Followers

Nuffnang

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:38 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Ekuiti Bumiputera tak menambah masa Mahathir

Posted: 14 Mar 2016 05:45 PM PDT


Sebenarnya itu hanya manipulasi politik untuk tipu orang Melayu untuk sokong dia. Dia tak peduli sangat pun.

Malah dia lebih utamakan kroni cina dan sorang dua melayu dan india. Bumiputera sabah dan sarawak lagi tidak ada. Mamak berlambak jadi orang kaya segera.

Najib lagi banyak naikkan ekuiti Bumiputera dalam sekejap masa berbanding Mahathir 22 tahun. Baca di http://snapshot2016.blogspot.my

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:20 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


CASSANDRA CHUNG LI HOOI BAKAL DIBUANG NEGARA

Posted: 14 Mar 2016 08:16 PM PDT
Petisyen yang dilakukan oleh Cassandra Chung Li Hooi kepada University of Nottingham supaya "Removing Dato' Seri Najib Razak's portrait at the University of Nottingham" adalah satu penghinaan kepada pemimpin dan negara.

Mohd Najib Tun Razak adalah Perdana Menteri Malaysia telah dipilih secara demokratik dan mengikut Perlembagaan. Justeru untuk seorang pelajar Malaysia membuat pestiyen sebegini kepada universiti luar negara dan membuat tuduhan-tuduhan yang beliau sendiri tidak pasti kebenarannya adalah satu tindakan pengkhianatan kepada negara. 

Alasan Cassandra Chung Li Hooi mengemukakan petisyen kerana kononnya keengganan Perdana Menteri menjawab pemindahan RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadinya adalah tidak berasas kerana pihak SPRM serta Peguam Negara telah mengesahkan dana RM2.6 b bukan dari IMDB dan sumbangan dari keluarga Diraja Arab Saudi. 

Sikap Cassandra Chung Li Hooi seorang pro DAP ini jelas sekali bertujuan untuk menghina Perdana Menteri Malaysia. Membawanya dalam Mesyuarat Agung di universiti itu jelas untuk mewujudkan persepsi betapa mahasiswa Malaysia di Universiti Nottingham sedang menolak YAB PM. 


SIAPA CASSANDRA CHUNG LI HOOI?

BIODATA :
Name: CASSANDRA CHUNG LI HOOI
IC: 941206145606
Old IC: 
Birthday Place: HOSPITAL BERSALIN CINA 106
Father Name: CHUNG KUANG ANN
Mother Name: CHLOE LAE WA THEAN
Birthday: 1994-12-06
Married Status: Single
Gender: Women/Perempuan
Person Status: Alive
Address 1: 67 JALAN SS 22/39 
Address 2: DAMANSARA JAYA 
Address 3: PETALING JAYA, SELANGOR
Postcode: 47400

Ibu bapa
Name: CHUNG KUANG ANN
IC: 570915086207

Name: CHLOE LAE WA THEAN
IC: 610110055394

Adik beradik
Name: ISABEL CHUNG YIN HOOI
IC: 970625565384
Cassandra Chung Li Hooi dan rakannya, Justin Ong adalah penggerak Pro DAP. Bersekongkol dengan Sarawak Report untuk viralkan petisyen yang mereka kemukakan. Semua orang tahu Sarawak Report mempunyai agenda politik menjatuhkan Perdana Menteri. Claire Brown, Editor Sarawak Report menyerang bertali arus menggunakan maklumat palsu Xavier Justo yang ditangkap di Thailand. 

Claire Brown, Editor Sarawak Report mengambil ruang untuk mempopularkan gesaan Cassandra.Cassandra sudah terbukti aktif sebagai aktivis pembangkang bila menyertai Bersih 4 di Kuala Lumpur malah dalam beberapa siri demonstrasi Akta Hasutan dan pernah cuba memalukan Perdana Menteri dalam satu lawatan ke London pada 2014. 

Cassandra yang bermentorkan Tony Phua akan terus berusaha untuk memalukan Perdana Menteri. Tindakan menggesa menurunkan gambar Perdana Menteri ini dilihat sebagai usaha terdesak dan terakhir untuk menjatuhkan Dato Seri Najib. 

Sikap Cassandra dan beberapa mahasiswa yang terlibat wajar dilapor kepada Malaysia Student Department di London dan Kedutaan Malaysia di London agar passport mereka ditarik balik akibat penghinaan kepada Perdana Menteri dan Negara. 

Menteri KDN, YAB Dato' Seri Zahid Hamidi yang juga TPM perlu mengambil tindakan tegas  ke atas pelajar ini. Ini bukan soal demokrasi tapi membabitkan maruah negara di universiti tersebut.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:25 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


DARIPADA BALING GELAS TAK PECAH, SEMUA KINI TERLIHAT KELAM-KABUTNYA

Posted: 14 Mar 2016 01:35 AM PDTBetapa UMNO dan pimpinannya sedang kelam kabut dek tamparan Deklarasi Rakyat kini sedang menjadi tontotan di mana-mana dan ia bukan lagi sesuatu yang boleh disembunyikan.

Daripada pelbagai cubaan mahu mengalihkan perhatian dengan menakut-nakutkannya seolah-olah agenda DAP dan Lim Kit Siang sedang menuju kemenangan dan deklarasi itu bagi memenuhi kehendak peribadi Tun Mahathir Mohamad semata-mata,  dalam masa yang sama Ketua, Timbalan dan Naib Ketua UMNO Bahagian terpaksa tampil sekali lagi menyatakan sokongan terbuka kepada Najib Razak.

Beberapa bulan dulu mereka sudah bersolidariti menyatakan ikrar sokongan kepada Najib, kini sekali lagi ditampilkan ulang tayang wayang yang sama semata-mata untuk mendamaikan jiwa Perdana Menteri yang gundah gulana. 

Tidakkah ini sesuatu yang kelakar? Berapa kali mahu berikrar dan bersolidariti dalam setahun?

Jika sebelumnya apabila Tun Mahathir keluar UMNO, beliau dikatakan hanya mengulangi taktik lama sambil memperlekehkannya sebagai negawaran tua yang sudah berusia 91 tahun dan dikatakan "baling gelas pun tak pecah", ternampaknya sekarang "pukulan pertama" bekas Perdana Menteri itu tetap kuat bisanya.

Itu baru langkah pertama yang diambilnya, belum lagi beberapa kejutan lain yang dipercayai akan terus dilakukan  oleh Tun Mahathir dalam usahanya memastikan Najib dapat diturunkan daripada tampuk kuasa Perdana Menteri.

