Followers

Nuffnang

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:19 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Mengapa Hadi tersasul umum Dr Ghani sebagai calun?

Posted: 27 May 2016 08:03 PM PDT


Calun PAS adalah Dr Rani, bekas ADUN Meru dan bekas Pesuruhjaya PAS untuk Selangor. Dulu dia agak mirip macam pemikiran orang Amanah.

Malam tadid ketika nak umum, Haji Hadi tersasul nama Dr Ghani sebagai ccalun beberapa kali hingga Pengerusi Majlis terpaksa betulkan. Siapa Dr Ghani ni? Adakkah Dr Gani pilihan Hadi?

Azmin juga yang kata Hadi tak tahu apa hal dalam parti 

Adakah Dr Rani ukan pilihan Hadi tapi telah dipaksa ke atas Hadi? Adakah Dr Rani juga pilihan PKR untuk bolehkan Amanah undur dan PKR tak perlu tanding supaya ada one- on - one? Dr Rani bleh tarik pengundi cina ke?

Kita boleh kata PAS kongkalikong lagi dengan PKR dna PH. UMNO kena main ke dengan PAS? Adakah UMNO tak sedar dan bbiarkan saja?

PH pun tak lagi mesyuarat. Rabu baru nak umum calun. Ada ke calun nak diumum pada 1hb kelak??? 

Tapalah ... kita sokong calun kita di Sungai Besar. Pilihan yang baik dan harap Noh Omar dan Jamal Yubos redha dengan keputusan teratas parti. Budiman orang Khir Toyo maka boleh tarik pangundi Jawa dan cina. Dia pula bukan threat kepada kedudukan Jamal sebagai Ketua Bahagian di Sg Besar.


Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:16 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


TUN DR. MAHATHIR TERIMA SURAT TERBUKA

Posted: 27 May 2016 05:44 AM PDT


Assalamualaikum Tun,

Saya berdoa semoga Tun dan keluarga berada di dalam kesihatan yang baik di samping amal ibadah diterima Allah SWT.

Semasa Pak Lah menjadi Perdana Menteri, saya telah beberapa kali mengutus surat kepada Tun, dan setiap surat saya itu Tun membalasnya. surat-surat Tun itu masih boleh dibaca di dalam buku saya ini.

Dan pertemuan eksklusif berdua sahaja di antara saya dengan Tun di bangunan Petronas pada 29 Ogos 2012 di sini banyak berkisar mengenai isu-isu semasa di dalam negara kita dan juga UMNO.

Sewaktu saya di usia 20an, saya sudah membaca buku "Menghadapi Cabaran" ini malah saya bertemu dengan ustaz Syed Hassan Al-Attas yang membantu Tun memeriksa buku berkaitan agama Islam itu.

Malah buku ini menjadi inspirasi kepada saya untuk mengubah bangsa saya di Sabah dengan menghasilkan buku yang hampir sama ini

Buku terbaharu saya ini pula adalah tesis sarjana saya di Universti Malaya yang belum diterbitkan.

Apabila Tun M merasakan diketepikan di dalam banyak hal oleh pentadbiran Pak Lah dahulu, saya telah mengutus surat panjang lebar memujuk Tun supaya bersabar kerana dalam hal-hal pentadbiran kerajaan dan politik (politic and government), bukannya suatu perkara yang mudah untuk menyelit di dalam kesukaran nasional dan global. Dalam hal ini, Tun berjaya melakukannya dengan mengenepikan asakan-asakan luar negara.

Saya teringat dua tahun lalu, apabila saya diberitahu oleh seorang pembesar luar negara, bahawa penguasa polis dunia telah menelefon pemimpin jiran tetangga kita untuk menekan Perdana Menteri kita dan menekan kerajaan negara kita. Namun begitu, mereka gagal kerana rakyat kita bersatu. Dan saya berjaya menjalankan misi dengan cemerlang.

Tun M yang dihormati,
Sayugia dimaklumkan, kami di dalam kerajaan, tidak pernah menerima apa-apa arahan untuk memburukkan, menekan atau memalukan Tun. Malah Perdana Menteri tidak pernah memberi arahan untuk menghentam atau memalukan Tun.

Politik dan kerajaan, ataupun UMNO dan kerajaan adalah dua institusi yang berbeza. Masalah yang berlaku di dalam UMNO tidak akan menjejaskan misi kerajaan untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat.

Cara Tun berpolitik dengan cara Pak Lah amat berbeza, manakala cara Tun berpolitik dengan DS Najib hampir-hampir sama. Apakah persamaan-persamaan itu. Persamaan-persamaan itu ialah keyakinan, keberanian dan kematangan. Namun skil berubah kerana zaman juga telah berubah terutama ke-beyond zaman siber tanpa sempadan.

Saya menulis surat ini mudah-mudahan Tun akan terbuka hati untuk bertemu dengan DS Najib. Namun, ketahuilah bahawa pertemuan itu sangat-sangat dibenci oleh musuh-musuh Islam, musuh-musuh orang Melayu, kerana mereka tahu pertemuan itu adalah pertemuan yang akan menjahanamkan motif belakang tabir mereka.

