Followers

Nuffnang

Gaya Peneroka

0

Posted by Unknown | Posted on 11:13 PTG | Posted in

sumber :-

Gaya Peneroka


SABUN MANDI DARI MADU DAN PROPOLIS KELULUT

Posted: 07 Jun 2016 08:34 PM PDT

SABUN KELULUT CHINI 4
Rumusan khas membantu menyelesaikan masalah kulit pengguna untuk mendapatkan kembali kulit yang bersih dan lembut

SABUN MANDI MADU DAN PROPOLIS KELULUT
- kulit gatal
- Penawar eczema dan gigitan seranga
- kulit kering (lama terperuk dlm aircond)
- kulit berminyak
- kedutan
- parut & cela
- jeragat
- kulit kusam 
-menangalkan sel sel mati
-mengubati kurap,panau dan gatal kulit.

SABUN MUKA MADU DAN PROPOLIS KELULUT
- kulit kering (lama terperuk dlm aircond)
- kulit berminyak
- blackhead/ whitehead
- kedutan dan anti penuaan
- parut & cela
- jeragat dan jerawat
- kulit kusam 
-melembutkan dan menhaluskan kulit
-mempercepatkan gentian sel
-mengembalikan anjalan


SABUN WANITA MADU DAN PROPOLIS KELULUT
-merawat masaalah haid,keputihan dan kegatalan
-mengetatkan otot otot faraj dan merawat luka
-menghilangkan bau dan menyegarkan faraj

Pastikan anda mengunakan sabun buatan MADU KELULUT CHINI 4
Jangan samakan SABUN MADU KELULUT CHINI 4 dengan yang lain ..
Kami membuat dengan adunan 100% bahan organik semula jadi dan tidak ada kesan sampingan.

Untuk belian

Whatsapp ke 019 957 8199

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:08 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Tun sanggup dan orang cabar, apa lagi kempenlah

Posted: 06 Jun 2016 11:48 PM PDT


Tun M juga yang ulang kata sedia turun berkempen. Baca dalam Snapshot semalam http://theunspinners.blogspot.my/2016/06/cara-kempen-tun-m-negatif-dan-old-school.html

Eloklah jika kesdiaan Nazri Aziz sambbut Tun M tidak dihiraukan http://www.tv14.my/2016/05/26/mari-lah-bertinju-tun-saya-tunggu-di-kuala-kangsar-kata-nazri-aziz/

Maknanya jangan hanya turun di Sungai Besar di mana Lim Kit Siang sedang berusaha untuk kerahkan pengundi cina Sekincan untuk turun undi PAN...

Turun juga di Kuala Kangsar

Salleh Said Keruak turut cabar Dr M turun dan ulang tuduhannya. Baca di Snapshot2016 http://snapshot2016.blogspot.my/2016/06/tun-m-diccabar-ulang-tuduhan-1mdb.html

Ada loyar dan video serta 10 saksi menunggu diulang tuduhan. Tun M pantang dicabar kan? Cuma jangan bawa orang banyak dari KL. ceramag dgn pengundi.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:02 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


7 SEBAB MENANG DAN KALAH DI SUNGAI BESAR DAN KUALA KANGSAR

Posted: 07 Jun 2016 05:00 PM PDT


ULASAN Prk Sg. Besar & Kuala Kangsar-
Seluruh negara pasti masih belum lupa kemenangan besar BN di Sarawak bulan lalu. Namun begitu, nafsu pembangkang khususnya DAP dan PKR untuk memenangi Pilihanraya Negeri Sarawak sebenarnya sudah digerakkan selepas PRU13 pada tahun 2013 lagi. Apabila DAP menang banyak kerusi di seluruh negara ketika itu, DAP sudah lupa diri dan DAP amat yakin untuk menambah lebih banyak kerusi di Sarawak. Malangnya mereka mendapat malu besar.

Di PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar, saya meramalkan BN akan menang besar kerana sebab-sebab yang berikut:-

1. Barisan Pembangkang berpecah-belah, serabut dan tidak meyakinkan. Rakyat melihat barisan pembangkang caca-merba. Parti yang caca-merba tidak boleh diharap untuk membantu rakyat. Pakatan Harapan yang diwakili DAP, PKR dan Amanah adalah gabungan yang sangat lemah.

Di peringkat Kerajaan Negeri Selangor pula, ianya adalah campuran parti DAP, PKR dan PAS, manakala Amanah adalah anak tiri dalam kerajaan negeri Selangor. Rakyat pun bertanya, Menteri Besar Selangor hendak sokong calon yang mana satu? PAS atau Amanah? Jentera Kerajaan Negeri Selangor akan bantu calon PAS atau calon Amanah? Rakyat pening dengan hal-hal seperti ini.

2. Deklarasi Rakyat tenggelam di dalam kedua-dua PRK ini. Tiada gerakan dan tiada momentum. Hangat-hangat tahi ayam. Isu pungutan suara yang dikatakan palsu secara online masih tidak terjawab. Maka, gerakan ini tidak memberi apa-apa kesan di kedua-dua PRK tersebut. Tiada persembahan deklarasi rakyat kepada DYMM SPB Yang DiPertuan Agong pun sebagaimana diwar-warkan.

3. Semasa PRU13, undi calon PAS agak tinggi. Namun begitu, selepas PAS berpecah kepada Amanah, undi yang dimiliki oleh calon PAS semasa PRU13 pasti menurun. Dua minggu lalu seorang pemimpin PAS berkata di sini, mereka kehilangan kira-kira 200,000 ahli PAS yang beralih kepada parti Amanah. Dari segi matematik, sudah pasti undi PAS juga akan kehilangan juga dan merosot di PRK Sg. Besar dan Kuala Kangsar. Manakala, saya melihat jumlah undi calon BN akan meningkat.

4. Kedua-dua kerusi tersebut adalah kerusi majoriti orang Melayu, bukannya kawasan DAP. Orang-orang Melayu sama ada dalam UMNO, PAS dan atas pagar sangat alergik dengan nama DAP. Ianya disebabkan dasar DAP dilihat anti Islam dan anti Melayu sejak sekian lama. DAP adalah parti Malaysian Malaysia yang pro-Cina. Oleh itu, tindakan Amanah bersekongkol dengan DAP merugikan calon parti Amanah.