Sesungguhnya, kejayaan menghasilkan Deklarasi Rakyat yang diinisiatifkan oleh Tun Mahathir adalah suatu sejarah bagi negara. Ia buat pertama kali telah berjaya menghimpunkan tokoh-tokoh ternama daripada UMNO dan pembangkang untuk bersetuju dalam satu perkara demi kepentingan negara.

Jika diikut logik, adalah lebih baik parti-parti pembangkang tidak menyertai deklarasi itu kerana dengan imej Najib yang semakin buruk dan ditambah dengan  pelbagai isu yang sedang membelitnya, membiarkan saja Tun Mahathir melakukan asakan secara berasingan adalah suatu kelebihan kepada mereka untuk memenangi pilihanraya akan datang.

Tetapi, kenapakah pemimpin-pemimpin pembangkang setuju untuk bekerjasama?

Tidakkah apabila Najib berjaya disingkirkan, UMNO lebih berpeluang membaiki imejnya dan seterusnya harapan untuk memenangi pilihanraya juga kembali cerah?

Setelah Najib berjaya disingkirkan dan UMNO dipulihkan, di mana parti-parti pembangkang ketika itu nanti?

Dalam hal ini, terbukti bahawa parti-parti pembangkang tidak mementingkan diri sendiri. Sudah tentu kerjasama itu didorong oleh keinginan  untuk sama-sama memainkan peranan dalam menyelamatkan negara ini.

Dua tahun sebelum pilihanraya, jika Najib terus dibiarkan mentadbir negara, kita pun tidak tahu berapa banyak lagi kerosakan yang diakibatkan olehnya. 

Kita juga tidak tahu berapa banyak lagi hutang negara dan cengkaman atas nama undang-undang dan akta yang akan digubal untuk menyelamatkan kuasanya.

Lebih dibimbangi, jika semua kerosakan itu, kalau pun pembangkang berjaya memenangi pilihanraya, ia sudah terlalu sukar untuk dipulihkan semula.

Di sinilah letaknya  jiwa besar parti-parti pembangkang yang sedia menyambut huluran tangan Tun Mahathir bagi sama-sama menandatangani dan menggerakkan Deklarasi Rakyat itu.

Yang penting, setelah Najib berjaya diturunkan, sama ada selepasnya BN terus berkuasa atau kerajaan peralihan yang mengambilalihnya, pemulihan dan reformasi institusi haruslah dilakukan bagi mengembalikan keyakinan rakyat semua.

Di pihak Tun Mahathir, kerjasama ini juga bukanlah kerja gila sebagaimana yang didakwa oleh seorang Tengku campuran Acheh dan Melaka, tetapi suatu gerak kerja luar biasa yang melampaui pemikiran parti dan anutan hari-hari kebanyakan rakyat negara ini.

Segala-galanya kerana keinginan yang sama untuk menyelamatkan negara dan tidak mahu melihat Malaysia menjadi lebih buruk keadaannya.

Jika Tun Mahathir seorang atau bersama pemimpin-pemimpin pembangkang masih tidak cukup kuat melakukannya, kita sebagai rakyat yang tentunya sama-sama sayangkan negara inilah yang boleh memastikan "gelas benar-benar dapat dipecahkan"  akhirnya. (SH 14/03/2016).


‘USUL UNDI TIDAK PERCAYA MUNGKIN MEREBAK KE DUN PERAK’

Posted: 13 Mar 2016 11:31 PM PDT

BLOK KUASA KETIGA PAS HANYA PECAH BELAHKAN PEMBANGKANG – KHALID SAMAD

Posted: 13 Mar 2016 11:14 PM PDT

ARTIS BARU INDON KA MALAYSIA YANG KAYA RAYA NI????

Posted: 13 Mar 2016 11:06 PM PDT

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:13 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


K'jaan Umno kata tiada perancangan untuk bubar 1MDB

Posted: 14 Mar 2016 09:13 PM PDT


Kerajaan tiada perancangan pada masa ini untuk membubarkan 1MDB, kata Kementerian Kewangan.
Kementerian itu menyatakan demikian dalam jawapan bertulis di Parlimen semalam.
Ia bagi menjawab soalan Dr Ko Chung Sen (DAP-Kampar) mengenai sama ada 1MDB akan dibubarkan sebelum 2020.
 1MDB adalah ilham Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, yang juga menteri kewangan.
Syarikat itu menjadi subjek siasatan dakwaan rasuah di beberapa negara, termasuk Switzerland, Singapura, Hong Kong dan Amerika Syarikat.
Bank Negara juga telah menyiasat 1MDB, tetapi Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali mengarahkan tiada tindakan lanjut diambil ke atas penemuan bank pusat itu.
Najib secara konsisten menafikan dakwaan bahawa dana 1MDB telah disalur ke dalam akaunnya, dan berkata dakwaan itu adalah satu plot untuk menjatuhkan beliau.
1MDB juga menanggung hutang yang besar - dikatakan RM42 bilion - yang telah mendorong kerajaan untuk menjual aset utama 1MDB termasuk Edra Global Energy dan Bandar Malaysia.
Sepanjang krisis tersebut, kerajaan bertegas bahawa 1MDB mempunyai lebih banyak aset daripada hutang.

Sungguh mahu selamatkan Malaysia?