Masihkah Tun ingat di hujung tahun 1970an dahulu. Ketika Tun bersama-sama Tun Razak menaiki teksi ke rumah ayah Pak Lah. Masih kah Tun mengingati masakan yang dimasak oleh ayahanda Pak Lah ketika itu. Ketika itu, Tun dan Tun Razak melakukan misi memujuk ayah Pak Lah. Akhirnya dengan cara Islam dan cara Melayu misi itu membawa kejayaan.

Saya percaya Tun tidak menolak untuk mengadakan pertemuan dengan DS Najib. Saya bersedia menjadi orang tengah. Saya menulis surat ini bukan oleh arahan sesiapa. DS Najib tidak memberikan apa-apa arahan kepada saya. Saya ikhlas mahu membawa penyatuan yang dituntut oleh agama Islam dan didambakan oleh orang-orang Melayu.

Jika dahulu saya bertemu Jusuf Kalla (2013) di sini untuk menyelamatkan kerajaan dan negara kita. Hari ini, saya mahu bertemu Tun untuk mempertemukan dengan DS Najib juga untuk menyelamatkan kerajaan dan negara kita. Semoga Tun diberikan hidayah oleh Allah SWT dalam hal ini.


Baca seterusnya di sini

NASRUDIN HASSAN: DAP ANTI ISLAM

Posted: 27 May 2016 02:28 AM PDT

DAP Anti Islam ?
_Oleh : Nasrudin bin Hassan_

1. Kerajaan bagi laluan kepada PAS membentangkan usul pindaan Akta 355 di parlimen, apakah PAS akan bergabung dengan UMNO selepas ini ? Apakah PAS akan bentuk UG selepas ini ? Apakah PAS akan deal dengan UMNO untuk PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar bagai yang dikata ? 

2. Sebetulnya inilah dendangan lagu dan lirik lama yang dikumandangkan sejak bertahun tahun yang lalu dalam pelbagai genre. Sesekali didendang dengan genre rock dan sesekali dengan genre dangdut dan sesekali yang lain pula didendangkan dengan genre melayu asli bagi mengelak kebosanan masyarakat dengan lagu dan lirik yang lama dan sama.

3. Sebelum wujudnya isu Pindaan Akta 355 ini, isu PAS bergabung dengan UMNO telah didendangkan sekian lama oleh samseng-samseng politik. Tanpa pedulikan fakta dan kebenaran, mereka gembira dan puas dengan fitnah yang mereka cipta. Apabila timbul isu pindaan Akta 355 maka sekali lagi mereka tukar genre untuk didendang buat kesekian kalinya.

4. Realitinya, Inilah kematangan politik yang didambakan selama ini. Sebelum ini kita mempersoalkan sukarnya RUU Persendirian diangkat ke parlimen. Kita mahu transformasi parlimen dilakukan. Nah kini ianya berlaku, maka kenapa masih ada yang terpinga-pinga ? Kenapa fitnah PAS kononnya PAS telah bergabung dengan UMNO ?

5. Ada pula yang kehairanan, kenapa PAS boleh sambut kerjasama UMNO sedang UMNO adalah kerajaan dan PAS adalah pembangkang ? Tidak sukar memahami situasi ini bagi mereka yang berilmu dan mengamalkan politik matang dan sejahtera. Inilah bentuk _ta'awun_ (kerjasama) yang dianjurkan oleh Islam dan menjadi sebahagian dari amalan politik matang dan sejahtera. Firman Allah swt :

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

_Dan hendaklah kamu berkerjasama atas urusan  melaksanakan kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu berkerjasama pada melakukan dosa (maksiat) dan permusuhan. Dan bertaqwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksaNya._

Surah Al Maaidah : Ayat 2

6. Saya lihat DAP dan PAN telah kehabisan idea untuk mendepani PAS. Mereka mula meracau tidak ketentuan hala. Isu sepenting ini pun mereka gagal untuk memahaminya semata-mata kerana ia datang dari PAS. 

7. Walhal pindaan Akta 355 adalah bertujuan untuk memperkasa Mahkamah Syariah. Tentu sekali ia tidak ada kena mengena dengan pihak non muslim. Selayaknya DAP usah campur urusan ummat Islam atau mereka sememangnya sedang berusaha bagi membuktikan kepada umum bahawa mereka benar-benar anti Islam ?

8. Biarlah bagaimana halangan dan rintangan, insyaallah PAS tidak akan berhenti untuk berjuang. Kejayaan membentang usul Pindaan Akta 355 di parlimen hanyalah satu langkah melewati garis mula. Sedang perjalanan masih berliku dan destinasi masih jauh. Perlukan kesabaran dan kesungguhan yang tidak sedikit. Sabar menerima kritikan dan maki hamun dari pihak yang memusuhi serta bersungguh-sungguh mendepani cabaran, halangan dan sabotaj.

9. Semua pihak khasnya pemimpin ummat Islam samada dari pihak kerajaan mahupun pembangkang mestilah mempunyai kesedaran iman dan kemahuan politik yang tinggi terhadap usaha untuk memperkasakan Institusi Syariah di Malaysia.

10. Teruskan berjuang, lipat ganda usaha dakwah kepada semua lapisan masyarakat termasuk kepada non muslim dan banyakkan munajat kepada Allah swt. Jangan dilayan sangat kemuncup di stokin. Firman Allah swt :

فَاصْدَعْ بِمَا تُؤْمَرُ وَأَعْرِضْ عَنِ الْمُشْرِكِينَ

_Laksanakan apa yang Allah swt perintah dan usah pedulilah perancangan dan bantahan golongan musyrikin (berpalinglah dari mereka)_

Surah Al Hijr : Ayat 94

Sekian

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:12 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Sah Azmin beri kata dua kepada Exco Pas!

