Followers

Nuffnang

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:47 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


DENDA $8000 JIKA ISTERI HALANG POLIGAMI

Posted: 14 Sep 2016 12:24 AM PDT

Mahkamah Syariah Brunei Darussalam

1. Bab94(1) - hamil luar nikah - hukuman bgi yg brkahwin denda tdk mlebihi $8000: pnjara tdk mlebihi 2th/kdua2nya. Bgi blum khwin denda tdk mlebihi $4000 tdk mlebihi pnjara 1 th/ kdua2nya

2. Bab94(5) - llaki yg mnghamilkn prmpuan islam dluar nikah - denda tdk mlebihi $8000 pnjara tdk mlebihi 2th

3. Bab194 - tdk smbyng jumaat - dnda $200(ksalahan 1), dnda $300 (ksalahan 2), dnda $1000 (ksalahan 3/brikutnya)

4. Bab195 - tdk mnghormati bln ramadhan - denda $4000, pnjara 1th/kdua2nya

5. Bab196 - ksalahan khalwat - denda $4000 pnjara 1th/kdua2nya

6. Bab179 - prbuatan tdk sopan contoh lelaki & prempuan sma ada sdh kahwin/blum khwin yg brcumbuan d tmpat awam - dnda $2000 pnjara 6bln/ kdua2nya

7. Bab198 - lelaki yg brpakaian sprti prmpuan & brsikap sprti prmpuan/prempuan yg brpkaian sprti lelaki & brsikap sprti lelaki;(dtmpat awam) - tnpa tujuan yg munasabah: dnda $1000 pnjara 3bln/kdua2nya. tujuan yg brmoral: dnda $4000 pnjara 1th/kdua2nya - bgi yg mnyamar (krana trpaksa): tidk dknakan denda

8. Bab199 - orng yg mnghasut orng yg sdh kahwin spaya brcerai/mngingkari kwajipan suami/isteri/ank2nya & Bab200 - mnghalang orng yg sdh kahwin scra sah dripda hidup sbagai suami isteri - denda $4000 pnjara 1th/ Kdua2nya

9. Bab201 - bwa lari isteri orng islam dri tmpat tinggl suami isteri & Bab202 bwa lari ank dara orng - dnda $8000 pnjara 2th/kdua2nya

10. Bab203 - mna2 bini2 islam yg lari dri rumh - denda $1000 pnjara 3bln/kdua2nya

*11. Bab 204 - mana2 isteri islam yg melarang suami untuk berkwin lebih dri satu - dnda $8000 penjara 3th/kduanya*

12. Bab205 -mana2 suami islam yg merunding anak dara org lain- dnda $100000 pnjara 5th/kduanya


RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 10:25 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PANGKAH LAH LAGI BN !!!.. UNDI LAH LAGI BN !!!

Posted: 14 Sep 2016 06:44 PM PDT

HEBAT Najib Razak urus tadbir kewangan negara.. Hinggakan hutang KERAjaan BN dah melampaui SATU SETENGAH KALI GANDA baki Rizab Bank Negara yg tinggal skrg..

PANGKAH LAH LAGI BN !!!.. UNDI LAH LAGI BN !!!

Rakyat M'sia sememangnya kaya raya berada di landasan yang betul DAN TAK KESAH kos sara hidup tinggi akibat gara2 GST 6%, hutang negara terus meningkat, penyelewengan, rasuah terus berleluasa, korang TETAP SETIA PANGKAH BN..

BERKEMBANG TANG MANA !!.. Berkembang makin menipu ka !!..

Posted: 14 Sep 2016 06:42 PM PDT

BONGKAR !!!.. Sekali lagi kita ditipu Gabenor Bank Negara yg baru katanya hari ini ekonomi negara telah berkembang..

RUPA2NYA ekonomi negara kita TELAH SUSUT MEROSOT dlm tempoh 6 SUKU TAHUNAN BERTURUT-TURUT !!

Tahap pemikiran kepala hotak Umno;

Posted: 14 Sep 2016 06:40 PM PDT

Harap Najib cepat2 lantik spesis ini jadi menteri.

Jawab dengan ikhlas, sepanjang Najib jadi PM..

Posted: 14 Sep 2016 06:39 PM PDT

.. berikan 3 patah perkataan bila ANDA lihat wajah Najib Razak.

Syiah tetap Islam, kata mufti Pulau Pinang

Posted: 14 Sep 2016 06:32 PM PDT

Wan Salim berkata umat Islam tidak boleh mudah mengkafirkan orang lain.
Datuk-Dr-Wan-Salim-Wan-Mohd-Noor
PETALING JAYA: Aliran Syiah tetap sebahagian daripada Islam walaupun mempunyai perbezaan besar dengan aliran Sunnah, kata Mufti Pulau Pinang Datuk Dr Wan Salim Wan Mohd Noor.
"Walaupun Syiah memiliki perbezaan agak jauh, selagi cara mereka sembahyang dan menghadap kiblat sama dengan kita, mereka sebahagian daripada kita.
"Kita tidak boleh kafirkan mereka. Hadis Rasulullah pun ada sebut," katanya ketika dihubungi FMT.
Beliau merujuk hadis dari sahabat Nabi, Anas bin Malik, seperti diriwayatkan dalam kumpulan hadis Sahih Bukhari: "Rasulullah bersabda, barangsiapa solat seperti kita, menghadap kiblat seperti kita, dan memakan haiwan sembelihan seperti kita, maka dialah orang Muslim yang berada di bawah perlindungan Allah dan Rasul-Nya".
Pandangan mufti itu berbeza daripada pendirian pihak berkuasa agama di Malaysia yang menganggap Syiah menyimpang daripada Islam.
Malah, Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1996 menyatakan Syiah sebagai ajaran "sesat" dan tidak boleh diamalkan.
Wan Salim diminta mengulas masalah perbezaan fahaman di kalangan umat Islam yang turut mencorak pergolakan di Timur Tengah pada masa ini.
Minggu lalu, Islamic Rennaisance Front (IRF) menganjurkan seminar "Islam tanpa Sektarianisme" yang juga membincangkan persoalan yang sama.
Kita sibuk dengan pembahagian
Mengikut Wan Salim, sikap taksub dan amalan "takfiri" (mengkafirkan umat Islam yang berbeza pandangan) oleh pihak tertentu menyebabkan berlakunya pembunuhan sesama umat Islam.
Katanya lagi, sikap saling mengkafirkan atas perbezaan mazhab itu hanya bermanfaat kepada pihak yang mahu mengaut keuntungan daripada perpecahan umat Islam.
"Kita tidak boleh dengan mudah mengkafirkan sesama Islam. Itu hanya menguntungkan pihak yang memusuhi Islam. Mereka tidak mengira sama ada anda Sunni, Syiah atau Wahabi," katanya merujuk salah satu aliran yang menjadi ikutan rasmi di Arab Saudi.
"Kita sahaja yang sibuk dengan pembahagian sebegini."
Read More / Baca Lagi >>

Mahathir ahli pertama Bersatu

Posted: 14 Sep 2016 06:25 PM PDT

Mahathir ahli pertama BersatuBekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi ahl terawal mendaftarkan diri sebagai ahli seumur hidup parti Bersatu.
Menerusi Facebook rasmi parti itu, gambar Mahathir yang juga Pengerusi Bersatu sedang mengisi borang di muat naik.
Netizen memberi pelbagai rekasi terhadap gambar berkenaan seperti berharap usaha Mahathir itu mendapat sokongan dari rakyat.
Terdapat juga reaksi mencemuh tindakan Mahathir menubuhkan parti baharu dengan mendakwa beliau memecahbelahkan Melayu.
Selain itu beberapa gambar pemimpin Bersatu mengisi borang keahlian seumur hidup turut dimuat naik seperti presiden parti, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, Setiausaha Kerja Eksekutif, Kamarul Azman Habibur Rahman dan Srikandi parti, Anina Saaduddin.
Selain itu turut di muat naik adalah suasana orang ramai di pusat pendaftaran Bersatu di Bukit Damansara.
Sementara itu Ahli Majlis Kepimpinan Tertinggi (Pendaftaran) Bersatu, Akhramsyah Muamar Ubaidah Sanusi memaklumkan pendaftaran ahli Bersatu secara terus boleh dilakukan di Suite 2.01, Epicure, No1, Jalan Medan Setia 1, Bukit Damansara, Kuala Lumpur.
"Manakala pendaftaran secara atas talian dijangka diaktifkan pada minggu ketiga bulan September.
"Nama-nama penyelaras pendaftaran di peringkat negeri akan diumumkan dalam masa terdekat," katanya.

