Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:59 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Persempadanan semula sekat kemaraan pembangkang - PAS

Posted: 27 Sep 2016 09:20 PM PDT


KUALA TERENGGANU - Pas Terengganu berkemungkinan hilang beberapa kerusi daripada 15 kerusi Dun yang dimenangi dalam PRU14 sekiranya persempadanan semula kawasan pilihan raya sebagaimana yang disyorkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) diluluskan.
Adun Chukai, Hanafiah Mat berkata, cadangan persempadanan semula kawasan pilihan raya itu dilihat bertujuan menyekat kemaraan pembangkang di beberapa kerusi pada PRU akan datang memandangkan kebanyakan kawasan terlibat dengan persempadanan semula dibuat secara tidak adil, sebaliknya berpolitik dengan tujuan memenangkan BN.
Sebagaimana di Chukai katanya, cadangan persempadanan semula yang dibuat di kawasan terlibat dianggap pelik dan SPR dilihat tidak mengambil perkiraan berdasarkan faktor munasabah.
"Unit peti undi (UPU) Bakau Tinggi dalam Dun Chukai dipindahkan ke Bukit Kuang dalam Dun Kijal. Apa yang pelik, SPR kata persempadanan tertakluk kepada sungai tetapi UPU tersebut dipisahkan oleh sungai selebar kira-kira 400 meter. Ia adalah sungai besar yang merupakan tempat penyelenggaraan kapal.
"Begitu juga dengan UPU Bandar Baru Cheneh dalam Dun Air Putih dipindahkan ke Dun Chukai. Sedangkan jaraknya 25 kilometer dari bandar Chukai. Kalau hendak dikira UPU Mak Chili dan UPU Bukit Mentok lebih dekat dengan Dun Chukai. Kenapa dua UPU itu tidak dimasukkan dalam Dun Chukai?
Read More / Baca Lagi >>

Daya Saing Global: Malaysia jatuh dari tangga 18 ke 25

Posted: 27 Sep 2016 09:17 PM PDT

Laporan Daya Saing Global (GCR) 2016-2017 menunjukkan Malaysia berada di kedudukan ke-25 daripada 138 ekonomi turun daripada tangga ke-18 pada tahun lalu tetapi kekal sebagai ekonomi paling kompetitif dalam kalangan negara membangun Asia.
Laporan diumumkan Forum Ekonomi Dunia (WEF) menunjukkan daripada segi skor, prestasi negara turun daripada 5.23 kepada 5.16 daripada maksimum 7.
Bagaimanapun, Malaysia kekal berada di hadapan ekonomi seperti Korea, Iceland dan China dalam ranking terbaharu ini tetapi diatasi oleh Belgium, Austria, Luxembourg, Perancis, Australia, Ireland dan Israel, menurut laporan itu.
globalSementara itu, negara dan wilayah yang turut turun daripada ranking mereka termasuklah Jerman, Jepun, Hong Kong SAR, Finland, Kanada, Perancis, Thailand, Indonesia dan Filipina.
GCR ialah laporan tahunan yang dikeluarkan oleh WEF berdasarkan kepada Indeks Daya Saing Global (GCI) menggabungkan 114 petunjuk yang menyepadukan kedua-dua aspek daya saing ekonomi makro dan mikro.
Petunjuk ini dikumpulkan menjadi 12 tonggak terdiri daripada Institusi, Prasarana, Persekitaran Makroekonomi, Kesihatan dan Pendidikan Utama, Pendidikan Tinggi dan Latihan, Kecekapan Pasaran Barangan, Kecekapan Pasaran Buruh, Pembangunan Pasaran Kewangan, Kesediaan Teknologi, Saiz Pasaran, Kecanggihan Perniagaan dan Inovasi.
GCI itu berdasarkan kepada data perangkaan daripada organisasi dikitiraf antarabangsa bagi 30 peratus atau 34 petunjuk.
Read More / Baca Lagi >>

Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim, kerajaan BN Kedah auta lagi

Posted: 27 Sep 2016 09:15 PM PDT


kxp.transformed
Rakyat negeri Kedah masih lagi ternanti-nanti bila agaknya kemudahan Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim atau Kulim International Airport (KXP) yang dilaung-laungkan sejak pilihan raya 2013 lagi akan menjadi kenyataan.
 
Rata-rata mereka percaya dengan adanya kemudahan ini ia akan memberi banyak manfaat kepada rakyat dan juga ekonomi negeri Kedah.
 
Namun begitu setelah hampir empat tahun, rakyat Kedah sudah dapat merasai bahawa ini semua merupakan janji-janji pilihan raya yang tidak mungkin dapat dilaksanakan walaupun Datuk Seri Mukhriz telah digantikan dengan Datuk Seri Ahmad Bashah sebagai Menteri Besar.
 
Asmirul Anuar ArisAsmirul Anuar ArisMenurut Ketua Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah) Kedah, Asmirul Anuar Aris, selepas Mukhriz ditolak oleh Najib dengan meletakkan Ahmad Bashah sebagai Menteri Besar baru, projek yang kononnya direstui oleh Perdana Menteri itu didakwa akan diteruskan.
 
Namun begitu sehingga kini, status pembinaan lapangan terbang tersebut masih menjadi tanda tanya samada ia adalah fakta atau auta.
 
"Apakah kerajaan BN Kedah mampu menampung kesemua kos pembinaan sedangkan kita tahu bahawa kerajaan negeri mengalami masalah kewangan yang amat teruk.
 
"Sehingga kini hutang kerajaan negeri kepada kerajaan pusat mencecah hampir RM2bilion unutk pembinaan dan projek-projek di negeri Kedah sebelum ini.
 
Read More / Baca Lagi >>

‘Daripada kecoh usul SPR, lebih baik Selangor selesai isu air’ - Irmohizam Ibrahim

Posted: 27 Sep 2016 09:12 PM PDT

Kerajaan Selangor diselar sebuah pertubuhan pro-BN yang menuduhnya tidak pernah serius menangani masalah bekalan air.
Datuk-Seri-Irmohizam-Ibrahim
KUALA LUMPUR: Majlis Belia Selangor berkata kerajaan negeri perlu menghentikan polemik isu persempadanan semula kawasan pilihan raya dan menumpukan masalah bekalan air.
Presidennya Datuk Seri Irmohizam Ibrahim berkata Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali tidak boleh berlengah dalam menyelesaikan isu bekalan air yang membebankan rakyat kerana ia mengganggu rutin harian dan produktiviti mereka.
"Jika benar kerajaan negeri bertindak dalam menyelesaikan perkara ini, mustahil gangguan bekalan air masih berulang lagi. Hal ini jelas menunjukkan kerajaan negeri tidak pernah serius dalam menangani permasalahan ini," katanya dalam kenyataan hari ini.
Irmohizam yang juga ahli Parlimen Kuala Selangor berkata kerajaan pusat terbuka dalam memberi sokongan kepada penjualan konsesi air kepada Selangor bagi menjaga kebajikan rakyatnya.
Beliau berkata dalam tahun ini sahaja, isu bekalan air di Selangor berlaku 3 kali berikutan penutupan Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Semenyih.
"Penutupan loji itu disebabkan pencemaran air mentah dan melihat situasi di sekeliling Sungai Semenyih, tidak mustahil pencemaran ini terjadi berpunca daripada kawasan industri yang diwujudkan berhampiran dengan sungai berkenaan," katanya.

Putrajaya diseru ambil alih projek perumahan daripada Felda

Posted: 27 Sep 2016 09:10 PM PDT

Felda perlu kembali fokus kepada tanggungjawab utamanya iaitu survival peneroka, kata Mazlan Aliman
felda-1
KUALA LUMPUR: Kerajaan pusat perlu mengambil alih projek Perumahan Generasi Baharu Felda yang kini berdepan masalah daripada agensi itu, kata Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK), Mazlan Aliman.
Beliau berkata, kerajaan sepatutnya yang mengendalikan projek ini, dan Felda hanya bertindak menjadi pemudahcara untuk warga Felda mendapatkan rumah.
Beliau mengulas kenyataan Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad dalam wawancara bersama New Straits Times semalam yang mendedahkan projek itu "tergendala sedikit" kerana belum mendapat pinjaman institusi kewangan.
"Dengan ratusan juta sudah dibelanjakan dan banyak terbengkalai, saya harap ia tidak diteruskan. Maka sempena pembentangan belanjawan akan datang, saya minta Datuk Seri Najib Razak umumkan mana-mana agensi kerajaan yang terbabit untuk ambil alih projek ini.
"Dan Felda boleh kembali menjalankan tanggungjawab asalnya seperti menjamin agar peneroka hidup selesa dan mendapat pendapatan munasabah," kata Mazlan kepada FMT.
Katanya lagi, Felda tidak mampu lagi menambah hutang baharu di saat pendapatannya semakin berkurang, terutama selepas tanah Felda Plantations dipajakkan oleh Felda Global Ventures (FGV).
"Sepatutnya Isa memberi perhatian kepada isu utama Felda – survival peneroka, daripada fikir hal yang bukan tanggungjawab Felda tetapi kerajaan pusat," katanya lagi.
Pada 2011, ANAK mendedahkan tindakan Felda membuat pinjaman RM6 bilion dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).
Read More / Baca Lagi >>

Susah nak jumpa pengundi Cina sokong BN

Posted: 27 Sep 2016 09:03 PM PDT


SHAH ALAM – Rata-rata pengundi Cina yang ditemui sebagai responden dalam kajian Institut Darul Ehsan (IDE) pada 26 Ogos hingga 30 Ogos lalu meliputi 1,761 orang pengundi menyokong parti pembangkang.
Timbalan Pengerusinya, Prof Datuk Dr Mohamad Redzuan Othman berkata, perkara itu dapat dilihat susulan rata-rata pengundi Cina hari ini agak mudah untuk didekati berbanding sebelum tahun 2008.
"Selepas 2008, membuat kajian itu tidak susah sangat sebab masyarakat agak lebih terbuka. Sebelum ini agak sukar untuk mendekati pengundi Cina tetapi sekarang tidak begitu sukar terutama dalam kalangan yang berpendidikan.
"Kita tanya, mereka jawab terus terang siapa mereka undi. Kalau DAP, mereka cakap mereka sokong DAP. Tapi payah nak cari pengundi Cina yang menyokong BN. Memang kebanyakannya menyokong pembangkang," katanya ketika sesi pembentangan penyelidikan survei IDE: Isu dan Persepsi Pengundi Selangor, semalam.
Katanya, sikap masyarakat yang lebih terbuka bukan sahaja kaum Cina memudahkan lagi pihaknya menjalankan kajian.
"Maknanya mereka terus terang. Tidak lagi sembunyi-sembunyi mereka sokong parti mana. Mereka secara terbuka menyatakan pendirian mereka.
"Sebelum ini kita tak boleh tanya parti apa mereka sokong tapi sekarang mereka boleh beritahu kita. Kalau sokong DAP, cakap DAP. Kalau sokong Pas cakap Pas. Kalau tidak sokong mana-mana parti, dia beritahu. Tak pasti dia cakap tak pasti," katanya.
Dalam kajian tersebut, seramai 78 peratus pengundi menyatakan keterujaan menanti tarikh pilihan raya diumumkan sekali gus menepis dakwaan sebelum ini di mana rakyat dikatakan sudah tidak berminat dengan politik.

Tiada pilihan raya sebelum 2018, sembang Najib

Posted: 27 Sep 2016 09:02 PM PDT


Kami bergantung sepenuhnya atas prestasi kerajaan, kata Datuk Seri Najib RazakKami bergantung sepenuhnya atas prestasi kerajaan, kata Datuk Seri Najib Razak
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menolak spekulasi yang mengatakan beliau akan mengadakan pilihan raya mengejut seawal Mac tahun depan sebelum tamat tempoh pada 2018.
Menurutnya, beliau tidak akan berbuat demikian dan buat masa ini tidak ada sebarang sebab untuk berbuat demikian.
"Kami bergantung sepenuhnya atas prestasi kerajaan, dan akan terus meyakinkan rakyat bahawa kerajaan yang ada sekarang adalah yang terbaik," katanya kepada badan berita antarabangsa, Reuters di Berlin, Jerman.
Khabar angin yang mengatakan pilihan raya akan diadakan seawal Mac tahun depan katanya, adalah tidak berasas.
Beberapa laporan yang memetik sumber dari dalam kerajaan bagaimanapun menyebut kemungkinan diadakan pilihanraya mengejut berasaskan keadaan perpecahan dalam pakatan pembangkang yang dikatakan memberi peluang kepada Barisan Nasional (BN) yang memerintah.
Beberapa parti komponen BN turut mengeluarkan kenyataan kesediaan mereka untuk menghadapi pilihan raya bila-bila masa,

'Anwar calon paling layak ganti Najib' - Amanah

Posted: 27 Sep 2016 09:01 PM PDT

Bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah individu paling layak menjadi perdana menteri.
Setiausaha Agung Parti Amanah Negara (Amanah), Anuar Tahir berkata, negara memerlukan seorang pemimpin yang mempunyai idealisme dan yakin membawa perubahan secara menyeluruh dalam sistem pentadbiran negara.
"Sejak kebangkitan reformasi 1998, kita lihat tiada individu selain Anwar layak mengambil alih pucuk pimpinan negara.
"Tidak kisahlah berapa kali beliau dipenjara. Anwar pemimpin paling tepat menggantikan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai perdana menteri untuk memperbetulkan negara," katanya.
Mengulas kenyataan Tun Mahathir Mohamad membayangkan kemungkinan Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri, Anuar berkata, ia pandangan peribadi bekas perdana menteri itu.
Sementara itu, Naib Presiden PKR, Tian Chua berkata, hasil kajian Institut Darul Ehsan, membuktikan majoriti rakyat Selangor yakin dan terima pimpinan PKR.
"Anwar adalah pemimpin PKR dan mencerminkan keyakinan rakyat Selangor terhadap parti untuk memerintah negara," katanya.
Beliau berkata, parti pembangkang harus bekerjasama menjatuhkan Najib.
"Dalam negara demokrasi, kita menerima suara majoriti siapa menjadi perdana menteri," katanya.

