Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 10:38 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Mahkamah denda Rahim Thamby Chik kes tuduh Raja Muda murtad

Posted: 19 Sep 2016 10:31 PM PDT

Peguam bekas ketua menteri Melaka itu meminta mahkamah mempertimbangkan jasanya kepada negara sepanjang berada dalam kerajaan.
Rahim-ThambySHAH ALAM: Mahkamah Sesyen hari ini menjatuhkan hukuman denda RM1,900 atau 3 bulan penjara ke atas Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, selepas bekas ketua menteri itu mengaku bersalah menuduh Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah murtad pada tahun lalu.
Rahim memutuskan untuk membayar denda.
Beliau mengaku bersalah di bawah Seksyen 233 (1) (a) Akta Komunikasi dan Multimedia berhubung kiriman di Facebook.
Sebelum ini, pihak pendakwa diketuai Nik Suhaimi Nik Sulaiman memutuskan tidak meneruskan pendakwaan atas kesalahan sama di bawa Akta Hasutan.
Rahim, 66, turut memohon maaf kepada Raja Muda Selangor dalam kenyataan yang dibaca di mahkamah oleh peguamnya, Ahmad Al-Hadi Abdul Razak.
Peguam Rahim, Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin juga meminta mahkamah mempertimbangkan jasa Rahim kepada negara sepanjang berada dalam kerajaan.
"Beliau pernah menjawat ketua menteri dan bekas timbalan menteri dalam negeri," Firoz memberitahu hakim Slamat Yahya.
Rahim mengaku tidak bersalah menerbitkan kiriman Facebook berunsur hasutan pada 25 September, 2015, mendakwa Tengku Amir Shah murtad.
Ia dinafikan Dewan diRaja Selangor yang menganggap kenyataan itu berbaur hasutan "dan mempunyai unsur-unsur fitnah yang boleh membangkitkan perasaan benci umat Islam kepada Raja Muda dan Sultan Selangor".
Rahim sebelum ini sudah pun mengemukakan permohonan maaf kepada Tengku Amir Shah menerusi akaun Facebook dan Twitter.

Penyingkiran Rosmah adalah kerugian negara ampu portal pro-Umno

Posted: 19 Sep 2016 10:03 PM PDT

Datin Seri Rosmah Mansor dijadual menerima anugerah 'Lead by Example' di New York pada Khamis ini berhubung program bidang pendidikan awal kanak-kanak PERMATA, cetusan ilhamnya.
Bagaimanapun, namanya dikeluarkan daripada senarai penerima anugerah pada saat-saat akhir.
Dan portal pro-Umno mendakwa ini adalah sabotaj oleh mereka yang tidak mahu melihat Malaysia atau isteri Perdana Menteri Datuk Najib Abdul Razak menerima pengkitirafan.
MyKMU.net berkata jawatankuasa panel penasihat antarabangsa terpaksa mengeluarkan PERMATA dari senarai selepas soalan dibangkitkan mengenai pembiayaannya.
Jawatankuasa itu, katanya, mereka tidak tahu mengenai sebarang salah laku tetapi pada masa yang sama, akibat kesuntukan masa dapat menyemak sumber dana PERMATA.
"Pihak media, terutama media barat cuba mengimplikasikan bahawa sumber pembiayaan PERMATA datang daripada sumber yang tidak sah walhal PERMATA sebenarnya mendapat dana daripada kerajaan di bawah Jabatan Perdana Menteri," katanya.

Portal itu juga membekalkan dana yang diperuntukkan kepada PERMATA sejak 2013:
2013: RM20.59 juta
2014: RM32.39 juta
2015: RM34.46 juta
2016: RM36.34 juta
Dana yang diperuntukkan, kata MyKMU adalah daripada bajet tahunan kerajaan yang digunakan untuk gaji kakitangan, perkhidmatan dan bekalan, pembelian aset atau dalam erti kata lain untuk membiayai operasi PERMATA.
Tidak benar untuk mengatakan bahawa sumber dana untuk PERMATA tidak dapat disahkan sedangkan dokumen-dokumen kerajaan berkenaan perbelanjaan dan butir-butirnya telah dibentangkan, berada di dalam domain awam dan mudah diakses," katanya.
Menurut portal itu, program PERMATA telah membawa banyak manfaat untuk kanak-kanak, remaja, kanak-kanak kurang upaya serta juga pelajar pintar.
Read More / Baca Lagi >>

Pihak berkuasa Switzerland kesal Thai enggan ekstradisi Justo

Posted: 19 Sep 2016 09:10 PM PDT

Pihak berkuasa Switzerland kesal dengan keputusan Thailand untuk tidak mengekstradisi rakyatnya yang juga adalah bekas pegawai PetroSaudi International, Xavier Andre Justo.
"Jabatan Persekutuan Luar Negeri (FDFA) Switzerland ambil maklum dan kesal dengan keputusan pihak berkuasa Thai yang bertanggungjawab berhubung permohonan pemindahan itu.
"FDFA memberi keutamaan utama kepada keselamatan dan integriti warga Switzerland dan akan terus memantau kes ini dengan teliti dan aktif," kata jabatan itu, seperti dilaporkan oleh The Malay Mail Online semalam.
Walau bagaimanapun, mereka juga berkata mereka masih belum secara rasmi dimaklumkan mengenai penolakan peermohonan ektradisi daripada pihak berkuasa Thailand.
Menurut jabatan berkenaan mereka telah melakukan segala usaha untuk berunding dengan pihak berkuasa Thailand dan juga menyatakan bantahan terhadap tindakan Thailand baru-baru ini.
"FDFA mengambil langkah-langkah di pelbagai peringkat sebelum keputusan itu," kata mereka.
Sebelum ini, Menteri Keadilan Thailand, Jeneral Paiboon Koomchaya berkata keputusan mereka mengenai Justo dibuat "mengikut undang-undang Thai".
Beliau juga berkata bahawa mengikut undang-undang negara itu, sesiapa yang memohon untuk memindahkan baki hukuman penjara mesti mempunyai baki "tidak kurang daripada satu tahun" dalam hukuman penjaranya.
Read More / Baca Lagi >>

HERO UMNO: PORTFOLIO BARU BAGI NAZRI – MENGHINA & MENGHENTAM DR M?

Posted: 19 Sep 2016 08:00 PM PDT

Sekali lagi Nazri Aziz berteriak, "Apa lagi Tun M mahu….?"
Nazri Aziz adalah seorang menteri yang sungguh tak sesuai memegang jawatan itu kerana dia seringkali mengeluarkan kenyataan yang memalukan. Menghina orang lain dengan menggunakan kata-kata kesat adalah "trademark" dia.
Tidak ada menteri di dunia maju yang melakukan apa yang dilakukan oleh beliau. Kerajaan lain akan merasa malu dan tidak menjadi popular kerana rakyat akan marah dengan telatah menteri yang sedemikian. Saya tahu rakyat Malaysia ini ada lagi yang bangga dengan sikap pemimpin seperti Nazri Aziz, Ali Tinju dan Jamal Md Yunos dan Tan Keng Liang, lalu mereka terus dengan cara mereka yang luar biasa itu.
Ini akan berubah tidak lama lagi. Setiap kumpulan manusia akan berubah dari sikap primitif dan "barbaric" ke arah satu budaya tamadun dan bersopan. Ia memakan masa. Manusia tidak akan kekal bodoh dan sombong. Dengan pelajaran dan perubahan dunia mereka akan menjadi lebih "civil", bertanggungjawab dan menghormati orang ramai.
Menghentam dan menghina Tun Mahathir telah menjadi portfolio baru bagi Nazri Aziz. Saya masih ingat suatu masa dulu ada desas-desus bahawa satu tindakan akan diambil terhadap Nazri mengenai penglibatannya dengan permit teksi. Tun Mahathir waktu itu sudah mahu bersara, lalu beliau dikatakan menyuruh pegawai penyiasat menyerahkan perkara itu kapada PM baru iaitu Pak Lah.
Dia sudah mahu berhenti, jadi tidak elok untuk membuat apa-apa keputusan besar. Dari episod ini Nazri sepatutnya insaf dan sedar bahawa ada juga jasa Tun Mahathir kepada beliau. Kalaulah tidak kerana hal itu pun, beliau sepatutnya mesti berterima kasih kepada Tun Mahathir kerana mengekalkan dia sebagai menteri begitu lama. Tapi itulah pemimpin UMNO, tidak ada langsung ingin mengenang jasa mereka yang telah banyak menolong.
Soalan yang sama sepatutnya dikemukakan oleh Nazri ialah kepada Najib. Apa lagi Najib mahu? Setelah mengambil berbilion-bilion dari 1MDB, setelah wang KWAP sebanyak RM4 bilion tak tahu ke mana, setelah ratusan juta wang SRC hilang dan sebahagiannya masuk ke akaun Najib, sepatutnya Nazri bertanya kpada Najib, "Boss, apa lagi you mahu?
Read More / Baca Lagi >>

HUBUNGAN SEMULA TUN M - ANWAR TIDAK PERLU LAGI KATA2 MAAF

Posted: 19 Sep 2016 07:38 PM PDT

Setelah bertemu dan bersalaman pada 5 September lalu selepas 18 tahun bermusuhan, Tun Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim sekali lagi membuat kejutan dengan mengeluarkan kenyataan media bersama berkaitan Akta Majlis Keselamatan Negara.

Dalam kenyataan bersama satu mukasurat yang mengecam Najib Razak kerana melaksanakan Akta Majlis Keselamatan Negara itu, tandatangan Tun Mahathir dan Anwar terpampang sebelah-menyebelah di atas sehelai kertas, suatu keadaan yang tidak dijangka akan dilakukan oleh kedua-dua tokoh itu.

Dengan seorang di luar dan seorang lagi dalam penjara, kenyataan bersama beserta tandatangan masing-masing itu seperti memperlihatkan gandingan Tun Mahathir dan Anwar sedang berpadu tenaga semula, bukan saja untuk menyingkirkan Najib, tetapi juga memulihkan imej negara.

Dua langkah besar Tun Mahathir dan Anwar, bertemu serta bersalam dan kemudian mengeluarkan kenyataan secara bersama beserta saksi tandatangan masing-masing, ia seharusnya menutup sama sekali semua cerita-cerita lama penuh duka antara mereka.

Sebelum Tun Mahathir mengunjungi Anwar, bekas Ketua Pembangkang itu sudah acapkali mengatakan beliau telah lama memaafkan kesalahan bekas Perdana Menteri itu selepas pemecatannya pada 1998 dahulu.
Melalui kunjungan ke mahkamah, bertemu, bersalam dan turut mengadakan perbincangan selama 30 minit, Tun Mahathir sebenarnya sudah dianggap bermaaf-maafan dengan Anwar. Genggaman erat tangan Anwar menyambut salam Tun Mahathir juga bererti Anwar sekali lagi menunjukkan kepada umum bahawa beliau sudah memaafkan dan melupakan sejarah lalu.

Perbuatan yang ditunjukkan jauh lebih bermakna daripada ungkapan maaf yang diluahkan melalu kata-kata.

Lagi pun kedua-dua mereka,  Tun Mahathir dan Anwar adalah pemimpin hebat. Tiada duanya seperti mereka di negara kita ini. Kepentingan negara yang ada dalam jiwa mereka sentiasa mengatasi dendam peribadi. 

Semalam Anwar sekali lagi melahirkan penghargaan kepada Tun Mahathir, tidak saja kerana sokongannya berhubung Akta Majlis Keselamatan Negara, tetapi juga mengenai reformasi untuk negara.
Read More / Baca Lagi >>

