Followers

Nuffnang

kalam Perantau

0

Posted by Unknown | Posted on 11:15 PTG | Posted in

sumber :-

kalam Perantau


Pilihanraya Negeri Sarawak ke-11 : PAS bakal dapat ADUN sulung?

Posted: 16 Apr 2016 03:03 AM PDT

Oleh : Shuhaimi Almaniri

Ketika memulakan coretan sulung untuk kolum Kalam Perantau dalam akhbar Harakah pada Februari lepas, saya ada menulis berhubung pilihanraya negeri Sarawak ke-11. Sebelum itu pun, saya juga ada membuat analisa Pilihanraya Negeri Sarawak (PRN) ke-10 pada tahun 2011.

Berbanding dengan pilihanraya Sarawak ke 10 pada 2011 dengan 71 kerusi DUN dipertandingkan, pilihanraya Negeri Sarawak ke11 kali ini sebanyak 11 kerusi DUN Sarawak telah ditambah menjadikannya 82 kerusi DUN yang akan dipertandingkan.

Sebelas (11) bahagian pilihan raya Dewan Undangan Negeri yang baharu itu adalah N13 Batu Kitang, N17 Stakan, N18 Serembu, N23 Bukit Semuja, N26 Gedong, N40 Kabong, N57 Tellian, N63 Bukit Goram, N66 Murum, N70 Samalaju dan N78 Mulu.

Juga terdapat pindaan nama ke atas empat kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak iaitu: N.19 daripada Bengoh ke Mambong, N.34 daripada Batang Air ke Batang Ai, N.41 daripada Belawai ke Kuala Rajang dan N.68 daripada Kidurong ke Tanjung Batu.

Saya tidak bercadang untuk mencatat semula apa yang telah ditulis dahulu, artikel berkenaan bertajuk "harakah, kalam perantau dan pilihanraya Sarawak" dan lain-lain artikel berkaitan dengan pilihanraya sarawak boleh rujuk dalam kalam Perantau (https://kalamperantau.wordpress.com) atau menggeledah arkib ePaper Harakah bagi melanggannya.

DUN Bubar 11 April, Buang Undi 7 Mei?

Teka teki bila tarikh pilihanraya Sarawak belum lagi terjawab sepenuhnya. Sekurang-kurangnya kita sudah tahu satu pilihanraya negeri Sarawak mesti diadakan dalam tempoh 60 hari selepas DUN sarawak dibubarkan pada 11hb April, 2016 nanti.

Apa yang pasti adalah tidak mungkin bagi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) untuk mengadakan PRN ke-11 Sarawak pada 30 April, 2016 dengan penamaan calon pada 18hb April 2016 seperti yang dicadangkan oleh Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem sebelum ini.

Dari sumber-sumber yang layak dipercayai, penamaan calon dijangka akan diadakan pada 25hb April dan pengundian dilakukan pada 7hb Mei, 2016 kerana SPR memerlukan lebih masa untuk membuat persediaan terutama di 11 DUN yang baru diwujudkan untuk pilihanraya kali ini.

PAS bertanding Pilihanraya Negeri Sarawak

Tahun 2001 merupakan kali pertama Parti Islam Se-Malaysia (PAS) melibatkan diri dalam Pilihanraya Negeri (PRN) Sarawak. Sebelumnya PAS Sarawak telah mengukir sejarah bila buat julung kalinya bertanding dalam Pilihanraya Umum tahun 1999 untuk Kerusi Parlimen iaitu di P.174 Batang Sadong.

Pada pilihanraya Negeri (PRN) Sarawak ke-8 yang diadakan pada 27 September 2001, PAS membuat keputusan bertanding di tiga Kerusi daripada 62 Kerusi DUN pada masa tersebut, dengan calon seperti berikut:

  1. N.07 Samariang : Mohd Shokri Mohd Fauzi
  2. N.18 Sadong Jaya : Haji Adam Ahid
  3. N.21 Beting Maro : Calon: Abang Ahmad Abang Dahalan

Keputusan calon PAS di DUN Beting Maro dan Sadong Jaya pada Pilihanraya Negeri tahun 2001 amat memberangsangkan. Namun di DUN Samariang, calon PAS telah hilang deposit dalam satu pertandingan 3 penjuru dengan calon BN (PBB) dan PKR.

