Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 10:30 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Mahathir: BERSATU akan pulihkan demokrasi, undang-undang

Posted: 16 Aug 2016 10:13 PM PDT

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berikrar bahawa parti politik baru yang ditubuhkanya akan memulihkan demokrasi dan kedaulatan undang-undang yang dinafikan dan disalah-gunakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Mahathir selaku pengerusi pro-tem Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) berkata demikian ketika menjelaskan keperluan untuk parti baru itu dalam posting di blog terbarunya.
Katanya, beliau terkejut apabila ramai yang mengajukan soalan mengapa BERSATU ditubuhkan.
Jelasnya, parti baru itu mampu memulihkan kegemilangan negara yang lalu.
Mahathir, yang mengetuai negara ini selama 22 tahun, berkata beliau telah meneliti nasib parti-parti yang memperjuangkan kemerdekaan di negara-negara lain.
"Kebanyakan mereka kini lenyap. Mereka tewas kepada parti baru yang dibentuk selepas kemerdekaan kerana selalunya lupa tujuan parti berkenaan dibentuk, dan menyalahgunakan kuasa yang diberikan untuk kepentingan peribadi.
"Umno telah bertahan begitu lama. Tetapi di bawah Najib ia terlupa sepenuhnya tujuan ia ditubuhkan.
"Najib telah memalukan negara yang pernah dikagumi ini. Seluruh dunia memandang hina Najib sebagai menteri kewangan yang paling teruk Malaysia dan segala salah lakunya," katanya.
Bekas perdana menteri itu berkata hanya parti baru boleh memulihkan kegemilangan negara semula.
Meskipun penduduk bandar yang canggih dan berpendidikan tinggi percaya bahawa politik perkauman tidak lagi sesuai dengan peredaran masa, Mahathir berkata keadaan akar umbi adalah berbeza.
"Bagi penduduk di luar bandar yang sebahagian besarnya miskin, bangsa bukan sahaja penting tetapi mereka percaya adalah perlu demi kesejahteraan mereka. Umno popular kerana ia adalah sebuah parti perkauman.
"Jika parti baru mahu bersaing dengan Umno, ia mesti memberi rakyat di kawasan luar bandar dan kawasan bandar yang kurang canggih, keselesaan yang berkaitan dengan perkauman oleh Umno," katanya.

TKM berang Petronas mahu hantar lebih ramai pekerja ke S'wak

Posted: 16 Aug 2016 09:54 PM PDT

Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri James Masing berang bahawa syarikat minyak dan gas negara, Petronas bercadang menghantar 90 pekerja lain dari semenanjung untuk operasi di Sarawak sedangkan kakitangan tempatan diberhentikan.
Kerajaan negeri sebelum ini menghentikan pengeluaran permit kerja baru kepada pekerja Petronas dari semenanjung berikutan aduan bahawa pekerja tempatan tidak diutamakan.
Sarawak mempunyai autonomi ke atas imigresen dan rakyat Malaysia yang bukan dari Sarawak perlu mendapatkan permit kerja, seperti termaktub dalam Perjanjian Malaysia.
"Mengapa Petronas perlu 90 permit kerja baru sedangkan rakyat tempatan Sarawak di Petronas dihentikan kerja?
"Adakah Petronas menstruktur semula syarikat itu dengan mengurangkan pekerjanya akibat kelembapan ekonomi?
"Atau adakah mereka cuba menggantikan pekerja Sarawak dengan semenanjung?" katanya yang dipetik akhbar Borneo Post.
Petronas sebelum ini dilaporkan memansuhkan 29 jawatan tetap, menyebabkan 13 kakitangan dari Sarawak dihentikan dalam penstrukturan semula syarikat itu.

MO1 Adalah Agong - Nawawi Langkawi ..!!!

Posted: 16 Aug 2016 09:40 PM PDT

Cuba anda baca penjelasan dari salah sorang ahli parlimen Umno bila ditanya siapa dia Malaysia Official 1 ( MO1 ) -
  

Hebat tahap bodek Najib yang dimiliki oleh MP Langkawi Nawawi Ahmad ini ! Boleh dia cuba spin dari Najib dengan melibatkan Yang DiPertuan Agong ! ? ?

Jawab saja lah MO1 itu adalah Najib ! Apa yang payah sangat ? Bukannya MO1 yang disaman atau yang hartanya dirampas oleh DOJ.  Kenapa yang susah sangat nak sebut tu ? Adakah kerana pemimpin2 Umno sendiri merasakan MO1 itu telah melakukan satu dosa besar mengikut dakwaan DOJ makanya mereka jadi serbasalah nak jawab siapa itu MO1 ?

DOJ tidak sebut MO1 itu sebagai pegawai Malaysia yang TERTINGGI atau pegawai Malaysia pangkat nombor 1. Nombor 1 itu disebut sebagai pengenalan saja .... mungkin nanti akan ada pula MO2, MO3 dan seterusnya .... Sama seperti 1MDB Officer 1, 2 dan 3 .... adakah nombor itu menunjukkan heirarki orng berkenaan dalam struktur organisasi 1MDB ? Tidak .... nombor2 itu hanya sebagai pengenalan.

Jadi kenapa Nawawi merujuk nombor 1 dalam MO1 sebagai merujuk kepada pegawai Malaysia yang tertinggi ? Dan seterusnya dengan sengaja mengaitkan YDP Agong dalam kemelut 1MDB @ DOJ ?

Tidakkah itu boleh dianggap sebagai satu cubaan menghina institusi diRaja khususnya YDP Agong ?

OK... KATAKANLAH kita layan argumen Nawawi bahawa no 1 dalam gelaran MO1 itu merujuk kepada pegawai Malaysia tertinggi ...... bagaimana pula dengan gelaran First Lady of Malaysia yang disebat oleh Rosmah ?

Kalau First Lady itu adalah Rosmah, takkan First Man adalah .....erk.

Apakah Nawawi mahu dianggap sebagai menghina Rosmah pula ? ?

Tak payahlah berbelit2 .... mengaku sajalah bahawa MO1 itu adalah Najib. Don't be very the stupid, ok.Dia komited, Ku Nan puji pegawai DBKL terlibat rasuah

Posted: 16 Aug 2016 09:39 PM PDT

Ku Nan berkata, lelaki bergelar "Datuk Seri" itu dinaikkan pangkat ekoran komitmennya menjalankan tugas dengan baik dan kebijaksanaannya dalam membuat keputusan.
tengku adnanPegawai Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang ditahan atas kesalahan rasuah adalah "pegawai yang baik", menerima dua kenaikan pangkat dalam satu tahun, lapor New Straits Times.
Menurut laporan itu, Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dipetik berkata, lelaki bergelar "Datuk Seri" itu dinaikkan pangkat ekoran komitmennya menjalankan tugas dengan baik dan kebijaksanaannya dalam membuat keputusan.
"Setakat yang saya tahu, pegawai itu menjalankan tugasnya dengan penuh iltizam. Dia dinaikkan dari Gred 54 ke Gred Khas C, dan kini berada di Gred B khas kerana cemerlang dalam tugas selain berpotensi tinggi.
"Itulah dia di tempat kerja … tetapi apa yang dia lakukan di luar daripada itu, saya tidak tahu," kata Ku Nan.
Beliau juga meminta orang ramai untuk tidak membuat sebarang kesimpulan tetapi memberi masa untuk SPRM menyiasat perkara itu. Beliau turut menasihatkan pegawai kementerian dan DBKL supaya menjauhkan diri daripada rasuah dan hidup mengikut kemampuan.
Beliau tidak menolak kemungkinan pencapaian pegawai DBKL dicemburui rakan-rakan dan kontraktor lain.
Pegawai DBKL tersebut adalah salah seorang daripada tiga pegawai kanan kerajaan yang ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas dakwaan rasuah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram.
Dua suspek lain, juga bergelar Datuk ialah pegawai dari Jabatan Kerja Raya Melaka (JKR) dan Tenaga Nasional Bhd (TNB) Kelantan.
Berikutan penangkapan itu, SPRM merampas kereta mewah, membekukan akaun bank dengan simpanan lebih RM13 juta, serta RM400,000 dalam bentuk wang tunai yang disembunyikan di atas siling rumah salah seorang suspek.
Ketiga-tiga lelaki kini di tahan reman tujuh hari bermula semalam.

Blog Tun Mahathir berdepan 'pencerobohan server'

Posted: 16 Aug 2016 09:36 PM PDT


Tun Dr Mahathir MohamadTun Dr Mahathir MohamadBlog cchedet.com milik  bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad diturunkan oleh webmaster apabila ia mengalami kerosakan selepas ia menjadi sasaran 'pencerobohan server' oleh pihak yang tidak dikenali.
Ini telah disahkan oleh pembantu bekas perdana menteri itu Sufi Yusof, yang menulis mengenainya di Facebook.
"Untuk pembaca blog CheDet, saya pasti anda akan sedar bahawa anda tidak dapat mengakses blog itu sejak sebelum tengah hari ini. Malah dari pukul 11 ​​pagi Selasa 16 Ogos blog itu telah tidak boleh diakses.
"Ini disebabkan oleh pencerobohan server, sengaja atau sebaliknya, memaksa webmaster 'menurunkan' blog itu untuk kerja-kerja pembaikan. Pada masa ini ia masih berterusan," tulis Sufi dalam mesej tersebut.
Sejak semalam kesukaran untuk mengakses blog Mahathir dan sehingga lewat malam tadi, chedet.cc masih di luar talian.
"Saya akan cuba kemaskini sebaik sahaja ada kemajuan yang signifikan mengenainya. Kami mohon maaf kerana keadaan tidak dijangka ini," kata Sufi seperti di lapor Malaysiakini hari ini.

Mukhriz mendedahan skandal 1MDB-DUSABLE melibatkan kepentingan Negeri Kedah

Posted: 16 Aug 2016 09:34 PM PDT

Kronologi Isu 1MDB-DUSABLE, projek solar dan tanah Kuala Ketil, Kedah.

-Pada 18 Mac 2014, 1MDB telah menerima surat penganugerahan (Latter Of Award) daripada Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air untuk membangunkan loji janakuasa solar dengan kapasiti sehingga 500MW.

- Pada 11 April 2014, 1MDB dan Dusable, firma tenaga yang diketuai oleh Frank White Jr, penasihat kepada Presiden Amerika Syarikat telah memeterai perjanjian usahasama untuk pembangunan projek tenaga solar sebanyak 50MW di Malaysia. 1MDB memiliki kepentingan sebanyak 51% didalam perjanjian usahasama tersebut. Manakala Dana Ekuiti Persendirian Yurus yang diuruskan Dusable memiliki 49%.

- Pada tahun 2014, wakil 1MDB telah bertemu dengan wakil Bina Darulaman Berhad (BDB), anak syarikat Kerajaan Negeri Kedah untuk tujuan pengambilalihan tanah di Kuala Ketil untuk pembangunan projek tenaga solar tersebut dan 1MDB telah membayar RM3.5 juta sebagai deposit. Tanah tersebut terletak di belakang Kolej Universiti Insaniah (KUIN) adalah merupakan tanah pertanian kelapa sawit.

- Pada 12 April 2014, 1MDB menerusi anak syarikatnya, 1MDB Solar telah menandatangani Perjanjian Pembelian Tenaga (Power Purchase Agreement - PAA) secara runding terus dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB) selama 25 tahun bagi pembinaan loji janakuasa solar dengan kapasiti 50MW di tanah yang dibeli di Kuala Ketil. 1MDB akan mengenakan tarif elektrik pada kadar 40sen/kWj dan 46sen/kWj menurut perjanjian tersebut.

- Pada 5 Oktober 2014, 1MDB telah membeli kesemua 49% kepentingan yang dimiliki oleh Dana Ekuiti Persendirian Yurus yang diuruskan oleh Dusable dengan bayaran USD69.0 juta.

- Pembelian kepentingan tersebut kononnya sebagai daripada pelan Tawaran Awam Permulaan (Intial Public Offering-IPO) untuk Edra Global Energy Berhad (EDRA) yang bakal dilaksanakan oleh 1MDB dan memudahkan 1MDB dan EDRA mendapat hak 100% untuk menjalankan projek tenaga solar di Kuala Ketil, Kedah diletakkan dibawah EDRA.
Read More / Baca Lagi >>

4 bulan AAM didakwa tak bayar gaji, pekerja ditarik kereta, dihalau rumah

Posted: 16 Aug 2016 07:36 PM PDT


Sampah dan jenayah jadi teman hidup penghuni PPR

Posted: 16 Aug 2016 07:35 PM PDT


Gadai Negara: Tanah di Kuala Ketil dijual kepada syarikat dari China, dakwa Mukhriz

Posted: 16 Aug 2016 07:13 PM PDT

Dakwaan mahu jadi Perdana Menteri hanya fitnah – Mukhriz

Posted: 16 Aug 2016 07:10 PM PDT

ALOR SETAR , Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir menyifatkan dakwaan penglibatannya dalam arena politik negara hanya untuk mencapai cita-cita untuk menjadi Perdana Menteri secara pantas adalah fitnah semata-mata.


