Followers

Nuffnang

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:18 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


YDP MAJLIS DAERAH SABAK BERNAM DIPAKSA, JIKA TAK IKUT RISIKO DIPECAT

Posted: 03 Jun 2016 07:51 PM PDT

   

KERIS PAS LEBIH PANJANG DARI KERIS UMNO, KENAPA?

Posted: 03 Jun 2016 05:08 PM PDT

    

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:05 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Berupayakah pengacau larikan 3 ribu undi dari UMNO di Kuale?

Posted: 03 Jun 2016 05:54 PM PDT


Strategi Tun M sebagai pengacau begiu jelas sekali unuk nafikan kemenangan pada UMNO. Berdasarkan strategi yang diguna, tak boleh dia ngaku UMNO tiada lagi sokongan jika kalah.

Strateginya mudah dan jelas. Tun  M letak beberapa calun untuk pecahkan undi. SIapa yang menang dia tidak kisah.

Strategi ini begitu menyerlah sebaik Dato Kadir Jasin mempromosikan parti Mat Sabu, PAN untuk dipilih di kedua-dua PRK Sg Besar dan Kajang.

Tidak lojik seorang yang sering mahu dilihat perjuangkan nasib bangsa begitu baghal mahu menyokong PAN yang hanya pencacai DAP.

Di Sg Besar, Tun M juga dijangka meletakkan seorang calun dari GKCM. Sebbagaimana kamii katakan sebelum ini, Tun M guna dua calun untuk pecahkan undi BN. Mungkinkah dia mahu PAS yang menang?

Wallauhualam, kerana ada laporan kata RPK tulis Tun M gagal dapatkan PAS untuk bersamanya.

DI Kuala Kangsar, Tun M mungkin guna Amanah, Syed Rosli dan seorang lagi. Belum apa-apa Kamelia sudah promosikan Hamidah Osman. Baca di http://snapshot2016.blogspot.my/2016/06/kamelia-kempen-untuk-hamidah.html

Pada pilihanraya lepas, Kamelia mempunyai masaalah menerima keputusan pucuk kepimpinan parti lalu tanding bebas. http://fuiyoomedia.blogspot.my/2013/04/akibat-tidak-di-calonkan-wanita-bn.html

Namun, dia tumpas dengan hanya mengutip 447 undi sebagai calun bebas. Arwah Wan khair-il dapatt 14,218 dan Idham Lim dapat 13,136. Jumlah keluar undi 84.3% berbanding 73.3 untuk 2008. Tiadalah isu boikot yang tersebar diperkatakan di Kuala Kangsar.

Kini dengan keberkesanan arwah sebagai Wan Khair-il sebagai AP, sokongan pada BN tetap solid. Datin Mas begitu sinonim dengan arwah dan bleh diteriima baik masyarakat kerana dia aktif terlibat. Tak macam Kamelia dulu.

Khabarnya untuk nafikan kemenangan untuk BN, Tun M mahu 3 ribu undi BN dilarikan. Bolehkah gandingan Prof FIzik, Syed Rosli dan jiika betul, Midah lakukan?

Sekali lagi, yang akan dimenangkan adalah PAS. Itukah rancangannya???


PAS, Amanah perlu jawab tindak tanduk Azmin yang merajuk?

Posted: 02 Jun 2016 11:19 PM PDT


Menurut gelagat anwar, Azmin nekad nak jatuhkan PKR jika dia jatuh. Madu jantan Kak Wan ini memang diketahui punya perangai hentak-hentak kaki bila kehendaknya tidak dipatuhi si suami bersama.

Nampaknya dia kini marah dengan Kak Wan dan juga PAS. [Baca http://snapshot2016.blogspot.my/2016/06/azmin-marah-dan-akan-ajar-pas.html]. Difahamkan pasukan Azmin sudah tinggalkan Sungai Besar dan batalkan semua booking dengan hotel dan homestay untuk orang-orang dia berkempen di Sungai Besar.

Namun begitu Kak Wan masih memberi alasan ketiadaan Azmin perlu demi tanggungjawab pentadbiran Selangor yang mana PH dan PAS adalah sebahagian dari kerajaan.

Walaupun Azmin dipercayai akan ajar PAS, PAS dan Amanah/PH perlu jawab tindak tanduk Azmin. Dalam politik, rekod seseorang sentiasa dinilai.

1. Difahamkan Azmin telah tarikbalik peruntukan untuk masjid dan surau bagi Sungai Besar disebabkan PAS masih berdegil mahu tanding.

Rupanya ada udang disebalik batu nasihat Azmin supaya surau dan masjid jangan bazirkan air. Konon bergaduh dengan DAP, tapi baik Azmin mahu pun DAP penang sama-sama tarik peruntukan untuk ugama Islam.

2, Terbaru berlaku adalah cukai sampan terhadap nelayan yang mana banyak nelayan di Sungai Besar khususnya di Sekincan.Kini Selangor, dengan megahnya akan mengenakan cukai sampan kepada nelayan. Majoriti nelayan adalah melayu dan hidup dalam kesempitan dengan taraf hidup yang tinggi pada masa kini. Perkara tersebut sudah tentu akan membebankan para nelayan. Hal ini telah diputuskan oleh kerajaan negeri Selangor, dibawah kepimpinan Dato Seri Azmin Ali selaku Menteri Besar Selangor .
Selain itu, perkara ini telah dibincangkan dengan pegawai daerah tanah, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), Jabatan Hutan dan lain agensi yang berkaitan. Semua ketua-ketua pengkalan, diminta membuat permohonan tanah dan jeti-jeti di pengkalan agar tidak dikenakan tol. Oleh itu, pemohonan atas nama individu tidak akan dibenarkan sama sakali. Jelas, cara PKR tidak nampak pemerintahan untuk menolong rakyat miskin malah lebih teruk.
Penindasan dilakukan tanpa memikirkan rakyat, pemimpin hanya melakukan mengikut kerajaan negeri dan menindas rakyat setempat atas bidang kuasa mereka sendiri. Tak cukup dengan cukai, sekatan juga akan dikenakan bagi setiap nelayan, dan setiap satu pancing yang diletakkan di persisiran pantai akan dikenakan cukai sebanyak RM600.00 setahun. Penindasan yang dilakukan oleh PKR akan menghalang aktiviti nelayan untuk mencari rezeki bagi menampung hidup.

Sepenuh di Utara News


3. Kerajaan Selangor telah umumkan bas percuma untuk Selangor bermula dari Julai. Sabak dan Kuala Selangor akan lancarkan perkhidmatan tersebut tetapi kenapa tiada perkhidmatan untuk Sungai Besar????

Azmin hanya umum sahaja untuk SUngai Besar [baca di FMT SINI] tapi ellek ... tiada!!!

4. Isu Pintu gerbang masih tidak terjawab [baca Utara News SINI].


... berita sebuah portal yang melaporkan pembaziran RM9.7 juta wang rakyat Selangor hanya untuk menaik taraf pintu gerbang.....


5. Isu DEIG yang hilangkan RM7.65 billion masih tidak terjawab. Usahlah nak mainkan isu 1MDB. Jumlah yang hilang dan tidak diketahui lagi banyak kes DEIG.
Baca di Pak Din SINI

6. Banyak lagi ....Utara News pun ada huraikan dalam artikel Pintu gerbang.

Baik Kak Wan, alasan jaga Selangor tak done, kerajaan bertanggungjawab mesti jawab hal-hal ini kepada rakyat sebelum nak jadi wakil rakyat tempat ini ... apa lagi alasan? 