Dalam PRN Sarawaki Ke-10 yang diadakan pada 16 April 2011, PAS bukan sahaja bertanding lagi di Beting Maro bahkan bertanding di 4Kerusi DUN yang lain. Selain Beting Maro, PAS bertanding semula di DUN Sadong Jaya yang pernah ditandingi pada tahun 2001 dahulu di samping 3 Kerusi DUN lagi, iaitu DUN Sebuyau, Tanjung Datu dan Muara Tuang.

PAS telah mengumunkan untuk bertanding sekali lagi di DUN yang telah ditandingi pada PRN ke10 yang lepas kecuali DUN Tanjong Datu untuk menentang Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem telah diserahkan kepada PKR.

Sebelas (11) kerusi Dun yang telah dikenalpasti dan diumumkan ditandingi PAS pada pilihanraya negeri ke-11 ini adalah Samariang, Pantai Damai, Muara Tuang, Sadong Jaya, Sebuyau, Beting Maro, Kakus, Jepak, Samalaju, Lambir dan Pujut dengan menawarkan 'Sejahtera Untukmu Sarawak' yang dilancarkan pada 12hb Mac 2016 dengan hasrat untuk melihat kehadiran ADUN PAS di dalam DUN Sarawak.

Berikut adalah calon-calon PAS yang telah dikenalpasti, Pesuruhjaya PAS Sarawak, Hj Jofri Jaraiee (51 tahun, professional) bertanding di N74 – Pujut, Ketua Pemuda PAS Sarawak, Mohamad Ariffiriazul Paijo (32 tahun, professional) bertanding di N72 – Lambir, Pengarah Pilihanraya, Zharuddin Naruddin (31 tahun, professional) bertanding di N70 – Samalaju, Ketua Penerangan PAS Sarawak, Hj Kiprawi bin Aman (67 tahun, pesara kerajaan) bertanding di N67 – Jepak, Ketua Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Clement Bayang (59 tahun, Seniman dan tuai Rumah) bertanding di N60 Kakus, Setiausaha Dewan Muslimat PAS Sarawak, Hamidah Mokhtar (26 tahun, usahawanita) bertanding N29-Beting Maro, pendakwah bebas, Ustaz Wan Abdillah Wan Ahmad (44 tahun, agamawan bertanding N27 – Sebuyau, Timbahan Pesuruhjaya PAS Sarawak, Cikgu Hassan Sinkro (63 tahun, Pesara Guru) bertanding di Sadong Jaya, Bendahari PAS Sarawak, Zulkifli Ramzi (38 tahun, setiausaha kerja PAS) bertanding N16 – Muara Tuang), pendakwah bebas Ustaz Yusof Assadiqi Ahmad Sarkawi (30 tahun, Qari Al-Quran) bertanding di N7 – Samariang, Timbalan Yang Dipertua PAS Santubong Zainal Abidin Yet (49 tahun, kakitangan swasta) bertanding di N4 – Pantai Damai.

Daripada 11 kerusi DUN yang ditandingi PAS, seorang calon yang bukan beragama Islam dari Dewan Perhimpunan Penyokong PAS (DHPP) dicadangkan bertanding di DUN Kakus pernah bertanding kerusi DUN Semena sebelum ini sebagai calon tetapi bukan diatas tiket PAS.

PAS kembali bertanding di DUN Samariang yang pernah ditandingi pada tahun 2001 dahulu. Manakala DUN di Zon Utara Sarawak, Kakus, Jepak, Samalaju, Lambir dan Pujut adalah ditandingi untuk kali pertama.

PAS berpeluang Menang

PAS menaruh harapan untuk menang di 3 DUN yang berpotensi pada kali ini. Tiga (3) DUN berkenaan adalah DUN Beting Maro yang telah ditandingi 3 kali sebelum ini dan Dun Lambir dan Samalaju yang pertama kali bertanding juga berpotensi untuk PAS menang.

Selepas persempadanan semula, PRN Ke-9 menyaksikan pertambahan 9 kerusi DUN baru lagi menjadikan 71 kerusi DUN keseluruhannya. Pilihanraya Negeri Sarawak ke-9 pada tahun 2006, PAS telah membuat keputusan untuk bertanding hanya satu kerusi DUN sahaja dan memfokuskan DUN Beting Maro.