1 lawan 1: Pas setuju, tapi ‎sejauh mana mampu buat - Dr Mahfodz

Posted: 14 Sep 2016 06:24 PM PDT


Mahfodz Mohamed 

Pas pada asasnya setuju dengan konsep satu lawan satu  malah yakin parti pembangkang akan menang besar ia digunakan menentang BN.
Ketua Dewan Ulamak Pas, Datuk Dr Mahfodz Mohamed berkata, bagaimanapun berkata, parti itu tidak pasti sejauh mana strategi tersebut mampu direalisasikan.
"Saya ingat semua pembangkang bersetuju dan berhasrat supaya tak ada tiga penjuru. Memang kita harapkan untuk jatuhkan BN dengan satu lawan satu.
"Jika berlaku begitu (satu lawan satu) kemungkinan besar (pembangkang) akan menang. Tetapi sama ada ia akan berlaku atau tidak, itu Wallahualam," katanya kepada Sinar Harian, semalam,
Kelmarin, Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Tengku Hamzah menyatakan sekiranya  pembangkang sepakat memilih formula satu lawan satu, ia boleh mengancam kedudukan Umno.
Mengulas lanjut, Mahfodz berkata, setakat ini Pas tidak mengadakan  perbincangan mengenai perkara itu dengan mana-mana parti pembangkang yang lain.
"Cuma yang kita dah ada kerjasama ialah dengan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) dan NGO-NGO (pertubuhan bukan kerajaan). Apa yang pasti, kita tak akan buat hubungan dengan DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah).
"Yang lain-lain, termasuk Bersatu itu ada kemungkinanlah. Tetapi setakat ini lah, tak tahulah (akan datang) sebab politik ini semua boleh kalau dah sampai masanya," katanya.
Mengenai halangan untuk bekerjasama dengan DAP dan Amanah, beliau berkata, Pas menyerahkan kepada kebijaksanaan PKR untuk menentukan memandangkan parti itu mempunyai hubungan dengan kedua-dua belah pihak.
"Kalau ada keperluan kita akan bincang secara dalaman dan dengan PKR," katanya.

Perangi ekstremis perlu pendekatan baharu, kata Dr Mahathir

Posted: 14 Sep 2016 06:23 PM PDT

Tanpa ilmu pengetahuan, umat Islam tidak akan dapat bersaing dengan negara besar dunia.
mahathir-extreme
KUALA LUMPUR: Umat Islam perlu mengkaji semula pendekatan mereka mengenai Islam terutamanya dari segi kesederhanaan bagi memerangi ekstremis agama, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.
Beliau berkata mesej Islam sebenar harus diperjelaskan bagi menangani fahaman dan ideologi ekstremisme.
Selain itu, umat Islam perlu menitikberatkan ilmu pengetahuan dan bukannya menekankan kepada aspek keagamaan semata-mata kerana Islam tidak terhad kepada solat sahaja, kata Yang Dipertua Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) itu merasmikan mesyuarat agung tahunan yang ke-55 badan itu, malam semalam.
"Kita (umat Islam) tidak boleh melupakan aspek pendidikan, tanpa ilmu pengetahuan ummah tidak akan dapat bersaing dengan negara-negara besar dunia.
"Tetapi malangnya pada hari ini orang Islam lebih gemar berperang sesama sendiri dan menggunakan keganasan. Ini bukan Islam sebenar," katanya.
Mesyuarat 2 hari bermula hari ini dihadiri lebih 200 perwakilan Perkim di seluruh negara, dan pada majlis itu Mufti Perak Tan Sri Dr Harussani Zakaria dianugerahi Tokoh Pendakwah Unggul Perkim 2016 di atas usahanya mengembangkan ajaran Islam.
Turut hadir Setiausaha Agung Kehormat Perkim Tan Sri Dr Mohd Yusof Noor dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Shahidan Kassim.

Dr Mahathir tidak tahu menahu permintaan Nurul Nuha

Posted: 14 Sep 2016 06:22 PM PDT

Tun Dr Mahathir (kanan) tidak tahu Nurul Nuha (kiri) membuat kenyataan agar beliau memohon maaf secara terbuka kepada  Datuk Seri Anwar Ibrahim.Tun Dr Mahathir (kanan) tidak tahu Nurul Nuha (kiri) membuat kenyataan agar beliau memohon maaf secara terbuka kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.Tun Dr Mahathir Mohamad kelihatan terpinga-pinga ketika diajukan soalan berhubung permintaan anak kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nurul Nuha yang mahu bekas perdana menteri itu membuat permohonan maaf secara terbuka.
Malah, Dr Mahathir dipetik berkata, beliau tidak tahu tentang perkara berkenaan.
"Tak tahu," katanya ringkas kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) di ibu negara, malam tadi seperti dilapor Malaysiakini.
Semalam portal itu memetik laporan The Malay Mail Online yang melaporkan Nurul Nuha mahu Mahathir membuat permohonan maaf secara terbuka dan mengakui kesilapan lampau terhadap bapanya yang kini meringkuk di penjara.
Menurut Nurul Nuha, Mahathir mesti bertanggungjawab terhadap dakwaan rasuah dan liwat terhadap Anwar pada tahun 1998 sebelum berfikir tentang membentuk sebarang pakatan dengan PKR melalui parti barunya, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Senaman punggung: Ali Tinju gengster kampung, tidak layak cakap pasal demokrasi

Posted: 14 Sep 2016 06:20 PM PDT


Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan Datuk Seri  Khairuddin Abu Hassan membidas kenyataan Presiden Gerakan Merah Mohd Ali Baharom yang mahu mengadakan 'senaman punggung' di hadapan rumah Maria Chin Abdullah sebagai satu ugutan yang tidak  berlandaskan demokrasi.
 Beliau berkata, pemimpin gerakan baju merah itu hanya seorang penyangak dan gengster kampung yang tidak layak untuk bercakap soal demokrasi dan undang-undang.
"Penyangak dan gangster kampungan Ali Tinju berperangai macam orang yang tidak bertamadun dan kini dia nak bercakap mengenai amalan demokrasi serta keluhuran undang-undang?
"Jangan nampak samseng dia saja.. nak asyik jual nama bekas tentera untuk mengugut orang lain," tegasnya dalam satu kenyataan hari ini.
Khairuddin membuat kenyataan demikian ekoran semalam, Presiden Pertubuhan Pembela Nasib Melayu Malaysia (Gerakan Merah) yang dipimpin Ali Baharom atau lebih dikenali sebagai Ali Tinju mahu mengadakan 'senaman punggung' di hadapan kediaman Pengerusi Bersih Maria Chin Abdullah pada 19 September ini.
Maria sebelum itu mengumumkan akan menganjurkan himpunan Bersih 5 bagi tujuan bantahan persempadanan semula kawasan pilihan raya.
Ali Baharom dan kumpulan gerakan merahnya ketika mengadakan 'senaman punggung' di hadapan rumah Ambiga empat tahun lalu bercadang akan berbuat demikian di rumah Maria Chin pada 19 September ini.Ali Baharom dan kumpulan gerakan merahnya ketika mengadakan 'senaman punggung' di hadapan rumah Ambiga empat tahun lalu bercadang akan berbuat demikian di rumah Maria Chin pada 19 September ini.Dalam siri pertama 'senaman punggung' Ali Tinju yang juga Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM)  melakukannya pada Bersih 3 dengan cara  beraksi sambil membongkok dan menggoyang-goyangkan punggung ke arah kediaman bekas pengerusi Majlis Peguam Datuk S Ambiga empat tahun.
Read More / Baca Lagi >>

Ali Tinju ugut Maria tak jalan di bumi lagi

Posted: 14 Sep 2016 06:18 PM PDT

Maria Chin bagaimanapun komited kepada usaha mendesak reformasi institusi di Malaysia
ali-tinju-maria-chin-1
PETALING JAYA: Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin perlu berwaspada atau beliau nanti "tidak akan berjalan di atas bumi", kata pemimpin Gerakan Merah Ali Tinju.
Bekas anggota tentera itu, yang nama sebenarnya Mohd Ali Baharom, memberi amaran selepas Maria mengumumkan tunjuk perasaan Bersih 5 akan diadakan 19 November nanti.
"Kita akan serang hendap dia. Tengok masa. Saya tak kisah masuk penjara. 10 tahun pun tak kisah.
"Tunggu dan lihat. Dia tak akan rasa aman, walaupun pengawal peribadi 10 ke 20 orang, kita akan sebat.
"Dia kena ingat. Saya takut dia nanti tidak akan berjalan di atas bumi. Ini kata-kata bekas tentera.
"Jangan cabar kami. Nanti kami akan buatkan kaki dia ke atas, kepala dia ke bawah jalan," katanya kepada FMT hari ini.
Sementara itu, Ali berkata kumpulannya mungkin akan menganjurkan sesi senaman di depan kediaman Maria untuk menguatkan pinggul mereka.
Dia tidak menceritakan rancangannya itu dengan lebih lanjut, sebaliknya memaklumkan FMT dia merancang untuk mengadakan tunjuk perasaan sekiranya Bersih meneruskan rancangan 19 November itu. Katanya, Bersih 5 beri masalah kepada rutin harian orang lain.
"Kenapa dia pulak nak jadi hero. Kalau kamu semua tak puas hati dengan kerajaan yang memerintah, kamu semua tunggu PRU-14 lah. Negara kita ada undang-undang, kena hormati undang-undang.
"Kita akan turunkan orang-orang kita dan buat tunjuk perasaan terhadap 'Kuning' pada hari yang sama.
"Tetapi dalam masa terdekat ini saya akan serang hendap Maria Chin. Mungkin kat rumah, mungkin kat kedai, mungkin kat mana-mana.
"Perbuatan pada 19 November untuk buat himpunan akan menyusahkan orang berniaga, orang nak beli belah, pelancong pun rasa takut nak datang, dan rasa negara ini seperti tidak aman dan tidak selamat. Jadi Maria Chin pun tidak akan selamat selepas ini."
Ditanya mengenai tindakan undang-undang sekiranya dia menyebabkan bahaya menimpa Maria atau pada orang yang menjaga keselamatannya, Ali berkata perkara itu terletak pada mahkamah, bukan Maria.
Read More / Baca Lagi >>

