Followers

Nuffnang

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:31 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Catch the Adenan Fever: Less talk, just do it!

Posted: 25 Apr 2016 10:53 PM PDT


Demam Adenan sudah buat pembangkang sakit. Gelombang Adenan Satem tidak dapat dibendung.


Ikuti prinsip-prinsip dan tindak tanduk Adenan di http://snapshot2016.blogspot.my/2016/04/dalam-2-tahun-adenan-telah-lakukan-53.html

Tauladan untuk Sekolah Demokrasi: Aziz Isa hanya alat diperguna DAP!

Posted: 25 Apr 2016 02:30 AM PDT


DAP main tipu helah. Mula-mula kata tak letak calun di Batu Kitang untuk beri PKR tapi akhirnya letak juga.

Ura-ura nak letak Aziz Isa di Stakan atau Batu Kawah tapi akhirnya dikorbankan untuk kalah di Batu Kitang untuk jadi anak catur untuk ajar PKR. Bukankah sebelum ini sudah diberitahu DAP akan kerjakan PKR sebagaimana PAS dikerjakan sebelum ini.

Anak Melayu dari keluarga PBB ini akhirnya hanya untuk diperalatkan dan hampas dibuang setelah diguna. Begitu juga akhirnya akan terjadi pada penuntut-penuntut Sekolah Demokrasi DAP untuk anak-anak Melayu. Setelah mereka tercapai cita-cita maka dibuang begitu saja kelah untuk teruskan agenda cauvanis mereka. 

Baca kisah permainan jahat DAP di http://snapshot2016.blogspot.my/2016/04/dap-tikam-pkr-tapi-tuduh-pkr-mungkir.html

16 ADUN tak boleh sepakat ... Mimpi nak perintah?

Posted: 24 Apr 2016 11:17 PM PDT


Bercita-cita nak perintah Sarawak dan perintah Malaysia, tetapi sesama sendiri pun parti-parti pembangkang dari Semenanjung tidak boleh berpakat. Macam mana bila mentadbir Malaysia kelak.

Satu pihak akan berdegil dengan polisi dan pentadbiran masing-masing seperti parti dominan tidak peduli partner masing2 berlaku di Selangor, Pulau Pinang dan Perak.

Cara satu negeri berlainan dengan negeri lain mengikut parti yang terajui.

Belum-belum apa, 2 tempat BN dah menang tanpa bertanding. 16 tempat berbalah sesama sendiri. Baca di http://snapshot2016.blogspot.my/2016/04/2-mtb-dan-pembangkang-lwn-sesama-sendiri.html

Setiausaha DAP di Sarawak kecewa dengan Lim Guan Eng?

Posted: 16 Apr 2016 06:25 PM PDT


Tidak tahulah ia kena mengena dengan Guan Eng, tapi khabarnya Lim Guan ENg tidak dibenarkan kempen ke Sarawak. Apa implikasinya?

http://snapshot2016.blogspot.my/2016/04/alasan-31-dap-sarawak-akui-guan-eng.html

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:29 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Semua darjah kebesaran negeri MB Terengganu dilucut berkuat kuasa 22 April.

Posted: 25 Apr 2016 05:45 AM PDT


Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin telah melucutkan semua darjah kebesaran yang dikurniakan kepada Menteri Besar Terengganu, Ahmad Razif Abd Rahman berkuat kuasa Jumaat, 22 April lalu.

Perkara itu dimaklumkan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Ke bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu kepada Bernama hari ini.

Kenyataan itu berbunyi: "Setelah berunding dengan Dewan Pangkuan Diraja Negeri Terengganu, adalah dimaklumkan Ke bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan telah melucutkan semua Darjah-darjah Kebesaran Negeri Terengganu yang telah dikurniakan kepada Ahmad Razif bin Abd Rahman berkuat kuasa mulai hari Jumaat, 22 April 2016.

"Pengisytiharan yang dibuat ini tiada kaitan dengan perkembangan-perkembangan lain yang berlaku di negeri Terengganu."

Ahmad Razif dikurniakan Darjah Datuk Paduka Mahkota Terengganu Kehormat (DPMT) yang membawa gelaran Datuk pada 2012 dan Seri Setia Sultan Mizan Zainal Abidin (SSMZ) yang membawa gelaran Datuk Seri pada April 2015.

Ahmad Razif yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Takir mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Terengganu menggantikan Datuk Seri Ahmad Said pada 12 Mei 2014. - BERNAMA

Suara Politik
Belantan

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:31 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Pertindihan calon PKR – DAP, mampukah Pakatan Harapan diselamatkan

Posted: 25 Apr 2016 06:48 PM PDT


Pakatan HarapanPakatan Harapan
Penamaan calon bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-11 hari ini menyaksikan pertembungan antara PKR dan DAP di lima kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun).
Kawasan terbabit ialah Mambong, Ngemah, Simanggang serta dua kerusi baru, Batu Kitang dan Murum.
Mengikut Fasal 5: Perjalanan Pilihanraya dalam Perjanjian Pakatan Harapan, hanya seorang calon sahaja diletakkan mewakili gabungan parti pembangkang berkenaan.
Walau bagaimanapun, Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian menyifatkan pihaknya tidak memperoleh maklum balas DAP berhubung beberapa kerusi yang bertindih sehingga tengah malam tadi.
"Keputusan Keadilan untuk menamakan calon-calon bagi Pilihanraya Negeri Sarawak ke-11 telah dibuat secara bersama (kolektif) di antara pimpinan negeri dan pusat. Kerusi-kerusi Dun yang ditandingi merupakan kawasan-kawasan yang kami telah usahakan bertungkus-lumus bertahun lamanya.
"Pakatan Harapan telah melalui proses perbincangan bagi 95 peratus jumlah kerusi yang ditandingi, tetapi hanya lima peratus kerusi yang tidak dapat dicapai kata putus. Ini merupakan satu pencapaian yang baik memandangkan proses perbincangan bukanlah mudah," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Keputusan PKR Sarawak untuk bertempur dengan DAP itu dalam PRN yang membabitkan jumlah keseluruhan 82 kerusi Dun itu juga dilihat mendapat restu daripada kepimpinan pusat parti tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

Maafkan kami, pohon Kit Siang kepada pengundi

Posted: 25 Apr 2016 06:47 PM PDT

Seusai mohon maaf, Kit Siang menyorot perhatian hadirin kepada skandal 1MDB
kit-siang-sarawak
KUCHING: Ceramah DAP pada malam pertama kempen Pilihan Raya Negeri Sarawak bermula dengan permohonan maaf pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang kepada rakyat Sarawak.
"Saya memohon maaf kerana gagal memastikan pertandingan satu lawan satu dengan BN.
"Sekarang kami menghadapi konflik di enam kerusi.
"Tetapi saya tidak mahu bercakap mengenainya. Kita tunggu pilihan raya selesai," katanya di satu ceramah DAP di sini.
Permohonan maaf di khalayak ramai itu menyusuli pengesahan pertembungan antara PKR dan DAP di kerusi Mulu, Mambong, Murum, Simanggang, Ngemah dan Batu Kitang semalam.
Penceramah lain di ceramah malam tadi terdiri daripada pemimpin DAP tempatan seperti Pengerusi DAP Sarawak, Chong Chieng Jen; Wong King Wei; Christina Chiew; Violet Ang dan Abdul Aziz Isa.
Seusai memohon maaf, Kit Siang menyorot perhatian hadirin kepada skandal 1MDB dan kegagalan pemerintah menangani permasalahan itu.
Beliau turut menggesa pengundi supaya menyokong calon DAP supaya mereka boleh 'memantau' Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem.
Sementara itu, Abdul Aziz yang akan bertanding di Batu Kitang menentang calon PKR, Voon Shiak Ni juga mengelak daripada menghuraikan perkelahian antara kedua parti.
Beliau hanya menyentuh isu sekitar kerajaan BN dan dakwaan-dakwaan rasuah.
Read More / Baca Lagi >>

