Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 10:19 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


BUDAYA APA & KE MANA HALUAN PARTI BAHARU PIMPINAN MUHYIDDIN?

Posted: 08 Aug 2016 05:17 PM PDT

Jika sebelum ini ada tuduhan UMNO adalah 'Parti Najib',  parti baharu ini jangan pula dikawal atau dimiliki oleh seseorang atau kalangan tertentu sahaja...juga apakah pemimpinnya akan tunduk selama-lamanya kepada percaturan 'Godfather' mereka iaitu  Dr Mahathir?"
Wujudnya parti baharu memang  lebih meriah. Ia  menawarkan pilihan kepada rakyat khususnya orang Melayu dan Bumiputera memilih wadah perjuangan baharu yang mereka kehendakli.
Namun, apakah pilihan yang dibuat itu akan mendatangkan kekuatan dan kepaduan dalam perjuangan untuk mencapai cita-cita dan kepentingan orang Melayu?
Ini antara persoalan apabila petang ini, parti baharu yang mungkin dikenali dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia didaftarkan secara sah.

Parti ini akan didaftarkan oleh Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin selepas ditunggu penubuhannya secara rasmi sejak beberapa bulan yang lalu.
Ramai tidak sabar dan teruja untuk mengetahui apa perjuangan sebenar parti Melayu dan Bumiputera ini. Apakah perjuangannya berbeza atau bertindan dengan perjuangan parti Melayu yang sudah ada atau yang sudah berkubur sebelum ini.
Memanglah akan ada yang mahu mencuba 'rasa dan nikmat politik baharu' selain akibat merajuk atau kecewa atas sebab-sebab tertentu, ada yang  memilih untuk menikmati 'resepi baru.'

Malah, mungkin  kerana teruja atau mahu menguji, mereka mungkin menterjemahkan sikap mereka dengan memberi undi kepada parti baharu dalam pilihan raya umum akan datang.

Persoalannya ialah, apakah parti baharu akan dibayangi oleh budaya politik UMNO kerana hampir keseluruahnya ia bakal diterajui oleh bekas pemimpin tertinggi UMNO sebelum ini.

Sekiranya cara pentadbiran dan budaya perjuangan adalah celupan (duplication) daripada Umno, tidak ada sebab untuk rakyat menyertai parti baru. Lebih baik mereka kekal atau yang baru, sertai sahaja UMNO.

Rakyat memerhatikan  jati diri pemimpin-pemimpin parti baharu. Paling utama, apa sahaja buitran kritikan yang dilemparkan kepada pemimpin UMNO, pemimpin parti baharu mesti melakukan sesuatu yang bertentangan. Yang paling utama mereka hendaklah  mengamalkan budaya politik BERSIH, dilihat BERSIH serta memiliki rekod BERSIH.
Memang ramai teruja pada peringkat permulaan ini tetapi bagaimana jika ia tidak mampu mengekalkan momentum perjuangan dan wujud pemimpin yang boleh dipersoalkan kredibiliti mereka?
Jika sebelum ini ada tuduhan UMNO adalah 'Parti Najib' maka parti baharu ini jangan dijadikan atau menjadi yang dikawal atau nampak dimiliki oleh seseorang atau kalangan tertentu sahaja.
Apa juga tindakan dan keputusan sewajarnya adalah keputusan semua pihak.menjadi milik eksklusif sesetengan pemimpin sahaja.
Read More / Baca Lagi >>

Bagaimana kita harus menanggapi parti baru Mahathir

Posted: 08 Aug 2016 05:14 PM PDT


rencana_partibarumahathir


Rupa-rupa bukan semua yang meyakini demokrasi sejujurnya. Ini kita sedari seawal ketika Tun Mahathir disebut-sebut bernafsu semula untuk menubuh parti baharu yang hanya boleh disertai oleh orang Melayu/Bumiputera sahaja. Mulanya kita dihidang dengan kritikan tidak membina dari pihak UMNO sahaja, tetapi kini turut tumpang selori mengkritik penubuhan parti itu adalah beberapa pihak dari blok pembangkang.
Kenapa kita tidak boleh melihat dari kacamata yang lebih luas, lebih berkesan dan lebih bermanfaat? Biarpun cerita ini belum boleh dibuktikan kesahihannya, ada tokoh wartawan yang telah mengesahkannya di media.
Saya termasuk dalam senarai mereka yang tidak menandatangani Deklarasi Rakyat (DR) dan menyetujui gerakan politik 'Selamatkan Malaysia' yang diusahakan Tun Mahathir dan beberapa pimpinan parti dalam blok Pakatan Harapan (PH).
Bukan niat memperkecilkan usaha beliau dan beberapa pemimpin parti pembangkang yang lain. Saya cuma melihat ia tidak lebih daripada kaedah politik yang tidak praktikal yang tidak seharusnya disertai parti komponen PH yang sepatutnya menumpukan usaha memasarkan jenama Pakatan Harapan yang kebetulan baru sahaja ditubuhkan ketika itu.
Malah gerakan yang tidak pula dipimpin oleh mana-mana pemimpin PH ini dilihat pula sebagai satu kelemahan PH oleh rakyat. Rakyat menyimpulkan yang PH telahpun tewas ketika mendepani BN lalu berputus asa di tengah jalan, dan Tun Mahathir menyambut dan kemudiannya menyambungnya.
Persepsi ini menjadi sangat buruk ke atas PH di mata rakyat. Akibatnya berlaku sedikit gejolak kecil sesama parti dan pimpinan dalam PH. Malah saya sebenarnya telah lebih awal melahirkan kebimbangan gerakan ini boleh merubah batu asas perjuangan politik blok pembangkang dan boleh memperlahankan momentum PH yang sepatutnya diangkat melebihi DR dan gerakan 'Selamatkan Malaysia' ini.
Mujurlah warkah Anwar dari penjara telah sama berkongsi kebimbangan tersebut dan ianya sedikit sebanyak meredakan kegelisahan saya.
Tetapi apabila Tun Mahathir mula menyusun langkah baru bersama pemimpin UMNO terbuang, mahu menubuh parti baharu, saya melihatnya sebagai satu langkah agresif yang wajar dan perlu disegerakan. Saya bersama-sama beliau kali ini. Biarpun secara prinsip ideologi politik parti yang mahu beliau asaskan itu berbeda atau tidak mencapai nafsu blok pembangkang, namun ia seharusnya dilihat sebagai sebahagian elemen yang ada baiknya juga untuk PH.
Bukankah kita jujur mahu menjulang prinsip demokrasi yang memberikan hak buat mereka untuk menyampaikan hajat perjuangan politik mereka. Amanah yang ditubuhkan telah cuba mendakap sasaran semua bangsa sambil mengangkat nilai-nilai Islam yang membawa rahmat buat sekalian alam.  Ia sebagai sasaran yang meluas melangkaui idea politik parti PAS yang pernah mereka anggotai dulu. Mereka mungkin akan mewakili kerusi-kerusi PH yang lebih seimbang ataupun lebih sedikit nisbah Melayu/Islam yang menerima konsep Islam yang lebih universal, dan bukannya Islam yang terhad dan lebih jumud.
Ketika DAP dan PKR yang tentunya akan dipertanggungjawabkan kepada kerusi-kerusi majmuk yang majoritinya bukan Melayu/Islam, sudah tentu parti baharu Tun Mahathir ini boleh mengisi kekosongan kerusi majoriti atau hampir keseluruhan  Melayu/Islam yang sebelumnya hanya dimenangi UMNO melalui BN.
Read More / Baca Lagi >>

Pribumi Bersatu Malaysia, parti baharu Dr M

Posted: 08 Aug 2016 05:02 PM PDT

Parti itu berpaksikan perubahan dan akan berjuang untuk semua kaum, kata salah seorang ahli jawatankuasa penaja.
muhyiddin-mahathir-saddiq-1
PETALING JAYA: Parti baharu naungan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan diberi nama Parti Pribumi Bersatu Malaysia, menurut sumber yang terlibat dalam penubuhannya kepada FMT.
Bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan beberapa pimpinan jawatankuasa penaja parti itu akan menyerahkan borang permohonan pendaftaran parti baharu itu di Jabatan Pendafataran Pertubuhan di Putrajaya, petang ini.
Mengesahkan perkara itu, aktivis pelajar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang turut menganggotai jawatankuasa itu berkata beliau akan menemani Muhyiddin.
Saddiq turut membalas kritikan sesetengah pihak mengenai keputusan menjadikan keahlian parti itu kepada Melayu dan Bumiputera sahaja.
"Walaupun untuk Bumiputera sahaja, ia akan memperjuangkan nasib semua rakyat Malaysia demi perubahan.
"Parti ini sebuah parti Bumiputera yang berpaksikan perubahan," katanya, sambil menambah ia bukan sepenuhnya berlandaskan satu kaum.
Saddiq bagaimanapun enggan mendedahkan butir lanjut, sekadar berkata akan ada beberapa kejutan.
Penubuhan parti baharu itu diumumkan Dr Mahathir bulan lalu, selepas mendapat persetujuan Pakatan Harapan.
Parti itu dijangka mengadakan kerjasama dengan pembangkang pada pilihan raya akan datang.