5. Parti Amanah adalah parti baharu dan tidak meyakinkan. Ilmu agama dan ilmu kepimpinan Presiden parti Amanah jika dibandingkan dengan Presiden parti PAS bagaikan langit dengan bumi. Presiden PAS adalah Naib Presiden Majlis Ulama Sedunia. Manakala Presiden Amanah disebut secara lelucon sebagai pakar membaling 'mikrofon'. Sebagaimana teroknya keputusan calon-calon parti Amanah di Sarawak, begitu jugalah yang akan menimpa calon-calon parti Amanah di Kuala Kangsar dan Sungai Besar.

6. Faktor simpati. Orang-orang Melayu akan memberi undi simpati kepada calon-calon BN di atas malapetaka yang menimpa bekas wakil rakyat mereka di Sg. Besar dan Kuala Kangsar. Itu adalah tipikal dan lumrah dalam kehidupan orang Melayu sejak sekian lama.

7. Kebobrokan dalaman parti PKR telah menghakis kepercayaan rakyat kepada parti itu. Kemarahan dan sindiran DS Anwar Ibrahim dalam surat terbukanya ini sangat menghiris hati. Pendedahan Rafizi Ramli di sini berlakunya rasuah khususnya rasuah perempuan dalam kerajaan Selangor juga membangkit kemarahan rakyat. Malah pergaduhan yang semakin meleret-leret di antara Kem Azmin Ali vs Kem DS Wan Azizah tidak lagi boleh disembunyikan. Malahan pergaduhan dalam aplikasi WhatsApp di antara Rafizi Ramli vs Latheefa Koya di sini sangat jelek di mata rakyat.


Kesimpulan awal saya ialah, BN akan menang di dalam kedua-dua PRK tersebut. Namun begitu, jentera BN perlu lebih bekerja keras, kerana bukan kemenangan biasa yang perlu ditunjukkan di situ sebaliknya BN perlu menunjukkan kemenangan luar biasa. Kemenangan luar biasa ialah kemenangan dengan majoriti besar.

WARTAWAN TOLONG JANGAN PANGGIL KAMI PARTI PAN

Posted: 07 Jun 2016 08:30 AM PDT


CACAMERBA
BERSERABUT
PENING
APA LAGI?

PARTI PAN DAKWA ORANG MUDA BENCI PAS,

Posted: 07 Jun 2016 12:17 AM PDT

   
@AzminAli withdraws financial support for PAS & PAN in #PRKSgBesar #KekalBN #InilahBudiman #TeamBudiman 

In a move to sabotage the Sungai Besar by-election and ensure both PAS & PAN lose to Barisan Nasional, Selangor Menteri Besar has stop all funding to PAS & PAN candidates and its election machinery. 

The move was done as a subtle attempt by Azmin to ensure that the Wan Azizah - Nurul Izzah - Rafizi Ramli alliance takes the blame if the opposition loses the by-election to Barisan Nasional.  If you remember, Azmin all along wanted PKR to contest the seat but this was not agreed by the Wan Azizah - Nurul Izzah - Rafizi Ramli alliance as a win for PKR will strengthen Azmin Ali's position in the state. 

In a direct hit back at Azmin and to weaken his team, on June 1, PKR president Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail said her party had decided it was better for Azmin not to be present at any of Pakatan Harapan functions so as to maintain harmony within the Selangor government that still had PAS representatives in it.

It looks like the fight in PKR is getting worse and it is only a matter of months before the party splits into two as what happened to PAS previously. Will Azmin lead a splinter team out of PKR and start a new party? Only time will tell.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:20 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


GOLONGAN MUDA WAJIB TOLAK BN DAN PENASIHAT BN – PEMUDA AMANAH

Posted: 07 Jun 2016 12:31 AM PDT

PRK SUNGAI BESAR: 80% PENGUNDI CINA TOLAK PAS

Posted: 07 Jun 2016 12:14 AM PDT

UGUTAN NAMPAKNYA SUDAH BERMULA

Posted: 07 Jun 2016 12:03 AM PDTMenteri  di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri berkata, pengundi di Sungai Besar perlu memilih calon BN dalam pilihanraya kecil 18 Jun ini sekiranya mahu mendapatkan bantuan segera daripada kerajaan Pusat.

Sebaliknya, kata beliau, sekiranya wakil pembangkang yang menang, ia menyebabkan bantuan yang seharusnya sampai ke Sungai Besar akan lambat tiba.

Kalau Budiman tidak dipilih nanti, kadang-kadang bantuan agak lambat sampai kerana bukan sesama parti dalam kerajaan. Biasanya kalau sesama parti dalam kerajaan, ia lebih mudah dalam membantu dan memberi perkhidmatan kepada orangramai, katanya yang juga Ahli Parlimen Batang Sadong, Sarawak.
Tidakkah ini sebenarnya suatu ugutan kepada pengundi?

Sejak bila bantuan kerajaan berdasarkan parti? Bukankah semua rakyat, tanpa mengira parti apa sekali pun, mereka membayar cukai yang sama kepada kerajaan?

Adakah BN sudah mula cemas dan terdesak di Sungai Besar sehingga terkeluar kata-kata berupa ugutan seperti itu?

Ini baru ugutan secara terbuka, belum lagi yang dilakukan secara tertutup, yang disampaikan kepada kumpulan kecil pengundi, dibisikkan dari telinga ke telinga dan pelbagai cara lainnya.

Ini juga baru seorang menteri yang dikesan melakukan ugutan, mungkin semua menteri yang datang ke Sungai Besar turut melakukan perkara yang sama.

Apakah menteri ini ingat sekarang seperti di zaman 60an atau 70an di mana segala-galanya mesti bergantung kepada kerajaan persekutuan?

Sedarkah beliau bahawa kerajaan negeri Selangor pun tidak lagi dipimpin oleh parti yang sama dengan kerajaan persekutuan dan banyak kerusi Parlimen di negeri itu juga adalah milik pembangkang?

Pernahkah kita dengar ada rakyat Selangor "mati tak makan" atau kebuluran semata-mata kerana bantuan kerajaan persekutuan lambat sampai?

Jika kerajaan persekutuan tidak mahu membantu, bukankah kerajaan negeri sentiasa ada sebagai galang gantinya?

