Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:55 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Bangsa Johor: Kenapa Sultan Johor begitu keras jawab Mahathir?

Posted: 29 Aug 2016 09:37 PM PDT

Kenapa Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar begitu keras terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad dalam isu Bangsa Johor?
Soalan itu mungkin bermain di minda kebanyakan orang selepas beliau meminta bekas perdana menteri tutup mulut daripada membuat kenyataan liar, selain menyifatkan Mahathir berkeliaran memecah belah rakyat.
Dalam wawancara dengan New Straits Times hari, beliau berdepan soalan sama: Kenapa tuanku begitu keras terhadap Mahathir?
"Sesiapa yang tidak tahu sejarah atau latar belakang isu tidak patut bercakap dengan pihak berkuasa (berkaitan isu itu).

"Seperti saya cakap sebelum ini, Bangsa Johor bukan ciptaan baru, dan tujuannya sentiasa untuk perpaduan, bukan perpecahan.

"Idea itu telah terbukti berjaya berkali-kali," jawabnya.
Mahathir dalam satu forum berkata semangat kebangsaan Johor tidak sihat bagi Malaysia dan boleh membawa kepada keruntuhan persekutuan.
Sementara itu, ditanya sama ada parti politik baru pimpinan tokoh Johor Tan Sri Muhyiddin Yassin akan memecahbelahkan orang Melayu, Sultan Ibrahim menegaskan beliau tidak mencampuri urusan politik.

"Saya hanya mahu satukan semua bangsa Johor. Bukan sebaliknya. Itu saja yang boleh saya katakan," katanya.
Muhyiddin kini menerajui Parti Bumiputera Bersatu Malaysia (BERSATU) selepas dipecat Umno.
kerana lantang mengkritik kepimpinan Datuk Seri Najib Razak dalam isu 1MDB dan 'derma' ke akaun peribadinya.
Mahathir dilantik penasihat parti serpihan Umno itu.

Beranikah Mereka Ke Luar Negara ...!!!

Posted: 29 Aug 2016 09:22 PM PDT

FAKTA:
1) Entah kenapa tiba2 kerajaan hanya berani hantar wakil kerajaan TPM Zahid Hamidi ke ULAANBAATAR, Mongolia pada Sidang Kemuncak Mesyuarat Asia Eropah (ASEM) ke-11 2 pada bulan lepas (14/7/2016), BUKANNYA PM NAJIB.. sedangkan S'pore hantar PM mereka sendiri..

2) DAN JUGA kerajaan hanya berani hantar wakil kerajaan TPM Zahid Hamidi ke PBB, Amerika Syarikat minggu lepas (22/8/2016) bagi mempengerusikan debat terbuka pada mesyuarat Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)

KENAPA HANTAR ZAHID HAMIDI ??
KENAPA TIDAK HANTAR PM NAJIB RAZAK ??!!

Patutler baru2 ini KJ mengaku sanggup digelar MACAI NAJIB !!!

Posted: 29 Aug 2016 09:20 PM PDT

Satu Malaysia & satu dunia dibohongi oleh pencacai & pemakan dedak UMNO derma RM2.6 bilion kononnya datang dari penyokong Umno mahupun derma Pak Arab..

KAH..!! KAH..!! KAH..!!

MALAYSIAN RAKYAT LAUGHING NON STOP.... WHAT JOKE OF THE DAY.

Najib kata Jho Low tiada kaitan dengan 1MDB...

Posted: 29 Aug 2016 09:19 PM PDT

Apa ni? Merapu MENIPU tahap kronik.

Padahal 'JHO LOW' disebut LEBIH 300 kali dalam laporan DOJ..!!
Semakin byk menipu dalam 1MDB, semakin byk lah penipuan terbongkar..

Rakyat bayar, keluarga Najib & beranak belanja boros di AS.

Posted: 29 Aug 2016 09:16 PM PDT

RUPA-RUPANYA.. anak tiri Najib Razak, anak kandung Rosmah..RIZA AZIZ dan kawan rapatnya JHI LOW mampu menikmati hidup mewah melampau2 di AS dan didakwa Jabatan Kehakiman AS (DOJ) dibiayai melalui wang yg diselewengkan drpd #1MDB.

PAKCIK KAMPUNG MAKCIK FELDA tahu tak maksud 'KLEPTOKRASI' !!!

Posted: 29 Aug 2016 09:13 PM PDT

Kleptokrasi disimpulkan berasal daripada cantuman perkataan "KLEPET" dan "KELENTONG" yang berselindung di sebalik demokrasi.
Hanya kerana #1MDB, NAJIB RAZAK dan JHO LOW, seluruh dunia dalam sekelip mata mula mengenali negara kita sebagai negara pencuri.
Malu beb... KECUALI BAGI MEREKA YANG SAMA-SAMA MENCURI !!!

Ali Tinju terus desak polis tangkap penganjur #TangkapMO1

Posted: 29 Aug 2016 08:50 PM PDT

Mahasiswa & anak muda punyai hak bersuara isu negara

Posted: 29 Aug 2016 08:43 PM PDT

Mahasiswa dan anak muda mempunyai hak kebebasan dalam menyuarakan pendapat dalam pelbagai hal yang melibatkan negara.
Dekan Pembangunan Pelajar dan Jaringan Komuniti Universiti Selangor (UNISEL), Amidi Abdul Manan, berkata mahasiswa adalah tunggak harapan negara yang mempunyai tanggungjawab besar untuk memimpin negara pada masa hadapan.
"Mereka juga dikelilingi maklumat berkaitan isu semasa yang berlaku pada masa kini, jadi tindakan mereka dalam menyertai perhimpunan seperti Tangkap MO1 adalah sebagai tindak balas anak muda terpelajar terhadap apa yang berlaku di negara ini.
"Ia juga menunjukkan anak muda benci kepada perkara yang boleh merosakkan nama negara," katanya ketika dihubungi SelangorKini.
Amidi berkata, tindakan itu juga sebagai proses kematangan pelajar yang prihatin tentang apa yang berlaku di sekeliling mereka.
"Jika pihak kerajaan mahupun universiti menyekat aktiviti mereka, itu adalah tindakan sia-sia dan ia hanya akan menambahkan amarah mereka.
"Bagi UNISEL, kita memberikan bimbingan serta memantau pelajar yang terlibat sekiranya mereka melakukan perkara yang melampaui batas," katanya.

Harga produk susu Malaysia lebih mahal ketika harga dunia jatuh

Posted: 29 Aug 2016 08:40 PM PDT

Laporan Kedudukan Isi Rumah II menyatakan harga produk susu dan tenusu di negara ini tidak menggambarkan pergerakan menurun harga global ekoran kenaikan harga produk itu.
Laporan dikeluarkan Khazanah Research Institute (KRI)Laporan dikeluarkan Khazanah Research Institute (KRI) mendapati Malaysia terlalu bergantung kepada susu import bagi memenuhi permintaan tempatan kerana negara hanya mampu menampung 5.0 peratus permintaan susu daripada pengeluaran tempatan.
Kebergantungan itu juga menyebabkan negara terdedah kepada turun naik kos import disebabkan nilai mata wang tidak stabil.

Laporan dikeluarkan Khazanah Research Institute (KRI)
Pada 2014, isi rumah Malaysia membelanjakan purata sebanyak RM42.12 sebulan untuk produk tenusu dengan 71.4 peratus bagi perbelanjaan susu tepung dan produk tenusu selain susu segar, susu sejat dan susu pekat.
Perbandingan indeks harga eksport bagi produk tenusu negara-negara yang diimport oleh Malaysia, laporan Kedudukan Isi Rumah II mendapati harga tenusu di Malaysia lebih tinggi berbanding indeks harga eksport susu di Australia dan New Zealand.

Isi rumah berpendapatan rendah tidak mampu belanja makanan berkhasiat

Posted: 29 Aug 2016 08:39 PM PDT

Kos makanan semakin tinggi menyebabkan ramai rakyat terutamanya isi rumah berpendapatan rendah tidak mampu berbelanja untuk makanan berkhasiat selaras dengan Panduan Diet Malaysia.
Khazanah Research Insitute (KRI) dalam laporan terbaru keadaan isi rumah mendedahkan faktor harga makanan semakin tinggi terus menjadi penyebab peningkatan bebanan kos sara hidup buat isi rumah di negara.
Laporan itu menunjukkan makanan kekal sebahagian besar perbelanjaan kebanyakan isi rumah dengan kadar peningkatan harga makanan berada di tahap membimbangkan.

Pada 2014, lebih 94 peratus isi rumah berbelanja lebih untuk makanan dari perbelanjaan lain dan mereka yang berpendapatan rendah dari RM2,000 tmembelanjakan lebih 38 peratus dari perbelanjaan bulanan mereka untuk makanan.
Food MahalKaji selidik dibuat mengenai keselamatan makanan di kalangan isi rumah berpendapatan rendah di Kuala Lumpur menunjukkan lebih 65 peratus isi rumah mempunyai isu dalam mengekalkan keselamatan makanan.
Ia selaras dengan laporan dikeluarkan Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) mengenai isu ketidakselarasan dan ketidakadilan dalam pengambilan makanan berkhasiat dikalangan isi rumah mengikut keadaan sosio-ekonomi masing-masing.
Selain itu, harga makanan dikatakan semakin naik juga terbukti melalui perkiraan Consumer Price Index atau Indeks Harga Pengguna (IHP)apabila makanan dan minuman merupakan salah satu komposisi indeks tersebut.

Ternyata, harga makanan semakin naik melebihi paras normal indeks harga pengguna.
Kajian dibuat menunjukkan inflasi harga makanan dalam negara dipengaruhi harga makanan di rumah yang dikira melalui Indeks Makanan di Rumah.
cover_state_of_households_ii_1Ikan dan makanan laut menyumbang 23.8 peratus dari keseluruhan indeks, diikuti bijiran pada kadar 23.2 peratus, daging, 15.5 peratus, sayur-sayuran, 11.3 peratus, produk tenusu dan telur, 9.4 peratus.
Setiap jenis produk makanan ini menunjukkan kenaikan harga ketara dari 2010 hingga 2015.
Harga makanan laut dan ikan naik sehingga 30.9 peratus, produk tenusu dan telur sebanyak 23 peratus dan daging naik sehingga 18.7 peratus.
Memandangkan produk ini menyumbang 48 peratus total dalam Indeks Makanan di Rumah, kesimpulan boleh dibuat ternyata memberi kesan dalam indeks keseluruhan.
Selain produk tersebut, produk gula dan manisan juga semakin naik tinggi dari tahun ke tahun.
Menurut laporan tersebut, sebuah isi rumah dengan lima ahli keluarga membelanjakan minimum diantara RM25.21 dan RM38.45 setiap hari untuk diet yang berkhasiat.
Perkiraan ini tertakluk untuk makanan dimasak di rumah sahaja dan tidak mengira kos memasak di rumah seperti kos pengangkutan untuk membeli barang masakan, caj eletrik, gas memasak, kos membina dan barangan dapur seperti peti sejuk dan periuk nasi.

Hampir pasti Husam masuk AMANAH malam ini

Posted: 29 Aug 2016 08:37 PM PDT

Bekas naib presiden PAS Datuk Husam Musa dikatakan akan menyertai Parti Amanah Negara (AMANAH) malam ini.
Beberapa pemimpin AMANAH ketika dihubungi mengesahkan perkara itu, yang akan diumumkan dalam acara di Cyberjaya malam ini.
"AMANAH," kata seorang pemimpin AMANAH ketika ditanya sama ada Husam memilih AMANAH atau Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Mereka bagaimanapun enggan mendedahkan butiran lanjut tetapi yakin anak didik bekas mursyidul am PAS allhayarham Datuk Nik Aziz Nik Mat itu mampu memperkasakan parti baru itu.
Langkah ini sudah dijangkakan pelbagai pihak, walaupun perkara itu sudah beberapa kali dinafikan sebelum ini.
Bekas exco kanan kerajaan Kelantan itu dijangka diberikan peranan besar membantu gerak kerja AMANAH di peringkat nasional dan negeri.

