Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:12 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


P'raya S'wak kali ini yang terakhir untuk Adenan...ada yang pasang cita-cita nak jadi Ketua Menteri..!!

Posted: 15 Apr 2016 04:18 PM PDT


Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem mengumumkan bahawa pilihan raya negeri ke-11 (PRN-11) pada 7 Mei depan adalah pilihan raya terakhir untuk dirinya.
Bagaimanapun, di hadapan hampir 1,000 penduduk Lundu, di Lundu, beliau memberi jaminan akan menyediakan lebih banyak kemudahan untuk rakyat Bumi Kenyalang.
 "Saya dah tua, umur dah 72 tahun, pilihan raya kemudian umur saya dah 77 tahun. Saya rasa cukup, tapi sebelum saya meninggal jadi Yang Berhormat (YB), saya ingin meninggalkan macam-macam kemudahan untuk kawasan kita," katanya.
Beliau berkata demikian sebelum melancarkan projek tebingan Sungai Batang Kayan dan majlis pecah tanah projek perlindungan tebing Sungai Kampung Semunin Jaya, Lundu dekat sinim semalam.
Hadir sama, Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar.
Adenan, yang juga penyandang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Datu, berkata PRN kali ini adalah yang ke-11 beliau bertanding dalam pilihan raya.
"Kalau saya menang ini adalah kali ke-11, sebelum ini saya menang tujuh kali di DUN Samarahan, sekali menang Parlimen Batang Sadong dan dua kali menang DUN Tanjung Datu, dan ini kali ketiga saya akan bertanding di Tanjung Datu.
"Bagilah lima tahun lagi, macam-macam lagi pembangunan boleh dilaksanakan di sini," katanya.
Adenan menarik perhatian bahawa hubungan baik beliau dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, yang turut dilihat dapat menyumbang ke arah pembangunan lebih lancar untuk Sarawak.
"Perdana menteri telah datang ke Sarawak 49 kali, lebih banyak dari lawatan keseluruhan lima perdana menteri sebelum ini. Beliau datang juga bukan hanya membawa senyuman," tambahnya.

Skandal 1MDB: Selain CEO dan pegawai, Najib turut bertanggungjawab

Posted: 15 Apr 2016 03:44 PM PDT


Laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) berhubung skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dibentangkan sebelum ini menunjukkan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, bertanggungjawab atas segala penyelewengan dan salah urus dalam syarikat itu.
Ia berikutan penemuan laporan itu bahawa bukan sahaja bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB, Shahrol Azral Ibrahim Halmi serta pegawai dalaman bertanggungjawab atas segala penyelewengan 1MDB, tetapi ada pihak yang lebih berkuasa membuat segala keputusan dalam syarikat itu.
lim kit siangKetua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, berkata mengikut Artikel 117 dalam Memorandum dan Artikel Persatuan (M&A) 1MDB, Perdana Menteri merupakan pihak terpenting dalam meluluskan segala dokumen berkaitan syarikat tersebut.
"Artikel 117 menghendaki semua keputusan penting syarikat yang melibatkan komitmen kewangan, termasuk pelaburan dan penyusunan semula untuk mempunyai kebenaran bertulis dari Perdana Menteri.
"Ia bermakna Perdana Menteri merupakan pemain terpenting dalam 1MDB, melebihi peranan Lembaga Penasihat, Lembaga Pengarah dan pengurusan tertinggi syarikat," katanya semasa memberi ucapan di 'Forum PAC 1MDB: Najib – Bersubahat atau tidak bersalah" anjuran Pakatan Harapan di Shah Alam semalam.
Justeru, katanya, Shahrol bukanlah satu-satunya pihak yang harus didakwa berhubung skandal dan penyelewengan oleh 1MDB, tetapi Najib turut bertanggungjawab atas segala salah urus dan ketirisan yang berlaku dalam syarikat tersebut.
"Bagaimana PAC boleh meletakkan sepenuh kesalahan kepada Shahrol apabila Najib yang juga Penasihat 1MDB merupakan individu yang bertanggungjawab meluluskan semua dokumen 1MDB termasuk pelaburan menurut Artikel 117?" katanya.
Selain itu, katanya, PAC perlu membuka semula siasatan dengan mengambil kira pendedahan terbaru bahawa Aabar Investment PJS Limited milik International Petroleum Investment Company (IPIC) di Abu Dhabi menafikan telah menerima USD3.5 bilion melalui Aabar BVI.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: Semua nama disenarai dalam laporan PAC perlu didakwa

Posted: 15 Apr 2016 03:43 PM PDT

Semakin banyak penyelewengan dan salah laku dikesan dalam aktiviti kewangan syarikat milik Kementerian Kewangan, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) selepas laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dibentangkan pada 7 April lalu.
tony_rafiziSetiausaha Publisiti DAP Kebangsaan, Tony Pua, berkata ia merupakan sebab utama mengapa beliau dan empat lagi anggota PAC dari parti pembangkang bersetuju agar laporan itu dibentangkan walaupun ia masih tidak mencapai keputusan secara menyeluruh.
"Bagi saya dan anggota PAC dari parti pembangkang yang lain, sudah ada cukup bukti untuk mula mendakwa pihak terlibat dalam skandal 1MDB walaupun laporan itu masih belum menyeluruh, sebab itu kami bersetuju ia dibentangkan.
"Contohnya, ada banyak transaksi dan pelaburan yang tak dapat dikesan oleh Jabatan Audit Negara sehingga hari ini, termasuk USD1.03 bilion kepada Good Star Limited dan USD3.51 bilion kepada Aabar Investment PJS Limited.
"Dengan membentangkan laporan itu, sekarang rakyat dapat lebih banyak pendedahan tentang semua penyelewengan tersebut," katanya dalam Forum 'PAC 1MDB: Najib – Bersubahat atau tidak bersalah' di Shah Alam, malam tadi.
Tony yang juga ahli PAC turut mendakwa bahawa nama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, tidak dibenarkan dibangkitkan dan dikaitkan dengan isu 1MDB dalam mesyuarat PAC.
"Wakil pembangkang lima orang, nak lawan majoriti sembilan orang dari BN bukan senang. Saya sebut nama Najib saja dalam mesyuarat, semua pun mula buat kecoh (bantah)," katanya.
Sementara itu, Naib Pengerusi PKR, Rafizi Ramli yang turut menjadi ahli panel forum berkenaan berkata, rakyat perlu mencabar untuk memastikan Najib serta pihak berkuasa tidak terus menyalahgunakan undang-undang untuk menutup bukti berkaitan 1MDB, terutama Akta Rahsia Rasmi (OSA).
"Selepas ini, mungkin lebih banyak dokumen diklasifikasikan bawah OSA. Kita juga perlu cabar keputusan Najib untuk mengklasifikasi laporan Audit Negara tentang skandal 1MDB ini bawah OSA. Ketua Audit Negara tak ada kuasa klasifikasi mana-mana dokumen bawah OSA, hanya menteri ada kuasa. Soalnya, menteri mana?" katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Amanah yakin beri cabaran sengit PRN Sarawak

Posted: 15 Apr 2016 03:32 PM PDT

Amanah yakin beri cabaran sengit PRN SarawakParti Amanah Negara (Amanah) yang mengumumkan akan bertanding 13 kerusi dalam pilihan raya negeri (PRN) Sarawak pada 7 Mei ini yakin mampu memberi cabaran sengit kepada BN berdasarkan mood pengundi terhadap isu-isu semasa.
Menurut Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad, kejayaan Amanah amat bergantung rapat kepada cara kempen dan kekuatan semangat rakyat Sarawak menolak kepimpinan PM Najib.
"Sama ada Amanah akan berjaya atau tidak akan bergantung kepada sejauh mana ahli-ahli parti itu dapat menyakinkan pengundi bahawa kalau mereka tidak gembira dengan pimpinan BN di peringkat kebangsaan, mereka harus menunjukkan kemarahan mereka di peti undi bulan depan," katanya kepada Suara pakatan daily.
Khalid berpendapat Amanah, PKR dan DAP harus bijaksana menyusun strategi menterjemahkan isu-isu panas, misalnya Cukai Barangan dan Perkhidmatan menjadi punca penolakan rakyat terhadap kerajaan BN Sarawak.
Manakala ahli parlimen Kuala Krai Dr Hatta Ramli pula berkata, selain GST tumpuan juga harus diberi kepada isu royalti minyak 5%, autonomi negeri dan Tanah Orang Asal (NCR – Native Customary Rights).
"Namun untuk pihak pembangkang, cabaran yang paling sengit adalah dari segi logistik kerana kita perlu menyalurkan maklumat ke banyak kawasan terpencil yang jauh di pedalaman.
Read More / Baca Lagi >>

Parti ‘muda’ bukan halangan KEADILAN tawan Sarawak

Posted: 15 Apr 2016 03:29 PM PDT

Pengarah Pilihanraya KEADILAN, Nurul Izzah Anwar optimis parti itu dapat mengugat penguasaan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke 11, Mei depan.
Beliau berkata sebagai parti paling 'muda' berbanding pentadbiran 50 tahun BN di Sarawak, KEADILAN fokus menggerakkan jentera dan mobilisasi menarik sokongan masyarakat bumi kenyalang terhadap parti itu.
nurul izzah anwar"KEADILAN mengatur beberapa strategi memastikan persediaan kerusi dan calon di bahagian kerusi tumpuan.
"Seperti PRN 10, KEADILAN berjaya memastikan hampir setiap kerusi mempunyai calon untuk dipertandingkan," katanya ketika dihubungi.
Beliau berkata parti itu konsisten menarik lebih banyak sokongan pengundi khususnya masyarakat luar bandar yang masih tercicir daripada sebarang pendedahan terhadap kelemahan urustadbir pentadbiran BN.
"KEADILAN tidak akan memberi jalan mudah kepada BN. Bahkan untuk PRN kli ini, kita telah menyediakan calon-calon yang mepunyai latar belakang profesional dan diyakini," katanya.
PRN11 bakal menyaksikan 82 kerusi Dewan Undangan Negeri dipertandingkan.
Pada pilihan raya negeri 2011, BN menang 55 daripada 71 kerusi ditandingi, tetapi kehilangan banyak kerusi kepada DAP (12), PKR (tiga) dan Bebas (satu).

NAJIB, ROSMAH ORCHESTRATE ANOTHER INTERNATIONAL LIE? SAUDI MINISTER NEVER SAID DONATION FROM ROYAL FAMILY, ONLY HE WAS 'AWARE' OF A DONATION

Posted: 15 Apr 2016 03:28 PM PDT


IN February the Saudi Foreign Minister, Adel al-Jubeir, had declared that the money received by Najib Razak into his accounts was not a political donation, but he understood there had been an "investment" by private entities in Saudi Arabia.
""It was a private Saudi citizen, I believe, and the funds went to an investment in Malaysia," he said in an interview with The New York Times
This added to Prime Minister Najib Razak's considerable problems over a story that didn't add up about royal sheikhs providing him a billion dollars as a gift.
What was the investment for, people asked? Indeed, arch critic, Dr Mahathir referred to the official denial as late as yesterday.
So then, surprise surprise, Malaysia has today been treated to yet another of those orchestrated videos, where a third party is dragooned into supposedly 'exonerating' Najib.
On this occasion the same Saudi minister was terse and vague as he entered into a 'chance encounter' with a Bernama reporter, who just happened to be accompanied by a New Straits Times camera crew. Malaysia's Foreign Minister, Anifah Aman, just happened to be hovering at his shoulder.
Asked once more about the 'donation' by these UMNO mouthpieces he said he was 'aware of it'.
Related Story: TRUE OR LIE, MONEY TRAIL WILL SHOW: Saudi's Foreign Minister 'ADMITS' donation to Najib came from Saudi Arabia - Bernama


""We are aware of the donation and it is a genuine donation with nothing expected in return. We are also fully aware that the Attorney General of Malaysia has thoroughly investigated the matter and found no wrongdoing. "So, as far as we are concerned, the matter is closed" [New Straits Times]
Read More / Baca Lagi >>

Polis minta stesen TV henti rancangan siar debat Rahman-Guan Eng...Tora Sudah Datang..!!!