Agamawan tidak boleh diberi kuasa mutlak – Hadi

Posted: 25 Apr 2016 06:45 PM PDT

Sistem demokrasi yang memberi kuasa kepada rakyat merupakan sistem yang paling dekat dengan nilai-nilai Islam
hadi-pas-sarawak
MIRI: Parti Islam Se-Malaysia mengakhiri malam pertama kempen Pilihan Raya Negeri Sarawak dengan berkata pemerintahan teokrasi dan kediktatoran bercanggah dengan Islam.
Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata PAS meraikan sistem demokrasi yang menurutnya bersesuaian dengan Islam.
"Sistem diktator memberikan kuasa mutlak kepada seorang atau sekumpulan yang memerintah, rakyat tiada hak. Ini bercanggah dengan Islam.
"Teokrasi juga bercanggah dengan Islam. Dalam masalah politik, paderi, sami dan selepas itu ulama, tidak boleh diberi kuasa mutlak.
"(Dalam) sistem demokrasi, hak diberi kepada rakyat, ini (sistem) paling dekat dengan Islam," katanya kepada kira-kira 50 hadirin di Majlis Pelancaran Manifesto PAS bagi DUN Pujut dan Lambir, di Saberkas malam tadi.
Manifesto empat perkara yang dilancarkan Hadi kelihatan disesuaikan kepada PRN Sarawak, siap dengan ikrar untuk tidak mengganggu gaya hidup dan budaya penduduk setempat.
Dengan pelancaran manifesto itu, Hadi dalam ucapannya berkata tiada sebab untuk warga Sarawak menolak konsep Islam PAS, memandangkan rakyat Bumi Kenyalang boleh menerima sistem asing bawaan parti-parti lain.
Read More / Baca Lagi >>

SEMASA MENGHADAP SULTAN TERENGGANU, SUDIKAH NAJIB MENCALONKAN AHMAD SAID SEMULA?

Posted: 25 Apr 2016 06:43 PM PDT

Hanya beberapa jam setelah Perdana Menteri, Najib Razak bercakap dengan media di Sarawak bahawa beliau akan menghadap Sultan Terengganu berhubung kemelut politik di negeri itu, pihak Istana Terengganu telah mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung perlucutan semua gelaran yang telah dikurniakan kepada Menteri Besar, Ahmad Razif Abdul Rahman.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Sultan Terengganu setelah berunding dengan Dewan Pangkuan Diraja Negeri Terengganu, telah melucutkan semua Darjah-Darjah Kebesaran Negeri daripada Ahmad Razif berkuatkuasa 22 April 2016.

Jika sebelum ini isu perlucutan gelaran "Datuk Seri"  daripada Ahmad Razif oleh Sultan Terengganu hanya bersifat spekulasi, ia kini dengan sendirinya menjadi sesuatu yang sahih dan rasmi.

Apakah maknanya kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh pihak Istana hanya tidak berapa lama selepas Najib mengatakan akan menghadap Sultan Terengganu itu?
Ertinya  tidak lain ialah pihak Istana Terengganu tidak berkehendakan lagi dengan Ahmad Razif sebagai Menteri Besar negeri itu.

Mesej tersebut pasti dengan mudah difahami oleh sesiapa pun juga dan Najib tidak harus buat-buat tidak faham dengannya.

Dengan itu, beliau tidak perlu lagi membuang masa cuba mempertahankan kedudukan Ahmad Razif, sebaliknya kunjungan menghadap Sultan Terengganu nanti mestilah terus dengan membawa senarai beberapa nama untuk diperkenankan sebagai Menteri Besar yang baru.

Harap Najib tidak lupa, masukkan sekali nama Ahmad Said, bekas Menteri Besar yang dibuangnya sebelum ini  untuk pertimbangan pihak Istana sama.

Mahathir rayu rakyat tandatangani deklarasi singkir Najib

Posted: 25 Apr 2016 06:41 PM PDT


Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini merayu rakyat pelbagai kaum supaya menandatangani Deklarasi Rakyat bagi menyelamatkan negara dan menyingkirkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Menulis di blognya hari ini Mahathir berkata kemungkinan untuk Umno memperbaiki keadaan atau menyingkir Najib sudah tidak ada.
 "Yang jelas ialah tidak ada lagi harapan atau peluang bagi Umno menukar pemimpin dan menamatkan salahlaku Najib.
"Oleh itu hanya rakyat yang cinta dan sayang negara sahaja yang boleh bertindak.
"Saya rayu kepada rakyat tanpa mengira kaum atau parti supaya menandatangani Deklarasi Rakyat untuk menyelamatkan negara kita Malaysia.
"Lebih ramai sokongan kepada Deklarasi Rakyat lebih besarlah kemungkinan matlamat menamatkan kedudukan Najib sebagai Perdana Menteri dicapai," katanya.
Mahathir berkata, Umno sudah tidak lagi diurus sebagai sebuah parti demokratik yang memberi hak kepada ahli dan pemimpin untuk memilih pemimpin.
"Ahli Umno sendiri tidak langsung ternampak mengambil berat akan masalah negara. Kebencian mereka kepada tokoh tertentu mengatasi kesayangan dan kesetiaan mereka kepada negara," katanya.
Menurut Mahathir, berbanding dahulu, presiden Umno boleh ditegur, dicabar dan ditandingi sementara ahli bebas mengundi mana-mana calon yang mereka sukai.
"Sekarang hak ini sudah ditamatkan oleh Najib. Sesiapa yang menegurnya dilucutkan jawatan dan ditamatkan keahlian. Dan bermacam tekanan lain dikenakan.
Read More / Baca Lagi >>