Posted: 27 May 2016 12:21 PM PDT


Dewan Ulama Pas mengesahkan dakwaan tiga Exco Pas Selangor diberi kata dua agar meletakkan jawatan sekiranya parti itu bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar oleh Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali adalah benar.

Ketua Penerangannya, Datuk Dr. Mohd. Khairuddin Aman Razali berkata, pihak­nya mempunyai maklumat jelas mengenai perkara itu dan menyifatkan penafian Mohamed Azmin kepada pihak media kononnya kata dua tersebut tidak berlaku adalah tidak benar sama sekali.

Menurutnya, tindak-tanduk Menteri Besar Selangor itu dipercayai ada kaitan dengan tekanan daripada pemimpin pakatan pembangkang dan Mohamed Azmin menjadikan Pas sebagai 'modal' untuk melepaskan diri.

"Azmin 'terkantoi' berbohong kepada wartawan, kononnya tidak pernah arahkan Exco Pas letak jawatan sedangkan memang 'confirm' (sah) dia arah Exco Pas meletakkan jawatan jika Pas terus bertanding di Sungai Besar," kata­nya sebagaimana dipetik Free Malaysia Today hari ini.

Mohd. Khairuddin Aman Razali

Dalam perkembangan berkaitan, Mohd. Khairuddin kesal dengan kenyataan Mohamed Azmin yang dilihat menyindir Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai ketua yang tidak tahu isu dalam parti, ketika menyangkal adanya rundi­ngan rasmi pengagihan kerusi antara Pas dan PKR.

"Walau bagaimanapun, Pas mengambil pendekatan memaafkan perbuatan Mohamed Azmin, malah memahami situa­si yang sedang dihadapi Menteri Besar Selangor itu. Kita maafkan Azmin atas kecelaruan fikiran dia akhir-akhir ini," katanya.

Sementara itu, Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Iskandar Abdul Samad yang juga merupakan salah seorang Exco Pas Selangor seolah-olah 'mencabar' Mohamed Azmin apabila berkata, fokus Pas sekarang adalah untuk menang PRK Parlimen Sungai Besar.

Suara Politik
Belantan

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:18 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


HUDUD: PAS BERSAMA BN, MASA DEPAN POLITIK AZMIN MERUDUM!

Posted: 27 May 2016 03:55 PM PDT

USUL MENGEJUT HUDUD UNTUK PILIHAN RAYA KECIL? – KHALID

Posted: 27 May 2016 03:50 PM PDT

HUSAM DIPECAT KERANA JADI SAKSI KES MAHKAMAH?

Posted: 27 May 2016 09:58 AM PDT

PKR AKAN SOKONG CALON AMANAH DI SG. BESAR, K. KANGSAR – SUMBER

Posted: 27 May 2016 09:55 AM PDT

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:12 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


AKTA 355: RANG UNDANG UNDANG MAHKAMAH SYARIAH - BUKAN BERKAITAN HUDUD

Posted: 27 May 2016 09:51 AM PDT

AKTA 355: RANG UNDANG-UNDANG MAHKAMAH SYARIAH- HADI AWANG BIDAS DAP

Posted: 27 May 2016 09:44 AM PDT

Akta 355: PAS tak bimbang akta hudud jejas undi bukan Melayu, kata Nik Abduh

Posted: 27 May 2016 09:42 AM PDT

Akta 355: Impak pembentangan RUU berkaitan hudud

Posted: 27 May 2016 09:40 AM PDT

Akta 355: Beri masa anggota Parlimen bahas isu hudud - Mohd Amar

Posted: 27 May 2016 09:39 AM PDT

Dua Adun bertembung di Sungai Besar ...calon terus...!!!

Posted: 27 May 2016 09:37 AM PDT


Dr Rani (tengah) diumumkan sebagai calon Pas di Sungai Besar.Dr Rani (tengah) diumumkan sebagai calon Pas di Sungai Besar.
Dua Adun iaitu Adun Meru dari Pas, Dr Abdul Rani Othman dan Adun Sungai Panjang dari Umno, Budiman Zohdi akan bertembung di Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar.
Kedua-dua dijangka akan bertembung dengan calon dari Pakatan Harapan yang akan diumumkan namanya 1 Jun ini.
Nama Budiman diumumkan naib presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi manakala nama Dr Rani diumumkan oleh Presiden Pas sendiri, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Di Kuala Kangsar pula, bekas calon Pas di Parit, Dr Najihatulsalehah Ahmad diumumkan sebagai calon parti itu dalam PRK berkenaan.
Dr Najihatul adalah ketua muslimat Pas Perak.
Sehingga kini, BN dan Pakatan Harapan belum mengumumkan calon mereka untuk PRK kawasan ini.