Posted: 15 Apr 2016 03:25 PM PDT


Stesen televisyen tempatan diminta membatalkan rancangan untuk menyiarkan secara langsung debat mengenai isu tanah aman Manggis kerana kes tersebut sedang disiasat oleh Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM).
 Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata jika debat antara Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dibenarkan, maka ia akan menjejaskan siasatan dan prejudis terhadap kes ini.
"@PDRMsia setuju dengan @SPRMMalaysia, debat banglo-Manggis di batalkan. Siasatan PDRM masih berjalan. Saksi-saksi utama termasuk YAB Ketua Menteri belum dipanggil," katanya dalam twitter terbarunya malam tadi.
Khalid berkata: "@PDRMsia minta semua stesen TV hentikan rancangan ini sebelum kes selesai."
Beliau berkata sekiranya Abdul Rahman, yang juga pengarah komunikasi strategik BN itu, mempunyai sebarang bukti mengenai kes penjualan tanah itu di Pulau Pinang, beliau sepatutnya menyerahkannya kepada pihak polis atau SPRM dengan secepat mungkin untuk disiasat.
Sebelum ini, Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad (MPB) menyatakan kesediaan menyiarkan secara langsung debat antara Abdul Rahman dan Lim mengenai isu berkenaan di saluran televisyen masing-masing.
Abdul Rahman sebelum ini mendakwa kerajaan Pulau Pinang pimpinan DAP telah menjual tanah Taman Manggis yang diperuntukkan bagi membina rumah mampu milik kepada sebuah syarikat swasta, Kuala Lumpur International Dental Centre (KLIDC) Sdn Bhd.

Seronoknya nak berjumpa Najib Razak dan Datin Seri Rosmah dari dalam kandang (saksi)....!!!

Posted: 15 Apr 2016 03:18 PM PDT

Alhamdulillah akhirnya cita-cita rakyat Malaysia mahu melihat Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor berada di dalam kandang saksi di mahkamah dimakbulkan juga. Mahkamah Tinggi menolak permohonan Perdana Menteri dan isteri untuk membatalkan pembelaan "fair comments" Rafizi. Mahkamah seterusnya mengarahkan supaya kes saman oleh Perdana Menteri itu dibicarakan di dalam mahkamah terbuka.

ADAKAH NAJIB SUDAH KECUT TELOOR masuk kandang mahkamah ??

Posted: 15 Apr 2016 09:10 AM PDT

Bukankah Najib Rosmah mau saman Rafizi. KENAPA tiba2 nak batalkan pernyataan pembelaan kedua-dua defendan bahawa ulasan mereka sebagai berasas dan adil (fair comment) ??

ADAKAH NAJIB SUDAH KECUT TELOOR masuk kandang mahkamah ??.. Jika Najib & Rosmah masuk kandang maka terburailah segala pekung cerita2 cincin Rosmah dlm mahkamah kelak nanti..

Harap-harap para hakim kita dapat menjalankan tugas dengan berani dan ADIL terhadap semua pihak "without fear or favor".

SAMPAI BILA NAK KENA TIPU TAPI MASIH NAK UNDI BN ??!! Seronok makan dedak ka !!!

Posted: 15 Apr 2016 09:00 AM PDT

KANTOI !!
MASIH ANDA INGAT Janji Capati BN 2013 !!!..

"Kompleks Bina Mara di Jalan Haji Taha akan siap pada 2016. Ini adalah janji kita PBB Satok… Apabila kita berjanji, ia mesti ditunaikan.." -Datuk Amar Abang Johari, Menteri Perumahan dan Menteri Pelancongan Sarawak & pengerusi PBB-BN Cawangan Satok..

Sedarlah & Bangunlah Wahai Rakyat Sarawak !!!

Nak kencing pun kena GST 6% ???!!!

Posted: 15 Apr 2016 08:58 AM PDT

Kalau KERAjaan BN & Najib selalu kencing kan rakyat, KENA GST TAK ??

APA SUDAH JADI 'SHEIKH' !!!!

Posted: 15 Apr 2016 08:56 AM PDT

DUA BULAN LEPAS beriya2 menafikan RM2.6 bilion itu derma, tapi pelaburan..

TETAPI SEKARANG mengiyakan pula RM2.6 bilion itu derma plok.. KENAPA tiba-tiba kenyataan Menteri Luar Arab Saudi berubah setelah tiba di Turki ???

TAHUKAH ANDA, rupa2nya Najib & Rosmah skrg berada di Turki.. Hurmmm..

NAMPAK TAK !!!.. Sejak bila pak arab belajar ilmu putar belit Umno ???

Halang ahli politik masuk ke Sarawak bertentangan Akta Imigresen

Posted: 15 Apr 2016 08:51 AM PDT


Aminuddin ZulkipliAminuddin Zulkipli
Tindakan kerajaan negeri Sarawak menghalang sebilangan besar pemimpin-pemimpin pembangkang yang berpengaruh untuk ke Sarawak bagi menyertai persiapan pilihan raya negeri terus mendapat kritikan pelbagai pihak.
Pengerusi Amanah Tanjung Malim, Aminuddin Zulkipli dalam satu kenyataan menyifatkan tindakan ketua menteri Sarawak itu sebagai bertentangan dengan sistem demokrasi yang diamalkan di Malaysia.
Aminuddin menyifatkan kerajaan BN negeri telah menyalahguna kuasa dengan menghalang pihak yang dilihat mampu menggugat kedudukan mereka atas alasan keharmonian.
"Bagaimana seorang ketua menteri boleh memberi alasan kononnya untuk keharmonian tetapi dalam penjelasannya mengatakan pemimpin-pemimpin ini hanya boleh masuk ke Sarawak selepas pilihan raya?
"Jelas ia bukan bertujuan keharmonian tetapi disebabkan kebimbangan atas pengaruh pemimpin-pemimpin tersebut," katanya.
Dalam pada itu beliau menyokong permintaan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng kepada ketua menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem supaya membenarkan ahli parti itu ke Sarawak atas urusan politik berdasarkan Seksyen 67 Akta Imigresen.
Peruntukan itu menyatakan bahawa kuasa khas imigresen di negeri itu untuk melarang kemasukan mana-mana individu tidak meliputi mereka yang terbabit dalam aktiviti politik yang sah.
"Saya kira pembangkang sudah melakukan tindakan diplomasi dengan Ketua Menteri untuk minta ahli-ahli parti dari pembangkang tidak dihalang masuk ke Sarawak namun sekiranya perkara ini tidak dberi perhatian, maka jelaslah bahawa pilihan raya yang bakal berlangsung tidak lama lagi bukanlah pilihan raya yang benar-benar bebas dan adil," tambahnya lagi.
Beliau turut membantah tindakan Imigresen menghalang Ketua Umno Bahagian Sungai Besar, Datuk Jamal Md Yunos dari memasuki Sarawak.
Read More / Baca Lagi >>

Pesanan 'orang tua' DAP pada KM Sarawak

Posted: 15 Apr 2016 08:40 AM PDT


Menyedari bahawa kedua-dua mereka adalah warga emas dan hayat politik masing-masing sudah berada di penghujung, pemimpin supremo DAP Lim Kit Siang merayu kepada Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem untuk berganding bahu bagi memastikan bahawa pilihan raya negeri akan datang benar-benar bebas, adil dan demokratik.
"Saya telah kata bahawa kedua-dua Adenan dan saya sudah berusia - dia berumur 72 tahun dan saya pula 75.
"Kita tidak lagi mempunyai banyak masa untuk berpolitik secara aktif," kata Lim dalam satu kenyataan.
Memandangkan kedua-dua mereka pada umur senja, Lim mahu Adenan melakukan sesuatu yang berfaedah dan mulia untuk generasi akan datang dan bukannya berjuang untuk menjaga orang lain yang juga telah melepasi waktunya tetapi berdegil untuk terus berkuasa.
"Marilah kita berbuat sesuatu yang berfaedah pada senja kehidupan ini seperti menyuburkan demokrasi, eratkan perpaduan negara dan hak rakyat Sarawak mendapatkan autonomi daripada menyalahgunakan kuasa untuk keberlangsungan sebuah parti politik yang sudah di penghujung hayatnya.
"Jadikan pilihan raya umum Sarawak ke-11 bersih, bebas, adil dan demokratik," kata Lim yang juga adalah Ahli Parlimen Gelang Patah.
Lim berkata beliau tidak ada masalah sekiranya Adenan menerajui kemenangan bagi BN Sarawak pada pilihan raya akan datang asalkan ia melalui cara bersih, bebas dan demokratik serta adil yang boleh menjadi kebanggaan Malaysia dan dunia.
"Tidak ada seorang pun, sama ada di Sarawak atau Malaysia, yang ragu-ragu bahawa Adenan akan terus menjadi Ketua Menteri Sarawak selepas pilihan raya negeri Sarawak ke-11," katanya,
Read More / Baca Lagi >>

Pas terkilan dengan PKR di Sarawak

Posted: 15 Apr 2016 08:39 AM PDT


Pas meletakkan 11 calon dalam PRN SarawakPas meletakkan 11 calon dalam PRN Sarawak
Setelah menguar-uarkan bahawa ia lebih suka bersendirian dalam arena politik negara, Pas mula merungut tentang layanan tidak setara diterima daripada 'rakan tahaluf siyasi'nya PKR di Semenanjung berbanding Sarawak.
Timbalan Ketua Penerangan Pas Selangor Roslan Mohd Shahir dalam komennya di media sosial mempertikaikan layanan buruk yang diterima parti itu daripada PKR di Sarawak.
"Di Semenanjung Malaysia Pas merupakan kawan yang dihargai tetapi di Sarawak tidak.
"Mengapa berlaku double standard begini?
"Seluruh jentera Pas dari Semenanjung dan Sabah telah dan akan turun mengikut jadual ke Sarawak bagi membantu kesebelas calon-calon Pas yang bakal bertanding.
"Takkan kerana cintakan DAP dan Pan (Amanah) yang langsung tiada kekuatan di Sarawak itu PKR Pusat tergamak membiarkan Pas begini di Sarawak," rungutan Roslan yang dikongsi laman Fb rasmi Dewan Pemuda Pas Pusat dipetik.
Komen Roslan Shahir di media sosial tentang hubungan Pas PKR.Komen Roslan Shahir di media sosial tentang hubungan Pas PKR.Menurut Roslan, Pas yang sudah biasa bersendirian masih mengiktiraf dan menganggap PKR sebagai 'kawan'.
Beliau juga mahu PKR Pusat tidak membiarkan 'hubungan keruh' antara kedua buah parti berlarutan kerana dibimbangi bakal memberi kesan kepada jentera Pas yang turun berkempen di Sarawak.
"Saya tidak percaya Datuk Seri Anwar (Ibrahim) yang berjuang bersama Pas selama ini akan mengizinkan ketegangan ini berlaku," ujar kolumnis Harakah itu lagi.
PKR Sarawak baru-baru ini mengumumkan menolak sebarang perbincangan dengan Pas berhubung isu pengagihan kerusi pilihan raya negeri (PRN) Sarawak ke-11 yang dijadualkan 7 Mei depan.
Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian berkata, penyertaan Pas dalam PRN kali ini tidak menjadi pertimbangan parti itu kerana mereka bukan sebahagian daripada pakatan pembangkang bersama DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah).
"Pas tiada kaitan dengan kami. Di mana Pas mahu bertanding, itu hak mereka. Pas bukan sebahagian daripada Pakatan Harapan," katanya ketika dihubungi mStar Online.
Pas sebelum ini dilapor bersedia berhadapan pertembungan dengan parti komponen pakatan pembangkang di beberapa kerusi PRN Sarawak.
Malah Setiausaha Pas Sarawak, Muhtar Suhaili berkata, parti itu menjangkakan bakal berlaku perebutan di sekurang-kurangnya lima kerusi membabitkan PKR dan DAP.
Presiden Pas, Abdul Hadi Awang pada 6 April lalu mengumumkan bahawa parti itu akan bertanding di 11 kerusi iaitu Samariang, Pantai Damai, Muara Tuang, Sadong Jaya, Sebuyau, Beting Maro, Kakus, Jepak, Samalaju, Lambir dan Pujut.
Read More / Baca Lagi >>

PRN Sarawak: Calon BN tidak terpilih mungkin akan sabotaj

Posted: 15 Apr 2016 08:37 AM PDT

Mereka yang tidak terpilih untuk bertanding juga akan memilih untuk tidak membantu BN.
sarawakPETALING JAYA: Langkah Barisan Nasional (BN) melantik calon langsung untuk bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak dikhuatiri akan menyebabkan sabotaj khususnya di peringkat tempatan.
Menerusi analisis Sin Chew Daily, walaupun calon langsung itu diterima di peringkat atasan, namun parti komponen BN di peringkat akar umbi mungkin akan menolak kehadiran mereka.
"Selain sabotaj yang membawa kerosakan, mereka yang tidak terpilih untuk bertanding juga akan memilih tidak membantu dalam kempen BN.
"Ini akan mewujudkan imej negatif dalam kalangan pengundi, selain berdepan musuh daripada pembangkang, mereka juga pedrlu berwaspada dengan kerosakan yang dibawa orang sendiri," tulis pengarang akhbar berbahasa Cina itu.
Menurut analisis itu lagi, Panglima BN Sarawak, Tan Sri Adenan Satem perlu menghalang pasrti-parti komponen melakukan sabotaj jika mahu memastikan kemenangan besar di Bumi Kenyalang.
Ramai calon yang melihat diri berpotensi menang telah berebut menjadi calon BN sehingga kerusi Simunjan dan Kabong yang ditanding Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) masing-masing direbut enam calon.
Kerusi Ba'kelalan yang secara tradisi ditandingi Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) pula direbut oleh lapan orang.
Pada pilihan raya 2011, penyandang kerusi Ba'kelalan, Nelson Balang Rining ditukar pada saat terakhir. Disebabkan kekurangan orang lain, Willie Liau dilantik sebagai calon.
Ia telah menimbulkan suara tidak puas hati sekali gus membolehkan calon PKR, Baru Bian menang kerusi itu dengan majoriti 473 undi.
Perebutan dalam kalangan orang BN akan membawa kebaikan kepada pembangkang dan calon bebas yang mengambil kesempatan daripada pertelingkahan antara orang-orang BN.