Polis digesa siasat ugutan ‘tak jalan di bumi’ Ali Tinju terhadap Maria

Posted: 14 Sep 2016 06:17 PM PDT

Ramkarpal berkata polis mempunyai kuasa secukupnya melakukan siasatan walaupun tanpa laporan polis.
ramkarpal
PETALING JAYA: Polis digesa segera menyiasat ugutan yang dibuat terhadap Maria Chin Abdullah oleh ketua Gerakan Merah, Mohd Ali Baharom, yang memberi amaran kepada pengerusi Bersih 2.0 itu supaya berwaspada atau "tidak akan berjalan di atas bumi".
Ahli Parlimen DAP Ramkarpal Singh berkata jika benar kenyataan yang dibuat Ali, yang juga dikenali Ali Tinju, ia jelas satu kesalahan di bawah Seksyen 506 Kanun Jenayah.
"Saya menggesa Ketua Polis Negara (Tan Sri Khalid Abu Bakar) memulakan siasatan ke atas kenyataan Ali Tinju secepat mungkin," katanya.
Maria bagaimanapun memberitahu FMT beliau mahu memberikan tumpuan terhadap perhimpunan Bersih 5 yang bakal diadakan pada 19 November nanti.
Ramkarpal berkata kenyataan Ali sudah memadai bagi pihak polis menjalankan siasatan.
"Sama ada Maria mahu membuat laporan polis atau tidak bukan isu kerana polis mempunyai kuasa secukupnya memulakan siasatan walaupun tanpa laporan polis," kata Ramkarpal kepada FMT.
Semalam, FMT memetik Ali Tinju sebagai berkata beliau tidak kisah sekiranya terpaksa masuk penjara bagi menghalang Maria, susulan pengumuman Bersih 2.0 untuk menganjurkan perhimpunan ke-5 di Kuala Lumpur pada 19 November.
"Kita akan serang hendap dia. Tengok masa. Saya tak kisah masuk penjara. 10 tahun pun tak kisah.
"Tunggu dan lihat. Dia tak akan rasa aman, walaupun pengawal peribadi 10 ke 20 orang, kita akan sebat. Dia kena ingat. Saya takut dia nanti tidak akan berjalan di atas bumi. Ini kata-kata bekas tentera," katanya.
Beliau turut membuat ugutan lebih spesifik: "Nanti kami akan buatkan kaki dia ke atas, kepala dia ke bawah jalan."

Muhyiddin DEDAHKAN Nama Individu UMNO Yang Sudah MENGAKU MO1 MEMANG Najib

Posted: 14 Sep 2016 05:57 AM PDT

BARU SEDAR!! Rakyat Sabah Sarawak Pun BENCI Dah DENGAR JANJI-JANJI Najib BN - Tun M

Posted: 14 Sep 2016 05:56 AM PDT

Jamal perlekeh BERSIH 5, tak percaya 19 Nov

Posted: 14 Sep 2016 05:50 AM PDT

Ketua Umno bahagian Sungai Besar, Datuk Jamal Mad Yunos percaya himpunan BERSIH 5 yang dijadual berlangsung pada 19 November depan akan ditangguhkan ke satu tarikh baru.
Jamal berkata, ini kerana sudah setahun berlalu Maria menyimpan hasrat untuk mengadakan himpunan itu namun baru sekarang beliau mendapat tarikhnya.
"Bagi saya, apa yang diumumkan oleh kumpulan 'binatang sarkis' ini adalah satu perkara yang kelakarlah untuk BERSIH 5, dah setahun dia umum, hari ini beritahu nak adakan pada 19 November.
"Saya percaya tarikh tersebut tak akan jadi, mereka akan ubah tarikh itu. Sengaja propaganda untuk meracuni pemikiran rakyat, jadi dalam masa dua bulan ini sempatlah mereka nak menipu rakyat untuk turun ke jalan raya," kata Jamal kepada Malaysiakini.
Jamal berkata demikian ketika diminta mengulas pengumuman Maria bahawa BERSIH 5 akan diadakan pada 19 November depan yang dilihat bakal memberi tekanan kepada kerajaan menjelang pilihan raya umum akan datang.
Mengulas lanjut, Jamal berkata, jika dilihat pada tarikh yang diumumkan Maria iaitu pada 19 November depan, kumpulan tersebut mempunyai masa sekitar dua bulan bagi menganjurkan himpunan itu.
Justeru, Maria disifatkan masih mempunyai masa untuk meracuni pemikiran rakyat agar turun ke jalan raya.
"Kalau tengok tarikh hari ini dia ada 2 bulan lagi jadi sempatlah mereka untuk menipu rakyat kerana (himpunan MO1) sebelum ini tak dapat sambutan dari rakyat dan orang ramai untuk menyertai mereka.
"Dimana BERSIH yang sepatutnya berdemo untuk MO1 telah mempergunakan mahasiswa untuk 'test market'. Jadi, sebab itu mereka menangguhkan jauh kehadapan tarikh himpunan ini bagi tujuan mereka sempat menipu rakyat dan orang ramai serta menghasut orang ramai untuk turun ke jalan raya menyertai mereka," kata Jamal.
Read More / Baca Lagi >>

PPBM sudah lantik wakil negeri edar borang ahli

Posted: 14 Sep 2016 05:47 AM PDT


Tun  Dr Mahathir Mohamad ahli seumur hidup Parti Pribumi Bersatu Malaysia ketika mengisi borang kehalian pagi tadi.Tun Dr Mahathir Mohamad ahli seumur hidup Parti Pribumi Bersatu Malaysia ketika mengisi borang kehalian pagi tadi.
Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi ahli terawal mendaftar sebagai ahli seumur hidup Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) har ini.
Parti Pribumi itu mula mengedarkan borang keahlian mereka hari ini dan menjadikan pejabat Presidennya Tan Sri Muhyiddin Yassin di Bukit Damansara sebagai pusat pendaftaran.
Menurut Facebook parti itu malam ini, memaklumkan baru sahaja selesai urusan perlantikan wakil setiap negeri.
"Malam ini akan diumumkan WAKIL SETIAP NEGERI beserta nombor telefon. Sebarang urusan keahlian boleh menghubungi wakil-wakil negeri yang akan diumumkan.
"Selain borang fizikal melalui wakil-wakil tersebut, mulai minggu hadapan, borang secara atas talian dan aplikasi telefon pintar akan dilancarkan. Maka, bagi mereka yang mempunyai smart phone boleh mendaftar melalui aplikasi dan website yang akan diumumkan kelak, ujar kenyataan dilaman itu.
Dr Mahathir  dan Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali hari ini menjadi anggota terawal mendaftar sebagai anggota seumur hidup dan membayar yuran RM100.
Diikuti Muhyiddin, Kamarulazman Habibur Rahman,Akhramsyah Muammar Ubaidah Sanusi, Anina Saadudin dan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengisi borang pendaftaran ahli seumur hidup yang mana foto-foto mereka  turut dimuat naik ke laman sosial  rasmi parti itu, selain gambar orang ramai yang mengerumuni tempat itu.
PPBM juga mendapat anggota bukan bumiputera pertama mereka hari ini.
Pendaftar Pertubuhan (RoS) pada 8 September dilapor sudah meluluskan permohonan parti itu.
Walaupun kaunter sepatutnya dibuka pada jam 11 pagi hari ini, orang awam sudah mula memenuhi pusat pendaftaran pusat, Parti Pribumi Bersatu Malaysia.
Bagi orang ramai yang ingin mendaftar sebagai ahli boleh hadir di Suite 2.01, Epicure, No.1 Jalan Medan Setia 1, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur, Malaysia.

HANYA DENGAN SEDIA SERTAI SATU LAWAN SATU, PAS DAPAT BUKTIKAN TIDAK PERNAH TERIMA RM90 JUTA

Posted: 14 Sep 2016 05:45 AM PDT

Ada dua perkara yang menjadi pertanyaan ramai mengenai Pas sekarang ini:-

- Apakah Pas akan bersama dengan parti-parti pembangkang untuk satu lawan satu dengan BN atau kekal bersendirian dan menjadikan pertandingan tiga penjuru yang dalam ertikata lain memberi kelebihan kepada Najib Razak, UMNO dan BN dalam PRU 14 akan datang?

- Bilakah saman terhadap Sarawak Report yang diumumkan lebih sebulan lalu oleh Hadi Awang sendiri akan menjadi kenyataan?
Meskipun beberapa pemimpin Pas ada menyatakan keinginan untuk melihat pertandingan satu lawan satu berhadapan dengan BN dalam PRU 14 akan datang, kenyataan yang serupa belum pernah keluar daripada mulut Hadi Awang selaku Presiden Pas atau Mursyidul Amnya, Dr Haron Din.

Ini menjadikan pendirian Pas masih menjadi tanda-tanya sama ada parti itu benar-benar mahu menumbangkan BN atau sebenarnya ingin menjadi "tongkat penyelamat" kepada kedudukan Najib, UMNO dan BN.

Sepertimana yang selalu diulang oleh Tun Mahathir Mohamad, parti-parti pembangkang yang tidak sedia berpakat untuk bertanding satu lawan satu menentang BN, ia adalah sama seperti memberi pertolongan kepada Najib yang sedang berhadapan dengan skandal kewangan berkaitan dirinya.

Sehingga ini, beberapa pemimpin kanan Pas seperti Tuan Ibrahim Tuan Man, Idris Ahmad, Iskandar Samad, Mustaffa Ali dan lain-lain nampak bersetuju dengan pendirian Tun Mahathir itu, cuma Hadi Awang dan Dr Haron Din yang merupakan "pemberi kata putus" berkaitan hala tuju parti itu, kekal tidak berbunyi dan berdiam diri.

Maka, pendirian Pas masih dianggap misteri dan tidak menentu.

Dalam waktu yang sama, Pas juga berhadapan dengan dakwaan menerima bantuan kewangan sebanyak RM90 juta daripada Najib yang dibuat oleh Sarawak Report, tidak lama sebelum ini.