Ketua muslimat Perak calon PAS Kuala Kangsar

Posted: 27 May 2016 09:36 AM PDT

Ketua Dewan Muslimat PAS Perak, Dr Najihatussalehah Ahmad dinamakan sebagai calon PAS bagi pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Kuala Kangsar bulan depan.
Pengumuman dibuat Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man di padang berhampiran markas PAS Kuala Kangsar, Bukit Chandan di Kuala Lumpur malam ini.
Dr Najihatussalehah,50, juga merupakan Anggota Jawatankuasa Dewan Muslimat PAS Pusat sesi 2015-2017.
Beliau yang berasal dari Pasir Kubu, Pulau Tiga Kiri, Pasir Salak memiliki Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan dari Universiti Malaya dan pernah berkhidmat sebagai Pegawai Perubatan di Hospital Kuala Lumpur.
PRK Kuala Kangsar diadakan berikutan kematian Anggota Parlimennya Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad dalam nahas helikopter di Sebuyau, Sarawak, 5 Mei lepas.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan PRK Parlimen Kuala Kangsar pada 18 Jun, manakala penamaan calon pada 5 Jun.
Pada Pilihan Raya Umum Ke-13 lepas, Wan Mohammad Khair-il memperoleh majoriti 1,082 undi menewaskan calon PAS Khalil Idham Lim Abdullah dan calon Bebas Datuk Kamilia Ibrahim.
Parlimen Kuala Kangsar mempunyai 32,949 pemilih berdaftar melibatkan pengundi biasa (32,632), pengundi awal (312) dan pemilih tidak hadir luar negara (lima).
Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dijadual mengumumkan nama calon Barisan Nasional (BN) bagi PRK Kuala Kangsar pada petang esok, manakala Parti Amanah Negara akan mengumumkan calonnya pada 1 Jun.

AMANAH umum calon PRK Sungai Besar, Kuala Kangsar Rabu

Posted: 27 May 2016 08:22 AM PDT

Antara nama yang diletakkan sebagai calon termasuk Presiden AMANAH, Mohamad Sabu dan dan bekas Menteri Besar Perak, Mohammad Nizar

SHAH ALAM: Parti Amanah Negara (Amanah) akan mengumumkan calon parti itu bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) kawasan Parlimen Kuala Kangsar dan Sungai Besar, Rabu ini.
"Kita letak banyak nama sebagai calon antaranya Mat Sabu (Presiden Amanah Mohamad Sabu) dan Nizar (Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin)," kata Pengarah Komunikasinya, Khalid Abdul Samad pada sidang media di sini hari ini.
Beliau berkata calon juga tidak dikhususkan daripada kalangan anak tempatan.
Kedua-dua PRK itu diadakan serentak pada 18 Jun ini dengan penamaan calon ditetapkan pada 5 Jun.
Ia susulan kematian Anggota Parlimen Kuala Kangsar, Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad dan Anggota Parlimen Sungai Besar, Datuk Noriah Kasnon dalam nahas helikopter di Sebuyau, Sarawak, pada 5 Mei lepas.

ADUN Meru calon PAS di Sungai Besar

Posted: 27 May 2016 08:01 AM PDT

PAS mengumumkan Abdul Rani Osman ADUN Meru sebagai calon parti itu pada pilihan raya kecil (PRK) parlimen Sungai Besar pada 18 Jun depan.
Pengumuman itu dibuat oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang di hadapan kira-kira 500 penyokong parti itu di Markaz PAS Simpang 5, Sungai Besar, sebentar tadi.
Turut hadir naib presiden PAS Datuk Iskandar Abdul Samad yang juga pesuruhjaya PAS Selangor, anggota parlimen Pasir Mas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz yang juga ketua pemuda PAS, Presiden IKATAN Tan Sri Shiekh Kadir Fadzir dan ADUN Sabak Bernam Sallehen Mukhyi.

Nasib Muhyiddin masih di awang-awangan

Posted: 27 May 2016 07:51 AM PDT

Nasib timbalan presiden Umno yang digantung tugas Tan Sri Muhyiddin Yassin dikatakan masih belum dibincangkan oleh Majlis Tertinggi (MT) Umno.

Perkara itu disahkan oleh pelbagai pemimpin MT Umno ketika ditanya pemberita ketika meninggalkan mesyuarat di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di ibu negara hari ini.
Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron berkata parti itu mempunyai perkara lebih penting untuk dibincangkan berbanding isu Muhyiddin.
Anggota MT Datuk Seri Nazri Aziz sebelum ini berkata akan mencadangkan penyingkiran Muhyiddin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir.
Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak juga mengesahkan nasib Muhyiddin tidak dibincangkan dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat itu.

Muhyiddin digantung pada 26 Februari lalu.
Beliau sebelum itu dilucutkan jawatan sebagai timbalan perdana menteri kerana lantang mengkritik Najib dalam isu 1MDN dan kemasukan wang berbilion ringgit ke dalam akaun peribadinya.

Beliau kini berganding bahu dalam Dekralarasi Rakyat bagi mendesak pengunduran Najib sebagai perdana menteri.
Mahathir sebelum ini berkata lebih 1.2 juta orang telah menandatangani deklarasi itu, walaupun terdapat pertikaian berhubung keaslian penandatangan.

