Followers

Nuffnang

Cursing Malay : Terus Terang

0

Posted by Unknown | Posted on 10:23 PTG | Posted in

sumber :-

Cursing Malay : Terus Terang


Tiada Tuhan Yang Disembah Melainkan Allah, Aku Naik Saksi Muhammad Itu Pesuruh Allah

Posted: 18 Jul 2016 01:00 AM PDT

Pada satu hari datang seorang lelaki non-Muslim padaku lalu beliau bertanya,"bro, good day to you. Kalau aku berjaya proof to you today that Islam is not the true religion, mahu tak dengar my reasoning?"

"Sure. Tapi aku inform dulu, aku percaya Islam 100%," jawab ku.

"Then, how come I tengok dekat media sosial, many Muslim argue amongst themselves, Islam dia lah yang paling betul sekali berbanding orang Muslim lain?" tanya dia balik.

"Itu sebab kita ada banyak pemahaman yang ada berbeza," kataku.

"Then, which one is the really correct one, yours or them?" tanya dia semula.

"Everyone is correct in their own intrepretation," jawabku lagi.

"But, how come you are fighting among your Muslim brothers, who is more correct,then?" tanya dia lagi.

"Oh..." jawabku. "Dalam Islam, ada konsep,kalau ada benda tak sependapat, kita sangka baik dengan dia dan dia pun betul dengan pendapat dia."

"So, what you are saying, he's correct and you are correct too. But how come Melayu kena tangkap kalau dia bersekedudukan dengan not her wife, you know," tanya dia lagi. "In that situation, kenapa tak boleh terima tak sependapat pula? It's their  choice lah kan kalau dua-dua couple Muslim?"

"Ini sebab in Islam, dalam Quran ada disebut, kami mesti support good things and prevent bad things," jawabku.

"So what you are saying, kalau I dengan my girlfriend duduk satu rumah, it's a bad thing la?" tanya dia balik.

"Ye, dalam Islam it is, if you are a Muslim," jawabku.

"Then you are not honoring his pendapatlah kan regarding the matter?" tanya dia balik.

"Which matter?" tanyaku lagi.

"If a Muslim chose nak duduk serumah dengan his girlfriend, all Muslim should agree lah that it was his choice and if it is the correct method for him and his girlfriend, then Melayu lain tak boleh lah kacau pilihan dia, kan?" soal dia.

"Islam tak benarkan dia duduk serumah dengan girlfriend dia, that is all," jawabku.

"Then you are not honoring your other Muslim punya choice," kata dia.

"....and dia tak hormati Islam," kataku.

"Then how come Melayu tak boleh keluar Islam, since it was not according to his belief and dia tak mau hormati Islam?" tanya dia.

"It is about respect. You nak keluar Islam, you keluarlah Islam, but just keep it to yourself," kataku.

"Why should he? Dia ada rights as a citizen, dia ada rights as a human being to professed whatever he believes in, am I correct?" tanya dia lagi untuk memerangkapku buat kali terakhir. "Dia boleh umumlah yang dia sudah change agama kan?"

"Kalau aku Hindu, duduk di Brickfields dan aku suka makan daging lembu, is it appropriate aku announce to the public, I like to eat beef?" tanyaku.

"No." Jawab dia.

"If I am a Christian and suddenly I do not believe that Jesus is the Son of God, is it ok if kalau saya umum my beliefs?" tanyaku lagi.

"Tak eloklah macam tu," jawab dia."Nanti ramai yang sensitif."

"Then, kenapa tiap-tiap kali Muslim yang nak go against Islamic beliefs in Malaysia, they are encourage to be very vocal about their new beliefs by some people?" tanyaku lagi.

"I don't know. Maybe because Muslim are the majority here?" jawab dia. "But still that didn't answer my first question, out of all the argument between Muslim, mana satu yang correct?" tanya dia balik.

"You go find yourself one person who sama religion dengan you tapi dia tak conform everything dengan what you beliefs in. Come back and inform me, siapa correct," kataku.

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:50 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Kamu Yang Tidak Istiqamah, Kamu Suruh Bubar AMANAH!

Posted: 18 Jul 2016 09:36 PM PDT

Bubar AMANAH, pembangkang akan tenang, kata Tuan Ibrahim

Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man meminta Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara (AMANAH), Khalid Samad agar tutup mulut dan membubarkan parti itu.

Tuan Ibrahim berkata demikian sebagai mengulas cadangan Khalid agar beliau dan Naib Presiden PAS, Datuk Iskandar Abd Samad meninggalkan PAS.

"Komen saya, blok pembangkang akan tenang kalau Khalid boleh 'tutup mulut' atau AMANAH dibubarkan," katanya.


Khalid mencadangkan sedemikian jika PAS tidak lagi sudi atau mampu membawa mesej Islam sebagai rahmatal-lil-'aalamin (rahmat ke seluruh alam).

Bercakap kepada Malaysiakini, Tuan Ibrahim menegaskan, saranan itu dibuat kerana menjangka AMANAH bakal berdepan masalah dalam pembahagian kerusi di kalangan blok pembangkang.

"Saya sebagaimana orang ramai melihat AMANAH akan berhadapan dengan masalah kerusi mana yang akan ditandingi pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

"Keadaan ini akan mendedahkan persaingan tiga penjuru sebagaimana dalam pilihan raya kecil (PRK) lalu," tambahnya.

Bagaimanapun, keadaan akan berlaku sebaliknya jika DAP atau PKR bersedia untuk menyerahkan beberapa kerusi mereka kepada rakan dalam Pakatan Harapan itu, jelas Tuan Ibrahim lagi.

Jika tidak, sebab itu adalah lebih strategik dan baik untuk AMANAH diserapkan sahaja ke dalam parti pembangkang sedia ada, ujar beliau.

Mengulas lanjut, Tuan Ibrahim berkata, negara sebenarnya tidak memerlukan terlalu banyak parti politik dalam blok pembangkang semata mata kerana kecewa atau ingin menjadi pemimpin.

"Sikap 'tidak boleh bekerja di bawah orang' adalah antara sebab muncul pelbagai parti politik," katanya.

Dalam pada itu, Tuan Ibrahim turut menegaskan beliau tiada mempunyai masalah untuk bekerja bersama Presiden PAS dan saf kepimpinan parti itu yang ada.

"Kami sangat bahagia, seronok dgn kemanisan ukuhwah sangat dirasai.

"Sikap hormat menghormati, berlapang dada dengan perbezaan serta thiqah kepada pimpinan menjadi nadi kekuatan PAS kini," tambahnya.

Setelah melakukan u-turn terhadap saranannya sendiri, kini TITM menempelak Khalid Samad dan meminta AMANAH dibubarkan.

Ia menampakkan bahawa PAS kini tak mampu bersendirian dan gerun dengan kehebatan AMANAH, lantas meminta AMANAH dibubarkan.

Ini bukan kali pertama TITM melakukan u-turn setelah Haji Hadi menggunakan kuasa vetonya.

Petikan:

Berapa banyak kali sudah, setiap kenyataan para pemimpin PAS khususnya dari TITM sendiri telah diterbalikkan oleh Presiden PAS sendiri. Contohnya:

Ternyata TITM yang tidak ada kredibiliti memimpin kerana setiap kali ia mengeluarkan cadangan dan saranan, ia ditentang oleh ketuanya sendiri. 

Lepas tu merajuk, keluarkan madah.... bila dipuji kena sedia dikeji....
Read More / Baca Lagi >>

Cermin diri sebelum melabel ‘Freemason’, ‘liberal’

Posted: 18 Jul 2016 09:33 PM PDT

Anak bekas ketua menteri Sarawak setuju dengan pendekatan Nik Aziz bersikap terbuka.
xifu-naser-1
PETALING JAYA: Umat Islam tidak boleh melarikan diri daripada pengaruh asing dalam kehidupan seharian, kata pensyarah dan pendakwah, Abdul Naser Rahman Yaakub.
Menulis dalam kolumnya di Sinar Harian hari ini, anak kepada ketua menteri Sarawak yang pertama itu berkata semua pihak termasuk golongan yang sering dilabel "liberal" dan "freemason" terlibat dalam kehidupan seharian di zaman moden.
"Mahu tak mahu, kita kerjasama dengan Kristian, Buddha, Hindu, Yahudi, Freemason, ahli maksiat, ahli korupsi, salafi, sufi, liberal.
"Bila kita sakit dan jumpa doktor, adakah kita minta doktor buktikan dulu bahawa dia bukan Freemason, barulah kita benarkan dia rawat kita?" soal beliau yang turut dikenali dengan panggilan Xifu Naser.
Naser mengulas sikap sesetengah tokoh dan pendakwah yang kerap menuduh seseorang itu berfahaman Freemason dan liberal.
Freemason merupakan organisasi dengan pengaruh luas di seluruh dunia, yang tidak berpaut kepada agama atau kefahaman politik dan terlibat dalam kerja kebajikan.
Naser berkata beliau senada dengan pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Dr Maszlee Malik dan bekas menteri besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang membenarkan kerjasama dengan pelbagai pihak "selagi kita lebih bijak merancang strategi daripada mereka".
Nik Aziz ketika hayatnya dikenali dengan pendirian terbuka menjalinkan pakatan politik antara PAS dan parti berlainan ideologi.
Malah, tokoh PAS itu pernah menimbulkan kontroversi dengan kenyataan beliau yang berkata sanggup bekerjasama dengan "syaitan".
Read More / Baca Lagi >>

Siapa kafir harbi di Malaysia?

Posted: 18 Jul 2016 09:32 PM PDT

Pada zaman ini, warga atau rakyat bukan Islam yang tinggal bersama umat Islam di Malaysia tidak dikira sebagai kafir harbi.
kafir harbi
Oleh Nik Fatma Amirah Nik Muhamad
Pembahagian mengikut konvensyen politik
Istilah kafir harbi merupakan istilah fiqh yang membawa konotasi suasana zaman perang di antara wilayah Islam pada zaman dulu dengan negara musuh. Kafir harbi merujuk kepada negara musuh yang berperang dengan Muslim di mana darah mereka halal ditumpahkan kerana ia dalam suasana perang, di mana kafir harbi itu sendiri berusaha membunuh umat Islam.
Istilah ini muncul apabila berlakunya suasana politik yang mengklasifikasikan antara Darul Islam dan Darul Harb. Setelah berlakunya pembahagian ini, maka golongan bukan Islam juga dibahagikan mengikut pengklasifikasian politik.
Ini bermaksud mengikut pembahagian pada zaman dulu, jika mereka datang dari Darul Harb, mereka dinamakan kafir harbi, jika mereka masuk ke negara Islam dan mendapat perlindungan sementara dinamakan musta`min dan bagi yang mendiami negara Islam dan membayar jizyah dinamakan kafir zimmi dan jika bukan warga Muslim yang negaranya mempunyai hubungan damai dengan Darul Islam merupakan kafir mua`had. Konsep pembahagian tersebut secara jelas mengikut konvensyen politik yang ada pada zaman tersebut.
Pandangan ulama yang muktabar
Ulama muktabar kebanyakannya mempunyai pendapat masing-masing berkenaan peletakan istilah Darul Harb atau Darul Islam dan relevan atau tidak penggunaan istilah kafir harbi berdasarkan peletakan istilah tersebut. Ini jelas dikupas oleh Dr Abdullah Ben Bayyah, Sheikh Muhammad Abu Zahroh, Sheikh Dr Yusof al Qaradhawi, Sheikh Wahbah al-Zuhaily dan sebagainya.
Saya tertarik kupasan Dr Maszlee Malik dan Dr Mohd Parid Sheikh Ahmad di dalam kertas kerja mereka yang bertajuk "Fiqh Muwathanah (Fiqh Kenegaraan): Spektrum Baru Politik Islam Moden" yang dibentangkan pada Nadwah Ulamak Nahdhah Jadidah (NUNJI 2015).
Mereka mengatakan karya fiqh klasik hasil karangan para ulama terdahulu berkaitan politik, kenegaraan dan hubungan luar banyak dipengaruhi konteks dan keadaan politik semasa. Sheikh Muhammad Abu Zahroh membentangkan semula dimensi baru pembahagian negara-negara di dunia mengikut Darul Islam dan Darul Harb. Menurut beliau dalam karya ulungnya berkaitan fiqh hubungan luar negara (al-`Alaqat al-Duwaliyah),Sheikh memberikan pembahagian baru yang selari dengan tuntutan zaman ini yang tidak lagi melihat negara bukan Islam sebagai Darul Harb ataupun secara literalnya "negara yang diperangi".
Logiknya, menurut Sheikh, pembahagian tersebut yang didasari kepada dalil berkaitan dengan jihad, sikap umat Islam terhadap musuh, isu kesetiaan orang Islam kepada umat dan bumi yang didiaminya dan juga isu kedaulatan tanah air adalah dicorakkan oleh peperangan yang menjadi `illah atau penyebab hukum.
Maka apabila `illah sesuatu hukum itu tiada, hukum tersebut juga hilang. `Illah peperangan sebagai asas hubungan di antara negara dan agama yang wujud pada zaman tersebut kini tiada. Maka istilah kafir harbi tidak tepat digunakan untuk konteks Malaysia mengikut pandangan ulama itu tadi.
Aplikasi perlu sesuai dengan konteks semasa
Di dalam kertas kerja sama, penulis juga mengupas tentang pandangan Dr Jasser Audah mengenai isu yang hampir sama iaitu isu jizyah. Beliau menegaskan hukum-hakam berkaitan politik yang dihasilkan ulama silam berdasarkan konteks semasa zaman tersebut. Apa yang penting kita perlu memahami konteks sejarah yang membawa kepada terhasilnya hukum tersebut agar kita tidak bersikap literalis dalam mengaplikasikannya dalam kerangka moden dan mengikut konteks dan waqi` semasa.
Realiti di Malaysia
Seperti yang kita fahami kafir harbi adalah mereka yang wajib diperangi di peringkat negara di atas dasar peperangan. Dan pihak yang berhak mengeluarkan arahan dan perintah ialah pemerintah atau Ulil Amri bukannya masyarakat umum.
Pada zaman ini, warga atau rakyat bukan Islam yang tinggal bersama umat Islam di Malaysia tidak dikira sebagai kafir harbi. Malah pengklasifikasian harbi atau dhimmi yang digunakan ulama silam juga diperbaiki ulama moden, memandangkan negara moden mempunyai konsep kewarganegaraan yang memberikan hak dan tanggungjawab yang saksama di antara Muslim dan bukan Islam.
Realiti hari ini, kewarganegaraan bukan lagi dinilai melalui agama seseorang individu, tetapi kepada kerakyatan dan juga kesetiaan mereka kepada ruang geografi berdaulat yang mereka tinggal. Setiap individu yang menjadi warga kepada sesebuah negara mempunyai hak dan tanggungjawab yang sama dengan warga lain.
Ini dapat difahami melalui kupasan Fiqh Kewarganegaraan iaitu fiqh yang berkaitan warga sesebuah negara dan hubungannya dengan negara tersebut daripada perspektif Islam dan syariah. Ikatan kewarganegaraan yang ada ini menjadikan label kafir harbi itu tidak relevan untuk mereka.
Bahkan jika ada antara mereka yang melakukan penentangan terhadap Islam di dalam negara ini, mereka tidak digelar kafir harbi, tetapi digelar penjenayah yang harus dihukum melalui pelaksanaan undang-undang mahkamah kerana keterikatan mereka dengan prinsip kewarganegaraan itu tadi.
Saya tertarik kupasan Dr Maszlee semasa wacana kafir harbi pada 16 Julai 2016 berkenaan soalan yang ditanya hadirin tentang bagaimana dengan orang kafir yang tinggal di Malaysia dan membuat penentangan dan ejekan kepada agama Islam seperti yang dilakukan Alvin Tan yang mempermainkan Al-Quran.
Read More / Baca Lagi >>

