Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 10:17 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


SERAH DIRI? SIAPA PELAKU RASUAH YANG SEDIA MENGAKUI PERBUATAN RASUAH MEREKA?

Posted: 13 Aug 2016 09:01 PM PDT

Adakah ini tindakan yang betul? Kenapa perlu kompromi?

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Dzulkifli Ahmad dilaporkan memberi amaran kepada pelaku rasuah agar menyerah diri atau bersedia berdepan dengan tindakan tegas pasukan penguakuasa suruhanjaya itu.

"Datang sekarang, ini peluang yang saya buka. Datang bila-bila masa sebelum tindakan diambil.

"Kalau sudah diambil tindakan baru nak jumpa kami, tak payahlah. Kalau dah rasa panas, datanglah.

"Kita akan kaji dan bincangkan dengan pihak Peguam Negara apa tindakan yang boleh diambil (untuk ringankan hukuman) kerana soal pendakwaan adalah di bawah tanggungjawab mereka", kata beliau.

Rasanya ini bukanlah cara yang betul bagi SPRM dalam menjalankan tugasnya untuk mencegah dan membanteras rasuah.

Soalnya, siapa pesalah rasuah yang sanggup datang ke pejabat SPRM dan mengakui perbuatan mereka?

Dalam soal rasuah ini, Dzulkifli tidak seharusnya memberi apa-apa kompromi dan cuba berlembut, bukan saja kepada pelaku ikan bilis, tetapi juga perasuah jerung dan paus.
Read More / Baca Lagi >>

Tiga cara singkir Najib bukan idea saya - Musa Hitam

Posted: 13 Aug 2016 08:57 PM PDT

Bekas timbalan perdana menteri Tun Musa Hitam berkata, tiga cara untuk menyingkirkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang digariskan dalam buku terbarunya 'Frankly Speaking' bukan idea beliau sendiri.
Musa berkata beliau hanya menyampaikan apa yang telah disyorkan oleh orang lain. .
"Apa yang saya lakukan adalah bahawa saya menyenaraikan tiga cadangan bagaimana untuk membuang Najib. Terdapat pelbagai pihak yang memberikan cadangan.
"Ada yang menyatakan Umno perlu terlibat. Lain (cadangan) berkata kuasa asing dan media perlu melibatkan diri dan memberi tekanan kepadanya.
"Ada juga yang mencadangkan pilihan raya. Saya hanya menyenaraikan cadangan dan menyatakan pandangan saya tentang kesannya.
"Ia tidak bermakna bahawa saya telah menyenaraikan tiga cadangan saya sendiri," katanya dalam temubual dengan Astro Awani.
Musa dalam bukunya menyenaraikan tiga cara untuk menyingkir Najib, iaitu melalui Umno, campur tangan asing atau pilihan raya umum.
Beliau bagaimanapun tidak mengaitkan sumber kaedah itu.
Musa berkata mereka yang menyangka ia adalah cadangan beliau sendiri mungkin disebabkan oleh "kelemahan bahasa Inggeris".

Bangkit Memali: Adakah Musa mahu serang Tun Mahathir, bela Najib?

Posted: 13 Aug 2016 08:18 PM PDT


Rancangan OHI Astro Awani bersama Musa, Nurul Izzah dan Alex Yoong malam tadi.Rancangan OHI Astro Awani bersama Musa, Nurul Izzah dan Alex Yoong malam tadi.
Ketika Tun Dr Mahathir Mohamad menyerang kepimpinan Datuk Seri Najib Razak, tindakan bekas timbalan perdana menteri dibawah beliau, Tun Musa Hitam membangkitkan sekali lagi isu Memali disifatkan sebagai untuk membela Najib.
"Hahaha... Musa akan digunakan untuk pertahan Najib dan Umno/BN," kata ahli parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar.
Beliau berkata demikian dalam satu komen ringkasnya terhadap berita yang memaparkan Musa berkata beliau penat tanggung beban jadi 'kambing hitam' peristiwa Memali yang disiarkan oleh sebuah portal berita.
Musa adalah timbalan perdana menteri dan menteri dalam negeri manakala Mahathir adalah perdana menteri ketika peristiwa Memali berlaku.
Peristiwa Memali pada 19 November 1985, menyaksikan 14 orang maut dalam pertempuran antara polis dan penduduk kampung.
Insiden berlaku ketika polis cuba menahan Ibrahim Libya di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana didakwa mengamalkan ajaran sesat.
Dalam ruangan Obviously Harith Iskandar (OHI) malam tadi, Musa Hitam mengakui beliau sudah penat menanggung beban sejarah menjadi 'kambing hitam' dalam peristiwa Memali.
Jelas Tun Musa, situasi tidak menyebelahi beliau hingga dipersalahkan sebagai individu yang bertanggungjawab ke atas peristiwa berdarah berkenaan.
Katanya, dalam perjalanan politik beliau, peristiwa Memali dianggap paling kontroversi. Kerana peristiwa itu, beliau dikaitkan dengan gelaran pembunuh.
Read More / Baca Lagi >>

Disebalik Skandal 1MDB: Najib dan Zahid bersama 'Yahanana' di Dataran Merdeka

Posted: 13 Aug 2016 07:40 PM PDT

Najib beryahanana di Dataran Merdeka malam tadiNajib beryahanana di Dataran Merdeka malam tadi
Datuk Seri Najib Tun Razak malam Sabtu menyertai ribuan umat Islam yang membanjiri Dataran Merdeka di sini pada majlis 'Doa untuk Malaysia' sempena sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2016.
Perdana Menteri yang lengkap berjubah putih serta kopiah tiba 8.30 malam dan disambut timbalannya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.
Hadir sama pada majlis yang memasuki tahun ketiga itu ialah Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak, Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
Program tahunan kerjasama antara Kementerian Komunikasi dan Multimedia, Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur itu merupakan program pembukaan kepada semua acara sempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2016.
Program yang disiarkan secara langsung menerusi stesen televisyen RTM dan radio Nasional fm itu dimulakan dengan solat Isyak berjemaah disusuli solat hajat yang diimamkan Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: Kini, DoJ dituduh usaha campur tangan asing

Posted: 13 Aug 2016 07:36 PM PDT

Seperti biasa Datuk Seri Najib Razak gelabah apabila kenyataan benar berkenaan salah lakunya didedah.
1mdb_doj_malaysia_600
Oleh Tun Dr Mahathir Mohamad
Demikian pendedahan yang dibuat Department of Justice (DoJ) Amerika Syarikat (AS) berkenaan salah guna wang oleh keluarga dan kawannya dan "Malaysian Official 1" yang semua tahu ialah perdana menteri sendiri.
Najib dan konconya memikir cara memutar belit fakta yang didedah supaya rakyat Malaysia tertipu.
Kali ini kenyataan DoJ dituduh sebagai usaha campur tangan dalam urusan negara Malaysia.
Apakah AS yang begitu menghargai dasar Najib terhadapnya dan persahabatan Najib dengan Presiden Barrack Obama, berhasrat untuk menjatuhkan Najib. Mereka perlukan Najib menandatangani TPPA (Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik). Untuk menjatuhkan banyak cara yang boleh diguna seperti yang kita lihat di Timur Tengah.
Yang sebenar berlaku ialah pencabulan undang-undang AS oleh keluarga Najib, kawannya dan Malaysian Official 1.
Pembersihan wang haram sudah ditakrif sebagi jenayah di kebanyakan negara. Ini disebabkan pendapatan daripada mencuri dan dagangan dadah sering dibawa ke negara lain untuk dibelanjakan.
Kemasukan wang ke mana-mana negara (termasuk Malaysia) akan diperiksa untuk menentukan punca wang itu. Jika wang itu halal sekalipun cukai pendapatan perlu dibayar.
Jika punca wang berkenaan tidak dapat disahkan halal, iaitu ia mungkin dicuri atau berpunca daripada dagangan haram ia akan dirampas pegawai negara berkenaan.
Duit berbilion dolar yang dibelanjakan Riza Aziz, Jho Low menggunakan wang dari bank Amerika, membiayai pembelian hartanah dan lukisan di Amerika, membayar hutang judi dan pengeluaran filem Wolf of Wall Street. Oleh kerana wang haram dibawa masuk ke AS menggunakan bank AS dan dibelanjakan di sana maka ia melanggar undang-undang Amerika.
Negara itu berhak mengambil tindakan undang-undang negaranya seperti Malaysia juga berhak mengambil tindakan undang-undang terhadap orang asing yang melakukan jenayah di Malaysia. Jenayah orang asing tidak dikecualikan daripada undang-undang mana-mana negara.
Untuk elak daripada barangan yang dibeli dengan duit haram dihilangkan, DoJ mengambil tindakan sivil bagi merampas barangan dibeli Riza dan Jho Low. Kemudian baru mereka akan dituduh bawah undang-undang jenayah.
Di Amerika kebebasan media tidak boleh disekat seperti di Malaysia. Tuntutan media supaya didedah segala urusan pemerintah tidak boleh diketepikan. Dalam kes yang diketahui seluruh dunia seperti penyelewengan 1MDB, tidak ada kemungkinan DoJ rahsiakan maklumat yang ada padanya. Namun nama Najib tidak disebut.
Read More / Baca Lagi >>

Serah diri atau tunggu kami, kata bos SPRM yang baru kepada perasuah .....

