Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:48 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Bersih 5.0: Bantah kepincangan sistem pilihan raya

Posted: 08 Sep 2016 09:06 PM PDT

Perhimpunan Bersih 5.0 yang dijangka pada November depan boleh dijadikan penanda aras bantahan rakyat terhadap kepincangan sistem pilihan raya di negara ini.
Ahli Dewan Negeri (ADN) Sekinchan, Ng Suee Lim berkata, rakyat perlu menggunakan kesempatan itu, lebih-lebih lagi negara kini berdepan pelbagai kemelut juga skandal.
"Saya menyokong Bersih 5 diadakan pada November ini untuk memberi kesedaran kepada rakyat berkenaan kepincangan sistem pilihan raya yang sepatutnya bersih dan adil tetapi dinodai pelbagai penyelewengan.
"Ia termasuk memindah pengundi secara haram sekali gus bercanggah dengan prinsip Perlembagaan Negara," katanya kepada SelangorKini.
Pada masa sama, Suee Lim berkata, perhimpunan itu turut dijadikan medium bagi rakyat terus menyatakan bantahan terhadap kepincangan skandal 1 Malaysia Development Berhad (1MDB).
Terdahulu, Pengerusi Bersih, Maria Chin Abdullah mengumumkan himpunan Bersih 5.0 akan diadakan pada November depan.
Bagaimanapun, katanya, tarikh himpunan itu akan diumumkan kemudian.

Cadangan pindaan Akta 355 dari sudut legislatif

Posted: 08 Sep 2016 09:04 PM PDT

Pelbagai pihak melontarkan pandangan yang sinis dan tidak kurang mencaci dalam satu laporan yang keluar di Sinar Harian pada 5 September baru-baru ini.

Laporan itu berkenaan kenyataan saya yang menegur Sahibus Samahah Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri ekoran rencana yang ditulis dalam Bayan Linnas terbitan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan bertajuk "Isu Cadangan Pindaan Akta 355: Satu Pendapat".

Kenyataan saya itu adalah melalui perbualan telefon dalam soal jawab yang diajukan oleh salah seorang wartawan Sinar Harian yang menghubungi saya.
Pertama sekali saya memohon maaf jika laporan itu menyinggung pihak tertentu, khususnya Datuk Mufti namun biarlah saya jelaskan bahawa gaya laporan itu di luar kawalan saya.

Apa yang penting ialah semangat dan intisari kenyataan terhadap kenyataan 'ahli parlimen Muslim wajib menyokong' yang saya anggap mempunyai implikasi berbeza berbanding penulisan orang awam atau NGO lain.
Niat kenyataan saya bertujuan semata-mata memberi pandangan atas isu teknikal dan pentadbiran yang ada kena mengena dengan kedudukan saya sebagai ahli legislatif dan kedudukan Datuk Mufti dalam pentadbiran agama.

Tidak ada niat untuk memandang rendah institusi mufti jauh sekali menghina ulama tetapi di atas kedudukan mufti sebagai sebahagian daripada pentadbir agama.
Saya menganggap teguran saya sebagai penggubal undang-undang ada asasnya kerana yang diminta 'wajib menyokong' itu adalah saya dan saya terpanggil untuk menyatakan pandangan saya sebagai respons kepada kenyataan 'wajib sokong' pindaan 355 itu dalam artikel Datuk Mufti.

Saya juga mengambil kira bahawa yang mengeluarkan artikel itu adalah Pejabat Mufti yang tertakluk dengan prosedur pentadbiran dan kerana itu saya mengambil inisiatif untuk menjelaskan keadaan tentang gesaan 'wajib sokong' dari perspektif ahli penggubal undang-undang negara.
Saya tidak menyatakan saya tidak akan menyokong usul pindaan 355 kerana ia masih jauh untuk saya berbuat demikian pada tahap ini, hupun sikap saya akan menyokongnya.

Tetapi saya merakamkan kekesalan saya pada artikel tersebut yang menyatakan pendirian awal tanpa mengambil kira keperluan usul pindaan tersebut diperincikan, dibahas dan diperbaiki seolah-olah Datuk Mufti telah berpuas hati hanya dengan teks usul semata-mata.

Kaedah ini bagi kami anggota parlimen agak pelik kerana kami dilantik oleh rakyat untuk berbahas, meneliti dan melihat implikasi lebih besar pada kerangka perlembagaan yang kami bersumpah untuk mempertahankannya.

Sebagai pentadbir agama, prosedur ini perlu difahami dengan jelas.
Saya sama sekali tidak mempertikaikan semua keperluan yang disebut dari sudut maqasid dan keperluan taqnin undang-undang, itu bukan isunya tetapi artikel itu dilihat mendahului perbahasan sedangkan anggota Parlimen Marang sebagai pembawa usul belum pun lagi membahaskan dan memperincikan hujah-hujahnya dalam dewan parlimen yang mulia di hadapan 222 anggota parlimen.

Jika gesaan itu datang secara individu mahupun NGO, mahupun orang politik, kami menganggap ia perkara biasa.

Tetapi sebagai pentadbir dan penasihat agama rasmi, saya menganggapnya sebagai luar biasa kerana kami sendiri belum mengetahui perincian apa yang hendak disokong.
Sekali lagi saya memohon maaf kerana kurang bersetuju cara Datuk Mufti Wilayah Persekutuan membuat rumusan awal yang akan saya terangkan di bawah nanti implikasinya kepada 'kehangatan' tajuk ini kepada orang awam yang terdiri dari mereka yang sokong atau tidak menyokong.

Saya hanya bertindak sebagai anggota parlimen Muslim yang perlu membuat penjelasan kepada Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan sebagai sebahagian pentadbiran agama, posisi dan sikap saya dari sudut teknikal dan pentadbiran demokrasi berparlimen supaya tidak mudah kita membuat satu rumusan tanpa menelitinya terlebih dahulu.
Perspektif berbeza
Read More / Baca Lagi >>

Tun M: 'Kalau Kit Siang boleh, mengapa tidak Anwar?'

Posted: 08 Sep 2016 09:00 PM PDT

"Kalau saya boleh bekerjasama dengan (Lim) Kit Siang, kenapa saya tak boleh kerjasama dengan Anwar?" kata Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini.
Bekas perdana menteri selama 22 tahun itu menjawab pertanyaan wartawan yang menemuinya di Putrajaya hari ini.
Terdahulu Dr Mahathir ditanya sama ada beliau ada bincang untuk mengadakan kerjasama antara Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dengan PKR ketika bersemuka dengan Anwar di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Isnin lalu.
Bagaimanapun katanya, beliau tidak berbincang isu itu dengan Anwar.
"Saya tidak berbincang, tetapi kalau saya boleh bekerjasama dengan Kit Siang, kenapa saya tak boleh kerjasama dengan Anwar?" katanya.
Kedua-dua mereka bukanlah presiden bagi mana-mana parti namun Dr Mahathir bertindak sebagai Pengerusi BERSATU manakala Anwar sejak sekian lama dianggap pemimpin sebenar PKR.
PRK kini diketuai isteri Anwar Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

BERSATU sah berdaftar tapi logo berubah

Posted: 08 Sep 2016 08:58 PM PDT

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) mendapat kelulusan rasmi daripada Pendaftar Pertubuhan (ROS) untuk menjadi pertubuhan politik sah di negara ini.
Kelulusan tersebut diberi oleh ROS selepas menerima penjelasan secara langsung daripada pimpinan parti berkenaan sebentar tadi.
Antara penjelasan yang diberikan kepada badan pengelola pertubuhan di negara ini ialah peranan dua jawatan tertinggi BERSATU, iaitu presiden dan pengerusi.
Presiden BERSATU Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata tujuan mereka memasukkan dua jawatan berkenaan pada perlembagaan adalah sebagai mekanisme menjadikan parti berkenaan berada dalam keadaan telus.
"Tujuan kita masukkan jawatan presiden dan pengerusi dalam perlembagaan parti adalah untuk mengadakan satu check and balance supaya parti kita agak telus, dan segala perjalanan parti dibuat atas dasar check and balance.

"Kedua, ia membolehkan parti dilihat sebagai parti yang mengikut kehendak rakyat," katanya kepada media.
Bekas timbalan perdana menteri itu sebelumnya berjumpa dengan pegawai ROS bagi memberikan penjelasan lanjut berhubung kandungan perlembagaan BERSATU.
Turut hadir bekas perdana menteri yang juga Pengerusi BERSATU Tun Dr Mahathir Mohamad.
Muhyiddin juga menjelaskan mereka membuat sedikit pindaan pada logo BERSATU.
Katanya pindaan itu dibuat atas permintaan ROS.

