Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:51 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


UMNO Berjaya Peralatkan Ulama PAS Singkirkan Profesional

Posted: 04 Jul 2016 06:40 PM PDT

PAS selepas muktamar ke-61 kembali ke belakang – Minda Jentayu 
Jika kita menggunakan istilah "Leadership of the Clergy" untuk merujuk kepada amalan kepimpinan PAS, ia mungkin akan dirasakan janggal. Bunyinya seolah-olah satu konsep yang diambil dari agama lain di mana wujudnya pembahagian diantara golongan "clergy" dan golongan "lay" atau orang-orang biasa. Namun, itulah hakikat konsep kepimpinan ulama. Ia sangat asing pada Islam dan sebenarnya lebih hampir pada fahaman sekular yang membahagikan di antara urusan agama dan duniawi. Ia seolah satu langkah ke belakang atau "rollback' yang akan memundurkan PAS. 
Namun, implikasi dari perkembangan yang berlaku pada Muktamar PAS ke 61 bukan sekadar satu perubahan semantik semata-mata. Ia juga mempunyai implikasi strategik yang amat ketara. Malahan, ia merupakan kemuncak strategi membina kembali "containment" pengaruh PAS dan melemahkan Pakatan Rakyat. 
Sebelum PRU 1999, pengaruh PAS dilhat sebagai terbatas. Prestasi pemimpin-pemimpin PAS di luar Kelantan amat tidak menentu. Adakalanya menang dan adakalanya kalah dalam pilihanraya. Bagi Umno, PAS diterima sebagai "necessary evil". 
Dengan adanya PAS, Umno dapat memaparkan dirinya sebagai golongan sederhana. Dalam konteks hubungan antarabangsa, PAS boleh digunakan sebagai jembalang untuk mengingatkan pengkritik, sekiranya Umno lemah Malaysia akan jatuh kepada golongan fundamentalis agama. Pendekatan strategik yang digunakan dalam menanggani PAS ialah pendekatan "containment". Biarkan PAS bertapak di kawasan-kawasan tertentu, khususnya di negeri-negeri Pantai Timur. Biarlah PAS wujud dalam "sphere of influence" yang terbatas dan terbendong ini. 
Prestasi ulama PAS pula tidaklah begitu memberansangkan. Walau pun mampu memberi ceramah dan pidato berapi-api serta mengistiharkan berbagai hukum, mereka umumnya tidak berkesan dalam Parlimen dan Dewan Undangan Negeri. Kebanyakan mereka tidak mampu membahaskan isu-isu dasar dengan berkesan. Kalau ada pun, sekadar membuat saranan umum memgenai perlu kembali kepada Islam, perlu ikut sistem ekonomi dan pendidikan Islam tetapi tidak melebihi dari itu. 
Dalam isu-isu berkaitan dasar fiskal, mengenai strategi merubah ekonomi Malaysia dari ekonomi yang dipacu pelaburan kepada ekonomi yang dipacu inovasi dan bagaimana meningkatkan pelaburan, golongan ulama umumnya mati punca. Demikian juga, apabila muncul skandal-skandal mega golongan ini juga kelihatan ibarat rusa sesat di tengah pekan. Sama ada skandal BMF, Maminco, Perwaja atau skandal spekulasi matawang Bank Negara yang berlaku 20-30 tahun dahulu mahupun skandal-skandal yang mutakhir seperti skandal PKZ, MAS, 1MDB dan NFC, golongan ulama nyata tidak dapat menguasai isu-isu semasa ini. Mereka lebih selesa membisu dalam isu-isu sebegini. 
Umno menganggap adalah memadai dengan pendekatan "containment" terhadap PAS. Ini berlarutan sehinggalah dua perkembangan yang membimbangkan Umno. Pertama ialah perkembangan politik selepas pemecatan Anwar Ibrahim dari kerajaan pada tahun 1998. Ia menyaksikan lonjakan aktivitisma politik di kalangan rakyat Malaysia. 
PKR masih belum wujud, ramai di antara aktivis Melayu menyertai PAS. Ini termasuklah golongan professional. Penyertaaan mereka ini membawa beberapa perubahan penting kepada PAS. Golongan ini lebih canggih dari segi pemikiran politik dan keupayaan menanggani isu-isu semasa. Mereka dapat mengolah isu dan idea dalam bahasa dan gaya yang mempunyai daya tarikan kepada golongan kelas pertengahan Melayu. Golongan ini juga selesa menjalinkan hubungan dengan golongan bukan Islam, sama ada dengan DAP atau NGO-NGO yang turut disertai bukan Islam. Golongan ulama sebaliknya lebih bersikap "insular". Mereka jarang sekali menyertai program-program bersama yang diwujudkan parti-parti Pakatan Rakyat. 
Dari segi aktivisma, golongan ulama lebih selesa dengan program-program dalaman. Sebaliknya, golongan professional lebih aktif dalam ruang lingkup kegiatan-kegiatan yang lebih luas. Ini termasuklah dalam isu-isu seperti reformasi pilihanraya dan hak asasi manusia. Inilah sebabnya pemimpin-pemimpin PAS dari golongan professional lebih ramai menghadapi dugaan ditangkap dan dipenjarakan. Golongan ulama lebih selesa berjuang di medan ceramah sedangkan golongan professional yang selalu berada di barisan hadapan dan menghadapi berbagai ujian dan ibtilak. Sekiranya perjuangan para anbiya dipenuhi dengan dugaan dan ujian, tidak sukar untuk melihat siapakah yang lebih hampir pada perjuangan para anbiya. 
Perkembangan kedua ialah PRU pada 2008. Akibat dari jalinan hubungan dengan golongan bukan Islam, PAS mula diterima masyarakat bukan Melayu dan bukan Islam. Semakin ramai pengundi bukan Melayu yang memberi undi kepada PAS dan membolehkan PAS menang kerusi-kerusi di luar Pantai Timur dan khususnya di kawasan-kawasan bandar. 
Hasil PRU 2008 dan 2013 menunjukkan tembok "containment" yang wujud sebelum ini roboh. Perkembangan ini juga turut dirasakan DAP. Pengundi-pengundi Melayu, terutama golongan kelas pertengahan dan generasi muda, mula memberi sokongan kepada DAP. Dengan robohnya tembok "containment" ini, berlakulah tsunami yang merungkaikan penguasaan dua pertiga Parlimen BN dan menafikannya sokongan majoriti pada PRU ke 13. 
Untuk menghadapi realiti baru ini, Umno memerlukan satu strategi baru untuk menggantikan strategi "containment". Strategi ini mestilah mampu memusnahkan sumber-sumber kekuatan yang membolehkan PAS keluar dari tembok "containment" ini. 
Bagi Umno, ancaman sebenar kepada pengaruhnya bukanlah ulama PAS. Golongan ulama lama wujud di dalam PAS dan dapat di "contain" dengan mudah. Sebaliknya, ancaman utama kepada Umno ialah golongan professional. Mereka inilah yang berjaya merobohkan tembok "containment". Adalah perlu kekuatan ini dimusnahkan. 
Strategi melemahkan PAS dan PR bolehlah diistilahkan sebagai strategi "rollback". Tujuan strategi "rollback" ialah menolak kembali PAS ke ruang "containment" yang wujud sebelum 1998. Ini akan dicapai bila kepercayaan di kalangan golongan kelas pertengahan, khususnya di Pantai Barat, dan di kalangan pengundi bukan Melayu terhadap PAS dapat dilunturkan. Untuk tujuan ini, umpan hudud dan sentimen perpaduan Melayu digunakan. Pada ketika yang sama, langkah untuk melemahkan PR dan PKR turut diambil. Ini adalah dengan mewujudkan fitnah liwat terhadap Anwar Ibrahim dan memenjarakan beliau. 
Di antara langkah yang diambil untuk menawan hati beberapa ulama PAS ialah program-program "taklimat" tertutup yang diberikan sebuah agensi perang saraf kerajaan. 
Dua perkara utama cuba dicapai dari program-program ini.Pertama, memberi gambaran, kedudukan orang Melayu dan Islam akan terjejas jika PR memerintah. Ini kerana golongan MP bukan Islam dikatakan lebih ramai dari golongan Islam dalam sebuah kerajaan PR. Ini dikatakan boleh menjejaskan kedudukan Melayu dan Islam. 
Kedua, usaha dilakukan untuk meyakinkan golongan ulama ini, Anwar Ibrahim ialah seorang peliwat dan membawa kefahaman liberal. Di antara perkara yang dilakukan dalam program-program "taklimat" tertutup ini ialah "pengakuan" dua orang bekas pemimpin ABIM dan seorang tokoh korporat yang rapat dengan PAS, mereka yakin Anwar memang seorang peliwat. Salah seorang dari ulama ini di bawa ke sebuah kilang di Thailand yang dimiliki tokoh korporat ini. Ketika di sana dia diberi sanjungan dan layanan istimewa. 
Sebelum ini, pendekatan yang hampir sama turut digunakan ke atas pemimpin-pemimpin reformasi yang ditahan di bawah ISA. Mereka diberi maklumat terpilih mengenai "salahlaku" Anwar Ibrahim. Mereka dilayan seperti mereka golongan istimewa dan diberi maklumat yang tidak didedahkan kepada orang lain. Namun, muslihat ini gagal mengubah pandangan tahanan-tahanan ISA ini. 
Read More / Baca Lagi >>

Simpang Siur Halatuju PAS Membuatkan Ramai Penyokong Kecewa....

Posted: 04 Jul 2016 06:37 PM PDT

Oleh Hayar Hassan
Mengikut sejarahnya, PAS ditubuhkan dan diperjuangkan oleh golongan pembaharuan atau reformis Islam di Tanah Melayu seperti Syed Sheikh Al Hadi, Sheikh Tahir Jalaluddin dan Haji Abas Mohd Taha. Nama-nama tersebut mungkin agak asing bagi anak-anak muda generasi baru kita. Menurut Wikipedia, PAS mempunyai idealogi Islamisme, Demokrasi dan Fundamentalisme Islam. Perjuangan PAS adalah untuk memperkenalkan dan mengamalkan cara hidup Islam berdasarkan Al Quran dan Sunnah melalui proses demokrasi dan tetap menurut Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Singkatnya, PAS turut sama berpolitik dalam sistem demokrasi Malaysia dan dalam waktu yang sama turut juga berdakwah memperkenalkan cara hidup Islam kepada seluruh masyarakat majmuk Malaysia.
Awalnya PAS bergerak secara sendirian dengan idealisme keislamannya yang hanya tertumpu kepada orang Melayu yang secara kebetulannya beragama Islam. Kejayaan politik PAS pada waktu itu adalah amat terhad sekali, cuma dapat memerintah Kelantan dan memenangi banyak kerusi di Terengganu. Seiring berlalunya waktu, PAS mula menerima idea untuk berpakat dan pada tahun 1972 telah menerima tawaran Kerajaan Perikatan dan seterusnya bergabung dalam BN mulai tahun 1973 hingga 1978. Kemudian PAS bersendirian lagi untuk 12 tahun . Selepas itu PAS bergabung dalam Angkatan Perpaduan Ummah @ APU mulai tahun 1990 hingga 1996. Keperluan untuk bergabung ini dilanjutkan dalam Barisan Alternatif @ BA (1999 - 2004) dan akhirnya dalam Pakatan Rakyat @ PR (2008 - 2015). Prestasi terbaik PAS sepanjang berpolitik di Malaysia adalah semasa berada dalam Pakatan Rakyat, mempunyai begitu banyak kerusi Parlimen dan DUN selepas PRU ke 12. PAS yang telah berpolitik sebelum Malaysia mencapai kemerdekaan berjaya mempunyai 23 Ahli Parlimen . Sebelumnya Pas hanya mempunyai 7 orang Ahli Parlimen ! Peningkatan sebanyak 329 %. Di DUN pula PAS berjaya mempunyai 84 ADUN. DAP mempunyai 73 ADUN. PKR mempunyai 40.
Apabila Pakatan Rakyat berkubur pada 16 Jun 2015 , ramai ahli-ahli PAS dan penyokong PR terkejut, kecewa dan keliru apabila PAS bertegas untuk bersendirian ! Apakah ini suatu pendekatan yang betul dan wajar? Ramai yang mengeleng kepala dan berkerut dahi ! Apakah PAS kini berada di landasan yang tepat dan betul ? Bukankah ini seperti kembali kepada awal tahun 60'an, berundur ke belakang ? Ramai orang berpendapat bahawa PAS telah masuk perangkap UMNO/BN dalam usaha BN memporakperandakan PR. Itulah yang amat dinanti-nantikan oleh BN. Usaha halus mereka selama ini telah membuahkan hasil. " Buah dugheyan udah gugur Yeop , beduit le kume ! ", kata orang Perak . Dasar Pecah Dan Belah UMNO/BN telah berjaya !
Ramai ahli-ahli PAS dan penyokong PR khususnya di Pulau Pinang terkejut besar apabila diberitahu bahawa lebih daripada 1,000 aktivis PAS terpaksa melepaskan jawatan-jawatan yang diperuntukkan kepada mereka oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang, walau pun PAS hanya mempunyai seorang ADUN dalam Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang ! YB Dato' Saleh Man , ADUN Permatang Pasir dilantik sebagai Yang Dipertua Majlis Agama Pulau Pinang. Di samping itu Ustaz Afnan Hamimi Bin Dato Taib Azamuddin, Setiausaha Dewan Pemuda PAS Pusat dan Ustaz Rushidi Husin, Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang dilantik sebagai Ahli Majlis Agama Islam Pulau Pinang.
Ramai daripada aktivis-aktivis PAS dilantik dalam JKKK Negeri dan agensi-agensi Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Buat pertama kalinya, banyak daripada AJK Qaryah mesjid-mesjid di Pulau Pinang dikuasai oleh orang-orang PAS. Sebagai contoh, Haji Omar Hassan, YDP PAS Kawasan Permatang Pauh telah dilantik sebagai Ahli Majlis Perbandaran Seberang Perai. Di samping itu juga beliau dilantik sebagai Pengerusi Qaryah Masjid Jamek Seberang Jaya. Masjid ini amat terkenal kerana ianya sering disinggahi oleh orang-orang ramai yang menggunakan PLUS semasa bermusafir. Alhamdullilah, dibawah kepimpinan Haji Omar Hassan, masjid ini lebih terurus dari sudut kebersihan dan kelas-kelas pengajian.
Tenaga pengajar kuliah-kuliah pengajian di seluruh masjid-masjid Pulau Pinang adalah terdiri daripada Ustaz-Ustaz PAS daripada Pulau Pinang, Kedah dan Perak. Masjid-masjid telah diimarahkan dengan begitu baik. Anak-anak jemaah tidak perlu lagi keluar daripada qaryah untuk menimba ilmu agama Islam. Waktu zaman BN dahulu, hanya Masjid Batu, Permatang Pauh sahaja yang menampong pengajian ustaz-ustaz PAS. Dengan berada dalam Kerajaan PR di Pulau Pinang, banyak manafaat yang telah dinikmati oleh PAS. Di bandingkan dengan DAP Kelantan, cuma 3 orang aktivis DAP diperuntukkan jawatan oleh Kerajaan PAS Kelantan pimpinan Almarhum TGNA. DAP Kelantan tahu diri, mereka tidak riuh rendah menuduh Kerajaan Kelantan mengenepikan mereka. Melihat kepada realiti politik Pulau Pinang, keputusan PAS Pusat untuk membawa diri jauh daripada rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat adalah suatu kesilapan besar. Dakwah Islam yang cuba dibawa oleh aktivis-aktivis PAS Pulau Pinang telah menemui jalan buntu. Orang Islam dan Agama Islam di Pulau Pinang memang banyak dirugikan. Sedih dan kecewa sekali apabila mengenangkan bahawa ianya terjadi kerana pimpinan PAS Pusat tidak bijaksana, terpedaya dan gagal dalam membaca tipu muslihat UMNO/BN.
Read More / Baca Lagi >>

Pas “rollback” ke era 1980an?