Acara malam ini bukan yang pertama kali buat Husam di pentas AMANAH, parti serpihan PAS.

Beliau sebelum ini pernah berucap dalam acara makan malam AMANAH di Petaling Jaya Januari tahun lalu.
Husam dipecat daripada PAS pada 6 Mei lalu selepas sering mengkritik kepimpinan parti, termasuk Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaacob yang juga timbalan mursyidul am.
Selepas empat bulan 'berlayar' tanpa arah yang jelas, Husam malam tadi berkata akan mengumumkan menyarung 'jersi' kerana "berjuang bersendirian ternyata bukan suatu pilihan".

Husam antara sekumpulan besar kumpulan yang kalah dalam pemilihan PAS di Kuala Selangor pada 2015, yang kemudian membentuk AMANAH.

'Kalau tak setuju, sila keluar Umno' - Pemuda Umno

Posted: 29 Aug 2016 08:35 PM PDT


KUALA TERENGGANU - Mana-mana pihak yang menyokong perjuangan Parti Bersatu perlu menunjukkan pendirian mereka sebaik parti itu diluluskan, bukannya bersembunyi di sebalik nama Umno.
Pengerusi Tetap Pemuda Umno Kuala Terengganu, Othman Endut berkata, ahli parti yang sudah tidak berpihak kepada Umno perlu menunjukkan pendirian jelas dan tidak sesekali bertindak sebagai duri dalam daging yang melemahkan parti dari dalam.
"Kalau sudah tidak setuju dengan Umno, keluar Umno dan mereka boleh sertai mana-mana parti yang selari dengan kehendak mereka, termasuklah parti baharu.
"Bagi Umno, sudah tentu kita tidak ada paksaan kepada mana-mana pihak untuk sertai mana-mana parti," katanya kepada Sinar Harian, di sini.
Mengulas mengenai kesan penubuhan Parti Bersatu kepada Umno, Othman tidak menolak Umno sedikit sebanyak akan turut terkena tempiasnya.
"Penubuhan parti baharu sudah tentu akan meninggalkan kesan kepada parti lama sama ada Umno, Pas dan sebagainya kerana ahli-ahli parti baharu berasal dari parti-parti lama.
"Kalau mereka masuk parti baharu, ia tidak akan meninggalkan kesan khusus kepada kekuatan Umno sebaliknya pendirian mereka akan dilihat lebih terang lagi bersuluh," katanya.

'Disoal SPRM berjam-jam, tapi habuk pun tak ada' - Khairuddin

Posted: 29 Aug 2016 08:29 PM PDT

Tindakan demi tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akhir-akhir ini, daripada tangkapan individu bergelar Datuk Seri kepada Tan Sri, tertanya tidak memuaskan hati semua pihak.
Bagi bekas pemimpin akar umbi Umno Khairuddin Abu Hassan, suruhanjaya itu hanya "jaguh" untuk kes-kes kecil tetapi tidak berani menyentuh pemimpin utama negara Datuk Seri Najib Razak.
"SPRM kelihatan amalkan pilih-kasih!

"Selagi SPRM tidak bertindak terhadap Najib Razak yang membabitkan sejumlah duit yang amat besar masuk ke dalam akaun peribadinya; selagi itulah kredibiliti SPRM akan tercalar," katanya.
Beliau membangkitkan laporannya pada SPRM berkaitan dakwaan berbilion-bilion wang dimasukkan ke dalam akaun peribadi perdana menteri.

"Saya nak tanya ketua pesuruhjaya SPRM yang baru mengenai status laporan saya terhadap syarikat 1MDB dan Najib Tun Razak. Apa sudah jadi?" soalnya lagi.
Sementara itu, beliau juga membangkitkan dakwaan terbaru Muhyiddin bahawa hampir RM1 bilion telah berada dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, sebelum kemasukan RM2.6 bilion dilapor secara meluas.
"SPRM wajib siasat kes pendedahan terbaru Tan Sri Muhyiddin ini. Mantan timbalan perdana menteri ini mesti dipanggil oleh SPRM untuk soal siasat.

"Begitu juga dengan mantan peguam negara (yang didakwa salurkan maklumat itu) pun sepatutnya disoal siasat oleh SPRM.
"Saya rasa buang masa saja buat laporan pada SPRM mengenai kes salah guna kuasa Najib Tun Razak.

"Pergi ke ibu pejabat SPRM berjam-jam disoal siasat tapi habuk pun tak ada!" katanya.

PAS, Perkasa bidas ‘Aiyo Wat Lah’, tuntut maaf

Posted: 29 Aug 2016 08:26 PM PDT

PAS bersetuju istilah rogol tidak wujud dalam perkahwinan dan mempertahankan mufti Perak sebagai seorang yang berhujah atas dasar ilmu.
aiyoh
KUALA LUMPUR: PAS dan Perkasa semalam mengecam penganjur sebuah anugerah tahunan yang Ahad lalu menamakan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria "pemenang" kategori "hina intelek" atas kenyataannya mewajibkan isteri sentiasa akur dengan suami dalam melakukan hubungan seks.
Dewan Pemuda PAS Perak berkata Kumpulan Bertindak Bersama bagi Kesaksamaan Gender (JAG) dan Inisiatif Kesaksamaan Gender (GEI) yang menganjurkan "Anugerah Aiyo Way Lah" setiap tahun itu menunjukkan mereka biadap dan jahil, dan menuntut tindakan daripada kerajaan ke atas apa yang dinamakannya golongan "songsang".
"Serangan pemikiran ini menatijahkan kesan yang buruk kepada umat Islam di Malaysia khususnya di Perak," kata ketuanya Mohd Akmal Kamaruddin.
"Hujah yang dikeluarkan dalam isu tiada konsep rogol dalam perkahwinan adalah bertepatan dengan perihal munakahat berlandaskan syarak," kata Akmal.
"Aiyo Way Lah" diadakan bagi memastikan pegawai awam bertanggungjawab ke atas kenyataan atau tindakan mereka, dan "pemenang" kerap dinamakan atas kenyataan dianggap seksis atau tidak masuk akal yang diucapkan sepanjang tahun.
Harussani dinamakan atas kenyataannya pada April 2015 yang mewajibkan isteri bersetuju mengadakan hubungan seks dengan suami walaupun "mereka menunggang di belakang unta", memetik apa yang didakwanya sepotong hadis.
Ia dipercayai ekoran kontroversi kes rogol yang dilakukan suami ke atas isteri.
Turut dinamakan dalam "anugerah" itu ialah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri dan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).
Dalam responnya semalam, Harussani mempertahankan kenyataannya, sambil membidas penganjur sebagai "jahil murakkab (berganda-ganda)".
"Saya bercakap dari segi hukum syarak. Hukum mereka pula pelik, suami suruh isteri, isteri tak setuju buat apa. Apa makna kahwin. Itu lagi tak masuk akal. Gila punya pendapat," kata Harussani kepada FMT semalam.
Sementara itu, Pengerusi Biro Hal Ehwal Islam Perkasa, Dr Amini Amir Abdullah, berkata majlis anugerah itu tidak menghormati institusi ulama dan Islam di Malaysia.
"Tindakan ini tidaklah memberikan apa-apa makna kepada wanita kerana apa yang dikatakan sebagai diskriminasi terhadap wanita adalah tidak berdasarkan kepada penelitian yang utuh.
"Terdapat banyak lagi kaedah lain untuk memperjuangkan hak hak wanita bukannya mengambil tindakan yang bodoh seperti ini termasuk menghina ulama dan memperlekeh Jakim dan Jais," katanya.
Amini menuntut agar penganjuran anugerah itu dihentikan serta merta dan permohonan maaf terbuka dibuat terhadap mufti, kerajaan dan pihak berkuasa agama.
Read More / Baca Lagi >>

Cenderahati Tun Dr Mahahthir Untuk Rakyat Malaysia ...

Posted: 29 Aug 2016 06:28 PM PDT

Oleh Hayar Hassan 

 Entah mengapa seusai saya menatap muka pertama akhbar Sinar Harian Edisi Utara hari ini, tanggal 25 Ogos 2016, suatu rasa kegembiraan yang amat sangat saya rasakan apabila saya menatap tajuk berita utamanya " SAYA MOHON MAAF", kata Tun Dr Mahathir Mohamad, mantan Perdana Menteri (PM) ke 4 Malaysia .
Tun Dr Mahathir Mohamad minta maaf atas pindaan perlembagaan yang menyebabkan kelulusan, tandatangan Yang di-Pertuan Agong tidak lagi perlu untuk jadikan suatu Akta Parlimen sebagai undang-undang. Kalau dihalusi, impak terhadap pindaan perlembagaan itu amat besar sekali. Kuasa yang dimiliki oleh seorang Perdana Menteri Malaysia sekarang ini amat besar sekali dan sukar diganggugugat.
Kegembiraan dan sedikit rasa terkejut  apabila saya  mula membaca tulisan tersebut. Sebelum ini saya sering beranggapan bahawa perkataan " Saya Mohon Maaf" itu mustahil dapat dituturkan dari  seorang yang bernama Tun Dr Mahathir Mohamad. Beliau sering kali dikenali sebagai seorang yang berwatak tegas, teguh kepada pendirian, berani dan kadang kala dilihat terlalu keras terhadap orang-orang yang tidak disenanginya.
Saya masih ingat lagi perkara pertama yang dilakukan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad apabila memegang amanah sebagai PM adalah menyeragamkan waktu seluruh negara. Tindakan beliau ternyata memberikan banyak manafaat kepada semua rakyat Malaysia. Hampir semua golongan masyarakat menyetujuinya.
Namun demikian, seiringnya masa berlalu, populariti Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai PM mulai menurun. Itu adalah Sunnahtullah. Sehebat mana pun seorang pemimpin di dunia ini , akan akhirnya menjadi sudah tidak popular apabila sudah terlalu lama memegang tampok kuasa.
Kemuncak menurunnya kehebatan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai PM adalah apabila beliau memecat Dato' Seri Anwar Ibrahim (DSAI) sebagai Timbalan Perdana Menteri(TPM). Umum mengetahui, sebelum itu pun telah dua orang TPM dipecat oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.
Bagi saya Tun Dr Mahathit Mohamad mempunyai satu keistimewaan. Sekali sekala beliau akan membuat tindakan yang tidak dijangka oleh kebanyakan orang. Kenyataan beliau semalam adalah bukti bahawa kadang kala beliau seorang sosok yang sukar diramal akan tindakan-tindakannya. Pastinya permohonan maaf Tun Dr Mahathir Mohamad ini akan membuatkan banyak pihak yang teruja dan kajet.
Satu waktu dulu, semasa menghadiri satu ceramah  yang disampaikan oleh Dato' Dr Daniel Zainal Abidin (DDDZA) seorang ilmuan Agama Islam dan tokoh motivasi, beliau menganjurkan kita mengamalkan tiga (3) kata-kata ajaib(Three Magic Words). Tiga perkataan tersebut adalah " MAAF, POHON@TOLONG dan TERIMA KASIH(SORY, PLEASE & THANK YOU).
Read More / Baca Lagi >>

'Orang Melayu akan berubah, sekiranya Umno kalah'