'Kecewa tidak dapat guna akronim BERSATU, syukur parti dilulus secara rasmi' - TSMY

Posted: 08 Sep 2016 08:54 PM PDT

"'Kenapa tak boleh kerjasama dengan Anwar?" soal Tun M

Posted: 08 Sep 2016 08:31 PM PDT

Satu tindakan tidak bijak dari PM - Tuan Ibrahim

Posted: 08 Sep 2016 08:30 PM PDT

Tindakan memusatkan kuasa kepada tangan perdana menteri, seorang ahli politik berpentingan untuk parti dan dirinya, terutamanya ketika perdana menteri dipalit dengan pelbagai skandal, adalah tindakan yang silap dan sangat tidak bijak.
Tuan Ibrahim Tuan Man Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, orang politik tidak boleh diberi kuasa mutlak seperti berlaku pada Akta Majlis Keselamatan Negera (MKN) 2016 termasuklah dalam menentukan darurat, kerana ada konflik kepentingan yang jelas.
Katanya, kelulusan Yang di-Pertuan Agong wajib diperlukan dalam apa juga keadaan sebelum darurat boleh diisytiharkan.
"Orang politik cenderung mencipta alasan untuk mencampuradukkan kepentingan politik dan partinya dengan kepentingan negara.
"Apakah ada jaminan MKN tidak disalahguna atas nama keselamatan negara kalau ada pemimpin tertinggi rasa dirinya terancam kerana penyelewengan seperti terlibat dalam penggubalan wang haram yang didedah di peringkat antarabangsa?," katanya, semalam.
Isnin lalu, bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencabar Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) 2016 dengan memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.
Akta MKN yang diluluskan di Dewan Rakyat itu didakwa menghina peruntukan Perkara 38 (4), menceroboh kedudukan istimewa Majlis Raja-Raja dan bertentangan dengan hak Yang di-Pertuan Agong.
Persetujuan dan tandatangan Yang di-Pertuan Agong masih diperlukan untuk meluluskan akta ini sebagai undang-undang.
Read More / Baca Lagi >>

Nurul Izzah tidak sangka Dr Mahathir bersalaman dengan ayah

Posted: 08 Sep 2016 08:28 PM PDT

Anak sulong ketua umum PKR itu tidak menjangkakan Dr Mahathir akan memberikan sokongan seperti itu dengan hadir di mahkamah.
Nurul IzzahPETALING JAYA: Nurul Izzah Anwar akui terkejut apabila Tun Dr Mahathir Mohamad hadir ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Isnin dan bertegur sapa dengan ayahnya Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Anak sulong Anwar itu berkata sikap dan keterbukaan kedua-dua bekas pemimpin tertinggi negara itu membuktikan mereka lebih mengutamakan isu negara berbanding peribadi.
"Tidak menjangkakan Dr Mahathir akan datang memberikan sokongan kepada usaha dilakukan bapa saya untuk memansuhkan Akta Majlis Keselamatan Negara.
"Malahan, apabila ayah sendiri bersalaman serta mengukirkan senyuman, saya rasa ia simbolik untuk kita terus maju ke hadapan mengukuhkan Malaysia daripada menumpukan isu peribadi," katanya dalam wawancara bersama badan penyiar Australia, ABC News.
Anwar, 68, yang sedang menjalani hukuman penjara 5 tahun, dibawa pegawai penjara menghadiri permohonannya menghalang penguatkuasaan Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) 2016.
Anwar mendakwa Akta MKN 2016 tidak berperlembagaan dan tidak sah kerana ia dikuatkuasakan menurut Fasal 66 (4A) Perlembagaan Persekutuan.
Beliau menuntut deklarasi Akta MKN tidak berperlembagaan dan terbatal serta perintah injunksi menghalang penguatkuasaan MKN.
Pertemuan Dr Mahathir dan Anwar pada 5 September merupakan yang pertama selepas 18 tahun Anwar dipecat sebagai timbalan perdana menteri.
Anwar dipecat Dr Mahathir pada 2 September, 1998 selepas dituduh menyalah guna kuasa dan salah laku seks. Pemecatan beliau mencetuskan demonstrasi besar-besaran di Kuala Lumpur.
Nurul Izzah berkata tidak mudah untuk mereka sekeluarga yang melalui era reformasi melupakan peristiwa Anwar meringkuk di dalam penjara.
Read More / Baca Lagi >>

Dr M: Roboh tugu helang tak jadikan Melayu lebih Islam

Posted: 08 Sep 2016 08:26 PM PDT

Dr Mahathir berkata beliau yakin umat Islam zaman ini tidak akan menyembah tugu helang di Langkawi.
Bahasa, tugu helang, Dr Mahathir, langkawi, Mufti Perak, patung, IslamPETALING JAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan gesaan beberapa pihak supaya patung dan tugu dirobohkan kononnya kerana melanggar hukum Islam, dan berkata tindakan itu tidak akan menjadikan umat Islam lebih warak.
"Umat Islam zaman ini lebih bijak. Mereka tidak akan menyembah lukisan atau tugu. Mereka tahu ia bukan tuhan," katanya sebagai respon beberapa kenyataan yang dibuat pihak berkuasa agama.
Baru-baru ini, Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria berkata pembinaan tugu adalah haram, selepas timbalannya Zamri Hashim mempersoalkan kewajaran mengekalkan tugu helang yang menjadi mercu tanda Pulau Langkawi.
Alasan yang diberikan adalah pembinaan patung dan tugu adalah haram di sisi Islam dan berunsur syirik (menyekutukan Allah).
Pembangunan Pulau Langkawi merupakan sesuatu yang rapat dengan Dr Mahathir, yang kerap memantau pelbagai projek di pulau peranginan itu ketika meneraju kerajaan. Ini termasuk patung helang setinggi 12 meter di Dataran Lang, sebagai simbol asal usul nama Langkawi daripada burung helang.
Dr Mahathir berkata beliau yakin umat Islam tidak akan menyembah tugu helang itu.
"Bila mana umat Islam meletakkan kayu colok dan melutut di depan Helang di Langkawi, maka pada hari itu mereka perlu diberitahu yang mereka tidak menuruti Islam.," katanya.
"Sehingga kini, tidak ada orang Islam yang bersembahyang atau menyembah tugu helang di Langkawi. Merobohkannya tidak menjadikan orang Melayu lebih Islam."
Read More / Baca Lagi >>

PAS perlu bersedia dikenang sebagai parti pengkhianat rakyat, tegas Mejar Zaidi

Posted: 08 Sep 2016 08:25 PM PDT


 Zaidi Ahmad Zaidi Ahmad"Pas perlu bersedia dikenang sebagai parti pengkhianat rakyat  kerana  bersekongkol dengan kezaliman dan jenayah rompakan terbesar dalam sejarah negara oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan konco-konconya."
Itu kritikan bekas juruterbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Mejar Zaidi Ahmad terhadap Pas sekiranya parti diterajui Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu masih terus memakan 'umpan' yang ditaburkan Umno-BN.
Kecaman pegawai penerangan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng itu berlaku selepas bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim memanggil Pas sebagai parti politik Melayu yang tidak berguna.
Zaidi menyifatkan isu Rang Undang-Undang (RUU) persendirian mengenai pindaan Akta 355 yang dimainkan adalah 'senjata' agama selepas isu hudud bagi memusnahkan perpaduan pembangkang yang paling ditakuti Umno seperti pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
"Haji Hadi tak ikut saranan Dr Yusuf Qardawi; perundangan Islam bukan keutamaan. Tarbiyah dan penerangan adalah lebih utama. Bagaimana nak jalankan tarbiah dan penerangan jika belum jadi pemerintah?
"Sebab itu keutamaan sekarang ialah bersatu tak kira bangsa dan agama untuk jatuhkan kerajaan Umno-BN yang zalim dan merompak berbilion-bilion wang rakyat," ujarnya dalam satu kenyataan semalam.
Beliau berpendapat perpaduan pembangkang berantakan apabila Pas menyambar 'umpan' yang dihulurkan Umno-BN iaitu pembentangkan pindaan RUU 355 itu.
Read More / Baca Lagi >>