PAS mengejutkan banyak pihak bila Dun Beting Maro kalah dengan majoriti PAS kecil, 895 undi pada kali kedua bertanding pada PRN ke-9 (2006). Berikut merupakan keputusan penuh 2 pilihanraya pilihanraya bagi Kerusi DUN berkenaan:

  1. N.24 BETING MARO (PRN ke-9; 2006) – Keputusan: BN Menang dengan Majoriti 895 undi. PAS – Alem bin Din (1,901 undi) ; BN – Bolhassan bin Di @ Ahmad bin Di (2,796 undi)
  2. N.24 BETING MARO (PRN ke-10; 2011) – Keputusan: BN Menang dengan Majoriti 391 undi. BN – Razaili Gapor (3,069 undi) ; PAS – Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus (2,678 undi)

Berdasarkan kepada 'track record' PRN Sarawak yang lepas, PAS menaruh harapan yang tinggi untuk menang DUN Beting Maro pada PRN kali ini yang hanya ketinggalan sebanyak 391 undi sahaja,

Dengan membawa politik matang dan sejahtera, PAS berharap rakyat Sarawak memberikan peluang kepada PAS menang di Beting Maro untuk mencipta satu lagi sejarah, iaitu masuk ke DUN Sarawak.

Dari cakap-cakap politik di Beting Maro, sekurang-kurangnya 3 calon akan bertanding merebut kerusi Beting Maro pada kali ini, PAS bukan sahaja akan menentang calon BN dari PBB untuk kali keempat tetapi parti serpihannya, Parti Amanah Negara (PAN) juga dikatakan akan bertanding dikerusi berkenaan.

Apa pun PAS telah menyatakan kesediaannya untuk bertanding untuk semua kerusi yang telah dikenalpasti dan diumumkan sebelum ini. Semua calun PAS yang akan bertanding diumumkan serentak di Bintulu pada 6 April.


oyabun

0

Posted by Unknown | Posted on 11:07 PTG | Posted in

sumber :-

oyabun


Dr. Zakir cetus fenomena?

Posted: 16 Apr 2016 02:26 AM PDT


Kedatangan pendakwah antarabangsa terkenal, Dr. Zakir Naik, 50, sememangnya mencetuskan fenomena. Seingat penulis, belum pernah siri ceramah agama dibanjiri oleh puluhan ribu manusia yang terdiri daripada bukan sahaja orang Islam tetapi ramai dalam kalangan bukan Islam.

Demikian hebat dan luar biasanya doktor perubatan yang dilahirkan di Mumbai ini. Ia sekali gus menguatkan lagi kebenaran firman Allah SWT yang mengangkat darjat orang yang berilmu. (rujuk ayat 11 surah al-Mujadalah)

Terbaharu, ceramah beliau di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil, esok dijangka dihadiri oleh 30,000 orang.

Demikianlah aturan Allah SWT. Di sebalik bantahan oleh Hindraf dan segelintir penganut Hindu yang membawa kepada pembatalan forum bertajuk Similarities Between Hinduism and Islam di Universiti Teknikal Malaysia Melaka (Utem) Ahad ini, nama Dr. Zakir makin popular.

Alhamdulillah, pembatalan itu ditarik semula selepas diganti tajuk baru The Solution To The Problems of Humanity.

Memang resmi manusia, semakin dilarang atau dihalang melakukan sesuatu, makin kuat keinginan untuk mendapatkan bahan larangan tersebut. Ternyata, liputan luas media massa tempatan yang memaparkannya dalam muka depan akhbar masing-masing tentang pembatalan itu sebenarnya mempunyai rahmat.

Semakin ramai terutama yang bukan Islam mahu mengenali dan mendengar syarahan insan yang pakar dalam per­bandingan agama ini.

Antara ungkapan 'hikmah' beliau yang mengesankan adalah semasa menjawab pertanyaan seorang penganut kristian seperti yang disiar menerusi YouTube: "Untuk mengetahui tentang Islam jangan lihat pada umatnya tetapi kajilah al-Quran dan hadis-hadis sahih".

