aku kenal dunia menara yang meletakkan pembesar suara untuk azan dirobohkan oleh sebuah kerajaan yang ditadbir oleh orang Islam sendiri. Lebih mengejutkan adalah kerajaan tersebut turut dianggotai oleh pemimpin PAS yang konon Islam.
Kerajaan pimpinan Azmin Ali sudah berani merobohkan sebuah binaan bagi menempatkan pembesar suara untuk azan dikumandangkan.
Selepas ini tidak mustahil Selangor akan ada perobohan surau atau masjid dengan alasan tidak mendapat kelulusan daripada kerajaan negeri.
Untuk rekod, kawasan Setia Alam memang majoriti didiami oleh kaum Cina. Mengikut sumber yang boleh dipercayai, penduduk majoriti Cina di Setia Alam telah membuat aduan kepada Azmin Ali atas alasan bising.
Namun bagi tidak mengeruhkan keadaan, Azmin telah mengarahkan supaya merobohkan menara tersebut dengan memberi alasan binaan tidak mendapat kelulusan Majlis Bandaraya Shah Alam.
Mungkin ada yang mempertahankan Azmin namun ini lah hakikat sebenarnya.
Azmin lebih takut dengan Cina Chauvanis ini daripada takut dengan azab Allah.(jawaber6)

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 10:14 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Setakat ini kami hanya dengan parti Kadir, kata PAS

Posted: 05 Oct 2016 09:00 PM PDT

Kenyataan itu susulan usaha Muhyiddin mendekati PAS agar menjalinkan kerjasama melawan BN pada PRU akan datang.
tuan-ibrahim-pas
PETALING JAYA: PAS menegaskan parti itu tidak menjalinkan apa-apa kerjasama dengan mana-mana parti lain kecuali Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) yang dipimpin oleh Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir, di bawah apa yang dinamakan Gagasan Sejahtera.
"Oleh itu, PAS akan mengutamakan Gagasan Sejahtera berbanding gabungan dengan parti-parti lain," kata Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
Kenyataan itu susulan usaha PKR dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) berunding dengan parti Islam itu agar bekerjasama pada pilihan raya umum akan datang dengan Pakatan Harapan memastikan pertandingan satu-lawan-satu menentang Barisan Nasional (BN).
Baru-baru ini, Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata beliau sudah mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatnya dari PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, ke arah itu.
Tuan Ibrahim berkata ura-ura kerjasama PAS dengan parti lain tidak benar sehingga ada kenyataan rasmi..
Beliau bagaimanapun berkata pintu PAS sentiasa terbuka untuk bekerjasama dengan pihak lain selagi selari matlamat dengan Gagasan Sejahtera, tetapi "bukan jenis mengambil kesempatan semata-mata".
Read More / Baca Lagi >>

SPRM rampas RM112 juta, tahan pegawai Jabatan Air Sabah

Posted: 05 Oct 2016 08:57 PM PDT

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) merampas RM112 juta wang tunai dan wang yang disimpan di dalam bank susulan penahanan dua pegawai kanan Jabatan Air Sabah kerana disyaki menyalahgunakan kuasa.
Jumlah tersebut merangkumi RM52 juta wang tunai dan RM60 juta lagi dalam akaun bank yang telah dibekukan- menjadikan rampasan terbesar SPRM setakat ini.
Timbalan Ketua Pesuruhajaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki berkata, pihaknya juga percaya besar kemungkinan lebih banyak wang disimpan dalam bank di negara jiran.
Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan maklumat lanjut berkaitan perkara itu.
"Selain wang tunai, turut disita sembilan kenderaan mewah, 94 beg tangan mewah, barang kemas dan jam mewah," katanya pada sidang media di Kota Kinabalu, petang Rabu seperti dilaporkan Mstar.
Mengenai dua lagi individu yang ditahan hari ini, Azam berkata, salah seorang bergelar Datuk yang juga abang kepada timbalan pengarah jabatan itu yang berusia 55 tahun.
Turut ditahan adalah akauntan berusia 50 tahun.
Semua empat suspek kes melibatkan RM3.3 bilion dana projek Pusat itu ditahan reman selama seminggu bagi membantu siasatan.
Mengulas lanjut, Azam berkata, rampasan wang tunai jutaan ringgit itu melibatkan beberapa lokasi seperti di rumah, bank dan pejabat suspek.
"Setiap daripada sasaran yang kita tahan itu, setidak-tidaknya tiga lokasi. Termasuk peti besi, rumah, pejabat dan ada juga melibatkan peti besi di bank," katanya.
Semalam, dua suspek berusia 51 dan 54 tahun ditahan di pejabat masing-masing kira-kira 9.15 pagi kerana disyaki memonopoli dan memberikan projek-projek yang dikendalikan jabatan itu kepada sanak saudara mereka.
Mereka dilapor mengendalikan projek-projek pembinaan infrastruktur asas bernilai lebih RM3.3 bilion sejak 2010 dan memonopoli kesemua projek untuk diserahkan kepada adik-beradik.

Pas takkan gadai prinsip, dasar parti - PJ Pahang

Posted: 05 Oct 2016 08:49 PM PDT

KUANTAN - Pas tidak akan menggadaikan prinsip dan dasarnya untuk tunduk kepada mana-mana parti termasuk rakan gabungan yang dilihat cuba mengambil kesempatan mencapai hasrat mereka.
Pesuruhjaya Pas Pahang, Rosli Abdul Jabbar berkata, sekiranya tidak bersedia menerima dasar Pas bermakna mereka juga tidak menerima Pas,  jadi atas alasan itu jalinan politik tidak boleh diadakan.
Pas Menurutnya, Pas mengakui banyak parti yang mempelawa untuk bekerjasama dan membentuk satu gabungan namun persoalannya sama ada mereka memahami dan boleh menerima dasar dan perjuangan Pas atau sebaliknya.
"Jangan hanya ingin bersama Pas demi kepentingan sokongan terhadap parti sahaja tetapi  menolak dan menentang apa yang Pas perjuangkan sehingga berlakunya perpecahan.
"Sebagai sebuah parti Islam yang dasarnya adalah al-Quran, hadis, ijma' dan qias, pastinya segala diperjuangkan bersesuaian dengan kehendak Islam di samping selaras dengan ruang demokrasi diamalkan di negara kita," katanya.
Beliau berkata demikian bagi mengulas dakwaan Pas akan bergabung dengan Bersatu untuk meraih kemenangan dalam PRU14.
Rosli berkata, beliau amat bersetuju dengan penegasan Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Mat bahawa Pas bukan satu parti yang boleh dijadikan alat untuk pihak lain mengambil kesempatan dan mencapai hasrat mereka.
Katanya, Pas sehingga kini tidak mempunyai sebarang keputusan untuk bergabung dengan Bersatu.
"Kalau ada pun ia mungkin dalam proses perbincangan. Buat masa sekarang Pas masih lagi mempunyai hubungan dengan PKR," katanya.
Dalam pada itu, Rosli berkata, sekiranya gabungan dibentuk hanya untuk meraih undi tetapi tidak memperjuangkan kebaikan agama dan umat Islam, tiada makna bagi Pas sebagai sebuah parti Islam.
"Bagi parti yang berhasrat nak bersama Pas, mereka kena terima dasar dan perjuangan Pas, jangan hanya nak undi daripada ahli dan penyokong Pas tetapi jadi penentang kepada dasar Pas," katanya.