Parti sudah lulus, peluang PPBM kotakan janji bawa budaya politik baharu

Posted: 08 Sep 2016 08:24 PM PDT

Permohonan Ahli Jawatankuasa protem Parti Pribumi Bersatu Malaysia menjadi sebuah parti politik kini sudahpun diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan.Permohonan Ahli Jawatankuasa protem Parti Pribumi Bersatu Malaysia menjadi sebuah parti politik kini sudahpun diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan.
Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) melahirkan rasa gembira kerana Pendaftar Pertubuhan (RoS) semalam meluluskan penubuhan parti politik baharu itu dan membolehkan parti itu mengotakan janji untuk membawa budaya politik baharu di negara ini.
Setiausaha Agung protem PPBM Kamarulazaman berkata, dengan tertubuhnya PPBM telah menolak banyak andaian dibuat oleh Umno terhadap usaha bekas ahli-ahlinya untuk menubuhkan sebuah parti politik baharu.
"Tertubuhnya parti ini kerana desakan dari akar umbi ahli Umno, walaupun ada melabelkan penubuhan parti baharu ini dipelopori dikalangan ahli Umno yang kecewa.
"Memang betul kami kecewa... tetapi kecewa kami dengan keadaan tahap hidup rakyat, kecewa dengan kesan kepimpinan Umno, kami kecewa dengan
perdana menteri PM, kami juga kecewa dengan persepsi dunia terhadap negara ini.
"Tetapi kami bukannya kecewa kerana tiada dapat jawatan ini kerana barisan jawatankuasa protem parti ini bukan dikalangan mereka yang gilakan jawatan ketika mereka dalam Umno.
"Jadi kami yang kecewa atas sebab itu, berusaha untuk lakukan 'pembersihan Umno'. Kami yang 'bersih' ini sebenarnya yang telah meninggalkan 'kekotoran' di dalam Umno kerana yang kotor dalam Umno hari ini tidak mungkin akan dapat dibersihkan lagi," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Beliau turut melahirkan rasa gemira kerana RoS juga mengotakan janji mereka untuk meluluskan pertubuhan parti politik baru itu dalam tempoh sebulan yang ditetapkan walaupun RoS meluluskan parti itu  dengan mengunakan singkatan akroname PPBM.
"Kami gembira kerana RoS sudah luluskan parti yang mahu kami tubuhkan ini walaupun ia tidak disebut 'Bersatu'.
"Sekarang kami  mempunyai peluang untuk kita mengotakan janji akan membawa budaya politik baharu dan akan mengamalkan politik bersih.
"Jika kami diberi peluang kami akan berusaha bersunguh-sungguh ke arah itu kerana usaha menubuhan parti ini bukan dibuat oleh pemimpin tetapi atas desakan ahli akar umbi Umno," ujar Pengerusi Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) ini.
Semalam pendaftaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia  diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS) dengan nama singkatan PPBM.
Penubuhan parti baharu  itu telah diumumkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan didaftarkan pada 9 Ogos lalu.
Read More / Baca Lagi >>

TANDA MB PAHANG LEBIH TIDAK SIHAT...LEPAS NI DIA LUMBA RENANG DENGAN IKAN PATIN DITEMERLOH..!!!

Posted: 08 Sep 2016 08:23 PM PDT

Untuk membuktikan dirinya  sihat, Menteri Besar Pahang, Adnan Yaakob mencipta rekod yang tidak pernah dibuat oleh mana-mana pemimpin iaitu menanggalkan kasut, mengangkat kaki ke muka dan kemudian meletakkan pen di celah-celah jari kakinya.

Melakukan aksi tersebut sambil duduk di persidsngan Dewan Undangan Negeri Pahang,  Adnan yang sudah 18 tahun menjadi Menteri Besar dan 30 tahun sebagai ADUN, turut bertanya jika ada mana-mana wakil rakyat lain boleh melakukan aksi sepertinya.
Merujuk aksinya itu, Adnan berkata ia sebagai membuktikan dirinya benar-benar sihat dan untuk menepis dakwaan yang tersebar mengenai masalah kesihatannya.

Perlakuan Adnan ini bukan saja janggal dan pelik dalam konteks Malaysia, malah juga tidak pernah dilakukan olen mana-mana pemimpin lain di dunia ini.

Untuk apa Adnan mempamerkan aksi sedemikian untuk membuktikan dirinya benar-benar  sihat?

Apakah tidak ada cara lain lagi untuk memperlihatkan kesihatan dan segar tubuh badannya?

Pemimpin yang sihat tubuh badan dan tiada gangguan kejiwaan, pasti tidak sanggup berbuat aksi seperti itu. Budak-budak sekolah rendah yang nakal juga belum tentu sampai ke tahap itu perlakuannya.

Dalam hal ini, mungkin Adnan kelihatan sihat dari segi fizikal, tetapi dalamannya jelas ada masalah.

Dengan perlakuan sedemikian, beliau secara langsung telah menunjukkan kepada umum ketidaklayakannya untuk terus menjadi pemimpin.

Rakyat dan pengundi Pahang, dengan yang demikian, punya asas yang lebih kukuh untuk menolak beliau dan kerajaan yang dipimpinnya.

Pilihan raya umum seawal Mac tahun depan?

Posted: 08 Sep 2016 08:19 PM PDT

Penganalisis tidak pasti sama ada rancangan Najib mengadakan PRU seawal tahun depan sesuatu yang baik untuknya.
PETALING JAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mungkin mengadakan pilihan raya umum (PRU) lebih awal daripada 2018, menurut Bloomberg memetik beberapa sumber rapat dalam Umno.
Malah, Parlimen mungkin dibubarkan seawal Mac, menurut sekurang-kurangnya 2 sumber parti.
"Mengapa tidak. Pembangkang tidak sehaluan. Kami bersedia sepenuhnya menghadapi pilihan raya," laporan itu memetik seorang pemimpin Umno bahagian.
Najib dan beberapa pemimpin kanan Umno juga menjelajah di seluruh negara menghadiri mesyuarat parti dan menggesa ahli melipatganda usaha menarik sokongan generasi muda, menurut laporan Bloomberg, yang menganggap kemenangan PRU untuk Najib boleh mematahkan segala spekulasi beliau akan gagal mengharungi dakwaan skandal yang membuatkan pelabur asing tertanya-tanya mengenai masa depan politiknya.
Penganalisis bagaimanapun tidak pasti sama ada rancangan Najib mengadakan PRU seawal tahun depan sesuatu yang baik untuknya, di sebalik masalah berkait 1MDB dan ekonomi merudum.
"Sebaik-baiknya, mereka mahu mengadakan pilihan raya apabila rakyat mula merasakan mereka lebih selesa dari segi kewangan," kata Sholto Byrnes dari Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa.
Menurutnya, mengadakan PRU ketika harga minyak dan bahan mentah lain pada paras rendah di samping nilai ringgit yang turun naik merupakan tindakan yang amat berisiko.
PRU yang terakhir diadakan ketika hampir tamat mandat Barisan Nasional (BN) pada Mei 2013. Ia menyaksikan BN memenangi 133 kerusi dan Pakatan Rakyat 89.
Read More / Baca Lagi >>

Bukannya mudah Anwar salami Mahathir - Nurul

Posted: 08 Sep 2016 08:18 PM PDT

Tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim 'mengetepikan' penderitaan dialaminya dengan berjabat salam dengan tokoh yang didakwa menjadi punca kesengsaraan itu baru-baru ini bukan sesuatu yang mudah.
Kata Nurul Izzah Anwar pertemuan berkenaan antara bapanya dengan Tun Dr Mahathir Mohamad bagaimanapun berlaku dan membayangkan perlunya bergerak ke depan demi mengukuhkan demokrasi di negara ini.
Bercakap kepada media Australia Nurul Izzah berkata bapanya mengutamakan negara melebihi penderitaan peribadi yang ditanggungnya selama ini.
"Hakikat bahawa bapa saya bersalaman dan mampu tersenyum mesra adalah simbol pentingnya bergerak ke depan untuk memperkuatkan demokrasi Malaysia berbanding memfokuskan kesengsaraan peribadi," katanya dipetik ABC's News 24.
Nurul Izzah adalah anak sulung Anwar.
Dr Mahathir menyingkirkan Anwar daripada jawatannya sebagai timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno pada 1998 atas tuduhan salah laku seks dan rasuah.
Anwar dan keluarganya secara konsisten menafikan tuduhan berkenaan.
Pada hari terawal penahanannya di Bukit Aman Anwar dibelasah Tan Sri Rahim Nor yang ketika itu bertugas sebagai Ketua Polis Negara. Rahim sudah didapati bersalah atas tindakan itu dan meletak jawatan pada Januari 1999.
Pemecatan Anwar juga menandakan berakhirnya hubungan baik antara beliau dengan Dr Mahathir yang sebelum itu dilihat begitu akrab.
Penyokong Anwar dan sebahagian rakyat melihat Dr Mahathir adalah punca kepada pelbagai tuduhan dan pendakwaan dilakukan ke atas bekas timbalan perdana menteri itu.
Bagaimanapun pada 5 Septembur lalu kedua-dua mereka bertemu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas 18 tahun tidak dilihat bersemuka.
Dr Mahathir hadir ke situ untuk menunjukkan sokongannya kepada permohonan Anwar mencabar Akta Majlis Keselamatan Negara 2016 yang memberi kuasa kepada sebuah badan diketuai perdana menteri jika berlaku darurat.
Selain Anwar, keluarga beliau dilihat menjadi antara pihak paling terkesan dengan pendakwaan serta hukuman yang dikenakan ke atas bekas anggota parlimen Permatang Pauh berkenaan.
Ketika ini Dr Mahathir bersama penyokongnya menggerakkan sebuah pertubuhan baru - Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dan bekerjasama dengan pembangkang untuk mencabar kerajaan BN diketuai Datuk Seri Najib Razak.