Posted: 04 Jul 2016 06:34 PM PDT

Jika kita menggunakan istilah "Leadership of the Clergy" untuk merujuk kepada amalan kepimpinan PAS, ia mungkin akan dirasakan janggal. Bunyinya seolah-olah satu konsep yang diambil dari agama lain di mana wujudnya pembahagian diantara golongan "clergy" dan golongan "lay" atau orang-orang biasa.
Namun, itulah hakikat konsep kepimpinan ulama. Ia sangat asing pada Islam dan sebenarnya lebih hampir pada fahaman sekular yang membahagikan di antara urusan agama dan duniawi. Ia seolah satu langkah ke belakang atau "rollback' yang akan memundurkan PAS.
Pas
Namun, implikasi dari perkembangan yang berlaku pada Muktamar PAS ke 61 bukan sekadar satu perubahan semantik semata-mata. Ia juga mempunyai implikasi strategik yang amat ketara. Malahan, ia merupakan kemuncak strategi membina kembali "containment" pengaruh PAS dan melemahkan Pakatan Rakyat.
Pas sederhana
Sebelum PRU 1999, pengaruh PAS dilhat sebagai terbatas. Prestasi pemimpin-pemimpin PAS di luar Kelantan amat tidak menentu. Adakalanya menang dan adakalanya kalah dalam pilihanraya.Bagi Umno, PAS diterima sebagai "necessary evil".
Dengan adanya PAS, Umno dapat memaparkan dirinya sebagai golongan sederhana. Dalam konteks hubungan antarabangsa, PAS boleh digunakan sebagai jembalang untuk mengingatkan pengkritik, sekiranya Umno lemah Malaysia akan jatuh kepada golongan fundamentalis agama.
Pendekatan strategik yang digunakan dalam menanggani PAS ialah pendekatan "containment". Biarkan PAS bertapak di kawasan-kawasan tertentu, khususnya di negeri-negeri Pantai Timur. Biarlah PAS wujud dalam "sphere of influence" yang terbatas dan terbendong ini.Prestasi ulama PAS pula tidaklah begitu memberansangkan.
Walau pun mampu memberi ceramah dan pidato berapi-api serta mengistiharkan berbagai hukum, mereka umumnya tidak berkesan dalam Parlimen dan Dewan Undangan Negeri. Kebanyakan mereka tidak mampu membahaskan isu-isu dasar dengan berkesan. Kalau ada pun, sekadar membuat saranan umum mengenai perlu kembali kepada Islam, perlu ikut sistem ekonomi dan pendidikan Islam tetapi tidak melebihi dari itu.
Dalam isu-isu berkaitan dasar fiskal, mengenai strategi merubah ekonomi Malaysia dari ekonomi yang dipacu pelaburan kepada ekonomi yang dipacu inovasi dan bagaimana meningkatkan pelaburan, golongan ulama umumnya mati punca. Demikian juga, apabila muncul skandal-skandal mega golongan ini juga kelihatan ibarat rusa sesat di tengah pekan.
Sama ada skandal BMF, Maminco, Perwaja atau skandal spekulasi matawang Bank Negara yang berlaku 20-30 tahun dahulu mahupun skandal-skandal yang mutakhir seperti skandal PKZ, MAS, 1MDB dan NFC, golongan ulama nyata tidak dapat menguasai isu-isu semasa ini. Mereka lebih selesa membisu dalam isu-isu sebegini.
Umno menganggap adalah memadai dengan pendekatan "containment" terhadap PAS. Ini berlarutan sehinggalah dua perkembangan yang membimbangkan Umno. Pertama ialah perkembangan politik selepas pemecatan Anwar Ibrahim dari kerajaan pada tahun 1998. Ia menyaksikan lonjakan aktivitisme politik di kalangan rakyat Malaysia.
PKR masih belum wujud, ramai di antara aktivis Melayu menyertai PAS. Ini termasuklah golongan professional. Penyertaaan mereka ini membawa beberapa perubahan penting kepada PAS.
Gelombang profesional
Golongan ini lebih canggih dari segi pemikiran politik dan keupayaan menanggani isu-isu semasa. Mereka dapat mengolah isu dan idea dalam bahasa dan gaya yang mempunyai daya tarikan kepada golongan kelas pertengahan Melayu. Golongan ini juga selesa menjalinkan hubungan dengan golongan bukan Islam, sama ada dengan DAP atau NGO-NGO yang turut disertai bukan Islam. Golongan ulama sebaliknya lebih bersikap "insular". Mereka jarang sekali menyertai program-program bersama yang diwujudkan parti-parti Pakatan Rakyat.
Dari segi aktivisme, golongan ulama lebih selesa dengan program-program dalaman. Sebaliknya, golongan profesional lebih aktif dalam ruang lingkup kegiatan-kegiatan yang lebih luas. Ini termasuklah dalam isu-isu seperti reformasi pilihanraya dan hak asasi manusia. Inilah sebabnya pemimpin-pemimpin PAS dari golongan profesional lebih ramai menghadapi dugaan ditangkap dan dipenjarakan.
Golongan ulama lebih selesa berjuang di medan ceramah sedangkan golongan profesional yang selalu berada di barisan hadapan dan menghadapi berbagai ujian dan ibtilak. Sekiranya perjuangan para anbiya dipenuhi dengan dugaan dan ujian, tidak sukar untuk melihat siapakah yang lebih hampir pada perjuangan para anbiya.
Roboh tembok
Perkembangan kedua ialah PRU pada 2008. Akibat dari jalinan hubungan dengan golongan bukan Islam, PAS mula diterima masyarakat bukan Melayu dan bukan Islam. Semakin ramai pengundi bukan Melayu yang memberi undi kepada PAS dan membolehkan PAS menang kerusi-kerusi di luar Pantai Timur dan khususnya di kawasan-kawasan bandar.Hasil PRU 2008 dan 2013 menunjukkan tembok "containment" yang wujud sebelum ini roboh.
Read More / Baca Lagi >>

UMNO-EXIT DAN PERLUNYA TUN M TUBUH SEBUAH PARTI BARU....

Posted: 04 Jul 2016 06:27 PM PDT

Apa bentuk landasan baru bagi Tun Mahathir Mohamad, Muhyiddin Yassin, Shafie Apdal dan Mukhriz Mahathir untuk meneruskan perjuangan mereka masih lagi menjadi persoalan dan tanda tanya ramai.

Pilihan yang ada hanya dua - menubuhkan sebuah parti baru atau menyertai mana-mana parti politik sedia ada?

Bersara dan membiarkan Najib Razak terus berkuasa, tentunya bukan pilihan bagi mereka.

Tun Mahathir dikhabarkan sudah mula mengumpul pandangan rakan-rakan dan beberapa pihak dengan mengadakan pelbagai pertemuan bagi tujuan tersebut. Ramai yang difahamkan cenderung agar Tun Mahathir menginisiatifkan sebuah parti baru dengan segera sebagai altenatif kepada UMNO yang selalu disebutnya sudah menjadi parti Najib sekarang ini.

Muhyiddin pula, selain dilamar oleh Amanah dan PKR Johor untuk bersama-sama mereka, beberapa pimpinan kanan PKR Pusat juga diberitakan ada mengadakan pertemuan dengannya, baru-baru ini.

Sebelum ini, sebaik dipecat daripada UMNO, Muhyiddin turut mengatakan sedang melihat dengan teliti beberapa pilihan mengenai halataju barunya, termasuk kemungkinan menubuhkan sebuah parti baru.

Seorang orang kanan Muhyiddin bagaimanapun memberitahu, bekas Timbalan Perdana Menteri itu masih belum membuat apa-apa pilihan lagi buat waktu ini.

Dengan Tun Mahathir sebagai bekas Presiden UMNO dan Perdana Menteri serta bertanggungjawab memulihkan UMNO setelah diharamkan pada 1988, Muhyiddin berpengaruh di Johor, Shafie di Sabah dan Mukhriz di Kedah, apakah pilihan yang sebaik-baiknya bagi mereka?

Menyertai mana-mana parti politik mungkin jalan paling mudah dan tidak banyak kerja yang harus dilakukan, tambahan lagi PRU 14 tidak sampai dua tahun lagi tarikh tibanya.

Tetapi penyertaan Tun Mahathir, Muhyiddin, Shafie dan Mukhriz dalam parti politik sedia ada - tentunya PKR, DAP atau Amanah yang menjadi pilihan utama, tidak terkecuali bakal menimbulkan masalah yang lain pula. 

Ia bukan saja mengenai parti mana yang harus menjadi pilihan, parti yang disertai itu mungkin bergolak secara dalaman dan mudah dimanipulasi oleh UMNO dan BN, bahkan juga akan menimbulkan kesangsian serta keraguan kepada sebilangan ahli UMNO untuk turut sama menyertainya.
Read More / Baca Lagi >>

Tindakan Haron gesa Guan Eng bercuti tepat, kata Tuan Ibrahim

Posted: 04 Jul 2016 06:24 PM PDT


Najib tidak didakwa di mahkamah mengapa perlu bercuti kata Tuan IbrahimNajib tidak didakwa di mahkamah mengapa perlu bercuti kata Tuan Ibrahim
Tindakan Mursyidul Am PAS Datuk Haron Din menggesa Guan Eng bercuti adalah tepat kerana kes itu sudah didakwa di mahkamah.
Timbalan Presiden Pas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata sebaliknya Pas tidak akan mendesak Datuk Seri Najib Razak untuk bercuti kerana berpendapat kes yang membabitkan perdana menteri itu berbeza dengan kes pembelian rumah banglo Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.
"Saya baca kenyataan beliau di media. Bagi saya kes Guan Eng dengan perdana menteri berbeza. Haron Din menggesa Guan Eng bercuti kerana beliau dalam perbicaraan dan saya fikir wajar kerana kesnya sedang dibicarakan.
"Ia selaras dengan pandangan parti dan berbeza dengan Najib, beliau masih belum didakwa kerana itu ia satu kedudukan yang berbeza," katanya kepada Free Malaysia Today.
Tuan Ibrahim berkata demikian ketika mengulas kenyataan bekas naib ketua Umno Bahagian Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan yang mempersoalkan "nasihat" Haron kepada Guan Eng untuk bercuti sehingga kes rasuahnya selesai.
Dalam kenyataannya itu, Khairuddin turut mempersoalkan tindakan Haron yang tidak memberi nasihat sama kepada perdana menteri susulan kes wang "derma" RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib.
Read More / Baca Lagi >>

Melayu paling ramai pinjam duit along

Posted: 04 Jul 2016 06:23 PM PDT

Mereka yang terlibat terdiri daripada individu kenamaan dan juga penjawat awam.
nadzim-johan-ahlong-1
PETALING JAYA: Peminjam berbangsa Melayu merupakan golongan paling banyak berurusan dengan ceti haram atau "along", kata Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).
Ketua Aktivisnya, Datuk Datuk Nadzim Johan berkata, daripada 10,000 kes mangsa along yang berjaya diselesaikan PPIM, 70% daripadanya adalah Malayu.
Katanya, mereka yang terpedaya dengan membuat pinjaman along dan dikenakan bayaran faedah terlalu tinggi turut terdiri daripada golongan bergelar "Datuk" serta penjawat awam.
"Sehingga hari ini PPIM berjaya selesaikan lebih 10,000 mangsa along yang dikenakan caj kadar faedah yang tinggi dalam tempoh lima tahun.
"Daripada jumlah itu, 70% daripadanya adalah golongan Melayu, 15% Cina dan 15% India, tetapi pinjaman yang dibuat individu Melayu dalam kuantiti yang sedikit hanyalah ribu-ribu sahaja.
"Sebab mereka buat pinjaman ini antaranya pembayaran daripada perniagaan lambat, ingin memulakan perniagaan, terpedaya dengan pujuk rayu along," katanya kepada FMT.
Jelasnya, antara kes paling besar PPIM selesaikan membabitkan pinjaman sebanyak RM15 juta.
Nadzim dalam masa sama turut menafikan kononnya PPIM menggunakan khidmat "gangster" bagi menyelesaikan kes.
Sebaliknya, PPIM menggunakan kaedah psikologi serta memujuk along melalui teknik bersemuka bagi memastikan ketua ceti haram terbabit mengurangkan kadar faedah yang dikenakan secara melampau kepada mangsa.
"Kita ada guna mentera, kata kunci untuk memujuk dan berdepan dengan along, sebenarnya along ini penakut, dia tidak ada lesen malah mereka itu lebih penakut daripada kita tapi sebab kita takut dia jadi berani.
"Kita jangan sesekali takut pada along. Dia macam anjing, kalau kita lari, tak cukup padang nak lari," kata Nadzim.
Read More / Baca Lagi >>

Ku Nan: Arca Purnama milik DBKL, berhak dimusnahkan

Posted: 04 Jul 2016 06:22 PM PDT

DBKL sudah membayar pampasan kepada Syed Jamal dan oleh itu arca bukan lagi milik seniman negara itu
ku-nan-puncak-purnama
KUALA LUMPUR: Selepas dikutuk penggiat seni dan anggota keluarga seniman negara Datuk Syed Ahmad Jamal, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor semalam menjelaskan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sudah memiliki penuh Arca Purnama yang dimusnahkannya baru-baru ini.
Menteri Wilayah Persekutuan itu dipetik Bernama sebagai berkata DBKL sudah membayar pampasan kepada Syed Jamal selepas disaman kerana menaik taraf arca tersebut pada 1989.
"Arca tersebut terbiar tanpa jagaan dan penyenggaran selepas itu, dan sebagai pihak berkuasa tempatan yang bertanggungjawab, DBKL telah menaik taraf arca tersebut pada tahun 1998 menggunakan dana DBKL, namun pereka asal arca membawa perkara ini ke mahkamah," kata Adnan semalam.
"Lanjutan daripada itu, mahkamah telah membuat keputusan bahawa DBKL perlu
membayar pampasan kepada pereka asal, dan selepas daripada itu arca ini telah
menjadi milik penuh DBKL."
Adnan juga mendakwa sistem pengairan arca tersebut tidak diselenggara menyebabkan nyamuk aedes membiak.
Sebelum ini, balu Syed Jamal berang dengan kenyataan Adnan yang menganggap arca hasil cipta arwah suaminya menyakitkan mata.
"Bila saya dengar menteri cakap ia sudah tidak boleh diperbaiki, kepala tok dia," kata Datin Hamidah Mohd Noor.
"Kalau tidak faham makna arca tersebut itu jangan jatuhkan karya orang lain," katanya pada sidang media di Lembaga Pembangunan Seni Visual Negara (LPSVN), semalam.
Puncak Purnama, yang dibina bagi memperingati manusia menjejak kaki ke bulan, diperbuat daripada kaca seramik yang dibangunkan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas (NASA) pada 1986, hasil kerjasama Kedutaan Amerika Syarikat dan Wisma Putra, dan dibiayai UMBC yang beribu pejabat berhampiran.
Strukturnya ditukar ke besi tanpa karat pada 1996.
Sementara itu, Pengerusi LPSVN Datuk Mahadzir Lokman berkata pihaknya bercadang bertemu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan DBKL bagi mendapatkan penjelasan berhubung perkara itu.

TUNGGU PUNYA TUNGGU.. PUNYA TUNGUUUU..HARI SELASA..!!!

Posted: 04 Jul 2016 06:14 PM PDT

DAH GENAP 1 Tahun rupanya Najib janji nak saman WSJ..

TAHUKAH ANDA.. Hari ini adalah Hari Selasa ke-53 Najib Razak masih lagi tak saman-saman The Wall Street Journal HARI SELASA !!!