Cursing Malay : Terus Terang

0

Posted by Unknown | Posted on 9:22 PTG | Posted in

sumber :-

Cursing Malay : Terus Terang


Kak Hassanah, Islamophobia Dari Dalam dan Melayu

Posted: 03 Jun 2016 05:20 AM PDT

Hari ni, kita dikejutkan pula dengan Kak Hassanah, seorang penulis yang dikantoi menipu mereka-reka cerita. Dia dihentam teruk. Walhal yang hentam dia tu baru aje kenal dia. SEBELUM NI TAK PERNAH KENAL PUN! MENJADIKAN DIA LANGSUNG TAK PERNAH ADA DOSA DENGAN KAU PUN WOI!

Walau bagaimanapun, trend hentam dia dah pun bermula, jadi ramailah yang hentam dia hanya kerana mereka ini kambing-kambing pengikut trend.

"Siapa kambing?" tanya kau balik.

Kambing adalah orang yang menghentam dia, hanya kerana dia tengok Kak Hassanah kita ni berpakaian ala Muslimah sejati. Pakai niqab. Muka pun tak nampak. Langsung tak nampak aurat.

Tapi menipu.

Kalau kau hentam dia sebab itu, kau la kambing yang aku maksudkan.

Secara tidak sedar sebenarnya, Islamophobia itu bukan hanya datang dari pengaruh luar, Islamophobia itu sendiri sebenarnya sudah tersemat di hati orang Melayu sendiri. Mereka ini sangat sinis dengan golongan berpurdah, berserban dan ber-ana-ente.

Kau tak sedar apa yang kau lakukan? Kau mengherdik seorang wanita kerana dia menipu atas sebab dia berimejkan agama Islam. Mungkin pada kau dia bertopengkan agama. Tapi persoalannya adalah, apabila anda mengatakan apabila seseorang itu memakai niqab, memakai jubah, memakai prudah, dia sepatutnya lebih menjaga diri dia, pertuturan dia dan penulisan dia.

Adakah undang-undang itu tidak terpakai pada anda juga?

Adakah kerana anda pakai tshirt, free hair, pakai short bermuda, suka pakai tshirt pagoda, pakai baju bundle, suka jeans UNIQLO, suka pakai topi koboi, suka pakai g-string, suka pakai short skirt, tidak suka pakai panties, suka pakai bowtie menjadikan anda berbeza dengan Kak Hassanah kita?

Kenapa yang pakai niqab, purdah, serban dan kopiah ni apabila berlaku kesilapan yang dilakukan oleh mereka, masyarakat kita dengan pantas menghentam diorang ni?

Apa dia buat memang salah. Tapi reaksi korang jauh lebih dahsyat sebab dia berpakaian sedemikian, betul? Kesilapan dia akan dinilai ikut ciri-ciri agama dan akan dinilai supaya kita dapat membuktikan betapa hipokritnya dia dalam pelaksanaan nilai agama Islam dalam perbuatan menipu dia.

Prejudis tu.

Tapi kita tak nak akui, bila orang tu berpurdah, berniqab dan berserban, kita expect better dari dia. Kita expect dia behave ikut cara dia berpakaian dalam semua aspek serba-serbi. Kita secara tanpa sedar letak dia di atas kita, betul?

Mengakibatkan, ramai yang mempersoalkan dia Islam tapi tak menjaga ke-Islaman dia.

Dia Islam, kau Islam.
Bezanya pakaian aje woi.

Jadi akhirnya, kita sendiri berlumba-lumba menyebarkan Islamophobia ini. Kita letak expectation melampau pada orang berpurdah, berniqab dan berserban, sedangkan, aku, kau dan Kak Hassanah ni sama je sepatutnya taraf kita.

Mungkin itu nikmat yang Allah bagi pada orang yang pakai pakaian yang teliti menutup aurat, kan Kak Hassanah? Ganjaran diangkat lebih tinggi di mata masyarakat sehinggakan kalau kita tersalah langkah, jatuhnya lebih sakit berbanding orang yang free hair.

Yang berbeza cuma pakaian kita tapi kerana sinisnya masyarakat kita pada golongan-golongan ni, akan makin terperosoklah mereka ke satu sudut dimaki oleh golongan Melayu yang rasa menghentam seorang wanita berniqab dan berpurdah kerana terpesong sikit dari ajaran Islam, adalah tindakan yang berlandaskan Islam.

Itulah dia Islamphobia dari kalangan orang Islam sendiri.


Malu sebenarnya kita ni, kalau orang tak nampak Islam dari segala tindak tanduk kita, tak kira betul atau salah. Sebab Allah dah kata, kita manusia. Kita takkan dapat lari dari kesilapan.

Kau free hair? Pernah ada orang ramai2 hentam kau secara berjemaah personally? Tak pernah kan? Tegur pun mesti senyap-senyap, sipi-sipi.Hari-hari kau buat silap, kalau kau tak sedia maklum lagilah.

Nasib baik masyarakat tak peduli pasal silap kau sebab kau free hair.

Jadi orang tak judgmental sangat.

ps - gambar sebagai hiasan apa yang aku maksudkan

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:21 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


5 Konspirasi Dunia Yang Akan Menghairankan Anda

Posted: 03 Jun 2016 09:07 PM PDT

Orang Malaysia Tidak Sensitif Dengan Rasuah - Mat Sabu

Posted: 03 Jun 2016 09:05 PM PDT

Jangan Terpukau Dengan Orang Macam Najib - Ariff Sabri

Posted: 03 Jun 2016 08:48 PM PDT

50 Bilion 1MDB, Apa Rakyat Dapat ? - Mahfuz

Posted: 03 Jun 2016 08:47 PM PDT

'Saya tidak akan khianati pimpinan parti saya' - Dr Rani

Posted: 03 Jun 2016 06:42 PM PDT

SUNGAI BESAR: Dr Abd Rani Osman menegaskan sasaran PAS bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar hanya untuk menumbangkan BN daripada terus meluaskan kuasa rakus dan kejam terhadap rakyat.

Katanya, PAS mahu mewakili rakyat dengan menghantar mesej bahawa BN sudah tidak layak untuk terus mentadbir negara kerana terlalu banyak melakukan kerosakan.

"Sasaran PAS hanya Umno BN. PAS hanya bermatlamat untuk berlawan dengan BN. PAS tidak akan bersekutu dengan Umno BN," tegasnya selaku calon PAS pada PRK itu.

Menurut beliau, PAS tidak akan bergabung dalam Pakatan Harapan jauh sekali tunduk dengan kehendak DAP.

Beliau akan terus istiqamah dalam perjuangan Islam yang didukungi PAS kerana PAS adalah satu-satunya parti yang berpandukan al-Quran dan as-Sunnah dalam setiap langkah yang dilakukan.

PAS juga, kata beliau merupakan parti yang dibimbing oleh Majlis Syura Ulamak khususnya melibatkan hukum.

"Saya tidak akan mengkhianati pimpinan parti saya," tegasnya sebagai respons terhadap saranan Adun Sekinchan supaya menyertai PAN untuk mendapat bantuan DAP ketika berkempen di Sungai Besar.