Posted: 13 Aug 2016 07:34 PM PDT


KP SPRM yang baru mendaftarkan diri di pejabat barunya.KP SPRM yang baru mendaftarkan diri di pejabat barunya.Hentikan rasuah dan salah guna kuasa sekarang atau bersedia berdepan tindakan tegas pasukan penguatkuasaan.
Itu amaran Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang baharu, Datuk Dzulkifli Ahmad, 48, yang sekaligus turut membuka ruang kepada pelaku rasuah untuk tampil 'menyerah diri' secara sukarela bagi memungkinkan hukuman lebih ringan dipertimbangkan terhadap mereka.
"Datang sekarang, ini peluang yang saya buka, datang bila-bila masa sebelum diambil tindakan. Kalau sudah diambil tindakan baru nak jumpa kami, tak payahlah. Kalau dah rasa 'panas', datanglah.
"Kita akan kaji dan bincangkan dengan pihak Peguam Negara apa tindakan yang boleh diambil (untuk diringankan hukuman) kerana soal pendakwaan adalah di bawah tanggungjawab mereka," katanya dalam satu temu bual eksklusif dengan Bernama di pejabatnya, di sini pada Sabtu.
Tawaran itu walau dilontarkan dalam nada penuh toleransi, namun ketegasan bos baharu agensi antirasuah negara itu jelas kelihatan apabila menyifatkan tidak akan 'pilih bulu' dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab suruhanjaya itu dalam usaha mencegah jenayah rasuah di negara ini.
Dzulkifli yang mengambil alih jawatan itu menggantikan Tan Sri Abu Kassim Mohamed bermula 1 Ogos lepas berkata fokus utama beliau sebaik dilantik menerajui SPRM ialah untuk menekankan peranan suruhanjaya itu dalam usaha meningkatkan integriti sama ada di sektor awam atau swasta.
Katanya dalam melaksanakan peranan itu, tidak mustahil amaran yang diutarakan itu diterjemahkan dengan serbuan di pejabat-pejabat kerajaan atau swasta yang berkaitan jika terdapat sebarang bukti pelakuan rasuah.
Read More / Baca Lagi >>

Saya penat tanggung beban sejarah jadi 'kambing hitam' peristiwa Memali - Musa Hitam

Posted: 13 Aug 2016 04:58 PM PDT


Saya penat tanggung beban sejarah jadi 'kambing hitam' peristiwa Memali - Musa Hitam
KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Musa Hitam mengakui beliau sudah penat menanggung beban sejarah menjadi 'kambing hitam' dalam peristiwa Memali.

Jelas Tun Musa, situasi tidak menyebelahi beliau hingga dipersalahkan sebagai individu yang bertanggungjawab ke atas peristiwa berdarah berkenaan.

Katanya, dalam perjalanan politik beliau, peristiwa Memali dianggap paling kontroversi. Kerana peristiwa itu, beliau dikaitkan dengan gelaran pembunuh.

"Signifikan peristiwa Memali adalah mudah, selama 30 tahun saya dikatakan menjadi pembunuh, bolehkan anda bayangkan?

"Pembangkang menyalahkan UMNO dan saya sebagai individu yang bertanggungjawab, dan 'rakan-rakan' saya dalam UMNO, apabila situasi ini berlaku, mereka meninggalkan saya.

"Mereka seolah-oleh mengatakan biarlah Musa menjadi 'kambing hitam' daripada kami," kata beliau ketika menjadi tetamu undangan rancangan bual bicara Obviously Harith Iskander (OHI) malam ini.

Hakikatnya, Tun Musa menegaskan beliau langsung tidak diberi ruang untuk memberi penjelasan.

Namun selepas mendiamkan diri selama 30 tahun, beliau menceritakan bagaimana beliau menangani krisis tersebut dalam bukunya 'Frankly Speaking'.

Tun Musa berpendapat banyak sebab menyumbang kepada persepsi negatif terhadapnya berhubung peristiwa Memali.


"Saya bukan pemimpin yang berpengaruh ketika itu, saya banyak memberikan masalah kepada kepimpinan, saya individu yang kontroversi,

"Media pula seolah-olah malu untuk melaporkan kebenaran,Read More / Baca Lagi >>

Pas perlu RM3 juta untuk saman Sarawak Report - Ramesh

Posted: 13 Aug 2016 04:33 PM PDT


Ramesh Rao
Presiden Pertubuhan Minda Sosial dan Prihatin, Ramesh Rao berkata, Pas perlu menyediakan wang sekurang-kurangnya RM3 juta sebagai menampung kos keseluruhan kos Beliausaman Sarawak Report di England.
 
Beliau berkata demikian mengulas tindakan saman yang bakal diambil Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang terhadap Sarawak Report yang menyiarkan berita fitnah kononnya pemimpin parti itu menerima dana sebanyak RM90 juta daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
 
Mengakui terkejut dengan tindakan berani Pas, Ramesh menawarkan diri membantu parti itu menyediakan segala maklumat dan panduan kerana beliau ada pengalaman dalam proses permohonan saman kepada akhbar tersebut di England baru-baru ini.
 
"Jika Pas mahu saman Sarawak Report serta wartawannya, Claire Rewcastle Brown di England, sekurang-kurangnya RM3 juta diperlukan untuk menguruskan kes di mahkamah. Saya tahu jumlah kos sebab saya pernah bawa kes saman ke atas kedua-dua pihak itu di England dan saya bersedia bantu Pas sepenuhnya dalam hal ini kerana mahu selamatkan Malaysia daripada dicabul pihak luar," katanya kepada MalaysiaGazette ketika dihubungi Malaysia Gazette petang tadi.
 
Dalam perkembangan sama, Ramesh juga menyatakan kesyukuran kerana akhirnya Pas 'bangun daripada tidur' dan kini sedar akan apa yang dilaporkan Sarawak Report selama ini fitnah dan berniat jahat.
 
Read More / Baca Lagi >>

Parti serpihan biasanya tak tahan lama - Takiyuddin

Posted: 13 Aug 2016 04:23 PM PDT


Datuk Takiyuddin Hassan
Pas berpendapat parti politik baharu, Parti Peribumi Bersatu Malaysia bersifat 'serpihan' tidak akan kekal lama dalam politik tanahair negara.
 
Setiausaha Agungnya, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, parti yang sedang dalam proses kelulusan Pendaftar Pertubuhan itu bakal menerima nasib Semangat 46 yang datang dan hilang dalam kadar segera.
 
"Parti-parti politik di Malaysia ini khususnya parti yang bersifat serpihan ini (Bersatu) saya rasa tidak lama. kita ada contoh Semangat 46  dan terbaharu PKR nampak goyah dan hilang momentum.
 
"Saya berpendapat parti Bersatu tidak akan berpanjangan, sebab jika kita lihat ia hanya berasaskan satu kaum. Berdasarkan apa yang difahamkan menerusi liputan media sejak akhir-akhir ini, saya saya rasa itu untuk peribumilah..Melayu dan peribumi sahaja, memang tak akan berpanjangan, itu pandangan saya," katanya ketika ditemui MalaysiaGazette di sini hari ini.
 
Beliau berkata demikian ketika ditanya pendapatnya mengenai potensi parti tajaan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Ada pihak mula tertekan selepas penubuhan Bersatu: Ibrahim Ali

Posted: 13 Aug 2016 04:17 PM PDT

Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali berkata, pelbagai pihak kini sudah mula merasai tekanan daripada penubuhan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Beliau berkata, tekanan itu dapat dilihat menerusi pelbagai ulasan dan kenyataan berbaur kecaman dan memperlekeh, khususnya daripada pemimpin parti politik lain, golongan akademik dan ilmuwan.
Beliau berpendapat jika Bersatu dianggap remeh, tidak mendapat sokongan atau tidak memberi kesan kepada parti lain, mengapa perlu dibuat pelbagai andaian dan kenyataan di media.
"Sehinggakan nama BERSATU pun mendapat bantahan. Pelbagai alasan dan tekanan sudah mula timbul satu per satu. Banyak pihak berlumba-lumba mahu memberi ulasan sehingga dilihat seperti kumpulan Raja Lawak.
"Malaysia sebuah negara yang mengamalkan demokrasi. Takkanlah golongan akademik pun tidak faham. Di mana sifat intelektualisme dan keilmuwan. Mahathir dan Muhyiddin juga rakyat Malaysia yang berhak menubuhkan parti.
Read More / Baca Lagi >>

KEPADA PENYOKONG 4M, KAMU JANGAN MUSNAHKAN UMNO...

Posted: 13 Aug 2016 04:13 PM PDT

Bukan  yang sokong Mukhriz sahaja perlu keluar UMNO, yang sokong Muhyiddin mahupun Dr Mahathir juga perlu keluar UMNO dengan segera.
Juga, yang bersimpati dengan Shafie Afdal  cepat-cepat  lakukan perkara yang sama.
Semalam, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah menegaskan,  keahlian anggota UMNO Kedah akan gugur serta-merta sekiranya menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).
Perkara tersebut berlandaskan perlembagaan UMNO yang anggota parti itu tidak boleh mempunyai dua keahlian parti yang berbeza. 

Namun sejauh ini UMNO tidak boleh bertindak atau melakukan pengguguran secara automatik dan ia tidak akan berlaku kerana parti yang diasaskan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad itu belum terdaftar secara rasmi.
Ahmad Bashah....program pemutihan
Malah, sejauh ini tiada ahli parti itu yang didaftarkan secara rasmi sehingga parti berkenaan diluluskan pendaftarannya. 

Ahmad Bashah berkata UMNO Kedah akan melakukan  program pemutihan bagi mengesan sekiranya terdapat anggota parti itu mempunyai dua keahlian selain Umno.
UMNO Negeri lain bagaimana?

Malah, Menteri Besar Kedah itu berkata anggota UMNO yang mempunyai jawatan dalam parti itu tidak kira di peringkat cawangan dan bahagian juga akan dipecat daripada jawatan yang disandang mereka jika didapati melakukan kesalahan itu. 

Jika mereka ada jawatan lain seperti Jawatankuasa Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKP) mereka juga akan dilucutkan jawatan berkuat kuasa serta merta.
Hebat penegasan ini. 