Posted: 29 Aug 2016 06:22 PM PDT

Perubahan terhadap orang Melayu akan berlaku sekiranya Umno kalah dalam pilihan raya.
Pengasas bersama Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Syed Saddiq Abdul Rahman berkata, sebagai contoh seperti berlaku di Jepun , Parti Demokratik Liberal (LDP) yang sekian lama memerintah negara itu tumbang dalam pilihan raya, dan kesan daripada itu berlakunya satu perubahan besar terhadap rakyat di Jepun.
"Apa yang terbaik yang akan berlaku pada Pemuda Umno dan orang Melayu di Malaysia adalah jika Umno kalah...pemerintahan LDP penuh dengan rasuah, teruk sangat jatuh sekali orang muda dalam parti itu boleh dinaikkan, mereka yang korup tinggalkan parti itu.
"Dalam masa tersebut pilihan raya seterusnya menang melalui demokrasi yang betul, tetapi kita perlu jatuh dahulu sebelum kita boleh pergi ke hadapan," katanya dalam wacana Sinar Harian siri ke-40 berjudul 'Politik Malaysia: Di Manakah Melayu?', di Auditorium Sultan Muhammad ke V, Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, hari ini.
LDP merupakan parti tunggal memerintah Jepun selama lima dekad, LDP akhirnya tumbang pada pilihan raya umum negara itu pada 30 Ogos 2009.
LDP kehilangan majoriti kerusi di Parlimen kepada parti pembangkang, Parti Demokrat Jepun (DPJ), dalam kekalahan yang disifatkan oleh kebanyakan pemerhati sebagai "revolusi politik" di negara matahari terbit itu.
Selain Syed Saddiq, barisan ahli panel lain ialah Ketua Penerangan Pemuda Pas, Ahmad Fadhli Shaari; Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan, Mohd Razlan Muhammad Rafii; Naib Ketua Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah), Shazni Munir ( Amanah) dan Ketua Srikandi PKR, Senator Siti Aishah Shaik Ismail.
Read More / Baca Lagi >>

Pindaan Ikut S.O.P & Berpelembagaan

Posted: 29 Aug 2016 06:17 PM PDT


Oleh IZWAN ABDUL HALIM
SERDANG: Dakwaan pihak tertentu bahawa usul pindaan RUU355 sebagai tidak berpelembagaan adalah tidak benar sama sekali setelah dibuktikan oleh keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak saman injunksi untuk menghalang pembentangannya, demikian tegas Setiausaha Agung PAS, Dato' Takiyuddin Hassan.
Sebaliknya ujar beliau, mahkamah memutuskan bahawa tindakan diambil oleh empat plaintif terhadap Ahli Parlimen Marang, Speaker dan Timbalan Speaker serta Setiausaha Dewan Rakyat itulah yang tidak mengikut Perlembagaan dan undang-undang. "Setakat ini, kes itu tidak ada. Maknanya, yang dibuat oleh Ahli Parlimen untuk membuat undang-undang ini dan sehingga ianya katakanlah diluluskan, ianya menjadi sah sehingga ianya di_'challenge'_ di Mahkamah Persekutuan dan di_'interpreted'_ sebagai _'unconstitutional'_, jadi itu proses yang kita ambil.
"Begitulah juga dalam Kanun Jenayah Syariah di Kelantan, setakat ini, belum ada pihak yang _'challenge'_ bahawa ianya adalah _'unconstitutional'_. Jadi, ianya adalah _'constitutional'_. Tetapi bila bercakap mengenai RUU 355 ini, ia telah diluluskan tahun 1965, malahan mengesahkan keputusan yang sebelum itu sehingga sekarang ini.
"Adakah kita nak katakan, Akta 355 ini satu yang tidak sah? Tak ada orang yang duduk _'challenge'_ di mahkamah. Jadi, kita nak persoalkan benda ini, saya rasa tidak begitu relevanlah," pada forum Bicara Persada "RUU355 : Antara Keadilan Islam Dan Realiti Masyarakat" di Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, di sini 23 Ogos lalu.
Malah menurutnya, semua Undang-undang Syariah di Malaysia mematuhi prinsip bahawa tiada paksaan dalam beragama di mana Perlembagaan Persekutuan dalam Jadual Kesembilan Senarai Satu memperuntukkan Mahkamah Syariah hanya boleh membicarakan orang beragama Islam sahaja.
Oleh itu tegas beliau, soal paksaan terhadap orang bukan Islam tidak pernah wujud dalam pelaksanaan Undang-undang Syariah di Malaysia.
Terangnya, usaha meminda dilakukan menurut prosedur dan bukannya secara 'jalan belakang' di mana tidak harus menjadi polemik di dalam masyarakat mahupun kalangan pihak tertentu memandangkan ianya satu proses biasa di Parlimen yang salah satu tugas utamanya adalah menguruskan pembuatan undang-undang baru ataupun meminda sedia ada.
Bahkan jelasnya, RUU 355 Mahkamah Syariah (bidang kuasa jenayah) bukan perkara pertama dilakukan, tetapi telah dibuat pada tahun 1965 iaitu kurang 10 tahun selepas merdeka melalui pembentangan oleh Menteri Tanah dan Galian, Abdul Rahman Yaakob yang memiliki latar belakang pendidikan undang-undang.
Read More / Baca Lagi >>

'Jangan salah guna nama Melayu' - Syed Saddiq

Posted: 29 Aug 2016 06:15 PM PDT

Syed Saddiq Abdul Rahman SHAH ALAM - Mana-mana parti politik di negara ini, diingatkan supaya tidak menggunakan nama Melayu untuk menghalalkan perkara yang tidak betul.
Pengasas Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Syed Saddiq Abdul Rahman berkata, selalu berlaku di negara ini, apabila sesuatu perkara salah dilakukan, maka nama Melayu dimainkan untuk menutup kesalahan itu.
"Jangan sesekali kita gunakan perkara ini, jangan rosakan nama Melayu," katanya dalam wacana Sinar Harian siri ke-40 berjudul 'Politik Malaysia: Di Manakah Melayu?', di Auditorium Sultan Muhammad ke V, Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, semalam.
Selain Syed Saddiq, barisan ahli panel lain ialah Ketua Penerangan Pemuda Pas, Ahmad Fadhli Shaari; Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan, Mohd Razlan Muhammad Rafii; Naib Ketua Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah), Shazni Munir ( Amanah) dan Ketua Srikandi PKR, Senator Siti Aishah Shaik Ismail.
Wacana dikendalikan oleh Nazri Kahar dari Astro Awani.
Dalam pada itu, ujar Syed Saddiq, beliau percaya Melayu mempunyai masa hadapan yang cerah di negara ini.
"Saya percaya orang Melayu mampu berdiri sendiri, tanpa perlu bantuan mana-mana parti, orang Melayu boleh berdikari," katanya lagi.

Orang atas makan Musang King, luah warga kota menjelang merdeka

Posted: 29 Aug 2016 06:13 PM PDT


 Penduduk kota berharap pemimpin Melayu yang menjadi menteri dan Datuk Bandar memperbanyak unit kediaman mampu milik. Penduduk kota berharap pemimpin Melayu yang menjadi menteri dan Datuk Bandar memperbanyak unit kediaman mampu milik.
Sekumpulan wanita berusia lebih 50-an kelihatan mesra berbual sambil memerhati dua rakan mereka membersihkan ikan bilis di Blok 6, Taman Bukit Angkasa, Kuala Lumpur, pagi minggu lalu.
Tidak jauh daripada mereka, tiga kanak-kanak perempuan dilihat sedang bermain badminton dengan pelbagai barangan permainan lain di atas hamparan plastik.
Namun, dalam senda gurau kaum ibu berkenaan terbuku kebimbangan tentang 'kemaruk' pembangunan projek komersial dan kediaman mewah di sekitar penempatan flat yang dihuni mereka sejak tahun 1989 itu.
Halimaton Saadiah Chan Abdullah (kanan) bersama jirannya, Faridah Shamsudin sedang membersihkan ikan bilis di bawah flat Taman Bukit Angkasa, 28 Ogos lalu.Halimaton Saadiah Chan Abdullah (kanan) bersama jirannya, Faridah Shamsudin sedang membersihkan ikan bilis di bawah flat Taman Bukit Angkasa, 28 Ogos lalu.
Ibu kepada enam anak, Halimaton Saadiah Chan Abdullah, 57, berkata, projek kondominium menghampiri sejuta ringgit seunit di sekitar Kerinchi sehingga ke Pantai Dalam seolah-olah hanya mahu menghalau orang Melayu dari kawasan itu.
"Kita ni megah saja merdeka masuk ke 59 tahun tetapi orang Melayu nampaknya semakin dijajah rumah mewah dan dihambat jauh dari pusat bandar raya.
"Orang atas makan Musang King. Kita orang bawah ini makan durian busuk sajalah. Pemimpin Melayu sendiri hanya tahu sumbat Melayu dalam sangkar merpati.
"Anak-anak kami sudah tak mampu lagi memiliki rumah sendiri dekat sini. Apa yang pemimpin Melayu kita buat, tidak tahulah. Boleh pula biarkan saja berekar-ekar tanah dibuat kondo, apartment harga dekat sejuta tapi nanti, siapa isi?
"Kerajaan macam tiada perancangan untuk orang Melayu tinggal. Sekarang ini, Melayu mampu tengok bukan mampu beli (rumah)," luahnya ketika ditemui Malaysia Dateline, 28 Ogos lalu.
Sekumpulan kanak-kanak berjalan kaki di Flat Taman Bukit Angkasa. Adakah mereka berpeluang memiliki kediaman sendiri di bandar raya ini?Sekumpulan kanak-kanak berjalan kaki di Flat Taman Bukit Angkasa. Adakah mereka berpeluang memiliki kediaman sendiri di bandar raya ini?
Berkenaan kemampuan Melayu memiliki kediaman ditawarkan di kawasan itu, semakan Malaysia Dateline mendapati, masih terdapat 60 unit kediaman kuota Bumiputera belum terjual setakat Mac tahun lalu bagi fasa pertama Pantai Sentral Park iaitu Inwood Residences.
Harga ditawarkan kepada unit Bumiputera itu pula bermula RM775,718 manakala fasa kedua projek berkenaan, Secoya Residence setinggi 41 tingkat mempunyai 243 unit kediaman dengan keluasan bermula 1,050 hingga 1,670 kaki persegi.
Projek mega Pantai Sentral Park juga menyaksikan sebahagian kawasan rizab hutan dan bukit ditarah. Projek mega Pantai Sentral Park juga menyaksikan sebahagian kawasan rizab hutan dan bukit ditarah.


Kesemua tujuh fasa kediaman bagi projek di Pantai Sentral Park itu dilaporkan mempunyai nilai pembangunan kasar (GDV) keseluruhan mencecah RM3 bilion.
Trafik makin teruk
Lela Khidir Lela Khidir Sementara itu jirannya, Lela Khidir, 52, memberitahu keadaan trafik di Jalan Kerinchi juga semakin kritikal sebaik sahaja pusat komersial, kompleks pejabat dan apartment servis seperti 'The Park Residence' dan 'Nexus Bangsar South' tidak jauh dari Flat PKNS Kampung Kerinchi mulai dihuni sejak beberapa tahun lalu.
"Masalah parkir semakin teruk. Lihat saja sekitar Pantai Hill Park dari Jalan Pantai Permai ini sehingga ke Pusat Komuniti Lembah Pantai. Kereta bersusun sudah jadi macam PPR (Projek Perumahan Rakyat).
"Itupun projek Pantai Sentral Park sedang rancak berjalan. Tapak yang dahulunya menempatkan rumah panjang sebelum mereka berpindah ke PPR, dengarnya dulu mahu dibina sekolah tapi nampaknya yang naik projek mewah saja. Apa jadi nanti 5, 10 tahun akan datang?" soalnya.
Sementara itu, tinjauan Malaysia Dateline mendapati dua blok kondominium, "Saville@The Park - Bangsar" bersebelahan Pusat Komuniti Lembah Pantai sudah siap sepenuhnya dan mungkin bila-bila masa akan diisi penghuni.
Kompleks kediaman mewah terletak bersebelahan Kondo Rakyat yang merupakan flat kos rendah sejak tahun 1990-an itu menyerlahkan jurang ketara sosio-ekonomi antara kelompok rakyat miskin dengan kelas berpendapatan tinggi
Read More / Baca Lagi >>