Kata Mukhriz, kenyataan yang dibuat bekas pegawai politiknya, Haris Che Mat kepada pemberita semalam hanya bersifat andaian tanpa disokong fakta.
"Awal-awal dulu saya rasa tidak patut komen sebabnya sedang berjalan satu kes saman terhadap Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad iaitu Setiausaha Akhbar Perdana Menteri kerana membuat tuduhan sama.
"Apabila difikirkan balik, tidak salah saya menjawab kerana bila lihat rakaman sidang media Haris semalam, saya dengar banyak ayat dia bermula dengan perkataan 'ada ura-ura'.
"Lepas itu dia bercerita Tun Dr. Mahathir Mohamad berpakat dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin. Bila masa dia ada di situ sewaktu kononnya Mahathir dengan Muhyiddin cakap pasal 'fast track' untuk saya jadi Perdana Menteri?" katanya kepada pemberita selepas sidang Dewan Undangan Negeri di sini hari ini.
Utusan Malaysia hari ini melaporkan Haris mendakwa perjuangan Mukhriz dalam arena politik negara hanyalah untuk mencapai cita-cita menjadi Perdana Menteri secara pantas.
Menurut Mukhriz, beliau kecewa dengan kenyataan yang dibuat Haris itu kerana tidak berasas dan bersifat andaian semata-mata.
Read More / Baca Lagi >>

Sanusi: Mana ada ‘AIDS’, Musa bukan hebat

Posted: 16 Aug 2016 06:05 PM PDT

Beliau menafikan bekerjasama dengan Anwar dan Daim dalam menjatuhkan Musa Hitam daripada jawatan No 2 kerajaan.
Sanusi-Junid_musa-hitam_600
PETALING JAYA: Bekas menteri besar Kedah Tan Sri Sanusi Junid menganggap Tun Musa Hitam bukanlah seorang yang hebat sehingga memerlukan gandingan "konspirasi" bagi menjatuhkan beliau sebagai timbalan perdana menteri dulu.
"Kejatuhan Tun Musa adalah kerana sikap dan tindakannya sendiri," tulis Sanusi dalam portal Malaysiakini, membalas tuduhan Musa dalam bukunya "Frankly Speaking" yang dilancarkan minggu lalu.
Musa, timbalan perdana menteri pertama di bawah Tun Dr Mahathir Mohamad, meletak jawatan pada 1986 dan terus bersara daripada politik.
Dalam bukunya, beliau menamakan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Tun Daim Zainuddin dan Sanusi sebagai pemimpin Umno yang membuat tuduhan palsu ke atasnya cuba menggulingkan Dr Mahathir.
Sanusi berkata beliau hanya mula aktif dalam permainan politik Umno selepas Dr Mahathir mengumumkan peletakan jawatan Musa.
Katanya, Musa berundur kerana "cemburu" dengan keputusan Dr Mahathir mengekalkan Tengku Razaleigh Hamzah yang pernah dikalahkan Musa, di samping kemaraan Anwar.
Sanusi turut menafikan dakwaan beliau "melaporkan sesuatu yang tidak baik" mengenai Musa kepada Dr Mahathir.
Sebaliknya, beliau mendakwa pernah diminta Dr Mahathir supaya membantu kempen Musa dalam pertandingan merebut jawatan timbalan presiden Umno dengan Razaleigh.
Read More / Baca Lagi >>

Aktivis bawa isu 'Puncak Purnama' ke Suhakam

Posted: 16 Aug 2016 05:59 PM PDT


Sekumpulan aktivis bersama Datuk Syed Ahmad Jamal (hadapan kanan) menyerahkan memorandum kepada  Datuk Lok Yim Pheng.Sekumpulan aktivis bersama Datuk Syed Ahmad Jamal (hadapan kanan) menyerahkan memorandum kepada Datuk Lok Yim Pheng.
Sekumpulan seniman dan penggerak budaya hari ini menyerahkan memorandum kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) membantah perobohan arca Seniman Negara Datuk Syed Ahmad Jamal bertajuk Puncak Purnama atau Lunar Peaks pada 1 Julai lalu.

Kumpulan tersebut mahu Suhakam mengambil tindakan yang sewajarnya berhubung perkara tersebut bagi membuka mata semua pihak supaya memberi penghormatan kepada seni apatah lagi karya seniman negara yang disifatkan sebagai ikon karya dan warisan negara.

Menurut jurucakap jawatankuasa sementara deklarasi Puncak Purnama Nur Hanim Khairuddin, pihaknya mengusahakan satu petisyen online dan offline untuk sama-sama memberikan sokongan terhadap bantahan tersebut dan setakat ini telah mengumpul 1,200 tandatangan orang ramai.

"Kami rasa perlunya kita teruskan dengan perjumpaan dengan pihak yang kami cadangkan dalam petisyen tersebut termasuk dengan Suhakam pada hari ini," katanya sewaktu pertemuan dengan pihak Suhakam semalam.

Antara aktiviti yang dilakukan oleh aktivis seni tanah air  dalam usaha mendidik masyarakat dan pemimpin menghargai seni.Antara aktiviti yang dilakukan oleh aktivis seni tanah air dalam usaha mendidik masyarakat dan pemimpin menghargai seni.Jawatankuasa tersebut turut melantik sembilan orang delagasi rasmi yang terdiri daripada tokoh seni budaya yang turut hadir ke Suhakam.

Beliau ialah Sasterawan Negara Datuk Baharuddin Zainal (Baha Zain); Patron seni Zain Azahari dan Valentine Willie; Sejarawan Seni Zainol Abidin Ahmad Shariff (Zabas); Sutradara dan patron seni U-Wei Saari; pelukis Long Thien Shih dan Saiful Razman; ahli keluarga Datuk Syed Ahmad Jamal (Anak) Syed Nabil Jamal; ahli keluarga Datuk Syed Ahmad Jamal (Isteri); dan Pengarah Eksekutif SUARAM (Suara Rakyat Malaysia) Sivan Doraisamy.

Memorandum yang diserahkan kepada Pesuruhjaya Suhakam Datuk Lok Yim Pheng itu mengandungi enam tuntutan antaranya mendesak supaya adanya campur tangan dan pendirian dari pihak kementerian pelancongan dan kebudayaan yang berkuasa penuh berhubung kesenian dan kebudayaan tempatan.

Oleh kerana perobohan arca itu adalah kesan kecuaian pihak yang tidak prihatin dengan perkara hak cipta dan hak moral seniman, mereka menuntut agar hak seniman dan hak karyanya dihargai oleh pihak berkuasa dan penggubal undang-undang di Malaysia dan berharap kejadian ini tidak akan berlaku lagi pada masa hadapan.
Read More / Baca Lagi >>

Azizulhasni beri pingat kedua Malaysia di Rio

Posted: 16 Aug 2016 05:09 PM PDT

Pencapaian itu adalah empat tahun selepas mendapat tempat ke-6 pada Olimpik London.
azizulhasniawang11
RIO DE JANEIRO: Pelumba basikal Malaysia, Azizulhasni Awang meraih tempat ketiga sekaligus memungut pingat gangsa dalam perlumbaan akhir keirin di Rio Olympic Velodrome, Rio De Janeiro, hari ini.
Azizul merupakan antara enam pelumba yang layak ke pertandingan akhir acara itu.
Jason Kenny dari Britain menang pingat emas manakala Matthijs Buchli dari Belanda meraih pingat perak.
Pada Sukan Olimpik 2012 di London, Azizul mendapat tempat ke-6.
Kemenangan Azizul itu memberikan pingat kedua kepada Malaysia, yang sebelum ini memenangi perak menerusi acara terjun 10 meter platform seirama oleh gandingan Pandelela Rinong dan Cheong Jun Hoong.

Sanusi: Kejatuhan Musa kerana tindakannya sendiri

Posted: 16 Aug 2016 04:22 PM PDT

Elok juga Tun Musa tulis buku Frankly Speaking sekurang-kurangnya saya dapat menilai isi hati, fikiran dan perutnya. AIDS atau (Datuk Seri) Anwar Ibrahim, (Tun) Daim (Zainuddin) dan saya tidak pernah wujud sebagai satu pasukan, gabungan atau apa yang dianggap sebagai conspirators (konspirator).
Kejatuhan Tun Musa adalah kerana sikap dan tindakannya sendiri. Dia tidak begitu hebat sehingga memerlukan satu pakatan atau conspirators untuk merancang kejatuhannya.
Saya juga tidak pernah melaporkan sesuatu yang tidak baik mengenai Tun Musa kepada Tun Mahathir apatah lagi berpakat untuk menjatuhkannya. Saya pernah lihat Tun Musa dari jauh sebelum saya masuk ke dalam kabinet. Tiga orang pembantu Tun Musa saya kenal baik.
Tan Sri Shahril Samad pernah sekejap bekerja dalam Bahagian Pinjaman Bumiputra dan Luar Bandar di Chartered Bank di mana saya menjadi pengurusnya.
Dua orang setiusaha Tun Musa, iaitu Allahyarham Datuk Ajib dan Allahyarham Ismail Kamaluddin telah menikah dengankerani di pejabat saya, mungkin diperkenalkan oleh Tan Sri Shahril. Datin Rafeah ialah isteri Datuk Ajib dan Nursiah, dari Lenggeng, Negeri Sembilan ialah isteri Ismail Kamaluddin.
Dengan mengenali mereka sebelum saya jadi menteri saya tidak perlu dekat dengan Tun Musa. Saya lebih kenal Tengku Razaleigh dari Tun Musa.
Bila Tun Mahathir menyarankan pertandingan untuk jawatan timbalan presiden Umno bagi menentukan timbalan perdana
menteri, saya telah diminta oleh Tun Mahathir untuk mengetuai kempen untuk menyokong Tun Musa, walaupun saya merasakan Tengku Razaleigh lebih layak.
Saya bekerja di Chartered Bank dan Tengku Razaleigh juga CEO Bank Bumiputra. Saya jadi Pengerusi Tugu Insurance, milik SHAMELIN, MAYC dan PERTAMINA, Tengku Razaleigh pun jadi CEO sebuah syarikat insuran milik PERNAS.
Pendek kata saya dapat menilai kemampuan Tengku Razaleigh sementara saya tidak tahu apa kebolehan dan pengalaman
Tun Musa.
Tapi saya kempen untuk Tun Musa atas permintaan Tun Mahathir. Lepas Tun Musa menang saya pun terus tidak rapat dengan beliau tetapi bertemu dengan penolong-penolong dari masa ke masa.
Saya hanya berkawan dengan pegawai-pegawai dan kakitangan kementerian tempat saya bekerja. Masa lapang saya saya
gunakan untuk isteri dan anak-anak.
Kecuali rumah Tun Daim yang saya pernah pergi untuk jamuan makan saya tidak pernah ke rumah Anwar Ibrahim yang di Bukit Damansara. Rumah Datuk Mohd Rahmat saya pergi dua kali atas urusan kerja kerana beliau setiausaha agung Umno.
Saya tidak pernah tahu di mana tinggalnya menteri-menteri lain walaupun, bila saya pencen, baru saya sedar rumah mereka tidak jauh dari rumah saya.
Oleh itu saya menemui kawan-kawan dalam kabinet dalam majlis-majlis rasmi atau dalam mesyuarat. Walaubagaimanapun saya sangat dekat dengan dua menteri saya iaitu Tan Sri Kadir Yusof kerana saya timbalannya di Kementerian Kemajuan Tanah dan Kemajuan Wilayah dan Tun Ghazali Shafie kerana saya timbalannya di Kementerian Dalam Negeri. Tan Sri Kadir suka Tun Musa dan Tengku Razaleigh.
Tun Ghazali tidak suka Tun Musa tetapi suka pada Tengku Razaleigh. Saya sangat rapat dengan pegawai dan kakitangan
tempat saya bekerja. Apabila Ismail Kamaluddin meninggal dunia, Datuk Ajib ke Johor untuk jadi menteri besar dan Tan Sri Shahril dah jadi menteri, hubungan saya dengan pejabat Tun Musa terputus.
Saya mendengar desas-desus Tun Musa bercakap mengenai apa yang beliau setuju dan apa yang beliau tidak setuju mengenai dasar dan cara Tun Mahathir.
Read More / Baca Lagi >>

HADI AWANG BAKAL PERDANA MENTERI?

Posted: 16 Aug 2016 04:11 PM PDT

Kerjasama politik antara Pas dengan Ikatan yang sebelum ini dikenali sebagai Blok Ketiga, kini diberi nama Gagasan Sejahtera.

Perkara itu diumumkan oleh Presiden Pas, Hadi Awang dalam suatu sidang media beberapa hari lalu yang turut dihadiri Presiden Ikatan, Kadir Sheikh Fadzir dan pemimpin-pemimpin kanan Pas yang lain.
Hadi Awang ketika mengumumkan perubahan nama itu memberitahu, persefahaman itu akan menjadi gagasan baharu kepada landskap politik negara yang menawarkan suatu pilihan lebih mantap kepada rakyat dengan menekankan budaya politik yang memberi kesejahteraan kepada rakyat seluruhnya.

Gagasan baharu ini juga, tambah Hadi lagi, tidak terikat dengan dua jalur politik sedia ada iaitu BN dan Pakatan Harapan.

Ini kerana tegasnya, UMNO dan BN telah terbukti membawa budaya politik korup, kronisme dan nepotisme serta kegagalan dalam mengurus pentadbiran negara, manakala satu lagi jalur (Pakatan Harapan yang mungkin dicampur BERSATU) hanya menekankan politik emosi, politiking melampau, permusuhan dan kemarahan membuta tuli di kalangan rakyat.

Dalam ertikata lain, di mata Gagasan Sejahtera, baik BN yang ditunjangi UMNO atau Pakatan Harapan bersama dengan BERSATU, kedua-duanya adalah blok politik yang "tak boleh pakai" dan harus ditolak oleh rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

Pagoh memang kawasan Muhyiddin tapi...

