PETALING JAYA – PKR menyifatkan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak sebagai peluang rakyat di negeri itu untuk menyatakan bantahan kepada pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) melalui kertas undi mereka.
Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin melahirkan kebimbangan di mana kemenangan Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem nanti digunakan BN sebagai tanda aras Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak masih mendapat sokongan besar.
"Alasan ini akan digunakan kerajaan Pusat sebagai mandat menaikkan kadar GST yang mengikut jangkaan pakar ekonomi akan dinaikkan kepada 10 peratus pada tahun depan," katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR, di sini, hari ini.
Mengulas lanjut, Zuraida yang juga Ahli Parlimen Ampang berkata, kerajaan telah gagal melaksanakan dasar-dasar yang boleh membantu rakyat menjalankan kehidupan dengan lebih selesa.
"Kesemua rakyat terkesan dengan peningkatan kos sara hidup apatah lagi mereka yang hidup di pedalaman Sarawak serta mempunyai sumber pendapatan terhad.
"Justeru, kita tidak boleh membiarkan BN terus bermaharajalela mentadbir tanpa dihukum. Gunakan PRN Sarawak ini sebagai referendum membantah GST," katanya.
PRN Sarawak ke-11 akan berlangsung 11 Mei ini dengan menyaksikan 82 Dun dipertandingkan, dan daripada jumlah itu, dua Dun dimenangi BN tanpa bertanding iaitu di Dun Bukit Sari serta Dun Bukit Kota.