PRN Sarawak simbol kematian demokrasi, selar Chegubard

Posted: 15 Apr 2016 08:37 AM PDT


Badrul Hisham ShaharinBadrul Hisham ShaharinTindakan kerajaan negeri Sarawak menghalang kemasukan ramai pemimpin Semenanjung dari parti pembangkang adalah simbol kepada kematian demokrasi, tegas Pengasas Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin.
Beliau yang juga dikenali sebagai Chegubard berkata, kenyataan Ketua Menteri Sarawak, Adenan Satem tidak akan menarik larangan berkenaan bahkan pemimpin terbabit hanya dibenar memasuki negeri itu selepas selesai Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-11 membuktikab sikap kuku besi Adenan.
"Mengapa Adenan tidak menghalang pemimpin-pemimpin Umno dan parti sekutu yang mengamalkan politik perkauman daripada memasuki Sarawak jika benar Adenan mahu melindungi negeri itu daripada elemen yang tidak baik?" bidasnya.

Untuk rekod, Timbalan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) yang juga Adun Seberang Jaya, Dr Afif Bahardin dihalang masuk ke Sarawak sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, awal pagi semalam.
Antara pemimpin dari parti pembangkang yang dilarang masuk ke Sarawak adalah Presiden Amanah, Mohamad Sabu,; Ahli Jawatankuasa Amanah, Mazlan Aliman serta Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli.

Kunta Kinte dan 'engkau juga Brutus'

Posted: 15 Apr 2016 08:30 AM PDT


Pembahas dan pembaca kita ini yang juga membaca Berita Harian (BH) mungkin telah biasa dengan pojok bertajuk "Kunta Kinte Original".
Pojok mingguan itu adalah tulisan saya yang keluar pertama kali pada 25 Mei 1987. Ia bermula sebagai ruangan "Biar Putih Tulang" menggunakan nama pena Kunta Kinte. Pojok ini berterusan sehingga tahun 1997 apabila dihentikan oleh sidang pengarang BH.
Ia diberhentikan kerana saya mengaitkan ucapan "famous" Tun Dr Mahathir Mohamad ketika perhimpunan agung Umno, yang mana beliau memetik dialog drama Shakespeare berkenaan Julius Caesar yang berbunyi "Et Tu Brute" ("Engkau juga Brutus").
Ucapan ini merujuk kepada pengkhianatan Brutus terhadap Maharaja Rome, Julius Ceaser. Saya kata, Brutus dalam ucapan Dr Mahathir itu adalah (Datuk Seri) Anwar Ibrahim yang pada waktu itu timbalan perdana menteri dan menteri kewangan.
Masa itu BH, TV3 dan Kumpulan Utusan adalah penyokong tegar Anwar.
Selepas itu saya menulis Kunta Kinte dalam bahasa Inggeris untuk akhbar Business Times.
Pada tahun 2010 Pengarah Eksekutif NSTP waktu itu, (Datuk) Ahmad A Talib dan Pengarang Kumpulan BH ketika itu (Datuk) Mior Kamarul Shahid menjemput saya untuk menulis semula pojok Kunta Kinte.
Dalam tradisi persuratkhabaran Melayu, pojok adalah ruangan memuatkan kata-kata lucu, berseloroh dan berkias tetapi pedas serta menyindir.
Bagaimanapun nama pena Kunta Kinte telah pun "diambil" tanpa izin saya oleh seorang penulis blog. Jadi terpaksalah saya pinda sedikit menjadi Kunta Kinte Original bagi membezakan pojok saya daripada tulisan yang mengambil tanpa izin nama Kunta Kinte.
Saya memilih nama samaran Kunta Kinte sempena watak Kunte Kinte dalam novel sejarah Roots oleh penulis terkenal Amerika Alex Haley. Kunta Kinte adalah putera seorang raja Afrika yang diculik dan dijual kepada pedagang abdi. Walaupun dia dijadikan hamba, Kunta Kinte tatap mengekalkan maruah dan martabat beliau.
Read More / Baca Lagi >>

SKANDAL DERMA 2.6B: DARIPADA 'PELABURAN KEPADA SUMBANGAN' TIDAK MEMBERI APA-APA MAKNA KEPADA NAJIB

Posted: 15 Apr 2016 07:48 AM PDT

Sepanjang hari ini seronok benar golongan pemakan dedak dengan berita Menteri Luar Arab Saudi, Adel Al Jubeir yang mengatakan wang yang diterima Najib Razak memang datang daripada negara itu.

"Kami sedar tentang derma itu dan ia memang benar-benar sumbangan tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Dan kami juga sedar bahawa Peguam Negara Malaysia telah menjalankan siasatan teliti mengenai perkara itu dan mendapati tiada salah laku.

"Justeru, setahu kami, isu itu ditutup," katanya kepada wartawan Malaysia selepas mengadakan pertemuan dua hala dengan Najib sempena Sidang Kemuncak OIC di Turki.

Wah...seronok benar mereka, terutama Azalina Othman Said yang pantas mengatakan dengan ini bermakna semua dakwaan terhadap Najib adalah palsu belaka dan Setiausaha Akhbar Najib, Tengku Sharifuddin Tengku Ahmad yang terus menyalahkan Tun Mahathir dan media-media barat serta menggesa mereka memohon maaf kepada Najib.

Sementara pemakan dedak gembira ria dengan berita  yang seolah-olah sudah menyelamatkan Najib itu, ada beberapa perkara yang boleh dipersoalkan mengenai pengakuan Adel Al Jubeir itu.

Kenapa hanya baru sekarang Adel Al Jubeir mengatakan wang yang diterima Najib itu berupa sumbangan?

Bukankah beliau juga pada Januari  lalu yang mengatakan wang yang sama adalah suatu pelaburan?

Sekarang sudah tukar kaa Ya Sheikh?

Lebih menghairankan perubahan pendirannya itu dilakukan selepas mengadakan pertemuan dengan Najib?

Kenapa sebelum ini atau sejak Januari lalu apabila mengatakan ianya pelaburan, beliau tidak pernah berkata apa-apa atau cuba mengubah pendiriannya?

Kenapa berubah pendirian selepas bertemu Najib? Kenapa tidak sebelum ini?

Malah, Gabungan Ketua-Ketua Cawangan Malaysia atau GKCM juga pernah menghantar memorandum kepada Kedutaan Arab Saudi di Kuala Lumpur pada 25 Februari lalu meminta penjelasan mengenai wang yang diterima Najib itu, tetapi mengapa tidak berjawab sehingga sekarang?

Read More / Baca Lagi >>

Kebangkitan politik Johor

Posted: 15 Apr 2016 07:26 AM PDT


Nan diam lebih bahaya dari yang berkocak.
Di permukaan meski tampak tenang, arus bawah politik di Johor sesungguhnya sedang berpusar ligat. Johor bukan bangsa yang rela diam. Tidak pula rela tunduk diperbodoh dan diperkotak-katik.
Saya yakin, salahlah sesiapa yang menyangka hati orang Johor boleh dibeli, misalnya dengan rel besi kereta api laju yang akan merentas Johor dari Singapura ke Kuala Lumpur.
Gelojak keresahan orang Johor dapat saya tanggap melalui luahan di banyak tempat. Selain kenyataan wujudnya percubaan menggantikan Menteri Besar, Khaled Nordin (gambar) seperti yang kita dengar kelmarin, saya juga membaca nada penentangan luar biasa kawan-kawan dan saudara mara Johor saya di status Facebook atau Twitter mereka.
Atas kesedaran wujudnya gelora di peringkat akar umbi Johor kala ini, maka perbincangan mengenainya harus dengan jujur. Kita harus berani berterus terang. Watak Johor mungkin seperti watak seorang Onn Jaafar, atau mungkin lebih tepat seperti yang dilakar Usman Awang, "kurang ajarnya tetap santun". Selalu menikam dengan pantun.
Catatan sejarah selepas merdeka menunjukkan gelombang politik paling kuat membadai Johor adalah ketika krisis dalaman Umno di penghujung 1980-an. Krisis berkenaan membuatkan suasana tegang dan agak berkecamuk bilamana Johor merupakan negeri kelahiran Umno yang menjadikannya tiang seri parti itu.
Perpecahan Umno di peringkat pusat di antara Tim A dan Tim B juga berpanjangan ke kampung-kampung. Tim A pro Dr Mahathir Muhamad. Tim B pula menyokong Tunku Razaliegh Hamzah. Keluarga saya menyokong Dr Mahathir. Jiran saya menyokong Tengku Razaleigh.
Walaupun Tengku Razaleigh putera Kelantan, tetapi calon timbalannya adalah Musa Hitam. Musa merupakan tokoh yang dianggap tokoh terbaik Johor kala itu. Menjadi impian orang Johor, Musa suatu hari nanti menjadi perdana menteri. Harapan itu nampaknya hanya tinggal harapan.
Di bawah Musa ada orang-orangnya. Termasuk Shahrir Samad—anggota Parlimen Tanjung Puteri. Selepas dicabar kerana menang atas tiket Umno-BN dalam pilihan raya umum 1986, Shahrir meletakkan jawatan sebagai anggota parlimen. Dia kemudiannya bertanding semula sebagai calon bebas dengan logo kunci tiga serangkai.
Shahrir menang. Dia mematahkan calon BN, Mas'ud Abdul Rahman. Majoritinya lebih 12,000. Turut bertanding adalah calon Parti Sosialis Rakyat Malaysia (PSRM), Razak Ahmad yang mengutip 2,260 undi. Kepada saya, Razak tak kurang karismatiknya meski sepanjang hayat politik Razak, nasib tidak pernah menyebelahi allahyarham.
Langkah Shahrir adalah permulaan bagi geng Tim B menjadikan Johor sebagai tapak politik. Umno yang diharamkan pada 4 Februari 1988 menyebabkan kedua kem berkenaan berebut untuk warisi Umno yang asal. Dr Mahathir segera menubuhkan Umno Baru sepuluh hari selepas pengharaman. Tungku Razaliegh pula mendirikan Parti Melayu Semangat 46 (Semangat 46) sebagai bayangan kepada Umno lama. Keduanya berorentasi parti bangsa Melayu.
Nasi beriani bertanak-tanak
Ternyata Dr Mahathir lebih cekap. Dengan jenama "Umno Baru", lebih 50 peratus keanggotaan ahli Umno asal dapat didaftarkan semula. Jumlah tersebut membolehkan Umno Baru mendapat hak ke atas semua aset, harta dan kewangan Umno asal. Perkataan "Baru" juga akhirnya berjaya digugurkan.
Ketika Umno di Johor terbelah dua dan krisis berpanjangan, seorang lagi tokoh muda Johor waktu itu, Muhyiddin Yassin memainkan peranan besar. Beliau baru tiga tahun menjadi MB Johor.
Di tengah-tengah perpecahan dan kekeliruan, Muhyiddin (gambar) menganjurkan Perhimpunan Melayu Johor pada 11 Disember 1989. Pada umur 13 tahun, bapa turut mengusung saya ke bandar Maharani, Muar untuk bersama dalam "Perhimpunan Melayu Johor: Kesinambungan Perjuangan Bermartabat". Di meja-meja makan, dihidang nasi beriani bertanak-tanak banyaknya.
Di pentas, turut berpidato adalah mantan PM ke-3, Hussein Onn. Dia menyeru orang Melayu kembali bersatu. Di situ juga Usman Awang mendeklamasikan puisi "Melayu" yang saya petik di atas tadi.
Sejak perhimpunan berkenaan, Semangat 46 makin lemah. Ibarat terkena semburan berpuaka.
Read More / Baca Lagi >>