Three separate suicide bomber attacks in Saudi Arabia

Posted: 04 Jul 2016 06:08 PM PDT

Malaysia police confirm ISIL link to nightclub grenade attack

Posted: 04 Jul 2016 06:07 PM PDT

IGP: Perdana Menteri antara sasaran utama serangan IS

Posted: 04 Jul 2016 06:06 PM PDT

PKR persoal sejauh mana penyusupan IS dalam PDRM

Posted: 04 Jul 2016 03:20 PM PDT

Wan Azizah turut menggesa semua kes serangan melibatkan bahan letupan dikelaskan sebagai serangan pengganas
wan-azizah-isis-1
PETALING JAYA: PKR mempersoalkan tahap persedian polis menghadapi IS, susulan penangkapan dua anggota polis yang disyaki terlibat dalam kumpulan pengganas.
"Kenyataan Ketua Polis Negara bahawa dua daripada 15 yang ditangkap berkait serangan di Puchong ini adalah anggota polis.
"Maka wajib ditanya: sejauh manakah IS telah menyusup ke dalam organisasi Polis Diraja Malaysia?" kata Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam satu kenyataan yang diterima FMT lewat malam tadi.
Dalam sidang media di Bukit Aman hari ini, Ketua Polis Negara mengesahkan kejadian letupan kelab malam Movida di Puchong 28 Jun lalu didalangi pengganas IS.
Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata siasatan polis membawa kepada penangkapan dua anggota polis berpangkat rendah di Kedah dan Pulau Pinang yang disyaki terlibat dengan kumpulan pengganas.
"Seorang ditahan kerana disyaki merancang membuat samun sebagai dana untuk sel IS di sini, manakala seorang lagi kerana memberi perlindungan kepada ahli IS," kata Khalid.
Mereka disambar bersama 15 orang lain, manakala dua lagi saspek dalam buruan polis.
Ogos tahun lalu, polis menahan enam anggota pasukan keselamatan kerana disyaki terlibat dalam kegiatan militan IS dalam operasi serentak di Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Perak dan Perlis.
Mereka antara 10 yang ditahan kerana disyaki terlibat dalam kegiatan mempromosi ideologi IS dan mengumpul dana untuk membantu aktiviti kumpulan itu.
Read More / Baca Lagi >>

Umno terima perletakan keahlian Shafie – Ku Nan

Posted: 04 Jul 2016 03:12 PM PDT

Mereka yang ingin tinggalkan Umno dipersilakan berbuat demikian, kata Setiausaha Agung
ku-nan-shafie-apdal-1
PETALING JAYA: Umno menerima keputusan Naib Presiden yang digantung, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal meletakkan keahliannya, kata Setiausaha Agung Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.
Malah katanya, mana-mana orang yang ingin tinggalkan Umno dipersilakan berbuat demikian kerana parti hanya mahukan ahli yang bertanggungjawab, setia dan boleh dipercayai.
"Kita hanya perlu padam namanya (Shafie) daripada senarai ahli," kata Tengku Adnan kepada Bernama, dan menjelaskan peraturan Umno menyatakan keahlian seseorang tergugur apabila mengisyitharkan keluar parti.
Kepada pemberita Tengku Adnan tidak dapat mengagak mengapa Shafie memilih untuk keluar parti, samada kecewa digugurkan daripada Jemaah Menteri atau sebab-sebab lain.
"Sekiranya dia sayang parti, dia perlu kuasai perasaannya; banyak masalah boleh berlaku (jika tidak dapat kuasai perasaan)," ujarnya.
Bekas Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah itu digugurkan dari Jemaah Menteri bersama Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam rombakan Julai tahun lepas.
Di Semporna awal hari ini, Shafie mengumumkan keluar daripada Umno selepas keanggotaannya digantung majlis tertinggi parti 24 Jun lalu.
Keahliannya digantung sehingga jawatankuasa disiplin parti menjelaskan hasil laporan berkaitan pelanggaran disiplin. Penggantungan itu serentak dengan pemecatan Muhyiddin dan bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir atas tuduhan sama.

Menteri takut Lim berkelakuan seperti Najib, kata Ambiga

Posted: 04 Jul 2016 07:47 AM PDT

Hujah Datuk Abdul Rahman Dahlan mengenai keperluan Lim Guan Eng mengosongkan jawatan ketua menteri Pulau Pinang mempunyai merit, kata bekas Presiden Majlis Peguam Datuk Ambiga Sreenevasan.
Bersetuju dengan pendapat yang dikemukakan oleh menteri di jabatan perdana menteri itu, beliau tertanya-tanya jika Abdul Rahman ada menawarkan nasihat yang sama kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.
"Kami ingin tahu jika menteri juga ada menasihatkan PM untuk melakukan perkara yang betul apabila beliau di bawah siasatan?" soalnya.
Walau bagaimanapun, katanya, dalam kes ini, seperti terbukti bagaimana ketua menteri itu dilayan, mesti mempunyai kaveat.
Pertelagahan Abdul Rahman, katanya, akan hanya terpakai dalam sistem demokrasi yang sebenar, di mana kerajaan sendiri menghormati prinsip-prinsipnya.
"Dalam demokrasi ideal, Najib berkelakuan berbeza dan akan menetapkan standard. Bahawa beliau tidak menunjukkannya, adalah petanda bahawa sistem yang ada rosak.
"Malah, apa yang menteri seolah-olah takut adalah bahawa Lim akan melakukan seperti Najib," katanya kepada Malaysiakini.
Abdul Rahman mendakwa sekiranya Lim kekal sebagai ketua menteri, tindakan berkenaan mungkin memberi tekanan yang tidak wajar kepada saksi daripada kerajaan negeri memberi keterangan dalam perbicaraannya.

Kit Siang, Guan Eng patut peluk Islam demi perpaduan - Rahman

Posted: 04 Jul 2016 07:39 AM PDT

Rahman menegaskan beliau tidak memaksa orang bukan Islam memeluk Islam sebaliknya menggesa mereka berbuat demikian supaya selamat pada 'hari akhirat'.
abdul-rahman-osman-1
PETALING JAYA : Mufti Pahang Datuk Seri Abdul Rahman Osman yang mencetuskan kontroversi dengan istilah kafir harbi baru baru ini mahu menjemput Penasihat DAP Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng memeluk agama Islam demi 'perpaduan'.
Memetik laporan the Star Online, Rahman menegaskan beliau tidak memaksa orang bukan Islam memeluk Islam sebaliknya memujuk mereka berbuat demikian supaya selamat di akhirat kelak.
"Tidak akan ada huru-hara dan kita juga boleh menumpukan kepada pembangunan," katanya.
Baru-baru ini, Rahman berkata DAP yang jelas menentang pelaksanaan hukum Islam dan berhasrat menubuhkan negara sekular tergolong dalam kalangan yang menunjukkan pemikiran kafir harbi.
Beluau menjelaskan walaupun kafir harbi patut ditentang, tetapi tidak bermakna penentangan secara kekerasan.
"Lawan mereka dengan hujah-hujah dengan cara bijaksana, bukan dengan senapang atau parang.
"Berjuang dengan niat yang murni," katanya selepas mengadakan pertemuan dengan badan bukan kerajaan (NGO) yang hadir menunjukkan sokongan kepadanya di Pekan.

Husni menteri bermasalah atau Najib punca masalah?

Posted: 04 Jul 2016 07:38 AM PDT

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar terus mempersoalkan punca bekas Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah tidak mahu lagi menyertai kabinet Datuk Seri Najib Razak.
Soalnya, adakah Husni seorang menteri yang bermasalah atau Najib yang menjadi punca segala masaalah negara yang menjadikan semua rakyat bermasalah?
"Jawapan kepada persoalan yang saya bangkitkan dinanti oleh rakyat. Apakah Husni punca segala masaalah atau Husni seorang menteri yang Najib tak boleh kawtim untuk jenayah Najib terus dilindungi yang menjadi punca masaalah.
"Najib nak tukar Husni ke potfolio lain sehingga Husni mengambil jalan meletakan jawatan sebagai menteri kewangan kedua," katanya dalam satu kenyataan media.
Menurut pemimin PAS itu, Husni telah menjelaskan punca beliau meletakan jawatan selepas bertanya pada Najib sebelum pengumuman rombakan kebinet dan perdana menteri pula mengesahkan yang beliau akan ditukar ke potfolio lain.
"Bagi saya pertanyaan Husni disebabkan sudah ada kedengaran lebih awal perbualan pertukaran potfolio Husni di kalangan orang yang tak sepatutnya tahu terlebih dahulu.
"Macam mana rahsia pertukaran potfolio Husni lebih dahulu diketahui oleh orang lain sebelum Husni?
"Bagi saya kalau pertukaran biasa tanpa ada perbalahan tak mungkin Husni nak tolak pemindahan dan pertukaran ke potfolio lain," katanya.
Dalam rombakan kabinet 27 Jun lalu, Najib mengumumkan 'kenaikan pangkat' bagi Datuk Johari Abdul Ghani daripada timbalan menteri kewangan kepada menteri kewangan kedua.
Read More / Baca Lagi >>

Apa kata rakyat Sabah...

Posted: 04 Jul 2016 07:36 AM PDT

Bumi bertuah anda cukup kaya...
Tapi diratah rompak oleh penyangak2 atasan sampai Laporan Bank Dunia pernah mengesahkan Sabah menjadi negeri termiskin di Malaysia.. KENAPA ??

Adakah Anda Sudah Bersedia Untuk Berubah ??

GEMPAR !!!.. baru tau rupa2nya UMNO adalah parti Islam..

Posted: 04 Jul 2016 07:34 AM PDT

Menteri Umno luluskan & beri lesen kilang arak.. TAK HARAM

Menteri Umno luluskan & beri lesen judi Genting.. TAK HARAM

HALAL & HARAM Sama-sama Bantai.. Janji Negara Aman !!

Najib jadi ke tak nak bubar Parlimen selepas Aidilfitri !!!

Posted: 04 Jul 2016 02:55 AM PDT

 

PRK : UMNO MENANG 2 PARLIMEN
Skandal RM2.6B & 1MDB: UMNO Hilang 2 Parlimen 2 Dun

Inilah tanahairku...

Posted: 04 Jul 2016 02:49 AM PDT


TANPA TUN M DAN SHAFIE APDAL, UMNO HANYA TINGGAL SiSA

Posted: 04 Jul 2016 02:47 AM PDT

Bekas Naib Presiden UMNO, Shafie Apdal akhirnya mengumumkan keluar daripada parti selepas keahliannya digantung oleh Majlis Tertinggi UMNO pada mesyuratnya, 24 Jun lalu.

Berucap di hadapan lebih 5 ribu penyokongnya, Shafie berkata, "Perjuangan kita akan diteruskan di bumi Sabah ini. Perjuangan kita akan diteruskan di Sabah dan Semenanjung untuk membela bangsa dan negara."
"Saya dah fikir panjang, tuan-tuan nak saya letak jawatan. Selama ini saya bertahan, bersabar.

"Jadi saya berhenti serta-merta. Saya sayang UMNO, tapi jangan hina saya, jangan zalimi saya dalam UMNO," tegasnya lagi.

Selain merupakan pemimpin kanan parti dan kerajaan sebelum digantung keahliannya bersama Muhyiddin Yassin dan Mukhriz Mahathir yang dipecat daripada UMNO, Shafie adalah antara pemimpin utama yang terlibat dalam membawa masuk UMNO ke negeri Sabah.

Beliau dipecat sebagai menteri dan kemudian digantung daripada UMNO hanyalah kerana kelantangannya bertanya mengenai 1MDB dan derma ribu-ribu juta yang dikaitkan secara langsung dengan Najib Razak.
Dengan mengumumkan keluar UMNO sambil bertekad untuk terus berjuang, Shafie benar-benar telah membuktikan beliau adalah "lanun Bajau laut" sebagaimana yang selalu disebut sendiri oleh Najib dalam beberapa Perhimpunan Agung UMNO sebelum ini.

"Lanun Bajau laut" bukan saja pantang dicabar, tetapi juga pantang dihina dan dizalimi.

Hanya kerana 1MDB dan wang beribu juta yang tidak mampu diberi jawapan meyakinkan, Shafie yang pernah berjasa dan berperanan penting membawa masuk UMNO ke Sabah, kini sudah ditolak ke tepi dan tidak lagi dihargai.

Sebelum Shafie, Tun Mahathir Mohamad juga mengambil tindakan keluar UMNO sebagai protes terhadap Najib. Ia juga disebabkan skandal 1MDB dan wang beribu-ribu juta yang ditemui dalam akaun peribadi Perdana Menteri.

Selepas UMNO diharamkan pada 1988, Tun Mahathirlah yang memulihkannya semula sehingga ia diterima sama seperti  UMNO yang sebelumnya, malah Tengku Razaleigh yang menubuhkan Semangat 46 pun akhirnya akur untuk kembali bertaut dengan UMNO pada 1996.
Tetapi kini, Tun Mahathir yang menubuh dan memulihkan semula UMNO serta Shafie yang membawa parti itu ke Sabah sudah tiada lagi bersama UMNO.

Tindakan Tun Mahathir dan Shafie keluar UMNO adalah isyarat mereka tidak lagi percaya UMNO yang dipimpin Najib sekarang sebagai UMNO yang sebenar-benarnya. UMNO sudah menjadi parti Najib.

Tanpa Tun Mahathir dan Shafie, UMNO di Semenanjung dan Sabah hanyalah tinggal sisa.

"Puncak Purnama": Kepala tok dia, kata balu seniman negara kepada Ku Nan

Posted: 04 Jul 2016 02:41 AM PDT

Keluarga Syed Ahmad Syed Jamal berang arca hasil seni seniman negara itu diruntuhkan
gamba
KUALA LUMPUR: Balu bekas Seniman Negara, Datuk Syed Ahmad Syed Jamal hari ini berang dengan kenyataan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang menganggap arca Puncak Purnama menyakitkan mata.
Menteri Wilayah Persekutuan itu turut berkata Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) terpaksa merobohkan arca hasil seni Syed Ahmad itu kerana sudah usang dan tidak dapat diperbaiki lagi.
"Bila saya dengar menteri cakap ia sudah tidak boleh diperbaiki, kepala tok dia," kata Datin Hamidah Mohd Noor.
Arca dihasilkan suaminya pada 1986 tidak menganggu mana-mana pihak, kata Hamidah, malah ia tidak menyakitkan hati dan mata seperti yang didakwa Adnan.
"Sewaktu arca tersebut hendak dibina, apabila kita pergi ke Singapura, orang luar negara bersungguh-sungguh membantu kerana ia dibina untuk negara.
"Tapi orang kita pula tidak hargai dan runtuhkan pula ia. Kalau tidak faham makna arca tersebut itu jangan jatuhkan karya orang lain," katanya pada sidang media di Lembaga Pembangunan Seni Visual Negara (LPSVN), hari ini.
Arca Puncak Purnama dibina dengan kaca seramik yang dibangunkan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas (NASA) pada 1986, hasil kerjasama Kedutaan USA dan Wisma Putra.
Strukturnya ditukar ke besi tanpa karat pada 1996. Arca tersebut dibina bagi memperingati manusia menjejak kaki ke bulan.
Hamidah berkata tindakan DBKL meruntuhkan arca itu begitu merobek hatinya.
"Kalau hendak ikutkan sedih, saya sedih yang amat sangat. Kerana kita tidak dapat atau datangkan semula air tangan dia," ujarnya.
Read More / Baca Lagi >>

Muhyiddin sedih dan kecewa dengan fitnah JMM, TV3

Posted: 04 Jul 2016 02:40 AM PDT

Program "Nothing to Hide 2.0" oleh NGO Jaringan Melayu Malaysia (JMM) dan disiarkan di TV3 semalam, diselar sekeras-kerasnya hari ini oleh bekas Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang menyifatkannya sebagai satu pembohongan dan fitnah.
Muhyiddin melahirkan rasa sedih dan kecewa dengan siaran program pada penghujung bulan suci Ramadan apabila umat Islam dituntut meningkatkan amal ibadah dan memohon ke hadrat Ilahi supaya mengampunkan segala dosa dan kesalahan mereka.
"Presiden JMM, Azwandin Hamzah, jelas berbohong apabila mengatakan saya telah menyatakan persetujuan untuk hadir ke program tersebut dalam pertemuan empat mata antara saya dengan beliau.
"Saya ingin menegaskan bahawa saya tidak pernah berjumpa dengan beliau, tidak pernah menyatakan persetujuan untuk menghadiri program itu dan tidak pernah menerima apa-apa jemputan daripada JMM.
"Kenyataan Azwandin adalah satu pembohongan besar yang bertujuan untuk mengelirukan orang ramai dan menjatuhkan reputasi saya.
"Begitu juga dengan sikap tidak bertanggungjawab TV3 yang turut bersubahat menyebarkan pembohongan yang sama. Semoga Allah SWT memberikan petunjuk kepada mereka semua," katanya di Facebook.
Menurut timbalan perdana menteri yang dilucutkan jawatannya pada Julai tahun lalu, apabila mendapat tahu JMM terus mengedarkan hebahan mengenai program itu dan menjemput orang ramai untuk hadir, beliau telah mengarahkan pegawainya membuat penafian di media.
Katanya, beliau juga meminta pegawainya menghubungi JMM secara terus untuk menafikan pembabitannya, namun beberapa panggilan yang dibuat kepada Azwandin telah tidak dijawabnya.
"Malah program itu telah dijadikan pentas untuk mengecam saya dan membohongi hadirin kononnya saya telah mungkir janji untuk menghadirinya.
"Saya diberitahu ramai hadirin bertindak meninggalkan majlis selepas mendapati pihak penganjur berbohong mengenai kehadiran saya.
"Tindak tanduk JMM jelas menunjukkan mereka sebenarnya berkomplot untuk menjatuhkan reputasi saya dengan membayangkan saya sebagai seorang pengecut dan tidak boleh dipercayai kerana gagal menghadiri program tersebut," katanya.