Khutbah raya, Ideas dan Sultan Selangor

Posted: 18 Jul 2016 09:31 PM PDT

Seperti yang telah kita dengar Menteri Udang telah mula membuat bising: mengkritik khutbah
bermakna mengkritik MAIS dan mengkritik MAIS ertinya menyinggung Sultan.
Ini bukan kali pertama tokoh mulut murai itu menyeret institusi raja ke kancah politik.
Sewaktu krisis menteri besar pada 2014 dahulu dia dan kumpulannya menaikkan kain pemidang di seluruh Selangor; menyokong Sultan.
Aneh, ketua kerajaan yang hendak ditukar ketua negeri pula yang seret.
Fenomena sedemikian menimbulkan tanggapan bahawa institusi raja bagaikan bola dan mereka
yang kuat dan ada kuasa menentukan ke mana bola itu hendak ditendang
Sejak dilantik menjadi menteri semula, menteri yang pernah dikait dengan skandal projek udang itu jelas hendak menunjukkan taringnya kepada ahli parlimen PKR Penampang yang menyinggung isu khutbah Aidilfitri yang menyentuh RUU yang disebut di parlimen oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang beberapa bulan lalu.
RUU berkenaan hendak meminda bidang kuasa mahkamah syariah.
Logik yang dipakai oleh menteri dari Tanjong Karang itu betul. Tetapi sama ada keputusan tentang khutbah itu benar-benar dibuat oleh Sultan secara peribadi tidaklah dapat dipastikan.
Sebab itu alasan YB dari Sabah itu yang berkata bahawa dia tidak menyebut langsung sultan dalam posting facebooknya boleh diterima.
Dan sebenarnya kalau menteri berkenaan konsisten dan benar-benar setia dengan sultan dia tidak
boleh mengkritik atau mengengkari apa juga dasar dan arahan dari menteri besar Selangor, apalagi dalam keadaan pemegang jawatan itu memang dilantik oleh sultan tanpa mengendahkan
perlembagaan negeri!
Mengikut amalan dan tafsiran yang betul menteri besar sepatutnya diberikan kepada Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail apabila pemegang sebelumnya, Tan Sri Abdul Khalid
Ibrahim, meletakkan jawatan setelah kehilangan sokongan majoriti dalam DUN Selangor.
Berbalik kepada khutbah Aidilfitri pada pagi 6 Julai itu saya sendiri pun berasa kejanggalannya. Tetapi tidaklah sampai ke tahap bangun dan meninggalkan masjid seperti yang dilakukan olen Wan Saiful Wan Jan, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) badan pemikir Ideasitu.
Read More / Baca Lagi >>

BILA PEMUDA UMNO NAK BERDEMO?

Posted: 18 Jul 2016 09:28 PM PDT

Rata-rata pengguna kenderaan melahirkan rasa marah dan tidak puas hati dengan tindakan DBKL menaikkan kadar bayaran meletak kereta antara 100 hingga 200 peratus yang sudah dilaksanakan mulai sekarang dan akan berkuatkuasa sepenuhnya pada 1 Ogos depan.

Alasan DBKL bahawa kenaikan itu bertujuan untuk mengurangkan kesesakan lalulintas, menggalakkan wargakota menggunakan pengangkutan awam dan berkongsi kereta dilihat tidak masuk akal kerana sistem pengangkutan awam kita masih jauh ketinggalan, tidak cekap dan belum menyeluruh ke banyak kawasan.
Tengku Adnan Tengku Mansor sebagai Menteri Wilayah Persekutuan ternyata gagal melihat isu bayaran meletak kenderaan ini dalam skop yang lebih luas dan seolah-olah hanya mengikut telunjuk syarikat yang mengusahakan sistem bayaran tersebut.

Yang nyata, beban wargakota akan bertambah lagi dengan tindakan DBKL ini, khususnya mereka yang bekerja di kawasan-kawasan tesebut.
Soalnya, di mana Pemuda UMNO, khususnya Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan dalam isu ini?

Tidak mahukah mereka mengadakan demonstrasi besar-besaran atau menghantar memorandum bantahan kepada DBKL?
Bukankah ini masalah yang lebih dekat dengan rakyat berbanding isu duit raya atau dedak yang mereka berdemo sebelum ini?

MP dakwa wang parkir KL ke kantung yayasan menteri Umno

Posted: 18 Jul 2016 09:27 PM PDT

Anggota-anggota parlimen Pakatan Harapan di ibu kota hari ini bertemu dengan Datuk Bandar Kuala Lumpur Mohd Amin Nordin bagi membantah kenaikan kadar tempat letak kereta di kawasan pusat perniagaan (CBD).

Anggota parlimen Cheras Tan Kok Wai berkata terdapat peranan sebuah yayasan yang diketuai seorang menteri dalam menguruskan tempat letak kereta.

"Kami difahamkan perniagaan ini dicadangkan oleh yayasan itu dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur 'terpaksa' setuju," katanya kepada pemberita di Menara DBKL di ibu negara selepas pertemuan kira-kira sejam.

Tan juga mendakwa peningkatan kadar itu juga menjadi sumber kewangan yayasan itu.
Sedangkan, katanya lagi, yayasan itu tiada pengalaman menguruskan tempat letak kereta dan didakwa membuat penyumberan luar kepada sebuah syarikat dikaitkan dengan Umno.

Yayasan kebajikan itu dikatakan dilantik menguruskan sistem letak kereta di Kuala Lumpur tahun lalu.

Malaysiakini telah menghubungi yayasan itu bagi mendapatkan reaksinya berkaitan dakwaan itu.
Sementara itu, anggota parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar berkata, mereka telah menggesa Datuk Bandar membekukan peningkatan kadar yang sehingga 200 peratus itu.

Naib presiden PKR itu juga mahu sebuah perbincangan dengan pihak berkepentingan bagi mendapatkan penjelasan berhubung kewajaran tarif baru itu.
Yayasan itu memperkenalkan sistem baru dan dikatakan maju yang dikenali sebagai City Car Park (CCP).
Read More / Baca Lagi >>

Semak dasar mudahkan pembelian rumah, Azmin kepada Gabenor Bank Negara

Posted: 18 Jul 2016 09:20 PM PDT

Azmin tempelak Noh Omar, konsep 'sewa beli' PPR sudah lama dilaksanakan di Selangor

Posted: 18 Jul 2016 09:19 PM PDT

Azmin alukan penubuhan parti baru, agenda perubahan diutamakan

Posted: 18 Jul 2016 09:18 PM PDT

Kami tidak diajak bincang kadar caj parkir oleh DBKL, kata Nurul Izzah

Posted: 18 Jul 2016 09:18 PM PDT

Cuba Ku Nan datang KL naik LRT, teksi dari Putrajaya - Teresa

Posted: 18 Jul 2016 09:17 PM PDT

Harapan lawmakers protest DBKL's new parking fees

Posted: 18 Jul 2016 09:17 PM PDT

20 sebab Najib tak layak jadi PM Malaysia (Versi 2)

Posted: 18 Jul 2016 07:48 PM PDT

Untuk artikel '20 Sebab Najib Tidak Layak Menjadi PM' sebelum ini, di sini dinyatakan penjelasannya.
20 sebab Najib tak layak jadi PM Malaysia (Versi 2)
Pertama, kepada sesiapa yang mengatakan pelajar universiti tidak patut mengeluarkan pendapat, anda adalah orang yang menyokong kepada matinya demokrasi di Malaysia.
Kedua, ada yang mengatakan layak atau tidak, Najib sudah jadi PM Malaysia. Ya, memang benar Najib PM Malaysia. Persoalannya, adakah Najib masih dikatakan layak menjadi PM walaupun 20 sebab umum ini masih tidak dapat dijawab dengan benar hingga kini?
Ketiga, timbul persoalan adakah dengan hanya 20 sebab ini sahaja beliau terus dilabel tidak layak menjadi PM Malaysia? Sebaiknya, kita perlu melihat apa yang tersirat di sebalik 20 sebab ini.
Derida (1960) sarjana dari Perancis pernah mengatakan sesuatu idea itu perlu kita lihat apa yang tersirat di sebaliknya, bukan sekadar melihat teks semata-mata.
Daripada 20 sebab ini, kita boleh rangkumkan kepada 6 akar utama mengapa beliau dikatakan tidak layak menjadi PM Malaysia iaitu 1. Menyingkirkan orang yang ingin mengetahui kebenaran (sebab 2, 5, 13, 17, dan 18), 2. Najib tidak boleh ditegur (sebab 1, 6, 8, 9 dan 11), 3.
Lemah pengurusan kewangan (sebab 3, 10, 14, 15, dan 19), 4. Kedudukan sebagai pemimpin Islam (sebab 4), 5. Lemah dalam mempertahankan hak negara (sebab 7, 12 dan 16) dan 6. Sokongan rakyat semakin menurun (sebab 20).
Bagi isu menyingkirkan orang yang ingin mengetahui kebenaran, adakah dengan sebab ini beliau terus dilabel tidak layak menjadi PM Malaysia? Ya kerana ia melibatkan integriti seorang pemimpin.
Misalnya beliau menyingkir pihak-pihak yang ingin melakukan penyiasatan terhadap 1MDB.

Jika benar, apa yang perlu ditakutkan? Adakah layak beliau menjadi PM jika pihak yang ingin menyiasat kepincangan yang berlaku disingkirkan?
Seharusnya seorang ketua yang baik dan berintegriti mesti berani disoal siasat dan mampu mengemukakan bukti yang kukuh jika berada pada pihak yang benar (Mahathir 2016).
Bagi isu Najib tidak boleh ditegur, persoalan yang timbul adakah dengan sebab ini beliau terus dilabel tidak layak menjadi PM Malaysia? Jawapannya adalah ya kerana jika sikap ini berterusan, sebuah pasukan akan musnah dengan sikap sebegini.
Read More / Baca Lagi >>

Umno-BN Tidak Gentar Penubuhan Parti Baru?

Posted: 18 Jul 2016 07:44 PM PDT

PARA pembesar Umno/Barisan Nasional serta peniup trompet mereka sepakat bahawa tidak ada apa yang hendak dibimbangkan daripada pengumuman Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa sebuah parti baru akan ditubuhkan.
Umno-BN Tidak Gentar Penubuhan Parti Baru?
Itulah gambaran yang saya peroleh daripada membaca laporan media arus perdana (MAP) dan omongan media sosial pro-Umno/BN.
Anehnya, sambil mendabik dada berkata mereka tidak gentar, mereka bagaikan hilang akal mengutuk cadangan itu dengan menggunakan istilah dan label seperti "menganjingkan", merugikan rakyat, longgokan sampah, memecahbelahkan Melayu, Dr Mahathir ganti Anwar sebagai ketua pembangkang, pakatan baru tidak selesaikan masalah pembangkang, DAP takut parti baru dan macam-macam lagi.
Kalau parti baru yang dicadangkan itu akan gagal dan Umno/BN tidak terancam, kenapa macam orang mabuk todi kutuk dan maki hamun?
Tumpukanlah perhatian dan tenaga tuan-tuan dan puan-puan menyokong dan menguar-uarkan ketulusan dan kemulusan Umno/BN. Tak perlulah habiskan masa dan tenaga buat bermacam-macam kutukan dan fitnah terhadap cadangan itu.
Atau mereka sebenarnya tahu parti baru dan pakatan yang akan disertainya berkeupayaan melemahkan lagi Umno/BN yang sudah sememangnya lemah sejak Pilihan Raya Umum 2013?
Kalau mereka tidak takut, mengapakah mereka mengeluarkan senarai palsu kepemimpinan parti itu dan memulakan kempen fitnah ke atas orang yang pada jangkaan mereka akan menerajui parti itu?
Pada PRU 2013 Umno belum berpecah-belah. Skandal penyelewengan 1MDB, derma RM2.6 bilion dan pengalihan duit SRC International belum terdedah. Dr Mahathir masih menyokong (Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone) Mohd Najib Abdul Razak. Dia berkempen dan bantu Umno/BN rampas baik Kedah. Ekonomi belum merudum. Subsidi masih ada dan GST belum dikenakan.
Itu pun Umno/BN menang ngam-ngam saja. Hilang majoriti dua pertiga dan kalah undi popular. Najib salahkan tsunami Cina. Tapi Melayu pun ramai tak undi parti dia.
Sekarang Umno telah berpecah-belah. Pemimpin yang kritik Najib disingkir. Dr Mahathir berhenti jadi ahli. Skandal 1MDB meledak. Hutangnya melambung kepada RM50 bilion. Bukan RM42 bilion lagi seperti Dr Mahathir dakwa. "Derma Arab" RM2.6 bilion masuk akaun peribadi Najib. Ekonomi merudum. GST dilaksanakan.
Read More / Baca Lagi >>

Exclusive: Turkish president describes night of coup attempt

Posted: 18 Jul 2016 07:33 PM PDT

Tuan Ibrahim perlu sedar pendirian PAS sudah berbeza, kata Khalid Samad

Posted: 18 Jul 2016 07:32 PM PDT

Tony Pua: Tak perlu ulas lagi jika PAS masih tiada pendirian

Posted: 18 Jul 2016 07:32 PM PDT

Ridhuan Tee yang 'ultra kiasu', kata MCA

Posted: 18 Jul 2016 07:30 PM PDT

Menipu & putar belit itu sudah jadi darah daging mereka..

Posted: 18 Jul 2016 07:29 PM PDT

Kalau kepala besar Umno pon dah kaki belit, tak heranlah ia menular membiak di bawahnya..

APA PERSAMAAN MIC & UMNO ??

Posted: 18 Jul 2016 07:28 PM PDT

Spt biasa bila tiba PRU13 mulalah pelbagai jenis dedak2 ditabur BN..

Apa ada hal.. kena tipu pemerintah 1000 kali pon takper.. Nak wat camner.. bila pilihanraya korang tetap pangkah BN. BN menang juga...

ITULAH HAKIKATNYA RAKYAT MALAYSIA...

Najib tak bodoh TAPI PENGUNDI BN YANG BODOH sebenarnya..!!