Malaysia kena bersedia hadapi kerugian jika TPP gagal dimeterai

Posted: 27 Sep 2016 08:58 PM PDT

Kedua-dua Hillary dan Trump menentang TPP, dan sekiranya ia gagal diluluskan kongres, industri sawit Malaysia adalah antara sektor yang akan rugi.
tppa
PETALING JAYA: Dengan kedua-dua calon presiden Amerika Syarikat menentang Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) melibatkan 12 negara, Malaysia kini berusaha mengurangkan kerugian yang mungkin dialami sekiranya perjanjian itu dibatalkan Washington selepas pilihan raya presiden November ini.
Menurut majalah Forbes, industri minyak sawit Malaysia bakal menerima kesan langsung daripada sebatang keputusan membatalkan TPP.
Malaysia sebelum ini sudah pun mula mengorak langkah menggubal undang-undang bagi memberi laluan kepada TPP walaupun mendapat bantahan pelbagai pihak.
TPP selama ini giat dilobi Presiden Barack Obama bagi memperkasakan pengaruh Amerika dalam berdepan kemaraan China.
Bagaimanapun, calon Republikan Donald Trump dan seterunya Hillary Clinton jelas menentang TPP, dan Kongres perlu memberikan kelulusan terhadap perjanjian itu sebelum tarikh akhir pada Februari tahun depan.
Forbes melaporkan industri minyak sawit Malaysia yang bernilai RM63.2 bilion mendapat faedah daripada TPP, kerana negara pengeluar minyak sawit lain akan dipaksa menggugurkan cukai import, iaitu salah satu syarat keanggotaan TPP.
Tanpa TPP, industri sawit Malaysia perlu terus bersaing sengit dengan Indonesia.
Read More / Baca Lagi >>

Muhyiddin jangka pakatan baharu pembangkang akhir tahun

Posted: 27 Sep 2016 08:56 PM PDT

Beliau berkata pakatan itu menyasarkan untuk menyingkir perdana menteri dan gabungan parti pemerintah.
muhyiddin_bersatu
KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata parti pembangkang akan membentuk pakatan baharu menjelang akhir tahun ini apabila semakin ramai ahli daripada parti diterajui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan bertukar 'kapal'.
Pakatan itu menyasarkan untuk menyingkir Najib, yang kekal teguh memegang kuasa meskipun berdepan tekanan meletak jawatan susulan skandal kewangan berbilion dolar, serta menyingkirkan gabungan parti pemerintah, diketuai Umno.
"Parti itu berdepan sokongan yang semakin berkurangan dan ramai tidak pasti sama ada Umno akan bertahan pada pilihan raya umum (PRU) akan datang," kata Muhyiddin yang juga bekas timbalan perdana menteri.
Ramai juga melihat beliau sebagai bakal perdana menteri daripada pihak pembangkang.
PRU akan datang dijangka sebelum hujung 2018 dan Najib, ketika lawatannya di Berlin berkata, beliau tidak bercadang mengadakan PRU lebih awal.
Dalam temu bual bersama Reuterus, Muhyiddin tidak menyatakan mana-mana pemberontak dalam Umno yang berpotensi menyertainya memandangkan parti baharunya, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), baru 2 minggu didaftarkan.
"Ramai pemimpin Umno berminat menyertai PPBM kerana tidak selesa dengan masalah dihadapi parti pemerintah kerana imej Najib yang tercemar," kata Muhyiddin.
Najib menafikan sebarang salah laku.
Seorang jurucakap kerajaan menolak kenyataan Muhyiddin yang menyatakan ia hanya helah untuk membangkitkan semula kariernya.
"Sudah lebih setahun Muhyiddin dakwa yang pemimpin Umno, dan rakyat Malaysia hendak masuk parti itu.
"Ini membuktikan ia hanya angan-angan, dengan BN memenangi semua 3 PRU dan parti itu semakin bersatu," kata jurucakap itu.
Parti baharu itu dipengerusikan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. Anaknya, Mukhriz yang juga bekas menteri besar Kedah, juga menjadi ahli parti itu.
Pemimpin pembangkang sedar mereka perlu bekerjasama untuk mengelak pertandingan banyak penjuru yang boleh memecahkan undi dalam PRU, kata Muhyiddin.
"Saya mahu lihat pakatan ini ditubuhkan tidak lama lagi, sebelum akhir tahun," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Depan Umno DOJ Adalah Dajal: Depan Wartawan Asing, Kita Akan Beri Kerjasama Penuh – Munafiknya Manusia Ini..!!!

Posted: 27 Sep 2016 08:55 PM PDT


"Kami sama-sama mengambil berat tentang tadbir urus yang baik di Malaysia dan kedaulatan undang-undang," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan Canselor Jerman Angela Merkel, apabila ditanya mengenai siasatan antarabangsa itu.
"Jadi dalam lingkungan tadbir urus yang baik dan kedaulatan undang-undang, Malaysia akan melakukan yang terbaik untuk bekerjasama dan melakukan apa yang perlu," katanya seperti dilapor Reuters. –Mkini.
Hahahahaha …. Lawak beb !
Di depan orang Umno, di depan orang kampung Najib cakap apa bab siasatan DOJ Amerika ? Campurtangan asing !  Usaha luar nak jatuhkan kerajaan Melayu Islam !
Sekor tu siap kata Amerika nak bunuh orang Melayu !
Tapi bila berada di luar negara dan ditanya wartawan mengenai siasatan DOJ, apa kata Najib ? – Kita akan lakukan yang terbaik untuk bekerjasama dan melakukan apa yang perlu !
Hahahahahaha …… Kalau bukan HIPOKRIT atau MUNAFIK, tak tahulah apa lagi label yang sesuai.
Kenapa tak gunakan kesempatan itu untuk hentam DOJ dan anasir2 luar yang kononnya mahu menghancurkan negara kita ? Tunjukkanlah keberanian anda wahai Najib.
Walau petir menyambar bumi …… hahahahahahaha …… Piiiiiraaaaah !
Satu lagi point lawak – Macamana nak beri kerjasama kalau semua maklumat yang sudah disemak dan disiasat oleh Ketua Audit Negara dijadikan rahsia kerajaan di bawah OSA ?
Nak berpandukan laporan kewangan yang sudah diaudit, pihak juruaudit Deloitte sendiri bagi kata laporan yang mereka tandatangan itu tak boleh pakai.
Takkanlah dalam negara sendiri maklumat 1MDB dirahsiakan tapi untuk pihak luar negara, maklumat itu diberikan ?
Nampak tak permainan Najib ? Cakap berbelit2 …..
Kemudian ada hati pula nak bandingkan dirinya dengan Tun Mahathir ….. hahahahaha …..

Walaupun satu undi Hishamuddin boleh rempuh Zahid

Posted: 27 Sep 2016 08:54 PM PDT

Hari ini Institut Darul Ehsan (IDE) Selangor mengemukakan hasil kajian persepsi pengundi di Selangor berhubung siapakah tokoh dalam Umno yang popular menjadi pengganti Najib Razak. Saya dijemput sama untuk mengikutinya tetapi kerana ada kematian kawan terpaksa batal.
Empat tokoh diletakkan IDE untuk ditinjau dari kalangan 1,761 respondan. Mereka ialah Zahid Hamidi, Hishamuddin Hussein, Khairy Jamaluddin, Mustapa Mohamed dan Annuar Musa.
Kajian itu mendapati Hishamuddin paling popular dengan mendapat 32 peratus undi didikuti oleh Zahid mendapat 31 peratus undi. Bezanya hanya satu undi sahaja. Disebabkan negara kita menerima kaedah (undi pendahulu) maka Hishamuddin dikira menang. Besar makanya satu peratus itu bagi Hishamuddin pada saat dia sedang "beragun" (berlawan) dengan Zahid.
Dari tahap usia respondan yang memilih Hishamuddin berumur 31 hingga 50 tahun. Ertinya orang pertengahan usia sukakan kepada anak bekas PM ke-3 itu. Yang memilih Zahid pula respondan berusia 51 hingga 61 tahun. Gambaran yang diperolehi itu kedudukan Hishamuddin untuk jadi pengganti Najib selesa sekiranya ramai (menjadi perwakilan G7) dalam perhimpunan agung Umno berumur dibawa 51 tahun.
Tahap usia memilih Khairy pula 21 hingga 30 tahun. Ini menjelaskan naluri anak muda mereka lebih serasi dengan tokoh sebaya dengan mereka. Fenomena ini tidak akan berpihak kepada Khairy kerana biasanya yang menjadi perwakilan Umno mereka berusia lanjut. Ahli Umno sukar untuk memberi laluan kepada orang muda sebagai perwakilan sebab itu ada sesetengah perwakilan sudah menghadiri perhimpunan lebih 12 kali dan semua gigi sudah luruh. Hehe..
Kedudukan sama dengan perwakilan dalam parti agama. Ada perwakilan sudah menghadiri muktamar lebih daripada 15 kali sampai serban sudah jadi macam pembugkus kacang butir carit marit, berlubang-lubang macam jala, tetapi masih jadi muktamir. (Maaf).
Inilah cara orang Melayu main politik. Politik semacam dadah pula tidak boleh ditinggal dengan waras. Perwakilan pula akan menentukan pemimpin tertinggi mereka.
Dalam kajian itu 26 hingga 30 Ogos lalu itu Mustapa mendapat 6 peratus melebihi 2 peratus berbanding Annuar mendapat 4 peratus. Peletakan dua tokoh dari Kelantan ini saya kira saja-saja untuk meramaikan calon undian sahaja atau sebagai sengaja untuk merendah-rendahkan mereka khasnya Annuar. Annuar yang akhir-akhir ini banyak bercakap membela Najib Razak ternyata tidak mendapat undi banyak. Perolehan sebanyak 4 peratus itu tidak berbaloi dengan kerja-kerja membodek dan mendolor pongek Najib sehingga menampakkan akan ketololannya.
Mungkin faktor usia dan keusangan dalam Umno menyebabkan keduanya tercorot. Mustapa sudah berusia melebihi 67 tahun manakala Annuar pula dianggap sudah usang berusang dalam Umno bukan kerana usia tetapi disebabkan penglibatan beliau dalam Umno dan menjadi wakil rakyat sejak dari remaja lagi.

Seorang kawan saya dalam Umno bertanya jawatan apa lagi yang Annuar tidak pegang, semua dirembatnya, menjadi Adun, MP, senator, menteri, pengerusi Kada, pengerusi Umno negeri dan sebagainya, kini pengerusi Mara pula. Itulah maksud keusangannya.
Walaupun kajian persepsi badan dipimpin Prof Mohamed Redhuan Othman itu terbatas kepada pengundi di Selangor tetapi ia menggambarkan kilau persepsi pengundi dalam Umno di seluruh negara. Apa yang berlaku di Selangor itu, itulah lakaran untuk seluruh negara. Hari ini pun daripada cakap-cakap di kedai mamak, coffe house dalam whatsat grup, nama Hishamuddin berada di atas untuk menjadi pengganti Najib. Hishamuddin banyak disebut bakal menjadi PM berbanding dengan Zahid.
Read More / Baca Lagi >>

SEMUA SENADA UNTUK NEGARA

Posted: 27 Sep 2016 08:52 PM PDT

Jika semua ini berjalan mengikut apa yang dirancang, sudah tentu ia merupakan berita baik untuk kita semua.
Pada 1 Oktober, Muhyiddin Yassin akan berada sepentas dengan pemimpin-pemimpin Pas dalam satu program ceramah di Pekan Kemasik, Kemaman, Terengganu.

Ini adalah program julung kali antara PPBM dengan Pas di sebalik ketidaktentuan pendirian parti itu sejak kebelakangan ini.

Pada 2 Oktober pula di Simpang Kepayang, Bera, Pahang, dalam program ceramah mengenai 1MDB, Tun Mahathir Mohamad dan Dr Wan Azizah Wan Ismail juga dikhabarkan akan duduk bersama di atas pentas buat pertama kalinya.
Walaupun Tun Mahathir sudah menjalin hubungan baik dengan PKR, bertemu dengan sebahagian besar pemimpinnya, termasuk bersalam dengan Anwar Ibrahim baru-baru ini, tetapi pada 2 Oktober ini adalah pertemuan julung kali beliau dengan Dr Wan Azizah.

Ia sudah tentu susulan terjalinnya semula hubungan baik antara Tun Mahathir dengan Anwar yang bermula detiknya di Mahkamah Tinggi pada 5 September lalu.

Semua in tentunya untuk negara dan demi usaha menyingkirkan Najib Razak menjadi kenyataan akhirnya.