Selepas pembersihan ini, agaknya ada berapa ahli UMNO? Masih kekal lebih tiga juta?
Jadi kepada yang ada hati dengan BERSATU atau berhasrat tinggalkan UMNO, buatlah pendirian supaya KAMU semua jangan dicop  sebagai gunting dalam lipatan dan lebih teruk 'DURI DALAM DAGING'.
Johari...tidak mahu ada ejen parti lain
Rasanya itu adalah langkah terbaik bagi UMNO, jika mengikut pendapat Ketua UMNO Bahagian Kubang Pasu, Datuk Seri Mohd Johari Baharom.
Johari sekadar menyebut Mukhriz tetapi jika hati sudah berubah dan yang berminat dengan parti baru – BERSATU – adalah lebih baik berundur secara sukarela daripada UMNO.
Read More / Baca Lagi >>

Umno 'berpengalaman' tangani parti serpihan S46, PKR - Hishammuddin

Posted: 13 Aug 2016 04:07 PM PDT

Umno mempunyai mekanisme tersendiri untuk memastikan tiada anggotanya yang memberi sokongan kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia, kata Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.
Katanya, sebagai sebuah parti yang telah lama ditubuhkan, Umno mempunyai banyak pengalaman dalam menghadapi penubuhan parti serpihan oleh pihak yang kecewa seperti Semangat 46 dan PKR.
Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan memberi amaran tindakan tegas akan diambil ke atas mana-mana anggota Umno yang didapati memberi sokongan kepada parti baharu itu.
"Bagaimanapun siasatan rapi perlu dibuat sebelum tindakan diambil untuk memastikan tiada sesiapa yang teraniaya.
"Tindakan tidak boleh dibuat secara rambang. Kita tidak mahu nanti ada pihak yang mengeksploitasikannya untuk kepentingan sendiri," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat perwakilan Umno bahagian Batu Gajah, hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Tindakan kepada ahli jika sertai Bersatu - Hishammuddin

Posted: 13 Aug 2016 03:59 PM PDT


Tindakan kepada ahli jika sertai Bersatu

BATU GAJAH - Mana-mana ahli Umno yang terlibat atau dikaitkan dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pimpinan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad akan dikenakan tindakan tegas.
Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pihaknya memberi amaran tindakan akan dikenakan terhadap mana-mana ahli yang menyokong atau terlibat secara langsung.
Menurutnya, bagaimanapun ia perlu dipantau terlebih dahulu untuk mengenalpasti berapa ramai ahli bersikap sedemikian.
"Sudah tentu kita akan ambil tindakan jika ada di antara mereka yang betul-betul terlibat, bukannya sebelum ini kita tidak pernah berhadapan dengan perpecahan seperti tertubuhnya Semangat 46 dan PKR.
"Bagaimanapun perkara ini perlu disiasat menyeluruh untuk kenal pasti dan mengesahkan setiap nama ahli yang didakwa terlibat terlebih dahulu agar tidak menganiaya," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Batu Gajah di sini, hari ini.
Baru-baru ini, bekas Timbalan Perdana Menteri yang juga bekas Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mendakwa ramai bekas ahli Umno ingin menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia tetapi tidak bersedia menyatakan sokongan secara terbuka.
Read More / Baca Lagi >>

Bekas ahli Umno dianggap pembangkang - Ismail Sabri

Posted: 13 Aug 2016 03:55 PM PDT

Ismail Sabri Yaakob
KUALA LUMPUR - Ahli Umno yang telah keluar parti hendaklah dianggap sebagai pembangkang walaupun telah berjasa kepada parti sebelum ini.
Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, tindakan sesetengah bekas anggota Umno yang kini bekerjasama dengan parti pembangkang bagi menjatuhkan Umno perlulah dilihat sebagai satu cabaran. 
"Jangan ada nostalgia mengenai mereka, kini mereka tiada beza dengan pembangkang malah semasa pilihan raya kecil lepas ada antara mereka yang berkempen menentang Umno," katanya.
Beliau berkata demikian selepas merasmikan persidangan perwakilan pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno Bahagian Lembah Pantai, di sini hari ini.
Turut hadir Ketua Umno Bahagian Lembah Pantai, Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dan Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan, Mohd Razlan Rafii.
Terdahulu, dalam ucapannya Ismail Sabri yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah mengingatkan anggota Umno Lembah Pantai supaya tidak mengharapkan kelemahan pihak pembangkang semata-mata untuk memenangi pilihan raya.
"Kita tidak boleh mengambil mudah cabaran mereka walaupun mereka berdepan dengan pelbagai isu, kita juga perlu bekerja keras menerangkan agenda kita kepada rakyat," katanya.

Husam, Matthias to file a class action suit in the US against who linked with 1MDB

Posted: 13 Aug 2016 03:51 PM PDT


Chang and Husam claimed the defendants knowingly used funds stolen from 1MDBChang and Husam claimed the defendants knowingly used funds stolen from 1MDB
Dr Mahathir Mohamad's former political secretary Matthias Chang has joined forces with Salor state assemblyperson Husam Musa to file a class action suit in the United States against individuals linked to 1MDB.
The class action suit is seeking damages for the theft of the state investment firm's funds as well as to recover assets acquired using the stolen funds.
It was brought on behalf of the Malaysian citizenry and was filed on Tuesday with the US District Court for the Southern District of New York, according to The Hollywood Reporter.
Chang and Husam named Red Granite Pictures, the film production and distribution company's co-founders Christopher Joey McFarland and Riza Shahriz Abdul Aziz, who is also Malaysian Prime Minister Najib Abdul Razak's stepson, as defendants.
According to the court filing, Chang and Husam claimed the defendants knowingly used funds stolen from 1MDB for their personal benefit, including throwing parties for Hollywood star Leonardo DiCaprio to curry favour with him.
Also named as defendants were Malaysian billionaire Jho Low and his tax attorney Debra Whelan Johnson as well as her firm Metropolis IX Capital Advisors LLC.
Goldman Sachs Group and its former banker Timothy Leissner were also named.
The plaintiffs alleged these individuals and entities were involved in transactions that aided the theft of 1MDB's funds.
The plaintiffs are seeking relief for the following:
An award of actual damages;
Restitution and/or restitutionary disgorgement of profits wrongfully obtained by the defendants;
An award of treble damages in an amount to be proven at trial for prosecuting this action under RICO (Racketeer Influence and Corrupt Organisations) and California Penal Code Section 496(c);
An award of punitive damages sufficient to deter and make an example of defendants;
An award of plaintiffs' costs and expenses of this action; reasonable attorney's fees, and pre- and post-judgement interest as provided by law; and
Such other and further relief as the court may deem just and equitable.
Read More / Baca Lagi >>

Saman baru difailkan di AS untuk tebus dana 1MDB

Posted: 13 Aug 2016 06:27 AM PDT

Bekas setiausaha politik Tun Dr Mahathir Mohamad, Matthias Chang bergandingan dengan ADUN Salor, Datuk Husam Musa dalam memfailkan saman kelas tindakan di Amerika Syarikat terhadap beberapa individu yang dikaitkan dengan 1MDB.
Saman itu bertujuan memohon ganti rugi bagi kecurian dana firma pelaburan negara dan mendapatkan semula aset yang diperoleh dengan menggunakan dana berkenaan.
Tindakan tersebut dibuat bagi pihak rakyat Malaysia dan difailkan pada Selasa di Mahkamah Daerah Amerika Syarikat bagi Daerah Selatan New York, menurut The Hollywood Reporter.
Chang dan Husam menamakan firma Red Granite, pengasas syarikat pengeluar dan pengedar filem Christopher Joey McFarland dan Riza Shahriz Abdul Aziz yang juga anak tiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai defendan.
Menurut pemfailan mahkamah, Chang dan Husam mendakwa defendan sengaja menggunakan dana yang dicuri dari 1MDB untuk kepentingan peribadi mereka termasuk mengadakan pesta untuk bintang Hollywood, Leonardo DiCaprio.
Turut dinamakan sebagai defendan ialah jutawan yang berasal dari Malaysia, Jho Low dan peguam percukaiannya, Debra Whelan Johnson serta firma miliknya, Metropolis IX Capital Advisors LLC.
Goldman Sachs Group dan bekas jurubank Timothy Leissner juga dinamakan.
Plaintif mendakwa individu-individu dan entiti yang terlibat dalam urus niaga yang menjurus kepada kecurian dana 1MDB.

"Armada 14" Pemuda Umno akan gempur pembangkang

Posted: 13 Aug 2016 06:24 AM PDT

Pergerakan Pemuda Umno negeri menubuhkan jentera 'Armada 14' sebagai platform menangkis segala tohmahan mahupun tuduhan liar pembangkang terhadap kepimpinan parti sekaligus urusan pentadbiran negara.
Ketuanya Mohd Shahar Abdullah berkata jentera itu telah ditubuhkan di setiap bahagian Pemuda Umno di seluruh negeri dengan anggotanya terdiri daripada Jawatankuasa Pemuda Umno bahagian dan cawangan.
"Kita yakin melalui Armada 14 yang baru ditubuhkan ini mampu menentang segala serangan dan tuduhan palsu tersebut dengan usaha bersepadu dilakukan anggota Armada 14 ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Pergerakan Pemuda Umno bahagian Maran, hari ini.
Turut hadir Ketua Umno bahagian Maran merangkap Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Ismail Abd Muttalib.
Mohd Shahar berkata Pemuda Umno Pahang juga akan turun padang ke seluruh negeri menemui rakyat terutamanya di kawasan luar bandar selepas ini untuk menerangkan segala usaha dilakukan kerajaan demi pembangunan negara dan kebajikan rakyat.
"Pemuda juga akan terus mendaftarkan seberapa ramai anggota dan pemilih baharu bagi membolehkan mereka yang cukup umur mendaftar sebagai pemilih sekaligus mengundi," katanya.
Sehubungan itu, beliau menggesa semua anggota parti di semua peringkat bekerja keras dengan turun padang menambah daftar pemilih dan keanggotaan yang lebih ramai lagi bagi membolehkan Barisan Nasional menang dalam pilihan raya umum nanti.