Skandal RM2.6B & 1MDB: Shafie keluar Umno, tak memeranjatkan, kata Salleh Said

Posted: 04 Jul 2016 02:34 AM PDT

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak berkata keputusan bekas naib presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal meninggalkan parti berkenaan tidak memeranjatkan kerana ura-ura mengenainya sudah lama tersebar dalam kalangan anggota Umno.
Salleh yang juga Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Sabah berkata hak meninggalkan parti itu adalah hak Mohd Shafie sendiri.
"Tindakan beliau itu sama-sekali tidak menjejaskan kekuatan Umno Sabah kerana majoriti ahli parti menyokong perjuangan parti, dan bukannya individu.
Umno Sabah tetap mendokong kepimpinan parti di bawah Presiden dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak serta Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman di peringkat negeri Sabah," katanya hari ini.
Salleh berkata demikian sebagai mengulas pengumuman Mohd Shafie meninggalkan Umno hari ini. Mohd Shafie membuat pengumuman berkenaan ketika menghadiri majlis Rakyat Bersama Anggota Parlimen Semporna, di Semporna hari ini.
Menurut Salleh, setiap anggota Umno perlu akur dan patuh kepada sistem parti dan beliau (Shafie) sudah tidak sehaluan dengan sistem parti, maka adalah wajar dan lebih baik beliau meninggalkan parti.
"Yang penting sekarang adalah solidariti parti. Ahli-ahli perlu terus bersatu menghadapi cabaran lebih besar membawa Malaysia ke ambang negara maju," katanya.

Skandal RM2.6B & 1MDB: Rahman Dahlan tak terkejut Shafie keluar Umno

Posted: 04 Jul 2016 02:30 AM PDT

Umno bersedia untuk berdepan dengan sesiapa saja yang cuba memudaratkan parti.
rahman-shafie
PETALING JAYA: Keputusan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal keluar Umno selepas Majlis Tertinggi (MT) bertindak menggantung keahliannya sehingga siasatan selesai dijalankan, bukan sesuatu yang mengejutkan.
Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BN) Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata, keputusan itu sememangnya sudah dijangka memandangkan Shafie terlibat dalam gerakan yang memudaratkan parti.
"Keputusan Datuk Seri Shafie Apdal keluar Umno tidak memeranjatkan sama sekali. Memang dijangka. Selama ini pun gerakan dia memudaratkan parti," katanya dalam status Twitternya, hari ini.
Ahli Parlimen Kota Belud itu berkata Umno bersedia untuk berdepan dengan sesiapa saja yang cuba memudaratkan parti.
"Dulu pun begitu. Apatah lagi sekarang," katanya.
Rahman berkata Umno bukan kuat kerana individu tetapi kerana misi dan perjuangannya dan pemimpin akan datang dan pergi tetapi yang tinggal hanyalah perjuangan.
Katanya, tindakan Shafie keluar parti itu tidak akan menjejaskan Umno di Sabah kerana sokongan rakyat adalah kepada parti dan bukannya kepada mana-mana individu yang mempunyai kepentingan.
"Umno Semporna masih berfungsi dan akan diperkukuhkan lagi dengan barisan kepimpinan yang lebih mantap, mempedulikan kepentingan rakyat," katanya.

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 4:00 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Umno boleh 'delet' sahaja nama Shafie dari keahlian parti, kata Tengku Adnan

Posted: 04 Jul 2016 03:56 PM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Umno menerima keputusan naib presidennya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal untuk keluar daripada parti itu, kata Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.
 
Beliau berkata menurut peraturan parti, sekiranya Mohd Shafie sudah mengisytiharkan untuk keluar parti, secara automatik beliau bukan lagi anggota Umno.
 
"Kita delete sahaja nama dia daripada keahlian (Umno)," katanya apabila diminta mengulas pengumuman Mohd Shafie meninggalkan Umno hari ini.
 
Naib presiden Umno itu yang digantung keanggotaannya daripada parti pada 24 Jun lalu, membuat pengumuman berkenaan ketika menghadiri majlis Rakyat Bersama Anggota Parlimen Semporna, di Semporna Sabah hari ini.
 
Tengku Adnan berkata: "Sesiapa yang nak keluar daripada Umno, silakan... sebab kita hanya perlukan ahli yang betul-betul bertanggungjawab, setia dan amanah untuk berada dalam parti."
 
"Barangkali dia (Shafie) kecewa digugurkan jawatan daripada kabinet atau mungkin ada sebab lain...dia tak patut ikut emosi, kalau sayang parti jangan ikut emosi, macam-macam masalah boleh jadi," katanya.
 
 

TANPA TUN M DAN SHAFIE APDAL, UMNO HANYA TINGGAL SiSA

Posted: 04 Jul 2016 04:02 AM PDT

shahbudindotcom

Bekas Naib Presiden UMNO, Shafie Apdal akhirnya mengumumkan keluar daripada parti selepas keahliannya digantung oleh Majlis Tertinggi UMNO pada mesyuratnya, 24 Jun lalu.

Berucap di hadapan lebih 5 ribu penyokongnya, Shafie berkata, "Perjuangan kita akan diteruskan di bumi Sabah ini. Perjuangan kita akan diteruskan di Sabah dan Semenanjung untuk membela bangsa dan negara."
 
 
 
 
"Saya dah fikir panjang, tuan-tuan nak saya letak jawatan. Selama ini saya bertahan, bersabar.

"Jadi saya berhenti serta-merta. Saya sayang UMNO, tapi jangan hina saya, jangan zalimi saya dalam UMNO," tegasnya lagi.

Selain merupakan pemimpin kanan parti dan kerajaan sebelum digantung keahliannya bersama Muhyiddin Yassin dan Mukhriz Mahathir yang dipecat daripada UMNO, Shafie adalah antara pemimpin utama yang terlibat dalam membawa masuk UMNO ke negeri Sabah.

Beliau dipecat sebagai menteri dan kemudian digantung daripada UMNO hanyalah kerana kelantangannya bertanya mengenai 1MDB dan derma ribu-ribu juta yang dikaitkan secara langsung dengan Najib Razak.
 
 
 
 
Dengan mengumumkan keluar UMNO sambil bertekad untuk terus berjuang, Shafie benar-benar telah membuktikan beliau adalah "lanun Bajau laut" sebagaimana yang selalu disebut sendiri oleh Najib dalam beberapa Perhimpunan Agung UMNO sebelum ini.

"Lanun Bajau laut" bukan saja pantang dicabar, tetapi juga pantang dihina dan dizalimi.

Hanya kerana 1MDB dan wang beribu juta yang tidak mampu diberi jawapan meyakinkan, Shafie yang pernah berjasa dan berperanan penting membawa masuk UMNO ke Sabah, kini sudah ditolak ke tepi dan tidak lagi dihargai.

Sebelum Shafie, Tun Mahathir Mohamad juga mengambil tindakan keluar UMNO sebagai protes terhadap Najib. Ia juga disebabkan skandal 1MDB dan wang beribu-ribu juta yang ditemui dalam akaun peribadi Perdana Menteri.

Selepas UMNO diharamkan pada 1988, Tun Mahathirlah yang memulihkannya semula sehingga ia diterima sama seperti  UMNO yang sebelumnya, malah Tengku Razaleigh yang menubuhkan Semangat 46 pun akhirnya akur untuk kembali bertaut dengan UMNO pada 1996.
 
 
 
 
Tetapi kini, Tun Mahathir yang menubuh dan memulihkan semula UMNO serta Shafie yang membawa parti itu ke Sabah sudah tiada lagi bersama UMNO.

Tindakan Tun Mahathir dan Shafie keluar UMNO adalah isyarat mereka tidak lagi percaya UMNO yang dipimpin Najib sekarang sebagai UMNO yang sebenar-benarnya. UMNO sudah menjadi parti Najib.

Tanpa Tun Mahathir dan Shafie, UMNO di Semenanjung dan Sabah hanyalah tinggal sisa kerana pasti mendorong lebih ramai tidak mahu memberi undi mereka dalam pilihanraya. 
 
 
 

Azwanddin bohong, mahu jatuhkan reputasi saya

Posted: 04 Jul 2016 03:51 AM PDT

Muhyiddin
Muhyiddin. - Foto Sinar Harian Oleh AFIQ RAZALI


SHAH ALAM – Bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa Presiden Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwanddin Hamzah berbohong mengenai persetujuannya untuk hadir ke program anjuran NGO tersebut, 'Nothing to Hide 2.0' di Kuala Lumpur, semalam.

Muhyiddin turut menafikan beliau pernah berjumpa dengan Azwanddin dan menerima sebarang jemputan daripada JMM seperti yang didakwa NGO tersebut.

"Saya mengecam sekeras-kerasnya tindakan JMM menganjurkan program 'Nothing to Hide 2.0' semalam di Kelab Darul Ehsan. Azwanddin, jelas berbohong apabila mengatakan saya telah menyatakan persetujuan untuk hadir ke program tersebut dalam pertemuan empat mata antara saya dengan beliau.

[ARTIKEL BERKAITAN: JMM ugut Muhyiddin dedah orang tengah]

[ARTIKEL BERKAITAN: Penonton berang, turunkan kain rentang]

"Saya ingin menegaskan bahawa saya tidak pernah berjumpa dengan beliau, tidak pernah menyatakan persetujuan untuk menghadiri program itu dan tidak pernah menerima apa-apa jemputan daripada JMM.

Kenyataan Azwanddin adalah satu pembohongan besar yang bertujuan untuk mengelirukan orang ramai dan menjatuhkan reputasi saya," katanya dalam satu kenyataan, sebentar tadi.

Semalam, Muhyiddin tidak muncul pada program tersebut sehingga majlis tamat dan Azwanddin bertindak menyerang bekas pemimpin Umno itu dalam ucapannya manakala sebahagian penonton bangun meninggalkan majlis selepas pasti pemimpin yang dinanti tidak akan hadir.

Dalam kenyataan sama, Muhyiddin menegaskan beliau telah mengarahkan pegawainya membuat penafian mengenai penyertaan beliau dalam program tersebut di laman Facebook rasminya selepas mendapati JMM terus mengedarkan hebahan mengenai program itu dan menjemput orang ramai untuk hadir.

"Saya juga telah meminta pegawai saya menghubungi JMM secara terus untuk menafikan penglibatan saya, namun beberapa panggilan yang dibuat kepada Azwanddin tidak dijawab oleh beliau.

"Saya mengetahui melalui laporan media bahawa JMM tetap menganjurkan program tersebut walaupun penafian telah dibuat oleh pihak saya," katanya.

Dalam pada itu, beliau sempat melahirkan rasa sedih dan kecewa susulan ada pemimpin NGO Melayu yang sanggup berbohong dan menabur fitnah di penghujung Ramadan.

"Malah program itu telah dijadikan pentas untuk mengecam saya dan membohongi hadirin kononnya saya telah mungkir janji untuk menghadirinya. Saya diberitahu ramai hadirin bertindak meninggalkan majlis selepas mendapati pihak penganjur berbohong mengenai kehadiran saya.

"Tindak tanduk JMM jelas menunjukkan mereka sebenarnya berkomplot untuk menjatuhkan reputasi saya dengan membayangkan saya sebagai seorang pengecut dan tidak boleh dipercayai kerana gagal menghadiri program tersebut," katanya.


“BN hanya mahu penjarakan saya, tiada kena mengena dengan Taman Manggis”

Posted: 04 Jul 2016 03:42 AM PDT 
Oleh Lim Guan Eng


Apabila Barisan Nasional (BN) dan Menterinya melancarkan "pendedahan" secara besar- besaran terhadap apa yang kononnya skandal rasuah saya kerana membeli rumah banglo dengan harga yang murah, mereka mengaitkannya dengan penjualan tanah kerajaan di Taman Manggis seluas 1 ekar untuk projek hospital.

Mereka mendakwa bahawa tanah tersebut adalah untuk golongan miskin. Walaupun Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah banyak kali mengulang bahawa Kerajaan Negeri Barisan Nasional (BN) sebelum ini yang ingin membangunkan tanah Taman Manggis secara komersial.

Ia sebenarnya tiada kaitan dengan pembelian rumah banglo saya kerana tanah Taman Manggis telah dijual kepada pembida tertinggi melalui tender terbuka yang kompetitif, BN masih meneruskan konspirasi dan serangan politik mereka.

Kedua-dua tuduhan rasuah terhadap saya akhirnya mendedahkan bahawa konspirasi politik Barisan Nasional (BN) dan pemimpinnya, terutama Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Abdul Rahman Dahlan yang bukan sahaja pengecut dan pembohong, tetapi juga munafik.

Tiada sebarang tuduhan rasuah ke atas saya berhubung dengan Taman Manggis. Walaupun cuba untuk memperbesarkan dan mengugut supaya berdebat secara terbuka oleh Abdul Rahman yang akhirnya pengecut untuk melakukannya, tiada langsung hasil siasatan tanah Taman Manggis yang sekaligus membuktikan pembohongan BN.

Sebaliknya, saya didakwa untuk kesalahan rasuah yang tidak wujud dan sama sekali tidak melibatkan penjualan tanah Taman Maggis kepada KLIDC.

Saya berdepan dengan seluruh jentera Kerajaan Persekutuan BN yang mahu memenjarakan saya selama 20 tahun untuk kesalahan rasuah yang tidak wujud kerana meluluskan pengezonan semula sebidang tanah di Balik Pulau daripada tanah pertanian kepada tanah perumahan yang mana ia masih kekal sebagai tanah pertanian kerana Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) telah menolak pengezonan semula kepada tanah perumahan dan tanah tersebut masih kekal dizonkan sebagai tanah pertanian.

Apakah rasuah atau faedah kepada pemilik tanah, Magnificent Emblem Sdn Bhd (MESB) apabila tiada sebarang faedah kerana tanah tersebut masih kekal dizonkan sebagai tanah pertanian?

