Followers

Nuffnang

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:07 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


DAP terkejut berok, mula cipta alasan?

Posted: 09 May 2016 08:46 AM PDT


Kemenangan besar Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Negeri Ke-11 (PRN-11) Sarawak nyata mengejutkan pakatan pembangkang, terutama DAP daripada tidur yang lena.

Mula sedar kempen memfitnah dan menanam tebu di tepi bibir tidak 'dibeli' rakyat Sarawak, pelbagai alasan mula dicipta dan be­lang masing-masing mula kelihatan apabila saling menuding jari menya­lahkan sesama sendiri berikutan kekalahan memalukan itu.

Tidak mahu mengakui kesalahan sendiri, DAP menyalahkan sekutunya dengan mendakwa mereka tidak menghormati perjanjian yang ditandatangi oleh Pakatan Harapan untuk tidak bertembung sesama sendiri di mana-mana kawasan.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang dilihat seperti tidak dapat menerima hakikat bahawa pengundi Cina Sarawak sudah beralih arah dengan memberi sokongan kepada Barisan Nasional (BN), menjadikan persempadanan semula kawasan pilihan raya sebagai punca kekalahan.

Katanya, salah satu punca ke­ka­lahan memalukan pakatan pembangkang pada PRN-11 adalah disebabkan pertembungan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) di beberapa kawasan.

"Sentimen pengundi akan jadi lebih baik bagi komponen pembangkang sekiranya tiada pertempuran antara DAP dan PKR sejak mula," katanya pada sidang akhbar di pejabat DAP Sarawak di Kuching hari ini, yang dipetik dari beberapa blog berita pembangkang.

Akibat pertembungan antara DAP dan PKR itu, DAP kehilangan lima daripada 12 kawasan yang dikuasai mereka sebelum ini dan le­bih memalukan itu merupakan jumlah tertinggi pakatan pembangkang kalah mengikut rekod.

Kegagalan DAP dan PKR mencapai kata sepakat sehingga bertembung sesama sendiri di enam kawasan ternyata menguntungkan BN apabila mereka kalah di kese­mua kerusi tersebut.

Sebagai parti baharu yang mendakwa semakin mendapat sambutan rakyat, PAN yang pertama kali bertanding dalam pilihan raya juga tersungkur apabila kalah di kesemua 13 kerusi yang ditan­dingi.

Dalam hal itu, Setiausaha Agung DAP yang belum disahkan, Lim Guan Eng pula menggunakan alasan dangkal apabila menyalahkan populariti Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem selain politik wang sebagai faktor kemenangan BN.

Beliau mendakwa punca kehi­la­ngan lima kerusi DAP di Sarawak adalah kerana populariti Adenan mengaburi tindakannya menyekat kemasukan pemimpin pembangkang ke Sarawak.

"Populariti peribadi Adenan mengatasi segala tindakannya yang tidak disenangi seperti menyekat kemasukan pemimpin pembangkang ke Sarawak. Kewujudan politik wang juga mengganggu prestasi kami," katanya.

Katanya, parti akan menjalankan bedah siasat dan menunggu laporan dari DAP Sarawak atas kekalahan itu, termasuk kegagalan mereka untuk membawa sebarang kemajuan di kerusi Dayak di luar bandar.

Menyedari PAN gagal menarik pengundi, Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali yang semakin terdesak membuat pusingan U apabila mengajak Pas untuk kembali bersama DAP dan PKR sebagai satu pasukan bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14.

"PAN dan Pas harus terus mara bersama PKR dan DAP. Kekalahan teruk pada PRN-11 jelas menunjukkan rakyat negeri itu menolak pertelingkahan sesama mereka," katanya.

Tidak cukup saling menuding jari sesama mereka, walaupun agak pelik, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) propembangkang, Bersih pula menyalahkan peningkatan kadar peratusan keluar mengundi yang dikatakan naik 'mendadak' pada petang hari berkenaan.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:04 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Amat patut Rafizi yang tidak faham-faham didakwa lagi bawah BAFIA!!!

Posted: 09 May 2016 05:44 AM PDT


Rafizi telah mendedahkan suatu surat dari Tan Sri Shukry bin Mohd Salleh, Setiausaha Sulit Kepada PM kepada Presiden dan CEO MBSB, Dato Ahmad Zaini bin Osman melibatkan Ketua Bahagian UMNO Kepong.

Walaupun isi kandung surat yang didedahkan membawa maksud lain, Rafizi terus menuduh Dato Najib arah MBSM ketepikan tindakan bankrap terhadap KB yang berkenaan. Sesiapa yang percaya terus apa yang Rafizi memang ternyata bodoh dan tiada otak serta tiada langsung pemahaman tentang perbankan dan amalan perbankan orang Malaysia.

Baca seterusnya di Snapshot2016 http://snapshot2016.blogspot.my/2016/05/wahai-rafizi-sotong-perhatian-dan.html untuk liht surat yang konon pendedahan tapi sebenarnya menjerat diri Rafizi.

Harap ada buat laporan polis terhadap Rafizi bagi kesalahan BAFIA. Surat yang ditujukan kepada Insttusi Kewangan termaktub di bawah BAFIA dan FSA maka dia adalah rahsia pelanggan yang tidak boleh didedahkan.

Pembocor rahsia mungin datang dari dalam MBSB. Cekup sekali kerana sama bodoh dan tak layak jadi pegawai atau staf Bank. ELok ssatu sel dengan Rafizi yang masih tidak faham-faham lagi BAFIA. 