Dengan ugutan terbuka Nancy yang mewakili kerajaan pimpinan Najib Razak itu, adalah penting untuk pengundi Sungai Besar membuktikan bahawa mereka ada maruah, harga diri dan bukan "pengemis"  yang segala-galanya mesti bergantung kepada kerajaan persekutuan.

Kalau pun kerajaan persekutuan memberi bantuan, bukankah ia sebenarnya sebagai balasan atas pelbagai cukai, sama ada secara langsung dan tidak langsung, yang dibayar oleh rakyat?

Jangan lupa juga, di sebalik kononnya kerajaan pusat sedia memberi bantuan, mereka sudah pun membebankan pengundi Sungai Besar dengan cukai GST, hutang 1MDB, beban hutang negara yang berkali ganda, penarikan subsidi serta membayar sebahagian kemewahan pemimpin, anak isteri dan keluarganya. ( SH 07/06/2016).

Bukan kejutan jika menang, tetapi kejutan kepada negara, kata calon Amanah

Posted: 07 Jun 2016 12:00 AM PDT


Calon Amanah Kuala KangsarCalon Amanah Kuala Kangsar
Calon Parti Amanah Negara (Amanah) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar, Dr Ahmad Termizi Ramli menganggap bukan satu kejutan jika beliau keluar sebagai pemenang dalam pilihan raya pada 18 Jun ini.
Namun katanya ia merupakan satu kejutan kepada negara kerana beliau yakin ramai yang tidak menjangka parti yang usianya belum sampai setahun mampu memenangi pilihan raya.
Justeru Ahmad Termizi berharap beliau yang mewakili Amanah dan Pakatan Harapan akan menang bergaya dalam PRK kali ini bagi memberikan khidmat yang terbaik kepada masyarakat.
"Bukan kejutan kalau Amanah menang di Kuala Kangsar tapi akan memberi kejutan kepada negara kerana ramai yang tak menjangka parti lapan bulan boleh menang. Kita mahu menang besar, mengharapkan menang bergaya. Minta doa semua," katanya kepada pemberita selepas mengedarkan risalah kepada pengundi di Jalan Kangsar, Pekan Kuala kangsar petang semalam.
Mengulas fasa awal kempen, beliau berkata majoriti penduduk yang ditemui memberikan respons yang positif namun tidak menafikan ada segelintir yang kurang senang apabila didekati.
"95 peratus penduduk yang saya temui di pasar menunjukkan respons yang sangat baik tapi adalah lima peratus lagi yang tidak menerima dan seumpamanya tapi secara keseluruhan mereka menunggu parti seperti ini (Amanah)," katanya yang tidak kekok beramah mesra dengan penduduk setempat kerana beliau merupakan anak jati Kuala Kangsar.
Termizi, 61, berasal dari Kampung Suak Petai di Manong, Kuala Kangsar lahir dalam satu keluarga besar dari keturunan Datuk Maharaja Lela dan mempunyai 9 anak hasil perkahwinannya dengan Kamaliah Binti Nordin.
Beliau pernah menjadi Dekan Fakulti Fizik, UTM di samping Ahli Senat universiti yang terkenal dengan teknologi itu.
Melihat komen kepada video KiniTV memaparkan Ahmad Termizi bertemu pengundi yang dimuat naik di facebook pula, seorang pembaca dengan nama Abu Bakar Az-Zubaidy berkata gaya pergaulan dan pertuturan Ahmad Termizi menyerupai bekas presiden Pas Datuk Fadzil Mohd Noor.
"Gaya pergaulan dan pertuturan prof saling tak tumpah iras Almarhum Ustaz Fadzil Noor. Ditambah lagi wajah yang seakan-akan arwah. Bagus. Teruskan momentum ini. Semoga prof beroleh kemenangan dan suatu hari prof bakal memimpin AMANAH ini. Ketokohan prof amat terserlah. Syabas," tulisnya.

Bebaskan Rakyat, Selamatkan Malaysia: Pakatan Harapan sedia lakar naratif baru melawan BN

Posted: 06 Jun 2016 11:52 PM PDTSUNGAI BESAR, 7 JUN: DAP hari ini menegaskan bahawa hanya Pakatan Harapan sebagai gabungan parti-parti pembangkang yang utuh, mampu untuk menumbangkan Barisan Nasional dalam Pilihanraya Kecil di sini dan di Kuala Kangsar.
Setiausaha Publisitinya, Tony Pua berkata, ini kerana gabungan pembangkang itu mempunyai lebih kerusi (Parlimen dan DUN) berbanding parti atau gabungan parti pembangkang yang lain, sekaligus mempunyai peluang yang lebih cerah untuk menumbangkan BN yang diterajui Datuk Seri Najib Razak.pc pakatan harapan
"Itu sebabnya adalah penting bahawa (PRK) ini merupakan satu pertarungan antara Pakatan Harapan melawan UMNO BN.
"Dan bagi rakyat tak kira UMNO atau PAS, atau rakyat yang sebelum ini sudah menentang BN, kita perlu bersama-sama berikan undi kepada Pakatan Harapan untuk (kita dapat) mencapai matlamat (itu)," katanya dalam sidang media Pakatan Harapan di Ibu Pejabat Parti Amanah Negara (Amanah), di sini, semalam.
Selain Tony, turut hadir adalah Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar, Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad dan Ahli Jawatankuasa Amanah, Dr. Dzulkefly Ahmad.
 pc pakatanharapan2
Dalam sidang media yang sama, Dr. Dzulkefly mengumumkan slogan Pakatan Harapan sebagai "Bebaskan Rakyat, Selamatkan Malaysia".
Slogan itu dipilih berdasarkan senario politik dan sosio-ekonomi semasa yang kian meruncing, antaranya skandal kewangan melibatkan 1MDB, kos sara hidup yang tinggi, konflik perkauman dan perbalahan agama, dan institusi-insitusi penting yang hilang wibawa.
"Pilihanraya Kecil ini merupakan pertarungan terakhir sebelum 'perang besar' PRU ke-14 akan datang," kata kenyataan itu.
Kenyataan itu turut menegaskan bahawa kemenangan buat Pakatan Harapan di kedua-dua kawasan Parlimen berkenaan akan memberikan mesej yang jelas bahawa pakatan pembangkang bersedia untuk menumbangkan UMNO-BN pada Pilihanraya Umum akan datang.
"Sebaliknya kekalahan kepada Pakatan Harapan akan membawa maksud dan persepsi bahawa pentadbiran Najib dan segala dasar-dasar buruknya seolab-olah dipersetujui rakyat," tambah kenyataan itu lagi.
Sementara itu, Izzah yang juga merupakan Ahli Parlimen Lembah Pantai berkata, PKR sebagai sebuah parti komponen Pakatan Harapan menyokong penuh calon Amanah seperti yang telah dipersetujui.
Malah, katanya, sokongan itu jelas dengan kehadiran Menteri Besar Selangor yang juga Naib Pengerusi PKR, Azmin Ali pada penamaan calon Pakatan Harapan Sungai Besar, semalam.
"Dalam tema kita iaitu "Bebaskan rakyat, Selamatkan Malaysia" harus diingat, komitmen yang ditunjukkan Pakatan Harapan akan jadi pemangkin kepada kebolehan kita (Pakatan Harapan) melakar sebuah naratif melawan UMNO-Barisan Nasional," katanya.