Malaysia jatuh 7 anak tangga senarai daya saing global

Posted: 27 Sep 2016 08:51 PM PDT

Malaysia diatasi oleh Belgium, Austria, Luxembourg, Perancis, Australia, Ireland dan Israel, menurut laporan itu.
mustapa-malaysia
KUALA LUMPUR: Malaysia berada di kedudukan ke-25 daripada 138 ekonomi, turun daripada tangga ke-18 tahun lepas tetapi kekal sebagai ekonomi paling kompetitif dalam kalangan negara membangun Asia.
Menurut Laporan Daya Saing Global (GCR) 2016-2017, yang diumumkan Forum Ekonomi Dunia (WEF) hari ini, dari segi skor, prestasi negara turun daripada 5.23 kepada 5.16 daripada maksimum 7.
Bagaimanapun, Malaysia kekal berada di hadapan ekonomi seperti Republic of Korea, Iceland dan China dalam ranking terbaharu ini tetapi diatasi oleh Belgium, Austria, Luxembourg, Perancis, Australia, Ireland dan Israel, menurut laporan itu.
Sementara itu, negara dan wilayah yang turut turun daripada ranking mereka termasuklah Jerman, Jepun, Hong Kong SAR, Finland, Kanada, Perancis, Thailand, Indonesia dan Filipina.
Dalam kenyataan hari ini, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata penting untuk diambil perhatian semua negara yang berada di kedudukan di atas Malaysia adalah negara maju dan berpendapatan tinggi.
GCR ialah laporan tahunan yang dikeluarkan oleh WEF berdasarkan kepada Indeks Daya Saing Global (GCI) menggabungkan 114 petunjuk yang menyepadukan kedua-dua aspek daya saing ekonomi makro dan mikro.
Petunjuk ini dikumpulkan menjadi 12 tonggak terdiri daripada Institusi, Prasarana, Persekitaran Makroekonomi, Kesihatan dan Pendidikan Utama, Pendidikan Tinggi dan Latihan, Kecekapan Pasaran Barangan, Kecekapan Pasaran Buruh, Pembangunan Pasaran Kewangan, Kesediaan Teknologi, Saiz Pasaran, Kecanggihan Perniagaan dan Inovasi.
GCI itu berdasarkan kepada data perangkaan daripada organisasi dikitiraf antarabangsa bagi 30 peratus atau 34 petunjuk.
Bagi 80 petunjuk selebihnya, penilaian kualitatif itu dibuat berdasarkan Kaji Selidik Pendapat Eksekutif Forum Ekonomi Dunia.
Menurut GCR, laporan itu secara keseluruhannya, menyenaraikan Switzerland sebagai ekonomi paling kompetitif di dunia untuk tahun kelapan berturut-turut, mengatasi Singapura dan Amerika Syarikat dan diikuti Belanda serta Jerman.
Mustapa berkata, Malaysia disenarai pada kedudukan 50 teratas bagi setiap daripada keseluruhan 12 teras biarpun mencatat penurunan dalam 8 teras berkenaan.
Malaysia mencatat prestasi paling kukuh dalam teras Kecekapan Pasaran Barangan (tempat ke-12) dan Pembangunan Pasaran Kewangan (ke-13) manakala teras Kesediaan Teknologi, Malaysia melonjak empat tempat ke tempat 43 dan teras Saiz Pasaran pula naik dua kedudukan ke tempat 24, katanya.
Mustapa menyifatkan sebahagian besar punca penurunan kedudukan Malaysia adalah disebabkan faktor luaran di luar kawalan penggubal dasar.
"Ketidaktentuan ekonomi global, pengukuhan dolar Amerika Syarikat, kejatuhan harga komoditi serta kelembapan ekonomi China adalah di luar jangkauan kita.
"Isu persepsi juga timbul berikutan tindakan tidak bertanggungjawab segelintir pihak yang terus menyebarkan tuduhan tidak berasas mengenai perkembangan politik dalam negara serta keadaan ekonomi kita," katanya.
Hakikatnya, tegas Mustapa, Malaysia kekal stabil baik dari segi politik manakala asas ekonominya juga kukuh.
Sehubungan itu, katanya, isu persepsi berkenaan perlu dipandang serius dan kerajaan akan terus bekerjasama dengan pelbagai pihak berkepentingan bagi menangani perkara itu.
Beliau berkata biarpun kedudukan terbaharu itu mengecewakan, ia sebaliknya mengukuhkan lagi pendirian kerajaan untuk mengambil pendekatan sewajarnya pada kadar lebih pantas dalam usaha mempertingkat daya saing Malaysia.
Malah, sebagaimana ditegaskan pihak WEF bagi negara-negara pesat membangun, aspek seperti penambahbaikan amalan perniagaan dan pelaburan dalam inovasi kini sama pentingnya dengan infrastruktur, kemahiran dan kecekapan pasaran.
Kerajaan akan menangani kekurangan yang ditekankan dalam laporan tersebut, dan menyatukan usaha semua kementerian ke arah mengekalkan status Malaysia sebagai destinasi pelaburan pilihan, katanya.
Read More / Baca Lagi >>

SIRI PEMBOHONGAN WAJIB DITERUSKAN..

Posted: 27 Sep 2016 08:49 PM PDT

Menteri Kewangan M'sia.. NAJIB !!
Perdana Menteri M'sia.. NAJIB !!
Kuat Menipu Rakyat.. NAJIB !!

Inilah kebijaksanaan & kelebihan yg ada pada Perdana Menteri M'sia dan Punahsihat #1MDB..

Kadar GST tidak akan dikurangkan dalam Bajet 2017 - Menteri Umno

Posted: 27 Sep 2016 08:43 PM PDT

Pembuangan pekerja Petronas diluar kawalan kerajaan - Menteri Umno

Posted: 27 Sep 2016 08:43 PM PDT

Rafizi: Tiada parti dapat sokongan padu pengundi muda Melayu ketika ini

Posted: 27 Sep 2016 07:51 AM PDT

Sampel menunjukkan kecenderungan pengundi muda Melayu mirip pengundi Melayu atas pagar yang menolak BN, DAP dan PAS
rafizi
PETALING JAYA: Pada ketika ini tiada parti mendapat sokongan padu pengundi muda berbangsa Melayu, kata Setiusaha Agung PKR Rafizi Ramli.
Pengumuman itu berdasarkan kepada kaji selidik atas talian yang dibuat sejak 23 September 2016 melibatkan 711 pengundi muda Melayu dan 35 pengundi muda bukan Melayu.
"Sampel adalah mirip kepada pengundi Melayu atas pagar kerana sementara mereka menolak BN, mereka juga menolak DAP.
"Malah peratusan yang cenderung mengundi PAS pun tidak tinggi mana pada 35.5%," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Rafizi berkata kewujudan parti politik yang lebih banyak kali menyebabkan pecahan peratusan sokongan pengundi Melayu.
Beliau percaya dalam pilihan raya akan datang pengundi akan cenderung menyokong parti yang paling kurang kontroversi, atau parti yang tidak mengalami perpecahan seperti PKR.
"Parti-parti lama yang mengalami perpecahan sehingga tertubuhnya parti baru seperti PAS, Amanah, Umno, Bersatu terkesan dari perpecahan ini," katanya.
Melihat kepada perkembangan itu, Rafizi menggesa komponen Pakatan Harapan (PH) supaya mencari titik pertemuan agar pilihan raya umum akan datang menyaksikan pertembungan satu lawan satu menentang Barisan Nasional (BN).
Read More / Baca Lagi >>

Salleh dedah matlamat politik sebenar Mahathir

Posted: 27 Sep 2016 07:49 AM PDT

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad nampaknya cuba menepis cakap cakap bahawa beliau mahu anaknya, Datuk Seri Mukhriz menjadi Perdana Menteri akan datang, kata Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.
Salleh Said Keruak Merujuk kepada laporan dalam The Star Online hari ini, Menteri Komunikasi dan Multimedia itu berkata, dengan menamakan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri sekiranya pembangkang memenangi pilihan raya umum akan datang, Dr Mahathir ingin menyatakan bahawa bukanlah anaknya yang akan menyandang jawatan itu.
"Bagaimanapun, itu tidak bererti Mukhriz tidak boleh dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri, manakala Muhyiddin pula hanya menjadi Perdana Menteri sementara," kata Salleh dalam catatan terbaru dalam blog beliau, sskeruak.blogspot.my.
Salleh berkata, laporan itu mengesahkan apa yang diperkatakan banyak orang bahawa Muhyiddin, bukan ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang akan menjadi Perdana Menteri sekiranya pembangkang memenangi pilihan raya umum akan datang.
Kata beliau, Dr Mahathir akhirnya melenyapkan persoalan penting tentang orang yang berada dalam fikirannya untuk mengggantikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak "sekiranya Perdana Menteri digulingkan atau Barisan Nasional diketepikan, yang merupakan objektif utama Dr Mahathir menubuhkan parti baharunya, PPBM".
Read More / Baca Lagi >>

Walau terpenjara, rakyat tetap mahu Anwar jadi PM

Posted: 27 Sep 2016 07:36 AM PDT

Majoriti rakyat Selangor berpendapat bahawa Ketua Umum KEADILAN, saudara Anwar Ibrahim perlu menerajui kepimpinan
negara bagi mengembalikan kecemerlangan Malaysia.
Gambar Anwar di mahkamah sebelum ini Dapatan ini diperolehi hasil tinjauan badan pemikir Kerajaan Negeri Selangor - Institusi Darul Ehsan (IDE) ke atas pengundi di 56 kawasan pilihan raya di negeri itu.
Timbalan Pengerusi IDE, Profesor Dr Redzuan Othman ketika membentangkan kajian tersebut berkata, sebanyak 40% responden bersetuju Anwar diangkat sebagai ganti Perdana Menteri berbanding 31% tidak setuju manakala hanya 29% tidak pasti.
Redzuan berkata, walaupun Anwar berada dalam tahanan ekoran kes Fitnah 2, ternyata bekas Ketua Pembangkang itu masih mempunyai pengaruh cukup besar di kalangan rakyat terutama di Selangor.
"Kita dapati bahawa kepimpinan beliau masih diperlukan. Sejak beliau ditahan, hampir kesemua tinjauan kita akan melibatkan saudara Anwar untuk kita mengetahui sejauh mana pengaruh beliau.
"Ini satu perkara yang akan mengingatkan bahawa walaupun beliau berada dalam tahanan, tetapi beliau masih mempunyai pengaruh kuat di kalangan masyarakat terutama para pengundi," katanya pada sidang media pembentangan kajian itu di Hotel Carlton, di sini.
Tinjauan yang dilakukan IDE pada 26 Ogos hingga 30 Ogos itu melibatkan 1,761 pengundi.
Selain itu, 51% responden juga mengakui Anwar dizalimi dan perlu dibebaskan segera. Majoriti 57% pengundi terlibat adalah dari kaum Cina, diikuti India (55%) dan Melayu (47%).
Mereka juga turut menyokong Anwar sebagai pemimpin Malaysia membelakangkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
"Yang paling tinggi adalah Datuk Seri Anwar Ibrahim (30%) diikuti dengan Mahathir (24%). Ada yang mengatakan jika digabungkan Anwar dan Mahathir, membolehkan Malaysia diperintah Perdana Menteri baru," jelas Redzuan.
Tinjauan itu juga mendapati majoriti 59% pengundi Selangor menyokong Pakatan Harapan di bawah pentadbiran Menteri Besar, Datuk Seri
Mohamed Azmin Ali yang juga Timbalan Presiden KEADILAN, berbanding Barisan Nasional yang hanya memperoleh 29% sokongan.

FAKTA: Kebodohan Tidak Boleh Didakwa...

Posted: 27 Sep 2016 05:34 AM PDT


DUA INSAN YANG BERBEZA..!!!!

Posted: 27 Sep 2016 05:32 AM PDT

Apa kebijaksanaan & kelebihan yg ada pada Perdana Menteri M'sia dan Punahsihat #1MDB ??!!

APA NAK HERAN...PENEROKA TETAP SETIA..!!!

Posted: 27 Sep 2016 05:30 AM PDT

TAK MUSTAHIL jika ada peneroka masih kata..
"...SYUKUUUURR..!! POKOK SAWIT MASIH BERBUAH.
BN MENANG, RAKYAT SENANG..."

"Kerajaan tidak bercadang kurangkan GST," kata Johari

Posted: 27 Sep 2016 04:55 AM PDT

83% Pengundi Muda Dan Pengundi Kali Pertama Menolak BN, Sokongan Kepada Pakatan Harapan & Pembangkang Berbeza-Beza

Posted: 27 Sep 2016 04:52 AM PDT

Ucapan saya di Pulau Pinang minggu lalu menjadi bahan polemik apabila saya mengutarakan pandangan mengenai sokongan pengundi Melayu terhadap Umno. Saya mempersoalkan keyakinan Dato' Seri Najib Tun Razak dan Umno bahawa sokongan pengundi Melayu masih berpihak kepada Umno sehingga menjadi asas persempadanan semula yang dibuat mengikut garis perkauman.
Pandangan itu sudah tentu dimomokkan oleh penyokong Umno yang merasakan bahawa undi Melayu tetap berpihak kepada mereka.
Pandangan saya itu dibuat berdasarkan pelbagai interaksi dengan pelbagai kumpulan pengundi Melayu termasuk satu kajiselidik di atas talian yang dibuat sejak 23 September 2016 melibatkan 746 responden. Dari jumlah itu, 711 (95% responden) adalah pengundi muda Melayu dan 35 (5% responden) bukan Melayu.
53% belum mendaftar untuk mengundi dan kumpulan umur yang paling besar ialah pengundi kali pertama (antara 21 hingga 24 tahun) iaitu 45% dari responden dan pengundi kali kedua (antara 25 hingga 28 tahun) iaitu 24% (itu pun jika mereka mengundi dalam PRU13).
Mengambil kira bahawa 95% dari responden adalah pengundi Melayu dan 69% adalah dalam lingkungan umur belum pernah mengundi atau hanya mengundi sekali, dapatan dari kajiselidik ini boleh memberi gambaran pola sokongan pengundi muda Melayu kepada parti-parti politik.
Mengambil kira juga kebarangkalian berlaku pertembungan 3 penjuru, kajiselidik ini mengukur sokongan berdasarkan jalur pada kayu ukur 30% (bukan "Ya" atau "Tidak") iaitu:
Kecenderongan 0 – 30% untuk mengundi parti X: Tidak akan mengundi parti ini baik dalam pertandingan satu lawan satu atau 3 penjuru
Kecenderongan 30 – 50% untuk mengundi parti X: Atas pagar dan mungkin akan mengundi mengikut keadaan
Kecenderongan 50 – 100% untuk mengundi parti X: Kemungkinan besar menyokong parti ini walau dalam pertandingan 3 penjuru
Dapatan mengikut pecahan data dan jalur sokongan ditunjukkan seperti di bawah (laporan kajiselidik disertakan bersama di lampiran):
poll-umur
poll-xsokong
poll-ataspagar
poll-sokong
Sementara ramai pihak yang akan mempertikaikan ketepatan angka sokongan kerana saiz sampel dan sumber sampel dari atas talian, yang lebih penting bukanlah angka sokongan tetapi pola (atau trend) sokongan. Saya boleh senaraikan beberapa pemerhatian seperti berikut:
Read More / Baca Lagi >>

ALHUSSEYN

0

Posted by Unknown | Posted on 4:41 PTG | Posted in

sumber :-

ALHUSSEYN


Tak sokong akta 355, jatuh iman ...kami tanam jerat!

Posted: 27 Sep 2016 02:13 AM PDT


 Sedang viral di media maya, Ust Shaharuddin Ibrahim, YDP Pas Padang Serai yang sebelum ini pernah menimbulkan kontroversi kerana melemparkan fitnah kononnya akan berlaku larangan azan di masjid-masjid sekiranya DAP memerintah ; kini menghukum mereka yang tidak menyokong pindaan RUU 355 yang akan dibentangkan oleh Hj Hadi di parlimen nanti sebagai  jatuh kafir dan ditanam di jerat Cina!

 Berikut adalah transkrip ucapan, YDP Pas Padang Serai, sewaktu membuat Roadshow Akta 355 di sebuah masjid mengenai pindaan Akta RUU 355.
Pergi jumpa Wan Azizah... jumpa tuan-tuan...Yang Berhormat Kak Wan… Kak Wan nanti Tan Sri Pandikar tanya :

 "Ahli-ahli yang behormat, siapa yang menyokong akta 355 sila angkat tangan"

 Kak Wan, Kak Wan kena angkat tangan! Kalau Kak Wan tak angkat tangan, boleh menyebabkan 'jatuh iman'Kalaulah ditakdirkan lepas tak angkat tangan itu mati, kami tanam jerat!