"Biar halilintar membelah bumi, Najib tidak akan berundur"

Posted: 13 Aug 2016 05:13 AM PDT

Umno bukanlah parti yang dilahirkan daripada perasaan benci, kekecewaan atau atas dasar menolak pemimpin, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
Beliau berkata, sebaliknya, Umno adalah parti suci yang dilahirkan di tangga istana besar di Johor dengan gema semangat nasionalisme untuk menolak penjajah dan bangkit daripada roh orang Melayu yang mahu membela martabat dan maruah.
" Umno tidak lahir di atas kebencian, Umno tidak lahir di atas kekecewaan, Umno tidak lahir kerana mahu menolak pemimpin lain.
"Kalau itulah jadi asas perjuangan kita, maka, apa-apa yang kita lakukan bukanlah bertunjangkan idealisme dalam perjuangan yang berpaksikan kepada sesuatu yang mulia dan suci.
"Tidak ada satu wadah perjuangan yang jelas, hanya sekadar marah, benci dan cita-cita peribadi yang tidak kesampaian maka perjuangan itu tidak bertahan lama," katanya semasa berucap merasmikn Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Jelebu dan Jamuan Rakyat Sehati Sejiwa di Stadium Mini Kuala Klawang di Jelebu, hari ini.
Turut hadir Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri yang juga Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan, Ketua Umno Jelebu Datuk Jalaluddin Alias dan Penasihat Sosio Budaya Kerajaan Tan Sri Dr Rais Yatim.
Najib yang juga Presiden Umno berkata sejarah telah membuktikan bahawa mana-mana parti politik yang dibangunkan atas sifat-sifat sedemikian, tidak dapat bertahan lama.
" Umno boleh menjadi teras kepada kepimpinan negara kita kerana kita berdiri atas perjuangan idealisme yang teruji, bertahan sejak sekian lama dan terbukti membawa negara kita kepada kejayaan. Dalam apa jua era dan krisis, kita telah berjaya melalui krisis itu.
"Sama ada kita melawan komunis, berdepan zaman kemelesetan ekonomi, Umno boleh bertahan kerana kita mempunyai wadah perjuangan yang lahir ditengah-tengah semangat untuk membela martabat dan maruah kita dan hari ini dunia melihat Malaysia berjaya," kata beliau.
Mengulas lanjut, Najib berkata rakyat juga tidak seharusnya menjadikan media sosial sebagai hiburan atau menjadikan satu dua akhbar antarabangsa sebagai panduan.
"Rakyat Malaysia tidak mudah terpengaruh dengan anasir luar, kita lebih sayang kedaulatan negara kita," katanya.
Dalam pada itu, Najib berkata tindakan pihak tertentu yang mengemukakan referendum dan deklarasi rakyat terhadapnya adalah suatu yang tidak memberi manfaat kepada rakyat.
"Rakyat tak boleh hidup atas politik macam ini...rakyat boleh terus hidup bila kita bagi bantuan kepada rakyat susah seperti BR1M (Bantuan Rakyat 1Malaysia), bantuan persekolahan, bagi projek kecil, bagi duit raya, bagi bonus dan macam-macam lagi.
"Inilah yang akan membela kesejahteraan dan kebajikan rakyat, bukan kerja-kerja yang tak berfaedah ini," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

‘MO 1 letak jawatan segera, nama negara tercemar teruk’

Posted: 13 Aug 2016 03:47 AM PDT


'MO 1 letak jawatan segera, nama negara tercemar teruk'

Sejak Department Of Justice (Jabatan Keadilan) Amerika Syarikat mengeluarkan kenyataan bahawa 'MO 1' terlibat dalam pembersihan wang haram di negara tersebut, ramai rakyat di negara kita mendakwa PM Najib adalah MO 1.
Bagi Ahli Parlimen Kuala Terengganu Raja Kamarul Bahrin Shah, MO 1 tidak boleh lagi berselindung melainkan meletak jawatan segera agar nama negara tidak menjadi lebih buruk.
"MO 1 patut letak jawatan hari ini juga sebab dia telah memusnahkan nama baik negara. Adakah pemimpin kita sedar bahawa imej Malaysia jadi sampah-sarap?" katanya kepada Suara pakatan daily.
Ahli Parlimen Shah Alam Ir Khalid Samad pula menegaskan rakyat Malaysia tidak lagi boleh menghormati MO 1 sebab jelas orang itu telah terlibat dalam isu penyelewengan wang negara.
"Tidak kira MO 1 ialah siapa, orang tersebut wajar dihadapkan ke muka pengadilan sebab dia telah memalukan nama rakyat Malaysia di seluruh dunia," kata Khalid.
Pemerhati politik berpendapat pemimpin BN yang cuba mempertahankan MO 1 semakin kelihatan bebal dan bodoh di mata dunia. Juga terpapar di media sosial gesaan rakyat agar MO 1 mesti berundur dengan serta-merta.
Ada juga kemeja-T dengan cogankata 'I am not Malaysian Official No. 1' yang berharga RM20 yang sedang hangat dijual.
Manakala NGO Bersih 2.0 sedang bersiap sedia untuk melancarkan tunjuk perasaan besar-besaran bagi mendesak MO 1 berundur atau sekurang-kurangnya bercuti supaya satu siasatan bebas dapat dijalankan mengenal pasti dalang yang melesapkan berbiion ringgit dana 1MDB.

Akui kesilapan kamu, Muhyiddin beritahu Najib

Posted: 13 Aug 2016 03:27 AM PDT

Sebagai pemimpin yang bertanggungjawab, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak hendaklah mengakui kesilapan yang pernah dilakukannya, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Bekas timbalan Najib itu berkata, bekas bosnya itu tidak seharusnya bertindak sebaliknya dengan berpura-pura kononnya semua dalam keadaan baik.
"Presiden Umno terpalit dalam banyak skandal yang saya boleh katakan mencecah perkadaran global, inilah yang menjadi keprihatinan setiap rakyat Malaysia.
"Kamu sedang duduk di kerusi itu, jadi, menjadi tanggungjawab kamu untuk melindungi kepentingan negara," kata Muhyiddin lagi.
Beliau berkata demikian selepas merasmikan kempen menderma darah di sebuah pusat membeli-belah di Kuala Lumpur, hari ini.
"Jika kamu hadapi masalah hari ini, kamu harus akui kesilapan yang dibuat. Bukan lagi rahsia. Seluruh negara, seantero dunia tahu mengenainya," ujar beliau lagi.
Kira-kira dua bulan yang lalu, mesyuarat Majlis Tertinggi Umno memutuskan untuk memecat Muhyiddin bersama-sama bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhkriz Mahathir daripada parti itu.
Pengumuman pemecatan itu dibuat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selaku presiden Umno yang berkata keputusan berkenaan dicapai sebulat suara.
Kata Najib, tindakan kedua-dua mereka berkempen bagi pihak pembangkang sehingga menjejaskan parti, begitu dikesali dan satu perbuatan tidak bertanggungjawab.
Susulan pemecatan beliau, Muhyiddin dilihat terus aktif menentang bekas bosnya itu dengan menyertai beberapa ceramah mengkritik Najib dan Umno.
Terbaru, Muhyiddin mendaftar parti politik baru, Parti Pribumi Bersatu Malaysia atau BERSATU yang menyasarkan untuk bertanding melawan Umno dalam pilihan raya umum akan datang.

Umno bukan dilahirkan daripada kebencian, kekecewaan sembang Najib

Posted: 13 Aug 2016 03:21 AM PDT


Datuk Seri Najib Tun Razak

JELEBU - Umno bukanlah parti yang dilahirkan daripada perasaan benci, kekecewaan atau atas dasar menolak pemimpin, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.  
Beliau berkata sebaliknya, Umno adalah parti suci yang dilahirkan di tangga istana besar di Johor dengan gema semangat nasionalisme untuk menolak penjajah dan bangkit daripada roh orang Melayu yang mahu membela martabat dan maruah.  
"Umno tidak lahir di atas kebencian, Umno tidak lahir di atas kekecewaan, Umno tidak lahir kerana mahu menolak pemimpin lain. Kalau itulah jadi asas perjuangan kita, maka, apa-apa yang kita lakukan bukanlah bertunjangkan idealisme dalam perjuangan yang berpaksikan kepada sesuatu yang mulia dan suci.  
"Tidak ada satu wadah perjuangan yang jelas, hanya sekadar marah, benci dan cita-cita peribadi yang tidak kesampaian maka perjuangan itu tidak bertahan lama," katanya semasa berucap merasmikn Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Jelebu dan Jamuan Rakyat Sehati Sejiwa di Stadium Mini Kuala Klawang di sini, hari ini.  
Turut hadir Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri yang juga Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan, Ketua Umno Jelebu Datuk Jalaluddin Alias dan Penasihat Sosio Budaya Kerajaan Tan Sri Dr Rais Yatim.
Read More / Baca Lagi >>

Kerjasama Pas, Ikatan Bentuk "Gagasan Sejahtera"

Posted: 13 Aug 2016 03:18 AM PDT

"Sanjung Najib, kerana dia pemimpin anugerah dari Allah" ampu Idris Haron

Posted: 13 Aug 2016 03:09 AM PDT

Pas: 'Pakatan Harapan Wadah Lama Yang Gagal'

Posted: 13 Aug 2016 03:07 AM PDT

Muhyiddin: Membership criteria not crucial, I'm not racist

Posted: 13 Aug 2016 03:01 AM PDT

ALHUSSEYN

0

Posted by Unknown | Posted on 4:08 PTG | Posted in

sumber :-

ALHUSSEYN


Matthias Chang, Husam Musa saman anak tiri Najib....

Posted: 13 Aug 2016 02:03 PM PDT

Bekas setiausaha politik Tun Dr Mahathir Mohamad, Matthias Chang bergandingan dengan ADUN Salor, Datuk Husam Musa dalam memfailkan saman secara berkumpulan di Amerika Syarikat terhadap beberapa individu yang dikaitkan dengan 1MDB.

 Saman itu bertujuan memohon ganti rugi bagi kecurian dana firma pelaburan negara dan mendapatkan semula aset yang diperoleh dengan menggunakan dana berkenaan.