Posted: 14 Mar 2016 07:41 PM PDT

Kita perlukan ikon baru dalam kalangan anak muda untuk mengubah sistem yang sudah rosak bukan mengharapkan pada politikus dan aktivis berumur apatah lagi bekas diktator.
hunger-games-malaysia
Oleh Hasril Nasril
Filem Hunger Games merupakan satu filem yang menarik untuk dibincangkan apabila dikaitkan dengan realiti apa yang berlaku di negara kita sekarang.
Menarik diperhatikan masyarakat di dalam filem tu dilalaikan dengan rancangan realiti dimana penentang dari setiap district berbunuhan sama sendiri untuk menjadi juara gelanggang Hunger Games. Jikalau di dalam konteks negara kita, ada juga rancangan realiti seperti itu, Maharaja Lawak sebagai contoh, program melalai dan memperbodohkan rakyat.
Katniss, watak utama di dalam filem tersebut, sedar untuk melawan Presiden Snow, pemimpin diktator negara Panem, beliau perlu lawan sistem, bukan bergaduh sama sendiri dalam gelanggang Hunger Games. Sebab itu beliau merosakkan terus gelanggang apabila beliau melepaskan anak panah berkuasakan kuasa elektrik ke atas bumbung gelanggang. Beliau juga tidak mengumpulkan rakan dan lawan dengan membacakan deklarasi bahawa Snow perlu berundur. Beliau melawan terus. Anak muda. Hatinya panas. Mereka yang melawan dengan membaca teks dan menandatangani deklarasi cuma elok untuk mereka yang sudah berumur dan hampir tamat tempoh.
Ketokohan Katnis melawan Snow menarik minat Coin, pemimpin puak penentang yang mahu menggulingkan Snow. Maka, Katniss diangkat menjadi ikon untuk untuk melawan rejim, juga untuk tujuan propaganda.
Dipendekkan cerita, propaganda Katniss berjaya menyedarkan rakyat dari setiap district untuk bangkit melawan Snow. Beliau turun ke bawah. Revolusi bersenjata berlaku. Snow berjaya digulingkan dengan pertumpahan darah.
Apa yang menarik berlaku di hujung filem, apabila Katniss mendapat tahu bahawa Coin yang mengarahkan bom dijatuhkan kepada orang awam sewaktu puak penentang mara ke lapisan terakhir untuk menggulingkan Snow. Ini dilakukan Coin supaya kebencian terhadap Snow bertambah dan tiada siapa akan mempertahankan beliau lagi.
Menyedari bahawa Coin memperkudakan beliau untuk komplot tersebut, juga Coin cuma diktator baru mengganti diktator lama, Katnis akhirnya bertindak membunuh Coin dengan melepaskan anak panahnya tepat ke dada Coin, yang dirancang terlebih dahulu untuk menghukum bunuh Snow. Katniss kemudian membiarkan rakyat yang merusuh membunuh Snow dengan tangan mereka sendiri.
Read More / Baca Lagi >>

Bukit Tunggul: JAKOA pindahkan Orang Asal tanpa perbincangan

Posted: 14 Mar 2016 07:34 PM PDT

Isu pemindahan Orang Asal Bukit Tunggul ke Kampung Orang Asli Kachau Luar, Hulu Langat tidak dirunding pada tahun 1993.
jakoa-1
HULU LANGAT: Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) tidak pernah berbincang dengan penduduk Orang Asal di sini untuk memindahkan Orang Asal Bukit Tunggul di Sepang ke Kampung Orang Asli Kachau Luar, di Hulu Langat.
Ketua Orang Asal Kachau Luar, Batin Zainal Kilong, berkata perkara itu menyebabkan berlaku polemik penggunaan tanah untuk mencari hasil hutan dan bercucuk tanam.
"Orang Asal sangat mementingkan tanah dan ia perlu untuk kami mengekalkan cara hidup kami bertani, berternak dan mencari hasil hutan.
"Jika Orang Asal Bukit Tunggul masuk, berlaku isu perebutan tanah untuk tujuan ini. Di situ timbul masalah," katanya dalam wawancara eksklusif bersama FMT di sini, semalam.
Katanya, JAKOA tidak pernah mengadakan perbincangan dengan penduduk Orang Asal Kachau Luar untuk memindahkan Orang Asal Bukit Tunggul dari Sepang, malah JAKOA terus memberikan arahan perpindahan itu tanpa persetujuan penduduk pada tahun 1993.
Zainal berkata, JAKOA juga terus bertindak mendirikan rumah untuk Orang Asal Bukit Tunggul di kampung mereka menyebabkan tanah yang sepatutnya dikhususkan untuk generasi muda Orang Asal Kachau Luar semakin mengecil.
Sementara itu, tinjauan mendapati, sebanyak 25 rumah yang didirikan untuk Orang Asal Bukit Tunggul di Sepang kini terbiar dan menunggu masa untuk rebah ke bumi.
Kawasan sekelilingnya bersemak samun, tidak berjaga dan merosakkan pemandangan Kampung Orang Asli Kachau Luar.
Baru-baru ini, Orang Asal Bukit Tunggul mendedahkan mereka diarah berpindah oleh JAKOA ke Kampung Orang Asli Kachau Luar di Hulu Langat pada tahun 1993.
Orang Asal Bukit Tunggul mendakwa, arahan itu dikeluarkan dalam bentuk 'ugutan' selepas syarikat swasta, Bukit Unggul Golf Country Resort (BUGCR) mengambil alih tanah Orang Asal Bukit Tunggul.
Bagaimanapun, Orang Asal di Kampung Orang Asli Bukit Tunggul enggan berpindah dan mereka masih kekal di kampung itu walaupun tanah mereka kini dipunyai BUGCR.
Read More / Baca Lagi >>

'Lebih baik Pas sertai BN' - Phahrolrazi

Posted: 14 Mar 2016 07:23 PM PDT

ALOR SETAR - Pasma mencadangkan supaya Pas menyertai BN daripada bekerjasama dengan parti lain untuk membentuk blok politik ketiga bagi menghadapi PRU14.
Presidennya, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi berkata, ini kerana pendekatan itu hanya akan merugikan pembangkang apabila berlaku perpecahan sokongan dan undi.
 Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi "Setakat ini matlamat untuk mewujudkan demokrasi yang berkesan hanya perlu ada sistem dua parti iaitu BN dan Pakatan Harapan.
"Tapi saya tengok penubuhan blok ketiga hanya merugikan pembangkang. Walaupun demokrasi dibenarkan tapi pembangkang yang rugi," katanya.
Menurutnya, untuk menjadikan sistem demokrasi lebih berkesan, maka Pas tidak perlu mewujudkan blok ketiga, sebaliknya boleh memilih untuk menyertai BN ataupun Pakatan Harapan.
"Kalau kewujudan blok ketiga ini dilihat memihak kepada BN, maka lebih baik Pas sertai BN daripada merugikan pembangkang.
"Kita akan tunggu sehingga 16 Mac untuk lihat parti manakah yang akan bersama mereka (Pas). Tetapi saya tengok tak ada parti lain yang berpengaruh untuk bersama blok ketiga itu," katanya.
Phahrolrazi berkata, penubuhan blok ketiga pembangkang itu juga diyakini tidak mampu memberi saingan kepada Pakatan Harapan yang disertai PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah).
Sebelum ini, Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan mengumumkan Pas akan membentuk satu kerjasama baharu dengan sebuah parti politik untuk menghadapi PRU14.