 Kena habaq macam tu la… pi habaq elok-eloklah jangan habaq kasaq ni… err cakap elok-elok!

 Supaya kita habaq dulu ..hukum dia hukum! Lepas tu hari tu dia nak angkat tangan… dia tepuk dada, dia tanya iman…

Begitu mudah YDP Pas ini menjatuhkan hukum : Hang tidak sokong pindaan akta 355 ciptaan manusia ... hang tak ada iman...bahasa kasarnya kafir le tu ...hang mati kalau, dia nak tanam hang kat jirat Cina!

 Sebelum ini beliau terpaksa memohon maaf kepada DAP dan kerajaan Pulau Pinang setelah diancam akan diambil tindakan undang-undang oleh exco agama, Datuk Abdul Malik Abu Kasim.

  Apakah tuduhan-tuduhan liar seperti ini mahu dibiarkan berleluasa begitu sahaja tanpa diambil tindakan?

  Entah berapa ramai sekarang ini yang terus mudah dari lidah dan jarinya mengeluarkan 'fatwanya' sendiri dalam mengeluarkan hukum, terus mengatakan itu halal, ini haram. Engkau masuk ke syurga, dan dia masuk neraka.

   Ternyata bahawa YDP Pas Padang serai ini jenis yang gelojoh dan terburu-buru menjatuhkan hukum waima pindaan Akta 355 itu sendiri belum lagi bibentangkan dan dibahas di parlimen.

  Hakikatnya kini, banyak kecelaruan yang timbul dengan adanya golongan agamawan yang separuh masak berani mengeluarkan fatwa dan pendapat sendiri berdasarkan kejahilan dan hawa nafsu sendiri kerana tidak belajar mengikut kaedah yang betul dan disiplin ilmu yang benar.

 Mereka tidak memikirkan kesan buruk yang timbul kepada orang awam hingga timbullah pecah belah antara umat Islam.

  ALlah memerintahkan bukan sahaja dalam urusan kepimpinan, bahkan juga dalam urusan agama untuk memberikan amanah kepada yang berhak dan berkelayakan.

 Diharapkan Datuk Seri Datin Dr Wan Azizah Wan Ismail akan mengambil tindakan yang wajar untuk mengajar manusia celupar seperti YDP Pas Padang Serai ini. Kali ini tiada maaf baginya!

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 4:10 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Muhyiddin ceramah di pentas PAS

Posted: 27 Sep 2016 06:25 AM PDT

N Faizal Ghazali


Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Tan Sri Muhyiddin Yassin akan tampil di atas pentas PAS buat julung kalinya pada 1 Oktober ini.

Sempena program Himpunan Harapan Semua anjuran PAS Terangganu itu, Muhyiddin dijadual menyampaikan ceramah bersama Naib Presiden PAS Idris Ahmad, Pengarah Pilihan Raya PAS Datuk Mustafa Ali dan Timbalan Pesuruhjaya II PAS Terengganu, Yahaya Ali.

Penampilan Muhyiddin di program PAS itu menarik perhatian selepas tersebarnya poster menampilkan anggota Parlimen Pagoh itu bersama pimpinan PAS termasuk presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Perkara itu juga disahkan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Saiful Bahri Mamat kepada Malaysiakini hari ini.

Menurut Saiful Bahri, Muhyiddin dijemput atas kapasiti bekas timbalan perdana menteri dan jemputan dibuat sebelum beliau menubuhkan BERSATU.

"Setakat ini betul lagilah, kita memang ada jemput sebelum beliau tubuhkan BERSATU lagi, sebagai bekas timbalan perdana menteri.

"Mesti orang nak dengar juga pandangan beliau kenapa keluar daripada Umno," katanya ketika dihubungi.

Fikir macam mana nak tarik

BERSATU ditubuhkan sebahagian besar bekas anggota Umno yang tidak bersetuju dengan kepimpinan Datuk Seri Najib Razak.

Ia bermula dengan gerakan Deklarasi Rakyat yang menyaksikan Tun Dr Mahathir Mohamad duduk sepentas dengan bekas musuh ketatnya seperti Lim Kit Siang serta Mohamad Sabu.

Selepas BERSATU dibentuk parti itu menunjukkan kesediaan bekerjasama dengan parti pembangkang lain menghadapi BN dalam pilihan raya.

Setakat ini pemimpin BERSATU termasuk Dr Mahathir pernah berceramah di pentas Pakatan Harapan (HARAPAN). Bagaimanapun program di Terengganu itu dilihat unik kerana PAS tidak merestui HARAPAN.

Saiful Bahri berkata, PAS yang kini mengamalkan politik matang dan sejahtera sentiasa mengalu-alukan mana-mana pihak yang dapat menerima prisip perjuangan parti itu.

"Sesiapa saja yang boleh menerima prinsip perjuangan PAS kita alu-alukan. Sekarang ini di Terengganu dari segi politik hanya PAS dan Umno saja.

"Jadi macam mana cara kita boleh tarik ahli Umno supaya meninggalkan Umno dan bersama dengan kita, kita tariklah," katanya.

Sementara itu menurut poster itu program tersebut berlangsung pada 28 hingga 1 Oktober di Kemaman, manakala ceramah melibatkan Muhyiddin itu diadakan pada malam kemuncak program berkenaan.

Tinjauan: Hanya 25% penyokong BN tidak mahu MO1 ditangkap

Posted: 27 Sep 2016 06:25 AM PDT

53% orang Melayu yang ditinjau mahu MO1, yang dikaitkan kepada Najib Razak, dikenakan tindakan.


bn_mo1


SHAH ALAM: Sebahagian besar penyokong BN di Selangor mahu Malaysian Official 1 (MO1) dikenakan tindakan undang-undang, menurut tinjauan Institut Darul Ehsan (IDE).

Hanya sebilangan responden – tidak melebihi 15% – tidak setuju MO1 dihadapkan ke muka pengadilan.

Penemuan itu merentasi 3 kaum utama yang terbabit dalam tinjauan di 56 kawasan pilihan di Selangor melibatkan 1,761 pengundi daripada 26 Ogos hingga 30 Ogos.

Secara keseluruhannya, 40% responden mahu MO1 dikenakan tindakan, 35% tidak pasti manakala 25% lagi memberi jawapan tidak.

"Berdasarkan jumlah kaum, Melayu 53% sokong, 33% tidak pasti dan 14% tidak setuju; manakala Cina 60% sokong, 30% tidak pasti dan 11% tidak setuju; dan India 46% sokong, 39% tidak pasti dan 15% tidak setuju," kata Timbalan Pengerusi IDE Prof Datuk Mohamad Redzuan Othman.

mo1bn


Beliau mengumumkan penemuan itu di sesi pembentangan kaji selidik tinjauan IDE: Isu dan Persepsi Pengundi Selangor di Hotel Carlton di sini hari ini.

Disebut dalam tuntutan undang-undang Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ), sesetengah pihak mengaitkan identiti MO1 kepada Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak.

MO1 disebut sebagai ahli keluarga Riza Aziz, yang dinamakan dalam tuntutan untuk merampas US$1 bilion aset yang didakwa dilesapkan dan disalur ke Amerika Syarikat melalui syarikat kosong.

DoJ mendakwa lebih US$3.5 bilion dilencongkan daripada 1Malaysia Developed Berhad (1MDB), yang diasaskan Najib pada 2009 selepas menjadi perdana menteri. Riza adalah anak tiri Najib.

mo1bn2

Tinjauan yang sama mendapati 45% responden berpandangan BN tidak akan dapat pertahankan Putrajaya pada pilihan raya umum akan datang sekiranya Najib terus memimpin gagasan itu.

Hanya 29% berpendapat BN mampu bertahan manakala 26% lagi tidak pasti.

IDE dalam huraiannya berkata pakatan pembangkang persekutuan boleh menjadikan isu Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sebagai 'modal' menyerang BN, kerana 66% responden menolak pelaksanaan cukai itu.

Tinjauan mendapati 66% responden berpendapat isu GST dan kenaikan harga barang akan mendorong pengundi menyokong pembangkang, manakala 17% lagi tidak bersetuju dan tidak pasti.

Khalid Samad: BERSIH 5 akan dapat sokongan Melayu

Posted: 27 Sep 2016 06:21 AM PDT

Anne Muhammad


Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad yakin himpunan besar-besaran BERSIH 5 bagi menuntut peletakan jawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada 19 November ini akan disertai oleh orang Melayu.

Katanya, ini kerana selain ahli Parti Amanah Negara (AMANAH), ahli PAS juga akan turut serta kerana sejak dari dulu lagi mereka sudah diasuh untuk menolak kezaliman dan protes itu selaras dengan perjuangan BERSIH yang menuntut pilihan raya adil dan bersih.

"PAS walaupun dikatakan tidak hadir tapi saya yakin ahli-ahli PAS akan hadir bersama sebab ini satu perkara yang telah jadi darah daging orang PAS.

"Sekiranya kepimpinan berubah dari segi pendekatan tapi saya yakin ia jadi cabaran bagi PAS untuk halang ahli mereka turun bersama sebab dari dulu (ahli PAS) telah ditabiyah (dididik) kewajipan menentang kezaliman," katanya yang juga adalah pengarah komunikasi AMANAH.

Beliau berkata demikian kepada pemberita dalam sidang media di pejabatnya di Shah Alam.

Sebelum ini, DAP dilaporkan berkata PAS harus menunjukkan komitmen tidak berbelah bahagi terhadap matlamat untuk menumbangkan BN termasuk menyertai perhimpunan BERSIH 5.

Namun setakat ini, PAS masih belum memutuskan penyertaannya dalam BERSIH 5 walaupun tarikh perhimpunan itu diumumkan.

Pada himpunan BERSIH 4, Ogos tahun lalu PAS tidak mengarahkan ahlinya untuk bersama berhimpun sebaliknya hanya beberapa pimpinan sahaja yang turun.

BERSIH 5 dijadualkan berlangsung pada 19 November yang tertumpu di Kuala Lumpur.

DAP Selangor Beri Kata Dua Kepada Azmin

Posted: 27 Sep 2016 05:57 AM PDT

 

 Ahli Jawatankuasa DAP Selangor Ronnie Liu Tian Khiew memberi kata dua kepada Timbalan Presiden PKR yang juga Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali supaya meninggalkan PAS atau menghadapi masalah dari pihak DAP.

Ronnie Liu juga menggesa Azmin supaya memberikan sokongan padu kepada Parti Amanah Negara (PAN) untuk memperkukuhkan Pakatan Harapan di negeri itu.


"Pakatan Harapan adalah harapan kita semua. PAS sudah tolak Pakatan Harapan selepas menolak DAP dan Amanah.

"Tapi rakyat dan penyokong keliru apabila Azmin masih mahu bekerjasama dengan PAS. Rakyat tak akan percaya kepada Pakatan Harapan jika keadaan ini diteruskan," ujarnya ketika dihubungi portal pro PAN, Malaysia Dateline hari ini.

Ronnie Liu yang juga pemimpin DAP Klang turut membuat gesaan radikal iaitu mendesak tiga exco DAP keluar daripada kerajaan negeri jika Azmin masih terus berdegil mahu memilih PAS.

DAP Klang juga katanya mahu pilihan raya mengejut diadakan di Negeri Selangor sebelum persempadanan semula kawasan pilihan raya yang dipamirkan oleh Suruhan Jaya Pilihan Raya (SPR) diluluskan.

Menurutnya, berdasarkan kajian DAP, Pakatan Harapan bakal kehilangan negeri Selangor jika persempadanan pilihan raya itu diluluskan.Isu RM2.6 Billion : Anina Tarik Balik Saman Terhadap PM Najib

Posted: 27 Sep 2016 05:57 AM PDT

 

 KUALA LUMPUR: Bekas ahli Wanita UMNO Langkawi Anina Saadudin menggugurkan samannya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan pihak kedua berkaitan isu derma RM2.6 bilion, lapor The New Straits Times.

Anina telah membuat rayuan terhadap pembatalan saman oleh Mahkamah TInggi pada 31 Disember tahun lalu.

Peguam Datuk Mohd Hafarizam Harun yang mewakili Datuk Seri Najib, mengesahkan bahawa Anina telah memfailkan notis untuk menarik balik rayuan saman itu di Mahkamah Rayuan bulan ini.

Anina bersetuju untuk membayar kos guaman sejumlah RM5,000.

Pada 28 Ogos, Anina memfailkan saman terhadap Datuk Seri Najib dan Setiausaha Eksekutif Datuk Ab Rauf Yusoh, antara lain, bagi menuntut sebahagian daripada derma RM2.6 bilion (AS$650 juta) yang dikatakan dimasukkan oleh presiden parti ke dalam akaun peribadinya di Singapura.

Datuk Seri Najib dan Ab Rauf kemudiannya memfailkan permohonan untuk membatalkan saman atas sebab ia remeh dan menyusahkan, serta Anina tidak mempunyai hak di bawah undang-undang untuk menyaman kerana dia bukan seorang pegawai awam parti UMNO.

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Zaki Abdul Wahab membenarkan permohonan pembatalan Datuk Seri Najib dan Ab Rauf itu selepas membuat keputusan bahawa Anina tidak mempunyai locus standi bagi memulakan tindakan undang-undang kerana dia bukan pegawai awam ataupun menyandang sebarang jawatan dalam UMNO – Astro Awani.

Presiden PERKASA Bakal Dilantik Timbalan Presiden PPBM ?

Posted: 27 Sep 2016 05:55 AM PDT
ibarhim


Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA), Datuk Ibrahim Ali dikhabarkan bakal dilantik sebagai Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) untuk mengukuhkan kedudukan Tan Sri Muhyiddin Yassin.


Perlantikan Ibrahim itu dibuat bagi mengimbangi pengaruh Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan yang dikatakan tidak berpihak kepada Muhyiddin.

"Segala kerja keras Ibrahim bakal dibalas dengan dianugerahkan jawatan paling tinggi di dalam parti Pribumi. Semua anak buahnya di dalam PERKASA dikerahkannya untuk mendaftar masuk parti baru ciptaan Mahathir. Akan tetapi hanya Ibrahim sahaja yang masih tidak membuka mulut kemana hala tuju perjuangannya selepas ini. Namun, orang di luar sudah tahu habuan Ibrahim adalah bakal dilantik sebagai Timbalan Presiden PPBM.