Bangsa Malaysia: Aspirasi dan Wawasan

Posted: 19 Sep 2016 06:54 PM PDT

Buku terbaru dari IDEBuku terbaru dari IDE
Setelah 59 tahun merdeka, kita masih bertanya apakah "bangsa Malaysia" dalam erti yang sebenarnya sudah wujud secara nyata dan tuntas? Memang ironis, tetapi demikianlah kenyataannya, selama berdekad-dekad kita hanya dapat berbicara tentang warga negara Malaysia dan tentang perpaduan kebangsaan atau integrasi nasional, tetapi masih belum dapat dengan yakin dan pasti berbicara tentang "bangsa Malaysia" sebagai suatu realiti.
Tentu ada alasannya apabila Rustam A.Sani, seorang intelektual rakyat menulis pada tahun 2006, "Political events in Malaysia during the last few years have convinced me that Malaysia is just a state without nation -or at least, a state with several competing nations". (Rustam A.Sani, 2008:59). Wawasan 2020 yang diungkapkan pada tahun 1991 meletakkan pembentukan bangsa Malaysia di puncak urutan sembilan cabaran yang harus ditangani. Hanya tinggal lapan tahun sahaja lagi untuk kita menyaksikan terlaksana atau tidaknya wawasan pembentukan bangsa Malaysia yang bersatu,"…sejahtera, terintegrasi wilayah-wilayah dan kelompok-kelompok etniknya, menikmati kehidupan bersama yang sepenuhnya berasaskan persamaan hak dan keadilan, membentuk sebuah Bangsa Malaysia dengan rasa taat setia dan pengabdian yang tidak berbelah bagi terhadap bangsa tersebut".
Harus diakui, membentuk bangsa memang tidak mudah, apa lagi dalam konteks Malaysia dengankemajmukan masyarakatnya yang berpangkal dari dasar "pecah-perintah"; era penjajahan Inggeris.
Latar sejarah yang sedemikian menjadikan integrasi nasional yang dipupuk selepas kemerdekaan suatu yang sangat rapuh. Hubungan antara kaum banyak diasaskan pada politik akomodasi dan kompromi.
Bagaimanapun pendekatan ini tidak selamanya dapat dilaksanakan dengan lancar kerana politik tawar-menawar antara kaum itu selalu dilatari prasangka dan kecemburuan ras yang tebal.
Kesedaran tentang keperluan penggagasan faham berbangsa dan bernegara dalam konteks kemajmukan sebenarnya telahpun tumbuh seawal tahun-tahun 1940an lagi. Gabungan PUTERA-AMCJA dapat dirujuk sebagai wadah gerakan politik pelbagai kaum yang dengan serius menangani isu bangsa dan negara Malaya. Gerakan kerakyatan tersebut telah menghasilkan Perlembagaan Rakyat (1947), sebuah gagasan bersama yang mencerminkan kesepakatan rakyat pelbagai kaum tentang kehidupan berbangsa dan bernegara pada masa hadapan, dan sekaligus penolakan kolektif terhadap perlembagaan Malayan Union tajaan penjajah. Antara yang perlu dicatat sebagai pencapaian penting era tersebut ialah penggagasan nation of intent, bangsa Malaya seluruhnya disebut Melayu.
Petikan dari buku Pembinaan Bangsa: Kepelbagaian Dalam Bingkai Kesatuan, oleh Prof. Dato Dr. Siddiq Fadzil terbitan Institut Darul Ehsan (IDE).
Mengenai isu kebangsaan Melayu tersebut Dr.Burhanuddin al-Helmiy, pemikir dan pejuang politik yang serius, telah mengemukakan faham kebangsaan Melayu sebagai ideologi nasional, ideologi pemersatu rakyat pelbagai kaum. Sebagai ideologi nasional, faham kebangsaan Melayu dalam konteks ini tidak bersifat eksklusif, terbatas hanya untuk kelompok baka Melayu sahaja. Sebaliknya, ia bersifat inklusif, meliputi golongan bukan dari baka Melayu yang telah putus hubungan dengan kebangsaan asal. Ideologi nasional pembentuk kesatuan bangsa sebagaimana yang diungkapkan oleh Dr. Burhanuddin al-Helmiy itu ternyata memiliki kekuatan idea dan kekentalan semangat yang terumus dalam lima "rukun jiwa kebangsaan " i. Ketuhanan Yang Maha Esa, ii. Kebangsaan, iii. Kedaulatan Rakyat, iv. Persaudaraan Sejagat, dan v. Keadilan Masyarakat. (Kamaruddin Jaffar, 1980:113-121).
Sayang sekali, pemikiran tentang gagasan bangsa yang terhasil dari perahan otak, kerjasama, toleransi dan tentunya juga pengorbanan pelbagai golongan rakyat pejuang kemerdekaan itu tidak sempat teraktualisasi akibat tindakan supresif penjajah yang mempunyai agenda sendiri, kepada siapa kemerdekaan akan diserahkan, dan bagaimana rupa masyarakat yang akan mereka tinggalkan.
Memang demikianlah kenyataannya, Inggeris mewariskan masyarakat pelbagai kaum korban dasar pecah-perintah yang sangat fragile, rapuh, terpisah-pisah dan terkurung dalam kepompong budaya kaum masing-masing.
Pembentukan satu bangsa terasa suatu yang masih terlalu jauh. Yang dapat dilakukan hanya sebatas mewujudkan perpaduan antara kaum yang disebut integrasi nasional melalui beberapa dasar integratif seperti Bahasa Kebangsaan, Dasar Pelajaran Kebangsaan, Dasar Kebudayaan Kebangsaan dan kemudiannya Rukun Negara.
Dasar-dasar tersebut pada umumnya memang memiliki kekuatan integratif yang boleh menjadi landasan proses pembinaan satu bangsa, tetapi ketegasan pelaksanaannya yang musim-musiman menjadikannya kurang berkesan. Dari semasa ke semasa sikap dan perilaku racist atau perkauman sempit terus menggejala dan akhirnya memuncak pada peristiwa tragik 13 Mei 1969.
Pembinaan bangsa dalam konteks Malaysia harus berasaskan formula kepelbagaian dalam kesatuan. Kita harus dapat bersikap positif, melihat dan menerima kepelbagaian kaum, agama dan budaya bukan sebagai sumber konflik, sebaliknya sebagai aset kekuatan, kekayaan, kreativiti dan dinamika kemajuan.
Bangsa tidak dapat dibina menerusi formula melting pot atau kawah besar peleburan. Tidak ada golongan yang rela jati dirinya dilebur. Kebinekaan atau keragaman budaya tidak menjadi masalah, andainya ia diletakkan dalam bingkai keekaan atau kesatuan. Formula kepelbagaian dalam kesatuan adalah selaras dan serasi dengan fitrah dan sunnatulLah. Tema inilah yang dihuraikan dengan cukup menarik oleh Dr.Muhammad `Imarah dalam bukunya, al-Islam wa al-Ta`addudiyyah: al-Ikhtilaf wa al-Tanawwu` fiItar al-Wihdah (Islam dan Pluralisme: Perbezaan dan Kepelbagaian dalam Bingkai Kesatuan).
Segala kewujudan yang kita saksikan pada alam dan kehidupan semuanya memancarkan hakikat kepelbagaian dalam kesatuan -- keesaan Pencipta dengan kepelbagaian makhluk ciptaan-Nya; kesatuan keinsanan dengan kepelbagaian bangsa, warna dan bahasanya; kesatuan agama Allah dengan kepelbagaian syari`atnya; kesatuan syari`at dengan kepelbagaian fiqh, mazhab dan ijtihadnya.
Fitrah sunnatuLlah berupa kepelbagaian dalam bingkai kesatuan itulah yang diaplikasikan oleh Rasulullah s.`a.w. dalam pembinaan ummah negara Madinah sebagaimana yang tercermin dalam perlembagaan ulung Sahifah Madinah sebuah perlembagaan yang dilatari kepelbagaian kabilah, agama dan budaya warganya. Lewat Sahifah tersebut Rasulullah s.`a.w.  telah membentuk ummah:ummah diniyyah (umat keagamaan) dan ummah siyasiyyah (umat politik).Ummah diniyyah bersifat eksklusif dan terbatas hanya untuk kaum Muslimin (annahum ummatun wahidatun min dunin-nas), sementara ummah siyasiyyah bersifat inklusif meliputi kaum Muslimin dan orang Yahudi (wa anna Yahuda Bani `Awfummatun ma`aminin). Kata kunci dalam ungkapan pembentukan ummah politik ini ialah kata ma`a (bersama) iaitu orang Yahudi bersama kaum Muslimin membentuk satu umat (umat Madinah). Ungkapan ma`a al-Muslimin (bersama kaum Muslimin), bukan min al-Muslimin (sebahagian daripada kaum Muslimin), bererti bahawa masyarakat Yahudi tidak menjadi bahagian daripada umat (keagamaan) Islam, tetapi menjadi bahagian daripada umat (politik) Madinah bersama dengan umat Islam.
Read More / Baca Lagi >>

Pilihan raya kampus UM 2016: Politik baru mahasiswa

Posted: 19 Sep 2016 06:53 PM PDT

Pilihan raya Kampus ini merupakan salah satu titik tolak ke arah menghidupkan fungsi sebenar universitiPilihan raya Kampus ini merupakan salah satu titik tolak ke arah menghidupkan fungsi sebenar universiti
Hari ini, 19 September 2016 merupakan hari penamaan calon bagi Pilihanraya Kampus Universiti Malaya (PRKUM) bagi pemilihan kepimpinan mahasiswa sesi 2016/2017. Uniknya PRKUM pada kali ini adalah dari segi politik baru yang dibentuk oleh mahasiswa, iaitu konsep multi-parti berbanding tahun-tahun sebelumnya yang menyaksikan persaingan dwi parti sahaja.
Sebagai salah seorang mahasiswa yang melibatkan diri secara aktif dalam Pilihanraya Kampus UM pada kali ini, saya melihat bahawa kepelbagaian yang dicorak melalui 5 parti mahasiswa ini adalah satu bentuk persaingan yang sihat dan mewajahkan lanskap politik kampus yang lebih dinamik.
Dalam persaingan 5 parti mahasiswa yang mewarnai PRKUM pada kali ini, Angkatan Mahasiswa merupakan satu-satunya parti yang muncul mengangkat nilai-nilai teras universiti. Agenda utama yang dibawa antaranya adalah penyatuan mahasiswa melalui pengamalan 10 nilai teras universiti iaitu :
1. Integriti
2. Hormat
3. Kebebasan akademik
4. Berfikiran terbuka
5. Kebertanggungjawaban
6. Profesionalisme
7. Meritokrasi
8. Semangat Kerja Berpasukan
9. Kreativiti
10. Tanggungjawab Sosial
Mahasiswa harus sedar bahawa mereka adalah 'stakeholder' atau warga terbesar dan terpenting bagi sesebuah universiti. Tanpa mahasiswa, tiadalah universiti. Oleh itu, mahasiswa punyai hak untuk mengangkat suara mereka serta memastikan tiada pihak yang boleh menindas hak mahasiswa sewenangnya.
Seterusnya, Angkatan Mahasiswa punyai visi untuk menyemai kesedaran dan tanggungjawab sosial melalui pendidikan politik kepada mahasiswa agar mahasiswa berpandangan jauh dalam memainkan peranan mereka sebagai penuntut ilmu yang bukan sahaja memajukan diri sendiri, bahkan mampu berbakti kepada masyarakat.
Read More / Baca Lagi >>

Persempadanan pilihan raya berniat jahat, selar Pemuda Amanah

Posted: 19 Sep 2016 06:52 PM PDT

Faiz Fadzil berkata syor ini bercanggah dengan inti pati utama Perlembagaan PersekutuanFaiz Fadzil berkata syor ini bercanggah dengan inti pati utama Perlembagaan Persekutuan
Pemuda Amanah Nasional menyifatkan syor persempadanan semula oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang tertumpu kepada kerusi-kerusi disandang parti pembangkang adalah tindakan berniat jahat (mala fide).
Timbalan Ketuanya, Faiz Fadzil berkata, hal ini kerana prinsip yang digariskan Jadual Ketiga Belas Perlembagaan Persekutuan hanya mengkehendaki faktor kewujudan kesulitan kepada pemilih dan pentadbiran dalam sesuatu bahagian pilihanraya diambil kira bagi tujuan tersebut.
"Syor persempadanan semula oleh SPR bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.
"Dalam konteks pembangunan dan kemudahan pengangkutan yang wujud pada hari ini, tiada sebarang kesulitan timbul dalam pilihan raya lalu yang mewajarkan untuk persempadanan semula," tegasnya dalam satu kenyataan hari ini.
Beliau berkata, kebanyakan kerusi campuran dikecilkan sehingga wujudnya peningkatan jumlah kerusi sama ada majoriti kaum Melayu atau bukan Melayu jika dilihat pada syor persempadanan semula yang diumumkan, 15 September lalu.
"Syor ini bercanggah dengan inti pati utama Perlembagaan Persekutuan yang merupakan kontrak sosial antara kaum dalam negara ini.
"Sebarang proses persempadanan bahagian pilihan raya tidak harus membentuk lokaliti perkauman bagi setiap bahagian pilihanraya," jelasnya.
Read More / Baca Lagi >>

Hayatilah Konsep Rukun Negara

Posted: 19 Sep 2016 06:52 PM PDT


Saya selaku rakyat Malaysia yang berpegang kepada Rukun Negara kita, ingin mengingatkan kembali Rukun Negara kita yang ke-lima: Kesopanan dan Kesusilaan.
rencana_hayatirukunnegaraPada bulan ini sahaja,kita sudah melihat kebiadaban ISMA mencetuskan sentimen perkauman lalu menyerang secara peribadi kepada DAP dan Jeff Ooi yang dikatakan mencetuskan amarah orang ramai yang beragama Islam. Belum lagi dikisahkan mengenai kematian mendiang Karpal Singh yang disindir oleh Zulkifli Nordin dan orang Islam sendiri kebanyakan meraikan. Bukankah ini perbuatan yang tidak ada sopan?
Bukan sahaja perkataan yang mengguris hati orang ramai,tapi perbuatan itu sendiri juga boleh menjadi dendam kepada segelintir masyarakat. Belum lagi menyentuh perkataan kurang ajar/berlaku biadap ketika netizen Malaysia apabila menyentuh sesuatu isu politik dalam negara tercinta ini.Betapa hipokritnya kita mengangkat ikrar kononnya berjiwa Malaysia tetapi tidak menghayati untuk mencapai keharmonian dalam negara bermasyarakat majmuk ini.Maka, jelaslah, kita sebagai rakyat Malaysia, kebanyakan masih tidak memahami konsep rukun negara yang kelima ini.
Walaupun rukun negara ini diletakkan sebagai pengakhiran,tapi ini adalah satu simbolik besar bagi kita semua. Rukun Negara yang kelima ini menyatakan bahawa sifat individu yang bersopan santun dan bersusila adalah paling bermakna dan amat penting dalam konteks perhubungan antara satu sama lain dalam masyarakat pelbagai kaum di negara ini. Sikap bersopan santun dan bersusila patut diamalkan bagi membentuk seseorang individu dan masyarakat yang berdisiplin serta bermoral tinggi yang akan membantu mewujudkan sebuah masyarakat yang harmoni. Tatasusila ini membenci dan mengutuk tingkah laku atau perbuatan yang angkuh atau menyinggung perasaan seseorang atau sesuatu golongan.
Tingkah laku sopan juga mengandungi suatu darjah kesusilaan yang tinggi dalam kedua-dua kehidupan persendirian dan kehidupan bernegara. Prinsip ini menjadi panduan supaya perilaku masyarakat sentiasa terpelihara dan berkembang sesuai dengan keperibadian bangsa dan nilai-nilai murni.
Namun,apakah yang mengecewakan saya ialah apabila individu hilang rasa sopan kerana pertentangan ideologi politik dan perkauman. Rukun Negara ini dihasilkan untuk mengukuhkan perpaduan antara kaum dan agama. Persaingan yang sihat,maksud saya, perdebatan idea tanpa berhujah yang mengeluarkan perkataan kesat kepada pihak lawan. Bagaimana kita mahu mencapai Wawasan 2020 sekiranya kita tidak bertoleransi antara perbezaan idea,kaum dan agama?Kita seharusnya peka dengan sensitiviti yang berada di sekeliling kita selagi tidak melanggar Perlembagaan Persekutuan.
Read More / Baca Lagi >>