Politik Penyu: Ghazali Taib U-Turn, ikrar komited sokong Ahmad Razif

Posted: 08 Aug 2016 04:59 PM PDT


Ghazali komited sokong RazifGhazali komited sokong Razif
Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Ajil Ghazali Taib hari ini menyatakan komitmennya untuk terus menyokong kepimpinan Menteri Besar Ahmad Razif Abd Rahman menerajui negeri ini.
Katanya sebagai wakil rakyat, beliau mengharapkan kepimpinan sedia ada akan terus kukuh dan tiada pembubaran Dewan Undangan Negeri (Dun) sekali gus pilihan raya negeri.
"Biasalah kami semua satu pasukan dan satu kepimpinan serta kepimpinan negeri sekarang berjalan macam biasa dan lancar," katanya ketika ditemui pemberita semasa sesi rehat Sidang DUN Terengganu bagi penggal keempat di Wisma Darul Iman hari ini.
Kemelut politik di Terengganu menjadi tumpuan apabila bekas Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said yang juga Adun Kijal dan Ghazali mengkritik kepimpinan Ahmad Razif.
Baru-baru ini beberapa akhbar tempatan melaporkan Ghazali yang juga Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi dan Multimedia & Tugas-Tugas Khas negeri meminta kepimpinan tertinggi Umno mengambil tindakan segera menyelesaikan kemelut pentadbiran negeri yang didakwanya gagal berfungsi sehingga memberikan kesan kepada rakyat.
Ghazali berkata laporan kemelut itu telah disensasikan media sedangkan tiada sebarang masalah dan berjalan dengan baik.
"Biasalah adik-beradik saling ingat mengingati ... media sukakan (benda) sensasi, jadi benda yang saya bagi tahu adalah benda yang baik tetapi diambil peluang pihak yang mengharapkan kehangatan," katanya.
Sementara itu, Adun Permaisuri Datuk Mohd Jidin Shafee berkata kesemua barisan anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) tetap bermuafakat menghadapi sebarang masalah dalam pentadbiran negeri.
Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri itu berkata persidangan DUN yang berlangsung lancar hari ini dengan tiada usul tergempar membuktikan laporan kemelut itu sekadar digembar-gemburkan tanpa asas kukuh pihak tidak bertanggungjawab.
"Isu hari ini selesai ...tidak ada apa-apa yang berlaku ...kesemua 17 kita (ADUN Barisan Nasional) datang. Kadang-kadang kebebasan IT (teknologi maklumat) ini menyebabkan pelbagai andaian tersebar," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

RM90 juta: Selesai di dunia dulu, sebelum akhirat - Idris Ahmad

Posted: 08 Aug 2016 04:55 PM PDTAPA motif Sarawak Report yang melaporkan pimpinan Pas menerima RM90 juta daripada DS Najib. Ini yang ditunggu oleh PAS kerana selama ini hanya bermain daripada mulut ke mulut. Perkara ini berlegar di dalam komuniti masyarakat Cina, sehingga mereka begitu marah dengan Pas.

Saya dapat kesan dalam empat bulan yang lalu, apabila orang Cina di kawasan Parlimen Bukit Gantang memberi tahu saya ketika saya lepak di kedai kopi dengan mereka. Apabila saya tanya daripada mana mereka dapat.

Mereka beri tahu, ini perbualan kedai kopi sahaja. Saya beritahu kalau ada di dalam mana-mana tulisan, PAS mahu saman. Mereka menjawab tidak ada. Jadi susahlah, fasal tidak ada bukti bertulis.

Sekarang sudah ada bentuk hitam putih. Senang proses dan tindakan undang-undang diambil dan hendak membersih nama PAS selama ini.

Sebelum Mahkamah Akhirat, kita selesai Mahkamah dunia dulu. Golongan fitnah ini mereka tidak kisah sangat seksa akhirat. Mereka sudah kebal,hati mereka sikit tidak kisah soal dosa pahala. Pada mereka neraka bukan nampak pun.

Sarawak Report janganlah merosakkan jenama media kamu. Kalau sudah buat fitnah semacam ini, maka laporan yang benar pun orang kata tidak benar. Apabila fitnah tersebar dan sudah masuk ke dalam kepala otak orang ramai. Baru buat penjelasan ia hanya kecurigaan meluas.
Read More / Baca Lagi >>

DOKUMEN HILANG : SIAPA SABOTAJ ANWAR DI MAHKAMAH SYARIAH ?

Posted: 08 Aug 2016 04:52 PM PDT


1. Mahkamah Rayuan Syariah menolak permohonan Anwar untuk mengheret Saiful Bukhari dalam tuntutan Qazaf kerana gagal mengemukakan 4 saksi. Hakim beri alasan dokumen Anwar tidak lengkap.

2. Padahal, semua dokumen itu telah diterima oleh mahkamah berdasarkan "cop akuan terima" yang ditandatangani oleh pendaftar mahkamah.

3. Dalam kata lain, dokumen itu hilang di tengah jalan sebelum sampai ke tangan hakim.

4. Untuk rekod, Menteri Agama Jamil Khir, bekas Pengarah JAWI dan Ketua Penguatkuasa JAWI pernah memfailkan permohonan membantah permohonan Anwar itu.

5. Sebab itu selagi regim Umno berkuasa, undang-undang dari langit sekalipun tidak boleh tertegak secara adil dan saksama seperti digariskan Islam.

6. RUU 355 atau hudud akan rosak, imej Islam dan mahkamah Syariah tercemar jika ada yang percaya, pemimpin Umno ikhlas menegakkan keadilan dalam Islam.

Siapa sabotaj Anwar di Mahkamah Syariah ?

Politik Penyu: Percaturan krisis politik Terengganu

Posted: 08 Aug 2016 08:51 AM PDT

Guling Najib: 'Bukan Setakat Khairul Azwan, Pemuda Umno Terlibat'

Posted: 08 Aug 2016 08:47 AM PDT

Mana ada syarikat Cina tak mahu ambil orang Melayu, jawab MCA

Posted: 08 Aug 2016 08:30 AM PDT

Tajuddin perlu kemuka bukti atau dituduh menyebarkan dakwaan dalam percubaan untuk memecahbelahkan orang Melayu dan Cina, desak Koh Chin Han
Koh-Chin-Han-1PETALING JAYA: Seorang ahli Jawatankuasa Pusat MCA menyifatkan Tajuddin Abdul Rahman "mengarut" kerana menuduh syarikat Cina mendiskriminasikan orang Melayu.
Menjawab kenyataan Ahli Parlimen Pasir Salak semalam di perasmian mesyuarat sayap Umno Bahagian Permatang Pauh, Koh Chin Han berkata siswazah yang diambil bekerja dinilai atas dasar merit bukan kaum.
Chin Han juga menuntut Tajuddin kemukakan bukti menyokong dakwaannya.
"Adakah Tajuddin mempunyai apa-apa bukti yang sah mengenai dakwaan beliau syarikat swasta milik Cina enggan menggajikan orang Melayu?
"Jika tidak ada sama sekali, dia hanya menyebarkan dakwaan dalam percubaan untuk memecahbelahkan orang Melayu dan Cina, yang merupakan satu perbuatan yang sangat ganas," kata Chin Han menurut laporan Malaysiakini.
Beliau turut menuduh Tajuddin tidak yakin akan kemampuan orang Melayu mendapat kerja di sektor swasta dan mengesali seorang Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno perlu menggunakan kad perkauman akhirnya.
"Saya agak tertanya-tanya sama ada Tajuddin tinggal dalam lingkaran berasaskan kaum dalam jangka masa yang panjang dan dengan itu menjadi seperti katak di dalam perigi, mula melihat sesuatu dengan pemikiran perkauman?
"Atau adakah Tajuddin kurang yakin dengan keupayaan orang Melayu hingga dia fikir sektor swasta mengamalkan diskriminasi terhadap Melayu?" menurut laporan itu lagi.
Menegaskan merit mengatasi kaum apabila permohonan siswazah dinilaikan, Chin Han berhujah kemampuan calon, sikap, pengalaman dan sejarah prestasi kerja ditekankan demi kemakmuran syarikat.
Read More / Baca Lagi >>

TMJ: Perak memang negeri bermasalah

Posted: 08 Aug 2016 07:19 AM PDT

Selain JDT, pasukan seperti Selangor, Sarawak dan Kuala Lumpur juga akan menghadapi masalah apabila berkunjung ke negeri itu
tmj-perak
PETALING JAYA : Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim menyatakan pasukan negeri berkenaan Johor Darul Ta'zim (JDT) akan menghadapi masalah setiap kali berkunjung ke Perak.
Katanya, selain daripada JDT, pasukan seperti Selangor, Sarawak dan Kuala Lumpur juga akan menghadapi masalah yang sama apabila berkunjung ke negeri berkenaan.
"Jadi, saya tidak terkejut dengan masalah ini lagi. Kini bangsa Johor terkejut apabila cerita sebenar telah diolah malah ditambah-tambah lagi untuk menyedapkan cerita dan menyebelahi satu pihak, dengan media dan laman media sosial menyebelahi pihak mereka.
"Saya tidak faham mengapa anda begitu terkejut kerana kes tersebut sudah kerap berlaku. Sebelum ini, saya sentiasa mengambil berat perkara sebegini kerana saya mahu menjaga nama baik negeri saya tetapi sekarang saya tidak perlu memperjelaskannya atau peduli lagi," katanya dalam wawancara yang disiarkan di laman Facebook Johor Southern Tigers.
Semalam, berlaku kekecohan membabitkan penyokong Perak dan JDT membabitkan kedua-dua pasukan selepas perlawanan Liga Super di Stadium Perak.
Dalam insiden itu, sekurang-kurangnya dua penyokong pasukan JDT dan seorang jurufoto akhbar cedera dipercayai akibat terkena balingan objek keras, selepas tuan rumah, Perak kalah 0-1 kepada pasukan Harimau Selatan itu.
Mengulas lanjut, Tunku Ismail yang merupakan pemilik kelab itu berkata, apabila seseorang individu tidak menyukai individu lain walaupun telah banyak perkara baik dilakukan, individu tersebut tetap akan dianggap jahat.
Beliau dalam masa yang sama turut berasa hairan mengapa isu kekecohan di Stadium Ipoh membabitkan JDT dan Perak dijadikan isu yang sangat besar.
"Tidak kira berapa banyak perkara yang baik yang kami lakukan, kami akan sentiasa dianggap sebagai jahat. Tidak kira betapa betul sekalipun kami, di mata mereka kita akan sentiasa salah.
"Ia sentiasa merupakan kesalahan kita. Kami telah menjadi mangsa sejak dari Stadium Lumut sehingga ke hari ini," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: Salah sendiri Najib tertekan, kata pembangkang