Berikutan itu, Hadi Awang pada 13 Ogos lalu mengumumkan bahawa Pas akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Sarawak Report dengan melantik seorang peguam kanan di London bagi tujuan tersebut.

Katanya lagi, proses itu akan dilakukan dalam tempoh sebulan daripada sekarang.

Oleh kerana hari ini sudah 14 September, bermakna sudah lebih sebulan masa berlalu dan masih tidak kedengaran apa-apa perkembangan mengenai saman itu.

Apakah ia akan tetap diteruskan, masih dalam proses rundingan dengan peguam atau sudah dibatalkan sebagaimana ura-ura saman Najib terhadap WSJ sebelum ini yang hanya gah dan berdentum-dentum di permulaan, tetapi akhirnya sunyi sepi sehingga sekarang?

Jika Pas berdiam diri dan tidak meneruskan saman, tanggapan ramai ialah mungkin benar parti itu atau pemimpin tertentunya ada menerima bantuan kewangan daripada Najib sepertimana yang didakwa Sarawak Report itu.
Read More / Baca Lagi >>

Hari Selasa dah tak boleh jadi mungkin Khamis sesuai untuk samang IBT?

Posted: 14 Sep 2016 05:18 AM PDT

Belum sempat @NajibRazak bernafas bila media Korea 'memuji suaminya' semalam, hari ini sekali lagi jadi perhatian dunia!

International Business Times (IBT) dengan selamba melaporkan perompak wang rakyat ini mengguna wang 1MDB untuk kekal awet muda sampai ke liang lahad!

PENIPU@BOHONG BUDAYA UMNO...!!!

Posted: 14 Sep 2016 05:10 AM PDT

Camna dia boleh jadi menteri kewangan negara, basic math pon dah failed...

Tu blom masuk bab kenal NAJIB MUGHALLAZAH.. ooopps silap NAJIS MUGHALLAZAH...

Bohong Punya bohong... Belit Punya Belit.. Sudah jadi bertimbun-bertimbun, kita pun sudah tahu yang mana benar dan yang mana tak benar....

Biar rakyat menilaikannya sendiri bila JANJI DICAPATI..

Posted: 14 Sep 2016 05:08 AM PDT

APA DAH JADI PADA PAS NAK SAMAN SARAWAK REPORT 'KURANG SEBULAN' yg keluar kenyataan dari Naib Ketua Ulama Sedunia sebulan yg lepas ??!!!

Adakah ia sudah mirip SEPERTI JANJI SAMAN HARI SELASA WSJ-NAJIB ???

Siapa KEPALA PEROMPAK sebenarnya..??

Posted: 14 Sep 2016 05:06 AM PDT

MANA ADA kepala perompak mengaku dirinya kepala perompak !!

#MO1, ayah tiri kepada penerbit filem porno ITU SIAPA ??!!

ADA BERANI KA Macha !!!

Posted: 14 Sep 2016 05:04 AM PDT

Macha... WSJ ada dokumen...ada receipt ada bukti.. kalo tak puas hati, samanlah WSJ !!!.. biar seluruh rakyat M'sia dan dunia dapat lihat bahan bukti 'Imelda Marcos M'sia' disiarkan ke seluruh dunia...

RUGI LAGI: PAKCIK MAKCIK FELDA SEDAR TAK !!!

Posted: 14 Sep 2016 05:02 AM PDT

Sekali lagi lidah siar fitnah Umno catat kerugian buat 5 TAHUN BERTURUT-TURUT...

Mana nak berkat dlm bisnes jika juara & KERAP KALAH SAMAN FITNAH..

TERBARU..!! Selepas TV3 RM200,000, Nizar bakal terima sekali lagi RM200,000 lagi dari Utusan pula.

Bila kebodohan mengatasi akal inilah hasilnya..

Posted: 14 Sep 2016 05:01 AM PDT

Menipu & putar belit fakta adalah makanan ruji bagi Umno..

AKHIRNYA, hingga kini spesis ini sukar dikesan lagi terus membisu.

Peguam AS saran media lawat Anwar di penjara

Posted: 14 Sep 2016 04:58 AM PDT

Perlembagaan Persekutuan membenarkan sesiapa sahaja bertemu bekas ketua pembangkang itu, jelas beliau.
Kimberley-Motley
PETALING JAYA: Peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim menyarankan pengamal media melihat sendiri keadaan bekas ketua pembangkang di Penjara Sungai Buloh.
Kimberley Motley menjelaskan Perlembagaan Persekutuan dan jaminan kebebasan bersuara yang termaktub membenarkan sesiapa sahaja bertemu Ketua Umum PKR itu.
"Saya menyarankan anda sebagai pengamal media bercakap sendiri dengan Anwar dan mendapatkan jawapan sendiri mengenai soalan-soalan terhadap Anwar," katanya ketika ditemui pemberita di perkarangan Penjara Sungai Buloh petang tadi.
Beliau menjawab soalam pemberita mengenai keadan dalam sel Anwar. Peguam warga Amerika Syarikat itu tidak melihat sel kerana beliau dan anak guamnya berbincang di bilik khusus untuk peguam.
Anwar kini sedang menjalani hukuman penjara lima tahun selepas disabit kesalahan atas tuduhan salah laku seks terhadap bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.
Read More / Baca Lagi >>

Cucu Tok Selampit

0

Posted by Unknown | Posted on 2:19 PTG | Posted in

sumber :-

Cucu Tok Selampit


Baru Layak Calon 'Mrs USA' 2004 Menjadi Peguam Baru Anwar Ibrahim

Posted: 13 Sep 2016 08:21 PM PDT

Berurusan dengan tahanan politik adalah lebih mudah di Afghanistan berbanding Malaysia, kata peguam kononnya tersohor Amerika Syarikat, Kimberley Motley.

Motley, anggota terbaru pasukan peguam bekas Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim, berkata di Afghanistan, beliau tidak akan dinafikan akses kepada anak guamnya.

Tidak menjadi satu yang pelik sekiranya peguam baru Anwar Ibrahim ini mempertahankan anak guamnya. Apa yang pelik sekiranya beliau berkata Anwar Ibrahim sememangnya bersalah.

Kimberley Motley seorang graduan lulusan Marquette Law School pada tahun 2003 dan pernah berkhidmat di Amerika Syarikat dan Afghanistan. Motley juga pernah memegang status Mrs Wisconsin 2004 sebelum bertanding di peringkat lebih tinggi iaitu Mrs USA pada tahun yang sama.

Rakyat Malaysia sepatutnya tidak mudah percaya dengan tali barut Yahudi. Pertamanya, peguam ini tidak pernah melawat penjara di negara ini. Jabatan Penjara ada piawai standard tersendiri berkenaan masa lawatan dan siapa yang dibenarkan melawat tahanan.

Kedua, peguam baru Anwar Ibrahim ini tidak pernah duduk satu sel penjara dengan Anwar Ibrahim. Oleh itu, beliau tidak layak membuat sebarang kenyataan yang bersifat andaian.

Ketiga, sebagai Rakyat Amerika Syarikat, beliau sepatutnya membandingkan keadaan Anwar Ibrahim dengan tahanan perang di Teluk Guantanamo sebelum membuat komen mengenai tahanan di Malaysia. Layanan di kem Teluk Guantanamo lebih teruk dari binatang.

Terdesak Sungguh Parti Kuali (PAN), Daging Korban Pun Dipolitikkan

Posted: 13 Sep 2016 07:43 PM PDT

Cukuplah berpolitik 365 hari setahun. Takkanlah ibadah korban yang diadakan setahun sekali hendak dipolitikkan. Terdesak sungguh parti Kuali (PAN) untuk mempromosikan parti mereka sehingga terpaksa meletakkan pelekat undi parti pada bungkusan daging korban.

Parti-parti lain  sebelum ini ada juga meletakkan logo parti pada bungkusan pemberian barang. Namun tidak adalah sampai begitu terdesak sehingga amalan ibadahpun dipolitikkan. Lebih teruk lagi ditambah undilah parti berkenaan pada logo parti. Ini bukan musim pilihanraya. Ini musim raya. Itupun Kuali tak dapat beza.

Anak Sungai Derhaka

0

Posted by Unknown | Posted on 10:44 PG | Posted in

sumber :-

Anak Sungai Derhaka


Serangan WSJ Terhadap Rosmah Seperti Serangan Terhadap Kedaulatan Negara?

Posted: 14 Sep 2016 03:37 AM PDT


Ini kenyataan paling 'Kurang Cerdik' yang aku jumpa setakat ini.. boleh pulak Bendahari Agung MIC ni sifatkan dakwaan akhbar Wall Street Journal (WSJ) mengenai Rosmah sebagai serangan terhadap kedaulatan Malaysia.

Kalau ikut kenyataan dia tu, maka Malaysia seharusnya menggerakkan seluruh angkatan tentera kita untuk mempertahankan Rosmah dari serangan itu..

Tapi.. soalnya apa kena mengena Rosmah dengan kedaulatan negara?.. nak kata dia keturunan Raja-raja.. bukan.. sebab dia hanya isteri seorang Perdana Menteri.

Apa itu kedaulatan?.. Kedaulatan ialah hak eksklusif untuk menguasai sepenuhnya sesebuah kawasan pentadbiran, rakyat, atau diri sendiri.

Seseorang yang berdaulat contohnya ialah Raja ialah pihak penggubalan undang-undang yang agung, dan tidak menurut perintah sesiapa yang lain.

Itu makna kedaulatan..