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:14 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Kenyataan pendapatan kasar Bumiputera meningkat oleh Najib sekadar “indah khabar dari rupa”

Posted: 09 May 2016 07:16 PM PDT

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam mengeluarkan kenyataan bangga dengan memetik laporan peningkatan pendapatan kasar kaum Bumiputera daripada RM172 pada 1970 kepada RM5,548 pada 2014, namun sebaliknya ia hanyalah sekadar "indah khabar dari rupa".
Najib memetik laporan dikeluarkan oleh Unit Perancang Ekonomi dalam komen statusnya sempena ulangtahun ke-70 tahun Umno dengan berkata:
"Hasil perjuangan dan titik peluh Umno, golongan Bumiputera dan Melayu telah melangkah makin maju dari masa ke masa.
"Insya-Allah, kita akan berusaha untuk terus pastikan Melayu dan Bumiputera semakin maju seiring pembangunan negara. #UMNO70Tahun."
Bagaimanapun, Najib tidak menjelaskan mengenai "purata pendapatan kasar tersebut" dan hanya menggunakan angka tersebut untuk menjustifikasi kejayaan Umno dalam membantu Bumiputera khususnya kaum Melayu.
Secara mudah, pengiraan purata pendapatan isi rumah tidak dibuat mengikut kawasan geografi. Ia mengambil kira pendapatan rakyat seluruh negara tidak kira jawatan; di kampung atau desa; di bandar atau luar bandar; sektor awam atau swasta, mereka yang berpendapatan berpuluh-puluh ribu ringgit atau yang hanya meraih pendapatan sekadar cukup makan dan pakai sahaja.
Apabila pendapatan dicampurkan dan dibahagikan mengikut bilangan semua mereka, maka terhasillah angka tersebut.
Secara matematiknya, mereka yang mendapat pendapatan lebih besar, jumlahnya menjadi kecil, manakala yang mendapat pendapatan kecil berasakan pendapatan purata mereka sepatutnya berjumlah RM5,900 sebulan.
Sebaliknya, jika pendapatan mereka jauh lebih rendah daripada purata pendapatan isu rumah, mereka akan kecewa. Pendapatan mereka tidak sampai ke tahap sebenarnya.
Jika konsep pendapatan purata isi rumah ini difahami, rakyat akan faham mengapa kenyataan Najib sebenarnya 'indah khabar dari rupa.'
Read More / Baca Lagi >>

Najib tidak serik dengan 1MDB, cuba campur kes MBSB pula

Posted: 09 May 2016 07:08 PM PDT


Najib cuba menyelamatkan penyokong kuat beliau dari dibangkrapkanNajib cuba menyelamatkan penyokong kuat beliau dari dibangkrapkan
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak didakwa tidak serik dengan skandal yang melanda beliau dalam isu 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) apabila  oleh Malaysia Building Society Berhad (MBSB).
Ahli parlimen Pandan, Rafizi Ramli berkata, kerana suburnya budaya ahli politik campur tangan di dalam pengurusan syarikat atau badan berkepentingan awamlah ia telah menjejaskan nama baik negara.
"Paling dikesali adalah apabila Perdana Menteri boleh mengarahkan sebuah bank mengenepikan tindakan kebankrapan ke atas seorang Ketua Bahagian Umno pada ketika beribu-ribu rumah rakyat miskin disita dan dilelong setiap minggu sementara pemiliknya jatuh muflis hanya kerana gagal membayar beberapa ribu," kata Setiausaha Agung PKR itu dalam satu kenyataannya hari ini.
Rafizi mengulas tindakan Najib melalui setiausahanya yang menghantar satu surat kepada MBSB agar menyelesaikan tuntutan bangkrap ke atas Ketua Umno Bahagian Kepong agar diselesaikan di luar mahkamah.
Menurut Rafizi, beliau telah mendapat satu salinan surat dari Tan Sri Haji Shukry Mohd Salleh, Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri kepada Datuk Ahmad Zaini Othman, CEO MBSB bertarikh 20 Oktober 2015.
Surat tersebut mengarahkan supaya MBSB mengenepikan notis kebankrapan terhadap Datuk Rizuan Abdul Hamid, Ketua Umno Kepong berhubung pembangunan 10 unit banglo di Bukit Tunku.
Selain itu, surat itu secara jelas menyatakan arahan agar MBSB menyelesaikan tuntutan pinjamannya terhadap Datuk Rizuan Abdul Hamid di luar mahkamah.
Katanya, Rizuan adalah salah seorang Ketua Bahagian Umno yang paling lantang membela Najib.
Beliau menjadi popular apabila mengikrarkan beliau berani mati untuk Najib semasa Mesyuarat UMNO Bahagian Kepong tahun lalu seperti dilaporkan Astro Awani.
MBSB pula adalah sebuah anak syarikat Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang memiliki 65% saham di dalam MBSB.
Oleh itu, MBSB adalah pembiaya rumah milik rakyat yang perlu dilindungi dari campur tangan politik, katanya.
Read More / Baca Lagi >>

HAKIKATNYA.. NAK SELAMAT DI DUNIA CEPAT2LAH JADI AHLI & #DEDAKERS UMNO..

Posted: 09 May 2016 06:09 PM PDT

KENAPA Ketua Umno Bahagian Kepong sanggup 'mati' demi PM ??..Rupa2nya dlm diam2 Panglima Perang Orang Islam telah campurtangan dlm MBSB dgn mengarahkan MBSB mengenepikan notis kebankrapan terhadap Datuk Rizuan Abdul Hamid, Ketua Umno Kepong berhubung pembangunan 10 unit banglo di Bukit Tunku.

Paling dikesali adalah apabila Perdana Menteri boleh mengarahkan sebuah bank mengenepikan tindakan kebankrapan ke atas seorang Ketua Bahagian Umno pada ketika beribu-ribu rumah rakyat miskin disita dan dilelong setiap minggu sementara pemiliknya jatuh muflis hanya kerana gagal membayar beberapa ribu.

TEKNOLOGI TERIKINI utk mencapai negara berpendapatan tinggi menjelang 2020..

Posted: 09 May 2016 06:04 PM PDT

Biar sekalipon negara sudah merdeka LEBIH 50 TAHUN, TONG BIRU lah penyelamat nyawa rakyat..

"Paling penting dengan adanya tangki 1Malaysia perasaan bimbang penduduk diserang buaya telah menurun kerana kekerapan untuk mendapatkan air di sungai telah berkurangan" - ICU JPM, 28/02/2013

Tak payah nak temberang la Najib nak citer pasal pemerkasaan ekonomi Bumiputera..

Posted: 09 May 2016 06:02 PM PDT

TAHUKAH ANDA.. RM52 bilion saham Bumiputera telah lesap dan diakui sendiri Najib Razak pada 24 Mac 2011.

SIAPA SEBENARNYA yg menjahanamkan bangsa Melayu itu sendiri, PKR ka? DAP ka? PAS ka? Amanah ka? ATAU UMNO !!!

Hingga kini isu lesapnya saham tersebut yg ingin diusulkan di Parlimen TELAH DITOLAK DEWAN RAKYAT atas alasan 'Isu Remeh & Dangkal'..

NAMPAK TAK, SIAPA SEBENARNYA PENYAMUN & PENYANGAK DALAM NEGARA !!!