Asal usul Malaysia: Menyatu dan menggembleng, bukan memecah dan mengasing

Posted: 19 Sep 2016 06:51 PM PDT

Tanggal 16 bulan September 1963, Tunku Abdul Rahman Putra telah mengisytihar dan memasyhurkan bahawasanya Malaysia akan "kekal menjadi sebuah Negara demokrasi yang merdeka lagi berdaulat serta berasaskan kebebasan dan keadilan dan sentiasa mempertahankan serta memelihara keamanan dan kemesraan umatnya dan mengekalkan keamanan di antara segala bangsa di dunia ini".
sabah_sarawak_malaysia_600Ia menjadi titik tanda penyatuan di antara empat wilayah berdaulat. Pada tarikh ini 53 tahun lalu, Borneo Utara, Sarawak, Singapura dan Malaya yang baru merdeka daripada taklukan penjajah; rakyatnya serta pemimpin nya telah mempersetujui sesuatu persekutuan yang cukup beraspirasi.
Ada yang menyifatkan agenda tunggal nenek moyang kita yang berbilang keturunan, dalam memperjuangkan pertubuhan Malaysia merupakan agenda melawan penjajah dan komunis dan ancaman-ancaman yang sejajar dengan zaman. Bagi saya, itu sesuatu yang tidak tepat, walaupun kuasa penjajah dan gerakan komunis pada waktu itu sememangnya dinyahkan.
Secara sejarahnya, perjuangan dan usaha menubuhkan Malaysia, adalah berdasarkan gabungan beberapa 'States' (wilayah yang berpemerintahan derdaulat) dan beberapa 'Nations' (bangsa yang berkongsi ruang geo-politik dan impian sosio-ekonomi walaupun berbilang keturunan).
Oleh demikian, Malaysia adalah suatu negara bangsa (Nation state) yang diwujudkan demi penyatuan dan penggemblengan keseluruhan warganya dari semua keturunan, agama dan kelas sosio-ekonomi; demi satu impian kebangsaan yang sama, melalui kebebasan, keadilan, solidariti and kesaksamaan.
Read More / Baca Lagi >>

Perkara Yang Tidak Gembirakan Kabinet Najib

Posted: 19 Sep 2016 06:48 PM PDT

Oleh Haikal Hakimi
Pendedahan Menteri Kewangan ke11 Datuk Ahmad Husni mengenai sebab sebenar beliau meletakan jawatan tepat dan wajar pada pandangan rakyat dan memberi kesan yang sangat buruk kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak.
Husni tidak terus menjatuhkan hukuman bahwa kes 1MDB itu satu jenayah kerana beliau tidaklah berada di posisi membolehkan beliau mengetahui hasil siasatan pihak berkuasa mengenai kes tersebut. Jadi mana mungkin Husni boleh mengeluarkan kenyataan bertentangan dengan kapasitinya selaku bekas Menteri Kewangan. Cuma apa yang diluahkan Husni sebenarnya sedikit sebanyak telah membuka pekong Najib. Dengan pengunduran beliau yang sebelum itu Wahid Omar, secara tidak langsung menggambarkan adanya sesuatu perkara yang tidak menggembirakan dalam Kabinet Najib selama ini. Taraf Najib sebagai seorang "suspect" semakin tinggi.
Rakyat di lapangan sedang merasai keadaan sebenar dari kekalutan ekonomi dan politik terutama para kontraktor yang mencari peluang baru dan juga usahawan-usahawan yang menunggu bayaran dan ahli-ahli perniagaan yang merasai kesan dari tertutup peluang-peluang baru dan sebagainya kerana peruntukan yang terhad dan dibataskan.Pelajar-pelajar juga merasakan sakitnya.
Rakyat mempunyai keyakinan bahawa kestabilan negara akan dapat dipulihkan hanya apabila Najib dan Rosmah berundur.Pemulihan tidak mungkin berlaku dengan serta merta kerana kerosakan yang berlaku terutama yang menjejaskan maruah, integriti dan keyakinan di dalam dan luar negara sangat teruk tetapi rakyat tetap percaya ada kebaikan kepada negara jika Najib berundur.
Maruah negara tidak akan pulih hanya semata-mata kerana media tempatan membesar-besarkan Rosmah dianugerah "Lead By Example" daripada UNESCO kerana dalam negara cerita buruknya lebih banyak dari cerita baiknya.

Permintaan Justo pulang ke Switzerland ditolak

Posted: 19 Sep 2016 06:44 PM PDT

Menteri kehakiman Thailand berkata permintaan Justo untuk menghabiskan hukuman penjara di negara asalnya dinafikan selaras dengan undang-undang Thailand.

BANGKOK: Keputusan menolak permintaan bekas pekerja PetroSaudi International, Andre Xavier Justo, untuk menjalani baki hukuman penjara di negaranya Switzerland, adalah 'selaras dengan undang-undang Thai'.
Menteri Kehakiman Thailand, Jen Paiboon Koomchaya berkata di bawah undang-undang negara itu, seseorang yang memohon dipindahkan bagi menjalani baki tempoh hukuman penjaranya, mestilah mempunyai "tidak kurang setahun baki" tempoh hukumannya.
"Tetapi baki penggal penjara banduan ini (Justo) ialah 9 bulan, yang tidak memenuhi syarat undang-undang perjanjian pemindahan (banduan).
"Keputusan Jabatan Koreksional adalah selaras dengan perjalanan undang-undang," katanya.
Paiboon menafikan dakwaan portal berita 'Sarawak Report' dan sebuah akhbar Switzerland 'Le Temps' kononnya Bangkok membuat keputusan itu kerana tekanan pihak luar.
"Bagaimana sebuah negara lain boleh campur tangan dalam urusan dalam negeri kami. Hakikatnya ialah beliau (Justo) tinggal 9 bulan lagi hukuman penjaranya," kata menteri itu.
Justo mengaku bersalah pada 17 Ogos tahun lepas cuba mengugut PetroSaudi International, yang mempunyai urusan dengan 1Malaysia Development Berhad.
Mahkamah itu memerintahkan hukuman penjara bermula pada 22 Jun, hari Justo ditangkap di pulau peranginan Koh Samui di selatan Thailand.
Beliau didakwa di bawah Seksyen 338 Kanun Keseksaan Thai yang membawa hukuman penjara antara setahun hingga 10 tahun dan denda antara 2,000 baht (RM222) dan 20,000 baht (RM2,223).

Apa Persamaan TV3suku dan Umno ??!!

Posted: 19 Sep 2016 06:41 PM PDTHadi sebenarnya cemburu pada AMANAH – Salahuddin Ayub

Posted: 19 Sep 2016 06:40 PM PDT

Parti Amanah Negara (AMANAH) menyifatkan kenyataan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang bahawa parti itu akan 'melutut' kepadanya suatu hari nanti hanya kerana sebab cemburu.
Timbalan Presiden AMANAH, Salahuddin Ayub berkata Hadi sebenarnya cemburu dengan kejayaan parti itu dalam tempoh yang singkat tidak seperti parti serpihan PAS yang lain seperti HAMIM dan BERJASA.
"Bagi saya ucapan itu lahir daripada ucapan cemburu melihat kejayaan AMANAH dalam tempoh yang singkat telah berjaya membuktikan bahawa dia bukan parti seperti HAMIM dan BERJASA.
"Jadi harapan (Hadi) untuk lihat AMANAH ini parti kecil yang umurnya tak panjang dan akan mati macam (parti) HAMIM dan BERJASA itu tidak kesampaian.
"Sebaliknya AMANAH hari ini dapat sambutan yang baik daripada masyarakat," katanya kepada Malaysiakini.
Semalam Hadi berkata bahawa beliau yakin AMANAH akan 'melutut' suatu hari nanti dan mengiktiraf kekuatan parti Islam itu di persada politik negara.
Menurut Abdul Hadi, parti-parti lain yang menjadi sekutu AMANAH pula terpaksa bergantung pada PAS untuk meraih sokongan rakyat memandangkan komitmen yang tinggi anggota partinya.
Justeru, Hadi yang juga ahli parlimen Marang berkata, dakwaan ribuan ahli PAS Kelantan yang menyertai AMANAH dilihat hanya sebagai 'cakap sokong yang tidak berpijak di bumi nyata'.
Mengulas lanjut, Salahuddin berkata tindakan tidak mahu melutut kepada PAS menyebabkan tertubuhnya AMANAH.
"Kalau isu melutut saya dan kawan-kawan tak akan tubuhkan AMANAH.
"Kalau nak melutut duduk dalam PAS sajalah. Jangan cakap apa-apa. Jangan buat apa-apa. Duduk diam sahaja," katanya.
Hadi mengeluarkan kenyataan itu dalam Program Munajat Perdana 'Rakyat Kelantan Menyokong Rang Undang-Undang Akta 355' di perkarangan Stadium Sultan Muhammad ke IV, Kelantan.
Dalam Majlis Perisytiharan Keluar PAS dan Masuk AMANAH di Salor yang diadakan serentak dengan Program Munajat Perdana itu, kepimpinan AMANAH mendakwa menerima lebih 1,500 keahlian baru daripada penyokong PAS di negeri berkenaan.
AMANAH ditubuhkan selepas sebahagian pemimpin PAS tidak berpuas hati dengan Hadi sehingga dituduh menyebabkan kematian Pakatan Rakyat.

"Saya dah lama maafkan semua orang," kata Anwar

Posted: 19 Sep 2016 05:52 AM PDT

INI MEMANG GILER!! Najib JUAL Tanah Kem Tentera Udara Sungai Besi,Kini Milik CHINA

Posted: 19 Sep 2016 05:51 AM PDT

AWAS SEMUA!! Najib dan Malaysia Sedang DIPERHATIKAN Kuasa-Kuasa Besar Dunia

Posted: 19 Sep 2016 05:50 AM PDT

1MDB bukan masalah besar ??

Posted: 19 Sep 2016 05:05 AM PDT

Hutang 1MDB masih RM50 bilion..
BUKAN MASALAH BESAR??

Sampai tergadai aset2 negara kpd Komunis-China..
BUKAN MASALAH BESAR??

Nama Malaysia dah busuk ke serata dunia angkara skandal 1MDB..
BUKAN MASALAH BESAR??

Duit 1MDB diperguna utk bayar hutang judi LAS VEGAS US$11 juta..
BUKAN MASALAH BESAR??

Negara dipimpin oleh penyangak & perompak 'berlesen'..
BUKAN MASALAH BESAR??

ALANGKAH LEBIH BAIK Ahmad Maslan kurang berkata, kerana asal aja kluar dari mulut beliau PASTI BAU BODOH !!!

Kena Tarik Balik....!!!

Posted: 19 Sep 2016 05:03 AM PDT

Harap maklonggg.. anugerah yang didakwa dari UNESCO adalah kesilapan tak disengajakan.. sebenarnya dari JAYAJUSCO..

ANUGERAH DITARIK BALIK, PENJELASAN ROSMAH AMAT2 DIPERLUKAN

Posted: 19 Sep 2016 04:56 AM PDT

Berikut adalah petikan berita yang disiarkan secara meluas pada 17 September 2016 yang lalu:-

Isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor dipilih untuk menerima anugerah "Lead By Example" oleh Pertubuhan Pendidikan, Kebudayaan dan Saintifik, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau Unesco.

Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan merangkap Naib Presiden Unesco Malaysia, Alias Ahmad berkata, anugerah itu diberikan  atas usaha dan sumbangan Rosmah dalam membangunkan potensi kanak-kanak, terutama di bawah program Permata.

"Pengiktirafan ini sekaligus memberi penghormatan kepada Malaysia di atas keberkesanan dalam menyediakan pendidikan berkualiti dan pembangunan holistik kanak-kanak," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, anugerah  sempena Persidangan Agung ke 71 PBB itu julung kali diadakan bagi mengiktiraf dan meraikan sumbangan beberapa individu di seluruh dunia yang telah menyumbang kepada keharmonian dan keamanan manusia sejagat.

Kata kenyataan itu lagi, anugerah akan disampaikan pada majlis Penghormatan Kepada Wira-Wira Dalam Kempen Global Menentang Keganasan pada 22 September ini di Muzium Keseniaan Metropolitan, New York.

Bagaimanapun, laporan New York Times hari ini  menyebut bahawa Unesco mengumumkan penarikan balik gelaran yang sepatutnya diberikan kepada Rosmah itu.

Punca ia ditarik balik ialah berkaitan dana Permata yang didakwa meragukan dan walaupun pihak penganjur tidak menyedari wujud sebarang salah laku, mereka juga tidak cukup masa untuk membuat pemeriksaan.

Penarikan balik gelaran itu tentu saja mengecewakan Rosmah yang mungkin sudah bersiap-siap untuk berlepas ke New York, walaupun Najib tidak hadir ke persidangan PBB kali ini dan mewakilkan Zahid Hamidi mengetuai delegasi Malaysia.
Persoalannya, mengapa dana Permata tiba-tiba diragui?