AMK mahu polis siasat 1MDB

Posted: 14 Apr 2016 11:54 PM PDT

Polis perlu menyiasat perkara itu agar semua yang bertanggungjawab terhadap penyelewengan dan salah guna kuasa dibawa ke muka pengadilan.
nik-nazmiKUALA LUMPUR: Angkatan Muda Keadilan (AMK) hari ini membuat laporan meminta polis menyiasat 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Ketua AMK, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, laporan itu dibuat ekoran pihaknya mahu polis mengambil tindakan bukan sahaja terhadap bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Datuk Shahrul Azral Ibrahim Halmi, malah, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy dan jutawan, Low Taek Jho atau Jho Low.
"Bagi kita, laporan PAC (Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara) memberikan sebahagian daripada gambaran. Kita tengok laporan media di seluruh dunia mempunyai banyak maklumat lain.
"Kita minta perkara ini disiasat sedalam-dalamnya agar semua yang bertanggungjawab terhadap penyelewengan dan salah guna kuasa melibatkan berbilion-bilion ringgit itu dibawa ke muka pengadilan," katanya kepada FMT hari ini.
Beliau berkata demikian selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi.
Nik Nazmi menambah, AMK di peringkat negeri juga akan membuat laporan polis berhubung isu yang sama dalam masa terdekat.
Read More / Baca Lagi >>

Husam kesal laporan Harakahdaily, menteri tarik saman

Posted: 14 Apr 2016 11:51 PM PDT


Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapha Mohamed menarik balik saman fitnah terhadap bekas naib presiden PAS Datuk Husam Musa.
Langkah itu dibuat selepas Husam menafikan kesahihan laporan Harakahdaily yang memetik beliau dalam sebuah laporan.
 Husam, yang kini kritikal terhadap kepimpinan pusat PAS, malah menyatakan kekesalannya terhadap akhbar web PAS itu.
"Saya tidak pernah mengatakan perkataan-perkataan yang menjadi asas kes fitnah ini yang diterbitkan dalam Harakahdaily bertarikh 24.03.2013 di bawah tajuk 'Lahad Datu: Menteri sepatutnya letak jawatan'.
"Saya tidak pernah menuduh pihak plaintif seperti yang dinyatakan dalam penerbitan tersebut yang berunsur fitnah dari maksudnya.
"Oleh kerana nama saya disabitkan sebagai orang yang mula dikaitkan membuat tuduhan yang sedemikian terhadap plaintif, saya berasa kesal dengan kejadian penerbitan tersebut kerana telah salah memetik apa yang kononnya perkataan-perkataan saya, yang menyebabkan kesulitan kepada saya dan plaintif," kata Husam.
Kenyataan itu direkodkan di mahkamah terbuka hari ini.
Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Nor Bee Ariffin membatalkan saman itu tanpa arahan kos.
Mustapa Mohamed diwakili peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah manakala Husam pula diwakili Ahmad Termizi dan Mohd Fitri Aris.
Read More / Baca Lagi >>

‘Mahathir, Najib diktator - tak boleh tentukan masa depan negara’ - Nurul Izzah

Posted: 14 Apr 2016 11:50 PM PDT


Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar menyifatkan bekas Tun Dr Mahathir Mohamad dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebagai diktator dan tidak mahu mereka berdua menentukan hala tuju negara.
Sebaliknya, kata beliau, akhirnya, rakyat yang akan menentukan siapakah yang layak memimpin negara.
 Justeru, beliau menggesa rakyat untuk lebih aktif bersuara dalam forum termasuk dalam deklarasi Selamatkan Malaysia supaya suara mereka lebih didengari.
Nurul Izzah berkata demikian menyangkal kenyataan Dr Mahathir bahawa bekas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini di penjara sudah terlalu tua untuk menjadi perdana menteri yang akan datang.
"Pada saya isu ini tidak relevan kerana kita tidak mahu mantan diktator atau diktator terkini tentukan masa depan hala tuju Malaysia.
"Maka saya minta lebih ramai rakyat lebih aktif untuk memastikan diri mereka, suara mereka diwakili dalam pelbagai forum termasuklah dalam deklarasi selamatkan Malaysia. Isunya apa, biar rakyat yang tentukan," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya.
Isnin lalu Tun Dr Mahathir berkata Anwar sudah terlalu tua untuk menjadi perdana menteri yang akan datang.
Beliau juga mengekalkan keputusannya untuk memecat bekas timbalannya itu pada tahun 1998, dengan mengatakan Anwar sebagai "tidak bermoral".
Dr Mahathir bagaimanapun berkata, "Jika orang menyokongnya, tiada apa yang boleh saya katakan."

Skandal 1MDB: Kamu suka atau benci saya, soal Arul Kanda kepada Pua

Posted: 14 Apr 2016 11:49 PM PDT


Sejak mengambil alih pucuk pimpinan 1MDB Januari lalu, Arul Kanda menjadi sasaran bidasan berterusan dan dilemparkan dengan pelbagai tuduhan daripada pelbagai pihak, khususnya dari pembangkang dan daripada Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua.
 Walau bagaimanapun, tokoh perbankan yang dibawa dari Asia Barat dengan tugas khas bagi mengubah nasib firma pelaburan negara yang bermasalah ini, percaya bahawa pemimpin DAP itu DAP keliru tentang perasaannya terhadap beliau.
"Pada pagi Khamis, beliau kata, saya sepatutnya meletakkan jawatan daripada 1MDB. Pada malam Khamis, beliau minta untuk berdebat dengan saya.
"Jelas bahawa Pua adalah keliru dan bercanggah dengan dirinya sendiri. Beliau tidak tahu jika dirinya menyukai atau membenci saya," katanya dalam satu kenyataan media.
Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB itu mengulas cabaran Pua semalam untuk bersemuka secara langsung dengannya yang telah disambut oleh Arul Kanda.
"Dia kata saya perlu letakkan jawatan, kemudian kata saya perlu kekal dan berdebat dengannya. Ini di sebalik, ramai dalam DAP, termasuk Pua yang melabelkan saya sebagai penipu, yang tidak layak didengari.
"Jadi mengapa mahu berdebat, sedangkan anda tidak mahu mendengar, atau mempercayai apa-apa yang saya katakan?" soalnya.
Minggu lalu, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) membentangkan laporannya mengenai siasatan 1MDB kepada Parlimen.
Read More / Baca Lagi >>

Mari berdebat! - Arul Kanda 1MDB sahut cabaran Pua

Posted: 14 Apr 2016 10:03 PM PDT


Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB, Arul Kanda Kandasamy hari ini menyahut cabaran debat yang dilemparkan oleh ahli parlimen DAP, Tony Pua.
 "Saya dengan ini menerima cabaran debat itu. Mari berdebat!" tulis Arul Kanda dalam satu kenyataan.
"Apa yang jelas, di sebalik secara eksklusif menyoal saya selama dua hari penuh pada mesyuarat PAC, wakil DAP, YB Tony, masih mahu untuk menghabiskan masa berkualiti bersama saya.
"Sudah tentunya, saya tidak mahu menafikan YB Tony keseronokan ini," katanya.
Malam semalam, pada sebuah forum anjuran Pakatan Harapan di Shah Alam, Pua berkata meskipun laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengenai siasatan ke atas 1MDB telah dibentangkan di Parlimen, beliau sekali lagi mencabar Arul Kanda untuk berdebat secara langsung berhubung skandal firma pelaburan negara itu.

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 3:12 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


'Saya sedia dipenjara, tapi yang lain pun akan ikut saya'

Posted: 15 Apr 2016 05:41 AM PDT

Alyaa Alhadjri  
Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli menyatakan bahawa beliau bersedia untuk dihukum penjara kerana mendedahkan dokumen yang diklasifikasikan berkaitan dengan firma dana milik negara 1MDB tetapi menegaskan bahawa ramai lagi akan bersamanya di penjara.

Rafizi berikrar untuk 'mengheret bersama' semua individu yang didakwa melindungi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak daripada bertanggungjawab di atas kerugian besar dana awam yang melibatkan 1MDB.

Katanya, beliau bersedia sepenuhnya untuk ke penjara tetapi menegaskan bahawa bukan dia seorang sahaja yang akan masuk ke dalam.

Rafizi berkata, jika terpaksa ke penjara, beliau akan mengheret bersama semua orang yang terlibat.

Minggu lepas ahli Parlimen Pandan itu mengaku tidak bersalah terhadap dua tuduhan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Berdasarkan hasil laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengenai 1MDB, Rafizi memberitahu satu forum Pakatan Harapan di Shah Alam malam tadi bahawa Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy boleh didakwa menghalang keadilan.

Beliau berkata Arul tentunya tahu isu-isu yang melanda 1MDB kerana beliau adalah ketua pegawai eksekutif syarikat itu semasa proses audit terkini syarikat.

Sebagai mesejnya kepada mereka yang dengan jelas dinamakan dalam laporan PAC, Rafizi berkata, tidak lama lagi "kita akan mengeluarkan senarai rakyat yang dikehendaki'."

Katanya, jika anda tidak boleh mendapatkan orang di atas, anda cari orang yang melindungi mereka.

PENGAKUAN YANG TIDAK MEMBERI APA-APA MAKNA KEPADA NAJIB

Posted: 15 Apr 2016 05:35 AM PDT

shahbudindotcom

 

 
 
Sepanjang hari ini seronok benar golongan pemakan dedak dengan berita Menteri Luar Arab Saudi, Adel Al Jubeir yang mengatakan wang yang diterima Najib Razak memang datang daripada negara itu.

"Kami sedar tentang derma itu dan ia memang benar-benar sumbangan tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Dan kami juga sedar bahawa Peguam Negara Malaysia telah menjalankan siasatan teliti mengenai perkara itu dan mendapati tiada salah laku.

"Justeru, setahu kami, isu itu ditutup," katanya kepada wartawan Malaysia selepas mengadakan pertemuan dua hala dengan Najib sempena Sidang Kemuncak OIC di Turki.

Wah...seronok benar mereka, terutama Azalina Othman Said yang pantas mengatakan dengan ini bermakna semua dakwaan terhadap Najib adalah palsu belaka dan Setiausaha Akhbar Najib, Tengku Sharifuddin Tengku Ahmad yang terus menyalahkan Tun Mahathir dan media-media barat serta menggesa mereka memohon maaf kepada Najib.

Sementara pemakan dedak gembira ria dengan berita  yang seolah-olah sudah menyelamatkan Najib itu, ada beberapa perkara yang boleh dipersoalkan mengenai pengakuan Adel Al Jubeir itu.

Kenapa hanya baru sekarang Adel Al Jubeir mengatakan wang yang diterima Najib itu berupa sumbangan?

Bukankah beliau juga pada Januari  lalu yang mengatakan wang yang sama adalah suatu pelaburan?

Sekarang sudah tukar kaa Ya Sheikh?

Lebih menghairankan perubahan pendirannya itu dilakukan selepas mengadakan pertemuan dengan Najib?

Kenapa sebelum ini atau sejak Januari lalu apabila mengatakan ianya pelaburan, beliau tidak pernah berkata apa-apa atau cuba mengubah pendiriannya?

Kenapa berubah pendirian selepas bertemu Najib? Kenapa tidak sebelum ini?