Apabila MBPP menolak kebenaran merancang pada 1 Disember 2015, MESB tidak dibenarkan membayar yuran pengezonan semula untuk ia dizonkan kepada perumahan. Jawatankuasa Perancang Negeri (SPC) yang diketuai oleh saya tidak campur tangan untuk mengarahkan MBPP supaya mengezonkan tanah tersebut kepada tanah perumahan.

Di manakah faedah yang menyalahi undang-undang atau kesalahan rasuah? Namun demikian saya berdepan hukuman penjara 20 tahun sedangkan tiada kelebihan diterima MESB!

Berbeza dengan hutang RM50 bilion dari skandal 1MDB atau RM4 bilion skandal derma yang mana bukan sahaja jelas merupakan manfaat atau faeah yang menyalahi undang-undang tetapi dana awam telah digunakan, namun tiada seorang pun telah dihukum atau ditahan kerana rasuah!

Hanya rakyat Pulau Pinang tahu

Pembelian rumah banglo saya adalah melalui pinjaman bank dan elaun saya sendiri sebagai Ketua Menteri. Tidak seperti kes rasuah yang melibatkan Bekas Menteri Besar Selangor Mohd Khir Toyo yang mana penjual telah mengalami kerugian sebanyak RM5 juta, penjual saya mendapat keuntungan kecil sebanyak RM300,000.

Dalam kes Khir Toyo, penjual merupakan pemaju perumahan yang mempunyai hubungan perniagaan yang aktif dengan Kerajaan Negeri Selangor, manakala penjual rumah saya bukan merupakan pemaju perumahan dan tidak mempunyai hubungan perniagaan yang aktif dengan Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Tidak seperti kes Khir Toyo, tidak ada paksaan atau pilih kasih yang diberikan kepada penjual rumah banglo saya. Malah Khir Toyo tidak ditahan semalaman, tetapi saya ditahan selama 1 malam di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Tidak ada sebab untuk saya tidak hadir ke mahkamah dan membuktikan saya tidak bersalah kerana BN pastinya akan mengatakan saya akan melepaskan dan melarikan diri.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada parti saya dan rakan-rakan Pakatan atas sokongan mereka kepada saya dan keluarga saya dalam tempoh yang mencabar ini.

Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada orang awam yang datang sendiri untuk menunjukkan sokongan dan saya terharu apabila ramai orang berbangsa Melayu dan India yang menangis dan berpelukan. Orang Melayu, Cina dan India ini tahu apa yang ingin dipertaruhkan oleh BN apabila memfailkan tuduhan rasuah kepada saya.

Rakyat Pulau Pinang telah mendapat manfaat daripada sumbangan wang di bawah Program i-Sejahtera Kerajaan Negeri Pulau Pinang di mana RM100 diberikan setiap tahun kepada warga emas, ibu tunggal, orang kurang upaya dan suri rumah. Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga memberikan bantuan pukat kepada nelayan sebanyak dua kali setahun.

Di bawah program yang sama, Kerajan Negeri memberikan RM600 kepada pemandu teksi, RM100 kepada penarik beca yang berdaftar, RM100 kepada Pelajar Sekolah Rendah Tahun 1 dan 4 dan Sekolah Menengah Tingkatan 1 dan 4, RM1000 one-off kepada pelajar tahun pertama universiti awam, RM1000 one-off untuk khairat kematian dan juga RM200 one-off kepada bayi yang baru dilahirkan di negeri ini.

Lebih daripada RM400 juta telah diberikan sejak tahun 2008 atau 12% daripada belanjawan tahunan.

Sumbangan RM400 juta yang memberikan manfaat kepada mereka ini merupakan lebihan tahunan yang direkodkan kerana kita mentadbir kerajaan yang bersih.

Rakyat Pulau Pinang tidak pernah mendapat apa -apa sumbangan daripada Kerajaan Negeri BN sebelum ini. Tanpa kerajaan yang bersih, hampir 200,000 rakyat Pulau Pinang tidak akan menerima manfaat ini.

Rakyat Pulau Pinang marah apabila pemimpin kerajaan yang bersih kini didakwa kerana rasuah dan sumbangan RM400 juta untuk program i-sejahtera terancam. Saya ingin memberi jaminan kepada rakyat Pulau Pinang bahawa Kerajaan Pakatan dan pemimpinnya adalah bersih.

Tuduhan ini adalah pembohongan jahat dan merupakan konspirasi politik untuk memusnahkan saya. Kami akan berdiri bersama-sama dan tidak akan berputus asa untuk meneruskan impian kami untuk menjadi model pentadbiran Malaysia (tanpa GST dan tol yang tidak adil) yang bersih, mesra rakyat berdasarkan tender terbuka dan bukan kroni. – Roketkini.com

*Lim Guan Eng ialah Ketua Menteri Pulau Pinang dan juga Setiausaha Agung DAP


DAP kecam tangkapan penulis veteran di hari-hari terakhir Ramadan

Posted: 04 Jul 2016 03:37 AM PDT

Penulis veteran Pak Ya

Roketkini.com


PETALING JAYA: DAP mengecam penahanan seorang penulis berusia 76 tahun yang didakwa menyebarkan gambar mengaibkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak melalui perbualan dalam kumpulan Whatsapp.

Mengulas tindakan terbabit, Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng menyifatkan penangkapan tersebut memualkan, memandangkan warga emas itu menjadi mangsa keadaan di hari-hari terakhir Ramadan.

Katanya lagi, pihak polis dan kerajaan pimpinan Najib harus sedar bahawa kehidupan sebagai ahli politik pasti tidak boleh lari daripada dikritik dan dijadikan bahan ketawa.

Tambah beliau, polis tidak patut bersikap berat sebelah dengan menghalang mereka yang menyebarkan gambar suntingan Perdana Menteri namun membiarkan gambar-gambar suntingan lain tersebar tanpa tindakan.

"Gambar pemimpin pembangkang lebih banyak dijadikan bahan suntingan tetapi kami menerimanya sebagai sebahagian daripada kehidupan figur politik awam.

"Polis sepatutnya sudah tidak lagi dimanipulasi oleh mereka yang berkuasa demi menakut-nakutkan mereka yang berani melawan dan mengkritik kerajaan," katanya.

Dalam pada itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kg Tunku, Lau Weng San berkata, seiring dengan amalan demokrasi, kritikan atau penentangan terhadap Najib tidak harus dihalang.

Malah katanya, Najib dan penasihatnya patut mencari sebab mengapa ada kritikan berterusan terhadap beliau oleh rakyat dan tidak patut menyalahgunakan undang-undang untuk menghalang rakyat dari terus mengkritik kepimpinannya yang terbukti bermasalah.

"Jika sudah berbincang dan masih menganggap pengkritiknya salah, Najib sepatutnya memulakan saman sivil terhadap mereka bagi prosiding fitnah, dan bukan menyalahgunakan proses undang-undang dan jawatan untuk menganiaya pengkritiknya," katanya.

Weng San yang merupakan Adun di kawasan tempat tinggal penulis yang ditahan itu bersedia menawarkan bantuan dalam apa juga cara kepadanya, malah, telah berjaya mendapatkan bantuan ketua-ketua masyarakat di kawasan tersebut.

Beliau dan Lip Eng akan membuat aduan kepada Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan tentang kemungkinan salahguna kuasa oleh polis selepas penulis itu dibebaskan dari lokap nanti.

Penulis buku warga emas terbabit direman selama tiga hari bermula semalam apabila beliau didakwa memaparkan gambar Najib yang disunting dalam kumpulan Whatsapp 'Bicara Politik Melayu' yang kononnya 'menjatuhkan moral' Perdana Menteri itu.

Beliau yang menderita sakit kencing manis dan darah tinggi itu sedang disiasat di bawah Seksyen 233 Akta Multimedia 1998, yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM50 ribu atau hukuman penjara setahun maksimum atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Seksyen 233 adalah berhubung penggunaan tidak wajar rangkaian komunikasi untuk perkara lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik dengan niat untuk menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain. – Roketkini.com


Adakah saya akan ditangkap?

Posted: 04 Jul 2016 03:30 AM PDT

FREE MALAYSIA TODAY


Kenapa hanya perdana menteri diberikan keistimewaan polis sedangkan tidak ada sesiapa pun yang ditahan meski ramai pernah mengaibkan menteri lain.
 
 
 
Lim-Lip-Eng

Oleh Lim Lip Eng


Adakah saya sepatutnya menyerah diri kepada pihak berkuasa kerana saya membuat komen dan berkongsi hal yang boleh mengaibkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam pelbagai kumpulan aplikasi Whatsapp sejak beliau menjadi perdana menteri pada 2009?

Adakah saya akan ditahan jika saya belum memadamkan gambar atau komen di dalam telefon bimbit saya setelah penulis politik berusia 76 tahun, 'Pak Ya' yang pernah berkhidmat dengan Dewan Bahasa dan Pustaka direman pihak polis selama tiga hari bermula semalam kerana didakwa menyebarkan gambar mengaibkan Najib dalam kumpulan Whatsapp?

Ramai menerima dan berkongsi dalam kumpulan Whatsapp mereka, satu klip video yang memaparkan aksi Fakkah Fuzz, seorang pelawak Singapura yang menggelar Najib sebagai 'pencuri'. Adakah mereka juga perlu menyerah diri kepada polis?

Kenapa hanya Najib yang diberikan keistimewaan oleh pihak polis sedangkan tidak ada sesiapa pun yang ditahan meski ramai pernah mengaibkan Datuk Ahmad Maslan yang ketika itu timbalan menteri kewangan, pada hari pertama Ramadan tahun lalu berikutan gambar 'Nasi Goreng Ahmad Maslan' bebas GST olehnya?

Gambar pemimpin pembangkang lebih banyak dijadikan bahan suntingan namun mereka menerimanya sebagai sebahagian daripada kehidupan figura politik awam. Pihak polis sepatutnya sudah tidak lagi dimanipulasi oleh mereka yang berkuasa demi menakut-nakutkan mereka yang berani melawan dan mengkritik kerajaan.

Dalam kes ini, Lau Weng San Adun DAP Kampung Tunku, Petaling Jaya di mana penulis veteran 76 tahun ini tinggal dan saya akan membantu warga emas tersebut apabila beliau dibebaskan dari lokap nanti, untuk membuat aduan kepada Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan tentang kemungkinan salah guna kuasa polis.

Amat memualkan apabila seorang warga emas terpaksa menjadi mangsa keadaan pada hari-hari terakhir Ramadan sedangkan masih ada banyak jenayah lain yang tidak ditangani pihak berkuasa.

* Lim Lip Eng ialah ahli Parlimen Segambut.

Letupan Movida: Polis sahkan IS dalang, 15 ditahan, 2 diburu

Posted: 04 Jul 2016 03:25 AM PDT

 
Antara yang ditahan dua individu yang menerima arahan terus dari Syria, serta dua anggota polis berpangkat rendah.


khalid-bakarKUALA LUMPUR: Ketua Polis Negara mengesahkan kejadian letupan di kelab malam Movida, Puchong 28 Jun lalu didalangi pengganas IS.

Dalam sidang media di Bukit Aman hari ini, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata 15 orang yang disyaki terlibat dengan kumpulan pengganas itu ditahan selepas siasatan terhadap insiden itu.

"Sejumlah 7 tangkapan di Kedah, 4 di Selangor, 2 di Kuala Lumpur, dan 1 di Melaka dan Pulau Pinang," katanya. Semua yang ditahan merupakan lelaki warga tempatan berusia antara 19 hingga 52 tahun.

Menurut Khalid, dua yang ditahan disyaki ada kaitan langsung dalam serangan yang menyebabkan lapan orang tercedera akibat letupan bom tangan dalam kejadian yang berlaku pada jam 2.15 pagi 28 Jun.

"Kita dapati kedua-dua mereka ini dapat arahan terus dari warga kita di Syria, Muhamad Wanndy Mohamad Jedi yang telah arahkan mereka ini lancarkan serangan-serangan di Malaysia, terhadap pemimpin kanan kerajaan, pemimpin kanan polis, dan hakim-hakim kerana ketiga kumpulan ini halang kegiatan mereka," jelas beliau.

Menurut Khalid, bom tangan yang digunakan dalam serangan itu diperoleh daripada negara jiran.

Siasatan juga membawa kepada penangkapan dua anggota polis berpangkat rendah yang bertugas di Kedah dan Pulau Pinang.

"Seorang ditahan kerana disyaki merancang membuat samun sebagai dana untuk sel IS di sini, manakala seorang lagi kerana memberi perlindungan kepada ahli IS," katanya.

Semua yang ditahan disiasat bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma).
Dua lagi individu – Md Saifuddin Muji daripada Rengit, Johor dan Jasanizam Rosni daripada Batu Pahat dalam buruan pihak berkuasa.

Berikutan serangan fizikal pertama IS di negara ini, polis telah meningkatkan usaha bagi menghalang ia berulang dan terus menahan ahli kumpulan pengganas itu.

"15 yang kita tahan ini dipercayai terlibat atau telah terima arahan untuk lancar serangan kepada pihak-pihak yang saya sebut serta pusat hiburan, kononnya tempat-tempat ini tidak Islamik.

"Saya menyeru orang ramai agar terus beri kerjasama untuk pastikan IS tidak mudah jalankan aktiviti mereka," kata Khalid.

Beliau juga meminta pusat-pusat hiburan supaya beroperasi mengikut peraturan yang ditetapkan pihak berkuasa.

Adi Putra - Genius Tak Diiktiraf

Posted: 04 Jul 2016 03:15 AM PDT

Oleh: ARIFFUDDIN ISHAK

 
PETALING JAYA: Kira-kira sedekad yang lalu negara dihebahkan dengan kemunculan seorang kanak-kanak genius yang mampu menyelesaikan pelbagai masalah dalam mata pelajaran matematik seperti algebra, indeks dan trigonometri.

Ketika berusia hanya enam tahun pada ketika itu, Adi Putra Abdul Ghani mengakui bahawa kepintaran luar biasa yang dimilikinya itu adalah pemberian Allah untuknya.

Kepintarannya dalam bidang matematik mendapat perhatian banyak pihak khususnya mengenai bantuan dan bimbingan yang wajar diberikan kepadanya bagi memastikan kebolehannya digilap dengan sebaik mungkin.

Bagaimanapun beberapa tahun selepas itu ramai pihak mula melahirkan kebimbangan apabila Adi Putra mengambil keputusan untuk berhenti belajar di Sekolah Islam Antarabangsa, Gombak selepas menyifatkan sistem pendidikan sedia ada tidak sesuai dengannya.

Malah masih teringat kata-katanya ketika itu apabila beliau mengumpamakan dirinya seperti 'kereta Ferrari yang dipandu seperti kereta Kancil'.

Selepas 10 tahun, mStar Online kembali menjejaki Adi Putra, 16, bagi mengetahui perkembangan terkini genius matematik itu yang seakan menyepi daripada sebarang publisiti.

Menurut Adi Putra, beliau kini banyak menghabiskan masa memenuhi undangan daripada sekolah, universiti mahupun kumpulan tertentu untuk mengajar ilmu matematik luar biasa yang dimilikinya sejak lebih 10 tahun lalu.

Bukan itu sahaja, anak kepada pasangan suami isteri, Abdul Ghani Abdul Wahid dan Serihana Elias ini turut menerima jemputan untuk menjadi tenaga pengajar di sebuah universiti di Brunei Darussalam.

Walaupun masih aktif mengajar pelbagai formula matematik, Adi Putra masih belum memiliki sebarang kelayakan akademik.

Namun di kala remaja seusia dengannya sedang giat mengulangkaji pelajaran bagi menghadapi peperiksaan Siji Pelajaran Malaysia (SPM) tahun hadapan, Adi Putra pada ketika ini masih belum memiliki sebarang kelayakan akademik secara bertulis.