Posted: 08 Aug 2016 07:16 AM PDT

Salahuddin berkata, Najib tertekan kerana beliau sehingga kini tidak boleh menjawab secara tuntas isu berkaitan 1MDB.
pembangkang
PETALING JAYA: Datuk Abdul Rahman Dahlan diingatkan supaya tidak menjadi 'ahli politik kesiangan' dengan menyalahkan pembangkang sebagai punca Datuk Seri Najib Razak tertekan.
Sebaliknya, Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub berkata, Najib menjadi perdana menteri paling tertekan di dunia disebabkan tindakan beliau sendiri.
"Ahli politik kesiangan ini sudah siang pun tidak sedar, bermimpi lagi.
"Penyakit itu dicari Datuk Najib sendiri. Layaklah dia mendapat penyakit itu. Sampai ke hari ini dia tidak boleh menjawab secara tuntas isu berkaitan 1MDB. Dan tentang fitnah yang dilemparkan pembangkang, itu paling lucu bagi saya.
"Kerana apa? Kerana Datuk Rahman Dahlan sendiri tidak kenal ke Tun Dr Mahathir Mohamad? Tidak kenal ke Tan Sri Muhyiddin Yassin? Tidak kenal ke Datuk Seri Shafie Apdal? Juga Gabungan Ketua Cawangan Umno Malaysia (GKCM) yang mereka daripada Umno sendiri mendedahkan penyelewengan 1MDB itu," katanya ketika dihubungi FMT hari ini.
Abdul Rahman dalam mesyuarat perwakilan Umno Bahagian Sepang pada Sabtu lalu menyifatkan Najib adalah perdana menteri paling tertekan di dunia kerana sering dihujani kenyataan berbentuk fitnah dan tuduhan liar daripada pembangkang.
Beliau mendakwa pembangkang sudah tewas dan cuba meraih modal politik dengan melemparkan tuduhan tidak berasas terhadap Najib, "bermula hari beliau mengambil alih" jawatan perdana menteri, pada 2009.
Sementara itu, Naib Presiden PAS, Idris Ahmad pula berkata, Najib perlu bersikap telus dalam pentadbirannya dan beliau boleh menyaman sesiapa sahaja yang memfitnahnya.
"Dia ada kuasa semua…peguam negara bawah dia, ketua polis negara bawah dia, samanlah kalau tuduhan itu menimbulkan fitnah. Itu yang sepatutnya dilakukan.
"Tak timbul tertekan atau tidak. Kebetulan zaman hari ini zaman media sosial. Maknanya orang-orang Umno ini bawa masalah semua berpunca daripada kepimpinan Umno yang uruskan negara," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

ITU PON MASIH ADA LAGI NAK SOKONG DOKONG UNDI BN LAGI KA !!!

Posted: 08 Aug 2016 07:01 AM PDT

SAMPAI BILA menteri2 yg dibayar gaji oleh 'taxpayer' rakyat utk bohong & perbodohkan rakyat !!!

TAK SIA-SIA Najib lantik beliau.....

Posted: 08 Aug 2016 06:58 AM PDT

Hebat.. selagi boleh nak pertahankan MO1.. lagilah buat rakyat tambah benci kecuali mereka yang 'REDHA' dgn UMNO saja.. tak kisah..

HARAP JANGAN JADI MACAM SAMAN HARI SELASA WSJ-NAJIB...

Posted: 08 Aug 2016 06:56 AM PDT

Baguslah ambil tindakan saman demi nak bersihkan nama PAS yg dikaitkan dgn Umno..

SEMOGA tindakan saman tersebut dapat dibuktikan dgn memfailkan saman terhadap Sarawak Report dlm masa terdekat..

Politik Penyu: Ahmad Razif Jamin Politik Terengganu Selesai

Posted: 08 Aug 2016 06:48 AM PDT

Politik Penyu: Kemelut Terengganu selesai - Ahmad Razif

Posted: 08 Aug 2016 06:47 AM PDT

Politik Penyu: Sidang DUN Ogos 2016 Usul Kutipan Tol LPT2

Posted: 08 Aug 2016 06:46 AM PDT

Poliik Penyu: Sidang DUN Ogos 2016 Kita Tunggu PRU 14

Posted: 08 Aug 2016 06:45 AM PDT

Politik Penyu: PAS tidak sokong, punca Ahmad Said gagal bawa usul tak percaya pada MB Terengganu

Posted: 08 Aug 2016 06:43 AM PDT

BN Sarawak alukan keputusan tahan permit pekerja Petronas

Posted: 08 Aug 2016 06:30 AM PDT

Langkah membeku permohonan permit kerja baharu oleh rakyat bukan Sarawak yang mahu bekerja di Petronas negeri disifatkan sebagai berpatutan.
James-Masing
KUCHING: Pimpinan BN Sarawak menyokong langkah membekukan semua permohonan permit kerja baharu untuk kakitangan Petronas bukan anak watan yang mahu bekerja di negeri itu.
Timbalan Ketua Menteri Tan Sri James Jemut Masing berkata kuasa imigresen kerajaan negeri digunakan secara berpatutan dalam hal ini.
"Ini adalah langkah terbaik dan satu-satunya jalan yang boleh diambil kerajaan Sarawak untuk menghalang Petronas daripada mengambil orang luar bekerja dalam industri minyak dan gas di perairan Sarawak. Kita ada kuasa imigresen disemadikan dalam Perjanjian Malaysia 1963, jadi gunakan kuasa itu bukannya teriak Petronas berlaku tak adil terhadap orang Sarawak," kata Masing kepada FMT.
"Apa gunanya ada kuasa kalau tak guna?"
Masing, yang juga Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS), menambah Petronas tidak boleh menggunakan ketersediaan pekerjaan di Sarawak untuk "mendiskriminasikan" anak watan berkelayakan yang mencari kerja dalam industri itu.
"Saya menggesa Petronas supaya bersikap munasabah dan beri rakyat Sarawak pekerjaan yang selayaknya dan peluang perniagaan yang kami mampu lakukan," tambahnya.
Menteri Kerajaan Tempatan Dr sim Kui Hian mengulangi keyataan Masing, dengan berkata keputusan kerajaan negeri pernah mencipta suatu duluan.
"Kita perlu campurtangan bagi pihak guru dalam sistem kerajaan. Tidak ada sebab mengapa peraturan yang sama tidak boleh digunakan untuk syarikat milik kerajaan," kata Kui Hian.
Read More / Baca Lagi >>