Nasrudin: Parti pembangkang menanti keputusan Pas

Posted: 05 Oct 2016 08:45 PM PDT

 NASRUDIN HASSAN
1. SEMUA parti pembangkang sedang memerhati dan menanti keputusan Pas. Sebahagiannya menyatakan sukar membaca strategi Pas. Mereka menaruh harapan agar Pas menyertai barisan yang mereka bentuk untuk menentang Umno dan BN dengan formula satu lawan satu.
2. Secara mikronya saya melihat mereka sedang mengalami gangguan delusi di pentas politik tanah air, barangkali kesan dari tindakan terburu-buru menubuhkan parti - parti baru yang kononnya akan membawa mereka menang cepat mengatasi Umno dan BN dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14.
3. Justeru itu tidak pelik apabila mereka menyerang Pas bertali arus dengan tujuan mahu melunturkan pengaruh dan sokongan Pas. Mereka hina dan perkecilkan Pas sebagai sebuah parti yang tidak boleh bersaing dan seiring dengan mereka untuk menuju garis kemenangan PRU14 kelak.
Hormati Islam dan tidak menentangnya
4. 1001 fitnah dan tohmahan telah dilontarkan kepada Pas. Kononnya Pas makan dedak Umno, mesra Umno, masuk perangkap Umno, ditipu oleh Umno dan sebagainya. Objektif mereka ialah memberi persepsi negatif kepada Pas. Namun realitinya, Pas tidak mudah untuk diperdaya oleh mana-mana pihak. Ia berjuang di atas paksinya yang teguh iaitu Manhaj Perjuangan Islam yang dianuti dan prinsip kebenaran yang didukung.
5. Sebetulnya, Pas sangat berlapang dada dan mudah berkira bicara dengan mana-mana pihak asal sahaja dasar dan prinsip perjuangan Islamnya dihormati dan tidak ditentang. Tiada yang lebih penting bagi Pas selain Islam. Pemimpin dan ahlinya yang Istiqamah hanya meletakkan Islam sebagai hadaf (matlamat semasa) dan reda ALLAH SWT sebagai ghayah (matlamat akhir).
Gerakan Perubahan
6. Perubahan adalah suatu yang wajib dilakukan bagi membebaskan tanah air tercinta dari kemungkaran politik, kefasadan ekonomi, kebejatan sosial dan kerakusan pemimpin yang tamak haloba. Namun perubahan yang dimaksudkan mestilah ke arah yang lebih baik dan tiada yang lebih baik selain Islam.
7. Perubahan yang mahu dilakukan juga adalah perubahan total dengan meruntuhkan jahiliah dan membina Islam serta keadilannya di atas runtuhan jahiliah. Kita tidak boleh melakukan perubahan hanya pada ranting tapi mengekalkan dahan yang reput. Kita tidak mahu meruntuhkan jahiliah kemudian membiarkan jahiliah baru terbina di atas runtuhan jahiliah lama.
Pas Memimpin Perubahan
Read More / Baca Lagi >>

Pas tolak permintaan Bersatu, akan pertahan kerusi tradisinya

Posted: 05 Oct 2016 08:39 PM PDT


Tuan Ibrahim Tuan ManTuan Ibrahim Tuan ManPas menegaskan akan pertahankan kerusi yang menjadi tradisi partinya, yang kebanyakannya bertembung dengan Umno, dengan segala kemampuan yang ada, kata timbalan presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
Katanya, pintu Pas sentiasa terbuka dengan kerjasama dengan mana-mana parti baru yang sudi bersama memperjuangkan matlamat yang selari dengan Gagasan Sejahtera dan membawa nilai tambah kepada semua parti di Gagasan Sejahtera dan juga rakyat.
Tetapi, "bukan jenis mengambil kesempatan semata-mata."
"Setakat ini, Pas akan pertahankan kerusi yang menjadi tradisi parti, yang kebanyakannya bertembung dengan Umno, dengan segala kemampuan yang ada.
"Pas akan terus menggerakkan jentera parti dengan kemampuan keikhlasan dan kesungguhan kerja ahli dan petugas parti," kata beliau dalam satu kenyataan.
Untuk itu, katanya, Pas akan terus menggerakkan jentera parti dengan kemampuan keikhlasan dan kesungguhan kerja ahli dan petugas parti, katanya lagi.
"Insya-Allah di atas kesungguhan dan keikhlasan ini beserta strategi kerja yang tersusun dan istiqamah dalam usaha memperbaiki kekurangan, kita yakin Allah akan mengurniakan kemenangan kepada perjuangan ini," kata Tuan Ibrahim.
Ketika berucap di depan pemimpin dan penyokong Pas di Kemaman, Terengganu, Presiden Parti Pribumi Sejahtera Malaysia (PPBM), Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, partinya sedia bekerjasama dan berunding dengan Pas termasuk pembahagian kerusi pilihan raya.
"Bukan kita nak ambil kerusi yang sudah dimenangi Pas tetapi kerusi yang Umno menang itu, bagilah kepada kami untuk kami kalahkan Umno.
"Kita akan pastikan Umno tewas dan kita menang dan membentuk kerajaan bersama," kata Muhyiddin ketika berceramah di pentas Pas buat pertama kali itu.
Read More / Baca Lagi >>

Muhyiddin: Pertemuan dengan Anwar beri pengertian besar

Posted: 05 Oct 2016 08:34 PM PDT

Presiden Parti Pribumi Bersatu (Bersatu), Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pertemuan beliau bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini, merupakan satu pertemuan bersejarah. Muhyiddin berkata, pertemuan itu merupakan perjumpaan pertama kali beliau sejak puluhan tahun lalu, dengan bekas ketua pembangkang itu.
"Mungkin inilah pertemuan pertama kali sejak puluhan tahun saya harus berjumpa, saya berjumpa bagi memberi sokongan moral dan untuk merapatkan semula perhubungan saya kerana beliau (Anwar) adalah de facto PKR.
"Kini saya sudah tubuh parti baharu…pada peringkat awal walaupun tidak melibatkan Anwar, tetapi Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan lain-lain kami menyatakan hendak bekerjasama jadi saya fikir sudah sampai masa setidak-tidaknya kita (Bersatu) hendak bekerjasama," katanya kepada Sinar Harian dalam wawancara eksklusif bersama beliau di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, hari ini.
Katanya lagi, pertemuan itu telah membibitkan momentum positif antara partinya dengan PKR dan Anwar secara peribadi.
"Adalah sedikit masa di berikan tadi untuk menyatakan beberapa perkara yang saya fikir tidak perlu saya nyatakan, tetapi pertemuan itu agak bersejarah, dan mempunyai pengertian yang besar serta memberikan satu prospek yang agak baik untuk bagaimana kita boleh jalin kerjasama yang subjektif.
"Jadi apa-apa tindakan selepas ini bolehlah kita (Bersatu) mulakan termasuk kerjasama dalam soal pembahagian kerusi;persempadanan (contoh sahajalah saya tidak kata di situ ada perbincangan, tetapi ini satu lebaran baru dalam perhubungan ini)," ujarnya lagi.
Sebelum ini, Muhyiddin bertemu Anwar di bilik saksi pada perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini kira-kira 30 minit.
Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad juga telah mengadakan pertemuan bersama Anwar, pertemuan yang dianggap bersejarah itu turut disulami dengan tautan salam daripada kedua-dua pemimpin yang dikhabarkan sudah 18 tahun 'bermusuh'.

JAMAL BUAT LAPORAN PALSU??

Posted: 05 Oct 2016 08:32 PM PDT

Hanya  sehari selepas pemimpin Gerakan Baju Merah, Jamal Mohd Yunus membuat laporan polis dengan mendakwa Bersih diresapi pengganas IS, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Nur Jazlan Mohamed sebaliknya memberi bayangan agar penyiasatan tidak perlu dilakukan.

Katanya, pihak polis tidak ada keperluan melayan segala dakwaan yang dibuat oleh Jamal itu.
Pihak polis tidak semestinya perlu menyiasat dakwaan yang bersifat politik itu, ujar beliau.

Tidak perlu disiasat? Bersifat politik?

Apakah gambaran yang diberi oleh Nur Jazlan itu menunjukkan maklumat dalam laporan polis yang dibuat oleh Jamal adalah tidak benar dan semata-mata berupa serangan politik?

Jika begitu, adakah bermakna Jamal telah membuat laporan palsu dan menyusahkan pihak polis?