HARAPAN gagal pastikan satu lawan satu, Kit Siang mohon maaf

Posted: 25 Apr 2016 06:40 PM PDT


Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang meminta maaf ketika berceramah di Kuching kerana kegagalan Pakatan Harapan untuk memastikan pertandingan satu lawan satu dan berjanji untuk bekerja lebih kuat lagi.
Menurutnya, Tan Sri Adenan Satem akan kekal menjadi ketua menteri Sarawak selepas pilihan raya negeri ini, tetapi beliau menggesa pengundi untuk tidak memberikannya satu kemenangan yang mutlak.
DAP mendakwa ia sepatutnya bertanding di Mulu, Murum, Simanggang, Ngemah dan Mambong menentang BN tetapi PKR turut meletakkan calon mereka sendiri.
Ini menyebabkan DAP bertindak balas dengan meletakkan calon di Batu Kitang di mana ia pada mulanya bersetuju PKR bertanding di situ.
Sementara itu, pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen merayu kepada pengundi menyokong calon DAP di Batu Kitang, Abddul Aziz Isa dan berkata dengan meletakkan calon Melayu di kawasan majoriti Cina itu, ia adalah bukti bahawa DAP adalah parti berbilang kaum.
Ceramah itu dihadiri kira-kira 4,000 orang dan turut mengumpulkan sumbangan sebanyak lebih RM6,000 caruman. Ia juga menjual kira-kira 100 patung Ubah pada harga RM20 setiap satu.
Sementara itu di Miri, di ​​sebuah restoran kecil di pinggir bandar itu, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyentuh kenapa pengundi di kawasan majoriti Cina Pujut perlu mengundi calon parti Islam itu.
Read More / Baca Lagi >>

Keluarga mangsa culik melutut mohon bantuan di ceramah DAP

Posted: 25 Apr 2016 06:38 PM PDT


Hadirin di ceramah DAP di Pelawan, Sibu dikejutkan oleh anggota keluarga mangsa culik di luar pantai Sabah baru-baru ini, yang naik ke pentas untuk memohon bantuan.
Pengacara majllis memperkenalkan enam anggota keluarga tersebut dan menggesa orang ramai memberi bantuan kewangan untuk membayar wang tebusan.
Tanpa disangka-sangka, salah satu anggota keluarga itu terus melutut, dan diikuti oleh anggota keluarganya yang lain, yang turut mengejut pengacara dan hadirin.
Hadirin dilihat mengesat air mata ketika anggota keluarga mangsa culik melutut di atas pentas sambil memegang sepanduk memohon bantuan dari orang ramai.
DAP juga mengumumkan bahawa semua sumbangan di ceramah itu akan diberikan kepada kepada keluarga.
Anggota keluarga mangsa adalah penduduk asal Sibu.
Sebelum itu, MP DAP Petaling Jaya Utara, Tony Pua yang dilarang masuk ke Sarawak, membuat penampilan melalui Skype.
Bercakap melalui Skype kepada kira-kira 400 hadirin ceramah, Pua menyentuh mengenai deposit berbilion ringgit dalam akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Ceramah itu berlangsung di hadapan sebuah kafe tempatan dengan sebuah lori dijadikan sebagai pentas sementara.
Difahamkan bahawa ceramah Pua melalui skype itu turut ditunjukkan semasa ceramah lain di Kuching, Miri dan Bintulu.
Bagaimanapun, sambungan internet tidak stabil dan kadang kala tidak dapat didengar dengan jelas.
Ekoran itu, ia dipendekkan tetapi pihak penganjur berjanji untuk berusaha melakukan yang lebih baik pada masa akan datang.

Lim Kit Siang apologises for failure to ensure 1-to-1 fight agst BN

Posted: 25 Apr 2016 06:30 PM PDT

Walaupun DAP menang semua kerusi, Adenan kekal KM

Posted: 25 Apr 2016 07:05 AM PDT

PAS yakin menang dua kerusi walaupun berdepan dengan PH, kata Zuhdi

Posted: 25 Apr 2016 07:04 AM PDT

PAS akan mula perhati sikap PKR - Dr Zuhdi

Posted: 25 Apr 2016 07:00 AM PDT

Bila rakyat/ pelajar gagal bayar PTPTN dikenakan CCRIS..

Posted: 25 Apr 2016 06:50 AM PDT

KENAPA hutang kroni Umno Tan Sri Tajudin Ramli (bekas CEO MAS) RM580 juta yg gagal utk dibayar balik BOLEH PULA DIHAPUSKAN begitu shj ??!!

NAMPAK TAK !!!

Tu pon korang masih nak undi BN lagi !!!

BERANI TAK TV3suku NAK SENTUH ISU ANAK IGP !!!

Posted: 25 Apr 2016 06:48 AM PDT

Apa kata kami cadangkan pada TV3suku.. untuk buat liputan berita pendedahan setengah jam sehari selama sebulan.. Laporkan segala dokumen, carta & grafik lawa-lawa... buat lah pendedahan macam skrip 'Banglo LGE'...

FAKTA !!! Sejarah Tak Pernah Menipu... Sejarah Menjawab Segala-galanya..

Posted: 25 Apr 2016 06:47 AM PDT

MUKA TAK MALU !!!.. Tahu plok ada hati nak menghadap sultan bila Umno dlm krisis..

SEJARAH TAK PERNAH MENIPU..

SIAPA kurang ajar pada Raja-raja Melayu ??
SIAPA penderhaka sebenar pada Raja-raja Melayu ??

ASAL AJA UMNO SENTUH pasti melingkup !!!

Posted: 25 Apr 2016 06:46 AM PDT

FAKTA:
1) Era Tun Razak : Harapan bapak Najib untuk jadikan syarikat penerbangan kebangsaan ini sebagai salah satu syarikat terbesar dan termasyhur dalam dunia. -kata bekas CEO MAS

2) Era 'ANAK' Tun Razak : Syarikat #MAS semakin jahanam & jatuh bangkrap dgn hutang RM12 bilion !!!

NAMPAK TAK !!!

Tu pon korang masih nak undi BN lagi !!!

DI SAUDI, Rakyat mengamuk bil naik, Raja Saudi pecat Menteri..

Posted: 25 Apr 2016 06:44 AM PDT

TETAPI..
DI MALAYSIA, rakyat mengamuk bil naik, rakyat dan cuaca pulak disalahkannya.. Najib & kuncu2 menterinya berseronok kutip GST dari kantong2 rakyat !!!

TV3.. AWAK KAT MANA ??

Posted: 25 Apr 2016 06:42 AM PDT

SAH !!!.. "Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu telah melucutkan semua Darjah-darjah Kebesaran Negeri Terengganu yang telah dikurniakan kepada Ahmad Razif bin Abd Rahman, berkuat kuasa mulai hari Jumaat, 22 April 2016." -Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu
Pergolakan UMNO Terengganu lebih menarik dari isu Banglo LGE..!! Harap Buletin TV3 buat ulasan lagakan UMNO di sana !!!

PRINSIP SAYA TIDAK BERUBAH, KATA TAMRIN GHAFAR

Posted: 25 Apr 2016 06:38 AM PDT

Berdepan kritikan dan syak wasangka pelbagai pihak tentang kemungkinan sudah membuat pusingan U, berpaling tadah dan menerima dedak berikutan secara terbuka meminta maaf kepada Najib Razak di majlis memperingati 10 tahun pemergian Tun Ghafar Baba Ahad lalu, Tamrin berkata, prinsipnya bersama dalam perjuangan untuk menyelamatkan negara ini tidak pernah berubah.

"Itu prinsipnya, malah sebelum program di Melaka itu saya juga sudah memaklumkan kepada Tun Mahathir Mohamad mengenainya dan beliau memahaminya," kata Tamrin lagi.