Sebab itu, jangan terpedaya dengan gerakan-gerakan keganasan dan militan yang bertopengkan Islam. Kumpulan seperti militan IS sebenarnya bukan mengikut ajaran Islam. Islam adalah agama yang sejahtera. Ia melarang segala bentuk penganiayaan, kezaliman dan maksiat.

Malangnya, kejahatan yang dilakukan oleh sebahagian penganutnya telah mencalar dan mencemar kesucian agama Islam. Namun, jawapannya mudah. Itulah beza muslim (orang Islam) dan mukmin (orang beriman).


Keresahan Hindraf terhadap Dr. Zakir mungkin kerana pendakwah ini bukan sahaja memiliki pakej ilmuwan yang lengkap (petah berhujah dengan dalil al-Quran, hadis, Taurat, Injil dan juga kitab-kitab agama lain termasuk Hindu), beliau juga berupaya memberi jawapan yang tepat dan memuaskan hati. Natijahnya, ramai yang beliau Islamkan usai sesi soal jawab.

Demikianlah Allah memberi hidayah kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya. Ini bukan ajaib kerana hanya Islam agama yang benar sebagaimana firman Allah yang bermaksud: Sesungguhnya agama yang benar dan diredai Allah ialah agama Islam. (ali-Imran: 19)

Kita sebenarnya harmoni dengan masyarakat India dalam banyak hal apabila boleh berkongsi makanan yang sama se­perti capati, tosai, maruku dan putu mayam. Malangnya, dalam agama, toleransi itu nampaknya tidak wujud.

Seperkara lagi, dalam kita mengalu-alukan kedatangan be­liau ke Malaysia dan menghadiri sesi ceramah beliau, jangan kita alpa keutamaan menuntut ilmu fardu ain terutama bab fikah dan tauhid. Biasanya ilmu-ilmu ini diajar di masjid dan surau oleh para ustaz dan ustazah.

Jangan kita melenting apabila ceramah Dr. Zakir dibatal atau dihalang sedangkan selama ini kita tidak pernah memijak tangga masjid dan surau mengikuti siri kuliah yang diadakan. Kita memerlukan lebih ramai insan sehebat Dr. Zakir untuk menyebar luaskan dakwah khasnya kepada orang bukan Islam.

Semoga kita istiqamah beribadat dan dimatikan dalam khusnul khatimah. Sebabnya, barang siapa yang mencari agama selain Islam, maka ia termasuk orang yang rugi di akhirat kelak. (rujuk ayat 85 surah ali-Imran)

Wasabi Oyabun..

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:07 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Setiausaha DAP di Sarawak kecewa dengan Lim Guan Eng?

Posted: 16 Apr 2016 06:25 PM PDT


Tidak tahulah ia kena mengena dengan Guan Eng, tapi khabarnya Lim Guan ENg tidak dibenarkan kempen ke Sarawak. Apa implikasinya?

http://snapshot2016.blogspot.my/2016/04/alasan-31-dap-sarawak-akui-guan-eng.html

Penafian yang dedahkan campurtangan Guan Eng

Posted: 15 Apr 2016 11:24 PM PDT

Belantan

0

Posted by Unknown | Posted on 11:06 PTG | Posted in

sumber :-

Belantan


Adakah WSJ akan mohon maaf?

Posted: 16 Apr 2016 01:31 AM PDT


Agak pelik juga mengapa WSJ lambat siarkan kenyataan Menteri Luar Arab Saudi? Kenyataan Menteri Luar Arab Saudi, Adel al-Jubeir yang mengesahkan sumbangan derma RM2.6 bilion yang masuk ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak adalah tulen mendapat liputan meluas kebanyakan media antarabangsa.

Meskipun mendapat perhatian media antarabangsa seperti The Express Tribune, Jakarta Globe dan Reuters apabila mengemas kini berita tersebut dengan pantas, perkara itu bagaimanapun dilihat tidak mendapat perhatian The Wall Street Journal (WSJ) yang lewat menyiarkan laporan berkenaan.

Persoalannya, jika benar agensi media antarabangsa terbabit telus dan konsisten dalam membongkar sesuatu kes khususnya isu derma RM2.6 bilion dan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), mengapa WSJ tidak mengemas kini kenyataan itu pada masa yang sama dengan agensi berita lain?