Posted: 16 Aug 2016 03:56 PM PDT

Penganalisis politik menyifatkan dakwaan yang mengatakan bekas Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan 'lari' ke kawasan Parlimen lain dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) nanti sebagai tidak berasas.
Pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Datuk Dr Samsul  Adabi Mamat berkata, Pagoh merupakan kawasan tradisi buat Muhyiddin yang menjadi sumber sokongannya selama ini.
"Sukar untuk berlaku (bertanding kawasan lain) kerana Pagoh itu kawasan tradisi Muhyiddin. Jadi, dakwaan itu agak tidak berasas.
"Meskipun tidak mudah untuk beliau mempertahankan kerusi Pagoh tapi untuk beliau mencari kerusi lain bertanding seperti yang didakwa, itu tidak mungkin kerana memang sukar untuk beliau menang di tempat lain. Kawasan paling sesuai untuknya bertanding ialah kawasannya sendiri, Pagoh," katanya kepada Sinar Online.
Semalam,  wartawan veteran Datuk Ahiruddin Atan dilaporkan mendakwa Muhyiddin telah kehilangan sokongan di Pagoh dan bakal berhijrah ke Muar demi survival politiknya.
Dalam pada itu, Samsul Adabi  berkata, dalam Muhyiddin mempertahankan kerusinya di Pagoh, beliau semestinya tidak dapat mengelak daripada akan berlakunya perpecahan dalam kalangan penyokong di kawasan Parlimen itu.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: Kerajaan perlu hantar `surat protes' kepada DoJ buktikan tiada campur tangan asing

Posted: 16 Aug 2016 03:45 PM PDT

Sekiranya kerajaan masih berpendapat berlaku campurtangan asing terhadap skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB), sudah tiba masanya kerajaan menghantar `surat protes' kepada Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat (AS).
Perkara ini dicadangkan oleh penganalisis politik Dr Chandra Muzaffar yang mengatakan, tuduhan kononnya pendedahan DOJ berkaitan 1MDB ada hubung kait dengan campur tangan asing sama sekali tidak berasas.
"Jika kerajaan percaya wujud campurtangan asing terhadap isu 1MDB kerajaan perlu membuktikannya.
"Caranya kerajaan perlu menghantar 'surat protes' kepada DoJ Amerika Syarikat dengan menyatakan sebab-sebab dikatakan berlaku campurtangan Amerika terhadap skandal 1MDB itu melalui Jabatan Kehakiman AS.
"Kita mahu jawaban daripada pihak mereka adakah benar mereka itu mencampuri urusan Malaysia?," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Beliau diminta mengulas kenyataan Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman,pada 14 Ogos lalu, dipetik berkata,  beliau  tidak menganggap tindakan DoJ yang membuat saman sivil terhadap beberapa rakyat Malaysia, sebagai campur tangan asing dalam urusan dalaman negara ini.
Dr Chandra yang juga Pengerusi Movement For A Just World (Just) berkata, sebelum itu beliau juga pernah membangkitkan bahawa skandal 1MDB ini tiada kena mengena dengan campur tangan asing.
Namun beliau agak hairan apabila media tempatan dan pemimpin politik kerajaan terus-terusan mengembar-gemburkan skandal 1MDB dan pendedahan hasil siasatan DOJ itu sebagai campur tangan asing.
Justeru katanya, selain kerajaan menghantar surat protes kepada DOJ Amerika Syarikat, rakyat juga boleh mendesak untuk mewujudkan sebuah Tribunal khas sebagaimana yang pernah dicadangkan beliau sebelum ini.
"Tribunal ini akan dianggotai di kalangan profesional seperti peguam dan pakar kewangan yang tahu mengenai perkara membabitkan pengubahan wang haram," ujarnya.
Walaupun beliau tidak menafikan pelbagai usaha dilakukan dikalangan pemimpin parti politik pembangkang sebelum ini, gagal mengubah pendirian kerajaan untuk agensi kerajaan menyiasat secara adil dan mendakwa pihak yang terbabit dalam skandal 1MDB ini.
Sebagai rekod 11 Ogos lalu, Dr Chandra juga pernah mengulas mengenai isu campur tangan asing ini, antara lain beliau dipetik berkata, terdapat lima sebab mengapa skandal 1MDB ini bukannya membabitkan campur tangan asing.
Read More / Baca Lagi >>

Tindakan Husam: Tidak mustahil semut membantu gajah...

Posted: 16 Aug 2016 08:05 AM PDT

OLEH MOHD SAYUTI OMAR 
 
Sama ada berjaya atau tidak tetapi usaha Adun Salor Husam Musa untuk mengembalikan wang rakyat dan negara sesuatu yang terpuji dan suatu tindakan proaktif. Husam telah mengambil langkah lebih berani dan berisiko apabila menyaman lapan pihak dan individu di Amerika Syarikat berkaitan dengan kehilangan wang syarikat strategik negara 1MDB. 
 
Husam memulakan tindakan berkenaan Khamis lepas, terhadap lapan defendan di Mahkamah Daerah New York dengan menggunakan juga segala gokumen yang dikemukakan oleh Jabatan Kehakimam Amerika (DoJ) ketika mengemukakan tindakan pembekuan aset yang dicuri(?) dari 1MDB di Amerika.
 
Lapan pihak termasuk individu itu ialah; adalah Riza Shahriz bin Abdul Aziz, (anak tiri Najib Razak), Low Taek Jho, Golman Sachs Group Inc, Timothy Leissner, Christopher Joey McFarland, Red Granite Pictures Inc, Debra Whelan Johnson, Metropolis 1X Capital Advisors.
 
Menurut Husam rancangan untuk mengambil tindakan terhadap skandal 1MDB itu lebih awal daripada pengumuman Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat. Sebelum atau semasa berlangsung pilihan raya negeri Sarawak, Mei lalu beliau bersama Matthias Chang sudah berbincang untuk mengambil tindakan itu.
 
Bekas Naib Presiden Pas dan setiausaha politik bekas PM Dr Mahathir Mohamad itu sudah berjumpa dan berbincang dengan peguam dari Amerika Syarikat mengenai tindakan undang-undang itu.
 
Memerhati jauh mengenai tindakan Husam dan Matthias itu sudah tentu ia dibuat atas kesedaran watan betapa wang negara dan rakyat perlu diselamatkan dan tidak merelakan wang rakyat dikhianati walaupun satu sen.
 
Sudah tentu Husam sebagai warganegara dan ahli politik yang prihatin tidak sanggup melihat kejadian itu dan tindakan itu adalah satu tanggungjawab dan amanahnya kepada negara. Membiarkan atau bersubahat dengannya satu dosa dan pengkhianatan kepada watan.
 
Saya sependapat dengan bekas Ketua Pengaran New Straits Time, A Kadir Jasin yang menyifatkan tindakan Husam dan Mathias itu sebagai tindakan patriotik. Kadir menganggap Husam dan Mathias sebagai wira tulen menyelamatkan wang negara.
 
Dalam pada itu, di sini saya melihat bukan sahaja keberanian dan kebertanggungjawab Husam dan Mathias, tetapi mengenai idea dan ketinggian daya kreatif tindakan politik khasnya Husam anak didik Tokguru Nik Aziz yang teraniaya itu. 
 
Dalam saat orang lain hanya berbicara dan "mengeluh" mengenai kehilangan wang 1MDB atau pun ada yang masih membela orang dianggap terlibat dan bertanggungjawab dengan skandal itu, tetapi Husam melangkah jauh dalam tindakannya keluar dari ibu kota Kuala Lumpur hingga ke New York. Tindakan Husam ini lebih global dan tidak bersifat "main dalam perkuk".
 
Begitu juga ketika ahli politik bercakap soal perlunya bekas partinya itu berkolaborasi dengan Umno, namun Husam berani bertindak sebegitu yang boleh mendatangkan bahana kepada presiden parti Umno yang puna berisiko buatnya. Ertinya Husam mengorbankan kepentingannya demi rakyat dan negara.
 
Sesungguhnya pemimpin yang peka, kreatif dan berani bangkit seperti Husam itulah yang patut dinobatkan sebagai pemimpin sejati. Tetapi sayang kelebihan dan keistimewaan yang dimiliki Husam ini disia-siakan oleh partinya sebelum ini apabila beliau dipecat tanpa dibicarakan penuh keadilan.
 
Pastinya mereka yang insaf akan bersama Husam dan Mathias. 
Read More / Baca Lagi >>

Tiada rancangan naikkan kadar GST, kata menteri Umno

Posted: 16 Aug 2016 07:55 AM PDT

Walaupun pengurangan hasil RM30 bilion dijangka tahun ini daripada industri minyak dan gas
Johari-Abdul-Ghani_gst_600
PUTRAJAYA: Kerajaan tidak akan menaikkan kadar Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) walaupun pengurangan hasil sebanyak RM30 bilion dijangka pada tahun ini daripada industri minyak dan gas, kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Johari Abdul Ghani.
Beliau berkata kerajaan komited untuk membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana dan menguruskan defisit fiskal dengan cekap yang akan membawa kepada pertumbuhan ekonomi yang kukuh.
"Walaupun kerajaan sedang menghadapi masa sukar disebabkan kehilangan hasil daripada industri minyak dan gas, kerajaan tidak akan menaikkan kadar GST," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian bagi cadangan terbitan Sukuk Wakalah untuk projek Setiawangsa-Pantai Expressway di sini hari ini.
Sukuk Wakalah akan menjadi antara terbitan terbesar bagi projek pembinaan lebuh raya baharu.
Malaysia melaksanakan GST pada kadar enam peratus pada 1 April, 2015.
"Kali ini merupakan masa yang sukar untuk kerajaan.
"Sudah pasti, kita perlu menguruskan defisit fiskal kita kerana kita tidak mahu defisit kita menjadi terlalu besar yang akan memberi kesan kepada penarafan kita. Kadar faedah akan meningkat dan ini akan memberi kesan kepada semua sektor," katanya.

Saingi Uber-Grab, SPAD perkenal skim bebas pemandu dari pajakan syarikat

Posted: 16 Aug 2016 07:52 AM PDT

Kerajaan bersetuju unsur sewaan dalam pajakan permit kenderaan menjejaskan mata pencarian pemandu teksi
Syed Hamid Albar
KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (Spad) mengumumkan skim untuk membebaskan pemandu teksi daripada pajakan syarikat, dalam usaha membantu mereka dalam lapangan persaingan sama rata menghadapi Uber dan Grab.
Skim itu sebahagian daripada 11 langkah Program Transformasi Industri Teksi (TITP) yang diumum Pengerusi Spad Tan Sri Syed Hamid Albar hari ini.
"Kita sedia maklum, sistem pajak memang menimbulkan masalah. Pembayaran secara ansuran kepada syarikat operator teksi untuk jangka masa lama pastinya membebankan pemandu teksi.
"Dalam sistem kita perkenalkan ini, kita membuka peluang kepada pemandu teksi memohon untuk mendapatkan geran bernilai RM5000 yang membolehkan mereka memiliki lesen teksi sendiri," katanya, dan menambah kerajaan akan menarik balik pembelian pengeluaran lesen teksi individu bagi teksi kelas bermeter dan kereta sewa.
Paparan Spad di taklimat hari ini menunjukkan dalam model sedia, kerajaan mengeluarkan permit kepada syarikat, yang kemudian akan menyewakan permit atau kenderaan kepada pemandu. Penyewa permit atau kenderaan diwajibkan membayar sewa harian.
"Unsur sewaan dalam pajakan permit kenderaan dan terma kontrak berat sebelah menjejaskan mata pencarian pemandu teksi," menurut paparan itu.
Pemberian lesen persendirian dibekukan sejak 10 Sept 2014. "Pemandu boleh memohon untuk mendapatkan geran ini bermula September depan," kata Syed Hamid, dan menambah sejumlah RM150 juta diperuntukkan untuk membantu peralihan itu.
"Kerajaan mahu keanjalan. (Sekarang) lesen milik syarikat dan bukan milik mereka (pemandu). Mereka (pemandu) berhak pohon lesen individu. Sistem tidak adil? Kita boleh atasi."
Disamping itu, skim ini akan digandingkan dengan aplikasi e-hailing, sistem yang dipopularkan perkhidmatan perkongsian kenderaan Uber dan Grab.
Read More / Baca Lagi >>

'Tuhan Harun' meninggal dunia akibat masalah pernafasan

Posted: 16 Aug 2016 07:51 AM PDT


Harun Mat SaatHarun Mat SaatKetua kumpulan ajaran sesat 'Tuhan Harun' atau nama sebenarnya Harun Mat Saat meninggal dunia di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) petang tadi setelah mengalami masalah pernafasan.
Harun, 50, dilaporkan meninggal dunia pada pukul 4.40 petang ketika menjalani pemeriksaan di hospital berkenaan.
Peguamnya Hermes Putra Media Ibrahim ketika dihubungi Bernama berkata beliau dimaklumkan oleh salah seorang anak Harun, bahawa lelaki itu meninggal dunia semasa sedang menjalani ujian kemampuan menghadiri perbicaraan di mahkamah.
"Namun saya belum lagi mendapat maklumat lanjut mengenai faktor kematiannya ini.
"Saya dimaklumkan, pihak hospital kini masih menunggu kehadiran pihak polis untuk laporan kematian sebelum proses bedah siasat dilakukan," katanya.
Beliau berkata, jenazah Harun dijangka dibawa pulang untuk dikebumikan di kampungnya di Batu Talam, Raub sebaik proses bedah siasat dan mandi jenazah dilakukan di hospital itu.
Harun dan lima lagi pengikutnya sedang menjalani perbicaraan di Mahkamah Tinggi di sini atas tuduhan berkonspirasi membunuh pegawai Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) pada tiga tahun lepas.
Read More / Baca Lagi >>