Sehubungan itu, jelas Tamrin, isu sama ada beliau sudah membuat pusingan U, berpaling tadah atau menerima dedak daripada Najib tidak berbangkit sama sekali.

Sabtu lalu, ketika majlis memperingati 10 tahun pemergian Tun Ghafar Baba di Bukit Peringgit, Melaka yang turut dihadiri oleh Najib, ucapan Tamrin yang meminta maaf kepada Perdana Menteri telah menjadi viral di media sosial dan dalam perbualan umum serta dikaitkan dengan pendirian politiknya.

Tamrin sebelum pilihanraya 2013 lalu telah keluar UMNO dan menyertai Pas. Beliau bagaimanapun kemudiannya meninggalkan Pas dan kekal tidak menyertai mana-mana parti sehingga kini, tetapi kerap muncul bersama Tun Mahathir sejak timbulnya isu 1MDB dan derma RM2,600 juta yang melibatkan Najib.

Menjelaskan tindakannya meminta maaf di majlis yang dihadiri Najib dan sebahagian besar pemimpin UMNO  itu, Tamrin berkata, beliau bukan saja  meminta maaf kepada Najib, tetapi juga kepada semua yang hadir atas kelemahannya sebagai manusia dan jika terdapat sebarang kesalahan yang dilakukannya terhadap mereka.

Menurut beliau, meminta maaf itu hanya menunjukkan sikap merendah dirinya sebagai manusia yang beragama Islam terhadap sesama manusia yang lain.

"Ia tidak lebih daripada itu, lagi pun bukankah saling meminta maaf itu amat digalakkan dalam Islam?

"Selain itu, kita juga tidak tahu bila masanya kita akan dipanggil mengadap Tuhan, maka ada baiknya saya meminta maaf secara terbuka kerana saya juga banyak mengkritik mereka secara terbuka," tambahnya lagi.
Read More / Baca Lagi >>

IPIC kata akan buat bayaran selepas 1MDB ingkar

Posted: 25 Apr 2016 06:28 AM PDT


International Petroleum Investment Co (IPIC) milik Abu Dhabi berkata firma itu akan membuat bayaran faedah AS$50.3 juta kepada pemegang nota yang diterbitkan oleh 1MDB Energy (Langat) dan dijamin oleh 1MDB, sekiranya syarikat pelaburan negara itu ingkar atau gagal berbuat demikian.
Keingkaran akan berlaku jika syarikat Malaysia yang dilanda masalah itu gagal membuat pembayaran pada atau sebelum Isnin, April 25, kata IPIC dalam satu makluman kepada Bursa Saham London hari ini.
IPIC juga berkata kegagalan 1MDB tidak akan bermakna 'cross-default' oleh IPIC berhubung hutangnya sendiri.
- Reuters

'Assalamualaikum, 1MDB dah bayar faedah AS$50j?

Posted: 25 Apr 2016 06:22 AM PDT


Adakah 1MDB sudah menyelesaikan bayaran faedah AS$50 setelah penangguhan sebelum ini?
Soalan itu dibangkitkan oleh anggota parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak setelah genap lima hari penangguhan hari ini.
Dalam kenyataannya dalam loghat Kedah dan bernada menyindir, Mahfuz memulakan salam dan ucapan selamat petang kepada Najib, sambil bertanya sama ada bayaran itu mampu dibuat.
"Macam mana Datuk Seri boleh bayarkah? Ada duitkah nak bayar? Ambil duit mana nak bayar?
"Pinjam duitkah nak bayar faedah hutang? Pinjam pada siapa pula? Kalau pinjam siapa pula penjamin?" soalnya.
Beliau berseloroh bahawa beliau berasa seriau turut disita jika bayaran itu gagal dibuat.
Mahfuz sebelum ini menggesa Najib sebagai "penerima derma" RM2.6 bilion daripada Arab Saudi menyelesaikan hutang itu bagi pihak 1MDB.
Berdepan dengan risiko kemungkiran bon, 1MDB pada 19 April lalu cuba menyelesaikan isu bayaran faedah AS$50 juta dengan penangguhan tempoh lima hari, menurut laporan Bloomberg.
Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB, Arul Kanda Kandasamy menjangkakan bayaran faedah akan dibuat melalui "penyelesaian baik" berhubung perkara itu.
International Petroleum Investment Company (Ipic) yang berpangkalan di Abu Dhabi sebelum itu berkata pelan menyelamat 1MDB yang dimeterainya dengan Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) tahun lalu ditamatkan.
Read More / Baca Lagi >>

Exco juga tak jelas isu 'Datuk Seri' MB Terengganu

Posted: 25 Apr 2016 06:20 AM PDT


Ramai pihak ternanti-nanti apa sebenarnya berlaku susulan laporan mendakwa istana menarik balik darjah kebesaran 'Datuk Seri' yang diberikan kepada Menteri Besar Ahmad Razif.
Bagaimanapun, seperti ramai orang, exco kerajaan sendiri juga masih tidak jelas apa sebenarnya yang berlaku.
"Saya tak ambil tahu sangat apa yang berlaku itu sebab saya pun tak hubungi menteri besar bertanyakan perkara itu.
 "(Ini) kerana ini melibatkan pihak istana, jadi agak sukar," kata Exco Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Kepenggunaan dan Koperasi Roslee Daud.
Roslee ketika dihubungi Malaysiakini juga berkata beliau tidak jelas apakah alasan penarikan darjah kebesaran itu.
Malaysia Dateline Sabtu lalu memetik sumber yang mendakwa Sultan Mizan Zainal Abidin pada Jumaat menarik balik gelaran kepada Razif hingga mencetuskan khabar angin mengenai pertukaran menteri besar.
Berita Harian pula memetik sumber sebagai berkata bahawa gelaran itu dibatalkan melalui perintah lisan.
Sesetengah penganalisis menjangkakan kedudukan BN Terengganu dalam bahaya kerana ia hanya mempunyai majoriti kerusi yang tipis.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan mengadap sultan Terengganu dalam masa terdekat.
BN mempunyai 17 anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN), manakala pembangkang memiliki 15 kerusi - 14 daripada PAS dan seorang PKR.
Exco-exco lain setakat ini masih belum bersuara kepada media dalam isu itu.

Seorang lagi pemimpin UMNO usul Najib letak jawatan

Posted: 25 Apr 2016 06:19 AM PDT

Ini bagi mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap UMNO dan sebagai persediaan menghadapi PRU14
umno
PETALING JAYA: Seorang pemimpin cawangan UMNO Kedah mengusulkan supaya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dilucutkan jawatan sebagai Presiden UMNO dan keahliannya.
Usul itu dibuat Ketua Cawangan Bukit Aping dari UMNO Bahagian Kulim-Bandar Baharu yang hanya dikenali sebagai Rohaya baru-baru ini.
Dalam usul itu, Rohaya berkata kepercayaan ahli UMNO terhadap parti itu semakin berkurangan berikutan skandal yang melanda Najib.
"Pengurusan dan pentadbiran parti telah dicemari dan dibelenggu dengan pelbagai masalah. Ini telah menghakis keyakinan ahli parti terhadap UMNO," katanya dalam satu video yang dimuat naik di laman portal ismaweb.net.
Pada masa sama, Rohaya turut mendesak Majlis Tertinggi UMNO supaya melaksanakan pemilihan Agung 2016 yang sepatutnya dibuat pada bulan Ogos ini.
Katanya, desakan itu dibuat bagi memulihkan kepercayaan rakyat terhadap UMNO dan sebagai persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
Sebelum ini, beberapa pemimpin UMNO telah mengusulkan Najib supaya berundur daripada jawatannya sebagai Perdana Menteri dan Presiden UMNO, menyusuli skandal berkaitan 1MDB dan derma politik RM2.6 bilion.