Accept emergence of Bersatu and don't fight, says Pak Lah

Posted: 08 Sep 2016 08:09 PM PDT

Persatuan Peguam Muslim setuju pindaan Akta 355

Posted: 08 Sep 2016 08:37 AM PDT

TAK SANGKA!! Pesara Tentera MENGAMUK Selepas TERKENANG Janji-Janji PALSU Kerajaan

Posted: 08 Sep 2016 08:21 AM PDT

SIAP SEDIALAH UMNO!! Pesara Tentera Akan TENTANG HABIS-HABISAN Umno BN

Posted: 08 Sep 2016 08:19 AM PDT

BONGKAR!! Giliran TENTERA Jadi Mangsa, 1MDB Hutang 400Juta Lembaga Tabung Angkatan Tentera

Posted: 08 Sep 2016 08:17 AM PDT

AYUH PAS!! Kembali Kepada PKR Untuk Tumbangkan Najib dan Umno

Posted: 08 Sep 2016 08:15 AM PDT

Kleptokrasi: Najib Perlu Beri Jawapan Kukuh

Posted: 08 Sep 2016 08:13 AM PDT

Adnan kepit pen guna jari kaki kejutkan DUN Pahang

Posted: 08 Sep 2016 08:08 AM PDT

Dewan Undangan Negeri Pahang hari ini dikejutkan apabila menteri besarnya, Datuk Seri Adnan Yaakob menanggalkan kasut dan mengangkat kaki ke mukanya.
Adnan kemudian meletakkan pen di celah jari kaki ketika kakinya diangkat dan bertanya sama ada anggota di dalam dewan boleh melakukan perkara yang sama, lapor Sin Chew Daily.
Menteri besar Pahang itu membuat aksi pelik itu bagi menunjukkan dia berada dalam kesihatan yang baik.
"Saya berpendapat, walaupun kesihatan saya masih hebat, namun tidak ramai dapat melakukan begini," katanya dipetik dari rakaman audio yang diperoleh Malaysiakini.
Terdapat kalangan ADUN wanita dalam dewan beristighfar apabila Adnan bertindak sedemikian.
Beliau dilapor berkata, sepanjang 18 tahun menjadi menteri besar dan 30 tahun menjadi ADUN, kesihatannya sangat baik namun terdapat dakwaan beliau tidak sihat baru-baru ini.
Adnan berkata beliau hairan dengan khabar angin itu dan memberi jaminan berada dalam keadaan sihat.
Merujuk kepada aksi mengepit pen menggunakan jari kaki itu, Adnan berkata ia membuktikan kesihatannya baik.
ADUN Bilut, Chow Yu Hui, ketika dihubungi berkata beliau hairan dengan tingkah laku menteri besar berkenaan.
"Saya tidak pernah menyangka dia akan melakukan sesuatu seperti itu. Ia adalah mengejutkan dan tidak dijangka," katanya.
Sebelum itu, Adnan mensasarkan PKR kerana menuduhnya rasuah atas penjualan kompleks beli-belah Kuantan Parade, yang dimiliki oleh syarikat berkaitan kerajaan negeri.
Beliau memberi amaran tidak akan teragak-agak untuk memulakan saman fitnah terhadap mereka yang membuat tuduhan sedemikian.
Adnan juga menafikan salah laku berkenaan dan mengalu-alukan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyiasat perkara itu.

Biar Gambar Berbicara..

Posted: 08 Sep 2016 06:50 AM PDT


JADI KE AMERIKA NAK BUNUH MELAYU?

Posted: 08 Sep 2016 05:27 AM PDT


Semalam, semasa berlangsungnya Sidang Kemuncak ASEAN di Laos, Najib Razak bersama isterinya, Rosmah Mansor turut berkesempatan berbual mesra dengan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama ketika majlis makan malam diadakan.

Najib sendiri memuat naik gambar pertemuan itu di laman sosial miliknya.

Agaknya, jadi atau tidak Amerika nak bunuh Melayu seperti yang digembar-gemburkan oleh Ketua Menteri Melaka, Idris Haron selepas pertemuan Najib - Obama itu?

Siasatan institut akauntan ke atas juruaudit 1MDB masih berjalan

Posted: 08 Sep 2016 05:22 AM PDT

CEO Institut Akauntan Malaysia tidak mahu beri garis masa bila siasatan akan selesai.
Dr-Nurmazilah-MahzanPETALING JAYA: Institut Akauntan Malaysia (IAM) masih menyiasat aduan terhadap juruadit luar yang dilantik 1Malaysia Development Bhd (1MDB).
Ketua Pegawai Eksekutif Dr Nurmazilah Mahzan mengesahkan perkara itu kepada The Edge Financial Daily hari ini.
Beliau tidak mahu beri garis masa bila siasatan akan selesai.
Wakil rakyat pembangkang Tony Pua membuat aduan kepada IAM terhadap KPMG dan Deloitte Malaysia pada Mac dan Jun tahun lepas, mendakwa firma terbabit gagal mengambil usaha wajar secara sengaja atau cuai dalam audit 1MDB.
Beliau mendakwa ia menyebabkan pemfailan penyata kewangan tahunan 1MDB yang meragukan.
Susulan tuntutan sivil oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) untuk mendapatkan semula harta bernilai AS$1 bilion yang didakwa digelapkan daripada 1MDB, Deloitte berkata laporan audit olehnya yang berkaitan dengan penyata kewangan 1MDB tahun 2013 dan 2014 tidak dijadikan sandaran.

Cénangau

0

Posted by Unknown | Posted on 7:58 PTG | Posted in

sumber :-

Cénangau


Jangan baca facebook: Presiden PAS memang BANGANG bab persepsi politik demokrasi

Posted: 08 Sep 2016 07:16 PM PDT

Sedangkan dalam Al-Quran juga ada dalil yang lebih mesra persepsi yang lebih sesuai dengan waqi' Malaysia yang mengamalkan konsep demokrasi berparlimen yang PAS juga terlibat menyertai pilihanraya.

Harakahdaily menyiarkan satu artikel yang bertajuk "Baca Al-Quran, jangan baca facebook" satu celoteh yang ditulis Ust Nasrudin Hassan Ketua Penerangan PAS Pusat.

Dia tulis pengalaman dia bagi taklimat kepada Presiden PAS mengenai sikap dan pandangan awam terhadap PAS khasnya Presiden sendiri yang dia kutip dari facebook, twitter, whatsapp group dan lain-lain media sosial termasuk media konvensional.
Artikel penuh »

#SokongRUU355: Bukan setakat rakyat bawah, Sultan Kelantan pun depa tipu?

Posted: 08 Sep 2016 05:30 AM PDT

Tapi taktau la pulak kalau Kerajaan PAS Kelantan ada bercadang nak naikkan hukuman depa yang bersalah pasai nikah di Siam denda berpuluh ribu ringgit atau perjara berpuluh tahun. Kalau macam tu wakil rakyat PAS pun belum tentu akan sokong pindaan RUU355 tu.

AstroAwani pada Mac 16, 2015  dalam berita bertajuk "Sultan Kelantan sokong pelaksanaan hudud di Kelantan" melaporkan:
Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V hari ini menyatakan sokongan terhadap pelaksanaan hukum hudud di Kelantan.