Bukan soal cabar PASpc pakatanharapan1

Selain itu, Khalid Samad yang juga Ahli Parlimen Shah Alam berkata, setiap komponen parti dalam Pakatan Harapan akan melakukan sidang media bersama bagi memberikan gambaran yang jelas terhadap keutuhan kerjasama antara parti dalam pakatan berkenaan kepada rakyat.
Dalam pada itu, ketika ditanya sama ada Amanah seolah-olah mencabar PAS apabila meletakkan calon di kedua-dua kawasan yang dipertandingkan, Khalid menafikan perkara tersebut dan menyifatkan ia hanya dalam 'minda' PAS sahaja.
"Kita lawan Barisan Nasional untuk kita kejutkan rakyat bahawa Pakatan Harapan ingin membawa perubahan terhadap negara," tegasnya.
Kerusi Parlimen Sungai Besar kosong setelah Ahli Parlimen Sungai Besar, Datuk Noriah Kasnon, meninggal dunia dalam tragedi malang nahas helikopter di kawasan Sebuyau, Sarawak pada 5 Mei lalu yang turut melibatkan lima lagi individu, termasuk Ahli Parlimen Kuala Kangsar, Datuk Wan Mohammad Khairil Anuar Wan Ahmad.
Pilihanraya kecil Parlimen Kuala Kangsar di Perak juga akan diadakan pada tarikh yang sama, iaitu 18 Jun. – Roketkini.com

ABDULLAH KHAIRI DISARAN MASUK JADI CALON

Posted: 06 Jun 2016 11:46 PM PDTMASUK POLITIK LEBIH BAIK BUAT ABDULLAH KHAIRI..KITA FAHAM DIA SEORANG YANG BIJAK DARI JURUTERA SAMPAI MENJADI USTAZ..BELAJAR BAHASA ARAB SENDIRI DAN MENDAPAT ANUGERAH DOKTOR FALSAFAH....NAMUN JANGAN MANJATUHKAN SEORANG PEJUANG RAKYAT JIKA NAK BANDINGKAN DENGAN MAT SABU MASIH JAUH. JAUH DARI SEGI PERJUANGAN MENENTANG UMNO/BN. MASING MASING PUNYA KELEBIHAN.... MASUK DULU PENJARA BUKAN SEKADAR KE PULAU KETAM DAN CABUT BALIK...ITU BELUM MERASAI TAHAP PERJUANGAN MENENTANG PEMERINTAH YANG ZALIM...BUKA PONDOK DENGAN WAKAF DARI BERBAGAI PIHAK TANPA FAHAMAN POLITIK DAN ADALAH LEBIH BAIK ABDULLAH SENDIRI MEMBINA KEKUATAN PONDOK BELIAU DENGAN KULIAH YANG  LEBIH MASYARAKAT HORMATI SEBAGAI SEORANG PENDAKWAH TANPA MEMPERKECILKAN ORANG LAIN...MAT SABU BERJUANG KETIKA ANDA MASIH DI BANGKU SEKOLAH.LAWAN BN/UMNO SEPATUTNYA TUJUAN UTAMA. DEDAHKAN 1MBD, DEDAHKAN RASUAH, LAWAN PENINDASAN DAN KEMAJUAN EKONOMI MELAYU...KUATNYA ORANG MELAYU ..KUATNYA HARAPAN UNTUK MEMBINA KEKUATAN AGAMA MELALUI AGENDA HUDUD...BUKAN BERSEKONGKOL DENGAN UMNO/BN YANG JELAS MENGAMALKAN RASUAH...
Mat Sabu tidak ambil hati ceramah menghina, anggap "adik-adik" berlatih ceramah


Kempen Amanah di Kuala Kangsar semakin diterima rakyatKempen Amanah di Kuala Kangsar semakin diterima rakyat
Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu tidak ambil hati terhadap perbuatan menghina beliau dengan kata-kata buruk sebagaimana yang viral di media sosial.
"Ada yang kecam saya. Naik atas lori panggil saya dengan nama yang buruk.
"Saya tak marah. Saya rasa adik-adik itu berlatih berceramah. Saya faham sangat adik-adik saya dalam parti Islam itu," katanya.
Mengulas soal penghinaan salah seorang penceramah Pas terhadap namanya yang digelar 'Mata Sabun' pada hari penamaan calon semalam, Mohamad berkata beliau tidak mengambil hati soal itu.
Beliau sebaliknya menyeru "adik-adik dalam Pas" untuk mengundi calon Amanah pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar dan Sungai Besar kali ini.

Sambil membahasakan dironya sebagai "abang", bekas timbalan presiden Pas itu berkata, ahli Pas perlu sedar bahawa sejarah membuktikan parti Islam itu tidak pernah menang pilihan raya ketika bersorangan.

"Kepada saudaraku ahli Pas, adik-adikku yang ku kasihi. Kamu boleh terus undi calon Pas, tapi tak boleh menang pilihan raya. I'm sorry to say that.

"Oleh itu saudaraku, adik-adik yang berada dalam parti Islam, nak kekal dalam parti itu silakan, tapi tolong undi parti Amanahmewakili Pakatan Harapan. Ini sahaja yang boleh mencabar Barisan Nasional," katanya pada ceramah kelompok di Lembah Sayong malam tadi.

Mohamad berkata, hanya selepas mengadakan tahaluf dengan parti lain, barulah Pas menang termasuk di Kelantan selepas bersama Semangat 46 dan di Kedah dan Perak pada 2008 ketika bersama dalam Pakatan Rakyat.