Ini kerana tegas beliau lagi, dalam PAS tiada jamaah dalam jamaah dan ahli akan akur dengan apa sahaja keputusan pimpinan tertinggi parti kerana mereka lebih berpandangan jauh dan lebih faham dengan kedudukan sebenar.
Read More / Baca Lagi >>

"Memabukkan dan Arak ": Terkilan dakwaan Pas terhadap Amanah

Posted: 03 Jun 2016 06:40 PM PDT

KUALA TERENGGANU – Pemimpin Parti Amanah Negara (Amanah) Terengganu terkilan dengan kata-kata kurang sopan Ketua Pemuda Pas, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz yang mendakwa DAP 'memabukkan' dan 'memberi arak' kepada beberapa bekas pemimpin Pas sehingga tertubuhnya Amanah.
Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad Shah Pengerusinya, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad yang menyedari kenyataan itu melalui satu rakaman berkata, ia tidak seharusnya dikeluarkan apatah lagi Nik Abduh merupakan anak kepada seorang tokoh negarawan yang dihormati.
"Pengasas Amanah majoritinya orang Islam dan dengan menggunakan istilah 'memberi arak' dan 'mabuk' memberi gambaran seolah-olah kami dihukum berakhlak rendah dan tidak bermoral," katanya.
Beliau berkata, sekalipun Nik Abduh berasa marah kepada DAP, perumpamaan sedemikian tidak harus dikeluarkan apatah lagi rakyat kini di ambang bulan Ramadan.
Raja Bahrin yang juga Ahli Parlimen Kuala Terengganu, turut menasihatkan Nik Abduh memelihara nama baik ayahnya yang juga bekas Mursyidul Am Pas yang disifatkan seorang ulama yang memberi contoh pekerti dan akhlak mulia.

Pas bekukan kerjasama dengan PKR

Posted: 03 Jun 2016 06:37 PM PDT

BUKIT CHANDAN - Pas Kuala Kangsar membekukan kerjasama dengan PKR Kuala Kangsar sepanjang PRK Parlimen berkenaan berikutan parti itu menyokong calon Amanah, Dr Ahmad Termizi Ramli.
Yang Dipertuanya, Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss berkata, kehadiran Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail pada majlis pengisytiharan calon Amanah bagi PRK terbabit bukti sokongan itu.
"Bagaimana Presiden PKR boleh hadir menyokong calon yang akan menentang rakan tahalufnya (Pas)?
RAJA AHMAD ISKANDAR AL-HISS "Pada saya, ia satu tindakan tikam belakang terhadap kami di Kuala Kangsar selain merupakan pengkhianatan terhadap tahaluf siyasi yang diasaskan bersama," katanya.
Menurutnya, tindakan lanjut berhubung kerjasama itu akan  diserahkan kepada Pas Perak untuk menentukannya.
"Sebagai Yang Dipertua, saya sedikit tergores atas kehadiran dan ceramahnya di sana. Tergores kerana setahu saya Pas dan PKR masih rakan tahaluf," katanya.
Mengulas mengenai PRK itu, beliau berkata, Pas Kawasan Kuala Kangsar akan bekerja keras bagi memastikan kemenangan diraih calon parti, Dr Najihatussalehah Ahmad.
Katanya, beliau optimis dengan peluang Pas dalam PRK itu meskipun akan berlaku pertandingan tiga penjuru.
"Malaysia sebuah negara demokrasi tidak pernah menghalang mana-mana parti atau individu dari bertanding dalam apa jua pilihan raya," katanya.

APA YANG TAK BETULNNYA DENGAN KENYATAAN HADI AWANG INI?

Posted: 03 Jun 2016 06:35 PM PDT

Antara perkara yang disentuh oleh Hadi Awang dalam ucapan penggulungan Muktamar Pas kali ini ialah mengenai hasrat untuk meramaikan kawan dan bukan menambah musuh.

Kita perlu mengambil pendekatan strategik untuk meramaikan kawan sebanyak mungkin, bukan menambah musuh. Kemenangan bukan untuk balas dendam, tapi untuk menunjukkan kebaikan, kata Presiden Pas itu lagi.

Benarkah Pas suka ramai kawan?

Betulkah parti Islam itu tidak suka menambah musuh? 

Lupakah Hadi Awang berapa ramai yang dimusuhinya atau lafaz kata-katanya yang sekian banyak lebih menggamit permusuhan berbanding mengundang persahabatan?

Atau semua ini sekadar untuk menghalalkan lebih keintiman bersama dengan UMNO?

MEMBANTU BALU WAKIL RAKYAT IALAH MENJAGA KEBAJIKANNYA, BUKAN MENJADIKANNYA WAKIL RAKYAT JUGA

Posted: 03 Jun 2016 06:34 PM PDT

Di mana-mana, masih ada kedengaran pemimpin dan ahli UMNO yang bersungut dan keliru dengan pemilihan Mastura Mohd Yazid sebagai calon BN dalam pilihanraya kecil Parlimen Kuala Kangsar, 18 Jun depan.

Mereka tidak pasti sama ada ia benar-benar kehendak Najib Razak atau ia dicadangkan dengan bersungguh-sungguh oleh pihak lain seperti Zambry Abd Kadir selaku Pengerusi Perhubungan UMNO Perak atau Zahid Hamidi yang atas kapasitinya menjalankan tugas-tugas Timbalan Presiden UMNO memang berperanan penting berkaitan mana-mana pilihanraya kecil.

Mereka juga tidak tahu apakah benar desas-desus yang berlegar di awang-awangan bahawa Mastura sendiri yang melobi dan berjumpa dengan pemimpin tertentu untuk menawarkan dirinya menjadi calon menggantikan arwah suaminya.

Bagi yang selalu bertemu arwah Wan Khairil Wan Ahmad, tentu sedar bahawa Mastura bukan saja biasa menemani suaminya berkempen dan bertemu pengundi di Kuala Kangsar, bahkan turut kerap menjadi pendamping setia di majlis-majlis tidak rasmi atau jamuan-jamuan di rumah pembesar-pembesar UMNO.

Lantaran itu, tidaklah menghairankan jika beliau dikenali atau mengenali sebahagian besar pemimpin UMNO atas kedudukannya sebagai isteri Wan Khairil.
Read More / Baca Lagi >>

Calon AMANAH calon terbaik buat penyokong Deklarasi Rakyat

Posted: 03 Jun 2016 06:29 PM PDT

Datuk Kadir Jasin menggalakkan peserta Deklarasi Rakyat berkempen bagi pihak calon AMANAH pada PRK di Kuala Kangsar dan Sungai Besar.
kadir jasin
PETALING JAYA: Calon AMANAH yang mewakili Pakatan Harapan merupakan calon terbaik buat penyokong-penyokong Deklarasi Rakyat yang dibawa mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Tokoh wartawan, Datuk Kadir Jasin juga menggalakkan peserta Deklarasi Rakyat berkempen bagi pihak calon AMANAH pada Pilihan Raya Kecil (PRK) di Kuala Kangsar dan Sungai Besar.
"Walaupun jalan di hadapan adalah mencabar bagi peserta dan penyokong Deklarasi Rakyat, namun apa yang mereka pamerkan sejak 4 Mac lalu memberi harapan baru kepada rakyat jelata yang ditindas akibat penyalahgunaan kuasa dan ketidakcekapan kerajaan Mohd Najib," katanya.
Menulis di blog, Kadir turut menyenaraikan beberapa alasan mengapakah calon yang mewakili PH merupakan calon terbaik. Antaranya, melihat keppada situasi semasa antara PAS dan UMNO, rakyat tidak pasti siapakah yang menentang siapa dan besar kemungkinan kedua-dua parti ini sudah berpakat.
"Hadi mengaku berunding dengan 'kerajaan' mengenai pembentangan Rang Undang-Undang Bukan Kerajaan untuk meminda Akta (Bidang Kuasa Jenayah) Mahkamah Syariah Kelantan. 'Kerajaan' dalam konteks ini adalah Mohd Najib," katanya.
Jelasnya, Najib kini juga tidak lagi menjaga kepentingan dan perasaan ahli dan penyokong UMNO tetapi mengambil hati Hadi serta Datuk Dr. Haron Din. Hal ini kerana, Najib dihantui kemungkinan dipecat melalui akuan berkanun oleh Dewan Rakyat.
"Antara hilang undi dan hilang jawatan, Mohd Najib lebih rela memperjudikan undi PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar. Najib percaya sebarang kemarahan pengundi UMNO/BN kerana bersekongkol dengan Hadi dan Haron boleh diubati oleh penawar 'cash is king'," jelasnya.
Read More / Baca Lagi >>