Perkara tersebut dinyatakan baginda ketika bertitah dalam ucapan sempena Istiadat Pembukaan Penggal Ketiga Dewan Negeri (DUN) Kelantan ke-13. - AstroAwani.
Artikel penuh »

Malang Dr. Mahathir, ROS luluskan parti baru tapi bukan Bersatu

Posted: 07 Sep 2016 09:50 PM PDT

Nama Bersatu tu cukup berbeza kesannya berbanding nama PPBM yang kalau tengok sekali lalu nampak lebih kurang serupa saja macam parti-parti lain macam PBRS, SPDP, PBS, PPM, AMIPF, MIUP, PCM, MMSP, MCC.

Malaysiakini dalam berita bertajuk "Pendaftaran BERSATU diluluskan" melaporkan:
Pendaftar Pertubuhan (ROS) sudah meluluskan permohonan Parti Pribumi Bersatu Malaysia untuk menjad parti politik sah di negara ini.

Bernama melaporkan keputusan penerimaan secara prinsip itu diumumkan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. - Mkini.
Artikel penuh »

ALHUSSEYN

0

Posted by Unknown | Posted on 4:24 PTG | Posted in

sumber :-

ALHUSSEYN


Hj Hadi : Jangan baca facebook!

Posted: 08 Sep 2016 09:00 AM PDT

     Sunyi sepilah dunia fesbuk lepas nih! Para wala'un sakalian enta jangan ada yang nak berani lawan cakap Tok Lobai korang aaa...

 Menurut Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hassan,  Hj Hadi melarang  ahli dan penyokong parti itu baca fesbuk! Kena sentiasa membaca al-Quran!
    
  Nasrudin berkata, Hj Hadi selepas mendengar laporan serta celotehnya mengenai sikap dan pendekatan PAS dalam pelbagai isu, ia hanya mengulas dengan sepatah ayat: 

"Anta (kamu) baca al-Quran, jangan baca Facebook."

 Bagaimanapun untuk makluman Nasrudin menyatakan kisah dan nasihat berkenaan melalui Facebook, lapor ortal berita malaysiakini secara sinis!

 Nasrudin juga kata, sewaktu usrah ahli jawatankuasa pusat parti, seminggu selepas itu, ahli usrah lain turut membangkitkan perkara serupa, betapa Facebooker dan pengamal media sosial lain sebahagiannya mengecam PAS bertali arus dan mereka mahu mendapatkan respons balas dari Tuan Guru Presiden.

  Menurut laporan itu, Nasrudin menulis bahawa  Hj Hadi menegaskan :  
"Baca al-Quran! Al-Quran tidak ada akaun palsu. Al-Quran adalah benar! Al-Quran adalah kalamullah. Al-Quran adalah mukjizat Nabi SAW. Al-Quran adalah petunjuk dan pedoman hidup kita di dunia ini untuk sampai ke akhirat dengan selamat.

"Baca al-Quran! Jangan baca Facebook saja!"
 Kenyataan itu turut dimuat naik dalam portal Harakahdaily diiringi gambar Abdul Hadi (atas) sedang menatap komputer riba.

RUU 355 : Hj Hadi lebih bermotifkan untuk meraih undi politik

Posted: 08 Sep 2016 05:15 AM PDT

Himpunan lebih 1000?? NGO Islam yang menyokong RUU 355 di Pusat Islam pada
18/7/16 lalu.. Apa perlu buat majlis sokongan pindaan RUU 355..? Untuk mendapat 
kelulusan di Dewan Rakyat, atau untuk meraih political mileage PRU 14 nanti?
Perkembangan mutakhir RUU 355 ini nampaknya semakin giat diperkatakan. Saya menerima klip video dan poster yang berkempen supaya semua orang menyokong Ahli Parlimen Marang semasa pembentangan RUU 355 pada bulan Oktober ini. Saya juga ambil maklum bahawa penyokong Ahli Parlimen Marang telah menubuhkan jawatankuasa yang dianggotai para ustaz untuk tujuan memberikan kuliah berkaitan RUU 355 di masjid, surau atau di dewan kuliah. Terdapat juga jawatankuasa yang ditugaskan untuk berjumpa dengan NGO bagi mengadakan 'engagement' untuk tujuan menyokong RUU 355. Saya terlihat di FB saya sekumpulan warga guru di Pulau Pinang yang membuat ikrar beramai-ramai untuk menyokong RUU 355 ini.

 Ada juga seruan daripada aktivits Felda yang membuat gesaan supaya kesemua warga Felda membuat desakan kepada ahli parlimen masing-masing untuk menyokong RUU 355 Ahli Parlimen Marang. Beberapa himpunan juga diadakan untuk menzahirkan sokongan kepada RUU 355. Di puncak klimaks itu, saya terbaca Nota Kesal Terhadap Pergerakan Pemuda UMNO Kelantan.

 Saya semakin tidak faham apakah sebenarnya arah dan halatuju RUU 355. Adakah RUU 355 ini dibentangkan bagi tujuan supaya Parlimen meluluskannya atau bagi tujuan meraih undi politik untuk PRU 14 kelak.

 Jika tujuannya adalah untuk mendapatkan kelulusan di Dewan Rakyat, kenapa pula warga guru digembeling semata-mata untuk dibuat penerangan dan untuk membuat ikrar sokongan kepada Ahli Parlimen Marang. Warga guru itu bukanlah ahli parlimen yang dapat mengundi di Dewan Rakyat. Saya ada berbual dengan rakan saya, seorang pensyarah kanan undang-undang di sebuah universiti tempatan berkaitan tindakan warga guru ini dan pada pendapatnya, tindakan ini adalah refleksi kepada sindrom 'bebalism' dan 'pandirism' yang semakin merebak dalam negara ini.

 Saya tidak nampak keperluan untuk menggembeling semua warga Malaysia bagi menyokong RUU Marang ini. Warga Malaysia tidak mengundi di Dewan Rakyat. Hanya ahli parlimen yang akan mengundi di Dewan Rakyat. Adakah penyokong RUU 355 Ahli Parlimen Marang ini sedar bahawa ini objektif yang perlu dicapai adalah akhirnya untuk mendapat undi majoriti mudah daripada ahli-ahli Dewan Rakyat.

Sekiranya program yang dibuat itu berbentuk forum atau sidang meja bulat maka ianya tidaklah menjadi sesuatu yang ralat. Misalnya, forum yang dibuat oleh IKRAM tempohari banyak memberikan maklumat dan kefahaman. Begitu juga perbincangan terfokus dengan kumpulan stakeholders seperti persatuan peguam syarie atau pegawai mahkamah seperti yang dibuat oleh Persatuan Peguam Syarie Kelantan kerana mereka adalah warga yang dekat dengan isu RUU 355. Melalui metod ini, isu-isu berkaitan RUU 355 ini dapat dikenalpasti dan penambahbaikan dapat dibuat.

 Masalahnya, program yang banyak dibuat di seluruh negara adalah kuliah di masjid dan surau atau himpunan. Program seperti ini hanyalah sekadar untuk menaikkan emosi orang ramai bagi meraih sokongan politik. Emosi jamaah surau dan masjid serta peserta himpunan disuburkan dengan ucapan yang berapi-api kononnya ini pertentangan antara orang Islam dan bukan Islam. Peserta diapi-apikan bahawa orang bukan Islam tidak sepatutnya campur tangan dalam RUU 355 ini. Bahkan ada yang menyatakan bahawa jatuh hukum wajib kepada ahli parlimen Islam untuk menyokong RUU 355 seolah-olah sesiapa yang tidak menyokong RUU 355 Ahli Parlimen Marang ini akan jatuh berdosa. Tindakan Ahli Parlimen Marang ini sudah menjadi perkara yang tidak dapat dipersoalkan betul atau salahnya.

  Sedangkan jika ditelitikan perjalanan RUU 355 Ahli Parlimen Marang ini ada beberapa kelemahan yang wujud sepertimana yang pernah ditulis sebelum ini. Draf RUU 355 ini pun belum dapat diperjelaskan bagaimanakah ianya didrafkan. Siapakah yang mendrafkannya bagi Ahli Parlimen Marang? Apakah justifikasi ianya dibawa oleh Ahli Parlimen Marang? Kenapakah bukan Menteri yang membawa RUU 355 ini ke Parlimen sekaligus akan mempercepatkan dan mempermudahkan kelulusan RUU 355 ini?