Datuk Seri S Vell Paari menyamakan dakwaan akhbar Wall Street Journal (WSJ) mengenai isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor sebagai serangan terhadap kedaulatan Malaysia. 
Bendahari Agung MIC itu berpendapat dakwaan WSJ ke atas Rosmah adalah satu bentuk serangan pengganas ke atas Malaysia bertujuan memusnahkan negara dari segi politik dan ekonomi. 
"Saya tertanya-tanya berapa banyak WSJ dibayar untuk menyerang negara ini. Dalam anggaran kasar, WSJ dibayar sekurang-kurangnya AS$20 hingga 30 juta untuk menyerang Malaysia dan membawa ekonomi ke bawah ke ambang keruntuhan. 
"Mereka yang membayar ini pastinya tidak lain daripada jutawan kroni yang menikmati peluang daripada perdana menteri sebelum ini yang kini hilang layanan istimewa daripada perdana menteri sekarang," kata beliau dalam kenyataan. 
Dua hari yang lalu, WSJ mendakwa Rosmah membelanjakan AS$6 juta membeli pakaian, kasut dan barangan kemas antara tahun 2008 dan 2015 berdasarkan kepada dokumen-dokumen baru yang diteliti oleh WSJ. 
"Dokumen-dokumen baru mendedahkan (Rosmah) membelanjakan sekurang-kurangnya AS$ 6 juta melalui caj kad kredit pada tahun-tahun kebelakangan ini - walaupun tidak mempunyai sumber pendapatan kecuali gaji suaminya. 
"Beliau adalah satu-satunya anak guru sekolah, tidak mempunyai pekerjaan tetap dan suaminya, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, adalah seorang birokrat dengan gaji tahunan sebanyak AS$ 100,000," kata laporan itu. 
Laporan penuh silalah baca di SINI

Selain dari membodek kenapa tidak Bendahari Agung MIC ini meminta Rosmah atau Najib untuk saman WSJ untuk membuktikan apa yang disiar WSJ itu adalah fitnah?


Anak Anwar Mahu Mahathir Minta Maaf Secara Terbuka..

Posted: 13 Sep 2016 09:59 PM PDT


Tun Dr Mahathir Mohamad perlu meminta maaf kepada Datuk Seri Anwar secara terbuka dan mengakui salah laku yang dibuatnya terhadap pemimpin pembangkang itu, mengikut puteri beliau. 

Nurul Nuha Anwar berkata, Dr Mahathir perlu mengakui kesalahannya "mereka-reka" Anwar terlibat dalam liwat dan rasuah pada tahun 1998 sebelum berfikir tentang membentuk sebarang pakatan dengan ketua umum PKR yang sedang dipenjarakan itu.


"Sebagai anak yang menyaksikan pelbagai seksaan yang dihadapi ayah saya sejak 18 tahun lalu, saya berharap agar Dr M meminta maaf secara terbuka dan mengakui beliau mereka-reka dakwaan itu.

"Saya rasa itu dapat mengurangkan sedikit beban yang kami sekeluarga lalui. Ia bukannya mudah tetapi anda perlu lebih kuat," kata Nurul Nuha ketika dihubungi Malay Mail Online.

Dr Mahathir muncul di mahkamah pada 5 September lalu mendengar kes Anwar yang memfailkan bantahan awal terhadap Akta Majlis Keselamatan Negara di Mahkamah Tinggi. 

Namun kedua-duanya masih membisu samada pertemuan itu merupakan satu permulaan untuk mereka berdamai.

Baca seterusnya di Malay Mail Online

Terdapat Banyak Bukti Anwar Tidak Meliwat Kata Peguam AS

Posted: 13 Sep 2016 07:35 PM PDT


Peguam dari Amerika Syarikat, Kimberly Motley percaya terdapat banyak bukti yang menunjukkan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini sedang menjalani hukuman penjara lima tahun tidak melakukan liwat.

"Baik, maksud saya Anwar tidak melakukannya," kata peguam itu apabila ditanya rancangannya untuk mencabar sabitan itu.

Sebagai contoh, Motley menegaskan bahawa penuduh Mohd Saiful Bukhari Azlan bertemu pegawai kerajaan dua hari sebelum kejadian yang dikatakan itu.

"Terdapat keterangan kononnya DNA ditemui pada pakaian mangsa yang dikatakan itu yang berbeza daripada pakaian yang dipakainya semasa dia kata dia diliwat.

"Kenyataan mangsa dikatakan menjadi sangat tidak konsisten dari awal hingga akhir, DNA tidak konsisten dari awal hingga akhir, DNA diganggu oleh pegawai polis dalam kerajaan ... Itu adalah keterangan di mahkamah dan kami gembira untuk berkongsi semua dokumentasi dengan anda ...

"Satu perkara bahawa kenyataan Anwar, versi beliau mengenai apa yang telah berlaku, perkara yang benar dari Anwar sentiasa konsisten. Dan itu adalah perkara tentang kebenaran bukan? Yang benar tetap sama dan penipuan berubah-ubah," katanya kepada pemberita di Putrajaya petang ini.

Anwar melantik peguam hak asasi manusia yang terkenal itu untuk membantunya dalam beberapa kes termasuk kajian beliau daripada Februari 2015 mengenai sabitan liwat.

Bekas pemimpin pembangkang itu sentiasa mengekalkan bahawa pertuduhan liwat itu, sama dengan yang pertama dihadapinya pada tahun 1999 dan telah direka oleh pesaing politiknya.

Bagaimanapun, kerajaan menafikan perkara ini.

Isu politik lebih dari undang-undang

Sementara itu, Motley menggambarkan sabitan Anwar sebagai "salah satu keputusan keadilan paling dahsyat abad ke-21".

"Sesiapa sahaja yang tahu apa-apa mengenai kedaulatan undang-undang atau keadilan akan setuju bahawa apa yang telah berlaku kepada Anwar adalah isu politik lebih daripada isu undang-undang.

"Dan orang perlu faham bahawa apa yang berlaku kepada Anwar bukan hanya isu untuk Anwar tetapi isu untuk 30 juta rakyat Malaysia;. Ia isu global. Saya bercadang untuk bercakap di peringkat global mengenai cara dia dilayan dalam sistem undang-undang," katanya.

Menjelaskan sebab mengambil kes itu, Motley berkata beliau mengenali Anwar selama beberapa tahun.

"Saya telah berbincang dengan peguamnya. Saya telah bertemu dengan anak perempuannya. Dan selepas benar-benar memahami apa yang telah berlaku, dan mengetahui hak asasi manusia dan tindakan undang-undang antarabangsa adalah pengkhususan saya, ia menggalakkan saya untuk mengambil kes ini," katanya.

Motley akan bekerjasama dengan peguam Anwar dari Malaysia, dan kertas kerja difailkan untuk membenarkan dia mewakili ketua umum PKR itu.

Beliau merupakan seorang graduan dari Marquette Law School pada tahun 2003 dan pernah menjadi pengamal undang-undang di Amerika Syarikat dan Afghanistan.

Motley juga melakukan kerja-kerja penyelidikan dalam bidang keadilan juvana yang dilaporkan di peringkat antarabangsa.

Beliau juga membantu melatih beratus-ratus peguam di Afghanistan lapor Malaysiakini


Suara Melayu Baru

0

Posted by Unknown | Posted on 2:22 PG | Posted in

sumber :-

Suara Melayu Baru


[BONGKAR] PANAS!!! Bukan Najib, Tapi Tun Mahathir Yang Mahu Anwar Ke Penjara Dalam Kes Liwat 2.0... Dan Tun M Telah Pergunakan 'Mereka2' Ini Untuk Laksanakannya... #SahabatSMB

Posted: 13 Sep 2016 03:49 AM PDT

TINDAKAN TUN MAHATHIR CAMPUR TANGAN DALAM KES LIWAT 2.0 AKAN MENGUNDANG PADAH... ANWAR TIDAKLAH SEBODOH SEPERTI YANG TUN M SANGKAKAN...


Terlebih dulu, aku mewakili seluruh team Suara Melayu Baru ingin mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Hari Raya AidulAdha dan Selamat Menyambut Hari Kebangsaan buat seluruh rakyat Malaysia, khususnya kepada para pembaca yg sentiasa menyokong dan mengikuti perkembangan dari kami... semoga Aidiladha kali ini memberi sinar baru kepada semua dan aku mendoakan kesejahteraan, kemakmuran, keberkatan serta rezeki yg melimpah ruah daripada Allah SAW, untuk kita semua...

Tentunya, bersempena AidilAdha yg mulia ini, aku turut tidak akan melepaskan peluang untuk sama2 membantu, memeriahkan dan menghayati ibadah qurban yg dianjurkan oleh komuniti tempat aku tinggal... tak dapat dinafikan, betapa cantiknya syariah Islam yg akan tetap berjaya menyatukan umatnya, selagi mana masing2 masih kuat istiqhomah berpegang pada syahadah yg sama... sekalipun berbeza prinsip serta pegangan duniawi...

KORBAN... menyerahkan segalanya, atau hilang segalanya... dan, dalam sebuah perjuangan yg hakiki, pasti akan ada yg akan menjadi korban... soalnya, untuk apa pengorbanan itu perlu dilakukan? Adakah ianya untuk kelestarian perjuangan, atau hanya untuk survival serta kepentingan diri sendiri? Dalam politik, susah kita nak jumpa seorang pejuang yg akan sanggup korbankan diri sendiri untuk manfaat parti yg diwakili, melainkan jika terpaksa atau dipaksa... yg banyak dan sentiasa berlaku adalah mengorbankan orang lain dan dijadikan batu pemijak untuk dia melangkah lebih jauh...