Hasil Keberkatan Transforbasi Negara...

Posted: 09 May 2016 05:48 PM PDT

Sungguh mudah jadi KERAjaan lanoon..
SUBSIDI DIHAPUSKAN & RAKYAT KENA GST 6%..

NAMPAK TAK !!!.. Di mana kedudukan Melayu selama ini ??

Posted: 09 May 2016 05:44 PM PDT

BUKTI & FAKTA 'sesuatu' yg disorok oleh Najib & KERAjaan BN selama ini...

KENAPA Najib Razak TIDAK BERANI DEDAHKAN data-data & FAKTA yg sebenar ??

KENAPA Najib nak sorok FAKTA apa yg dah berlaku pada pendapatan kasar bulanan isi rumah purata bagi Bumiputera, Cina & India selama Umno/BN memerintah ??

Pelawaan Azmin: Ini jawapan Iskandar Samad

Posted: 09 May 2016 05:41 PM PDT


MEDIA telah meminta komen saya tentang pelawaan Timbalan Presiden PKR, Dato' Seri Mohd Azmin Ali agar PAS kembali bekerjasama dengan PKR dan DAP.

Komen saya adalah perkara seperti ini hanya boleh diputuskan oleh PAS Pusat.

PAS Selangor tidak boleh membuat apa-apa keputusan walaupun berhak menyatakan pandangan.

PAS Selangor yakin dengan kebijaksanaan dan pandangan jauh PAS Pusat yang akan mengambil kira situasi di negeri-negeri.

Walau bagaimanapun bagi kami di Selangor, kerjasama di antara ketiga-tiga parti masih terus berjalan di dalam kerajaan.

DATO' ISKANDAR ABDUL SAMAD
Pesuruhjaya PAS
Negeri Selangor

PRK Parlimen Sungai Besar dijangka sebelum Ramadan

Posted: 09 May 2016 05:38 PM PDT

Sungai BesarTimbalan Presiden KEADILAN, Dato' Seri Mohamed Azmin Ali menjangkakan Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar berlangusng sebelum Ramadan.
Beliau berkata, segalanya terserah kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kerana pilihan raya perlu diadakan dalam tempoh 60 hari kekosongan.
"Mereka (SPR) perlu mengadakan pilihan raya dalam tempoh 60 hari. 60 hari dijangka pada hari kedua atau ketiga hari raya.
"Saya tidak rasa mereka akan adakan pilihan raya pada hari raya. Berkemungkinan pada Ramadan atau sebelum itu,"

SIAPA PATUT BERTANDING DI KUALA KANGSAR DAN SUNGAI BESAR?

Posted: 09 May 2016 04:35 AM PDT

Pas nampaknya awal-awal lagi sudah menyatakan hasrat akan bertanding dalam pilihanraya kecil Parlimen Kuala Kangsar dan Sungai Besar yang bakal diadakan tidak lama lagi berikutan kematian wakilnya Wan Khairil Wan Ahmad dan Noriah Kasnon dalam tragedi helikopter terhempas di Sarawak, baru-baru ini.

Berdasarkan pilihanraya 2013, memang Pas yang bertanding di kedua-dua kawasan itu. Di Kuala Kangsar, Pas tewas dengan 1,082 undi manakala di Sungai Besar hanya dengan 399 undi.
Itu keputusan 2013 di mana DAP dan PKR masih bersama mereka serta pengundi bukan Melayu juga memberikan undi kepada calon-calon Pas tersebut.

Tetapi sekarang Pas sudah berpisah daripada Pakatan Rakyat dan Amanah pula sudah lahir sebagai parti parti baru dalam Pakatan Harapan?

Pengundi bukan Melayu tentunya tidak lagi memberi undi kepada Pas sebagaimana pilihanraya 2013 dahulu.
Dalam hal ini, apakah Amanah yang akan bertanding di kedua-dua kawasan itu mewakili Pakatan Harapan?

Jika SPR menetapkan pilihanraya diadakan serentak, wajarkah Amanah bertanding di kedua-duanya sekali atau perlu menyerahkan salah satu kerusi itu kepada PKR untuk menandinginya?

Dengan Pas sudah mengesahkan mahu bertanding, kebarangkaliannya ialah pertandingan tiga penjuru akan berlaku di Kuala Kangsar mahu pun Sungai Besar, kecuali jika Pakatan Harapan mengambil keputusan tidak meletakkan calon bagi memberi laluan pertandingan satu lawan satu antara Pas dengan BN.
Namun, perkara itu rasanya mustahil terjadi kerana dalam situasi sekarang, tidak bertandingnya Pakatan Harapan dan memberi laluan kepada Pas hanya seolah-olah memberi kemenangan percuma kepada BN berikutan parti Islam itu sendiri lebih condong untuk bersama dengan Najib Razak dan kerajaan.
Read More / Baca Lagi >>

PAS ajak PKR sertai blok politik ketiga

Posted: 09 May 2016 04:31 AM PDT

Keputusan PKR untuk bersama PAS atau PH tidak boleh ditangguh-tangguhkan lagi kerana ia akan menjadi tidak relevan dalam tempoh sebulan dua dari sekarang.
Mohd Zuhdi Marzuki
PETALING JAYA: Pusat Penyelidikan PAS (PPP) mengajak PKR menyertai blok politik ketiga bersama parti Islam itu dan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN), selepas Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menyarankan PAS kembali bersama DAP dan parti itu.
Pengarah Operasi PPP, Dr Mohd Zuhdi Marzuki berkata tanpa DAP, pihaknya melihat gabungan PAS, PKR dan parti-parti lain seperti IKATAN mampu membawa kesan besar termasuk menukar kerajaan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan datang.
"Keputusan PKR untuk bersama PAS dan blok barunya atau Pakatan Harapan (PH) tidak boleh ditangguh-tangguhkan lagi dengan pengertian lain 'strategi melambat-lambatkan permainan' akan menjadi tidak relevan dalam tempoh sebulan dua mulai sekarang," katanya kepada FMT hari ini.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Azmin yang menyarankan PAS kembali bersama DAP dan PKR sebagai sebuah pasukan untuk menghadapi PRU14.
Azmin berkata, parti pembangkang perlu bermuhasabah diri atas kekalahan teruk pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-11 yang jelas menunjukkan rakyat Sarawak menolak parti pembangkang disebabkan perbalahan sesama sendiri.
Beliau berpendapat, pencapaian pembangkang pada PRN kali ini mungkin lebih baik jika sejak awal lagi mereka bersatu hati dan bekerjasama.
Read More / Baca Lagi >>