Malangnya, remaja yang berasal dari Bagan Serai, Perak ini juga tidak mempunyai sijil sah pengajian di peringkat A-level yang diikutinya di Kolej Matrikulasi Universiti Islam Antarabangsa (UIA) beberapa tahun lalu.

Dakwa Adi Putra, beliau berjaya menghabiskan kursus yang diikutinya selama dua tahun di UIA, namun pembelajarannya tidak diiktiraf atas faktor usia.

"Adi nak cakap lebih pun tak tahu sangat, tapi Adi memang sudah habis belajar selama dua tahun di UIA. Tapi Adi tak pernah dapat sijil. Senang cerita…Adi pergi belajar, bukan untuk dapatkan apa-apa.

"Adi belajar lima subjek iaitu fizik, kimia, biologi, matematik dan matematik tambahan, tapi memang Adi tak ada kelayakan bertulis, alasan yang diberitahu masa itu ialah sebab Adi bawah umur," katanya.

Beliau berkata demikian kepada mStar Online ketika ditemui sewaktu mengadakan program matematik bersama kanak-kanak di Subang baru-baru ini.

Ditanya bagaimana beliau mampu meneruskan kehidupannya dengan menjadi tenaga pengajar walaupun tanpa kelulusan akademik, Adi berkata beliau hanya bersandarkan kepada nama dan popularitinya sebelum ini.

"Memang tak ada kelayakan…tapi orang kenal Adi kerana nama 'Adi Putra'. Orang tahu sejarah dan latar belakang Adi," ujarnya.

Ditanya sama ada beliau berpuas hati dengan pencapaiannya setakat ini, Adi Putra bagaimanapun melahirkan hasratnya untuk melanjutkan pelajaran di peringkat yang lebih tinggi.

Ujarnya, cita-cita sejak kecil untuk menjadi seorang profesor matematik Islam tidak pernah terpadam daripada sasaran hidupnya.

"Memang niat Adi pun insyaAllah kalau ada dana dan ada masa, Adi nak juga sambung belajar.

"Sasaran Adi ingin belajar di Monash University, Australia. Memang dari dulu lagi Adi nak ke sana sebab mereka ada modul (pembelajaran) untuk kanak-kanak seperti Adi. Malah mereka ada dana untuk Adi buat kajian dan sebagainya," katanya.

Bagaimanapun menurut Adi Putra, beliau berhadapan masalah dana bagi membantunya melanjutkan pengajian dalam bidang sains dan matematik yang diminatinya.

"Masalahnya ialah dana…Adi perlu cari sendiri. Dari dulu sampai sekarang memang tak dapat sokongan atau dana dari mana-mana pihak.

"Semuanya Adi kena bergerak sendiri.  Buat masa sekarang Adi masih tak boleh tinggalkan Malaysia dan tak boleh tinggalkan keluarga," katanya.

Bercerita mengenai projek terbaharunya pada ketika ini, Adi Putra berkata, beliau kini sedang menumpukan perhatian kepada Kelab Inovasi Matematik hasil inisiatifnya sendiri.

Cerita Adi Putra, kelab berkenaan bertujuan melatih golongan pelajar untuk mencipta formula matematik terkini mengikut kreativiti masing-masing.

"Selalunya kita biasa dengar inovasi dalam bidang sains. Sejak dari dulu tak banyak kita dengar orang cipta formula baharu dalam matematik.

"Formula yang kita belajar di sekolah adalah formula lama. Tapi Adi cuba dan menggalakkan pelajar untuk mencipta cara baharu. Banyak sebenarnya formula baharu yang boleh dicipta," katanya.

Setakat ini, menurut Adi Putra kelab berkenaan berjaya ditubuhkan di Sekolah Menengah Kebangsaan Kuala Krai, Kelantan.

"Sekarang pun Adi sendiri sudah cipta sebanyak 286 formula. Mungkin ramai lagi orang di luar sana yang boleh mencipta formula-formula baharu dalam matematik.

"Setakat ini permintaan pun Alhamdulillah. Ada lagi sekolah-sekolah yang mahu Adi tubuhkan Kelab Inovasi Matematik ini di sekolah mereka.

"Adi sudah siapkan modul untuk sekolah menengah. Pada peringkat awal ini Adi sendiri yang akan mengajar bersama guru bimbingan kelab itu nanti," katanya.
 
 

Satu Lagi Kes Difteria Dilaporkan Di Kedah

Posted: 04 Jul 2016 03:06 AM PDT

MSTAR ONLINE
 
 
Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. Foto BERNAMA
 
 
KUALA LUMPUR: Satu lagi kes difteria dilaporkan diKedah, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 14 kes dengan lima kematian diseluruh negara sehingga Sabtu lepas. 

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata kes terbaharuitu melibatkan seorang kanak-kanak lelaki berumur enam tahun yang demam sejak 26 Jun lalu. 

"Tiga hari kemudian pesakit mengalami sawan dan dirujuk ke sebuah hospitaldi Kedah dan dimasukkan ke wad. Namun keadaan pesakit bertambah teruk di mana pada Jumaat lepas (1 Julai) pesakit memerlukan bantuan peralatan pernafasan.

"Pesakit kemudiannya dirujuk ke pusat perubatan di Kuala Lumpur dan ujian makmal mengesahkan bahawa ia positif difteria," katanya dalam satu kenyataan di sini pada Isnin.

"Rawatan profilaksis telah diberikan kepada semua kontak kes baru ini dan langkah-langkah pencegahan dan kawalan telah dijalankan," katanya.

Noor Hisham berkata setakat ini, tiga kes dikesan di Melaka dengan satu kematian, Kedah (tujuh kes dengan satu kematian) dan Sabah (empat kes dengan tiga kematian). 

Beliau berkata Johor turut melaporkan satu kes disyaki difteria membabitkankanak-kanak lima tahun yang mempunyai sejarah demam dan sakit tekak.  

Pesakit berkenaan tidak mendapat imunisasi lima serangkai yang lengkap dankeputusan ujian makmal masih belum diperoleh, katanya.  

Dr Noor Hisham turut menasihatkan ibu bapa agar menyemak semula status imunisasi anak-anak mereka dengan memastikan anak-anak di bawah umur tujuh tahun telah mendapat imunisasi lima serangkai yang lengkap supaya perlindungan optimadapat diberikan. 

"Semoga langkah proaktif semua pihak akan dapat meningkatkan imunitikelompok dan membendung kejadian difteria daripada terus menjadi masalah kesihatan awam," katanya. -Bernama

Nyaris Tak Pulang Beraya Kerana Rayani Air

Posted: 04 Jul 2016 01:31 AM PDT

Oleh: IWAN SHU-ASWAD SHUAIB
 
 
 
 
PETALING JAYA: Beberapa keluarga dan pelanggan Rayani Air nyaris tidak pulang berhari raya akibat pembatalan penerbangan melibatkan tiket bernilai sehingga ribuan ringgit.

Ia merupakan dugaan besar buat salah seorang penumpang yang buat pertama kali berpeluang untuk berhari raya di kampung halaman selepas tidak dapat melakukannya sejak tiga tahun lalu.

Dengan kerinduan yang amat sangat terhadap keluarganya di Pulau Gaya, dekat Kota Kinabalu, suri rumah, Anrada Dimulu, 38, merancang untuk pulang bersama suami dan tiga anaknya.

"Kami rindu sangat, jadi suami mengambil cuti selama dua minggu untuk kami berhari raya di kampung.

"Kami berjaya dapatkan tiket Rayani Air hampir RM2,000 tetapi nak buat macam mana, tiket yang dibeli telah dibatalkan," katanya kepada mStar Online.

Anrada atau Ann berkata, dia dan suaminya terpaksa mencari alternatif lain dengan membeli tiket penerbangan baharu.

"Tetapi harga tiket dah semakin mahal untuk penerbangan terus ke Kota Kinabalu, dengan keadaan suami sahaja yang bekerja dan anak-anak yang perlu ditanggung lagi.

"Kami akhirnya berjaya dapat cari cara lain dengan membeli tiket ke Labuan dan kemudian terpaksa menaiki feri untuk ke Kota Kinabalu," katanya sambil menambah ia merupakan pertama kali dalam hidupnya pulang ke kampung halaman dari Kuala Lumpur melalui Labuan.

Seorang lagi penumpang Rayani Air terpaksa melupakan hasrat untuk membuat persiapan Aidilfitri selepas membeli tiket penerbangan  alternatif dari Kuala Lumpur ke Kuching.

Hanya mahu dikenali sebagai Jaafar, 46, hari raya kali ini cukup bermakna kerana anaknya yang baharu lahir buat pertama kali akan bertemu neneknya.

"Kerana faktor masa dan kos, kami enam sekeluarga sukar untuk pulang ke kampung. Jadi, Aidilfitri kali ini bakal menjadi sesuatu yang istimewa kerana kami akan pulang bersama anak yang baru berusia beberapa bulan.

"Tetapi tak sangka pula nasib Rayani Air turut menimpa kami. Terpaksalah cari alternatif lain, kena tambah belanja lagi, saya bukannya bergaji besar," katanya dengan nada terkilan.

Menurut Jaafar yang bertugas dalan bidang perhotelan, dia terpaksa memotong perbelanjaan lain akibat pembelian tiket baharu.

"Dengan perbelanjaan baharu hampir RM3,000, bajet saya untuk raya dah 'lari' kerana saya perlu juga bawa wang untuk diberi kepada keluarga di kampung.

"Hari Raya kali ini tak fikir sangat nak baju baru ke, sebab apa yang lebih penting kami dapat pulang berhari raya di Kuching," katanya

Jaafar mendakwa, Rayani Air telah mengeluarkan cek bertarikh 30 Jun sebagai bayaran balik tambang tetapi malangnya ia merupakan cek tendang selepas dideposit ke dalam akaun bank.

Monash University Belum Terima Panggilan Berhubung Suspek Pengganas

Posted: 04 Jul 2016 01:31 AM PDT

MSTAR ONLINE
 
 
 
 
 
PETALING JAYA: Monash University Malaysia berkata, pihak berkuasa masih belum menghubungi mereka berhubung salah seorang alumi yang menjadi suspek terlibat dalam serangan Dhaka Sabtu lalu.

Jurucakap Monash University Malaysia, Dr Susheela Nair berkata; "Hujung minggu lalu, kami mengetahu melalui halaman sosial bahawa satu atau dua orang warga Bangladesh yang didakwa terlibat dengan serangan pengganas pernah menghadiri Monash Malaysia.

"Pihak universiti belum menerima apa-apa komunikasi atau pengesahan daripada pihak berkuasa berkenaan kes ini," jelasnya dalam satu kenyataan ringkas.

Pada malam Jumaat, tujuh militan Negara Islam membunuh 20 orang termasuk 18 warga asing di sebuah kafe ala barat di Dhaka, Bangladesh.

Enam lelaki bersenjata ditembak mati oleh pasukan keselamatan di kafe Holey Artisan Bakery.

Salah satu lelaki bersenjata yang ditembak mati didakwa pernah mengikuti pengajian di sebuah universiti swasta di sini selepas tiba dari Dhaka pada tahun 2012.

Dalang Sebenar Penangkapan Guan Eng Ada Dalam DAP

Posted: 04 Jul 2016 01:31 AM PDT

 

 Utara News Pergolakan dalaman DAP di Pulau Pinang semakin memuncak. Mengikut sumber tertentu ada gerakan terancang dalam DAP Pulau Pinang yang ingin menyingkirkan CM Lim Guan Eng dari Pulau Pinang.


Antara rancangan tersebut adalah membongkar isu pembelian banglo di jalan PinHorn dan maklumat rahsia tersebut telah diserahkan oleh Pengerusi DAP Pulau Pinang kepada Parti Gerakan untuk menjatuhkan Lim Guan Eng setelah desakan dari DAP Pulau Pinang agar Lim Guan Eng kembali ke Melaka tidak diendahkan.

Pada 8 Mac 2008 di Hotel Hard Rock Café, Pulau Pinang. Lim Guan Eng telah mengambil jawatan Ketua Menteri yang sepatutnya diberi kepada Chow Kon Yeow.

Antara perjanjian tersebut mengatakan bahawa Lim Guan Eng akan menjawat jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang selama sepenggal dan akan menyerahkan kepada Chow Kon Yeow. Tetapi Lim Guan Eng telah mengkhianati perjanjian tersebut.

Ramai ahli parti kanan DAP percaya perjanjian itu membolehkan Guan Eng menjadi Ketua Menteri hanya satu penggal sebelum diserahkan kepada Pengerusi DAP negeri, Chow Kon Yeow.

Teh Yee Cheu Adun DAP-Tanjung Bunga seorang org kuat Chow Kon Yeow yang mendapat sokongan kuat di akar umbi DAP Pulau Pinang turut menyerang Lim Guan Eng dan membuat cadangan supaya penggal khidmat seorang Ketua Menteri Pulau Pinang dihadkan kepada dua penggal sahaja tahun lalu.

Umum mengetahui Teh Yee Cheu telah meletakkan jawatan sebagai Setiausaha Organisasi DAP Pulau Pinang 3 hari sebelum Konvensyen DAP Negeri Pulau Pinang bermula.

Lim Guan Eng tidak bertanding dalam pemilihan DAP Pulau Pinang, mungkin kerana beliau sudah menjadi Setiausaha Agong DAP Nasional… the supreme leader of DAP.

Ini adalah penggal terakhir Lim Guan Eng boleh menjawat jawatan Setiausaha Agong DAP dan juga Ketua Menteri Pulau Pinang. Ia akan berakhir sebelum penggal Parlimen ke-13 tamat tempoh.

Ini bermakna Lim Guan Eng bukan lagi Setiausaha Agong DAP menjelang PRU ke 14 nanti. Lim Guan Eng juga tidak disenangi oleh sebahagian besar pemimpin DAP Pulau Pinang yang melihat Lim Guan Eng sebagai "pemain impot" dalam politik Pulau Pinang.

Nampaknya agenda untuk menamatkan karier politik Lim Guan Eng telah berjaya.

Selamat Tinggal Lim Guan Eng.


Ditulis oleh :
Ahli DAP dan penganalisis politik Penang.

Kecewa digantung, Shafie umum keluar Umno

Posted: 04 Jul 2016 12:47 AM PDT

 
Pengumuman itu dibuat di kediaman Shafie di Sabah, di depan lebih 5,000 penyokongnya, sebentar tadi.


shahfie-apdal,mt


PETALING JAYA: Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengumumkan keluar Umno selepas Majlis Tertinggi (MT) memutuskan untuk menggantung keahlian beliau sehingga siasatan selesai dijalankan.

Bekas menteri kemajuan luar bandar dan wilayah itu digantung daripada jawatannya sebagai naib presiden Umno susulan tindakannya yang dikatakan secara terang-terangan melanggar disiplin dan perlembagaan parti.

Turut hadir mendengar pengumuman itu ialah beberapa pemimpin Umno Bahagian dan sayap, selain penyokongnya. Shafie yang kini bekas ketua Umno Bahagian Semporna merupakan salah seorang pengasas parti Melayu itu Sabah.

Sebelum ini MT sebulat suara membuat keputusan memecat Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai ahli Umno kerana didapati melanggar disiplin dan perlembagaan parti.

Kedua-duanya didakwa duduk sepentas dengan parti pembangkang sambil memburuk-burukkan kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan Malaysia.

Walaupun Shafie sejak mula dipecat daripada Kabinet bersama Muhyiddin kerana mengkritik kepimpinan Najib, namun nasibnya agak baik kerana MT hanya menggantung keahliannya sehingga siasatan jawatankuasa disiplin parti selesai.

Rahman Dahlan tak terkejut Shafie keluar Umno

Posted: 04 Jul 2016 12:43 AM PDT

 
Umno bersedia untuk berdepan dengan sesiapa saja yang cuba memudaratkan parti.


rahman-shafie


PETALING JAYA: Keputusan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal keluar Umno selepas Majlis Tertinggi (MT) bertindak menggantung keahliannya sehingga siasatan selesai dijalankan, bukan sesuatu yang mengejutkan.

Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BN) Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata, keputusan itu sememangnya sudah dijangka memandangkan Shafie terlibat dalam gerakan yang memudaratkan parti.

"Keputusan Datuk Seri Shafie Apdal keluar Umno tidak memeranjatkan sama sekali. Memang dijangka. Selama ini pun gerakan dia memudaratkan parti," katanya dalam status Twitternya, hari ini.

Ahli Parlimen Kota Belud itu berkata Umno bersedia untuk berdepan dengan sesiapa saja yang cuba memudaratkan parti.

"Dulu pun begitu. Apatah lagi sekarang," katanya.

Rahman berkata Umno bukan kuat kerana individu tetapi kerana misi dan perjuangannya dan pemimpin akan datang dan pergi tetapi yang tinggal hanyalah perjuangan.

Katanya, tindakan Shafie keluar parti itu tidak akan menjejaskan Umno di Sabah kerana sokongan rakyat adalah kepada parti dan bukannya kepada mana-mana individu yang mempunyai kepentingan.

"Umno Semporna masih berfungsi dan akan diperkukuhkan lagi dengan barisan kepimpinan yang lebih mantap, mempedulikan kepentingan rakyat," katanya.

Exco Penang sebulat suara kekalkan Guan Eng ketua menteri

Posted: 04 Jul 2016 12:42 AM PDT

Exco sebulat suara memutuskan kes terhadap Guan Eng bermotifkan politik.


rashid-hasnon-lim-guan-eng


GEORGE TOWN: Kerajaan negeri Pulau Pinang hari ini sebulat suara bersetuju Lim Guan Eng kekal ketua menteri, selepas mesyuarat tergempar majlis kerajaan negeri (exco) hari ini.

Timbalan Ketua Menteri I Mohd Rashid Hasnon berkata exco memutuskan Guan Eng tidak perlu mengambil cuti kerana beranggapan beliau tidak bersalah dalam tuduhan rasuah yang dihadapinya.

"Ia keputusan sebulat suara yang dakwaan ke atas Lim bermotifkan politik dan oleh itu beliau tidak perlu mengambil cuti," Rashid memberitahu wartawan hari ini.

Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri II P Ramasamy berkata exco memberikan keyakinan penuh kepada Guan Eng.

Khamis lalu, Guan Eng mohon dibicara atas pertuduhan berkait salah guna kuasa dalam meluluskan permohonan sebuah syarikat menukar tanah pertanian kepada tujuan kediaman. Beliau turut didakwa menyalah guna kedudukannya dalam pembelian sebuah banglo daripada ahli perniagaan Phang Li Khoon pada harga RM2.8 juta, iaitu bawah daripada harga pasaran RM4.7 juta.

TIADA APA2 YANG BOLEH DIHARAPKAN DARIPADA HUSNI

Posted: 03 Jul 2016 11:58 PM PDT

shahbudindotcom


Bekas Menteri Kewangan Kedua, Husni Hanadzlah akhirnya mengesahkan sebab utama pengundurannya daripada kabinet ialah kerana enggan dipindahkan ke kementerian lain.

Katanya, beliau sebelum ini sudah mengumumkan tidak mahu bertanding lagi dalam PRU 14 akan datang dan berhasrat ingin mengakhiri kariernya di Kementerian Kewangan.

Tambah beliau, pertukaran ke kementerian lain yang hanya memberinya masa kira-kira setahun setengah untuk berkhidmat sebelum pilihanraya akan datang menjadikan tugasnya nanti tidak lagi efektif.
 
 
 
 
Pengesahan Husni itu bertepatan dengan laporan blog ini pada 27 Jun lalu yang mengatakan pengunduran Husni daripada kabinet sebagaimana yang diumumkan oleh Najib Razak bukanlah dibuat kerana persaraan sukarela, tetapi sebagai tanda protes, kecewa dan kecil hati berikutan portfolionya ingin ditukarkan.

Kesimpulannya,  Husni berundur daripada kabinet dan kemudian melepaskan semua jawatannya dalam UMNO bukanlah kerana prinsip atau ada sesuatu yang tidak dipersetujuinya mengenai kepimpinan Najib dan kerajaan atau mengenai 1MDB, tetapi semata-mata kerana hasratnya ingin kekal di Kementerian Kewangan tidak dipenuhi.

Makna mudahnya, segala-galanya kerana jawatan.

Kalau Najib bersedia mengekalkannya di Kementerian Kewangan, pasti  hari ini Husni masih lagi kekal sebagai menteri dan tetap sayang kepada semua jawatannya dalam UMNO.

Apa yang istimewanya Kementerian Kewangan kepada Husni sehingga  beliau tidak mahu ditukarkan ke kementerian lain?

Apa pula yang beliau rasa dirinya begitu istimewa sehingga mahu memegang jawatan Menteri Kewangan sehingga pencen atau sehingga beliau sendiri tidak mahu jawatan tersebut?

Hanya Husni yang tahu jawapannya.
 
 
 
 
Dengan pengesahan Husni tentang sebab-sebab pengundurannya itu, ia barangkali mengecewakan sebilangan mereka yang memuji perletakan jawatannya dahulu dengan pelbagai tafisran, yang antaranya dikatakan kerana tidak mahu lagi bersekongkol dengan kemungkaran dalam kerajaan, enggan berterusan bersubahat berkaitan 1MDB dan sebagainya.

Terdapat juga pihak-pihak tertentu yang mengajak Husni agar bersama dengan Pakatan Harapan dan Tun Mahathir Mohamad untuk memperbetulkan sekian banyak kepincangan kewangan dalam pentadbiran kerajaan.

Malang sekali, rupa-rupanya perletakan jawatannya dalam kerajaan dan kemudiannya dalam UMNO hanyalah semata-mata kerana kepentingan jawatan dan tiada kaitan sama sekali dengan faktor-faktor yang lain.

Dapat jawatan yang diinginkannya, beliau bersedia kekal dalam kerajaan, tidak dipenuhi keinginannya, letak jawatan.

Begitu murah nilai Husni sebenarnya. Pengakuannya meletakkan di mana harga dirinya yang sebenar dan tidak ramai pemimpin yang sedia mengaku meletakkan jawatan semata-mata kerana tidak mendapat jawatan yang diinginkan.

Selepas tiada apa-apa jawatan, Husni dilaporkan ingin ke Jordan untuk mendalami bahasa Arab, Al Quran dan hafazan selama tiga bulan.

Memang difahami Husni mengetahui banyak perkara mengenai kerajaan selama berada dalam kabinet, tapi bagaimana jika sekembalinya dari Jordan nanti, Najib menawarkannya kembali jawatan sebagai pengerusi di mana-mana GLC atau agensi kerajaan?

Merajuk kerana jawatan, sudah tentu mudah juga dipujuk dengan jawatan.

Akhirnya, tiada apa-apa sebenarnya yang boleh kita harapkan daripada Husni. 


Jangan pakai jubah di luar negara, nasihat UAE kepada rakyat

Posted: 03 Jul 2016 11:48 PM PDT

 
Insiden itu berpunca daripada seorang pekerja hotel mengesyaki Ahmed yang memakai jubah putih dan berikrar taat setia kepada IS ketika bertutur bahasa Arab menerusi telefon.


Ahmed-al-Menhali


PETALING JAYA: Kerajaan Emiriyah Arab Bersatu (UAE) menasihatkan rakyatnya tidak memakai jubah putih ketika berada di negara lain bagi memastikan keselamatan diri terjamin susulan insiden seorang warganegara itu ditahan kerana disangkakan suspek IS.

UAE turut memanggil diplomat kanan Amerika Syarikat bagi membantah "layanan kasar" terhadap Ahmed al-Menhali yang ditahan di sebuah hotel di pinggir bandar Cleveland, Ohio ketika beliau dalam perjalanan menjalani pemeriksaan kesihatan di hospital.

Kementerian Luar UAE dipetik Al Jazeera sebagai berkata, pihaknya menyuarakan rasa tidak puas hati dan menuntut penjelasan berhubung penahanan Ahmed hanya kerana beliau mengenakan pakaian kebangsaan negara itu, iaitu jubah putih dan ghutra pada Rabu lalu.

Insiden itu berpunca daripada seorang pekerja hotel yang mengesyaki Ahmed berikrar taat setia kepada IS ketika bertutur bahasa Arab menerusi telefon.

"Pekerja itu segera menghantar mesej kepada adiknya bagi memaklumkan perkara itu, sebelum menghubungi polis dan mendakwa saya berikrar taat setia kepada Isis dan polis segera bertindak balas seakan-akan saya membawa senjata," katanya melalui seorang rakan kerana ketidakupayaannya bercakap dengan betul akibat serangan angin ahmar sebelum ini.

Polis kemudiannya melepaskan Ahmed selepas mengesahkan beliau tidak mendatangkan sebarang ancaman dan pegawai dari pinggir bandar Cleveland turut memohon maaf kepada Ahmed atas insiden itu.

Ahmed berkata, beliau sedang mendapatkan nasihat peguam untuk tindakan lanjut.

Insiden Anti-Islam meningkat secara mendadak di Amerika ekoran serangan IS di negara barat.

Semalam, seorang doktor Islam di Texas ditembak dan ditikam ketika dalam perjalanan ke sebuah masjid untuk menunaikan solat subuh.

Sabtu lalu, seorang lelaki Muslim turut diserang berhampiran sebuah masjid di Florida.

SPR akan lakukan persempadanan semula 11 kerusi di Sabah, ramal Adun PKR

Posted: 03 Jul 2016 11:44 PM PDT

DALIA ISMAIL
 
 
See Chee HowSee Chee How


Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Lintang See Chee How, menyakini Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) sekali lagi akan melakukan persempadanan semula kawasan pilihan raya untuk kepentingan Umno-BN dalam menghadapi PRU14.

Beliau berkata kawasan persempadanan semula itu akan membabitkan kawasan parlimen dan dewan undangan negeri di Sabah ekoran pergolakan dalaman pemimpin dan ahli Umno yang berlaku kini di negeri itu.

Pengarah Pilihan Raya PKR Sarawak ini juga mendakwa kali ini, SPR akan mengumumkan 11 kerusi baru bagi persempadanan semula kawasan pilihan raya di negeri Sabah yang akan dilakukan pada Ogos depan dalam persediaan menghadapi PRU14.

"Mengikut perlembagaan seorang perdana menteri boleh mengeluarkan perintah kepada parlimen dan dewan undangan negeri untuk melakukan persempadanan semula kawasan untuk tindakan SPR.

"Ia akan diserahkan kepada SPR yang mana badan itu akan mencadangkan 11 kerusi baru di negeri Sabah," dakwanya kepada Malaysia Dateline.

Beliau ditemui selepas hadir sebagai panel dalam "Preparatory Seminar and Workshop on Gearing up for Redelineation' yang dianjurkan Majlis Peguam Malaysia, pada Sabtu.

Ditanya tujuan persempadanan itu perlu dilakukan di negeri di bawah bayu itu, See berkata, ia semata-mata untuk mengukuhkan sokongan pengundi terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak dan BN.

Bagaimanapun beliau meramalkan agak sukar bagi BN untuk mendapatkan suara majoriti di Dun berbanding Parlimen di Sabah.

"Mungkin kali ini BN akan dapat suara majoriti 2/3 di Parlimen dan tidak akan peroleh sokongan 2/3 di beberapa Dun.

"Mereka akan lakukan persempandanan semula negeri Sabah kerana pergolakan politik dalaman Umno di bawah kepimpinan Najib, untuk buat Najib gembira, mereka (SPR) boleh adakan berapa banyak kerusi yang Najib mahukan," ujarnya.

Pada PRU13 negeri Sabah mempunyai 25 Parlimen dan 60 Dun dengan jumlah pemilih berdaftar 981,814 pengundi.

Mengapa 11 kerusi baru? Ramalan Naib Pengerusi Negeri Sarawak ini lagi," ia (SPR)  akan lakukan sama seperti Sarawak," ujarnya yakin.

Pada PRN Sarawak baru-baru ini, Chee See How dan seorang ketua dari masyarakat Kayan di negeri itu pernah terlibat mencabar pelan notis dan draf kawasan yang diterbitkan oleh SPR pada Januari yang mencadangkan persempadanan semula kawasan pilihan raya yang membentuk Dewan Undangan Negeri Sarawak.

Hakim Mahkamah Tinggi Yew Jen Kie pada Mei telah mengeluarkan perintah mandatori mengarahkan SPR untuk menerbitkan notis yang lebih terperinci untuk semakan awam.

Ini adalah kali pertama SPR dicabar berhubung persempadanan kawasan pilihan raya dan persempadanan semula. Pengerusi SPR telah dinamakan sebagai responden dalam permohonan itu.

Urusan Kajian Persempadanan Semula Bahagian-Bahagian Pilihan Raya Negeri Sarawak dilaksanakan selaras dengan keputusan Dewan Undangan Negeri pada 11 Nov tahun lalu yang meluluskan pindaan undang-undang untuk menambah jumlah anggota Dun daripada 71 kerusi kepada 82 kerusi.

Petisyen yang diterima ialah berkaitan penukaran kerusi kepada wilayah parlimen yang lain dan rungutan kurang serta lebih mengenai wilayah parlimen yang sepatutnya mendapat kerusi negeri yang baru.

Kumpulan ahli politik dan beebrapa NGO percaya bahawa SPR telah gagal untuk mematuhi kewajiban berpelembagaan mereka seperti tertera dalam Seksyen 2 (c), Bahagian 1 Jadual ke 13 Perlembagaan Persekutuan.

Mereka tidak berpuas hati dengan "kawasan pilihan raya tidak sekata" yang dicadangkan oleh SPR dalam persempadanan semula kawasan pilihan raya baru-baru ini.

MP Alor Setar soal Shabery Cheek apa nasib program Myberas

Posted: 03 Jul 2016 11:42 PM PDT

MALAYSIA DATELINE
 
 
Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek disoal adakah kerajaan telah memutuskan untuk membatalkan program MyberasDatuk Seri Ahmad Shabery Cheek disoal adakah kerajaan telah memutuskan untuk membatalkan program Myberas


Ahli Parlimen Alor Setar, Gooi Hsiao Leung mahu menteri pertanian, Datuk Sri Ahmad Shabery bin Cheek apa telah terjadi kepada program Myberas yang diumumkan oleh perdana menteri, Datuk Sri Najib Razak pada 28 Januari, awal tahun ini.

"Saya menggesa Shabery Cheek, Menteri Pertanian memberi penjelasan terbuka mengenai isu-isu berkaitan program Myberas yang memerlukan jawapan segera pihak kementerian kerana ada maklumat yang saya terima bahawa program ST15% beras hancur akan diganti program lebih teruk kualiti 25% beras hancur, yang tidak sesuai untuk kegunaan manusia," katanya dalam satu kenyataan semalam.

Beliau ingin tahu sama ada kerajaan telah memutuskan untuk membatalkan program Myberas, dan jika sumber beliau adalah salah, bilakah program Myberas akan dilaksanakan tanpa alasan lagi daripada pihak kerajaan;

"Saya minta pihak kerajaan segera menghentikan apa-apa idea tidak siuman untuk memperkenalkan 25% beras hancur berkualiti rendah kepada orang ramai untuk menggantikan program subsidi beras negara ST15," katanya.

Beliau mengingatkan tanggungjawab kerajaan untuk menunaikan janji mereka untuk melaksanakan program Myberas yang diumumkan oleh PM sendiri bertujuan membantu golongan miskin tegar.

"Adalah amat memalukan untuk menteri pertanian sekiranya memang ada rancangan kerajaan memperkenalkan beras 25% hancur kepada orang awam apabila beliau sebelum ini menyatakan adalah salah untuk terus memberi beras yang dihancurkan kepada rakyat miskin untuk dimakan.