Sedangkan rata-rata media antarabangsa mengemas kini laman web rasmi mereka untuk artikel berkenaan seawal kira-kira pukul 8 pagi hari ini.

Namun begitu, WSJ hanya memuat naik laporan tersebut kira-kira pukul 5.30 petang hari ini dengan tajuk, 'Menteri Luar Arab Saudi berkata, beliau menyedari derma kepada Najib' menerusi laman sesawang mereka.

Sebelum ini, WSJ melaporkan berita yang tidak konsisten dan tanpa bukti kukuh terhadap isu RM2.6 bilion dan 1MDB sejak Julai tahun lalu serta dikecam oleh pelbagai pihak yang menganggap penyiaran artikel oleh agensi berita tersebut dalam hal berkenaan sebagai satu ancaman luar.

Lebih membimbangkan, penggunaan media sosial secara meluas oleh masyarakat menyebabkan ada di antara mereka yang mudah terpedaya dengan laporan berat sebelah tanpa mencari kebenaran serta keseimbangan berita.

Walaupun sudah berkali-kali isu RM2.6 bilion dan 1MDB dijawab oleh kerajaan sebelum ini, tekanan oleh WSJ dengan laporan berat sebelah mereka secara tidak langsung menyebabkan rakyat semakin terkeliru.

Sungguhpun begitu, WSJ baru-baru ini mengakui bahawa wang RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun peribadi Najib adalah sumbangan daripada Arab Saudi dan bukannya milik 1MDB.

Ekoran pengakuan daripada WSJ itu, mereka ibarat berhutang permohonan maaf kepada rakyat Malaysia yang selama ini keliru dengan siaran laporan berat sebelah agensi berita berkenaan.

Suara Politik
Belantan

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:05 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


JOHOR PENGKALAN KEBANGKITAN RAKYAT MENUJU PRU 14 – AMANAH

Posted: 16 Apr 2016 07:09 PM PDT

CERAMAH PAKATAN HARAPAN "SELAMATKAN MALAYSIA" - AMANAH DUNGUN

Posted: 16 Apr 2016 07:05 PM PDT

BN Sarawak jual tanah RM300 seekar untungkan kroni, sedang rakyat terbelenggu masalah tanah

Posted: 16 Apr 2016 03:11 AM PDT
king wei

KUCHING, 16 APRIL: Kerajaan Barisan Nasional Sarawak diminta menjelaskan tentang tanah tanah kerajaan dengan keluasan 16,000 ekar yang dijual kepada syarikat swasta dipercayai kroni BN dengan harga terlampau rendah sekitar RM300 setiap ekar.
Ahli Dewan Undangan Negeri Padungan, Wong King Wei, berkata berdasarkan maklumat yang diperolehi, penjualan 16,000 ekar tanah kepada syarikat kroni BN itu berlaku dalam tempoh dua tahun Tan Sri Adenan Satem menjadi Ketua Menteri Sarawak.
Beliau mendakwa tiga syarikat yang terlibat itu ialah:
1) Genuine Formation Sdn Bhd berkeluasan 3,121.33 ekar di Lundu dengan harga RM282 seekar
2) Greenpro Farm Sdn Bhd dengan keluasan 6,765.6 ekar di Balingian berharga RM300 seekar
3) Ikrar Bumi Sdn Bhd dengan keluasan 7,002.81 ekar di Tatau, Bintulu berharga RM300 seekar
"Tindakan kerajaan BN Sarawak menjual tanah negeri dengan harga terlalu rendah ini amat menyedihkan dan menimbulkan persoalan kepada banyak pihak," ujarnya kepada Roketkini.
Setiausaha Publisiti DAP Sarawak itu menjelaskan, penjualan tanah dengan harga RM300 seekar tidak masuk akal sama sekali kerana nilai tanah berstatus pertanian di Sarawak berharga sekitar RM3,000 hingga RM8,000 seekar dan bergantung kepada akses perhubungan jalan.
"Kita melihat tindakan Adenan menjual tanah-tanah kerajaan ini dengan murah semata-mata untuk memperkayakan lagi kroni-kroni BN," kata beliau.
Menyifatkan BN Sarawak hanya mempertahankan 'periuk nasi' kroni mereka semata-mata, King Wei turut mempersoalkan sikap BN Sarawak yang tidak peduli untuk menyelesaikan masalah hak milik tanah yang sering berlaku terutamana kepada rakyat di kawasan luar bandar.
"Terlalu ramai rakyat Sarawak yang masih tiada hak milik tanah dan bergantung kepada Tanah Hak Adat (NCR), malah itupun dirampas.
"Jadi kita sangat kecewa apa yang dilakukan BN Sarawak ini jelas untuk membantu kroni-kroni mereka sahaja," ujar beliau. – Roketkini.com