Malah, Gabungan Ketua-Ketua Cawangan Malaysia atau GKCM juga pernah menghantar memorandum kepada Kedutaan Arab Saudi di Kuala Lumpur pada 25 Februari lalu meminta penjelasan mengenai wang yang diterima Najib itu, tetapi mengapa tidak berjawab sehingga sekarang?

Alih-alih selepas mengadakan pertemuan dengan Najib di Turki, Adel Al Jubeir mengatakan ia berupa sumbangan tanpa mengharapkan apa-apa balasan. 

Ini betul-betul pelik bin ajaib. Pasti  unta-unta di padang pasir pun turut terkejut sama dengan perubahan Adel Al Jubeir itu.

Apakah perubahan kenyataan  Adel Al Jubeir daripada pelaburan kepada sumbangan dibuat atas permintaan Najib?

Lebih menghairankan ialah apabila Adel Al Jubeir juga menyatakan Peguam Negara Malaysia sudah menjalankan siasatan dan mendapati tiada salah laku melibatkan Najib.

Ehhhh....ini dah mirip skrip yang selalu diutarakan oleh pemimpin-pemimpin UMNO dan media arus perdana dalam Malaysia selama ini.

Di samping itu, kenyataan Adel Al Jubeir yang mengatakan sumbangan tersebut datangnya daripada Arab Saudi juga lebih bersifat umum. Beliau hanya mengatakan datang daripada negara itu, tetapi tidak pula menyebut ia sumbangan pemimpin, kerabat diraja atau mana-mana tokoh terkayanya.

Harap kita tidak lupa bahawa pemilik PetroSaudi, Putera Turki Abdullah Al Saud yang ada perjanjian perniagaan dengan 1MDB juga berasal daripada Arab Saudi.

Adel Al Jubeir turut tidak menyebut langsung fakta yang diumumkan oleh Peguam Negara, Apandi Ali bahawa Najib sudah memulangkan semula sebanyak RM2,030 juta kepada pendermanya atas alasan ia tidak digunakan.

Mengapa fakta itu tidak disebut oleh beliau?

Yang harus disedari ialah pengakuan Adel Al Jubeir itu sudah tidak bermakna apa-apa lagi kepada Najib berikutan isu kehilangan wang sebanyak AS$3.51 bilion atau kira-kira RM14,000 juta yang dibayar oleh 1MDB kepada syarikat palsu, Aabar BVI sudah pun diakui kebenarannya dan sedang disiasat oleh banyak pihak berkuasa di peringkat antarabangsa.

Sebagaimana yang didedahkan oleh WSJ dan Sarawak Report sebelum ini, mereka percaya wang yang masuk ke akuan peribadi Najib itu adalah berasal daripada 1MDB yang tiba-tiba hilang selepas dimasukkan ke akaun bank  Aabar BVI.

Sekarang, di mana wang tersebut terus menjadi misteri kepada seluruh dunia. Tetapi dengan penyiasatan di beberapa negara yang nampaknya mula menunjukkan perkembangan positif, kebenaran pasti akan terserlah juga akhinya.

Dengan peredaran masa, sama-samalah kita tunggu sama ada wang yang dikatakan sumbangan itu, dengan mula-mula angkanya adalah RM2,600 juta tetapi kemudian meningkat kepada RM4,200 juta, benar-benar merupakan derma atau apa jenisnya?

Ketika itu juga, mungkin Adel Al Jubeir akan menukar kenyataannya sekali lagi. Siapa yang biasa berurusan dengan Pak-Pak Arab, pasti lebih faham perangai mereka itu. 


Ceramah Dr Zakir Naik catat sejarah

Posted: 15 Apr 2016 05:27 AM PDT

Ceramah Dr Zakir Naik catat sejarah
Ahmad Razif mengiringi Dr Zakir di samping ribuan hadirin di Dataran SM Imtiaz Besut malam kelmarin.


KAMPUNG RAJA - Sekolah Menengah (SM) Imtiaz Besut, di sini, mencatat sejarah apabila berjaya menghimpun lebih 30,000 hadirin di pekarangan sekolah itu pada malam kelmarin untuk menyaksikan ceramah daripada tokoh Maal Hijrah 2013, Dr Zakir Naik.

Orang ramai tanpa mengira fahaman politik termasuk juga dari kalangan bukan Islam dan dari Kelantan tiba seawal jam 6 petang di pekarangan sekolah itu semata-mata mahu mendengar dan menyaksikan sendiri ceramah disampaikan Dr Zakir.

Dr Zakir yang kini menjayakan siri jelajah di Terengganu mula menyampaikan ceramahnya bertajuk 'Does God Exist' atau 'Adakah Tuhan Wujud' pada jam 9.30 malam sebelum diteruskan dengan sesi soal jawab dan program berakhir pada kira-kira jam 12.30 pagi.

Fakta kukuh

Menyentuh mengenai ceramah disampaikan, Dr Zakir banyak mengupas mengenai kewujudan Tuhan memberi contoh ayat-ayat suci al-Quran yang mempunyai fakta jelas dan kukuh.

"Dalam al-Quran yang diturunkan pada 1,400 tahun lalu, terdapat beribu fakta sains dan tiada satu pun daripadanya bercanggah dengan sains moden hari ini," katanya dalam ceramah yang turut dihadiri Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman dan Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh.

Selain mengemukakan ayat suci al-Quran yang membicarakan mengenai kitaran air, teori Big Bang,
perkembangan embrio dalam kandungan, beliau turut menegaskan hanya Yang Maha Mencipta boleh mengetahui mengenai ciptaannya secara terperinci, begitu juga al-Quran sebagai kalam ALLAH SWT yang mengandungi banyak fakta sains serta sudah dibuktikan dengan sains moden.

Hampir masuk Islam

Suatu perkara menarik berlaku dalam sesi soal jawab pada majlis itu apabila seorang lelaki bukan Islam dikenali sebagai Carlos, 20-an tampil bertanyakan Dr Zakir mengenai kitab mana boleh dipercayai, sama ada injil perjanjian baharu, injil perjanjian lama atau al-Quran.

Dalam responsnya terhadap persoalan itu, Dr Zakir memberitahu lelaki berkenaan, beliau sepatutnya percaya kepada al-Quran yang dirujuk sebagai 'last testament' atau perjanjian terakhir kerana ia merupakan pesanan Nabi Isa sendiri seperti mana terdapat dalam kitab Injil, bab 16, 'The Gospel of John'.

Selepas mendengar kupasan, hujah serta penjelasan Dr Zakir, Carlos mengakui kitab al-Quran sebagai kitab yang benar sebelum Dr Zakir memberitahunya hanya dua ayat perlu disebut sekiranya lelaki itu mahu memeluk Islam tetapi menegaskan tiada sesiapa termasuk beliau sendiri berhak memaksanya berbuat demikian.

Bagaimanapun Carlos menyatakan belum bersedia mengucapkan syahadah walaupun percaya Nabi Muhammad S.A.W adalah utusan terakhir dan Dr Zakir mendoakan lelaki itu mendapat hidayah sambil meminta Carlos mengkaji secara lebih mendalam mengenai Islam.

Terbuka terima teguran

Dalam pada itu, Dr Zakir memberitahu, beliau sedar terdapat segelintir pihak termasuk juga umat Islam tidak menyenangi dirinya dan memberitahu, beliau terbuka kepada teguran kerana percaya manusia bukan maksum.

"Saya cuma minta orang Islam yang menuduh saya telah berbuat sesuatu yang bertentangan dengan Islam datang bersemuka dengan saya dan kemukakan rujukan daripada al-Quran yang bercanggah dengan perbuatan saya dan jika ada, saya sanggup mengaku salah," katanya.


'Jawapan Zakir Naik buat saya nekad masuk Islam'

Posted: 15 Apr 2016 05:14 AM PDT

MALAYSIAKINI
Woo Nina Grace, 19, yang diislamkan Dr Zakir Naik tengah malam semalam, mengakui telah lama ingin memeluk Islam.

Namun, katanya, jawapan pendakwah itu membuatkannya lebih yakin bahawa Islam sebuah agama yang suci, lapor myMetro.

"Saya semakin tertarik dengan agama Islam dan kebetulan Dr Zakir berkunjung ke negeri ini yang mana membuatkan saya mahu hadir ke syarahannya kerana mahu bertanyakan beberapa soalan.

"Akhirnya, jawapan yang diberikan Dr Zakir membuatkan saya nekad untuk memeluk Islam dan tidak kisah dengan pandangan orang lain," beliau dipetik sebagai berkata.

Woo semalam bertanya adakah beliau dikira tidak menghormati Islam apabila membaca al-Fatihah, Tiga Qul dan ayat Kursi.

Zakir kemudian bertanya sama ada beliau percaya pada satu tuhan dan kerasulan Nabi Muhammad, yang dijawabnya "ya".

Beliau kemudian mengucap dua kalimah syahadah dengan dibimbing Zakir, di hadapan kira-kira 40,000 orang hadirin dalam ceramah itu.

Nama baru, mahu pakai tudung

Sementara itu, Woo berkata, kehidupan hariannya sebelum ini yang banyak bergaul dengan rakan Islam menjadi faktor agama Islam dekat dengannya.

"Saya bersyukur kerana Allah berikan hidayah kepada saya pada 12.05 tengah malam Jumaat yang menjadi penghulu segala hari," katanya ketika dihubungi myMetro, di Chukai, hari ini.

Penuntut semester tiga Diploma Kejuruteraan Mekanikal Pelantar Minyak Kolej RANACO, di Chukai, Kemaman berkata, dia berasa seperti dilahirkan semula.

Sementara itu, Woo juga dilapor berminat menggunakan nama baru Nur Nina Farisha dan mahu menjadi Muslimah yang baik, termasuk memakai tudung.

Remaja itu, yang ibunya berasal dari Filipina dan bapanya dari Johor, dilapor mengakui mula mengkaji Islam ketika berusia 13 tahun.

Berdasarkan gambar dirakam media, Nina kelihatan dipakaikan tudung berwarna hijau oleh isteri menteri besar Terengganu, Toh Puan Halina Zakaria.

Gambar itu dikatakan dirakam selepas selesai sesi ceramah Zakir di sebuah bilik rehat di tempat acara itu.


Apa kontroversinya Dr Zakir Naik?

Posted: 15 Apr 2016 05:11 AM PDT 

Oleh Abdul Jalil Ali


KALAULAH bukan kerana minda tertutup dan sikap dungu sesetengah pihak, tiada apa yang perlu dibimbangkan dengan kehadiran Dr Zakir Abdul Karim Naik. Pendakwah Islam kelahiran Mumbai itu bukan tokoh kontroversi.

Lagi pun ini bukan kali pertama ulama tersohor antarabangsa itu datang ke tempat kita. Pada 2012 beliau pernah berceramah di hadapan puluhan ribu audiens di Johor Bahru, UiTM Kuantan, dan PWTC Kuala Lumpur. Semua berlangsung aman.

Malah, pendakwah berijazah doktor perubatan itu datang lagi ke Malaysia pada 2013, kali ini untuk menerima pengiktirafan negara daripada Yang di-Pertuan Agong, sebagai Tokoh Maal Hijrah.

Tetapi, entah siapa yang berfikiran sempit, kunjungan beliau awal minggu ini sengaja dikontroversikan. Meski beliau diterima baik dalam siri-siri ceramah di Terengganu Negeri Penyu, program di tempat lain mendapat halangan.

Polis mengeluarkan larangan untuk pendakwah berkenaan bercakap di Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM). Seperti yang dijelaskan oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar ceramah bertajuk 'Persamaan Antara Hinduisme dan Islam' dibimbangi mencetuskan sensitiviti beragama di negara ini.

Program di UTeM itu akhirnya mendapat kelulusan dengan syarat tajuk berkenaan tidak digunakan. Memang, kita selalu fobia apabila ada tajuk menyentuh agama lain. Kita takut itu mencetuskan kontroversi, sekali gus menggugat ketenteraman awam. Tetapi apabila pihak lain menyentuh agama Islam, tidak pula kita bertindak.

Lagi pun seperti diketahui, Dr Zakir adalah cendekiawan Islam yang mengkaji bidang perbandingan agama. Jadi apa kontroversinya jika beliau berbicara mengenai tajuk tersebut, di tempat tertutup, bukan di Dataran Merdeka atau di Danga Bay!