Hanya parti macam Umno boleh lawan Umno

Posted: 08 Aug 2016 05:20 AM PDT

Ahli Umno, biarpun setinggi gunung benci Najib, mereka sekali-sekali tidak meredhai dan menyenangi parti pembangkang.
mahathir51
Oleh Nor Miswary Ramli
Rupa-rupanya, bukan semua yang meyakini demokrasi sejujurnya.
Ini sebermulanya apabila Tun Dr Mahathir Mohamad disebut-sebut bernafsu semula menubuh parti baharu yang hanya boleh disertai oleh orang Melayu/Bumiputera sahaja.
Mulanya kita dihidang dengan kritikan tidak membina dari pihak Umno, tetapi kini turut tumpang selori mengkritik datang juga daripada bebarapa pihak blok pembangkang.
Kenapa kita tidak boleh melihat dari kaca mata yang lebih luas, lebih berkesan dan lebih bermanafaat? Biarpun cerita ini belum boleh dibuktikan kesahihannya, ada tokoh wartawan yang mengesahkannya di media.
Saya termasuk dalam senarai mereka yang tidak menandatangani Deklarasi Rakyat (DR) atau menyetujui gerakan politik "Selamatkan Malaysia" yang diusahakan Dr Mahathir dan beberapa pimpinan parti dalam blok Pakatan Harapan (PH).
Bukan niat memperkecilkan usaha beliau dan beberapa pemimpin parti pembangkang yang lain. Saya cuma melihat ianya tidak lebih daripada kaedah politik yang tidak praktikal yang tidak seharusnya disertai parti komponen PH yang sepatutnya menumpukan usaha memasarkan jenama Pakatan Harapan yang kebetulan baru sahaja ditubuhkan ketika itu.
Malah gerakan yang tidak pula dipimpin oleh mana-mana pemimpin PH ini dilihat rakyat sebagai satu kelemahan PH.
Mereka menyimpulkan yang PH sudah tewas ketika mendepani BN lalu berputus asa di tengah jalan, dan Dr Mahathir menyambut dan kemudiannya menyambungnya. Persepsi ini menjadi sangat buruk ke atas PH di mata rakyat. Akibatnya berlaku sedikit gejolak kecil sesama parti dan pimpinan dalam PH.
Memang sudah dijangkakan kebimbangan gerakan ini boleh merubah batu asas perjuangan politik blok pembangkang dan boleh memperlahankan momentum PH yang sepatutnya diangkat melebihi DR dan gerakan "Selamatkan Malaysia" ini.
Mujurlah warkah Datuk Seri Anwar Ibrahim dari penjara sama berkongsi kebimbangan tersebut dan ianya sedikit sebanyak meredakan penulis.
Sekutu baharu Pakatan Harapan?
Tetapi apabila Dr Mahathir mula menyusun langkah baru bersama pemimpin Umno terbuang, mahu menubuh parti baharu. Ia satu langkah agresif yang wajar dan perlu disegerakan.
Biarpun secara prinsip ideologi politik parti yang mahu beliau asaskan itu berbeza atau tidak mencapai nafsu blok pembangkang, namun ia seharus dilihat sebagai sebahagian elemen yang ada baiknya juga untuk PH.
Bukankah kita jujur mahu menjulang prinsip demokrasi yang memberikan hak buat mereka untuk menyampaikan hajat perjuangan politik mereka.
Amanah yang ditubuhkan cuba medakap sasaran semua bangsa sambil mengangkat nilai Islam yang membawa rahmat buat sekelian alam.
Ia sebagai sasaran yang meluas melangkaui idea politik parti PAS yang pernah mereka anggotainya dulu. Mereka mungkin akan mewaklili kerusi PH yang lebih seimbang ataupun lebih sedikit nisbah Melayu/Islam yang menerima konsep Islam yang lebih universal, dan bukannya Islam yang terhad dan lebih jumud.
Ketika DAP dan PKR yang tentunya akan diberi kerusi majmuk yang majoritinya bukan Melayu/Islam, sudah tentu parti baharu Dr Mahthir ini boleh mengisi kekosongan kerusi majoriti atau hampir keseluruhan Melayu/Islam yang sebelumnya hanya dimenangi Umno melalui BN.
Parti ini jika keberatan, tidak perlu menganggotai PR, mereka boleh sekadar mengikat satu persefahaman politik yang lebih dinamis yang mungkin hanya untuk mengalahkan Datuk Seri Najib Razak dan menarik minat ahli Umno menyertai ataupun mengundi mereka. Telahan ini mudah untuk kita perolehi jika kita menyedari sejak gerakan "Selamatkan Malaysia" melalui kempen tandatangan Deklarasi Rakyat.
Ahli Umno ini, biarpun setinggi gunung pun benci mereka kepada Najib, mereka sekali-sekali tidak meredhai dan menyenangi parti politik pembangkang yang lain. Menolak Najib dan menyertai DAP misalnya adalah premis paling tidak munasabah bagi mereka ini. Biarpun ramai yang tentunya menolak faham ini, tetapi mereka hanya percaya dengan sistem parti politik yang serupa dengan Umno itu sahajalah untuk menumbangkan Umno.
PH akan mempunyai lebih alternatif
Read More / Baca Lagi >>

Guling Najib: Peguam senaraikan kemungkinan tiga pertuduhan jenayah

Posted: 08 Aug 2016 05:18 AM PDT

Peguam Zulhazmi Sharriff berkata, tiga pertuduhan jenayah boleh dikenakan terhadap Naib Ketua Pemuda Umno Khairul Azwan Harun kerana membuat laporan polis mendakwa tiga bekas penjawat awam kanan berkonspirasi untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Zulhazmi membuat laporan polis terhadap Khairul Azwan di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi pagi ini, disertai oleh Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng dan bekas exco kerajaan negeri Selangor Ronnie Liu Tan Khiew.
Dalam laporannya, Zulhazmi menggesa pihak polis untuk menyiasat Khairul Azwan mengikut Seksyen 182, 194 dan 499 Kanun Keseksaan dan Akta Hasutan.
Seksyen 182 adalah berkenaan memberi maklumat, dengan niat menyebabkan penjawat awam menggunakan kuasanya yang sah di sisi undang-undang yang mendatangkan bencana kepada seseorang lain.
Seksyen 194 pula memperkatakan memberi atau mereka keterangan palsu dengan niat hendak mendapat sabitan atas kesalahan hukum bunuh.
Manakala seksyen 499 memperkatakan tentang jenayah fitnah.
Khairul Azwan dalam laporannya mendakwa bekas Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, bekas Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan bekas Ketua Pesuruhjaya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Tan Sri Abu Kassim Mohamed berkomplot untuk menjatuhkan Najib.
Polis menutup kes itu setelah mengesahkan bahawa laporan polis Khairul Azwan itu berdasarkan andaian.
Zulhazmi berkata laporan polis Khairul Azwan ini menimbulkan kebimbangan di kalangan penjawat awam.
"Tuduhan Khairul adalah sangat serius dan apabila ketua polis negara berkata bahawa ia berdasarkan andaian dan tiada tindakan akan diambil ke atas Khairul, ini menimbulkan soalan berhubung prejudis, keraguan dan dwi-standard," katanya.
Zulhazmi berkata beliau akan mengambil tindakan susulan berhubung laporannya selepas 14 hari.
Liu juga menggesa polis mengambil tindakan segera.
"Undang-undang sangat jelas. Tiada siapa yang boleh membuat laporan polis palsu.
"Dalam kes ini kita tidak minta banyak. Kita hanya mahu ketua polis dan pihak polis untuk mengambil tindakan yang perlu, jika tidak polis sendiri akan dilihat sebagai tidak melakukan tugas mereka dengan baik," katanya.

Malaysia Airlines lantik ketua pegawai komersil baharu

Posted: 08 Aug 2016 05:06 AM PDT

Arved von zur Muehlen menggantikan CCO Paul Simmons yang akan meninggalkan syarikat penerbangan itu September depan.
Arved-von-zur-Muehlen-1
KUALA LUMPUR: Malaysia Airlines pada Isnin mengumumkan perlantikan Arved von zur Muehlen sebagai ketua pegawai komersil (CCO) baharu berkuatkuasa 5 September.
Muehlen akan menggantikan CCO sekarang, Paul Simmons, yang akan meninggalkan syarikat itu pertengahan September depan, menurut syarikat penerbangan itu dalam satu kenyataan.
Sebelum perlantikan itu, Muehlen adalah naib presiden kanan untuk operasi rangkaian komersil Qatar Airways.
Syarikat penerbangan Malaysia, yang bergelut sejak kehilangan penerbangan MH370 dan kejadian penerbangan MH17 ditembak jatuh di timur Ukraine, melantik ketua pegawai eksekutif baharu bulan lepas.

RM90 JUTA: HARAP KATA AKAN DIKOTA

Posted: 08 Aug 2016 05:05 AM PDT

Walaupun Sarawak Report akhirnya menjelaskan dakwaannya bahawa Pas menerima RM90 juta daripada Najib Razak lebih berdasarkan kecurigaan meluas yang disampaikan kepada laman pembocor maklumat itu, tindakan undang-undang adalah sebaik-baik jalan untuk membersihkan nama parti Islam itu.

Dalam hal ini, penegasan Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man bahawa dakwaan itu berniat jahat, palsu dan tidak lain selain bertujuan untuk mengaitkan parti itu dengan UMNO serta akan mengambil tindakan saman untuk membersihkan namanya, tentu saja diterima baik oleh sesiapa juga yang cintakan kebenaran.

Saman, jangan tak saman dan biar kata tetap dikota.

Semoga Presiden Pas, Hadi Awang serta Mursyidul Amnya, Dr Haron Din, dua pemimpin tertinggi yang mempunyai kata pemutus dalam parti itu turut sependirian dengan Tuan Ibrahim dalam tindakan undang-undang yang mahu diambil terhadap Sarawak Report itu.
Jangan jadi macam Najib, sudah berpuluh hari Selasa telah berlalu, saman terhadap Wall Street Journal tidak juga menjadi kenyataan sehingga kini.

Politik Penyu: Krisis politik Terengganu ‘selesai’

Posted: 08 Aug 2016 04:58 AM PDT

Ahmad Razif lega sidang DUN hari ini tidak menampakkan "situasi panas" seperti yang digembar-gemburkan sesetengah pihak.
Ahmad-Razif-
KUALA TERENGGANU: Menteri Besar Terengganu, Ahmad Razif Abdul Rahman menyifatkan krisis politik di negeri itu selesai dan berharap tidak timbul lagi masalah seumpama itu yang boleh menjejaskan kepimpinan negeri di masa depan.
Beliau lega sidang Dewan Undangan Negeri hari ini tidak menampakkan "situasi panas" seperti yang digembar-gemburkan sesetengah pihak.
"Alhamdulillah, keadaan hari ini terkawal dan tak ada apa-apa perkara yang berlaku…keadaan (kemelut) politik di Terengganu sudah selesai.
"Yang penting sekarang ini kita hendak bergerak ke hadapan untuk memastikan agenda pembangunan rakyat perlu diberi keutamaan," katanya sebaik sahaja selesai sidang DUN hari ini.
Beliau berkata, apa yang berlaku membuatkan Umno dan Barisan Nasional (BN) supaya lebih bersiap siaga untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Cénangau

0

Posted by Unknown | Posted on 8:14 PTG | Posted in

sumber :-

Cénangau


Apa bukti Najib bagi PAS RM90juta sampai penyokong Amanah nampak macam seronok sangat?

Posted: 08 Aug 2016 06:22 AM PDT

Khabar angin tak kira kita yang dengar atau Sarawak Report yang dengar atau siapa pun yang dengar tetap berstatus khabar angin yang mungkin palsu melainkan disertakan dengan bukti.