Siaran Langsung: 'Laporan PAC 1MDB: Najib - Bersubahat atau Tidak Bersalah?

Posted: 16 Apr 2016 02:21 AM PDT

Bagaimana anak muda menyambut mahathir

Posted: 16 Apr 2016 02:18 AM PDT
Bagaimana anak muda menyambut mahathir

Di temui di sekitar Jalan Genting Kelang dan Pasar Seni... yakin ia mula akan merebak.... Mahathir lawan Najib...
bullocks
A young male cow, British slang meaning "Bullshit" or "non-sense", also used to man "Bully" or "enemy", and lastly, is used as an exclamatory for mistakes.
"Ye shall offer 2 newborn bullocks..."
"That's bloody Bullocks, no such word as alouicious!"
"The Gin-- Awww bullocks!"
by Eva 02 December 08, 2003
bullshit; nonsense; balderdash
Slang from Britain that means bullshit
I can't believe they lost the game! That's such bullocks.
by Guy McDonovan Dec 2013
Lanjut klik http://chegubard.blogspot.my/2016/04/anak-muda-mahukan-perubahan-4?m=1

Rafizi dibenar bela diri, seronok nak jumpa Najib dan Rosmah di mahkamah

Posted: 16 Apr 2016 01:14 AM PDT


Rakyat gembira nak tengok PM di mahkamah kata RafiziRakyat gembira nak tengok PM di mahkamah kata Rafizi
Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli diberi kebenaran oleh mahkamah untuk membela diri dalam kes saman Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak terhadapnya.
"Seronoknya nak berjumpa Najib Razak dan Datin Seri Rosmah dari dalam kandang (saksi)," kata Rafizi dalam satu kenyataannya semalam.
Keputusan ini katanya menjadikan cita-cita rakyat Malaysia mahu melihat Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor berada di dalam kandang saksi di mahkamah dimakbulkan juga.
"Mahkamah tinggi hari ini menolak permohonan Perdana Menteri dan isteri untuk membatalkan pembelaan "fair comments" saya.
"Mahkamah seterusnya mengarahkan supaya kes saman oleh Perdana Menteri itu dibicarakan di dalam mahkamah terbuka," katanya.
Beliau seterusnya menjelaskan bagi mereka yang kurang biasa dengan undang-undang dan saman, apabila seseorang mengemukakan saman (plaintiff), dia akan membuat Penyataan Tuntutan menyenaraikan perkara apa yang hendak disaman dan kenapa perkara-perkara itu memalukannya.
Orang yang disaman (defendan) pula katanya, berhak memfailkan penyataan balas yang disebut Penyataan Pembelaan yang menerangkan kenapa apa yang diperkatakan itu bukan fitnah dan beliau berhak membuat komen tersebut.
Dalam kes saman Najib Razak keatasnya kata Rafizi, Najib dan isteri menyaman beliau.
"Kemudian beliau dan isteri memfailkan permohonan agar mahkamah membatalkan penyataan pembelaan saya supaya saya tidak dapat membela diri, mahkamah seterusnya mengarahkan supaya kes saman oleh Perdana Menteri itu dibicarakan di dalam mahkamah terbuka," terangnya.
"Alhamdulillah hari ini pihak mahkamah mengarahkan supaya ia melalui perbicaraan penuh dan saya dibenarkan membela diri dan saya sungguh seronok nak berjumpa Najib Razak dan Datin Seri Rosmah dari dalam kandang (saksi)," katanya.