Bukan Islam tak percaya Umno, Pas

Posted: 03 Jun 2016 06:28 PM PDT

SEJAK dua minggu lalu, sudah berbuih mulut pemimpin Umno dan Pas beri jaminan RUU Persendirian yang dibentangkan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam Parlimen 19 Mei lalu, bukan untuk pindaan melaksanakan undang-undang hudud.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri pun tampil berkata, parti-parti komponen dalam BN telah silap faham kerana RUU persendirian itu hanya untuk memperkasa Mahkamah Syariah.
Kata Umno, pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) tiada kaitan dengan pelaksanaan hukum hudud. Pelaksanaan hudud hanya ada kena mengena dengan pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan. Oleh itu, kawan-kawannya seperti MCA, Gerakan, MIC dan SUPP perlu yakin dan percaya kata-kata ini.
Manakala kata Pas, DAP tidak perlu campur tangan dalam perkara yang melibatkan orang Islam kerana tidak menyentuh hal orang bukan Islam.
Jadi, soalnya apakah masyarakat bukan Islam percaya akan kata-kata pemimpin Umno dan Pas ini?
Jawapannya mudah, masih tidak percaya! Pemimpin MCA, Gerakan, MIC dan SUPP sepakat menegaskan tindakan Abdul Hadi itu adalah 'pembuka jalan' untuk membenarkan undang-undang hudud dikuatkuasakan di negara kita.
Malahan semua menteri dan timbalan menteri bukan Islam ini sanggup meletakkan jawatan masing-masing sebagai protes sekiranya hukum hudud berjaya dilaksanakan di negara kita.
Begitu juga dengan pemimpin DAP dan pemimpin-pemimpin pembangkang bukan Islam yang lain. Mereka mengutuk Umno demi untuk melaksanakan undang-undang Islam, sanggup bersekongkol dengan Pas tanpa memikirkan perasaan masyarakat bukan Islam.
Sehingga hari ini, masyarakat bukan Islam, sama ada pemimpin politik, persatuan mahupun dewan perniagaan masih lantang mengkritik dan terus mendesak agar kerajaan menarik balik RUU persendirian itu.
Read More / Baca Lagi >>

Tun Mahathir tolak idea hantar calon Deklarasi Rakyat di PRK serentak

Posted: 03 Jun 2016 06:25 PM PDT


Syed Saddiq Syed Abdul RahmanSyed Saddiq Syed Abdul Rahman
Desas-desus kononnya bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan meletakkan calon bebas dari kalangan ahli dan penyokong Umno untuk bertanding di pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Kuala Kangsar dan Sungai Besar untuk menentang calon BN tidak mungkin berlaku.
Jika perkara itu berlaku kemungkinan calon bebas itu hanya akan diletakkan di Kuala Kangsar.
Perkara ini disahkan oleh dua penggerak Deklarasi Rakyat iaitu Presiden Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) Kamarul Azman Habibur Rahman dan Jurucakap Challengers Syed Saddiq Abdul Rahman kepada Malaysia Dateline.
Turut diberitahu satu pertemuan membabitkan sekretariat Deklarasi Rakyat di Yayasan Perdana Putra telah diadakan pada Khamis.
Antara perkara yang dibangkitkan mengenai meletakkan seorang calon bebas di dua PRK ini.
Kamarul Azman yang hadir pada pertemuan itu mendakwa, dari awal Tun Mahathir yang juga penaung GKCM, bersepakat dengan beberapa pihak dalam sekretariat Deklarasi Rakyat untuk meletakkan seorang calon bebas.Kamarulazman Habibur RahmanKamarulazman Habibur Rahman
"Namun setelah berbincang kami berpendapat adalah lebih baik mengutama persahabatan antara rakan pakatan pembangkang untuk membuktikan lagi semangat setiakawan dalam usaha yang digerakkan bersama melalui Deklarasi Rakyat ini, berbanding kepentingan meletakkan calon bebas dikalangan orang Umno bertanding dalam PRK.
"Kami tidak akan letakkan calon pada PRK. Kami akan berkempen dan menyatakan bahawa Najib adalah pemimpin yang harus berundur," ujarnya.
Manakala Syed Saddiq yang turut hadir dalam pertemuan itu, mengakui adanya perbincangan mengenai siapa calon bebas untuk dua PRK itu dibangkitkan dalam pertemuan tersebut.
"Memang ada dibincangkan dikalangan ahli pendokong awal deklarasi rakyat.Tetapi tidak melibatkan pemimpin utama pakatan pembangkang, namun ada wakil mereka dalam pertemuan itu.
Read More / Baca Lagi >>

RUU Mahkamah Syariah bukan hudud, jangan peduli DAP, kata Asyraf Wajdi

Posted: 03 Jun 2016 06:23 PM PDT


Datuk Dr Asyraf Wajdi DasukiDatuk Dr Asyraf Wajdi Dasuki
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki mengulangi kenyataannya bahawa Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 2016 di Dewan Rakyat baru-baru ini hanya melibatkan pemerkasaan Mahkamah Syariah dan bukannya tentang hudud.
Beliau meminta orang ramai supaya tidak terpengaruh dengan DAP, yang membantah pembentangan Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 2016 di Dewan Rakyat baru-baru ini.
Pada 26 Mei lepas, Presiden PAS Abdul Hadi membentangkan Rang Undang-undang Persendirian bagi meminda Seksyen 2 Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965.
Mengulas mengenai parti komponen Barisan Nasional (BN) terutamanya di Kelantan, Asyraf Wajdi berkata Badan Perhubungan UMNO Kelantan akan memberi taklimat kepada wakil parti komponen berkenaan dalam masa terdekat.
"Saya nasihatkan rakyat supaya jangan mudah melatah atau percaya apa yang DAP laungkan kerana ia boleh cetuskan ketidakstabilan dalam negara," katanya selepas melancarkan Program Pelancaran Skuad Taawun dan Ihya Ramadan Peringkat Negeri Kelantan di Dewan Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Pasir Tumboh di sini, hari ini.

Mastura jadi 'kambing hitam' BN untuk menangkan Pas, dakwa rebel Umno

Posted: 03 Jun 2016 06:22 PM PDT


Pilihan Raya Kecil Kuala KangsarPilihan Raya Kecil Kuala Kangsar
BN mempunyai strategi untuk 'tidak menang' pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Kangsar kerana akan memberikan laluan kepada Pas untuk menang dalam pertandingan tiga penjuru 18 Jun ini.
Presiden Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) Kamarul Azman Habibur Rahman mendakwa, strategi itu dilakukan untuk menarik undi orang Melayu  agar diberi kepada Pas ekoran calon BN Datin Mastura Mohd Yazid bukanlah calon popular dalam Umno.
"Umno sengaja meletakkan calon tidak popular dari Umno untuk bertanding walaupun mendapat tentangan ahli Umno dan pemimpin di Kuala Kangsar.
Kamarulazman Habibur RahmanKamarulazman Habibur Rahman"Saya nak tanya Umno adakah ini salah satu daripada cara Umno untuk mengorbankan semangat Umno demi kesepakatan kerjasama Umno dan Pas.
"Adakah ini strategi menunjukkan bahawa perpaduan antara Pas-Umno  dalam politik sedang berlaku apabila Umno sanggup letak calon tidak popular yang menimbulkan kemarahan pemimpin dan ahli parti di negeri ini," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Kamarul Azman berkata, dengan strategi meletakkan Mastura, membuka ruang kemenangan Pas di Kuala Kangsar dan BN akan menang di Sungai Besar.
"Macam ada satu kesepakatan untuk menentukan bahawa Pas akan menang di Kuala Kangsar dan BN di Sungai besar. Itu yang kami nampak sebenarnya.
"Ahli dan pemimpun  Umno sebenarnya ramai yang kecewa. Mereka tidak puas hati seakan hari ini Umno ketandusan pemimpin sehingga perlu mengenengahkan calon yang masih dalam edah untuk bertanding.
Read More / Baca Lagi >>