Deklarasi rakyat sudah melepasi sasaran sejuta tandatangan, kata Mahathir

Posted: 09 May 2016 04:28 AM PDT


Mahathir umum capai sejuta tandatanganMahathir umum capai sejuta tandatangan
Bekas perdana menteri, Tun Mahathir Mohamad berkata usaha mendapat sokongan Deklarasi Rakyat telah melepasi sasaran satu juta tandatangan.
"Setakat ini, kami telah mendapat 1 juta tandatangan rakyat yang menyokong deklarasi ini dan satu tarikh khas akan ditentukan kelak untuk deklarasi ini diserah kepada Yang di-Pertuan Agong," katanya ketika ditemui pemberita selepas ucapannya di Kepala Batas malam tadi.
Menurut Bernama, beliau berkata deklarasi itu telah mendapat sambutan yang agak baik dalam kalangan rakyat sejak ia dilancarkan dan beliau yakin ia akan mencapai angka tandatangan yang disasarkan.
Majlis yang dihadiri hampir kesemua barisan pemimpin Pakatan Pembangkang itu dianjurkan untuk mendapat tandatangan rakyat menyokong deklarasi yang bertujuan menyingkirkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
Tun Dr Mahathir Mohamad yang ditemani isteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali tiba di Dewan Millenium pada pukul 9.45 malam dan beliau mula berucap kira-kira pukul 11.15 malam.
Katanya, beliau akan menetapkan satu tarikh untuk menyerahkan deklarasi itu kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.
Read More / Baca Lagi >>

Rafizi dedah KB Umno Kepong sanggup mati untuk Najib diselamatkan dari bankrap

Posted: 09 May 2016 04:08 AM PDT

Rafizi Ramli hari ini mendedah seorang Ketua Umno Bahagian Kepong, Datuk Rizuan Abdul Hamid yang sanggup mati demi mempertahankan kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak terselamat daripada diisytihar bankrap berhubung pembangunan 10 unit banglo di Bukit Tunku.
Setiausaha agung PKR itu mendedahkan satu salinan surat dari Tan Sri Haji Shukry Mohd Salleh, Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri kepada Datuk Ahmad Zaini Othman, CEO Malaysia Building Society Berhad (MBSB) bertarikh 20 Oktober 2015.
"Surat tersebut mengarahkan supaya MBSB mengenepikan notis kebankrapan terhadap Rizuan, Ketua Umno Kepong berhubung pembangunan 10 unit banglo di Bukit Tunku.
"Selain itu, surat itu secara jelas menyatakan arahan agar MBSB menyelesaikan tuntutan pinjamannya terhadap Rizuan di luar mahkamah," kata Rafizi dalam satu kenyataan hari ini.
Nama Rizuan mendapat perhatian menjadi popular apabila mengikrarkan beliau berani mati untuk Najib semasa Mesyuarat Umno Bahagian Kepong tahun lalu.
"MBSB pula adalah sebuah anak syarikat Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) yang memiliki 65% saham di dalam MBSB.
"Oleh itu, MBSB adalah pembiaya rumah milik rakyat yang perlu dilindungi dari campur tangan politik," katanya.
Najib berdepan tekanan dalam dan luar parti yang mendesak peletakan jawatannya ekoran skandal kewangan yang terpalit dengan pentadbirannya.

PKR tentukan saman kerajaan Sarawak esok

Posted: 09 May 2016 03:15 AM PDTPKR akan menentukan sama ada pihaknya akan mengambil tindakan undang-undang ke atas kerajaan negeri Sarawak berhubung sekatan kemasukan pemimpin parti itu esok.
Mengesahkan perkara itu, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar berkata, hal tersebut akan dibincangkan semasa mesyuarat biro politik parti itu malam esok.
"Keutamaan akan terus kepada calon-calon tempatan kami dan kehidupan seterus mereka berbanding maruah kami yang dicalar.
"Kami mahu mereka menerima sepenuhnya kehadiran kami dan menyokong semasa berkempen," beliau memberitahu Malaysiakini.
Ahli Parlimen Lembah Pantai itu adalah antara pemimpin pembangkang yang dilarang memasuki Sarawak semasa tempoh kempen pilihan raya negeri Sabtu lalu.
Nurul Izzah tetap dihalang walaupun selepas beliau menulis surat kepada Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem yang meminta beliau dan ibunya, Presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk meminta secara baik.
Lebih 40 ahli parlimen pembangkang, aktivis dan ahli akademik dihalang memasuki Sarawak ketika tempoh tersebut.
Terdahulu, Timbalan Ketua Pemuda PKR Sarawak, Simon Siah dilaporkan akan mempertimbangkan tindakan undang-undang ke atas kerajaan negeri Sarawak atas halangan kemasukan tersebut.
Siah, yang merupakan sebahagian daripada biro perundangan PKR negeri berkata, pihaknya akan menunggu sehingga pilihan raya selesai untuk berbuat demikian.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:04 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


[LIVE][120516] 40 Hadis Peristiwa Akhir Zaman "Siri 12" - Ust Wadi Annuar

Posted: 09 May 2016 02:11 AM PDT

[LIVE][110516] BM21 - Ust Shamsuri Hj Ahmad

Posted: 09 May 2016 02:09 AM PDT

MANA NAK LAYAK KALAU MACAM SAMSENG ??? MALU BANGSA SAJA

Posted: 09 May 2016 02:04 AM PDTUmno senarai 7 calon Sungai Besar, nama saya tiada, kata Jamal