Dengan yang demikian, tidakkah pihak polis seharusnya menyiasat Jamal pula?

Bersih failkan saman esok, Jamal merosakkan imej Umno, kata Maria Chin

Posted: 05 Oct 2016 08:30 PM PDT


Maria Chin AbdullahMaria Chin AbdullahPengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah berkata, tindakan Datuk Seri Jamal Md Yunos mencampakkan surat tuntutan permohonan maaf 48jam ke dalam mangkuk tandas dianggap sebagai perbuatan yang merosakkan imej Umno.
Justeru pemantauan pilihan raya Bersih tidak teragak-agak untuk  memfailkan saman fitnah terhadap Pengerusi NGO Malaysia  itu pada esok.
"Dia langsung tidak menghormati partinya. Buat sidang media di bangunan Umno.
"Umno kini dirosakkan oleh gengster politik ala samseng seperti Jamal.
"Saya tak mahu bagi dia publisiti, kami akan failkan saman esok," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Jamal yang juga Ketua Bahagian Umno Sungai Besar mengadakan sidang akhbarnya semalam di bangunan Umno Selangor, enggan memohon maaf terhadap dakwaan fitnah yang dilakukannya terhadap Bersih yang menghantar notis 48jam kepadanya.
Sebaliknya Jamal berkata, "Saya anggap saman itu najis." ujarnya antara sebab beliau mengoyak dan membuang surat tuntutan itu dalam mangkuk tandas.
Surat tuntutan itu dihantar susulan kenyataannya dalam satu sidang media hujung bulan lalu yang medakwa badan reformasi pilihan raya itu diserapi kumpulan militan IS dan Daesh serta merancang untuk mengepung lapangan terbang KLIA1, KLIA2 dan Putrajaya.
Melalui Peguam Maria Melissa Sasidaran dari firma Daim & Gamany, Bersih mengeluarkan surat tuntutan permohonan maaf 48jam atau tindakan saman akan diambil jika Jamal gagal berbuat demikian.

KUASA AGONG MELANTIK PM TERMASUK KUASA MELUCUTKAN PM – TUN MAHATHIR

Posted: 05 Oct 2016 08:28 PM PDT


Muhyiddin: BN Boleh Tumbang Di Kedah

Posted: 05 Oct 2016 08:17 PM PDT

Muhyiddin: Persempadanan Semula Untuk Kekal Rejim Najib

Posted: 05 Oct 2016 08:15 PM PDT

Muhyiddin: Bersatu Boleh Satukan Pembangkang

Posted: 05 Oct 2016 08:14 PM PDT

Pendapatan jual nasi lemak lebih tinggi berbanding jadi jurutera

Posted: 05 Oct 2016 08:13 PM PDT

Bekas pegawai kempen Obama bantu NGO Rafizi untuk menang PRU-14

Posted: 05 Oct 2016 08:12 PM PDT

Bersih: Sekarang semua orang boleh buat bantahan

Posted: 05 Oct 2016 08:11 PM PDT

Persempadanan semula, Maria akan saman SPR

Posted: 05 Oct 2016 08:09 PM PDT

"Tanya balik pada Rafizi, kita tahu dia ini siapa," kata Jamal

Posted: 05 Oct 2016 08:08 PM PDT

'Kami bersedia 300,000 orang berdepan peserta BERSIH 5 di KL' sembang Jamal

Posted: 05 Oct 2016 08:07 PM PDT

"Najib seorang yang rasis," kata Tun M

Posted: 05 Oct 2016 08:05 PM PDT

'Remaja mesti bersatu bantu kerajaan majukan negara' cerita Rosmah

Posted: 05 Oct 2016 08:04 PM PDT

"Bantu pesalah SOSMA mungkin saya dikaitkan dengan IS," - kata Rafizi

Posted: 05 Oct 2016 08:02 PM PDT

"Saya takkan jumpa Jamal, buang masa", tegas Rafizi

Posted: 05 Oct 2016 07:59 PM PDT

Jamal Yunos "SURAT MARIA CHIN MASUK TANDAS" (KANTOI - Bersih 5 vs Merah)

Posted: 05 Oct 2016 07:57 PM PDT

MACC tangkap ikan besar Sabah Water Dept (112mil) - skandal

Posted: 05 Oct 2016 07:56 PM PDT

Giliran Swiss TV siarkan Malaysia Najib 1MDB (WSJ)

Posted: 05 Oct 2016 07:55 PM PDT

ALHUSSEYN

0

Posted by Unknown | Posted on 4:28 PTG | Posted in

sumber :-

ALHUSSEYN


Tahniah kepada Pas Sri Gading kerana berjaya dapatkan semula barangan pasti...

Posted: 05 Oct 2016 08:00 AM PDT

  Walaupun tuntutan barang memang telah dari awal si defenden setuju untuk dikembalikan, tapi Pas Sri Gading beriya sangat nak tuntut gantirugi RM20,000.00 daripada Amanah ....

 Ingatkan apa ker bendanya yang duk kecuh .... rupa-rupanya barangan pasti yang di tuntut adalah seperti dulang, cawan, bola sepak, bola jaring, pembaris kayu dan yang lain....

 Akhirnya kes selesai melalui perundingan dalam kamar mahkamah... dulang, cawan, bola sepak, bola jaring, pembaris kaju dan yang lain dipulangkan kepada Pas Sri Gading.  Gantirugi RM20,000.00 tidak perlu bayar ...

 Tahniah diucapkan kepada Pas Sri Gading kerana mendapat semula dulang, cawan, bola sepak, bola jaring,pembaris kaju dan yang lain.....

Berikut adalah penjelasan Mahadzir Bin Mat Zili mengenai kes tersebut di sini.

Kerajaan PAS Kelantan : Pembohong dan Pemalas

Posted: 05 Oct 2016 12:39 AM PDT


  Memalukan! Kerajaan Islam Pas yang satu ketika dulu dibawah MB almarhum TGNA gah dengan slogan 'Membangun bersama Islam' tetapi kini setelah pemergian almarhum, Kelantan dilihat semakin rakus dengan pembalakan tanpa kawalan telah dilabel sebagai sebuah kerajaan yang berbohong dan pemalas.

  Kerajaan PAS adalah berdusta. Demikian itulah yang di katakan oleh Siti Kasim apabila Mohd Amar Abdullah, Timbalan Menteri Besar Kelantan mendakwa kononnya telah menemui kumpulan orang Asli bersama dengan peguam mereka Siti Kasim.

Mohd Amar dilaporkan di sini telah berkata :
"Kumpulan Orang Asli berjumpa dengan pihak kerajaan Kelantan bersama-sama dengan peguam mereka Siti Kasim dan mereka meminta kami untuk memperuntukkan sekurang-kurangnya 22ha hutan dara untuk setiap dua keluarga Orang Asli di Hutan Simpan Balah.
 Mengulas laporan tersebut, Siti Kasim telah menafikan dakwaan Mohd Amar dengan berkata, tiada mesyuarat yang pernah diadakan.

 Menurut Siti, tiada permintaan yang dibuat kepada mana-mana parti. Dakwaan tersebut adalah satu rekaan semata oleh Mohd Amar.Kerajaan PAS adalah berdusta.

Mohd Amar turut dilaporkan sebagai berkata:
 Kerajaan Kelantan pimpinan PAS tidak mengambil berat tentang kehilangan keuntungan sepanjang arahan berhenti kerja pada dua syarikat pembalakan di Hutan Simpan Balah, Gua Musang.
Tetapi sebenarnya Mohd Amar ni memang bagai lidah bewak!


Mengulas kenyataan tersebut, Datuk Zaid Ibrahim berkata:
Kelantan sebuah kerajaan yang malas apabila menjadikan aktiviti penebangan balak sebagai sumber utama negeri.

 Bekas ahli Parlimen Kota Bharu itu berkata, kerajaan negeri Kelantan dilihat mengambil jalan pintas untuk mendapatkan sumber hasil negeri, seolah-olah tidak ada sumber lain yang boleh menggantikan balak.