Senario politik negara hari ini sudah banyak berubah dan menjadi semakin mencabar... sudah banyak perkara yg berlaku hari ini sebenarnya berada di luar kotaj pemikiran kita... rasional seperti mustahil, tapi realitinya, itulah yg berlaku... satu ketika, siapa sangka akan dapat melihat Tun Mahathir akan bersalaman dengan seteru kuatnya, Anwar Ibrahim... malah, tidak siapa juga dapat menjangka org2 seperti Muhyiddin dan Mukhriz, yg selama ini mengaku berdarah UMNO, tetapi akhirnya telah mengubah haluan, lebih teruk lagi, sedang berusaha untuk menjatuhkan institusi UMNO keseluruhannya...

Dalam artikel sebelum ini, aku telah memperjelaskan gambaran secara umum, bagaimana Tun M boleh berubah fikiran dan bergegas mendapatkan Anwar... aku turut dedahkan pihak yg akan beroleh manfaat paling besar jika segala yg Tun M rancangkan menjadi kenyataan... maksud menjadi kenyataan adalah mesti terlebih dulu berjaya menumbangkan kepimpinan YAB DS Najib Bin Tun Abd Razak sekaligus menjatuhkan pentadbiran kerajaan UMNO BN... jika ini gagal, beerti, sejauh manapun kejayaan perancangan Tun M, IA TETAP DIANGGAP GAGAL...


Persoalannya sekarang, adakah Tun M akan berjaya mendapatkan sokongan daripada Anwar, sepertimana yg telah dirancang... aku tertarik melihat wajah Anwar pada ketika melihat kehadiran Tun M di mahkamah dan ketika Tun M menghulurkan salam... wajah Anwar yg begitu sinis dapt dilihat di sebalik ketenangan yg cuba diekspresikan... tentunya dalam hati Anwar sedang menjerit, "NAH KAU ORANG TUA KUTUK... AKHIRNYA KAU DATANG MENYEMBAH KAKI AKU... PTTUUIIIHHH!!!"

Anwar tahu, bilamana seekor ular tiba2 menjengah, jika tidak mematuk, paling tidak dia akan membelit... apa yg mungkin Anwar boleh lakukan sekarang adalah, mencari seruling sakti, meniupnya dgn harapan untuk melihat sang ular menari mengikut rentak serulingnya itu... memang sukar, tp paling tidak, inilah peluang yg ditunggu-tunggu tambahan pula ia datang secara bergolek...

Persetankan tentang kemungkinan keikhlasan yg ada pada Tun M bilamana beliau menghulurkan salam kepada Anwar... Tun M tak pernah mengakui apa jua kesilapannya, jauh sekali untuk mengatakan bahawa segala tuduhan yg dibuat ke atas Anwar selama ini adalah bohong semata-mata... jika tidak, masakan Tun M enggan mengikhtiraf atau menerima agenda reformasi yg diperjuangkan oleh Anwar, serta menolak syarat Anwar yg mahukan agenda reformasi disertakan di dalam Kempen Selamatkan Malaysia kelolaan Tun M... kehadiran Tun M kononnya sbg tanda sokongan beliau terhadap usaha penentangan ke atas Akta MKN yg kerajaan perkenalkan...

Memang hebat permainan politik persepsi dan spekulasi cetusan Tun M... Tun M tahu apa yg perlu dipamerkan kepada khalayak dan pada masa yg sama akan beroleh manfaat lain yg lebih menguntungkan dirinya... agak janggal apabila Tun M sedia dilihat seolah sedang turun melutut untuk menjilat ludahnya, hanya untuk menyatakan sokongan menentang MKN! Bukankah lebih baik jika Tun M nyatakan sokongan tersebut melalui kenyataan media yg memang beliau sendiri sangat gemari? Ya, itulah sebenarnya yg Tun M mahu rakyat nampak... rakyat nampak seperti Tun M sudah sedia menginsafi segala keburukan yg pernah Tun M lakukan kpd Anwar, dan rakyat juga akan nampak seperti Anwar sendiri sudah sedia untuk mengampunkan segala kesalahan Tun M terhadap dirinya... dan Tun M mengharapkan agar rakyat khususnya mereka yg pernah bersimpati kpd Anwar akan mula menerima dan menyokong apa yg sedang dilakukannya sekarang... matchai2 pun mula dikerah untuk memainkan skrip yg berkisar kpd penyatuan silaturrahim kononnya ke arah kesejahteraan negara...


Adakah Anwar akan menerima kehadiran Tun M kali ini dengan rela hati? Tiada ungkapan maaf dari Tun M, tiada tanda2 penyesalan, awal2 lagi sudah menolak agenda reformasi dan belum apa2 lagi sudah menjadi bahan dipergunakan untuk tujuan publisiti murahan Tun M... Anwar tak pernah dan tak mungkin akan dapat melupakan segala yg pernah Tun M lakukan terhadapnya... kesannya bukan saja ditanggung oleh Anwar, malah lebih berat lagi yg telah dipikul oleh keluargannya, terutama Datin Seri Wan Azizah...

Memang benar, Tun M lah yg bertanggungjawab mengangkat dan kemudian meletakkan Anwar di kedudukan yg begitu tinggi di dalam UMNO dan kerajaan, dalam tempoh yg sgt cepat... Anwar yg sudah dikenali sejak berjuang bersama ABIM, diserap masuk ke dlm UMNO oleh Tun M, kononnya bg mengelakkan drpd Anwar menyertai PAS... tentunya Anwar bukanlah bodoh untuk menyertai parti yg ketika itu di kedudukan yg lemah seperti PAS... tujuan Tun M menarik Anwar sebenarnya bukanlah untuk Anwar, tetapi lebih kepada untuk kepentingan dan survival politik Tun M sendiri...

Tun M mengambil alih tampuk kepimpinan negara, menjadi Presiden UMNO dan PM Malaysia setelah berjaya memberi tekanan ke atas Tun Hussein Onn menggunakan Suleiman Palestin hingga memaksa Tun Hussein berundur... pada ketika Tun M melangkah ke kerusi no 1, tidak boleh tidak Tun M terpaksa membawa bersama sekurang-kurangnya 2 lagi nama yg boleh memberi ancaman terhadap kepimpinannya... mereka adalah Tengku Razaleigh dan Tun Musa Hitam... kedua-dua mereka mempunyai kebolehan dalam kepimpinan dan ekonomi yg tidak kurang hebat, malah mempunyai pengaruh yg agak kuat dari akar umbi, khususnya Ku Li yg juga merupakan kerabat istana... di awal pentadbiran Tun M, sememangnya nama Double M (Mahathir - Musa) menjadi sanjungan, namun Tun M sedar ia tak mungkin dapat bertahan lama...

Pertama, kerana Tun M sedar Ku Li sedang memerhati, apatah lagi apabila Tun M seolah cuba untuk membenam Ku Li ke bawah apabila beliau mula mengambil alih pengurusan kewangan parti, termasuk kementerian kewangan untuk diserahkan kpd proksi kuat Tun M, Tun Daim... pada masa yg sama, sudah mula nampak tanda2 ketidakpuasan hati di dalam diri Musa Hitam terhadap kepimpinannya... Tun M mula mencatur strategi baru, dengan mengambil kira kemungkinan terbesar yg boleh berlaku dan paling mengancam kedudukannya, dan ia adalah sekiranya Ku Li dan Musa Hitam bergabung menentangnya... satu strategi politik yg perlu kita tahu, bagaimana untuk meneutralizekan kekuatan 2 pihak musuh yg berbeza, yg bergabung untuk menjatuhkan kita... caranya, membawa masuk pihak ke 3 ditengah-tengah dan menggunakannya sebagai benteng... di sini, Tun M telah mempergunakan Anwar sbg pihak ke 3 dan mula mempersiapkan Anwar untuk menjadi bentengnya apabila gabungan Ku Li - Musa benar2 berlaku...

Dan tahun 1987, ianya memang benar2 berlaku... walaupun Tun M boleh dianggap sebagai sudah bersedia, menggunakan Anwar dan Angkatan Belianya, namun, kemenangan yg Tun M perolehi bukanlah satu yg membanggakan... dengan undi yg sangat tipis, membuktikan hampir separuh daripada ahli UMNO sebenarnya sudah menolak kepimpinan Tun M... Tun M mungkin bernasib baik kerana pada ketika kedudukannya dicabar, dia merupakan penyangdang jawatan dan tentunya akan menggunakan semaksimum mungkin kuasa yg ada untuk pastikan dirinya dapat bertahan... namun, signal yg telah ahli UMNO berikan memaksa Tun M melakukan sesuatu yg drastik, maka pengharaman yg menjadi sejarah hitam UMNO telah dimanfaatkan sebaik mungkin oleh Tun M untuk menyusun semula kekuatannya di dalam UMNO...


Pasca penubuhan UMNO Baru, yakni dari 1988 hingga 1993 merupakan tempoh untuk mengumpul dan memperkukuhkan kekuatan... kekuatan parti dan kekuatan diri... Tun M memastikan kedudukan dan kuasanya kekal selamat dengan cara memperkenalkan perlembagaan parti yg baru di mana syarat untuk layak bertanding ke satu2 jawatan diperketatkan... hampir mustahil, tetapi tidak mustahil... dengan syarat2 yg baru ini, Tun M dapat memantau setiap pergerakan dan tindak tanduk pemimpin bawahannya... tidak terkecuali, Anwar Ibrahim... agak mustahil, untuk mana2 pemimpin yg bercita-cita tinggi dapat menyembunyikan langkah strategi mereka, terutama dari pengetahuan Tun M... dan ini memberi kelebihan kpd Tun M untuk lebih bersedia... dan apabila Tun M memilih Tun Ghafar Baba sebagai org no 2 sepanjang tempoh 1988-1993, secara tak langsung menjadi benteng Tun M... Tun M tahu yg Tun Ghafar tidak bercita-cita tinggi dan tak mungkin akan menentangnya...