"Dengan kehadirannya di dalam kem Muhyiddin, maka Presiden Pribumi itu cukup lega dan berpuas hati kerana penasihat Mahathir iaitu Khairuddin Abu Hassan akan melopong apabila Muhyiddin akan menjadi seorang Presiden yang angkuh dan totok berbanding Khairuddin yang bertindak hanya di luar parti dan tidak mempunyai sebarang jawatan tertinggi di dalam PPBM,"dakwa Malaysian Patriots.

Semalam, satu kisah yang bersumberkan Md Kamal Hj Salleh dari Batang Kali Selangor menceritakan Ibrahim pada mulanya merajuk dengan Tun Dr Mahathir Mohamad tidak menggunakan platform PERKASA sebagai sebuah parti politik.

Kisah lengkap Md Kamal Hj Salleh adalah seperti berikut :

Semalam saya sempat berkomunikasi agak panjang dengan Umi Hafilda Ali berhubung situasi politik semasa. Hasil perbualan kami, berikut yang saya dapat perkata dan rumuskan untuk bacaan rakan-rakan saya.

Belum sebulan hayat usianya, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) telah pun menunjuk bibik-bibik menuju jalan kehancuran.

Bermula dari ketidakpuasan hati kepimpinan Perkasa dan para pengikut mereka, dibawa kepada perebutan jawatan peringkat pusat dan negeri hinggalah kepada para pejuang maya mereka merungut tidak dibayar upah sepertimana yang dijanjikan.

Ibrahim Ali dan Syed Hassan menyimpan impian yang tinggi terhadap Tun Mahathir dan Tan Sri Muhyiddin agar dapat menukar Perkasa menjadi sebuah parti. Satu rundingan telah diadakan antara Syed Hassan dengan parti serpihan PAS, iaitu Berjasa. Perkasa berhajat untuk mengambil alih parti berkenaan dan seterusnya menjadi platform kepada mereka untuk berjuang menjatuhkan Datuk Seri Najib.
Dari kiri: Robin Tan ( Anak Jutawan Vincent Tan ) dan Tooi Kooi Ong ( Proksi YTL )
Dari kiri: Robin Tan ( Anak Jutawan Vincent Tan ) dan Tooi Kooi Ong ( Proksi YTL )
Bagaimanapun perkara tersebut tidak dipersetujui Mukhriz, Azmin Ali, Robin Tan (anak Vincent Tan) dan Tong Kooi Ong (Proksi YTL dalam misi menjatuhkan PM). Individu-individu tersebut adalah orang yang selama ini menyalurkan dana untuk gerakan menjatuhkan PM.

Akhirnya mereka mengambil keputusan menubuhkan sebuah parti baru. Ini menimbulkan kemarahan Ibrahim Ali dan barisan kepimpinan Perkasa. Semasa parti tersebut dalam proses menunggu kelulusan, Ibrahim Ali dan beberapa orangnya telah berusaha beberapa cara untuk mensabotaj agar parti itu tidak diluluskan ROS. Termasuklah cuba mempengaruhi Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri. Bagaimanapun usaha itu tidak berjaya.

Selepas pendaftaran diluluskan, timbul pula satu lagi masalah baru. Iaitu mengenai perlantikan barisan kepimpinan peringkat pusat dan negeri. Ramai yang mengharap dan melobi TSMY agar mereka dilantik. Sebenarnya usaha melobi telah bermula sejak parti dalam proses permohonan lagi. Untuk mengelak konflik yang lebih teruk, TSMY meminta Tun Mahathir agar mengambil alih jawatan pengerusi dengan segera.

Di Kedah Ainina sedang bergasak dengan Sanusi Junid. Di Langkawi, Ainina juga sedang bergasak dengan anak Sanusi, Akhramsyah. Di Perak Hamidah Osman dan adiknya Hamizura Osman serta adik iparnya mahu menguasai PPBM seperti parti ahli keluarga mereka. Di Johor Datuk Baharom Gelang Patah sedang bergasak dengan abang TSMY.

Di Kelantan proksi Mukhriz, Sazmi Miah mahu memastikan beliau dilantik sebagai pengerusi negeri. Di Terengganu , blogger Din Turtle pun menyimpan impian tinggi menggunung agar beliau dapat mengetuai negeri itu. Di Melaka Zahid Mat Arip sedang berhempas pulas untuk mengangkat dirinya sebagai pengerusi negeri. Di Sabah pula Shafie Afdal tidak berpuas hati dengan rakan-rakannya yang di semenanjung. Lantas beliau mengambil keputusan untuk bergerak berasingan.

Manakala di peringkat pusat pula hubungan tegang antara Khairuddin Abu Hassan dengan TSMY dan Mukhriz semakin hari semakin nazak.

Di peringkat media maya, Hanizam Yunus meminta pemain-pemain media maya mereka agar mengurangkan atau menghentikan kempen keahlian PPBM dan promosi kerana duit tidak turun sepertimana yang dijanjikan. Beliau menuduh Datuk Ainon, bekas setiausaha akhbar TSMY dan Firdaus Abdullah (blogger apa nama) melesapkan peruntukan untuk pemain-pemain media maya. Yang masih aktif adalah beberapa budak-budak Kedah yang dibayar gaji bulanan oleh Mukhriz melalui Sazmi Miah.

Tun Mahathir semakin tertekan dengan keadaan dan membawa diri ke London untuk beberapa ketika.

Difahamkan setelah segala usaha menumbangkan PM gagal, terbaru (semalam) Tun M meminta PM kekal tetapi melepaskan jawatan Menteri Kewangan. Dalam situasi hari ini dikhabarkan Tun akan memilih jalan berdamai dengan Datuk Seri Najib dengan syarat Mukhriz diletakkan di Kementerian Kewangan melalui lantikan sebagai senator sementara menunggu PRU 14.

Akhir kalam, benarlah kata ramai orang. Yang UMNO akan tetap ke UMNO. Nampaknya itulah yang akan berlaku kepada PPBM. Dari UMNO mereka datang dn kpd umno mereka akn kembali -Md Kamal Hj Salleh, Btg Kali sgor

Harakahdaily tolak penyelesaian saman fitnah dengan Najib

Posted: 27 Sep 2016 05:36 AM PDT

BERNAMA
 
 
Akhbar HarakahAkhbar Harakah


Akhbar rasmi Pas, Harakahdaily telah menolak tawaran bagi penyelesaian saman fitnah difailkan terhadapnya oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung 1Malaysia Development Berhad.

Peguam Najib, Datuk Mohd Hafarizam Harun ketika dihubungi, mengesahkan menerima surat daripada Harakahdaily Khamis lepas menyatakan bahawa ia menolak cadangan penyelesaian saman itu.

"Tetapi untuk menyatakan kes itu akan dibicarakan adalah terlalu awal kerana terdapat dua rayuan berkaitan yang menunggu di Mahkamah Rayuan," kata beliau.

Beliau berkata perkara itu dijadualkan untuk pengurusan kes hari ini dan dikeluarkan dari senarai kes mahkamah dan dijadualkan semula ke 1 Dis.

Ini kerana Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif mengetuai sebuah panel mahkamah di Kuching, Sarawak.

Hakim Wan Rohimi Wan Daud yang mewakili pengarah urusan Harakah Dr Rosli Yaakob dan ketua pengarang Harakahdaily Taufek Yahya berkata anak guamnya mahukan kes itu dibicarakan sepenuhnya.

"PAS telah menolak tawaran penyelesaian," kata beliau.

Wan Rohimi juga mengesahkan beliau telah menerima faks daripada pejabat pendaftar Mahkamah Rayuan minggu lepas memberitahunya bahawa tarikh pengurusan kes dijadualkan hari ini telah dijadualkan semula ke 1 Dis.

"Pada 1 Dis, kami akan memberitahu mahkamah bahawa anak guam kami telah menolak tawaran penyelesaian dan mahkamah akan menetapkan tarikh lain bagi mendengar rayuan," katanya.

Beliau berkata mereka telah memberitahu peguam Najib tentang keputusan itu.

Satu daripada rayuan ialah berhubung penolakan Mahkamah Tinggi pada 7 April tahun ini pada permohonan Najib bagi meminda kenyataan tuntutan untuk memasukkan kenyataan oleh Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Satu lagi terhadap penolakan Mahkamah Tinggi pada 23 Mei tahun ini pada permohonan Najib bagi saman itu diputuskan atas poin undang-undang tanpa diadakan perbicaraan penuh.

Perdana Menteri menyaman Dr Rosli dan Taufek berhubung artikel bersifat fitnah oleh Rosli dan diterbitkan pada 19 Feb, 2015.

Pada Jun tahun ini, Najib dan Harakahdaily membayangkan yang mereka mengkaji kemungkinan menyelesaikan saman berkenaan.

Penyokong jawab Vida, usah fikir untung sekelip mata

Posted: 27 Sep 2016 05:29 AM PDT

N Faizal Ghazali 


Penyokong bola sepak Kelantan tampil menjawab dakwaan penaja utama skuad The Red warriors Datuk Seri Hasmiza Othman yang merungut 'tidak nampak untung' hasil penajaan terhadap pasukan itu.

Presiden Kelab Penyokong Siber Bola Sepak Kelantan (Kelate.net) Mahizi Mahmood berkata, sebagai penyokong mereka amat bersyukur apabila Hasmiza pada awalnya mengaku ingin membantu Persatuan Bola Sepak kelantan (Kafa).

Lebih-lebih lagi katanya, terdapat anak kelantan yang ikhlas membantu di kala bola sepak Kelantan sedang 'sakit' pada ketika itu.

"Sememangnya bola sepak boleh dijadikan platform untuk memperkenalkan jenama, tapi bukan untuk mendapat keuntungan berjuta-juta sekelip mata.

"Jangan ada niat kita menolong orang yang sakit dan berharap apabila sembuh, kita gunakan orang sakit ini sepenuhnya," katanya kepada Malaysiakini, hari ini.

Hasmiza atau dikenali sebagai vida hari ini dilaporkan sudah tawar hati untuk meneruskan tajaannya terhadap pasukan Kelantan susulan produk keluaran syarikatnya dan jersi tidak mendapat sambutan penyokong.

Mahizi berkata, pihaknya mengakui Hasmiza telah membawa nafas baru dalam bola sepak di negeri Cik Siti Wan kembang itu sehingga memberi harapan tinggi buat penyokong.

"(Hasmiza) Memberi harapan kepada penyokong sehingga penyokong meletakkan harapan yang tinggi di bahu beliau.

"Namun pelbagai kontroversi remeh yang timbul sedikit sebanyak memberi impak kepada penyokong. Penyokong mahukan semuanya lancar seperti yang dikatakan," jelasnya.

Stadium, jersi dan penampilan

Tiga perkara kata Mahizi, mewujudkan rasa kurang senang di kalangan penyokong susulan pendekatan jutawan kosmetik terhadap pasukan itu.

Dalam isu stadium menurutnya, Hasmiza telah melakukan penambahbaikan yang amat ketara tetapi dalam sejarah pasukan Kelantan belum ada yang berani mengubah warna pasukan.

"Ini berlaku sedikit ketidakpuasan hati sesetengah penyokong sehingga menjadi perdebatan di laman sosial dan dijadikan bahan lawak penyokong pasukan lain. Sedikit sebanyak mencabar maruah anak Kelantan.

"Jersi yang dikeluarkan gagal menambat hati penyokong setia biar pun dikeluarkan dalam tiga versi harga yang berbeza. Mungkin citarasa peminat sekarang berbeza dan fobia dengan kualiti jersi sebelum ini," katanya.

Selain itu tambahnya, isu ketiga melibatkan penampilan Hasmiza sendiri yang kini dilihat semakin 'menjauh' daripada pasukan itu.

"Sejak akhir ini beliau kurang muncul di stadium, tidak seperti awal musim di mana beliau sering dilabel sebagai ikon bola sepak Kelantan. Ia membuatkan pelbagai tanggapan negatif muncul," katanya.

Mati dalam tahanan: Mahkamah benarkan bedah siasat kedua

Posted: 27 Sep 2016 05:29 AM PDT

MALAYSIAKINI


Mahkamah Tinggi Kota Baru hari ini membenarkan keluarga Azri Mohamed, yang meninggal dunia semasa dalam tahanan polis kira-kira dua minggu lalu, melakukan bedah siasat kedua.

Pesuruhjaya Kehakiman, Ahmad Bache membenarkan permohonan kakak Azri, Norsyazmira Mohamed sejurus selepas beliau memfailkan permohonan itu petang ini, kata peguam keluarga itu, N Surendran.

"Perintah (dari hakim) berkata bahawa tubuh Azri akan diambil dari Hospital Kota Baharu ke Hospital Besar Kuala Lumpur bagi membolehkan bedah siasat kedua dijalankan," kata peguam itu kepada Malaysiakini ketika dihubungi hari ini.

Azri, yang pertama kali ditangkap pada 10 Julai lalu berhubung kesalahan kecil memiliki dadah ditahan di Penjara Pengkalan Chepa di Kota Baru, kata Surendran.

Menurutnya, lelaki itu dibawa ke Hospital Kota Baru dari penjara pada 15 Ogos lalu. Beliau dilaporkan dalam keadaan koma dan akhirnya meninggal dunia pada 14 September.

Pada ketika Azri di hospital, keseluruhan usus besarnya dikeluarkan, kata Surendran.

Norsyazmira, katanya, memohon bedah siasat kedua kerana beliau tidak berpuas hati dengan keputusan pertama.

"Beliau (pakar patologi yang menjalankan bedah siasat pertama) mendakwa bahawa kematian disebabkan oleh jangkitan, walaupun keseluruhan usus besar telah dibuang dan Azri sendiri memberitahu kakaknya dia telah dipukul ketika dalam penjara.

"Beliau (Azri) dalam tahanan penjara apabila perkara ini berlaku - dia dipukul atau sesuatu yang buruk berlaku - di mana dia akhirnya terpaksa mengeluarkan usus besarnya dan kemudian meninggal dunia.

"Keluarga mahu penjelasan mengenai bagaimana ini boleh berlaku," katanya.

Surendran juga berkata kakak Azri ketika melawatnya di penjara pada 10 Ogos lalu mendapati adiknya itu dalam keadaan sangat sakit dan terpaksa dipapah sebelum boleh berjalan.