 "Dia kerajaan yang malas. Maksudnya tidak ada usaha lain. Jadi, dia cari jalan mudah dan tidak ada usaha lain yang dilakukan. Pada saya tiada alasan.

 "Dahlah balak semua disapu (ditebang), tidak ditanam semula. Itu alasan mereka (kerajaan Kelantan) saja. Dah tahu royalti tidak dapat dari dulu lagi, sepatutnya dia buat usaha lain," katanya di sini

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 4:08 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


IBRAHIM ALI TEMUI TUN M ESOK UNTUK PULIHKAN HUBUNGAN PERKASA - PPBM?

Posted: 05 Oct 2016 06:35 AM PDT

shahbudindotcom


Kalau pun tidak "lumpuh", Perkasa yang dipimpin oleh Ibrahim Ali sekarang ini boleh dianggap "agak tempang"  berikutan ramai pemimpinnya di peringkat pusat, negeri serta bahagian telah mengambil keputusan untuk menyertai PPBM, sebuah parti baru yang diinisiatifkan oleh Tun Mahathir Mohamad yang bertujuan untuk menyingkirkan Najib Razak dalam PRU 14 akan datang.

Diantara mereka itu ada yang memilih untuk terus kekal sebagai ahli Perkasa dan ada juga yang mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan. Tetapi, semua yang menyertai PPBM itu mengambil keputusan tidak mahu lagi aktif, enggan menghadiri mesyuarat dan ada juga yang tidak mahu ambil peduli langsung tentang Perkasa.

(Nota 8.05 malam - Sebentar tadi saya baru dihubungi oleh Ibrahim Ali melalui Whatsapp yang mengatakan pertemuannya dengan Tun Mahathir esok tidak ada kena-mengena dengan usaha untuk memulihkan hubungan dengan bekas Perdana Menteri itu. Beliau juga menolak dakwaan Perkasa menjadi lemah dengan tindakan satu dua pemimpinnya menyertai PPBM, sebaliknya menurut beliau, ia ada hikmahnya dan Perkasa tetap gagah dan perkasa dalam perjuangannya.)

Terbaru yang meletakkan jawatan ialah Yang Dipertua Perkasa Selangor, Abu Bakar Yahya.
 
 
 
 
Sebelum ini Perkasa dan Ibrahim Ali adalah sinonim dengan Tun Mahathir. Beliau bukan saja menjadi Penaung Kehormat NGO tersebut, malah jika tanpa bantuan serta kelibat bekas Perdana Menteri itu sejak daripada awal penubuhannya, ramai yang beranggapan tidak mungkin Perkasa boleh popular seperti yang ada sekarang.

Sebab itu, ketika Tun Mahathir mahu menubuhkan PPBM, parti yang mirip UMNO, Ibrahim Ali dikhabar-anginkan akan turut menyertai parti itu bersama-sama majoriti ahli serta pemimpinnya. 

Langkah itu dilihat tidak mustahil kerana memang diketahui sebahagian besar pimpinan Perkasa adalah mereka yang rapat dan menyokong perjuangan Tun Mahathir, terutama sejak Najib Razak mengambil sikap lebih berlembut terhadap bukan Melayu dalam beberapa dasar serta pendekatan yang diambilnya.

Beserta kemungkinan ahli dan pimpinan Perkasa akan menyertai PPBM itu, Ibrahim Ali turut dikhabarkan akan diberikan salah satu jawatan kanan dalam parti itu.

Bagaimanapun, sikap dan pendirian Ibrahim Ali mula berubah apabila Tun Mahathir bertemu dan bersalaman dengan Anwar Ibrahim di Mahkamah Tinggi pada 5 September lalu.

Dengan berbaiknya semula Tun Mahathir dengan Anwar setelah lebih 18 tahun bermusuhan dan tidak bertemu, Ibrahim dikatakan mula merasa terpinggir kerana beliau sebelum ini kerap menghentam Ketua Umum PKR itu, termasuk dalam buku biografinya yang bertajuk "Perjuangan Tanpa Noktah."

Buku tersebut, edisi bahasa Melayu dilancarkan oleh Tun Mahathir, manakala edisi bahasa Inggeris dengan tajuk "The Misunderstood Man" pula oleh Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali pada 5 Jun lalu.

Susulan itu, Ibrahim kemudian mempersoalkan hala tuju PPBM dengan menyifatkan kesediaan Tun Mahathir menjalin hubungan semula dengan Anwar dan berbaik-baik DAP telah menimbulkan seribu tanda-tanya.

Bagaimanapun, pendirian Ibrahim Ali itu tidak diterima oleh sebahgaian besar ahli dan pimpinan Perkasa pelbagai peringkat kerana mereka menyifatkan berpadu tenaga dan saling bekerjasama untuk menyingkirkan Najib adalah keutamaan semua pihak demi kepentingan rakyat dan negara.

Sejak itu, Perkasa tidak lagi padu seperti dulu dan Ibrahim Ali seolah-olah umpama panglima perang yang tidak lagi mempunyai ramai askar. Ini berikutan semua yang memilih untuk menyertai PPBM adalah daripada kalangan mereka yang selama ini dikenali vokal serta aktif bersama masyarakat.

Berdasarkan sambutan masyarakat terhadap PPBM, termasuk ahli dan pimpinan Perkasa sendiri, Ibrahim kini mula digamit kebimbangan. Dalam waktu terdekat ini, antara kerisauan beliau ialah mengenai jumlah kehadiran dalam Perhimpunan Agung Tahunan Perkasa pada November ini yang dijangka diadakan di sebuah stadium di ibu kota.

Untuk beralih sepenuhnya menyokong Najib dan kerajaan, Ibrahim dikatakan sedar ia bukanlah langkah yang popular kerana majoriti rakyat sendiri semakin menolak dan menjauhi UMNO dan BN.

Langkah terbaik ialah memulihkan semula hubungan beliau dan Perkasa dengan Tun Mahathir. Bagi tujuan itu, esok iaitu Khamis, 6 Oktober, Ibrahim dikhabar mempunyai jadual pertemuan dengan Tun Mahathir di Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya.

Dijangka pertemuan tersebut bukan saja bertujuan untuk memulihkan semula hubungan yang telah renggang itu, malah juga difahamkan untuk menjemput Tun Mahathir merasmikan Perhimpunan Agung Perkasa pada November ini.

Soalnya, apakah Tun Mahathir bersetuju untuk merasmikan Perhimpunan Agung Perkasa dan tidak "berasa hati"  kepada Ibrahim Ali yang tiba-tiba dengan garang mempersoalkan hala tuju PPBM, baru-baru ini?

Jika Tun Mahathir bersetuju pula, apakah ia akan dituruti dengan penyertaan Ibrahim ke dalam PPBM?

Apa pula jawatan tertentu dalam PPBM  yang akan diberikan kepada Ibrahim Ali?


Apa jadi kalau penyokong BERSIH 5 yang buat kecoh?

Posted: 05 Oct 2016 06:26 AM PDT

lim kit siang

Roketkini.com 


KUALA LUMPUR: Polis digesa menyegerakan siasatan dan bertindak terhadap kekecohan yang ditimbulkan gerombolan Baju Merah terhadap peserta konvoi BERSIH 5 di Teluk Intan baru-baru ini.

"Sudah lebih 72 jam sejak kekecohan kumpulan Baju Merah itu berlaku di Teluk Intan tetapi kita tidak dengar sebarang 'bunyi' dari Ketua Polis Negara atau mana-mana pegawai tinggi polis.

"Apa yang telah dilakukan Ketua Polis Negara sepanjang tiga hari lalu untuk melindungi hak masyarakat sivik untuk berhimpun secara aman?" soal Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang dalam kenyataan semalam.

Menurut beliau, apa yang pasti jika peserta konvoi BERSIH 5 yang melakukan kekecohan, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar akan memberi arahan segera supaya mereka menyerah diri atau memburu mereka dalam tempoh 24 jam.

