Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 10:30 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


'Pelik kilang roti High 5 boleh tutup, notis berhenti pekerja mengejut'

Posted: 24 Jun 2016 10:13 PM PDT

Politik Malaysia gunung berapi, PRU 14 rakyat akan muntahkan lahar

Posted: 24 Jun 2016 09:39 PM PDT


Read More / Baca Lagi >>

Umat Islam kiamat lebih dahulu dari kaum kafir, seolah-oleh negara hanya perlu ustaz dan Ustazah sahaja

Posted: 24 Jun 2016 09:36 PM PDT


Pengurusan zakat perlu diperkemaskanPengurusan zakat perlu diperkemaskan
Saya mengucapkan tahniah kepada Astro Oasis yang berani menampilkan Datuk Dr. Mohd Asri Zainul Abidin Mufti Perlis untuk mencabar pemikiran orang Islam yang sekian lama dilesu dan dibekukan pemikiran mereka menerusi berbagai program agama stesen-stesen TV yang lebih menjuruskan kepada pendekatan bersifat ritual, wahyu, doa dan penyerahan.
Pendekatan ke arah kecanduan kepada agama dan bukan kesedaran beragama telah dibiarkan begitu lama tanpa teguran dan nasihat kerana beberapa stesen TV lebih mementingkan komersialisme kerana rating program agama yang tinggi sehingga sampai ke peringkat pengacara-pengacara yang mengendali berbagai program popular pun bercakap mengenai agama untuk menunjukkan mereka juga dalam golongan ustaz dan ustazah.
Kita telah sampai kepada peringkat berada dalam kepercayaaan boleh membayar upah kepada ustaz dan ustazah untuk menjadi wakil menebus dosa dan menjampi air dan buah kismis untuk diminum dan dimakan bagi mencerdikkan otak anak-anak dalam menghadapi peperiksaan dan sebagainya.
Jika demikian kata Dr. Asri maka orang-orang kayalah yang paling beruntung kerana boleh menggunakan wang untuk menebus dosa mereka.
Ketika saya tefikir kenapa ulama yang progresif dan dinamik seperti Dr. Asri tidak muncul untuk menyekat dakwah kejumudan yang berlaku dengan liar tanpa perhatian dari pihak yang bertanggungjawab terutama Jabatan Perdana Menteri, maka muncul Dr.Asri di Astro Oasis yang dengan berani mendedahkan aliran dakwah Islam yang tidak realistik dan tidak berpijak kepada permasalahan semasa, sebaliknya banyak merujuk kepada zaman nabi-nabi!
Pada keseluruhannya khutbah ustaz dan ustazah di TV dan juga radio tidak mengajar orang Islam untuk bersikap dinamik bagi mempersiapkan diri untuk survival Islam jangka masa yang panjang sebaliknya menekankan kepada kiamat dan kematian yang menyebabkan umat Islam mati sebelum mati dan kiamat sebelum kiamat.
Inilah yang sedang berlaku di negara-negara Arab yang menyebabkan mereka lari mencari kehidupan dan keselamatan di Barat dan juga ke Malaysia.
Dalam berfikir demikian maka saya bagitu gembira apabila dalam sebuah program agama pagi di Astro Oasis muncul Dr. Asri yang bercakap secara terus terang kelemahan pendekatan Islam di negara ini. Beliau mencabar penggunaan wang zakat yang terhimpun beratus juta ringgit tetapi tidak dapat diuruskan secara lebih efektif.
Beliau berkata "tidak sahaja orang yang tidak membayar zakat berdosa tetapi orang yang tidak menjalankan pengurusan zakat dengan sempurna juga adalah berosa"
Read More / Baca Lagi >>

Mengenang 14 tahun perginya Fadzil Noor

Posted: 24 Jun 2016 09:35 PM PDT

Oleh Dr Riduan Mohamad Nor
"Islam sebagai satu al-din tidak dapat ditafsirkan dengan fikiran manusia. Dalam mentafsirkan makna Islam itu kita wajib berpandukan kepada al-Quran dan Al-sunnah serta orang yang menghayati al-Quran dan al-Sunnah seperti para sahabat, ulama-ulama dan juga para tabiin.
 


"Kita tidak melihat dan memahami cara Islam membentuk satu peradaban kemanusiaan seperti yang digambarkan oleh setengah orang. Islam juga bukanlah satu kebudayaan atau serpihan daripada kehidupan manusia, kalau kita melihat dan mengambil Islam dengan cara yang sedemikian, dapatlah diumpamakan seperti orang buta yang cuba mengenali seekor gajah.

"Bila dipegangnya ekor gajah itu dikatakan gajah itu seperti tali, apabila dipegang kaki gajah itu dikatakannya gajah itu seperti tiang dan apabila terpegangnya telinga gajah itu dikatakan gajah itu seperti dinding. Sedangkan tali, tiang dan dinding bukanlah gajah tetapi ia hanya sebahagian daripada anggota-anggota gajah itu." (Fadzil Noor: 1992) Malaysia semenjak zaman disentuh angin sejahtera Islam sejak ratusan tahun dahulu, tidak pernah gagal untuk menampilkan ulama' dan pemikir Islam sehingga ada yang bermukim di Mekah untuk menyampaikan ilmu di Masjidil Haram.

Ulama' yang dilahirkan di Tanah Melayu ini bukan sahaja mampu mengajar kitab di masjid namun menjulang senjata untuk menentang penjajah kuffar.

Antara ulama' ini ialah Tuan Guru Haji Hassan Munas, Tuan Guru Haji Abdul Rahman Limbong, Ustaz Abu Bakar al Bakir dan ratusan ulama yang lain.
Penampilan negarawan
Dengan merdekanya Tanah Melayu pada tahun 1957, pentas siasah negara ini menyaksikan pertarungan ideologi yang pelbagai sama ada kebangsaan Melayu, sosialisisme atau Islam.

Pelbagai tokoh muncul dalam menyuarakan aspirasi perjuangan yang diperjuangkan, sebahagiannya mampu bertahan di pentas siasah dan ada yang tersungkur ditelan waktu.
Salah seorang insan yang telah melakar nama dalam sejarah politik Islam negara ini ialah Datuk Fadzil Mohd Noor.
Read More / Baca Lagi >>

Umno Najib Buang Muhyiddin, Mukhriz

Posted: 24 Jun 2016 09:34 PM PDT

Oleh A Kadir Jasin

KEDIKTATORAN dan penafian demokrasi oleh Umno Mohd Najib Abdul Razak mencapai kemuncak hari ini apabila ia membuang Tan Sri Muhyiddin Mohd Yasin  dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Muhyiddin dan Mukhriz dibuang kerana didakwa melanggar disiplin parti. Muhyiddin adalah Timbalan Presiden manakala Mukhriz adalah ahli Majlis Tertinggi.
Naib Presiden Datuk Seri Shafie Apdal digantung keahlian sehingga Lembaga Disiplin membuat perakuan muktamad atas dakwaan yang sama.

Keputusan dibuat oleh MT dalam mesyuarat petang ini dengan dipengerusikan oleh Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone di Ibu Pejabat Umno.

Hal ini dimaklumkan kepada media oleh Mohd Najib selepas mesyuarat itu.

Dia turut mengumumkan yang peruntukan kerajaan kepada Yayasan Kepimpinan Perdana ditarik balik serta-merta dan semua kakitangannya akan diberikan notis berhenti kerja.

Katanya, keputusan itu dibuat berikutan yayasan itu mempunyai usaha untuk menjatuhkan Perdana Menteri dan kerajaan yang sah.

Wallahuaklam.

Rumusan saya bagi PRK Parlimen Sungai Besar...

Posted: 24 Jun 2016 09:30 PM PDT

Oleh Arif Atan
Rumusan saya bagi PRK Parlimen Sungai Besar:
Akses media kepada parti pembangkang terhad. Walaupun klise, tapi ini hakikat. Media perdana berbahasa Melayu baik dari Buletin TV3 sampai Utusan Malaysia yang di bawah telunjuk parti pemerintah mengampu tahap gaban. Tempoh 13 hari kempen macam BN bertanding sorang-sorang. Cerita pasal dia sajalah terbaik itu, ini.

Akibat akses media yang terhad kepada rakyat: 1. Ramai pengundi masih tidak kenal parti Amanah. Kalau kenal pun tanggapan mereka negatif - wujud selepas kalah pemilihan, lawan Presiden Pas, liberal, tolak ulamak, tunggangan DAP dll - naratif sama didendangkan TV3, Utusan.
Paling kritikal segmen pengundi Melayu. Kadar celik politik mereka umumnya tidaklah 'smart' macam 'smart phone' yang mereka miliki. Berbanding pengundi Cina yang ditemui kerap mereka beritahu dapat maklumat itu, ini daripada akhbar mereka yang lebih bebas tidak terkongkong seperti akhbar perdana berbahasa Melayu. Lanjut baca
https://malaysiadateline.com/…/3209-lepas-tok-guru-tiada-pa…
2. Sentimen bangsa dan agama menyuburkan emosional pengundi Melayu. Kenaikan berganda kos sara hidup akibat GST dan salah tadbir urus negara yang kena pada semua rakyat tidak menjadi pertimbangan rasional majoriti pengundi Melayu. Isu penyelewengan massa seperti rasuah berbilion ringgit, skandal 1MDB dan jet Rosmah dianggap sebagai isu nasional yang konon tak memberi tempias kepada mereka.
PRK kali ini juga buat julung-julung kali menyaksikan TV3 dan Utusan memberi ruang kepada Pas untuk menyerang Amanah. Isu hukum hudud dieksploitasi. Proses RUU Akta 355 begitu sakral untuk dipersoal.
Masjid Jamek Makmuriah di Sg Besar pun tumpang sekali berkempen tolak calon Amanah. Lanjut baca
https://malaysiadateline.com/…/3256-ada-parti-guna-masjid-u…
3. Pengundi Melayu gagal untuk bezakan antara parti dan individu dengan kepentingan institusi. Mengkritik Umno (parti) dan mendesak Najib (individu) supaya berundur dianggap menghina Melayu (institusi). Jadi, tak hairanlah apabila mereka menganggap Melayu itu Umno dan Umno itu Melayu walaupun moyang kepada moyang mereka boleh hidup pun tanpa Umno. Samalah juga persepsi kalangan penyokong tegar Pas. Tidak puas hati dengan Hadi Awang sebab suka menghukum dianggap sebagai pengkhianat perjuangan Islam walaupun tak tau hujung pangkal apa yang diperjuangkan parti itu sekarang.
4. Terpedaya dengan falasi Pas kononnya semakin bersungguh memperjuangkan undang-undang Islam. Persepsi ini biasanya bagi pengundi kategori Islamis yang konservatif. Imej Amanah yang moderat tidak 'kena' dengan jiwa kelompok pengundi ini yang ramai di Sungai Besar dan Kuala Kangsar sesuai dengan faktor demografi luar bandar yang dimiliki. Usaha Pas untuk semakin tampil lebih Melayu pada ketika Umno juga menyamar untuk jadi lebih Islamis sebenarnya memberi kesan positif pada sebahagian besar pengundi Melayu. Walaupun di media sosial imej Pas jadi 'lauk' dan bahan sarkastik netizen tetapi hanya berlegar di alam maya belum cukup-cukup ampuh diterjemah sebagai undi protes terhadap Pas sehingga membolehkan calon Pas di Kuala Kangsar berada di nombor dua mengatasi calon Amanah.
Selain faktor akses media yang terbatas, perkara lain turut memenangkan BN dengan undi majoriti bertambah ialah:
1. Manipulasi besar-besaran segala alat, peruntukan dan kenderaan kerajaan untuk kempen bagi pihak BN. Itu sebab kalau dicampur undi kepada Amanah dan Pas masih gagal mengatasi jumlah undi dipungut BN. Janji pelbagai janji manis berkumandang di TV hampir setiap hari , 'dedak' ditabur. Segala menteri turun umum itu, ini.
Paling kurang RM7 juta pelbagai bentuk dana segera diumum banyak menteri di Sg Besar saja sepanjang tempoh kempen berdasarkan laporan di media. Itu yang dilapor, yang tidak dilapor tentu banyak lagi. Lanjut baca:
https://malaysiadateline.com/…/3234-paling-kurang-rm7-juta-…
Di Sg Besar juga, pada hari mengundi, tak lebih 20 kereta berlogo Pelan Integrasi Nasional membawa bendera BN berlegar sekitar Sungai Limau dan Sungai Haji Dorani. Situasi ini jelas tidak adil.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar Ibrahim rayu pembangkang bersatu

Posted: 24 Jun 2016 09:23 PM PDT

Anwar berkata, parti-parti pembangkang harus menerima kekalahan pilihan raya kecil dengan rendah hati.
anwar_undi_pkr_600
PETALING JAYA: Anwar Ibrahim merayu agar pihak pembangkang merapatkan barisan, mengetepikan perbezaan dan elak bertengkar sesama sendiri.
Dalam sepucuk surat terbuka yang ditulis dari penjara Sungai Buloh, beliau yang sedang menjalani hukuman penjara lima tahun atas tuduhan liwat menggesa ahli-ahli politik pembangkang meletakkan kebajikan rakyat sebagai keutamaan.
"Kita wujud untuk berkhidmat kepada rakyat," katanya. Teks surat itu telah dikeluarkan oleh Parti Keadilan Rakyat.
Awal bulan ini, pengundi Sungai Besar dan Kuala Kangsar telah memberi pengajaran besar kepada calon pembangkang dalam pilihan raya kecil. Calon-calon dari Amanah yang disokong oleh Pakatan Harapan, serta calon daripada PAS, kedua-duanya kalah kepada Barisan Nasional.
Sejak itu terdapat rayuan bagi PAS untuk menyertai semula pakatan pembangkang yang mana sebelum ini berpecah ekoran pertikaian antara DAP dan beberapa pemimpin PAS.
Anwar berkata, parti-parti pembangkang harus menerima kekalahan pilihan raya kecil dengan rendah hati.
Rakyat Malaysia menyematkan harapan mereka terhadap parti-parti pembangkang untuk menyelamatkan negara ini daripada penindasan, rasuah dan kebankrapan moral rejim semasa," katanya yang turut menggesa ahli-ahli politik pembangkang untuk bersatu dan mengalahkan Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang.
"Kita mesti melalui segala-galanya demi Malaysia", tulis Anwar dan surat terbukanya itu.