 Tindakan tersebut dibuat bagi pihak rakyat Malaysia dan difailkan pada Selasa di Mahkamah Daerah Amerika Syarikat bagi Daerah Selatan New York, menurut The Hollywood Reporter.

 Chang dan Husam menamakan firma Red Granite, pengasas syarikat pengeluar dan pengedar filem Christopher Joey McFarland dan Riza Shahriz Abdul Aziz yang juga anak tiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai defendan.

 Menurut pemfailan mahkamah, Chang dan Husam mendakwa defendan sengaja menggunakan dana yang dicuri dari 1MDB untuk kepentingan peribadi mereka termasuk mengadakan pesta untuk bintang Hollywood, Leonardo DiCaprio.

 Turut dinamakan sebagai defendan ialah jutawan yang berasal dari Malaysia, Jho Low dan peguam percukaiannya, Debra Whelan Johnson serta firma miliknya, Metropolis IX Capital Advisors LLC.

 Goldman Sachs Group dan bekas jurubank Timothy Leissner juga dinamakan.

 Plaintif mendakwa individu-individu dan entiti yang terlibat dalam urus niaga yang menjurus kepada kecurian dana 1MDB. ~ SUMBER

KENYATAAN MEDIA PAKATAN HARAPAN PERAK

Posted: 12 Aug 2016 08:50 PM PDT


  Pakatan Harapan khuatir berlaku penipuan besar-besaran dalam penghijrahan pengundi di 10 DUN Negeri Perak 

1. Pakatan Harapan Perak merujuk kepada penwartaan senarai pengundi-pengundi terbaru penggal suku kedua yang diwartakan oleh SPR pada 29/4/2016.

 2. Pakatan Harapan setelah meminta bantuan dari badan pemantau pilihanraya Bersih 2.0 telah mendapati bahawa terdapat sejumlah 30,173 pengundi dalam negeri Perak telah dipindahkan alamat dan pusat pengundi mereka TANPA menerima notis dari SPR.

 3. Jumlah tersebut adalah jumlah paling besar jika dibanding dengan negeri-negeri yang lain. Seramai 118,784 orang seluruh negara telah mengalami nasib yang sama dengan Perak menjadi negeri yang mempunyai pindaan & hijrah jumlah pengundi yang paling tinggi seramai 30,173 orang atau sebanyak 25.4% dari jumlah tersebut. 

4. Pakatan Harapan mendapati bahawa kawasan yang mengalami penghijrahan pengundi terbesar berlaku di 10 kerusi Marginal yang mampu menentukan keputusan PRU-14 di negeri ini. 10 kerusi DUN tersebut mengalami secara purata penghijrahan pengundi seramai 1,814 orang di setiap DUN, satu keadaan yang cukup luar biasa. 

5. Pakatan Harapan juga mendapati dalam 4 kerusi DUN, penghijrahan pengundi adalah lebih tinggi dari keputusan majoriti pada PRU-13 dan ini adalah satu perubahan yang amat terkejut. Keempat-empat kerusi DUN ini adalah DUN Selinsing, Changkat Jering, Pasir Panjang dan Changkat Jong. 

6. Selaras dengan prinsip ketelusan & keadilan, Pakatan Harapan menggesa SPR dengan segera memaklumkan kepada pengundi sendiri jika alamat atau pusat mengundi mereka telah ditukar. Pengundi sendiri yang dipindah tempat mengundi tanpa notis boleh dianggap satu penipuan dan penyelewengan yang secara sengaja untuk memihak kepada Barisan Nasional. Tindakan sedemikian merupakan pengkhianatan kepada sistem demokrasi negara kita. 

7. Sekiranya SPR gagal memberi penjelasan yang telus dan memainkan peranan berkecuali, Pakatan Harapan terpaksa membuat laporan polis dalam tempoh terdekat supaya memelihara sistem demokrasi berparlimen supaya suara rakyat sebenar dijaga.

 Tarikh : 9/8/2016

 YB Dato Seri Nizar Bin Jamaluddin
 Ketua Pembangkang DUN Perak 

YB Tuan Nga Kor Ming (DAP) 
Pengerusi DAP Perak 

YB Senator Dr Muhammad Manuty(PKR) 
Pengerusi PKR Perak 

Tn Haji Asmuni Awi(AMANAH) 
Pengerusi Amanah Negeri Perak  ~ sumber

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 3:49 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Blok ketiga dikenali sebagai Gagasan Sejahtera

Posted: 13 Aug 2016 06:25 AM PDT

Blok ketiga dikenali sebagai Gagasan Sejahtera
Sidang media di Ibu Pejabat Pas, di sini hari ini. –Foto Sinar Online


KUALA LUMPUR- Pas hari ini mengumumkan bahawa kerjasama politik parti itu, bersama Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) kini akan dikenali sebagai Gagasan Sejahtera.

Mengumumkan perkara itu, Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata,perkara itu dipersetujui bersama antara Pas dan Ikatan dalam mesyuarat bersama pada dua Ogos lalu, di ibu Pejabat Pas, Jalan Raja Laut.

"Persefahaman politik ini menjadi satu gagasan baharu kepada lanskap politik negara yang menawarkan suatu pilihan yang lebih mantap kepada rakyat dengan menekankan kepada sebuah budaya berpolitik yang membawa kesejahteraan kepada rakyat keseluruhannya.

"Justeru rakyat tidak perlu terikat dengan dua pilihan jalur politik sedia ada yang mana satunya telah terbukti membawa budaya korup, kronisme, nepotisme serta kegagalan menguruskan pentadbiran negara iaitu Blok Umno/BN: dan satu lagi jalur politik yang menekankan budaya politik emosi, politiking melampau, permusuhan dan kemarahan membuta tuli dalam kalangan rakyat," katanya dalam sidang medianya di Ibu Pejabat Pas, di sini hari ini.

Mengulas lanjut Hadi berkata, pendekatan Gagasan Sejahtera akan membawa budaya politik matang dan sejahtera.

"Kita akan memperjuangkan kepentingan rakyat mengatasi kepentingan kelompok...menyokong kebaikan berasaskan kebenaran, bukan berasaskan pembinaan persepsi semata-mata.

"Politik damai dan Diplomasi serta politik berasaskan penyelesaian bukan politik berasaskan permasalahan di mana objektif Gagasan Sejahtera adalah membawa penyelesaian kepada pelbagai masalah yang dihadapi rakyat," katanya.

Oleh itu ujarnya, pendekatan budaya politik matang dan sejahtera ini memberi pilihan kepada rakyat yang telah bosan dengan budaya politik melampau sedia ada yang membawa kepada permusuhan dan ketidakstabilan sosial dan ekonomi.

Terdahulu Pas dan Ikatan sebelum ini, menjalinkan kerjasama yang dikenali sebagai Blok Ketiga.


BERSATU LEBIH MEMUDAHKAN PERUBAHAN

Posted: 13 Aug 2016 06:19 AM PDT

shahbudindotcom


Pada pilihanraya umum 2013, BN berjaya mengekalkan kuasanya dengan meraih kemenangan di 133 kerusi Parlimen berbanding Pakatan Rakyat sebanyak 89 kerusi daripada  222 jumlah keseluruhannya.

Daripada 133 kerusi yang dimenangi BN itu, 88 diraih melalui calon-calon UMNO. Ini bermakna jumlah kerusi yang dimenangi oleh Pakatan Rakyat hanya lebih satu kerusi berbanding kekuatan UMNO. Banyak kerusi BN disumbangkan melalui Sabah dan Sarawak.

Pada pilihanraya 2008 pula, daripada 140 kerusi yang dimenangi oleh BN, 79 kerusi dimenangi atas tiket UMNO. Berbanding pilihanraya 2008, jumlah kemenangan kerusi UMNO meningkat sebanyak 9 kerusi dalam pilihanraya 2013 lalu.

Di sebalik pelbagai isu melanda Najib Razak dan negara, UMNO pada hakikatnya masih mampu menang banyak kerusi bagi memastikan BN terus berkuasa. UMNO dan parti-parti kompenan BN kecundang di banyak kerusi bandar, separa bandar dan pengundi campuran, tetapi masih dominan di luar bandar, kampung-kampung Melayu serta Felda.

Kemampuan BN menang itu adalah disebabkan UMNO masih dilihat parti yang memperjuangkan hak dan kepentingan Melayu, sesuai dengan komposisi Melayu yang meliputi kira-kira 65 peratus penduduk negara ini. 

Dalam Pakatan Rakyat, tidak ada parti yang benar-benar bersifat Melayu. DAP pelbagai kaum dan PKR juga pelbagai kaum, sementara Pas adalah parti Islam. 

Oleh kerana tidak ada yang benar-benar memperjuangkan Melayu, di sinilah UMNO mengambil kesempatan. Walaupun wujud pelbagai isu berkaitan Najib dan Rosmah pada pilihanraya 2013, UMNO masih menang banyak kerusi kerana  kejayaannya memanipulasi pengundi luar bandar dengan memainkan sentimen UMNO itu Melayu dan Melayu itu UMNO.

Sementara pengaruh media sosial memberi kelebihan kepada Pakatan Rakyat dalam konteks pengundi bandar, luar bandar dan campuran, mainan sentimen Melayu dengan dibantu elemen 3M iaitu "money, machinery, media", telah memberi kelebihan kepada UMNO.

Meskipun kita seharusnya menolak perkauman dan mahu semua rakyat hidup harmoni tanpa mengira agama dan bangsa, realiti politik Malaysia masih jauh untuk bebas daripada hakikat itu. Tambahan lagi, masih banyak kerusi Parlimen dan DUN di negara ini dihuni oleh majoriti pengundi Melayu luar bandar, miskin dan ketinggalan.