‘Haram’ berdemo jika dilarang kerajaan, kata mufti Kelantan

Posted: 29 Aug 2016 06:10 PM PDT

Demonstrasi perlu mendapat kebenaran pihak berkuasa, menurut Shukri.
tangkapmo1SHAH ALAM: Mufti Kelantan Datuk Mohamad Shukri Mohamad bersetuju menunjuk perasaan secara aman diharuskan dalam Islam, tetapi berkata ia mesti dibenarkan kerajaan.
"Dari segi hukum, jika ia mendapat kebenaran dan tidak melanggar undang-undang, perhimpunan aman adalah harus," katanya ketika dihubungi.
"Jika melanggar peraturan, tentulah haram," katanya diminta mengulas penganjuran #TangkapMO1 oleh sekumpulan aktivis siswa di ibu negara Sabtu lalu.
Sebelum ini, Mufti Pahang Datuk Seri Abdul Rahman Osman berkata himpunan itu bertentangan dengan ajaran hadis yang menurutnya menekankan taat kepada pemimpin selagi tidak mengajak kepada perkara mungkar.
"Pandangan ulama berlandaskan agama. Jika tidak setuju dengan saya, maknanya tidak setuju dengan hadis," jelasnya.
Lebih 2,000 orang, kebanyakannya belia bawah umur 30 tahun, menyertai tunjuk perasaan yang mendesak pihak berkuasa mengenalpasti dan mendakwa Malaysian Official 1 (MO1), yang disebut dalam laporan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat mengenai dakwaan penggelapan wang 1MDB.
Mereka berkumpul walaupun Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menutup kawasan di sekitar Dataran Merdeka, menyebabkan peserta mengelilingi padang itu.
Shukri berkata, peraturan perlu dipatuhi walaupun untuk berdemonstrasi.
"Negara kita ada undang-undang. Maka jika nak anjur demonstrasi, perlulah mengikut peraturan," katanya.
Menurutnya, rasuah sememangnya ditegah Islam tetapi setiap dakwaan perlu disiasat terlebih dahulu.
"Kita tak boleh nak tangkap seseorang itu sebelum didapati bersalah. Kalau sudah disiasat dan berpuas hati (dengan hasil siasatan), barulah boleh dibawa ke mahkamah."

Jangan guna biasiswa bungkam suara siswa

Posted: 29 Aug 2016 05:59 PM PDT

Kerana biasiswa Mara wang rakyat, bidas penganjur TangkapMO1
anis-mara-1
PETALING JAYA: Ancaman tindakan tegas terhadap pemegang biasiswa Mara yang menyertai tunjuk perasaan #TangkapMO1 Sabtu lalu adalah tidak adil dan tidak wajar.
Jurucakap himpunan itu, Anis Syafiqah Md Yusof berkata siswa terlibat sekadar mengamalkan hak demokrasi mereka dan tidak melanggar peruntukan pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku).
Jelasnya Auku mengizinkan siswa terlibat dengan gerakan politik selagi ia tidak dilakukan dalam kampus universiti.
"Siswa berhak melibatkan diri dalam himpunan aman. Tidak adil kalau mereka dihukum hanya kerana memegang biasiswa," katanya.
"Biasiswa tidak sepatutnya diperalatkan untuk bungkam suara pelajar universiti.
"Sekiranya pemerintah kata siswa dibiayai oleh wang kerajaan, saya mahu ingatkan mereka wang itu wang rakyat."
Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Ismail Sabri Yaakob beri amaran hari ini, namun setakat ini tiada laporan yang diterimanya berhubung pembabitan siswa Mara.
Lebih 2,000 orang, kebanyakannya belia bawah umur 30 tahun, menyertai tunjuk perasaan itu yang mendesak pihak berkuasa mengenalpasti dan mendakwa Malaysian Official 1, yang disebut dalam laporan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat mengenai dakwaan penggelapan wang 1MDB.
Penganjur memohon kebenaran untuk berhimpun di Dataran Merdeka tetapi ditolak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), menyebabkan peserta menunjuk perasaan di jalanraya yang mengelilingi padang itu.
Read More / Baca Lagi >>

Syed Saddiq: Melayu malu mengaku Melayu angkara rasuah

Posted: 29 Aug 2016 05:57 PM PDT

Orang Melayu hari ini dikaitkan dengan amalan rasuah dan tidak boleh berdikari, dakwa pemimpin muda Parti Pribumi Bersatu Malaysia.
syed-saddiq-rasuah
SHAH ALAM: Identiti Melayu perlu dipulihkan memandangkan orang Melayu sendiri sudah mulai malu dikaitkan dengan bangsanya, dakwa pemimpin muda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Pribumi), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.
Keadaan itu berbangkit lantaran identiti Melayu moden hari ini sering dikaitkan dengan amalan rasuah dan tidak boleh berdikari, jelasnya.
"Saya sedih kerana Melayu sering dikaitkan dengan budaya rasuah, korupsi, layu dan pelbagai lagi stereotaip yang menjatuhkan maruah Melayu di Malaysia.
"Kita perlu wujudkan suatu fasa atau fenomena, situasi politik baru yang mahu mengekalkan identiti Melayu tetapi pada masa sama ingin mereformasikan demokrasi institusi negara," katanya di wacana 'Politik Malaysia: Di mana Melayu?" anjuran Sinar di Kompleks Media Karangkraf hari ini.
Wacana itu menampilkan Syed Saddiq, Naib Ketua Pemuda Amanah Shazni Munir Mohd Ithnin, Ketua Penerangan Pemuda PAS Ahmad Fadhli Shaari, Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan Razlan Rafii dan Senator Siti Aishah Shaik Ismail daripada PKR.
Nazri Kahar sebagai moderator.
Meneruskan hujahnya, Syed Saddiq akui agenda ekonomi Bumiputera mengubah sebahagian kehidupan bangsa Melayu dan suara orang Melayu dalam lapangan nasional.
"Namun, keadaan kini berubah. Bangsa Melayu bukan lagi mahukan kebajikan mereka sahaja dijaga tetapi juga mahukan integriti," katanya.
Dalam sesi soal jawab, Syed Saddiq diminta hadirin supaya mengemukakan fakta dan statistik yang menyokong dakwaan identiti Melayu dikaitkan kepada amalan rasuah.
Pemimpin muda parti Pribumi – yang diasaskan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad – itu kemudian menyorot perhatian pendengar kepada Indeks Rasuah Transparency International yang menunjukkan kedudukan negara terus corot sejak 2012, katanya.
Read More / Baca Lagi >>

BERMATIAN-MATIAN PERTAHAN NAJIB...

Posted: 29 Aug 2016 05:49 PM PDT

Zahid Hamidi suruh Muhyiddin tunjuk bukti...

Skrg kami nak tanya Zahid 'komedi'... boleh tak tunjuk bukti perjumpaan dgn penderma Arab tu..?? ke memang tak wujud..??

Siapa Nak Bayar Balik Duit KWSP...!!!

Posted: 29 Aug 2016 05:45 PM PDT

WOWW !!!.. sikit jer tu.. KENAPA tak pinjam semua sekali, kan bagus.. Alang2 boleh biayai perbelanjaan pembangunan negara yang memberikan kesejahteraan kepada rakyat serta menyokong pertumbuhan ekonomi negara. tak gituuuu..

Itulah sebabnya mengapa pencarum2 KWSP tak bole kluarkan kesemua simpanan yg ada. ATAS ALASAN MEREKA utk simpanan hari tua..

Kalau lah boleh dikeluarkan kesemuanya ikut suka kita jer, alamatnya di mana kerajaan penyamun tu nak cekau duit rompak duit rakyat !!!

"Orang Melayu akan terbangsat jika UMNO hilang kuasa" - Najib Razak

Posted: 29 Aug 2016 05:43 PM PDT

SPRM tahan 'TAN SRI', pengerusi syarikat bank kerana kes menerima rasuah dan salah guna kuasa.. SPRM turut membekukan akaun bank individu itu yang mengandungi wang hampir RM1 juta.

Curi Duit Berbilion.. org MELAYU
Byk skandal RASUAH.. org MELAYU
Skandal KWSP.. org MELAYU
Skandal MARA.. org MELAYU
Skandal Tabung Haji.. org MELAYU
Penyebab MAS bangkrap.. org MELAYU
Yang Kafirkan Melayu.. org MELAYU
PM Yang Suka Kepit.. org MELAYU
Menteri Terlondeh Seluar.. org MELAYU
'Datuk Seri' beli 31 KONDO-MEWAH tanpa bayar deposit.. pon org MELAYU

PASTU KO CAKAP BANGSA LAIN YANG SALAH !!!

SERVANTHOOD

0

Posted by Unknown | Posted on 7:53 PTG | Posted in

sumber :-

SERVANTHOOD


Posted: 29 Aug 2016 12:30 AM PDT

Sabtu 27 Ogos 2016, beberapa hari sebelum negara kita menyambut ulangtahun kemerdekaan kali ke-59, YB Ngeh Koo Ham, Ahli Parlimen Beruas merangkap ADUN Sitiawan bersama YB Wong May Ing, ADUN Pantai Remis telah melawat sebuah keluarga yang hidup dalam keadaan yang sungguh daif. Turut melawat keluarga tersebut ialah Encik Zain Bin Haji Mohamed daripada IKRAM, cawangan Manjung.


Keluarga ini yang tinggal di Kampung Permatang Tinggi, Pengkalan Baharu, di Pantai Remis sangat memerlukan bantuan lantaran keadaan kewangan mereka yang sangat kekurangan. Ibu mereka Rozita pula tidak bekerja, manakala anak sulung keluarga ini pula hanya bekerja di kedai makan bagi menyara adik beradiknya.

Namun begitu, masih ada sinar yang menanti esok mereka. Seorang anak daripada keluarga ini, Muhammad Alief yang baru sahaja menamatkan pengajian dari Kolej Matrikulasi Perlis dengan keputusan cemerlang, memperolehi PGNK 3.92.

Adik perempuannya juga merupakan pelajar cemerlang di SK Gangga Beruas dan ibu mereka Rozita memaklumkan sudah dua tahun yuran dan asrama sekolah tidak mampu dibayar oleh keluarganya.


Menurut Rozita lagi, pelbagai usaha dilakukan untuk mendapat bantuan  tetapi semua menemui jalan buntu.

Muhammad Alief pula akan menyambung pengajiannya di Universiti Utara Malaysia dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Kewangan dengan Kepujian pada 28 Ogos 2016. Keadaan kewangan mereka yang sangat terhad seharusnya mendapat pembelaan sewajarnya dari pihak Kerajaan Negeri Perak atau Kerajaan Persekutuan. Tanpa bantuan kewangan Muhammad Alief tidak akan dapat melanjutkan pelajarannya. 

YB Dato Ngeh Koo Ham dan YB Wong May Ing telah melawat keluarga ini dan memberi  sumbangan kewangan kepada Muhammad Alief melalui DAP Sunshine Projek ( program amal DAP ) untuk memulakan pengajian di UUM bermula Isnin ini. Diharapkan bantuan-bantuan yang lain juga akan dapat diberikan kepada keluarga ini supaya mereka mampu keluar dari belenggu kemiskinan yang dialami selama ini.


May Ing ( kiri sekali ), Zain ( ketiga dari Kiri ), Rozita (ke6 dari kiri) ,Alief & Dato Ngeh ( ke4 dari kanan )
Attachments area

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 4:01 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


#TangkapMO1: 'Mahasiswa cari publisiti murahan' - Pemuda UMNO Kedah

Posted: 29 Aug 2016 07:29 AM PDT

Wan Syamsul Amly, Astro Awani
#TangkapMO1: 'Mahasiswa cari publisiti murahan' - Pemuda UMNO Kedah
PEMUDA UMNO KEDAH: #TangkapMO1: 'Mahasiswa cari publisiti murahan' - Gambar fail
 
 
KUALA LUMPUR: Mahasiswa yang menyertai himpunan Protes 'Tangkap Malaysian Official 1' (#TangkapMO1) merupakan segelintir kumpulan pelajar yang hanya mahu mencari publisiti murahan dan kabur dalam perjuangan masing-masing.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Kedah, Datuk Shaiful Hazizy Zainol Abidin berkata, mereka juga jelas diperalat pimpinan pembangkang yang mahu mahasiswa hilang fokus dalam pembelajaran di universiti.