Dalam siri-siri ceramah beliau di seluruh dunia yang turut disiarkan oleh stesen TV tempatan isu mengenai perbandingan agama sentiasa disentuh, malah menjadi bahan debat terbuka dengan audiens, tidak pula tercetus huru-hara.

Audiens kita, khasnya yang mengikuti pemikiran dan pencerahan pendakwah berkenaan, semuanya matang lagi rasional – bukan seperti segelintir penonton bola sepak di padang yang sikit-sikit bertindak mengikut emosi.

Tetapi, seperti biasa dalam kebanyakan hal di tempat kita, ada sahaja hantu-hantu yang sengaja hendak menonjolkan seolah-olah pendakwah luar itu sebagai tokoh kontroversi, pengganas.

Ada NGO bukan Islam memprotes kononnya Dr Zakir berpotensi untuk mengadu domba masyarakat berbilang kaum dan agama, dan dibimbangi akan mengganggu ketenteraman awam.

Malang sekali ada individu dan kumpulan Islam sendiri turut mencemburui kehadiran pendakwah itu atas alasan konon ilmu agama dan pencerahan yang diceramahkan tidak sehaluan dengan amalan Islam di tempat kita.

Lebih mendukacitakan lagi ada pemimpin DAP yang begitu celopar meluahkan perasaan di Facebook. Pemimpin parti berkenaan, Dr P Ramasamy yang juga Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang menggelar Dr Zakir 'setan'.

"Halau setan Dr Zakir Naik keluar dari negara ini!" tulis Dr Ramasamy dalam Facebook. YB itu kemudian memadamkan posting berkenaan dari Facebook, tetapi sudah terlewat sebab keceloparan beliau telah viral di media sosial.

Pemimpin DAP itu mengakui telah menggelar ulama tersebut setan, dan menyatakan kesal atas keterlanjuran tersebut. Tetapi dalam kenyataan media, beliau tidak meminta maaf.

Waimma, sekiranya beliau tabik spring, melutut, menonggeng, dan memohon sejuta maaf pun tiada guna lagi sebab 'setan' yang viral itu telah dikongsi oleh berjuta warga maya di seluruh alam.

Setakat rencana ini ditulis – semalam – dua tiga NGO telah menyatakan kekesalan terhadap YB berkenaan. Tetapi belum ada apa-apa reaksi dan tindakan daripada pihak berkuasa.

Hatta, para ulama yang sepatutnya menjerit dan menentang kebiadaban itu pun masih menyepi, bagaikan terkancing gigi. Mungkin mereka sedang berfikir, dan harap-harap sehari dua ini mereka sepakat menghukum Timbalan Ketua Menteri itu.

Kita sasau bagai nak rak, hanya kerana seorang pendakwah berwibawa hendak berhujah – secara ilmiah – mengenai perbandingan agama. Tetapi ada pihak lain menyamakan ulama dengan syaitan, dan kita masih tidak berbuat apa-apa!

Padahal sifirnya mudah sangat: memperlekeh ulama bersamaan dengan memperlekeh agama. Mana lebih kontroversi, Dr Zakir atau Dr Ramasamy? Siapa yang patut dihukum, Dr dari Mumbai atau Dr di Pulau Mutiara?
 
 

Netizen: Inilah tanda kebesaran ALLAH

Posted: 15 Apr 2016 05:05 AM PDT

Netizen: Inilah tanda kebesaran ALLAH
Wu Nina Grace (kiri) dipeluk seorang hadirin sejurus selepas mengucapkan dua kalimah syahadah semasa sesi ceramah pendakwah Dr Zakir Naik di Padang Astaka Kemaman, semalam. - Foto Bernama
 

RATA-RATA netizen terutamanya yang beragama Islam melahirkan rasa syukur selepas menyaksikan seorang gadis Kristian memeluk agama Islam ketika mengikuti syarahan penceramah antarabangsa, Dr Zakir Naik di Padang Astaka, Kemaman malam tadi.

Video pengislaman gadis ini mula viral di laman sosial sejak malam tadi dan tinjaun Sinar Online di laman Facebook mendapati, netizen mengucapkan syukur, mendoakan serta mengharapkan agar gadis itu terus istaqamah dalam mendalami agama Islam.

Suparnu Sukun menulis, semoga ALLAH memberi kebaikan kepada gadis bertuah itu.

"Kamu sudah jadi saudara kami sekarang, dan menjadi tanggungjawab kami membela kamu," tulisnya
Ameerul Mohmad pula berkata "Alhamdulillah semoga dipermudahkan urusan adik itu. Kita jangan lah nak berdebat sehingga bermusuh sesama manusia.

"Islam tak memaksa ia terpulang kepada diri untuk mencari kebenaran. Sebab itu kita diberi akal fikiran. Tak perlu kita nak menghina agama lain. Perbanyakkan belajar ilmu agama untuk persediaan suatu hari kelak. Islam itu indah," tulis Ameerul

"Itulah kebesaran ALLAH, mungkin ALLAH beri dia hikmah, supaya orang Islam kita tengok walaupun dia orang agama lain tapi dia di beri hati yang Mulia. Jadi kita orang Islam berbaiklah, nurani kita. InsyaALLAH," tulis Faridah Bee pula.

Tooraja Trw pula menulis, agama ni bukan perkara yang boleh di paksa. Agama ni berkaitan kefahaman tentang ketuhanan seseorang, jadi kalau dah seseorang yakin dengan ajaran yang dianuti, teruskan sahaja.

Adakah agama lain boleh memberi keyakinan kepada penganutnya, setakat ni hanya Islam yang boleh menjawab semua persoalan.Itu bezanya.

Sementara itu, netizen turut memuji kredibiliti penceramah terkemuka, Dr Zakir Naik.

Norhaslina Yahaya mengucapkan tahniah kepada Dr Zakir kerana kebijaksaannya ramai yang masuk Islam.

"Islam memerlukan orang seperti anda yang berusaha keras memperkenalkan Islam di mata dunia mana pun anda pergi pasti ramai yang datang tak kira apa agama kerana mereka masih lagi mencari kebenaran," tulisnya.

[ARTIKEL BERKAITAN: Gadis Kristian peluk Islam di ceramah Dr Zakir]

Namun apa yang menarik perhatian, kredbibiliti Dr Zakir bukan sahaja dipuji oleh muslim, sebaliknya turut diakui penganut agama lain.

Loganathan Sivajothy berkata, "orang Kristian sendiri tak menghafal kitab Kristian macam Dr Zakir Naik hafal, orang Hindu sendiri ttidak menghafal kitab Hindu macam Dr.Zakir Naik hafal, orang Islam sendiri tak menghafal kitab Islam macam Dr.Zakir Naik hafal".

"Kalau pegangan agama masing-masing kuat, kenapa semua perlu takut?," katanya

Tambahnya lagi, semua agama ajar umatnya berbuat baik, tiada agama di muka bumi ini ajar umatnya buat jahat. Jadi semua manusia di muka bumi ini buatlah kebaikan

Semalam, Wu Nina Grace, 19 dari Johor keturunan Filipina penuntut di sebuah kolej tempatan mengucap dua kalimah syahadah di hadapan lebih 30,000 hadirin.

Nina yang ditemui berkata, dia mula mengenali Islam sejak berusia 13 tahun.

Gadis itu dengan rela hati bersetuju mengucap dua kalimah syahadah selepas berpuashati mendengar penjelasan Dr Zakir mengenai konsep ketuhanan dan kenabian Muhammad.


Debat: Arul Kanda sahut cabaran Tony Pua

Posted: 15 Apr 2016 04:56 AM PDT

SINAR HARIAN


Arul Kanda, Tony Pua


KUALA LUMPUR - Presiden dan pengarah eksekutif kumpulan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy menyahut cabaran Ahli Parlimen DAP Tony Pua untuk berdebat.

"Dengan ini, saya menyahut cabaran itu. Jom kita!" katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, Pua mencabar Arul Kanda menyelesaikan perbalahan antara mereka berhubung isu 1MDB dalam debat melalui televisyen.

Arul Kanda berkata, beliau bersedia untuk bersemuka dengan Pua, walaupun mendapatinya "aneh" apabila seorang "hakim DAP" Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) ingin berdebat dengan seorang "defendan" setelah prosiding selesai dan laporan "dwi-partisan, kolektif" PAC dikeluarkan.

Beliau berharap Pua sudah menyemak dengan Dewan Rakyat sebelum membuat cabaran itu "agar tidak termalu untuk kali kedua".

Pada 29 Oktober tahun lepas, debat secara langsung melalui televisyen antara Arul Kanda dan Pua kelihatan sedia untuk diadakan, tetapi tidak menjadi kenyataan apabila speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia mengarahkan anggota PAC itu tidak membuat sebarang kenyataan mengenai 1MDB melalui sebarang medium.

Pendengaran PAC mengenai 1MDB sedang diadakan ketika itu dan Pua mematuhi arahan tersebut.

Arul Kanda berkata, Pua keliru dan bercanggah dalam kenyataannya.

"Beliau tidak pasti sama ada suka atau benci kepada saya. Kata beliau, saya perlu letak jawatan, kemudian beliau juga berkata, saya perlu terus memegang jawatan dan berdebat dengannya.

"Apa yang jelas ialah walaupun beliau hampir secara eksklusif menyoal saya selama dua hari penuh dalam PAC (pendengaran), YB Tony masih mahu menghabiskan masanya yang berkualiti bersama saya.

"Saya tidak akan sekali-kali menafikan YB Tony keseronokan itu," katanya. - BernamaKhalid sahkan gambar di Facebook mangsa culik di Pulau Ligitan, Semporna

Posted: 15 Apr 2016 04:50 AM PDT

BERNAMA


Khalid sahkan gambar di Facebook mangsa culik di Pulau Ligitan, Semporna
KHALID: Pihak polis turut sedang mengesan sekiranya akaun Facebook itu telah dibuat di dalam negara ataupun di luar negara. - Gambar fail
 
 
KUALA LUMPUR: Polis mengesahkan gambar dimuat naik dalam satu akaun Facebook adalah empat rakyat Malaysia yang diculik lelaki bersenjata berhampiran Pulau Ligitan, Semporna, Sabah pada 1 April lalu.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata pihaknya sedia maklum mengenai akaun Facebook dengan nama 'Victor Troy Poz' itu.

"Saya sedia maklum mengenai akaun terbabit dan polis sedang giat menjalankan siasatan.

"Pihak polis turut sedang mengesan sekiranya akaun Facebook itu telah dibuat di dalam negara ataupun di luar negara," katanya ketika dihubungi Bernama.

BACA: 'Empat rakyat yang diculik masih hidup' - KPN

Gambar berkenaan memaparkan keempat-empat mangsa berada dalam keadaan mencangkung sambil memegang sekeping kertas bertulis 'Victor Troy' berserta tarikh 8 April.

Gambar tersebut telah dimuat naik ke dalam akaun terbabit pada Ahad lepas.
Semalam, Khalid mengesahkan empat mangsa rakyat Malaysia yang diculik iaitu Wong Teck Kang, 31; Wong Hung Sing, 34; Wong Teck Chii, 29, dan Johnny Lau Jung Hien, 21, masih hidup.

Mereka antara sembilan kru kapal tunda yang sedang dalam perjalanan balik dari Filipina ke Malaysia, apabila diculik

'Tuhan Harun' dipenjara 15 tahun kerana kumpul deposit secara haram

Posted: 15 Apr 2016 04:34 AM PDT

BERNAMA


'Tuhan Harun' dipenjara 15 tahun kerana kumpul deposit secara haram
Gambar fail Harun Mat Saad, 47, yang digelar "Tuhan Harun" ketika dibawa ke Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan pada tahun 2013. - Foto Bernama
 
 
KUANTAN: Ketua ajaran sesat 'Tuhan Harun' atau Harun Mat Saat dijatuhi hukuman penjara 15 tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini, selepas didapati bersalah atas empat pertuduhan mengumpul deposit secara haram berjumlah RM35 juta, 10 tahun lepas.

Bagaimanapun, Harun, 50, yang kini menghidap penyakit angin ahmar menyebabkan beliau tidak boleh bergerak dan bercakap serta sukar melihat, hanya perlu menjalani hukuman enam tahun penjara selepas mahkamah memerintahkan hukuman itu berjalan serentak, bermula hari ini.