"Saya menyeru kerajaan untuk dengan segara untuk melaksanakan program Myberas dan mencari satu gantian kepada program subsidi ST15 yang dibatalkan dengan beras berkualiti baik secepat mungkin untuk membantu rakyat yang sedang mengalami kesusahan daripada kenaikan kos hidup sekarang." katanya.

Menurut Gooi, semasa perbahasan bajet 2015 di Parlimen pada November tahun lalu, apabila Menteri Pertanian mengumumkan pembatalan program beras ST15 dalam ucapan penggulungannya, beliau telah bercakap dengan penuh semangat tentang bagaimana beliau tidak bersetuju dengan terus memberi rakyat miskin negara makan beras hancur yang berkualiti rendah.

"Beliau memberi contoh negara-negara Asean bagaimana rakyat miskin Thailand dan Vietnam boleh makan beras yang berkualiti baik, berbanding negara kita. dengan perhatian kebanyakan isi rumah di negara ini membeli dan menggunakan gred beras 5% atau 10% hancur. .

"Kita terkejut hanya tujuh bulan selepas ucapan menteri pertanian pada November 2015 tahun lepas di parlimen, ia telah datang dengan cadangan untuk mengkaji pengenalan skim subsidi beras baru untuk menggantikan program ST15% beras hancur dengan menggunakan beras lebih teruk kualiti 25% beras hancur, yang tidak sesuai untuk kegunaan manusia.

Lebih teruk kata beliau, ada maklumat daripada sumber-sumber dalam industri beras yang mereka telah diberitahu oleh pegawai-pegawai di kementerian pertanian bahawa ada cadangan membatalkan dan memansuhkan terus pelaksanaan program Myberas.

Jurutera muda cipta bas elektrik buatan Malaysia yang pertama

Posted: 03 Jul 2016 11:35 PM PDT

BERNAMA
 
 
Bas elektrik ciptaan jurutera MalaysiaBas elektrik ciptaan jurutera Malaysia
Bas elektrik bakal beroperasi di ibu kota pada pertengahan 2017.


Menariknya, ia adalah hasil kepakaran dan kemahiran sepasukan 30 jurutera muda lulusan universiti tempatan yang mencipta bas elektrik buatan negara pertama itu.

Idea menghasilkan teknologi hijau itu berikutan ia kini mempunyai permintaan yang tinggi di pasaran dan kos penyelenggaraannya adalah minimum berbanding penggunaan bas konvensional.

Ketua Pegawai Operasi Sync R&D Sdn Bhd Nurulhanom Laham berkata kejayaan 30 jurutera muda itu amat membanggakan kerana mereka masih baharu dalam membangunkan teknologi seperti itu selain kejuruteraannya hanya dimiliki negara China.

"Sebenarnya banyak permintaan daripada pengusaha bas namun bekalan agak terhad selain kurang kemudahan penggunaan kenderaan elektrik seperti stesen pengecas," katanya kepada Bernama, baru-baru ini.

Projek itu yang bermula sejak 2011 telah dipatenkan sebagai Elektrik Bas Inovasi Malaysia (EBIM).

Nurulhanom berkata bas elektrik itu mampu menjimatkan kos operasi pengusaha bas di negara ini sehingga 60 peratus iaitu penjimatan lebih RM300 juta setahun berbanding penggunaan tenaga diesel.

Jelasnya, bas elektrik itu dibuat mengikut spesifikasi dan piawaian yang ditetapkan Jabatan Pengangkutan Jalan dan United Nations Economic Commission for Europe yang membolehkan ia beroperasi dengan selamat di atas jalan raya.

"Ia kini sudah di peringkat akhir iaitu ujian dan pengsijilan bagi menjamin setiap komponen kenderaan itu berada di tahap terbaik dan selamat serta memenuhi standard sebelum ia boleh dipasarkan," katanya.

Teknologi baterinya mampu menggerakkan bas sejauh 200,000 kilometer selaras dengan purata perjalanan operasi bas di ibu kota untuk sehari, katanya.

Jelasnya proses reka cipta menelan belanja kira-kira RM30 juta itu bakal siap sepenuhnya Ogos ini dan dijangka dapat digunakan di atas jalan raya pada pertengahan 2017.

Sementara itu, seorang daripada jurutera muda terlibat Mohd Elyas Ariff Shaibudin, 28, berkata walaupun tidak mempunyai pengalaman dalam rekaan bas elektrik, itu bukan penghalang untuk beliau memanfaatkan kemahiran dipelajarinya di universiti.

Mengakui tidak mudah menghasilkan inovasi itu tanpa bimbingan pakar, graduan kejuruteraan mekanikal Universiti Malaya itu berkata peluang itu sebaliknya telah mendorong jurutera muda sepertinya berfikiran lebih kritis dan kreatif.

Bagi Nizamuddin Daud, 28, pula antara cabaran yang perlu dihadapi bagi menjayakan inovasi itu adalah kekurangan sumber rujukan memandangkan kejuruteraan bas elektrik adalah ciptaan baharu yang belum meluas.

"Banyak kali proses percubaan menemui jalan buntu dan gagal tetapi kami berjaya atasinya dengan kerja berpasukan," katanya.

Hutang negara, 1MDB antara kerja rumit sebagai Menteri Kewangan II, akui Ahmad Husni

Posted: 03 Jul 2016 11:29 PM PDT

ARIF ATAN
Datuk Seri Ahmad Husni HanadzlahDatuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah


Menganggap dunia pekerjaan kini lebih sesuai dilaksanakan generasi lebih muda, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah mengakui mengurus hutang negara dan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) antara kerja Menteri Kewangan II yang begitu rumit.

Selain itu, ujarnya, bidang tugas jawatan dalam "Namun, saya meneruskan perkhidmatan untuk membantu YAB Perdana Menteri, kerajaan dan negara berdepan dengan gelombang ekonomi global yang tidak menentu," katanya yang pernah melanjutkan pengajian tinggi di Universiti Harvard.

Mengimbas keputusannya berundur daripada Jemaah Menteri, 27 Jun lalu, Ahmad Husni memberitahu pada pagi tersebut beliau meminta pengesahan Najib tentang pertukaran portfolionya dalam rombakan Kabinet yang akan diumum petang itu.

"YAB PM mengesahkan saya akan ditukar portfolio. Saya memaklumkan kepada YAB PM, bahawa saya telah tetapkan dalam fikiran bahawa saya akan mengakhiri dunia politik di Kementerian Kewangan.

"Saya ada satu setengah tahun sahaja lagi untuk berkhidmat. Jika saya diberi portfolio lain, tempoh satu setengah tahun tidak mencukupi untuk membolehkan saya berkhidmat dengan efektif," jelasnya dalam catatan yang disiar Berita Harian Ahad semalam.

Menurut Ahli Parlimen Tambun itu, beliau pada masa ini berada di fasa ketiga yang dipanggilnya sebagai fasa kematangan selepas fasa belajar dan bekerja.

"Kita tumpu masa melaksanakan amal jariah dan berkongsi ilmu dengan golongan yang berada di Fasa 1 (zaman belajar) dan Fasa 2 (zaman bekerja) ke arah memantapkan kapasiti generasi ini. Fasa ini (kematangan) juga yang akan membawa kita ke akhir hayat," ujarnya.

Berkhidmat dalam sektor perbankan sebelum menceburi politik pada usia 31 tahun, beliau berkata, penglibatannya itu berlaku secara kebetulan dan didorong atas kesedaran integriti.

"Bolehkah kita bergantung kepada pemimpin yang tiada integriti? Apakah nasib masa depan masyarakat?" soalnya lagi yang pernah bekerja di Coopers & Lybrand, The Chase Manhattan Bank, Asiavest Merchant Bankers dan Bumiputra Merchant Bankers.

Naib Ketua Umno Bahagian Pagoh letak jawatan

Posted: 03 Jul 2016 11:24 PM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
JOHOR BAHRU: Naib Ketua Umno Bahagian Pagoh, Datuk Dr Shahruddin Md Salleh, meletakkan jawatan berkuat kuasa serta-merta. Perkara itu disahkan Setiausaha Badan Perhubungan Umno Johor, Datuk Md Jais Sarday, dipetik BH, sebentar tadi.
 
"Beliau hanya meletakkan jawatan dalam parti iaitu sebagai Naib Ketua Umno Bahagian Pagoh dan masih lagi memegang jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jorak," katanya ketika dihubungi.
 
Surat peletakan jawatan yang ditandatangani sendiri Shahruddin bertarikh hari ini itu mula tersebar dalam aplikasi WhatsApp sejak awal pagi tadi.
 
 

Cuti peristiwa Aidilfitri turut terpakai bagi institusi, pejabat pendidikan negeri - KPM

Posted: 03 Jul 2016 11:21 PM PDT

ANTARAPOS.COM

 
Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Cuti peristiwa Hari Raya Aidilfitri yang diumumkan kerajaan negeri turut dianggap sebagai cuti bagi semua institusi dan pejabat pendidikan di negeri berkenaan, kata Kementerian Pendidikan.
 
"Sehubungan itu, peruntukan kemudahan cuti ini terpakai bagi pengisytiharan cuti peristiwa Hari Raya Aidilfitri pada Ahad (10 Julai) yang diumumkan sehingga kini oleh Kerajaan negeri Johor, Terengganu dan Kedah," menurut kementerian itu dalam satu kenyataan di sini hari ini.
 
Menurut kementerian itu, cuti peristiwa yang diberikan itu tidak perlu diganti. 
 
Peruntukan kemudahan cuti peristiwa ini juga terpakai bagi semua institusi dan pejabat pendidikan negeri Kelantan sekiranya ada pengisytiharan oleh kerajaan negeri selepas ini, menurut kenyataan tersebut. 
 
 

Kebudayaan negara bimbang fesyen pelik 'jubah sado'

Posted: 03 Jul 2016 11:15 PM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Fesyen "jubah sado" sempena Hari Raya yang baru-baru ini menimbulkan pelbagai reaksi boleh mengancam warisan pakaian tradisional Melayu, menurut Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara.
 
Bagaimanapun, ia mengakui idea seumpama itu kesan daripada kemunculan Internet yang mendedahkan negara kepada pelbagai fesyen luar negara.
 
"Idea-idea baru ini mungkin diceduk dari rekaan luar negara yang tidak bersesuaian dengan budaya masyarakat kita, justeru itu wujudlah pelbagai rekaan seperti jubah tanpa lengan, jubah hipster, jubah pahlawan dan sebagainya," kata Pengarah Unit Komunikasi Korporat, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Ezlina Alias.
 
Katanya, fesyen seumpama itu boleh menghakis warisan pakaian baju Melayu.
 
Beberapa bulan lalu, kemunculan fesyen jubah moden atau "Jubah Pahlawan" mengundang kritikan pelbagai pihak.
 
Menjelang Hari Raya minggu ini, jubah moden bukan satu-satunya fesyen yang mendapat perhatian.
 
Baru-baru ini, pelakon Jaafar Onn membidas fesyen kurta yang dipromosikan sempena Hari Raya, kerana baginya fesyen bercirikan budaya India tidak sesuai pada Aidilfitri.
 
"Perayaan tahun ini akan menjadi hancur bila baju kurta budaya India. Diketengahkan seperti menyambut raya India.
 
"Bagi saya mereka yang memakai baju kurta sebab tak mahu pakai songkok dan sampin, jangan hancurkan baju melayu tradisional yang lengkap dgn sampin dan songkok," katanya dalam kiriman Facebook.
 
Antara ciri "Jubah Pahlawan" ialah lengan pendeknya yang memudahkan mengambil wuduk, serta poket memuatkan telefon bimbit.
 
 

Puncak Purnama - Sakit mata atau 'mata sakit'?

Posted: 03 Jul 2016 11:10 PM PDT

Rimanilzah


Di jalan masuk ke sekolah saya ada arca yang berjudul "Ruyung, Sagu dan Masa". Arca itu biasa sahaja, iaitu berupa imej batang sagu, kapak dan jam.

Pernah ada cadangan untuk merobohkan arca itu. Saya tidak bersetuju dengan cadangan itu kerana menganggap arca itu ialah karya seni.

Oleh sebab itu, apabila mendapat berita sebuah arca Seniman Negara di Jalan Atap dirobohkan saya berasa amat terkejut dan sedih.

Ke manakah "rasa seni" pihak berwewenang di negara ini?

Semasa arca itu dibina pada 1985, saya masih di Tingkatan Enam. Bas yang saya naiki untuk ke sekolah saban hari akan melalui taman mini UMBC, tempat arca Puncak Purnama dibina.

Saya melihat perkembangan pembinaan arca itu setiap kali bas mini atau Bas KL Klang yang saya naiki melaluinya.

Saya berasa kagum melihat arca itu apabila ia siap dibina pada 1986. Arca itu berupa dua puncak yang bertangga-tangga.

Saya bukan sahaja tidak faham akan maksudnya pada waktu itu malahan tidak tahu ia hasil karya Seniman Negara Syed Ahmad Jamal.

Arca itu berwarna putih yang sekarang saya ketahui dibina daripada kaca seramik. Kesan penglihatan terhadap arca itu berbeza-beza mengikut waktu.

Tiada pandangan pengarca

Pada waktu pagi, arca itu kelihatan amat mendamaikan. Pada waktu tengah hari kelihatan amat putih dan sedikit menyilaukan mata.

Paling menarik apabila dilihat pada seputar waktu enam petang. Arca itu kelihatan amat menenangkan. Bayang pada garis-garis binaan berupa tangga kelihatan amat jelas.

Sayang sekali saya tidak pernah terfikir untuk mengabadikan foto kenang-kenangan di arca itu.

Kesan penglihatan seperti itu tidak lagi boleh dilihat apabila bahan binaan arca itu ditukar daripada kaca seramik kepada bahan keluli pada 1996.

Langkah itu bagi saya satu tindakan buta seni yang diambil tanpa mendapat pandangan daripada pengarca sebenar.
Alasan merobohkan arca itu kerana ia menyakitkan mata pula sukar untuk diterima.
Alasan itu hanya menyakitkan hati. Tentu ada cara lain untuk menyelamatkan arca itu jika pihak yang berwewenang tidak mengalami masalah 'mata yang sakit'.

Jika anda pernah ke Dayabumi pada tahun 1980-an dan 1990-an, ada satu tempat makan yang dinamakan The Stove. Di situ terdapat arca yang berupa glob.

Saya mendapat tahu kawasan ini hendak dimajukan menjadi hotel. Bagaimanapun, arca glob itu tidak dimusnahkan begitu saja.

Tak mahu mengerti

Pihak pemaju mengambil inisiatif mengalihkannya tanpa memusnah struktur binaan arca berkenaan.

Walaupun begitu nasib arca itu seterusnya tidak saya ketahui. Kali terakhir saya pernah melihat arca glob itu tersadai di depan bangunan Ibu Pejabat Pos Malaysia.

Nah, itu tindakan insan yang ada simpati terhadap karya seni! Tindakan yang sebegitu boleh diambi terhadap Puncak Purnama sepatutnya.

Namun apa lagi yang boleh diharapkan, arca itu telah ranap. Nasi sudah menjadi bubur. Arca itu telah terkubur.

Moga apa yang terjadi terhadap Puncak Purnama menjadi ikhtibar kepada pihak berwewenang dan penggiat seni di negara ini.

Diharapkan hal yang sama tidak berlaku terhadap karya-karya seni yang lain.

Usman Awang telah lama menyuarakan kesan pembangunan ini melalui sajaknya Balada Terbunuhnya Beringin Tua di Pinggir Sebuah Bandaraya tetapi sesetengah pihak tidak pernah mahu mengerti.


RIMANILZAH lelaki kota raya yang berhijrah ke luar bandar raya dan menjadikan 'kota basah' di utara semenanjung sebagai tempat tinggalnya dan menjadi peminat filem, buku, sajak dan barang vintaj.