Semua darjah kebesaran MB Terengganu lucut mulai 22 April

Posted: 25 Apr 2016 05:30 AM PDT

"Pengisytiharan yang dibuat ini tiada kaitan dengan perkembangan-perkembangan lain yang berlaku di negeri Terengganu," demikian menurut kenyataan Datuk Pengelola Bijaya Diraja
razigKUALA LUMPUR: Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin telah melucutkan semua darjah kebesaran yang dikurniakan kepada Menteri Besar Terengganu, Ahmad Razif Abd Rahman berkuat kuasa Jumaat lalu.
Perkara itu dimaklumkan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu kepada Bernama hari ini.
Kenyataan itu berbunyi: "Setelah berunding dengan Dewan Pangkuan Diraja Negeri Terengganu, adalah dimaklumkan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan telah melucutkan semua Darjah-darjah Kebesaran Negeri Terengganu yang telah dikurniakan kepada Ahmad Razif bin Abd Rahman, berkuat kuasa mulai hari Jumaat, 22 April 2016.
"Pengisytiharan yang dibuat ini tiada kaitan dengan perkembangan-perkembangan lain yang berlaku di negeri Terengganu."
Ahmad Razif dikurniakan Darjah Dato' Paduka Mahkota Terengganu Kehormat (DPMT) yang membawa gelaran Datuk pada 2012 dan Seri Setia Sultan Mizan Zainal Abidin (SSMZ) yang membawa gelaran Datuk Seri, pada April 2015.
Ahmad Razif yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Seberang Takir, mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Terengganu menggantikan Datuk Seri Ahmad Said, pada 12 Mei 2014.
– BERNAMA

PRN Sarawak: N.20 Tarat berpotensi jatuh ke tangan KEADILAN.

Posted: 25 Apr 2016 05:29 AM PDT

Kuching 25 April: Kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) N.20 Tarat berpontensi besar untuk bertukar tangan.
Calon dipertaruhkan KEADILAN di kawasan tersebut, Musa anak Ngog berkata terdapat perubahan positif ditunjukan pengundi di kawasan itu sejak beberapa minggu lalu.
13082484_1056214367778345_3044549813588599738_n"Peluang kali ini sangat besar, isu tempatan yang gagal diselesaikan Barisan Nasional sejak sekian lama menjadi isu hangat di sini.
"Selain itu, kita juga mula mendapat sokongan dari pengundi berusia 50 tahun dan ke bawah yang sebelum ini lebih cenderung kepada BN, bagi saya ini menunjukkan mereka sudah mula mahukan perubahan," jelas lulusan Universiti Malaysia Sabah itu ketika dihubungi.
Pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-11 akan datang Musa akan menentang calon BN, Datuk Roland Sagah dari Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB).
Tambahnya, beliau akan meggunakan sepenuhnya tempoh berkempen sehingga 6 Mei hadapan bagi meningkatkan sokongan pengundi kepada KEADILAN.
Sementara itu, tindakan Musa yang menggunakan kenderaan awam untuk ke pusat penamaan calon di Dewan Masyarakat Serian pada Isnin mendapat pujian dan perhatian ramai.
Berdasarkan rekod, Dun Tarat mempunyai seramai 16,391 pengundi berdaftar yang majoritinya adalah kaum Bidayuh.