Datuk Jamal Md Yunos Datuk Jamal Md YunosUmno Selangor sudah menyenaraikan tujuh nama calon bagi kerusi Ahli Parlimen Sungai Besar bagi menghadapi Pilihan Raya Kecil (PRK) ekoran kematian penyandangnya Datuk Noriah Kasnon kerana terbabit dalam nahas helikopter ketika berkempen di Sarawak pada Khamis lalu.
Pengerusi Barisan Nasional (BN) bagi Parlimen Sungai Besar Datuk Jamal Md Yunos berkata, senarai nama calon itu telah dibuat oleh Umno Bahagian Sungai Besar bagi menghadapi Pilihanraya Umum ke 14 akan datang.
Kerusi Parlimen yang diperuntukkan kepada calon Umno itu turut menyenaraikan nama bekas menteri besar Selangor Dr Khir Toyo sebagai ahli parlimen selain calon dari pergerakan wanita,pemuda dan puteri di bahagian itu yang berpotensi untuk diketengahkan untuk mengisi kekosongan kerusi tersebut tidak didedahkan.
"Sebagai Pengerusi BN di Parlimen Sungai Besar saya telah meletakkan tujuh nama calon bagi kerusi Parlimen dan 10 nama calon bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Sungai Panjang dan Sekinchan untuk PRU14 kelak.
"Dalam senarai tujuh nama bagi kerui MP kita ada senaraikan Dr Khir Toyo bukan saudaranya yang lain rahsia.
"Sungai Besar adalah bahagian yang paling awal menghantar nama calon untuk PRU 14. Gerak kerja kami dan jentera telah digerakkan selepas kami menang tipis majoriti 399 undi dalam PRU13 lalu.
"Dalam senarai 17 calon di Parlimen dan Dun itu nama saya tidak ada pun dalam senarai tersebut.
"Saya buat gerak kerja kenal pasti calon yang sesuai untuk Parlimen dan Dun sejak setahun lalu untuk memastikan BN akan menang dalam PRU mahupun PRK dengan trajedi sedih yang menimpa kepada MP Sungai Besar," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Petikan laporan yang tersiar di sebuah portal hari ini dinafikan Jamal.Petikan laporan yang tersiar di sebuah portal hari ini dinafikan Jamal.
Jamal diminta mengulas khabar angin kononnya beliau sedang melobi untuk mendapatkan pencalonan dirinya di kerusi parlimen tersebut yang dikaitkan dengan program makan burger percuma di Sungai Besar pada 14 Mei ini seperti di lapor portal malaysianmirror.com hari ini.
Turut dilaporkan kononnya saudara kepada Khir Toyo juga akan disenaraikan sebagai calon MP.
Jamal yang juga Ketua Umno Bahagian Sungai Besar berkata, program  burger percuma kepada pengundi sudahpun dilakukan kali pertama di Dun Sekinchan pada 24 April yang dihadiri lebih daripada 5,000 orang.
"Program makan burger ini adalah program tahunan yang diatur di bahagian sebagaimana kami memberi sekampit beras kepada 1,000 buah rumah melalui Program Bagi Barang Dapur dari Rumah ke Rumah.
"Tidak timbul soal kononnya saya nak melobi dan sedang mengerakkan jentera akar umbi dengan menganjurkan program makan burger percuma.
" Saya berkempen untuk diri sendiri nak jadi calon? itu semua tidak betul!.
"Program makan burger percuma itu sudah dirancang lebih awal bukan dirancang selepas berlaku kematian MP Sungai Besar," tegasnya.

Ditanya apa motif memberi makan burger percuma?
Jamal berkata, program itu semata-mata mahu mengimbau sejarah bagaimana beliau mula berniaga selepas tamat persekolahan dengan menjual burger dan kini menjadi usahawan.
"Lagipun mengadakan program makan burger lebih jimat perbelanjaan berbanding majlis makan tengahari atau kenduri untuk rakyat.
"Program yang kami rancang dua kali bagi tahun ini hanya berbelanja RM5,000 dengan 4,000 biji burger diberikan percuma. Malah 'burger' itu sendiri menarik minat semua bangsa untuk datang dalam program yang diaturkan Umno-BN di Sungai Besar," ujarnya.
Jamal yang pernah menimbulkan kontroversi kerana menjadi Penganjur Himpunan Baju Merah menentang beberapa kali penganjuran himpunan Bersih di ibu negara menolak dakwaan beliau mempunyai potensi untuk dipilih sebagai calon MP dalam PRK kelak.
"Saya tidak peduli apa orang nak kata, orang Sungai Besar kenal siapa saya. Cakap-cakap kosong, persepsi negatif atau buruk sangka tidak akan memberi sumbangan apa-apa dalam pilihan raya di Sungai Besar ini.
"Saya telah beberapa kali dalam ucapan di setiap program bahawa saya tidak meletakkan hasrat untuk bertanding dan saya lebih selesa untuk kekal dengan kerja saya untuk terus memimpin Umno bahagian pada masa akan datang.
" Siapa yang akan menjadi wakil rakyat bergantung kepada pilihan pucuk pimpinan. Jika ada calon yang ke 10 saya adalah calon yang ke 11.
" Tujuan saya masuk politik untuk bantu parti, apabila saya merasakan kemampuan dari segi pendekatan dan pemikiran baru yang agak agresif selama ini, saya percaya ahli Umno pun sukar menerima  pada awalnya tetapi kini mereka tahu mengapa saya lakukannya," terangnya.
Jamal merujuk kepada tindakannya mendesak Umno Bahagian Sungai Besar untuk mengemukakan usul dalam mesyuarat peringkat bahagian tahun lalu  agar  Presiden dan Majlis Tertinggi  Umno memecat Tan Sri Muhyiddin juga tidak disenangi dikalangan ahli jawatankuasa bahagian itu.
Jamal yang juga Ketua Umno Bahagian Sungai Besar berkata, program memberi burger percuma kepada pengundi sudahpun dilakukan kali pertama di Dun Sekinchan pada 24 April yang dihadiri lebih daripada 5,000 orang.Jamal yang juga Ketua Umno Bahagian Sungai Besar berkata, program memberi burger percuma kepada pengundi sudahpun dilakukan kali pertama di Dun Sekinchan pada 24 April yang dihadiri lebih daripada 5,000 orang.

KISAH DAN PERANAN INSAN-INSAN YANG MENGANIAYAI ANWAR

Posted: 09 May 2016 12:24 AM PDT

Contoh-contoh bukti yang direka-reka bagi mengenakan Anwar
Ini bukan kali pertama, kes yang melibatkan Anwar untuk fenomena bukti yang direka-reka muncul. Kes 1998 dan 1999 penuh dengan kejadian pengakuan yang dirancang, bukti DNA yang direka-reka dan penyembunyian bukti pada pihak polis dan para pendakwa kanan yang terlibat.

Beberapa contoh dapat diberikan. Gani Patail merupakan salah seorang Pendakwaraya Kanan dalam kes Anwar pada tahun 1998 telah didedahkan pada tahun ini sebagai mereka-reka bukti perubatan dalam bentuk laporan perubatan. Ianya berhubung penyiasatan serangan terhadap Anwar pada malam 20 September 1998 bilamana Anwar telah diserang secara ganas oleh Rahim Noor. Setelah dunia melihat mata lebam Anwar, wujud desakan dan barulah diikuti dengan penyiasatan polis.