Sarawak-Report-tuduh-Najib-beli-PAS-RM90juta
Malaysiakini dalam berita bertajuk "Dakwaan RM90 juta PAS kecurigaan meluas, kata S'wak Report" melaporkan:
Editor Sarawak Report Clare Rewcastle Brown menjelaskan dakwaan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menawarkan sebanyak RM90 juta kepada PAS adalah berdasarkan "kecurigaan yang meluas".

Ini selepas Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man awal hari ini menyangkal dakwaan itu yang disiarkan dalam sebuah ulasan dalam Sarawak Report Sabtu lepas. - Mkini.
Artikel penuh »

YB Ust Hishamuddin Adun PAS Tepuh Terengganu sokong Amanah?

Posted: 08 Aug 2016 12:00 AM PDT

Lebih hebat kesannya kalau dia sanggup kata Mat Sabu Amanah SYIAH KAFIR HARBI, tentu punya dia akan disanjung tinggi oleh penyokong totok PAS dengan laungan takbir.

Malaysiakini dalam berita bertajuk "Penafian 'beramanah' ADUN Tepoh: Saya masih PAS" melaporkan:
Wakil rakyat PAS Hishamuddin Abdul Karim menafikan beliau menyokong perjuangan Parti Amanah Negara (AMANAH).

Dua kali berdepan tuduhan sama, anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepoh menegaskan masih bersama PAS dan bukan serpihan parti Islam itu.

"Jsteru, dengan perkembangan ini saya mengira wajar untuk mengambil ruangan terhad ini untuk membuat penafian secara jujur dan beramanah agar ia tidak disalah erti oleh masyarakat dan rakyat di dalam kawasan saya," katanya. - Mkini.
Artikel penuh »

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 4:06 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Dakwa terima RM90 juta dari Najib, PAS nak saman S'wak Report

Posted: 08 Aug 2016 01:02 AM PDT

MALAYSIAKINI


PAS hari ini mahu mengambil tindakan undang-undang terhadap laman web Sarawak Report kerana mendakwa parti itu menerima RM90 juta daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Timbalan presidennya Tuan Ibrahim Tuan Man berkata PAS menegaskan berita tersebut adalah palsu dan berniat jahat, selain agenda untuk terus mengaitkannya dengan Umno.

"Sarawak Report berbohong kononnya pimpinan tertinggi PAS menerima RM9O juta daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

"Tidak pasti apa matlamat fitnah laporan Sarawak Report ini selain hendak menggaitkan PAS dengan Umno.

"Apapun, PAS akan mengambil tindakan undang-undang ke atas laporan tersebut yang mempunyai niat jahat dan mencemar nama baik parti dan dasar Islam yang menjadi teras kepada perjuangan PAS," katanya pada kenyataan media.

Tambahnya, tindakan laman web itu menjejaskan dengan teruk kepercayaan orang ramai kepada semua laporan mereka selama ini.

Sabtu lalu, Sarawak Report menerbitkan artikel yang mendakwa Najib merayu PAS agar menjauhi gabungan pembangkang dengan sebanyak RM90 juta dialirkan kepada pemimpin tertinggi parti itu dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Sarawak Report yang berpengkalan di London dikendalikan oleh Claire Rewcasatle-Brown, yang didakwa Najib adalah sebahagian daripada konspirator untuk menggulingkan beliau daripada kuasa.

Laman web ini telah memainkan peranan penting dalam mendedahkan dakwaan salah guna 1MDB dan RM2.6 bilion dalam akaun peribadi perdana menteri.

Najib menafikan menyalahgunakan wang rakyat untuk kepentingan peribadi dan namanya dibersihkan daripada sebarang salah laku oleh Peguam Negara Tan Sri Mohamad Apandi Ali.

Bagaimanapun, Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ) baru-baru ini memulakan tindakan undang-undang untuk merampas aset yang didakwa telah diperolehi dengan dana yang disalahgunakan daripada 1MDB.

Posted: 08 Aug 2016 12:59 AM PDT

Mahkamah Rayuan Syariah tolak rayuan Anwar

Posted: 08 Aug 2016 12:59 AM PDT

Anne Muhammad


LIHAT VIDEO DI SINI


Mahkamah Rayuan Syariah Kuala Lumpur hari ini menolak rayuan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi meneruskan prosiding pertuduhan qazaf terhadap bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 2008 atas alasan dokumen tidak lengkap.

Perkara itu diputuskan oleh Hakim Datuk Seri Md Yusup Che Teh yang berkata pihaknya tidak menerima dokumen yang difailkan oleh pihak Anwar pada 21 Februari 2012.

Bagaimanapun, peguam yang mewakili Anwar, Rafiie Mohd Shafie berkata pihaknya akan membawa perkara itu kepada Yang di-Pertuan Agong bagi membolehkan rayuan qazaf itu diteruskan kerana pihaknya telah mastuhi segala syarat demikian.

Katanya, Anwar akan mengemukakan permohonan semakan semula dan membatalkan bantahan yang dibuat.

"Dalam masa dua minggu kita akan jumpa Yang di-Pertuan Agong dan memasukkan dua perkara iaitu menyemak semula dan membatalkan kenyatan yang telah dibuat," katanya kepada pemberita selepas prosiding itu.

Terdahulu Rafiie berkata pihaknya telah mengemukakan dokumen berkaitan melalui Ketua Pendaftar Mahkamah Syariah Kuala Lumpur, Muhammad Khairul Nizzam Kassim bagaimanapun telah dihalang berbuat demikian.

Menurut semakan Malaysiakini ke atas dokumen yang dimiliki oleh Rafiie menunjukkan mereka mempunyai dokumen yang dicop oleh pihak pendaftar bagaimanapun dokumen yang sama tidak sampai kepada hakim.

Sementara itu, Anwar ketika ditemui pemberita turut mempersoalkan mengenai dokumen yang tidak sampai ke tangan hakim itu.

"(Kita) gagal di mahkamah syariah, cara dia hanya merayu pada Agong kerana kita daftar pada pendaftar tapi record pendaftar tak ada," soalnya.

Anwar kini berhadapan hukuman lima tahun penjara kerana didapati bersalah meliwat Saiful Bukari setelah mahkamah persekutuan mengekalkan keputusan mahkamah rayuan.

Anwar mengemukakan tuntutan qazaf terhadap Saiful Bukhari yang gagal mengemukakan empat orang saksi dalam sabitan pertuduhan kes liwat pada 2008 itu.Parti baharu: Selamat datang ke gelanggang politik

Posted: 08 Aug 2016 12:40 AM PDT


Parti baharu: Selamat datang ke gelanggang politik
Adnan (duduk, tengah) bersama AJK Pemuda Umno Lipis selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno Bahagian Lipis di Bangunan Umno Lipis di sini, hari ini.‎ - Foto Sinar Harian


KUALA LIPIS - Kedudukan Umno tidak akan tergugat dengan penubuhan parti politik baharu dan yakin rakyat akan terus memberikan sokongan kepada parti keramat berkenaan.

Demikian kata Pengerusi Umno Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob ketika diminta mengulas hasrat bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menubuhkan parti baharu dan akan menjadi sebahagian komponen pakatan pembangkang bagi menghadapi BN dalam PRU14.

Menurutnya, sesiapa sahaja boleh menubuhkan parti baharu dan sejarah menunjukkan parti berkenaan agak sukar mendapat tempat di hati rakyat.

"Tapi kita tidak tahu kali ini kerana parti baharu itu ditunjangi nama-nama besar seperti Tun Mahathir sendiri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

"Jadi kita tidak boleh menjangkakan ia (parti baharu) punya kekuatan. Walau apapun kita mengucapkan selamat datang ke gelanggang politik.

"Parti yang baik akan dapat sokongan rakyat...kalau pepatah orang putih ada kata 'tidak akan meninggalkan kapal' maknanya saya yakin orang Melayu tidak akan meninggalkan kapal mereka, iaitu Umno," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno Bahagian Lipis di Bangunan Umno Lipis di sini, hari ini.

Hadir sama Ketua Umno Bahagian Lipis, Datuk Abdul Rahman Mohamad.

Adnan yang juga Menteri Besar Pahang berkata, sebagai parti keramat dan telah bertapak lama di Malaysia, Umno akan teruskan agenda mendekati rakyat.

"Apa juga cabaran yang datang pada kita akan terus diharungi tapi yang penting usaha mendekati rakyat akan terus dilakukan.

"Kita jangan mengata kepada orang lain...pilihan raya sudah hendak dekat, jadi ambil tahu masalah rakyat," katanya

Semua Adun hadir Sidang Dun Terengganu kecuali Hadi

Posted: 08 Aug 2016 12:33 AM PDT

SINAR HARIAN
Abdul Hadi Awang
Hadi Awang


KUALA TERENGGANU - Sidang Dun‎ Terengganu bagi penggal keempat bermula pagì ini dengan semua anggota dewan hadir kecuali Adun Rhu Rendang, Datuk Seri Hadi Awang.

Sidang bermula 9.30 pagi itu menjadi tumpuan berikutan pelbagai spekulasi berkaitan kemelut politik di Terengganu sejak beberapa hari lepas.

Menteri Besar Terengganu, Ahmad Razif Abdul Rahman yang tiba seawal jam 9.20 pagi kelihatan ceria apabila menghampiri kira-kira 300 penyokong yang menyatakan sokongan terhadapnya.

Semua Adun daripada BN termasuk Adun Kijal, Datuk Seri Ahmad Said dan Adun Ajil, Ghazali Taib hadir.

Sidang yang dijadualkan berlangsung sehingga pukul 1 tengah hari turut menarik perhatian pelbagai perwakilan termasuk pelajar.Speaker Dun Terengganu, Datuk Mohd Zubir Embong ketika memulakan persidangan mengingatkan semua pihak supaya memilih ketenangan dan perdamaian serta mengelak permusuhan.