All is not lost, Amanah will work harder

Posted: 24 Jun 2016 09:21 PM PDT

We fully recognise the gargantuan task before us to reshape Malaysia's political landscape and how small and young Amanah is, but we will be bolder in our fight for national unity and ethical governance.
dzulkefly_amanah_600_new
By Dr Dzulkefly Ahmad
We, Parti Amanah Negara (Amanah), truly understand the uneasiness and agony that the outcomes of both by-elections have caused (P067 Kuala Kangsar and P093 Sungai Besar).
The Umno Barisan Nasional government namely Prime Minister Najib Razak were seen gloating and seizing the opportunity to absolve the sins of omissions and commissions in the RM4.2 billion donation scandal and the many debacles of 1Malaysia Development Berhad (1MDB). The latest sacking of Tan Sri Mahyudin and Mukhriz Mahathir could very well be related to their euphoric and bullish state.
Be that as it may, on behalf of my party and leaders-colleagues of the Pakatan Harapan, we profoundly and humbly submit our sincere apologies to all our well-wishers and supporters for having lost both the by-elections.
While fighting the entire fire-power of the BN's government machineries, in a very uneven battleground, Amanah and Pakatan Harapan must also honestly admit of our many shortcomings for these failures.
The last minute choice of the party to contest both by-elections sufficed as one striking evidence of our indecisiveness.
We are conscious of the rakyat's urgent demand that we exude more solid solidarity and unflinching tenacity as a Political Coalition capable of unseating the BN government.
But 'All is Not Lost'..! Though BN is painted as achieving a thumping victory, our early findings in the post-mortem have revealed the 'silver linings' that we did not anticipate to see with such bad outings.
Comparing the recent by-elections and results in the 13th General Election of 2013, in the predominantly Malay Polling Districts (90% and above) in both constituencies, we have consistently found out the following:
  1. That PAS lost 1 in 4 votes (ca 26%) it won in 2013 in both Kuala Kangsar and Sungai Besar.
  2. That BN lost 1 out of 10 votes (ca 10%) it won in 2013 in Kuala Kangsar and 1 out of 7 votes (ca 14%) in Sungai Besar.
  3. Amanah, however, only managed to gain 1 out of 2 votes that BN (Umno) and PAS lost in Kuala Kangsar and 1 out of 3 votes in Sungai Besar. The other votes are either wasted as spoilt votes (not many) or voters didn't turn out to vote.
  4. More specifically, 1 out of 2 voters that abandoned PAS in Kuala Kangsar and 1 out of 3 voters in Sungai Besar had chosen to not vote.
Similar analysis in the predominantly non-Malay (90% and above) Polling Districts in Kuala Kangsar and the predominantly Chinese ones in Sungai Besar found that:
  1. PAS lost 99% of the votes it gained in 2013 in Sungai Besar and 91% of that in Kuala Kangsar. (Serious implication for 14th GE).
  2. Amanah gained 2 out of 3 votes PAS lost in Sungai Besar and 1 out of 2 votes in Kuala Kangsar.
  3. Umno gained only 1 out of 20 votes PAS lost in Sungai Besar and 1 out of 5 votes in Kuala Kangsar.
  4. More than 1 out of 4 voters that abandoned PAS however had chosen to not vote.
That we have failed to both (a) gain more votes from Umno and PAS and (b) received all votes that have abandoned these two parties show that Amanah's pursuit of an Inclusive lslam that serves all Malaysians is still a novel cause to most voters, sandwiched between Umno's Malay nationalism and PAS's Neo-Muslim nationalism. There are still 'upsides' or potential to be tapped, given the right strategy and approach of Amanah and the PH.
We reckon our weaknesses in effectively promoting to both the Malay and non-Malay voters how Islam can and must be a "Blessing for All" (Rahmatan lil 'Aalamin) premised on the principles of 'Human Dignity' (Karamah Insaniyah) and 'Brotherhood of Man' (Ukhuwwah Insaniyah). We must work harder to combat the abuse of Islam to poisonously divide and segregate the nation and to cynically defend and cover-up corruption.
Read More / Baca Lagi >>

Rumah tangga Umno bercempera, rakyat jadi mangsa

Posted: 24 Jun 2016 09:19 PM PDT

RAKYAT tetap tidak mendapat sebarang manfaat dari perkembangan terbaru Umno yang bertindak memecat Timbalan Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ahli Majlis Tertingginya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir. Sebaliknya kepentingan rakyat kekal berada paling akhir dalam senarai projek Umno.

Umno dalam pergaduhan sesama mereka tetap sibuk mengaut dan memfaraid hak rakyat serta hasil negara atau negeri melalui jawatan-jawatan yang direbut. Rumah tangga mereka porak peranda, malangnya rakyat dan negara menjadi mangsa kerana diabaikan.

Khususnya rakyat negeri Kedah, sejak memberi mandat kepada Umno BN kembali memerintah tiga tahun dahulu, terus melopong tanpa pembelaan atau menerima sebarang perkongsian untung dari pembangunan negeri.

Terbukti batang tubuh Mukhriz hanya dijadikan umpan pertaruhan sebagai Menteri Besar untuk menumbangkan kerajaan pimpinan Almarhum Tan Sri Ustaz Azizan Abdul Razak. Pelbagai janji manis dan enam projek mega serta perubahan yang kononnya tidak pernah dilihat, jelas sebuah mitos angan-angan Mat Jenin. Sebaliknya rakyat bagaikan jatuh ditimpa tangga.

Kepentingan dan kebanggaan rakyat Kedah seperti rangkaian Maahad Mahmud, diserah kepada pihak lain. Kolej Universiti Insaniah (KUIN) umpama bola yang disepak ke sana ke mari serta mengalami kemerosotan teruk pengambilan pelajar. Manakala Maahad Tahfiz Sains Darul Aman (MTSD) tidak diteruskan pembangunan sebagaimana diluluskan.

Begitu juga kenaikan cukai tanah, caj-caj perbandaran, pengambilan tanah dengan harga tidak kompetitif, isu perkhidmatan bekalan air SADA, pembangunan perumahan mampu milik tidak rancak dan terlepas penajaan untuk Persatuan Bola Sepak Kedah. Semuanya sebahagian daripada kegagalan Umno BN memberi tumpuan kepada Kerajaan Negeri Kedah.
Read More / Baca Lagi >>

Aktivis tanah NCR sentiasa berhadapan ancaman, kata Nurul Izzah

Posted: 24 Jun 2016 09:18 PM PDT


Nurul mahuperjuangan Allahyarham Hasbi diteruskanNurul mahuperjuangan Allahyarham Hasbi diteruskan
Keselamatan aktivis yang memperjuangkan hak tanah adat bumiputra (NCR) di Sarawak semakin terancam apabila ada antara mereka sering mendapat ugutan dan ancaman oleh syarikat berminat mengambil tanah terbabit bagi tujuan mendapatkan hasil balak.
Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, berkata beliau dimaklumkan perkara sama turut kerap dilalui Allahyarham Bill Kayong atau nama Islamnya, Mohamad Hasbi Abdullah sehinggalah membawa kepada pembunuhan beliau.
Keselamatan mereka yang memperjuangkan isu tanah adat ini terancam kerana kami dapat maklumat daripada Ahli Parlimen Miri, Dr Michael Teo, bekas calon Adun kita di DUN Muru, Abun Sui Anyit, begitu ramai diugut oleh syarikat besar yang terlibat dengan pengambilalihan tanah untuk balak.
"Kita desak pihak berkuasa tidak mudah memberi alasan tidak cukup bukti, atau kurang masa kerana isu ini membelenggu rakyat Sarawak khususnya aktivis dan pejuang keadilan," kata Nurul Izzah seperti dilaporkan SelangorKini.
Jelasnya, perjuangan Allahyarham Hasbi hendaklah diteruskan supaya usaha dan pengorbanannya sebelum ini tidak menjadi sia-sia begitu sahaja.
Semasa hayatnya, meperjuangkan isu tanah adat Sarawak begitu dekat dihatinya sehingga menimbulkan perasaan kurang senang sesetengah pihak.
Allahyarham Hasbi yang juga Setiausaha KEADILAN Cabang Miri ditemui mati ditembak di Miri, pada 21 Jun lalu.
Beliau yang turut memimpin pelbagai NGO lain itu ditembak mati di lampu trafik berhampiran pusat membeli belah E-mart di Jalan Permyjaya-Kuala Baram di Senadin, Miri.

Politik Rasulullah vs budaya simplistik PAS

Posted: 24 Jun 2016 09:17 PM PDT

Bersambung dari semalam, penulis menganalisa pandangan jauh politik Rasulullah dan membuat perbandingan tajam dengan politik PAS yang akhirnya akan memakan diri.
hijrah
Oleh Madah Pujangga
Sekiranya kita meneliti sejarah hijrah Rasulullah s.a.w., kita akan dapati pemikiran politik baginda jauh lebih canggih dan proaktif.
Baginda tidak dikekang oleh congak jumlah pengikut yang simplistik. Sebaliknya, kejayaan Rasulullah s.a.w. adalah kerana kematangannya menghadapi realiti semasa.
Ketika baginda berhijrah ke Madinah, orang Islam di Madinah merupakan golongan minoriti. Masih terdapat ramai penduduk Madinah yang tidak memeluk Islam. Ini termasuklah golongan yang masih menyembah berhala, penganut agama Kristian dan suku-suku Yahudi.
Baginda tidak menjadikan statusnya sebagai minoriti sebagai kekangan. Sebaliknya, baginda menumpukan usaha mewujudkan satu gagasan untuk menyatukan semua kelompok di bawah pemerintahannya. Ini baginda lakukan dengan memahami golongan lain dan mewujudkan satu piagam yang melahirkan suasana kebersamaan. Ini memupuk satu "sense of common destiny" di kalangan seluruh masyarakat Madinah.
Strategi politik ini berkesan kerana baginda mempunyai kredibiliti, berwawasan dan memahami keperluan bertindak bijak dalam masyarakat majmuk Madinah. Bagi mereka yang tiada kredibiliti dan ketandusan idea, pemikiran mereka hanya setakat mencongak sama ada mereka majoriti atau minoriti.
Tidak dinafikan kesatuan di Madinah tergugat apabila ada di antara suku Yahudi yang mengkhianati perjanjian yang dicapai dan menyebelahi pihak musuh. Namun, ini adalah "exception" dan bukan norma di Madinah.
Ketika perang Khandaq, penduduk bukan Islam Madinah turut berperang di sisi tentera Islam mempertahankan Madinah. Malahan, perang Ahzab merupakan peperangan di antara dua pakatan. Satu adalah barisan yang dipimpin oleh golongan Quraish Makkah dan disertai suku-suku yang bersekutu dengannya. Satu lagi ialah pakatan yang dipimpin Rasulullah s.a.w. yang mempertahankan Madinah.
Selari dengan risalah "rahmatan lil alamin", Rasulullah s.a.w. meletakkan dirinya sebagai penyatu semua golongan dari berbagai bangsa dan agama yang terdapat di Semenanjung Arab ketika itu. Inilah sebabnya masyarakat Madinah menjadi sebuah masyarakat majmuk yang begitu berjaya dan dinamik.
Baginda melihat jauh ke hadapan dan memahami kerelevanan Islam bergantung kepada menjadikan Islam relevan kepada ummat Islam dan juga golongan bukan Islam.
Baginda bukan pejuang "satu agenda" untuk satu bangsa tetapi benar-benar membawa Islam kepada seluruh alam.
Selain membina gagasan menyatukan Madinah, strategi yang digunakan Rasulullah s.a.w. ialah mencari peluang memecahkan barisan yang dipimpin Quraish. Ini dilakukan baginda melalui perjanjian Hudaybiyah yang memberi kebebasan kepada pihak Islam untuk menyampaikan dakwah Islam kepada suku-suku lain di Semenanjung Arab.
Sebelum Hudaybiah, Rasulullah s.a.w. menghadapi kesukaran menyampaikan dakwah baginda kepada suku-suku lain kerana kesetiaan mereka kepada Quraish di Makkah.
Hanyut dalam hedonisme Umno
Sekiranya kita ingin mengambil pengajaran dari sejarah Rasulullah s.a.w., nyata sekali di sini pencapaian politik umat tidak akan terjamin dengan sekadar congak yang simplistik. Pemerintahan majoriti Islam yang tiada arah, wawasan dan daya tarikan kepada semua golongan di Malaysia tidak akan ke mana.
Read More / Baca Lagi >>

Kafir harbi: Adakah mufti Pahang jahil fekah semasa?

Posted: 24 Jun 2016 09:16 PM PDT

"Bagaimana jika sebentar lagi ada mana-mana orang yang terjumpa mana-mana ahli DAP dan membunuh mereka kerana mengikut hukum yang dikeluarkan oleh Mufti Pahang ini?" soal Omar.
Sheikh-Omar-Ali_rahman-osman_law_600
PETALING JAYA: Kenyataan Mufti Pahang bahawa 'DAP tergolong kafir harbi yang wajar ditentang' dianggap bukan sahaja merbahaya malah suatu tuduhan amat berat yang mana implikasinya boleh menyebabkan pertumpahan darah, kacau bilau dan menggugat ketenteraman awam serta negara.
Penolong Setiausaha Publisiti DAP Johor, Sheikh Omar Ali mengecam kenyataan Datuk Seri Dr. Abdul Rahman Osman yang boleh mengancam keselamatan negara.
"Bagaimana jika sebentar lagi ada mana-mana orang yang terjumpa mana-mana ahli DAP dan membunuh mereka kerana mengikut hukum yang dikeluarkan oleh Mufti Pahang ini?" soal Omar yang juga Graduan Usuluddin Akademi Pengajian Islam UM.
Mufti Pahang dalam sebuah laporan di akhbar Utusan Malaysia berkata, penentangan DAP terhadap pelaksanaan hukum hudud dan Rang Undang-undang Persendirian Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah (Pindaan) 2016 jelas membenci Islam dan berdosa besar bagi umat Islam bekerjasama dengan mereka.
"Kami amat kecewa kerana Mufti Pahang gagal mengemukakan fakta dan bukti kukuh untuk dijadikan hujah yang boleh disandarkan ke atas tuduhan berat 'kafir harbi' tersebut.
"Bahkan kenyataan yang dikeluarkan seolah-olah beliau gagal menekuni fiqh muassirah (fekah semasa) yang giat diperbahaskan ulama' dan para sarjana lewat hari ini seperti Dr Yusuf Al-Qardhowi dan sebagainya!" katanya.
Read More / Baca Lagi >>

GKCM beri amaran 'badai' besar bakal landa Umno

Posted: 24 Jun 2016 09:16 PM PDT

Umno bakal dilanda pergolakan besar selepas pemecatan beberapa tokoh parti itu seperti diumumkan Majlis Tertinggi parti itu pada sidang media semalam, kata Gabungan Ketua Cawangan Umno Malaysia (GKCM).
Ketuanya Kamarul Azman Habibur Rahman berkata, GKCM akan mula bertindak balas di atas 'penghinaan yang tidak boleh diterima' terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir.
"GKCM akan mula bertindak. Umno akan dilanda badai ketidakpercayaan yang amat dasyat," katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan malam tadi.
Kenyataan itu menyusul sejurus keputusan Majlis Tertinggi Umno sebulat suara memecat Muhyiddin dan Mukhriz sementara Datuk Seri Mohd Shafie Apdal digantung daripada Umno.
Sementara itu Kamarul Azman juga tidak menolak kemungkinan akan wujud parti baru menggabungkan ketiga-tiga tokoh penentang Datuk Seri Najib Razak iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad, Muhyiddin dan Mukhriz yang disebut sebagai kumpulan 3M.
Tokoh 3M ini adalah antara yang lantang mengkritik Najib khususnya dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Mereka juga terlibat dalam gerakan Deklarasi Rakyat Selamatkan Malaysia bersama pembangkang, mengumpul tandatangan bagi mendesak Najib berundur dari jawatan perdana menteri.
Mengulas lanjut Kamarul Azman juga mendakwa pemecatan Muhyiddin bakal menambah lagi persepsi negatif dan kebencian rakyat kepada Najib.
Justeru katanya Najib dan MT Umno perlu mengambil iktibar daripada revolusi rakyat Filipina yang berjaya menggulingkan Fredinand Marcos pada 22 hingga 25 Februari 1986.