"Apa akan berlaku jika penyokong BERSIH 5 bertindak liar dan provokatif sebagaimana tingkah laku gerombolan Baju Merah di Teluk Intan Sabtu lalu?" soalnya.

Sebaliknya, polis di Johor Baru pula bertindak mengikut lunas undang-undang dengan memberikan perlindungan sewajarnya kepada peserta konvoi BERSIH 5 di sana.

Ahli Parlimen Gelang Patah itu turut menyelar tindakan Setiausaha Agung Umno Tengku Adnan Mansor yang membela tindakan gerombolan Baju Merah itu dengan mendesak BERSIH 5 dan kumpulan Baju Merah supaya "waras dan bekerjasama sebagai rakyat Malaysia untuk mengekalkan perpaduan negara".

Sedangkan kata Kit Siang, kumpulan Baju Merah pro-Najib dan BN itu telah melanggar tatasusila, hak malah melanggar undang-undang dengan gangguan untuk menakutkan penyokong BERSIH 5.

Tindakan ganas penyokong Baju Merah itu turut mendapat kecaman dari sepuluh badan masyarakat sivik melalui jurucakapnya Datuk A.Samad Said.

Mereka turut mendesak Ketua Polis Negara menjalankan siasatan segera dan bertindak menahan mereka yang mencetuskan kekecohan tersebut. – Roketkini.com 


MIC mahu 4 kerusi DUN Perak kekal milik parti pada PRU14

Posted: 05 Oct 2016 05:03 AM PDT

 
 
S. Subramaniam
S. Subramaniam
 
 
Presiden MIC, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam berkata, parti
 
MIC akan menuntut empat kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
 
Presidennya, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam berkata, permintaan itu akan dikemukakan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
 
"Dalam beberapa PRU sebelum ini MIC diperuntukkan 4 kerusi DUN di negeri itu dan ia harus dikekalkan kali ini.
 
"MIC komited untuk terus berjuang bagi menjamin kemenangan BN sekali lagi di Perak pada PRU akan datang," katanya pada majlis perasmian Konvensyen Perwakilan MIC Perak.
 
MIC tewas pada setiap kerusi yang dipertandingkan di Perak sejak PRU 2008 lalu.
 
Bagi mengatasi masalah itu, Menteri Kesihatan itu meminta pemimpin dan hali parti menggembleng tenaga dan bekerja keras untuk kemenangan MIC dan BN.
 
"Walaupun PRU 13 lalu MIC sekali lagi gagal menang sebarang kerusi DUN di Perak, tetapi masih berupaya menerima wakil komuniti India di negeri itu menerusi pelantikan Datuk Elango sebagai penasihat khas hal ehwal India kepada Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir.
 
"Berbanding jawatan itu, kemenangan di kerusi DUN pada PRU akan datang adalah lebih penting untuk terus mewakili suara komuniti India di negeri itu," katanya.
 
 

Pas Terengganu tidak setuju cadangan PPBM tanding kawasan BN menang-

Posted: 05 Oct 2016 05:03 AM PDT

 
Dr. Azman Ibrahim
Dr. Azman Ibrahim


Cadangan tidak waras, kata Pengerusi Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan Pas Terengganu, Dr. Azman Ibrahim berhubung cadangan Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) diberi laluan bertanding di kawasan Barisan Nasional (BN).

Beliau antara satu-satunya pemimpin Pas yang setakat ini tidak bersetuju dengan cadangan Presiden PPBM itu, sambil menyifatkan pertandingan sesebuah parti dalam Pilihan Raya Umum (PRU) adalah suatu yang serius, bukan boleh dipermainkan.

Dr. Azman turut mempersoalkan siapa Muhyiddin untuk membuat cadangan itu, sedangkan PPBM adalah sebuah parti yang baharu ditubuhkan.

"Belum pun sampai setahun jagung (penubuhan PPBM) sudah mencadangkan itu ini, termasuk yang tidak masuk akal iaitu nak bertanding kawasan dimenangi BN.

"Cadangan itu tidak waras. PPBM letak calon pun belum tentu dapat kalahkan calon BN," katanya.

Menurut Dr. Azman, beliau mempunyai pengalaman bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Jabi, Kuala Terengganu melawan calon BN dan menyifatkan tidak semudah itu untuk PPBM mengalahkannya.

"Pas ada cawangan, markas, jentera dan ada program yang berterusan di kawasan BN, tapi bila bertanding (Pas) tak pernah menang. Inikan pula parti baharu seperti PPBM," katanya.

Muhyiddin ketika berucap di Kemaman malam kelmarin dilaporkan berkata, partinya sedia bekerjasama dan berunding dengan Pas termasuk pembahagian kerusi pilihan raya.

Kata bekas Timbalan Perdana Menteri itu, PPBM bukan hendak mengambil alih kerusi yang sudah dimenangi Pas, tetapi kerusi yang dimenangi UMNO itu diberikan kepada partinya.

Menurut Dr. Azman, beliau secara peribadi membantah cadangan itu, tetapi menyerahkan kepada pimpinan peringkat pusat untuk mencari kaedah terbaik untuk parti dan ahli. - MalaysiaGazette


Fenomena air pasang pusingan kedua lebih besar 15 Okt.

Posted: 05 Oct 2016 05:03 AM PDT

 
 
Fenomena air pasang yang berlaku pada 19 September lalu
Fenomena air pasang yang berlaku pada 19 September lalu

Pejabat Tanah Daerah Klang (PTDK) mengarahkan penduduk yang tinggal berhampiran pesisiran pantai melibatkan Klang, Kuala Langat, Sepang, Kuala Selangor dan Sabak Bernam agar bersiap sedia menghadapi fenomena air pasang besar pusingan kedua yang dijangka bermula 15 Oktober ini.

Selain itu, PTDK selaku Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan dan Bantuan Bencana Daerah juga mengarahkan beberapa agensi terlibat seperti Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Selangor, Jabatan Kerja Raya (JKR) negeri dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri membuat persediaan mulai sekarang.

Jurucakap PTDK berkata, arahan persediaan menghadapi bencana peringkat tinggi berkaitan fenomena air pasang besar itu dikeluarkan kelmarin, berikutan kejadian itu dijangka lebih besar daripada 19 September lalu.

"Berdasarkan jadual pasang surut air laut, beberapa kawasan di daerah Klang, Kuala Langat, Sepang, Kuala Selangor dan Sabak Bernam diletakkan dalam persediaan peringkat tinggi bermula 15 Oktober ini.

"Mengikut jadual itu juga, kita meramalkan pasang surut air laut di Pelabuhan Klang dan paras air laut diramal berada pada paras tertinggi dari 16 hingga 19 Oktober," katanya dalam kenyataan kepada media di sini, semalam.

Dalam kejadian fenomena air pasang besar 19 September lalu, sebanyak 13 kawasan di lima daerah di Selangor dilanda banjir kilat yang menyebabkan lebih 400 penduduk dipindahkan ke pusat pemindahan banjir sementara.

Menurut jurucakap itu lagi, antara kawasan berisiko tinggi mengalami banjir akibat limpahan air laut dari 15 hingga 21 Oktober ini ialah Sungai Serdang, Bandar Klang, Taman Melawis, Kampung Tok Muda, Pandamaran, Taman Selat Damai, Kampung Sungai Pinang, Kampung Sungai Lima dan Pulau Ketam di daerah Klang.

Diikuti, Kampung Sungai Air Tawar dan Sungai Tengar di Sabak Bernam; Pasir Penambang, Bagan Pasir dan Pantai Remis di Kuala Selangor; pesisiran Pantai Bagan Lalang di Sepang; dan Pantai Kelanang serta pesisir Pantai Tanjung Sepat di Kuala Langat.