Apakah keraguan mengenai dana Permata itu ada kaitan juga dengan wang 1MDB yang dilaporkan hilang selama ini?
Read More / Baca Lagi >>

Umno pun ‘tak puas hati’ persempadanan semula kawasan, kata Noh

Posted: 19 Sep 2016 04:41 AM PDT

Katanya, ini kerana ia dijangka mengurangkan jumlah pengundi Melayu di beberapa kawasan dulunya majoriti pengundi Melayu yang tinggi di Selangor.
noh-omar
PUTRAJAYA: Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Tan Sri Noh Omar menyelar sikap pembangkang kerana tidak memahami proses persempadanan semula kawasan pilihan raya, selain asyik menyalahkan kerajaan berhubung perkara itu.
Beliau berkata usul persempadanan semula dikemukakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) itu turut menyebabkan Umno tidak berpuas hati kerana ia dijangka mengurangkan jumlah pengundi Melayu di beberapa kawasan dulunya mempunyai majoriti pengundi Melayu yang tinggi di Selangor.
"Contohnya di Ampang, kalau dulu, satu kerusi Parlimen dan 2 Dewan Undangan Negeri (Lembah Jaya dan Bukit Antarabangsa), ketiga-tiga Umno bertanding.
"Tapi dengan persempadanan baharu ini, saya rasa Umno mungkin tidak dapat 3 kerusi itu di Ampang," katanya ketika diminta mengulas mengenai hasrat pembangkang mengadakan pilihan raya di Selangor berikutan usul persempadanan itu.
Noh, yang juga menteri kesejahteraan bandar, perumahan dan kerajaan tempatan, berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Penyampaian Watikah Kepada Presiden Tribunal baharu Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR) dan Tribunal Pengurusan Strata (TPS) di kementeriannya di sini, hari ini.
Setiausaha SPR Datuk Abdul Ghani Salleh sebelum ini, memaklumkan kajian semula itu dilaksanakan mengikut peruntukan Fasal (2) Perkara 113 Perlembagaan Persekutuan dan pindaan kepada Fasal (2) Perkara 14 Perlembagaan Negeri Sabah yang diwartakan pada 18 Ogos lepas.
Mengikut persempadanan semula itu, SPR turut mencadangkan penambahan 1 kerusi baharu Damansara, yang meliputi kerusi Petaling Jaya Utara sebelum ini, dengan bilangan pengundi melebihi 150,000 orang.
Read More / Baca Lagi >>

Persempadanan semula tidak berperlembagaan, berat sebelah

Posted: 19 Sep 2016 03:48 AM PDT


Ketua Setiausaha Sekretariat Pakatan Harapan, Datuk Saifuddin AbdullahKetua Setiausaha Sekretariat Pakatan Harapan, Datuk Saifuddin Abdullah
Pakatan Harapan menyifatkan persempadanan semula kawasan yang dilakukan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak berperlembagaan dan berat sebelah.
"Kami pandang berat, kesal dan mengutuk langkah persempadanan semula yang dilakukan SPR pada anggapan kami tak berperlembagaan dan berat sebelah," tegas Ketua Setiausaha Sekretariat Pakatan Harapan, Datuk Saifuddin Abdullah hari ini.
Menurutnya syor persempadanan semula yang mulai dipamerkan SPR selama sebulan sejak 15 September lalu hanya menguntungkan BN seperti terbukti pada sejarah pilihan raya sebelum ini.
"Ia juga akan untungkan BN. Sejarah pilihan raya, setiap kali selepas persempadanan semula, BN menang dengan lebih baik," jelasnya pada sidang media di ibu pejabat PKR, di Petaling Jaya.
Read More / Baca Lagi >>

Mahathir, Anwar Sepakat Tolak Akta MKN

Posted: 19 Sep 2016 03:34 AM PDT

Mahathir tidak yakin kemampuan Muhyiddin raih sokongan untuk PPBM - Lokman Adam

Posted: 19 Sep 2016 03:32 AM PDT

Peguam Jenayah: Tiada peruntukan undang-undang membolehkan Anwar ditahan di rumah

Posted: 19 Sep 2016 02:42 AM PDT

Peguam jenayah menolak kemungkinan bekas ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim boleh dikenakan tahanan rumah.
Baljit-SidhuPETALING JAYA: Tiada undang-undang di Malaysia yang membenarkan pesalah diletakkan di bawah tahanan rumah, kata seorang peguam jenayah.
"Tidak ada peruntukan seperti itu sama ada dalam Kanun Prosedur Jenayah atau Akta Penjara yang membenarkan seseorang pesalah menjalani hukuman penjara di rumah," kata Baljit Sidhu.
Beliau berkata demikian ketika mengulas satu laporan dalam majalah Weekend Australian yang menyatakan peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memohon untuk tahanan rumah jika usaha mengetepikan sabitan kesalahan liwat terhadap bekas ketua pembangkang itu tidak berjaya.
Peguam Amerika Syarikat, Kimberly Motley dipetik sebagai berkata peguam Anwar akan sekali lagi membangkitkan isu kekurangan bukti DNA dan keterangan Saiful Bukhari Azlan tidak konsisten, dalam permohonan semakan pada 12 Oktober.
Baljit, yang juga pensyarah undang-undang berkata tahanan rumah hanya diperuntukkan di AS dan negara Komanwel lain seperti Australia dan Pakistan.
"Di Malaysia, mereka yang didapati bersalah oleh mahkamah undang-undang dan habis semua proses rayuan perlu menjalani hukuman di penjara," katanya.
Baljit berkata seingat beliau hanya ada 1 kes membabitkan bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang dikenakan tahanan rumah tetapi secara bersyarat.
Katanya, kes tahanan ISA itu perlu dibezakan dengan banduan yang disabitkan bersalah.
"Pesalah itu ditahan tanpa dibicarakan dan menteri dalam negeri mempunyai budi bicara untuk memerintahkan tahanan di rumah," katanya.
Awal tahun ini, kumpulan hak asasi manusia Lawyers for Liberty (LFL) juga mendesak supaya Anwar diberikan tahanan rumah bagi membolehkan beliau menerima rawatan perubatan yang tidak ada di penjara.
Dalam satu kenyataan sempena setahun sabitan dan hukuman penjara terhadap Anwar, Pengarah Eksekutif LFL Eric Paulsen berkata pemenjaraan Anwar sangat menjejaskan reputasi Malaysia.
Pemimpin PKR itu pada masa ini sedang menjalani hukuman penjara 5 tahun di penjara Sungai Buloh kerana meliwat Saiful yang juga bekas pembantunya pada 2008.
Read More / Baca Lagi >>

Cénangau

0

Posted by Unknown | Posted on 7:52 PTG | Posted in

sumber :-

Cénangau


Urusan Kajian Semula Persempadanan - Apa yang anda perlu tahu (PDF download)

Posted: 19 Sep 2016 05:30 AM PDT

Sebelum hangpa mengelirukan orang lain dengan status kopips hangpa dengan ulasan ikut suka hangpa, elok hangpa baca dulu berkenaan apa sebenarnya Urusan Kajian Semula Persempadanan Bahagian Pilihanraya SPR tu.

Sekarang ni terutama di dalam media sosial, selain dari kecoh pasai RUU355 yang nampak semakin reda agak ramai jugak yang sembang pasai persempadanan semula bahagian pilihanraya yang SPR tengah buat.

Ramai bagi contoh macamana SPR "gerrymandering" sempadan bahagian pilihanraya untuk pastikan Umno BN tetap menang dalam PRU14 akan datang.
Artikel penuh »

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 3:51 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


ANUGERAH DITARIK BALIK, PENJELASAN ROSMAH AMAT2 DIPERLUKAN

Posted: 19 Sep 2016 08:13 AM PDT

shahbudindotcom


 
 
Berikut adalah petikan berita yang disiarkan secara meluas pada 17 September 2016 yang lalu:-

Isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor dipilih untuk menerima anugerah "Lead By Example" oleh Pertubuhan Pendidikan, Kebudayaan dan Saintifik, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau Unesco.

Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan merangkap Naib Presiden Unesco Malaysia, Alias Ahmad berkata, anugerah itu diberikan  atas usaha dan sumbangan Rosmah dalam membangunkan potensi kanak-kanak, terutama di bawah program Permata.

"Pengiktirafan ini sekaligus memberi penghormatan kepada Malaysia di atas keberkesanan dalam menyediakan pendidikan berkualiti dan pembangunan holistik kanak-kanak," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, anugerah  sempena Persidangan Agung ke 71 PBB itu julung kali diadakan bagi mengiktiraf dan meraikan sumbangan beberapa individu di seluruh dunia yang telah menyumbang kepada keharmonian dan keamanan manusia sejagat.

Kata kenyataan itu lagi, anugerah akan disampaikan pada majlis Penghormatan Kepada Wira-Wira Dalam Kempen Global Menentang Keganasan pada 22 September ini di Muzium Keseniaan Metropolitan, New York.

Bagaimanapun, laporan New York Times hari ini  menyebut bahawa Unesco mengumumkan penarikan balik gelaran yang sepatutnya diberikan kepada Rosmah itu.

Punca ia ditarik balik ialah berkaitan dana Permata yang didakwa meragukan dan walaupun pihak penganjur tidak menyedari wujud sebarang salah laku, mereka juga tidak cukup masa untuk membuat pemeriksaan.

Penarikan balik gelaran itu tentu saja mengecewakan Rosmah yang mungkin sudah bersiap-siap untuk berlepas ke New York, walaupun Najib Razak tidak hadir ke persidangan PBB kali ini dan mewakilkan Zahid Hamidi mengetuai delegasi Malaysia.
 
 
 
Persoalannya, mengapa dana Permata tiba-tiba diragui?

Apakah keraguan mengenai dana Permata itu ada kaitan juga dengan wang 1MDB yang dilaporkan hilang selama ini?

Jika selama ini kita diberitahu pembiayaan Permata datangnya daripada wang kerajaan, malah Najib sendiri mengumumkan peruntukan itu dalam beberapa ucapan belanjawan yang dibentangkannya,  bagaimana  Unesco boleh turut meraguinya dan kemudian membatalkan anugerah yang sepatutnya diterima Rosmah?

Bagaimana wang kerajaan sendiri kepada Permata boleh diragui?

Mungkinkah dalam hal ini Permata ada menerima dana 1MDB secara sembunyi-sembunyi dan tanpa kita ketahui?

Adakah penarikan balik anugerah itu juga ada kaitan dengan saman Jabatan Kehakiman AS atau berhubung-kait dengan sebarang penemuan penyiasat antarabangsa berkaitan wang 1MDB yang telah dilencongkan?

Satu lagi persoalan yang tentunya rakyat Malaysia ingin jawapannya daripada Rosmah sendiri


SPRM didesak siasat penyelewengan RM500,000

Posted: 19 Sep 2016 08:03 AM PDT

 
 
Sebahagian Penduduk Pandan Perdana Residen berkumpul dihadapan pintu masuk Suruhanjaya Pencegah Rasuah di Taman Maluri Kuala Lumpur selepas membuat laporan terhadap pihak Pengurusan Bersama (JMB) yang didakwa menyeleweng duit pengurusan. foto SAFWAN MANSOR. 19 Sept. 2016.
Sebahagian Penduduk Pandan Perdana Residen berkumpul dihadapan pintu masuk Suruhanjaya Pencegah Rasuah di Taman Maluri Kuala Lumpur selepas membuat laporan terhadap pihak Pengurusan Bersama (JMB) yang didakwa menyeleweng duit pengurusan. foto SAFWAN MANSOR.

 
Lebih 3,000 penduduk Rumah Pangsa Kos Rendah di Pandan Perdana mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat akaun Perbadanan Pengurusan Bersama (JMB) rumah pangsa tersebut yang didakwa telah diselewengkan bernilai lebih RM500,000.
 
Wakil penduduk, Chong Kah Siong berkata, wang yang dipercayai diselewengkan itu adalah hasil kutipan yuran bulanan yang dikenakan ke atas setiap rumah untuk tujuan penyelenggaraan termasuklah bil elektrik untuk kawasan sekitar, lif dan air.
 
Chong Kah Siong
 
"JMB sepatutnya membayar yuran yang dikutip itu kepada pihak terbabit seperti Tenaga Nasional Berhad (TNB) tetapi mereka tidak berbuat demikian sejak sekian lama.
 
"Kami pun tak tahu berapa lama mereka tak bayar kepada TNB sehingga keluar berita yang mengatakan TNB akan memotong bekalan elektrik di kawasan rumah pangsa ini.
 
"Adalah tidak adil jika TNB membuat pemotongan dan kami selaku penduduk di sini membantah tindakan tersebut kerana tunggakan melebihi RM500,000 itu adalah dibawah tanggungjawab JMB yang membuat kutipan ke atas kami setiap bulan," katanya pada sidang media di hadapan pejaba SPRM di Taman Maluri, Cheras Kuala Lumpur pagi tadi selepas membuat laporan.
 
Jelas Kah Siong lagi, masalah air yang akan dipotong oleh Syabas juga tidak sepatutnya berlaku ke atas penghuni rumah pangsa tersebut.
 
"Bukan kita tidak bayar tetapi pihak JMB yang tidak menjelaskan kepada Syabas sehingga tertunggak sebanyak RM135,470.
 
"Ketidaktelusan JMB sangat mengecewakan kami dan kami sifatkan mereka sudah cukup melampau walaupun kami telah beberapa kali meminta mereka memberi penjelasan yang tidak mendapat jawapan sewajarnya.
 
"Maka kami terpaksalah datang ke SPRM untuk membuat laporan kerana kami percaya, pihak JMB tidak menunaikan tanggungjawab mereka sebaiknya telah menyusahkan penduduk di rumah pangsa ini," katanya.
 
Seorang penduduk, Yong See Lee ketika ditemui memberitahu, penduduk mahu JMB menyelesaikan masalah tersebut kerana penduduk tidak pernah lupa membayar yuran selenggara yang dikenakan setiap bulan.
 
Yong See Lee
 
"Kita bayar tapi kita tak tahu ke mana duit itu sudah pergi. Sepatutnya mereka jujur dengan kami dan tidak menyusahkan penduduk di sini," ujarnya yang telah tinggal di situ sejak 12 tahun lalu.
 
Seorang lagi penduduk, Chew Giat Eng berkata, lif di rumah pangsa tersebut sering tidak berfungsi akibat tindakan TNB memotong bekalan elektrik tanpa notis.
 
Chew Giat Eng
 
"Saya sudah tua dan tak larat untuk naik tangga sehingga tingkat tujuh kerana lif tidak berfungsi. Kami sangka lif rosak tetapi rupa-rupanya TNB potong bekalan kerana JMB tidak bayar kos penyelenggaraan.
 
"Kalau JMB tidak bayar, tak perlulah kutip yuran," katanya. - MalaysiaGazette
 
 

Fenomena Air Pasang Besar: 13 Kawasan Di Lima Daerah Di Selangor Dilanda Banjir

Posted: 19 Sep 2016 07:46 AM PDT

MSTAR ONLINE
 
 
Keadaan air pasang besar di Kg Tok Muda, Kapar Klang dan pelabuhan Klang pada Isnin.


SHAH ALAM: Sebanyak 13 kawasan di lima daerah di Selangor dilanda banjir akibat limpahan air laut berikutan fenomena air pasang besar awal pagi Ahad.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor, Mohd Sani Harul berkata setakat ini, keadaan banjir sudah reda di kesemua kawasan berkenaan setelah air surut sejak tengah hari Isnin.

Beliau berkata kejadian itu tidak memerlukan pemindahan mangsa dan tiada kemalangan jiwa.

Kawasan yang terjejas akibat fenomena air pasang besar itu ialah Kampung Tok Muda, Kapar dengan paras ketinggian air 100 hingga 250 milimiter (mm); Taman Maznah, Klang (50 hingga 250 mm); Taman Selat Selatan, Klang (50 hingga 200 mm).

Selain itu, kawasan Sementa, Klang turut dinaiki air dengan ketinggian 50 hingga 200 mm; Kampung Sungai Pinang, Klang (900mm); Kampung Tok Muda, Pulau Indah, Klang (900 mm); Jalan Klang-Banting, Pandamaran (900 mm); dan Taman Selat Damai, Pelabuhan Klang (900 mm).