Malaysia tidak amal sistem pungutan suara – Salleh

Posted: 14 Mar 2016 07:21 PM PDT

Salleh menganggap Dr Mahathir tidak sedar mengenai perkara tersebut dan komen beliau kini kurang lojik.
Salleh-Said-Keruak_vote_spr_600
KUALA LUMPUR: Malaysia tidak mengamalkan sistem pungutan suara, terutama yang dijalankan oleh sebuah syarikat tinjauan pendapat antarabangsa.
Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata, tidak ada negara di dunia yang melakukan amalan itu termasuk negara-negara kuasa besar seperti Amerika Syarikat atau United Kingdom.
"Haruskah kita sekarang meminta syarikat asing yang menjalankan pungutan suara mengambil alih tugas daripada SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya) bagi mengendalikan pilihan raya umum akan datang di Malaysia pada 2018?
"Walaupun kita mempunyai sistem pungutan suara di Malaysia, SPR yang sepatutnya menjalankannya dan bukan syarikat asing. Jika tidak, ia tidak akan terikat secara sah.
"Adakah Parlimen sekarang diminta untuk meluluskan undang-undang baharu untuk menerima pakai sistem pungutan suara dan menjadikannya terikat di bawah perlembagaan? Bagaimana pula jika Sabah dan Sarawak, atau mungkin Pulau Pinang, memutuskan untuk mengambil kesempatan daripada undang-undang baharu ini dan mengadakan pungutan suara sama ada untuk keluar dari Malaysia?
"Dan bagaimana jika majoriti mengundi untuk keluar dari Malaysia? Adakah ia terikat di bawah undang-undang?," kata beliau menerusi catatan dalam blognya, sskeruak.blogspot.com.
Mengenai catatan terkini Tun Dr Mahathir Mohamad dalam blog beliau, "Pemecatan dan Populariti", Salleh berkata, bekas Perdana Menteri itu nampaknya tidak sedar mengenai perkara tersebut dan bahawa komen beliau kini kurang lojik.
"Dr Mahathir menjadikannya sebagai pertandingan menguji populariti antara beliau dan Perdana Menteri (Datuk Seri) Najib Tun Razak. Adakah ini yang dimaksudkan, pertandingan populariti?," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Ekstradisi pembunuh Altantuya masih di peringkat rundingan - KDN

Posted: 14 Mar 2016 07:19 PM PDT


Sirul Azhar masih ditahan di pusat tahanan imigresen Australia.Sirul Azhar masih ditahan di pusat tahanan imigresen Australia.
Proses rundingan untuk membawa pulang Koperal Sirul Azhar Umar yang kini berada di Australia melalui proses ekstradisi masih di peringkat rundingan dengan semua pihak yang terlibat, menurut Kementerian Dalam Negeri (KDN).
KDN dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat memberitahu permintaan ekstradisi itu tidak dikendalikan oleh KDN secara bersendirian, sebaliknya melibatkan perbincangan dalaman dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Peguam Negara dan Kementerian Luar.
"Ia mesti dibuat melalui saluran diplomatik dan perlu dikemukakan bersama-sama dokumen-dokumen yang berkaitan dengan tertuduh seperti maklumat pengenalan tertuduh dan dokumen mengenai pertuduhan dan fakta kes," menurut KDN dalam jawapan bertulis kepada Lim Lip Eng (DAP-Segambut) semalam.
Lim bertanya sama ada PDRM telah menyiasat dakwaan Sirul Azhar, yang juga bekas komando polis itu berkaitan lima individu yang cuba merasuah dan memujuk beliau mengaitkan Perdana Menteri dalam kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu dan status terkini ekstradisi Sirul Azhar ke Malaysia.
KDN dalam jawapan itu menyatakan permintaan ekstradisi hanya boleh dibuat bagi kes-kes yang boleh diekstradisi dan memenuhi kehendak 'dual criminality' iaitu kes mestilah dianggap sebagai kes jenayah di kedua-dua negara dan hukuman bagi kesalahan tersebut di kedua-dua negara mestilah tidak kurang daripada satu tahun pemenjaraan.
Read More / Baca Lagi >>

Belasungkawa untuk Malaysian Insider

Posted: 14 Mar 2016 07:17 PM PDT

Oleh Mohd Sayuti Omar
Dalam masa kita kehausan dan memerlukan industeri media yang telus, bebas berani dan bertanggungjawab untuk membina bangsa dan negara, hari ini kita dikejutkan dengan penamatan portal berita Malaysian Insider. Portal itu berakhir menjelang tengah malam tadi

Menurut kenyataan daripada Pengurus merangkap Ediornya, Jahabar Saddiq penamatan itu disebabkan pihak pengurus portal berkenaan mengalami kerugian. Dari sumber lain menyebut sejak The Edge Media Group mengambil alih portal berkenaan ia mengalami kerugian sebanyak RM10 juta.


Penutupan portal berkenaan sesuatu yang mendukacita, ia memberi gambaran bahawa kebebasan media massa yang diharapkan di negara ini tidak wujud di alam nyata tetapi indah di atas kertas. Dipercayai penutupan itu bukan sangat kerana portol itu tidak mendapat sokongan komersial, tetapi adalah dipercayai kerana gangguan pihak berkuasa khasnya Suruhanjaya Komuniskasi Multi Media Malaysia (SKMM).

Kebebasan bersuara yang dijamin perlembagaan di negara ini masih lagi belum sampai ke tahap boleh dibanggakan. Cakap-cakap penguasa termasuk menteri dan PM tidak ubah sebuah seloka di hujung malam sahaja.

Portal berkenaan yang bersaing rapat dengan sebuah lagi portal berita, dilihat memberi cabaran dan gangguan kepada pihak pemerintah dengan pendedahan dan pembongkaran pelbagai skandal membabitkan pemimpin negara. Inilah masalahnya.

Baru-baru ini portal berkenaan teah diambil tindakan, digantung penerbitannya atasan ianya menyiarkan berita dari sumber yang tidak sah membabitkan Perdana Menteri, walhal berita berkenaan diakui benar dan tidak berjaya ditangkis para pendolor dan pengampu Najib sendiri.

Penutupan MI itu juga adalah kejayaan besar menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia Salleh Said Kruak yang dilihat menjadi "peguam negara" nombor dua kepada Najib. Kejayaan dan tindakan ke atas MI ini berbolai dan tidak sia-sia Najib mengheretnya dari selut politik di Sabah kemudian melantiknya menjadi menteri. Najib merlukan lebih ramai lagi orang seperti Salleh untuk memastikan dia tidak tergugat dan kebusukkan dikosmetikkan dengan perfume walaupun cap ayam.