APA PERSAMAAN FAM & UMNO ??!!!

Posted: 18 Jul 2016 07:27 PM PDT

Tahniah Tuanku berani bersuara demi bola sepak negara.

Kabinet bayangan teras kejayaan pembangkang, kata pengkaji Singapura

Posted: 18 Jul 2016 07:18 PM PDT

Pembangkang kehilangan Anwar sebagai faktor penyatu dan Dr Mahathir mungkin jawapannya.
lim-kit-siang_mahathir_600_1
PETALING JAYA: Gabungan pembangkang perlu mengumumkan kabinet bayangan supaya bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan pilihan raya umum diadakan awal, lapor The Straits Times Singapura memetik seorang pengkaji politik Malaysia berpusat di Singapura.
Norshahril Saat, felo Institut Yusof Ishak di Institut Kajian Asia Tenggara (ISEAS), juga berkata pemimpin veteran seperti bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan pemimpin DAP Lim Kit Siang boleh memberi panduan, tetapi perlu memberi laluan kepada golongan muda.
Norshahril berkata kabinet bayangan merupakan cabaran buat pakatan pembangkang di Malaysia, tetapi penting bagi menunjukkan ia serius mengambil alih kuasa daripada Barisan Nasional (BN).
"Ia demi kepentingan pengundi supaya mereka tahu siapa akan dilantik perdana menteri sekiranya BN jatuh," katanya.
Minggu lalu, Dr Mahathir mengumumkan akan menubuhkan parti baharu yang akan melibatkan parti dalam Pakatan Harapan dan sebuah parti baharu diketuai bekas pemimpin Umno.
Bagaimanapun, Norshahril mengingatkan perlunya sebarang gabungan politik baharu mengelak pemimpin sudah berusia mengemudi parti.
"Rakyat Malaysia mahukan pembaharuan kepimpinan politik dan bukan melihat ia didominasi orang lama," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Teksi vs Uber/GrabCar, sampai bila?

Posted: 18 Jul 2016 07:03 PM PDT

Pemandu teksi perlu bertukar jadi pemandu Uber atau GrabCar, tetapi kalau masih mahu setia dengan teksi, bersiap sedialah menerima buruk baiknya.
taxi_uber_grabcar_600
Mengapa pemandu teksi marah sangat pada pemandu Uber dan GrabCar, dan tidak sudah-sudah menuduh rezeki mereka dicuri?
Marah benar pemandu teksi sehinggakan sanggup berlagak gengster membelasah pemandu Uber dan GrabCar. Sudahlah begitu, asyik nak berdemonstrasi saja sampai menyesakkan jalan raya di ibu kota, seterusnya menyusahkan orang lain.
Tidakkah mereka terfikir tindakan semberono seumpama itu akan menghalau penumpang lebih jauh daripada perkhidmatan teksi kerana rasa menyampah, meluat.
Dalam zaman ikat perut seperti sekarang, semua orang tak pedulikan semua orang. Apa yang penting, perut sendiri. Hidup kena ikut arus perubahan, terutama jika perubahan itu membolehkan kita sebagai rakyat biasa berjimat duit, masa dan tenaga.
Penumpang tidak peduli jika pemandu teksi kena bayar lesen PSV, insurans, fi harian kepada syarikat konsesi atau kos pemeriksaan Puspakom setiap enam bulan. Kerana apa yang penting ialah mereka dapat tiba ke destinasi dalam keadaan selamat, pengalaman perjalanan menggembirakan dan paling utama, harga tambang amat berpatutan.
Ada banyak sebab kenapa perkhidmatan Uber/GrabCar menjadi pilihan pengguna berbanding teksi. Antaranya ialah ia mudah kerana hanya perlu mencari pemandu menggunakan aplikasi di telefon pintar. Klik klik, terus sampai pemandu di mana pun kita berada.
Sebab lain, ia banyak promosi menawarkan diskaun harga tambang. Pemandunya juga tidak pernah menolak penumpang, tidak kisah ke mana pun, dihantar juga. Tambahan lagi, mereka guna aplikasi Waze untuk mudah mencari laluan terpantas ke destinasi.
Daripada segi keselamatan, ia boleh dikatakan selamat kerana maklumat pemandu dan penumpang semua sudah pun diketahui. Faktor paling penting ialah tambangnya berpatutan, dan tiada caj tambahan dikenakan selepas tengah malam.
Nilai tambah perkhidmatan ini ialah keretanya kemas, baharu, bersih dan wangi serta layanan pemandu kepada penumpang juga memuaskan. Segala-galanya perlu dipastikan elok untuk menyambut penumpang kerana syarikat akan menyenaraihitamkan pemandu yang melanggar peraturan.
Read More / Baca Lagi >>

Shahidan mahu Tun Mahathir fikir dua kali sebelum tubuh parti Melayu baharu

Posted: 18 Jul 2016 06:56 PM PDT

Shahidan anggap keputusan bekas Perdana Menteri itu merugikan rakyatShahidan anggap keputusan bekas Perdana Menteri itu merugikan rakyat
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Shahidan Kassim mahu Tun Dr Mahathir Mohamad berfikir dua kali sebelum menubuhkan parti baharu yang bertujuan menjatuhkan seorang pemimpin dan sebuah parti yang banyak berjasa kepada rakyat.
Keputusan bekas Perdana Menteri itu katanya, hanya merugikan rakyat negara ini.
"Tun kata nak jatuhkan pemimpin tetapi tindakan beliau dilihat 'di luar kebiasaan' kerana keputusan tersebut bukan sahaja hendak melanggar UMNO, malah mengheret sama rakyat pelbagai kaum.
"Biasanya penduduk pelbagai kaum disatukan atas dasar kasih sayang, bukan dengan kebencian," ulas Shahidan mengenai cadangan penubuhan parti baharu yang menggabungkan pemimpin-pemimpin pembangkang itu.
Beliau ditemui pada program SEA-TVET 2016, iaitu pertukaran pelajar Kolej Vokasional (KV) Kedah/Perlis dan wilayah-wilayah Selatan Thai membabitkan Satun, Pattani dan Yala.
Sebanyak 97 pelajar dari tiga wilayah yang menyertai program itu ditempatkan di dua KV di Perlis dan enam KV di Kedah selama dua minggu untuk bertukar-tukar kemahiran dalam usaha mengantarabangsakan program vokasional.
Di PUTRAJAYA, Menteri Sumber Asli Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata memang tiada halangan untuk sesiapa sahaja menubuhkan parti baharu sejajar dengan konsep demokrasi yang diamalkan di negara ini.
Anggota Parlimen Santubong, Sarawak dari Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) itu berkata, bagaimanapun, parti baharu itu perlu mempunyai visi yang jelas dan ada kapasiti serta stabil untuk terus wujud.
"Semasa berkhidmat sebagai timbalan menteri di Kementerian Dalam Negeri, saya melihat banyak senarai permohonan penubuhan parti politik baharu di seluruh Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

Datuk Bandar akui kadar parkir tinggi tak selesai kesesakan

Posted: 18 Jul 2016 06:55 PM PDT

Ini kerana pengguna di KL tidak 'makan saman' dan sanggup membayar caj tinggi demi membawa kereta ke tempat kerja.
mohd-amin-nordin-adbul-aziz_kl_parking_600
KUALA LUMPUR: Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Mohd Amin Nordin Abdul Aziz mengakui kenaikan kadar tempat letak kereta di beberapa pusat perniagaan di ibu kota tidak akan menyelesaikan masalah kesesakan kenderaan dalam bandar.
Bagaimanapun, Amin berkata kenaikan itu diharap mengelakkan kesesakan lebih teruk sehingga Kuala Lumpur menerima nasib seperti Jakarta.
"Kalau kita tidak naikkan kadar tempat letak kereta, agak orang Kuala Lumpur akan disiplin tak? Jadi kamu mesti tahu, orang yang keluar-masuk Kuala Lumpur, 3.5 juta kenderaan.
"Tujuh peratus semua single (seorang) driver. Jadi bila seorang itu dan setiap bulan 50,000 kenderaan bertambah, apa akan jadi pada Kuala Lumpur?" katanya kepada FMT.
"Dalam masa lima tahun akan datang, kesesakan sekrang ini akan dua kali ganda daripada sekarang. Akan jadi macam Jakarta."
Kadar tempat letak kereta di kawasan milik Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dinaikkan hingga 150%.
Jika sebelum ini caj 80 sen dikenakan bagi satu jam pertama, kini kadarnya ialah RM2, sementara jam kedua dan seterusnya mengenakan caj RM3.
Kawasan terbabit ialah Bukit Bintang, Bukit Damansara, Sri Hartamas, Desa Hartamas, Solaris Mont Kiara, Taman Tun Sr Ismail dan Bangsar.
Kenaikan kadar itu akan dikuatkuasakan secara berperingkat dari sekarang sehingga 1 Ogos.
Amin berkata langkah berkenaan "satu-satunya cara" mengurangkan kesesakan dalam bandar dan menggalakkan berkongsi kereta, dan bukan menyasarkan kepada mengaut keuntungan.
Mengulas lanjut, Amin berkata kenaikan kadar tempat letak kereta itu juga bagi mengajar pengguna menggunakan kenderaan awam.
Beliau mendakwa pengguna di Kuala Lumpur ini tidak "makan saman" dan sanggup membayar caj tinggi demi membawa kereta ke tempat kerja.
Read More / Baca Lagi >>

Cénangau

0

Posted by Unknown | Posted on 8:11 PTG | Posted in

sumber :-

Cénangau


Kenyataan BANGANG Ust Tuan Ibrahim untuk pastikan dia kekal relevan sebagai Timbalan Presiden PAS?

Posted: 18 Jul 2016 05:30 PM PDT

Aku kata BANGANG sebab takkan Ust Tuan Ibrahim tak sedar yang 'pembangkang tidak aman' tu bukan cuma sebab PAS berbalah dengan Amanah saja tapi sebab PAS jugak hampir setiap masa bergaduh sakan dengan DAP.

Malaysiakini semalam dalam berita bertajuk "Bubar AMANAH, pembangkang akan tenang, kata Tuan Ibrahim" melaporkan:
Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man meminta Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara (AMANAH), Khalid Samad agar tutup mulut dan membubarkan parti itu.

Tuan Ibrahim berkata demikian sebagai mengulas cadangan Khalid agar beliau dan Naib Presiden PAS, Datuk Iskandar Abd Samad meninggalkan PAS.

"Komen saya, blok pembangkang akan tenang kalau Khalid boleh 'tutup mulut' atau AMANAH dibubarkan," katanya. - Mkini.
Artikel penuh »

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 4:20 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Semua 13 wakil rakyat PAS S'gor tampil sokong Tuan Ibrahim

Posted: 18 Jul 2016 07:45 AM PDT


Tiga belas wakil rakyat PAS di Selangor tampil menyatakan sokongan terbuka terhadap tawaran 'gencatan senjata' pembangkang yang dibuat timbalan presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan parlimen (MP) itu menyatakan sokongan kepada Tuan Ibrahim dan naib presiden Datuk Iskandar Abd Samad, yang mendukung kenyataan itu, setelah penelitian dan perbincangan mendalam.

"Maka ADUN dan MP Pas Selangor akan menyerahkan suatu surat kepada pimpinan pusat yang di sokong dan di tandatangani oleh kesemua ADUN dan MP Pas di Selangor," kata mereka dalam kenyataan bersama.

Dalam kenyataan itu, mereka risau terhadap perkembangan politik Selangor yang dimenangi bersama gabungan dengan PKR dan DAP pada 2008.

Mereka justeru, menuntut sebuah pendekatan atas nama "Pakatan Pembangkang" untuk mempertahankan Selangor selain, mencari pendekatan ke arah pertembungan satu lawan satu dengan BN.

"(Hendaklah) mencari titik persamaan yang terbaik berdasarkan demografi di Selangor dengan syarat menghormati prinsip yang dibawa oleh setiap parti yang berbeza," menurut mereka.

Beberapa nama yang disenarai mengesahkan kesahihan kenyataan itu ketika dihubungi Malaysiakini.

Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi, yang namanya teratas dalam senarai itu, ketika dihubungi menegaskan ia tidak bermakna mereka menolak Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"Betul (kenyataan itu), tetapi tidak bermakna kita tolak presiden," katanya.

Senarai 13 wakil rakyat itu adalah:
 1. Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi (Sijangkang)
 2. Mohd Shafie Ngah (Bangi)
 3. Mohd Khairuddin Othman (Paya Jaras)
 4. Zaidy Bin Abdul Talib (Taman Templer)
 5. Mohd Haslin Hassan (Tanjong Sepat)
 6. Dr Abd Rani Osman (Meru)
 7. Khasim Abdul Aziz (Lembah Jaya)
 8. Dr Halimah Ali (Selat Klang)
 9. Hasbullah Mohd Ridzwan (Gombak Setia)
 10. Noor Hanim Ismail (Seri Serdang)
 11. Razaly Hassan (Dusun Tua)
 12. Sallehen Mukhyi (Sabak)
 13. Dr Che Rosli Che Mat (Hulu Langat)

TMJ: Rasuah 30 tahun FAM dalam 'pendrive' ini

Posted: 18 Jul 2016 07:45 AM PDT

MALAYSIAKINI


Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim hari ini mendakwa berlaku amalan rasuah berpanjangan dalam FAM, sehingga 30 tahun.

Beliau mendakwa mempunyai butiran lanjut, termasuk ketirisan penjualan tiket perlawanan akhir Piala FA dan Piala Malaysia, pengambilan duit kelab dan laporan audit yang didakwa "merepek"

"Apa yang pelik adalah anda semua boleh terima selama ini dan sanggup mempertegakkan 30 tahun korupsi dalam Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM)," katanya.

"Ini adalah 'pendrive' diberikan kepada saya oleh sahabat-sahabat saya yang berkedudukan tertinggi di Kuala Lumpur berkenaan maklumat dan aktiviti dalam FAM, ketirisan penjualan tiket perlawanan akhir Piala FA dan Piala Malaysia, orang-orang media yang FAM selalu gunakan termasuk bekas-bekas pemain di Malaysia, duit-duit kelab yang diambil oleh FMLLP ( Usahawan Liabiliti Terhad Bola Sepak Malaysia ) dan diberikan kepada FAM serta laporan audit yang merepek."

Dalam kenyataan di Facebook rasmi JDT, Tunku Ismail menunjukkan satu 'pendrive' sambil melontarkan senyuman.

Susulan persaraan empat pemain JDT daripada skuad kebangsaan, beliau berkata, reaksi balas terhadap perkara itu seolah-olah mereka tidak pernah berkhidmat dan mencapai kejayaan bersama Harimau Malaysia.

Sebelum ini Safiq Rahim, Aidil Zafuan Abdul Radzak, Amirul Hadi Zainal dan S Kunanlan mengumumkan persaraan, yang menimbulkan pelbagai spekulasi mengenainya.

"Apa yang susah sangat untuk menghormati keputusan mereka? Satu perkataan sahaja yang anda (pengkritik) harus katakan tentang mereka atau kepada mereka iaitu 'terima kasih'.