"Bagi daerah Kuala Selangor pula, kawasan yang dilimpahi air sungai akibat peningkatan paras air laut adalah pekan Bagan Pasir Penambang dengan paras air mencecah 100 hingga 200 mm manakala kawasan Pantai Remis pula mencapai ketinggian air sehingga 5.6 meter.

"Pantai Kelanang di Banting mencapai ketinggian air sehingga 5.6 meter selain Kampung Sungai Air Tawar, Tebuk Mendeleng serta Sungai Lang di Sabak Bernam juga dinaiki air sebanyak 0.6 meter. Pekan Tanjong Karang turut dlimpahi air setinggi 900 mm," katanya ketika dihubungi di sini, Isnin.

Mohd Sani turut meminta orang ramai terutamanya yang berdekatan dengan kawasan sungai atau laut supaya sentiasa berwaspada dan mengambil langkah keselamatan berikutan jangkaan air laut pasang tinggi berlaku dalam tempoh beberapa hari ini. - BERNAMA

Selangor belanja RM1.1 bilion biayai subsidi air

Posted: 19 Sep 2016 07:35 AM PDT

HARAKAHDAILY 


 


KUALA LUMPUR: Selangor membelanjakan RM1.1 bilion bagi membiayai subsidi bil air sejak 2008, kata Ketua Pegawai Eksekutif Air Selangor Sdn Bhd, Suhaimi Kamaralzaman.

Beliau berkata, secara puratanya sejumlah RM150 juta diperuntukkan bagi program pemberian air percuma setiap tahun, lapor SelangorKini.

"Berdasarkan kepada penggunaan air secara bulanan, pengguna di Kuala Lumpur dan Putrajaya berbelanja sekitar RM25.04 setiap bulan.

"Di Selangor pula, purata bil bulanan hanya serendah RM13.30 memandangkan 20 meter padu pertama disubsidi Kerajaan Negeri," katanya di Pendengaran Tertutup Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Pengurusan Sumber Air Selangor (JPK-SAS), di sini, hari ini.

Sesi pendengaran dipengerusikan Yeo Bee Yin dan turut dihadiri Ahli Jawatankuasa (AJK) lain iaitu Ahli Dewan Negeri (ADN) Seri Andalas, Dr Xavier Jayakumar, Shafie Ngah (Bangi) dan Sulaiman Abdul Razak (Permatang).

Selain Suhaimi, sesi berhubung Penstrukturan Industri Air Dan Kesan Terhadap Negeri Selangor itu turut memanggil wakil dari Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB).

Suhaimi berkata, tarif air juga kekal sejak 2006 tanpa sebarang perubahan, sehingga kini.

"Jika di bawah Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), tarif sepatutnya dinaikkan sehingga 105.7 peratus, selepas sepuluh tahun," katanya.


Setiausaha Politik MB Kelantan jawab Husam

Posted: 19 Sep 2016 07:34 AM PDT

HARAKAHDAILY 


KENYATAAN MEDIA SETIAUSAHA POLITIK KEPADA YAB MENTERI BESAR KELANTAN

Saya ingin merujuk kepada kenyataan yang telah dikeluarkan oleh YB Datuk Haji Husam Musa dalam satu sesi ceramah yang telah diadakan pada 16 September 2016. Beliau telah membuat beberapa tuduhan terhadap YAB Menteri Besar dan Kerajaan Negeri Kelantan.

Saya dengan ini menafikan sekeras-kerasnya tuduhan yang telah dilemparkan oleh YB Datuk Haji Husam Musa terutamanya berkaitan pembalakan dan pengambilan tanah Kampung Laut sepertimana disebut dalam ceramah Ahli Dewan Undangan Negeri Salor terbabit.

Dakwaan kononnya Menteri Besar Kelantan telah meluluskan banyak kawasan pembalakan secara tebang habis untuk dijadikan ladang getah klon balak (TLC) adalah tidak benar, bahkan  menurut Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan, semenjak YAB Ustaz Datuk Haji Ahmad Bin Yakob mengambil alih jawatan sebagai Menteri Besar Kelantan, tidak terdapat kelulusan bagi projek ladang TLC atau ladang-ladang yang lain dalam hutan simpan kekal dan hanya meneruskan aktiviti pembalakan biasa sepertimana yang telah diluluskan pada pentadbiran yang lepas.

Tuduhan YB Datuk Haji Husam Musa dengan mengatakan kawasan hutan simpan ditebang dan ditanam dengan tanaman Durian Kunyit sebanyak 1,000 hektar juga merupakan satu kenyataan yang menyimpang dan berniat jahat. Kerajaan Negeri Kelantan hanya meluluskan sebanyak 100 hektar sahaja bagi tujuan tersebut dengan dikenakan syarat-syarat yang sangat ketat oleh Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan. Jika dilihat kepada angka ini, ia jelas berbeza dengan dakwaan YB Datuk Haji Husam Musa iaitu sebanyak 1,000 hektar. Perlu dimaklumi bahawa dibawah Enakmen Perhutanan Negeri Kelantan, durian diklasifikasikan sebagai tumbuhan hutan dan digalakkan untuk dijadikan sebagai spesis pokok bagi tujuan penanaman semula bagi kawasan hutan yang terjejas.

Berbalik kepada tuduhan YB Datuk Haji Husam Musa dengan mengatakan bahawa  keseluruhan tanah Kampung Laut, Tumpat sudah habis diambil oleh Kerajaan Negeri, saya ingin jelaskan disini, keluasan bagi keseluruhan Kampung Laut adalah sebanyak 55 ekar. Manakala kawasan yang terlibat bagi menjalankan projek Kampung Warisan Kampung Laut hanyalah 2.334 ekar ataupun 4.2% daripada jumlah keseluruhan Kampung Laut dan hanya 1.312 ekar daripada keluasan tersebut melibatkan pengambilan tanah yang terdapat kediaman penduduk. Di samping bayaran pampasan pengambilan tanah, Kerajaan Negeri Kelantan juga telah menyediakan lot-lot tanah beserta unit kediaman kepada penduduk yang terlibat sebagai tapak pemindahan.

Oleh yang demikian, saya berharap melalui penjelasan ini dapat memberikan pencerahan terhadap tuduhan yang dilemparkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Saya juga berdoa agar Allah SWT sentiasa memelihara Negeri Kelantan daripada fitnah dan memohon agar Allah SWT memberikan kekuatan kepada pimpinan Kerajaan Negeri Kelantan untuk terus mentadbir negeri ini dengan penuh dedikasi dan tanggungjawab.

Sekian Terima Kasih.

HAJI WAN ROSLAN WAN HAMAT
Setiausaha Politik Kepada YAB Menteri Besar Kelantan

Trafik Sesak Di Lembah Klang, Banjir Landa Beberapa Kawasan

Posted: 19 Sep 2016 07:29 AM PDT

MSTAR ONLINE
 
 
 
 
PETALING JAYA: Hari pertama pelajar kembali ke sekolah selepas cuti selama seminggu menyaksikan penduduk sekitar Lembah Klang berdepan kesesakan lalu lintas pada awal pagi terutamanya di Lebuh Raya Damansara Puchong (LDP).

Pada awal pagi Isnin, trafik Star Media Radio melaporkan beberapa kawasan dilanda hujan yang memberi amaran awal bakal berlakunya kesesakan di beberapa laluan utama.

Keadaan trafik di LDP sesak dari Bandar Sri Damansara ke Taman Tun Dr Ismail dan Petaling Jaya.

Pegawai mengesahkan kerja penurapan jalan berhampiran tol Penchala dan Damansara Perdana menyebabkan lorong kiri terhalang.

Trafik Star Media Radio berkata kesesakan di LDP turut menjejaskan laluan di MRR2, dari Taman Metropolitan Kepong dan Jalan Kuala Selangor dari Stesen KTM Sungai Buloh.

Trafik di NKVE dilaporkan bergerak perlahan antara tol Damansara dan Kayu Ara serta Jalan Loke Yew antara Taman Miharja dan Jalan Kinabalu.

"Trafik sesak di sepanjang Jalan Kuching dari Selayang menuju persimpangan Sultan Ismail," kata trafik Star Media Radio di laman Twitternya kira-kira pukul 8.19 pagi.

Di KLANG, hujan lebat pada pagi Isnin menyebabkan beberapa kawasan dilanda banjir terutamanya dekat stesen KTM Pelabuhan Klang.

Paras air naik setinggi 20 sm dekat stesen dan beberapa kawasan laluan masuk ke terminat feri Southpoint.

Menurut Khairul Nizam Zam, seorang anggota Rela yang ditempatkan di terminal itu, hujan turun sejak pukul 5.30 pagi.

"Air meningkat dengan cepat dan menenggelamkan laluan masuk dalam masa 15 minit," katanya.

Ikut hierarki dan tradisi PAS, MB Kelantan pengganti Haron Din

Posted: 19 Sep 2016 07:15 AM PDT

 
Sehingga hari ini, tiada orang yang melanggar hierarki Majlis Syura Ulama PAS.
 
 
 
ahmad-yakob_pas_6001


Berita pemergian Datuk Dr Haron Din, semalam, mengejutkan umat Islam di negara ini.

Tatkala ahli dan pemimpin PAS bersedih dan terkesan dengan pemergian Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, kini mereka sekali lagi kehilangan tongkat kepimpinan murabbi ummah.

Ratusan ucapan takziah serta doa mengiringi pemergian Haron yang meninggal dunia di Hospital Stanford University, San Francisco, Amerika Syarikat akibat komplikasi jantung.

Bagaimanapun, perjuangan Haron tidak terhenti di situ, sebaliknya akan disambung pemimpin seterusnya, malah ada pengganti yang akan memegang jawatan tertinggi dalam PAS itu.

Hierarki jadi tradisi PAS

Mengimbau sejarah PAS yang dipimpin Mursyidul Am PAS pertama, Yusof Rawa sehingga Haron, ia menyaksikan kekosongan jawatan itu akan diisi timbalan mursyidul am.

Dalam situasi ini, mengikut amalan dan tradisi PAS, Datuk Ahmad Yakob yang merupakan timbalan mursyidul am sepatutnya menerima baton perjuangan daripada Haron.

Perkara ini diakui anak sulung Yusof, Datuk Dr Mujahid yang berkata, mengikut hierarki parti, timbalan akan dilantik ke jawatan mursyidul am PAS.

"Dulu Yusof Rawa menjadi mursyidul am, kemudian diganti timbalannya, iaitu Nik Aziz. Apabila Nik Aziz pergi, timbalannya pada waktu itu adalah Haron.

"Jadi, apabila meninggalnya Haron, maka secara hierarki, timbalannya Ahmad Yakob akan menjadi mursyidul am," katanya kepada FMT.

Pelantikan secara hierarki hanyalah amalan kerana tiada klausa atau fasal khusus dalam perlembagaan parti Islam itu yang menyatakan timbalan akan memangku jawatan berkenaan, jika mursyidul am tiada.

Apa yang diperuntukkan hanyalah ketiadaan mursyidul am untuk mempengerusikan mesyuarat, maka timbalan boleh menggantikan beliau mempengerusikan mesyuarat.

Mengikut Fasal 8(6) Perlembagaan PAS, ketua Majlis Syura Ulama yang dikenali sebagai mursyidul am dan seorang timbalannya yang dikenali sebagai timbalan mursyidul am hendaklah dipilih di dalam dan dengan persetujuan mesyuarat Majlis Syura Ulama daripada kalangan ahlinya dan akan memegang jawatan itu selama lima tahun dengan syarat, dia boleh berhenti sebelum cukup tempoh tersebut dan diberhentikan dengan persetujuan dua pertiga daripada ahli Majlis Syura Ulama itu dan boleh diperbaharui pelantikannya setelah tamat tempoh dia memegang jawatan itu.

Bagaimanapun, Mujahid yang kini bersama Parti Amanah Negara (Amanah) berkata, sehingga hari ini, masih tiada orang yang melanggar hierarki Majlis Syura Ulama PAS.

"Setakat ini, tiada lagi yang melompat dan masih mengikuti 'rank'. Kalau ikut amalan begitu, kita faham dia (Ahmad) akan jadi mursyidul am," katanya.

Ahli Parlimen Parit Buntar itu juga tidak menolak kemungkinan presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilantik sebagai mursyidul am PAS, memandangkan Yusof pernah memegang dua jawatan sebelum melepaskan jawatan presiden.

Sekali lagi dalam Perlembagaan PAS tidak dinyatakan secara khusus kriteria untuk melantik mursyidul am PAS.

Fasal 8(6) Perlembagaan PAS sebaliknya hanya menyatakan ketua Majlis Syura Ulama yang dikenali sebagai mursyidul am dan seorang timbalannya yang dikenali sebagai timbalan mursyidul am hendaklah dipilih dalam dan dengan persetujuan mesyuarat Majlis Syura Ulama tersebut daripada kalangan ahlinya dan akan memegang jawatan itu selama lima tahun.

Pengganti Ahmad Yakob jadi teka-teki

Isu kedudukan mursyidul am PAS dalam Majlis Syura Ulama PAS tidak selesai setakat ini sahaja. Jika Ahmad meneruskan tradisi parti, maka Majlis Syura Ulama harus mencari penggantinya.

Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz, Nasrudin Hassan, Datuk Nik Mohamad Amar Abdullah serta Idris Ahmad mungkin terlepas jawatan timbalan mursyidul am PAS memandangkan mereka masih muda.

Manakala beberapa nama besar dalam parti Islam itu seperti Datuk Dr Mahfodz Mohamed dan Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh lebih sesuai dilantik meneruskan tradisi kepimpinan ulama, memandangkan mereka ialah ahli tertinggi Dewan Ulama PAS Pusat.

Perkara ini turut dipersetujui pensyarah undang-undang Universiti Malaya, Dr Azmi Sharom yang percaya PAS akan terus memilih individu mempunyai karakter dan sifat seperti Haron untuk jawatan tertinggi itu.

"Jika mereka (Majlis Syura Ulama) hendak cari orang seperti Haron, kena cari yang bersifat konservatif, bukannya seseorang yang bersifat progresif," katanya.