Umno Johor masih kuat, tetapi bosan dengan masalah negara

Posted: 16 Aug 2016 07:25 AM PDT

Akar umbi Umno di Johor didakwa sudah bosan dengan permasalahan di peringkat nasional.
Mohd-Zaid_muhyiddin_umno_600
PETALING JAYA: Umno Johor masih bersatu, tetapi tidak lagi menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana beliau mengkhianati parti dengan menyertai Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).
Ketua Pemuda Umno Pagoh, Mohd Zaid Abd Rahman berkata, mereka menyokong Muhyiddin sebelum ini kerana beliau adalah pemimpin dan ahli Umno.
Beliau berkata, Umno Johor tidak berpuak-puak atau berpecah kerana mereka masih sayangkan parti.
"Kita masih sayangkan parti. Buat masa ini, kita sedang berusaha kembalikan kepercayaan dan memperbetulkan hala tuju parti," katanya kepada FMT.
Kelmarin, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menolak ramalan pelbagai pihak tentang Umno Johor akan berpuak-puak, berpecah dan lemah, susulan pemecatan Muhyiddin sebagai timbalan presiden Umno.
Sebaliknya, beliau berkata, Umno Johor kekal kuat seperti dulu kerana ia bukan terbina sehari dua.
Zaid bagaimanapun berkata, komitmen yang ditunjukkan akar umbi Umno Johor semakin berkurangan kerana bosan dengan masalah di peringkat nasional, seperti isu 1MDB.
"Mereka tidak keluar Umno, tetapi komitmen amat rendah dari segi aktiviti dan program yang dijalankan di peringkat bahagian dan cawangan.
"Di peringkat cawangan, kita masih berdepan persepsi umum, terutama melibatkan peringkat nasional. Ini menyukarkan kita untuk kembalikan kepercayaan mereka.
"Mungkin perwakilan sedang menunggu pemilihan akan datang untuk membuat keputusan sama ada memilih pucuk pimpinan sedia ada atau menolak Umno," katanya.

Tegur Najib dengan fakta, kata Musa Hassan

Posted: 16 Aug 2016 07:23 AM PDT

Beliau berkata adalah lebih baik membiarkan polis menjalankan dulu siasatan ke atas 1MDB.
musa-hassan_najib-1mdb
PETALING JAYA: Bekas ketua polis negara Tan Sri Musa Hassan berkata jika mahu menegur Perdana Menteri Datuk Seri Najib berhubung kemelut 1MDB, pihak berkenaan perlu ada fakta.
Beliau berkata apa yang perlu dilakukan ialah memberi peluang kepada polis dan pihak berkuasa menjalankan siasatan ke atas 1MDB, sebelum bertindak.
"Biar siasatan dijalankan dulu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar masih siasat lagi. Tunggu siasatan dulu. Kita tidak tahu hujung pangkal, kita tak boleh desak siapa, tunggu siasatanlah.
"Kena ada fakta kalau nak desak (Najib). Kalau tak ada fakta macam mana nak desak," katanya kepada FMT.
Beliau berkata demikian ketika mengulas saranan Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub kepada beberapa bekas pemegang jawatan tertinggi negara supaya tampil menyuarakan pandangan mereka terhadap kemelut 1MDB.
Salahuddin mencadangkan bekas ketua turus tentera, bekas ketua polis negara, bekas peguam negara, bekas ketua setiausaha negara, hakim serta kakitangan tinggi kerajaan supaya menggunakan status mereka dalam masyarakat menegur perdana menteri.
"Alangkah baiknya kedudukan mereka yang mulia dan tinggi di sisi masyarakat, dimanfaatkan pula untuk menjadi pembela kepada perjuangan rakyat dan negara khususnya dalam menegur pentadbiran Datuk Seri Najib Razak yang hari ini sangat kritikal ekoran skandal 1MDB," kata Salahuddin dalam kenyataannya.
Read More / Baca Lagi >>

'Jangan sampai rakyat hilang percaya pada SPR'

Posted: 16 Aug 2016 07:17 AM PDT

Anggota Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata, proses persempadanan semula kawasan pilihan raya akan mewujudkan keputusan pilihan raya yang tidak adil sekiranya reformasi ke atas proses itu tidak dilaksanakan.
Ujar beliau yang juga naib presiden PKR merangkap pengarah pilihan raya parti itu, sebagai sebuah badan yang sepatutnya bebas, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) wajib mempertahankan kedaulatan sistem demokrasi negara secara efektif.
"Merujuk kepada laporan Projek Integriti Pilihan Raya (2014), Malaysia terletak di kedudukan yang rendah dalam aspek integriti apabila berada di tangga 66 daripada 73 negara yang menjalankan pilihanraya parlimen dan presiden dari Julai 2012 hingga Disember 2013.
"Kajian ini secara spesifik mengkaji kesan persempadanan kawasan dan kaitan undang-undang pilihan raya di setiap negara. SPR tidak boleh mengambil mudah kesan persempadanan semula demi kepentingan pihak tertentu.
"Kegagalan berbuat demikian menyebabkan rakyat Malaysia hilang kepercayaan terhadap kewibawaan SPR sebagai sebuah badan bebas yang mengendalikan pilihan raya di Malaysia," katanya dalam kenyataan.
Baru-baru ini, BERSIH menggesa Dewan Undangan Negeri Melaka mengecam Ketua Menterinya, Datuk Seri Idris Haron kerana mencadangkan persempadanan semula kawasan pilihan raya di negeri tersebut.
"BERSIH juga menyeru wakil-wakil rakyat Melaka untuk membuat usul mencela ketua menteri kerana bersubahat dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk melanggar Perlembagaan Persekutuan.
Read More / Baca Lagi >>

PRU14: AMANAH tak boleh, hanya PAS dan PKR di Kelantan kata Mohd Amar

Posted: 16 Aug 2016 07:11 AM PDT

PAS tidak membenarkan parti selain PKR untuk bertanding di Kelantan pada pilihan raya umum (PRU) akan datang, kata Naib Presidennya Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.
Mohd Amar berkata, jika benar parti pembangkang ingin mengambil semangat satu lawan satu menentang Barisan Nasional (BN) pada PRU akan datang, mereka perlulah memberi laluan kepada PAS dan PKR untuk menentang BN di negeri itu.
"Kalau kita nak ambil semangat satu lawan satu dengan BN ini, maknanya parti selain PAS dan PKR, tak boleh bertanding di Kelantan (pada PRU akan datang).
(Jadi) jangan kacaulah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Penutup Hari Sayyidatina Khadijah, hari ini.
Beliau mengulas mengenai kemungkinan Parti Amanah Negara (AMANAH), parti serpihan PAS, bertanding di Kelantan pada PRU akan datang.
Ditanya mengenai ancaman AMANAH di Kelantan, beliau berkata penubuhan parti itu setakat ini masih belum memberi kesan kepada PAS terutama di Kelantan.
"Kami setakat ini boleh tidur lena lagi," katanya.

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 4:01 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Peguam kecewa pihak berkuasa tidak bertindak ekoran kecurian wang 1MDB

Posted: 16 Aug 2016 05:46 AM PDT

ARIF ATAN
 
 
Datuk Zainur Zakaria yang turut bercakap dalam sidang media Husam Musa dan Matthias Chang hari ini.Datuk Zainur Zakaria yang turut bercakap dalam sidang media Husam Musa dan Matthias Chang hari ini.


Walaupun Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat (AS) telah mengeluarkan saman sivil pada 20 Julai lalu terhadap pihak yang melarikan wang negara, pihak berwajib di negara ini dilihat tidak menyiasat mereka yang dinamakan sebagai defendan.

Peguam Datuk Zainur Zakaria berkata, beliau kecewa kerana pihak Peguam Negara, Ketua Polis Negara, Bank Negara serta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak mengambil tindakan sewajarnya.

"Kita kecewa mereka sepatutnya bertindak untuk dapatkan semula wang milik rakyat Malaysia.

"Pihak berkuasa di negara ini tidak mahu bertindak walaupun jelas ada perlakuan jenayah sehingga difailkan di AS," ujarnya yang merupakan peguam Datuk Husam Musa dan Matthias Chang di Malaysia.

Mengulas lanjut tindakan undang-undang oleh DoJ itu, bekas presiden Majlis Peguam Malaysia itu berkata, kerajaan AS bertindak mahu merampas segala aset yang diambil "perompak-perompak" terbabit.

Menyebut secara jelas nama Riza Shahriz Abdul Aziz dan Jho Low sebagai 'perompak' yang dimaksudkan, beliau turut menyelar pendirian sebahagian pemimpin Melayu Islam.

"Memalukan. Mereka lupa pemberi rezeki itu ialah Allah bukannya manusia apalagi di tangan perompak.
"Apa jenis manusia ini? Kalau diam, kita yang tanggung kesan 1MDB bukan mereka yang sebenarnya lanun," bidasnya.

Tambah Zainur lagi, pemfailan tuntutan (class action) oleh pihak mereka adalah bagi menuntut ganti rugi daripada "perompak" terbabit berbeza dengan tindakan DoJ.

TAHU PULAK MALU?

Posted: 16 Aug 2016 05:21 AM PDT

 shahbudindotcom

Ini adalah Datuk Seri yang bertugas sebagai pengarah di DBKL ketika di mahkamah pagi tadi.
 
 
 
 
Ini pula Datuk yang bertugas sebagai pengarah di sebuah jabatan kerajaan di Melaka.
 
 

 
 
Di Kelantan, yang ditahan ialah seorang pengurus kanan TNB.
 
 
 
 
Ketiga-tiga mereka direman selama tujuh hari mulai hari ini sehingga 22 Ogos depan.

Walaupun nama ketiga-tiga mereka tidak disebut dan kesemuanya menutup muka ketika di mahkamah, tetapi di media sosial sudah pun bertaburan pengenalan diri kesemua yang didakwa itu.

Kenapa semua mereka menutup muka? Malu?

Masa naik Mesarati, Audi dan BMW dengan duit haram, tidak pernahkah terdetik perasaan malu itu? 


MB Kedah ada agenda tersembunyi untuk menutup skandal 1MDB, kata MP Alor Setar

Posted: 16 Aug 2016 05:15 AM PDT

MALAYSIA DATELINE
Gooi Hsiao LeungGooi Hsiao LeungMenteri Besar Kedah Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah yang mempertahankan perdana menteri dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berbanding menangani isu penting yang dihadapi negeri itu adalah amat dikesali ketika pembukaan persidangan dewan undangan negeri baru-baru ini.

 Ahli Parlimen Alor Setar Gooi Hsiao Leung berkata demikian, kerana merujuk kepada kenyataan Ahmad Bashah ,seperti dilaporkan dalam media semalam, yang mana menteri besar itu dikatakan, menuduh campur tangan asing itu, sebagai mempunyai agenda tersembunyi untuk menjatuhkan kepimpinan negara, adalah amat memalukan.

"Apakah campur tangan asing yang dimaksudkan oleh Ahmad Bashah, yang telah diambil untuk menjejaskan pilihan kerajaan atau pemimpin negara kita?

"Beliau tidak boleh hanya membuat tuduhan kosong dan tidak berasas tanpa fakta.

"Adakah MB Kedah merujuk kepada tindakan kerajaan Amerika Syarikat (AS) untuk merampas aset bernilai RM4bilion (US$1bilion) yang dibeli di Amerika oleh wang yang dicuri daripada 1MDB?

"Adakah dakwaan MB yang menuduh terdapat agenda tersembunyi menjatuhkan pemimpin negara satu pengakuan bahawa "Malaysian Official 1" yang disebut dalam tindakan AS yang telah menerima US$681juta, adalah Najib Razak, Perdana Menteri kita sendiri?" soalnya dalam satu kenyataan hari ini.

Justeru katanya, penyiasatan jenayah yang dijalankan  tidak kurang daripada 10 negara, termasuk Amerika Syarikat, melibatkan undang-undang pengubahan wang haram dan perbankan yang telah dilanggari dalam negara mereka sendiri, dimana dana disyaki dicuri dari 1MDB telah digubah diluar negara ujarnya sama sekali tiada berkait mengganggu urusan dalaman negara kita.

"Negara kita perlu mengucapkan terima kasih dan mengalu-alukan siasatan asing untuk mendedahkan konspirasi besar dari dalam negara, yang mana agensi-agensi penguatkuasaan kita sendiri yang sepatutnya melakukannya, tetapi sama sekali telah gagal untuk menyiasat dan mendakwa mereka yang bertanggungjawab untuk jenayah yang dilakukan.

"Hanya ada satu agenda tersembunyi yang sangat dimarahi rakyat Malaysia, iaitu terhadap kepimpinan Umno yang menutup, menafikan dan membela mereka yang menyalahgunakan kepercayaan awam dan kedudukan mereka dengan mencuri berbilion dari rakyat Malaysia berkait 1MDB," ujarAhli Majlis Pimpinan Pusat Keadilan ini.

Timbalan Pengerusi PKR Negeri Kedah ini juga menegaskan, kenyataan terbaru MB Kedah berkenaan campur tangan asing ini ujarnya mengikut rentetan komen-komen sama pemimpin UMNO sebelumnya.