Kenapa asyik salahkan Cina?

Posted: 24 Jun 2016 09:14 PM PDT

Syarikat Cina menjalankan perniagaan untuk mencari keuntungan, bukannya badan kebajikan yang boleh menyara pekerja tidak berdaya saing berdasarkan bantuan kerajaan.
rakyat_cina_salah_600
Setiap kali timbulnya masalah berkaitan kaum tertentu, sudah pasti kaum lain yang akan dipersalahkan.
Contoh terbaik ialah kenyataan Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali semalam yang menuduh syarikat Cina tidak mengambil graduan Bumiputera dari universiti awam dengan alasan bahasa Inggeris mereka lemah.
Bukan itu sahaja, Ibrahim turut mendakwa orang Cina hanya bekerjasama sesama kaum sendiri dalam bidang perniagaan dan tidak memberi peluang kepada orang Melayu berniaga.
Bekas naib canselor Universiti Malaya Ghauth Jasmon pula menjangkakan jumlah graduan menganggur dari universiti awam akan terus meningkat dengan 80% daripada 400,000 penganggur itu terdiri daripada Bumiputera disebabkan mereka lemah dalam bahasa Inggeris.
Kenyataan Ghauth itu jelas menunjukkan masalah terletak pada graduan Bumiputera itu sendiri yang lemah dalam bahasa Inggeris, tetapi pernahkah graduan mengkaji diri dan kelemahan sendiri?
Jika sudah mengkaji diri, adakah sebarang usaha diambil untuk meningkatkan kemahiran sendiri sejajar keperluan semasa pekerjaan?
Ia sama dengan keadaan di mana sesetengah orang akan bertanya apakah manfaat yang boleh diberikan majikan, tetapi mereka tidak pula tanya diri apa yang boleh mereka lakukan untuk syarikat.
Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi juga pernah mengkritik isu sama kerana trend graduan Melayu lebih gemar memilih "mata pelajaran senang" yang langsung tiada nilai di pasaran kerja dan seterusnya menyebabkan kadar pekerjaan rendah di kalangan kaum itu.
"Graduan Cina memilih mata pelajaran yang betul supaya mereka boleh diambil. Kami dapati graduan Melayu terutamanya daripada aliran Melayu, tidak fasih berbahasa Inggeris.
"Tidak kisah berapa harga anda letak pada sijil, hakikatnya majikan hendak mengupah seseorang yang dapat berkomunikasi. Majikan itu bukan Melayu, mereka dari luar negara dan sekiranya mereka tidak dapat berkomunikasi dengan anda, mereka tidak akan mengambil anda," demikian kata Dr Mahathir.
Tambahan, ada di kalangan syarikat hanya mengambil graduan Cina kerana mereka memerlukan pekerja fasih bercakap dan tahu menulis bahasa Cina demi keperluan perniagaan mereka.
Ada pula graduan Bumiputera yang memilih berkhidmat dalam sektor awam atau syarikat berkaitan kerajaan (GLC) disebabkan gaji dan manfaat yang ditawarkan kerajaan seperti pencen dan sebagainya.
Sesetengah graduan Bumiputera pula tidak minat bekerja dengan syarikat Cina kerana bukan semua syarikat Cina yang mampu menawarkan gaji dan manfaat seperti GLC.
Lagipun syarikat swasta milik orang Cina menjalankan perniagaan untuk mencari keuntungan, bukannya badan kebajikan yang boleh menyara pekerja tidak berdaya saing berdasarkan bantuan kerajaan.
Lantaklah Ibrahim hendak jadi hero kampung atau bangsa, tetapi usahlah memijak dan memfitnah kaum lain sehingga menyebabkan sifat benci-membenci di kalangan rakyat berbilang kaum di negara ini semakin menebal.
Read More / Baca Lagi >>

Muhyiddin, Mukhriz boleh sertai kempen Bersih

Posted: 24 Jun 2016 09:13 PM PDT

Mereka haruslah terima agenda gerakan, iaitu reformasi institusi dan demokratik sistem negara
maria chin
PETALING JAYA: Pemberontak Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir boleh menyertai kempen pemantau pilihan raya Bersih 2.0, sekiranya mereka bersetuju dengan agenda gerakan itu.
Pengerusinya, Maria Chin Abdullah membuka pintu itu susulan pemecatan Muhyiddin dan Mukhriz hari ini.
"Saya tak tahulah sekiranya mereka mahu sertai Bersih, tetapi pendirian Bersih sentiasa mereka harus terima agenda reformasi kita," katanya kepada pemberita di majlis berbuka puasa Bersih 2.0 malam tadi.
Prinsip yang Maria maksudkan adalah reformasi insitusi dan reformasi demokratik sistem negara.
Beliau mengingatkan Tun Dr Mahathir Mohamad tidak dibenarkan berucap di platform tunjuk perasaan Bersih 4.0 tahun lalu kerana bekas perdana menteri itu tidak bersetuju dengan agenda mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Kilang Roti High 5 milik Tabung Haji ditutup, 60 pekerja dibuang

Posted: 24 Jun 2016 09:12 PM PDT

Kilang roti jenama High 5 ditutup serta merta mulai hari ini tanpa sebarang makluman awal dan tiada pampasan serta baki gaji dilunaskan.
Jurucakap pekerja yang dibuang, Cik Jani berkata seramai 60 pekerja diberhentikan serta merta dengan bayaran saguhati setengah bulan gaji sahaja.
"Para pekerja diberikan notis satu bulan bermula 23hb.Jun,2016 tetapi diarahkan supaya tidak datang kerja lagi dari hari ini, 24hb.Jun,2016," katanya.
Pekerja katanya amat tidak berpuashati kerana hanya ditawarkan gaji 1/2 bulan tanpa apajua jaminan bahawa pampasan berhenti kerja dan baki gaji akan dibayar.
Menurutnya, Roti jenama High 5 ini adalah jenama syarikat Siverbird Group Berhad yang meruapakan syarikat pelaburan Tabung Haji (TH).
"Ini bakal mengundang kontroversi kerana TH membeli saham-saham di dalam Siverbird Group yng kini telah gulung tikar dan mengalami kerugian RM90 juta," katanya.

Pengurus zakat perlu lebih efisyen untuk dapatkan keyakinan umat

Posted: 24 Jun 2016 06:04 PM PDT

Masyarakat wajar menghormati institusi yang dipertanggungjawab menguruskan zakat namun institusi tersebut juga harus lebih efisyen dalam mengagihkan wang zakat supaya ia benar-benar sampai kepada golongan yang memerlukan.
Naib Presiden parti Amanah Negara (Amanah), Hasanuddin Mohd Yunus berkata, institusi yang bertanggungjawab menguruskan zakat seperti majlis agama Islam negeri mesti menjalankan tugas dengan lebih efisyen bagi mengelakkan kecurigaan masyarakat dan memberikan keyakinan kepada masyarakat untuk membayar zakat kepada pusat pungutan zakat.

"Kalau kita lihat dari sudut sebuah negara yang besar, memang saya hampir bersutuju supaya kita serahkan kepada amil dan amil akan mengkajinya di peringkat negara dan ia akan lebih melata dan akan mencapai orang-orang yang lebih layak.

"Cuma realiti pada hari ini kita dapati tidak efisyennya kerajaan dan juga amil yang ada yang akhirnya kita curiga dengan pembahagian zakat itu," katanya kepada Malaysia Dateline.

Beliau berkata, kerajaan Malaysia harus mencontohi majlis agama Islam di Singapura yang sangat cekap dan berhati-hati dalam menguruskan zakat bagi memastikan ia sampai kepada golongan sasaran.

"Berbeza dengan Singapura, saya melihat teman-teman yang menguruskan majlis agama Islam Singapura dan menguruskan masjid mereka boleh melihat dari dalam helikopter, tengok keseluruhan jumlah fakir miskin yang mereka kenal pasti dan mereka dapat agihkan zakat malah dengan duit itu mereka boleh menukar daripada seorang yang layak menerima zakat kepada pemberi zakat selepas beberapa tahun.
Read More / Baca Lagi >>

Dr. Mujahid - Kafir Harbi dan Mufti Pahang

Posted: 24 Jun 2016 05:59 PM PDT

1. Mufti Pahang dinasihatkan bercermat dalam mengkategorikan orang bukan Islam dalam negara ini sebagai Kafir Harbi atas dasar mereka menentang Islam. Kenyataan umum demikian amat merbahaya dalam konteks pembinaan negara bangsa yang terdiri dari berbagai agama di Malaysia, apatah lagi diisyaratkan kepada parti politik tertentu.
2. Apakah yang didefinisikan sebagai alasan 'menentang Islam' sebelum Kafir Harbi dikategorikan? Apakah Sohibus Samahah Mufti Pahang mengandaikan memberi pandangan dalam konteks demokrasi dalam soal perundangan negara dan perlembagaan negara dalam hal pentadbiran Islam itu menentang Islam?
3. Mufti Pahang nampaknya keliru antara mengkritik isu pentadbiran Islam dengan menentang Islam, ia adalah dua perkara yang berbeza, malah kedudukan beliau sebagai mufti juga ditentukan oleh perundangan  negara yang boleh dikritik dan dipertikaikan dari segi pentadbiran. Apakah Mufti menganggap dirinya yang ditentukan oleh pentadbiran sebagai 'suci' tidak boleh dikritik?
4. Mufti Pahang juga ketinggalan dalam fatwa terkini yang diterimapakai oleh dunia Islam bahawa pengkategorian hubungan Muslim dan bukan-Muslim dalam konteks kenegaraan atau Muwathanah ditentukan oleh prinsip kewarganegaraan atau kerakyatan yang diikat dengan undang-undang negara dalam memberi hak dan  keadilan kepada semua warganya. Artikel 8 Perlembagaan Persekutuan menyatakan hak mendapat keadilan undang-undang untuk semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, agama, keturunan, bangsa dan tempat lahir.
5. Dr Yusof Qaradhawi dalam bukunya Al Jihad dan lain-lain ulamak berwibawa menjelaskan bahawa tiada sebab wujudnya Kafir Harbi dan Kafir Zimmi kerana hubungan antara negara dan dalam negara ditentukan oleh kedaulatan undang-undang negara masing-masing dan terikat di bawah piagam Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu. Kafir Harbi dan Zimmi hanya wujud atas sebab dunia dibahagikan atas geo-politik masa itu antara Darul Harb dan Darul Islam. Tiada Darul Islam atau Darul Harb hari ini dalam konteks hubungan resmi antara negara mahupun dalam negara.
6. Implikasi Kafir Harbi ialah dihalalkan darah mereka dan semua harta dan barangannya dirampas dan mereka boleh dihalau keluar. Apakah Mufti sedar kenyataannya itu? Melainkan IS dan kumpulan pengganas seperti Al-Qaeda dan Taliban, seluruh dunia Islam menafikan pengkategorian Harbi atau Zimmi ke atas bukan Islam dalam negara masing-masing dan digantikan atas pendekatan prinsip kerakyatan. Apakah Mufti Pahang mempunyai pandangan yang sama dengan IS?
Read More / Baca Lagi >>

GKCM bayang kemungkinan wujud parti baru

Posted: 24 Jun 2016 05:52 PM PDT

Menganggap 'penghinaan' terhadap beberapa tokoh Umno oleh Datuk Seri Najib Razak sebagai "tidak dapat diterima lagi", Gabungan Ketua Cawangan Umno Malaysia (GKCM) membayangkan kemungkinan bakal wujud parti baru di negara ini.
Menamakan kumpulan penentang Najib itu sebagai 3M (Tun Dr Mahathir Mohamad, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir), Ketua GKCM Kamarul Azman Habibur Rahman mempertikaikan tanggapan mereka tidak lagi berpengaruh.
"Benarkah 3M ini tidak ada pengaruh? Bagaimana jika mereka menubuhkan sebuah parti baru?
"GKCM akan mula bertindak. Umno akan dilanda badai ketidakpercayaan yang amat dasyat," katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan malam tadi.
GKCM adalah gabungan pemimpin Umno peringkat bawahan yang tidak bersetuju dengan kepimpinan Najib sebagai perdana menteri dan presiden Umno.
Kenyataan GKCM itu dibuat selepas Majlis Tertinggi Umno sebulat suara memecat Muhyiddin dan Mukhriz, serta menggantung keahlian Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dari Umno.
Muhyiddin adalah bekas timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno, manakala Mohd Shafie adalah naib presiden parti. Mukhriz pula bekas menteri besar Kedah.
Ketiga-tiga mereka - bersama Dr Mahathir - adalah antara pengkritik paling lantang terhadap kepimpinan Najib.
Dr Mahathir sendiri terlibat menggerakkan kempen Deklarasi Rakyat bersama beberapa parti pembangkang bertujuan mendesak Najib berundur daripada jawatannya sebagai perdana menteri.
Kata Kamarul Azman pemecatan Muhyiddin dan Muhkriz serta penggantungan keahlian Mohd Shafie sebenarnya akan melahirkan banyak persoalan.
Persoalan utama, katanya, ialah tentang integriti Najib.
Beliau mendakwa bahawa Najib kini menjadi 'orang nombor satu paling dibenci di negara ini' tetapi beliau tidak mahu menerima hakikat itu.
Manakala pemecatan Muhyiddin dan Muhkriz serta penggantungan Mohd Shafie, tambah Kamarul, akan mempunyai tempias negatif terhadap MT.
Justeru katanya Najib dan MT Umno perlu mengambil iktibar daripada revolusi rakyat Filipina yang berjaya menggulingkan Fredinand Marcos pada 22 hingga 25 Februari 1986.