Unesco Tarik Balik Anugerah Kepada Permata

Posted: 19 Sep 2016 07:15 AM PDTMSTAR ONLINE
 
 PETALING JAYA: Satu anugerah oleh Pertubuhan Pendidikan, Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa Bersatu (Unesco) untuk mengiktiraf program Permata dalam satu majlis yang diadakan sempena Persidangan Agung ke-71 Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) di New York telah ditarik balik.

The New York Times melaporkan satu laporan dari Tudor Parfitt pada Ahad yang mengesahkan anugerah itu telah ditarik balik.

Menurut kenyataan itu, pelbagai persoalan dibangkitkan mengenai sumber dana Permata dan walaupun penganjur acara tidak menyedari wujud sebarang salah laku tertentu, mereka tiada masa untuk memeriksa persatuan itu.

Acara itu sepatutnya diadakan di Muzium Kesenian Metropolitan, New York.

Terdahulu Bernama melaporkan isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor dipilih untuk menerima anugerah 'Lead by Example' oleh Unesco.

Anugerah itu akan disampaikan pada majlis Penghormatan Kepada Wira-wira Dalam Kempen Global Menentang Keganasan pada 22 September ini.

Pengiktirafan itu diberikan atas usaha dan sumbangan Rosmah dalam membangunkan potensi kanak-kanak, terutama di bawah Program Permata.

Sambut atlet paralimpik jangan hangat tahi ayam

Posted: 19 Sep 2016 07:09 AM PDT

 
Atlet paralimpik sebenarnya sudah lama menempa nama di pentas antarabangsa tetapi tidak menerima penghargaan.


Abdul Latif Romly


Walaupun sekadar mendapat 30% elaun berbanding atlet Olimpik normal, atlet paralimpik negara tidak hanya memberi 30% usaha untuk mengharumkan nama Malaysia di persada antarabangsa.

Sebaliknya, mereka mencurahkan 100% kudrat sehingga berjaya menghadiahkan pingat emas kepada Malaysia untuk mengakhiri kemarau emas negara sejak 1956.

Bukan satu, tetapi 3 pingat emas disumbangkan atlet paralimpik hanya dalam tempoh 24 jam, serta satu pingat gangsa.

Berbanding harapan menggunung kepada atlet Olimpik negara ke Rio de Janeiro sehingga menyebabkan ada di antara mereka tertekan, atlet kelainan upaya sekadar mendapat layanan dingin daripada kerajaan, media dan rakyat.

Atlet paralimpik seperti Mohamad Ridzuan Mohamad Puzi, Muhammad Ziyad Zolkefli dan Abdul Latif Romly sebenarnya sudah lama menempa nama di pentas antarabangsa kerana pernah memenangi pingat di pelbagai kejohanan bertaraf dunia sebelum ini.

Malah, Latif berjaya menewaskan atlet normal untuk meraih pingat emas dan memecahkan rekod dunia menerusi lompatan 7.46m, pada Sukma ke-18 di Sarawak, Julai lalu.

Pun begitu, mereka langsung tidak dihargai dan masih mendapat layanan berat sebelah walaupun di tanah air sendiri.

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin baru-baru ini berkata Lembaga Majlis Sukan Negara (MSN) cuba menolak cadangannya menaikkan elaun atlet paralimpik supaya ia sama dengan atlet normal.

Pelbagai alasan diberikan, termasuk tidak banyak penyertaan, mudah untuk menang, sukan paralimpik masih baharu dan terlalu banyak kategori acara.

Mujurlah menteri muda itu tidak berputus asa dan berusaha memperjuangkan kebajikan serta layanan sama rata buat atlet paralimpik, 3 tahun lalu.

Hari ini, terbukti perjuangan Khairy tidak sia-sia apabila 3 daripada atlet itu berjaya menaiki podium dan buat julung kalinya dalam sejarah Malaysia, lagu Negaraku berkumandang di temasya sukan terbesar di dunia itu.

Layanan dan tumpuan yang diberikan kepada atlet paralimpik serta bekas atlet ketika ini perlu ditambah baik, bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam, kerana mereka perlu mengatasi kekurangan dalam diri dan berusaha lebih keras berbanding atlet normal untuk bersaing dengan lawan dari seluruh dunia bagi melayakkan diri ke Sukan Paralimpik.

Bagi atlet paralimpik yang kurang bernasib baik dalam misi pemburuan pingat di Sukan Paralimpik, janganlah berputus asa kerana peluang sentiasa terbuka kepada anda yang tetap menjadi wira kebanggaan negara dan seluruh rakyat Malaysia.

Tahniah juga kepada jurulatih dan ibu bapa yang memainkan peranan penting atas latihan, didikan serta keyakinan terhadap anak luar biasa mereka sehingga berjaya menggapai kejayaan sekarang.

Diharapkan pencapaian mereka di Rio de Janeiro dapat membuka mata kerajaan, guru dan ibu bapa khasnya dalam membangunkan bakat anak kelainan upaya menjadi atlet paralimpik.

KJ beri keterangan dalam saman RM100 juta Anwar

Posted: 19 Sep 2016 07:04 AM PDT

 
Menteri belia dan sukan menafikan beliau membayangkan sebarang sindiran seksual dalam ceramahnya pada 2008.


KJ-anwar


KUALA LUMPUR: Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin di Mahkamah Tinggi hari ini memberi keterangan di kandang saksi dalam kes tuntutan saman RM100 juta terhadapnya yang difailkan bekas ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Khairy atau turut dikenali dengan gelaran KJ, tenang sepanjang memberi keterangan dan menjawab soalan balas daripada 2 peguam yang mewakili Anwar, iaitu J Leela dan Latheefa Koya.

Leela memulakan soal balasnya dengan menekan Khairy mengapa beliau membayangkan konotasi seksual yang Anwar ialah gay di hadapan khalayak dalam satu ceramah pra pilihan raya umum 2008 menerusi kenyataannya: 'PAS main DAP ikut kiri, DAP main PAS ikut kanan, Anwar main dua-dua dari belakang'.

Bagaimanapun, Khairy menafikan beliau membayangkan sebarang sindiran seksual dalam kenyataannya.
"Sudah tentu tidak," katanya.

Khairy berkata maksud dalam kenyataan itu ialah membayangkan yang DAP, PAS boleh ditikam dari belakang oleh Anwar dan Anwar 'mempermainkan parti pembangkang'.

Khairy dalam ucapannya turut menyentuh parti pembangkang yang membentuk pakatan pembangkang bersama hanya 'kahwin mutaah' di mana pembangkang berkahwin secara sementara dengan pihak lain dengan satu tujuan.

"Saya tidak mahu menghina Syiah. Tetapi itu yang difahami secara umum. Mereka 'berkahwin' kerana mahu bekerjasama tetapi bukan untuk tujuan jangka panjang," katanya.

Leela kemudian bertanya apa maksud ucapannya; "dia kahwin satu malam, main malam tu, esok hari dia cerai" ketika merujuk kepada parti pembangkang yang bersatu sebagai pakatan pada pilihan raya umum 2008.

Leela: Terma "main malam tu" bukan ada maksud seksual?

Khairy: Parti politik tak boleh melakukan seks. Ia berbalik kepada metafora (kahwin mutaah).
Leela turut menyoal jika Khairy ada bukti yang Anwar tarik balik kenyataannya bila Khairy mendakwa Anwar 'mempermainkan parti pembangkang'.

"Bila pihak pembangkang ada kecenderungan melakukannya sebelum ini, mereka mungkin berbuat begitu sekali lagi," katanya merujuk kepada gabungan pembangkang iaitu PKR, PAS dan DAP yang dibuat pada pilihan raya umum pada 1999 dan 2004 tetapi pakatan itu gagal.

Bagaimanapun, Leela terus menekannya dengan berkata dakwaannya terhadap Anwar mengkhianati pembangkang, ialah fitnah.

Khairy menjawab:"Ini ialah kenyataan politik dan ia dibuat berdasarkan kepada komen yang adil."
Pada 7 Mac 2008, Anwar memfailkan saman terhadap Khairy dengan mendakwa defendan, ketika itu naib ketua Pemuda Umno, mengeluarkan kata-kata berunsur fitnah dan menyebabkan klip video bertajuk 'Anwar and Kin No Threat', dimuat naik dalam beberapa laman web, termasuk Malaysiakini.com.
Anwar memohon RM100 juta dalam ganti rugi teruk dan teladan, selain relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Khairy, dalam pernyataan pembelaannya yang difailkan pada 8 Oktober 2010, berkata beliau bersandar kepada pembelaan justifikasi dan perlindungan bersyarat.

Beliau berkata sebagai naib ketua Pemuda Umno, beliau mempunyai tanggungjawab perundangan, moral dan sosial kepada masyarakat dan orang Melayu, dan orang awam mempunyai kepentingan yang sah yang bersamaan dalam penerimaan maklumat berkaitan perkara dalam perbincangan yang memberi kesan kepada sosial, ekonomi dan politik.

Perbicaraan bersambung esok di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Azizul Azmi Adnan.

SPRM buru bekas pengurus agensi kerajaan di Sabah gelapkan RM9 juta

Posted: 19 Sep 2016 06:58 AM PDT

 
Bekas pengurus besar itu pernah disiasat selepas SPRM menerima maklumat daripada orang awam pada 2014.


sprm-sabah


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang mengesan seorang bekas pengurus besar sebuah agensi kerajaan di Sabah kerana disyaki terlibat dalam kes pengubahan wang haram melibatkan kira-kira RM9 juta.

Menurut sumber, ia susulan daripada siasatan sebelum ini yang mana suspek pernah disiasat selepas SPRM menerima maklumat daripada orang awam pada 2014.

"SPRM mendapati wujudnya unsur rasuah yang menjurus kepada pengubahan wang haram melibatkan lebih kurang RM9 juta setelah menjalankan siasatan secara berterusan dan terperinci.

"Berdasarkan hasil siasatan, suspek dipercayai meluluskan pembayaran tersebut kepada sebuah syarikat kelapa sawit kononnya sebagai pampasan selepas kerajaan negeri meluluskan tanah tersebut kepada sebuah agensi kerajaan untuk tujuan pembangunan komersial," katanya.

Menurut sumber, selepas kerajaan negeri Sabah meluluskan tanah tersebut kepada agensi kerajaan berkenaan, pemilik syarikat berkenaan mengemukakan permohonan pampasan bernilai RM9 juta merangkumi kos tanaman sawit dan nilai tanah yang dimiliki kerajaan negeri Sabah daripada bekas pengurus itu, sedangkan tanah ladang kelapa sawit milik kerajaan itu diusahakan tanpa kelulusan.
SPRM akan turut menahan pemilik syarikat kelapa sawit tersebut atas kesalahan bersubahat dengan bekas pengurus terbabit untuk membuat tuntutan palsu.

Hadi bersemuka dengan Persatuan Hokkien Malaysia

Posted: 19 Sep 2016 12:09 AM PDT

Abdul Hadi mengadakan pertemuan bersama Persekutuan Persatuan Hokkien Malaysia. –Foto Facebook Datuk Seri Abdul Hadi Awang


SHAH ALAM - Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini mengadakan pertemuan bersama Persekutuan Persatuan Hokkien Malaysia sepertimana yang dijadualkan bagi memberi penerangan mengenai Rang Undang-Undang Persendirian untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (bidang kuasa jenayah, Akta Mahkamah Syariah (bidang kuasa jenayah) 1965 (Akta 355).

Dalam pertemuan itu, Abdul Hadi memberi penerangan terperinci mengenai perihal undang-undang tersebut.

Mengulangi pendirian yang sama, Abdul Hadi berkata Pindaan Akta 355  berkenaan hanya akan melibatkan orang Islam di negara ini, yang mana ia tidak akan melibatkan golongan bukan Islam.

"Dalam Perlembagaan Persekutuan menyebut undang-undang Islam di Malaysia ini hanya untuk orang Islam sahaja, mahkamah syariah tidak boleh menghukum penganut agama lain.

"Apa yang berlaku hari ini ialah orang Islam tidak boleh menjalankan undang-undang mereka sendiri dalam perkara berkaitan jenayah...jadi sekarang ini kita hanya mahu mengangkat kedudukan mahkamah syariah yang mana tarafnya lebih rendah daripada mahkamah rendah, " katanya di bangunan Persekutuan Persatuan Hokkien Malaysia di sini hari ini.

[ARTIKEL BERKAITAN: Dialog Persatuan Hokkien-Pas minggu depan]

Terdahulu pertemuan itu, diadakan susulan tindakan Persatuan Hokkien Malaysia melancarkan kempen mengumpul sejuta tandatangan daripada rakyat bagi menentang rang undang-undang persendirian tersebut.

Ujarnya lagi, oleh itu tiada sebab kenapa Pindaan Akta 355 ini perlu ditentang kerana ia hanya melibatkan orang Islam.

"Kita mendesak agar Ahli Parlimen seramai 125 orang menyokong cadangan ini, bukan Islam terpulang, kami tiada masalah dengan bukan Islam, cuma sekarang kami sedang bergelut dengan orang Islam sahaja, Pindaan Akta 355 tiada sebab bagi pihak lain untuk menentang kerana ia berkait dengan orang Islam sahaja, Orang bukan Islam akan terpelihara kerana ia sudah dijamin dalam Perlembagaan," katanya lagi.


Cuepacs: Orang malas sahaja sokong kerja 6 jam

Posted: 19 Sep 2016 12:03 AM PDT

 
Cupeacs berkata cadangan itu juga boleh menjejaskan pendapatan mereka yang dibayar gaji mengikut jam.


azih-muda-cuepacs-1


GEORGE TOWN: Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) tidak menyokong cadangan pengurangan waktu bekerja kepada 6 jam sehari.

Presidennya Datuk Azih Muda berkata, mereka yang bersetuju dengan cadangan untuk mengurangkan waktu kerja daripada 8 jam sekarang kepada 6 jam hanyalah mereka yang malas.

"Tiada siapa yang bekerja 8 jam secara berterusan. Pekerja keluar untuk waktu rehat minum kopi atau keluar untuk mengambil anak pulang dari sekolah dan lain-lain. Oleh itu, Cuepacs membantah idea tersebut," katanya pada sidang media selepas merasmikan mesyuarat Kesatuan Anggota KEMAS semalam.

Idea waktu bekerja selama 6 jam sehari dicadangkan oleh Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC).