Dalan konteks BN, meskipun MCA, MIC dan Gerakan semakin ditolak kerana pengundi bandar, separa bandar dan campuran lebih memihak kepada pembangkang yang kerap memainkan isu rasuah, penyelewengan, pembaziran dan sebagainya, UMNO sebaliknya tetap punya kelebihan di kawasan luar bandar, kampung dan Felda berdasarkan mainan sentimen Melayu sambil dibantu faktor 3M tadi.

Oleh itu, untuk mengalahkan BN dalam PRU 14, penguasaan UMNO haruslah dipecahkan terlebih dahulu. PKR dan Amanah sukar memikul tanggungjawab itu, begitu juga dengan Pas, walaupun parti Islam itu agak dominan di bebarapa kawasan Melayu di negeri Kelantan, Terengganu dan Kedah.

Di sinilah pentingnya BERSATU dan itulah juga sebabnya mengapa BERSATU ditubuhkan dengan bertunjangkan Melayu dan Bumiputera. Walaupun BERSATU bercorak Melayu dan Bumiputera, ia tidak seharusnya dilabel perkauman selagi ia sedia menjalinkan kerjasama dengan Pakatan Harapan yang mengandungi parti-parti pelbagai kaum serta menghormati hak-hak bangsa lain.

BERSATU tidak lain bertujuan untuk memberi saingan kepada UMNO dan mengurangkan sebanyak mungkin daripada 88 kerusi yang dipegangnya sekarang. Parti-parti lain yang mewakili Pakatan Harapan boleh terus menumpukan kepada kawasan bandar, separa bandar dan juga campuran yang memang merupakan lubuk mereka.

Dengan bantuan pemimpin-pemimpin berpengalaman seperti Tun Mahathir, Muhyiddin dan Mukhriz, penguasaan UMNO di luar bandar dan kawasan Melayu lebih mudah dileraikan, lebih-lebih dengan wadah BERSATU yang mirip macam UMNO dan ditunjangi oleh bekas-bekas pemimpin UMNO.

Di Sabah, jika Shafie Apdal bergerak dengan platform "Sabah untuk rakyat Sabah"  yang mirip seperti berlaku di Sarawak yang mana slogan mereka ialah "Sarawak untuk rakyat Sarawak", beliau tidak mustahil mampu mengurangkan beberapa kerusi UMNO di negeri tersebut.

Yang penting, selain menjalin kerjasama dengan Pakatan Harapan, BERSATU melalui pengalaman Tun Mahathir mesti berunding sebaik mungkin dengan Pas dan Amanah bagi memastikan hanya pertandingan satu lawan satu dengan UMNO.

Mesti ada tolak ansur dan berlapang dada dalam perundingan di antara BERSATU, Amanah dan Pas. Yang penting UMNO serta BN mampu dikalahkan dan Najib dapat disingkir keluar dari Seri Perdana.

BN hanya boleh dikalahkan jika penguasaan UMNO terhadap pengundi Melayu dapat dipecahkan. Selagi hanya UMNO yang boleh berkokok tentang Melayu, selagi itulah BN akan berkuasa dan Najib kekal di Seri Perdana. 

Pakatan Harapan dengan disertai oleh BERSATU akan menerima sokongan pengundi Melayu yang jauh lebih baik, tambahan lagi dengan adanya pengaruh Tun Mahathir.

Sebab itu, kehadiran BERSATU mula menimbulkan cuak dan bimbang kepada UMNO dan BN. Bukan saja pemimpin-pemimpin UMNO mula mengatakan orang Melayu tidak perlu sebuah parti lain selain UMNO, bahkan warna merah dan nama BERSATU pun turut memercikkan peluh dingin buat mereka.

Lebih parah, MCA yang bersifat perkauman Cina pun seperti sedang mabuk apabila menolak BERSATU dengan mengatakan wujudnya sebuah lagi parti perkauman Melayu akan memecah-belahkan rakyat negara ini. 

Macam-macam dijadikan alasan untuk menolak kewujudan BERSATU dan ia tidak lain kerana mereka semakin nampak kuasa dalam genggaman bakal terlepas jika BERSATU berjaya memecahkan sedikit saja dominasi UMNO terhadap pengundi Melayu. 

PAS akan saman Sarawak Report di UK bulan depan

Posted: 13 Aug 2016 05:50 AM PDT

MALAYSIAKINI


PAS akan memfailkan saman terhadap Sarawak Report dalam masa sebulan ini.

Menurut Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, PAS akan memfailkan saman itu di England.

"Kita telah membuat keputusan akan membawa kes itu ke mahkamah di England kerana kita difahamkan media tersebut berpusat di sana.

"Kita kenal queen counsel (peguam kanan) yang pernah ada hubungan dengan kita dalam kes sebelum ini.
"Dalam masa terdekat, dalam masa sebulan ini," kata Abdul Hadi dalam sidang medianya di ibu pejabat parti itu di Kuala Lumpur hari ini.

Isnin lepas PAS membidas Sarawak Report selepas laman pemberi maklumat itu mendakwa parti Islam itu menerima RM90 juta daripada Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak.

Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dilaporkan berkata PAS akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Sarawak Report kerana didakwanya berniat jahat dan mencemar nama baik parti serta dasar Islam yang menjadi teras kepada parti itu.

Sementara itu, PAS mengulangi pendirian untuk mengambil pendekatan tunggu dan lihat berhubung penubuhan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

Abdul Hadi berkata, ini kerana sehingga kini parti itu belum berdaftar secara sah.

"BERSATU belum daftar lagi, jadi kita tunggu dan lihat," ujar beliau yang juga ahli parlimen Marang.

Bekas timbalan presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin minggu lalu secara rasmi mendaftarkan BERSATU untuk menyaingi wadah politik lamanya Umno.

ROS akan membuat keputusan sama ada meluluskan pendaftaran itu.

Setakat ini, Umno menentang penggunaan nama BERSATU atas alasan ia sering digunakan dan mendatangkan kekeliruan masyarakat.

Pemimpin-pemimpin BERSATU mungkin mengambil alih parti sedia ada jika pendaftaran mereka ditolak‘Daging babi halal’ telah diambil tindakan

Posted: 13 Aug 2016 05:45 AM PDT

'Daging babi halal' telah diambil tindakan
Paparan skrin rakaman berita yang disebarkan.
 
 
SHAH ALAM - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) memaklumkan pihak berkuasa Korea Selatan telah mengambil tindakan terhadap sebuah syarikat yang bertanggungjawab meletakkan label halal pada daging babi keluarannya.

Unit Hal Ehwal Korporat Bahagian Hab Halal Jakim berkata, pihak Jakim telah mendapatkan penjelasan daripada rakan strategik di Korea susulan ia menjadi viral baru-baru ini.

"Berikutan rakaman berita berkaitan produk daging babi yang ditandakan sebagai halal di Korea menjadi viral, Jakim melalui Bahagian Hab Halal telah bertindak mendapatkan penjelasan mengenainya daripada rakan strategik Jakim di Korea," katanya dalam satu kenyataan, hari ini,

Rakaman berita yang telah diletakkan sari kata bahasa Indonesia dari sebuah stesen TV di Korea yang tersebar menyebut pengusaha daging mentah ditahan selepas menggunakan logo halal palsu pada daging keluarannya.

Melalui rakaman itu, pihak terbabit mendakwa tidak tahu tindakannya mencampurkan daging lembu halal dengan daging babi ketika memproses merupakan satu kesalahan.

Mengulas lanjut, Jakim berkata pihaknya diberitahu perkara itu berlaku susulan daripada sikap rakus pihak industri yang tidak memahami konsep halal.

"Untuk makluman pengguna, berdasarkan penelitian atau pemantauan pihak berautoriti di Korea, kejadian ini berpunca daripada sikap rakus pihak industri yang tidak memahami konsep halal dan beranggapan bahawa label halal adalah tanda perniagaan yang boleh membantu memasarkan produk mereka.

"Ekoran daripada kejadian itu, tindakan tegas telah diambil oleh pihak berkuasa Korea di atas sikap tidak bertanggungjawab syarikat terbabit dalam penyalahgunaan tanda halal tersebut," katanya.


Pemuda Pakatan Harapan sokong himpunan #TangkapMO1

Posted: 13 Aug 2016 05:39 AM PDT

MALAYSIAKINI


Pemuda Pakatan Harapan hari ini sepakat dalam menyatakan sokongan terhadap himpunan aman #TangkapMalaysianOffical1 (#TangkapMO1) yang dijadualkan pada 27 Ogos ini di Kuala Lumpur.

Sehubungan itu, dalam kenyataan bersama, Pemuda Pakatan Harapan berkata, gabungan itu akan menggerakkan segenap jentera parti bagi memberi sokongan mobilisasi, keselamatan dan perundangan dalam perhimpunan tersebut.

"Menyedari tanggungjawab dan keperluan untuk menyelamatkan Malaysia daripada jenayah peringkat tertingi, Pemuda Pakatan Harapan untuk menyatakan sokongan, " katanya dalam kenyataan itu.

Kenyatan tersebut ditandatangani oleh Ketua Angkatan Muda PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad, Ketua Pemuda DAP Wong Kah Woh dan Ketua Pemuda AMANAH Mohd Sany Hamzan.

Selain himpunan di Kuala Lumpur pada hujung bulan ini, acara sama bagi mendesak tindakan pada "Malaysian Official 1" akan turut diadakan di Johor dan Sabah.

Kumpulan belia yang memperkenalkan diri sebagai "Gabungan #TangkapMO1" berkata perhimpunan di Kota Kinabalu akan diadakan sama dengan acara di Kuala Lumpur iaitu 27 Ogos.

Manakala di Johor Bahru pula, menurut mereka, akan berlangsung lebih awal pada 13 Ogos "sebagai kempen menuju perhimpunan kemuncak".

Mengulas lanjut, kenyataan bersama itu menyebut, Pemuda Pakatan Harapan juga turut mengingatkan kerajaan, pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan pentadbir universiti agar memberi ruang kepada mereka.