Apa hubungan sebenar antara Najib dan Jho Low, soal Kit Siang

Posted: 16 Aug 2016 05:12 AM PDT

lim kit siang

Roketkini.com


KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mesti menjelaskan apa hubungan sebenar beliau dengan ahli perniagaan, Low Taek Jho atau Jho Low dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang kini menjadi tumpuan masyarakat antarabangsa.

Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang berkata tindakan itu jauh lebih berguna buat masa ini daripada terus membuang masa menuduh DAP sebagai anti-Melayu dan anti-Islam.

"Atau adakah Najib fikir bahawa skandal 1MDB yang melibatkan beliau itu memelihara hak, kepentingan dan maruah Melayu dan Islam di Malaysia?

"Saya percaya pemimpin dan ahli UMNO peringkat bahagian lebih berminat untuk mengetahui apa sebenarnya hubungan Najib-Jho Low dalam skandal 1MDB berbanding tohmahan Najib kononnya DAP itu anti-Melayu dan anti-Islam," ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.

Kit Siang menjelaskan, Najib sebagai Perdana Menteri Malaysia tidak harus terlibat dengan politik perpecahan yang menggunakan sentimen kaum, agama, kebencian dan pembohongan terhadap lawan politik.

Malah, katanya, Najib perlu membuktikan bahawa beliau bukan seperti peserta demonstrasi Baju Merah yang pernah melemparkan duit neraka dan berharap agar DAP 'mati' sebelum ini.

"Sebagai pemimpin, beliau mesti menunjukkan sikap yang baik dan boleh dicontohi oleh penyokong-penyokongnya.

"DAP tidak pernah menjadi anti-Melayu dan anti-Islam. Ia sama sekali tidak masuk akal. Kita merupakan parti yang terdiri dari pelbagai kaum dan agama, bukan sahaja di kalangan ahli dan pemimpin, tetapi juga wakil rakyat," tegasnya.

Dalam kenyataan yang sama, Ketua Parlimen DAP itu turut mempersoal sama ada Jho Low merupakan dalang di sebalik skandal kewangan 1MDB berikutan namanya tersenarai sebagai defendan dalam saman yang difailkan oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat baru-baru ini.

"Atau adakah dalangnya Najib memandangkan 'Malaysian Official 1' disebut 36 kali dalam dokumen sebanyak 136 halaman tersebut?" soalnya.

Bulan lalu, Peguam Negara Amerika Syarikat, Loretta Lynch mengumumkan DOJ memfailkan saman sivil bagi merampas semula aset berkaitan 1MDB yang bernilai lebih AS$1 bilion kerana terlibat dengan pengubahan wang haram.

Selain Jho Low, dokumen itu turut menamakan anak tiri Najib, Riza Shahriz Abdul Aziz, ahli perniagaan dari Malaysia, Tan Kim Loong dan dua pegawai kerajaan Abu Dhabi, Khadem al-Qubaisi dan Mohamed Ahmed Badawy Al-Husseiny. – Roketkini.com


Elak bebankan pengguna, SPAD perlu kurangkan birokrasi terhadap pemandu teksi, Uber

Posted: 16 Aug 2016 05:10 AM PDT

rajiv 2

Roketkini.com


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) diminta supaya tidak mengenakan prosedur birokrasi yang rumit terhadap teksi, Uber dan Grabcar bagi mewujudkan persaingan yang sihat antara pemandu perkhidmatan awam berkenaan.

Ahli Jawatankuasa DAP Selangor, Rajiv Rishyakaran menjelaskan, prosedur tersebut termasuklah keperluan untuk memiliki lesen memandu perkhidmatan awam, pemeriksaan kenderaan secara berkala dan insuran yang membebankan. Ia setakat ini hanya terpakai kepada pemandu teksi.

Katanya, prosedur membebankan yang dikuatkuasakan SPAD itu kini perlu dipersoalkan kerana terbukti bahawa pengguna pengangkutan awam lebih cenderung memilih perkhidmatan Grabcar dan Uber berbanding teksi.

"Tambahan 'beban' yang dikenakan ke atas teksi kini boleh dipersoalkan, di mana kebanyakan rakyat Malaysia merasakan bahawa perkhidmatan Uber dan Grabcar adalah lebih selesa dan lebih dipercayai daripada kebanyakan (bukan semua) teksi.

"Pemantauan pemandu dan penilaian sistem dalaman yang digunakan oleh Uber dan Grabcar jelas lebih baik berbanding dengan prosedur yang dikenakan oleh SPAD ke atas pemandu teksi," katanya dalam satu kenyataan.

Sejak beberapa bulan lalu, pemandu teksi telah mengadakan beberapa siri protes bagi menentang kewujudan perkhidmatan pengangkutan awam, Uber dan Grabcar yang didakwa telah menutup periuk nasi mereka.

Malah, pemandu teksi mendakwa pemandu Uber dan Grabcar tidak perlu melalui kesukaran untuk menepati sepenuhnya prosedur yang dikuatkuasakan SPAD itu.

Ekoran itu, SPAD seperti yang dilaporkan media, semalam, akan mengadakan sidang media hari ini bagi mengumumkan secara rasmi Program Transformasi Industri Teksi termasuk pelan untuk membenarkan perkhidmatan e-hailing seperti Grabcar dan Uber.

Mengulas lanjut, Rajiv yang juga Adun Bukit Gasing berkata, SPAD perlu berhati-hati dalam mengumumkan apa juga jenis perubahan terhadap sistem Uber dan Grabcar bagi mengelakkan pengguna merasa terbeban.

"SPAD juga perlu lebih berhati-hati dalam apa-apa perubahan yang memerlukan bayaran tambahan, kerana pada akhirnya, pengguna juga akan terpaksa membayar untuk itu dengan tambang yang lebih tinggi," katanya.

Pengumuman yang dinanti-nantikan ramai pihak itu dilihat bakal menyelesaikan kemelut antara pemandu teksi dan pemandu Grabcar dan Uber yang telah berlanjutan sejak tahun lalu. – Roketkini.com


Bantah perobohan Puncak Purnama, aktivis berarak ke Suhakam

Posted: 16 Aug 2016 05:08 AM PDT

Anne Muhammad


Susulan tindakan Dewan Bandaraya KualaLumpur (DBKL) merobohkan tugu Puncak Purnama, sekumpulan aktivis seni hari ini berarak ke pejabat Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) untuk membuat bantahan.

Kira-kira 200 aktivis berarak sejauh 250 meter bermula dari pusat membeli belah Sogo di ibu negara ke pejabat Suhakam bagi menghantar memorandum bantahan.

Mereka mula berarak pada jam 2.10 petang tadi sambil menyanyikan lagu 'rasa sayang' dan memainkan pelbagai alatan muzik.

Mereka turut membawa deretan panjang kain batik sepanjang pehimpunan itu.

Selain itu, kumpulan berkenaan turut membawa sepanduk yang antaranya, tertera perkatataan 'Solidariti Puncak Purnama' , 'Selamatkan seni masa depan' dan 'Buta Seni Tak Pa, jangan Jadi Penghancur Seni'.

Susulan tindakan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) merobohkan tugu Puncak Purnama, sekumpulan aktivis seni berarak ke pejabat Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) untuk menyatakan bantahan.

Kira-kira 200 aktivis berarak dari pusat beli belah Sogo di ibu negara ke pejabat Suhakam tidak jauh dari situ bagi menghantar memorandum bantahan.

Mereka mula berarak pada jam 2.10 petang tadi sambil menyanyikan lagu "Rasa Sayang" dan memainkan pelbagai lagu.

Penuh warna-warni, kain batik dijadikan kain rentang menyatakan bantahan itu.

Kumpulan berkenaan turut membawa sepanduk yang antaranya, tertera perkataan "Solidariti Puncak Purnama" , "Selamatkan seni masa depan" dan "Buta seni tak apa, jangan jadi penghancur seni".
Arca awam Puncak dirobohkan Julai lalu.

Pelbagai persembahan simbolik turut dipersembahkan di depan bangunan menempatkan Suhakam, termasuk nyanyian, bacaan pusi dan persembahan teater ringkas.

Memorandum itu diserahkan kepada Pesuruhjaya Suhakam Datuk Lok Yim Pheng.

Sementara itu pengumpul karya seni Zain Azahari Zainal Abidin ketika berdialog dengan Lok, nada percakapannya sedikit emosi.

Zain adalah bekas pengerusi Bank UMBC yang menyerahkan arca Puncak Purnama kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) pada 1986.

Katanya, beliau cukup terkilan apabila DBKL merobohkan karya yang dibina 30 tahun lalu itu dengan memberi alasan ia tidak lagi dapat dibetulkan.

"Saya sangat terkilan, sudah menjadi tanggungjawab DBKL untuk menjaga tugu itu. Tapi mereka kata ia tidak boleh lagi dibaiki.

"Saya bertanya pada diri saya, Piramid Sphinx berusia beribu tahun boleh dibaiki tapi tugu yang berusia 36 tahun itu tidak boleh dibaiki," katanya.

Bagi Sasterawan Negara Baharuddin Zainal pula, beliau menyifatkan perobohan tugu itu adalah sejarah hitam dan ia sungguh mengaibkan seni rupa negara.

Katanya, semua pihak seharusnya sedar mengenai kepentingan harta intelek terutamanya di kalangan ahli politik dan juga pemerintah.

Katanya, seniman bergelut mengenai harta intelek iaitu hasil seni mereka tetapi 'kejahilan' berlaku di kalangan pemimpin politik dan pegawai awam.

"Saya bukan pelukis tapi saya seorang penulis. Dalam gambaran lebih besar iaitu kepentingan harta intelek dalam negara kita, satu negara yang bertaraf dunia dan berpendapatan tinggi dalam beberapa tahun tidak boleh mengabaikan harta intelek.

"Ramai tak tahu tentang harta intelek kecuali peguam. Seniman bergelut dengan aktiviti dia dan kehidupan dia tapi kalau kejahilan berlaku di kalangan pegawai awam dan pemimpin politik ini luar biasa," kesalnya.

Sementara itu pelukis Saiful Azman berkata pihaknya kini sedang bekerjasama dengan ahli akademik di universiti awam dan swasta serta dan Majlis Warisan Kebangsaan untuk menyenaraikan arca dan karya penting bagi digazetkan.

Ia bertujuan untuk memelihara dan menjadi benteng terakhir dalam mempertahankan karya-karya seni tanah air.

Sesi dialog itu berlangsung selama satu jam dan selepas mendengar rintihan dari penggiat seni, Lok berkata pihaknya akan meneliti perkara tersebut.

Antara tokoh yang menyertai bantahan dan sesi dialog itu Baha Zain, Zain Azahari, U-Wei Saari, Hamidah Mohd Noor balu Syed Ahmad) dan Syed Nabil Syed Ahmad (anak) serta pegawai Suara Rakyat Malaysia (Suaram).

Peserta perhimpunan itu bersurai pada jam 5 petang.Uber dibenarkan, tapi ada insentif untuk teksi

Posted: 16 Aug 2016 05:03 AM PDT

Alyaa Alazhar


Susulan perkhidmatan pengangkutan berasaskan aplikasi seperti Uber dan Grab Car akan dibenarkan, kerajaan mungkin memberikan insentif kepada pemandu teksi.

Ini antaranya bagi membantu pemandu yang mahu keluar daripada sistem pajak.

Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (Spad) Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata pemandu teksi yang layak akan diberikan lesen individu bawah kategori teksi bermeter dan kereta sewa.

Pihak yang mahu keluar daripada sistem pihak akan menerima sejumlah RM5,000 daripada kerajaan untuk membeli kenderaan baru.

Pemohon bagaimanapun mesti bebas daripada rekod jenayah dan tidak muflis.

Dengan pendaftaran akan bermula pada 1 September depan, Spad juga merancang memperketat proses tapisan terhadap kedua-dua pihak, pemandu teksi dan pemandu Uber serta Grab Car.

Ini termasuk pemeriksaan perubatan, rekod jenayah, kesalahan trafik dan pelanggaran syarat lesen Spad.
Ketua Pegawai Eksekutif Mohd Azharuddin Mat Sah berkata pemandu teksi biasanya terperangkap dalam sistem pajak dan terpaksa membayar bayaran bulanan untuk kenderaan mereka.

"Selepas terma tamat, mereka boleh jual kereta tetapi mereka tiada lesen.

"Dalam isu ini, mereka layak mendapat lesen individu," katanya.

Minggu lalu dilaporkan keperluan Spad untuk mengawal konsep teksi elektronik menjelang akhir tahun ini bakal membuka jalan kepada pengesahan perkhidmatan Uber dan Grab di sisi undang-undang, seperti diputuskan kabinet.

Media melaporkan, kabinet percaya langkah itu penting untuk manfaat rakyat dan pindaan undang-undang dijangka dibentangkan pada sidang parlimen November ini.

Spad dalam Program Transformasi Industri Teksi yang dikemukakan baru-baru ini antara lain menjelaskan keperluan membenarkan Uber dan GrabCar serta menyamaratakan medan persaingan untuk pemandu teksi.

Rata-rata persatuan pemandu teksi tidak berpuas hati dengan 'penambahbaikan' yang dicadangkan SPAD kerana dianggap cuba 'membunuh' industri teksi negara.

Ini termasuk dalam pertemuan terbaru dengan Spad hari ini.

Ada lapan lagi bom, polis nasihat elakkan pusat hiburan

Posted: 16 Aug 2016 05:01 AM PDT

MALAYSIAKINI


Sebutir grenad atau bom tangan diletupkan dalam satu serangan ke atas sebuah kelab malam di Puchong pada bulan Jun lalu, manakala polis menemui sebutir lagi di Johor.