Serentak itu katanya, pihaknya akan melaksanakan simulasi kecemasan bermula 15 Oktober ini termasuk pemantauan pesisir pantai oleh polis, Jabatan Bomba dan Penyelamat dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

"Setiap aset bagi kegunaan, operasi pemindahan, mencari dan menyelamat juga akan ditempatkan di lokasi strategik, manakala pusat pemindahan akan dibuka bermula jam 2 petang pada 15 Oktober bagi menggalakkan pemindahan secara sukarela oleh penduduk di kawasan berisiko tinggi.

"Bilik Gerakan Bencana Daerah dibuka 24 jam bermula jam 2 petang pada 15 Oktober dan Pusat Kawalan Operasi Bencana melibatkan polis, bomba dan APM juga dibuka di kawasan selamat berhampiran penempatan berisiko tinggi.

"Sistem perparitan JPS, JKR dan PBT serta benteng pesisir pantai juga akan dipastikan berada dalam keadaan baik," ujarnya.

Semua arahan itu, kata jurucakap berkenaan, berkuatkuasa 15 hingga 21 Oktober. Orang ramai boleh menghubungi talian 03-55447324 bagi Bilik Gerakan Bencana Negeri dan 03-80642400 untuk Pusat Kawalan Bencana Negeri. - MalaysiaGazette

Amanah Melaka serah surat bantahan persempadanan baru kawasan pilihan raya

Posted: 05 Oct 2016 04:44 AM PDT

MALAYSIA DATELINE
 
 
Sofi Wahab (tiga dari kiri) dan beberapa pemimpin Amanah negeri  menyerahkan surat Bantahan Awal Persempadanan Baru kepada wakil  SPR semalam. Sofi Wahab (tiga dari kiri) dan beberapa pemimpin Amanah negeri menyerahkan surat Bantahan Awal Persempadanan Baru kepada wakil SPR semalam.


Parti Amanah Negara (Amanah) Negeri Melaka membuat bantahan awal kepada persempandanan baru kawasan pilihan raya negeri itu kepada Suruhanjaya Pilihanraya (SPR).

Naib Pengerusinya, Sofi Wahab telah menyerahkan Surat Bantahan Awal Persempadanan Baru Kawasan Pilihanraya ke Pejabat Suruhanjaya Pilihanraya Negeri Melaka di Wisma Persekutuan sebagai seorang pengundi yang berdaftar di Parlimen Bukit Katil.

Menurut kandungan Surat Bantahan yang pertama yang dikemukakan oleh Sofi, beliau menyatakan bahawa sebagai seorang pengundi berdaftar yang sah beliau berhak untuk membuat satu representasi, bersama dengan 99 pengundi yang lain, untuk membantah syor-syor yang dicadangkan pada atau sebelum 4 Oktober 2016.

Beliau menyatakan pada 16hb September 2016 lalu, beliau telah mengunjungi Pejabat Pos Besar di Bukit Baru, Melaka dan telah memeriksa peta dan dokumen yang dipaparkan oleh SPR dan beliau juga telah memuat turun salinan digital yang sama daripada laman web SPR.

Namun beliau tidak dapat melaksanakan haknya untuk membantah kerana maklumat yang diberikan adalah tidak mencukupi untuk menilai syor-syor yang dikemukakan oleh SPR dan seterusnya tidak dapat membuat bantahan yang bermakna (informed objection).

"Saya percaya para pengundi berdaftar yang lain berhak untuk mendapatkan maklumat yang disenaraikan, demi untuk mencapai kesimpulan yang bermakna (informed conclusion) sama ada SPR telah mematuhi Jadual Ketiga Belas Perlembagaan Persekutuan.

"Demi mematuhi Seksyen 2(a)- Peta yang memaparkan semua daerah-daerah mengundi. Syor-syor yang dicadangkan tidak menunjukkan daerah mengundi dan sempadan berkenaan.

"Saya tidak dapat menentukan sama ada SPR telah memastikan "semua pemilih diberi peluang yang semunasabahnya mudah untuk pergi mengundi" ujarnya dalam satu kenyataan.

Katanya lagi, demi mematuhi Seksyen 2(b) - mengenai Peta yang memaparkan semua kemudahan pentadbiran. Syor-syor yang dicadangkan tidak menunjukkan sebarang kemudahan pentadbiran.

"Oleh sebab itu, saya tidak dapat menentukan bahawa SPR telah memberikan sebarang pertimbangan terhadap "kemudahan pentadbiran yang boleh didapati di dalam bahagian pilihanraya itu bagi mengadakan jentera pendaftaran dan pengundian yang perlu," terangnya.

Justeru katanya lagi, demi mematuhi Seksyen 2(c) - Maklumat-maklumat di bawah diperlukan:

a) Jadual untuk membandingkan pengundi-pengundi yang berada di setiap kawasan pilihanraya (lama dan baru) dan setakat mana perselisihan antara angka purata pengundi (Hasil Bahagi Pilihanraya atauElectoral Quotient) bagi setiap kawasan pilihanraya Parlimen dan Negeri,

b) Semua fakta dan sebab yang mengakibatkan SPR tidak dapat menghasilkan angka pengundi di setiap kawasan pilihanraya Negeri adalah lebih kurang sama banyak.

c) Kategori-kategori kawasan pilihanraya yang telah ditentukan oleh SPR dalam memberikan ukuran pewajaran bagi kawasan patutlah diberikan kepada bahagian-bahagian pilihanraya" dan sama ada langkah tersebut mengambil kira keluasan kawasan tanah, geografi, jalanraya, landasan keretapi, pengangkutan air dan komunikasi.

d) Peta yang menunjukkan kemudahan-kemudahan tersebut dan keluasan kawasan tanah bagi setiap kawasan pilihanraya.

e) Demi mematuhi Seksyen 2(d) - Asas untuk peralihan daerah mengundi daripada satu kawasan pilihanraya ke kawasan pilihanraya yang lain.

f) Demi mematuhi Seksyen 3 - Salinan digital daftar pengundi untuk perneriksaan awam supaya pengundi dapat memastikan kawasan pilihanraya masing-masing dan bakal pembantah-pembantah dan

g) Demi mematuhi Seksyen 4- Penjelasan tentang mengapa kesan syor-syor yang dicadangkan telah mengakibatkan jumlah pengundi yang tidak seimbang(malapportionment) semakin ketara,
Menurutnya lagi memandangkan hanya terdapat satu bulan untuk membuat bantahan, semua maklumat di atas sepatutnya mudah untuk didapati dan dalam bentuk yang ketara dan ringkas.

Beliau dimaklumkan bahawa SPR mempunyai Electoral Geographical Information System dan beliau berpendapat maklumat digital tersebut sepatutnya diberikan akses kepada orang awam supaya pengundi sepertinya dapat membuat membuat keputusan yang bermakna (informed decision) dalam jangka masa singkat yang diberikan untuk menentukan samada SPR telah mematuhi keperluan perlembagaan.

Sofi turut mencadangkan supaya semua maklumat yang dinyatakan di atas dapat disiarkan secara dalam talian melalui lamanweb SPR dan disediakan di semua pusat pemaparan SPR dalam jangkamasa 96 jam memandangkan tarikh akhir bantahan yang semakin suntuk.

Di dalam surat yang berasingan, Sofi juga meminta SPR memberikan penjelasan dan penerangan mengenai Notis yang dikemukakan oleh SPR di bawah Seksyen 4, Bahagian II Jadual Ketiga Belas Perlembagaan Persekutuan yang diterbitkan pada 15hb September 2016 iaitu merujuk kepada Borang Bantahan Urusan Kajian Sernula Persempadan Bahagian Pilihanraya.

Memandangkan bahawa pengundi sepertinya hanya diberikan satu bulan untuk membuat bantahan, beliau memohon penerangan terhadap perkara-perkara berikut yang mengelirukan:

Untuk Perkara 2 dan 3 dalam borang tersebut, samada para pemilih mencatatkan nama kawasan pilihanraya yang dicadangkan atau pun nama kawasan pilihanraya yang telah wujud selama ini?