"Terima kasih atas pengorbanan mereka selama ini. Itu sahaja," katanya.

TMJ juga seakan memberi amaran kepada pengkritiknya supaya berhati-hati dengan memetik pesanan seorang pegawai askar kepadanya.

"Saya mempunyai seorang komander di India yang pernah berkata, 'jangan diajak penembak tepat pergi menembak'," kata lulusan sebuah akademi tentera di India itu.

Mengulas kontroversi itu, TMJ mengingatkan bahawa "duit rakyat sepatutnya digunakan untuk rakyat sahaja".

"(Duit rakyat) nukan untuk bola sepak dan kepentingan politik. Sila selesai isu gaji pemain yang sudah lama tidak diselesaikan," kata Tunku Ismail.

Walaupun telah beberapa kali membuat dakwaan berkaitan, ini kali pertama TMJ mendakwa mempunyai bukti.

FAM akan hubungi TMJ

Sementara itu, Setiausaha Agung FAM Datuk Hamidin Mohd Amin enggan mengulas lanjut mengenai dakwaan TMJ memiliki maklumat berkaitan aktiviti rasuah melibatkan badan induk bola sepak negara itu.

Katanya, sesiapa sahaja boleh melaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sekiranya mempunyai maklumat mengenai rasuah.

"Sesiapa sahaja ada hak (laporkan) kepada SPRM, awak tak perlu tanya saya, " katanya ringkas ketika ditanya sama ada pihaknya melihat ada keperluan untuk TMJ melaporkan perkara itu kepada SPRM.

"Itu tak apalah nanti saya akan hubungi TMJ," pada sidang media di Wisma FAM, Kelana Jaya, hari ini.

FAM juga menegaskan pihaknya tidak membenarkan budaya rasuah dalam persatuan itu kerana Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) dan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) turut bertegas dalam menangani rasuah.

"Jawatankuasa Integriti juga ditubuhkan FAM untuk memantau bukan sahaja pasukan bola sepak, malah keseluruhan pentadbiran dan juga barisan kepimpinan," jelas Hamidin.

Pulau Pinang dilanda banjir kilat

Posted: 18 Jul 2016 07:42 AM PDT

Bernama    


Beberapa kawasan rendah di Pulau Pinang dilanda banjir kilat hari ini berikutan hujan lebat yang berterusan.
Kawasan terlibat termasuk Bayan Lepas, Batu Maung, Relau dan Teluk Bahang serta Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Balai ketibaan Lapangan Terbang berkenaan yang dinaiki air menyebabkan beberapa penerbangan dan pelepasan dalam negara terpaksa ditangguhkan berikutan cuaca buruk.

Jurucakap lapangan terbang itu berkata kawasan yang terjejas ialah kawasan awam iaitu ruangan balai ketibaan, lorong 1 tepi jalan, bahagian laluan servis udara dan ruang balai singgah.

Keadaan trafik juga terhenti berikutan air banjir telah melimpahi bulatan yang menghala ke terminal lapangan terbang.

Ketua Polis Daerah Barat Daya Supt Anuar Omar berkata jalan berkenaan telah tersumbat namun keadaan adalah terkawal.

"Walaupun hujan lebat, tiada kemalangan berlaku setakat ini," katanya ketika dihubungi.

Sementara itu, di Teluk Bahang, kira-kira 1,000 penduduk dari tiga kampung terjejas akibat banjir kilat dan setakat 6.30 petang tadi, sebanyak 15 keluarga, seorang Orang Kurang Upaya dan seorang kanak-kanak berusia setahun ditempatkan di Dewan Majlis Bandaraya Teluk Bahang.

Jabatan Pertahanan Awam Negeri turut membantu dengan menghantar tiga pacuan empat roda dan dua ambulans ke tempat kejadian banjir kilat.

Ketua operasinya Lt. Mohd Aizad Abdul Ghani berkata jabatan berkenaan akan meletakkan anggotanya dalam keadaan siap siaga sehingga semuanya pulih.

Sehingga 4.30 petang, banjir kilat mulai surut setelah hujan lebat mulai reda.

Bagaimanapun, penduduk dari Kampung Nelayan, Kampung Teluk Awak dan Kampung Desa Marina bimbang bahawa hujan akan turun kembali berikutan musim monsun telah bermula.

Ini adalah kali pertama Kampung Desa Marina dilanda banjir kilat manakala Kampung Nelayan dan Teluk Awak dilanda banjir buat kali ketiga.

Kira-kira 20 kereta dan 40 motosikal telah dipindahkan namun terdapat banyak juga kenderaan yang terperangkap di kampung berkenaan.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Teluk Bahang memaklumkan bahawa selain hujan lebat, terdapat kemungkinan bahawa sistem perparitan yang telah ketinggalan zaman, menyebabkan air tidak dapat mengalir dengan lancar.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan lalu lintas dan Tebatan Banjir negeri, Chow Kon Yeow berkata, hujan lebat yang mencecah sehingga 190 mm direkodkan di empangan Teluk Bahang.

Katanya, kejadian air pasang telah menyebabkan tebing sungai Teluk Awak pecah, sekali gus menyebabkan berlaku banjir kilat di Teluk Bahang.

Sementara itu, Anggota Dewan Undangan Negeri Teluk Bahang Datuk Shah Headan Ayoob Hussain Shah, melahirkan kebimbangan bahawa kejadian banjir kilat disebabkan aktiviti penggondolan bukit di Bukit Teluk Bahang.

Pada masa sama, di Bayan Lepas, Relau dan Batu Maung, lebih 100 keluarga terjejas akibat banjir kilat dan Jabatan Bomba dan Penyelamat masih mengumpul data mengenai berapa ramai yang terjejas.- Bernama


Kekal akhbar pilihan nombor 1

Posted: 18 Jul 2016 07:39 AM PDT

Kekal akhbar pilihan nombor 1
Konvoi, antara program diadakan team Sinar Harian Kelantan untuk berada lebih dekat dengan pembaca.
 
 


10 tahun usia Sinar Harian Kelantan yang pada awal kemunculannya, ia memaparkan ikon seorang lelaki botak yang membawa mesej 'Sinar banar'. Terkenal di serata pelosok kampung imej lelaki berkenaan ketika itu.

Edisi Kelantan dilancarkan serentak dengan edisi Terengganu dengan liputan melangkaui Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Gua Musang, Bachok, Tumpat, Pasir Mas, Rantau Panjang, Kuala Krai, Pasir Puteh Tanah Merah dan Jeli.

Alhamdulillah, onak ranjau melahirkan isu sulung nyata berbaloi. Sinar Harian kena dan tepat dengan selera orang Kelantan, menjadikan akhbar ini paling dicari-cari setiap pagi, buat peneman kala bersantai di kedai kopi.

Kelibat wartawannya ditunggu di setiap majlis, hinggakan banyak berlaku situasi, 'majlis tidak akan bermula selagi wartawan Sinar tak sampai' atau 'kita tunggu Sinar sampai, baru kita start deh'.Demikian kata pengacara majlis.

Wow, terima kasih pembaca budiman. Anda yang menjadikan kami seperti ini. Kekal nombor satu di Kelantan, dan semoga kami terus berada di puncak takhta tanpa sedikit pun rasa gayat.

SEBAIK edisi sulung menjengah pasaran dengan harga pengenalan hanya 50 sen senaskhah, 40,000 naskhah yang dicetak habis dijual dalam masa beberapa jam! Luar biasa sekali. Kejayaan ini sekali gus meyakinkan pengurusan, Sinar Karangkraf Sdn Bhd dan seluruh kakitangan untuk meningkatkan lagi usaha agar tidak menghampakan hasrat dan harapan pembaca di negeri ini.

Dari kampung terpencil hinggalah ke pekan dan bandar, penerimaan warga Kelantan terhadap akhbar ini amat-amat memberangsangkan. Baca sambil tersenyum puas, seolah-olah tidak percaya Kelantan sudah ada akhbar komuniti sendiri. Lepas ini, apa saja berita, apa saja aduan, cari saja Sinar Harian, insya-ALLAH bereh. Itu yang membuatkan pembaca semakin menyukai akhbar ini.

Lokaliti, cakna dan sangat kena dengan selera orang pantai timur. Sinar Harian bagaikan harapan baharu buat seluruh masyarakat Kelantan. Setiap pagi, Sinar Harian adalah pelengkap sarapan buat pembaca dan seisi keluarga. Akhbar berkonsep komuniti ini berjaya membawa suara dan rintihan serta membuka minda rakyat Kelantan yang dahagakan bahan bacaan yang dekat dengan mereka.

Dengan bermatlamatkan 'setiap orang mampu menjadi bahan cerita dan berita untuk dikongsi bersama pembaca,' Skuad Cakna yang terdiri daripada wartawan muda dan berkaliber sedia memikul amanah serta tanggungjawab dengan sebaik mungkin. Mereka inilah yang akan memastikan setiap berita dari 11 daerah dipaparkan dengan tepat, terperinci dan cepat.

Skuad Cakna merupakan kumpulan wartawan dinamik yang sentiasa bergerak menghidu berita di kawasan masing-masing. Mereka ibarat wakil rakyat yang sedia menerima luahan penduduk tanpa mengira waktu.

Pendek kata, ada sahaja berita, info atau berlaku apa saja tragedi, hubungi saja Skuad Cakna, mereka akan tiba dengan kereta merah putih comel untuk melaporkan berita dari tempat anda.

Angkat isu dekat dengan pembaca

Apa saja berita baik politik, sukan, krisis istana, tragedi, isu-isu global, malah filem-filem hot di pawagam boleh menjadi isu muka depan untuk tatapan pembacanya yang tersendiri.

Pembaharuan ini memberi elemen kejutan buat pembaca, seterusnya menangkaphati mereka untuk terus tertanya-tanya, apa lagi yang ingin Sinar Harian sajikan untuk pembaca esok. Itulah kunci kekuatan yang menjadikan Sinar Harian, berbeza dengan medium berita yang lain.

Sekecil-kecil berita, masalah longkang tersumbat, ular masuk rumah hatta isu tahi lembu bertepek atas jalan pun, kami ambil cakna kerana kami tahu, berita sebeginilah yang mewakili hati penduduk di Kampung Lalat, di Kampung Pek Machang, juga warga Gua Musang dan Tumpat.

Mereka mahu buat aduan, mereka cari Sinar Harian. Mereka mahu buat kenduri kahwin pun, cari Sinar Harian. Hebat tak hebat penangan Sinar Harian.

Bukan sahaja isu-isu setempat, Sinar Harian Kelantan juga faham kehendak pembaca negeri ini yang majoritinya adalah penyokong tegar pasukan bola sepak Kelantan.

Jatuh bangun, ketawa dan air mata The Red Warriors, kami paparkannya dalam akhbar ini, sekurang-kurangnya tiga halaman sekiranya ada perlawanan.

Sebagai penaja juga, kami pastikan setiap isu mengenai TRW, dilaporkan sebaik mungkin. Isu pertukaran pemain, penajaan, jurulatih dan prestasi TRW, semuanya sudah cukup lengkap dalam
Sinar Harian menyebabkan penyokong Kelantan tidak perlu mencari sumber berita lain lagi.

Raih kepercayaan banyak pihak

10 tahun beroperasi dengan beberapa perubahan, rombakan dan penambahbaikan dari semasa ke semasa, Alhamdulillah, Sinar Harian Kelantan juga mula meraih kepercayaan bukan sahaja pembaca, tetapi juga golongan profesional, ahli politik dan juga pengiklan.

Dari sudut politik, berita kami disifatkan lebih adil kerana memaparkan isu semua pihak, sama
ada pembangkang mahupun kerajaan. Itulah antara resipi kami untuk terus kekal diterima pembaca. Dengan slogan 'telus dan tulus', kami hanya melaporkan berita yang tepat dan daripada sumber yang sahih. Kerana itu jugalah, hubungan kami baik dengan majoriti ahli politik yang ada di Malaysia, kerana 'spin' atau putar belit berita untuk lariskan jualan, bukanlah cara kami.

Bermula dari detik pertama kali diterbitkan, Sinar Harian Kelantan kekal menjadi akhbar nombor satu di negeri ini. Melihat perkembangan ini juga, pihak pengiklan berlumba-lumba untuk memaparkan produk dan program mereka di dalam akhbar ini.

Daripada syarikat korporat hingga ke kedai-kedai kecil, semuanya ingin merebut peluang mengiklan produk kerana mereka percaya, akhbar komuniti ini adalah akhbar rakyat Kelantan yang mempunyai pengaruh jauh lebih kuat daripada akhbar lain.

Sesungguhnya, kami masih lagi belajar dan akan terus belajar. Proses pembelajaran yang panjang dan tidak akan terhenti demi memastikan akhbar yang anda beli, anda rasa puas dan berbaloi membacanya.

Kerja kami ibadah kami, insya-ALLAH sudah kami laksanakan sebaik mungkin. Itulah pegangan seluruh warga editorial, pengedaran dan percetakan Sinar Harian.

Tinggal berserah kepada Yang Satu untuk menentukan rezeki dan perjalanan kami, semoga terus lancar dan dipermudahkan.

Buat pembaca budiman, terima kasih dan teruskan sokongan tidak berbelah bahagi anda.

"Jange bereti sokong Sinar deh, kami saye demo terrr!"

INFO

EDITORIAL SINAR HARIAN EDISI KELANTAN:

EDITOR: Wan Suryana Ton Mohamad

PENOLONG EDITOR: Mohd Hazrizal Hanapiah

KETUA WARTAWAN: Mohd Zailani Abd Rahman

PEN KETUA WARTAWAN: Rosmiza Kasim

WARTAWAN BIRO: Habsah Ismail
Sapinah Ab Ghani
Rosalwani Che Soh
Murni Abdul Rashid
Adilla Sharinni Wahid
Siti Fatihah Awang

WARTAWAN SUKAN: Mazram Idzam Ridzal Mahmud

JURUGAMBAR: Jazaly Amry Jaafar

SKUAD:
BACHOK: Zaimatuljuwita Abdullah
TUMPAT: Rohana Ismail
PASIR MAS: Hazelen Liyana Kamarudin
RANTAU PANJANG: Noor Azlida Alimin
PASIR PUTEH: Norhasram Mohamad
MACHANG: Zumurni Hamzah
Kuala KRAI: Azura Mohamad
TANAH MERAH: Azman Che Man
GUA MUSANG: Akmaliah Razak


Difteria masih terkawal di Malaysia

Posted: 18 Jul 2016 07:25 AM PDT

SINAR HARIAN
 
 
S Subramaniam


PETALING JAYA - Penyakit difteria, yang dikesan di negara ini bulan lepas, masih dalam keadaan terkawal walaupun sudah mencatatkan 5 kematian daripada 15 kes yang dilaporkan sehingga kini.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata, ini kerana, sebanyak 95 peratus daripada rakyat Malaysia telah menjalani program imunisasi termasuk diberi vaksin difteria sejak kecil bagi perlindungan kesihatan lengkap.