Keputusan menutup MI itu sangat terkesan. Pengamal media dan juga mereka yang inginkan sebuah media bebas, telus dan berani akan "menangis" dengan kehilangan Malaysian Insider. Adalah diharap semoga pemergian MI akan diganti dengan media lain yang juga sama berani dalam masa terdekat.
Read More / Baca Lagi >>

Wartawan ABC diarah tinggalkan negara

Posted: 14 Mar 2016 07:14 PM PDT

Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan tiada pertuduhan terhadap dua lelaki terbabit.
abc-crew
PETALING JAYA: Dua wartawan warga Australia yang ditahan kerana merempuh kawalan keselamatan semasa Majlis yang dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Kampung Haji Baki, Kota Sentosa, Kuching Sabtu lalu tidak akan didakwa di mahkamah sebaliknya mereka diarahkan meninggalkan negara ini.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Sarawak Senior Asisten Komisioner Dev Kumar berkata, dua lelaki terbabit diarahkan meninggalkan negara ini mengikut Seksyen 8(3)(h) Akta Imigresen 1959/63.
Menurutnya, polis sudah menghantar kertas siasatan kepada Timbalan Pendakwa Raya, semalam.
Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan tiada pertuduhan terhadap dua lelaki terbabit.
"Mereka cuma diarahkan meninggalkan negara ini," katanya lapor Harian Metro Online.
Sabtu lalu, dua wartawan Australia Eroglu Levent dan Linton Joshua Besser ditangkap di Kota Sentosa, di sini kerana gagal mematuhi arahan polis dan merempuh kawalan keselamatan ketika lawatan Perdana Menteri.
Mereka dibebaskan dengan jaminan polis sebaik keterangan diambil dan mereka disiasat mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas.

ABC: M’sia to drop charges against Australian TV crew

Posted: 14 Mar 2016 05:41 PM PDT

ABC said police had called their lawyer on Monday night to say no charges would be filed.
ABCMalaysia was not expected to bring charges against two Australian journalists who were arrested for trying to question Prime Minister Najib Razak about corruption allegations, the Australian Broadcasting Corporation (ABC) said Tuesday.
ABC reporter Linton Besser and camera operator Louie Eroglu had been due to appear in court Tuesday morning after first being told they would likely be charged for obstructing a public servant.
But the ABC said police had called their lawyer on Monday night to say no charges would be filed.
"The lawyer was called in the middle of the night and told it's all off you don't have to go to the court," ABC Southeast Asia correspondent Adam Harvey said.
"What you'll need to do is bring the ABC team to a police station here where we'll do some paperwork and hopefully a few hours after that they'll be able to leave Malaysia."
Besser had questioned Najib as he walked into a mosque in Kuching, Borneo, on Saturday night, asking the prime minister why hundreds of millions of dollars had been deposited into his bank account.
They were surrounded by Najib's security team but then allowed to leave before being arrested later.
Police questioned the pair for six hours before they were released but ordered not to leave Malaysia awaiting possible charges.
Despite the ABC report that the journalists working for the Four Corners programme would not face charges, the broadcaster put out a cautious official statement.
"Malaysian police have indicated this morning they may not press charges against Four Corners journalists Linton Besser and Louie Eroglu," the statement said.
Read More / Baca Lagi >>

Two Aussie newsmen to be charged today

Posted: 14 Mar 2016 05:40 PM PDT

Australian journalists to be charged for obstructing public servant from discharging his duties in Kuching.
abc-crew
PETALING JAYA: Two Australian newsmen arrested on Saturday night in Kuching for aggressively trying to approach Prime Minister Najib Razak are expected to be charged today (Tuesday).
They are expected to be charged under Section 186 of the Penal code for obstructing a public servant from discharging his duties, theborneopost.com and abc.net.au news websites reported quoting police sources.
The two are reporter Linton Besser and cameraman Louie Eroglu, from the Australian Broadcasting Corporation (ABC).
They were said to be trying to interview Najib after he made an official visit to a mosque in Kota Sentosa, Kuching, on matters connected to 1MDB.
They are believed to have tried to cross a police security line to approach the prime minister.
ABC's news website said the lawyer for the ABC pair, Albert Tang, said he received a call from Ng Ah lek, the superintendent of police for Padawan District, telling him to bring his clients to court at 8.30am (local time) so they could be charged.
"When asked who made the decision to institute the charge against my clients, he said it was the Attorney-General who made the decision," Tang said.
He said normally those decisions were made by a local deputy public prosecutor.
"I suppose this is being regarded as a high-profile case, that is why the Attorney-General himself is making the decision," he said.
It said Section 186 of the Malaysian Penal Code carries a maximum penalty of a RM10,000 fine and a two-year jail term.
Read More / Baca Lagi >>

Apa motif tahan dua wartawan Australia?

Posted: 14 Mar 2016 05:28 PM PDT

Penahanan dua wartawan Australia yang mengajukan soalan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak berhubung jutaan ringgit dimasukkan ke akaun peribadinya membuktikan ada perkara disembunyikan.
Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata tindakan polis menahan pengamal media untuk melakukan tugas jelas tidak wajar dan hanya menjejaskan imej negara.
guan eng parlimen 07"Kenapa mereka ditahan selama enam jam? Mereka tidak perlu ditahan untuk tempoh seperti itu. Tindakan ini sangat tidak wajar."
"Ini membuktikan ada yang mahu disembunyikan dan sesuatu yang ditakutkan apabila media tidak boleh bertanyakan soalan seperti itu," katanya ketika sidang media di lobi Parlimen.
Semalam, wartawan ABC Four Corners, Linton Besser dan jurukamera Louis Eroglu ditahan dan dibebaskan beberapa jam selepas menghadiri sidang media bersama perdana menteri di Kuching.
Bagaimanapun, Najib tidak menjawab pertanyaan wartawan itu dan pasukan keselamatan kemudiannya meminta mereka beredar.
Kedua-dua kemudiannya kembali ke hotel penginapan namun sepasukan anggota polis dari Kota Sentosa menahan mereka tidak lama kemudian.
Mereka disiasat mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam yang melakukan urusan rasmi.

Tun M akan berhenti desak Najib?