Walau bagaimanapun, Ketua Penolong Pengarah Counter Terrorism, Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Maidin Pitchay berkata laporan perisikan menunjukkan bahawa pengganas di Malaysia mungkin masih memiliki lapan lagi bom tangan seumpama itu.

"Kita masih ada lapan lagi (bom) di luar sana.

"Ini bom tangan yang sangat lama - (ia) model 1967 - tetapi masih boleh membunuh. Nasihat saya untuk mereka yang suka ke pusat hiburan (adalah) hentikan," katanya kepada Channel News Asia.

Ayob berkata serangan ke atas kelab malam Movida menimbulkan kebimbangan, kerana ia adalah kes pertama di mana anggota IS Malaysia yang berpangkalan di Syria dari jauh boleh melancarkan operasi di negara ini.

"Sebelum ini, penilaian kami adalah bahawa mereka tidak mempunyai kepakaran untuk memasang (peranti letupan) IED kerana mereka bukannya terlatih,

"Tetapi dengan pengeboman Movida, adalah jelas mereka mempunyai hubungan dan keupayaan untuk mendapatkan senjata dari negara-negara jiran dan itu adalah kebimbangan utama kami sekarang," katanya.

Ayob juga mendedahkan bahawa pengganas mungkin merancang lebih banyak serangan ke atas pejabat-pejabat kerajaan, pusat hiburan dan kem tentera dan ibu pejabat polis.

Pihak polis percaya serangan ke atas Movida, yang menyebabkan lapan orang cedera, dilaksanakan atas arahan Mohd Wanndy Mohd Jedi - seorang ahli IS rakyat Malaysia yang beroperasi di Syria.

Mohd Wanddy dipercayai telah menubuhkan beberapa sel-sel pengganas di Malaysia.

Pemuda mahu janji ditunaikan

Posted: 16 Aug 2016 04:30 AM PDT

Khairolnezam Shaari
Khairolnezam Shaari


KUALA PILAH – Umno Bahagian Kuala Pilah mendesak pemimpin pusat merealisasikan janji-janji pembangunan infrastruktur dalam daerah ini bagi menjamin keharmonian dan kesejahteraan rakyat.

Ketua Pemudanya, Khairolnezam Shaari berkata, gesaan itu dibuat berdasarkan kekuatan lima Dun dan satu parlimen dalam BN di daerah ini sudah cukup membuktikan Parlimen Kuala Pilah sebagai deposit tetap BN.

Justeru, katanya, pelbagai bentuk pembangunan perlu dibina di daerah ini terutama bagi mengatasi masalah jalan raya yang sering sesak pada hujung minggu dan lebih parah pada musim perayaan.

Katanya, perancangan jalan ke Kampung Talang ke Kampung Beting, jalan Ulu Bendul ke Terachi dan Kuala Pilah perlu diteruskan demi keselesaan masyarakat di daerah ini.

"Bukan itu sahaja, pembinaan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kuala Pilah dan isu kesempurnaan kampus induk Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Kampung Beting perlu dipertingkatkan dari sudut pembangunan supaya lebih efisien.

"Kami juga meminta kepada pihak berkaitan agar menyegerakan pemasangan pendingin hawa di Dewan Kompleks Rakan Muda Melang kerana di sini lokasi anak muda berhimpun untuk beriadah pada hujung minggu, selain sering digunakan dalam pelbagai majlis keramaian serta aktiviti yang pastinya padat pada setiap tahun.

"Keselesaan perlu diutamakan bagi menarik lebih ramai pengunjung dan anak muda melaksanakan aktiviti riadah di sini," katanya di Mesyuarat Perwakilan Pemuda Umno Bahagian Kuala Pilah di Dewan Kompleks Rakan Muda Melang, kelmarin.

Mesyuarat itu disempurnakan oleh Setiausaha Politik Menteri Kewangan, Datuk Paduka Ghazali Ibrahim.
Hadir sama, Ketua Umno Bahagian, Datuk Ismail Lasim; timbalannya, Datuk Adnan Abu Hassan dan Ketua Wanita Umno, Datuk Norhayati Omar.

Selain itu, mengulas mengenai penubuhan Parti Bersatu, Khairolnezam berkata, Pemuda memandang serius segala bentuk ancaman terhadap Umno.

"Lebih-lebih lagi ancaman yang berskala besar seperti penubuhan Parti Bersatu. Pemuda sentiasa bersedia dengan jati diri dan daya juang yang cukup mantap serta berimpak tinggi dalam memastikan sasaran Bersatu tidak tertuju kepada pengundi baharu.

"Saya lihat, parti ini lebih kepada testing market kepada golongan seusia dengan kelompok penaja mereka. Penajaan parti yang berasaskan emosi, tidak kekal lama. Ia cuma satu gelombang besar yang akan datang dan akan pergi begitu sahaja," katanya.


DAP nak bawa usul 'kutuk' Ketua Menteri Melaka

Posted: 16 Aug 2016 04:14 AM PDTDAP nak bawa usul 'kutuk' Ketua Menteri Melaka
Gambar kecil: Khoo Poay Tiong


AYER KEROH - DAP Melaka akan membawa usul 'mengutuk' Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron pada Sidang Dun Melaka akan datang kerana didakwa cuba menghasut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membelakangkan prinsip Perlembagaan.

Ketua Pembangkang Dun Melaka, Khoo Poay Tiong berkata, tindakan itu dibuat kerana cubaan Ketua Menteri mahu persempadanan semula dengan menambah tiga kerusi Dun pada PRU akan datang.

"Jelas sekali, Idris merasa bimbang akan hilang sokongan majoriti, maka beliau meminta SPR membuat persempadanan kawasan pilihan raya demi memastikan kepentingan politik Umno dapat dipelihara, seterusnya mendapat kerusi Dun yang cukup untuk memerintah," katanya di sini semalam.

Poay Tiong yang juga Adun Ayer Keroh turut menyambut baik seruan Bersih 2.0 supaya Adun-adun tanpa kira parti membawa usul berkenaan nanti.


PAS yakin sistem kehakiman England siasat Sarawak Report

Posted: 16 Aug 2016 04:14 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
KUALA LUMPUR: PAS yakin badan kehakiman England akan menjalankan tanggungjawabnya dengan telus berkaitan samannya terhadap Sarawak Report, kata presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Memetik laporan Utusan Malaysia, Abdul Hadi berkata pihaknya akan tetap mengemukakan saman terhadap portal berkenaan dan ia bukanlah satu perkara baru bagi parti Islam itu bekerjasama dengan peguam dari luar negara.
"Kita yakin dan hormat ketelusan kehakiman di sana dan kami pernah menggunakan khidmat peguam luar bagi menyelesaikan kes sebelum ini.
"Buat masa ini kita sedang meneliti beberapa perkara untuk urusan saman yang dikendalikan sepenuhnya oleh Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan," katanya.
Minggu lalu, PAS membidas Sarawak Report selepas laman pemberi maklumat itu mendakwa parti itu menerima RM90 juta daripada Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak agar menjauhkan diri daripada gabungan pembangkang.
Parti itu mendakwa artikel tersebut berniat jahat dan mencemar nama baik serta dasar Islam yang diperjuangkannya.
Sarawak Report yang berpangkalan di London dikendalikan oleh Claire Rewcastle-Brown, yang didakwa Najib adalah sebahagian daripada konspirator untuk menggulingkan beliau daripada kuasa.
Laman web ini memainkan peranan penting dalam mendedahkan dakwaan salah guna 1MDB dan RM2.6 bilion dalam akaun peribadi perdana menteri.
Najib menafikan menyalahgunakan wang rakyat untuk kepentingan peribadi dan namanya dibersihkan daripada sebarang salah laku oleh Peguam Negara Tan Sri Mohamad Apandi Ali.
Bagaimanapun, Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ) baru-baru ini memulakan tindakan undang-undang untuk merampas aset yang didakwa diperolehi dengan dana yang disalahgunakan daripada 1MDB.

PKR Pulau Pinang gesa parti tolak kerjasama dengan BERSATU

Posted: 16 Aug 2016 04:13 AM PDT

Oleh Azizul Osman
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: PKR Pulau Pinang Cabang Balik Pulau hari ini menyeru agar kepimpinan parti itu menolak untuk menjalinkan kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu (BERSATU) yang mengamalkan diskriminasi kaum.
 
Ketua Cabang PKR Balik Pulau Datuk Abdul Halim Hussain berkata, penubuhan parti itu nyata tidak selari dengan pegangan PKR yang mengiktiraf kepelbagaian kaum di negara ini.
 
Malah sekiranya PKR memilih untuk bekerjasama dengan BERSATU, maka langkah itu akan memberi kesan kepada parti itu pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan datang.
 
"Jika parti ini (BERSATU) diterima dalam PH atau diterima sebagai rakan PKR maka ia memberi isyarat PKR mengiktiraf diskriminasi kaum dan ia bakal menjadi beban kepada kita khususnya bila berdepan pilihanraya, selama ini PKR diterima sangat baik di kawasan campuran tetapi dengan mengiktiraf parti perkauman ini pasti memberi kesan pada tapak sokongan PKR itu sendiri," katanya dalam satu kenyataan.
 
Jelasnya lagi, PKR seharusnya terus berpegang kepada prinsip reformasi yang menjadi asas penubuhan parti berkenaan tanpa perlu berkompromi dengan mana-mana parti yang tidak menghormati konsep keterbukaan yang diamalkan.
 
"Dalam Perlembagaan Negara, Perkara 10 (c) dengan jelas mengatakan semua rakyat Malaysia punya hak yang sama untuk berpesatuan. Maka sudah tentu menjadi hak asasi yang dibolehkan bagi Tun Dr. Mahathir dan Tan Sri Muhyiddin untuk menubuhkan apa juga parti. Untuk itu kita perlu hormati dan raikan demokrasi lahirnya parti Pribumi.
 
"Namun dari segi prinsipnya untuk menjalinkan kerjasama dengan mana – mana parti atau pertubuhan sekali pun PKR seharusnya berpegang pada prinsip asas reformasi," katanya. 
 
BERSATU yang didaftarkan pada 9 Ogos lalu sebuah parti politik di Malaysia yang dipimpin oleh Pengerusinya, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Presiden, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
 
Parti itu kini dianggap sebagai parti nasionalisme Melayu selepas Mahathir meninggalkan Umno dan Muhyiddin pula dipecat.
 
Bersandarkan itu, Abdul Halim berkata penubuhan BERSATU adalah sama seperti Umno yang bertunjangkan Melayu di mana hanya kaum Melayu yang boleh memegang jawatan dan kaum bukan Melayu hanya akan menjadi ahli bersekutu.
 
"Parti ini sangat jelas perkauman dari Umno itu sendiri. Parti ini membuka keahlian kepada semua kaum tetapi hanya Melayu sahaja boleh memegang jawatan atau mengundi. Adakah bukan melayu hanya layak menjadi tukang sorak.
 
"Mahathir yang kita yakinkan rakyat bahawa dia Mahafiraun, perompak negara tiba – tiba bila dia ketuai sebuah parti lain kita terima dan angkat dia sebagai pemimpin," soal Abdul Halim.
 
Justeru kenyataan Abdul Halim ini nyata tidak menepati kata-kata Presiden PKR Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail di mana parti itu terbuka dan sedia bekerjasama BERSATU.
 
 

Aib jika kami tidak bertindak, kata Husam selepas saman kes 1MDB

Posted: 16 Aug 2016 04:09 AM PDT

MALAYSIA DATELINE
 
 
Husam mengganggap, adalah mengaibkan kalau tidak ada sebarang tindakan dibuat selepas wang negara dirompak.Husam mengganggap, adalah mengaibkan kalau tidak ada sebarang tindakan dibuat selepas wang negara dirompak.


Datuk Husam Musa menyifatkan, adalah satu perkara yang mengaibkan jika tidak dibuat sebarang tindakan untuk mengambil balik wang yang dicuri melalui 1MDB.

Tindakan ini tidak berniat untuk berlawanan dengan mana-mana pihak di Malaysia tetapi sekadar menuntut hak rakyat.
Husam bersama penyokongnya dalam tindakan saman dalam kes 1MDBHusam bersama penyokongnya dalam tindakan saman dalam kes 1MDB
"Kami akan maklumkan kepada Yang Dipertuan Agung dan Perdana Menteri tentang tindakan ini agar dapat kerjasama semua pihak dalam tindakan ini dan doakan kejayaannya," kata bekas naib presiden Pas itu dalam sidang media pagi ini bersama Matthias Chang.

Husam dan Matthias mengambil tindakan saman sivil ke atas lapan individu dan syarikat di Amerika Syarikat bagi menuntut gantirugi dari mereka diatas kehilangan wang 1 Malaysia Development Berhada (1MDB).

Saman itu difailkan di Mahkamah Daerah New York Selatan Khamis, 11 Ogos lepas (Jumaat 12 Ogos waktu Malaysia) oleh sebuah firma guaman di sana.

Lapan defendan yang dinamakan Husam dan Matthias adalah Riza Shahriz bin Abdul Aziz, Low Taek Jho, Golman Sachs Group Inc, Timothy Leissner, Christopher Joey McFarland, Red Granite Pictures Inc, Debra Whelan Johnson, Metropolis 1X Capital Advisors.

Red Granite Pictures adalah penerbit filem Wolf of Wall Street; syarikat yang diasaskan bersama Christopher Joey McFarland; Riza Aziz dan Jho Low, ahli perniagaan dari Pulau Pinang yang dikatakan kawan kepada Riza.