Analyst: Dr M never resorted to drastic measures against predecessors

Posted: 24 Jun 2016 05:50 PM PDT

He says corporate sector that benefited from the former prime minister's 22 years in service must respond to help run Mahathir's Perdana Leadership Foundation as the government has ceased its funding.
azman
PETALING JAYA: Former Premier Dr Mahathir Mohamad never resorted to drastic measures when faced with opposing views from his predecessors.
From the late first Prime Minister Tunku Abdul Rahman to the third Premier Hussein Onn, Mahathir never went against them despite criticisms stemming from differing views.
Political analyst Prof Madya Awang Azman Awang Pawi said this was the way to go in a democratic country where all voices had the right to be heard.
"Mahathir is the country's statesman, which means he belongs to Malaysians, not just to a political party.
"His views should be considered as being honest, especially coming from someone who is aged and more experienced."
He was speaking to FMT over the Umno Supreme Council's decision to have the government cease all financial funding to Mahathir's Perdana Leadership Foundation.
Prime Minister Najib Razak said this was because Mahathir had used the foundation as a centre to meet and formulate plans aimed at toppling the government.
Awang Azman, an associate professor at Universiti Malaya, said now the public will get to see just how far corporate bodies, formed during Mahathir's 22 years' of service as PM, were willing to go against the tide and provide financial assistance to the foundation.
Read More / Baca Lagi >>

Pakatan must dump Mahathir or risk losing GE14

Posted: 24 Jun 2016 05:48 PM PDT

Mahathir Mohamad is a liability to any organisation including the Opposition - he practices selective amnesia and tells partial stories.
mahathir
By Karamjit Singh
The battle for Sungai Besar and Kuala Kangsar is over. Cavalries from both sides of the political divide have given it their all. Gladiators have clashed. The winners from both battlefields are representatives of the Barisan Nasional (BN) coalition. Now that the dust has settled, Pakatan Harapan (PH) should regroup, reflect and plot ways on how to differently approach the upcoming war of GE14.
It is evident that social media sites like Facebook and Twitter are by no means a reliable indicator of what is happening on the ground. There may be 200 negative comments to a post by Najib Razak. However, the 200 comments are never from 200 people. They are probably comments by 20-30 cyber-troopers who function with fake profiles that may not even translate to a single vote in a voting constituency. Hence, individuals like Tony Pua should stop ranting on social media and should instead start doing some real work. It is obvious the modus operandi of PH has so far failed miserably.
BN candidates in both the by-elections won with majorities that were significantly more than GE13. This is despite national issues like the 1MDB scandal, GST, KBS corruption, private jet travels etc. Can we conclude that BN has become stronger despite all the alleged misdeeds? Can we say that Malaysians care less about national issues? The answer is obviously NO! BN has definitely become weaker than what it was during GE13. However, the Opposition has disintegrated and is worse than what they were prior to 2008. Nobody in his or her sane mind would entrust the Opposition to govern the country at this point in time. This is exactly the reason BN emerges victorious time and time again. It may hurt to swallow this, but reality is always bitter. The faster we acknowledge the problem, the faster we can fix it. Otherwise, the resultant war in GE14 will achieve status quo, if not, with BN faring way better.
The Mahathir factor
Some members of the Opposition thought that flirting with Dr Mahathir Mohamad would give them more leverage. It is pretty obvious that the people have outrightly rejected Mahathir. The sorry state of the country today is due to Mahathir's leadership. Although some may say he has repented and is therefore trying to correct his mistakes, it is important to note that Mahathir has never accepted his wrongdoings till today. He still maintains that he was right in everything he did. There is absolutely no remorse in him.
Read More / Baca Lagi >>

Masing: Kekosongan jawatan menteri harus diisi wakil dari S'wak

Posted: 24 Jun 2016 05:45 PM PDT

Kekosongan jawatan yang ditinggalkan oleh Datuk Amar Douglas Uggah Embas dalam Kabinet Persekutuan harus diisi oleh seorang anggota Parlimen dari Sarawak, kata Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri James Masing.
Katanya, kekosongan itu adalah khusus untuk diisi oleh wakil dari Sarawak dan berharap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memilih calon yang sesuai untuk menggantikan Uggah.

"Ada 14 anggota parlimen dari Sarawak. Siapa yang menggantikan Douglas Uggah mestilah orang yang sesuai," katanya kepada pemberita selepas merasmikan firma guaman, Ling Sempurai Hii & Partners Advocates di Sibu semalam.

Ketika ditanya anggota parlimen yang akan menggantikan Uggah mewakili parti mana, Masing berkata beliau tidak tahu tetapi jika Najib memutuskan bahawa wakil dari parti pimpinannya - Parti Rakyat Sarawak (PRS) adalah layak, beliau menghargainya.

Uggah melepaskan jawatannya sebagai menteri perusahaan perladangan dan komoditi berikutan pelantikannya sebagai timbalan ketua menteri Sarawak selepas Pilihan Raya Negeri ke-11 bulan lepas.

Selain untuk mengisi kekosongan jawatan yang ditinggalkan oleh Uggah, rombakan itu juga untuk mengisi jawatan timbalan menteri selepas Tan Sri Noriah Kasnon, terkorban dalam nahas helikopter di Sebuyau, Sarawak pada 5 Mei lalu.

Dua jawatan Menteri di Jabatan Perdana Menteri juga kosong – satu bertanggungjawab bagi PEMANDU dan satu lagi bertanggungjawab bagi Unit Perancang Ekonomi (EPU).

Read More / Baca Lagi >>

Mufti sepatutnya pupuk harmoni, bukan budaya ’mengharbi’

Posted: 24 Jun 2016 05:41 PM PDT

Manhaj takfiri atau pemikiran mudah mengkafirkan sesama Islam jelas berbahaya kerana boleh menjadi alat justifikasi kepada perlakuan keganasan.
Edry-Faizal_isis_600
Oleh Edry Faizal Eddy Yusof
Baru-baru ini rakyat Malaysia dikejutkan dengan satu video dipercayai daripada militan IS yang merakamkan mesej untuk memerangi warga dan pihak berkuasa Malaysia.
Mengikut ideologi mereka, 'darah orang kafir halal ditumpahkan' (boleh dibunuh). Malah tidak berhenti di situ, bagi mereka darah polis termasuk yang Muslim, dirujuk sebagai Bukit Aman, juga halal ditumpahkan.
Manhaj takfiri atau pemikiran mudah mengkafirkan sesama Islam jelas berbahaya kerana boleh menjadi alat justifikasi kepada perlakuan keganasan. Selain bahaya pemikiran mengkafirkan yang Muslim, satu lagi pemikiran yang juga bahaya adalah 'mengharbikan' yang kafir. Bermudah-mudah menggelar penganut agama lain sebagai kafir harbi, golongan kafir yang wajar diperangi.
Kedua-dua amalan ini boleh mencetuskan tindakan ganas kerana ramai yang percaya kafir harbi itu wajib diperangi dan halal untuk dibunuh.
Amat menyedihkan pada saat Malaysia diancam dengan keganasan daripada puak yang melencong ideologi agamanya, kita mendengar pula laporan akhbar yang rapat dengan parti pemerintah, Utusan menyebut Mufti Pahang Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman melabelkan DAP sebagai kafir harbi serta menyeru agar DAP diperangi.
Gelaran harbi dan seruan memerangi tentu sekali menghantar isyarat kepada umum, halal untuk bertindak ganas ke atas mana-mana ahli atau penyokong DAP.
Mufti Pahang mengecam parti DAP sebagai harbi dengan alasan DAP tidak bersetuju dengan pelaksanaan hukum hudud dan Rang Undang-undang (RUU) Persendirian Mahkamah Syariah. Ini jelas menunjukkan kecaman itu berat sebelah dan satu cubaan bermain politik.
Read More / Baca Lagi >>

Who Could Replace David Cameron?

Posted: 24 Jun 2016 04:56 PM PDT

Who Chooses Cameron's Replacement?

Posted: 24 Jun 2016 04:54 PM PDT

Cénangau

0

Posted by Unknown | Posted on 8:06 PTG | Posted in

sumber :-

Cénangau


Pakatan perlu ubah tektik kuno satu lawan satu kalau mahu jatuhkan Umno BN dalam PRU14

Posted: 24 Jun 2016 06:10 PM PDT

Aku yakin dengan perancangan dan perlaksanaan yang berkesan strategi yang baru akan lebih mudah untuk tumbangkan Umno BN berbanding kaedah kuna satu lawan satu yang tentunya Umno BN dah bersedia dengan strategi depa untuk menggagalkannya.

Malaysiakini dalam berita bertajuk 'Satu lawan satu tak cukup untuk kalahkan BN' melaporkan:
Adalah satu kegilaan untuk pembangkang berterusan memberi tumpuan kepada taktik kuno dengan membentuk satu blok tunggal dan memastikan pertandingan satu lawan satu pada pilihan raya mengalahkan BN, kata Pengarah Pendidikan Politik DAP Liew Chin Tong.

Bagi menewaskan BN, katanya, adalah tugas yang amat berat buat Pakatan Harapan dan mereka tidak mempunyai jalan pintas dengan menggunakan taktik lama atau mengikut cara BN.

"Ada yang berpendapat bahawa pihak pembangkang hanya perlu membentuk satu blok tunggal sekali lagi untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang suapaya pertandingan satu lawan satu menenatng BN. - Mkini.
Artikel penuh »

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 4:02 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Ada asas teraju SPRM dipaksa lepas jawatan, kata Mujahid

Posted: 24 Jun 2016 03:58 PM PDT

 MALAYSIA DATELINE
 
 
Perubahan teraju SPRM didakwa babitkan campur tangan politikPerubahan teraju SPRM didakwa babitkan campur tangan politik


Penamatan jawatan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Abu Kassim Mohamed dua tahun lebih awal dan pengakuan wujud campur tangan politik dalam siasatan kes berprofail tinggi yang diakui pegawai tinggi SPRM tidak menolak kemungkinan wujud tekanan supaya Abu Kassim dan timbalannya berundur.

Abu Kassim MohamedAbu Kassim MohamedNaib Presiden Amanah yang juga ahli parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusof berkata, walaupun pada sidang media semalam Abu Kassim mengakui penamatan khidmat itu atas permintaannya sendiri namun kemungkinan wujud campur tangan politik agar beliau melepaskan jawatan tidak boleh dikesampingkan.

Ini katanya berasaskan insiden yang berkembang hasil daripada siasatan sumbangan RM2.6 bilion ke akaun peribadi Perdana Menteri dan skandal 1MDB.

Dr Mujahid mengimbau tindakan Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali yang membersihkan nama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dari skandal sumbangan peribadi RM2.6 bilion pada awal 2016 setelah dilantik ke jawatan tersebut pada 27 Julai 2015.

Apandi menggantikan Tan Sri Abdul Gani Patail yang ditamatkan perkhidmatan beberapa bulan lebih awal dari tempoh persaraan rasmi, katanya.

Tindakan Apandi, ujarnya telah menimbulkan reaksi tidak puas hati Panel Penilaian Operasi SPRM yang menuntut supaya SPRM diizinkan mendapatkan penyata kewangan dari bank luar negara yang menyalurkan dana RM2.6 bilion ke akaun Najib.

Tambah Mujahid, walaupun Apandi mengakui transaksi itu wujud, beliau enggan bekerjasama untuk mendapatkan MLA atau bantuan undang-undang untuk tujuan tersebut.

Tindakan memindahkan pengarah operasi khas SPRM, Datuk Bahri Mohd Zin ke Jabatan Perdana Menteri (JPM) atas ketegasan beliau mengendalikan siasatan 1MDB, kata Mujahid turut menimbulkan berbagai tanda soal.

"Sebelumnya pejabat SPRM digeledah oleh polis atas alasan 'dokumen yang tidak patut didedahkan'. Datuk Bahri bersumpah untuk melindungi integriti SPRM dari tindakan PDRM sebelum beliau dipindahkan secara mengejut.
"Pihak Polis menahan beberapa pegawai SPRM termasuk timbalan pendakwaraya yang kesemuanya terlibat dalam siasatan 1MDB dan SRC International sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati SPRM yang membuat solat hajat supaya Allah memelihara SPRM dan kakitangannya dari diganggu kerana membuat siasatan yang telus dan amanah," jelas Mujahid.
Mujahid juga menimbulkan kembali edaran dalaman daripada Abu Kassim yang kesal dengan gangguan terhadap pegawai-pegawainya ketika menjalankan tugas dan komitmen beliau untuk mempertahankan integriti SPRM.

Ini tegas Mujahid membuktikan SPRM telah 'dicerobohi' kuasa politik.

"Kami mendesak satu penjelasan yang telus kerana semua perkembangan ini menunjukkan kepada satu arah, iaitu perdana menteri dan kabinetnya gagal memelihara kebebasan SPRM yang menjadi medan hadapan utama memerangi rasuah," tegas Mujahid.

Beliau turut bimbang dengan kecenderungan negara yang menuju ke arah kediktatoran ekoran misteri penamatan jawatan Abu Kassim berkuatkuasa Ogos 2016 walaupun tempoh khidmatnya sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM berakhir pada 4 Disember 2018.

Ku Nan: Pemecatan bukti Umno pandang serius ahli langgar peraturan

Posted: 24 Jun 2016 03:56 PM PDT

MALAYSIAKINI


Pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin danDatuk Seri Mukhriz Mahathir daripada Umno menunjukkan parti itu memandang serius perbuatan anggotanya yang melanggar peraturan parti, kata Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

"Keputusan ini dilakukan kerana parti memandang serius perbuatan anggotanya... apa tah lagi seorang timbalan presiden dan ketua perhubungan negeri yang duduk bersekongkol dengan parti lawan untuk menentang parti dan kerajaan.

"Jadi, saya ingat wajar tindakan ini diambil... sepatutnya tindakan diambil lebih awal," katanya kepada pemberita di ibunegara semalam.

Dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Menara Dato' Onn semalam, presiden parti Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bahawa Muhyiddin, yang sebelum ini digantung daripada jawatan timbalan presiden, dipecat daripada Umno bersama-sama Mukhriz kerana melakukan pelanggaran disiplin.

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal pula digantung keanggotaannya sehingga Majlis Tertinggi Umno menerima laporan daripada Jawatankuasa Disiplin parti.

Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa pula berkata isu berhubung Muhyiddin, Mukhriz dan Mohd Shafie telah banyak kali dibangkitkan namun tindakan disiplin sering ditangguhkan sehingga mereka dengan jelas melakukan perlanggaran disiplin.

"Saya berpendapat dalam politik, tiada seorang pun lebih besar daripada parti. Sesiapa yang pilih untuk melanggar peraturan parti jawapannya adalah berbalik kepada tindakan disiplin. Malangnya, perkara ini berlaku di atas kehendak pihak berkenaan, bukan kita," katanya.

Dalam pada itu, Anggota Majlis Tertinggi Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata keputusan pemecatan itu tidak akan memudaratkan parti kerana Muhyiddin dan Mukhriz sudah lama tidak membantu parti.

"Saya harap ini adalah nasihat atau peringatan kepada anggota Umno lain... apabila kita masuk parti, ia untuk berjuang, kita tidak boleh kecewa dan derhaka terhadap parti," katanya.

Di JITRA, anggota Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Mohd Johari Baharum berkata pemecatan Muhyiddin dan Mukhriz adalah wajar dilakukan daripada membiarkan mereka terus menggunakan platform Umno untuk mengecam kepimpinan Najib.