Bukan DAP rampas tanah Melayu Pulau Pinang, tapi sekutu baru Pas

Posted: 03 Jun 2016 06:20 PM PDT


Tanah milik Melayu di Pulau Pinang kian merosot angkara pemimpin Melayu.Tanah milik Melayu di Pulau Pinang kian merosot angkara pemimpin Melayu.
DAP menyelar kenyataan Ketua Pemuda Pas Pulau Pinang, Hafiz Alias yang cuba menyemarakkan emosi perkauman dengan menuduh Kerajaan Negeri Pakatan Harapan Pulau Pinang tidak berlaku adil terhadap penduduk Melayu berhubung isu tanah di negeri tersebut.
Penolong Setiausaha Publisiti DAP Pulau Pinang Syerleena Rashid, berkata dakwaan oleh ahli Pas itu seolah-olah cuba 'meniru' budaya Umno yang sentiasa mengaitkan sebarang isu melibatkan DAP dengan sentimen perkauman.
Kenyataan Hafiz bahawa semua pihak perlu menuntut agar kerajaan negeri mengekalkan 'tanah milik Melayu' dengan meminta semua konstituensi di Pulau Pinang menentang dasar-dasar kerajaan negeri bercanggah dengan fakta dan bukti sedia ada.
Syerleena RashidSyerleena RashidMalah, Syerleena menegaskan, Pas 'buat-buat lupa' dengan segala perlakuan Umno selama ini yang telah banyak merampas tanah-tanah milik Melayu dengan harga murah melalui syarikat proksi dan kemudian menjualkannya dengan harga yang lebih tinggi.
"Contohnya seperti apa yang berlaku di Kampung Terang Balik Pulau. 31 pemilik tanah Melayu menjual tanah mereka kepada Maison Heights Sdn Bhd dengan jumlah kira-kira RM8.56 juta pada Januari 2012. Syarikat itu kemudiannya menjual tanah tersebut kepada Kay Pride Sdn Bhd dengan harga sekitar RM13.45 juta pada Mei tahun yang sama.
"Keuntungan sebanyak RM5 juta, hanya dalam masa 5 bulan. Ini secara terang-terangan merupakan satu eksploitasi terhadap sistem sedia ada dan eksploitasi terhadap penduduk Melayu dengan cara yang sangat jijik.
"Jangan kita lupa bahawa dua anggota Lembaga Pengarah Maison Heights pada masa itu adalah Timbalan Pengerusi Umno Pulau Pinang, Datuk Musa Sheikh Fadzir dan Pengerusi Pilihanraya Barisan Nasional, Datuk Omar Faudzar," lapor Roketkini.com.
Menurut Syerleena yang juga ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MBPP), kerajaan negeri di bawah pemerintahan DAP telah berusaha sedaya-upaya membantu menyelesaikan masalah penduduk dengan pemaju di negeri itu.
Read More / Baca Lagi >>

Mat Sabu jelaskan kenapa beliau tidak tanding 2 PRK

Posted: 03 Jun 2016 06:19 PM PDT

Presiden AMANAH, Mohamad Sabu atau lebih popular dengan gelaran Mat Sabu hari ini tampil menjelaskan sebab-musabab beliau tidak bertanding dalam dua pilihan raya kecil (PRK) dalam masa terdekat.
Ini kerana parti telah memilih calon-calon terbaik untuk bertanding di Sungai Besar dan Kuala Kangsar, kata Mat Sabu kepada pemberita.
"Hanya boleh letak satu calon, betul? Jika boleh ramai, saya juga mahu bertanding juga, tetapi kita hanya boleh pilih satu sahaja.
"Kami pilih seseorang yang kami rasakan sesuai untuk kerusi tersebut," kata beliau semasa ditemui semasa Kongress Kebangsaan Parti Sosialis Malaysia di Shah Alam, hari ini.
Mat Sabu pernah menjadi ahli parlimen selama beberapa penggal sebagai mewakili kerusi Kuala Kedah, Kedah dari tahun 1999 hingga 2004 selain Kubang Kerian serta Nilam Puri di Kelantan atas tiket PAS.
AMANAH telah memilih profesor fizik, Dr Ahmad Termizi Ramli sebagai calon pilihan raya kecil Kuala Kangsar bagi menentang calon Umno dan PAS manakala di Sungai Besar pula, Azhar Abdul Shukur dipilih sebagai calon parti itu untuk menentang dua parti lain.

Muktamar perlihat PAS ambil 'jalan selamat'

Posted: 03 Jun 2016 06:14 PM PDT

Muktamar Tahunan PAS ke-62 kali ini memperlihatkan parti Islam itu mengambil 'jalan selamat' dengan membawa agenda budaya politik matang dan sejahtera menjadi gagasan baru parti itu.
Agenda itu dilihat sebagai satu langkah bagi meneruskan perjuangan mereka dalam kancah arus politik semasa.
Malah, dengan mengetengahkan agenda tersebut, PAS juga dilihat bercita-cita dan berharap dapat menawan Putrajaya bersendirian.
Namun, sebelum sampai ke tahap itu, PAS terlebih dahulu ingin menjadi penasihat kepada kerajaan melalui pendekatan ta'awun siyasi dengan menolak politik dendam dan kebencian.
Oleh itu, PAS kini mengambil pendekatan untuk tidak akan menentang dan menghentam sebaliknya menawarkan penyelesaian kepada masalah yang wujud dan terbuka untuk bekerjasama dengan mana-mana pihak yang boleh menerima prinsip perjuangan mereka.
Sehubungan itu, ia sedikit sebanyak menimbulkan kekeliruan dalam kalangan masyarakat sama ada PAS mahu menjadi sebuah parti politik yang ingin memerintah atau sekadar parti yang mesra pemerintah.
Pada muktamar kali ini juga, usul dibawa oleh Dewan Muslimat yang meminta PAS mengkaji semula hubungan kerjasama dengan PKR menjadi perhatian.
Bagaimanapun, usul tersebut tidak dibahaskan pada sidang muktamar sebaliknya ia di bawa terus ke Majlis Syura.
Ia tindakan sama pada muktamar tahun lalu apabila usul untuk memutuskan hubungan dengan DAP dibawa terus ke Majlis Syura dan tidak dibahaskan.
Tindakan itu dilihat sebagai langkah yang diambil parti Islam berkenaan bagi mengelakkan ia terus dijadikan 'isu hangat' terutamanya menjelang pilihan raya kecil 18 Jun depan.
Ia juga bagi mengelakkan lebih banyak luahan serta rasa tidak puas hati anggota akar umbi parti terhadap PKR.
Read More / Baca Lagi >>