"Pemuda Pakatan Harapan mengingatkan kepada kerajaan Malaysia, PDRM, pentadbir universiti supaya dapat memberi ruang kepada mahasiswa dan anak muda bersuara. "Suara mahasiswa ".

Akui kesilapan kamu, Muhyiddin beritahu Najib

Posted: 13 Aug 2016 05:36 AM PDT

MALAYSIAKINI


Sebagai pemimpin yang bertanggungjawab, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak hendaklah mengakui kesilapan yang pernah dilakukannya, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Bekas timbalan Najib itu berkata, bekas bosnya itu tidak seharusnya bertindak sebaliknya dengan berpura-pura kononnya semua dalam keadaan baik.

"Presiden Umno terpalit dalam banyak skandal yang saya boleh katakan mencecah perkadaran global, inilah yang menjadi keprihatinan setiap rakyat Malaysia.

"Kamu sedang duduk di kerusi itu, jadi, menjadi tanggungjawab kamu untuk melindungi kepentingan negara," kata Muhyiddin lagi.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan kempen menderma darah di sebuah pusat membeli-belah di Kuala Lumpur, hari ini.

"Jika kamu hadapi masalah hari ini, kamu harus akui kesilapan yang dibuat. Bukan lagi rahsia. Seluruh negara, seantero dunia tahu mengenainya," ujar beliau lagi.

Kira-kira dua bulan yang lalu, mesyuarat Majlis Tertinggi Umno memutuskan untuk memecat Muhyiddin bersama-sama bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhkriz Mahathir daripada parti itu.

Pengumuman pemecatan itu dibuat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selaku presiden Umno yang berkata keputusan berkenaan dicapai sebulat suara.

Kata Najib, tindakan kedua-dua mereka berkempen bagi pihak pembangkang sehingga menjejaskan parti, begitu dikesali dan satu perbuatan tidak bertanggungjawab.

Susulan pemecatan beliau, Muhyiddin dilihat terus aktif menentang bekas bosnya itu dengan menyertai beberapa ceramah mengkritik Najib dan Umno.

Terbaru, Muhyiddin mendaftar parti politik baru, Parti Pribumi Bersatu Malaysia atau BERSATU yang menyasarkan untuk bertanding melawan Umno dalam pilihan raya umum akan datang.

Salah guna kuasa penjawat awam sasaran Dzulkifli

Posted: 13 Aug 2016 05:01 AM PDT

SINAR HARIAN
Datuk Dzulkifli Ahmad
Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad ketika wawancara khas dengan Bernama di pejabatnya hari ini. - Foto Bernama


PUTRAJAYA - Transformasi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) daripada Badan Pencegahan Rasuah (BPR) pada 2009 telah menampakkan perubahan ketara dalam usaha pencegahan rasuah di negara ini.

Berpegang kepada prinsip adil, amanah dan tegas dalam melaksanakan tugas berlandaskan undang-undang, suruhanjaya itu terus komited untuk membasmi jenayah rasuah di negara ini, khususnya dalam kalangan penjawat awam bagi membendung isu ketirisan hasil kerajaan serta memastikan keadilan sentiasa ditegakkan.

Perkara itu antara penekanan yang diberi oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baharu, Datuk Dzulkifli Ahmad dalam satu temu bual eksklusif bersama Bernama hari ini, yang merupakan penampilan sulungnya bersama media selepas pelantikannya pada 1 Ogos lepas.

Ikuti temu bual Penolong Editor Bernama, Sharifah Nur Shahrizad Syed Sharer dan Ketua Meja Jenayah Syarifah Hunaini Syed Ismail bersama Dzulkifli yang mengulas pelantikannya serta fokus utama beliau dalam menerajui organisasi rasuah itu.

Berikut adalah transkrip temu bual Bernama dengan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) Datuk Dzulkifli Ahmad :

Bagaimana Datuk melihat pelantikan Datuk sebagai 'bos' baharu SPRM daripada sebelum ini sebagai Pengarah Pasukan Penguat Kuasa Pemulihan Hasil Negara di Jabatan Peguam Negara?

DZULKIFLI: Pelantikan ini saya terima sebagai satu amanah kepada diri saya, dan ingin mengucapkan terima kasih kepada kerajaan kerana mempercayai kebolehan saya serta memberi peluang untuk menerajui SPRM.

Walaupun amanah yang diberikan kepada saya adalah berat, namun saya berjanji akan melaksanakan tugas dan tanggungjawab ini dengan bersungguh-sungguh kerana saya bukan sahaja perlu menjawab kepada manusia tetapi saya perlu menjalankan amanah ALLAH.

Sewaktu menjadi Pengarah Pasukan Penguat Kuasa Pemulihan Hasil Negara, pihak kami telah pun bekerjasama dengan SPRM dalam perkara-perkara yang terarah kepada isu-isu rasuah dalam memastikan bahawa ketirisan hasil dan pendapatan negara ditangani.

Dalam pada itu, saya turut melihat pelantikan saya sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM adalah kesinambungan daripada hasil kerjasama positif yang telah dilaksanakan antara Pasukan Penguat Kuasa Pemulihan Hasil Negara dan SPRM.

Pengalaman yang saya jana ketika berfungsi sebagai Pengarah Pasukan Penguat kuasa Pemulihan Hasil Negara serta keterlibatan saya dalam pendakwaan beberapa kes rasuah, jenayah perdagangan dan pengubahan wang haram berprofil tinggi akan saya kongsikan bersama pegawai-pegawai SPRM. Ini sudah tentu dapat melancarkan dan membantu memperluaskan lagi usaha-usaha pencegahan dan pembanterasan gejala rasuah.

Hari pertama bertugas, Datuk berikrar untuk bertindak adil. Boleh Datuk huraikan maksud Datuk?

DZULKIFLI : Sebagaimana maksud adil yaani meletakkan sesuatu itu pada tempatnya mengikut haknya maka begitu jugalah dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab kita.

Adil yang saya maksudkan ialah berteraskan prinsip undang-undang dan memelihara hak yang mengadu dan yang ditohmah.

Pengadu mempunyai hak untuk melaporkan kesalahan yang dilakukan oleh mana-mana individu. Begitulah, individu yang ditohmah juga ada hak untuk dipertahankan sehingga dia dibuktikan bersalah.

Oleh itu, sebagai sebuah agensi penguatkuasaan undang-undang yang berpegang kepada moto, (adil, amanah, dan tegas), SPRM akan terus memastikan keadilan sentiasa ditegakkan dan hak individu akan terus dipelihara sehingga dibuktikan bersalah.  

Setiap tindakan SPRM akan dipastikan diambil secara tegas tanpa rasa gentar berdasarkan undang-undang serta tidak dipengaruhi oleh mana-mana individu.

Setiap aduan akan dinilai secara saksama tanpa memilih bulu. Kesemua yang dinyatakan di atas dimaksudkan sebagai konsep adil.

Terdapat persepsi berhubung pelantikan Datuk memandangkan kebiasaannya ketua pesuruhjaya SPRM dilantik daripada kalangan 'orang dalam' SPRM, sedangkan Datuk dilihat sebagai 'orang luar'. Timbul pelbagai persepsi, apa pandangan Datuk?

DZULKIFLI: Melantik orang luar sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM bukanlah perkara yang luar biasa.
BPR/SPRM pernah diterajui oleh pegawai Polis, pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) dan pegawai dari Jabatan Peguam Negara.  

Justeru saya bukan pegawai pertama dari Jabatan Peguam Negara yang diberi kepercayaan untuk menerajui SPRM.

Dalam masa sama, saya amat bersyukur dan berterima kasih kepada kesemua anggota SPRM yang telah dan sedang terus memberi kerjasama baik kepada kepimpinan saya.

Saya percaya selagi kita berpegang kepada prinsip adil, amanah dan tegas serta melaksanakan setiap tanggungjawab tertakluk kepada undang-undang dan peraturan, tindakan saya pasti diterima dengan baik oleh warga SPRM.

Apakah fokus utama Datuk dalam masa terdekat ini?

DZULKIFLI: Fokus utama saya dalam masa terdekat ini ialah untuk memastikan perkhidmatan awam bersih daripada gejala rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa. Penumpuan akan diberikan kepada agensi penguatkuasaan, kawal selia, pihak berkuasa tempatan dan syarikat berkaitan kerajaan selaras dengan hasrat Program Tansformasi Kerajaan.

Kita tidak mahu perkhidmatan awam dicemari dengan perbuatan rasuah dan ada pegawai kanan yang dilihat berkehidupan mewah melebihi pendapatannya serta mengumpul harta melalui perbuatan jenayah rasuah.
Golongan yang tiada maruah diri inilah yang menyebabkan keseluruhan perkhidmatan awam tercemar dan dipandang serong.

Di samping itu, peranan pegawai integriti akan diperkukuhkan agar integriti serta tadbir urus perkhidmatan awam dapat dipertingkatkan. Ini akan mengurangkan ketirisan dan terus memastikan sistem penyampaian perkhidmatan awam mencapai satu tahap yang lebih memberangsangkan.

Penguat kuasa undang-undang seperti polis mahupun SPRM selalunya dilihat hanya berani menangkap 'ikan bilis' dan bukannya 'jerung'. Jadi di bawah kepimpinan Datuk, apa yang SPRM akan laksanakan terutamanya dalam menangkis persepsi umum ini.

DZULKIFLI : Ingin saya tegaskan di sini bahawa, isu ikan bilis mahupun jerung hanyalah berkaitan persepsi.  

SPRM pernah menyiasat banyak kes berprofil tinggi sebelum ini. Kebanyakan kes profil tinggi juga dibawa ke muka pengadilan dan hukuman dikenakan terhadap individu yang berprofil tinggi.

Justeru, kini tugas dan peranan saya bukan hanya tertumpu kepada meneruskan usaha untuk menyiasat kes berprofil tinggi malah juga memfokuskan kepada kes-kes berkepentingan rakyat.