"Jagalah tatatertib yang berhormat, buatlah perkara yang baik untuk rakyat," katanya.

Pada PRU13, Terengganu dikuasai BN dengan majoriti tipis 17 kerusi, Pas (14) dan PKR (1).

Sementara itu Ahmad Said berkata beliau kini 'keseorangan' ketika ditanya sama ada beliau akan mengemukakan sebarang usul 'pelik' pada sidang berkenaan.

"Apa boleh saya buat, saya seorang sahaja," katanya yang ditemui pemberita sebelum persidangan bermula.
Beliau yang merupakan bekas menteri besar menjadi tumpuan ekoran tindakannya yang kerap mengkritik Ahmad Razif.

Laporan akhbar sebelum ini meramalkan beliau akan membuat usul pelik pada sidang Dun kali ini. - Bernama


Umno kurang popular di kalangan anak muda

Posted: 08 Aug 2016 12:31 AM PDT

Wartawan Sinar Harian
 


SHAH ALAM - Parti baru yang bakal dipimpin oleh bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dilihat tidak sekuat Umno namun ia mampu melemahkan parti Melayu itu dengan menarik sebahagian pimpinan cawangan selepas ini.

Pensyarah Kanan Hal Ehwal Politik dan Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM), Md Shukri Shuib berkata, pengundi muda yang terdedah dengan dunia siber sebahagian besarnya mula hilang sokongan pada Umno khususnya di kawasan bandar.

"Kedudukan Umno jelas kurang popular di kalangan pengundi muda mungkin menjadi penyebab utama mengapa Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin memberikan peringatan kepada ahli pemuda.

"Ini menunjukkan bahawa Khairy seorang pemimpin peka di mana Umno sedang berdepan defisit sokongan dan semua pihak tidak harus mengabaikan apa sahaja bahaya yang mungkin wujud," katanya kepada Sinar Online.

Sebelum ini, Khairy mengingatkan Pemuda Umno supaya tidak mengambil mudah penubuhan parti baharu oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dengan beranggapan parti kecil itu tidak akan bertahan lama.

[ARTIKEL BERKAITAN: 'Jangan anggap parti kecil tak bertahan']

Dalam pada itu, Md Shukri berkata, golongan berpendidikan tinggi serta profesional juga dilihat semakin jauh dari Umno malah gejala peminggiran oleh generasi muda amat merbahaya kepada pergerakan pemuda sebagai benteng pelapis parti berkenaan.

"Kewujudan lebih ramai pemuda yang tidak berparti adalah petanda bahawa kekuatan Umno bila-bila masa boleh tergugat jika langkah proaktif membina kesetiaan ahli tidak tercapai.

"Beberapa buah negeri yang dikuasai Umno mungkin akan terlepas kepada pembangkang jika gesaan Khairy tidak diambil peduli," katanya.

Tambahnya, Umno tidak seharusnya mengambil kira soal kerusi di Dewan Rakyat namun perlu memberikan perhatian serius kepada pergerakan akar umbi.

"Lompat parti secara tidak rasmi oleh ahli Umno kepada parti baharu boleh mengganggu jentera dan kekuatan di cawangan serta Pusat Daerah Mengundi (PDM)," katanya.


Ahmad Said: "Kalau orang serang, saya takkan biar"

Posted: 08 Aug 2016 12:28 AM PDT

Ahmad Said: "Kalau orang serang, saya takkan biar"


KUALA TERENGGANU - Adun Kijal, Datuk Seri Ahmad Said tidak akan sesekali membiarkan mana-mana pihak menyerang beliau.

"Kalau orang serang saya, saya akan serang. Takkan nak biar," tegasnya ketika ditemui di perkarangan Wisma Darul Iman, di sini, hari ini.

Ditanya berhubung usul dalam sidang Dun kali ini, beliau menjelaskan ia bergantung kepada situasi semasa.

Beliau turut menggambarkan tidak akan bertindak memandangkan semua pihak telah bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan.

"Ia macam perang juga. Kalau orang bersiap sedia kita pun tak jadi, " katanya.


Nak Pokemon, tapi jumpa mayat

Posted: 08 Aug 2016 12:22 AM PDT

Nak Pokemon, tapi jumpa mayat
Foto yang dimuat naik di Facebook, Azmi Suarez. - Gambar FB Azmi Suarez


WOODLANDS - SINGAPURA. Fenomena permainan maya Pokemon Go, nampaknya telah membawa banyak kejutan, terbaharu seorang warga tempatan yang dikenali sebagai Azmi Suarez dikejutkan dengan penemuan satu mayat yang terapung berhampiran Jeti Woodlands dekat sini pada Ahad lalu.


Menceritakan tentang penemuan itu di Facebooknya, Azmi berkata ketika itu, dia sedang asyik bermain permainan itu di sekitar kawasan itu bagi mencari Pokemen Go, namun secara tidak sengaja dia ternampak mayat dalam keadaan terlingkup di jeti berkenaan.

Gambar mayat yang terapung dalam keadaan tertiarap itu kemudian dimuat naik azmi di laman Facebook miliknya,  sejurus kemudian.

Dalam pada itu, beliau turut memuat naik beberapa keping gambar di laman sosial Facebook peribadinya menggambarkan situasi di lokasi dekat Woodlands.

Sementara itu, menurut seorang warga Singapura yang hanya dikenali sebagai Lee, mendakwa ternampak mayat yang terapung itu sewaktu sedang berbasikal di kawasan tersebut sekitar jam 9.30 pagi.

Menurutnya, pada pemerhatiannya, mangsa tersebut  berkemungkinan seorang perempuan yang berusia dalam linkungan 30an.

Dia  turut menjadi saksi skuad penyelam membawa keluar mayat dari kolam.

Jurucakap Singapore Civil Defence Force (SCDF)  dipetik berkata, pihaknya mendapat panggilan sekitar jam 9.45 pagi berhubung penemuan mayat dalam keadaan terapung di Jeti Woodlands Waterfront.

"Ketika kami sampai di lokasi, skuad SCDF sedang mengeluarkan mayat secara manual.

"Mangsa diumumkan meninggal dunia oleh pihak perubatan," katanya dipetik sebagai berkata.
Foto yang dimuat naik di Facebook, Azmi Suarez. - Gambar FB Azmi Suarez


Mufti Perak: ‘Tidak perlu bincang’ lagi, Pokemon Go sudah jelas haram

Posted: 07 Aug 2016 05:25 PM PDT


DETIK DAILY  
IPOH — Dikhuatiri mempunyai unsur judi, mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria menggesa semua negeri mengharamkan permainan maya di telefon, Pokemon Go.

"Perkara berkaitan pengharaman permainan ini saya ada ulas sejak minggu lepas lagi. Sebarang perkara yang melibatkan perjudian dan melalaikan, ia adalah haram.

"Bagi saya, pengharaman permainan ini perlu dibuat dan melibatkan semua negeri di Malaysia," katanya kepada Sinar Harian.
 
Menurutnya, tindakan itu perlu dibuat memandangkan permainan berkenaan dibimbangi mempunyai unsur perjudian selain mampu melalaikan masyarakat, termasuk umat Islam.

Beliau berkata perkara yang sudah sedia haram juga tidak perlu dibincangkan di peringkat jawatankuasa fatwa negeri seperti hukum yang jelas terhadap arak.

"Tidak perlu perbincangan sebab permainan itu sudah jelas haram dan bertentangan dengan Islam," katanya.

Wilayah Persekutuan pada 1 Ogos mengkaji permainan ini, yang menjadi kegilaan dunia sejak ia dilancarkan awal bulan lalu di Amerika Syarikat, Australia dan New Zealand.

Pokemon Go, yang boleh dimainkan di Malaysia mulai semalam, dilarang untuk umat Islam atas faktor maslahah dan kemudaratan.

"Mengiyakan kuasa dan dewa tertentu yang mempunyai kuasa, dan ditambah boleh membawa kepada perjudian, maka kami berpendapat bahawa hujah, yang dikemukakan tentang hukum bermain Pokemon sebagai haram, mempunyai asas yang kuat.

"Manakala Pokemon Go pula, berdasarkan kes-kes yang sudah berlaku — pengintipan pihak luar, pencerobohan ruang peribadi, faktor keselamatan seperti kemalangan, kelalaian dan sebagainya," kata Datuk Zulkifli Mohamad kelmarin.

Mufti Pulau Pinang Datuk Dr Wan Salim Wan Mohd Noor menyifatkan permainan realiti berperantara Pokemon Go lebih banyak mendatangkan kemudaratan berbanding kebaikan.

Semalam, beliau dilaporkan berkata kajian Jabatan Mufti Pulau Pinang sebelum ini juga menunjukkan aspek negatif permainan itu melebihi perkara positif.

Bela ayam unik, petani ditawar beribu ringgit seekor

Posted: 07 Aug 2016 05:25 PM PDT

DETIK DAILY
BAGAN SERAI,  — Jika bercakap mengenai hobi, ada yang sanggup berhabis duit dan tenaga asalkan apa yang diminati dapat dimiliki.

Namun bukan semua hobi sekadar mengumpul untuk dijadikan koleksi atau pameran kerana terdapat orang yang menjadikan hobi sebagai sumber menambah pendapatan.

Itu yang dilakukan seorang petani dari Selinsing, Perak, Rosmah Mohd Yusof, 44, yang bermula dari minat membela binatang ternakan kini bertukar menjadi satu daripada sumber pendapatannya apabila membela dan menjual pelbagai spesies ayam yang sukar dan jarang ditemui.