PAS isytihar AMANAH musuh di PRK, bukan Umno@Bn

Posted: 03 Jun 2016 06:12 PM PDT

PAS semalam mengisytiharkan parti serpihan AMANAH sebagai lawan utama mereka dan bukan UMNO dalam dua Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar kerana berdegil meletak calon mereka.
Pengarah Pilihan Raya PAS, Datuk Mustafa Ali berkata parti tersebut dilihat beriya-iya mahu menentang PAS dalam PRK kali ini dan bukannya Umno.
"Nampaknya yang beriya nak bertanding (lawan) kita sekarang ialah Amanah," katanya.
Mustafa menggesa supaya pengundi menolak AMANAH yang disifatkan parti tajaan DAP.
"Tradisinya, PAS melawan mana-mana parti kerana kita ada tahaluf siyasi dengan semua, tapi kini lain.
"AMANAH ini tajaan DAP. Kalau sokong AMANAH, samalah macam sokong DAP," katanya pada sesi penggulungan sempena Muktamar Tahunan PAS ke-62, di Pusat Tarbiyah Islamiyah Kelantan (PUTIK).
Mustafa berkata, saingan dihadapi PAS ketika berdepan pelbagai ujian, termasuk menjelang pilihan raya ibarat 'alah bisa tegal biasa' kerana parti itu sudah lama bertapak dalam dunia politik.
Katanya, lawan utama PAS pada PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar bukan UMNO, sebaliknya AMANAH yang terbentuk pasca pemilihan parti Islam itu pada tahun 2015.
PAS akan berdepan saingan tiga penjuru dalam dua PRK Parlimen pada 18 Jun ini.

Muktamar PAS ke 62 hambar

Posted: 03 Jun 2016 06:08 PM PDT

JELAJAH SELAMATKAN MALAYSIA KUALA TERENGGANU

Posted: 03 Jun 2016 06:06 PM PDT

Takiyuddin: Husam Adun Bebas, Exco Jaga Salor

Posted: 03 Jun 2016 06:05 PM PDT

Muktamar Pas 2016: Cari Menantu Baharu, Menantu Dah Jadi 'Menate'

Posted: 03 Jun 2016 06:04 PM PDT

Muktamar Pas 2016: Ahli Pas, Pimpinan Perlu Patuh Keputusan Parti

Posted: 03 Jun 2016 06:04 PM PDT

Muktamar Pas 2016: Jangan Keluar Parti Kalau Tak Suka Calon

Posted: 03 Jun 2016 06:03 PM PDT

Kami bukan berseluar pendek, tak bertudung, kata naib presiden PAS

Posted: 03 Jun 2016 01:57 AM PDT

Idris Ahmad menjawab tuduhan parti itu ketinggalan zaman kerana tampil dengan pakaian hulubalang Melayu.
Idris-Ahmad_pas_600
KUALA LUMPUR: Naib Presiden PAS Idris Ahmad membidas mereka yang mengkritik pimpinan parti itu kerana berpakaian hulubalang Melayu lengkap dengan keris dan tengkolok, pada perasmian Muktamar Pemuda PAS baru-baru ini.
"Apa masalahnya dgn keris dan tengkolok? Berdosakah? Kalau perwakilan Pas pakai seluar pendek. Muslimat pula tdk bertudung. Pimpinan Pas bersalam lelaki perempuan. Barulah Pas boleh dituduh sesat," tulisnya dalam Facebook.
Rabu lepas, pemimpin kanan sayap Pemuda PAS dan Timbalan Presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man tampil dengan pakaian ala pahlawan Melayu silam.
Muktamar kali ini juga melihatkan kelainan dengan pertunjukan silat dan upacara menjulang keris gergasi oleh presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebelum memotong pulut hijau putih.
Susulan itu, Ketua Komunikasi AMANAH Khalid Samad menyifatkan bekas partinya itu "mabuk" dan ketinggalan zaman.
"Anggap diri berada di zaman lain. Dia berada dalam kurun 21 tapi pergi perasmian majlis rasmi pakai baju hulubalang abad ke-14! Ini orang mabuk," katanya semalam.
Idris berkata PAS semakin mantap dan dibuktikan dalam muktamar kali ini.
"Cita2 hdk lihat Pas berpecah dan ghuyub drp persada politik. Muktamar tdk bermaya. Ahli tdk hadir. Semua tdk berjaya. Alhamdulillah Pas semakin mantap. Apabila hati sudah benci maka setiap langkah Pas semuanya sumbang.
"Akhirnya isu keris dan pakaian tengkolok yg jadi isu."

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:16 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


PH LEBIH DINAMIK BERBANDING BN, WAJAR DIBERI UNDI – PENGANALISIS

Posted: 03 Jun 2016 06:58 PM PDT

PENYOKONG DEKLARASI RAKYAT PERLU UNDI CALON AMANAH – KADIR JASIN

Posted: 03 Jun 2016 06:56 PM PDT

APA YANG TAK BETULNNYA DENGAN KENYATAAN HADI AWANG INI?

Posted: 03 Jun 2016 06:42 PM PDTAntara perkara yang disentuh oleh Hadi Awang dalam ucapan penggulungan Muktamar Pas kali ini ialah mengenai hasrat untuk meramaikan kawan dan bukan menambah musuh.

Kita perlu mengambil pendekatan strategik untuk meramaikan kawan sebanyak mungkin, bukan menambah musuh. Kemenangan bukan untuk balas dendam, tapi untuk menunjukkan kebaikan, kata Presiden Pas itu lagi.

Benarkah Pas suka ramai kawan?

Betulkah parti Islam itu tidak suka menambah musuh? 

Lupakah Hadi Awang berapa ramai yang dimusuhinya atau lafaz kata-katanya yang sekian banyak lebih menggamit permusuhan berbanding mengundang persahabatan?

Atau semua ini sekadar untuk menghalalkan lebih keintiman bersama dengan UMNO? (SH 04/06/2016)

Rafizi: Kenapa Saya Sokong AMANAH...

Posted: 03 Jun 2016 06:31 PM PDTRafizi: Kenapa Saya Sokong AMANAH...


Kuala Kangsar kami datang oleh RAFIZI RAMLI

Jumpa malam ini di Kuala Kangsar. Saya, Saifuddin 
Abdullah, Dr Mohd Hatta Ramli, Nik Nazmi Nik Ahmad 
dan Akmal Nasir adalah alumni Koleh Melayu Kuala 
Kangsar (MCKK) dan Kuala Kangsar adalah kampung 
kedua. Seronok sakan nak jumpa orang Kuale.

Ada yang serang saya kerana sebut nama Allahyaram 
Datuk Fadzil Noor; kononnya mahu menipu rakyat.
 Maksud saya itu jelas dan ditujukan khusus kepada
 ahli PKR dan reformis kerana Allahyarham ada tempat
 istimewa dalam hati kami.


Semasa Anwar Ibrahim dipecat dan dizalimi dalam tahun 1998 dahulu; sebahagian
 besar ahli Pas dan penyokong Pas tidak suka kepada beliau. Tidak sukar difahami
 kerana beliau Timbalan Presiden Umno yang banyak bertarung di medan politik dengan Pas.

Pemecatan beliau mencetuskan gelombang reformasi. Ramai rakyat biasa yang tidak pernah
 ambil tahu mengenai politik turun ke jalan raya menuntut keadilan dan ketelusan. Saya salah
 seorang aktivis yang dilahirkan gelombang reformasi itu.

Sudah tentu cara yang paling menguntungkan pada ketika itu kepada Pas ialah
 memastikan rakyat yang secara tiba-tiba menentang Umno ini semuanya masuk Pas.

Ini boleh dicapai dengan memastikan reformis dan penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim dari
 kalangan bekas Umno tidak membuat parti baru. Secara logiknya lebih mudah masuk sahaja 
Pas dan ia situasi menang-menang kepada Pas dan reformis.