Pegawai Penyiasat dalam kes tersebut, Dato Mat Zain telah mengesahkan hal ini dalam suratnya kepada SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) bertarikh 15 April. Menurut surat itu, Gani Patail dengan bersungguh-sungguh mereka-reka bukti laporan perubatan dengan dibantu Musa Hassan (sekarang Ketua Polis Negara) dalam cubaan untuk cuba mencadangkan kecederaan Anwar dilakukan oleh dirinya sendiri. Dr. Mahathir kemudiannya mengumumkan kepada awam tentang kecederaan tersebut dilakukan oleh Anwar sendiri.

Pembentukan bukti rekaan terhadap Anwar juga berlaku dalam kes-kes dan orang-orang yang lain. Gani Patail didakwa terbabis mengancam Nallakaruppan dengan hukuman bunuhbagi memaksa dirinya memberi keterangan palsu terhadap Anwar. Hal ini didedahkan dalam akuan bersumpah yang dibuat peguam Nallakaruppan, Manjeet Singh Dhillon yang merupakan saksi langsung cubaan mengugut oleh Gani Patail bagi mendapatkan bukti palsu terhadap Anwar.

Hakim Mahkamah Persekutuan Steve Shim dalam kes Zainur Zakaria lawan PP [2001] 3 CLJ ada menyatakan bahawa permohonan Anwar untuk membatalkan Gani Patail dan Azahar sebagai pendakwaraya kanan kerana penglibatan mereka dalam mengancam Nallakaruppan dengan hukuman bunuh bagi mendapatkan bukti rekaan yang diinginkan:
"Dalam keadaan ini, apakah beliau ("Anwar") dianggap tidak wajar atas asas ianya melampaui keraguan munasabah untuk membuat aduan bahawa tindak tanduk Peguam Negara (Gani Patail) sewaktu pertemuan pada 2 Oktober 1998 dalam cubaan memaksa Nalla untuk mereka-reka bukti bagi menyempurnakan tuduhan terhadap Anwar untuk kes kesalahan seksual yang lain?"

Namun Hakim Augustine Paul tidak bertindak untuk membatalkan kelayan Gani Patail dan Azahar. Malah Augustine mendapati peguambela Anwar, Zainur Zakaria bersalah sebagai menghina mahkamah kerana memfailkan permohonan pembatalan kelayakan tersebut dan menjatuhkan hukuman 3 bulan penjara. Gani Patail terus mendaki puncak kekuasaan menjadi Peguam Negara. Azahar pula menjadi Hakim Mahkamah Tinggi. Malaysia Boleh!

Sukma, adik angkat Anwar, ditangkap pada September 1998 dan ditahan tanpa ada perhubungan dengan peguam dan keluarga selama 14 hari. Permohonan peguamnya untuk bertemu dengan Sukma ditolak. Dia disiksa secara mental dan fizikal sehinggalah dia membuat pengakuan melakukan liwat dengan Anwar. Pegawai polis yang dinamakan dalam penghakiman Mahkamah Rayuan sebagai bertanggungjawab dalam penyiksaan ini ialah Musa Hassan, sekarang Ketua Polis Malaysia.

Pemeriksaan fizikal oleh Dr. Zahari Noor menunjukkan tidak ada bukti penembusan – laporan ini diketahui oleh pihak pendakwaraya yang menyembunyikannya daripada pengetahuan mahkamah, saat Sukma mengaku "bersalah" hanya berasaskan pengakuan yang dipaksakan itu. Peguam yang dilantik keluarga Sukma tidak dibenarkan bersuara mewakili anak guamnya setelah dibantah oleh pihak pendakwa raya ( Gani Patail and Yusuf Zainal Abiden ).
Mahkamah Rayuan dalam penghakiman bertulisnya pada Jun 2006 dalam kes Sukma Darmawan Sasmitaat Madja v PP [2007] 4 CLJ 697] menyatakan:

"Di sini kita ada kes kelakuan sumbang pihak pendakwaan dengan secara sengaja menyembunyikan bukti yang memenangkan pihak pembelaan. Tidak ada lagi kes ketidak adilan sejelas ini, apabila pengakuan bersalah didakwa didapatkan dengan cara tekanan yang tidak sah di sisi undang-undang."

Penangkapan dan penahanan Dr Munawar Anees juga sama seperti yang terjadi kepada Sukma, dia ditahan tanpa dapat berhubung dengan peguam dan keluarga, disiksa dan dipaksa membuat pengakuan palsu melakukan liwat dengan Anwar. Malang bagi dirinya, kesemua mahkamah yang dirayu tidak memenangkan kesnya.

Hakim-hakim seperti Low Hop Bing J di Mahkamah Rayuan bersama hakim Zaki Tun Azmi (Ketua Hakim sekarang), Zulkefli Makinudin J. dan Nik Hashim J di Mahkamah Persekutuan telah memastikan permohonan Dr Munawar untuk mendapat keadilan dan membolehkan kesnya dibuka semula telah ditamatkan. Mereka memastikan Dr Munawar tidak berupaya untuk mendedahkan pengalaman pahitnya pada tahun 1998 di tangan pihak polis, pendakwaan dan mahkamah dalam suatu perbicaraan yang baru. Permohonannya untuk menimbal semula keputusan Mahkamah Persekutuan telah ditolak baru-baru ini pada 28 Desember 2009 oleh panel Mahkamah Persekutuan yang dianggotai Arifin Zakaria J., Raus Sharif J. dan Mohd Ghazali Mohd Yusuf.

Pergeseran yang jelas di antara layanan dalam kes Sukma dan kes Munawar pada peringkat rayuan kepada mahkamah yang lebih atas cukup terang dan nyata. Di dalam sistem perundangan jenayah manapun, apabila pengakuan dicabar atas sebab dilakukaan tanpa kerelaan, pihak tertuduh secara automatiknya dianugerahkan peluang mendengar viva voce (melalui saksi-saksi) berhubung dengan kesukarelaannya. Pendinding perundangan ini menjadi amat penting kerana apabila pengakuan bersalah direkodkan berdasarkan pengakuan tanpa rela.