Walau bagaimanapun, keluarganya diberitahu oleh polis bahawa Azri hanya dihantar ke hospital pada 15 Ogos, katanya.

"Itu adalah lima hari kemudian. Mengapa beliau tidak dibawa ke hospital secepat mungkin apabila dia jatuh sakit?" soalnya.

Sambil memuji hakim kerana memberi keputusan segera, Surendran berkata, mudah-mudahan keputusan bedah siasat kedua itu akan diselesaikan dalam tempoh beberapa hari.

Beliau juga berkata akan membangkitkan isu berkenaan pada sidang Parlimen, yang bermula 17 Oktober ini.

Ramai ahli Pas duduk dalam gelap dengar ceramah Amanah

Posted: 27 Sep 2016 05:24 AM PDT

ARIF ATAN
 
 
 Kehadiran penduduk tempatan melimpah di luar khemah bahkan ramai terus mengikuti ceramah dalam gelap. Kehadiran penduduk tempatan melimpah di luar khemah bahkan ramai terus mengikuti ceramah dalam gelap.


Program ceramah sempena pelancaran Amanah Parlimen Larut malam tadi rupa-rupanya turut dihadiri ramai ahli dan penyokong Pas.

Demikian diakui Ketua Amanah Taiping, Mohd Saad Ismail berhubung sambutan hangat dalam program dihadiri Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Pengarah Pilihan Raya PKR, Datuk Saifuddin Nasution di Batu Kurau.

"Saya pergi jumpa sahabat lama daripada Pas, bersalam juga peluk mereka. Baru tahu ramai yang duduk dalam gelap.

"Maklumlah Parlimen Larut ini kawasan menantu Presiden Pas. Ustaz Akmal Kamaruddin
anak kepada Ustaz Kamaruddin Awang Basir iaitu besan Haji Hadi Awang," ujarnya ketika dihubungi Malaysia Dateline hari ini.

Beliau berkata, kehadiran kira-kira 1,000 penduduk setempat agak memberangsangkan bagi kawasan seperti pekan Batu Kurau.

"Soal sokong atau tidak perkara kedua. Kesediaan mereka duduk dan mendengar sampai habis memberikan satu harapan baru kepada Amanah khususnya dan Pakatan Harapan," ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.

Penduduk tempatan di Batu Kurau mengambil peluang mengisi borang keahlian Amanah.Penduduk tempatan di Batu Kurau mengambil peluang mengisi borang keahlian Amanah.


Sehubungan itu, beliau berharap agar kerjasama Pakatan Harapan akan terus kukuh menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 ini.

"Tahniah kepada Amanah, PKR, DAP dan Bersatu yang nampak mantap kerjasama semalam," tambah Saad lagi.

Turut hadir Pengerusi Amanah Perak, Asmuni Awi dan Ketua Angkatan Wanita (Awan) Perak, Zuhairah Mohd Ghazali.

Program berkenaan juga menyaksikan orang ramai mengambil peluang mendaftarkan keahlian dalam Amanah.

Terdahulu, Saad memberitahu, slot sembang petang Mohamad Sabu diadakan bersama penduduk setempat di Kampung Bukit Torak di Dun Selama, Perak pada sebelah siangnya.

Presiden Amanah, Mohamad Sabu dalam sembang petang di Kampung Bukit Torak, Dun Selama.Presiden Amanah, Mohamad Sabu dalam sembang petang di Kampung Bukit Torak, Dun Selama.

 

BN perlu 35% undi popular saja untuk menang

Posted: 27 Sep 2016 05:19 AM PDT

BORHAN AHMAD
 
 
BN hanya perlu 35% undi popular sahaja untuk memerintah Malaysia dengan persempadanan semula baru-baru ini, kata Prof Datuk Dr Redzuan Othman.BN hanya perlu 35% undi popular sahaja untuk memerintah Malaysia dengan persempadanan semula baru-baru ini, kata Prof Datuk Dr Redzuan Othman.


BN perlu 35% undi popular saja untuk memenangi pilihanraya umum akan datang selepas persempadanan semula kawasan pilihanraya baru-baru ini.

Timbalan Pengerusi Institut Darul Ehsan (IDE) Profesor Datuk Dr Redzuan Othman berkata, ia berdasarkan analisis awal yang dibuat.

Analisis ini dibuat pihaknya berdasarkan sentimen yang sama di kalangan pengundi 2013 yang lalu.
Bagaimanapun ia belum final lagi, katanya.

Ini kerana di Malaysia, jumlah kerusi yang dimenangi adalah menjadi penentu bukannya undi popular.

Redzuan berkata demikian dalam sidang media IDE di sebuah hotel dekat Shah Alam bagi membentangkan hasil kajian IDE mengenai kecenderongan politik di Selangor.

Dalam pilihan raya umum 2013 lalu, BN hanya memperolehi 46% sahaja undi popular tetapi berjaya memerintah Malaysia.

Menurut Redzuan, persempadanan kali ini tidak semudah apa yang dibuat oleh SPR sebelum ini kerana kecelikan maklumat di kalangan rakyat.

"Saya yakin bantahan akan dibuat dan Bersih 5 yang akan bermula tidak lama lagi antara penentunya samada bantahan ini kuat atau tidak.

"kalau ratusan ribu orang turun, sudah tentu ia membayangkan kesedaran rakyat," katanya merujuk kepada konvoi Bersih 5 bermula 1 Oktober ini dan akan tamat di Kuala Lumpur dengan perhimpunan di Dataran Merdeka pada 19 November.

Menurut Redzuan, dalam konteks Selangor, bantahan bukan saja akan dibuat oleh orang ramai dan parti politik tetapi juga oleh pihak berkuasa tempatan dan juga kerajaan negeri Selangor sendiri.

Oleh itu, beliau jangka bantahan ini akan mengambil masa yang panjang dan tidak boleh diselesaikan dengan cepat.

Abdullah Fahmi johan tilawah al-Quran di Moscow

Posted: 27 Sep 2016 05:17 AM PDT

BERNAMA
 
 
Abdullah Fahmi Che Nor Shukri berjaya mengharumkan nama negaraAbdullah Fahmi Che Nor Shukri berjaya mengharumkan nama negaraPeserta tilawah, Abdullah Fahmi Che Nor Shukri berjaya mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa apabila dinobatkan johan Pertandingan Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa Ke-17 yang diadakan di Moscow, Rusia.

Kemenangan Abdullah Fahmi, 32, sebagai juara adalah pencapaian tertinggi diraih wakil Malaysia sejak pertandingan tersebut
dianjurkan.

Naib johan pula dimenangi oleh Yusuf Abdullah dari Yaman dan tempat ketiga dirangkul peserta Bahrain, Solah Ali Umar.

Pertandingan yang diadakan pada 22 hingga 25 Sept itu disertai wakil dari 30 negara termasuk Arab Saudi, Iraq, Iran, Bahrain dan Indonesia.

Bercakap kepada pemberita ketika tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) hari ini, Abdullah Fahmi berkata kemenangan yang diraih adalah sesuatu yang di luar jangkaan beliau.

"Bagi saya saingan agak sengit terutamanya peserta dari Yaman, Bahrain, Iran, Iraq dan Turki kerana rata-rata mereka mempunyai bacaan yang bagus dari segi tajwid dan kecantikan bacaan," katanya.

Beliau yang kini bertugas sebagai pensyarah di Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS), Kelantan juga merupakan peserta yang mendapat tempat kelima pada Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan Tahun 2016 yang lalu.

Abdullah Fahmi membawa pulang hadiah wang tunai US$5,000 serta plak penghargaan dan sijil penyertaan.

CERITA DONGENG DEDAK MURAHAN

Posted: 26 Sep 2016 10:18 PM PDT

 shahbudindotcom


Di alam maya ketika ini bertebaran cerita mengenai Tun Mahathir Mohamad kononnya mahu berdamai dengan Najib Razak. Daripada blog, FB dan grup Whatsapp, cerita berkenaan terus berpanjangan disebarkan tanpa hentinya.

Dalam cerita itu, Tun Mahathir dikisahkan memilih untuk berdamai kerana telah menemui jalan buntu untuk menyingkirkan Perdana Menteri, selain timbulnya beberapa isu perpecahan dan berebut jawatan sesama sendiri dalam PPBM.

Dalam pelan damai itu dikatakan Tun Mahathir bersetuju agar Najib terus kekal sebagai Perdana Menteri, tetapi dengan syarat hendaklah melepaskan jawatan Menteri Kewangan yang disandangnya sekarang.

Untuk menyedapkan lagi cerita, Tun Mahathir diberitakan menetapkan syarat kepada Najib agar anaknya, Mukhriz dilantik sebagai Menteri Kewangan melalui lantikan sebagai Senator terlebih dahulu.

Hahaha....memang boleh ketawa dibuatnya....

Siapa pun yang waras pemikirannya, tidak makan dedak atau kalau pun ada  menerima dedak, gred yang diterima adalah berkualiti tinggi, mereka pasti ketawa besar dengan cerita damai antara Tun Mahathir dengan Najib itu.

Cerita itu tidak lebih kisah dongeng yang diimaginasikan ketika sedang menunggu dedak bulanan jatuh ke dalam poket, itu pun sebenarnya hanyalah dedak bermutu rendah atau gred C sahaja. Penerima dedak gred A tidak mungkin membuat cerita khayalan seperti itu, apatah lagi mereka yang mahu dikenali sebagai "orang perjuangan".

Membuat cerita dongeng seperti itu, bukan saja tidak membantu menguatkan lagi Najib, malah tidak juga membuatkan Tun Mahathir dan PPBM semakin lemah. Ia boleh dijadikan sekadar hiburan petang semata-mata.

Pertama, Tun Mahathir bukanlah jenis manusia yang boleh disuapkan dengan dedak oleh sesiapa pun. Rasa tanggungjawab dan sayangnya kepada negara begitu tinggi, melebihi rasa sayang kepada karier dan masa depan politik anaknya sendiri

Jika Tun Mahathir begitu mementingkan perjalanan karier Mukhriz, adalah lebih baik jika beliau kekal berbaik dan menyokong apa saja yang dilakukan Najib sejak dulu daripada berkelahi dengannya.

Kedua, Tun Mahathir kini sudah ada parti baru, PPBM dan sedang menjalin kerjasama yang erat dengan Pakatan Harapan menjelang PRU 14 akan datang. Malah beliau juga sudah berbaik-baik dan bersalaman dengan Anwar Ibrahim. Keahlian tidak rasmi PPBM juga sudah mencecah ratusan ribu orang.

Ini meletakkan perjuangan beliau sekarang ini sedang berada di landasan kemenangan dan semakin hampir untuk membuatkan Najib tersingkir daripada jawatannya. Tarikh PRU 14 adalah sesuatu yang amat menakutkan buat Najib.

Jadi, di mana logiknya Tun Mahathir mahu berdamai?

Ketiga, Tun Mahathir turut dikenali sebagai seorang yang sentiasa berpegang kepada prinsip apa yang diperjuangkannya dan tidak pernah mengalah ketika di pertengahan  jalan.

Dalam kes Najib, sasaran Tun Mahathir tidak pernah berubah. Jika diumpamakan seperti peluru berpandu, Tun Mahathir sebenarnya sudah "mengunci sasaran" yang hendak ditembaknya. Ke mana pun Najib lari, berlindung atau menyelinap, sasaran yang hendak ditembaknya  itu tidak pernah berubah. Malah, sesiapa yang melindungi Najib, termasuk UMNO sekali pun, bagi Tun Mahathir, ia perlu "dimusnahkan"  sekali.

Berdamai atau mengalah, lebih-lebih lagi kepada Najib yang banyak kali digelarnya sebagai "pencuri terbesar wang negara", boleh dikata amat mustahil sekali. Bukan Tun Mahathir orangnya yang boleh berbuat demikian.

Dalam cerita yang diimaginasikan itu, disebut juga dua nama "tauke Cina"  yang kononnya selama ini berperanan sebagai "funder"  dalam gerakan untuk menjatuhkan Najib bersama-sama dengan Tun Mahathir.

Lanjutan daripadanya, difahamkan juga satu laporan polis akan dibuat esok oleh seorang pemimpin Pemuda UMNO agar kedua-dua "tauke Cina" itu dapat disiasat oleh pihak berkuasa.

Sekali lagi, ini juga adalah cerita dedak gred C sebenarnya. Satu orang membuat cerita dongeng daripada imaginasi sendiri dan kemudian satu orang lain pula membuat laporan polis untuk menunjukkan ia seolah-olah kisah benar.

Motifnya tidak lain ialah dedak, sama ada mahukan tambahan dedak atau mengharapkan gred dedak akan datang dinaikkan kepada gred A atau B.


Selangor peruntukan RM1bilion laksana projek bekalan air, kata Adun DAP

Posted: 26 Sep 2016 10:11 PM PDT

MALAYSIA DATELINE
 
 
Kos bagi pembinaan Loji Rawatan Air Semenyih 2 dan Labohan Dagang; Projek Mitigasi 2 dan 3; dan kerja-kerja menganti 23 paip dijangka siap pada 2017 dan 2018 akan datang.Kos bagi pembinaan Loji Rawatan Air Semenyih 2 dan Labohan Dagang; Projek Mitigasi 2 dan 3; dan kerja-kerja menganti 23 paip dijangka siap pada 2017 dan 2018 akan datang.


Ahli Jawatankuasa DAP Selangor, Yeo Bee Yin, kerajaan negeri Pakatan Harapan telah memperuntukkan hampir RM1 bilion demi kesenangan rakyat dalam jangka masa panjang di negeri Selangor.

Ia termasuk, katanya, kos bagi pembinaan Loji Rawatan Air Semenyih 2 dan Labohan Dagang; Projek Mitigasi 2 dan 3; dan kerja-kerja menganti 23 paip yang dijangka siap pada 2017 dan 2018 akan datang.

"Dengan projek-projek yang sedang dilaksanakan itu, Selangor akan menerima bekalan air yang sempurna menjelang 2018," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Yeo Bee YinYeo Bee YinAdun Damansaran Utama itu berkata, ia perlu dikawal selia dengan projek susulan bagi memastikan masalah sama tidak berulang.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi balas terhadap kenyataan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datul Seri Noh Omar yang mendakwa Menteri Besar, Datuk Seri Azmin Ali 'sibuk berpolitik hingga lupa masalah rakyat'.