Hakim Norsharidah Awang membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pembelaan gagal mewujudkan keraguan munasabah terhadap pertuduhan itu.

Bagi pertuduhan pertama, mahkamah menjatuhkan hukuman dua tahun penjara,  pertuduhan kedua tiga tahun penjara, serta masing-masing hukuman empat tahun dan enam tahun penjara untuk pertuduhan ketiga dan keempat.

Pada 17 April 2014, Harun didakwa atas pertuduhan membantu Business Time Dina Sdn Bhd, Pan Phoenix Dina Sdn Bhd dan Pan-Phoenix Dina Steel Sdn Bhd, menerima deposit RM35 juta daripada syarikat dan orang awam tanpa lesen sah.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di Wisma MPL dan Wisma Goldhill, Jalan Raja Chulan di sini, antara 13 Sept 2006 dan 8 April 2008.

Pendakwaan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 25 (1) Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan 1989 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 103(1)(a) akta sama, yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau kedua-duanya.

Harun bersama lima lagi pengikutnya juga menghadapi pertuduhan lain, iaitu membunuh Ketua Penolong Penguat Kuasa Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) Ahmad Raffli Abd Malek, pada 10 Nov, 2013.

Kes itu didengar di Mahkamah Tinggi Kuantan.

Harun juga menghadapi satu pertuduhan di Mahkamah Tinggi Syariah dan 10 pertuduhan di Mahkamah Rendah Syariah di Kuantan, termasuk menyebarkan ajaran sesat dan menghina agama Islam dengan mengaku sebagai tuhan.

Terdahulu, peguam Hermes Media Putra Ibrahim dalam rayuannya memohon mahkamah meringankan hukuman terhadap Harun memandangkan dia mempunyai ramai anak dan kini tidak mempunyai pekerjaan.
"Mohon mahkamah menjatuhkan hukuman dengan kadar minimum kerana anak guam saya tidak sihat, walaupun dia dijamin tetapi tidak dapat menikmati kehidupan seperti orang yang dijamin kerana masih direman atas pertuduhan lain," katanya.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Shukri Ahmad Mansor memohon hukuman berbentuk pengajaran kepada tertuduh memandangkan ramai yang teraniaya dengan perbuatannya itu.

"Terdapat mangsa yang merana dan hubungan keluarga menjadi renggang disebabkan skim yang diperkenalkan oleh tertuduh," katanya. 
 
 

Suami kepada isteri, bayi dipercayai mati dibunuh ditahan polis

Posted: 15 Apr 2016 04:29 AM PDT

 
Suspek berusia 30-an yang bekerja sebagai pemandu lori itu ditahan di lokasi kejadian kira-kira 3 petang semalam.

 
rahim-jaafar_kill_600


SERDANG: Polis menahan suami wanita yang dipercayai mati dibunuh bersama anaknya dalam kejadian di Taman Rawang Perdana 2, Rawang, dekat sini, semalam.

Timbalan Ketua Polis Selangor Datuk Abd Rahim Jaafar berkata suspek berusia 30-an yang bekerja sebagai pemandu lori itu ditahan di lokasi kejadian kira-kira 3 petang semalam.

Katanya, polis masih lagi menyiasat motif pembunuhan berkenaan dan akan mengambil keterangan keluarga serta jiran-jiran mangsa bagi mengetahui keadaan hubungan suspek dengan isterinya.

"Polis akan menyiasat dari semua aspek termasuk pergerakan suspek pada hari kejadian menerusi kamera litar tertutup (CCTV)," katanya kepada pemberita selepas majlis Serah Terima Tugas Ketua Polis Daerah Serdang di Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang, di sini, hari ini.

Pada majlis itu, pemangku ACP Megat Mohamad Aminuddin Megat Alias dilantik sebagai ketua polis daerah yang baharu menggantikan ACP Razimi Ahmad.

Semalam, seorang wanita berusia 34 tahun dan bayinya berusia tujuh bulan ditemui mati di rumah mereka.
Dalam kejadian kira-kira 10 pagi itu, wanita itu ditemui terbaring di tepi katil, manakala bayinya terbaring di atas katil di dalam sebuah bilik rumah teres dua tingkat di taman itu.

Dalam kes berasingan, Abd Rahim berkata polis masih memburu tiga lagi suspek dipercayai warga asing yang terlibat dengan kes samun bersenjata yang melarikan diri selepas tiga rakan mereka di tembak mati di sebuah bangunan lama kondominium Highland Towers, Hulu Klang, Selangor.

"Siasatan menunjukkan suspek terlibat dalam 10 kes samun dengan sembilan di Selangor dan satu di Pahang…kesemua suspek dipercayai masih berada sekitar Selangor," katanya.

Selasa lepas, tiga daripada enam suspek bersenjata dipercayai terlibat dalam beberapa kes samun di sekitar Selangor, ditembak mati selepas mereka cuba menyerang polis dengan senjata tajam di bangunan berkenaan.– Bernama

Nilai hadiah RM30 bukannya isu di sini

Posted: 15 Apr 2016 04:23 AM PDT
 
Oleh Nizha Periaswamy


Usaha dan semangat seseorang tidak boleh dinilai dengan wang ringgit. Malah, ia tidak tidak sepatutnya diukur dengan wang lebih-lebih lagi dalam kalangan kanak-kanak. Benarlah kata Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin

Beliau tidak menafikan nilai hadiah yang diterima pemenang program Junior Cycling Malaysia (JCM) adalah kecil, namun tetap dengan pendirian bahawa ia dibuat atas dasar tidak mahu bakal-bakal atlet negara itu terdidik dengan wang ringgit.

"Jika dari peringkat kanak-kanak kita sudah biasakan mereka dengan hadiah wang tunai, saya risau mereka akan lupakan matlamat utama mereka berjuang dalam sukan," tulis Khairy dalam status Facebooknya sebagai respon kepada netizen yang berpuas hati dengan nilai wang RM30 kepada pemenang Junior Cycling Malaysia (JCM).

Malah satu laporan portal Astro Awani mendedahkan negara-negara Barat tidak endah pun hal beri hadiah berupa wang tunai kepada pemenang sukan basikal junior (kategori kanak-kanak).

Ia mengambil contoh negara Australia, United Kingdom dan Amerika Syarikat yang tidak memperuntukkan sebarang hadiah wang tunai. Sekali lagi saya akui rasionalnya perkara yang sama dilakukan di Malaysia.

Walau bagaimanapun, kalaulah anak saya sendiri yang memenangi pertandingan itu dan memperoleh mock cheque dari tangan Menteri Belia dan Sukan, yang tall, dark and handsome, dan dirakam pula lensa liputan media, pasti sakit hati saya melihat jumlah wang yang tertera itu.

Bagi saya amaun yang langsung tidak masuk akal dan lebih dari itu, agak menyesalkan.

Bukan bererti kita mementingkan wang. Cuma daripada memalukan nama penganjur yang terdiri daripada kementerian itu sendiri, mencetus perbahasan dalam laman sosial, mempamerkan amaun yang sangat kecil, eloklah dari awal lagi penganjur tidak menyediakan sebarang hadiah wang tunai sebagai hadiah.

Ya, baik langsung tiada!

Dalam hal ini, saya berpendapat 'nothing better than something' kerana 'something' itu umpama tidak membawa apa-apa motivasi atau semangat malah menyebabkan kementerian dan penganjur diseret ke pelbagai persoalan.

Lihat sahaja skandal penipuan wang berjuta-juta ringgit dan salah guna kuasa oleh seorang pegawai kanan dalam kementerian itu baru-baru ini. Justeru, ramai yang mempersoalan jika berlaku ketirisan dalam kejohanan JCW apabila kementerian dilapor memperuntuk RM2 juta untuk projek tersebut dan hanya RM7,600 yang disediakan sebagai pakej hadiah wang tunai untuk kesemua pemenang dari 18 kategori.

Saya tidak pasti sama ada ia relevan, tetapi sebagai rakyat biasa, saya agak terkejut dengan peratusan peruntukan itu.

Kalaulah penganjur menyediakan trofi, sijil sahaja atau mungkin hadiah berupa hamper atau berbentuk barangan seperti basikal (memandangkan ia pertandingan basikal), barangan berjenama (takkan JCM tidak boleh mencari sponsor untuk hadiah?) ataupun kursus percuma untuk memperbaiki lagi skill kesukanan, bukankah ia lebih relevan dan tidak mengundang rasa tidak puas hati?

Jangan memalukan nama kementerian dan menteri serta penganjur dengan memberikan amaun yang boleh mencetus kontroversi. Mungkin Khairy perlu memastikan perkara remeh seperti ini tidak berulang daripada terus mempertahan kesilapan yang telah dilakukan.

Bila saya beri 'ang pau' dua not merah kepada anak saya sempena Tahun Baharu Tamil pagi tadi, dia minta not biru (RM50) atau ungu (RM100). Budak-budak sekarang lebih tahu nilai wang daripada kita!
 
 

Tambahan 11 DUN baru untuk majukan luar bandar- Adenan

Posted: 15 Apr 2016 04:20 AM PDT

Sebelum ini PKR Sarawak memfailkan semakan kehakiman bagi menghalang persempadanan semula yang melahirkan sebelas DUN baru tersebut.


Adenan-Satem_spr_600


LUNDU: Tambahan sebelas kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) baru, kebanyakannya di luar bandar adalah untuk memajukan lagi kawasan tersebut yang masih ketinggalan, kata Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem.

Berucap dalam satu acara di sini hari ini, beliau memaklumkan sembilan daripada sebelas kerusi baru itu terletak di luar bandar.

"Saya minta Suruhanjaya (SPR) tambah (sebelas kerusi) sebab ini negeri besar, sama dengan semenanjung. Dan kebanyakan kerusi bertumpu di kawasan luar bandar memandangkan ia lebih mundur dari kawasan bandar," katanya lagi di hadapan kira-kira 3000 hadirin.

Menerusi penambahan DUN ini, beliau percaya kawasan luar bandar akan lebih giat dimajukan berbanding sebelumnya.

Sebelas kerusi tersebut adalah Batu Kitang, Stakan, Serembu, Bukit Semuja, Gedong, Kabong, Tellian, Bukit Goram, Murum, Samalaju dan Mulu.

Sebelum ini, Adun Batu Lintang See Chee How dan seorang pengundi Ulu Baram, Pauls Baya berusaha menghalang persempadanan semula yang melahirkan sebelas DUN baru tersebut dengan membuat semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi Kuching.

Kes tersebut kemudian dibawa ke Mahkamah Persekutuan yang pada 15 Oktober lalu menolak permohonan tersebut.

Panel tiga hakim yang diketuai Hakim Tan Sri Md Raus Sharif memutuskan notis SPR berhubung persempadanan semula DUN Sarawak sebagai sah.

PRN Sarawak: Calon BN tidak terpilih mungkin akan sabotaj

Posted: 15 Apr 2016 04:15 AM PDT

 
Mereka yang tidak terpilih untuk bertanding juga akan memilih untuk tidak membantu BN.


sarawak


PETALING JAYA: Langkah Barisan Nasional (BN) melantik calon langsung untuk bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak dikhuatiri akan menyebabkan sabotaj khususnya di peringkat tempatan.

Menerusi analisis Sin Chew Daily, walaupun calon langsung itu diterima di peringkat atasan, namun parti komponen BN di peringkat akar umbi mungkin akan menolak kehadiran mereka.

"Selain sabotaj yang membawa kerosakan, mereka yang tidak terpilih untuk bertanding juga akan memilih tidak membantu dalam kempen BN.

"Ini akan mewujudkan imej negatif dalam kalangan pengundi, selain berdepan musuh daripada pembangkang, mereka juga pedrlu berwaspada dengan kerosakan yang dibawa orang sendiri," tulis pengarang akhbar berbahasa Cina itu.

Menurut analisis itu lagi, Panglima BN Sarawak, Tan Sri Adenan Satem perlu menghalang pasrti-parti komponen melakukan sabotaj jika mahu memastikan kemenangan besar di Bumi Kenyalang.

Ramai calon yang melihat diri berpotensi menang telah berebut menjadi calon BN sehingga kerusi Simunjan dan Kabong yang ditanding Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) masing-masing direbut enam calon.

Kerusi Ba'kelalan yang secara tradisi ditandingi Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) pula direbut oleh lapan orang.