Ibu kepada lima orang anak ini berkata antara spesies ayam yang ada dalam peliharaannya ialah ayam Serama, ayam Bahamas, ayam Mutiara, ayam Batam, ayam Sabung, ayam Gajah, ayam Kampung (baka asli) dan yang paling sukar ditemui ialah ayam Poland Jambul serta ayam Selasih.

"Minat membela ayam ni bermula apabila saya ke rumah sahabat saya dan melihat beliau membela ayam yang pelik rupanya berbanding ayam lain. Jadi dari situ minat tu datang dan saya beli ayam itu daripadanya.

"Bermula dengan sepasang kini dah beratus ekor saya kumpul dan bela dan jenis ayam yang saya bela semua yang jarang dan sukar ditemui kerana saya suka spesies yang pelik-pelik," katanya kepada Bernama ketika melawat haiwan peliharaannya di sini, baru-baru ini.

Pernah ditawar RM20,000 seekor

Rosmah berkata seawal memulakan hobinya itu ia sekadar minat biasa namun beliau tidak menyangka ia mampu menjana pendapatan tambahan kerana seekor ayam yang dibelanya mampu mencecah sehingga RM20,000 bagi seekor ayam.

"Ayam Poland Jambul selalunya dibeli oleh mereka yang gemarkan ayam hiasan bukan untuk lawan atau makan sebab ia cantik, seekor ayam itu jika sudah besar saya jual paling kurang RM2,000.

"Selain itu, ayam Selasih yang saya bela ini memang baka asli dan seekor ayam ini pernah ditawarkan harga RM20,000. Namun saya tak akan jual sebab ia memang sangat susah nak jumpa, sangat unik dan malah ada khasiat yang sangat bagus berbanding ayam lain," katanya.

Beliau turut menjelaskan bahawa bukan hasratnya untuk menjadi kaya dengan membela ayam-ayam itu. Secara kebetulan hobinya mengumpul ayam daripada spesies unik dan mendapat perhatian ramai.
Malahan tiada sebarang promosi atau iklan dilakukannya untuk menjual ayam itu.

Tidak semua pembeli datang terus ke rumahnya dan beliau juga tidak menjualnya di pasar atau dalam talian.

Bela ternakan lain

"Selain ayam untuk perhiasan saya juga ada bela haiwan ternakan lain seperti ayam kampung biasa, itik daging, itik serati, dan kambing, orang sekitar sini memang selalu datang untuk beli dan mungkin ada dalam kalangan mereka menyebarkan maklumat mengenai ayam peliharaan saya kepada orang lain," katanya.

Rosmah berkata pada mulanya agak sukar untuk membela haiwan-haiwan tersebut namun setelah lama-kelamaan pengalaman dan tunjuk ajar daripada beberapa pihak membolehkan beliau kini membela lebih 300 ekor haiwan ternakan.

Untuk masa hadapan beliau memohon agar pihak berwajib dapat membantu usaha beliau membesarkan reban ayam dan menambah bilangan haiwan ternakannya.

"Impian saya sekarang ini mahu membesarkan lagi reban dan kandang haiwan ternakan ini dan untuk itu saya perlukan lebih banyak modal kerana sebelum ini semua yang ada adalah hasil titik peluh sendiri.

"Saya juga memohon agar ada jabatan berkaitan dapat membantu memberi tunjuk ajar agar saya dapat membela haiwan ini dengan sistematik dan betul-betul jadikan ia sebagai sumber pendapatan utama saya," katanya. — Bernama

Pulau Pinang sedia patuhi peraturan jika...

Posted: 07 Aug 2016 05:23 PM PDT

SINAR HARIAN
Lim Guan Eng
Lim Guan Eng


GEORGETOWN - Kerajaan Pulau Pinang berjanji untuk mematuhi semua peraturan jika kerajaan persekutuan memberi persetujuan pada dasarnya bagi cadangan pembinaan jambatan ketiga.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, jambatan ketiga adalah projek multi bilion kerana ia melibatkan pembinaan utama dan kawasan yang luas.

Menurutnya, pada masa ini, kerajaan negeri membiayai kos kajian kemungkinan membabitkan RM305 juta yang dijadual siap awal tahun depan.

"Kita tahu penyelidikan perlu dijalankan seperti kesan penilaian alam sekitar (EIA) dan sebagainya. 

"Oleh kerana ia bukan murah, kami berharap Kerajaan Persekutuan akan bersetuju pada dasarnya supaya sumber kami tidak membazir," katanya selepas melancarkan Hari Hepatitis di Gurney Paragon di sini, hari ini.

Sebelum ini, Kementerian Kerja Raya melalui Menterinya Datuk Seri Fadilah Yussof, berkata perbincangan mengenai jambatan ketiga telah ditutup dan ia hanya akan dipertimbangkan semula sebaik sahaja kerajaan negeri mengemukakan laporan kajian kemungkinan kepada kementerian. - Bernama


Kontrak Zainal Abidin ditamatkan serta merta

Posted: 07 Aug 2016 05:17 PM PDT

Zainal Abidin Hassan
Zainal Abidin Hassan 
 
 
PERSATUAN Bola Sepak Selangor (FAS) mengambil keputusan untuk menamatkan kontrak ketua jurulatih pasukan berkenaan, Zainal Abidin Hassan berkuat kuasa serta merta.

Pengurus Pasukan berkenaan, Amirudin Shari berkata, keputusan itu diambil berikutan prestasi hambar pasukan berkenaan serta atas arahan daripada Presiden FAS, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Menurut Amirudin, tugas Ketua Jurulatih akan digalas oleh penolongnya, K.Gunalan sehingga satu tempoh yang ditetapkan selepas ini.

"Gunalan, iaitu penolong Ketua Jurulatih akan menggalas tugas berkenaan sehingga satu tempoh di mana FAS dan pengurusan pasukan mengenal pasti calon sesuai bagi mengemudi Selangor dalam menghadapi baki saingan Liga Super dan Piala Malaysia," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu, Amirudin memaklumkan bahawa rombakan menyeluruh ke atas pengurusan FAS juga akan diumumkan pada Isnin ini (esok).

Sebelum ini, Azmin yang juga merupakan Menteri Besar Selangor memaklumkan bahawa pihaknya telah mengarahkan Amirudin dan penolongnya, Noor Hisham Mohd Ghouth untuk mengambil tanggungjawab sepenuhnya dan membuat rombakan segera ke atas pasukan tersebut.


Ahmad Said… oh… Ahmad Said

Posted: 07 Aug 2016 05:10 PM PDT


 
Oleh Suhaimi Almaniri


MENJELANG Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu yang akan berlangsung pada hari ini 8 Ogos , perhatian pemerhati politik dan media mula tertumpu kepada bekas Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said yang belum dipecat dari Umno.

Kelibat dan tindakan Ahmad Said sentiasa mencuri tumpuan dalam politik Terengganu dewasa ini. Sebelum ini Ahmad Said telah menolak pelantikan jawatan sebagai Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan yang diumumkan Menteri Besar Terengganu Ahmad Razif Abdul Rahman Razif selepas mesyuarat exco negeri baru-baru ini melibatkan pertambahan dan pertukaran tugas dalam usaha memantapkan pentadbiran negeri.

"Saya rasa sekarang ini saya lebih berminat bekerja secara sukarela daripada dibayar gaji sebab saya dah berpencen," katanya pada sidang media Pengerusi Persatuan Pribumi Perkasa (PERKASA) Dato' Ibrahim Ali selepas mesyuarat jawatankuasa PERKASA di Kuala Terengganu baru-baru ini yang mengumumkan pelantikan Ahmad Said sebagai yang dipertua PERKASA Terengganu menggantikan Dato' Ismail Samah.

Ternyata kesalahan yang dilakukan oleh Ahmad Said melakukan undi tidak percaya dalam sidang Dun pada tahun lepas tidak seteruk kesalahan Dato' Mukhriz Mahathir, mantan Menteri Besar Kedah yang bersekongkol dengan bapanya, Tun Dr Mahathir Mohamad, untuk menggulingkan Dato' Seri Najib Tun Razak.

Dipercayai, Umno tidak "berani" mengambil risiko untuk memcat Ahmad Said kerana akan memberikan kesan kepada kedudukan kerusi parti berkenaan dalam Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu kerana akan mengakibatkan jumlah kerusi yang dipegang akan sama banyak dengan pembangkang iaitu 16-16.

Bekas menteri besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said dilaporkan pasrah jika beliau dipecat dari Umno ekoran kelantangannya mengkritik kerajaan dan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak ekoran wujudnya desakan daripada segelintir pihak yang memintanya dipecat kerana kelantangan mengkritik kerajaan dan membuat usul undi tidak percaya pada sidang Dun yang lalu.

Laporan Sinar Harian dipetik, Ahmad Said yang merupakan ketua Umno Kemaman berkata, sekiranya Majlis Tertinggi memecatnya dari parti, beliau akan akur dengan apa juga keputusan yang akan dimuktamadkan nanti.

"Saya tidak ada sebarang masalah dan akur terhadap apa juga keputusan yang dimuktamadkan kelak, cuma apa sahaja keputusan nanti akan memberi kesan kepada kedudukan dalam Dun.

"Pada masa sekarang, saya akan bertahan dan terus menumpukan tugas sebagai wakil rakyat untuk membela nasib penduduk walaupun terpaksa berdepan dengan pelbagai tohmahan buruk yang dilemparkan sesetengah pihak," jelasnya yang juga ahli dewan undangan negeri (Adun) Kijal.