Cukup disesalkan mahkamah tertinggi di Malaysia tidak nampak prinsip-prinsip asas keadilan sistem kehakiman ini. Melalui tindakan tersebut, mereka telah mengesahkan jenayah serius yang dilakukan pihak polis dan pendakwaraya terlibat apabila dia ditangkap, ditahan dan disiksa bagi mendapatkan pengakuan palsu dan dipenjarakan selama enam bulan hanya kerana untuk memburukkan nama Anwar dengan perkaitan hubungan perkenalan.

Konspirasi hasad niat jahat dalam kes sekarang ini

Gani Patail sekarang(TELAH DI PECAT AKIBAT 1MBD-CUBAAN MENGADAP YDA) merupakan Peguam Negara di Malaysia. Musa Hassan ketua pasukan polis negara. Kedua-dua nama, secara khususnya Gani Patail, telah didedahkan oleh Mat Zain sebagai mereka cipta bukti palsu, suatu jenayah yang serius, bagi mengenakan Anwar dalam penyiasatan ke "mata lebam" Anwar.
Penyiasatan kes sekarang ini dibawah kawalan polis yang mendapat arahan dari Musa Hassan. Hasad jahat penyiasatan menjadi cukup nyata apabila anggota polis bersenjata dan bertopeng menangkap Anwar kira-kira jam 1 tengahari di rumahnya pada 16 Julai 2008 – ini terjadi kira-kira dua setengah minggu selepas laporan dibuat Saiful. Penangkapan itu sebenarnya langsung tidak perlu dibuat. Ini disebabkan para peguam Anwar sedang mengiringi beliau ke Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Lumpur pada jam 2 petang hari yang sama bagi menghadiri temujanji yang telahpun diatur sebelum itu dan dipersetujui oleh pegawai polis yang ditugaskan merekod kenyataan Anwar.

Namun, beliau ditangkap umpamanya beliau seorang penjenayah yang sedang melarikan diri. Anwar ditahan semalaman di lokap, sekali lagi ianya tidak perlu dan cukup jelas menunjukkan hasad jahat. Beliau dipaksa tidur di atas lantai simen yang dingin, menambah burukkan kecederaan lama bahagian belakangnya. Alasan yang diberikan polis untuk menahan Anwar selama semalaman adalah kerana mereka perlu menyelesaikan untuk mengambil kenyataan beliau – namun permintaan beliau untuk pulang pada waktu yang dijanjikan telah ditolak. Sekarang ia menjadi amat jelas bahawa Anwar ditahan semalaman dilokap kerana percubaan untuk mendapatkan sampel DNA dari tubuh beliau.

Tuduhan Saiful diperkuatkan lagi dengan Saiful mengambil bahagian dalam acara "sumpah lakhnat" di Masjid Negara Kuala Lumpur pada 15 Julai 2008 dengan kehadiran Ustaz Ramlang bin Porigi, salah serang imam di sana. Kemudiannya pada bulan Ogos, Ustaz Ramlang mendedahkan yang dia diarahkan oleh Ketua Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JAIWP) Dato Che Mat bin Che Ali untuk hadir sebagai saksi saat sumpah tersebut berlangsung. Disebabkan dia membuat pendedahan umum berhubung perkara ini, Ustaz Ramlang kemudiannya ditukar ke bahagian "kewangan" (JAIWP). Beberapa bulan kemudiannya dia dikenakan tindakan disiplin.

Campurtangan politik juga ditunjukkan dalam pengendalian aduan qazaf yang difailkan oleh Anwar ke atas Saiful kepada pihak JAIWP pada 9 Julai (qazaf merupakan kesalahan dibawah undang-undang syariah kerana memberi kenyataan fitnah terhadap orang lain, khususnya dalam hubungannya dengan kesalahan seksual). Jabatan penguatkuasaan JAIWP telah menyelesaikan penyiasatannya dalam masa beberapa bulan dan telah merekod kenyataan dari Anwar, Saiful dan saksi-saksi yang relevan.

Sehingga ke hari ini JAIWP masih belum mengisytiharkan tidak ada kesalahan yang dilakukan Saiful. Dalam masa yang sama, tidak ada pendakwaan terhadap Saiful yang cuba dibuat. Para pegawai JAIWP telah diarahkan oleh Menteri Persekutuan bertanggungjawab dalam hal ehwal agama Islam untuk tidak mengambil sebarang tindakan terhadap Saiful, atas alasan kes liwatnya masih belum habis berlangsung. Hal ini adalah salah kerana perundangan kedua mahkamah ini adalah terpisah dan indipenden dan sekali lagi ia menunjukkan campurtangan politik.

Hasad jahat dan berat sebelah di pihak pendakwaan; memegang dokumen daripada pihak pembelaan; perbicaraan tidak adil

Perhatian yang serius patut diberikan terhadap hasad jahat dan sikap berat sebelah di pihak pendakwaan. Gani Patail menandatangani sijil pemindahan kes Anwar dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi. Yusuf Zainal Abiden, Pendakwaraya Kanan dalam pasukan pendakwaan kes sekarang juga terlibat secara giat dalam kes Sukma dan kes pendakwaan Anwar pada tahun 1998. Terdapat keprihatinan dengan memberikan sikap berat sebelah dan mala fide atau niat jahat yang ditunjukkan pihak pendakwaan dalam kes-kes sebelum ini, bahawa Anwar tidak akan mendapat perbicaraan yang adil daripada Pendakwaraya Kanan yang mendakwanya sekarang.

Beberapa tindakan berniat jahat telahpun ditunjukkan dalam persoalan pencarian dokumen-dokumen dan bukti dalam kes semasa ini. Permohonan beterusan dari barisan para peguam Anwar untuk mendapatkan dokumen-dokumen yang sesuai bagi mempersiapkan pembelaan seperti kenyataa saksi Saiful dan saksi-saksi lainnya tidak dilayan oleh Pendakwaraya Kanan. Anwar kemudiannya memohon dokumen-dokumen ini kepada hakim perbicaraan Mahkamah Tinggi. Hakim Zabidin Mohd Diah telah membenarkan permohonan Anwar ini. Pihak pendakwaraya pula merayu, yang menyebabkan Mahkamah Rayuan mengenepikan penghakiman Mahkamah Tinggi. Rayuan Anwar ke Mahkamah Persekutuan ditolak pada Jumaat 28 Januari 2010. Suatu keputusan yang tidak mengejutkan, dengan melihat pendirian politik yang diambil oleh hakim-hakim Mahkamah Persekutuan dalam kes Dr Munawar.