Beliau berkata kedua-dua bekas pemimpin Umno itu didapati banyak menggunakan platform Umno untuk bertemu dengan anggota-anggota parti dengan tujuan memburuk-burukkan kerajaan.

"Lebih baik mereka berada di luar... bila dipecat, mereka tidak boleh jumpa (anggota Umno) melainkan melalui program yang disusun pihak pembangkang," katanya di Pejabat Pendidikan Daerah Kubang Pasu semalam.

Beliau juga berpendapat pemecatan itu sepatutnya dibuat dari dahulu lagi selepas mereka bersekongkol dengan parti pembangkang untuk melakukan Deklarasi Rakyat.

Di MELAKA, anggota Majlis Tertinggi Datuk Seri Idris Haron pula berkata pemecatan Muhyiddin dan Mukhriz adalah tindakan yang perlu dibuat bagi memastikan Umno terus menjadi parti berwibawa dan dipercayai.

Beliau yang juga ketua menteri Melaka berkata sebagai parti berwibawa, Umno tidak boleh terus memberikan ruang kepada anggotanya berkongsi pentas dengan pembangkang dan menghina kepimpinan sehingga ke tahap merosakkan parti.

"Majlis Tertinggi terpaksa membuat suatu keputusan yang saya kira cukup berat kerana kita terpaksa memilih antara kawan dan semangat kerja berpasukan.

"Saya kira, untuk Umno terus jadi parti berwibawa dan dipercayai, kita perlu menjadi sebuah parti yang tegas," katanya dalam kenyataan semalam.

Idris berkata dengan keputusan itu, beliau berharap Umno akan terus kukuh dan menarik sokongan rakyat. - Bernama

GKCM bayang kemungkinan wujud parti baru

Posted: 24 Jun 2016 03:54 PM PDT

MALAYSIAKINI


Menganggap 'penghinaan' terhadap beberapa tokoh Umno oleh Datuk Seri Najib Razak sebagai "tidak dapat diterima lagi", Gabungan Ketua Cawangan Umno Malaysia (GKCM) membayangkan kemungkinan bakal wujud parti baru di negara ini.

Menamakan kumpulan penentang Najib itu sebagai 3M (Tun Dr Mahathir Mohamad, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir), Ketua GKCM Kamarul Azman Habibur Rahman mempertikaikan tanggapan mereka tidak lagi berpengaruh.

"Benarkah 3M ini tidak ada pengaruh? Bagaimana jika mereka menubuhkan sebuah parti baru?

"GKCM akan mula bertindak. Umno akan dilanda badai ketidakpercayaan yang amat dasyat," katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan malam tadi.

GKCM adalah gabungan pemimpin Umno peringkat bawahan yang tidak bersetuju dengan kepimpinan Najib sebagai perdana menteri dan presiden Umno.

Kenyataan GKCM itu dibuat selepas Majlis Tertinggi Umno sebulat suara memecat Muhyiddin dan Mukhriz, serta menggantung keahlian Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dari Umno.

Muhyiddin adalah bekas timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno, manakala Mohd Shafie adalah naib presiden parti. Mukhriz pula bekas menteri besar Kedah.

Ketiga-tiga mereka - bersama Dr Mahathir - adalah antara pengkritik paling lantang terhadap kepimpinan Najib.

Dr Mahathir sendiri terlibat menggerakkan kempen Deklarasi Rakyat bersama beberapa parti pembangkang bertujuan mendesak Najib berundur daripada jawatannya sebagai perdana menteri.

Kata Kamarul Azman pemecatan Muhyiddin dan Muhkriz serta penggantungan keahlian Mohd Shafie sebenarnya akan melahirkan banyak persoalan.

Persoalan utama, katanya, ialah tentang integriti Najib.

Beliau mendakwa bahawa Najib kini menjadi 'orang nombor satu paling dibenci di negara ini' tetapi beliau tidak mahu menerima hakikat itu.

Manakala pemecatan Muhyiddin dan Muhkriz serta penggantungan Mohd Shafie, tambah Kamarul, akan mempunyai tempias negatif terhadap MT.

Justeru katanya Najib dan MT Umno perlu mengambil iktibar daripada revolusi rakyat Filipina yang berjaya menggulingkan Fredinand Marcos pada 22 hingga 25 Februari 1986.


PM Britain letak jawatan, PM Malaysia disindir kerana mengaku demokrat

Posted: 24 Jun 2016 03:45 PM PDT

MALAYSIA DATELINE
 
 
DEMOKRAT SEBENAR... David Cameroon mengumumkan perletakan jawatannya selepas rakyat Britain memilih untuk keluar daripada EU.DEMOKRAT SEBENAR... David Cameroon mengumumkan perletakan jawatannya selepas rakyat Britain memilih untuk keluar daripada EU.


Perdana Menteri Britain David Cameron mengumumkan perletakan jawatannya setelah rakyat negara itu mengundi bagi meninggalkan Kesatuan Eropah (UE) dalam referendum hari ini.

Dengan linangan air mata, Cameron yang berucap dalam sidang media di samping isterinya memaklumkan sudah menyatakan keputusannya itu kepada Ratu England.

Dalam kempen referendum yang dikenali sebagai Brexit, Cameron memilih untuk kekal di dalam EU.
Bagaimanapun keputusan referendum menunjukkan 51.9% rakyat Britain mahu negara itu meninggalkan EU manakala 48.1% mahu kekal.

Sementara itu komen Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak supaya Britain menghormati referendum itu mendapat respon sinis aktivis sosial.

Bekas presiden Majlis Peguam, Datuk Ambiga Sreenevasan tidak dapat membuat keputusan sama ada untuk ketawa atau menitiskan air mata apabila membaca kenyataan Najib yang menggambarkan dirinya sebagai seorang demokrat.

"Adakah PM kata 'kita' demokrat?

"Saya tidak tahu sama ada untuk ketawa atau menangis," komen beliau menerusi tweeter.
"Mungkin 'kita' perlu letak jawatan juga," katanya merujuk kepada Najib.

Ambiga adalah antara mereka yang menandatangani Deklarasi Rakyat yang menggesa Najib supaya berundur.

Seorang peguam Syahredzan Johan memberikan komen berikut: "Demokrat tidak tangkap penentang."

Penularan fahaman takfiri di negara ini membimbangkan

Posted: 24 Jun 2016 03:41 PM PDT

MALAYSIA DATELINE
 
 
Fahaman takfiri yang didalangi Daesh (IS) dikhuatiri merebak ke negara ini dengan kecenderungan sesetengah pihak mengkafirkan umat Islam yang tidak sealiran dengan mereka.Fahaman takfiri yang didalangi Daesh (IS) dikhuatiri merebak ke negara ini dengan kecenderungan sesetengah pihak mengkafirkan umat Islam yang tidak sealiran dengan mereka.


Penularan fahaman takfiri di negara ini begitu membimbangkan sehingga gejala mengkafirkan pihak yang tidak sealiran pemikiran semakin menjadi-jadi di media sosial, kata Presiden Amanah Mohamad Sabu.

Beliau juga melahirkan kebimbangan jika fahaman takfiri yang memporak-perandakan rantau Teluk khususnya Syria dan Iraq dibawa masuk ke negara ini oleh elemen Daesh (IS).

"Saya amat gusar dan bimbang dengan fahaman takfiri yang mula melanda negara kita secara hebat sekarang ini. Melabel mengkafirkan, 'menerakakan' orang sudah menjadi trend di negara ini khususnya di media-media sosial.

"Saya berpesan kepada diri saya, pimpinan, penyokong Amanah dan umat Islam dan bukan Islam supaya kita bertanggungjawab menjaga keamanan, keharmonian sesama masyarakat.

"Fahaman takfiri yang akhirnya menjadi punca pembunuhan sesama Islam seperti sedang melanda Iraq, Somalia, Syria, Libya, Afghanistan, Pakistan dan negara umat Islam lain, diharap tidak merebak ke negara ini," tegasnya.

Menurut Mohamad, kemenangan mengejut kumpulan Daesh atau Islamic State (IS) pimpinan Abu Bakr Al-Baghdadi di Iraq pernah dipuji oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sedangkan ia boleh mengundang bahaya kepada umat manusia khasnya umat Islam.

Mereka yang terjebak dalam budaya dan fahaman takfiri ini, jelas Mohamad sukar dipulihkan dan boleh memusnahkan negara.

"Parti Amanah berpendapat, dalam menangani perbezaan perlu banyakkan program dialog berbanding melabel-label orang.

"Pihak bertanggungjawab perlu menjaga fatwa-fatwa mereka supaya ia akhirnya tidak menjerat umat Islam itu sendiri.

"Pihak keselamatan negara pula hendaklah lebih berhati-hati dan berusaha supaya fahaman yang boleh menjahanamkan negara dan umat tidak bermaharajalela masuk ke negara ini," katanya.

Sempena bulan Ramadan yang mulia, Mohamad merayu mereka yang berbeza pendapat supaya berlawan hujah dan tidak sampai melabel seseorang itu sehingga menghalalkan darahnya secara tidak sah oleh undang-undang dan agama.

Rasuah Selangor: Tiada apa yang hendak disembunyikan, kata Azmin

Posted: 24 Jun 2016 03:38 PM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali menegaskan kerajaan negeri tidak ada menyembunyikan apa-apa berkaitan dakwaan wujud permintaan wang dan wanita dalam pentadbiran negeri itu.
 
Malah pihaknya sentiasa bersedia memberikan kerjasama penuh kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
 
"Tiada apa-apa yang hendak disembunyikan, kita serahkan kepada pihak berkuasa untuk menyiasat.
 
"Kami juga tidak menghukum mereka yang membuat aduan. Ini kerana kami adalah terbuka dan bersedia menerima kritikan di bawah sistem demokrasi," katanya yang dipetik Oriental Daily News.
 
Terdahulu Naib Presiden PKR Rafizi Ramli membuat laporan mengenai dakwaan rasuah yang berlaku di Selangor.
 
Laporan yang dibawa Rafizi itu bermula selepas satu perbualan Whatsapp 'terbocor' mendedahkan beliau menerima aduan bahawa wujud permintaan habuan wang dan 'perempuan' ketika berurusan dengan kerajaan negeri Selangor. 
 
Mengulas mengenai agenda Deklarasi Rakyat yang dilihat mengabaikan agenda reformasi yang dibawa Datuk Seri Anwar Ibrahim sehingga Ketua Umum PKR mengirim surat kepada PKR, bagaimanapun Azmin menafikan perkara tersebut.
 
Sebaliknya Azmin menganggap surat penjara yang ditulis Anwar sebelum ini hanyalah peringatan untuk kepimpinan parti. 
 
Malah beliau berkata surat itu adalah untuk edaran dalaman dan bukan untuk tatapan umum.
 
"Dalam surat itu, Anwar berkata, tidak ada masalah dengan pemimpin-pemimpin parti menyertai Deklarasi Rakyat. Beliau juga tidak menghentikannya, tetapi sekadar memberi cadangan dan peringatan.
 
"Apa yang Anwar tekankan bahawa kita tidak harus lupa agenda reformasi selepas menyertai deklarasi ini," katanya.
 
 

Hanya mahkamah Syariah boleh dengar cabaran SIS terhadap fatwa, kata hakim mahkamah sivil

Posted: 24 Jun 2016 03:30 PM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic


KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kajian undang-undang Sister in Islam (SIS) terhadap fatwa diwarta di Selangor yang mengisytihar kumpulan itu sesat.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Hanipah Farikullah berkata, hanya mahkamah Syariah yang mempunyai kuasa untuk mengkaji permohonan berkenaan.

Katanya, perkara utama kes SIS adalah fatwa atau penentuan undang-undang Islam.

"Saya berpandangan mahkamah ini tiada kuasa untuk memberikan penyelesaian yang dicari oleh plaintif dalam kajian undang-undang ini.

"Pada pendapat saya, ini adalah bidang kuasa mahkamah Syariah," katanya.

Hakim tidak mengarah SIS atau dua lagi pemohon untuk membayar kos kerana kes itu berkepentingan awam.

Pada 31 Oktober 2014, SIS memfailkan kajian undang-undang terhadap fatwa diwarta di Selangor yang mengisytiharkan kumpulan itu sebagai sesat berdasarkan pandangan mereka (SIS) terhadap liberalisme dan pluralisme.

Fatwa itu juga mengisytiharkan sebagai haram sebarang percetakan yang mengandungi elemen liberalisme dan pluralisme serta boleh dirampas oleh pihak berkuasa agama.

Ia juga mahu pengawal Internet negara, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) supaya memantau dan menyekat laman web media sosial yang mempunyai kandungan anti-Islam.

SIS Forum (Malaysia), Zainah Mahfoozah Anwar yang juga salah seorang pengasas SIS dan Datuk Zaid Ibrahim menamakan Jawatankuasa Fatwa Selangor, Majlis Agama Islam Selangor dan kerajaan negeri sebagai responden dalam permohonan mereka.

SIS Forum (Malaysia) adalah syarikat yang menguruskan SIS dan peguamnya, Malik Imtiaz Sarwar sebelum ini berhujah di mahkamah bahawa ia adalah badan yang di luar sistem perundangan Islam.

Pada 10 Disember 2014, hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Asmabi Mohamad membenarkan permohonan SIS untuk mendapatkan kajian undang-undang.


Tangkap pegawai SRPM beri maklumat kepada Rafizi

Posted: 24 Jun 2016 05:54 AM PDT

 
Kenyataan Rafizi mengesahkan ada kebocoran maklumat daripada suruhanjaya itu, kata Vell Paari


S Vell Paari


PETALING JAYA: Seorang pemimpin MIC hari ini menggesa polis menyiasat dan menangkap pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang didakwa mendedahkan maklumat dalaman kepada Rafizi Ramli.

Bendahari Agung MIC S Vell Paari berkata kenyataan Setiausaha Agung PKR itu mengesahkan kebocoran maklumat berlaku.

"Saya minta polis supaya menyiasat dan menangkap pegawai-pegawai kanan yang mendedahkan hal dalaman SPRM kepada pembangkang untuk kepentingan politik mereka," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Seruan itu menjawab dakwaan Rafizi bahawa seorang pegawai kanan SPRM memaklumkan kepadanya bahawa Ketua Pesuruhjaya Datuk Abu Kassim Mohamed dan Timbalan Ketua Pesuruhjaya Mohd Shukri Abdull dipaksa meletak jawatan.

"Ini menunjukkan pembangkang mungkin mencampuri penyiasatan SPRM kerana Rafizi sendiri menyatakan bertemu pegawai kanan terbabit dan membincangkan urusan dalaman suruhanjaya," katanya.

Vell Paari menambah, hubungan rapat Rafizi dan pegawai berkenaan mungkin menjadi sebab siasatan SPRM keatas Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng tidak lengkap.