Untuk Perkara 4 dalam borang tersebut, Sofi persoalkan samada pembantah ditentukan berdasarkan kawasan pilihanraya yang dicadangkan atau pun dalam kawasan pilihanraya yang telah wujud selama ini?

Jika adalah berdasarkan kawasan pilihanraya yang dicadangkan, bagaimanakah pemilih membandingkan kawasan pilihanraya pengundi sekarang dengan kawasan pilihanraya yang dicadangkan untuk menentukan jika mereka layak untuk membantah? dan

Didapati bahawa terdapatnya kolum untuk nombor telefon dan alamat emel. Selain daripada 3 orang wakil, adakah ianya wajib untuk semua pembantah untuk memberikan nombor telefon dan emel.

Sofi menyatakan bahawa terdapat pembantah yang mungkin tidak mempunyai alamat emel atau pun nombor telefon. Selain itu, ini menimbulkan isu samada maklumat ini adalah relevan dalam hak perlembagaan untuk membantah terhadap persempadanan.

Memandangkan bahawa tarikh akhir untuk membuat bantahan kian mendekati, Sofi meminta supaya perkara-perkara di atas dijelaskan dalam 48 jam, dan beliau akan merujuk kepada kawasan pilihanraya yang telah wujud selama ini, bersama dengan kawasan pilihanraya baru, dalam kurungan (xxxxxxxxxxxx) untuk tujuan catatan dan pengenal pastian kedudukan pembantah. Tindakan ini adalah selaras dengan rasional bahawa syor-syor yang dicadangkan oleh SPR hanya adalah cadangan sahaja dan cadangan tersebut masih belum disahkan oleh Dewan Rakyat dan menurut Sofi pembantah tidak perlu memberi maklumat tentang nombor telefon dan alamat emel.

Utusan kesal laporannya, bayar Anwar gantirugi RM50,000

Posted: 05 Oct 2016 04:28 AM PDT

BORHAN AHMAD
 
 
Anwar melambaikan tangan kepada orang ramai ketika di bawa ke mahakamah bagi menyelesaikan kesnya dengan Utusan.Anwar melambaikan tangan kepada orang ramai ketika di bawa ke mahakamah bagi menyelesaikan kesnya dengan Utusan.


Saman fitnah RM100 juta Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim ke atas Utusan Melayu diselesaikan secara baik selepas syarikat akhbar milik Umno itu membaca kenyataan kesalnya dan akan disiarkan dalam akhbar itu  dalam masa dua minggu dari tarikh persetujuan hari ini.

Penyelesaian itu direkodkan oleh Hakim Datuk Noraini Abdul Rahman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Utusan menerusi laporan bertarikh 2 Mac 2013 mendakwa Anwar ialah dalang dalam (pencerobohan) Lahad Datu.

"Kami faham laporan yang memetik Manila Times serta Inquirer News itu tidak berasas dan berlaku tidak adil terhadapnya.

"Kami kini menyuarakan kekesalan kami kepadanya kerana laporan itu sudah memalukan dan menyebabkan beliau tertekan," kata peguam Utusan, Wan Azmir Wan Majid ketika membacakan penghakiman persetujuan kepada hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Noraini Abdul Rahman, hari ini.

Noraini berkata, menyelesaikan tuntutan mahkamah itu lebih baik daripada meneruskannya.

Anwar diwakili oleh peguam Datuk S Ambiga manakala Utusan oleh Wan Aziz Wan Majid.

Ia berhubung laporan yang mengaitkan bekas ketua pembangkang itu dengan isu pencerobohan oleh sekumpulan lelaki asing bersenjata di Lahad Datu, Sabah pada Mac, 2013.

SPRM jumpa wang tunai RM50j di rumah pegawai GLC

Posted: 05 Oct 2016 04:19 AM PDT


SPRM jumpa wang tunai RM50j di rumah pegawai GLC


SHAH ALAM - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjumpai wang tunai yang dianggarkan hampir RM50 juta di dalam sebuah rumah salah seorang pegawai kanan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) Sabah dalam serbuan ke rumahnya semalam.

Sumber berkata, selain itu, SPRM juga menemui wang tunai dalam jumlah yang besar dalam salah sebuah kenderaan milik suspek.

"Siasatan awal mendapati salah seorang suspek yang merupakan ketua kepada suspek kedua ini mempunyai bilik khas untuk menyimpan wang berkenaan.

"Dia tidak menyimpan dalam bank, sebaliknya menyimpan wang tunai di rumah. Terdapat juga sejumlah besar barang kemas dan jam tangan pelbagai jenama," katanya kepada Sinar Harian.

Siasatan dilakukan berikutan SPRM menahan dua pegawai berkenaan kerana disyaki menyalahgunakan kuasa dengan memonopoli dan memberikan projek-projek yang dikendalikan jabatan tersebut kepada sanak saudara mereka.

Kedua-duanya yang berusia 54 dan 51 itu ditahan di pejabat mereka di Kota Kinabalu, Sabah kira-kira pada jam 9.15 pagi semalam.

Semalam, SPRM turut merampas wang tunai bernilai lebih kurang RM3 juta yang disimpan dalam peti besi di pejabat salah seorang pegawai kanan itu.

Kedua-dua pegawai kanan yang berjawatan pengarah dan timbalan pengarah di jabatan kerajaan yang mengendalikan projek-projek pembinaan infrastruktur asas bernilai lebih RM3.3 bilion sejak tahun 2010 itu telah memonopoli kesemua projek dan diserahkan kepada adik-beradik mereka.

Hasil penyalahgunaan kuasa ini yang dipercayai bermula sejak tahun 2010 hingga kini, siasatan awal mempercayai mereka telah mengumpul harta kekayaan melebihi RM50 juta.

Sementara itu, seorang lagi suspek ditemukan wang tunai berjumlah hampir RM3 juta, dan simpanan dalam akaun bernilai puluhan juta ringgit.

Difahamkan, SPRM juga akan mendapatkan perintah tahanan reman terhadap mereka berdua hari ini di Mahkamah Sesyen Kota Kinabalu.

Susulan tangkapan ini, Timbalan Ketua Pengarah (Operasi), Datuk Azam Baki akan mengadakan sidang media khas di Kota Kinabalu petang ini.


Satu keperluan untuk saya nyatakan sokongan pada Anwar - Muhyiddin Yassin

Posted: 05 Oct 2016 04:11 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post PicKEMASKINI-  KUALA LUMPUR: Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tan Sri Muhyiddin Yassin melihat kehadirannya ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk menyatakan sokongan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah satu keperluan.
Ujarnya, Anwar adalah pemimpin de facto PKR justeru adalah perlu untuk dirinya datang zahirkan sokongan agar hubungan baik boleh terjalin seterusnya menjamin agenda politiknya, untuk menjayakan kerjasama dengan parti pembangkang.
Muhyiddin kini giat mengadakan program dengan pemimpin parti pembangkang yang lain untuk memastikan semua parti pembangkang bersatu bagi berdepan dengan Umno Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), akan datang.

"Saya datang untuk bagi sokong moral pada Datuk Seri Anwar.  Sudah lama tak jumpalah.

"Lebih-lebih beliau (Anwar)  adalah de facto PKR. Saya rasa penting sebagai presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia, hubungan itu kita jalinlah supaya kerjasama yang kita harapkan terjalin akan jadi satu kenyataan.

"Alhamdullillah, saya fikir itu sentimen yang saya dapat rasa. Hari ini pun ramai kawan-kawan yang hadir. Kita harap kerjasama yang nak kita jalin untuk satu pakatan yang kukuh untuk hadapi BN dapat kita laksanakan," ujarnya kepada pemberita selepas meluangkan masa sekitar 30 minit bersama Anwar, hari ini.

Turut hadir mengiringi Muhyiddin adalah Naib Presiden PKR, Tian Chua, Pengarah Pilihan Raya PKR, Datuk Saifuddin Nasution,  ADUN Sri Andalas, Dr Xavier Jayakumar dan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaafar.