Pada pilihan raya 2011, penyandang kerusi Ba'kelalan, Nelson Balang Rining ditukar pada saat terakhir. Disebabkan kekurangan orang lain, Willie Liau dilantik sebagai calon.

Ia telah menimbulkan suara tidak puas hati sekali gus membolehkan calon PKR, Baru Bian menang kerusi itu dengan majoriti 473 undi.

Perebutan dalam kalangan orang BN akan membawa kebaikan kepada pembangkang dan calon bebas yang mengambil kesempatan daripada pertelingkahan antara orang-orang BN.

Rosyam Nor akui tidak pandai mengaji

Posted: 14 Apr 2016 09:51 PM PDT

Rosyam Nor
Rosyam Nor
 


KUALA LUMPUR - Pengarah dan pelakon terkenal, Datuk Rosyam Nor yang juga merupakan Ikon Rumah Ngaji mengakui beliau tidak pandai mengaji sehingga usianya 45 tahun.

Beliau turut mengaku hanya menghafal tiga surah iaitu al-Fatihah, an-Nas dan al-Ikhlas.

"Saya baru tahu selama 45 tahun usia saya ini, saya baca 'bismillah' pun salah.

"Saya tak malu mengaku ini di hadapan anda semua. Biarlah saya malu dengan anda daripada saya malu dengan ALLAH SWT," katanya pada perkongsian majlis #organisasingaji Ke Arah Kukuhkan Organisasi Dengan al-Quran di Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia, di sini, semalam.

Berkongsi ceritanya, Rosyam berkata, beliau telah diberikan segalanya oleh ALLAH, namun di saat kehilangan ayahnya, beliau menyedari bahawa beliau tidak pandai mengaji.

"Ketika ini saya rasa seorang Rosyam Nor tertunduk malu dan sedih sebab tidak tahu mengaji.

"Kadang-kadang bila jadi imam di rumah, anak-anak saya pun tahu surah apa saya akan baca. Sebab itu saya tak berlakon cerita agama," katanya.

Terlalu lama memasang angan-angan untuk belajar mengaji, ketika penggambaran akhir filem KL Gangster 2, akhirnya hidayah buatnya hadir melalui seorang ustaz yang tidak didedahkan identitinya.

"Semasa penggambaran itu, ada seorang insan muncul dan pada awalnya saya anggap beliau hanya seorang peminat biasa. Kemudian beliau minta nombor telefon dan setiap minggu beliau hubungi saya ajak berjumpa.

"Selama empat bulan beliau hubungi saya sampai saya rimas dan akhirnya saya setuju untuk bertemu di kawasan rumah saya," katanya.

Cerita Rosyam, hatinya terdetik untuk mengaku tidak pandai mengaji dan meminta ustaz tersebut mengajarnya.

"Tapi dengan satu syarat, jangan beritahu orang lain, sebab saya malu.

"Ini masalah paling besar bila dah tua.Tapi jangan kita malu. Alhamdulillah usia 45 tahun saya mula belajar mengaji mula dengan alif, ba, ta," katanya.

Rosyam juga memberitahu tahun lalu pada usia 48 tahun, beliau akhirnya berjaya khatam al-Quran di hadapan Kaabah.


Penjawat awam diberi pilihan terima atau tolak

Posted: 14 Apr 2016 09:47 PM PDT

SINAR HARIAN


Ali Hamsa
Ali Hamsa - Foto Bernama
 
 
PUTRAJAYA - Penjawat awam diberi pilihan untuk menerima atau menolak tawaran terhadap 252 skim perkhidmatan awam yang ditambah baik berkuat kuasa 1 Julai ini, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.

Beliau yang mengulas rasionalisasi skim perkhidmatan awam itu berkata, penambahbaikan itu akan memberi kesan kepada kenaikan gaji dan gred termasuk gaji permulaan minima sebanyak RM1,200 dalam sektor awam.

"Namun saya tidak nampak sebarang sebab untuk mereka menolaknya," kata beliau kepada media selepas menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan reka cipta logo 'My High Speed Rail' (MyHSR) di sini hari ini.

Penambahbaikan itu akan memperlihatkan kenaikan tahunan kepada kesemua 1.6 juta penjawat awam, manakala penambahbaikan skim yang bermula dari gred 11 hingga 40 akan membabitkan 1.3 juta kakitangan kerajaan, katanya.

"Ini satu berita terbaik untuk penjawat awam dan berharap mereka akan meningkatkan produktiviti dan daya usaha dalam memberi perkhidmatan kepada rakyat," katanya.

Katanya walaupun hasil negara pada tahun ini berkurangan disebabkan faktor seperti penurunan harga minyak dunia, kerajaan tetap menunaikan janjinya untuk memberi kenaikan gaji seperti yang diumumkan dalam Bajet 2016, sebelum ini.

Mengenai permintaan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) agar kerajaan mengkaji semula kadar gaji yang ditawarkan supaya selaras dengan keperluan hidup penjawat awam, Ali menyifatkan ia permintaan yang menarik.

"Namun, kita juga mengharapkan Cuepacs turut sama memberi idea bagaimana untuk meningkatkan hasil negara di samping menggalakkan penjawat awam meningkatkan produktiviti mereka...itu yang sangat penting," katanya. - Bernama


‘Tandatangan tanpa baca, ini PM kita,’ kata Tun M

Posted: 14 Apr 2016 09:44 PM PDT

'Tandatangan tanpa baca, ini PM kita,' kata Tun M
Mahathir berucap pada Forum Laporan PAC 1MDB : Najib - Bersubahat atau Tidak Bersalah?, di sini, hari ini.
SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyindir Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung dakwaan sebelum ini di mana beliau menandatangani dokumen 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tanpa mengetahui kandungannya.

"Tandatangan (dokumen) tapi tidak tahu apa-apa. Macm mana orang macam ini boleh jadi perdana menteri?," katanya pada Forum Laporan PAC 1MDB : Najib - Bersubahat atau Tidak Bersalah?, di sini, hari ini.

Sebelum ini, persoalan dibangkitkan sama ada Najib tetap tidak bersalah walaupun menandatangani dokumen berkaitan 1MDB.

Terdapat laporan menyatakan bahawa Najib selaku penasihat 1MDB menyedari dan turut menandatangani kerjasama antara syarikat tersebut dengan Petro Saudi bernilai RM3.92 bilion (AS$ 1 bilion).

Namun, Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Nazri Aziz menyifatkan tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menandatangani dokumen berkaitan 1MDB sebagai amalan biasa memandangkan beliau adalah penasihat firma pelaburan negara itu.

Dalam pada itu, Tun Mahathir berkata, berasaskan sikap kurang cerdik berkenaan, beliau menasihatkan agar pemimpin nombor satu negara itu meletakkan jawatan.

"Tandatangan dokumen tanpa baca, lebih baik letak jawatan sekarang. Ini perdana menteri tandatangan tapi tak baca. Agaknya cek pun beliau tandatangan tanpa baca. Ini perdana menteri kita.

"Orang begini tidak layak jadi PM, tiada pendirian," katanya.

Sebelum ini, ‎bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi ketika memberi keterangan kepada PAC berkata, Najib menandatangani dokumen jadi bermakna beliau sedar.

Gadis Kristian peluk Islam di ceramah Dr Zakir

Posted: 14 Apr 2016 09:33 PM PDT

Gadis Kristian peluk Islam di ceramah Dr Zakir
Gadis Kristian telah memeluk agama Islam ketika mengikuti syarahan Dr Zakir di Padang Astaka di sini, malam tadi.
 
 
KEMAMAN – Seorang gadis Kristian telah memeluk agama Islam ketika  mengikuti syarahan penceramah terkenal antarabangsa Dr Zakir Naik di Padang Astaka di sini, malam tadi.

Wu Nina Grace, 19 dari Johor keturunan Filipina adalah seorang penuntut di sebuah kolej tempatan di sini.

Gadis itu mengucap syahadah di hadapan lebih 30,000 hadirin dan kelihatan sedikit sebak. Nina yang ditemui berkata dia mula mengenali Islam sejak berusia 13 tahun.

Nina dengan rela hati bersetuju mengucap dua kalimah syahadah selepas berpuashati mendengar penjelasan Dr Zakir mengenai konsep ketuhanan dan kenabian Muhammad.

Dr Zakir bertanyakan soalan adakah dia percayakan ALLAH SWT dan Rasul sebelum diakui oleh gadis berkenaan.

Pendakwah itu kemudiannya berkata, sekiranya sudah percaya dengan dua perkara itu mengapa dia tidak mengucap dua kalimah syahadah.

Sejurus kemudian, gadis itu terus mengikut Dr Zakir mengucap dua kalimah syahadah.

Sementara itu, mengenai perjalanan ceramah Dr Zakir selama enam hari di negeri ini, Menteri Besar berkata, beliau bersyukur ia mendapat sambutan luar jangkaan dan telah menawarkan pulau di Tasik Kenyir untuk dijadikan pangkalan Islamic Research Foundation bagi Asia Tenggara.

"Dr Zakir Naik menunjukkan minat yang tinggi dan perbincangan terperinci akan berlangsung nanti" katanya yang dipetik laporan Bernama.

Katanya, kerajaan negeri juga bercadang mengundang Dr Zakir ke negeri ini tahun depan dengan turut disertai penceramah terkenal lain di dunia.

Ahmad Razif ketika ditanya sama ada beliau mempunyai perancangan untuk mengambil Nina sebagai anak angkat, menjawab: "InsyaAllah. Alhamdulillah."


Ini jawapan Tun M kenapa mahu libatkan istana

Posted: 14 Apr 2016 09:27 PM PDT


Tun Dr Mahathir Mohamad


SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memberitahu Deklarasi Rakyat yang sedang giat disebarkan ke seluruh pelosok negara bakal dikemukakan kepada Raja-Raja Melayu.

Meskipun ada pihak yang menyatakan bantahan dengan tindakan mengheret istana terlibat dalam gerakan menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak itu, Tun Mahathir ada alasannya.

"Suara rakyat adalah suara keramat," demikian antara penjelasan beliau terhadap tindakan gerakan yang diketuainya itu pada  Forum Laporan PAC 1MDB : Najib - Bersubahat atau Tidak Bersalah?, di sini, malam tadi.

Malah beliau melahirkan keyakinan bahawa suara rakyat itu mampu mencapai matlamat deklarasi itu.
"Kalau kita dapat tunjuk kepada Raja-raja, deklarasi ini datang daripada berjuta rakyat, saya yakin Raja-raja pun gentar juga. Bukan itu saja, saya fikir mereka akan mendesak Najib suruh berhenti (letak jawatan).

"Mungkin jadi, mungkin tidak tetapi jika tidak buat apa-apa, memang tidak (jadi) lah. Saya yakin, jika berjuta rakyat Malaysia menandatangani deklarasi ini, Raja-raja akan ambil berat," katanya.

Menyelak lipatan sejarah, Tun Mahathir berkata, suara rakyat pernah merubah keputusan yang telah diambil Raja-raja ketika sebelum merdeka.

"Ada orang datang jumpa saya kata, 'buat apa pun, Najib tak akan turun, Raja-raja pun tak akan peduli'.
Saya nak cerita sedikit ketika kita melawan dengan Malayan Union, Raja-raja sudah tandatangan untuk serah negeri mereka kepada British untuk dijadikan Malayan Union. Rakyat tak ada kuasa, tak ada Perlembagaan yang memberi apa-apa kuasa kepada rakyat.

"Oleh itu rakyat tidak boleh buat apa mengikut undang-undang. Yang boleh dilakukan hanyalah mendesak Raja-raja supaya menolak perjanjian yang ditandatangani oleh mereka. Pada hari pertabalan 'high commisioner' bagi Malayan Union, Raja-raja didesak rakyat supaya tidak hadir dalam upacara itu dan mereka tidak hadir.

"Akhirnya Raja-raja menuntut supaya dibatalkan perjanjian tersebut. Walaupun tak ada dalam Perlembagaan, rakyat masa itu tidak ramai, tidak bijak tetapi suara rakyat adalah suara keramat," katanya.

Tun Mahathir dan pembangkang sedang giat mengajak rakyat menurunkan tandatangan bagi mendesak Najib meletakkan jawatan.

Sebelumnya, Pas membantah tindakan yang mahu memberi tekanan kepada Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja untuk menjatuhkan perdana menteri.