"Hanya lima peratus sahaja yang masih belum menerima imunisasi perlindungan itu dan mempunyai kemungkinan dijangkiti penyakit tersebut.

"Kes terbaharu melibatkan seorang dewasa...kita melakukan siasatan terperinci untuk menyemak latar belakang mangsa sama ada dia pernah menerima imunisasi lengkap sebelum ini.

"Ini bukan sesuatu yang baru kerana kes sama pernah berlaku melibatkan sekelompok penduduk dan ia telah pun kita atasi," katanya selepas merasmikan nama baharu Agensi Regulatori Farmasi Negara (NPRA) di sini, hari ini.

[ARTIKEL BERKAITAN: Suri rumah dijangkiti difteria stabil]

Sebelum ini, NPRA dikenali sebagai Makmal Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan.

Semalam, seorang suri rumah dari Rembau, Negeri Sembilan disahkan positif difteria.

Daripada 15 kes yang dikesan sehingga kini, tiga kes dengan satu kematian dilaporkan di Melaka, Kedah (tujuh kes, satu kematian), Sabah (empat kes, tiga kematian) dan Negeri Sembilan satu kes.

Sementara itu, Pengarah Bahagian Kawalan Penyakit Dr Chong Chee Kheong menggesa ibu bapa supaya memastikan anak-anak berusia bawah tujuh tahun mendapatkan imunisasi 5 serangkai yang lengkap.

Katanya, langkah itu penting bagi meningkatkan imuniti tubuh seterusnya membendung difteria.

"Keutamaan kita adalah kanak-kanak. Namun, bagi mereka yang tidak pasti sama ada diberikan vaksin atau tidak, mereka boleh ke klinik kerajaan untuk mendapatkan pengesahan," katanya. - Bernama


TMJ mula dedah rahsia dalam 'pendrive'

Posted: 18 Jul 2016 07:22 AM PDT

TMJ
Tunku Ismail Sultan Ibrahim
 

BELUM reda mengenai isu bersara, Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim sekali lagi mencetuskan tanda tanya dengan mendakwa memiliki dokumen penting berkaitan aktiviti dalaman Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Malah TMJ mendedahkan memiliki pendrive yang menyimpan maklumat termasuk berkaitan ketirisan penjualan tiket perlawanan akhir Piala FA dan Piala Malaysia.

Berikut kenyataan yang dikeluarkan di laman Facebook Johor Southern Tigers yang didakwa diperolehi menerusi sahabatnya yang berkedudukan tinggi di Kuala Lumpur:-

Sesetengah maklumat di halaman 3.1.2.1 dan 3.1.2.2 yang telah dicetak dari sumber dalaman FAM dan salah satu organisasi tertinggi yang masih sayangkan bolasepak Malaysia

PASUKAN KEBANGSAAN

Masalah:

- Kekurangan kualiti kejurulatihan
- Kualiti pada jurulatih tidak memuaskan
- Terlalu banyak bereksperimen dalam pemilihan pemain - kekurangan perpaduan di kalangan pemain, jurulatih dan pasukan teknikal
- Jurulatih tempatan (merujuk kepada Ong Kim Swee) kurang pendedahan antarabangsa/kualiti kejurulatihan
- Jurulatih mempunyai idea yang berbeza/strategi-tiada falsafah asas
- Pemilihan pemain di tahap liga-diganggu oleh pegawai-pegawai atasan FAM
- Pemain muda tidak mempunyai pendedahan yang mencukupi
- Jurulatih-jurulatih di peringkat remaja yang tidak mempunyai kemampuan/kualiti untuk membangunkan pemain dengan cara yang holistik
- Sekolah adalah kilang untuk menghasilkan pemain-tiada padang bola sepak-tiada guru-guru yang berdedikasi di sekolah-80% guru adalah kaum wanita
- Kekurangan program akar umbi
- Perlawanan dimanipulasi dan masalah mengatur perlawanan tidak ditangani-FAM tidak mengambil berat tentang masalah mengatur perlawanan kerana sesetengah kakitangan di dalam FAM adalah sahabat kepada bekas pemain kebangsaan yang terlibat dalam mengatur perlawanan
- Perlu ada perancangan jangka panjang dan bukan perancangan jangka pendek.
- Jurulatih tempatan mempunyai masalah keegoan dan kurang pendidikan kejurulatihan
- Kem latihan untuk pasukan kebangsaan terlalu panjang

PENGURUSAN

Masalah:

- FAM menggunakan kaedah lama dalam pengurusan bolasepak, pentadbiran kekurangan kakitangan yang berkualiti
- FAM terlalu lambat dalam pembangunan
- Jurulatih tidak profesional, tidak mengikuti falsafah asas
- Terlalu banyak memberikan tumpuan kepada kejohanan AFF Suzuki/pertandingan Sukan SEA
- Tindakbalas lemah pengurusan berkaitan krisis media
- Terdapat perbelanjaan yang tidak diperlukan, tanpa sebarang analisis
- Gaji jurulatih tempatan dan jurulatih pasukan kebangsaan terlalu tinggi
- Tidak pernah mengambil serius skandal mengatur perlawanan
- Wang dalam FMLLP tidak digunakan dengan betul oleh kerana kepentingan hanya diberikan kepada pihak pengurusan bukan kepada kelab-kelab yang bertanding
- Tiada usaha daripada pihak pengurusan FAM untuk berkembang.


FAM mahu empat pemain beri penjelasan

Posted: 18 Jul 2016 07:18 AM PDT

SINAR HARIAN
Datuk Hamidin Mohd Amin
Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Datuk Hamidin Mohd Amin ketika menjawab pertanyaan media pada sidang media bulanan skuad kebangsaan hari ini. - Foto Bernama
 

PERSATUAN Bolasepak Malaysia (FAM) mahu empat pemain kelab Johor Darul Ta'zim (JDT) yang mengumumkan persaraan daripada skuad kebangsaan baru-baru ini, mengemukakan surat menjelaskan tindakan mereka.

Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd Amin berkata, pihaknya ingin mengetahui sebab utama yang mendorong mereka mengambil keputusan itu secara serentak.

"Dalam masa terdekat juga, FAM akan menghantar surat rasmi melalui kelab mereka (JDT) untuk meminta pemain secara peribadi menulis surat persaraan daripada skuad kebangsaaan.

"Pengurusan FAM mahu jawapan yang lebih mendalam melalui surat rasmi yang akan mereka hantar mengenai alasan keengganan bermain untuk skuad kebangsaan," katanya pada sidang media bulanan skuad kebangsaan di sini hari ini.

Katanya isu persaraan Safiq Rahim, Aidil Zafuan Abdul Razak, S Kunanlan dan Amirulhadi Zainal itu akan dibincangkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Pasukan Kebangsaaan pada 10 Ogos ini.

[ARTIKEL BERKAITAN: Pintu skuad negara sentiasa terbuka]

"Pemain memang ada hak untuk bersara, cuma saya terkejut tindakan itu adalah ketika kemuncak prestasi mereka.

"Kita akan ikut prosedur iaitu hantar surat kepada pemain kerana ingin tahu sebab mereka enggan bermain untuk skuad kebangsaan dan selepas itu kita akan buat pengesahan dalam mesyuarat," katanya.

Pada 12 Julai lepas, Safiq yang juga kapten skuad kebangsaan serta Aidil Zafuan mengumumkan persaraan daripada mewakili negara sebelum dua lagi rakan sepasukannya, Kunanlan dan Amirulhadi mengikut jejak mereka dua hari selepas itu.

Hamidin berkata, setakat ini pengumuman berhubung tindakan mereka itu hanya dibuat melalui laman sosial Facebook dan bukannya menerusi surat rasmi.

Pada Sabtu lepas, Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin berkata, antara faktor persaraan keempat-empat pemain itu adalah kurang latihan berintensiti tinggi sewaktu melaporkan diri untuk pasukan kebangsaan yang boleh menyebabkan berlaku kecederaan apabila mereka pulang ke pasukan masing-masing.

Faktor lain yang membuatkan empat pemain berkenaan bersara juga disebabkan hasrat untuk memberi peluang kepada pemain muda menyarung jersi kebangsaan.

Dalam perkembangan lain, Hamidin berkata, calon bagi mengisi kekosongan sebagai pengurus pasukan Harimau Malaysia akan dimuktamadkan dalam mesyuarat pada 15 Ogos ini.

"Saya ingin jelaskan setelah Datuk Sudarsono Osman meletak jawatan, saya hanya memangku jawatan itu atas dasar saya bersama jawatankuasa eksekutif," katanya. - Bernama


Pujian dan sanjungan Annuar kepada Tengku Razaleigh lewat 30 tahun

Posted: 18 Jul 2016 03:53 AM PDT


 
Oleh Mohd Sayuti Omar


Annuar Musa sekonyang-konyang memuji cara Tengku Razaleigh Hamzah berpolitik dengan menganggap ahli parlimen Gua Musang itu sebagai tokoh politik yang memberi hasil kerja terbaik dan berhemah tinggi yang perlu diteladani.

Kenyataan indah itu semuanya dibuat bertitik tolak daripada kenyataan Tengku Razaleigh yang berhasrat untuk tidak mengegakalkan kerusi parlimen Gua Musang dalam Peraum (pilihan raya umum) akan datang.

Lanjutan itu Ketua Penerangan Umno itu memuji Tengku Razaleigh sebagai seorang negarawan yang perlu dihormati dan diteladani. 

Pemerhati politik, termasuk juga lembu dan kerbau di Kelantan yang faham dan arif politik, tahu ke mana hujung jatuh dan maksud pujian dan sanjungan Annuar kepada Anak Raja Kelantan itu.

Pujian itu mempunyai serampang dua mata, satu segi menyatakan sanjungan kepada Tengku Razaleigh dan dalam masa sama mahu melastik Dr Mahathir Mohamad dengan harapan bapak Mukhriz itu tidak terus menganggu gugat kekuasaan Naji Razak yang kini menjadi pokok berhantu buatnya.

Annuar membandingkan kerja politik Tengku Razaleigh dan Dr Mahathir kerana ingin gambarkan Dr Mahathir buruk perangai politiknya. Katanya, Tengku Razaleigh walaupun tidak berada dalam barisan kepimpinan parti, pernah tubuh parti Semangat 46, tetapi beliau tetap bersama Umno dan sedia bubar S46.

Apa yang hendak digambarkan Annuar ialah sikap Dr Mahathir hari ini yang hendak tubuh parti bagi menentang Najib Razak. Di sebalik itu dia mengharap nilai pemujaannya kepada Najib juga bertambah.

Hurai Annuar lagi tentang kebaikan Tengku Razaliegh, Tengku tidak menggunakan populartinya untuk berbuat kacau, tepatnya menganggu dan menyusahkan pentadbiran Najib. Walaupun Annuar tidak menyebut secara langsung dan jelas, tetapi maksud dan marfum (konotasi) itu dihalakan kepada Dr Mahathir yang kini sedang menggerakkan aktivitinya menjatuhkan Najib.

Dalam konteks politik tanggapan Annuar itu dianggap bijak, namun di segi agama ianya munafik. Kenapa kini dia baharu membuat penilaian adil dan bijak demikian antara Tengku Razaleigh dengan Dr Mahathir. Kenapa penilaian dan keistimewaan Tengku Razaleigh itu baharu nampak hari ini tetapi tidak dahulu?

Ertinya mata politik Annuar rabun ketika itu sampai tidak mengenali dan membezakan antara intan dan kaca, di antara kedua sosok itu. Dahulu dia hentam Tengku Razaleigh sampai menyulur" dan menyanjungi Dr Mahathir hingga ke langit biru dan hijau.

Orang masih ingat sejarah politik, semasa Tengku Razaleigh berlawan dengan Dr Mahathir merebut jawatan presiden Umno tahun 1987, di mana Annuar waktu itu. Apa yang Annuar ucapkan dalam Dewan Merdeka kerana mempertahankan Dr Mahathir yang sedang diasak Tengku Razaleigh. Bukankah orang yang mencuplikan kisah klasik pembunuh Julius Casear oleh Marcus Junius Brutus ialah orang bernama Annuar bin Musa al Maraki?

Semua orang faham bila Annuar mencungkil kisah itu. Apa lagi apabila dia sendiri melafazkan bahawa dia bukan tidak sayangkan Tengku Razaleigh, (dalam menyokong Dr Mahathir) tetapi dia lebih menyayangi Umno.  Madah itulah juga dilafazkan oleh Brutus setelah dia membunuh Caeser; bukan dia tidak sayangkan Ceaser sahabatnya tetapi dia (Brutus) lebih sayangkan Rom.

Pun begitu tidak salah Annuar sanjung dan menghargai cara Tengku Razaleigh berpolitik. Tetapi ianya tidak memberi apa-apa makna lagi kerana pujian dan sanjungan atau dalam kata lain memahami hatibudi Tengku sudah terlewat 30 tahun.

Sekiranya Annuar memuji Tengku Razaliegh 30 tahun lalu mungkin keadaan berbeza. Mungkin Tengku Razaleigh sudah jadi PM, yang sudah tentu dengan apa diperjuangkan Tengku, idealismenya, Umno sendiri tidak terjadi seperti hari ini. Umno tidak diharamkan tahun 1987 atas restui Dr Mahathir kerana motif pengharamkan itu mengukuhkan kedudukannya.

Sayang Annuar baharu menyedarinya hari ini. Bagaimana pun Annuar boleh menebus dosa politik itu, kalau dia ikhlas dalam menyangjungi Tengku Razaleigh. Apa yang beliau harus lakukan, dia sendiri kena berundur secara terhormat daripada arena politik sebagai menunjukkan dia juga ada integriti seprerti Tengku Razaleigh. Usahlah bermimpi untuk menjadi jemaah menteri lagi.

Padanlah dia menjadi Ketua Umno Bahagian Ketereh. Serahlah jawatan itu kepada mereka yang lebih muda dan lebih berintegriti. Tidak ada guna kita bermada memuji orang lain, mengajar orang lain agar berbuat baik, tetapi kita sendiri liat untuk melakukannya. Inilah orang kata mulut cakap lain, hati pula metasdik hal lain. Keluarlah dari munafik politik.

PAS tak perlu jadi Erdogan

Posted: 18 Jul 2016 03:51 AM PDT


 
Oleh DR AZMAN IBRAHIM


Bila tengok rakyat Turki bangun mempertahankan kerajaan Erdogan dari kudeta tentera, maka ramailah yang bersuara supaya PAS juga berubah menjadi seperti parti AK pimpinan Erdogan. Dipertahankan oleh rakyat dengan darah dan nyawa. Katanya lebih baik jadi parti yang tidak bercakap Islam tetapi dipertahankan oleh rakyat daripada menjadi parti bernama Islam tetapi ditolak oleh rakyat dalam pilihan raya.