Khalid nak saman Berita Harian putar belit perbahasan parlimen

Posted: 27 May 2016 07:46 AM PDT


Khalid menunjukkan muka hadapan akhbar Berita Harian pada sidang media di Shah Alam. Foto Malaysiakini.comKhalid menunjukkan muka hadapan akhbar Berita Harian pada sidang media di Shah Alam. Foto Malaysiakini.com
Muak dengan sikap akhbar arus perdana yang memutarbelitkan pendirian Parti Amanah Negara (Amanah)  berhubung usul rang undang-undang persendirian berkaitan Akta 355 yang dibentangkan Presiden Pas di Dewan Rakyat petang semalam, tindakan undang-undang bakal diambil terhadap akhbar Berita Harian.
Ahli Parlimen Shah Alam yang juga Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad mengakui sudah menghubungi peguam dan mengarahkan dikeluarkan surat tuntutan ke atas penerbit akhbar berkenaan.
"Amanah akan gunakan surat tuntutan itu untuk minta mereka memohon maaf kepada saya dan Amanah di muka hadapan, sama seperti yang mereka buat hari ini. Atau (jika gagal) mereka akan disaman," katanya pada sidang media di Shah Alam hari ini.
Tambah beliau, surat tuntutan itu akan dihantar selewat-lewatnya Selasa depan.
Berita Harian dalam laporannya hari ini menyiarkan tajuk utama "Kerajaan beri PAS laluan; DAP, Amanah bantah" merujuk kepada usul persendirian yang dibawa Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang semalam.
Usul yang berada di penghujung senarai itu didahulukan atas cadangan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said dan disokong Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Rosnah Rashid Shirlin yang juga ahli parlimen Papar.
Khalid berkata, beliau tidak membantah usul tersebut sebaliknya mempersoalkan bagaimana rang undang-undang persendirian itu boleh mengetepikan usul lain dibawa kerajaan.
"Saya tak bantah malah sokong tafsiran yang dibuat oleh Speaker Tan Sri Pandikar (Amin Mulia) yang membenarkan usul itu dibaca atau dibentang.
Read More / Baca Lagi >>

Dr M: Saya lebih bimbang Najib musnahkan negara

Posted: 27 May 2016 07:41 AM PDT

Tun Dr Mahathir Mohamad sering dituduh musuh politiknya sebagai sengaja menentang Datuk Seri Najib Razak bagi membuka laluan kepada masa depan politik anaknya, Datuk Seri Mukhriz.

Mahathir bagaimanapun hari ini sekali lagi menafikan perkara itu dan menegaskan segala langkah diambilnya demi kebaikan negara.
"Saya tak bimbang masa depan politik Mukhriz. Saya lebih bimbang untuk menahan Najib daripada memusnahkan negara ini," katanya dalam tulisan di blog.

Mahathir mendakwa "konco-konco" perdana menteri sering mengulangi dakwaan itu bagi mengalihkan perhatian terhadap dakwaan salah laku ketua mereka.
Beliau juga mendakwa kegagalan mendapatkan sokongan Mukhriz menyebabkan langkah diambil untuk menurunkanya sebagai menteri besar Kedah.

KANTOI !!!..SIAPA YANG MENIPU..??

Posted: 27 May 2016 06:40 AM PDT

Siapa sebenarnya yg menipu tentang pemilikan sebenar Good Star Ltd itu, PetroSaudi International ATAU Jho Low ??

Terang2 tertera pendedahan dari WSJ mengenai isi kandungan surat Bank Negara M'sia (BNM) 'sahkan' Good Star Ltd milik Jho Low..

SEBAB ITULAH KERAjaan mengklasifikasikan segala kandungan yg berkaitan 1MDB sebagai sulit di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 AGAR RAKYAT TAK BOLEH TAHU KEADAAN & FAKTA SEBENAR KEBOBROKAN 1MDB.

KEMENANGAN DI SUNGAI BESAR, KUALA KANGSAR AKAN DORONG NAJIB ADAKAN PILIHANRAYA SECARA MENGEJUT

Posted: 27 May 2016 06:36 AM PDT

Apakah pentingnya keputusan pilihanraya kecil Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar kepada masa depan Najib Razak?

Di sebalik hakikat bahawa kedudukan kerajaan Pusat tidak tergugat dengan kekalahan BN di kedua-dua kerusi tersebut, namun pentingnya keputusan di dua pilihanraya itu kerana ia adalah gambaran mesej penolakan atau penerimaan terhadap kepimpinan Najib yang semakin terbelit dengan banyak isu kebelakangan ini.

Meskipun pertandingan tiga penjuru semakin sukar dielakkan kerana Pas sudah menutup pintu rundingan dengan PKR dan dalam masa yang sama Hadi Awang sudah pun diberikan "hadiah" berupa kebenaran membentangkan usul persendirian berkaitan hudud di Parlimen, tetapi sebagaimana yang kerap disebut oleh Tun Mahathir Mohamad bahawa siapa juga calon yang menentang BN, mereka bukan lagi mewakili pembangkang, sebaliknya adalah mewakili rakyat.

Ini bermakna, dalam pertandingan tiga penjuru nanti, calon Pakatan Harapan adalah mewakili rakyat, manakala calon BN adalah mewakili masa depan Najib.

Calon Pas pula, walaupun berkedudukan sebagai pembangkang, tetapi akan dikenali sebagai pro Najib dan memusuhi Pakatan Harapan.

Dengan usul hudud yang diberi kebenaran, kempen Pas di dua pilihanraya ini adalah lemah lembut terhadap Najib dan UMNO, sebaliknya akan bertukar keras dan agresif terhadap Pakatan Harapan.

Oleh itu, sebarang keputusan, sama ada BN menang atau kalah, yang lebih terkesan dengannya ialah Najib.