Senarai penuh calon pilihan raya Sarawak ke-11

Posted: 25 Apr 2016 05:05 AM PDT


PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N01: OPAR: SARAWAK: 9,714
1. Francis Teron Kadap ak Noyet...... (PKR)
2. Niponi ak Undek .................(Bebas)
3. Patrick ak Uren .................(PBDSB)
4. Ranum ak Mina ......................(BN)
(2011: Ranum ak Mina: BN-SUPP: Maj:2,006)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N02: TASIK BIRU: SARAWAK: 17,041
1. Dato Henry @ Harry ak Jinep...... (BN-SPDP)
2. Mordi ak Bimol....................... (DAP)
(2011: Peter Nansian ak Ngusie: BN-SPDP: Maj: 2,072)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N03: TANJONG DATU: SARAWAK: 9,899
1. Tan Sri Adenan Satem.....(BN-PBB)
2. Jazolkipli Numan............(PKR)
(2011: Tan Sri Adenan bin Satem : BN-PBB: Maj: 3,216)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N04: PANTAI DAMAI: SARAWAK: 18,409
1. Dr Abdul Rahman Junaidi......... (BN-PBB)
2. Zainal Abidin Yet .............. ...(PAS)
(2011: Dr Abdul Rahman Junaidi: BN-PBB: Maj: 5,071)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N05: DEMAK LAUT: SARAWAK: 13,830
1. Dr Hazland Abang Hipni...........(BN-PBB)
2. Mohamad Fidzuan Zaidi .......... (Amanah)
(2011: Dr Hazland Abang Hipni: BN-PBB: Maj: 3,752)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N06: TUPONG: SARAWAK: 21,499
1. Fazzrudin Abdul Rahman ....... (BN-PBB)
2. Nurhanim Mokhsen..................(PKR)
(2011: Datuk Daud Abdul Rahman: BN-PBB: Maj: 4,551)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N07: SAMARIANG: SARAWAK: 18,250
1. Nani Sahari ............................(Amanah)
2. Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali....(BN-PBB)
3. Yusof Assidiqqi Ahmad Sharkawi.............(PAS)
(2011: Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali: BN-PBB: Maj: 5,431)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N08: SATOK: SARAWAK: 13,550
1. Mohammad Salleh Shawkatali ..................(PKR)
2. Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg ..(BN-PBB)
(2011: Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg : BN-PBB: Maj: 2,800)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N09: PADUNGAN: SARAWAK: 22,301
1. Pau Kiu Sung ........(BN-SUPP)
2. Teo Kuang Kim ......... (Star)
3. Wong King Wei ...........(DAP)
(2011: Wong King Wei: DAP: Maj: 7,884)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N010: PENDING: SARAWAK: 30,488
1. Milton Foo Tiang Wee ........ (BN-SUPP)
2. Violet yong Wui Wui ..............(DAP)
(2011: Violet Yong DAP: DAP: Maj: 7,595)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N011: BATU LINTANG: SARAWAK: 28,105
1. See Chee How............(PKR)
2. Sih Hua Tong .......(BN-SUPP)
3. Soo Lina.............. (Star)
(2011: See Chee How: PKR: Maj: 8,381)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N012: KOTA SENTOSA : SARAWAK: 25,761
1. Chong Chieng Jen ..........(DAP)
2. Yap Yau Sin............(BN-SUPP)
(2011: Chong Chieng Jen: DAP: Maj: 4,824)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK (KERUSI BAHARU/NEW SEAT)
N013: BATU KITANG : SARAWAK: 17,494
1. Voon Shiak Ni .........................(PKR)
2. Sulaiman Kadir ......................(Bebas)
3. Datuk Seri Othman Bojeng.............(Bebas)
4. Lo Khere Chiang ...................(BN-Supp)
5. Abdul Aziz Isa ........................(DAP)
KERUSI BAHARU/NEW SEAT
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N014: BATU KAWAH: SARAWAK: 16,991
1. Liu Thian Leong ....................... (Bebas)
2. Datuk Dr Sim Kui Hian ................(BN-SUPP)
3. Christina Chew Wang See ..................(DAP)
(2011: Christina Chew Wang See (DAP) : Maj:543)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N015: ASAJAYA: SARAWAK: 10,967
1. Abang Junaidi bin Abang Gom..........(PKR)
2. Abd Karim Rahman Hamzah .........(BN-PBB)
(2011: Abd Karim Rahman Hamzah:BN-PBB: Maj:4,489)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N016: MUARA TUANG: SARAWAK: 16,186
1. Datuk Idris Buang...............(BN-PBB)
2. Zulkipli Ramzi.....................(PAS)
3. Abang Abdul Halil Abang Naili.. (Amanah)
(2011: Datuk Seri Mohamad Ali Mahmud: BN-PBB: Maj:7,843)
(KERUSI BAHARU/NEW SEAT)
N017: STAKAN: SARAWAK: 14,846
1. Datuk Seri Mohamad Ali Mahmud .........(BN-PBB)
2. Leslie Ting Xiang Zhi ....................(DAP)
KERUSI BAHARU/NEW SEAT
N018: SEREMBU: SARAWAK: 9,065
1. Athina Klaywa Sim ............. (PKR)
2. Buln ak Patrick Rios.......... (Star)
3. Miro ak Simuh ...................(BN)
4. Nyomek ak Nyeap.............. (Bebas)
KERUSI BAHARU/NEW SEAT
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N019: MAMBONG*: SARAWAK: 17,467
1. Datuk Dr Jerip ak Susil.... (BN)
2. Sanjan ak Daik.............(DAP)
3. Willie ak Mongin ..........(PKR)
(2011:Dr Jerip ak Susil : BN-SUPP : Maj: 3,646)
*Nama asal/original name - Bengoh
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N020: TARAT: SARAWAK: 16,391
1. Musa ak Ngog.................. ... (PKR)
2. Roland Sagah Wee Inn........... (BN-PBB)
(2011: Roland Sagah Wee Inn: BN-PBB: Maj: 1,995)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N021: TEBEDU: SARAWAK: 11,521
1. Alex Saben ak Nipong @ Nyipong..................(PKR)
2. Datuk Seri Michael Manyin ak Jawong ........ (BN-PBB)
(2011: Datuk Seri Michael Manyin Ak Jawong BN-PBB : Maj: 4,066 )
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N022: KEDUP: SARAWAK: 10,370
1. Andrew Nyabe ..................(DAP)
2. Maclaine Ben @ Martin Ben ..(BN-PBB)
3. Mark Murau ak Sumon .........(PBDSB)
(2011: Maclaine Ben @ Martin Ben: BN-PBB: Maj: 2,265)
(KERUSI BAHARU/NEW SEAT)
N023: BUKIT SEMUJA : SARAWAK: 13,365
1. Cobbold ak Lusoi......................(PBDSB)
2. Edward ak Andrew Luwak @Edward Luwak... (DAP)
3. Fredrick Bayoi ak Maggie............ (Bebas)
4. John ak Ilus........................... (BN)
5. Johnny ak Aput ........................(Star)
KERUSI BAHARU/NEW SEAT
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N024: SADONG JAYA: SARAWAK: 6,749
1. Aidel bin Lariwoo ................(BN-PBB)
2. Asan bin Singkro ....................(PAS)
3. Awang Rabiee bin Awang Hosen...... (Bebas)
4. Othman Bin Mustapha @Mos........ (Amanah)
(2011: Aidel Lariwoo: BN-PBB: Maj: 2,934)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N025: SIMUNJAN: SARAWAK: 7,774
1. Awla bin Dris............. (BN-PBB)
2. Hipni bin Kanaini........... (Bebas)
3. Jamilah binti Baharuddin...... (PKR)
(2011: Mohd Naroden Majais: BN-PBB: Maj: 4,048)
(KERUSI BAHARU/NEW SEAT)
N026: GEDONG: SARAWAK: 7,087
1. Mohd.Naroden bin Majais.......... (BN-PBB)
2. Rapelson Richard Hamit ...........(Amanah)
3. Uja ak Bansi...................... (Bebas)
KERUSI BAHARU/NEW SEAT
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N027: SEBUYAU: SARAWAK: 9,041
1. Andrew Anak Jain.................(Amanah)
2. Datuk Julaihi Narawi.............(BN-PBB)
3. Wan Abdillah Bin Wan Ahmad .........(Pas)