Lonjakan paling ketara katanya pada pilihan raya umum 2013 apabila Pakatan Rakyat mendapat 52 peratus undi popular berbanding BN.

"Formula inilah ditakuti oleh BN. Tapi sayang Pakatan Rakyat telah berpecah. Dan yang paling gembira adalah BN.
"Sebab itu dengan cepat kita tubuhkan Amanah dan mengusahakan bersama dengan rakan-rakan lain tubuhkan Pakatan Harapan" katanya.

Mengulas lanjut, Mohamad berkata, beliau tidak pelik dengan jumlah ahli Pas yang ramai hadir semasa hari penamaan semalam kerana ahli parti itu memang terkenal dengan sikap taat dan sukarela bekerja.

Namun katanya, pilihan raya adalah soal jumlah undi dan bukan soal kekuatan anggota parti semata-mata.

"Sebab itu bila setiap kali pilihan raya kita tak dapat capai kemenangan," katanya merujuk kepada parti yang pernah disertainya lebih 36 tahun itu.

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:17 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PRK: Mat Taib ajak pengundi sokong Amanah, selepas Pas seakan bersama BN

Posted: 07 Jun 2016 09:12 PM PDT


Tan Sri Muhammad Muhd TaibTan Sri Muhammad Muhd Taib
Setelah cadangan beliau agar calon Pas dipilih dengan cara parti itu bersama-sama Pakatan Harapan melawan Umno ditolak, kini bekas menteri besar Selangor Tan Sri Muhammad Muhammad Taib mengajak pengundi agar menyokong calon Amanah.
Dalam satu kenyataannya, Muhammad yang kini menyertai PKR berkata, beliau menyokong Amanah di dalam PRK Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
"Pada mulanya saya berharap Pas akan berada bersama-sama Pakatan Harapan. Pas bertanding melawan BN,"katanya dalam kenyataan itu.
Beliau yakin sekiranya Pas, Amanah, PKR dan DAP bersatu sudah pasti mereka akan bentuk kerajaan baru dalam PRU14 dan boleh mengambil alih Putrajaya.
Namun dalam keadaan sekarang, Pas seolah-olah sudah berada bersama BN.
"BN di satu pihak. Mungkin Pas bersama-sama di situ dan Pakatan Harapan (PH) di satu pihak yang lain," katanya.
Bagi beliau, rakyat Malaysia harus memilih antara satu.
"Sama ada kita pilih kerajaan BN atau kita pilih kerajaan PH. Ini adalah realiti politik negara kita pada ketika ini," katanya.
Katanya, siapa yang diharap boleh memimpin negara ini dengan lebih baik hendaklah dipilih dalam Pilihan Raya Umum ke-14.
"Kita boleh menunjukkan sikap ini bermula dengan Pilihan Raya Kecil di Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
"Bagi saya pilihan terbaik ketika ini ialah dengan mengundi Pakatan Harapan melalui Amanah," katanya.

Read More / Baca Lagi >>

PAS dan AMANAH berebut raih undi ditempat yang sama

Posted: 07 Jun 2016 09:05 PM PDT

Tiada permit, SPR serbu ceramah AMANAH

Posted: 07 Jun 2016 09:04 PM PDT

Nizar biadap kaitkan tragedi kerana Allah mahu mengajar PM kata Hishamuddin

Posted: 07 Jun 2016 09:04 PM PDT

'Ini Najib, Zahid banyak jahat', dakwa Nizar

Posted: 07 Jun 2016 09:03 PM PDT

Nizar pertahan kenyataannya tentang 'ketentuan ilahi'

Posted: 07 Jun 2016 07:56 PM PDT

Bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Nizar Jamaluddin mempertahankan kenyataannya bahawa pilihan raya kecil (PRK) Kuala Kangsar adalah untuk 'mengajar' Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid atas peranan mereka dalam krisis Perak pada 2009.
Itulah bagaimana beliau melihat kaitan antara krisis Perak pada 2009 yang menyaksikan kejatuhan kerajaan negeri Pakatan Rakyat dan PRK tersebut, yang secara kebetulan, kedua-duanya di Kuala Kangsar, katanya.
Nizar berkata ia adalah intepretasi peribadi beliau mengapa Kuala Kangsar yang dipilih dan bukannya kawasan Parlimen lain.
"Jadi, saya hanya berkata bahawa kedua-dua kes ini mungkin ada kaitan. Itu sahaja," kata Nizar kepada Malaysiakini ketika ditemui di bandar diraja itu semalam.
"Saya mungkin salah, tetapi secara kebetulan ia berlaku di bandar yang sama," kata beliau sambil menambah bahawa kedua-dua insiden itu berlaku dengan izin Allah.
Oleh itu, Nizar enggan menarik balik kenyataannya itu atau memohon maaf, sambil menambah bahawa tidak timbul soal untuk bertaubat, katanya.
Bekas menteri besar itu melihat pilihan raya kecil itu sebagai untuk 'mengaja'r Najib dan Zahid atas peranan mereka dalam krisis, yang menyaksikan BN mengambil alih kerajaan negeri Perak.
Zahid berharap pemimpin AMANAH itu akan bertaubat, dan taubatnya akan diterima oleh Allah.

Mahathir dakwa penyokong Najib pengkhianat

Posted: 07 Jun 2016 07:51 PM PDT


Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa penyokong Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bertindak memperlekehkan Deklarasi Rakyat dengan tuduhan kononnya deklarasi itu banyak penipuan.
Menurutnya, keraguan itu dibangkitkan supaya polis merampas dokumen tandatangan rakyat yang berusaha merayu kepada Yang di-Pertuan Agong dan Raja-raja Melayu supaya menyelamatkan negara.
"Mereka desak polis agar merampas borang deklarasi yang berada dengan sekretariat.
"Dengan harapan supaya polis dapat mengenal pasti individu yang tandatangan deklarasi tersebut dan akan dapat mengugut mereka," katanya dalam entri terbaharu blognya dengan tajuk Kebebasan Bersuara.
Bekas perdana menteri itu mendakwa wujud ancaman terhadap mereka yang  menandatangani deklarasi berkenaan, termasuk bakal kehilangan bantuan BR1M, biasiswa untuk  anak-anak, peluang perniagaan dan kemudahan lain.
"Sebenarnya memang ramai yang tidak sanggup tandatangan deklarasi kerana rejim Najib akan ugut dan ganggu mereka.
"Jika tidak ada gangguan dan ugutan ini pastinya lebih ramai rakyat yang akan tandatangani Deklarasi Rakyat. Sebenarnya berjuta rakyat bersetuju supaya Najib berhenti daripada menjadi perdana menteri tetapi mereka takut dengan tindakan yang bakal dikenakan rejim Najib," katanya.
Bulan lalu, Deklarasi Rakyat yang menggesa penyingkiran Najib sebagai perdana menteri mengumumkan berjaya mendapatkan 1.2 juta tandatangan.
Read More / Baca Lagi >>