Noh yang jug Pengerusi Barisan Nasional Selangor itu turut mendakwa kononnya kerajaan negeri tidak menjaga kebersihan sungai Semenyih yang menjadi antara sumber bekalan air di negeri itu sehingga berlakunya pencemaran.

Bee Yin bagaimanapun mengingatkan Noh bahawa pemantauan kualiti sungai tidak terletak di bawah agensi kerajaan negeri sahaja, sebaliknya tanggungjawab yang sama turut dipikul agensi kerajaan Persekutuan seperti Jabatan Alam Sekitar (JAS).

"Kedua-dua, sama ada kerajaan Persekutuan dan negeri perlu mengambil tanggungjawab ini untuk bersama-sama dalam mengawal pencemaran sungai.

"Dalam mana-mana kes, tumpuan sekarang adalah untuk bekerja bersama-sama untuk secepatnya mengenal pasti punca pencemaran untuk memastikan masalah yang sama tidak timbul," katanya seperti dipetik portal rasmi parti itu.

Hasil kerjasama itu, katanya, akan membawa pelaku sebenar terhadap pencemaran sungai ke muka pengadilan dan menerima hukuman yang berat atas kesalahan berkenaan.

Azalina: Tuntutan Husam, Matthias berniat jahat

Posted: 26 Sep 2016 09:54 PM PDT

SINAR HARIAN
Azalina Othman Said
Azalina Othman Said


KUALA LUMPUR - Keputusan Matthias Chang dan Datuk Husam Musa menggugurkan 'Class Action' terhadap syarikat-syarikat yang berpangkalan di Amerika Syarikat dan individu yang dikaitkan dengan dakwaan penyelewengan dan pengubahan wang haram membabitkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menunjukkan bahawa dakwaan mereka tidak bermerit dan tidak berasas.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said berkata perbuatan Husam yang juga bekas naib presiden Pas dan Matthias selaku setiausaha politik Tun Dr Mahathir Mohamad adalah berniat jahat serta mahu meraih publisiti murahan selain menyalahgunakan proses mahkamah.

"Kedua-dua mereka bukan sahaja cuba memalukan Malaysia malah, tindakan mereka boleh dilihat sebagai kurang faham akan prosedur mahkamah dan keperluan asas bagi pemfailan 'Class Action'.

"Tindakan mereka juga dilakukan atas tujuan politik dan mereka terburu-buru di dalam perkara ini semata-mata untuk mendapat publisiti dengan menyalahgunakan mahkamah," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Beliau berkata Husam, di dalam kenyataannya bertarikh 24 September lepas, menarik balik saman itu bagi menyesuaikannya berikutan beberapa perkembangan terkini, adalah tidak dapat diterima.

Beliau berkata secara umum, permulaan 'Class Action' akan ditentukan berdasarkan kepada empat prasyarat yang ketat mengikut Peraturan 23(a) Prosedur Sivil Peraturan Persekutuan Amerika Syarikat (FRCP-USA).

Husam dan Matthias memfailkan saman bersama itu terhadap 1MDB, Goldman Sachs, penerbit filem Riza Aziz dan syarikatnya Red Granite Pictures.

Saman itu dikatakan diketepikan pada tengah hari Jumaat tetapi tiada alasan diberi tentang penolakannya. - Bernama


TIDAK BOLEHKAH SPR MEMPERLIHATKAN DIRINYA BENAR BEBAS DAN BERKECUALI?

Posted: 26 Sep 2016 09:42 PM PDT

shahbudindotcom


Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia atau SPR adalah sebuah badan bebas. Kerja mereka ialah menguruskan perjalanan pilihanraya dan perkara-perkara lain yang berkaitan dengannya

Antara perkara lain berkaitan pilihanraya yang menjadi tugas SPR ialah mendaftar pengundi dan melakukan persempadanan semula kawasan-kawasan Parlimen dan juga DUN.

Berbanding menguruskan perjalanan pilihanraya atau melakukan pendaftaran pemilih, melakukan persempadanan atau melukis semula kawasan-kawasan pilihanraya seringkali menimbulkan bantahan serta rungutan.

Mengikut undang-undang, persempadanan  kawasan pilihanraya perlu dilakukan pada setiap lapan hingga sepuluh tahun sekali. Ia bertujuan mengelakkan ketidakseimbangan pengundi berikutan kemungkinan berlakunya pertambahan penduduk dalam tempoh tersebut.

Kali terakhir persempadanan semula peringkat Parlimen dilakukan ialah pada 2003, di Sabah pada 2005 dan di Sarawak pada 2015 yang lalu.

Persempadanan semula kawasan pilihanraya yang biasanya menyaksikan jumlah kerusi Parlimen turut ditambah, memerlukan sokongan dua pertiga di Dewan Rakyat. Itulah yang berlaku sebelum ini seperti yang dilakukan SPR pada 2003, 1994 dan tahun-tahun sebelumnya.

Dalam persempadanan yang dicadangkan SPR kali ini, ia tidak melibatkan pertambahan jumlah kerusi Parlimen, sebaliknya hanya kawasan-kawasan pilihanraya itu dilukis semula atau dipecah-pecahkan.

Oleh kerana ia tidak melibatkan pertambahan jumlah kerusi Parlimen, maka kelulusan dua pertiga di Dewan Rakyat adalah tidak diperlukan. Persempadanan kali ini hanya memerlukan undi majoriti mudah daripada Ahli-Ahli Parlimen saja.

Banyak isu timbul dalam persempadanan kali ini. Antara yang paling diperbualkan ialah kawasan Melayu dikecilkan, manakala kawasan yang majoriti bukan Melayu dibesarkan lagi. Lantaran itu, lukisan baru kawasan pilihanraya ini dilihat seolah-olah untuk memberi kelebihan kepada UMNO memenangi banyak kerusi Parlimen dalam PRU 14 akan datang yang menyaksikan "pertarungan hidup atau mati"  bagi karier Najib.

Dengan kawasan Melayu dikecilkan, melalui mainan sentimen perkauman, selain kuasa wang dan penggunaan jentera kerajaan, ia dikatakan mampu memberi kelebihan kepada UMNO. Ia juga seolah-olah memperlihatkan kawasan bukan Melayu dan campuran yang dibesarkan itu dilonggokkan untuk dimenangi oleh parti-parti pembangkang.

Berikutan itu, yang banyak membantah ialah parti-parti politik pelbagai kaum dan bukan Melayu. Dalam Pakatan Harapan, semua parti meluahkan bantahan, manakala dalam BN, yang kuat memprotes ialah MCA dan Gerakan. MCA dan Gerakan bagikan dapat melihat nasib mereka hanya sebagai "penumpang tanpa kerusi" saja dalam BN selepas ini.

UMNO, walaupun turut membantah, tetapi hanya di satu dua kawasan saja yang seolah-olah sebagai syarat semata-mata.

Dalam ertikata lain, jika Ahli-Ahli Parlimen BN menyokong usul persempadanan baru ini, maka ia pasti diluluskan, diterima dan digunakan dalam PRU 14 akan datang.

Soalnya, mengapa SPR tidak melakukan tambahan kerusi Parlimen di negeri-negeri yang wujud banyak pertambahan bilangan penduduk serta kawasan perumahan baru seperti di Wilayah Persekutuan, Selangor, Johor, Pulau Pinang dan lain-lainnya?

Tidakkah dengan hanya melukis semula dan bukan melakukan pertambahan kerusi Parlimen, ia dengan sendirinya menunjukkan SPR terikat kepada kedudukan BN dan kerajaan yang tidak mempunyai majoriti dua pertiga di Parlimen?

Bagaimana jika misalnya ketika ini BN mempunyai majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat, adakah pecahan kawasan yang menyaksikan  pertambahan jumlah kerusi Parlimen yang akan dilakukan oleh SPR serta dicadangkan kepada kerajaan atau sekadar lukisan semula sepertimana yang dilakukannya sekarang?

Dalam hal ini, sesuai dengan kedudukannya sebagai badan bebas serta berkecuali, SPR seharusnya membuktikan dirinya benar-benar bebas serta tidak terikat kepada parti yang sedang menguasai kerajaan, walaupun pihak kerajaan yang akan membentangkannya di Parlimen.

Jika pecahan kawasan yang disertai dengan pertambahan kerusi Parlimen itu dilakukan dengan adil, objektif  dan benar-benar mengambil kira pentingnya keseimbangan pengundi di semua kawasan pilihanraya, sudah pasti Ahli-Ahli Parlimen, sama ada BN atau pembangkang, tidak ada masalah untuk memberikan sokongan mereka.

Bukankah SPR sepatutnya memberikan khidmat untuk kepentingan pengundi dan rakyat serta tidak bergantung kepada sama ada BN dan kerajaan ada majoriti dua pertiga atau tidak di Parlimen?

Melakukan lukisan semula, antaranya dengan mengecilkan kawasan majoriti Melayu dan membesarkan kawasan bukan Melayu, dengan sendirinya akan mewujudkan ketidakseimbangan politik, tidak kira siapa pun yang akan memenangi pilihanraya. 


Berakhlak baik, Ahmad Yakob paling layak jadi Mursyidul Am PAS - MUAFAKAT

Posted: 26 Sep 2016 09:38 PM PDT

Oleh Haizal Yatiran
Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Ahmad Yaakob adalah calon paling layak untuk mengemudi parti berkenaan, kerana mempunyai sifat sebagai seorang pemimpin Islam, kata Presiden Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (MUAFAKAT), Ismail Mina. 
 
Beliau merujuk kepada penolakan Ahmad terhadap jawatan Mursyidul Am ketika mana namanya disebut-sebut sebagai calon yang paling layak menggantikan tempat Almarhum Datuk Dr Haron Din yang meninggal dunia baru-baru ini. 
 
Hal ini kerana menurut beliau, seorang pemimpin terutama bagi parti politik yang berteraskan Islam hanya akan menerima jawatan yang diberi setelah diamanahkan oleh pengikut, bukannya dengan meminta-minta jawatan tersebut.
 
"Betullah tu. Itulah sifat akhlak yang terbaik. Beliau tidak berebut-rebut jawatan tersebut. Akhlak ini yang sepatutnya ada pada pemimpin. Sekarang (yang lain) ini berebut-rebut," katanya kepada Antarapos dalam satu wawancara hari ini.
 
Selain mempunya akhlak dan keperibadian yang baik, Ahmad Yaakob juga dikatakan calon yang paling layak menggantikan Almarhum Haron Din kerana jawatannya ketika ini sebagai Timbalan Mursyidul Am.
 
Malah Ismail menambah, situasi yang dialami Ahmad kini sama seperti ketika Datuk Nik Aziz Nik Mat menyandang jawatan Mursyidul Am sebelum ini dan pada masa yang sama merupakan Menteri Besar Kelantan.
 
"Ada ramai calon yang layak, ada beberapa nama boleh disebut, tapi pada hemat saya datuk menteri besar Kelantan paling layak. sewaktu Datuk Nik Aziz jadi menteri besar, (pada masa sama) menjadi Mursyidul Am. Datuk menteri besar sekarang pun samalah. Lagipun dia sekarang Timbalan Mursyidul Am," tambahnya.
 
Sejak kematian Haron Din, calon yang bakal menggantikan tempat Allahyarham untuk mengemudi PAS dalam membawa hala-tuju parti itu menjadi topik perbualan muktahir ini.
 
Haron Din meninggal dunia pada umur 76 tahun di Hospital Stanford University di California, Amerika Syarikat, 16 September lalu.
 
Beliau sebelum itu dilaporkan berada dalam keadaan kritikal dan dirawat dalam Unit Rawatan Rapi (ICU) semasa menjalani rawatan jantung.
 
Almarhum meninggalkan seorang balu, Datin Khadijah Md Salleh dan lima orang anak.
 
 

BMW milik Naib Ketua Umno Bahagian JB terbakar

Posted: 26 Sep 2016 09:28 PM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
JOHOR BAHRU: Sebuah kereta BMW 5251 milik Naib Ketua Umno Bahagian Johor Bahru Datuk Yahya Jaafar musnah terbakar pada Isnin dipercayai akibat perbuatan khianat.
 
Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, ACP Mohd Taib Ahmad berkata kejadian itu pada awalnya disedari isteri beliau pada pukul 11.45 pagi ketika kenderaan itu diparkir di kawasan rumah mereka di Bandar Baru Uda, di sini.
 
Yahya juga merupakan Ahli Majlis Bandaraya Johor Bahru ketika itu pula tiada di rumah.
 
"Semasa kejadian, ada empat orang di rumah (termasuk isteri Yahya) dan mereka keluar apabila menyedari ada asap dan bunyi letupan kecil.
 
"Selepas diperiksa, didapati sebuah kereta BMW milik Yahya terbakar. Bagaimanapun, mereka sempat menyelamatkan dua buah kereta lain, masing-masing jenis Chrysler dan Audi Q5 yang diparkir berhampiran," katanya dalam kenyataan, di sini.
 
Mohd Taib berkata bomba dan unit forensik polis telah dipanggil ke lokasi kejadian tetapi tidak menemui sebarang objek atau bahan letupan, yang berkait dengannya.
 
"Di peringkat ini, siasatan di bawah Seksyen 386 Kanun Keseksaan yang menjuruskan kepada kes khianat dengan api," katanya. 
 
 

Bekas Tok Batin Temuan tiada locus standi untuk saman kerajaan Selangor

Posted: 26 Sep 2016 09:25 PM PDT

BERNAMA
 
 
Istana KehakimanIstana KehakimanMahkamah Rayuan memutuskan bahawa seorang bekas Tok Batin daripada suku kaum Temuan dan dua anak lelakinya tidak mempunyai locus standi (hak di sini undang-undang) untuk menyaman kerajaan Selangor dan empat pihak lagi bagi deklarasi untuk menuntut kembali tanah Orang Asli.

Berikutan keputusan panel tiga hakim, saman sivil yang difailkan oleh Malam anak Gerchang, 72, dan dua anak lelakinya, Dewi, 56, dan Jafrin, yang memohon untuk mengisytiharkan 17,900 ekar tanah sebagai penempatan rizab Orang Asli itu ditolak.

Hakim Datuk Mohd Zawawi Salleh, yang mempengerusikan panel berkenaan, berkata berdasarkan keterangan, ketiga-tiga lelaki itu tidak mempunyai locus standi untuk memulakan tindakan undang-undang bagi pihak kaum Temuan.

Panel itu sebulat suara menolak rayuan ketiga-tiga mereka dan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi pada 17 Feb tahun lepas bahawa mereka tidak mempunyai locus standi untuk membawa tindakan undang-undang terhadap responden.