RAFIZI ANCAM DEDAH NAMA INDIVIDU DIKEHENDAKI SKANDAL 1MDB

Posted: 15 Apr 2016 11:20 PM PDT

Posted: 15 Apr 2016 11:18 PM PDT

DARIPADA 'PELABURAN KEPADA SUMBANGAN' TIDAK MEMBERI APA-APA MAKNA KEPADA NAJIB

Sepanjang hari ini seronok benar golongan pemakan dedak dengan berita Menteri Luar Arab Saudi, Adel Al Jubeir yang mengatakan wang yang diterima Najib Razak memang datang daripada negara itu.

"Kami sedar tentang derma itu dan ia memang benar-benar sumbangan tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Dan kami juga sedar bahawa Peguam Negara Malaysia telah menjalankan siasatan teliti mengenai perkara itu dan mendapati tiada salah laku.

"Justeru, setahu kami, isu itu ditutup," katanya kepada wartawan Malaysia selepas mengadakan pertemuan dua hala dengan Najib sempena Sidang Kemuncak OIC di Turki.

Wah...seronok benar mereka, terutama Azalina Othman Said yang pantas mengatakan dengan ini bermakna semua dakwaan terhadap Najib adalah palsu belaka dan Setiausaha Akhbar Najib, Tengku Sharifuddin Tengku Ahmad yang terus menyalahkan Tun Mahathir dan media-media barat serta menggesa mereka memohon maaf kepada Najib.

Sementara pemakan dedak gembira ria dengan berita  yang seolah-olah sudah menyelamatkan Najib itu, ada beberapa perkara yang boleh dipersoalkan mengenai pengakuan Adel Al Jubeir itu.

Kenapa hanya baru sekarang Adel Al Jubeir mengatakan wang yang diterima Najib itu berupa sumbangan?

Bukankah beliau juga pada Januari  lalu yang mengatakan wang yang sama adalah suatu pelaburan?

Sekarang sudah tukar kaa Ya Sheikh?

Lebih menghairankan perubahan pendirannya itu dilakukan selepas mengadakan pertemuan dengan Najib?

Kenapa sebelum ini atau sejak Januari lalu apabila mengatakan ianya pelaburan, beliau tidak pernah berkata apa-apa atau cuba mengubah pendiriannya?

Kenapa berubah pendirian selepas bertemu Najib? Kenapa tidak sebelum ini?

Malah, Gabungan Ketua-Ketua Cawangan Malaysia atau GKCM juga pernah menghantar memorandum kepada Kedutaan Arab Saudi di Kuala Lumpur pada 25 Februari lalu meminta penjelasan mengenai wang yang diterima Najib itu, tetapi mengapa tidak berjawab sehingga sekarang?

Alih-alih selepas mengadakan pertemuan dengan Najib di Turki, Adel Al Jubeir mengatakan ia berupa sumbangan tanpa mengharapkan apa-apa balasan. 

Ini betul-betul pelik bin ajaib. Pasti  unta-unta di padang pasir pun turut terkejut sama dengan perubahan Adel Al Jubeir itu.

Apakah perubahan kenyataan  Adel Al Jubeir daripada pelaburan kepada sumbangan dibuat atas permintaan Najib?

Lebih menghairankan ialah apabila Adel Al Jubeir juga menyatakan Peguam Negara Malaysia sudah menjalankan siasatan dan mendapati tiada salah laku melibatkan Najib.

Ehhhh....ini dah mirip skrip yang selalu diutarakan oleh pemimpin-pemimpin UMNO dan media arus perdana dalam Malaysia selama ini.

Di samping itu, kenyataan Adel Al Jubeir yang mengatakan sumbangan tersebut datangnya daripada Arab Saudi juga lebih bersifat umum. Beliau hanya mengatakan datang daripada negara itu, tetapi tidak pula menyebut ia sumbangan pemimpin, kerabat diraja atau mana-mana tokoh terkayanya.

Harap kita tidak lupa bahawa pemilik PetroSaudi, Putera Turki Abdullah Al Saud yang ada perjanjian perniagaan dengan 1MDB juga berasal daripada Arab Saudi.

Adel Al Jubeir turut tidak menyebut langsung fakta yang diumumkan oleh Peguam Negara, Apandi Ali bahawa Najib sudah memulangkan semula sebanyak RM2,030 juta kepada pendermanya atas alasan ia tidak digunakan.