"Golongan ini memilih untuk berdemo di jalan raya di sebalik pelbagai peluang bersuara disediakan kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menerusi Parlimen Belia, Parlimen Mahasiswa dan Majlis Permuafakatan Mahasiswa Negara.

"Tindakan itu tidak mencerminkan jiwa intelektual sebenar. Pertama, isu yang diperjuangkan masih dalam keadaan samar, kedua sekadar menurut rentak gendang dipalu pembangkang dan ketiga mengkhianati amanah dan citra negara yang mahukan golongan ini menjadi cendekiawan yang mampan dengan pencapaian cemerlang akademik dan sahsiah yang terpuji," katanya kepada Astro AWANI, di sini hari ini.

BACA: #TangkapMO1: Tindakan akan diambil terhadap pelajar tajaan MARA

BACA: Polis akan panggil penganjur perhimpunan haram - Timbalan KPN

Pada Sabtu, perhimpunan yang dianjurkan kumpulan aktivis Gerakan Anak Muda ini diadakan di sekitar ibu negara termasuk di hadapan pusat beli belah Sogo dan Masjid Negara.

Perhimpunan itu diadakan sebagai tanda mendesak identiti 'MO1', yang dinyatakan dalam saman sivil Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat, didedahkan dan dibawa ke muka pengadilan.

Dalam pada itu tegas Shaiful, mahasiswa juga lebih baik untuk menumpukan isu dalam kampus yang bersifat setempat berbanding perkara yang masih belum jelas difahami mereka sendiri.

"Apa yang seharusnya diberi keutamaan oleh golongan ini misalnya kebajikan pelajar, kemudahan asrama, peningkatan kualiti pengajaran dan kondusifnya kondisi pembelajaran.

"Namun golongan yang digelar pejuang mahasiswa ini gagal melihat isu berkenaan sebaliknya memilih jalan politik partisan dan ingin cepat glamour dengan cara dan kaedah yang salah.

"Inilah yang saya gelarkan sebagai kelompok mahasiswa yang masih belum berjiwa merdeka, lebih memalukan majoriti yang terlibat ialah mahasiswa Melayu," jelasnya.

BACA: #TangkapMO1: 'Pembangkang jadikan mahasiswa keldai politik' - Armand
 
Katanya lagi, segelintir mahasiswa Melayu ini masih terus dengan cara lama dan tidak menguntungkan sesiapa.

"Selain memberi kredit pada pakatan pembangkang, mahasiswa bukan Melayu terus berjuang di medan kecemerlangan akademik dengan beroleh keputusan terbaik dan menjamin pekerjaan yang hebat.

"Mahasiswa sejujurnya perlu lebih kental jiwa merdeka dengan tidak membiarkan diri terus terpenjara dengan agenda murahan puak yang berkepentingan merebut kuasa," tegasnya. 
 
 

Pelajar maut ketika selamatkan beg rakan

Posted: 29 Aug 2016 07:26 AM PDT

MALAYSIA GAZETTE
Seorang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Presint 9 (2) mati selepas terjatuh dari tingkat tiga bangunan sekolahnya di sini pagi tadi.

Mangsa, Azim Hakimi Abu Shuja, 15, terjatuh ketika cuba menyelamatkan beg rakannya ddalam kejadian pukul 9.40 pagi itu.

Difahamkan, punca kejadian pelajar terbabit cuba untuk mengambil beg kawannya yang telah dibuang keluar oleh kawan lain di kelas yang sama.

"Tujuan tindakan beliau adalah untuk membantu pelajar tersebut mengambil beg yang telah dibuang. Namun ketika pelajar tersebut melompat keluar, beliau telah gagal mengawal diri untuk bertahan dan seterusnya jatuh ke bawah," menurut sumber hari ini.

Pelajar tingkatan 3 Elit SMK Presint 9 (1) itu kini dihantar oleh polis ke Hospital Putrajaya untuk tindakan lanjut.--MalaysiaGazette


Mansuh diskaun Bumiputera pastikan harga berpatutan untuk semua’

Posted: 29 Aug 2016 07:22 AM PDT

 
Chang menggesa kerajaan negeri Selangor memastikan tiada pemaju perumahan mengambil kesempatan untuk meningkatkan keuntungan mereka pada margin sama.


Chang-Kim-Loong


PETALING JAYA: Pemansuhan diskaun 10% untuk Bumiputera membeli tiga jenis hartanah mampu milik di Selangor akan memastikan rakyat berbilang kaum yang memerlukan rumah boleh menikmati harga berpatutan.

Setiausaha Agung Persatuan Pembeli Rumah Kebangsaan (HBA), Chang Kim Loong mengalu-alukan langkah kerajaan Selangor memansuhkan potongan harga 10% untuk pangsapuri perkhidmatan, Soho dan Sovo di negeri itu.

Beliau berkata, langkah itu akan memastikan tiada rakyat ketinggalan dalam membeli rumah mampu milik dan harga RM230,000 hingga RM270,000 ditetapkan untuk Soho dan Sovo di negeri itu berpatutan.

"Apabila peratusan tertentu unit rumah dijual pada harga diskaun, harga untuk baki hartanah perlu dinaikkan bagi memastikan unjuran keuntungan mencapai sasarannya.

"Pemaju hartanah adalah entiti berorientasikan keuntungan, bukannya untuk kerja-kerja amal," katanya kepada FMT hari ini.

Chang berkata, adalah tidak bermakna untuk memberi diskaun kepada satu kaum tertentu dengan mengorbankan orang lain, apabila semua pembeli mempunyai kriteria pendapatan isi rumah yang sama.

Beliau berkata, HBA membantah tindakan memihak kepada mana-mana kaum dalam skim perumahan mampu milik, rumah kos rendah, sederhana rendah dan sederhana.

"Sesiapa sahaja yang layak perlu mendapatkan sebuah rumah, jika kedudukan kewangannya mengizinkan," katanya.

Chang turut menggesa kerajaan negeri Selangor memastikan tiada pemaju perumahan mengambil kesempatan untuk meningkatkan keuntungan mereka pada margin sama.

Beliau berkata, sektor hartanah sudah lama dianggap sebagai pemangkin pertumbuhan ekonomi dan ia tidak patut dihalang dasar ketinggalan zaman seperti diskaun Bumiputera.

Nanyang Siang Pau memetik Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Industri Kecil dan Sederhana (IKS) dan Pengangkutan Selangor, Datuk Teng Chang Kim berkata, diskaun itu akan dibatalkan menerusi pelaksanaan garis panduan pembangunan perumahan baharu mulai Khamis ini.

Exco Selangor itu berkata, di bawah garis panduan perumahan mampu milik, harga tertinggi untuk pangsapuri perkhidmatan ialah RM270,000 manakala Soho dan Sovo pula berharga RM230,000 setiap unit.

Bill Kayong: Polis, Interpol kerjasama buru ‘Datuk’

Posted: 29 Aug 2016 07:14 AM PDT

| August 29, 2016


Polis menunggu maklumat Interpol berhubung lokasi terkini Datuk itu yang kali terakhir dikesan berada di Singapura pada 3 Julai lepas ketika dalam perjalanan menuju ke Australia.


Sarawak-CID-chief-SAC-Dev-Kumar


KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) kini bekerjasama dengan Interpol untuk mengesan lokasi lelaki bergelar 'Datuk' yang disyaki dalang utama pembunuhan Setiausaha PKR Miri Bill Kayong pada Jun lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak Datuk Dev Kumar berkata pihaknya sedang menunggu maklumat daripada Interpol berhubung lokasi terkini Datuk berusia 45 tahun itu yang kali terakhir dikesan berada di Singapura pada 3 Julai lepas ketika lelaki itu dalam perjalanan menuju ke Australia.

"Polis masih berhubung dengan pihak Interpol bagi mengesan lokasi terkini suspek dan setakat ini, kami masih belum terima apa-apa maklumat," katanya.

Ditanya sama ada polis akan mengekstradisi suspek, beliau berkata pihaknya masih belum membuat sebarang keputusan berikutan lokasi suspek masih belum dikenal pasti.

Dalam perkembangan sama, Dev berkata pihaknya dalam proses membatalkan lesen 7 senjata api yang dimiliki lelaki berkenaan.

"Semua senjata api milik suspek mempunyai lesen yang sah dan kami kini dalam proses untuk membatalkannya," katanya.

Dalam satu serbuan di kediaman lelaki itu di Miri, Sarawak Khamis lepas (24 Ogos), polis menemukan dan merampas 7 senjata api dan lebih 600 butir peluru.

Dua pistol yang dirampas itu dimiliki lelaki berkenaan untuk keselamatan diri dan lesen dikeluarkan oleh polis, manakala 5 senapang patah untuk digunakan polis bantuan dengan lesen dikeluarkan Pejabat Daerah Miri.

Senjata api yang dirampas adalah sepucuk pistol jenama Glock, sepucuk rifle jenama Ruger Ranch Rifle .223 dan 5 senapang patah.

Peluru yang dirampas termasuklah 416 butir peluru pistol, 206 peluru senapang patah dan sebutir peluru GFL 9MM Luger.

Kayong, 43, atau nama Islamnya Mohd Hasbie Abdullah, ditembak mati dalam Toyota Hilux kira-kira 8.30 pagi pada 21 Jun, di persimpangan lampu isyarat di Lutong dekat pasar raya E-Mart di Jalan Miri-Bintulu.

PRM tahan Tan Sri, pengerusi syarikat bank

Posted: 29 Aug 2016 07:10 AM PDT

 
SPRM turut membekukan akaun bank individu itu yang mengandungi wang hampir RM1 juta.


azam-baki-sprm


KUALA LUMPUR: Pengerusi sebuah bank bergelar 'Tan Sri' ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan berkaitan kes rasuah dan salah guna kuasa.

Pengarah Siasatan SPRM Datuk Azam Baki berkata pengerusi yang berumur 60-an itu ditahan di ibu pejabat SPRM pada 1.15 tengah hari tadi.

Beliau berkata akaun bank Tan Sri itu yang mengandungi wang hampir RM1 juta dibekukan.
"Dia ditahan dan akan disoal siasat berkaitan kes berkenaan," katanya.

Tan Sri berkenaan adalah orang ketiga dari bank berkenaan ditahan SPRM berhubung kes yang sama. Seorang pengarah urusan bergelar 'Datuk' ditahan pada 25 Ogos, dan seorang lagi pegawai sehari selepas itu.

Datuk itu ditahan di pejabatnya berhubung rasuah melibatkan tender pertukaran sistem bank dan penerbitan buku mengenai tokoh pemimpin negara.

Sebanyak RM15 juta diberikan kepada sebuah syarikat penerbitan milik individu yang mempunyai kepentingan dengan Datuk tersebut namun sehingga kini tiada sebarang buku yang diterbitkan.

Susulan itu, SPRM membekukan RM8.1 juta daripada beberapa akaun termasuk milik Datuk terbabit dan beberapa individu lain.

Terdahulu, pada 15 Ogos lepas, 3 penjawat awam, 2 daripadanya bergelar 'Datuk' dan 'Datuk Seri' ditahan SPRM atas kesalahan rasuah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram.

Ketiga-tiga mereka yang masing-masing berkhidmat di jabatan kerajaan, pihak berkuasa tempatan dan syarikat berkaitan kerajaan ditahan di Kuala Lumpur, Melaka dan Kelantan.

SPRM turut membekukan akaun milik ketiga-tiga individu berkenaan melebihi RM13 juta, meliputi wang simpanan dan amanah saham bernilai antara RM1 juta hingga RM6 juta setiap seorang yang ditahan.

SPRM melancarkan operasi besar-besaran untuk membersihkan perkhidmatan awam daripada rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa setelah Datuk Dzulkifli Ahmad dilantik ketua pesuruhjaya pada 1 Ogos.