Saya dimaklumkan bahawa itu juga pendapat yang dominan di kalangan penggerak dan pemimpin
 reformasi ketika itu.

Namun Allahyarham Fadzil Noor pandangannya berlainan. Saya diceritakan bagaimana beliau
 berpandangan jauh ke hadapan - hujah Allahyarham begini:

Jika kemarahan dan kebangkitan rakyat ketika itu dicedok oleh Pas semata-mata, bagaimana dengan
 mereka yang marah tetapi tidak selesa dengan Pas?

Ada orang Cina, India, Melayu, professional, liberal dan pelbagai rencam lagi yang sebelum ini tidak
 berminat politik tetapi menjadi aktivis. Jika mereka serasi dengan Pas, sudah tentuk mereka menyertai 
Pas dari awal.

Maka demi kelangsungan sebuah gerakan rakyat anti Barisan Nasional yang lebih luas dan 
terangkum, Allahyarham Fadzil Noor antara yang paling kuat menyokong penubuhan Keadilan
 walaupun ia nampak merugikan Pas pada ketika itu.

Bukan sahaja menyokong, Allahyarham memberi laluan kepada PKR yang baru berumur 6 bulan
 bertanding di 59 kerusi parlimen dalam pilihanraya 1999; setara dengan kerusi ditandingi 
Pas (63 kerusi) dan DAP (46 kerusi). Pilihanraya Umum 1999 menyaksikan prestasi terbaik Pas
 dalam sejarah Malaysia - menang kerusi terbanyak 27 kerusi parlimen, Allahyarham 
menjadi Ketua Pembangkang dari Pas yang pertama dan Pas menjadi kerajaan negeri Terengganu.

Pada masa yang sama, gelombang reformasi terus subur apabila PKR menang lima kerusi
 parlimen untuk membuka ruang kepada politik pelbagai kaum yang kini ditunjangi PKR. 10 tahun 
selepas itu, sahabat baik beliau Anwar membina kejayaan itu dan menafikan kemenangan dua 
pertiga Barisan Nasional dalam PRU12 2008.

Oleh kerana BN tiada lagi kuasa dua pertiga itu, maka kerusi-kerusi baru tidak boleh 
diwujudkan yang menyebabkan Barisan Nasional terus lemah sehingga hari ini.

Itu kebijaksanaan Allahyarham beliau nampak kemenangan di masa hadapan bukan kemenangan
 singkat di depan. Beliau tahu keterbatasan sesuatu parti dan tidak cuba menunggang gelombang
 reformasi sebaliknya memberi ruang kepada PKR bertapak. Beliau tidak lupa persahabatan dan setiakawan
 dengan Anwar walaupun mereka di dalam parti berbeza.

Ramai dari kalangan pimpinan Amanah sekarang adalah anak didik Allahyarham kerana
 Allahyarham bertungkus lumus membawa masuk dan mendidik golongan profesional agar
 berjuang melalui Pas.

Dalam tahun 2000, saya berpeluang mengaturkan rombongan pembangkang Malaysia diketuai oleh Allahyaram,
 Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (kedua-duanya Ahli Parlimen) dan Dr Hatta Ramli (ketika itu
 Setiausaha kepada Allahyarham) berjumpa dengan Ahli Parlimen dan menteri kerajaan British.

Saya menyokong Amanah dari awal. Saya tidak pernah menyembunyikan rasa terhutang budi 
saya kepada Allahyarham bagi pihak PKR dan secara peribadi. Saya ingat jasa-jasa sahabat dan
 setiakawan mereka mempertahankan PKR semasa mereka di dalam Pas dahulu.

Saya juga menyokong Amanah kerana saya percaya masyarakat memerlukan persaingan 
sihat dalam pembawaan dakwah Islam melalui jalan politik kepada masyarakat Malaysia yang
 pelbagai rencam. Saya tidak melihat Amanah sebagai musuh PAS atau sebaliknya - 
saya melihat
 Amanah dan Pas saling bersaing dan satu ketika nanti saling melengkapi.

Maka saya tidaklah berniat untuk menyalahgunakan nama Allahyarham untuk meraih undi.
 Saya sayang kepada beliau seperti mana saya sayang kepada Anwar kerana saya tahu 
sumbangan Allahyarham kepada PKR dan pakatan pembangkang yang ada.

Saya hanya berharap sahabat-sahabat saya yang lain di dalam PKR tidak melupakan jasa dan
 setiakawan Allahyarham Fadzil Noor, lalu saya menyeru mereka untuk turun membantu calon 
Amanah kerana kedudukan Amanah itu mengingatkan saya kepada kedudukan PKR semasa
 kami mula-mula wujud dahulu. 

Profile Dr Ahmad Termizi, Calon AMANAH PRK Kuala Kangsar

Posted: 03 Jun 2016 06:20 PM PDT

Mastura jadi 'kambing hitam' BN untuk menangkan Pas, dakwa rebel Umno

Posted: 03 Jun 2016 02:30 PM PDT


Pilihan Raya Kecil Kuala KangsarPilihan Raya Kecil Kuala Kangsar
BN mempunyai strategi untuk 'tidak menang' pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Kangsar kerana akan memberikan laluan kepada Pas untuk menang dalam pertandingan tiga penjuru 18 Jun ini.
Presiden Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) Kamarul Azman Habibur Rahman mendakwa, strategi itu dilakukan untuk menarik undi orang Melayu  agar diberi kepada Pas ekoran calon BN Datin Mastura Mohd Yazid bukanlah calon popular dalam Umno.
"Umno sengaja meletakkan calon tidak popular dari Umno untuk bertanding walaupun mendapat tentangan ahli Umno dan pemimpin di Kuala Kangsar.
Kamarulazman Habibur RahmanKamarulazman Habibur Rahman"Saya nak tanya Umno adakah ini salah satu daripada cara Umno untuk mengorbankan semangat Umno demi kesepakatan kerjasama Umno dan Pas.
"Adakah ini strategi menunjukkan bahawa perpaduan antara Pas-Umno  dalam politik sedang berlaku apabila Umno sanggup letak calon tidak popular yang menimbulkan kemarahan pemimpin dan ahli parti di negeri ini," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Kamarul Azman berkata, dengan strategi meletakkan Mastura, membuka ruang kemenangan Pas di Kuala Kangsar dan BN akan menang di Sungai Besar.
"Macam ada satu kesepakatan untuk menentukan bahawa Pas akan menang di Kuala Kangsar dan BN di Sungai besar. Itu yang kami nampak sebenarnya.
"Ahli dan pemimpun  Umno sebenarnya ramai yang kecewa. Mereka tidak puas hati seakan hari ini Umno ketandusan pemimpin sehingga perlu mengenengahkan calon yang masih dalam edah untuk bertanding.
"Ini semata-mata kerjasama Umno-Pas kali ini Umno sanggup mengalah," ujarnya.
Sementara itu bekas Ketua Penerangan Wanita Umno Datuk Hamidah Osman  dilapor turut meramalkan BN berdepan kesukaran untuk memenangi PRK Kuala Kangsar kerana kegagalan memilih calon yang sesuai.
Jelas Hamidah, pergerakan dan penglibatan calon BN pasti terbatas sepanjang kempen berlangsung kerana masih dalam tempoh edah ekoran kematian suaminya Datuk Wan Khair-il Anuar Wan Ahmad dalam nahas helikopter di Sebuyau Sarawak pada 5 Mei lalu.
Sebelum itu Penolong Setiausaha Pemuda Umno Cawangan Taman Cempaka, Syed Rosli Syed Harman Jamalullail turut mengumumkam di media sosial akan bertanding sebagai calon bebas kerana kecewa dengan keputusan BN memilih Mastura sebagai calon.
Mastura, 55, graduan undang-undang daripada Lincoln's Inn United Kingdom dan pernah bertugas sebagai peguam.
Ibu kepada empat orang anak ini ialah AJK Umno Bahagian Chembong, Negeri Sembilan sebelum mengambil keputusan untuk berehat dan menumpukan perhatian kepada keluarga.
Meskipun tidak menyandang sebarang jawatan rasmi namun ramai mengetahui Datin Mastura ialah penasihat dan teman setia arwah suaminya sebagai wakil rakyat di Bukit Chandan dan seterusnya mewakili Parlimen Kuala Kangsar.
Pada 18 Jun ini Mastura akan berhadapan dengan calon Pas Dr Najihatulsaleha Ahmad dan Dr Ahmad Termizi Ramli calon Amanah yang mewakili Pakatan Harapan.