Bank pelaburan Goldman Sachs turut dinamakan bersama bekas pengurus banknya Timothy Leissner, yang mengatur bon dengan nilai berbilion dolar daripada 1MDB. Timothy didakwa mengambil sogokan dalam bentuk komisen.

Turut dinamakan ialah pengurus perniagaan Riza, Debra Whelan Johnson dan syarikatnya, Metropolis 1X. Mereka dituduh menguruskan wang Riza dengan pengetahuan ia diselewengkan.

Menurut dokumen mahkamah, Matthias dan Husam mendakwa semua defendan sedar menggunakan wang yang dicuri daripada 1MDB untuk kepentingan peribadi masing-masing, termasuk menganjurkan parti untuk bintang Hollywood Leonardo DiCaprio.

Penasihat Parti Amanah Negara (Amanah) Ahmad Awang turut serta dalam sidang media hari ini dan memberikan nas al Quran kepentingan tindakan ini.Penasihat Parti Amanah Negara (Amanah) Ahmad Awang turut serta dalam sidang media hari ini dan memberikan nas al Quran kepentingan tindakan ini.Dalam sidang media hari ini Husam berkata, tujuan tuntutan ini dibuat difokuskan kepada usaha untuk membawa balik harta yang dicuri atau dirompak dari rakyat Malaysia.

"Kita fokus kepada harta yang dicuri bukan pencuri atau perompaknya," kata Husam dalam sidang media yang penuh sesak dengan wartawan dan jurugambar itu.

Turut serta bersama Husam adalah Datuk Zainur Zakaria, bekas presiden Majlis Peguam Malaysia yang banyak membantu tindakan ini.

Zainur dalam kenyataannya hari ini berkata, tindakan Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika adalah bagi pihak kerajaan mereka manakala tindakan Husam dan Matthias adalah bagi pihak rakyat Malaysia.

Ini berikutan kegagalan pegawai yang dilantik oleh kerajaan gagal melaksanakan tugas ini.

"Pegawai kita yang sepatutnya bertindak lebih kepada mencari makan saja," kata Zainur kesal dengan kelemahan dan kegagalan mereka bertindak bagi pihak negara.

Matthias pula berkata, semua pihak patut bersama menyokong tindakan ini kerana ia adalah 'class action' iaitu mereka berdua hanya mewakili wakyat negara ini.

"Apabila kita menang nanti, wangnya adalah milik negara bukan dapat kepada kita pun," katanya.

Matthias juga berkata, semua pihak patut mengucapkan terima kasih kerana peguam Amerika sedia mengambil kes ini secara sukarela dengan bayaran yang berpatutan sahaja.

PKR Bidas Presiden PAS, Nafi PH Pakatan Pelampau

Posted: 16 Aug 2016 02:01 AM PDTzu-hadi

 LIHAT VIDEO DI SINI


PKR membidas kenyataan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai tersasar jauh apabila mendakwa bahawa Pakatan Harapan (PH) mengamalkan budaya politik emosi, politiking melampau, permusuhan dan kemarahan membuta tuli dalam kalangan rakyat.


Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin membela PH sebagai pakatan masa depan yang mengamalkan politik matang, sebaliknya mendakwa kenyataan Abdul Hadi itu bukan ciri amalan politik matang.

"Saya tak pasti tentang kenyataan (Abdul Hadi) itu. Sekiranya itu kenyataan dia saya ingat penilaian dia tu silaplah.

"Kita adalah parti masa depan yang akan buat perubahan. Dalam tempoh yang singkat kita amat tunjuk kematangan kita.

"Jadi kalau kita dianggap politik emosi dan sebagainya, itu (dakwaan Hadi) bukan politik matang. Jadi jauh sekalilah (dakwaan itu)," ujarnya ketika dihubungi Antarapos.

Abdul Hadi pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat PAS Pusat pada Sabtu mengumumkan permuafakatan partinya dengan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN), dikenali sebagai Gagasan Sejahtera (GAGASAN) yang mengambil pendekatan jalur tengah di antara dua jalur politik ekstrim Barisan Nasional dan Pakatan Harapan.

Pakatan Harapan menurut Abdul Hadi telah mengamalkan budaya politik lama iaitu politik emosi, politiking melampau, permusuhan dan kemarahan membuta tuli di kalangan rakyat.

Respon kenyataan Abdul Hadi itu, Ketua Wanita PKR itu berkata PKR akan tetap mahu meneruskan tahaluf siyasi dengan PAS walaupun parti islam itu menolak politik lama yang dibawa Pakatan Harapan.

"Pada pendiran PKR gabungan PAS dengan IKATAN, terpulang pada dia (PAS) untuk nak menamakan (pakatan baru) dan sebagainya. Tapi yang penting PKR telah buat komitmen dan ketetapan yang kita akan berusaha untuk pastikan PRU14 ini kita akan 'satu lawan satu'.

"Kita akan usahakan habis-habisan sebab inilah peluang kita yang terbaik untuk tumbangkan BN," ujarnya.

Sementara itu, Abdul Hadi berkata PAS mengambil pendirian untuk tidak mencampuri tindakan PKR mengemukakan saman terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung laporan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dikeluarkan dalam laporan Ketua Audit Negara, Mac lalu.

Beliau berkata tindakan itu adalah hak PKR sebagai parti politik pembangkang yang mendokong prinsip demokarasi di negara ini.

"Malaysia adalah negara demokrasi, negara yang bebas. Itu hak masing-masing (untuk PKR kemuka saman terhadap Najib berhubung laporan 1MDB)," katanya.

Abdul Hadi bagaimanapun tidak mengulas sama ada PAS akan turut serta dalam mengemukakan saman berkenaan terhadap Najib.

Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali akan mengemukakan saman terhadap Najib bagi mendesak mahkamah campur tangan berhubung siasatan laporan Ketua Audit Negara terhadap 1MDB yang masih lagi menjadi akta rahsia rasmi kerajaan (OSA).

Menurut maklumat pegawai khasnya, Azmin dilaporkan akan mengemukakan saman berkenaan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang diwakili Ketua Biro Hal Ehwal Guaman Parti Keadilan Rakyat (PKR) Latheefa Koya.

LIHAT VIDEO DI SINI

 

Poster ‘Desak DAP Saman Razali’ Jadi Viral

Posted: 16 Aug 2016 01:55 AM PDT

 

 
lks-dana  


Poster mendesak DAP menyaman bekas aktivis parti itu, Mohamed Razali Abdul Rahman (di atas) berkaitan isu penerimaan dana Israel sebanyak RM1.2 billion menjadi viral di media sosial sejak malam Sabtu.


Kandungan poster itu memetik kenyataan penasihat DAP, Lim Kit Siang pada 2 Februari 2016 yang berikrar akan mengambil tindakan undang-undang kepada pihak yang mendakwa DAP telah ditawarkan RM1.2 billion daripada pihak Israel sebagai tukaran kepada pengkalan tentera di Port Dickson.

"Dah tujuh bulan lebih, bila DAP nak saman ???," kenyataan kandungan poster itu dipetik.

Pada tahun 2012, ketika berceramah di Putrajaya, Mohamed Razali mendedahkan bahawa DAP melalui Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng telah mengadakan rundingan dengan pihak kedutaan Israel di Singapura berkaitan dengan perancangan parti itu bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13) :
Untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, tiap bulan Lim Guan Eng akan pergi ke Singapura. Saya biasa mengikuti banyak kali rombongan beliau ke Singapura. Dia akan pergi hari Sabtu petang dan akan balik hari Ahad petang.
Di Singapura, kita akan jumpa dua orang saja. Satu bekas pemimpin atau bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dan lagi satu wakil Duta Israel di sana. Dua ni yang akan kita jumpa.
Sewaktu kita jumpa dengan Duta Israel atau wakil Israel, Tuan-tuan tahu tak, pihak Israel telah bersetuju memberi dana sebanyak 300 juta USD untuk PRU yang ke 13 ni. USD ya bukan RM ya. Duit tu sekarang berada di Singapura ya. Benda ni antara projek Isreal-Singapura dan DAP.
Bila saja bubar Parlimen, masa tulah duit akan masuk dan juga pakar-pakar Israel. Mereka merupakan beberapa warganegara asing. Mereka juga akan menyusup masuk ke bumi Malaysia ni. Semasa itulah Tuan-tuan boleh melihat kempen pilihanraya yang paling ganas akan berlaku di bumi Malaysia ni.
Kalau Tuan-tuan tak percaya sekarang tak apa, bila berlaku, masa itulah Tuan-tuan akan mengingat saya, apa yang saya kata ni. Yang paling teruk, yang paling ganas akan berlaku di bumi Malaysia ni, PRU 13 ni. 300 juta USD ni, dapat Singapura.
Tuan-tuan jangan tanya saya bagaimana duit ini masuk. Bank Negara ke, Kastam ke, mereka tidak akan dapat mengesan apa-apa pun. Tak dapat dikesan duit tu masuk macam mana. Sampai tahap mereka buat.
Kita pun nak tanya juga pasal apa pihak Israel ni sanggup bagi duit sebanyak tu. Takkan saja-saja dia nak bagi duit. Mesti ada sebab. Sebabnya, Lim Guan Eng telah berjanji, sekiranya Putrajaya telah ditawan, kita akan serahkan Port Dickson sebagai base tentera Israel yang baru. Janji Guan Eng dekat Israel.
Selanjutnya, sila baca kenyataan lengkap bekas aktivis DAP itu, "Pendedahan Mohamad Razali, Bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP"

Gaji doktor hospital kerajaan rendah

Posted: 16 Aug 2016 01:50 AM PDT

Gaji doktor hospital kerajaan rendah
Gambar hiasan
 

GAJI rendah di hospital kerajaan menjadi punca kenapa ramai doktor terpaksa menjalankan kerja sambilan selepas waktu pejabat.

Seorang pakar doktor ketika memberitahu Sin Chew Jit Poh, doktor muda di hospital kerajaan sebaik sahaja menamatkan pengajiannya di universiti, beliau akan dikategorikan ke dalam Gred 41 dengan gaji bulanan yang diperolehnya adalah lebih kurang RM3,000 sahaja.

"Gaji beliau mungkin akan dinaikkan sehingga RM8,000 sekiranya beliau melanjutkan pengajian dengan memperoleh sijil kepakaran dalam bidang tertentu.

"Bagi seorang doktor muda, dengan pendapatan bulanan lebih kurang RM3,000, ia sebenarnya adalah jumlah yang amat kecil. Oleh itu, tidak mustahillah kita dapati ramai doktor di hospital kerajaan sanggup mencari kerja sambilan di klinik semata-mata untuk memperoleh pendapatan lebih," katanya. 

Menurutnya, seseorang doktor hospital kerajaan adalah dibenarkan melakukan kerja sambilan di klinik swasta selepas waktu pejabat, bagaimanapun beliau perlu mendapat kelulusan ketuanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas seorang doktor yang bertugas di klinik gigi di Bangsar, Kuala Lumpur, didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur baru-baru ini, atas tuduhan menyebabkan kematian menantu Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi,

Pakar obstetrik dan ginekologi, Dr Ting Teck Chin, 36, mengaku tidak bersalah atas tuduhan membunuh tanpa niat ke atas Syed Alman Zain Syed Ali selepas mangsa didapati tidak sedarkan diri ketika membuat rawatan gusi di klinik tersebut.

Akhbar ini melaporkan, secara umum ramai mengetahui ramai doktor di hospital kerajaan melakukan kerja sambilan di klinik swasta, cuma jarang apabila adanya pakar sakit puan yang melakukan kerja sambilan di klinik gigi seperti dilakukan oleh Dr Ting.

"Sebelum dibolehkan kerja sambilan di klinik swasta, seseorang doktor yang masih berkhidmat di hospital kerajaan mestilah membuat permohonan kepada Majlis Perubatan Malaysia (MMC).

"Selain itu, syarat utama yang diperlukan untuk kerja sambilan di klinik swasta ialah seseorang doktor itu mestilah berkhidmat sekurang-kurangnya tiga tahun di hospital kerajaan," tulis akhbar ini.

Bukan isyarat kira duit

Pici Parnia, 14, dan Parcelia Renyelia, 12, rasa kesal dengan kritikan dilempar terhadap isyarat tangan yang ditunjuk kakak mereka iaitu penerjun negara, Pandelela Rinong Pamg ketika bertanding di Sukan Olimpik Rio de Janeiro, lapor Guang Ming Daily.

Menurut mereka, isyarat tangan yang ditunjukkan Pandelela di hadapan kamera televisyen itu sebenarnya adalah tanda cinta, dan bukan isyarat 'kira duit' seperti yang didakwa oleh segelintir orang.

"Kenapa mereka tidak mahu raikan kemenangan Pandelela, sebaliknya sengaja nak gembar-gemburkan isyarat tangan itu? Mereka yang komen di laman sosial sepatutnya memberikan galakan kepada kakak kami. Kami rasa sedih kerana ramai orang telah salah faham mengenai isyarat tangan itu," kata mereka kepada akhbar itu.

Pici dan Parcelia mengharapkan tumpuan kakak mereka tidak terganggu mengenai isu tersebut dan mendoakan kilauan emas menjadi milik Malaysia apabila Pandelela akan bertanding dalam 10 meter papan anjal individu esok.

Kampung Cina terus dibantu

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Wee Ka Siong berkata, kerajaan telah meluluskan 540 pelbagai rancangan pembangunan dengan peruntukan sebanyak RM42.3 juta kepada kampung-kampung Cina di seluruh negara sepanjang tahun ini, tulis Sin Chew Jit Poh.