Anak muda menganggur, satu sorotan global

Posted: 29 Aug 2016 07:04 AM PDT

rencana_anakmudamenganggur

Oleh Ahmad Salami


Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) menganggarkan bahawa kadar pengangguran belia global dijangka mencecah 13.1 % pada tahun 2016 dan kekal pada tahap itu sehingga 2017. Peratusan ini meningkat berbanding 12.9 % pada tahun 2015. ILO merupakan sebuah agensi khusus Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi menangani isu-isu buruh.

Berdasarkan laporan 48 muka surat 'World Employment and Social Outlook 2016, Trends for Youth' yang dikeluarkan oleh ILO pada 24 Ogos 2016 menunjukkan bilangan belia global yang menganggur dijangka meningkat sehingga setengah juta orang tahun ini iaitu mencapai 71 juta, peningkatan yang pertama seumpamanya dalam masa 3 tahun.

Lebih membimbangkan adalah bahagian dan bilangan anak muda ini selalunya di negara-negara yang dikategorikan 'emerging country' (negara pesat) dan 'developing country' (negara membangun), hidup dalam kemiskinan melampau atau sederhana walaupun mempunyai pekerjaan. Angka direkodkan adalah 156 juta atau 37.7 % daripada belia yang bekerja, hidup dalam kemiskinan melampau atau sederhana. Ia berbeza berbanding dengan 26 % daripada orang dewasa yang bekerja.

'Kadar kemiskinan yang bekerja' (working poverty rate) ditakrifkan sebagai bahagian bagi populasi bekerja dalam kemiskinan melampau atau sederhana, sebagai contoh pendapatan atau penggunaan per kapita kurang daripada USD 3.10 (lebih kurang RM12.50) setiap hari. Belia ditakrifkan sebagai berumur antara 15-24 tahun.

"Peningkatan mengejutkan dalam pengangguran belia membimbangkan bagi anak muda yang bekerja tetapi masih hidup dalam kemiskinan. Ia suatu kesukaran untuk mencapai matlamat global untuk menghapuskan kemiskinan menjelang 2030. Melainkan jika kita melipatgandakan usaha kita untuk mencapai pertumbuhan ekonomi yang mampan dan kerja yang bersesuaian. Kajian ini juga menggariskan jurang perbezaan yang luas antara golongan wanita dan lelaki dalam pasaran buruh yang perlu ditangani oleh ahli ILO dan rakan-rakan sosial dengan segera," kata Deborah Greenfield, Timbalan Ketua Pengarah Dasar ILO.

Peluang yang tidak sama rata

Di sebahagian petunjuk pasaran buruh, jurang perbezaan meluas ini wujud antara wanita dan lelaki, menjadi asas dan menyumbang kepada jurang yang lebih luas semasa peralihan ke alam dewasa. Pada 2016, misalnya, kadar penyertaan tenaga buruh untuk lelaki muda berada pada 53.9 % berbanding 37.3 % bagi wanita muda, menunjukkan perbezaan jurang sebanyak 16.6 mata peratusan.

Cabaran ini bertambah buruk di Asia Selatan, Negara Arab dan Afrika Utara, di mana kadar keterlibatan belia wanita masing-masing 32.9, 32.3 dan 30.2 mata peratusan. Ia lebih rendah berbanding dengan belia lelaki pada 2016.

Peningkatan pengangguran didorong oleh kelembapan dalam ekonomi pesat

Pertumbuhan ekonomi global pada 2016 dianggarkan berdiri pada 3.2 peratus, 0.4 peratus mata lebih rendah daripada angka yang diramalkan pada akhir 2015.

"Ini didorong oleh kemelesetan yang lebih teruk daripada yang dijangkakan di beberapa negara pesat membangun (emerging countries) pengeksport komoditi dan pertumbuhan tidak berkembang di beberapa negara maju (developed countries). Peningkatan kadar pengangguran belia terutamanya ditandai di negara-negara pesat membangun," kata Steven Tobin, Ahli Ekonomi Kanan ILO dan ketua penulis laporan ini."

Di negara-negara pesat ini, kadar pengangguran dianggarkan akan meningkat daripada 13.3 % (52.9 juta) pada 2015 kepada 13.7 % (53.5 juta) pada tahun 2017. Di Amerika Latin dan Caribbean sebagai contoh, kadar pengangguran dijangkakan meningkat daripada 15.7 % pada 2015 kepada 17.1 % pada tahun 2017; di Asia Barat dan Tengah, daripada 16.6 % kepada 17.5 %; di Asia Tenggara dan Pasifik, daripada 12.4 % kepada 13.6 %.

Pekerjaan berkualiti rendah yang tidak seimbang terus mempengaruhi belia. Walaupun dengan perbezaan serantau yang besar. Sebagai contoh, Sub Sahara Afrika terus mengalami kadar kemiskinan belia bekerja tertinggi di peringkat global yang mana hampir 70%. Kadar kemiskinan bekerja di kalangan orang muda juga tinggi di negara Arab (39 %) dan Asia Selatan (49%).

Di negara maju pula, terdapat bukti pertumbuhan dalam taburan umur kemiskinan yang mana belia mengambil tempat golongan lebih tua bagi kumpulan yang berada pada risiko kemiskinan tertinggi (ditakrifkan bagi ekonomi maju berpendapatan kurang daripada 60% pendapatan median). Sebagai contoh pada tahun 2014, bahagian bagi pekerja muda dalam EU-28 dikategorikan sebagai berada pada risiko kemiskinan yang tinggi iaitu sebanyak 12.9% berbanding 9.6% daripada pekerja umur perdana (umur 25-54). Cabaran yang dihadapi adalah meruncing di beberapa negara di mana berada dalam risiko kemiskinan bagi pekerja muda iaitu melebihi 20%.

Migrasi

Antara banyak sebab untuk berhijrah atau migrasi sebagai contoh kebiasaan; konflik bersenjata, bencana alam, dan lain-lain, kadar pengangguran yang tinggi, kecenderungan meningkat bagi miskin bekerja dan kekurangan peluang pekerjaan berkualiti adalah faktor utama membentuk keputusan belia ini untuk berhijrah ke luar negara secara kekal atau sebagai penduduk tetap.

Di peringkat global, bahagian anak muda berusia antara 15 hingga 29 tahun yang sanggup untuk berhijrah secara tetap ke negara lain berada pada kadar 20 peratus pada tahun 2015. Kecenderungan tertinggi untuk migrasi ke luar negara pada kadar 38 peratus adalah dalam sub-Sahara Afrika dan Amerika Latin serta Caribbean, diikuti oleh Eropah Timur pada 37 peratus. – Roketkini.com

*Ahmad Salami adalah alumni Sekolah Demokrasi


Malaysia bernasib baik kerana ada lagi mahasiswa yang 'masih hidup'

Posted: 29 Aug 2016 06:53 AM PDT

MALAYSIA DATELINE

Adun Salor Datuk Husam MusaAdun Salor Datuk Husam Musa


Masih ada 'tulang belakang' dan 'air muka'. Bravo!, begitulah sanjungan Adun Salor, Datuk Husam Musa kepada mahasiswa yang berjaya menjayakan himpunan #TangkapMO1 Sabtu lalu.

"Ogos 2016, anak-anak pelajar sudah pandai menuntut beliau ditangkap!

"Jenayah mengatur penyelewengan wang negara sebesar gunung untuk diri, keluarga, kroni, orang dan syarikat asing yang tidak ada mengena dengan negara ini semakin jelas.

"Malaysia bernasib baik kerana ada lagi mahasiswa yang 'masih hidup'.

"Ada 'tulang belakang' dan 'air muka'. Bravo!

"Mereka ada hak untuk menggerakkan tangkapan ke atas penjenayah negara. Penjenayah kepada masa depan mereka semua.

"Tahniah mahasiswa Malaysia! Dan syukur," kata beliau dalam satu kenyataan khas menghargai para pelajar terbabit.

Menurutnya, sehari selepas acara mahasiswa Malaysia menangkap MO1 di KL, seluruh dunia melaporkan aksi itu.

"Antara lain pusat-pusat utama dunia membuat fokus berikut:
BBC : Malaysia protest against PM Najib Razak draw thousands

The Star.com Toronto : Malaysian Students Rally Demands Arrest of PM Najib Razak Over Fraud Allegations

Reuters : Malaysian Student Protesters Demand 1MDB Arrest

Aljazeera : Hundreds of Malaysian Protesters Call For 1MDB Arrest

Asian Correspondent : Malaysian Students Lead Mass Protest Demanding 1MDB Arrest

Today Online Australia : Students Plan Protest To Call For 1MDB-linked Arrest

Malunya negara kita," catat beliau.

Beliau menzahirkan kehairanan dengan sikap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menghadapi situasi ini

"Anda Najib, bagaimana?!," soalnya.

Jika anda bukan MO1 katanya, kenapa anda sebagai PM yang berkuasa tidak bertindak menangkap dan menghukum MO1?

"MO1 ada anak tiri yang bernama sekian.

"MO1 terlibat dalam 1MDB sebagai kuasa tertinggi.

"MO1 adalah pemimpin paling berkuasa dalam negara ini.

"MO1 mempunyai akaun peribadi dengan wang sebesar gunung berpunca dari 1MDB.

"Sifat dan ciri MO1 jelas," katanya.

Beliau mengingatkan Najib, mahasiswa itu semua bukan begitu dungu tidak mengenal siapa MO1?
"Anda MO1, anda masih enggan meletakkan jawatan?

"MO1 tetap akan memburu anda.

"Jawatan bukan milik mutlak anda.

"Maruah sepatutnya milik anda yang lebih berharga dari jawatan anda dan milik orang yang bermaruah," katanya.

Bagi Husam, Perdana Menteri hanya ada dua pilihan.

"Anda menangkap MO1 atau anda meletakkan jawatan.

"Mahasiswa, saya percaya, akan terus mara !!!," katanya.

Selepas Sarawak berjaya, Terengganu diajak tuntut hak yang sama

Posted: 29 Aug 2016 06:44 AM PDT

MALAYSIA DATELINE
 
 
Dr Syed Azman, Adun Batu Burok, Terengganu.Dr Syed Azman, Adun Batu Burok, Terengganu.Berikutan kejayaan kerajaan negeri Sarawak dalam pelbagai tuntutan terhadap kerajaan Pusat, rakyat Terengganu juga diajak membuat tuntutan yang sama.

Adun Batu Burok, Dr Syed Azman Ahmad Nawawi dalam satu kenyataannya berkata, Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem berjaya dalam tuntutan tujuh perkaranya setelah 'membekukan' operasi Petronas di Sarawak.

"Malunya rakyat Terengganu," kata Syed Azman dalam satu kenyataannya.

Menurut beliau, setelah memberi sumbangan hasil minyak dan gas kepada kerajaan Persekutuan hampir 50 tahun yang bernilai berbilion juta kini semua telaga minyak yg terletak di perairan Terengganu bukan lagi milik 'sah' kerajan Terengganu.

"Kerajaan Terengganu kini tiada sebarang hak!" dakwa beliau dalam kenyataan itu.

Katanya, royalti sebanyak 5% yang di terima oleh kerajaan Terengganu sejak berpuluh tahun kini hanya sebagai 'Ihsan' dan 'dana khas' dari kerajaan Persekutuan.

"Royalti minyak sudah terbatal," katanya.

Bagi beliau, Terengganu kini tiada sebarang hak atas apa jua tuntutan hasil minyak dan gas yang terletak diperairan negeri tersebut.

Telaga minyak BERTAM yang di temui baru-baru ini dan sah terletak diperairan negeri Terengganu kini di'serah' sepenuhnya kepada kerajaan negeri Pahang.

Beliau meminta rakyat negeri itu bandingkan apa yang dicapai oleh kerajaan Sarawak kini.