Mengapa fakta itu tidak disebut oleh beliau?

Yang harus disedari ialah pengakuan Adel Al Jubeir itu sudah tidak bermakna apa-apa lagi kepada Najib berikutan isu kehilangan wang sebanyak AS$3.51 bilion atau kira-kira RM14,000 juta yang dibayar oleh 1MDB kepada syarikat palsu, Aabar BVI sudah pun diakui kebenarannya dan sedang disiasat oleh banyak pihak berkuasa di peringkat antarabangsa.

Sebagaimana yang didedahkan oleh WSJ dan Sarawak Report sebelum ini, mereka percaya wang yang masuk ke akuan peribadi Najib itu adalah berasal daripada 1MDB yang tiba-tiba hilang selepas dimasukkan ke akaun bank  Aabar BVI.

Sekarang, di mana wang tersebut terus menjadi misteri kepada seluruh dunia. Tetapi dengan penyiasatan di beberapa negara yang nampaknya mula menunjukkan perkembangan positif, kebenaran pasti akan terserlah juga akhinya.

Dengan peredaran masa, sama-samalah kita tunggu sama ada wang yang dikatakan sumbangan itu, dengan mula-mula angkanya adalah RM2,600 juta tetapi kemudian meningkat kepada RM4,200 juta, benar-benar merupakan derma atau apa jenisnya?

Ketika itu juga, mungkin Adel Al Jubeir akan menukar kenyataannya sekali lagi. Siapa yang biasa berurusan dengan Pak-Pak Arab, pasti lebih faham perangai mereka itu. (SH 15/04/2016).

AMANAH YAKIN BERI CABARAN SENGIT PRN SARAWAK

Posted: 15 Apr 2016 11:07 PM PDT

Dapatkan booklet bukti skandal balak Kelantan

Posted: 15 Apr 2016 11:03 PM PDT

Dapatkan booklet bukti skandal balak Kelantan


Setelah menanti sekian lama akhirnya berjaya dicetak booklet 24 muka surat terkandung fakta dan bukti bersangkutan skandal Balak Kelantan. Masa diambil agak lama untuk mengumpul dana sendiri sesama anggota SAMM dan sumbangan kenalan untuk mencetak 25,000 booklet ini.

5,000 telah dibawa oleh Mohd Afiq ke Kelantan malam tadi untuk edaran di Kelantan dan bagi yang lain boleh didapati secara pos. Bagi yang berminatsila klik sini.

Selepas membaca membaca booklet ini pasti semua pelik bagaimana dokumen selengkap ini tidak mampu mengheret sesiapa bukan untuk didakwa tetapi untuk siasatan pun tidak berbunyi langsung.

Memetik kenyataan Mohd Afiq yang melaporkan kes ini ke SPRM "saya disoal siasat berjam jam sebaliknya pelaku yang dilaporkan bebas sehingga hari ini...saya ingat kembali cerita teman - teman yang buat laporan terhadap kepincangan pemimpin Bn.... kini saya rasa membuat laporan kepada pemimpin Pas tak ubah seperti membuat laporan kepada pemimpin Bn yang dilindungi.."

Ingatkah kita berkenaan tuduhan rasuah menerima rasuah pergi mengerjakan haji terhadap Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat ? tanpa bahan bukti hanya laporan kosong tetapi hanya beberapa jam diperlukan untuk Pengarah SPRM mengeluarkan kenyataan termasuk Umno buat buat demonstrasi depan Pejabat MB... tetapi berbeza kes ini , bukti diberikan tetapi semua didiamkan. Adakah ini antara 'deal' hubungan baik dan apabila Hadi sedondon dengan Najib ?

Untuk pengetahuan semua bahan bukti yang dicetak ini hanya sebahagian kecil dari bukti yang wujud. Kami masih menyimpan bukti termasuk resit asal kemasukan 'wang rasuah' yang dimasukkan ke bank. Bukan sahaja pemimpin politik pegawai kerajaan juga terlibat.

Untuk mendapatkan booklet bukti skandal balak sila klik http://chegubard.blogspot.my/2016/04/dapatkan-buku-bukti-mahathir-punca.html