(2011: Julaihi Narawi: BN-PBB: Maj: 2,276)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N028: LINGGA: SARAWAK: 8,988
1. Abang Zulkifli Bin Abang Engkeh................(PKR)
2. Simoi Binti Peri............................(BN-PBB)
3. Wan Abdillah Edruce Bin Wan Abdul Rahman ... (Bebas)
(2011: Simoi Peri: BN-PBB: Maj: 2,506)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N029: BETING MARO: SARAWAK: 10,474
1. Andri Zulkarnaen Bin Hamden..........(Amanah)
2. Hamidah Mokhtar........................ (Pas)
3. Razali Gapor ....................... (BN-PBB)
(2011: Razaili Gapor: BN-PBB: Maj: 391)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N030: BALAI RINGIN: SARAWAK: 9,945
1. Entusa ak Imam..............(Bebas)
2. Nicholoas Mujah ak Ason ......(PKR)
3. Pok ak Ungkut...............(PBDSB)
4. Snowdan Lawan .............(BN-PRS)
(2011: Snowdan Lawan: BN-PRS: Maj: 2,885)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N031: BUKIT BEGUNAN: SARAWAK: 9,389
1. Jubri ak Atak ................(PKR)
2. Datuk Mong ak Dagang ..... (BN-PRS)
(2011: Mong ak Dagang: BN-PRS: Maj: 2,773)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N032: SIMANGGANG: SARAWAK: 11,472
1. Datuk Francis Harden ak Hollis......(BN-SUPP)
2. Leon Jimat Donald ..................... (DAP)
3. Ngu Piew Seng........................ (Bebas)
4. Norina Umoi ak Utot ....................(PKR)
(2011: Datuk Francis Harden ak Hollis: BN-SUPP: Maj: 2,447)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N033: ENGKILILI : SARAWAK: 10,682
1. Adan ak Sandom ...............(Bebas)
2. Dr Johnical Rayong ak Ngipa .....(BN)
3. Nicholas Bawin ak Anggat .......(PKR)
4. Ridi ak Bauk..................(Bebas)
(2011:Dr Johnical Rayong ak Ngipa:BN-SUPP: Maj: 3,807)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N034: BATANG AI: SARAWAK: 9,492
1. Kolien ak Liong ..............(PKR)
2. Malcom Mussen ak Lamoh.....(BN-PRS)
(2011: Malcom Mussen ak Lamoh: BN-PRS: Maj: 2,741)
*Nama asal/original name - Batang Air
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N035: SARIBAS: SARAWAK: 9,879
1. Ricky @ Mohammad Razi Sitam......(BN-PBB)
2. Yakup Daud .........................(PKR)
(2011: Ricky @ Mohammad Razi Sitam: BN-PBB: Maj:1,728)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N036: LAYAR: SARAWAK: 9,094
1. Gerald Rentap Jabu ...... (BN-PBB)
2. Vernon Albert Kedit .........(PKR)
(2011: Tan Sri Dr Alfred Jabu ak Numpang: BN-PBB: Maj:1,916)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N037: BUKIT SABAN: SARAWAK: 8,897
1. Datuk Amar Douglas Uggah Embas ........(BN-PBB)
2. Noel Changgai Bucking ....................(PKR)
(2011: Robert Lawson Chuat: BN-PBB: Maj: 2,774)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N038: KALAKA: SARAWAK: 7,327
1. Datuk Abdul Wahab Aziz........(BN-PBB)
2. Jemat Panjang ...................(PKR)
(2011: Abdul Wahab Aziz: BN-PBB: Maj:5,170)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N039: KRIAN: SARAWAK: 11,959
1. Ali ak Biju............. (PKR)
2. Kilat ak Beriak..... (BN-SPDP)
(2011: Ali ak Biju: PKR: Maj:2,090)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK (KERUSI BAHARU/NEW SEAT)
N040: KABONG: SARAWAK: 9,287
1. Jini Bin Sahini ...........(Amanah)
2. Mohd Chee Bin Kadir .......(BN-PBB)
KERUSI BAHARU/NEW SEAT
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N041: KUALA RAJANG*: SARAWAK: 10,259
1. Asbor bin Abdullah .............(Bebas)
2. Sopian bin Julaihi.............(Amanah)
3. Datuk Talif @ Len bin Salleh...(BN-Pbb)
(2011: Datuk Talif@Len Salleh: BN-PBB: Maj: 4,546)
*Nama asal/original name - Belawai
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N042: SEMOP: SARAWAK: 9,617
1. Abdullah Saidol ...............(BN-PBB)
2. Mohamad Fadillah Sabali........(Amanah)
(2011: Abdullah Saidol:BN-PBB: Maj: 4,250)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N043: DARO: SARAWAK: 8,491
1. Ibrahim Bayau ..........(Amanah)
2. Safiee Ahmad .......... (BN-PBB)
(2011: Murni Suhaili (BN-PBB): Maj: 3,197)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N044: JEMORENG: SARAWAK: 9,699
1. Abdullah Saminan ..............(Bebas)
2. Datuk Dr Juanda Jaya......... (BN-PBB)
3. Kiprawi Suhaili ..............(Amanah)
(2011: Gani @ Abu Seman (BN-PBB): Maj: 2,926)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N045: REPOK: SARAWAK: 20,263
1. Dato Dr Huang Tiong Sii.........(BN-SUPP)
2. Wong Chin King....................(Bebas)
3. Yong Siew Wei.......................(DAP)
(2011: Dr Wong Hua Seh (DAP): Maj: 2,679)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N046: MERADONG: SARAWAK: 16,882
1. Ding Kuong Hiing............(BN-SUPP)
2. Ting Tze Fui ...................(DAP)
(2011: Ting Tze Fui(DAP): Maj: 2,687)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N047: PAKAN: SARAWAK: 10,322
1. Jawie ak Jingot @ Jenggot ........(Bebas)
2. Rinda Juliza ak Alexander ..........(DAP)
3. Tan Sri William Mawan................(BN)
(2011: Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP): Maj: 1,197)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N047: PAKAN: SARAWAK: 10,322
1. Jawie ak Jingot @ Jenggot ........(Bebas)
2. Rinda Juliza ak Alexander ..........(DAP)
3. Tan Sri William Mawan................(BN)
(2011: Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP): Maj: 1,197)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N047: PAKAN: SARAWAK: 10,322
1. Jawie ak Jingot @ Jenggot ........(Bebas)
2. Rinda Juliza ak Alexander ..........(DAP)
3. Tan Sri William Mawan................(BN)
(2011: Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP): Maj: 1,197)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N050: MACHAN: SARAWAK: 10,947
1. Allan Siden Gramong.........(BN-PBB)
2. Chen Nguk Fa ..................(PKR)
3. Semawi ak Paong..............(Bebas)
(2011: Datuk Gramong Juna (BN-PBB): Maj: 1,629)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N051: BUKIT ASSEK: SARAWAK: 28,341
1. Chieng Buong Toon........(BN-SUPP)
2. Irene Mary Chang Oi Ling.....(DAP)
3. Moh Hiong King .............(Star)
(2011: Wong Ho Leng (DAP): Maj: 8,827)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N052: DUDONG: SARAWAK: 29,028
1. Casper Kayong Anak Umping....(Bebas)
2. Lee Chung Fatt............. (Bebas)
3. Ting Yiik Hong............... (Star)
4. Tiong Thai King ............... (BN)
5. Yap Hoi Liong .................(DAP)
(2011: Yap Hoi Liong (DAP): Maj: 317)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N053: BAWANG ASSAN: SARAWAK: 18,340
1. Datuk Seri Wong Soon Koh ......................(BN)
2. Wong Sing Wei.................................(STAR)
3. Watson Bangau ak Jonathan Renang.............(Bebas)
4. Chiew Sung Ngie .............................. (DAP)
5. Yeu Bang Keng ...............................(Bebas)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N054: PELAWAN: SARAWAK: 32,233
1. Lau Ung Hie ............(BN)