Azih juga berkata beliau khuatir jika waktu bekerja selama enam jam itu dilaksanakan, ia akan menjejaskan pekerja yang dibayar mengikut jam kerana gaji mereka menjadi lebih rendah terutama dengan kos sara hidup yang semakin mahal.

"Kami berharap kerajaan akan mengkaji dengan teliti perkara itu dan juga berharap waktu kerja tidak dikurangkan tetapi gaji dinaikkan," katanya.

Sementara itu, Azih berkata, Cuepacs juga berharap Kementerian Kewangan akan memansuhkan kontrak jangka pendek kerana ia menindas pekerja kerana mereka tidak layak untuk menikmati faedah seperti caruman Perkeso dan Kumpulan Wang Simpanan (KWSP).

Azih berkata Cuepacs menerima banyak aduan daripada pekerja dan berpendapat bahawa ia tidak adil untuk mereka.

"Kami berharap kontrak pekerja ditandatangani untuk minimum dua tahun dan ke atas bagi memastikan kebajikan mereka dan berharap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan mengambil kira pandangan ini semasa pembentangan bajet akan datang," katanya.

Najib dijadual membentangkan Bajet 2017 di Parlimen pada 21 Oktober dan meminta orang awam termasuk badan bukan kerajaan (NGO) dan ahli akademik mengemukakan cadangan untuk bajet.

Laksana 1 lawan 1 jika mahu bubar DUN Selangor, kata exco

Posted: 18 Sep 2016 11:49 PM PDT

 
Katanya, BN tetap akan gagal merampas Selangor jika perlawanan 1 lawan 1 dilakukan, tetapi parti pemerintah boleh menawan negeri itu jika berlaku pertembungan 3 penjuru.


iskandar


PETALING JAYA: Datuk Iskandar Abdul Samad berkata apa yang penting ketika ini ialah memastikan hanya pertembungan 1 lawan 1 berlaku dalam pilihan raya di Selangor, bukannya pertandingan 3 penjuru.

Exco kerajaan negeri Selangor itu berkata demikian ketika mengulas cadangan Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang untuk mempertimbangkan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor lebih awal bagi mengelak peta pilihan raya baharu dalam persempadanan semula.

Iskandar berkata cadangan Kit Siang itu perlu dibincangkan terlebih dulu secara terperinci sebelum sebarang keputusan diambil.

"Cadangan itu perlu dibincangkan dengan lebih terperinci sama ada pembubaran DUN lebih awal akan dibuat atau tidak. Tetapi, kalau hendak buat kena pastikan akan berlaku 1 lawan 1 terlebih dulu," katanya kepada FMT.

Kit Siang sebelum ini berkata Selangor perlu bertindak sedemikian supaya tidak perlu memakai peta pilihan raya baharu yang dicadangkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Ahli Parlimen Gelang Patah itu berkata pilihan raya negeri awal boleh menjadi pilihan, susulan cadangan persempadanan semula SPR yang "meremukkan dan menyembelih peta Selangor semata-mata untuk mengembalikan Umno di negeri itu".

Bagaimanapun, Iskandar yang juga naib presiden PAS menyanggah kenyataan Kit Siang itu dan percaya BN tidak akan dapat merampas Selangor sekiranya pertandingan 1 lawan 1 dapat dilakukan.

"Jika berlaku 1 lawan 1, BN tetap akan gagal merampas Selangor. Tetapi jika berlaku 3 penjuru, Selangor akan dapat dirampas BN," katanya.

Semalam, Pengarah Pilihan Raya PKR Nurul Izzah Anwar berlangkah langkah SPR itu "penipuan sistematik", manakala beberapa pemimpin DAP sebelum ini mempersoalkan perbezaan besar bilangan pengundi di antara sesebuah kawasan parlimen.

Cadangan SPR itu melibatkan 128 kawasan Parlimen, dan boleh dibantah kerajaan negeri, pihak berkuasa tempatan dan pengundi dalam kelompok 100 orang, sebelum 15 Oktober.

Antara kawasan terlibat termasuk Gelang Patah yang diwakili Kit Siang, yang semalam menyenaraikan 13 kawasan Parlimen dengan bilangan pengundi melebihi 100,000 orang.

BN di Selangor tewas pada pilihan raya umum 2008 dan sekali lagi gagal menawan kembali negeri terkaya di Malaysia itu pada 2013, dengan hanya menerima 12 kerusi diwakili Umno. PRU akan datang perlu diadakan pada 2018.

Mengapa polis masih belum tangkap Ali Tinju?

Posted: 18 Sep 2016 11:27 PM PDTTeo_Nie_Ching_16072013_620_412_100

 Roketkini.com


JOHOR BAHRU: Pihak polis masih tidak mengambil sebarang tindakan terhadap pemimpin Gerakan Merah Malaysia, Mohd Ali Baharom atau Ali Tinju berhubung ancamannya terhadap Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah.

Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching berkata walaupun polis tidak bersetuju dengan perhimpunan Bersih 5 yang akan datang, hak keselamatan Maria sebagai seorang rakyat Malaysia harus dipelihara.

"Beliau berhak mendapat perlindungan yang dijanjikan di bawah undang-undang, iaitu untuk hidup bebas daripada ketakutan, keganasan dan penderaan," tegasnya dalam satu kenyataan.

Menurut Penolong Setiausaha Publisiti DAP itu, sikap polis terhadap Ali Tinju adalah berbeza sama sekali dengan tindakan mereka ke atas pengkritik kerajaan yang sering ditahan dan disoal siasat dengan segera.

"Bulan lepas, 14 polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) menyerbu rumah seorang wanita hamil kerana kononnya menghina Rosmah Mansur (isteri Perdana Menteri).

"Sebelum ini pula pada bulan Julai, seorang lelaki warga emas ditahan kerana berkongsi foto dalam kumpulan WhatsApp kerana polis mendakwa beliau menghina Najib Razak," ujarnya.

Nie Ching menegaskan, jika ancaman Ali Tinju kepada Maria itu digunakan seseorang ke atas Perdana Menteri atau isterinya, dia pasti segera ditangkap oleh polis.

"Tindakan polis mendiamkan diri adalah sama dengan menggalakkan samseng seperti Ali Tinju untuk melaksanakan undang-undang dengan tangan mereka sendiri. Langsung tidak boleh dimaafkan," katanya.

Baru-baru ini, Ali yang juga bekas anggota tentera mengugut akan 'menyerang hendap' serta meminta Maria berwaspada atau beliau nanti 'tidak akan berjalan di atas muka bumi' seperti dilapor media. – Roketkini.com


Persempadanan semula SPR untuk menangkan BN, Selangor perlu buat pilihan raya awal

Posted: 18 Sep 2016 11:24 PM PDT

Lim Kit Siang

Roketkini.com


KUALA LUMPUR: Kerajaan Pakatan Harapan di Selangor perlu mempertimbangkan cadangan untuk melaksanakan pilihan raya lebih awal supaya dapat mengelakkan penggunaan pakai peta pilihan raya baru yang dicadangkan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR).

Merujuk kepada cadangan persempadanan semula oleh SPR pada Khamis lalu, Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, ia dirangka semata-mata untuk memberi kelebihan kepada UMNO dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Katanya, menawan kembali Selangor selain mengembalikan semula dua pertiga majoriti Parlimen kepada UMNO adalah antara objektif utama SPR dalam cadangan persempadanan semula tersebut.

Katanya lagi, cadangan persempadanan itu juga adalah untuk memastikan kekalahan beberapa tokoh politik seperti bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin dan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar.

Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah berkata, objektif berkenaan telah "melanggar semangat Perlembagaan" dan prinsip demokrasi "satu orang, satu undi".

"Persempadanan semula yang kelima ini mencatat sejarah kerana menjadikan jurang pengundi lebih besar daripada sebelum ini – yang jelas tidak selari dengan Perlembagaan," katanya dalam kenyataan hari ini.

Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua seperti yang dilaporkan sebelum ini mendedahkan terdapat pertambahan besar pengundi di kawasannya, Petaling Jaya Utara, berdasarkan penelitian cadangan persempadanan semula SPR itu.

Tony yang juga Setiausaha Publisiti DAP mendakwa kawasannya itu yang akan dinamakan semula sebagai "Damansara" telah mengalami peningkatan pengundi sebanyak 76.2 peratus berbanding piliharaya umum lalu, sekaligus menempatkan jumlah pengundi tertinggi di Selangor dengan 150,439 pengundi. – Roketkini.com

PKR cadang 5 perkara 'selamatkan' Malaysia

Posted: 18 Sep 2016 11:16 PM PDT


Nurul Izzah Anwar
Nurul Izzah Anwar - Foto Sinar Harian oleh SHARIFUDIN ABDUL RAHIM


SHAH ALAM - Ahli Parlimen PKR, Nurul Izzah Anwar, menyeru orang ramai bersuara demi menyelamatkan masa depan negara.

Menurutnya, masyarakat perlu memastikan suara mereka didengar selain mengetahui hak-hak mereka sebagai rakyat.

"Rakyat harus tolak proses persempadanan semula oleh SPR sehingga satu suruhanjaya sempadan berasingan dan bebas ditubuhkan selaras dengan cadangan PSC mengenai Reformasi Pilihan Raya.

"Selain itu, dapatkan maklumat penempatan mengundi anda dengan segera serta failkan aduan sekiranya dipindahkan tanpa sebab," katanya dalam satu sidang media, hari ini.

Nurul Izzah turut menekankan rakyat seharusnya mengambil maklum dan mempertahankan hak demokratik mereka dalam isu persempadanan semula ini.

Beliau turut mengajak orang ramai untuk menyokong petisyen mereka kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong untuk membetulkan tindakan SPR yang dianggap merupakan satu pengkhianatan buat negara.

Tambahnya lagi, Selangor dan PKR akan mempertimbangkan tindakan undang-undang kepada semua pihak yang terbabit.

"Tiada siapa harus bertolak ansur dengan penipuan pilihan raya yang sistematik dan tiada kompromi akan diberikan kepada mereka yang terlibat," katanya lagi.

Bersatu pecahkan undi pembangkang, BN pada PRU14

Posted: 18 Sep 2016 11:13 PM PDT

Suasana pilihan raya
Gambar hiasan


SHAH ALAM – Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) diramal akan membawa perpecahan undi Melayu bukan sahaja pada BN, namun kesan perpecahan undi itu turut dirasai pembangkang pada PRU14 nanti.

Penganalisis politik, Md Shukri Shuib berkata, kehadiran Bersatu di sisi pembangkang hanya akan menyebabkan pertambahan komponen di pihak pembangkang.

Katanya, Bersatu berkemungkinan akan mewujudkan pertandingan melebihi dua penjuru  dalam merebut kerusi pada PRU14 nanti.

"Bersatu terlalu bergantung kepada undi pembangkang yang sedia ada. Ia  sekaligus akan melenyapkan identiti Bersatu sebagai parti yang boleh berdikari dan berpengaruh.

"Bersatu juga perlu menentukan matlamat perjuangannya dalam pembangkang . Sekiranya mereka berada dalam kelompok pembangkang, bagaimanapun tidak dapat peruntukan kerusi untuk bertanding dalam PRU, objektifnya tidak akan tercapai," katanya ketika dihubungi Sinar Online, hari ini.

Kata Md Shukri, Bersatu perlu mempamerkan usaha agresif dalam memenangi hati ahli parti secara total.

Katanya, dengan melengkapkan matlamat perjuangan, Bersatu akan mampu mengekalkan kesetiaan ahli terhadap parti, selain boleh menarik lebih banyak sokongan terhadap parti itu.

"Sekiranya mereka dapat bertanding pada PRU, memang berkemungkinan akan ada lonjakan undi (daripada rakyat) kepada pembangkang.

"Bagaimanapun ia hanya akan berlaku sekiranya Bersatu benar-benar pamerkan prestasi yang baik dan kepimpinan mereka diterima oleh masyarakat," jelasnya.

Tambah Md Shukri lagi, Bersatu juga perlu mengelakkan persepsi 'parti orang merajuk' dengan menampilkan identiti dan kekuatannya yang tersendiri.

"Bersatu di kalangan orang muda, sambutannya cukup baik. Pengundi Bersatu kemungkinannya banyak di kawasan bandar. Di kawasan luar bandar Bersatu nampaknya kurang impak.

"Pengundi bandar ini bukan pengundi bersifat tradisi, mereka lebih melihat kepada perubahan yang dibawa oleh parti," katanya lagi.

Kata Md Shukri lagi, Bersatu perlu mengekalkan momentum pertambahan keahlian mencecah 500,000 sekiranya mahu parti itu dihormati oleh parti politik lain di negara ini.

Menyifatkan angka tersebut sebagai angka signifikan bagi keahlian sesebuah gerakan, kata Md Shukri, ia boleh menguatkan kredibiliti parti selain mengukuhkan kestabilan parti.


Polis yakin litar pintas punca kebakaran rumah presiden Amanah

Posted: 18 Sep 2016 11:09 PM PDT

 MALAYSIA DATELINE
 
 
Presiden Amanah Haji Mohamad Sabu tida semasa kejadianPresiden Amanah Haji Mohamad Sabu tida semasa kejadian


Siasatan awal pihak polis mendapati kemungkinan litar pintas adalah punca kejadian kebakaran rumah presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu semalam

"Kebakaran di lot 540, kampung Guar Petai, Tasek Gelugor pada lebih kurang jam 3.50 petang disyaki berpunca dari litar pintas," kata satu laporan yang dikeluarkan pihak polis.
Bomba dan orang ramai membantu padamkan kebakaranBomba dan orang ramai membantu padamkan kebakaranLaporan awal tentang kejadian itu diterima daripada Kostabel 188399 Nurfatin Abdul Aziz.

"Pihak polis yang diketuai Sarjan Ismail tiba di tempat kejadian mendapati api telah berjaya dipadamkan oleh orang ramai dan pasukan bomba," katanya.

Menurut kenyataan itu, Mohamad berada di Kuala Lumpur semasa kejadian.

"Anak-anak beliau yang tinggal di rumah tersebut pergi kenduri di Kepala Batas.

"Kebakaran berlaku di salah satu bilik di rumah tersebut.

"Tiada kemalangan jiwa atau kecederaan dalam insiden ini," kata laporan itu.