Muhyiddin pada Sabtu lalu, tampil buat kali pertama dalam ceramah anjuran PAS di Kemaman, Terengganu.

Dalam ucapannya, Muhyiddin juga mengajak PAS untuk bersatu di bawah satu pakatan dengan parti pembangkang yang lain, untuk menewaskan Umno BN.

Terdahulu Muhyiddin aktif berceramah di atas pentas Pakatan Harapan, berhubung gesaan yang sama.

Pegangan Muhyiddin itu senada dengan Pengerusi PPBM, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang mahukan parti pembangkang bergabung.

Ujarnya kegagalan parti pembangkang bergabung menyebabkan mereka tidak berupaya mengambil alih tampuk pemerintahan daripada Umno BN, sejak 59 tahun lalu.
YDPA tidak yakin dengan tuntutan Deklarasi Rakyat, kata Dr Mahathir

Posted: 05 Oct 2016 04:02 AM PDT


Post Pic
 
 
 
PUTRAJAYA: Yang Dipertua Agong (YDPA) tidak yakin dengan gerakan Deklarasi Rakyat (DR) yang mahu menjatuhkan Datuk Seri Najib Razak, sebagai perdana menteri justeru membuat ketetapan menolak tuntutan itu.
  
Demikian penjelasan, penaja deklarasi itu, Tun Mahathir Mohamad ketika ditanya pemberita apakah maklum balas YDPA berhubung perkara itu, selepas beliau dan pengikutnya mengadap Tunku Abdul Halim Mu'adzam Shah, di Istana Anak Bukit, Alor Setar, 16 September lalu.
 
"Agong ajukan soalan kepada saya tentang peruntukan undang-undang dan perkara lain, saya jelaskan tetapi di akhir perbincangan saya tidak dapat yakinkan Baginda untuk bertindak (kepada Datuk Seri Najib)," katanya dalam satu sidang media hari ini di Yayasan Kepimpinan Perdana.
 
Bagaimanapun, Dr Mahathir berkata YDPA jelas akan niat Deklarasi Rakyat itu dibuat malah bersetuju usaha yang digerakkannya tidak bertentangan dengan Perlembangaan Persekutuan.
 
"Apa yang kami inginkan tidak boleh diteruskan, kenapa saya tidak boleh beritahu. Mungkin sebab Agong fikir baginda tidak ada kuasa. Tapi kami telah tunjukkan bahawa baginda ada kuasa," katanya lagi.
 
16 September lalu, Dr Mahathir mengadap YDPA dan menyerahkan 1.2 juta tandatangan dalam Deklarasi Rakyat bagi mendesak Najib meletak jawatan, dengan ditemani bekas Naib Pengerusi Umno Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.
 
"Agong tidak kata bahawa langkah Deklarasi Rakyat ini bercanggah dengan Perlembangaan Persekutuan. Apa yang kami kemukakan adalah kami tidak akan lalukan ini jika proses undang-undang tidak berjalan di Malaysia. 
 
"Saya terangkan kepada Agong, kita sepatutnya mengadakan undi tidak percaya tapi dia (Najib) punya majoriti, jadi kami tidak boleh kemukakan undi tidak percaya," jelas beliau.
 
Malah beliau turut mengutuskan sepucuk surat kepada Majlis Raja-raja (MRR) bagi mempertimbangkan langkah Deklarasi Rakyat untuk dipertimbangkang oleh Majlis Raja-raja bakal mengadakan Mesyuarat Majlis Raja-Raja Yang Ke-242 pada 11 Oktober depan.
 
"Kita akan tunggu sehingga mereka (Majlis Raja-raja) buat keputusan lepas itu kita akan fikir tentang apa yang akan kita uruskan teruskan usaha kita untuk singkirkan kerajaan Najib," katanya lagi.
 
Najib sebelum ini berkata YDPA sudah menjelaskan kepada Dr Mahathir bahawa baginda tidak boleh mencampuri usaha yang dibuat Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).
 
Ini kerana jelas Najib, deklarasi yang dibuat PPBM tidak mengikut perlembagaan dan sebarang tindakan sepatutnya diuruskan menurut amalan lazim iaitu melalui Parlimen dan sistem pilihan raya bagi rakyat membuat keputusan.
 
 

Hilang lagi sebutir permata .

Posted: 05 Oct 2016 03:58 AM PDT

Kembali sertai Umno? Ini jawapan Mukhriz

Posted: 05 Oct 2016 03:53 AM PDT

Mukhriz
Mukhriz


KUALA LUMPUR - Naib Presiden, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Mukhriz Mahathir tidak berminat kembali kepada Umno walaupun parti itu sentiasa bersikap terbuka menerima mana-mana individu menjadi ahli.

"Saya nak tergelak ke terkejut dengan kenyataan itu. Saya dipecat bukan keluar daripada parti, dan beliau adalah Ketua Penerangan Umno.

"Kalau Presiden parti sendiri pernah menawarkan jawatan Timbalan Menteri dan dia kata lepas tiga empat bulan boleh diangkat sebagai menteri penuh bagi mengganti jawatan saya sebagai menteri besar, itu pun saya tolak apa lagi satu tawaran dari seorang ketua penerangan," kata Mukhriz selepas sidang media isu cadangan jawatan Perdana Menteri Malaysia dihadkan selama dua penggal, di sini, hari ini.

[ARTIKEL BERKAITAN: 'Kalau Ku Li Umno terima kembali, tambahlah Mukhriz']

Semalam, Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa menyatakan kesediaan Umno untuk menerima ahli, termasuk Mukhriz sekiranya masih berhasrat kembali ke pangkuan Umno.

Jelas Mukhriz, Bersatu bukan sebuah parti sementara yang kononnya akan kembali ke pangkuan Umno seperti mana berlaku dalam parti-parti sebelum ini.

Sebelum ini, blogger, Raja Petra Kamarudin menulis, sekiranya Mahathir ingin melihat Mukhriz menjadi perdana menteri, Mukhriz perlu kembali menyertai Umno.


"Kami akan kekal, masa untuk Umno telah tamat, kami akan menggantikan peranan yang dipegang oleh Umno selama ini,"katanya.

PDRM tarik balik notis rayuan pembebasan Sanjeevan

Posted: 05 Oct 2016 03:47 AM PDT

PDRM tarik balik notis rayuan pembebasan Sanjeevan
Sanjeevan (kiri) dan Gobind di luar mahkamah.
 
 
PUTRAJAYA - Mahkamah Persekutuan hari ini membatalkan rayuan Polis Diraja Malaysia (PDRM) terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membebaskan Pengerusi Pasukan Petugas Pemantau Jenayah Malaysia (MyWatch), Datuk R Sri Sanjeevan daripada tahanan reman mengikut Akta Pencegahan Jenayah 2013 (Poca), Julai lalu.

Keputusan itu dibuat oleh lima panel hakim yang dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria selepas membenarkan permohonan Peguam Kanan Persekutuan, Muhammad Sinti menarik balik rayuan itu.

[ARTIKEL BERKAITAN: Pengurusan kes Pengerusi Mywatch 14 Oktober]

Terdahulu, Muhammad yang mewakili pegawai penyiasat Asistan Superintandan E K Poonnam dan Ketua Polis Negara sebagai perayu memaklumkan pihaknya tidak berhasrat untuk meneruskan dan menarik balik rayuan tersebut.

Di luar mahkamah, Gobind Singh Deo yang mewakili Sanjeevan berkata, beliau tidak dimaklumkan alasan penarikan balik rayuan itu.

"Kami hanya dimaklumkan mereka ingin menarik balik permohonan rayuan itu sahaja," katanya.

Pada 26 Julai lalu, mahkamah tinggi mengarahkan Sanjeevan dilepas dan dibebaskan daripada perintah tahanan reman selama 21 hari yang dikenakan selepas membenarkan permohonan habeas corpus yang dikemukakan Sanjeevan bagi mencabar penahanannya.