  Adakah Ahli Parlimen Marang sudah berjumpa dengan Peguam Negara bagi berbincang mengenai draf yang dicadangkan? Jika diluluskan oleh Dewan Rakyat, bilakah 'timeline' atau jangka masa Menteri akan membawanya kepada bacaan kedua? Adakah Ahli Parlimen Marang sudah menghadap Majlis Raja-Raja untuk mendapatkan maklumbalas istana berkaitan RUU 355 ini?

 Kita melihat penerangan yang dibuat di masjid dan surau serta perhimpunan awam ini tidak diperjelaskan kepada orang ramai masalah dalam RUU 355 ini. Apa yang sering diperkatakan hanyalah mengenai keperluan untuk meminda dan menaikkan had hukuman yang boleh dijatuhkan oleh Mahkamah Syariah dan keperluan untuk meningkatkan martabat Mahkamah Syariah supaya 'duduk sama rendah, berdiri sama tinggi' dengan Mahkamah Sivil. Dikatakan bahawa hukuman '356' itu membawa malu kepada institusi Mahkamah Syariah tanpa diperjelaskan berapakah statistik sebenar pendakwaan syarie yang dibuat dan apakah jenis kesalahan syarie yang didakwa di Mahkamah Syariah. Belum pernah setakat ini dibuat apa-apa wacana ilmiah untuk membedah masalah yang berlaku di peringkat pendakwaan syarie. Penerangan yang dibuat hanya sekadar untuk membangkitkan emosi pendengar yang juga pengundi di Dun dan Parlimen masing-masing. Pendengar yang mendengar kuliah dan ceramah itu akhirnya terpengaruh dengan emosi yang akhirnya membangkitkan perasaan benci kepada semua Ahli Parlimen yang tidak menyokong pindaan RUU 355 Ahli Parlimen Marang.

 Pada hari ini saya juga ada membaca Bayan Linnas Siri 67 berkaitan isu RUU 355 yang dikeluarkan oleh SS Datuk Mufti Wilayah Persekutuan. Pandangan tersebut adalah amat baik dengan pernyataan kesimpulan bahawa RUU 355 ini perlu dipinda. Saya nyatakan bahawa saya bersetuju RUU 355 ini dipinda tetapi metod yang dibuat oleh Ahli Parlimen Marang ini yang tidak dipersetujui. Saya juga tidak bersetuju dengan kandungan RUU 355 Ahli Parlimen Marang ini. Saya percaya draf RUU 355 itu perlu diperbaiki bagi mengelak masalah yang mungkin timbul pada masa akan datang yang mungkin boleh menghentikan operasi terus Mahkamah Syariah.

 Saya juga percaya Menteri berkenaan juga menerima saranan DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong agar institusi Mahkamah Syariah ini diperkuatkan. Saya juga ambil maklum bahawa pihak Kerajaan Persekutuan juga telah berbuat sesuatu untuk meminda Akta 355 sebelum Ahli Parlimen Marang membuat usul RUU 355. Namun, tindakan di pihak Kerajaan Persekutuan akhirnya terhenti dengan usul yang dibawa oleh Ahli Parlimen Marang. Pada saya isu yang sebenar adalah soal kegopohan Ahli Parlimen Marang yang membuat usul tersebut tanpa rundingan dengan pihak yang berkepentingan (stakeholder) yang membuatkan pindaan RUU 355 ini menjadi kusut. Sekiranya pihak Menteri yang membawa usul pindaan Akta 355 pasti hal ini tidak menjadi polemik seperti sekarang.

 Secara umumnya, kita boleh menilai setakat mana RUU 355 Ahli Parlimen Marang ini akan disokong. Statistik yang kita lihat daripada 222 Ahli Dewan Rakyat, sebanyak 88 orang adalah UMNO; MCA - 7, MIC - 4; Gerakan - 2; PRS - 6; SUPP - 1; PBB - 14; PBRS - 1; UPKO - 3; SPDP - 4; PBS - 4. Keseluruhannya Ahli Parlimen BN adalah seramai 134 orang. Manakala keseluruhan Ahli Parlimen pembangkang adalah 88 orang yang terdiri daripada DAP - 37; PKR - 29; PAS - 14; PSM - 1; AMANAH - 6. Manakala seorang lagi Ahli Parlimen adalah bebas. Daripada keseluruhan jumlah itu jika diambil kira ahli parlimen Islam daripada UMNO (88), PAS (14), PKR (16), Amanah (6) dan Bebas (1) kesemuanya berjumlah 125 orang.

 Penyokong Ahli Parlimen Marang menwar-warkan bahawa jika kesemua ahli parlimen Islam itu menyokong RUU 355 Ahli Parlimen Marang maka RUU 355 itu dapat diluluskan. Pernyataan ini sungguhpun logik tetapi tidak realistik. Sehingga kini tidak ada kepastian berapakah ahli parlimen yang sudah bersumpah setia dengan Ahli Parlimen Marang yang bersetuju untuk menyokong RUU 355 itu. Bahkan, setakat ini tiada kepastian siapakah ahli parlimen yang akan hadir pada sesi pengundian RUU 355 ini. Ketua Menteri Sarawak sebelum ini pernah menyatakan arahan beliau kepada semua Ahli Parlimen Sarawak supaya tidak menyokong RUU 355 Ahli Parlimen Marang. YB Datuk Nancy Shukri yang pada waktu itu menjadi Menteri yang bertanggungjawab mengenai undang-undang menyatakan beliau tidak akan hadir pada waktu pengundian RUU 355.

 Sehingga ini belum ada apa-apa proses konsultasi antara Ahli Parlimen Marang dengan ahli parlimen selain daripada PAS. Tanpa proses konsultasi dibuat, laluan Ahli Parlimen Marang kelihatan sukar. Bahkan, jika diukur program untuk menyokong RUU 355 yang dianjurkan oleh Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan juga gagal padahal dikatakan pihak UMNO telah bersetuju untuk hadir sama sehingga menyebabkan kerugian kepada Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan kerana terpaksa menyewa dewan hotel. Apakah yang diharapkan kepada Ahli Parlimen UMNO untuk mengundi RUU 355 ini jika di peringkat pemuda negeri pun sudah tidak tepati janjinya.

 Namun, nasib RUU 355 ini akan berbeza jika ianya dibawa oleh Menteri. Sehingga ke saat ini belum pernah apa-apa rang undang-undang yang dibawa oleh Menteri telah gagal untuk diluluskan di Parlimen. Tambahan lagi, apa yang dibawa oleh Ahli Parlimen Marang itu hanyalah suatu usul untuk meminda undang-undang dan jika lulus usul tersebut baharulah usul itu akan diangkat menjadi Bacaan Pertama. Bilakah pula Bacaan Kedua dan Ketiga akan dibuat? Tiada tempoh tertentu yang ditetapkan berbanding jika kelaziman rang undang-undang yang dibawa oleh Menteri adalah Bacaan Pertama dan Bacaan Kedua akan dibuat dalam sidang yang sama atau paling lambat sidang yang akan datang.

  Kesimpulannya, tindakan untuk menimbulkan polemik RUU 355 ini lebih banyak bermotifkan untuk meraih undi politik daripada untuk meningkatkan wibawa Mahkamah Syariah. Sebab itu, penerangan dan himpunan lebih banyak dibuat kepada masyarakat awam berbanding dibuat kepada ahli parlimen sendiri. Apabila emosi umat Islam diusik dengan perbandingan had hukuman di Mahkamah Sivil dan Mahkamah Syariah pasti ianya memberikan impak positif kepada parti berkenaan yang akhirnya diharap akan diterjemah ke atas kertas undi kepada parti berkenaan kelak.

Terdapat cara dan metod alternatif yang lebih mudah, kurang polemik, kurang popular tetapi mengambil sedikit masa sebelum ianya dapat dibentang di Parlimen tetapi langkah ini pasti berjaya iaitu dengan menunggu Menteri membawanya. Namun, cara ini pasti tidak menguntungkan dari segi meraih undi politik.

Dr Zulqarnain Lukman
1 September 2016 / 29 Zulkaedah 1437H ~ sumber

Kaji balik kesan dan natijah RUU Marang

Posted: 07 Sep 2016 08:05 PM PDT

Dr Zulqarnain Lukman
WAWANCARA: Presiden Pas yang juga ahli parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah membawa rang undang-undang persendirian untuk meminta Akta 355 Mahkamah Syariah ke Dewan Rakyat. Selepas tiga kali dibawa, ia akhirnya dibenarkan oleh Dewan Rakyat untuk dibawa.