Jika kalah di Sungai Besar dan Kuala Kangsar, ia adalah mesej yang semakin jelas tentang penolakan daripada rakyat terhadap Najib. Untuk memulihkan kembali sokongan rakyat menghadapi PRU 14, cara yang paling mudah tentu saja Najib mesti diundurkan dengan seberapa segera.

Jika tidak, dengan Najib, UMNO dan semua pemimpinya sekali akan terkubur dalam pilihanraya umum nanti.

Tidak mustahil, kekalahan BN juga secara perlahan-lahan akan merangsang kumpulan Zahid Hamidi menerima hakikat bahawa Najib adalah beban yang tidak boleh diselamatkan lagi sebagaimana yang selalu disebut oleh Tun Mahathir, bahkan mungkin mula bertindak secara diam-diam untuk memberi lebih tekanan kepada pengunduran Perdana Menteri.

Kiranya calon BN menang di Sungai Besar dan Kuala Kangsar, ia adalah kemenangan mutlak bagi Najib. Bukan saja Najib akan berbangga dengan kemenangan itu kerana menganggap sebagai penerimaan rakyat terhadapnya dan gambaran pengundi tidak terkesan dengan isu 1MDB, kekayaan keluarga, pembaziran, kemewahan dan wang RM2,600 juta dalam akaun peribadi, malah semua pemimpin UMNO yang sudah terhutang budi "cash is king"  akan lebih mendewa-dewakan lagi Najib.
Read More / Baca Lagi >>

PRK bukan kayu ukur sokongan terhadap kepimpinan negara - Zambry Kadir

Posted: 27 May 2016 06:33 AM PDT

Datuk Seri Zambry Abdul Kadir dilantik menjadi Pengarah Pilihan Raya di Kuala Kangsar, manakala Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar di Sungai Besar.
najib election
KUALA LUMPUR : Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak menyifatkan Pilihan Raya Kecil (PRK) tidak boleh sama sekali dilihat sebagai kayu ukur tahap sokongan kepada kepimpinan negara.
Ini kerana banyak isu hanya terdapat di kawasan PRK tersebut dan tiada di tempat lain, katanya lagi.
"Saya fikir PRK tidak boleh menjadi referendum terhadap kepimpinan negara, walaupun ramai yang menganggap demikian. PRK adalah PRK, ia juga banyak dipandu oleh sentimen tempatan," katanya dalam sidang media selepas mesyuarat Majlis Tertinggi Umno hari ini.
Sementara itu beliau mahu BN mencontohi gerak kerja BN Sarawak dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) lalu.
Beliau menggesa kempen yang lebih sederhana dan tenang, lebih-lebih lagi kerana ia akan berlangsung dalam bulan Ramadan.
"Kita berharap kemenangan (di Sarawak) akan dapat memberikan momentum dan nafas baru kepada UMNO dan BN di negeri-negeri lain, untuk menumpukan usaha bagi menjamin kemenangan BN di Kuala Kangsar dan Sungai Besar, dan seterusnya PRU 14 nanti."
"Kita juga mengambil kira faktor yang menyumbang kepada kemenangan di Sarawak. Semoga ia menjadi pengajaran dan panduan di negeri lain," katanya lagi.
Read More / Baca Lagi >>

Akta 355: Pas hanya 'dikencing' Umno, kata Asmuni

Posted: 27 May 2016 05:56 AM PDT


Asmuni AwiAsmuni AwiPas akan terus menjadi mangsa penipuan Umno di sebalik apa yang dianggap kejayaan Ahli Parlimen Marang membentangkan Rang Undang-undang Persendirian mengenai Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016, kata Pengerusi Amanah Perak, Asmuni Awi.
"Semuanya sekadar lakonan menjelang PRK (pilihan raya kecil) ini. Pas hanya 'dikencing' Umno. Selepas 20 tahun terhalang, baru (Rang Undang-undang Mahkamah Syariah) boleh dibentang di Parlimen. Tapi mengapa Marang (Hadi Awang) minta tangguh pula, tidak teruskan perbahasan?
"Selepas ini, bila pula perbincangan usul? Paling penting, perbincangan akan berlaku atau tidak? Seolah-olah Umno hanya benarkan Pas bentang tapi bahas tidak boleh," ujarnya ketika ditemui selepas taklimat jentera Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar di Pejabat Amanah parlimen itu malam tadi.
Mengulas lanjut, beliau tidak menolak wujudnya kerjasama di antara Pas dan Umno di sebalik penangguhan  perbahasan RUU itu semalam yang mulanya terletak di aturan mesyuarat ke-15.
"Kalau tidak kenapa Marang minta tangguh? Mungkin itulah syarat Umno kepada Pas. Tak mustahil mereka sudah berpakat," jelasnya.
Sehubungan itu, Asmuni berpendapat pembentangan RUU berkenaan bakal menjadi modal kempen paling lumayan bagi Pas memancing sokongan pengundi Melayu.
Sebaliknya, jelas beliau, di pihak parti komponen BN pada masa sama menyatakan bantahan secara terbuka termasuk ugutan untuk keluar dari BN.
Read More / Baca Lagi >>