Bukan DAP rampas tanah Melayu Pulau Pinang, tapi sekutu baru Pas

Posted: 03 Jun 2016 02:27 PM PDT


Tanah milik Melayu di Pulau Pinang kian merosot angkara pemimpin Melayu.Tanah milik Melayu di Pulau Pinang kian merosot angkara pemimpin Melayu.
DAP menyelar kenyataan Ketua Pemuda Pas Pulau Pinang, Hafiz Alias yang cuba menyemarakkan emosi perkauman dengan menuduh Kerajaan Negeri Pakatan Harapan Pulau Pinang tidak berlaku adil terhadap penduduk Melayu berhubung isu tanah di negeri tersebut.
Penolong Setiausaha Publisiti DAP Pulau Pinang Syerleena Rashid, berkata dakwaan oleh ahli Pas itu seolah-olah cuba 'meniru' budaya Umno yang sentiasa mengaitkan sebarang isu melibatkan DAP dengan sentimen perkauman.
Kenyataan Hafiz bahawa semua pihak perlu menuntut agar kerajaan negeri mengekalkan 'tanah milik Melayu' dengan meminta semua konstituensi di Pulau Pinang menentang dasar-dasar kerajaan negeri bercanggah dengan fakta dan bukti sedia ada.
Syerleena RashidSyerleena RashidMalah, Syerleena menegaskan, Pas 'buat-buat lupa' dengan segala perlakuan Umno selama ini yang telah banyak merampas tanah-tanah milik Melayu dengan harga murah melalui syarikat proksi dan kemudian menjualkannya dengan harga yang lebih tinggi.
"Contohnya seperti apa yang berlaku di Kampung Terang Balik Pulau. 31 pemilik tanah Melayu menjual tanah mereka kepada Maison Heights Sdn Bhd dengan jumlah kira-kira RM8.56 juta pada Januari 2012. Syarikat itu kemudiannya menjual tanah tersebut kepada Kay Pride Sdn Bhd dengan harga sekitar RM13.45 juta pada Mei tahun yang sama.
"Keuntungan sebanyak RM5 juta, hanya dalam masa 5 bulan. Ini secara terang-terangan merupakan satu eksploitasi terhadap sistem sedia ada dan eksploitasi terhadap penduduk Melayu dengan cara yang sangat jijik.
"Jangan kita lupa bahawa dua anggota Lembaga Pengarah Maison Heights pada masa itu adalah Timbalan Pengerusi Umno Pulau Pinang, Datuk Musa Sheikh Fadzir dan Pengerusi Pilihanraya Barisan Nasional, Datuk Omar Faudzar," lapor Roketkini.com.
Menurut Syerleena yang juga ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MBPP), kerajaan negeri di bawah pemerintahan DAP telah berusaha sedaya-upaya membantu menyelesaikan masalah penduduk dengan pemaju di negeri itu.
Katanya, perkara itu jelas dibuktikan dengan kerja keras kerajaan negeri menuntut agar hak rakyat dipelihara dan diberi pampasan oleh pemaju seperti dalam kes Kampung Permatang Tok Subuh di Bukit Mertajam dan Kampung Chetty di Bukit Feringghi sebelum ini.
Oleh itu tegasnya, Pakatan Harapan sentiasa mengambil langkah yang terbaik demi keadilan sosial bagi mempertahankan hak kemanusiaan setiap individu di negara ini tanpa mengira kaum, agama dan latar belakang.
"Percaturan yang dimainkan oleh Pas dengan menuduh DAP dan Pakatan Harapan melalui dakwaan tidak berasas dan tanpa bukti kukuh hanya menunjukkan betapa gelabahnya Pas ketika ini untuk menawan hati sekutu politiknya yang baru," katanya.

Abai undi kaum lain, Pas perjudi nasib fokus Melayu - Ilham Centre

Posted: 03 Jun 2016 03:06 AM PDT


Presiden Pas memotong pulut ulang tahun Pas dengan keris panjang.Presiden Pas memotong pulut ulang tahun Pas dengan keris panjang.
Ilham Centre menyifatkan Pas sebenarnya sedang berjudi nasib apabila hanya memikirkan undi Melayu  dengan mengabaikan terus undi kaum lain.
Pengerusi Eksekutifnya, Hisommudin Bakar berkata, hal ini dapat dilihat pada aksi Presiden Pas yang tampil dengan sebilah keris panjang memotong pulut sebagai simbolik perasmian Muktamar Tahunan Pas ke-62 di Kota Bharu, Kelantan semalam.
Menurutnya, muktamar Pas cuba menghantar mesej bahawa parti diterajui Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu kini turut menjunjung perjuangan Melayu selain penekanan kepada Islam seperti kelaziman sebelum ini.
"Saya percaya tindakan ini selari dengan strategi Pas yang berusaha menawan hati penyokong Umno yang kecewa dengan kemelut parti mereka untuk memindah sokongan kepada Pas sebagai (parti) alternatif.
"Dengan formula itu, Pas sebenarnya beranggapan mereka akan menjadi parti yang mendapat laba dari perpecahan Umno dan akhirnya menjadikan Pas parti yang kuat kerana didukungi oleh orang Melayu.
"Dan adakah benar, formula menjulang keris dan berbusana lengkap pahlawan Melayu akan diterjemahkan undi orang Melayu kepada Pas?" soalnya ketika dihubungi Malaysia Dateline hari ini.
Walau bagaimanapun pada fasa strategi Pas ini, ujarnya, parti tersebut kelihatan terpaksa mengorbankan sebarang pertalian dengan DAP demi mendekatkan sokongan Melayu kepada Pas.
"Dengan itu, menampakkan simbol penolakan total pada DAP dangan kenyataan berbaur serangan kepada DAP disamping mengukuhkan imej penonjolan membela kebudayaan Melayu," tegasnya.
Mengulas lanjut isu keris, Hisommudin berkata, Umno pernah terkena tempias penolakan bangsa lain kepada mereka akibat penggunaan senjata tradisional Melayu itu dan elemen menonjolkan aspek dominasi Melayu ke atas bangsa lain.
"Hishammuddin Tun Hussein sewaktu menjadi Ketua Pemuda Umno pernah menjulang dan mengucup keris telanjang dan akhirnya mengundang kecaman dari bangsa lain dan akhirnya menjadi isu yang besar perlu ditangkis Umno," jelasnya.
Sehubungan itu, beliau berharap Pas bersedia untuk dikritik selepas mengambil langkah tidak popular itu demi meraih matlamat yang dilihatnya masih lagi samar-samar digapai oleh Pas.
"Saya yakin, sejak dua hari muktamar Pas berlangsung, serangan sinis ataupun kecaman netizen dizahirkan terbuka di media sosial berbanding pujian kepada mesej Pas tersebut," tambah Hisommudin lagi.