Posted: 14 Mar 2016 05:27 PM PDT

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad semalam melafazkan akujanji akan berhenti mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak meletakkan jawatan sekiranya beliau tewas dalam undian sokongan rakyat.
Menurutnya, hanya undian nasional dapat meyakinkan rakyat di mana setiap pengundi di negara ini boleh menterjemahkan sokongan terhadap Najib.
Tun Dr Mahathir Mohamad "Mungkin juga undian ini berguna untuk menunjukkan bahawa Dr Mahathir (iaitu saya) adalah tidak benar dalam mendedahkan skandal kewangan Najib.
"Dengan cara ini kita dapat menyelesaikan soalan berkaitan populariti Najib dan apa yang rakyat fikir tentang skandal kewangan Najib sekali," katanya.
Namun katanya, sekiranya beliau mendapat undian melebihi Najib, bermakna rakyat menerima apa yang dibangkitkan tentang salahlaku kewangan orang nombor satu negara itu, maka Najib perlu meletakkan jawatan.
Katanya, undian umum itu mestilah dijalankan oleh syarikat asing yang boleh dipercayai dan diselia oleh wakil dari kedua pihak yang terlibat.
Menurutnya lagi, pilihan lain yang ada ialah dengan menanti Akta Majlis Keselamatan Negara ditandatangani oleh Yang Dipertuan Agong atau menanti selama sebulan jika tidak ditandatangani hingga akta itu dikuatkuasakan.
"Kemudian Najib bolehlah menangkap dan menahan bekas perdana menteri yang jengkel ini tanpa bicara.
"Saya mendapat pesanan inilah yang menanti saya jika saya tidak berhenti mengkritik dan jika saya tidak berhenti," katanya.

‘Usul undi tidak percaya mungkin merebak ke DUN Perak’

Posted: 14 Mar 2016 05:23 PM PDT

Pemuda AMANAH Negeri Perak meramalkan bermungkinan terjadi kejutan dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak pada 12 April 2016 depan dan tidak mustahil perkara yang berlaku di DUN Terengganu akan merebak di DUN Perak.
'Usul undi tidak percaya mungkin merebak ke DUN Perak'Menurut Timbalan Ketua, Pemuda AMANAH Negeri Perak Mohd Fitri Asmuni hal itu tidak mustahil akan berlaku memandangkan terdapat beberapa ADUN BN Perak merupakan penyokong kuat Dr Mahathir dan Muhyiddin Yassin.
"Isu krisis kepimpinan terhadap Menteri Besar Negeri (Dr Zambry) memungkinkan perkara yang sama akan berlaku (di Perak) ekoran krisis dalaman Umno setelah penggantungan jawatan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyidin Yassin serta isu keluar parti oleh Tun Dr Mahathir dan permecatan beliau sebagai penasihat Petronas baru-baru ini.
"Bagi Pemuda AMANAH Perak, ramai di kalangan ADUN Perak daripada Barisan Nasional (BN) adalah penyokong Muhyidin dan Mahathir serta beberapa pimpinan lain seperti Dato' Seri Shafie Apdal dan Dato' Seri Mukhriz Mahathir.
"Satu lagi perkara penting yang bermain di fikiran kalangan pimpinan Umno ialah Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir bukanlah lahir daripada Umno 'tulen' kerana pernah bersama menyokong Datuk Seri Anwar Datuk Ibrahim sebelum ini.
"Tidak mustahil usul tidak percaya di atas kepimpinan Datuk Seri Zambry akan di bawa di dalam Sidang DUN Perak nanti dan kita meminta agar semua ADUN Pakatan Harapan (PH) khasnya bersedia jika perkara tersebut berlaku pada 12 April 2016 ini," kata beliau dalam satu kenyataan.

Kerajaan belanja lebih setengah juta ringgit terbit buku pertahan skandal 1MDB, DAP minta penjelasan

Posted: 14 Mar 2016 05:20 PM PDT


buku 1mdb
KUALA LUMPUR, 14 MAC: Janji kerajaan UMNO-Barisan Nasional mahu mengurangkan perbelanjaan bagi setiap jabatan hanyalah omong kosong apabila unit propaganda Jabatan Hal-Ehwal Khas (JASA) membelanjakan RM606,250 semata-mata untuk mencetak buku "1MDB: Siapa Kata Tidak Dijawab".
Ahli Parlimen Rasah, Teo Kok Seong, berkata perkara itu tidak wajar berlaku memandangkan terdapat pelbagai cara lain bagi kerajaan menyampaikan maklumat atau menjawab persoalan rakyat berhubung isu itu tanpa perlu berbelanja banyak.
"Kerajaan sebenarnya mempunyai banyak saluran percuma untuk menerangkan sesuatu isu atau menjawab soalan dari rakyat bagi pihak kerajaan dan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
"Namun begitu, pihak JASA memilih untuk membazirkan lebih RM606,000 lebih wang rakyat untuk memberi penjelasan mengenai isu 1MDB tersebut," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas jawapan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Salleh Said Keruak, kepadanya di sidang Parlimen bahawa RM606,250 dibelanjakan bagi mencetak 125,000 naskhah buku "1MDB: Siapa Kata Tidak Dijawab" dalam tiga bahasa.
Baju-Merah-PatriotKok Seong menambah, sebuah lagi buku "Himpunan Baju Merah" mengenai perhimpunan haram kumpulan ketuanan kaum di ibu kota tahun lalu yang turut diterbitkan oleh kerajaan menelan belanja RM12,000 apabila ia dicetak 2,000 naskhah, kononnya untuk memberi penjelasan secara fakta mengenai kedua-dua isu berkenaan.
Menurutnya, membazirkan wang rakyat seperti itu bertentangan dengan hasrat kerajaan untuk berjimat-cermat ekoran krisis ekonomi yang melanda negara.
"Membelanjakan lebih RM606,000 untuk menjawab cuma satu isu 1MDB dalam bentuk propaganda memang tidak boleh diterima oleh seluruh rakyat Malaysia. Saya mendesak Salleh supaya jangan mengelak dari memberi penjelasan berhubung perkara ini di Dewan Rakyat.
"Isu hutang 1MDB telah menyebabkan kerugian besar kepada negara kita. Kini, kerajaan BN pula menggunakan duit rakyat bagi menjawab isu itu. Beliau (salleh) perlu jelaskan," katanya.