Fakta menunjukkan rayuan Anwar ke Mahkamah Persekutuan terhadap beberapa hal penting berhubung pengeluaran dokumen itu masih lagi menunggu keputusan. Namun demikian, hakim perbicaraan Mahkamah Tinggi pada 6 Disember 2009 muncul dalam keadaan tertekan untuk menetapkan tarikh perbicaraan lebih awal dan menetapkan perbicaraan dimulakan pada 25 Januari selama sebulan. Hakim yang sama pernah berkata bahawa tahun ini tarikh perbicaraan tidak akan ditetapkan sehinggalah perihal mendapatkan dokumen-dokumen itu ditentukan oleh rayuan ke peringkat mahkamah yang lebih atas.

Keadilan perbicaraan yang bakal dihadapi Anwar telah dipersoalkan dengan penafian dokumen-dokumen penting bagi persiapan pembelaan. Di dalam perbicaraan jenayah pada hampir keseluruhan sistem perundangan, pihak tertuduh akan diberikan, sebelum perbicaraan, kenyataan-kenyataan kesemua saksi dan keseluruhan dokumen yang dikeluarkan oleh kesemua saksi terbabit. Prosedur ini memastikan keadilan terhadap semua pihak, dan menghalang penangguhan perbicaraan.

Meskipun terdapat peruntukan undang-undang sedia ada, namun perbicaraan Anwar akan berjalan seperti cara lama dengan serangan-serangan hendap penghujahan dan pembuktian. Setiap butir-butir perincian kes pendakwaan dan banyak dokumen-dokumen penting akan dilihat kali pertama oleh pihak pembelaan hanya sewaktu perbicaraan berlangsung. Ianya meletakkan pihak tertuduh dan para peguam belanya dalam keadaan tekanan yang tidak adil.

Konspirasi politik

Kunci kepada perbicaraan ini dapat dilihat dengan tindak-tanduk bermotif politik oleh pihak pendakwaan dan kepentingan pihak-pihak yang terlibat, secara khususnya Gani Patail (Peguam Negara sekarang) dan Musa Hassan (Ketua Polis Negara sekarang) serta Perdana Menteri hari ini.

Pakatan Rakyat dan Anwar telah mengkritik mereka secara habisa-habisan di dalam dan di luar parlimen – Peguam Negara Gani Patail dengan perlakuan jenayahnya sendiri di dalam kes penyiasatan "mata lebam", kegagalannya untuk memastikan pendakwaan bagi banyak kes-kes rasuah yang serius, secara khususnya yang berkaitan dengan jenayah dan rasuah yang didedahkan dalam video klip VK Lingam; juga terhadap hubungan terhadap dakwaan-dakwaan berwibawa keterlibatan KPN Musa Hassan dalam tindakan jenayahnya berserta hubungan rasuahnya dengan ketua-ketua kumpulan kongsi gelap seperti BK Tan dan Goh Cheng Poh.

Kritikan terbuka Anwar terhadap keterlibatan Perdana Menteri dalam kes rasuah pembelian jet Sukhoi dan kapal Selam Scorpene oleh Kementerian Pertahanan telah menjadi rekod umum. Anwar juga berulang kali mendesak Najib membenarkan penyiasatan bebas bagi membersihkan namanya atas dakwaan berwibawa penglibatan dirinya dan isterinya Rosmah dalam pembunuhan terkenal model Mongolia Altantuya Shaaribuu.

Blog-blog di internet melaporkan bukti akuan bersumpaj yang dibuat oleh penyiasat persendirian Balasubramaniam yang mengatakan Altantuya memberitahunya yang dia mempunyai hubungan peribadi dengan Najib dan kaitannya dengan rundingan pembelian senjata yang sama serta tentang bagaimana DSP Musa Safiri, pegawai polis pengiring Najib memainkan peranan dalam penangkapan dan pelenyapan Altantuya. Musa Safiri malah tidak dipanggil sebagai saksi dalam perbicaraan kes pembunuhan Altantuya.

Anwar pada bulan Julai tahun 2008 dan pada Februari tahun lalu turut memfailkan laporan polis berkenaan Gani Patail dan Musa Hassan atas peranan mereka dalam mereka-cipta bukti terhadap diri beliau dalam penyiasatan kes "mata lebam" pada tahun 1998. Laporan itu juga turut mendakwa mereka bersubahat memfailkan laporan polis palsu pada malam 20 September 1998 dalam hubungannya dengan penangkapan Anwar di rumah beliau di Bukit Damansara. Tidak ada satupun laporan-laporan ini menghasilkan pendakwaan biarpun seorang bekas hakim Mahkamah Persekutuan berpendapat Gani melakukan kesalahan jenayah dalam kes penyiasatan "mata lebam".

Penyalahgunaan lembaga-lembaga awam seperti pasukan polis, Pejabat Peguam Negara, Kehakiman dan institusi lainnya seperti yang pernah terjadi pada tahun 1998, sedang berlaku sekali lagi dengan kes terbaru ini. Ia bukanlah kes jenayah yang mudah. Apa yang sedang diperjudikan sekarang ini adalah penggunaan kes aniaya dan palsu sebagai senjata politik untuk menghentikan kemajuan Anwar Ibrahim dan gerakan politik Pakatan Rakyat yang dipimpinnya. Suatu kemajuan gerakan yang mengancam kewujudan dan masa depan kerajaan Barisan Nasional dan para pemimpinnya.

1. MUSA HASSAN KINI TELAH BERSARA
2. GANI PATAIL DIPECAT
3. KES QAZAF KINI DALAM PERBICARAAN KERANA RAYUAN ANWAR.
4. PAS KINI LEBIH MESRA UMNO DAN DIDAPATI BEBERAPA INSAN DALAM PAS MASIH BERBINCANG.PERANTARA NASARUDDIN, DAN BEBERAPA NAMA LAIN YANG DIKAITKAN DENGAN PERBINCANGAN DENGAN UMNO.


Teuku Zacharyah Iskandar
Admin FB : Anak Muda Bangkit Hancurkan UMNO & PAS

Teuku Zacharyah Iskandar's photo.

HUSAM MILIKI IDEA LUAR BIASA, MASA DEPAN CERAH TANPA PAS – WAN JI

Posted: 08 May 2016 09:13 PM PDT