Abdul Hadi selar DAP tak beradab, puji MCA, MIC, Gerakan

Posted: 27 May 2016 05:49 AM PDT


Abdul Hadi AwangAbdul Hadi Awang
Tatkala Presiden Pas dilapor mengecam DAP kerana membantah pembentangan Rang Undang-undang Persendirian mengenai Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 oleh beliau di Dewan Rakyat petang semalam, tanpa disedari parti komponen BN khususnya MCA yang dipuji beliau kerana 'lebih beradab' rupa-rupanya turut mengecam tindakan Ahli Parlimen Marang itu.
Presiden MCA Liow Tiong Lai dilaporkan menyerang Umno dan Pas secara terbuka dalam isu pembentangan rang undang-undang berkaitan hudud di parlimen, lapor Malaysiakini.
Dalam wawancaranya dengan akhbar Cina, Liow menuduh Umno bersekongkol dengan Pas dan mengkhianati semangat BN.
"MCA akan bincangkan perkara ini dengan anggota komponen lain BN," beliau dipetik sebagai berkata oleh Sin Chew Daily.
Nanyang Siang Pau pula melaporkan Liow sebagai berkata anggota komponen BN tidak tahu menahu berkaitan perkembangan itu dan menyalahkan Umno kerana mewujudkan krisis perlembagaan.
Beliau akan membangkitkan isu itu dalam mesyuarat kabinet hari ini dan mengadakan sidang media bersama anggota lain BN bagi menyatakan pendirian mereka, lapor Oriental Daily pula.
Kerajaan semalam memberikan keutamaan untuk pindaan Akta 355 dibincangkan di Dewan Rakyat. Bagaimanapun Hadi memohon ia ditangguhkan ke sesi akan datang kerana kesuntukan masa.
Pindaan itu bertujuan menambahkan bidang kuasa mahkamah syariah.
Usul mempercepatkan perbahasan itu dibawa oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said dan disokong oleh Timbalan Menteri Kerja Raya Rosnah Abdul Rashid Shirlin.
Laporan akhbar Cina yang memuatkan serangan Presiden MCA terhadap Umno dan Pas dalam isu pembentangan RUU Persendirian Ahli Parlimen Marang. Foto Malaysiakini.comLaporan akhbar Cina yang memuatkan serangan Presiden MCA terhadap Umno dan Pas dalam isu pembentangan RUU Persendirian Ahli Parlimen Marang. Foto Malaysiakini.com
Dalam perkembangan berkaitan Abdul Hadi dilapor Utusan Online membidas DAP yang membantah usaha beliau membentangkan pindaan Rang Undang-undang Mahkamah Syariah dalam Sidang Dewan Rakyat semalam.
Abdul Hadi yang kesal dengan tindakan DAP itu turut menyifatkan parti tersebut sebagai anti-Islam dan tidak mempunyai adab terutamanya dalam urusan berkaitan orang Islam.
Malah jelas beliau, tindakan serta pendekatan ditunjukkan DAP itu berbeza dengan parti bukan Islam lain antaranya MCA, MIC dan Gerakan yang masih mempunyai adab bagi menghormati Islam dan penganutnya.
Read More / Baca Lagi >>

PAS tidak mahu lagi bekerjasama dengan PH – Hadi

Posted: 27 May 2016 05:46 AM PDT

Pakatan Harapan boleh lupakan PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar, kata presiden parti Islam itu.
Hadi-Awang_pakatan_pas_6005
MARANG: PAS bertegas tidak akan berunding dengan Pakatan Harapan bagi memberi laluan kepada mereka meletakkan calon pada pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar pada 18 Jun ini.
Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata PAS tidak mahu lagi bekerjasama dengan pembangkang yang menyertai pakatan itu memandangkan selama ini PAS banyak berkorban untuk menyelamatkan reputasi pakatan pembangkang.
"Kalau nak suruh PAS bekerja bagi pihak dia, PAS memang tidak boleh terima lagi sebab banyak kawasan yang kita lepaskan kepada mereka sebelum ini yang tidak diambil peduli, hanya orang PAS yang buat kerja untuk mereka.
"Mereka (pembangkang) hanya datang waktu pilihan raya, sudah berapa banyak pilihan raya orang PAS yang kerja kuat sebab mereka bekerja sepanjang masa," katanya kepada pemberita di pejabat Kesatuan Ulama Islam Sedunia di sini hari ini.
Katanya, beliau yakin PAS boleh memenangi kedua-dua kerusi berkenaan tanpa sokongan pakatan itu memandangkan PAS sudah bertapak lama di dua-dua kawasan berkenaan dan rekod pilihan raya sebelum ini PAS berjaya meningkatkan majoriti undi walaupun gagal merebut dua kerusi Parlimen itu.
"Kita tidak beri apa-apa harapan kepada Pakatan Harapan sebab kita yakin dengan kekuatan kita sendiri..ini parti yang baru nak bertunas, sedangkan kita dah bertunjang di situ," katanya.
Mengulas mengenai calon yang bakal diketengahkan pada PRK tersebut, Abdul Hadi kata PAS akan mencalonkan empat nama yang telah dipersetujui Majlis Syura.
Read More / Baca Lagi >>

Jamil Khir: Usul Hadi bukan mahu wujudkan undang-undang baharu, tidak ada kena mengena dengan Enakmen Jenayah Syariah II Negeri Kelantan.