Pakai jingga setiap Isnin, henti keganasan terhadap wanita - Awan Nasional

Posted: 14 Mar 2016 05:16 PM PDT


Para pemimpin Awan Nasional sepakat menentang keganasan terhadap wanita.Para pemimpin Awan Nasional sepakat menentang keganasan terhadap wanita.
Angkatan Wanita Amanah Negara (Awan) akan memberi fokus kepada Kempen Hentikan Keganasan Terhadap Wanita (Stop Violence Against Women @ VAW) sepanjang tahun ini.
Ketua Wanitanya, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, kempen itu akan diturunkan ke peringkat negeri dan kawasan di seluruh negara bagi memberi kesedaran kepada seluruh masyarakat khususnya wanita mengenai isu-isu keganasan terhadap wanita.
"Kami akan didik ahli wanita dahulu sebelum ia diperluaskan kepada ahli Amanah yang lain termasuk kaum lelaki agar kesedaran itu dapat dipupuk.
"Dari situ baru kita akan dapat didik masayarakat ke setiap negeri mellaui kempen ini," kata beliau di Majlis Pelancaran Kempen VAW di GM Klang Wholesale City, 13 Mac lalu.
Fahda Nur memberikan pandangan pada sesi forum.Fahda Nur memberikan pandangan pada sesi forum.Awan turut mengisytiharkan hari Isnin sebagai Hari Jingga SeMalaysia sebagai salah satu bentuk kempen menghentikan keganasan terhadap wanita.
Pemakaian warna jingga akan dimulakan di negeri Selangor Ahad lalu dan akan berterusan setiap Isnin.
Selain itu, Dr Siti Mariah turut menyeru seluruh pemimpin Amanah agar mempromosikan kempen ini dengan menyebutnya setiap kali sebelum memulakan ceramah.
Read More / Baca Lagi >>

Najib dan Salleh bangga 'matikan' TMI

Posted: 14 Mar 2016 05:13 PM PDT


Lim Kit SiangLim Kit SiangPortal media The Malaysian Insider (TMI) mangsa terbaru pemerintahan Datuk Seri Najib Razak sebagai perdana menteri, kata pemimpin supremo DAP Lim Kit Siang.
"Najib dan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Salleh Said Keruak mungkin bangga dengan pencapaian mereka menyebabkan 'kematian' TMI, terutama dengan tindakan kerajaan menyekat portal berita itu bulan lalu.
"Tetapi bagi rakyat yang mampu berfikir, tiada apa yang patut digembirakan tetapi perasaan dukacita yang amat besar berhubung kematian TMI," kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.
Beliau merujuk tindakan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia yang menyekat TMI pada ulangtahun kelapan portal itu pada 25 Februari lau kerana menyiarkan rencana mengenai Najib.
Editor TMI, Jahabar Saddiq hari ini mengumumkan bahawa portal berita akan ditutup berkuat kuasa tengah malam ini.
Beliau berkata pemilik syarikat itu, Kumpulan The Edge Media membuat keputusan berkenaan atas sebab-sebab komersial.
Sementara itu, penerbit dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan The Edge Media, Ho Kay Tat mengesahkan bahawa portal berkenaan tidak menerima sokongan komersial yang mencukupi bagi memastikan ia dapat berterusan.
Kumpulan The Edge Media, katanya, mengalami kerugian kira-kira RM10 juta dalam tempoh 20 bulan sejak ia mengambil alih portal itu pada Jun 2014.

APAKAH SALLEH MEWAKILI KETAKUTAN NAJIB?

Posted: 14 Mar 2016 05:10 PM PDT

Apa yang dicadangkan oleh Tun Mahathir Mohamad ini sebenarnya adalah peluang terbaik bagi Najib Razak untuk mendiamkan terus sebarang kritikan terhadapnya.

Yang diperlukan hanyalah sedikit keberanian untuk menyahut cabaran atau cadangan mengadakan referendum itu.
Dengan MT UMNO, Ketua Bahagian, Timbalan Ketua Bahagian dan Naib Ketua Bahagian UMNO didakwa berdiri teguh di belakang Najib serta segala macam jentera kerajaan juga dalam genggamannya, apa yang perlu ditakutkan lagi?

Buatlah referendum dan inilah peluang untuk menjadi Perdana Menteri sampai kiamat.

Tetapi kenapa cepat melalut sehingga mengaitkan referendum ke atas Najib juga boleh menyebabkan beberapa negeri seperti Sabah dan Sarawak membuat cadangan untuk keluar daripada Malaysia?

Tidakkah ia sesuatu yang jauh melencong dan tidak ada kaitan sama sekali?
Adakah jawapan pantas Salleh Said Keruak ini mewakili ketakutan Najib serta suatu kesedaran bahawa rakyat sememangnya tidak lagi menyokongnya? 

Jika begitu, apa sebenarnya harapan UMNO dan BN dalam pilihanraya akan datang jika mahu juga mengekalkan Najib sebagai Perdana Menteri?

Halang usul desak Najib letak jawatan, Tengku Adnan kuburkan demokrasi

Posted: 14 Mar 2016 05:08 PM PDT


Krisis yang melanda Umno bagaikan tidak berkesudahan.Krisis yang melanda Umno bagaikan tidak berkesudahan.
Setiausaha Agung Umno Tengku Adnan Tengku Mansor dianggap tidak demokratik apabila memberi amaran dan menghalang ketua cawangan daripada mengemukakan usul kepada Umno Bahagian mendesak Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak melepaskan jawatan.
Pengerusi Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) Kamarulazman Habibur Rahman berkata,sebagai seorang setiausaha agung parti Tengku Adnan telah menguburkan dan bukan menyuburkan demokrasi dalam Umno.
"Beliau memang tidak demokratik. Beliau pernah kata, kalau peringkat cawangan tidak puashati kepada Presiden boleh kemukakan usul kepada bahagian.
"Sebagai ahli Umno di peringkat cawangan kami bercakap perkara yang betul. Kami tidak menipu.
"Adakah beliau mahu ketua-ketua cawangan buat desakan usul undi tidak percaya kepada Setiausaha Agung pula?" soalnya ketika dihubungi Malaysia Dateline.
Kamarulzaman diminta mengulas kenyataan Tengku Adnan ketika merasmikan Persidangan Tahunan Berkelompok Wanita Umno Cawangan-cawangan dalam Bahagian Batu, Ahad lalu, yang mengingatkan ahli Umno terutamanya di peringkat cawangan agar berhati-hati dengan gerakan GKCM.
Tengku Adnan dipetik sebagai berkata, GKCM akan berjumpa ketua cawangan, Wanita, Pemuda dan Puteri untuk mengeluarkan memorandum mendesak presiden parti meletakkan jawatan.
"Jadi perlu berhati-hati. Mereka ini ada 70 cawangan sahaja itu pun melibatkan ketua cawangan. Ahli jawatankuasa tidak tahu pun. Bila saya kata itu tidak boleh diterima pakai, mereka marah.
"Perlu diingatkan, dalam bahagian tentu ada 20 ke 40 peratus cawangan yang tidak sokong ketua bahagian," kata Tengku Adnan.
Tegas Kamarulzaman lagi, GKCM tiada peruntukan dana untuk menggerakkan usaha mendesak Presiden melepaskan jawatan.
"Kita tidak jumpa mereka (Wanita, Pemuda dan Puteri) untuk hantar memorandum seperti didakwa beliau.
"Kita tidak ada peruntukan dan pergerakan kita terbatas hanya melalui media sosial, kita berjaya kumpulkan keahlian dan menyampaikan maklumat kepada ketua-ketua cawangan yang memihak kepada usaha dilakukan GKCM.
Read More / Baca Lagi >>

Why spend so much to defend contentious issues?