PAS: Bukan Islam berhak bakar bahan, kami berhak laksana hudud

Posted: 07 Jun 2016 07:46 PM PDT

Menurut Tuan Ibrahim, orang Islam juga tidak perlu mempersoalkan beberapa amalan bukan Islam atas alasan ia mencemar udara.
tuan-ibrahim-colok
PETALING JAYA: PAS hari ini mempersoalkan penentangan beberapa parti bukan Islam terhadap usahanya memperkenalkan hukuman hudud, dengan berkata mereka tidak perlu mencampuri urusan orang Islam seperti mana orang Islam tidak mempersoalkan beberapa amalan mereka.
Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata undang-undang hudud merupakan hak orang Islam, sambil memberi contoh amalan membakar bahan yang dilakukan sesetengah penganut agama lain.
Katanya, penganut agama lain tidak harus membantah amalan tersebut atas alasan pencemaran alam kerana ia sebahagian agama mereka.
"Bayangkan sekiranya ada perkara sedemikian berlaku, susah tentu keharmonian antara kaum dan agama akan terjejas teruk.
"Perkara yang sama juga dengan orang Islam dan agama Islam," kata Tuan Ibrahim dalam kenyataannya.
Langkah Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang membentangkan Rang Undang-Undang Persendirian bagi meminda Akta Mahkamah Syariah 1965, untuk memberi kuasa kepada mahkamah syariah menjatuhkan hukuman lebih berat terhadap pesalah Islam, dibantah keras pemimpin beberapa parti komponen Barisan Nasional termasuk MCA dan Gerakan.
Read More / Baca Lagi >>

PRK tentukan survival politik Pas, Amanah - Md Shukri

Posted: 07 Jun 2016 07:42 PM PDT


ALOR SETAR - Survival politik Pas dan Parti Amanah Negara (Amanah) akan ditentukan dalam PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
Pensyarah Kanan Hal Ehwal Politik dan Antarabangsa, Pusat Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Md Shukri Shuib berkata, pada PRU13 undi Cina adalah penyumbang terbesar kepada peroleh undi oleh calon Pas.
Namun kali ini dengan tampilnya seteru Pas iaitu Amanah yang diandaikan sebagai 'anak emas' DAP, cabaran mendapatkan undi Cina adalah getir kerana perlu memilih sama ada mahu undi mereka kekal pada Pas atau beralih kepada Amanah mahupun BN.
"PRK Kuala Kangsar yang menyaksikan pertandingan empat penjuru adalah satu pertandingan yang disifatkan sebagai pertandingan tawar menawar dalam kalangan calon yang ada latar belakang profesional dan pendidikan tinggi.
"BN yang menjadi kerajaan di peringkat pusat dan negeri dilihat lebih mudah berhadapan dengan Pas, Amanah dan calon bebas," katanya kepada Sinar Harian.
Menurutnya, faktor kedua-dua Dun iaitu Bukit Chandan dan Manong yang dikuasai BN di Parlimen Kuala Kangsar memperteguhkan lagi peluangnya  menawarkan perkhidmatan berterusan di situ.
"Ada tiga elemen utama yang pengundi perlu beri perhatian iaitu BN adalah kerajaan di negeri dan pusat, keduanya adalah faktor BN yang menang di dua Dun serta juga kedudukan potensi pembangunan yang mampu ditawarkan kepada penduduk adalah kelebihan kepada BN.
"Jika penduduk memilih selain BN pada PRK ini, maka kesinambungan kepimpinan kawasan akan mengganggu proses perancangan pembangunan kawasan itu sendiri," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Jawapan kepada soalan Bersih 2.0 - Dr Rani

Posted: 07 Jun 2016 07:39 PM PDT

Sebagai calon PAS bagi PRK P.093 Sungai Besar, saya merasakan soalan-soalan yang ditanya oleh Bersih 2.0 adalah relevan untuk dijawab.

Soalan 1

Jika anda menjadi Ahli Parlimen, apakah anda akan menyokong penyingkiran Najib selaku perdana menteri dan 10 pembaharuan institusi yang dituntut oleh Bersih 2.0?

PAS mahu menyingkirkan seluruh kerajaan Umno-BN yang diterajui PM Datuk Seri Najib Razak dan diganti dengan kerajaan alternatif yang baru. Menggantikan Najib sahaja tidak akan menyelesaikan masalah. Jikalau Najib menggunakan OSA untuk merahsiakan laporan audit 1MDB, penggantinya juga akan menggunakan cara yang sama yang dipelajari sejak zaman Tun Dr Mahathir yang menggunakan OSA dalam perjanjian IPP and lebuh raya yang mencekik kehidupan rakyat sehingga kini. Jika dipilih sebagai ahli parlimen, saya akan menyokong sebarang usaha untuk menjatuhkan kerajaan Umno-BN.

PAS tidak mahu ada saham dalam menyelamatkan Umno dengan membantu mereka yang berhasrat membantu Umno mendapatkan presiden baru yang bakal memberikan nafas baru kepada BN. Mengekalkan Umno, sama ada ada Najib ataupun tiada Najib, adalah satu kesilapan yang membawa bala kepada rakyat dan negara. PAS akan lawan Umno dan sesiapa yang ingin mengekalkan Umno, seperti yang berlaku di kedua-dua PRK hari ini. PAS adalah lawan politik Umno di setiap PRU dan PRK, terutamanya di Semenanjung Malaysia sejak ditubuhkan. Cuma selepas ini dijangka ada sebuah parti baru yang akan memberi nafas kepada Umno dalam setiap perlawanan 1 lawan 1 di antara PAS dan Umno.