2. Priscilla Lau ....... (Star)
3. Wong Kee Woan..........(DAP)
(2011: David Wong Kee Woan (DAP): Maj: 6,391)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N055: NANGKA: SARAWAK: 18,605
1. Dr Annuar Bin Haji Rapa'ee.....(BN-PBB)
2. Tiong Ing Tung...................(Star)
3. Abdul Rafidin Bin Majidi..........(PKR)
(2011: Dr Annuar Rapaee (BN-PBB): Maj: 5,302)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N056: DALAT: SARAWAK: 11,440
1. Datuk Fatimah Abdullah @ Ting Sai Ming ..... (BN-PBB)
2. Sim Eng Hua ....................................(PKR)
(2011: Datin Fatimah Abdullah @ Ting Sai Ming (BN-PBB): Maj: 4,990)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N057: TELLIAN (KERUSI BAHARU/NEW SEAT): SARAWAK: 8,914
1. Asini @ Hasni bin Yahya ...........(PKR)
2. Yussibnosh Balo ................(BN-PBB)
(KERUSI BAHARU/NEW SEAT)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N058: BALINGIAN: SARAWAK: 7,967
1. Abdul Yakub Bin Arbi.........(BN-PBB)
2. Nurzaiti Binti Hamdan........(Amanah)
(2014 Pilihan raya kecil/By-election: Yussibnosh Balo (BN-PBB): Maj: 6,991)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N059: TAMIN: SARAWAK: 14,948
1. Ali ak Puji..............................(Bebas)
2. Christopher Gira @ Gira ak Sambang......(BN-PRS)
3. Simon ak Joseph ...........................(PKR)
(2011: Joseph Mauh Ak Ikeh (BN-PRS): Maj: 1,292)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N060: KAKUS: SARAWAK: 12,953
1. Clement Bayang ......................(PAS)
2. Datuk John Sikie ak Tayai ........(BN-PRS)
3. Joshua ak Jabing @ Joshua Jabeng.....(PKR)
(2011: John Sikie Ak Tayai (BN-PRS): Maj: 602)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N061: PELAGUS: SARAWAK: 7,186
1. Frankie Bedindang Manjah........(DAP)
2. Wilson Nyabong ak Igang......(BN-PRS)
3. Yong ak Sibat.................(Bebas)
(2011: George Ak Lagong (BEBAS) : Maj: 2,837)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N062: KATIBAS: SARAWAK: 9,666
1. Datuk Ambrose Blikau ak Enturan.......(BN-PBB)
2. Paren ak Nyawi ..........................(DAP)
(2011: Datuk Ambrose Blikau ak Enturan (BN-PBB): Maj: 2,256)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N063: BUKIT GORAM (KERUSI BAHARU/NEW SEAT): SARAWAK: 11,510
1. Jefferson Jamit Unyat.....................(BN-PBB)
2. Larry Asap...................................(DAP)
(KERUSI BAHARU/NEW SEAT)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N064: BALEH: SARAWAK: 9,624
1. Tan Sri Dr James Jemut Masing ....(BN-PRS)
2. Agop Linsong.........................(DAP)
(2011: Datuk Seri Dr James Jemut Masing (BN-PRS) : Maj: 3,898)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N065: BELAGA: SARAWAK: 7,096
1. Alexander Lehan..............(PKR)
2. Liwan Lagang............. (BN-PRS)
(2011: Liwan Lagang (BN-PRS): Maj: 2,928)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N066: MURUM (KERUSI BAHARU/NEW SEAT): SARAWAK: 8,242
1. Abun Sui Anyit .............(PKR)
2. Chukpai Ugon ............(BN-PRS)
3. Mathew Silek ...............(DAP)
4. Stanley Ajang Batok ..... (Bebas)
(KERUSI BAHARU/NEW SEAT)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N067: JEPAK: SARAWAK: 13,789
1. Abdul Jalil Bujang.................(PKR)
2. Kiprawi Aman ......................(PAS)
3. Mohammed Anuar Abdul Hamid ...... (Star)
4. Datuk Talib Zulpilip............(BN-PBB)
5. Wong Hau Ming ...................(Bebas)
(2011: Datuk Talib Zulpilip (BN-PBB): Maj: 3,128)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N068: TANJONG BATU*: SARAWAK: 19,674
1. Chien Chiu Sing .....................(DAP)
2. Chieng Lea Ping ....................(Star)
3. Pau Chiong Ung .................(BN-SUPP)
(2011: Chiew Chiu Sing (DAP): Maj: 6,930)
*Nama asal/original asal - Kidurong
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N069: KEMENA: SARAWAK: 12,991
1. Leighton ak Manjah ....................(DAP)
2. Datuk Dr Stephen Rundi ak Utom .....(BN-PBB)
(2011: Dr Stephen Rundi Ak Utom (BN-PBB): Maj: 3,349)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N070: SAMALAJU (KERUSI BAHARU/NEW SEAT): SARAWAK: 13,251
1. Baba ak Emperan...............(DAP)
2. Majang ak Renggi ..........(BN-PRS)
3. Zharudin Narudin..............(PAS)
(KERUSI BAHARU/NEW SEAT)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N071: BEKENU: SARAWAK: 12,250
1. Austin Sigi ak Melu ......... (Bebas)
2. Bill ak Kayong .................(PKR)
3. Jou @ Peter ak Jelin .........(Bebas)
4. Rosey Binti Yunus................(BN)
(2011: Rosey Yunus (BN-SPDP): Maj: 3,714)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N072: LAMBIR: SARAWAK: 17,533
1. Mohammad Arifiriazul Paijo .....(PAS)
2. Mohdak Ismail ..................(PKR)
2. Ripin Lamat .................(BN-PBB)
(2011: Ripin Lamat (BN-PBB): Maj: 1,521)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N073: PIASAU: SARAWAK: 21,120
1. Alan Ling Sie Keong ..............(DAP)
2. Sebastian Ting Chiew Yew .... (BN-SUPP)
(2011: Ling Sie Kiong (DAP): Maj: 1,590)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N074: PUJUT: SARAWAK: 26,202
1. Fong Pau Teck...........(Bebas)
2. Datuk Hii King Chiong......(BN)
3. Jofri Jarainee............(PAS)
4. Ting Tiong Choon..........(DAP)
(2011: Fong Pau Teck (DAP): Maj: 3,849)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N075: SENADIN: SARAWAK: 27,874
1. Dr Bob Baru Langub...............(DAP)
2. Datuk Lee Kim Shin...........(BN-SUPP)
1. Philemon ak John Edan..........(PBDSB)
(2011: Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP): Maj: 58)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N076: MARUDI: SARAWAK: 14,858
1. Elia Bit.................................(PKR)
2. Louis Jalong ..........................(Bebas)
3. Datuk Dr Penguang ak Manggil ....... (BN-SPDP)
(2011: Sylvester Entrie Ak Muran (BN-SPDP): Maj: 3,202)
PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N077: TELANG USAN: SARAWAK: 10,000
1. Dennis Ngau............ (BN-PBB)
2. Roland Engan...............(PKR)
(2011: Dennis Ngau (BN-PBB): Maj: 845)
N078: MULU: SARAWAK: 8,600
1. Datuk Gerawat Gala ..........(BN)
2. Paul Anyie Raja ........... (DAP)
3. Pauls Baya..................(PKR)
4. Roland Dom Mattu.......... Bebas)
(KERUSI BAHARU/NEW SEAT)
N079: BUKIT KOTA: SARAWAK: 16,437
1. Dr Abdul Rahman Ismail ...........(BN-PBB)
*MENANG TANPA BERTANDING
(2011: Dr Abdul Rahman Ismail (BN-PBB): Maj: 5,061)
N080: BATU DANAU: SARAWAK: 8,657
1. Ali ak Adap.....................(Bebas)
2. Palu @ Paulus ak Gumbang...........(BN)
(2011: Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP): Maj: 1,262)
N081: BA'KELALAN: SARAWAK: 7,375
1. Baru Bian.............(PKR)
2. Willie Liau.......(BN-SPDP)
(2011: Baru Bian (PKR): Maj: 473)
N082: BUKIT SARI: SARAWAK: 12,418
1. Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB)
*MENANG TANPA BERTANDING/WON UNOPPOSED
(2011: Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB): Maj: 5,063)