Kalau ada lagi mana-mana kudeta yang berhasil ditumpaskan rakyat di mana-mana negara lain, orang seperti ini akan bercakap supaya PAS ikut stail parti yang memerintah negara tersebut pula.

Begitulah kelompok ini akan terus menjadi lalang tanpa identiti dan prinsip perjuangan. Pergi berjalan seminggu ke Turki, dia balik dengan berdegar-degar bawak idea orang Turki, pergi pula 5 hari ke Tunisia, dia balik dengan idea-idea made in Tunisia. Pergi ke Mesir, terpikat pula dengan cara Mesir!

Inilah antara ciri kegagalan kita memahami realiti perjuangan di bumi sendiri. Ianya munasabah kerana biasanya yang bersikap dan berpandangan sebegini ialah individu yang tak berpijak di alam nyata. Politik alam maya serta politik persepsi menjadi aqidah. Realiti masyarakat Turki nak diukur dengan orang Malaysia.

Dilaung-laungkan bahawa parti AK banyak mempelopori program-program kebajikan untuk rakyat maka kerana itu mereka disayangi rakyat. Saya sekadar nak test, "doh wat mari pitih sikit nak buat kebajikan dalam kampung. Ramai orang susah hok kita kena tolong. Demo gi bagi sendiri tak apa. Kita tolong susun program." Kena buah ni dia terus diam.

Dikatakan PAS adalah parti slogan manakala parti AK tak berslogan pun, tapi berusaha untuk melaksanakan Islam. Haha... Hanya orang buta dan pekak saja yang kata PAS hanya berslogan tanpa perlaksanaan.

Mereka tak jumpa dengan fakta bahawa PAS adalah antara parti Islam yang paling berpengalaman dalam dunia dan menjadi rujukan gerakan-gerakan Islam dari seluruh dunia.

Kalaulah mereka ada bersama ketika Ijtima Antarabangsa Perpaduan Ummah di Rusila dulu dan melihat bagaimana pemimpin-pemimpin gerakan Islam dari seluruh dunia duduk di sekeliling Presiden PAS mengajukan persoalan tentang pelbagai permasalahan dunia lalu mendengar penjelasan Tuan Guru dengan penuh ketekunan.

PAS bukannya parti rigid yang menolak perubahan. Manusia memang perlu serta wajib berubah. Tetapi ada sesuatu yang tak mungkin diubah oleh PAS. Islam sebagai dasar perjuangan!

PAS nasihat Khalid Samad tutup mulut!

Posted: 18 Jul 2016 03:33 AM PDT

INTAN NUR IDAYUpage-16-left


KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man 'bahagia' bekerja di bawah pimpinan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan saf kepimpinan PAS sedia ada, bukannya seperti yang didakwa oleh Pengarah Strategi Parti Amanah Negara (Amanah), Khalid Samad sebelum ini. 

"Saya tegaskan saya tiada masalah bekerja bersama Presiden dan saf kepimpinan PAS yang ada.

"Kami sangat bahagia, seronok dengan kemanisan ukuhwah sangat dirasai. Sikap hormat-menghormati, berlapang dada dengan perbezaan serta thiqah kepada pimpinan menjadi nadi kekuatan PAS kini," katanya dalam satu kenyataan hari ini. 

Tambah Tuan Ibrahim lagi, blok pembangkang akan tenang kalau Khalid (Samad) boleh 'tutup mulut' atau parti Amanah dibubarkan.

"Saya sebagaimana orang ramai melihat P.A.N akan berhadapan dengan masalah kerusi mana yang akan ditandingi pada pilihanraya umum akan datang.

"Keadaan ini akan mendedahkan persaingan tiga penjuru sebagaimana dalam pilihanraya kecil yang lalu. Kecuali DAP atau PKR sedia menyerahkan beberapa kerusi mereka kepada rakan dalam Pakatan Harapan (PH) tersebut.

Tegas beliau lagi, negara ini tidak memerlukan banyak parti politik dalam blok pembangkang semata-mata kerana kecewa atau ingin menjadi pemimpin.

"Sebab itu elok serap sahaja dalam parti yang sedia ada. Sikap 'tidak boleh bekerja di bawah orang' lah antara sebab muncul pelbagai parti politik," selarnya.

Sebelum ini, Khalid Samad yang juga merupakan Ahli parlimen Shah Alam menasihatkan Tun Ibrahim supaya keluar dari PAS kerana pendirian pemimpin nombor dua dalam parti itu kini berbeza dengan pendirian parti berikutan daripada kenyataan Tuan Ibrahim pada 13 Julai lalu yang mendesak parti pembangkang fokus dalam menumpaskan Umno. 

"Pilihlah dari parti-parti yang ada di dalam Pakatan Harapan sebagai wadah baharu tuan-tuan untuk meneruskan perjuangan tuan-tuan selama ini. Yang penting adalah risalah dan perjuangan, bukan jemaah," dakwa Khalid Samad. 


Menjawab Khalid Samad

Posted: 18 Jul 2016 03:23 AM PDT


 
Oleh Tuan Ibrahim Tuan Man


Blok pembangkang akan tenang kalau Khalid (Samad) boleh 'tutup mulut' atau Parti Amanah Negara (P.A.N) dibubarkan. Saya sebagaimana orang ramai melihat P.A.N akan berhadapan dengan masalah kerusi mana yang akan ditandingi pada pilihanraya umum akan datang.

Keadaan ini akan mendedahkan persaingan tiga penjuru sebagaimana dalam pilihanraya kecil yang lalu.
Kecuali DAP atau PKR sedia menyerahkan beberapa kerusi mereka kepada rakan dalam Pakatan Harapan (PH) tersebut.

Sebab itu elok serap sahaja dalam parti yang sedia ada. Negara sebenarnya tidak memerlukan terlalu banyak parti dalam blok pembangkang semata-mata kerana kecewa atau ingin menjadi pemimpin.

Sikap 'tidak boleh bekerja di bawah orang' lah antara sebab muncul pelbagai parti politik.

Saya tegaskan saya tiada masalah bekerja bersama Presiden dan saf kepimpinan PAS yang ada.

Kami sangat bahagia, seronok dengan kemanisan ukuhwah sangat dirasai. Sikap hormat-menghormati, berlapang dada dengan perbezaan serta thiqah kepada pimpinan menjadi nadi kekuatan PAS kini.

*  Tuan Ibrahim Tuan Man,Timbalan Presiden PAS

PAN Tidak Sambut Gencatan Senjata..Terus Serang PAS Lebih Keras

Posted: 18 Jul 2016 03:23 AM PDT
zokarnain


Saranan Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man tidak disambut, sebaliknya aktivis PAN terus menyerang parti Islam itu dengan kritikan yang lebih keras.

Penggerak PAN kawasan utara, Ustaz Zolkarnain Abidin menuduh pimpinan PAS telah mempedayakan ahli supaya hidup sederhana sedangkan pimpinan parti Islam itu hidup bermewah-mewah.

Berikut kenyataan media Ustaz Zolkarnain :

ORANG-ORANG BAWAH PAS DIPERDAYA, ORANG ATAS-ATAS SIBUK CARI TANAH, KUMPUL HARTA, HIDUP BERMEWAH-MEWAH – BEKAS ADUN PAS SANTAN, PERLIS

1. Solidariti untuk Turki. Selama ini aku betul-betul anggap semua pemimpin utama Pas, kehidupan mereka sangat sederhana. Tidak memandang dunia apatah lagi mengambil kesempatan untuk menimbun harta.

2. Mereka betul-betul berjuang dan berkorban untuk Islam. Fokus mereka ialah Islam dan rakyat. Aku anggap mereka tiada masa utk fikirkan keselesaan diri kerana mereka gigih memikirkan urusan umat dan Islam.

3. Kalau mereka ada kereta, sekadar untuk boleh bergerak ke sana sini. Kalau ada rumah, sekadar untuk tidak kena hujan. Kalau ada tanah sekadar untuk tanam lima enam pokok cabai.

4. Itulah kepercayaan dan baik sangka aku kepada mereka. Dalam usrah itulah juga yg ditekankan. Ada pengikut yg tiada harta sanggup jual ibu ayam sedang mengeram dan kelapa tumbuh utk sara aktiviti Pas.

5. Selepas kes saman seorang YDP Pas bahagian di Kelantan, terdedah Mustafa Ali dan Abdul Halim ada ribuan ekar tanah atas nama peribadi (bukan milik parti?), aku jadi meluat dan melugai.

6. Aku rasa selama ini pengikut Pas diperbodoh dan diperkuda oleh pemimpin mereka yg hidup mewah. Jihad, pengorbanan hanya lagu yg didendang utk melalikan mata dan hati pengikut supaya perangai sebenar mereka tertutup.

7. Mereka pakai kereta besar, beli plat istimewa, rumah agam tersergam, beli gelar datuk, umrah dan melancong sana-sini atas nama seminar perjuangan Islam dan sebagainya. Apabila balik ke kampong, berceramah, mereka pun kobarkan semangat pengikut supaya berderma utk perjuangan. Itulah realiti.

8. Ada yg lebih bijak. Tampil dgn gaya ulama yg zuhud, pakai serban, jubah di depan pengikut, tapi di belakang pengikut mereka bersedap-sedap, bersenang-senang dgn kemewahan hidup. Siap naik flight first class, tidur di hotel 5 bintang, makan di restoran high class. Pengikut pula makan di bawah khemah di belakang pentas ceramah.

9. Aku dengki? Aku bukan dengki tapi aku meluat dgn kepuraan-puraan kamu. Aku melugai dgn kehipokritan kamu. Aku jelak dgn tipudaya kamu. Faham ke lebai?

10. Solidariti untuk Erdogan dan Turki.

*  Ustaz Zolkarnain Abidin, MANTAN ADUN PAS SANTANKadar parkir: Sekali lagi, naikkan harga jadi pilihan

Posted: 18 Jul 2016 03:16 AM PDT

 
Sekiranya gagal mengurangkan kesesakan atau menggalakkan perkongisan kereta, apakah DBKL akan menurunkan semula harga parkir?


Parking


Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengumumkan kenaikan kadar bayaran tempat letak kereta sebanyak 150%.

Menurut DBKL, ia sebagai langkah mengawal kesesakan dalam bandar dan menggalakkan perkongsian kereta,

Persoalannya, sekiranya gagal mengurangkan kesesakan atau menggalakkan perkongisan kereta, apakah harga parkir diturunkan semula?

Di negara ini, perkara membabitkan elemen sosio-ekonomi dikaitkan dengan bayaran dan kenaikan harga.
 • Tol naik: kurangkan kesesakan.
 • Gula naik: kurangkan penyakit diabetes.
 • Elektrik naik: kurangkan penggunaan tenaga.
 • Rokok naik: kurangkan perokok.
 • Cukai lapangan terbang, tiket penerbangan naik: Galak pelancongan tempatan.
Memetik kata-kata Datuk Bandar, Datuk Mhd Amin Nordin Abdul Aziz:

"Langkah berkenaan (naikkan harga parkir) satu-satunya cara untuk mengurangkan kesesakan dalam bandar dan menggalakkan berkongsi kereta, dan bukan menyasarkan kepada mengaut keuntungan."

Katanya, keputusan itu mengambil kira sekitar 50,000 kereta baharu didaftarkan di Kuala Lumpur setiap bulan dan ia meningkatkan keperluan kadar tempat parkir.

Jadi, langkah ini kononnya dapat memberikan warga kota jalan yang lapang, malah Amin turut membuat perbandingan dengan jalan di musim cuti raya.

Biar betul DBKL?

Mampukah langkah ini kurangkan kenderaan?

Bercakap mengenai keselesaan membawa kenderaan sendiri, mengelak daripada hari yang terlampau panas, hujan lebat atau cuaca tidak menentu, memikirkan kadar keselamatan seperti kena ragut atau bagi yang bawa anak-anak, kes culik, keperluan berjalan dari satu tempat ke satu tempat secepat mungkin kerana tidak percaya dengan pengangkutan awam… Adakah peningkatan harga parkir mampu menemukan Datuk Bandar dengan motif asalnya?

Atau seperti kata seorang rakan, ia hanyalah cara "mengemaskini" dana?

Bagaimana pula dengan kenaikan harga gula, rokok dan tol, sudah menemui motif asal?

Jika tidak kenapa nak guna pendekatan "gagal" yang sama, kononnya bukan untuk mengaut keuntungan?

Tolonglah, saya sudah muak dengan perkataan "pemujukan" itu sedangkan niat sebenar jelas terpampang, iaitu tambah pendapatan!

Apakah kenaikan harga parkir di Bukit Bintang, Bukit Damansara, Sri Hartamas, Desa Hartamas, Solaris Mont Kiara, Taman Tun Sr Ismail dan Bangsar yang akan dikuatkuasa secara berperingkat dari sekarang sehingga 1 Ogos akan mengurangkan kenderaan (kesesakan)?

Mungkin pihak berkuasa, tidak kira DBKL atau mana-mana pihak yang menggunakan pendekatan "naik harga" perlu memikirkan cara lebih efektif dan berbeza selain asyik korek poket rakyat.

Seorang rakan penulis mengemukakan beberapa soalan ekoran langkah DBKL, antaranya mengapa tiada keseimbangan dalam menyediakan tempat parkir sedangkan pembangunan semakin hebat?

"Mana kertas kerja yg menunjukkan masalah trafik boleh diatasi dengan kenaikan tarif parkir? Andai kenaikan tarif tak mampu selesai masalah, adakah ianya bakal diturunkan atau kekal tinggi? Adakah inisiatif ini dipilih kerana lebih mudah membebankan rakyat berbanding menugaskan lebih ramai penguatkuasa untuk memastikan tiada masalah sivik jalanan seperti double parking dan sebagainya?" soalnya.

Turut dilaporkan, kadar di tempat letak kereta DBKL di luar pusat perniagaan di ibu kota, termasuk di Brickfields, Taman Maluri, Cheras, Wangsa Maju dan Setapak juga dijangka meningkat.

Bila-bila masa di atas jalan di kota raya, saya bersua dengan penunggang motosikal yang membawa isteri dan dua anak, siap barang-barang digantung di kedua-dua pemegang, saya berdoa supaya mereka segera beli kereta.

"Kancil pun takpe, kereta lama pun tak apa. Macam mana keluarga ini pergi balik hari-hari menaiki motosikal di bandar raya ini? Kalau hujan, apa nasib mereka? Apa mereka buat dengan anak-anak ini?

Mesti berlindung di mana-mana sehingga hujan berhenti. Bagaimana jika ada yang sakit?"

Itu persoalan yang timbul.

Saya yang naik kereta Kelisa sangat kenal situasi ini, saya sendiri pernah laluinya.

Bayangkan kalau mereka ini miliki kereta, apakah kesan kenaikan harga parkir kepada golongan seperti mereka?

Walaupun majoriti warga kota dari kelas sederhana, mereka pasti akan memilih untuk membayar demi keselesaan berbanding niat "murni" DBKL itu.

Lagipun, kalau ke sesuatu tempat atas urusan kerja, lazimnya kakitangan boleh buat tuntutan semula wang.

