Presiden PAN, Mohamad Sabu membuat penegasan kalau Pas mahu bertanding di kedua-dua tempat, PAN akan meletakkan calon. Dalam kalangan pemimpin DAP ada yang mahu mengajak Pas bersama dengan Pakatan Rakyat semula tetapi Lim Guan Eng menyatakan penolakan terhadap calon Pas.
Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam kenyataan terkini di Kota Bharu, Kelantan menyuruh DAP, PAN dan PKR mengukur baju di badan sendiri sekiranya berhasrat bertanding. Pas tidak akan bergantung kepada Pakatan Baharu. Di Pasir Puteh, Mohamad Sabu dan Lim Kit Siang menolak hasrat Tuan Ibrahim supaya parti lain tidak bertanding dan beri laluan kepada Pas.
Pakatan Harapan Perak pula mencadangkan supaya PAN bertanding di Kuala Kangsar dan Pas bertanding di Sungai Besar. Berlainan pula dengan tumpuan Mohamed Azmin di Sungai Besar, meletakkan kemungkinan PKR bakal bertanding di situ. Mohamad Sabu membuat formula bahawa Lembaga Presiden akan membuat keputusan mengenai pertandingan ini.
Belum pun pencalonan terjadi, parti-parti pembangkang berada dalam keadaan mengulangi semula apa yang berlaku di Sarawak. Apa yang berlaku ini boleh difahami dengan mudah. DAP cuba jadi teraju utama menentukan calon. PKR dan PAN apalagi Pas tidak patuh. Lalu pertindihan calon terjadi dan pembangkang kalah dan ramai dan PAN hilang deposit.
Undi yang diterima oleh pembangkang di Sungai Besar dan Kuala Kangsar pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) dulu adalah undi Pakatan Rakyat. Itu pun BN masih bertahan. Takdirnya pembangkang mengalami pertindihan calon peluang BN lebih cerah kerana Pas dan PAN sangat kuat permusuhannya.