Petronas dan kerajaan Sarawak mencapai persetujuan dalam 7 perkara selepas pertemuan diadakan dengan Datuk Seri Najib Tun Razak semalam.

Ia ekoran kemelut tercetus selepas Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas memaklumkan kerajaan negeri beku semua permohonan baharu permit kerja daripada kakitangan Petronas dari luar Sarawak khususnya Semenanjung berkuat kuasa serta-merta.

Antara yang diperolehi Sarawak selepas itu adalah:

1. Perlantikan anak tempatan Sarawak sebagai Ahli Lembaga Pengarah Petronas yang bakal diwakili oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Tan Sri Mohamad Morshidi Abdul Ghani.

2. 192 jawatan kosong dalam syarikat itu pada masa sekarang akan diiklankan dalam akhbar tempatan dan diisi oleh rakyat Sarawak. Pihak Petro­nas perlu berunding­ dengan kerajaan negeri jika anak tempatan tidak sesuai bagi pekerjaan tersebut.

3. Petronas akan menyediakan 50 tempat untuk anak Sarawak melanjutkan pengajian di Universiti Teknologi Petronas, memberi latihan teknikal secara intensif dan mendaftar lebih kemasukan untuk rakyat negeri ini di pusat latihan syarikat itu di seluruh negara.

4. Petronas juga komited menyokong dua industri petroki­mia yang kini di peringkat akhir rundingan serta menyokong industri petrokimia dan hiliran lain dengan kerajaan negeri ini.

5. Petronas bersama Kerajaan Pusat akan mempertimbangkan hasrat kerajaan Sarawak untuk terlibat dalam Kontrak Perkongsian Pengeluaran (PSC) bagi manfaat negeri

6. menerima pelan kerja Petronas untuk me­ningkatkan jumlah pekerja dalam kalangan anak Sarawak dalam bahagian pengurusan, pengurus, eksekutif dan bukan eksekutif menjelang 2020.

7. Tuntutan kerajaan negeri memohon royalti minyak dinaikkan daripada 5 kepada 20 peratus, Perkara tersebut akan dibincangkan kemudian.

Sehubungan itu, beliau mengajak rakyat Terengganu bangkit dari tidur lena selepas hak mereka dirampas.

Balu PI Bala gagal tuntut RM840 ribu dari Najib dan lain-lain

Posted: 29 Aug 2016 06:41 AM PDT

 
 
Istana kehakimanIstana kehakiman


Mahkamah Persekutuan telah mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak saman sivil yang difailkan oleh balu penyiasat persendirian P. Balasubramaniam terhadap Deepak Jaikishan.

Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin yang mempengerusikan panel lima hakim dengan sebulat suara membenarkan rayuan Jaikishan untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan mengekalkan saman itu dan memerintahkan kes saman itu didengar oleh Mahkamah Tinggi.

Beliau memberi jawapan tidak kepada satu persoalan undang-undang. Persoalan itu ialah sama ada pemfailan notis rayuan tunggal berkaitan lapan permohonan interlokutori yang berasingan dan berlainan adalah mematuhi kaedah-kaedah prosedur seperti termaktub di bawah Kaedah-kaedah Mahkamah Rayuan 1995.

Mahkamah turut disidangi oleh Hakim-Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Zainun Ali, Tan Sri Abu Samah Nordin, Tan Sri Ramly Ali dan Datuk Balia Yusof Wahi.

Pada 18 Dis, tahun lepas, Mahkamah Rayuan membuat keputusan memihak kepada A. Santamil Selvi untuk mengekalkan saman sivil terhadap Jaikishan dan untuk beliau meneruskan saman atas sifat peribadinya dan bukan bagi pihak suaminya.

Jaikishan ialah seorang daripada sembilan defendan yang disaman oleh Santamil Selvi dan anak-anaknya berhubung tuntutan bagi kerugian yang ditanggung sepanjang berada di luar negara selama 56 bulan dari 4 Julai 2008 hingga 15 Mac 2013 apabila Balasubramaniam meninggal dunia akibat serangan jantung selepas kembali dari India.

Yang lain ialah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor, dua adik (Najib), Datuk Ahmad Johari dan Datuk Mohd Nazim, peguam Tan Sri Cecil Abraham dan anaknya Sunils, Pesuruhjaya Sumpah Zainal Abidin Muhayat dan peguam M. Arunampalam.

Pada 24 April tahun lepas, Santamil Selvi dan anak-anaknya gagal dalam usaha akhir di Mahkamah Persekutuan untuk mengekalkan saman sivil mereka terhadap lapan daripada mereka, yang ditolak oleh Mahkamah Tinggi.

Dalam kenyataan tuntutan, beliau berkata suaminya dipaksa menarik balik Akuan Berkanun pertama yang dibuat pada 1 Julai 2008, berkaitan fakta-fakta tertentu dalam kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Santamil Selvi dan anak-anaknya memohon ganti rugi berjumlah hingga RM840, 000 termasuk kos menyewa sebuah apartmen di Chennai, India, yuran sekolah anak-anaknya dan kehilangan pendapatan sebagai guru tadika, pinjaman perumahan, kos pengangkutan, ganti rugi am, ganti rugi khas dan kos.

Pada 4 Mei, tahun ini, Mahkamah Persekutuan memberi kebenaran kepada Jaikishan untuk memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan mengenai tiga persoalan undang-undang.

Tiada penutupan sekolah akibat jerebu

Posted: 29 Aug 2016 06:37 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan nafi mengeluarkan kenyataan media penutupan sekolah di beberapa negeri esok berikutan jerebu.
 
Menteri, Datuk Seri Mahdzir Khalid, berkata kenyataan media disebarkan menerusi Facebook menggunakan logo Kementerian Pendidikan itu adalah palsu.
 
"Saya menafikan bahawa kementerian mengeluarkan kenyataan media itu," katanya mengulas laporan itu dalam Facebook rasminya, hari ini.
 
Mengikut kenyataan media palsu berkenaan, semua sekolah di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, Negeri Sembilan, Bahagian Sri Aman, Kuching dan Samarahan di Sarawak ditutup esok.
 
 
 
Ini kononnya berikutan Indeks Pencemaran Udara (IPU) 101 hingga 200 tidak sihat dan IPU 201 hingga 300 sangat tidak sihat.
 
 

Video bapa ADUN DAP minta 'wang untuk perumahan rakyat' kini viral

Posted: 29 Aug 2016 06:31 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic


GEORGE TOWN: Sebuah klip video yang menunjukkan bapa kepada seorang ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP Pulau Pinang didakwa meminta rasuah daripada mereka yang mahu mendapatkan rumah kos rendah telah muncul di media sosial.

Video itu, yang menunjukkan bapa kepada ADUN Sungai Pinang, Lim Siew Khim, disiarkan di sebuah blog pada Ahad.

"Kami mahu tahu apa yang sebenarnya berlaku.
"Bila perkara ini berlaku? Bila rundingan antara kedua-dua pihak berlaku?" kata pemangku Pengerusi Gerakan Pulau Pinang Oh Tong Keong pada sidang akhbar, Isnin.

Siew Khim bagaimanapun menafikan dakwaan bahawa ayahnya meminta rasuah, dengan mendakwa serangan itu tidak berasas.

"Terdapat sebuah klip video yang tersebar di media sosial menuduh bapa saya meminta wang daripada pengadu yang mahu mendapatkan rumah kos sederhana rendah.

"Nama saya disebut kerana menyalahgunakan kuasa.

"Saya ingin menegaskan bahawa bapa saya tidak mempunyai kuasa untuk mempengaruhi keputusan kerajaan negeri Pulau Pinang. Begitu juga saya.

"Serangan Gerakan adalah tidak berasas dan tiada asas," katanya, membaca satu kenyataan pada sidang media di pusat khidmatnya di Jelutong.

Beliau mengesahkan lelaki dalam video itu ayahnya tetapi berkata dia tidak meminta rasuah.

Beliau mendakwa tuduhan terhadap ayahnya disebabkan oleh pemimpin Gerakan sedang berusaha untuk mendapatkan kawasan Sungai Pinang.

"Oh Tong Keong mencuba sedaya upaya untuk memainkan isu ini.

"Saya nasihatkan mangsa buat laporan polis jika terdapat sebarang usaha untuk mendapatkan wang daripada mereka bagi mendapatkan perumahan kerajaan,dan pihak polis digesa untuk menyiasat," katanya.

Pengerusi DAP negeri Chow Kon Yeow juga mengesahkan lelaki dalam video itu adalah bapa Siew Khim.

Enggan mengulas lanjut, Kon Yeow berkata apa yang didengarinya adalah bapa Sie Khim telah mengambil wang daripada beberapa 'pelanggan', tetapi mengembalikannya selepas gagal mendapatkan rumah kos rendah untuk mereka.

Kon Yeow berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri satu majlis di Simpang Ampat di sini pada Isnin.


Kes seleweng RM15 juta: Jeneral bersara beri keterangan

Posted: 29 Aug 2016 06:28 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
PETALING JAYA: Seorang jeneral bersara yang juga pengerusi sebuah bank berkaitan kerajaan dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan kes penyelewengan melibatkan dana RM15 juta.
 
Sumber memberitahu The Star bahawa lelaki berusia 65 tahun itu hadir di pejabat SPRM Kuala Lumpur sebelum dibawa ke pejabat SPRM Putrajaya.
 
"Dia disoal siasat pegawai SPRM di sana.
 
"SPRM akan memutuskan sama ada tangkapan perlu dilakukan," kata jurucakap SPRM pada Isnin.
 
Terdahulu, The Star melaporkan individu kedua dari institusi kewangan itu dipanggil SPRM berhubung kontrak penerbitan buku bernilai jutaan ringgit dan projek menaik taraf sistem perbankan tersebut.
 
Pada Khamis lalu, pengarah urusan bank tersebut berusia 48 tahun ditahan bagi membantu siasatan kes sama bersama empat yang lain.
 
SPRM turut menahan seorang lagi lelaki berusia dalam lingkungan 40-an pada Sabtu untuk membantu siasatan kes ini.
 
Ia membawa kepada penahanan enam suspek setakat ini.
 
Difahamkan kontrak bernilai RM15 juta diberikan kepada sebuah syarikat penerbitan untuk menghasilkan sebuah biografi berkaitan seorang pemimpin negara.
 
Antara perjanjian itu adalah penerbit perlu mencetak kira-kira 20,000 salinan penerbitan itu tetapi jumlah yang dicetak jauh lebih rendah.
 
 

BUKU APA KOSNYA SAMPAI RM15 JUTA?

Posted: 29 Aug 2016 12:32 AM PDT

shahbudindotcom


 
 
Sehingga ini enam orang sedang ditahan reman untuk disoal siasat oleh SPRM berhubung penyelewengan dana sebanyak RM15 juta melibatkan sebuah bank berkaitan kerajaan untuk menerbitkan buku berkaitan seorang tokoh pemimpin negara.

Selain pengarah urusan bank berkenaan bersama lima yang lain daripada syarikat penerbitan dan syarikat proksi sudah ditahan reman sejak minggu lalu, pengerusi bank yang merupakan bekas jenderal juga turut disoal siasat.
 
 
 
 
Seiring dengan soal siasat itu, SPRM juga merampas sebuah rumah teres, sebuah Rolls Royce, Ferrari, Toyota dan dua buah motorsikal. Sebelum itu, wang tunai berjumlah RM30 ribu dan enam utas jam tangan berharga RM20 ribu setiap satu juga  dirampas serta beberapa akaun bank bernilai hampir RM10 juta telah dibekukan.

Selain disiasat berhubung penerbitan buku, pengarah urusan dan pengerusi bank berkaitan kerajaan itu juga dipercayai disoal siasat berhubung projek naik taraf sistem perbankan yang bernilai ratusan juta ringgit.

Jika kita mengecilkan skop pencarian, sebenarnya tidaklah sukar mengenalpasti bank, pengarah urusan dan pengerusi yang sedang disoal siasat itu kerana hanya ada beberapa buah bank berkaitan kerajaan saja yang ada di negara ini.
 