Kertas siasatan SPRM diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara pada 26 Mei, tetapi diserahkan semula kepada SPRM untuk tindakan lanjut.

"Mungkin ini memberikan masa kepada pembangkang untuk menyembunyikan maklumat penting," dakwa pemimpin MIC itu.

Semalam, Abu Kassim berkata perletakan jawatannya dibuat secara rela hati, manakala Shukri pula bersara wajib.

Rafizi, dalam satu kenyataan semalam mendakwa "orang luar" akan menggantikan mengisi dua kekosongan itu dan menggesa wakil rakyat pembangkang yang menganggotai Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah untuk meletakkan jawatan sebagai tanda bantahan.

Mereka adalah Dr. Tan Seng Giaw (DAP), Datuk Fauzi Abd Rahman (PKR) dan Dato' Takiyuddin bin Hassan (PAS).

Pas tiada kompromi dengan Amanah agihan kerusi PRU14

Posted: 24 Jun 2016 05:50 AM PDT

SINAR HARIAN
Tuan Ibrahim Tuan Man
Tuan Ibrahim Tuan Man


KOTA BHARU - Pas tidak akan memberikan kerusi tradisi yang pernah ditandinginya dalam pilihan raya kepada Parti Amanah Negara (Amanah) pada PRU14.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, beliau mencadangkan supaya Amanah bertanding di kerusi yang tradisinya ditandingi DAP jika ia ingin memang dalam pilihan raya itu nanti.

"Amanah kalau dia nak hidup kena bertanding atas kerusi DAP, dia ada harapan menang, kalau bertanding atas kerusi PAS dia akan kalah.   

"Sepatutnya DAP beri kerusi kepada Amanah sebab Amanah anak buah dia, nampak sinonim kedua-duanya," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ceramah politik di Pasir Tumboh di sini, malam tadi.

Amanah adalah parti serpihan Pas yang kini diketuai bekas Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu atau lebih dikenali Mat Sabu.

Tuan Ibrahim berkata, kajian yang dibuat oleh Pas terhadap keputusan Pilihan Raya Kecil Parlimen Sungai Besar dan Parlimen Kuala Kangsar baru-baru ini, mendapati Amanah mendapat sokongan dari kawasan pengundi bukan Melayu.

Beliau juga berkata Pas akan bertanding di tempat yang tradisi parti itu  bertanding di seluruh negara dan tidak akan berkompromi dengan parti lain termasuk DAP dan Amanah. - Bernama

Pas bersedia hadapi PRU14

Posted: 24 Jun 2016 05:39 AM PDT

Ahmad Yakob
Ahmad Yakob


KOTA BHARU – Pas tidak gentar sebaliknya sentiasa dalam keadaan bersiap sedia bagi menghadapi persaingan sekiranya PRU14 diawalkan.

Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Ahmad Yakob berkata, Pas sebagai sebuah parti politik sentiasa bersedia dengan sebarang kemungkinan termasuk khabar angin yang mengatakan PRU14 yang mungkin dipercepatkan.

"Sebagai parti politik Pas sentiasa bersiap sedia untuk ke arah itu di mana kita sebenarnya sudah mula buat persediaan sebaik sahaja PRU13 berakhir. Kalau betul tahun depan kita tak ada masalah," katanya kepada media pada majlis sumbangan kuih raya Aidilfitri kepada agensi-agensi keselamatan di sini, semalam.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Mohd Faudzi Che Mamat serta Speaker Dun Kelantan, Datuk Abdullah Ya'kub.

Sempena majlis itu, kerajaan negeri menyerahkan 13,100 kotak kuih raya kepada wakil agensi keselamatan
.
Dalam pada itu, Ahmad yang juga Menteri Besar Kelantan turut menyangkal ramalan penasihat DAP, Lim Kit Siang yang mengatakan pengaruh Pas semakin lemah di beberapa negeri.

Beliau berkata, sebaliknya DAP perlu mengakui kelemahan sendiri dan bukannya menuding jari kepada orang lain.

"Kit Siang ramal Pas Kelantan lemah tapi itu sebenarnya dia (DAP) yang terasa lemah, ini terbukti dalam dua PRK (Kuala Kangsar dan Sungai Besar) baru-baru ini.

"Walaupun DAP bergabung dengan empat kumpulan (DAP, Parti Amanah Negara (Amanah), PKR dan Tun Dr Mahathir Mohamad) tapi mereka tidak boleh mengatasi BN. Ertinya kadar kelemahan sentiasa ada dan ia perlu jadi pengajaran kepada kita," katanya.

Terdahulu, Kit Siang dalam satu laporan meramalkan Pas bakal berdepan kemungkinan untuk hilang kuasa ke atas negeri Kelantan yang telah ditadbirnya sejak 1990, selama 23 tahun pada PRU14 berdasarkan keputusan diperoleh Pas dalam PRK di Kuala Kangsar dan Sungai Besar baru-baru ini.


Ringgit bakal jatuh jika UK keluar EU

Posted: 24 Jun 2016 05:39 AM PDTRinggit bakal jatuh jika UK keluar EU
Gambar hiasan


SHAH ALAM - Bursa tempatan, Bursa Malaysia menerima kesan seiring dengan pasaran global yang bertindak balas secara negatif terhadap keputusan United Kingdom keluar dari Kesatuan Eropah (EU) Brexit dengan lebih 700 kaunter mencatat kerugian, kata peniaga seperti dipetik oleh BNBBC.

Difahamkan, penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) merost 22.66 mata kepada 1,617.32 semasa mengakhiri sesi pagi selepas bergerak antara 1,619.24 dan 1,640.07.

Ia dibuka 0.14 mata lebih rendah pada 1,639.84.

Dalam pasaran yang lebih luas, kaunter rugi mengatasi kaunter untung sebanyak 747 berbanding 96, manakala 197 kaunter tidak berubah, 685 kaunter tidak diniagakan dan 20 yang lain digantung.

Selain itu, jumlah dagangan pada 994.55 juta saham bernilai RM783.87 juta.

Peniaga berkata kebimbangan berhubung Brexit menyebabkan mata wang pound susut ke paras terendah dalam tempoh 31 tahun berbanding dolar Amerika Syarikat, diniagakan di bawah AS$1.35, paras terendah sejak September 1985.


Prof Izzi meninggal dunia

Posted: 24 Jun 2016 04:21 AM PDT

Prof Izzi meninggal dunia
Prof Izzi


SHAH ALAM - Pakar motivasi, Profesor Madya Md Izuddin Ali atau lebih dikenali sebagai Prof Izzi telah kembali ke rahmatullah pada 12:45 tengah hari tadi di Hospital Alor Setar, Kedah.

Berita duka ini dimaklumkan oleh anak saudaranya, Abdul Muein Abadi, 28, kepada Sinar Online sebentar tadi.

"Beliau (Allahyarham) telah diserang strok seminggu yang lalu.

"Jenazah akan dikebumikan dalam masa terdekat dan akan dikebumikan di Terengganu," katanya.

Dalam pada masa itu, menerusi akaun Facebooknya sehari sebelum Ramadan lalu, Allahyarham sempat memuat naik status meminta maaf kepada semua orang.

"Saya nak minta maaf zahir batin kepada anda semua. Saya juga maafkan kepada sesiapa jua jika ada yang bersalah dengan saya dan mohon agar ALLAH ampunkan dosa saya dan anda semua.

"Selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak. Moga matlamat/KPI Ramadan this time (kali ini) akan dapat  dicapai. Aamin," kenyataan itu dipetik.

Terdahulu, Allahyarham suatu ketika dahulu sangat popular dengan tagline: "Renung-renungkan dan selamat beramal" dan suaranya sering muncul dicorong-corong radio.


Al-Fatihah


Bayar zakat terus kepada asnaf, ini jawapan mufti

Posted: 24 Jun 2016 04:09 AM PDT

Harussani Zakaria
Harussani Zakaria


PARIT BUNTAR - Majlis Agama Islam Negeri Perak (Maipk) sedia mengambil tindakan tegas terhadap pihak bertanggungjawab menggerakkan kempen mendesak masyarakat Islam membayar terus zakat kepada asnaf dan tidak melalui badan itu melalui media sosial.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, mengikut hukum syarak, apabila sebuah badan khas dipertanggungjawabkan mengumpulkan zakat, maka setiap umat Islam wajib menjalankan ibadat zakat mereka kepada badan itu.

Menurutnya, ada pun terdapat kempen menyuruh masyarakat Islam membayar terus zakat kepada asnaf, dalam hukum syarak tindakan itu tidak sah kerana mereka tidak mempunyai kuasa sebagai amil bagi mengagihkan zakat terhadap lapan golongan asnaf.

"Untuk pengetahuan masyarakat, pihak majlis agama tidak akan menggunakan dana zakat terkumpul melainkan untuk diagihkan kepada lapan golongan asnaf yang dipertanggungjawabkan.

"Adalah salah pendapat mendakwa majlis agama menggunakan bahagian-bahagian asnaf itu bagi tujuan lain, sedangkan pegawai-pengawai menguruskan hal zakat hanya diberi ganjaran gaji melalui bahagian amil.

"Majlis agama tidak pernah menyentuh langsung bahagian-bahagian asnaf ditetapkan kerana kesemua harta zakat perlu diagihkan secara adil kepada mereka yang layak dan perlu menerimanya," katanya kepada media di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian pada majlis penyampaian bantuan Hari Raya Aidilfitri sumbangan Maipk dan Yayasan Muhibbah Fng Ah Seng Daerah Kerian di sini.

Turut hadir Pengerusi yayasan itu, Tan Sri Dr Fng Ah Seng dan Ketua Pegawai Eksekutif Maipk, Dr Amiruddin Ahmad.

Harussani berkata, setiap hari, pegawai-pegawai Maipk bertungkus-lumus masuk ke setiap ceruk kampung di negeri ini bagi mengenal pasti orang Islam yang berhak dikategorikan sebagai asnaf.

Menurutnya, pada setiap tahun, Maipk bukan sahaja membina sebanyak 400 rumah dan tempat tinggal kepada golongan asnaf memerlukan, malah peruntukan lebih RM20 juta disalurkan melalui pemberian bantuan bulanan kepada golongan fakir miskin kurang upaya.

"Pendapatan zakat yang Maipk perolehi ketika ini sebanyak RM140 juta adalah tidak mencukupi bagi memenuhi keperluan asnaf di Perak, sehinggakan kita terpaksa menggunakan pendapatan dikutip pada tahun berikutnya.

"Di sebalik itu, masih terdapat beberapa golongan asnaf berjaya keluar dari kepompong kemiskinan setelah diberi bantuan modal perniagaan dan mereka pula kini menjadi pengeluar zakat.

"Sekiranya inisiatif ini dapat dipertingkatkan, pastinya usaha mengurangkan bilangan golongan asnaf di Perak pada masa hadapan dapat dikurangkan,"katanya.

Harussani turut menegaskan Maipk tidak akan mengambil tindakan terhadap mana-mana pihak yang mengqada'kan kembali zakat yang diagihkan terus kepada asnaf, dibayar semula kepada majlis agama itu.
Menurutnya, tindakan itu bahkan digalakkan memandangkan perbuatan mana-mana pihak yang melaksanakan zakat secara terus kepada asnaf adalah tidak sah.

"Saya bimbang jika masyarakat Islam terpengaruh dengan hasutan golongan tertentu  supaya zakat dibayar terus kepada asnaf dan tidak melalui Majlis Agama Islam, maka akan pincanglah masyarakat Islam,"katanya.


Muhyiddin, Mukhriz dipecat, Shafie digantung jawatan

Posted: 24 Jun 2016 03:58 AM PDT


Muhyiddin yassin


KUALA LUMPUR - [DIKEMASKINI] Majlis Tertinggi Umno hari ini memutuskan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dipecat daripada Umno berkuat kuasa serta merta.

Sementara Naib Presiden Umno, Datuk Seri Shafie Apdal digantung dari jawatannya.

Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengumumkan perkara itu berkata, tindakan itu dipersetujui sebulat suara oleh Majlis Tertinggi (MT) Umno kerana mendapati mereka melakukan kesalahan serius.

"MT Umno sebulat suara mengambil keputusan memecat Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir kerana pelanggaran disiplin.

"Ini kerana mereka telah berada di atas pentas bersama pembangkang menyerang pimpinan dan parti. Ini merupakan kesalahan besar disiplin," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat MT Umno di Menara Datuk Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini, hari ini.

Muhyiddin digugurkan daripada jawatannya sebagai Timbalan Perdana Menteri pada Julai 2015.

Ia disusuli dengan kedudukannya sebagai Timbalan Presiden Umno yang digantung bermula 26 Februari lalu sehingga pemilihan parti akan datang.

Mukhriz pula melepaskan jawatannya sebagai Menteri Besar Kedah pada 3 Februari lalu dan diganti dengan Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah.


Himpunan aman sokong pindaan Akta 355 tiada sambutan

Posted: 24 Jun 2016 03:50 AM PDT

 
Hanya 100 orang hadir menyatakan sokongan terhadap himpunan itu.


pindahaktha1


KUALA LUMPUR: Kehadiran penyokong dalam perhimpunan aman bagi menyatakan sokongan terhadap pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) hari ini tidak mendapat sambutan daripada orang ramai.

Hanya 100 orang saja yang hadir dalam perhimpunan diketuai Sekretariat Ummat yang menyokong memperkasa Akta 355.

Perhimpunan yang berlangsung selama 30 minit di depan Masjid Negara itu meminta semua umat Islam dan bukan Islam menyokong Akta 355 dibawa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada sidang Parlimen, Oktober depan.

Sementara itu, Pengerusi Sekretariat Ummat Aminuddin Yahaya berkata kehadirannya pada perhimpunan itu bagi mewakili 500 gabungan NGO Islam yang menyokong pindaan Akta 355.

Katanya, Akta 355 ini disalahertikan pelbagai pihak dan penjelasan yang menyeluruh akan dilakukan secara berperingkat selepas ini.

"Kita akan adakan jelajah untuk menerangkan pindaan Akta 355 ini. Perlu dijelaskan akta ini khusus untuk umat Islam dan seharusnya penganut agama lain tidak perlu bimbang.

"Kami juga menyarankan langkah segera perlu diambil untuk membetulkan salah tafsir dan salah faham mengenai pindaan yang dicadangkan di mata masyarakat bagi memastikan keharmonian kaum sentiasa terpelihara," katanya.

Sebelum ini Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang membawa usul RUU persendirian berkenaan selepas dicadangkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said dan disokong Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Rosnah Rashid Shirlin.

Tindakan Hadi itu menyebabkan beberapa pemimpin parti komponen BN mahu meletakkan jawatan di dalam Kabinet jika undang-undang berkenaan diluluskan Dewan Rakyat.

Antara pemimpin yang membantah ialah Presiden MIC Datuk S Subramaniam, Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai, Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Wee Ka Siong dan Presiden Gerakan Datuk Mah Siew Keong.