 Ekoran itu, pelbagai perbincangan dibuat tentang isu ini. Ia telah menimbulkan masalah kepada Pakatan Rakyat sehingga pecah dan telah timbulkan juga masalah kepada Barisan Nasional.

 Akhbar mingguan Amanah telah mewawancara DR ZULQARNAIN LUQMAN, seorang peguam yang mempunyai PhD dalam undang-undang. Beliau juga seorang peguam syarie yang sangat aktif di Malaysia.

 Beliau juga ahli kepada Jawatankuasa Teknikal peringkat kebangsaan yang dibentuk oleh kerajaan pusat dan Kelantan untuk meneliti usaha untuk melaksanakan undang-undang jenayah syariah di Malaysia. 

 Ikuti WAWANCARA yang dibuat oleh wartawan akhbar Amanah dengan Dr Zulqarnain. Wawancara ini disiarkan semula oleh Malaysiadateline.com dengan keizinan akhbar Amanah.
 ----------------------------------------------------------------------------------
 Dari segi sejarahnya, bagaimana boleh bermulanya usul mengenai Akta  355 bidang kuasa mahkamah syariah ini?

  Usaha meningkatkan bidang kuasa mahkamah syariah ada sejarah tersendiri, kata Dr Zulqarnain Bagi saya, ia bermula pada akhir 2013, ketika Peguam Negara ketika itu Tan Sri Abdul Gani Patail bermesyuarat dengan penal syariah di AG chamber. Antara yang hadir adalah Tan Sri Sheikh Ghazali Abdul Rahman, Ketua Unit Syariah di Jabatan Peguam Negara. Beliau adalah bekas ketua hakim syarie Wilayah Persekutuan dan juga ketua hakim syarie pertama di jabatan kehakiman syariah Malaysia.

 Dalam mesyuarat itu, timbul isu bidang kuasa mahkamah syariah. Dalam perbincangan itu, kuasa mahkamah syariah diberikan melalui Akta 355 dan AG mengakui bidang kuasanya sangat rendah berbanding mahkamah sivil. Untuk meningkatkan bidang kuasanya, Gani berkata, kita bagi bidang kuasanya sama dengan mahkamah sesyen sivil iaitu boleh bicarakan kesemua kesalahan kecuali yang membawa hukuman mati.

 Selepas itu berlakulah lain-lain mesyuarat sehinggalah tertubuhnya Jawatankuasa Teknikal Undang Jenayah Syariah peringkat kebangsaan antara wakil persekutuan dan wakil Kelantan. Tujuan jawatankuasa ini adalah untuk fasilitate agenda kerajaan Kelantan selepas kenyataan menteri bersetuju membantu pelaksanaan Enakmen Jenayah Syariah. Ia berdasarkan permintaan dari kerajaan negeri ke kerajaan pusat dan sebahagiannya untuk kepentingan nasional. Kita bincang setakat mana Kelantan boleh buat.

 Anggota jawatankuasa ini adalah wakil persekutuan yang diketuai Sheikh Ghazali selaku pengerusi jawatankuasa, Profesor Sham Rahayu dari UIA, Datuk Nasir Disa, Datuk Hassan (bekas hakim mahkamah tinggi), Datuk Sulaiman Daud (bekas hakim), wakil AG, wakil bahagian undang-undang parlimen, wakil penjara dan PDRM.

 Kerajaan Kelantan di ketuai oleh ketua hakim syarei Kelantan Datuk Aria Diraja Datuk Daud Mohamad, peguam Nik Baharum, peguam Hisham Fauzi, Dr Azahar pensyarah dari Kias, seorang lagi yang saya lupa namanya dan saya sendiri Dr Zulkarnain Luqman.

 Perkara yang dibincangkan adalah halangan dan cabaran kalau nak laksanakan hudud, qisas dan takzir. Antara yang kami kenalpasti adalah Akta 355 kerana bidang kuasa mahkamah syariah hanya 356 sahaja iaitu RM3,000 denda, lima bulan penjara dan enam kali sebatan.

 Oleh kerana AG telah setuju untuk pinda Akta 355, maka kita teruskan apa yang AG dah setuju sebagai sebahagian roadmap undang-undang ini. Cadangannya adalah hukuman yang sama dengan mahkamah sesyen.

 Roadmapnya adalah pindaan Akta 355 akan dibawa oleh menteri bagi pihak kerajaan persekutuan kerana AG dah mulakan. Prosedurnya akan lebih praktikal dan mudah dan undang-undang ini akan dipakai untuk peringkat nasional juga dan semua negeri akan dapat bidang kuasa yang sama.

 Akta ini berkaitan dengan mahkamah syariah dan dalam bidang kuasa negeri-negeri dan sewajar diperkenan oleh sultan atau raja bagi setiap negeri. Ia juga telah dibawa dalam mesyuaraat Majlis Kebangsaan Perundingan Islam (MPI) yang dipengerusikan oleh perdana menteri sendiri yang berlangsung Disember 2014 dan ia telah dipersetujui oleh mesyuarat itu.

 Dua langkah lagi yang perlu dibuat sebelum ke parlimen adalah mesyuarat Majlis Raja-raja (MRR) yang dijadualkan pada waktu itu awal Mac 2015. Selepas MRR, ia akan dibawa masuk ke kabinet dan barulah ke parlimen. Ketika itu, kami jangka ia akan dibentangkan di parlimen paling lewat pada sidang Jun 2015.

 Tiba-tiba ada masalah apabila ia tidak disempat dibincang dalam MRR kerana ditolak oleh pra mesyuarat MRR. Kertas pindaan Akta 355 ini bersekali dengan kertas-kertas lain. Pra mesyuarat itu tidak setuju beberapa perkara termasuk cadangan penubuhan lima peringkat mahkamah syariah sebagaimana mahkamah sivil di mana yang tertingginya adalah mahkamah rayuan syariah persekutuan. Ini yang raja-raja tidak berapa setuju dan minta diperhalusi.

 Apabila ini tidak persetujui, dengan sendirinya kertas yang ada cadangan pindaan Akta 355 dalam fail yang sama itu tertolak sama.

 Bagaimana ia dibawa oleh presiden Pas ke Parlimen?

 Sekitar tarikh yang sama, Dewan Undangan Negeri Kelantan telah luluskan Enakmen Jenayah Syariah dalam sidangnya pada 18-19 Mac 2015. MRR bermesyuarat sekitar tarikh itu juga.

 Apabila Kelantan dapat tahu keputusan MRR itu, tiba-tiba MP Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memasukkan notis Rang Undang Undang Persendirian ke parlimen. Ia dibuat tanpa pengetahuan parti - kerana sampai sekarang saya sendiri tidak tahu siapa yang merangka RUU itu. Sedangkan saya ahli JK Teknikal dan saya ahli jawatankuasa Lujnah Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (Luham) dan Jabatan Undang dan hak Asasi Manusia (Juham) Pas.

 Sebanyak tiga kali ia berada di senarai terakhir dalam senarai aturan mesyuarat Dewan Rakyat dan hanya dinaikkan dengan sokongan menteri dalam notis ketiga untuk dibawa ke depan. Peraturan 49 aturan mesyuarat Dewan Rakyat menyebut ia boleh diangkat dengan syarat menteri sokong.

  Apa masalah dengan RUU ini?

Dari awal lagi sudah ada masalah. Dan beberapa komen sudah dibuat oleh para peguam mengenainya. Yang last sekali apabila ia disokong oleh menteri, saya sendiri telah menelitinya dan memang ada kecacatannya.

 Perkataan yang digunakan, ada masalah dari segi teknikalnya. Pada saya yang perlu dipinda adalah perenggan kedua seksyen kedua Akta 355 yang memperuntukkan hukuman 356 itu untuk memasukkan tujuan pindaan ini iaitu meningkat bidang kuasa hukuman di mahkamah syariah.

 RUU ini telah turut meminda perenggan 1 seksyen 2 itu. Bagi orang awam, mereka tidak nampak tetapi peguam yang selalu membuat kes perlembagaan, dia akan perasan soal ini.

 Kesannya akan besar. Jika mahkamah kata perenggan 1 seksyen 2 yang dipinda itu tidak sah, bermakna bahagian jenayah di mahkamah syariah akan tergantung. Lebih baik ia dikekalkan dengan yang sedia ada (perenggan 1) yang sudah ditest sejak sekian lama dan tidak ada masalah. Apabila perkataannya diubah, ia akan berikan tafsiran baru terhadapnya. Sebelum ini, apa yang ada sudah dibawa hingga ke mahkamah persekutuan dan ia disahkan tiada masalaah.