Dan pada masa sama, jika ada mana2 pemimpin lain yg bercita-cita untuk mendapatkan kerusi no 1, terlebih dulu mereka perlu menduduki kerusi no 2... pada ketika inilah Tun M mula menyedari akan cita2 besar Anwar... Anwar sudah mula mengatur langkah untuk pergi ke kerusi no 2... Tun M cuba mengacah pada peringkat awal konon dengan menyatakan sokongan kepada pemimpin sedia ada, yakni Tun Ghafar, untuk melihat sejauh mana kesungguhan Anwar mahu mencabar Ghafar... terbukti, Anwar sudah bersedia, malah sudahpun berjaya mempengaruhi sebahagian besar UMNO2 Bahagian di Sabah yg sepatutnya menjadi fix deposit bg Tun Ghafar... kesungguhan ini adalah sesuatu yg Tun M tidak jangka, menyebabkan kemudiannya Tun M terpaksa berlagak neutral dan menyerahkan kpd kebijaksanaan perwakilan untuk memilih... tanpa sokongan terbuka daripada Tun M, bermakna penamat buat Tun Ghafar... Tun Ghafar sedar tak mungkin dia dapat menahan gelombang Anwar, menyebabkan akhirnya memaksa Tun Ghafar sendiri yg berundur...

Kesungguhan yg Anwar tunjukkan telah menyedarkan Tun M bahawa selepas ini giliran dirinya pula akan menimpa nasib yg sama seperti Tun Ghafar... adakah Tun M melatah? Tidak... rupanya ada sesuatu dalam simpanan Tun M yg akan Tun M gunakan apabila tiba masanya... pada ketika Anwar sedang sibuk mengejar jawatan no 2 parti, rupa-rupanya Tun M sudah menerima satu maklumat penting yg sangat berharga tentang diri Anwar... ya, Anwar rupanya merupakan seorang pengamal seks songsang atau biseksual yg cenderung kpd kedua-dua pihak, perempuan dan juga lelaki...


Apa yg perlu Tun M lakukan adalah cuba untuk mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat serta bukti yg kukuh tentang tabiat songsang Anwar, dan kemudian bersedia untuk menggunakannya, apabila tiba masanya... siapakah yg dipertanggungjawabkan untuk tugas yg sebesar ini? Berdasarkan keterangan yg diberikan di mahkamah dalam pendakwaan kes Liwat 1.0, Tun Hanif Omar, mantan Ketua Polis Negara mengaku telah menyediakan satu laporan siasatan setelah diarahkan oleh 'pihak atasan'... laporan tersebut disediakan sebelum beliau bersara yakni sekitar tahun 1994... Menurut Tun Hanif, beliau telah mengambil masa beberapa tahun kebelakangan ini untuk menyediakan laporan tersebut... beberapa tahun bermakna hal ini sudah dalam pengetahuan dan pemerhatian Tun M sejak sebelum Anwar berjaya mengambil alih kerusi no 2 dari Tun Ghafar lagi...

Menjelang pemilihan tahun 1998, seperti dijangka, Anwar sudah memulakan langkahnya untuk mencabar Tun M... dan seperti yg telah aku nyatakan di awal tadi, sebarang gerakan yg cuba dilancarkan tidak mungkin dapat disembunyikan... kerana, untuk melayakkan Anwar bertanding jawatan Presiden, Anwar perlu memperolehi sekurang-kurangnya 52 pencalonan dari UMNO Bahagian... untuk itu, Anwar perlu terlebih dulu pastikan orang2nya dapat menguasai UMNO2 Bahagian yg disasarkan, kerana mereka inilah yg akan mencalonkan Anwar ke jawatan Presiden... tentunya Tun M tidak akan terlepas pandang dalam setiap pertandingan yg akan berlaku di peringkat bahagian... apa yg Tun M dapat simpulkan ketika itu, Anwar mempunyai peluang yg sangat cerah untuk memenuhi kuota pencalonan dan ini sekaligus meletakkan Tun M di kedudukan yg sangat tidak selamat... bermakna Tun M tidak ada pilihan lain, selain terpaksa memecat Anwar dan menjadikan isu Liwat 1.0 sebagai penyebab utama...

Pemecatan Anwar telah menyelamatkan kedudukan Tun M... walaupun terpaksa berdepan dengan kebangkitan rakyat ketika era reformasi, namun pada akhirnya Tun M tahu bagaimana cara untuk memenangi hati rakyat semula, dan sekaligus melupakan kejahatannya... menangi hati pengundi Melayu dgn cara menggunakan sentimen bangsa, dan pertahan pengaruh orang Cina dgn cara melepaskan sedikit kuasa ekonomi kpd mereka... hasilnya, Tun M berjaya menghakis pengaruh Anwarisme dan sekaligus dapat mempertahankan mandat kjaan dalam PRU 10...

Pak Lah mengambil alih tampuk pemerintahan negara sekitar 2002... Pak Lah boleh lah dianggap sebagai seorang bidan terjun yg bernasib baik kerana berada ditempat yg betul pada masa yg tepat, walaupun pada satu ketika imej Pak Lah telah terpalit apabila turut dilabel sebagai 'Team B' yg menyokong gabungan Ku Li - Musa... namun, Pak Lah diberi peluang kedua untuk menduduki barisan kabinet, walaupun sebelum itu telah direhatkan sepenggal... dan dengan tersingkirnya Anwar, maka ia telah membuka laluan mudah untuk Pak Lah mengisi kekosongan yg telah Anwar tinggalkan...

Permulaan Pak Lah boleh dianggap sebagai permulaan yg gemilang... hasilnya, Pak Lah berjaya mencatat kemenangan bergaya dgn majoriti 2/3 kerusi parlimen dalam PRU 11 tahun 2004... malangnya, kemenangan itu bukanlah satu yg boleh Pak Lah banggakan... memang benar, Pak Lah memiliki kerusi Presiden UMNO dan Perdana Menteri, tetapi tidak mempunyai kuasa penuh ke atasnya... kuasa sebenar meliputi kuasa politik dan kuasa ekonomi masih lagi di bawah kawalan Tun M... Pak Lah hanya diberi sebuah bilik yg hebat, tetapi kuncinya masih dipegang oleh Tun M... bermakna, Pak Lah perlu mengikut kehendak Tun M dalam setiap tindakan dan keputusannya... malah, untuk menghadapi PRU 11 pun, Pak Lah perlu mengadap Tun M untuk mendapatkan dana bg membiayai jentera parti, dan hanya sekitar RM1.5 bil sahaja yg Tun M bekalkn kpd Pak Lah...

Menyedari akan hal itu, Pak Lah perlu memcari jalan sendiri bagaimana untuk menjana sumber dananya sendiri... Khairy yg ketika itu Naib Ketua Pemuda UMNO, Kamal, Kalimullah, Patrick Lim dan beberapa org lagi telah ditugaskan oleh Pak Lah untuk mencari jalan bagaimana untuk mengatasi masalah dana... pada ketika inilah muncul idea untuk mendapatkan khidmat Anwar... Pak Lah tidak ada sebarang masalah dengan Anwar, dan secara logiknya, tidak ada sebab untuk Anwar memusuhi Pak Lah... maka Pak Lah membuat keputusan untuk membantu Anwar bagi mendapatkan pembebasan lebih awal dari sepatutnya, dengan harapan Anwar akan menghargainya dan membantunya..


Malangnya, sangkaan Pak Lah jauh meleset... melepaskan Anwar tak ubah seperti melepaskan seekor anjing yg tersepit... Anwar rupanya jauh lebih jahat daripada apa yg disangka... Anwar telah cuba mepergunakan keikhlasan Khairy yg telah membantunya sehingga menjatuhkan imej dan reputasi Khairy... hal inibtelah membangkitkan kemarahan Tun M... Tun M mula menganggap bahawa Pak Lah sudah cuba untuk membelot dan membelakanginya... dan ini bermakna Pak Lah mesti dijatuhkan... bagi Pak Lah, umpama jatuh ditimpa tangga, sudahlah terpaksa berdepan dengan kemarahan Tun M, tak semena-mena terpaksa pula menghadapi seekor anjing liar yg baru sahaja dilepaskan dari kandangnya...

Akibatnya Pak Lah terpaksa terima hakikat dalam PRU 12 tahun 2008 apabila UMNO BN telah mencatatkan kegagalan terbesar termasuk kehilangan 5 buah negeri ke tangan pembangkang... sekarang hanya tinggal 2 pilihan untuk Pak Lah, berusaha mempertahankan kerusinya selaku Presiden UMNO dan Perdana Menteri, dan secara tak langsung turut memperjudikan kedudukan menantunya di dalam Pemuda, atau, sedia berundur secara baik, menyerahkan tampuk kepimpinan kpd Najib dan dalam masa yg sama cuba mendapatkan jaminan daripada Najib agar dapat membantu mempertahankan kedudukan Khairy di dalam Pemuda, sebagai balasan... akhirnya Pak lah memilih pilihan kedua, kerana memang inilah sifat sebenar seorang bapa... sepertimana yg Tun M cuba tunjukkan melalui Mukhriz...