Persempadanan semula paling teruk, kata ahli parlimen

Posted: 18 Sep 2016 11:05 PM PDT

BORHAN AHMAD
 
 
Garrymandaring yang asal... susun sempadan untuk kepentingan diri.Garrymandaring yang asal... susun sempadan untuk kepentingan diri.Cadangan persempadanan semula yang dipamerkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sekarang disifatkan sebagai garrymandaring paling teruk dalam sejarah.

Garrymandering adalah satu proses penyusunan kawasan pilihan raya untuk menguntungkan sesetengah pihak atau parti dengan cara mengubahsuai kawasan sempadannya.

Ketua parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, SPR perlu memberikan penjelasan penuh kenapa cadangan ini sangat tidak wajar dan adil kepada prinsip 'satu pengundi, satu undi, satu nilai' berbanding dengan persempadanan sebelum ini.

Dengan Damansara di Selangor dicadangkan sebagai kawasan paling besar pengundi iaitu 150,439, ia 218% lebih esar dari kota setiap parlimen iaitu 68,814 pengundi.

Selain Damansara, Kit Siang menamakan 13 super parlimen di negara ini apabila setiap satu mempunyai lebih dari 100,000 pengundi, terlalu jauh berbanding kota 68,814 pengundi secara purata setiap parlimen.


Persempadanan semula 2016 paling teruk, kata Lim Kit Siang.Persempadanan semula 2016 paling teruk, kata Lim Kit Siang.

Kawasan dengan jumlah pengundi paling ramai.

Damansara 150,439
Bangi 146,168
Klang 141,275
Petaling Jaya 129,363
Subang 128,330
Gelang Patah 112,081
Kota Raja 121,126
Pasir Gudang 108,156
Kota Melaka 105,067
Kuala Terengganu 101,875
Sungai Petani 101,829
Tumpat 101,318
Kapar 100,456

Amanah tidak akan melutut, tolak politik siku dan lutut

Posted: 18 Sep 2016 11:02 PM PDT

ARIF ATAN
 
 
Shazni Munir Shazni Munir Pemuda Amanah Nasional menyifatkan mereka tidak akan mudah melutut atau berputus asa dalam memposisikan parti itu sebagai wadah perjuangan Islam di negara ini.

Naib Ketuanya, Shazni Munir Mohd Ithnin berkata, Amanah dalam konteks lebih besar berjuang dengan visi untuk merealisasikan konsep Islam sebagai Rahmatan Lil Alamin.

Mengulas dakwaan kononnya Amanah akan melutut mengiktiraf kekuatan Pas seperti disebutkan Presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, beliau berkata, kenyataan itu tidak berfaedah kepada rakyat.

"Apa manfaatnya kepada rakyat dengan kata-kata angkuh begitu?

"Sejujurnya kita ingin katakan bahawa tugas kita jauh lebih besar daripada melayan 'ahli nujum politik' seperti itu," tegasnya ketika dihubungi Malaysia Dateline.

Menurutnya, kenyataan berbaur bongkak itu juga secara tidak langsung menggambarkan hilangnya iltizam politik dalam membantu agenda perubahan yang lebih sejahtera kepada rakyat.

"Dengarlah suara perubahan yang diingini rakyat. Bukan dengan lontaran kasar yang akhirnya mengundang jelik anak muda kepada politik Islam," ujarnya.

Mengulas lanjut ulang tahun pertama penubuhan Amanah pada bulan ini, Shazni berkata, parti itu sama sekali tidak mengamalkan politik samseng sebaliknya sentiasa berusaha memperjuangkan hak dan keadilan segenap lapisan rakyat.

"Amanah akan sentiasa memastikan setiap langkah politik yang diambil menyantuni keseluruhan sisi hidup rakyat.

"Kita juga tidak bersikap mementingkan diri sendiri, apatah lagi ingin 'melututsikukan' mana-mana pihak," tegas Shazni lagi yang juga Pengarah Mobilisasi Pemuda Amanah Nasional.

Dua ditahan hina Islam, kata KPN

Posted: 18 Sep 2016 11:00 PM PDT

 ARIF ATAN
 
 
Khalid Abu Bakar 1Khalid Abu Bakar 1
 
Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan dua individu ditahan kerana dikatakan menghina Islam di akaun Facebook. 
 
Khalid dalam akaun Twitter beliau hari ini memberitahu mereka yang ditahan di Selangor dan Perak membuat catatan berkenaan ekoran kematian Mursyidul Am Pas, Allahyarham Datuk Dr Haron Din.
 
"Syabas, JSJK (Jabatan Siasatan Jenayah Komersial) @PDRM tangkap 2 orang, 1 di Ipoh dan 1 Shah Alam buat posting di FB hina agama Islam berkaitan kematian Dato Harun Din...," ujarnya dalam Twitter.
 
Haron Din, 76, meninggal dunia di San Francisco, Amerika Syarikat akibat komplikasi jantung pada 16 September lalu.
 
Tindakan polis ini adalah kali pertama dilakukan ketika ramai pihak tidak puas hati dengan reaksi sinis dan menyindir bukan Melayu terhadap pemergian tokoh Pas itu.
 
 

Banjir di utara, barat Selangor pagi ini

Posted: 18 Sep 2016 10:58 PM PDT

ARIF ATAN
 
 
 Amaran supaya penduduk terlibat supaya berwaspada sehingga Rabu ini turut tersebar di media sosial. Amaran supaya penduduk terlibat supaya berwaspada sehingga Rabu ini turut tersebar di media sosial.

Pagi pertama hari bekerja selepas cuti panjang bagi sebahagian penduduk di utara dan barat Selangor hari ini dikejutkan dengan fenomena limpahan air pasang besar.

Beberapa foto yang tersebar di media sosial menunjukkan kawasan di pekan Tanjong Karang dan jalan raya berhampiran Pantai Remis, Jeram di Kuala Selangor digenangi air laut.

Difahamkan fenomena air pasang besar kali ini adalah luar biasa dengan ketinggian mencecah 5.5 meter sehingga menenggelamkan jeti.

Dalam hal berkaitan, mesej berkaitan fenomena air pasang besar yang didakwa daripada pihak Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) mulai tersebar di media sosial.

Mesej tersebut mengingatkan semua penduduk di kawasan terbabit supaya berwaspada terhadap fenomena yang berkaitan dengan daya tarikan graviti bulan sehingga memberi kesan terhadap paras air laut di bumi itu.

Turut disertakan jadual jangkaan fenomena tersebut bermula daripada 18 hingga 21 September dengan bacaan purata setinggi 5.45 meter.

Sementara itu, semakan Malaysia Dateline di laman web Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM) mendapati bacaan air pasang di stesen Pelabuhan Klang diramalkan mencecah ketinggian 4.78 meter pada 6.40 pagi tadi.

Dalam hal berkaitan sumber dari Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) memberitahu bantuan bencana alam nelayan sedang dipertimbangkan ekoran fenomena ini.

Akhir tahun lalu, Kuala Selangor menyaksikan bencana banjir terburuk pernah melanda dalam tempoh lima tahun.

Ribuan penduduk di kawasan itu terjejas dengan air bah mengambil masa hampir dua minggu untuk surut.

Pegawai Daerah Kuala Selangor, Shamsul Shahril Badlisza Mohd. Noor sebelum ini dilaporkan akan mengambil tindakan antaranya menaik taraf sistem perparitan dan kolam takungan bagi mengelak banjir berulang.

Keadaan pagi tadi di sekitar Pantai Remis, Jeram di Kuala Selangor dan Pekan Tanjung Karang. Fenomena air pasang besar kali ini disifatkan penduduk setempat sebagai luar biasa.Keadaan pagi tadi di sekitar Pantai Remis, Jeram di Kuala Selangor dan Pekan Tanjung Karang. Fenomena air pasang besar kali ini disifatkan penduduk setempat sebagai luar biasa.


Projek rumah Gen 2 terbengkalai, Anak minta penjelasan Felda

Posted: 18 Sep 2016 10:53 PM PDT

ARIF ATAN
Mazlan menunjukkan sebahagian daripada 539 unit rumah Gen 2 di Felda  Papan Timur, Kota Tinggi Johor yang terbengkalai sejak lima bulan lalu.Mazlan menunjukkan sebahagian daripada 539 unit rumah Gen 2 di Felda Papan Timur, Kota Tinggi Johor yang terbengkalai sejak lima bulan lalu.
Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan(ANAK) meminta penjelasan Felda berhubung projek Perumahan Generasi Kedua (Gen 2) di Felda Papan Timur, Kota Tinggi Johor yang terbengkalai sejak lima bulan lalu.

Presidennya, Mazlan Aliman berkata, projek rumah teres setingkat sebanyak 539 unit itu difahamkan mula dibina lebih tiga tahun lalu melalui pemaju, Felda Engineering Services Sdn Bhd dengan menempatkan lebih 100 pekerja kontrak.

"Kini, projek terhenti lebih kurang lima bulan. Yang tinggal, seorang pengawal keselamatan dan tiga pekerja dengan upah harian.

"Masih ada staf di bawah Felda Engineering, tetapi tidak dipastikan, apa tugasan mereka," ujarnya berdasarkan tinjauan ke tapak projek tersebut baru-baru ini.

Sehubungan itu, beliau meminta penjelasan Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad berhubung status terkini projek berkenaan.

"Berapakah yang telah dibelanjakan? Adakah ia termasuk projek sakit seperti kenyataan beliau di media baru-baru ini?

Walaupun Felda bertindak sebagai pemaju tetapi papan projek memaklumkan sebagai projek kerajaan BN.Walaupun Felda bertindak sebagai pemaju tetapi papan projek memaklumkan sebagai projek kerajaan BN.


"ANAK dimaklumkan, ada lagi projek terbengkalai seumpamanya di Felda lain. Apa masalahnya?

"Bukankah seperti diumum oleh Perdana Menteri dalam bajet tahunan, ia projek Kerajaan Persekutuan?" soalnya.

Mengulas lanjut, Mazlan yang juga Ahli Jawatankuasa Amanah Nasional turut mempersoalkan kewajaran Felda berbelanja sebanyak RM400 juta hingga RM600 juta untuk menjadi pemaju perumahan.

"Padahal, Felda sendiri mempunyai beban kewangan yang sama sama kita maklumi, ekoran penyenaraian FGV (Felda Global Ventures Holdings Bhd) di Bursa Malaysia," bidasnya.

Menurut beliau, situasi projek perumahan untuk generasi kedua Felda yang terbengkalai itu amat menyedihkan memandangkan anak peneroka sedia berkorban untuk menetap di Felda sebagai pelapis ibu bapa mereka yang telah meninggal dunia atau uzur.

"Harapan mereka untuk mendapat kediaman selesa tidak menjadi kenyataan," ujarnya.

Mazlan juga mendedahkan satu lagi contoh projek yang mengalami nasib sama membabitkan 360 unit rumah di Felda Sungai Sibol dalam Parlimen Tenggara dengan kos RM45 juta.

Walaupun telah siap lebih setahun lalu, ujarnya, tetapi masih belum diduduki.

"Jika seunit berharga RM125,000, adakah ia mampu dibeli anak peneroka tempatan yang berpendapatan rendah tapi amat memerlukan?

"Jika di subsidikan dengan harga RM90,000 seperti di umumkan kerajaan, siapa yang akan menanggung beban, sedangkan ia projek Felda?" soalnya lagi.

Sehubungan itu, tegas beliau, pihaknya tidak bersetuju Felda terbabit sebagai pemaju perumahan kerana bukan sahaja melibatkan soal kepakaran dan pengalaman bahkan paling utama kemampuan kewangan Felda itu sendiri.

"Felda harus menjadi agensi yang sifatnya sebagai perantara atau orang tengah yang berunding dengan kerajaan pusat dan kerajaan negeri demi memastikan impian anak-anak peneroka yang susah untuk memiliki kediaman sendiri menjadi realiti," tegas Mazlan lagi kepada Malaysia Dateline hari ini.

Pinjaman belum lulus 

Anak menggesa Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad menjelaskan status ribuan rumah Gen 2 yang terhenti di tengah jalan tanpa sebab munasabah. Anak menggesa Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad menjelaskan status ribuan rumah Gen 2 yang terhenti di tengah jalan tanpa sebab munasabah.
Isa  pada 29 Ogos lalu dilapor menafikan Felda tidak mempunyai wang untuk melaksanakan pembinaan rumah generasi kedua.

Sebaliknya, pemimpin veteran Umno itu memberitahu projek berkenaan diberhentikan sementara kerana pinjaman bank yang belum diluluskan.

"Tetapi takkanlah semuanya hendak gunakan duit Felda? Mesti gunakan pinjaman juga," ujarnya dan memberitahu rumah tersebut dapat disiapkan pada April atau Mei tahun depan apabila pinjaman itu diluluskan pada akhir Ogos lalu.

Menurut Isa lagi, Felda telah berbelanja sebanyak RM500 juta bagi tujuan projek kediaman Gen 2 dengan rumah jenis pertama yang berharga RM90,000 seunit mencecah kos kira-kira RM1.6 bilion.Tiada rakyat Malaysia dilaporkan cedera dalam letupan di New York

Posted: 18 Sep 2016 05:21 PM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Tiada rakyat Malaysia dilaporkan cedera dalam insiden letupan di 135 West 23rd Street, Chelsea di New York pada Sabtu.  
 
Wisma Putra dalam kenyataan hari ini berkata sehingga kini seramai 29 orang dilaporkan cedera dalam letupan yang berlaku pada 8.30 malam itu.
 
"Tiada warganegara Malaysia dilaporkan terlibat dalam insiden ini.
 
"Pihak berkuasa tempatan sedang menjalankan siasatan bagi mengenal pasti punca kejadian," kata kenyataan itu. 
 
Menurut kenyataan itu, Wisma Putra akan terus memantau perkembangan berhubung insiden itu dari semasa ke semasa.
 
Selain itu, warganegara Malaysia yang berada di sekitar New York yang memerlukan bantuan konsular boleh berhubung secara terus dengan Konsulat Jeneral Malaysia di New York.
 
Orang ramai boleh menghubungi Konsulat Jeneral Malaysia di New York melalui e-mel di mwnewyorkcg@kln.gov.my atau menghubungi +1(212) 490 2722/23. 
 
Mereka juga boleh menghubungi Wisma Putra di talian 03-8887 4570 (24 jam).