10 pembaharuan institusi yang dituntut Bersih 2.0
Read More / Baca Lagi >>

Dr Termizi calon pilihan Tun Mahathir ?

Posted: 07 Jun 2016 07:35 PM PDT


Mohamad Sabu, Nizar dan Termizi  dalam siri ceramah diadakan di Sayong Lembah.Mohamad Sabu, Nizar dan Termizi dalam siri ceramah diadakan di Sayong Lembah.
Calon Pakatan Harapan (PH) daripada Parti Amanah Negara (Amanah) dipercayai calon pilihan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad bukan calon awal pilihan Pakatan Harapan.
Menurut sumber, semasa pemilihan calon dibuat nama Presiden Amanah, Mohamad Sabu sendiri naik namun dibantah oleh beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang ada disebalik grup Deklarasi Rakyat pimpinan Mahathir yang mahu Dr. Termizi Ramli dipilih.
Lapor Malaysiagazette lagi dari sumber diperoleh itu, Termizi baru sahaja menyertai Amanah dan antara pemimpin parti itu yang bukan berasal daripada Pas seperti kebanyakan pemimpin atasan Amanah.
Rahsia itu didedahkan sendiri oleh Mohamad Sabu sendiri semasa berkempen di Sayong Lembah beberapa hari lalu.
"Ini rahsia saya buka...semasa pemilihan calon nama saya naik tetapi bila ada NGO (yang dipercayai pengikut Tun M) nasihat biar cari calon bukan dari Pas kami bersetuju memilih Dr. Termizi," ujarnya kelmarin.
Menurut sumber, inibermakna calon Amanah itu berjaya mengatasi beberapa nama pimpinan atasan Amanah yang sebelum ini beria-ria benar mahu menjadi calon.
Read More / Baca Lagi >>

Kalah PRK bubar Amanah, ini jawapan Mat Sabu...

Posted: 07 Jun 2016 03:43 PM PDT

Kalah PRK bubar Amanah, ini jawapan Mat Sabu...
KUALA KANGSAR - "Itu tidak betul, cakap-cakap orang itu, semua orang boleh cakap, BN hilang deposit itu pun kita boleh cakap."
Demikian penegasan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu ketika diminta mengulas mengenai dakwaan bahawa parti Amanah akan dibubarkan sekiranya calon mereka hilang wang deposit dalam pertandingan Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar dan Sungai Besar.
Ujarnya, beliau tidak mahu melayan 'cakap-cakap orang' sebaliknya ingin terus berkempen bagi memastikan Amanah menang dalam PRK kali ini.
"Saya tidak sebut pasal kalah...kami yakin kami akan menang," katanya kepada media selepas memberi ceramah di Sayong Lembah semalam.
Dalam pada itu, Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu berkata, Amanah akan mendapat tonik terbaik daripada rakan sekutunya dalam Pakatan Harapan (DAP,PKR) pada PRK kali ini.
"Kita kuat dengan Pakatan Harapan, sebab kita tidak akan kuat jika sorang-sorang," katanya.
‎Parti Amanah mempertaruhkan calonnya di dua-dua PRK iaitu bagi PRK Kuala Kangsar mereka mempertaruhkan Prof Dr Ahmad Termizi Ramli sementara di PRK Sungai Besar mereka mempertaruhkan Azhar Ab Shukor.
Pengundian PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar diadakan pada 18‎ Jun ini.

P067: SELEPAS MENANG NAK JADI APA?

Posted: 07 Jun 2016 03:40 PM PDT

Tidak dinafikan, ini adalah antara cakap-cakap yang biasa didengari di sekitar Kuala Kangsar sejak Mastura Mohd Yazid dinamakan untuk bertanding menggantikan tempat arwah suaminya, Wan Khairi-il Wan Ahmad yang terbunuh dalam nahas helikopter, 5 Mei lalu.

Jika ditakdirkan menang, beliau mahu dijadikan apa pula?

Ketua UMNO Bahagian? Timbalan Ketua UMNO Bahagian? Naib Ketua UMNO Bahagian?

Atau Ketua Wanita UMNO Bahagian?

Undi untuk Amanah, undi urus tadbir yang baik, kata Pakatan Harapan

Posted: 07 Jun 2016 03:21 PM PDT

Pakatan Harapan menegaskan, undi untuk calon Amanah dalam pilihan raya kecil Sungai Besar adalah undi untuk urus tadbir yang baik sebagaimana yang ditunjukkan oleh kerajaan negeri Selangor.
Dalam satu kenyataan bersama tiga parti Pakatan Harapan, iaitu PKR, Amanah dan DAP, sejak perubahan tampuk kepimpinan pada 2008, kerajaan Selangor telah bekerja keras untuk memenuhi aspirasi rakyat dalam menjana ekonomi negeri Selangor.
"Berdasarkan Laporan 2010-2014 daripada Jabatan Statistik, negeri Selangor telah menyumbang kepada pendapatan negara, iaitu sebanyak 22.4 peratus menerusi penjanaan aktiviti ekonomi, manakala Kerajaan Persekutuan Kuala Lumpur adalah yang kedua pada 15.1 peratus.
"Kemajuan ekonomi di Selangor mahu dikongsi Pakatan Harapan dengan rakyat terbanyak," kata kenyataan yang ditandatangani oleh Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar, Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua dan Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad itu.
Menurut kenyataan itu, bahagian barat laut Selangor adalah kawasan tertumpu kepada industri pertanian.
Pada tahun 2014, industri pertanian meliputi 1.7 peratus kawasan yang menjalankan aktiviti ekonomi di Selangor. Kerajaan negeri, katanya, berusaha untuk meningkatkan penghasilan dan kualiti pengeluaran dan dalam memenuhi maksud ini, 900 petani dari Sungai Besar telah menerima bantuan baja mikrob yang menelan belanja sebanyak RM 225,000.
Terletak di kawasan pesisir pantai Selangor, Sungai Besar juga merupakan kawasan tertumpunya komuniti nelayan.
"Kerajaan Selangor berjaya menguruselia pendapatan nelayan yang tidak tetap, dan kerajaan juga telah melaksanakan satu Program Skim Bantuan Nelayan sejak 2012," kata kenyataan itu.
Di kawasan Sabak Bernam dimana terletaknya Sungai Besar, 121 nelayan telah menerima bantuan tambahan sebanyak RM901,000 untuk sampan, enjin bot, dan alatan memancing dan menjala.
Bagi meningkatkan hasil pengeluaran dan pendapatan penduduk kawasan Sungai Besar, kerajaan Selangor telah memperkenalkan program Dana Usahawan Mikro, katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Pesanan Berguna Kepada Menteri-menteri...Baliklah Kepada Islam! - UAI

Posted: 07 Jun 2016 02:34 PM PDT

US Authorities question Goldman over 1MDB

Posted: 07 Jun 2016 02:30 PM PDT

PAS tidak selamanya kekal dalam kerajaan negeri Selangor - AMANAH

Posted: 07 Jun 2016 02:29 PM PDT

'Saya bukan khadam DAP'

Posted: 07 Jun 2016 02:26 PM PDT

Kit Siang, Mujahid cuba raih simpati pengundi K.Kangsar

Posted: 07 Jun 2016 09:15 AM PDT

'Mau pilih AMANAH atau mau pilih BN?'