Najib mengambil alih bermula 2008... sehingga ke saat dia mendapat jawatan no 1 negara pun, Najib masih berjaya mengekalkan watak yg dimainkan... Tun M mengumumkan untuk menyertai semula UMNO sebaik sahaja Najib mengambil alih kepimpinan, selepas beliau keluar ketika cuba untuk menjatuhkan Pak Lah... ini jelas membuktikan betapa Tun M begitu under estimate, memandang rendah keupayaan Najib dan menganggap Najib hanyalah budak hingusan yg mudah untuk disepak terajang... Tun M bertemu Najib sebaik peralihan kuasa dengan membawa set senarai, apa yg boleh, apa yg tak boleh Najib lakukan selama bergelar Presiden UMNO dan Perdana Menteri...

Aku boleh membayangkan betapa sinisnya wajah Najib ketika menerima arahan dari Tun M... "Orang tua ni belum kenal lagi siapa anak Tun Razak..." puluhan tahun, sejak Najib bergelar MB Pahang, Najib sentiasa tampil low profile dan sentiasa cuba mengelak dari memasuki mana2 radar yg berisiko tinggi... imej budak hingusan itulah yg telah membawa Najib di kedudukan hari ini... sebaik menerima amanah drpd Pak Lah, bermula dari detik itu, Najib sudah tahu apa yg perlu dilakukannya...

Bagaimana Anwar boleh kembali ke penjara?

Satu perkara yg Anwar tak boleh nafikan adalah, musuh sebenar yg telah menjatuhkan Anwar sebenarnya adalah apa yg berada di dalam seluarnya... tidak ada apa2 konspirasi atau plot untuk naikkan nafsu Anwar pada ketika dia memilih untuk meliwat Saiful... dan apabila kesalahan itu memang benar berlaku, maka akan ada pihak kemudiannya akan menggunakannya untuk menyerang Anwar...


Banyak pihak cuba untuk menyalahkan Najib dengan cuba untuk menjatuhkan Anwar menggunakan kes Liwat 2.0... harus diingat, Saiful mula2 mengemukakan laporan polis tentang tuduhan dirinya diliwat oleh Anwar pada sekitar pertengahan bulan Jun 2008... pada ketika ini, Najib masih belum bergelar Perdana Menteri... dan yg lebih penting lagi, berbeza dgn kes liwat 1.0, kali ini mangsa iaitu Saiful Bukhari sendiri telah tampil sebagai pengadu yg mana pada ketika ini Saiful merupakan salah seorang kakitangan yg bekerja secara rapat di bawah Anwar... Saiful tidak mengambil masa terlalu lama untuk membuat aduan, hanya selang beberapa hari selepas kali terakhir dirinya diliwat... agak tidak munasabah untuk mengatakan Saiful menggunakan 'beberapa hari' itu untuk berkomplot dgn Najib mahupun org di pihak kjaan UMNO BN... namun, satu perkara yg tidak boleh ditolak, Saiful mungkin telah mendapatkan nasihat dari pihak tertentu yg rapat dengannya... dan pihak tersebut merupakan orang yg ada di sekelilingnya pada ketika itu, yg juga merupakan org2 dari PKR sendiri... Siapa? Mungkin Azmin ada jawapannya... apapun, yg pasti, kejadian liwat itu memang benar2 berlaku.., bermakna, samada ada atau tidak sebarang konspirasi dalaman yg mahu menjatuhkan Anwar, Anwar tetap telah melakukan kesalahan liwat ke atas Saiful...

Berbeza dengan kes liwat 1.0... pada ketika ini, Anwar merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia... sukar sekiranya ada mangsa yg bercadang mahu mengemukakan aduan kpd pihak berkuasa, tentunya Anwar dari awal lagi akan mengarahkan konco-konconya mencantas tindakan tersebut... malah, Umie Hafilda, kakak kpd Azmin Ali pernah mengemukakan aduan secara bertulis kpd Tun M yg ketika itu merupakan PM Malaysia... malangnya, Umie Hafilda telah diusir keluar... bukan kerana Tun M tidak mahu mendengar, tetapi Tun M tidak mahu siasatan yg telah pun berjalan secara sulit ke atas Anwar, seperti yg telah Tun M arahkan akan terganggu disebabkan surat Umie Hafilda ini... Tun M tahu, jerat tidak pernah melupakan pelanduk, lambat atau cepat jerat pasti mengena... akhirnya, Tun M sendiri yg telah membongkar isu tersebut, dan kemudian satu persatu mangsa liwat Anwar telah dipanggil untuk menjadi saksi pendakwaan... bermakna Tun M paa ketika ini benar2 dalam keadaan cukup bersedia untuk menyingkirkan Anwar...


Kes Liwat 2.0 telah dibicarakan di Mahkamah Seksyen, dan keputusannya, Anwar telah didapati bersalah... peguam Anwar kemudiannya memohon agar kes ini dibawa ke Mahkamah Tinggi... di peringkat ini, peguam Anwar berjaya mengemukakan keraguan terhadap bukti sampel milik Anwar yg diperolehi dari tubuh Saiful... keputusan mahkamah tinggi telah membebaskan kesemua pertuduhan ke atas Anwar... sepanjang tempoh perbicaraan ini, Najib hanya mengikuti perkembangan dari jauh, dan lebih memberi tumpuan untuk menghadapi PRU13... Najib tentunya cuba untuk mengelak daripada mencampuri urusan mahkamah kerana ia hanya akan merugikan Najib...

Di pihak Tun M, pada ketika ini, Tun M sudah mula menyimpan curiga terhadap kesetiaan Najib kpd dirinya... beberapa keputusan yg tidak popular yg dibuat oleh Najib jelas membelakangi kehendaknya... ini termasuklah isu melibatkan Jambatan Bengkok, pengambilalihan beberapa syarikat milik taikun Tun M, menghapuskan dasar yg telah Tun M perkenalkan, samada dasar kerajaan mahupun dasar parti dan beberapa perkara lain lagi... kemuncaknya adalah apabila Najib berjaya memperoleh dana politiknya sendiri dari sumber yg tidak ada kaitan dgn Tun M... sesuatu yg di luar jangkaan Tun M... hal ini sangat merisaukan Tun M kerana ini menunjukkan bahawa Najib tidak bergantung kpd Tun M, dan ini bermakna Tun M hilang kawalan ke atas Najib...

Dan apabila Mahkamah Tinggi mmbebaskan Anwar, tentunya ini akan lebih merisaukan Tun M... perlu diingat, Najib pernah menjadi Naib Ketua Pemuda ketika Anwar memegang teraju pemuda... begitu juga dengan Zahid, yg memang dikenali sbg org yg pro kepada Anwar... ini beerti, pada bila2 masa yg memerlukan, ketiga-tiga pihak ini boleh menjalin apa jua bentuk kerjasama... jika ini berlaku, bermakna peluang Tun M untuk meletakkan Mukhriz di kedudukan yg tertinggi mustahil boleh dicapai... keputusannya, Anwar mesti disumbat ke penjara walau dgn apa cara sekalipun...


Saiful yg kalah di Mahkamah Tinggi kemudiannya telah menfailkan rayuan untuk didengari di Mahkamah Rayuan... pada ketika inilah, Tun M mula memainkan peranan dgn mengarahkan Peguam Negara ketika itu, Tan Sri Ghani Patail yg memang dikenali sebagai orang kuat Tun M agar memberi perhatian terhadap kes Liwat 2.0 ini... rayuan Saiful diterima, malah Tun M juga turut mengarahkan agar Ghani mengekalkan Datuk Seri Shafee Abdullah sebagai Ketua Pendakwaraya, yg memang dikenali sebagai musuh ketat Anwar... seorang hakim yg dipercayai mempunyai hubungan dgn keluarga Anwar turut digugurkan... manakala pihak pendakwaraya berjaya meyakinkn hakim mahkamah rayuan supaya menerima bukti padanan sampel DNA yg diperolehi drpd lokap tahanan Anwar, walaupun secara tidak sah... akhirnya, Mahkamah Rayuan telah mengekalkan keputusan bersalah seperti yg telah diputuskan oleh Mahkamah Seksyen...


Anwar kemudiannya telah menggunakan peluangnya yg terakhir untuk mengemukakan rayuan dan dibwa ke peringkat tertinggi dalam sistem perundangan negara, iaitu Mahkamah Persekutuan... dan keputusannya, seperti yg kita ketahui, Anwar telah didapati bersalah dan hukuman penjara dikekalkan...

Pada ketika ini, isu 1MDB sudah mula dibangkitkan oleh Sarawak Report... Tun M mungkin sudah menarik nafas lega pada masa itu, kerana pada pandangannya, peluang Najib untuk bekerjasama dgn Anwar sudah tertutup... bermakna peluang Mukhriz kembali cerah... tetapi, apa yg Tun M rancang satu persatu tidak menjadi kenyataan... malah peperangannya terhadap Najib telah berlanjutan melangkaui drpd apa yg dia sangkakan...

Akhirnya, Tun M sendiri, Mukhriz, Muhyiddin yg tersingkir dari kejaan dan UMNO... meletakkan mereka sebagai sebahagian drpd blok pembangkang, dan tentunya setaraf dgn Anwar sendiri... Anwar memang kenal sangat dgn Tun M... begitu juga Najib yg cukup memahami politik Tun M... mereka cuba mengatakan bahawa kehebatan politik Najib adalah disebabkan Najib juga merupakan murid Tun M dan beliau belajar drpd Tun M... tapi bagi aku, Najib bukan sahaja belajar dari Tun M, malah Najib juga mengkaji politik Tun M, meneliti setiap strategi, selok belok, kekuatan dan kelemahan yg ada dalam setiap langkah Tun M... ini lah yg menjadikan Najib lebih hebat dari Tun M, dan Tun M telah terlepas pandang akan hal ini...