Kita tunggu dan lihat sama ada kenaikan harga parkir di kawasan penempatan dan perumahan di KL memberi kesan terhadap kesesakan jalan atau kesan kepada kos sara hidup.

RUU Hudud: PAS Sudah Sedia

Posted: 18 Jul 2016 03:04 AM PDT


Datuk Seri Abdul Hadi Awang
 
 
KUALA LUMPUR: PAS sudah bersedia untuk membahaskan Rang Undang-undang (RUU) Persendirian mengenai hudud apabila persidangan Dewan Rakyat disambung semula, kata presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"Kita telah bersedia untuk membahaskannya sejak tahun 1957. Kita sudah sedia membahaskan Rang Undang-undang itu," kata Abdul Hadi ketika ditanya mengenai perkata ini, dalam satu sidang media, malam Ahad.

Abdul Hadi, yang bercakap selepas menghadiri majlis Hari Raya pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam berkata kumpulan NGO itu juga telah menunjukkan bahawa Rang Undang-undang ini dikehendaki oleh umat Islam di seluruh Malaysia.

"Kita perlu menaik taraf status Mahkamah Syariah dalam Perlembagaan Malaysia yang ditinggalkan oleh British; di mana ia meletakkan Mahkamah Syariah di peringkat yang lebih rendah berbanding Mahkamah Majistret.

"Perkara ini sendiri bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan bahawa Islam adalah agama Persekutuan," kata Abdul Hadi.

Beliau menekankan bahawa, walaupun Islam adalah agama rasmi bagi Malaysia dalam Perlembagaan Persekutuan, Mahkamah Syariah yang mempunyai status yang rendah tidak mencerminkan perkara ini.

"Umat Islam mempunyai hak untuk menggesa undang-undang Syariah. Orang bukan Islam ada hak untuk mengamalkan agama mereka, dan umat Islam mempunyai hak untuk agama mereka," kata Abdul Hadi.
 
 

Waris Mangsa MH17 Minta Kerajaan Bertindak Lebih Agresif

Posted: 18 Jul 2016 03:02 AM PDT

Oleh: IWAN SHU-ASWAD SHUAIB
 
 
SHAH ALAM: Waris mangsa nahas pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 terus menuntut keadilan berikutan masih tiada keputusan konkrit mengenai dalang yang menembak jatuh pesawat itu di timur Ukraine selepas dua tahun tragedi berlaku.

Sehubungan itu, sekumpulan waris pada ulang tahun kedua nahas itu pada Ahad meminta kerajaan supaya mengambil tindakan lebih agresif berhubung insiden MH17.

Mariyam Yusoff, 47, berkata, tiada keputusan yang dibuat berhubung pihak seharusnya bertanggungjawab menyebabkan nahas yang berlaku seolah-olah dipandang sepi.

Isteri kepada juruterbang MH17, Allahyarham Kapten Wan Amran Wan Hussin ini memberitahu, kes tersebut perlu disegerakan demi menegakkan keadilan.

"Dah dua tahun kami menunggu, tak tahu apa cerita. Senyap sepi, seolah-olah tak jadi apa-apa. Dah dua tahun ini, saya harapkan keadilan untuk suami saya dan waris-waris MH17.

"Kita nak tahu siapa tembak, sebab apa. Saya hanya mahu keadilan untuk semua mangsa," katanya kepada pemberita selepas majlis tahlil sempena ulang tahun kedua tragedi MH17 di kediamannya di Alam Impian di sini, Ahad.

Ibu tunggal kepada Wan Yunus Uzair, 13, dan Wan Yusuf Irfan, 11, berkata, waris sukar mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak yang bertanggungjawab tanpa keputusan konkrit.

"Kalau kita nak saman, nak saman siapa? Kita tak tahu siapa. Ukraine ke Rusia ke," kata Mariyam sambil menambah tanpa keputusan itu juga menyukarkan waris membuat tuntutan berhubung pampasan insurans.

Sehubungan itu, Mariyam meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mendengar rintihan waris dan menyelami perasaan mangsa MH17 supaya mempercepatkan tindakan yang sewajarnya.

Sementara itu, Mohamed Affendi Khairuddin, 45, berkata, setakat ini waris hanya dikhabarkan mengenai jaminan daripada kerajaan untuk mendapatkan keadilan berhubung nahas MH17.

Suami kepada Ketua Pramugari MH17, Allahyarham Mastura Mustafa mendakwa, pihak kerajaan tidak menghubungi waris berhubung perkembangan berkaitan.

"Ia sekadar jaminan sahaja, tetapi kami tidak dipanggil untuk berbincang atau mengetahui perkembangan selanjutnya mengenai apakah yang kerajaan akan buat. Kami kecewa," katanya sambil menambah pihaknya bersama enam lagi waris mangsa MH17 merancang untuk mengambil tindakan undang-undang dalam waktu terdekat.

Mohamed Affendi memberitahu, tujuh waris membabitkan lima anak kapal dan dua penumpang mahu membuat tuntutan terhadap MAS kerana menerbangkan pesawat MH17 di zon konflik di timur Ukraine sehingga menyebabkan ia ditembak jatuh.

Pesawat jenis Boeing B777 itu, yang dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur bersama 298 penumpang dan anak kapal, ditembak jatuh di ruang udara timur Ukraine pada 17 Julai 2014.

Pada Ahad, Perdana Menteri berkata, Malaysia terus memperjuangkan keadilan mengenai nahas MH17 melalui saluran undang-undang antarabangsa.

"Dua tahun lepas, Penerbangan MH17 ditembak jatuh di Ukraine. Ia suatu perbuatan jenayah yang menimbulkan kemarahan dunia dan menyebabkan kesemua 298 penumpang dan anak kapalnya maut.

"Kami tidak akan sekali-kali melupakan penumpang dan anak kapal berkenaan, juga kepiluan yang dirasai keluarga mangsa. Doa dan harapan kami mengiringi mereka dalam melalui hari-hari yang amat menyedihkan itu," kata Najib dalam catatan melalui akaun Facebook dan Twitter beliau pada Ahad.

Pada Sabtu pula, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, Malaysia berharap akan menerima rumusan awal laporan penyelidikan forensik mengenai MH17 oleh Pasukan Penyiasat Bersama (JIT), yang dianggotai Australia, Brazil, Belgium, Belanda dan Ukraine, menjelang akhir tahun ini, termasuk jenis senjata yang digunakan dan maklumat penting lain secara terperinci.

Pesawat malang itu ditembak jatuh ketika terbang pada ketinggian 30,000 kaki dan terhempas di kawasan dilanda ketegangan di Ukraine berhampiran sempadan Rusia.

Tahun lepas, pengerusi Lembaga Keselamatan Belanda, Tjibbe Joustra mengesahkan pesawat itu ditembak dengan peluru berpandu permukaan ke udara Buk di ruang udara timur Ukraine.

Laporan itu dikeluarkan selepas pasukan penyiasat bersama dari Belanda, Ukraine, Malaysia, Australia, United Kingdom, Amerika Syarikat dan Rusia menjalankan siasatan selama 15 bulan.

Pawagam Di Kelantan Dibuka Semula Jika Syarat Dipatuhi

Posted: 18 Jul 2016 02:56 AM PDT

MSTAR ONLINE
 
 
Datuk Mohd Amar Nik Abdullah
 
 
PETALING JAYA: Pihak berkuasa Kelantan bersikap terbuka terhadap kemungkinan pawagam di negeri ini akan dibuka semula.

Walau bagaimanapun, bakal pengendali mesti mematuhi syarat-syarat dan garis panduan ketat yang dikenakan oleh Majlis Perbandaran Kota Baru, kata Kelantan Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

"Kami akan menimbang sebarang permohonan jika pihak yang berminat sanggup mematuhi syarat-syarat yang dikenakan oleh jabatan pelesenan," katanya.

Dilaporkan, antara syarat-syarat yang dikenakan termasuklah pengasingan mengikut jantina dan larangan tayangan pada waktu solat malam.

Nik Amar berkata demikian sebagai mengulas memorandum yang dikemukakan oleh Pemuda PAS Kelantan terhadap percubaan untuk membuka semula panggung wayang di negeri ini.

Ketua Pemuda PAS Kelantan Ahmad Fadhli Shaari melahirkan kebimbangan tindakan ini hanya akan menggalakkan gejala sosial.

Selepas PAS berjaya merampas kuasa di negeri itu pada tahun 1990, panggung wayang di negeri ini ditutup atas alasan ia melanggar Enakmen Kawalan Hiburan Kelantan 1998.

Ketua Pemuda PAS Nik Abduh Nik Aziz berkata operasi pawagam di Kelantan perlu disertai dengan syarat-syarat yang ketat.

Sebelum ini, Setiausaha MCA Kelantan Datuk Lua Choon Hann menyifatkan syarat seperti itu sebagai 'menggelikan hati', menyatakan bahawa keluarga Islam juga akan terjejas kerana pasangan suami isteri, adik-beradik dan ibu bapa dan anak-anak mereka perlu diasingkan tempat duduk mengikut jantina.
 
 

Parti Baharu: PAS Ambil Pendekatan Tunggu Dan Lihat

Posted: 18 Jul 2016 02:54 AM PDT

MSTAR ONLINE
 
 
Ahmad Yakob.
 
 
KOTA BARU: PAS mengambil pendekatan tunggu dan lihat berhubung penubuhan parti baharu yang akan diterajui bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Ahmad Yakob berkata parti itu menghormati tindakan Dr Mahathir menubuhkan parti baharu, namun masih terlalu awal untuknya membuat sebarang keputusan bagi menjalin hubungan dengan parti itu.

"Bagi saya mana-mana parti pun boleh ditubuhkan di Malaysia sebab kita mengamalkan dasar demokrasi berparlimen. Beliau (Dr Mahathir) merasakan ada kekuatan (untuk tubuh parti baharu), apa salahnya.

"PAS ambil pendekatan tunggu dan lihat dasar, hala tuju dan perjuangan parti baharu itu (sebelum membuat keputusan lanjut)," katanya ketika ditemui pemberita pada Majlis Mesra Aidilfitri di perkarangan Jameiah al-Asriah, Jalan Tengku Petra Semerak di sini, Isnin.

Khamis lepas, Dr Mahathir mengumumkan satu pakatan pembangkang yang melibatkan sebuah parti baharu, Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Amanah akan ditubuhkan untuk menentang Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan datang.

Bagaimanapun, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyifatkan pakatan baharu itu sebagai sebuah bahtera yang kelam kabut kerana hanya berhasrat mahu menumbangkan kerajaan sedia ada. - BERNAMA

PAS: Syawal tercemar kerana Selena Gomez seksi

Posted: 18 Jul 2016 02:47 AM PDT

 
Pemuda PAS berkata garis panduan Jakim perlu dirujuk sebelum membenarkan apa-apa konsert.PAS,-Hafez-Sabri


PETALING JAYA: Pemuda PAS hari ini menggesa pihak berkuasa menyekat persembahan konsert bintang pop remaja Selena Gomez yang dijadualkan 25 Julai ini di Stadium Malawati Shah Alam, kerana mendakwa ia merosakkan akidah umat Islam.

Pengerusi Lajnah Dakwah Pemuda PAS, Hafez Sabri turut menggesa Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) mengeluarkan surat rasmi bagi tujuan itu.

"Kemunculan artis kelahiran Amerika yang sinonim dengan penampilan seksi ini adalah mencemarkan kemuliaan bulan Syawal yang sedang diraikan dengan penuh rasa kesyukuran dan keinsafan oleh umat Islam dan menghidupkan lagi budaya hedonisme dalam kalangan generasi muda di negara ini," kata Hafez.

Beliau berkata kerajaan perlu merujuk Garis Panduan Hiburan terbitan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sebelum meluluskan sebarang penganjuran konsert.

Konsert Selena Gomez merupakan sebahagian siri jelajah The Revival Tour yang bermula di Amerika Syarikat Mei lalu.

Ia merupakan persembahan pertama bekas teman lelaki Justin Bieber itu. Sebelum ini, konsert Selena di Kuala Lumpur pada 2014 terpaksa dibatalkan atas sebab kesihatan.

Mahkamah Rayuan tangguh keputusan kes hasutan Safwan Anang

Posted: 18 Jul 2016 02:45 AM PDT

 
Mahkamah perlukan masa meneliti kes dan tarikh keputusan akan dimaklumkan.


safwananang_18julai


PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini menangguhkan keputusan kes hasutan terhadap bekas pengerusi Solidariti Mahasisiwa Malaysia (SMM), Muhammad Safwan Anang.

"Perkara ini sangat teknikal kami perlukan masa untuk meneliti kes ini dan tarikh keputusan akan maklumkan kemudian," kata hakim Datuk Mohtarudin Baki.

Peguam Safwan, Ariff Azami menyambut baik keputusan itu dan menganggap ia sesuatu yang positif buat anak guamnya.

"Ini satu keputusan yang positif walaupun kita masih belum lagi mendapat kemenangan yang total.

"Bila kita sudah dapat satu tarikh yang diberikan pihak mahkamah kita mengharapkan keputusan akan memihak kepada kita, memihak kepada perjuangan anak muda dan juga kepada perjuangan demokrasi yang ada di negara kita," katanya.

Safawan dituduh membuat ucapan menghasut untuk menggalakkan orang ramai menggulingkan kerajaan yang sah melalui cara tidak sah.

Mahkamah Sesyen menjatuhkan hukuman 10 bulan penjara selepas didapati bersalah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 4 (1) Akta Hasutan 1948 dalam satu ucapan pada 13 Mei 2013, tetapi ia diubah kepada denda RM5,000 oleh Mahkamah Tinggi.

Pendakwa raya mahu Mahkamah Rayuan mengekalkan hukuman yang dijatuhkan Mahkamah Sesyen.
Hadir memberi sokongan lepada Safwan hari ini ialah pemimpin pembangkang terdiri daripada Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub, Naib Presiden PKR, Tian Chua serta wakil NGO.

Peniaga mahu mansuh akta tentang pencatuan sahaja

Posted: 18 Jul 2016 02:36 AM PDT

 
Kerajaan sepatutnya mewujudkan akta untuk menangkap peniaga yang menaikkan harga barangan sesuka hati sehingga membebankan golongan miskin atau yang berpendapatan rendah.


pasar


PETALING JAYA: Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM) berpendapat Akta Pencatuan 2011 sebagai tidak lagi relevan selain menyusahkan peniaga khususnya peniaga kecil.

Jurucakap ACCCIM, Koong Lin Loong juga berkata ia menyokong kawalan harga  dan mencadangkan undang-undang mengenainya diperkasa.

"Dalam keadaan pasaran bebas, pelaksanaan Anti Pencatuan 2011 ini akan menakutkan peniaga kecil, manakala pelabur asing pula tidak berani masuk melabur di Malaysia.

"Pemansuhan Anti Pencatuan 2011 ini akan memberi keyakinan kepada peniaga luar negara masuk dalam Malaysia," katanya.