Selain itu, dalam tempoh sama, kerajaan juga lulus permohonan membaiki 941 rumah milik golongan miskin di kampung Cina.

Ketika bercakap dalam satu perjumpaan di Segamat, Johor, Ka Siong berkata, buat masa ini, terdapat sebanyak 613 kampung Cina di seluruh negara dan kebanyakan rancangan pembangunan di situ telah pun diluluskan oleh kerajaan.

Beliau turut berharap ketua-ketua kampung Cina terus bekerjasama dengan bahagian-bahagian MCA dengan memberikan permohonan bantuan pembangunan yang lengkap sekiranya kawasan kampung mereka memerlukan bantuan dan peruntukan.


'Kenyataan Najib tentang Bersatu aneh'

Posted: 16 Aug 2016 01:45 AM PDT


Muhyiddin Yassin
Muhyiddin Yassin. - Foto Sinar Harian
 
 
SHAH ALAM - Presiden Penaja Parti Pribumi Bersatu (Bersatu), Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mempersoalkan keupayaan parti itu membela nasib orang Melayu kerana mempunyai hubungan dengan DAP adalah sesuatu yang aneh.

Menurut beliau, selepas mengemukakan permohonan kepada pejabat Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS), serangan terhadap Bersatu yang belum lagi ditubuhkan datang secara bertalu-talu daripada pemimpin Umno.

"Aneh juga sebuah parti yang belum lahir ini mendapat perhatian dari Najib malah parti ini belum ada ahli dan cawangan. Ia hanyalah parti serpihan umpama parti nyamuk.

"Bagaimana Najib boleh bercakap mengenai kerjasama antara sebuah parti yang belum ditubuhkan dengan DAP?

"Malah beliau mengandaikan bahawa kerjasama ini tidak akan menguntungkan orang Melayu dan ini satu kenyataan tidak bertanggungjawab serta pra-matang,"katanya dalam satu kenyataan hari ini.

[ARTIKEL BERKAITAN: Perbetul apa tak kena dalam keluarga Umno sendiri]

Sebelum ini, Najib menyelar parti Bersatu berikutan cadangan untuk bekerjasama dengan DAP, yang sama sekali tidak pernah menyokong perjuangan atas nama pribumi dan hak Bumiputera.

Dalam pada itu, Muhyiddin memaklumkan bahawa kenyataan berkenaan merupakan taktik kotor yang digunakan bagi menakut-nakutkan orang Melayu di negara ini.

"DAP bakal dijadikan 'hantu' paling menggerunkan orang Melayu untuk mengalihkan perhatian daripada segala kesalahan dan kemungkaran Najib.

"Mereka akan terus berkata bahawa DAP adalah musuh utama orang Melayu," katanya.

Selain daripada itu, Muhyiddin menyarankan Najib untuk berhubung dengan ROS bagi mendapatkan naskhah Perlembagaan Bersatu yang diserahkan semasa proses pendaftaran parti sekiranya beliau meragui perjuangan parti itu.

Beliau berkata, daripada 13 matlamat dan tujuan Bersatu, tiga daripadanya ialah menegakkan Islam sebagai agama bagi Persekutuan dan menghormati hak orang bukan Islam untuk menganut serta mengamalkan agama masing-masing secara aman harmoni.

"Selain itu, matlamat Bersatu adalah bagi menjunjung kemuliaan dan kedaulatan institusi Raja-Raja Melayu di samping mempertahankan kedudukan istimewa orang Melayu, anak negeri Sabah serta Sarawak dan hak-hak sah untuk semua kaum,"katanya.

Tambah beliau, sekiranya Najib seorang pemimpin yang berani dan ingin membersihkan namanya, beliau seharusnya menyahut cabaran bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir untuk berdebat.

"Tidak perlulah Najib cuba mengalih perhatian rakyat dengan menyalahkan pihak lain. Usah berselindung dan berdolak-dalik lagi," katanya.


Olimpik: Peng Soon, Liu Ying mara ke final

Posted: 16 Aug 2016 01:43 AM PDT

Chan Peng Soon-Goh Liu Ying
Chan Peng Soon (belakang) dan Goh Liu Ying. -Foto Bernama
 

PASANGAN beregu campuran negara, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying menjadi wakil pertama negara berjaya mara ke pentas akhir acara badminton pada aksi Sukan Olimpik Rio kali ini.

Kemenangan itu bukan sahaja memastikan pingat Perak dalam genggaman mereka, tetapi juga meletakkan pemburuan emas pertama Malaysia itu pada sukan Olimpik berada di landasan terbaik.

Gandingan negara yang menduduki ranking ke-11 dunia itu mengejutkan beregu keenam dunia dari China, Xu Chen-Ma Jin dengan straight set 21-12, 21-19 sebentar tadi pada aksi separuh akhir yang berlangsung di Pavilion 4, Riocentro.

Lebih manis, kemaraan Peng Soon-Liu Ying ke final itu paling bersejarah kerana sejak badminton dipertandingkan di Olimpik Barcelona 1992, beregu campuran negara tidak pernah mara ke pertandingan akhir dan menyumbang pingat.

"Persefahaman antara kami meningkat di atas gelanggang dan menghadapi pasangan China bukan tugas yang mudah.

"Namun kekuatan mental yang menentukan kemenangan ini dan kami akan buat terbaik di pentas final nanti," kata Peng Soon selepas perlawanan mereka.

Pada aksi akhir, Peng Soon-Liu Ying bakal menanti  pilihan utama Zhang Nan-Zhao Yunlei dari China atau pasangan Indonesia, Tontowi Ahmad-Liliyanas Natsir yang akan turun beraksi dalam satu lagi perlawanan separuh akhir.


Pegang dua kerakyatan, Jokowi gugurkan menteri

Posted: 16 Aug 2016 01:27 AM PDT

SINAR HARIAN


Pegang dua kerakyatan, Jokowi gugurkan menteriJAKARTA - INDONESIA. Menteri Tenaga dan Sumber Daya Mineral Indonesia, Archandra Tahar yang baharu dilantik digugurkan dari kabinet semalam setelah timbul laporan berhubung beliau memegang dua kerakyatan pada hujung minggu lalu, lapor MediaCorp.

Archandra dikatakan memegang dua pasport, dari Indonesia dan Amerika Syarikat (AS).

Pengguguran itu dimaklumkan Menteri Sekretariat Negara, Prof Dr Pratikno pada sidang media, semalam.

"Sebagai menjawab soalan-soalan orang ramai berhubung kerakyatan Archandra Tahar dan setelah menimbangkan maklumat yang diterima dari pelbagai sumber, Presiden memutuskan dengan secara terhormat melepaskan jawatan Archadra Tahar sebagai Menteri Tenaga dan Sumber Daya Mineral," katanya.

Menteri Penyelaras Ehwal Maritim, Luhut Pandjaitan akan memangku jawatan berkenaan buat sementara waktu sehingga seorang menteri baru dilantik.

Media Indonesia, Antara sebelum ini melaporkan Archandra berkata beliau sudah melepaskan kerakyatan AS dan hanya memegang pasport Indonesia yang sah digunakan sehingga 2017.


Penggubahan wang haram: 'Datuk Seri' direman 7 hari

Posted: 16 Aug 2016 01:24 AM PDT

Penggubahan wang haram: 'Datuk Seri' direman 7 hari
Seorang pegawai Dewan Bandaraya Kuala Lumpur bergelar Datuk Seri direman selama tujuh hari oleh Mahkamah Majistret Putrajaya hari ini, bagi membantu siasatan kesalahan menyalahgunakan kuasa, rasuah serta penggubahan wang haram. - Foto Bernama
 
 
PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memperoleh perintah reman seorang pegawai kanan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) berhubung siasatan kes rasuah dan penggubahan wang haram.

Perintah reman selama tujuh hari bermula hari ini dikeluarkan Majistret Nik Isfahanie Tasnim Wan Abdul Rahman berakhir 21 Ogos ini.

Pengarah eksekutif pengurusan projek itu ditahan di pejabatnya jam 3.07 petang semalam.

Suspek berusia 54 tahun bergelar Datuk Seri itu ditahan bagi membantu siasatan yang dijalankan di bawah Seksyen 17 (a) dan 23 Akta SPRM 2009 serta 4(1)(b) Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001.

Di bawah kesalahan seksyen Akta SPRM 2009, jika disabitkan kesalahan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan denda RM10,000 dan lima kali nilai suapan mana-mana yang lebih tinggi.

Bagi Akta Penggubahan Wang haram pula, boleh penjara tidak melebihi 15 tahun dan didenda tidak kurang lima kali ganda nilai hasil haram atau RM 5 juta mana  yang lebih tinggi.

Suspek ditahan sesulan satu serbuan yang diadakan serentak semalam di tiga buah negeri termasuk di Kuala Lumpur, Melaka dan Kelantan.

Serbuan dibuat susulan kenyataan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad yang mahu membersihkan perkhidmatan awam daripada rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa.

Pas dakwa BN gagal jadikan Malaysia sejahtera

Posted: 16 Aug 2016 01:22 AM PDT

Malaysia


SHAH ALAM – Pas Kedah mendakwa kerajaan pimpinan BN sejak lebih lima dekad lalu gagal menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara sejahtera untuk rakyatnya.

Sebaliknya, Pesuruhjayanya, Dr Ahmad Fakhruddin Syeikh Fakhrurazi berkata, rakyat negara ini terpaksa menanggung pelbagai beban dan kepayahan selain negara ini yang digugat pelbagai ancaman terhadap keharmonian, keamanan, kestabilan serta kedaulatannya.

"Rakyat sudah penat, negara semakin sakit dengan kemelut dan hiruk pikuk politik retorik yang disulam oleh keparahan pelbagai skandal, salah urus tadbir, penyelewengan dan pengkhianatan dalam perjalanan pemerintahan.

"Maka, gagasan ini (Gagasasan Sejahtera) lahir tidak sekadar menyelamatkan pertiwi dan menunaikan tanggungjawab demokrasi tetapi menjadi solusi pemulihan yang akan mengangkat kembali dan meneguhkan negara di landasannya menurut acuan Perlembagaan Malaysia," katanya dalam satu kenyataan.

Sabtu lalu, Pas mengumumkan kerjasama politik parti itu dengan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) yang sebelum ini membentuk blok politik ketiga kini dikenali sebagai Gagasan Sejahtera.

Dalam pada itu, Fakhruddin berkata, Gagasan Sejahtera yang dibentuk itu merupakan permulaan baharu untuk sebuah kehidupan lebih bahagia dan menjadi aspirasi murni rakyat Malaysia demi masa depan negara ini.

"Impian ke arah negara Malaysia yang sejahtera dan mencapai kemakmuran dalam segala aspek memerlukan dukungan bersama seluruh rakyat. Tunjangnya bermula oleh pemerintahan yang berakar dari dasar negara nan teguh serta menjulang prinsip.

"Dengan itu, Pas Kedah menyeru keterbukaan dan kesediaan seluruh rakyat pelbagai agama, kaum dan budaya serta entiti masyarakat dan NGO-NGO untuk menjulang hasrat menjadikan Gagasan Sejahtera sebagai wadah kita bersama," katanya.


Gesa SPRM bukan hanya tangkap 'jerung’ sahaja

Posted: 16 Aug 2016 01:17 AM PDT

Che Hassan Che Johan
Presiden Bekas Kakitangan Imigresen Malaysia (PBKIM), Lt Col (H) Che Hassan Che Johan.


SHAH ALAM - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) diminta untuk terus komited bukan hanya menangkap 'jerung' tetapi dalam masa yang sama tidak melupakan bahawa setiap jerung ada keluarganya.

Demikian kenyataan tegas oleh Presiden Bekas Kakitangan Imigresen Malaysia (PBKIM), Lt Col (H) Che Hassan Che Johan yang mengucapkan tahniah di atas kesungguhan Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baharu, Datuk Dzulkifli Ahmad membanteras jenayah di kalangan penjawat awam.

"Jangan biar ketua keluarga jerung ini terlepas begitu sahaja. Yang berlalu biarkan ia berlalu... (sekarang) fokus ke depan," ujarnya dalam kenyataan, hari ini.

[ARTIKEL BERKAITAN: SPRM tahan VVIP, aset lebih RM13j dibekukan]

SPRM semalam menahan tiga penjawat awam, dua daripadanya berpangkat Datuk Seri dan Datuk atas kesalahan rasuah, penyalahgunaan kuasa dan penggubahan wang haram.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Azam Baki berkata, suspek tersebut masing-masing berkhidmat di salah satu jabatan kerajaan, pihak berkuasa tempatan dan syarikat berkaitan kerajaan ditahan di tiga negeri (Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Melaka dan Kelantan) lebih kurang jam 12 dan 2 petang semalam. Ketiga-tiga mereka direman hari ini.

Mengulas mengenai perkara itu, Che Hassan turut mengingatkan supaya prosedur siasatan SPRM dipercepatkan memandangkan wujud kes kendalian suruhanjaya itu yang mengambil masa bertahun untuk diselesaikan.

"Bagi saya wujudkanlah satu badan kehakiman khas untuk mengatasi campur tangan kuasa-kuasa yang mengganggu perjalanan proses pendakwaan untuk kepala-kepala jerung yang akan terlepas dari didakwa oleh SPRM," katanya.

Che Hassan turut menggesa SPRM di bawah seliaan Dzulkifli supaya lebih telus dan berintegriti dalam menjalankan tugas mencegah perbuatan kotor dan menjijikkan.