Ini tidak bermakna bahawa kita akan meminggirkan kes-kes yang kecil kerana kesalahan rasuah ini tidak bersempadan. Sama ada kecil atau besar nilai rasuah, ia tetap satu kesalahan.

Dalam masa yang sama, perancangan yang teliti akan terus dilakukan bagi mempertingkatkan keupayaan pegawai-pegawai SPRM selain dapat menangkis segala persepsi buruk.

Apakah cabaran utama yang Datuk jangka akan dihadapi oleh SPRM dalam masa terdekat ini dan bagaimana Datuk menghadapinya?  

DZULKIFLI: Sejak dari dahulu lagi usaha memerangi rasuah menjadi satu perkara yang sering dipolitikkan.

Segala tindakan yang diambil oleh SPRM dalam membendung gejala rasuah dalam negara sering menjadi isu dan polemik politik.

Inilah cabaran utama yang sering dihadapi oleh SPRM. Namun saya percaya, cabaran seumpama ini mampu diatasi oleh SPRM apabila ia terus bertindak dengan adil, amanah dan tegas serta melaksanakan tugas berlandaskan undang-undang.

Apa yang ingin dicapai oleh Datuk sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM dalam tempoh setahun?

DZULKIFLI: Saya berharap tindakan SPRM dalam usaha memerangi rasuah secara punitif dan preventif akan dapat memperbaiki sistem penyampaian perkhidmatan awam.

Namun saya sedar perkara ini agak mustahil sekiranya rakyat tidak bekerjasama dengan SPRM. Justeru rakyat perlu sentiasa menyokong dan memberi kerjasama kepada SPRM dalam usaha memerangi rasuah.
Ini kerana isu rasuah adalah isu rakyat dan SPRM harus dilihat bersama rakyat dan sebagai pembela rakyat.

Namun demikian, usaha memerangi rasuah sehingga ke peringkat akar umbi adalah usaha secara kolektif dan tidak harus diletak atas bahu sesebuah agensi penguatkuasaan.

Di samping itu, SPRM akan menggiatkan lagi kerjasama dengan Jabatan Peguam Negara, Jabatan Audit Negara serta agensi penguatkuasaan yang lain agar usaha memerangi rasuah dapat dijalankan secara holistik sehingga membuahkan hasil yang berkesan.

Apakah penambahbaikan yang ingin dilakukan Datuk dalam SPRM?

DZULKIFLI: Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Abu Kasim Mohamed yang telah menerajui SPRM sebelum ini, serta membawa banyak perubahan kepada SPRM. Saya menghargai sumbangan beliau dan dalam masa yang sama, saya ingin mempertingkatkan lagi keupayaan dan kecekapan pegawai-pegawai dalam menjalankan siasatan kerana dengan perkembangan teknologi sekarang, transaksi rasuah menjadi semakin rumit.

Di samping itu, saya ingin melihat peranan SPRM dalam usaha meningkatkan integriti sama ada di sektor awam dan swasta diperkemaskan lagi agar ia memberi impak yang lebih tinggi.

Pada hemat saya, faktor utama yang mendorong gejala rasuah semakin berleluasa adalah kerana sikap tamak pada golongan yang mempunyai kuasa dan kedudukan sama ada di kalangan mereka yang berjawatan tinggi mahupun rendah.

Justeru SPRM akan memberi fokus kepada usaha-usaha dan tindakan merampas semula harta-harta yang diperoleh hasil daripada gejala rasuah yang dijalankan dengan menggunakan kemampuan dan kuasa penguatkuasaan yang sedia ada seperti yang diperuntukkan di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan juga Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001.

Dalam masa yang sama, saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk memberi nasihat dan amaran kepada mereka yang terlibat dengan rasuah dan salah guna kuasa agar menghentikannya dengan kadar serta merta sebelum SPRM mengambil tindakan. - Bernama


Sistem pencukaian untuk Uber, Grabcar dikaji

Posted: 13 Aug 2016 04:54 AM PDT

SINAR HARIAN
Uber, Grabcar, teksi
Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Kementerian Kewangan tidak bercadang mengenakan cukai ke atas pemandu Uber dan Grabcar, sebaliknya mengkaji sistem pencukaian ke atas platform perkhidmatan tersebut.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Johari Abdul Ghani berkata ini disebabkan platform aplikasi Uber dan Grabcar berupaya mengaut keuntungan berjuta ringgit hasil operasi di negara ini.

"Kita (kementerian) tak nak kenakan cukai kepada pemandu teksi, tetapi kita nak tengok bagaimana kementerian boleh laksana pencukaian ke atas platform (Uber dan Grabcar) ini... sebab pemandu juga perlu membayar 25 peratus kepada platfrom ini," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan program Semarak Komuniti 1Malaysia dan Kembara Jalur Gemilang bagi kawasan parlimen Titiwangsa, Setiawangsa dan Wangsa Maju 2016, di sini hari ini.

Johari berkata, ketika ini kementerian itu sedang memikirkan kemungkinan platform tersebut didaftarkan sebagai sebuah syarikat di negara ini, bagi memudahkan pendapatan keuntungan yang diperoleh Uber dan Grabcar, diketahui.

"Kita tengah fikirkan untuk mewajibkan platform ini didaftarkan... jadi kita boleh tengok berapa banyak pendapatan mereka, dan dari sini berapa cukai yang mereka perlu bayar," katanya.

Menurutnya tindakan ini adil bagi golongan yang mengaktifkan ekonomi (pemandu) serta mereka yang menyediakan platform untuk ekonomi (Uber dan Grabcar).

"Kita tidak boleh kenakan cukai ke atas pemandu kerana mereka juga cukup-cukup makan...tidak adil bagi mereka," katanya.

Selain itu, Johari berkata kementerian itu tiada halangan untuk membantu pemandu teksi turut menikmati hasil pengembangan ekonomi negara meski pun bersaing dengan pasaran ekonomi digital (Uber dan Grabcar).

"Malaysia mengamalkan ekonomi terbuka, jadi kita tidak boleh hentikan ekonomi digital memasuki pasaran ekonomi kita... macam Uber dan Grabcar, kita tidak boleh tahan mereka kerana sistem ini diterima pakai di seluruh dunia.

"Namun, yang perlu ditekankan ialah cara untuk menjaga kebajikan pemandu teksi sedia ada. Kerajaan akan memikirkan insentif yang boleh membantu para pemandu ini, termasuk meningkatkan pendapatan dan membiayai kereta mereka yang telah lama," katanya.

Johari berkata, kebajikan pemandu teksi juga perlu diutamakan agar mereka dapat menjana pendapatan, sekali gus membolehkan mereka meningkatkan kualiti perkhidmatan pada masa hadapan.

"Perkara ini turut dikaji oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) bagi menyelesaikan isu berkaitan pemandu teksi, termasuk tambang bersesuaian kerana ini melibatkan imej negara," katanya.

Dalam pada itu, katanya kerajaan akan meneruskan pembinaan laluan Mass Rapid Transit (MRT) dan Transit Aliran Ringan (LRT) serta menambah perkhidmatan komuter bagi mengimbangi keperluan masyarakat, terutama di bandar.

"Di samping memberi keselesaan, infrastruktur ini memberi peluang kepada masyarakat, terutama di bandar yang tidak mampu menaiki teksi, dan memerlukan kenderaan awam yang lebih murah... ini yang kita mahu seimbangkan," katanya.

Sementara itu, program Semarak Komuniti 1Malaysia kali ini melibatkan kesemua 17 Komuniti 1Malaysia di Parlimen Titiwangsa, Wangsa Maju dan Setiawangsa.

Hadir sama pada majlis itu, anggota parlimen Setiawangsa Ahmad Fauzi Zahari dan anggota parlimen Wangsa Maju Datuk Hamdan Mohd Yusoff. - Bernama


Fokus pulihkan saham FGV, kata Pas

Posted: 13 Aug 2016 04:49 AM PDT

Nasrudin Hassan
Nasrudin Hassan


SHAH ALAM - Pas menyarankan kerajaan memberi tumpuan memulihkan kedudukan saham Felda Global Ventures Sdn Bhd (FGV) demi 100,000 peneroka yang dijanjikan hasil pelaburan syarikat itu, sebelum ini.

Ketua Penerangan Pas Pusat, Nasrudin Hassan berkata, FGV sebaliknya bertindak menyalurkan sejumlah besar wangnya bagi kempen melindungi beruang matahari.

"Krisis yang melanda syarikat korporat itu masih diperkatakan sehingga hari ini kerana ia masih belum dapat diatasi.

"Daripada konflik kepimpinan yang menerajuinya sehinggalah kepada prestasi pasaran semasa dan kedudukan saham FGV yang masih kekal di bawah RM2.00," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Tahun lalu, FGV dilaporkan telah memperuntukkan sebanyak RM7.5 juta bagi menjalankan usaha pemuliharaan Rafflesia dan Beruang Matahari melalui penubuhan Pusat Konservasi dan Interpretif Rafflesia (RCIC) di semenanjung Malaysia dan Program Konservasi Beruang Matahari.

Sehubungan itu, Nasrudin yang juga Ahli Parlimen Temerloh bertanya kepada kerajaan langkah strategik yang diambil demi meningkatkan prestasi pasaran saham yang pernah mencapai nilai RM5.39 pada awal-awal hari saham tersebut diniagakan pada 2012.

"Jika jutaan ringgit dapat disalurkan bagi menyelamatkan kepupusan spesies haiwan tersebut, apakah suatu yang terlalu sukar bagi kerajaan memenuhi harapan 100,000 peneroka yang pernah dijanjikan dengan keuntungan berlipat kali ganda hasil pelaburan daripada FGV suatu ketika dahulu.

"Apakah faktor tersebut benar-benar berpunca daripada kejatuhan harga komoditi dunia atau sememangnya krisis kepimpinan Felda telah mengalami 'deficit-trust' yang menyumbang kepada kesan negatif terhadap keyakinan para pelabur. Rakyat khususnya peneroka Felda berhak mendapatkan jawapannya," katanya.