Apa pun persoalannya, berjayakah Ahmad Said menukarkan Menteri Besar Terengganu, Ahmad Razif kepada orang lain seperti yang sentiasa disebut- sebut oleh beliau. Apa pun kita tunggu tindakan
selanjutnya dalam menggugat kerajaan Negeri Terengganu.

Apa pun, Kalam Perantau, menyarankan Anak- Anak Terengganu di perantauan, berpakaian hitam dan putih seperti bendera Terengganu pada majlis bersama Menteri Besar pada 6 Ogos nanti di Putrajaya.

Jika tidak ada apa-apa perkembangan selanjutnya pada 8 Ogos, nanti, mungkin Ahmad Razif Abdul Rahman bolehlah berpuas hati menamatkan khidmatnya sebagai Menteri Besar Terengganu sehingga Dun dibubarkan untuk pilihan raya nanti. Sama-sama kita tunggu…

Bukan senang jadi ganti yang pergi

Posted: 07 Aug 2016 05:07 PM PDT


 
Oleh Subky Latif 


TIGA pegawai tinggi yang dinamakan oleh seorang Pemuda Umno berkomplot hendak menggulingkan Perdana Menteri Najib adalah Tan Sri Gani Patail, Tan Sri Dr Zeti Aziz dan Tan Sri Abu Kassim telah pun ada ganti masing-masing.

Mereka digantikan bukanlah justeru aduan kepada polis oleh Pemuda Umno itu tetapi ia sudah diputuskan sebelum itu. Hanya Peguam Negara Gani Patail pergi bukan kerana kehendaknya, tetapi dua lagi Gabenor Bank Negara Dr Zeti dan Ketua Pesuruhjaya SPRM Abu Kassim memilih untuk tidak menyambung tugas atas pilihan sendiri.

Ketiga-tiga pegawai tinggi itu bukanlah yang dimaksudkan oleh Peguam Negara Amerika sebagai Pegawai Satu Negara dan Pegawai Kedua atau Ketiga Negara yang dikatakan terlibat dalam pencurian duit 1MDB. Mereka itu banyak rendahnya dari kerajaan Amerika sebut itu.

Tetapi ketiga-tiga mereka dicadangkan oleh kerajaan untuk menganggotai Jawatan Penyiasatan khas tentang skandal 1MDB itu ketika ia mula tercetus dulu. Bila kerajaan mencadangkannya tentulah ia datang dari Najib sendiri.

Mereka sudah pun tidak di tempat mereka dulu. Dua daripadanya Zeti dan Abu Kassim menempah nama yang baik di tempat perkhidmatan masing-masing bahkan telah menempah nama yang boleh dilegendakan. Cuma Gani Patail, satu nama masyhur tetapi tidak menjadi kehilangan sangat oleh umum bila dia dipaksa mengosongkan jawatannya. Maka tidaklah menjadi apa-apa cabaran orang yang menggantikannya. Apa pun dia adalah orang yang berjasa besar kepada setiap Perdana Menteri tetapi dikira tragedi bila Perdana Menteri setuju dia ditamatkan khidmat serta-merta.

Apakah dia ada nama dalam menegakkan keadilan adalah suatu yang tentu akan dinilai oleh umum tetapi pada setiap Perdana Menteri dia adalah laksana Hang Tuah kepada Raja Melaka. Tetapi begitulah Raja Melaka, boleh suka kepada yang disukainya dan boleh tidak suka kepada sesiapa sekalipun amat berjasa kepada baginda. Maka pengganti Gani tidak banyak cabaran untuk digantikan.

Tidaklah susah seperti ganti Hang Tuah. Hang Tuah sudah membuat jasa dan kesetiaan yang tiada samanya kepada Raja oleh sesiapa jua. Bagi Hang Tuah, Raja itu mungkin menyamai maksum. Payahlah bagi Hang Jebat untuk menyamai Hang Tuah dan Hang Jebat pun tidak berminat untuk menjadi macam Hang Tuah. Maka orang yang menggantikan Gani tidak ada cabaran. Buat khidmat yang sederhana atau sedikit baik saja, maka orang pun nyatakan positifnya.

Setakat selepas adanya jawatan Peguam Negara itu belumlah ada yang boleh dilegendakan. Setakat ini ganti Gani Patail belumlah diminati oleh sesiapa melainkan oleh orang-orang di bawah dagu Perdana Menteri. Akan tetapi Zeti dan Abu Kassim telah meninggalkan haruman yang semerbak kasturi. Sekalipun bau kasturi itu tidak seharum yang digunakan oleh Khalifah Umar Abdul Aziz R.A, tetapi ia sudah cukup harum.

Tidaklah mudah bagi sesiapa yang jadi Gabenor baru Bank Negara untuk menyamai nama dan imej yang ditinggalkan oleh Zeti. Banyak Gabenor Bank Negara sebelum Zeti, tetapi tiada yang dapat menyamai peninggalan Gabenor Tun Ismail Ali. Dan belum gabenor selepasnya diberi Tun. Mungkin Zeti tidak sama dengan Tun Ismail Ali tetapi Zeti adalah orang yang telah menempah nama yang baik di situ.

 Zeti sudah pergi tiada orang yang memberi perhatian kepada gantinya, kerana semuanya bimbang ganti itu terkena wabak gian dedak. Jika ganti Gani sama seperti lain-lain yang kenyang dedak, tiada apa yang menakjubkan gedung Peguam Negara, tetapi orang terasa jika ganti Zeti tidak mampu menyamai had buku lali Zeti.

Bukanlah saya hendak mengangkat Zeti berlebihan tetapi saya sekadar hendak menyatakan susahnya bagi ganti Zeti untuk mendapat kehebatan seperti Zeti.

Demikian juga dengan kerusi dan bilik yang ditinggalkan oleh Abu Kassim. Dia telah membuat kerja yang terbaik. Sekalipun dia menjalani rawatan yang teruk semasa Gani diberhentikan atas alasan kesihatan, tetapi Abu Kassim yang terganggu kesihatannya tidak dihentikan, sebaliknya Gani yang tidak diketahui sakitnya dihentikan.

Abu Kassim hari ini diganti oleh seseorang dari luar SPRM iaitu Tan Sri Zulkifli Ahmad, semua baik dari gedung SPRM dan di luar gedung SPRM memerhatikan apakah gantinya boleh menyamainya atau ia sama dengan had buku lali Abu Kassim.

Bukan Abu Kassim itu malaikat yang tiada sesiapa boleh menyamainya, tetapi zaman orang mabuk dedak sekarang, tidak orang yang dipercayai tidak mabuk dedak melainkan orang itu membuktikan dia tidak mabuk dedak.

Ganti Zeti dan ganti Abu Kassim memang boleh trauma bagi menghadapi bau kasut yang ditinggalkan oleh kedua orang yang boleh satu hari nanti dikira legenda.

Sekarang orang memerhatikan KPN Khalid Abu Bakar, seorang yang dikira handal dan ada watak yang menaik. Tetapi sehebat mana pun Khalid tetapi merasa tercabar untuk menjadi KPN yang sehebat Tun Hanif Omar.

Tun Hanif Omar adalah Ketua Polis Negara yang menempah nama tersendiri. Dia cuti belajar setelah agaknya merasa jenuh berkhidmat. Semasa kerusi KPN ditinggalkannya kerana mengaji undang-undang di England, meletup kes Memali yang mengorbankan 14 jika termasuk as-Syahid Ibrahim Libya.

Tun Hanif pun balik ke Kuala Lumpur untuk mengetahui akan apa yang berlaku. Lepas itu tidak diketahui dia balik meneruskan pengajiannya kerana kerja Ketua Polis Negara itu terpaksa disambung semula.

Ramai KPN selepas Tun Hanif Omar tetapi belum seorang pun yang menjadi Tun. Bukan dia tidak boleh disamainya tetapi khidmatnya yang cemerlang sukar disamai oleh orangorang selepasnya.

Kita mungkin teringat kepada cendekiawan Aminuddin Baki yang menjadi Ketua Penasihat Pelajaran dalam tahun 60-an.

Dia seorang yang kempen bagi orang Melayu menguasai pelajaran yang setinggi dan seramairamainya.

Sejak semasa menuntut dia menjalankan kempen. Setelah tamat universiti, dia memilih untuk mengajar di SITC dekat Tanjung Malim telah melatih guru-guru Melayu. Sedari situ dia jadi Ketua Penasihat Pelajaran. Dia tidak memilih untuk jadi Pegawai PTD. Dia menempah kerusi legenda dalam perkhidmatan.

Justeru perjuangannya adalah besar dan khidmatnya juga cemerlang, setelah dunia ini ditinggalkannya dalam tahun 60-an, sampai hari ini belum ada penasihat pendidikan yang mendapat sanjungan umum seperti yang diberi kepadanya.

Bukan pegawai yang selepasnya tidak baik, tetapi kerana nama dan jasa yang besar yang ditinggalkan, menjadi cabaran yang sukar disaingi oleh orang-orang selepasnya.

Macam Tunku Abdul Rahman Putra. Dia menempah nama besar sebagai pemimpin Umno, Perdana Menteri dan pembentukan Malaysia.

Adalah sukar bagi Perdana Menteri selepas untuk menyaingi kehebatannya. Tun Razak dan Tun Hussein Onn tidak dapat capai kehebatannya. Dr Mahathir mungkin yang terhandal selepasnya.

Maka inilah cabaran yang dihadapi oleh ganti Zeti dan Abu Kassim. Mereka terpaksa berkhidmat kiranya tidak lebih baik daripada yang pergi itu biarlah sumbang dengan sumbangan mereka.