Posted: 27 May 2016 05:36 AM PDT

Pindaan sebaliknya akan meningkatkan jumlah hukuman di Mahkamah Syariah

PUTRAJAYA: Usul untuk meminda Akta 355 Bidang Kuasa Mahkamah Syariah sedia ada yang dibawa oleh Anggota Parlimen Marang Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam, bukan bertujuan untuk mewujudkan undang-undang baharu.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata pindaan terhadap Akta 355 itu bermatlamat untuk memperkasakan bidang perundangan Syariah sedia ada kepada sistem yang selari dengan perkembangan semasa dan berakar kukuh kepada sumber-sumber perundangan syariah yang diiktiraf di dalam Islam.
"Pindaan ini akan meningkatkan jumlah hukuman di Mahkamah Syariah yang telah begitu lama tidak dipertingkatkan.
"Kuasa merotan sebanyak maksimum enam kali sebatan, denda tidak lebih RM5,000 dan penjara tidak lebih daripada tiga tahun, antara perkara yang akan disentuh di dalam pindaan yang dibentangkan ini," katanya dalam kenyataan hari ini.
Semalam, Abdul Hadi membentangkan usul Rang Undang-Undang Persendirian iaitu Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 di Dewan Rakyat.
Jamil Khir berkata, sebagaimana yang dijelaskan di dalam perlembagaan, melalui cadangan pindaan usul persendirian itu, ia hanya terpakai kepada orang-orang Islam di negara ini dan tidak memberi kesan langsung kepada golongan bukan Islam, selagi hak beragama yang diamalkan bersikap aman dan damai terhadap Islam.
"Ia juga tidak ada kena mengena dengan Enakmen Jenayah Syariah II Negeri Kelantan yang pernah dicadangkan di dalam Dewan Undangan Negeri Kelantan sebelum ini," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Hadi tidak bentang usul Hudud – Najib

Posted: 27 May 2016 05:33 AM PDT

Presiden UMNO berkata UMNO telah menjelaskan perkara itu kepada komponen BN
najib hadi
KUALA LUMPUR: Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak berkata UMNO telah menjelaskan kepada parti-parti komponen BN bahawa usul persendirian Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bukan pindaan perlaksanaan hudud.
Sebaliknya, usul itu bertujuan memperkasakan Akta Mahkamah Syariah, dan menyentuh isu hukuman keatas penganut agama Islam sahaja.
"Mereka ingat Hadi Awang bawa isu hudud. Saya nak beritahu pindaan itu bukan undang-undang hudud.
"Ia untuk meningkatkan hukuman seperti menaikkan (kadar) rotan, ini melibatkan mahkamah syariah dan hanya melibatkan orang Islam, dan kaedah merotan bukan untuk mencederakan," jelasnya kepada pemberita di sidang media seusai mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO di ibu pejabat parti Melayu itu petang tadi.
Najib berkata demikian mengulas perletakan jawatan Timbalan Pengerusi MCA Kedah, Dr Leong Yong Kong hari ini sebagai membantah usul Hadi itu.
Perdana Menteri menjelaskan bukan mudah untuk melaksanakan rang undang-undang agama Islam memandangkan ia perlu memuaskan beberapa peringkat keputusan.
"Bukan terlalu mudah untuk melaksanakan (undang-undang Islam). Ia perlukan perkenan Majlis Raja-raja, persetujuan Majlis Agama Islam dan pindaan undang-undang di Parlimen," katanya.
Sementara itu, ahli MT UMNO, Datuk Ab Aziz Kaprawi berkata parti komponen BN telah menerima penjelasan berhubung usul Hadi itu.
"Perdana Menteri telah menjelaskan kepada parti komponen dan mereka faham," katanya kepada pemberita di ruang legar Menara Dato' Onn.

Abdul Hadi: DAP mahu memusuhi Islam

Posted: 27 May 2016 05:31 AM PDT

Abdul Hadi Awang MARANG - Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyifatkan tindakan beberapa Ahli Parlimen DAP yang mempertikaikan usul yang dibawanya mengenai Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2015 di Dewan Rakyat semalam adalah tidak beradab dan ingin memusuhi Islam.
Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang menegaskan tindakan DAP yang terus melenting sebaik usul itu dibentang semalam jelas menunjukkan sifat mereka yang biadab dan anti Islam.
Sedangkan katanya, terdapat parti bukan Islam seperti MCA, Gerakan dan MIC juga kadangkala tidak bersetuju dengan agenda orang Islam namun mereka lebih tertib dan beradab jika mereka tidak bersetuju dengan hal berkenaan.
"DAP telah menunjukkan sikap anti Islamnya. DAP tidak ada adab dan dia terus melenting dan menentang (usul berkenaan). Pada hal usul ini tidak berkait dengan orang bukan Islam pun.
"Saya turut kesal dengan Amanah (Parti Amanah Negara) yang digunakan DAP dalam hal ini kerana telah melanggar sempadan agama sendiri demi kepentingan politik," katanya kepada pemberita di pejabat Kesatuan Ulama Islam Sedunia di sini hari ini.

AMANAH wakili Pakatan di Sg Besar dan K Kangsar - Khalid Samad

Posted: 27 May 2016 04:56 AM PDT

Usul Hadi pelik, tutup krisis pada PRK - Khalid Samad

Posted: 27 May 2016 04:55 AM PDT

Khalid: Isu hudud, 'agenda kembar' UMNO dan PAS

Posted: 27 May 2016 04:54 AM PDT

"Ratu Naga" denies database deal for names in Citizen's Declaration

Posted: 27 May 2016 04:52 AM PDT