Pengambilan vaksin hukumnya sunat, bukan wajib .

Posted: 24 Jun 2016 03:50 AM PDT

Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata tidak tepat menyatakan hukumnya adalah wajib dan berdosa kepada ibu bapa yang tidak mengambilnya.


Mohd-Khairuddin_vaksin_600


PETALING JAYA : Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS Pusat Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata pengambilan vaksin di awal usia kanak-kanak dengan tujuan pencegahan penyakit digalakkan oleh Islam jika vaksin itu daripada bahan suci dan terbukti memberi manfaat.

Bagaimanapun, katanya untuk menyatakan hukum pengambilannya adalah wajib dan berdosa kepada ibu bapa yang tidak mengambilnya adalah tersasar daripada pandangan yang benar.

Katanya, ini kerana penggunaan vaksin adalah salah satu usaha dijangka dengan sangkaan yang kuat membantu mencegah penyakit pada masa depan, bukan satu-satunya usaha pencegahan.

"Islam mendidik umat dengan konsep penjagaan kesihatan antaranya berasaskan kaedah menjaga lebih baik daripada merawat.

"Mendapatkan rawatan awal bagi pencegahan penyakit yang dibimbangkan berlaku pada masa hadapan adalah bertepatan dengan saranan syarak," katanya.

Sebelum ini, Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyatakan individu yang menolak penggunaan vaksin untuk mencegah penyakit berjangkit yang mengancam nyawa adalah berdosa.

Beliau berkata, ibu bapa yang memilih untuk tidak membenarkan anak mereka divaksin tanpa langkah pencegahan lain yang terbukti lebih efektif juga berdosa kerana meletakkan anak mereka dalam keadaan bahaya.

Katanya, syariat Islam antaranya menuntut pemeliharaan kesihatan dan nyawa dan dalam konteks berkaitan penggunaan vaksin perlulah berpegang kepada konsep Islam.

500 kes ibu bapa tolak vaksin dalam 3 bulan

Posted: 24 Jun 2016 03:47 AM PDT

FREE MALAYSIA TODAY


Apabila ramai ibu bapa yang menolak imunisasi, maka kelompok imuniti akan hilang menyebabkan jika berlakunya satu kes maka ia akan merebak kepada individu lain dengan lebih cepat.


hilmi-yahya,vaksin


GEORGE TOWN: Terdapat 500 kes ibu bapa menolak suntikan vaksin direkodkan sepanjang tiga bulan pertama tahun ini.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Hilmi Yahya berkata, jumlah yang tinggi itu menimbulkan kebimbangan kerana ia membahaya dan mendedahkan anak-anak mereka kepada penyakit yang boleh
menyebabkan kematian.

"Saya hairan mengapa ibu bapa masih tidak mahu memberikan imunisasi kepada anak-anak bagi mencegah penyakit. Ia percuma…kerajaan belanjakan lebih RM100 juta setiap tahun untuk menyediakan 12 jenis suntikan vaksin kepada semua kanak-kanak sejak lahir hingga berumur 13 tahun," katanya selepas majlis sumbangan Aidilfitri kepada 220 orang kurang upaya (OKU) daerah Barat Daya di Pasaraya Mydin Bukit Jambul hari ini.

Dr Hilmi berkata, apabila ramai kalangan ibu bapa yang menolak imunisasi, maka kelompok imuniti akan hilang menyebabkan jika berlakunya satu kes maka ia akan merebak kepada individu lain dengan lebih cepat.

"Ramai ibu bapa yang mempertikaikan tentang vaksin yang disediakan, sebenarnya kami di kementerian terlebih dahulu menyemak dan mengkaji semua vaksin itu bebas daripada khinzir," katanya.

Dr Hilmi berkata, penolakan suntikan vaksin itu juga berpunca daripada masyarakat kini yang lebih mempercayai maklumat diperoleh berdasarkan pelbagai carian menerusi Internet yang kebanyakannya tidak tepat.

Beliau berkata, kementerian kini giat menjalankan kempen kesedaran termasuk mengadakan perjumpaan dengan pakar-pakar bagi memberikan nasihat kepada ibu bapa di seluruh negara supaya memberikan kebenaran suntikan vaksin kepada anak-anak mereka.

Terdapat 12 jenis vaksin penting perlu diberikan kepada kanak-kanak dan vaksin paling penting ialah vaksin lima serangkai yang bertujuan mengelakkan pelbagai ancaman penyakit termasuk difteria.

"Bagi kes yang maut akibat difteria itu adalah disebabkan tidak mengambil vaksin lima serangkai ini," katanya.

Ditanya sama ada kerajaan bercadang mewajibkan ibu bapa memberikan suntikan vaksin kepada anak-anak mereka, Dr Hilmi berkata, perkara itu belum diputuskan.

Terdapat dua kes kematian disyaki akibat jangkitan difteria, iaitu pada Sabtu lepas di Melaka dan Rabu lalu di Kedah.– BERNAMA

Tidak halal darah rakyat bukan Islam – Asri

Posted: 24 Jun 2016 03:43 AM PDT

 
Perlis mengambil pendirian yang berbeza daripada Pahang berhubung status perangi orang bukan Islam


Mohd-Asri_islam_600


PETALING JAYA: Mufti Perlis berpendirian rakyat yang bukan Islam tidak boleh dikategorikan sebagai kafir harbi, istilah yang ditafsirkan sebagai golongan bukan Islam yang diperangi.

Ini kerana, perjanjian kewarganegaraan memberikan perlindungan kepada semua rakyat bukan Islam dan hak mereka dipelihara.

"Dalam konteks moden setiap yang mendapat kerakyatan dalam Dar al-Islam (negara Islam) itu seorang zimmi, bererti yang dipelihara atau dilindungi haknya," jelas Mohd Asri Zainul Abidin, dan menambah istilah zimmi telah digantikan dengan istilah rakyat yang bukan beragama Islam.

Pendirian ini menyusuli kenyataan Mufti Pahang di akhbar Utusan Malaysia hari ini, yang mengulas penentangan DAP kepada perlaksanaan hukum hudud dan Rang Undang-undang Persendirian Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016.

"Prinsip mereka jelas membenci Islam dan berdosa besar bagi umat Islam bekerjasama dengan mereka," kata Datuk Seri Abdul Rahman Osman.

"Namun jika mereka yang mahu menentang Islam, kita wajib memeranginya," tambahnya.

Mengulas lanjut, Malaysiakini melaporkan Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman berkata istilah kafir harbi ditujukan kepada semua pihak yang menentang Islam.

Memetik Pengerusi Kesatuan Ulama Muslimin Sedunia Yusuf al Qaradawi, Asri menjelaskan ciri-ciri negara Islam ialah kekuasaan politik dalam tangan orang Islam, perlaksanaan hukum Islam walaupun tidak menyeluruh dan penganut mengamalkan agama Islam secara aman.

Asri berkata Malaysia menepati ciri Dar al-Islam, maka orang bukan Islam yang mendapat kerakyatan dan dipelihara oleh undang-undang Malaysia tidak boleh digelar kafir harbi.

"Sehinggalah dia tiada lagi sebarang ikatan perjanjian dengan negara Islam dan tidak dilindungi lagi oleh undang-undang negara Islam," katanya melalui catatan Facebook.

Menurut Asri, istilah kafir harbi juga tidak boleh dikenakan keatas orang bukan Islam daripada negara-negara bukan Islam yang mempunyai perjanjian dengan negara Islam, antaranya Amerika Syarikat.

"Kafir harbi, berdasar yang dibincang di atas ialah bukan muslim yang menolak dan menentang seruan Islam, bersekongkol dengan musuh-musuh Islam, tiada sebarang perjanjian aman dengan Dar al-Islam dan tinggal di negara mereka Dar al-Harb,"

Menurut Asri, hanya Israel yang dikategori sebagai Dar al-Harb kerana permusuhan yang zahir dan berterusan dengan umat Islam.

"Dengan itu rakyat Malaysia yang bukan muslim tidak boleh dikategorikan kafir harbi yang boleh diperangi dan halal darahnya ditumpahkan selagi mereka mempunyai ikatan hubungan dengan negara!" tegasnya.

Rampaslah Yayasan Kepimpinan Perdana, kata Dr M

Posted: 24 Jun 2016 03:40 AM PDT

 
Saya tidak akan merasa kehilangan apabila rampasan dibuat. Saya biasa dan faham dengan kehidupan tanpa keistimewaan, katanya.


Mahathir


PETALING JAYA: Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bersedia sekiranya kerajaan berhasrat untuk menarik balik peruntukan Yayasan Kepimpinan Perdana (YPM) yang diterajuinya sejak tertubuhnya badan itu.

Katanya, kerajaan berhak menggunakan kuasanya untuk menarik balik yayasan itu seperti yang dicadangkan Naib Ketua Pemuda Umno Khairul Azwan Harun.

"Saya ucap terima kasih kepada Khairul Azwan yang mengesyorkan supaya kerajaan menghentikan segala bantuan kewangan dan harta kepada YPM, termasuk penggajian kakitangan.

"Memanglah menjadi hak kerajaan mengguna kuasa yang diberi rakyat dengan apa cara sekalipun. Ini saya terima. Rampaslah," katanya dalam entri terbarunya di blog chedet.cc.

Namun, Dr Mahathir turut menyatakan kekesalannya berhubung sikap Khairul Azwan yang disifatkan sebagai angkuh dan sudah menunjuk kebengisan menjadi pemimpin rasuah sebelum berkuasa.

"Tujuannya sama dengan rasuah. Pemberian (suapan) rasuah bertujuan mendapat sokongan, atau mengurang kritikan terhadap pemberi.

"Perampasan hak mempunyai tujuan yang sama. Tidak ada perbezaan antara pemberian dan perampasan – kedua-duanya adalah rasuah.

"Saya tidak akan merasa kehilangan apabila rampasan dibuat. Saya biasa dan faham dengan kehidupan tanpa keistimewaan. Hanya saya sedih memikir masa depan negara tercinta ini.

"Apakah akan jadi kepadanya setelah budaya rasuah dipandang tinggi dan dipertahankan oleh yang akan berkuasa dan memerintah," katanya.

Sebelum ini Khairul Azwan berkata Dr Mahathir memperalatkan YPM dalam usahanya melawan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

YPM ditubuhkan pada Januari 2003 sebagai pertubuhan yang bukan membuat keuntungan untuk mengkaji dan mempromosikan pemikiran dan warisan perdana menteri Malaysia.

Ia dilancarkan secara rasmi pada 10 Mei 2005 oleh perdana menteri ketika itu, Tun Abdullah Badawi. Dr Mahathir pula merasmikan Pustaka Perdana yang menempatkan pelbagai maklumat berhubung perdana menteri negara.

Pesawat Eaglexpress 'Ditarik', Didakwa Tak Bayar Sewa

Posted: 24 Jun 2016 12:12 AM PDT

Oleh: IWAN SHU-ASWAD SHUAIB
 
 
Gambar hiasan.
 
 
PETALING JAYA: Ketika Eaglexpress Air Charter Sdn Bhd (Eaglexpress) berdepan masalah tunggakan gaji pekerja selama dua bulan, pesawat yang digunakan syarikat penerbangan itu pula didakwa 'ditarik' kerana gagal membayar sewa, baru-baru ini.

Sumber yang juga salah seorang kakitangan syarikat penerbangan itu mendakwa insiden tersebut melibatkan pesawat Airbus A330 sejurus ia tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dari Jeddah pada 7 Jun lalu.

Menurut sumber yang enggan dikenali, kejadian itu mengakibatkan lebih 300 jemaah yang sepatutnya menaiki penerbangan ke Jeddah untuk menunaikan ibadat umrah terkandas.

Dakwanya, punca pesawat itu ditarik kerana kegagalan Eaglexpress membayar sewa, tetapi tidak mengulas lanjut jumlah atau tempoh tunggakan itu. Difahamkan syarikat yang menyewakan pesawat tersebut berpangkalan di Amerika Syarikat (AS).

"Insiden pesawat A330 kena tarik menyebabkan lebih 300 jemaah yang sudah berada di KLIA untuk ke Jeddah terkandas.

"Bagaimanapun, kesemua mereka diterbangkan menggunakan pesawat lain yang digunakan Eaglexpress iaitu Boeing 747, esoknya pada 8 Jun," katanya kepada mStar Online dalam pertemuan baru-baru ini.

Eaglexpress yang merupakan syarikat penerbangan carter menggunakan satu pesawat A330 dan tiga pesawat Boeing 747 bagi perkhidmatan umrah dan haji.

Sementara itu, jurucakap Eaglexpress ketika dihubungi mengesahkan insiden pesawat A330 'ditarik' penyewanya pada 7 Jun lalu, mengakibatkan sekumpulan jemaah terkandas.

Ditanya adakah ia disebabkan kegagalan syarikat membayar sewa pesawat seperti yang didakwa, jurucakap itu menyifatkannya sebagai 'penamatan kontrak lebih awal yang tidak dijangka antara kedua pihak'.

"Kita mempunyai deposit tiga bulan dengan mereka (syarikat menyewakan pesawat)," katanya sambil mendakwa pesawat tersebut diambil semula tanpa diberikan notis lebih awal kepada syarikat penerbangan itu.

"Mereka mahu mengambil balik pesawat, jadi kita biarkan mereka ambil. Kalau tiada persetujuan bersama, kenapa kita perlu teruskan (guna pesawat syarikat itu). Bagaimanapun, kita akan menyelesaikan isu tersebut dengan mereka, kita tidak akan duduk diam sahaja," tambah jurucakap itu.

Mengulas lanjut, jurucakap itu berkata, semua jemaah yang terkandas diberikan penginapan di hotel sementara menunggu penerbangan pada 8 Jun.

"Kita masih ada pesawat lain iaitu 747. Jemaah yang terkandas diterbangkan menggunakan pesawat 747 pada hari berikutnya," katanya.

Terdahulu, pada Isnin, mStar Online mendedahkan sebuah syarikat penerbangan carter gagal membayar gaji pekerjanya termasuk tidak membuat caruman KWSP dan Perkeso.

Eaglexpress kemudiannya tampil mengakui tunggakan gaji berlaku disebabkan syarikat itu mengalami masalah kewangan sejak Februari lalu.

Bagaimanapun ia masih membuat 'sebahagian bayaran kepada sebahagian pekerja' berdasarkan permintaan dan keperluan pekerja, berikutan sumber kewangan syarikat yang terhad.

Eaglexpress pada Selasa lalu memberi jaminan untuk melunaskan tunggakan gaji pekerjanya seawal-awalnya minggu depan, iaitu sebelum Aidilfitri, susulan perniagaan syarikat penerbangan itu kembali normal.