 Jika ada cabaran nanti, jika dipersetujui oleh mahkamah tentang kesilapan pindaan ini, ia akan mendatangkan aib kepada seluruh rakyat beragama Islan dan memberikan aib kepada ketua agama Islam iaitu sultan dan raja-raja Melayu.

 Kenapa semua ini berlaku dan bagaimana proses merangka rang undang-undang ini sepatutnya?

 Marang tidak perlu malu untuk membuat kebaikan, kata Dr Zulqarnain.

  Bagi saya kerana ia tidak dibuat melalui perbincangan dengan pihak berkepentingan atau state holder. Akta yang besar kesannya tetapi tidak dibawa berbincang dengan state holder. Saya bukan nak tentang peningkatan bidang kuasa mahkamah syariah, kerana itu yang kita perjuangkan selama ini, tetapi kita kena buat secara profesional.

 Kita tahu, yang Marang bawa hanya usul, ia perlu dibahas, lepas bahas ada undian. Kalau lulus pun, ia baru akan menjadi bacaan pertama. Akan ada bacaan kedua yang perlu dibawa oleh menteri mengikut peraturan mesyuarat 49. Tiada tempoh masa ditetapkan dan menteri nak simpan selama mana, tiada hal.

 Isu ini sturk (tersangkut) di situ. Jika menteri nak bawa, menteri patut bawa sekarang. Kalau Marang dapat undi majoriti ok. Kalau Marang kalah undi, bila pula kerajaan persekutuan akan bawa semula untuk meminda Akta 355. Saya yakin tidak mungkin sehari dua ini mereka akan bawa, ia akan memakan masa. Bagi saya, ia akan lambatkan lagi transformasi mahkamah syariah dari segi undang-undang jenayahnya.

 Cara terbaik sebenarnya melalui proses mana?

 Sebab itu kita nak menteri yang bawa. Dalam sejarah Malaysia tidak pernah ada rang undang-undang yang dibawa menteri kalah di Dewan Rakyat. Dan tidak pernah RUU yang dibawa oleh pembangkang menang di parlimen. 

 Dengan sultan dan raja-raja pula macamana. Kalau Marang berjaya mendapat majoriti oklah. Menteri yang nak bawa kali kedua kena berunding dengan sultan dan raja-raja juga. Kena ikut proses yang asal semula. Dari segi legalnya, ia tidak vible untuk di bawa oleh pembangkang. 

 Bagi saya, yang Marang patut buat adalah mendesak menteri cepatkan proses membawanya ke parlimen bukan membawanya sendiri. Sekarang bila Marang bawa, semua proses di peringkat kerajaan pusat terhenti bukannya mereka membantu.

 Ini kerana prosedur membawa dan kandungannya bermasalah. Nak percepat tetapi kemungkinannya melambatkan lagi pelaksanaannya.

 Apa kesan bila Marang bawa?

Ia telah melambatkan lagi proses untuk tingkatkan usaha untuk menambahkan kewibawaan mahkamah syariat. Bila Marang bawa, JK Teknikal yang telah dibentuk hanya sekali sahaja mesyuarat selepas itu iaitu memaklumkan kerajaan negeri Kelantan telah membawa RUU ini melalui Marang.

 Selepas itu tidak ada lagi sebarang perbincangan mengenai usaha peningkatan kuasa mahkamah syariah ini. Bukan JK Teknikal sahaja tidak lagi bermesyuarat bahkan juga mesyuarat-mesyuarat di peringkat jabatan kerajaan yang lain untuk membantu proses pelaksanaannya termasuk mesyuarat di Jakim juga terhenti.

 Jadi saya bimbang, kesannya adalah usaha untuk tingkatkan wibawa mahkamah syariah ini dari pihak kerajaan persekutuan sudah terhenti.

 Bila Marang bawa, ia sudah jadi out of control. Sepatut ia dibuat secara low profile bukan secara terbuka. Semua sudah bincang secara out of contack. Orang bukan Islam sudah jadi khuatir kalau-kalau ada lagi pindaan lain menyusul yang melanggar hak mereka sebagaimana dalam isu kalimah Allah, isu gereja dan lain-lain dikaitkan sekali.

 Ia telah timbulkan keresahan dan kegusaran kepada orang ramai. Bilamana seksyen yang di bawa Marang boleh kenakan segala hukuman kecuali hukuman mati - termasuk boleh potong tangan, mungkin Gani tidak pernah fikir hal itu sebelum ini. Di situ orang akan bincang, pelbagai hukuman boleh dibuat termasuk untuk mengaibkan orang yang melanggar undang-undang Islam yang dibolehkan syariat.

 Kalau di mahkamah sivil orang tak bincang sebab hukumannya jelas, penjara, denda dan sebat tetapi apabila diberikan bidang yang begitu luas, bagaimana kalau ada kerajaan negeri yang secara nakal membuat hukuman yang bukan-bukan misalnya botak kepala untuk yang tak puasa misalnya. Ia memang dibenarkan dalam hukuman takzir.

 Apa roadmap asal yang dibincangkan oleh Jawatankuasa Teknikal yang tuan sertai itu?

 Roadmap asalnya yang kami bincangkan, pelaksanaannya akan melalui tiga fasal. Yang pertama, untuk hukuman yang kesalahannya sudah ada dalam undang-undang syariah iaitu zina, qazaf, minum arak dan murtad.

 Fasa keduanya adalah untuk sariqah dan hirabah. Ia konstroversi kerana kesalahan ini sudah ada dalam bidang kuasa mahkamah sivil iaitu di bawah kanun keseksaan.

 Fasa ketiga adalah undang-undang yang melibatkan hukuman mati.9 Bila buat fasal demi fasal, kita boleh uji sejauhmana pelaksanaannya dari segi sistem, pegawai dan juga mahkamahnya.

 Kenapa pindaan yang dibuat Marang ini bermasalah?

 Marang pernah sebut, kita tidak mahu membuat sarikah dan hirabah dahulu. Jika begitu, pindaan yang perlu dibuat adalah tukar sahaja bilangan sebat kepada 100 iaitu perenggan kedua Akta 355 ini bukan ubah juga perenggan pertamanya. Ia boleh kurangkan kegusaran orang ramai dan bukan Islam berbanding dengan pindaan yang dibuat sekarang iaitu yang sesuai dengan Islam kerana ia terlalu luas.

 Pada pandangan tuan, apa jalan terbaik yang perlu dibuat sekarang?

 Bagi saya, cara terbaik adalah Marang tarik balik dulu RUU ini sebab risikonya jika tidak lulus mudarabnya lebih besar kepada bukan Marang saja tetapi semua orang Islam dan institusi mahkamah syariah. Sebab kalau kalah tidak mungkin dalam masa terdekat kerajaan persekutuan akan membuat RUU baru untuk perbetulkan kesilapan yang dibuat melalui usul Marang itu.

 Bagi saya, Marang kena tarik balik dan dalam masa sama mendesak kerajaan persekutuan membawa RUU ini untuk meminda Akta 355. Ia lebih munasabah dan rendah risiko untuk gagal.

 Tidakkah tindakan ini akan memalukan perjuangan Islam yang dibawa oleh Marang?

 Ia bukan soal malu tetapi maruah mahkamah syariah dan orang Islam semuanya. Marang kena berjiwa besar. Kalau RUU Marang tidak lulus, hasrat Kelantan untuk melaksanakan KJS2015 hanya tinggal atas kertas sahaja dan boleh simpan di muzium.

 Tidakkah pemimpin Umno sudah berjanji untuk menyokong usul ini?

 Tidak semua yang sokong dan sudah ada menteri yang kata tidak akan sokong. Apa yang saya jangka jika RUU Marang ini diteruskan, MP Umno tidak tolak tetapi tidak akan hadir sidang dengan pelbagai alasan.

 Itupun kalau Speaker Dewan, Tan Sri Pandikar bagi laluan sekali lagi sebab ia perlu dimasukkan ke dalam aturan mesyuarat baru selepas Marang hanya bentangkan saja tetapi tidak bahas ketika diberikan peluang sebelum ini.

 Prosedurnya selepas ini, kena masuk aturan mesyuarat sekali lagi untuk dibahas. Jika lulus, RUU ini akan jadi bacaan kali pertama.

 Salinannya akan diserah kepada pihak berkepentingan untuk dikaji. Untuk bacaan kedua, menteri kena bawa dan undi perlu dibuat sebelum lulus. Ini semua satu proses yang panjang dan bersimpang siur.~ sumber