Posted: 14 Mar 2016 05:07 PM PDT

Putrajaya's revelation that it spent over RM600k to "justify" 1MDB and the Red Shirts rally is an absolute waste of resources, done at the expense of the rakyat.
Umno-and-Barisan-Nasional1Malaysia Development Berhad (1MDB) and the Red Shirts rally – two issues highly contentious as far as the rakyat are concerned, are close to the hearts of some in Putrajaya.
How close you may ask. Close enough for the government to splurge more than RM600,000 to justify both, via books distributed to the masses.
The Communications and Multimedia Ministry told Parliament on Monday that the government, through its propaganda unit, the Department of Special Affairs (Jasa), spent close to RM620,000 to publish two separate books, one on the 1MDB debacle, the other on the Red Shirts rally held in the city last year.
According to reports, the ministry said the books were necessary to clear the air over both issues, which "had been politicised till it caused a significant impact, especially on security and national harmony."
Last year, Jasa also defended its publication of the Red Shirts book, saying it was to commemorate an "historic event", and to show how an "exemplary" street rally should be organised.
If you just read the above and rolled your eyes in disbelief, you are not alone.
This is literally RM600k of taxpayers' money, down the drain, or rather flushed down the toilet, folks.
It is an amount that a huge population of Malaysians cannot dream of ever earning annually – some in their lifetimes.
How did questions and criticism levelled at 1MDB and the rally, impact security and national harmony, Putrajaya?
Granted, 1MDB is owned by the government, but how is questioning or criticising its various alleged misappropriations of funds detrimental to national security and harmony?
If the government felt the need to justify the various scandals surrounding 1MDB, why not do it in Parliament, where legitimate questions on the company have been systematically ignored?
Read More / Baca Lagi >>

Wang RM27 juta ke akaun Najib, Azalina bidas Tony Pua

Posted: 14 Mar 2016 05:05 PM PDT

Azalina menegaskan kenyataan yang dikeluarkan beliau sebelum ini adalah berdasarkan kenyataan rasmi Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali pada 26 Januari 2016 berhubung deposit wang sebanyak RM27 juta ke akaun Perdana Menteri.
Azalina-Tony-PuaKUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said membidas tuduhan Ahli Parlimen DAP, Tony Pua kononnya beliau mengeluarkan kenyataan bercanggah dengan kenyataan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung amalan rasuah melibatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Azalina menegaskan kenyataan yang dikeluarkan beliau sebelum ini adalah berdasarkan kenyataan rasmi Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali pada 26 Januari 2016 berhubung deposit wang sebanyak RM27 juta ke akaun Perdana Menteri.
"Dalam kenyataan itu, Peguam Negara menjelaskan; "Pihak SPRM mengakui bahawa berdasarkan hasil siasatan mereka, tiada keterangan daripada saksi-saksi yang boleh menunjukkan bahawa YAB Perdana Menteri telah melakukan sebarang perbuatan rasuah (corrupt practice).
"SPRM dalam kenyataannya pada 27 Januari 2016 (Pengarah Komunikasi Strategik SPRM, Dato' Rohaizat Yaacob) dan 28 Januari 2016 (Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed) turut menegaskan tindakan merujuk kes YAB Perdana Menteri ke Panel Penilai Operasi (PPO) adalah satu proses biasa dan tidak sepatutnya ditafsir sebagai menolak keputusan yang diputuskan Peguam Negara.
Read More / Baca Lagi >>

Rujuk Azalina ke JK Hak dan Kebebasan

Posted: 14 Mar 2016 05:04 PM PDT

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua tidak menolak untuk merujuk Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen kerana cuba mengelirukan Dewan Rakyat dalam isu SRC International.
Beliau mendakwa, jawapan lisan Azalina bercanggah dengan kenyataan Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali mengenai isu pembayaran bil kad kredit Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menggunakan sebahagian daripada dana RM27 juta daripada SRC sebelum ini.
Tony berkata, jawapan Azalina mengejutkan Dewan Rakyat dari segi kekurangan dan maklumat apabila menyatakan bahawa pembayaran itu menunjukkan Perdana Menteri tidak melakukan sebarang perbuatan rasuah.
"Saya meminta Datuk Seri Azalina memberikan keterangan mengapa jawapan beliau bercanggah kenyataan yang telah dikeluarkan oleh Peguam Negara. Adakah beliau mengeluarkan jawapan itu untuk tutup kes Perdana Menteri?
"Kalau beliau gagal memberikan penjelasan, kita akan pertimbangkan membawa perkara ini ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan, bahawa beliau telah mengelirukan Dewan Rakyat secara sengaja," katanya pada sidang media di bangunan Parlimen, di sini, hari ini.
Beliau mengulas jawapan lisan Azalina pada sidang Dewan Rakyat pada Khamis lalu berhubung pertanyaan Tony mengenai deposit RM27 juta dari SRC International ke dalam akaun bank Menteri Kewangan pada 8 Julai 2014 yang mana RM3.2 juta digunakan untuk membayar bil kad kredit visa dan master Najib.
Bagaimanapun Azalina berkata, tindakan itu bukan merupakan sebarang kesalahan undang-undang kepada perbuatan rasuah ataupun pecah amanah.

Satu persatu kebobrokan & penyelewengan dlm urustadbir negara terbongkar..

Posted: 14 Mar 2016 05:00 PM PDT

Lagi lama Najib pegang tampuk pemerintahan negara, lagi hancur negara dibuatnya...

Terima kasih kpd TMI kerana memberi info & berita semasa..

Posted: 14 Mar 2016 04:57 PM PDT


Forum "Pembangkang + Tun Mahathir = Berbaloikah Untuk Rakyat?"

Posted: 14 Mar 2016 09:35 AM PDT

Shahidan: We still believe in the Parliament's democratic system

Posted: 14 Mar 2016 08:50 AM PDT