Pesawat 'Ditarik', Nasib Juruterbang Eaglexpress Jadi Tanda Tanya

Posted: 24 Jun 2016 12:10 AM PDT

Oleh: IWAN SHU-ASWAD SHUAIB

 

 
 
 
PETALING JAYA: Nasib sekumpulan juruterbang Eaglexpress kini menjadi tanda tanya susulan insiden sebuah pesawat yang digunakan oleh syarikat penerbangan itu telah diambil semula oleh penyewanya, baru-baru ini.

Difahamkan, insiden itu hanya memberi kesan kepada juruterbang yang mengendalikan pesawat Airbus A330 berikutan ia merupakan satu-satunya pesawat yang digunakan Eaglexpress ketika ini selain tiga pesawat Boeing 747.

Menurut jurucakap Eaglexpress kepada mStar Online, pihaknya telah mengadakan pertemuan dengan sekumpulan juruterbang A330 pada minggu lalu bagi menjelaskan kedudukan susulan insiden itu.

"Kita telah memaklumkan kepada mereka tentang penstrukturan semula yang bakal dibuat dan mereka akan ditawarkan untuk menjadi juruterbang bagi pesawat 747.

"Ini bermakna mereka perlu menjalani latihan mengendalikan pesawat 747.

"Pilihan setakat ini adalah menawarkan mereka sama ada terus berkhidmat sebagai juruterbang 747 atau ditamatkan perkhidmatan dengan pampasan," katanya kepada mStar Online.

Pada Khamis, mStar Online mendedahkan pesawat A330 yang digunakan oleh Eaglexpress telah diambil semula oleh penyewanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 7 Jun lalu.

Ia mengakibatkan lebih 300 jemaah yang mahu berlepas ke Jeddah untuk mengerjakan umrah terkandas, dan diterbangkan menggunakan pesawat 747 pada hari berikutnya.

Jurucakap Eaglexpress berkata, syarikat akan mengeluarkan surat pemberitahuan secara rasmi berhubung tawaran itu kepada juruterbang secepat mungkin.

Bagaimanapun menurut sumber kepada mStar Online, 'penstrukturan semula' tersebut mendapat bantahan daripada beberapa juruterbang A330 yang menyifatkan ia sebagai kata dua buat mereka.

"Saya diberitahu oleh juruterbang A330 bahawa keengganan mereka disebabkan oleh pasaran bagi A330 lebih bernilai berbanding 747. Jenis pesawat dan prospek kerjaya berhubung kait, jadi antara mereka melihat penghijrahan itu bukan satu keputusan bijak," katanya.

Tambah sumber, juruterbang turut mempersoalkan sama ada mereka akan diberikan gaji sepanjang tempoh latihan itu, terutama ketika ini syarikat masih tidak melunaskan tunggakan gaji selama dua bulan.

"Apa yang saya diberitahu oleh juruterbang, mereka mengharapkan supaya pampasan yang diberikan setimpal dengan kontrak dan situasi yang berlaku," jelas sumber sambil menambah terdapat kira-kira 10 juruterbang A330 yang berkhidmat dengan Eaglexpress.

Terdahulu, jurucakap Eaglexpress mengesahkan insiden jemaah terkandas akibat pesawat diambil semula oleh penyewanya.

Ditanya adakah ia disebabkan kegagalan syarikat membayar sewa pesawat seperti yang didakwa, jurucakap itu menyifatkannya sebagai 'penamatan kontrak lebih awal yang tidak dijangka antara kedua pihak'.

Terdahulu, pada Isnin, mStar Online mendedahkan sebuah syarikat penerbangan carter gagal membayar gaji pekerjanya termasuk tidak membuat caruman KWSP dan Perkeso.

Eaglexpress mengakui tunggakan gaji berlaku disebabkan syarikat itu mengalami masalah kewangan sejak Februari lalu, tetapi masih membuat 'sebahagian bayaran kepada sebahagian pekerja'.

Eaglexpress pada Selasa lalu memberi jaminan untuk melunaskan tunggakan gaji pekerjanya seawal-awalnya minggu depan, iaitu sebelum Aidilfitri, susulan perniagaan syarikat penerbangan itu kembali normal.

19 Orang Keracunan Makanan Selepas Makan Juadah Bazar Ramadan

Posted: 24 Jun 2016 12:04 AM PDT

MSTAR ONLINE
 
 
 
 
 
KUALA TERENGGANU: Seramai 19 orang dilaporkan mengalami cirit birit dan muntah selepas menikmati makanan yang dibeli di sebuah gerai di bazar Ramadan Paka.

Dalam kejadian itu, lima orang dimasukkan ke wad Hospital Dungun, manakala seorang dimasukkan ke Kuantan Medical Centre.

Seorang mangsa, Rohani Muda,31, mengesyaki dia terkena cirit birit selepas membeli dan memakan puding buih yang dibeli oleh suaminya di bazar berkenaan petang Selasa lalu.

Katanya dia yang menikmati hidangan tersebut ketika berbuka puasa agak pelik apabila susu puding itu lebih pekat daripada biasa.

"Saya makan seperti biasa tanpa mengesyaki apa-apa dan kira-kira pukul 1 pagi semalam, perut saya memulas-mulas menyebabkan saya beberapa kali ke tandas," katanya ketika dihubungi.

Katanya, akibat sakit perut dan muntah yang berterusan beliau telah ke klinik swasta dan diberikan ubat namun keadaan itu berterusan menyebabkan suaminya membawa beliau ke Kuantan Medical Centre pada kira-kira 1 tengah hari tadi.

Sementara itu, suami mangsa Norhisham Manap, 36, terkejut selepas mendapati pembeli puding buah di bazar yang sama turut mengalami keracunan makanan seperti isterinya.

Sementara itu, Pengarah Kesihatan Negeri, Dr Mohamad Omar ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan pihaknya telah mengambil sampel makanan terbabit untuk dianalisis.

Kanak-kanak melecur, kereta terbakar bahana pemetik api

Posted: 23 Jun 2016 11:51 PM PDT

 
Ibunya turut melecur di bahagian tangan ketika menarik mangsa keluar dari kereta.
 
 
 
terbakar


KUALA KRAI: Seorang kanak-kanak nyaris maut apabila melecur teruk di muka dan badan selepas disambar api kerana dipercayai bermain dengan pemetik api ketika ibunya sedang mengisi minyak di Sungai Pas, di sini semalam.

Mangsa, Saifuddin Ismail, 7, dikatakan berada di tempat duduk belakang kereta ibunya ketika kejadian yang berlaku kira-kira jam 9 pagi itu.

Bapa mangsa, Ismail Din berkata api tiba-tiba menyambar kereta tersebut menyebabkan isterinya panik dan terus menarik Saifuddin keluar dari kereta.

"Isteri saya turut melecur di bahagian tangan ketika menarik anak keluar dari kereta," katanya dipetik daripada Utusan Malaysia.

Video rakaman kamera pengawasan (CCTV) mengenai kejadian itu kini tersebar di media sosial.

Berdasarkan rakaman itu, sebuah kereta Proton Saga yang sedang diisi petrol oleh pemandunya seorang wanita, tiba-tiba terbakar.

Kejadian itu dipercayai berlaku di Stesen Caltex Guchil, Kuala Krai. Kakitangan stesen berkenaan yang melihat kebakaran itu bertindak segera memadamkan kebakaran menggunakan alat pemadam api.

Mangsa kini masih dirawat di Unit Rawatan Rapi Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) namun dilaporkan stabil.

PKR, PAN akur pengaruh yang dimiliki PAS?

Posted: 23 Jun 2016 09:45 PM PDT

Oleh Nur Atiqah Abdul Samad
Post Pic
 
 
 
SHAH ALAM: Tindakan Parti Amanah Negara (PAN) dan PKR mencadangkan agar PAS kembali ke meja rundingan bersama Pakatan Harapan (PH) bagi mengukuhkan kembali kuasa pembangkang membuktikan parti Islam itu memainkan peranan besar dalam meraih sokongan rakyat.
 
Penganalisis politik, Prof Madya Dr Azmi Hassan berkata PKR, PAN malah DAP terpaksa mengakui pengaruh yang ada pada PAS tidak mampu diganti oleh mana-mana parti dalam Pakatan Harapan.
 
"Apabila Amanah (PAN) membuat cadangan sebegini, sebenarnya ini menunjukkan Amanah (PAN) yang terdesak dan bukannya PAS. 
 
"PAS mempunyai kedudukan yang agak lebih berbanding dengan Amanah (PAN) yang ketika ini berada dalam Pakatan Harapan. 
 
"Sebenarnya dalam perkara ini, dua PRK yang lepas menunjukkan PAS itu berbanding Amanah (PAN) mereka adalah lebih hebat dari segi sokongan terutama sekali daripada pengundi Melayu," katanya kepada Antarapos.
 
Kelmarin Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali meminta agar PAS kembali bersatu sebagai satu pasukan di bawah Pakatan Harapan bagi menghadapi Barisan Nasional (BN) pada PRU14. 
 
Pandangan yang sama juga disuarakan Timbalan Presiden PAN Salahudin Ayub yang mahu mengukuhkan kembali pakatan pembangkang.
 
Gesaan itu bagaimanapun tidak begitu mesra disambut pemimpin PAS.
 
Bagi timbalan presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, adalah mustahil untuk PAS bergabung dengan Pakatan Harapan namun beliau bersetuju jika ditubuhkan mekanisme baru bagi mengukuhkan parti pembangkang.
 
Ujarnya mekanisme itu punya dua syarat. Pertama jaminan satu lawan satu pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) dan kedua, jaminan bahawa tiada mana-mana parti politik hilang kerusi dalam proses agihan kerusi.
 
Tuan Ibrahim tidak pula mengulas bagaimana PAN akan mendapat peruntukan kerusi pada PRU14 nanti.
 
Mengulas lanjut, Azmi berkata, saham politik PAS terus memuncak selepas DAP sendiri terpaksa akur bahawa PAN masih belum mampu menggantikan peranan yang ditinggalkan PAS sebelum ini.
 
Pada awal penubuhan PAN, parti itu sering disebut-sebut sebagai pengganti PAS. Malah pemimpin PAN juga sering mencanang keyakinan mereka untuk memainkan peranan yang pernah dipikul PAS dalam Pakatan Rakyat.
 
"Dua PRK yang lepas adalah petunjuk popular atau tidak Amanah (PAN), ia juga menunjukkan isyarat bahawa DAP menggunakan Amanah (PAN) dalam menarik pengundi Melayu atau Cina tidak berjaya. 
 
"Jadi itu salah satu pengajaran yang dapat diambil daripada dua PRK lalu, DAP juga dikatakan walaupun masih berkeras tidak mahu menerima PAS tetapi mereka kena akur Amanah (PAN) setakat hari ini masih tak mampu menggantikan PAS. Apa yang mereka lakukan dalam PR sebelum ini," ujarnya.
 
 

Pasca PRK Sg Besar dan Kuala Kangsar : Mengapa PH wajib mengelak "duri hijau" yang ditabur BN

Posted: 23 Jun 2016 09:42 PM PDT

MOHD ZULKHAIRI AB AZIZ
 
 
 
Pertembungan berterusanPertembungan berterusan


Amanah harus berbangga dengan pencapaian yang diperoleh dalam pertandingan pertama di Semenanjung (Sg Besar dan Kuala Kangsar). Sebaliknya Pas perlu sedar bahawa setelah berpuluh tahun dengan ratusan bilangan cawangan yang terdapat di kedua-dua kawasan hanya mampu membuahkan tidak lebih 30% daripada jumlah keseluruhan undi. Ini merupakan pencapaian terburuk Pas di kedua-dua kawasan yang ditandingi. Pas gagal mendapatkan undi kaum Cina akan tetapi Amanah semakin menempa nama dan meningkat selaras dengan logo Amanah yang diperkenalkan hari demi hari. Ini merupakan petunjuk harapan buat Amanah tetapi malapetaka buat Pas.

Analisis mengikut kaum yang digunapakai Pas adalah petunjuk bahawa Pas dalam keadaan tertekan untuk menenangkan ahlinya yang semakin tidak selesa dengan kepimpinannya. Pas secara simbolik mengakui bahawa is tidak berdaya untuk menang sendirian sebaliknys menggunakan analisis sedemikian untuk men dapatkan 'position of strength' untuk berunding dengan mana-mana pihak termasuklah mungkin dengan Pakatan Harapan (PH) atau Barisan Nasional (BN).

Pas cuba merumuskan bahawa tanpa Pas, PH akan tersungkur tanpa undi Melayu. Apa yang tidak diperincikan bahawa keputusan Sg. Besar tidak mewakili kawasan bandar dan pinggir bandar serta sokongan Melayu kepada PH tidak static sebaliknya dinamik dan akan bertambah secara terus selaras dengan pengenalan parti baru Amanah. Pas terpaksa menggunakan senjata hudud sebagai senjata politik terakhir, yang sepatutnya menjadi agenda ummah keseluruhannya, namun begitu masih belum dapat menambah bilangan undi Melayu. Ini petanda buruk bahawa undi Melayu PAS juga akan merosot hari demi hari sementara undi Cina tidak akan bertambah.

Pas cuba membuat persepsi dengan analisa mengikut kaum bahawa Amanah tidak ada nilai tambah langsung dalam PH melainkan hanya Pas sahaja yang mampu memberikan nilai tambah kepada PH.

Pas cuba mendapatkan kelebihan dalam perundingan dengan PH jika berlaku untuk menekan PKR agar menyingkirkan Amanah. Apa yang tidak dijelaskan juga dalam analisa mengikut kaum ini adalah, jika PKR bersama Pas, maka undi Cina, India dan sebahagian undi Melayu yang merupakan undi asas PKR akan juga hilang akibar daripada pendirian ekstrim PAS. Adakah berbaloi untuk hilang undi asas semata-mata mengejar bahagian undi Pas yang belum tentu ada. Bahagian undi Pas pula tidak boleh dipercayai dengan sejarah pengundi Pas yang sangat anti parti selain Pas seperti yang berlaku di Parlimen Tanah Merah (PKR) dan DUN dibawahnya (Pas) pada PRU 13 yang lalu. Pengundi tegar Pas tidak akan mengundi parti selain Pas walaupun parti tersebut sekutu kepada Pas. Ini bagi memastikan Pas sentiasa 'superior' berbanding parti sekutu yang lain.

Namun begitu, kehadiran Amanah tidak akan menghilangkan undi asas mana-mana parti sekutu sebaliknya potensi untuk penambahan undi sangat besar. Rakan kongsi yang baik dan boleh dipercayai adalah kunci utama kenapa Pas sama sekali tidak mampu menggantikan Amanah dalam apa keadaan sekalipun.
Kesimpulannya, Pakatan Harapan tidak perlu lagi melayan retorik murahan Pas yang hanya membantutkan harapan rakyat untuk melihat perubahan kerajaan persekutuan. Masa masih belum terlambat untuk terus meningkatkan muafakat menerusi penubuhan Sekretariat PH di semua negeri menjelang PRU-14.

*  Mohd Zulkhairi Ab Aziz adalah Ketua Pemuda Parti Amanah Negara Negeri Melaka.