 
 
 
Bank terbabit juga sebelum ini pernah menjadi isu nasional sehingga kepada perdebatan di Parlimen berikutan pemberian keistimewaan pinjaman kepada seorang  ahli perniagaan kontroversi.

Disoal siasat berkaitan projek menaik taraf sistem bank mungkin tidak berapa mengejutkan kita, tetapi yang paling menghairankan ialah mengenai penerbitan sebuah buku melibatkan tokoh pemimpin negara yang menelan kos RM15 juta.

Bekas pemimpin negara yang mahu dibukukan kisahnya itu dipercayai pernah memerintah negara suatu ketika dahulu, tetapi anaknya kini masih berada dalam pentadbiran kerajaan.

Buku bagaimana dan seperti apa sehingga menelan kos sampai RM15 juta?

Apakah buku tersebut ditulis dengan tulisan bersalut emas sehingga kosnya begitu mahal?
 
 
 
 
Apakah wang RM15 juta itu benar-benar untuk menerbitkan buku atau ia tidak lebih merupakan suatu komplot terancang untuk menggelapkan wang bank yang kemudian diagih-agihkan sesama sendiri ibarat penyamun membahagi-bahagikan hasil samunan mereka?

Seorang penulis dan penerbit buku yang pro UMNO dan kerajaan secara bergurau memberitahu, jika beliau diberikan RM15 juta, beliau bahkan mampu menulis dan menerbitkan buku mengenai setiap menteri-menteri dalam kabinet yang ada sekarang. 

Harga sebuah buku nampaknya lebih mahal daripada kos buat bangunan lima enam tingkat. 
 
 
 

Beli unit Soho di Selangor tiada lagi diskaun Bumiputera

Posted: 29 Aug 2016 12:08 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
PETALING JAYA: Bumiputera yang membeli pangsapuri perkhidmatan, Soho dan Sovo di Selangor tidak akan menikmati potongan harga 10% lagi, susulan pelaksanaan garis panduan pembangunan perumahan baru oleh kerajaan negeri itu mulai Khamis ini.
 
Exco Selangor, Datuk Teng Chang Khim yang dipetik Nanyang Siang Pau berkata, kuota 30% peruntukan rumah untuk Bumiputera akan dikekalkan.
 
Pada masa sama, katanya, kelulusan untuk membina pangsapuri perkhidmatan, Soho dan Sovo yang dibekukan sejak 1 Januari lalu dibatalkan, tetapi harga bagi tiga jenis hartanah itu akan ditetapkan kerajaan negeri.
 
"Di bawah garis panduan perumahan mampu milik, harga tertinggi untuk pangsapuri perkhidmatan ialah RM270,000 di kawasan A, manakala RM250,000 untuk kawasan B.
 
"Soho dan Sovo pula berharga RM230,000 setiap unit. Perumahan mampu milik ini terbuka kepada golongan berpendapatan rendah tanpa mengira kaum," katanya kepada akhbar berbahasa Cina itu.
 
Beliau berkata, pendapatan isi rumah pemohon juga dinaikkan daripada RM8,000 sebelum ini kepada tidak lebih RM15,000.
 
"Bagaimanapun, pembeli dengan pendapatan isi rumah kurang daripada RM10,000 akan didahulukan. Jika mereka gagal mendapatkan pinjaman, baru ia akan dibuka kepada keluarga berpendapatan lebih RM10,000," katanya.
 
Beliau berkata, butiran lanjut mengenai garis panduan pembangunan perumahan baru itu yang diluluskan mesyuarat exco dua minggu lalu akan diumumkan 1 September ini.
 
"Kerajaan Selangor sudah berbincang dengan persatuan pemaju perumahan negeri dan mengkaji cadangan dikemukakan mereka sebelum memperkenalkan garis panduan baru ini.
 
"Kami percaya semua pihak akan berpuas hati dengannya, termasuk kerajaan negeri, pembeli dan pemaju perumahan," katanya

PAS terus berharap wakil rakyat Islam sokong Akta 355

Posted: 29 Aug 2016 12:08 AM PDT

Oleh Nur Atiqah Abd Samad
Post Pic
SHAH ALAM: Tinggal lebih kurang sebulan setengah untuk usul Undang-Undang Persendirian bagi meminda Akta 355 Mahkamah Syariah dibahaskan di Parlimen.
PAS masih mengharapkan sokongan wakil rakyat yang beragama Islam untuk menyokong usul yang dibawa oleh presidennya Datuk Seri Abd Hadi Awang pada sidang Dewan Rakyat Mei lalu.
Menurut Pengarah Penerangan Lajnah Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat Muhammad Najhan Halim, usaha memartabatkan dan meninggikan ajaran Islam adalah tanggungjawab agama bagi setiap orang yang beriman.
"Sememangnya setiap perkara yang baik itu terdapat halangannya seperti mana Usul Pindaan RUU Akta 355 ini yang turut mendapat tentangan daripada beberapa pihak khasnya dari segelintir kalangan golongan bukan Islam dan sebahagian orang Islam sendiri. 
"Namun, sebagai umat Islam yang berprinsip, janganlah kita terdorong dengan mereka yang jahil dan tidak beriman. 
"Sikap dan pendirian kita orang yang beriman hendaklah berpandukan kepada petunjuk Ilahi iaitu apabila melibatkan perkara prinsip dasar agama, maka kita mestilah berpihak kepada agama," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.
Malah usul ini perlu dilihat untuk menjadikan Mahkamah Syariah sebagai salah satu institusi penting Islam yang menjadi tempat mendapatkan keadilan yang perlu dipertingkat dan dipinda supaya sesuai dengan keperluan semasa.
"Usul meminda Akta 355 ini seharus dan sewajibnya tidak dilihat sebagai polemik politik atau kepartian kerana ia adalah berkait langsung dengan hal ehwal umat Islam. 
"Dengan pindaan ini, Mahkamah Syariah akan bertambah kemampuannya dan keefektifannya dalam menangani isu perundangan umat Islam dan juga berupaya memberi keadilan yang sepatutnya kepada pihak yang menuntut hak mereka," ujar beliau lagi.
Hadi memohon menangguhkan usul meminda Akta 355 walaupun rang undang-undang persendirian itu diberikan keutamaan untuk dibahaskan pada sidang Parlimen Mei lalu.
Hadi memohon usul itu ditangguhkan ke sesi akan datang dan ia diluluskan oleh Speaker Pandikar Amin Mulia.
Beliau berkata RUU untuk meminda Akta 355 yang bertujuan membuka ruang kepada pelaksaan hudud di Kelantan ditangguhkan bagi memberi peluang 'masa' kepada ahli Parlimen.

Peserta kayuhan meninggal dunia

Posted: 28 Aug 2016 11:57 PM PDT

Peserta kayuhan meninggal dunia
Allahyarham Muhamad Zukhi. -Foto Facebook Romeo Bravo
 
 
BAGAN DATOH - Seorang peserta program Bagan Datoh Merdeka Mountain Bike Challenge, meninggal dunia ketika mengayuh basikal berhampiran Jalan Baru Kampung Tebuk Semani, pagi tadi.

Mangsa Muhamad Zukhi Zakaria, 58, dari No 10. Lorong Berembang Dua, RPA Simpang Empat, Perlis dikatakan terbabas ketika menghampiri check point ketiga pertandingan.

Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Wan Hassan Wan Ahmad dalam satu kenyataan berkata, mangsa sedang mengayuh basikal daripada garisan permulaan.

"Mangsa kemudiannya terbabas sendiri ketika berada dari jarak dua kilometer sebelum check point ketiga kayuhan berkenaan.

"Muhamad Zukhi dikatakan telah mengayuh basikal selama dua jam 15 minit dengan jarak lebih kurang 27 kilometer daripada jarak keseluruhan kayuhan," katanya.

Difahamkan semua peserta program Bagan Datoh Merdeka Mountain Bike Challenge perlu menghabiskan kayuhan sejauh 53 kilometer.

Menurut Wan Hassan, waris mangsa sudah dihubungi dan dimaklumkan mengenai kejadian berkenaan.


'Pendrive' TMJ: Saya tak akan lindungi sesiapa

Posted: 28 Aug 2016 11:54 PM PDT

SINAR HARIAN
Khairy Jamaluddin
Khairy Jamaluddin
 

MENTERI Belia dan Sukan, Khairy‎ Jamaluddin menegaskan beliau tidak akan berkompromi dengan mana-mana individu sekiranya didapati ada ketirisan dan salah laku dalam Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Khairy berkata, ketika ini beliau tidak boleh membuat sebarang kenyataan mengenai isi kandungan pemacu pena yang diterimanya daripada Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim pada Jumaat lepas.

"Saya tidak akan menutup kesalahan sesiapa, saya tidak akan sembunyikannya, saya akan buat secara telus berdasarkan laporan tersebut... secepat mungkin.

"Saya belum ada masa membaca sepenuhnya kandungan pemacu pena tersebut. Saya akan maklumkan kepada media tentang tindakan susulan saya, sesudah saya kaji isi kandungan itu," katanya kepada pemberita selepas majlis perjumpaan bersama atlet paralimpik negara di sini hari ini.

Menurut laman Facebook Johor Southern Tigers, Tunku Ismail yang juga pemilik kelab Johor Darul Ta'zim (JDT) telah menyerahkan pemacu pena yang didakwa mengandungi pelbagai maklumat mengenai ketirisan dan salah laku FAM kepada Khairy.

Tunku Ismail memutuskan untuk menyerahkan pemacu pena berkenaan kerana tidak mahu mempunyai sebarang masalah dengan FAM, selain mahu memberi tumpuan kepada kelabnya. - Bernama


Raja Kamarul: Kenapa agamawan, ulama membisu?

Posted: 28 Aug 2016 11:36 PM PDT

Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad
Raja Kamarul Bahrin Shah


SHAH ALAM – Agamawan dan ulama diminta tidak hanya 'membisu' ketika anak muda sudah memulakan langkah menyuarakan keluhan terhadap isu yang melanda negara.

Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Terengganu, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad berkata, ia sepatutnya sebahagian peranan dan tanggungjawab ulama dalam menentang kemungkaran yang berlaku di dalam negara ini.

"Kami dari Amanah menyambut baik semangat keberanian anak muda yang menghadapi pelbagai dugaan pemotongan bantuan murid miskin dari RM200 juta sehingga tinggal hanya RM10 juta sahaja yang diluluskan di Parlimen, pemotongan biasiswa, tuntutan pinjaman PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional) dan peningkatan kos sara hidup.

"Ayah dan emak mereka pula dikenakan GST, kenaikan harga minyak serta elektrik dan kejatuhan nilai ringgit yang membebankan tanggungan anak-anak yang belajar di luar negara. Setelah susah payah mendapat ijazah mereka bergelut pula membayar hutang PTPTN dan itu pun kalau bernasib baik mendapat pekerjaan. Itulah nasib yang menimpa anak muda hari ini," katanya dalam kenyataan hari ini.

Raja Kamarul turut membidas sikap membisu agamawan apabila seorang mufti dikritik kerana cuba bersuara atas isu panas yang melanda negara.

Menurut Raja Kamarul, agamawan dan ulama bukan hanya 'menutup sebelah mata' atas isu tersebut malah turut menutup kedua belah mata apabila melihat mufti tersebut dikritik.

"Kalau anak muda telah bersuara, kenapa para agamawan telah 'bersara' dari menjalankan tanggungjawab mereka ? Ramai anak muda yang menaruh harapan yang tinggi untuk para ulama menjadi penyelamat Ummah. Ramai yang sayang kepada para ulama dan agamawan yang makin sering mengecewakan rakyat.

"Semua orang yang memegang tugas mesti menjalankan tanggungjawab mereka seperti kami bersuara di Parlimen. Ahli politik pembangkang telah bersuara, anak muda telah bersuara... bagaimana yang belum bersuara?," soalnya.