Sebaliknya Akta Kawalan Harga pula perlu, cuma kerajaan harus memperkasa akta itu bagi memberi perlindungan kepada kedua-dua pihak.

"Kita cadangkan kerajaan jangan mansuhkan Akta Kawalan Harga tetapi mewujudkan satu akta untuk menangkap peniaga yang menaikkan harga barangan sesuka hati sehingga membebankan golongan miskin atau yang berpendapatan rendah," katanya.

Malah, akta kawalan harga dikatakan sudah cukup baik berdasarkan pelaksanaan tahun-tahun sebelum ini.

"Kawalan harga ayam dan telur pada musim raya juga baik dan tidak nampak apa keperluan untuk mansuhkan akta ini," katanya kepada FMT.

Lin Loong berkata demikian mengulas kenyataan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Hamzah Zainuddin tentang pertimbangkan kerajaan memansuh Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatuan 2011 selepas mengambil kira rungutan peniaga.

Kata Hamzah, kajian kementerian melibatkan mereka yang berkepentingan termasuk dewan perniagaan, persatuan pengguna, pihak industri dan pengguna sebelum memutuskan akta itu dimansuhkan atau sebaliknya, menjelang akhir tahun ini.

Naib Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), Hanafi Yusof pula menggesa kerajaan supaya mewujudkan keseimbangan dalam mengawal harga kepada peniaga.

DPMM tidak menyatakan sebarang pendirian mereka, namun berharap kerajaan meneliti usaha menentukan harga supaya pelaksanaannya memberi keuntungan kepada kedua-dua pihak.

"Ia bukan soal setuju atau tidak akta ini dimansuhkan, tetapi cara mengawal harga. Jangan kawal sampai merugikan peniaga kerana kami juga mahu untung. Kalau merugikan, tentu tidak dapat mengembangkan perniagaan dan syarikat mereka," katanya.

Bagaimanapun beliau akui jika akta ini dimansuhkan, kerajaan juga perlu memastikan harga barangan yang dijual tidak sampai membebankan pengguna.

Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatuan 2011 digunakan untuk memastikan peniaga tidak mengambil kesempatan menaikkan harga barang sesuka hati, termasuk tindakan menyorokkan barangan harga kawalan serta menaikkan harga dengan alasan kekurangan bekalan.

Lagi dakwaan 9,000 pekerja asing perbaharui permit secara tidak sah

Posted: 18 Jul 2016 02:27 AM PDT

Slide1
Roketkini.com


BUKIT MERTAJAM: Merujuk laporan Ketua Audit Negara yang dikeluarkan April lalu, sebanyak 9,000 permit pekerja asing telah diperbaharui secara tidak sah antara tahun 2013 dan 2014 melalui kaedah automatik dan tidak mengikut Prosedur Operasi Piawai (SOP).

Pembaharuan permit pekerja asing melalui Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) itu dilakukan melalui MyEG yang merupakan platform perkhidmatan elektronik kerajaan.

Ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim Chee Keong, berkata selain rekod buruk, MyEG juga telah dilantik untuk mendaftarkan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) pada September 2014 walaupun waktu sebenar untuk pendaftaran tersebut ialah setahun lebih lewat iaitu September 2015.

"Kedua-dua penasihat undang-undang bagi Jabatan Imigresen dan Jabatan Audit Neara berpandangan bahawa tindak-tanduk MyEG itu telah melanggar Akta Imigresen 1963.

"Kita tidak tahu jika terdapat perlanggaran lain yang dilakukan MyEG sepanjang 2015, setelah skop kuasanya diluaskan untuk memperbaharui permit kerja sementara dan telah melanjutkan sebanyak 1,318,872 permit dalam tahun tersebut," kata Steven.

Menurutnya, arahan supaya MyEG menghentikan pembaharuan automatik itu hanya dibuat pada 4 Mac 2016 lalu.

"Kita nak tahu adakah sebarang tindakan diambil terhadap MyEG kerana telah melanggar undang-undang imigresen yang telah membenarkan seramai 9,000 pekerja asing diperbaharui permit secara tidak sah?" soal Steven.

Kontrak RM29 juta dipersoalkan

Dalam perkara sama, beliau turut mempersoalkan tindakan kerajaan yang telah membayar sebuah syarikat swasta kontrak sebanyak RM29.9 juta untuk membina sebuah sistem dalam talian yang telah menimbulkan beberapa persoalan.

Syarikat yang berjaya memperoleh kontrak itu ialah HeiTech Padu Bhd yang secara kebetulan merupakan pembekal kepada Sistem Imigresen Malaysia (MyIMMS) yang terpalit kontroversi.

Sedangkan kata Steven, dalam sidang Parlimen April 2015 lalu, bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berjanji bahawa kerajaan akan membangunkan sistem dalam taliannya sendiri untuk menguruskan permit pekerja dan bukannya bergantung kepada sistem MyEG.

"Mengapa aplikasi jutaan ringgit itu diasingkan dan seolah-olah untuk membiarkan MyEG mendapat lebih banyak keuntungan mudah menjadi orang tengah kepada pembaharuan permit kerja sementara (PLKS)?" soalnya.

Jelas beliau, dengan mengenakan caj sebanyak RM35 bagi setiap transaksi, MyEG dengan mudah mendapat RM46.2 juta pada 2015.

Beliau juga mempersoalkan sama ada Wan Junaidi berbohong pada April 2014 dengan berkata kerajaan akan membina aplikasinya sendiri sedangkan system tersebut sudah tersedia lima bulan lebih awal pada November 2014. – Roketkini.com

Laporan palsu terhadap Guan Eng, The Star berkemungkinan disaman

Posted: 18 Jul 2016 02:24 AM PDT

Lim Guan Eng

Roketkini.com


GEORGE TOWN: Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng telah mengarahkan peguamnya untuk menghantar notis tuntutan terhadap akhbar yang dikawal BN, The Star ekoran laporan palsu dan mengelirukan yang diterbitkan dalam salah satu artikelnya hari ini.

Artikel berjudul 'Snap election ini Penang?' yang ditulis Joceline Tan itu cuba memberi gambaran jahat Guan Eng sebagai melakukan kesalahan dalam isu penjualan tanah di Taman Manggis.

Namun, apa yang diuar-uarkan media BN itu tidak berasas kerana tidak ada sebarang pendakwaan rasuah terhadap Adun Air Putih itu berhubung penjualan tanah di Taman Manggis.

"Jelas ini satu percubaan BN untuk mereka-reka sejarah dengan menggambarkan saya bersalah melakukan rasuah meskipun Cik Phang tidak mendapat sebarang manfaat.

"Dalam perkara lain, BN seolah-olah menganggap mereka yang mendapat keuntungan dan kelebihan berbilion US dolar pula tidak bersalah dan bebas dari rasuah ," katanya dalam satu kenyataan.

Setiausaha Agung DAP itu berkata sepanjang empat bulan lalu media cetak dan elektronik kawalan BN bersungguh-sungguh secara sistematik melemparkan dakwaan tidak berasas konon wujudnya umsur rasuah dalam isu penjualan tanah Taman Manggis meskipun ia dijalankan secara tender terbuka.

"Sebaliknya dakwaan rasuah yang telah difailkan terhadap saya adalah perkara yang tidak berkaitan yang mana penjual rumah saya itu didakwa mendapat manfaat daripada pelingkungan semula tanahnya daripada status pertanian kepada perumahan.

"Sehingga kini tanah Cik Phang kekal sebagai pertanian berikutan penolakan permohonannya oleh pihak berkuasa tempatan," jelas Guan Eng.

Menurutnya, ini bukan kali pertama Joceline Tane dan The Star memfitnahnya.

"Pada 2012, saya telah memfailkan saman fitnah terhadap The Star dan kes itu selesai apabila mereka mengemukakan permohonan maaf secara terbuka pada 27 Oktober 2013," ujar beliau.

Dalam kes terbabit, The Star menarik semula kandungan yang tidak benar terhadap Lim Guan Eng dan memohon maaf secara ikhlas bagi sebarang tuduhan yang mengaibkan beliau. – Roketkini.com


Kenaikan melampau 150 peratus caj letak kereta di Kuala Lumpur, siapa untung?

Posted: 18 Jul 2016 02:22 AM PDT

limlipeng_M1

 Oleh Fatih Hassan Nordin


KUALA LUMPUR: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) disaran supaya menunggu projek Mass Rapid Transit (MRT) siap dan beroperasi sepenuhnya sebelum mengambil langkah menaikkan kadar caj tempat letak kereta di seluruh lokasi di ibu kota.

Menurut Setiausaha DAP Wilayah Persekutuan, Lim Lip Eng, impak pembinaan MRT yang dijangka akan mengurangkan masalah lalulintas teruk di ibu kota wajar diteliti sebelum apa-apa keputusan mengenai kenaikan tersebut diputuskan pihak DBKL.

"DBKL sepatutnya menunggu sehingga projek MRT siap dan beroperasi buat seketika sebelum kenaikan harga caj tempat letak kereta dilaksanakan kerana projek tersebut berkemungkinan besar mengurangkan kesesakan lalulintas di ibu kota," katanya kepada Roketkini.com

Beliau berkata demikian mengulas tindakan DBKL yang menaikkan kadar caj tempat letak kereta miliknya di beberapa lokasi tumpuan di ibu kota sebanyak 150 peratus berkuatkuasa hari ini.

Kenaikan RM2.00 bagi jam pertama daripada RM0.80 sebelumnya itu melibatkan lokasi-lokasi tumpuan komersial antaranya Bukit Bintang, Bangsar, Bukit Damansara, Taman Tun Dr Ismail, Desa Hartamas dan Solaris Mont Kiara.

Manakala kawasan di luar Pusat Bandar dan Pinggir Bandar masing-masing akan mengalami kenaikan sebanyak 200 peratus dan 100 peratus berkuatkuasa 1 Ogos.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Mohd Amin Nordin Abdul Aziz dilaporkan berkata meskipun keputusan itu dilihat tidak popular, kenaikan seumpama itu wajar dilaksanakan kononnya untuk mengatasi kesesakan trafik di Kuala Lumpur.

Menyifatkan ia sebagai tidak munasabah, Lip Eng yang juga Ahli Parlimen Segambut berkata, tindakan DBKL itu jelas membebankan rakyat, malah bakal mencetuskan situasi di mana peniaga di sekitar kawasan yang terlibat menaikkan harga barangan.

"Kalau mahu naikkan caj dengan alasan bahawa caj berkenaan sudah lama tidak dinaikkan, naiklah dengan kadar 20 peratus dan bukannya 200 peratus. Kadar kenaikan seumpama itu adalah terlalu drastik dan membebankan," ujarnya.

Dalam pada itu, beliau yang ternyata kesal dengan tindakan DBKL itu turut mempersoalkan jika wujud campur tangan pihak yang berkepentingan dalam langkah kenaikan drastik terbabit, sekaligus mendesak supaya pihak yang bertanggungjawab menjawab dakwaannya itu.

"Adakah kenaikan harga caj tempat letak kereta di KL ini melibatkan kepentingan kroni UMNO? Sekiranya tidak, mengapa kerajaan tidak berbincang dengan wakil dari pelbagai pihak masyarakat rakyat sebelum ia ditentukan?

"Saya desak ahli ahli panel penasihat DBKL khususnya dari parti MCA, Gerakan dan MIC sama ada mereka bersetuju dengan kenaikan harga ini. Saya juga nak tahu keputusan siapa ini? Menteri Wilayah Persekutuan atau Datuk Bandar?" soalnya. – Roketkini.com


Lelaki maut bertembung treler

Posted: 17 Jul 2016 11:33 PM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
GOMBAK: Seorang lelaki, 51, maut selepas kereta dipandunya bertembung dengan treler membawa muatan pasir di Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) arah Batu Caves menunju Plaza Tol Gombak, di sini, jam 8.45 pagi tadi.
 
Pemangku Penyelia Bomba Selayang, Harashid Rusli berkata, kemalangan turut menyebabkan anak lelaki mangsa cedera sementara mangsa disahkan meninggal dunia di tempat kejadian
 
 
 
Beliau berkata, siasatan awal mendapati treler yang dipandu dari arah Plaza Tol Gombak menunju Batu Caves, di sini, dipercayai hilang kawalan dan memasuki laluan bertentangan sebelum bertembung dengan empat kenderaan lain.
 
"Pemandu kenderaan lain tidak mengalami kecederaan dan mayat akan dihantar ke Hospital Selayang untuk bedah siasat," katanya di lokasi kejadian.
 
Difahamkan kejadian itu turut menyebabkan kesesakan lalu lintas sejauh kira-kira 5 kilometer dari arah Batu Caves.
 
 

Lebih separuh Umno Sabah bakal ucap selamat tinggal

Posted: 17 Jul 2016 11:24 PM PDT

ARIF ATAN
 
 
Umno Saah sedang retakUmno Saah sedang retak


Sebanyak 13 Bahagian Umno Sabah akan membuat keputusan pada masa terdekat untuk meninggalkan parti itu selama-lamanya.

Ahli Jawatankuasa Umno Kota Belut, Joseph P Andau dalam pendedahannya itu berkata, Umno Sabah sedang kucar-kacir ekoran pemecatan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sebagai Naib Presiden parti tersebut.

"Selebihnya (12 Bahagian Umno Sabah) adalah mereka orang kesetiaan Musa Aman (Pengerusi Umno Sabah juga Ketua Menteri Sabah) dan Najib Razak," ujarnya dalam satu kenyataan semalam.

Menurut Joesph, kewibawaan pemimpin seperti Shafie Apdal yang disifatkannya mewarisi karisma Allahyarham Ketua Menteri Sabah ketiga (1967 - 1975), Tun Datu Mustapha Datu Harun adalah sukar ditandingi.

"Jika adapun, pemimpin-pemimpin Umno di Sabah hanya layak digelar pemimpin 'sontoloyo gatel pak loso' (bebal dan pak turut). Mereka hanya pandai membodek mengampu dan angkat kaki si Najib itu saja kebolehan mereka yang ada.

"Diharap Musa Aman, Salleh Kepala Burung Keruak (Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Sabah), Abdul Rahman Dahalan (Pengarah Komunikasi Strategik BN) jangan cakap takbur nanti jadi kufur sekarang mereka susah nak tidur malam kerana asyik memikirkan kedudukan Umno di Sabah yang bakal lenyap" bidasnya.

Bukan sahaja Umno, Joesph turut memberitahu Parti Bersatu Sabah (PBS) UPKO-PBRS juga dijangka meninggalkan BN kerana dikatakan akan menyertai DAP, PKR dan AMANAH pada Pilihan Raya Umum ke-14 untuk membantu menumbangkan Umno-BN di Sabah.

"Sementara suku-suku bangsa Bajau-Suluk-Cina Kadazan-Dusun dan Murut akan bangkit menolak Umno-BN daripada terus menjadi kerajaan yang bersifat kuku besi dan diktator," tambahnya lagi.