Hakim Mohd Zawawi berkata sungguhpun mahkamah bersimpati dengan mereka berikutan masalah yang dihadapi, mahkamah tidak boleh membuat keputusan yang memihak kepada mereka berdasarkan fakta dan keterangan kes itu.

Beliau berkata berdasarkan keterangan, Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam Datuk Hashim Hamzah tidak terkhilaf dalam keputusannya yang mewajarkan campur tangan Mahkamah Rayuan.

Beliau memerintahkan perayu supaya membayar kos RM10,000. Bersidang bersama beliau ialah Hakim Datuk Varghese George Varughese dan Datuk Abdul Rahman Sebli.

Malam, Dewi dan Jafrin menyaman kerajaan Selangor, Pejabat Tanah dan Daerah Kuala Langat, syarikat perlombongan pasir Kumpulan Semesta Sdn Bhd, pengarah Tanah dan Galian Selangor dan pihak berkuasa negeri Selangor, bagi memohon deklarasi bahawa tanah di Mukim Tanjung Duabelas di Selangor yang diisytiharkan sebagai Rizab Hutan Utara Kuala Langat adalah tanah rizab Orang Asli.

Ketiga-tiga mereka memfailkan saman itu bagi pihak kira-kira 4,000 penduduk Orang Asli di Mukim Tanjung Duabelas yang turut memohon perisytiharan bahawa tanah itu kepunyaan suku kaum Temuan.

Peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla yang mewakili ketiga-tiga mereka memberitahu pemberita saman itu ditolak berikutan keputusan Mahkamah Rayuan bahawa anak guamnya tidak mempunyai locus standi untuk mengemukakan saman.

Beliau bagaimanapun berkata beliau menerima arahan daripada anak guamnya untuk membawa kes itu ke Mahkamah Persekutuan.

Terdahulu, Mohamed Haniff Khatri berhujah bahawa Malam masih Tok Batin yang sah selaras dengan amalan tradisi, adat, budaya dan kepercayaan suku kaum Temuan serta mempunyai hak untuk membawa tindakan undang-undang bagi pihak masyarakat Orang Asli suku Temuan.

Penasihat Undang-undang negeri Selangor Datuk Nik Suhaimi Nik Sulaiman mewakili kerajaan Selangor, Pejabat Tanah dan Daerah Kuala Langat, Pengarah Tanah dan Galian dan pihak berkuasa Selangor pula berhujah bahawa Malam menandatangani surat peletakan jawatan sebagai Tok Batin pada 2005 dan seorang Tok Batin baharu dilantik dalam tahun sama.

Persempadanan semula: P. Pinang tak bercadang adakan PRN, mahu kemuka bantahan

Posted: 26 Sep 2016 09:25 PM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
GEORGE TOWN: Kerajaan DAP Pulau Pinang berpendirian untuk tidak  mengadakan Pilihan Raya Negeri (PRN) bagi membantah cadangan kajian semula persempadanan kawasan pilihan raya di negeri itu oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).   
 
Pengerusi DAP negeri, Chow Kon Yeow berkata kerajaan negeri sebaliknya akan mengemukakan bantahan kepada SPR sebagai pihak berkuasa tempatan.
 
Beliau berkata isu mengadakan PRN bagi membantah cadangan persempadanan itu di Pulau Pinang sebenarnya tidak berbangkit.
 
"Saya rasa kalau nak buat PRN, sudah buat tetapi...buat masa sekarang perkara itu tidak berbangkit," katanya kepada pemberita semalam.
 
Pada Ahad, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menyatakan Pakatan Harapan negeri akan bermesyuarat bagi mendapatkan pendirian bersama dalam  membantah cadangan kajian persempadanan itu.
 
Bagaimanapun, Chow yang juga Exco Kerajaan Tempatan, Lalu Lintas dan Tebatan Banjir negeri berkata beliau tidak dapat menghadiri mesyuarat Pakatan Harapan itu yang diadakan pada Ahad.
 
Katanya beliau difahamkan kerajaan Pulau Pinang akan meneliti impak kajian semula persempadanan kawasan pilihan raya itu sebelum menentukan tindakan  yang akan diambil.
 
"Kajian mengenai perkara itu mungkin dapat dimuktamadkan dalam tempoh dua minggu lagi," katanya.
 
Menurutnya kerajaan Pulau Pinang merancang untuk menggunakan kuasa sebagai pihak berkuasa tempatan bagi mengemukakan bantahan berhubung proses persempadanan semula itu.
 
 

Orang Islam diseru sokong Akta 355 - Mufti Kelantan

Posted: 26 Sep 2016 09:25 PM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic


KOTA BHARU: Orang Islam diseru untuk menyokong pindaan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 atau lebih dikenali sebagai Akta 355 yang bertujuan memartabatkan bidang kuasa Mahkamah Syariah di negara ini.
  
Mufti Kelantan Datuk Mohamad Shukri dalam masa yang sama turut menasihati Ahli Parlimen khususnya yang beragama Islam agar menyokong pindaan tersebut apabila ia dibahaskan di sidang Dewan Rakyat pada sesi akan datang.

"Memang wajib (menyokong)... kenapa tidak mahu melihat perkara baik berlaku dalam Mahkamah Syariah. Kalau sebelum ini, bidang kuasa Mahkamah Syariah rendah, kalau beri sedikit kuasa, apa masalahnya.

"Dalam al-Quran ada menyebut, bertolong, membantu dalam hal-hal kebaikan, kebajikan dan taqwa merupakan benda yang baik, jadi semua patut sokong perkara baik (Akta 355)," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada Majlis Mahabbah Ulama, semalam.

Mengulas lanjut, Mohamad Shukri berkata akta berkenaan sebelum ini dipinda sebanyak dua kali tanpa sebarang masalah ataupun mendapat bantahan daripada mana-mana pihak.

Justeru, beliau melihat tentangan terhadap pindaan Akta 355 banyak dikemukakan oleh parti politik yang disifatkan mempunyai kepentingan masing-masing.

"Saya pun tidak faham. Pindaan Akta 335 ini kalau diluluskan, ia hanya bertujuan meningkatkan lagi bidang kuasa Mahkamah Syariah.

"Kalau kita tengok tentangan ini banyak daripada parti-parti politik,barangkali ada isu-isu yang ada kepentingan masing-masinglah," katanya.

Akta 355 dijangka akan dibentangkan pada sesi sidang Dewan Rakyat, pertengahan bulan depan, selepas Ahli Parlimen Marang yang juga Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang meminta penangguhan sewaktu sesi yang lepas.

ADUN tegaskan sekali lagi jawatan KM P.Pinang dihadkan kepada dua penggal

Posted: 26 Sep 2016 09:23 PM PDT

THE MALAYSIAN TIMES


teh_yee_cheu1911_620_465_100


GEORGE TOWN: Anggota Dewan Undangan Negeri Tanjung Bungah daripada DAP Teh Yee Cheu meminta kerajaan negeri Pulau Pinang menimbang semula cadangan mengehadkan tempoh jawatan ketua menteri selama dua penggal sahaja untuk kebaikan rakyat.

Beliau berkata Pulau Pinang patut mendahului langkah itu untuk melakukan pembaharuan terhadap legasi politik Malaysia.

Amalan mengehadkan tempoh itu juga patut diguna pakai bagi jawatan Perdana Menteri dan Menteri Besar, katanya.

"Saya juga akan terus mengemukakan isu ini kepada Dewan (Dewan Undangan Negeri). Jika Kerajaan Pulau Pinang boleh melakukannya, persdiangan Dewan Rakyat akan datang tentu menjadi yang terbaik.

"Oleh itu, biarlah Pulau Pinang menjadi pendahulu mengenainya di negara ini," katanya apabila dihubungi di sini hari ini.

Teh merujuk kepada kenyataan naib presiden penaja Parti Pribumi Bersatu Malaysia Datuk Seri Mukhriz Mahathir bahawa parti itu akan mencadangkan agar penggal memegang jawatan Perdana Menteri dihadkan kepada dua penggal sahaja sekiranya parti itu membentuk kerajaan.

Teh berkata isu melakukan pembaharuan itu cukup serius dan kerajaan Pulau Pinang pimpinan DAP perlu menerajuinya sekarang.

Oleh itu, kata Teh, beliau akan sekali lagi mengemukakan notis usul untuk meminda perlembagan negeri ini bagi mengehadkan penggal memegang jawatan oleh Ketua Menteri dan terus membangkitkannya pada persidangan Dewan Undangan Negeri akan datang kerana ia melibatkan kepentingan awam.

Pada persidangan Dewan Undangan Negeri pada 10 Nov 2014, Teh mencadangkan jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang disandang secara bergilir dan mengehadkan tempohnya kepada dua penggal sahaja untuk memberi peluang kepada pemimpin lain yang berkebolehan turut mencurahkan khidmatnya.

Bagaimanapun, usul itu ditolak setelah mendapat reaksi bercampur-campur daripada anggota dewan.

Pada 31 Mac 2016, beliau mengemukakan resolusi tentang perkara itu dan ditolak untuk kali kedua.
— Bernama


Keselamatan murid: Pertemuan KDN, Rela, PDRM diadakan segera

Posted: 26 Sep 2016 09:21 PM PDT

THE MALAYSIAN TIMES


datuk-seri-dr-khair-mohamad-yusof


KUALA LUMPUR: Bahagian Pengurusan Sekolah Harian Kementerian Pendidikan akan mengadakan pertemuan dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN), Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) dan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) bagi membincangkan isu keselamatan murid semasa pergi dan balik sekolah.

Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof berkata perbincangan itu diadakan kerana pihaknya memandang serius beberapa insiden kemalangan yang bukan sahaja menyebabkan kecederaan malah kehilangan nyawa murid.

Menurutnya perbincangan itu bagi mengenal pasti sekolah-sekolah di seluruh negara yang berada di lokasi berisiko tinggi kemalangan.

"Dalam hal ini kementerian menyambut baik dan mengalu-alukan tawaran KDN khususnya Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi untuk menggunakan khidmat Rela bagi mengawal lalu lintas di kawasan sekolah berikutan peningkatan kemalangan melibatkan murid," katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata perkara itu boleh dibincangkan bersama oleh pihak sekolah, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan Rela.

Pada 21 Sept lepas, seorang murid Tahun Empat Sekolah Kebangsaan (SK) Teluk Medan, Bagan Serai di Perak, maut akibat dilanggar treler ketika melintas untuk memasuki perkarangan sekolahnya.

Sehari sebelumnya, murid Tahun Empat SK Santong, Dungun di Terengganu maut selepas dirempuh sebuah kereta ketika melintas jalan memasuki perkarangan sekolah.

Khair berkata Jabatan Pendidikan Negeri, Pejabat Pendidikan Daerah dan sekolah juga diminta mematuhi arahan surat pekeliling berkaitan iaitu Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 8/1999: Keselamatan Diri Murid Dalam Perjalanan Pergi dan Balik Sekolah.

Selain itu, mereka juga perlu mematuhi Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 10/2009: Pelaksanaan Program Pendidikan Keselamatan Jalan Raya Dalam Bahasa Malaysia di Sekolah Rendah dan Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 8/2011: Pengurusan Keselamatan Murid di Sekolah.

Sementara itu, Ketua Pengarah Rela Datuk Kamariah Mohd Noah berkata pihaknya tidak mempunyai halangan menghantar anggotanya membantu urusan kawalan lalu lintas di sekolah jika ada permohonan daripada Kementerian Pendidikan atau pihak sekolah.

Beliau berkata Rela sedia menempatkan dua anggotanya di kawasan sekolah.

"Tetapi perkara itu bergantung kepada tahap kesibukan lalu lintas dan risiko di kawasan itu. Mungkin juga boleh ditempatkan sehingga empat anggota," katanya kepada Bernama hari ini.

Bagaimanapun, Kamariah berkata perkara itu bergantung dengan keputusan Kementerian Pendidikan sekiranya ia ingin mengambil perkhidmatan kawalan keselamatan swasta untuk mengawal keselamatan di sekolah.— Bernama


Komplot guling Najib: Armand batal buat laporan polis, dokumen tak sah

Posted: 26 Sep 2016 09:17 PM PDT

INTAN NUR IDAYU


img-20160927-wa0004


KUALA LUMPUR: Exco Pemuda Umno, Datuk Armand Azha Abu Hanifah membatalkan rancangannya untuk membuat laporan polis terhadap dua individu yang beliau mendakwa terlibat dalam komplot menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Katanya, keputusan ini diambil setelah mendapati dokumen yang diterimanya mengenai perkara ini tidak sah.

img-20160927-wa0006


Umno Kedah 'alu-alukan' Mukhriz bertanding pada PRU14

Posted: 26 Sep 2016 09:11 PM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
ALOR SETAR: Umno Kedah 'mengalu-alukan' sekiranya bekas Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir mahu bertanding di negeri itu pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU).
 
Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah berkata, pihaknya langsung tidak gentar, malah menambah, Mukhriz berhak bertanding di mana-mana kerusi DUN Ayer Hitam dan Parlimen Jerlun yang pernah disandangnya.
 
"Mungkin Mukhriz mahu bertanding di Parlimen Kubang Pasu yang pernah disandang bapanya Tun Dr Mahathir Mohamad. Kita alu-alukan dan kita tidak gentar untuk berhadapan dengan parti itu," katanya kepada pemberita selepas menghadiri sambutan Hari Wanita Kebangsaan 2016 Peringkat Negeri Kedah, semalam.
 
Ahmad Bashah yang juga Menteri Besar Kedah mengulas laporan media mengenai kenyataan Mukhriz yang kini Naib Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mengenai kesediaan untuk bertanding dalam PRU14 di negeri kelahirannya itu.
 
Ditanya mengenai sokongan kepada PPBM, Ahmad Bashah berkata mereka yang menyokong parti pembangkang itu adalah yang kecewa kerana tidak mendapat sebarang jawatan dalam parti di peringkat cawangan.
 
"Parti itu (PPBM) hanya disokong oleh mereka yang kecewa dengan Umno sama seperti pemimpinnya yang kecewa dengan Umno. Sekarang mereka yang kecewa itu ada peluang untuk mendapat jawatan," katanya.
 
Ahmad Bashah berkata perkara itu tidak menggugat kedudukan Umno kerana parti berusia 70 tahun itu telah menabur bakti kepada rakyat dan mereka mampu menilai perjuangan yang dilakukannya.