Posted: 07 Jun 2016 09:07 AM PDT

Rafizi: Esok saya akan mula ‪#‎bongkarlagi‬ satu pembaziran yang tidak tercapai akal kita.

Posted: 07 Jun 2016 08:32 AM PDT

Khas buat pengundi #SungaiBesar dan #KualaKangsar!

Esok saya akan mula #bongkarlagi satu pembaziran yang tidak tercapai akal kita.

Pengundi di Sungai Besar dan Kuala Kangsar perlu tentukan parti mana yang paling lantang menentang pembaziran wang rakyat: Pakatan Harapan atau Barisan Nasional atau PAS?

Sidang media saya di Bilik Operasi Utama AMANAH/PH Kuala Kangsar jam 12 tengahari.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN

Sejarah Tak Pernah Menipu..

Posted: 07 Jun 2016 08:00 AM PDT

FAKTA !!!

Bila UMNO dlm keadaan tertekan & genting, maka bermulalah pemimpin Umno & kuncu2 pemakan dedak memainkan isu2 perkauman dan menyalahkan bangsa lain utk meraih simpati sokongan Melayu..

ASAL AJA UMNO SENTUH pasti jahanam jadinya..

Posted: 07 Jun 2016 07:56 AM PDT

Tabung Haji... sudah
KWAP.. sudah
KWSP.. sudah
LTAT.. sudah
MARA.. sudah
PNB.. sudah
Tabung Zakat.. pon sudah

KALI INI giliran FELCRA Bhd. pula mangsa seterusnya. Rakyat juga yg akhirnya menanggung bebannya.

TAK HERANLAH kalau Pengerusi FELCRA Bhd. sendiri terkantoi berada di meja judi yg didakwa berada dalam sebuah kasino.

Bukan rakyat yang bayar gaji saya, kata MP Langkawi

Posted: 07 Jun 2016 07:50 AM PDT

Ahli Parlimen Langkawi, Datuk Nawawi Ahmad sekali kali mengundang kontroversi apabila mengatakan bahawa gajinya tidak dibayar oleh rakyat tetapi adalah daripada kerajaan.
Beliau berkata, dana awam tidak dimiliki oleh rakyat, mengundang kemarahan di kalangan pengguna media sosial.
"Gaji ahli-ahli parlimen tidak dibayar oleh rakyat tetapi oleh kerajaan dan wang kerajaan itu bukan wang rakyat.
"Apabila wang telah disalurkan kepada pihak lain, ia tidak lagi dikira wang kita.
"Jika wang kerajaan itu benar-benar wang rakyat , marilah kita menyerang semua jabatan-jabatan kerajaan untuk mengambil kembali wang kita, " katanya dalam ulasan Facebook.
Nawawi membuat ulasan dalam perdebatan tentang cukai di mana netizen mengkritik dan mengingatkan beliau bahawa gajinya dibayar oleh rakyat.
Ini terjadi selepas beliau membuat catatan di media sosial itu yang menonjolkan pendidikan dan penjagaan kesihatan secara percuma yang dinikmati oleh rakyat Denmark, sesuatu yang diperjuangkan oleh pihak pembangkang di Malaysia, dengan mengorbankan sekurang-kurangnya cukai pendapatan 40 peratus dan 25 peratus cukai jualan.
Sejak itu, laman skrin ulasan kontroversi Nawawi telah diviralkan di media sosial.

‘Tuntutan syariah bukan hanya hudud tetapi hukum pesalah 1MDB’

Posted: 07 Jun 2016 07:44 AM PDT

Parti Amanah Negara (AMANAH) berkata parti itu tidak menentang undang-undang hudud tetapi menegaskan ia tidak seharusnya menjadi keutamaan di bawah undang-undang syariah.
Sebaliknya, menangani isu 1MDB dan RM2.6 bilion yang masuk ke akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak harus menjadi keutamaan di bawah undang-undang Syariah, kata Ketua AMANAH Perak, Asmuni Awi.
"Mengapa soalan hudud yang dimainkan sangat, yang dikehendaki sangat. Sedangkan hudud itu sebahagian daripada tuntutan syariah.
"Tuntutan syariah tidak hanya tertumpu kepada hudud, ia termasuk membasmi rasuah, keadilan sosial, hak asasi manusia dan tadbir urus yang baik," katanya.
Asmuni berkata demikian ketika menjawab soalan bahawa parti itu masih belum membuat pendirian berhubung hudud dalam pilihan raya kecil Kuala Kangsar dan Sungai Besar.
Walaupun PAS menegaskan rang undang-undang itu bukan mengenai hudud, ia cuba memujuk bukan Islam menerima undang-undang jenayah Islam itu.
Bagaimanapun Asmuni mempersoalkan mengapa usaha sukar ditumpukan untuk meminda perlembagaan, sedangkan terdapat isu lain berkaitan undang-undang syariah yang lebih mudah ditangani.
Beliau menambah bahawa hudud hanya boleh dikuatkuasakan selepas kemiskinan dihapuskan.
"Jika you penoreh getah, nak ikankah nak hudud," soalnya.
Katanya, tidak seperti Brunei yang melaksanakan hudud, Malaysia memiliki sistem parlimen dan proses demokrasi yang berbeza.
Asmuni berkata ini akan menjadi jawapan AMANAH kepada masyarakat Islam dan bukan Islam jika ditanya mengenai perkara itu semasa tempoh berkempen.
Read More / Baca Lagi >>