Followers

Nuffnang

The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:47 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Aldorf Guan Eng zalimi rakan politik sendiri

Posted: 23 Feb 2016 05:29 AM PST


Melayu jangan cerita. Sila lihat video di Snapshot2016 SINI

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:01 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


MAT SABU MENGADU WANG SEMAKIN KURANG

Posted: 23 Feb 2016 07:24 PM PST

Sebagai sebuah parti baharu, Presiden Parti Amanah Negara (PAN) mengakui berdepan masalah kewangan untuk menguruskan parti terutamanya melibatkan kos operasi bulanan.

Mohammad Sabu yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu berkata, PAN memerlukan sekurang-kurangnya RM50,000 sebulan untuk pengurusan operasi keseluruhan termasuk elaun kakitangan parti.

Menurutnya, PAN kini hanya ada lima kakitangan di peringkat pusat yang menguruskan hal-hal berkaitan di seluruh negara termasuk setiausaha agung, dua timbalan dan dua kakitangan lain.

"Kita akui berdepan dana kewangan dan sebab itu kita buat majlis makan, kutipan derma dan lain-lain sumber termasuk dari ahli parlimen dalam Amanah untuk menampung kos operasi ketika ini.

"Ada yang kata kita terima sumbangan berjuta dari DAP itu semua tak betul, kita akui berdepan sumber kewangan," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan taklimat di Wisma PAN Pahang di Taman Chengal di Temerloh, hari ini.

Sebelum ini, media alternating telah mendedahkan PAN sebuah parti yang berlagak mewah dengan pembukaan pejabat pusat dan negeri serta program jamuan makan malam, walaupun majoriti penggerak parti itu bukan bergelar Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

WANG RAHSIA LIM GUAN ENG - SURAT DIDEDAHKAN

Posted: 23 Feb 2016 06:22 AM PSTKOMUNIS - TAK MUNGKIN BISA DILUPAKAN BEGITU SAHAJA !

Posted: 23 Feb 2016 12:50 AM PST

23 Feb 1950-23 Feb 2016 genap 66 tahun serangan berdarah komunis di Balai Polis Bukit Kepong Muar. Al Fatihah dan takziah pada anggota yang terkorban.

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:24 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


SOALAN-SOALAN UNTUK NAJIB

Posted: 23 Feb 2016 03:25 PM PST

Adakah menjadi kesalahan bagi Muhyiddin Yassin bersuara di luar, selain daripada dalam mesyuarat MT UMNO?

Apakah Muhyiddin, walaupun masih berjawatan nombor dua dalam parti, tetapi telah digugurkan daripada kedudukan dalam kerajaan, hanya perlu diam dan tidak perlu lagi berkata apa-apa, terutama membuat teguran kepada pemimpin, parti dan negara?

Apakah Muhyiddin hanya boleh bercakap dan bersuara dalam mesyuarat MT UMNO saja, tetapi tidak dalam program-program parti dan kemasyarakatan yang lain?

Jika Muhyiddin hanya boleh bercakap dalam mesyuarat atau dalam perjumpaan tertutup kepada ahli-ahli UMNO sahaja, mengapa beliau dilarang merasmikan Perhimpunan Agung Wanita, Pemuda dan Puteri serta penggulungan di Perhimpunan Agung UMNO yang lalu?

Mengapa juga mesyuarat pelbagai jawatankuasa yang biasa dipengerusikannya sebelum ini atas kapasiti sebagai Timbalan Presiden UMNO, turut dibekukan sebaik jawatannya dalam kerajaan dilucutkan?

Berbanding Muhyiddin yang bercakap dengan ikhlas, jujur serta dengan niat menegakkan kebenaran, apakah ia lebih buruk daripada pemimpin-pemimpin UMNO lain yang berbunga-bunga memuji Perdana Menteri, tetapi semuanya adalah pujian palsu terutama berkaitan wang RM2,600 juta dan dana RM42 juta daripada SRC International yang secara umumnya budak-budak sekolah pun benar atau salah mengenainya?
Read More / Baca Lagi >>

Ketua pembangkang gesa Putrajaya tidak sertai Arab Saudi perangi Syria

Posted: 23 Feb 2016 03:20 PM PST

Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata dalam keadaan ekonomi yang mencabar dan kemelut politik dihadapi negara, Putrajaya sewajarnya tidak terlibat dalam sebarang aktiviti berkaitan peperangan Syria. – Gambar fail The Malaysian Insider, 23 Februari 2016. 
Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata dalam keadaan ekonomi yang mencabar dan kemelut politik dihadapi negara, Putrajaya sewajarnya tidak terlibat dalam sebarang aktiviti berkaitan peperangan Syria. 

Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menggesa Putrajaya tidak terlibat dalam kancah peperangan negara bergolak Syria, susulan penyertaan tentera Malaysia dalam siri latihan bersama beberapa negara lain termasuk Arab Saudi baru-baru ini. Dr Wan Azizah berkata, langkah diambil kerajaan Malaysia berisiko dan akan memberikan kesan kepada geopolitik yang negatif kepada imej negara.
"Berita yang berkata Malaysia terlibat dalam satu siri latihan ketenteraan berkaitan peperangan di Syria baru-baru ini yang turut melibatkan 20 negara termasuk Arab Saudi amat membimbangkan.

"Ini kerana tindakan ketenteraan yang dipelopori Arab Saudi ini bakal mendatangkan impak geopolitik yang cukup negatif, bukan saja dari segi keselamatan di rantau Timur Tengah, tetapi juga pendirian neutral Malaysia selama ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini. Ahli Parlimen Permatang Pauh itu mendesak Putrajaya berundur daripada sebarang aktiviti berkaitan peperangan Syria, khususnya yang tidak menggunakan saluran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).
"Saya menggesa agar Putrajaya mengkaji cara terbaik untuk mengundur ('disengagement') dari situasi yang memasukkan Malaysia ke dalam kancah peperangan di Syria.
"Pada masa yang sama, Malaysia perlu berhenti daripada menyertai sebarang latihan ketenteraan berkaitan Syria, terutama yang tidak menggunakan saluran PBB," katanya.
Dalam keadaan ekonomi yang mencabar ini dan kemelut politik dihadapi negara, Putrajaya sewajarnya tidak terlibat dalam sebarang aktiviti berkaitan peperangan Syria, kata Dr Wan Azizah.
"Peperangan bukanlah perkara yang mudah mahupun murah, dan tatkala ekonomi Malaysia tidak begitu sihat serta dibelenggu pelbagai masalah dan skandal kepimpinan sedia ada, langkah ketenteraan di Timur Tengah tidak patut diambil kira selagi jalan penyelesaian melalui meja rundingan belum berakhir."
Read More / Baca Lagi >>

Anak pemimpin tak usah lebih sudu daripada kuah

Posted: 23 Feb 2016 03:17 PM PST

Siapa yang dapat menafikan kehebatan dan peranan media sosial dalam kehidupan seharian seorang manusia dengan hampir setiap orang kini mempunyai sekurang-kurangnya satu akaun media sosial sekali gus menjadikan seantero dunia tahu apa kita lakukan, mahukan dan fikirkan.
Di Malaysia misalnya, rakyat negara ini antara pengguna paling aktif menggunakan media sosial dengan segenap lapisan masyarakat menggunakannya tidak kira orang biasa, ahli perniagaan, ahli politik, pemimpin kerajaan malah kalangan kerabat diraja dan Sultan juga.
Malah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sendiri begitu aktif menggunakan medium media sosial dan tidak lagi bergantung kepada media konvensional untuk meluahkan atau berkongsi perasaan dengan rakyat.

Namun dalam setiap kebaikan ciptaan manusia, pasti ada keburukannya kerana tiada yang sempurna diciptakan manusia, begitu juga dengan laman sosial. Akaun Facebook, Instagram atau Twitter yang digunakan bagi meluahkan perasaan atau berkongsi pendapat, dalam sedar atau tidak, penggunanya pasti terdedah kepada persepsi negatif masyarakat laman sosial (netizen).
Ini terjadi kepada anak pemimpin politik dan kerajaan yang lantang membela bapa masing-masing yang bertugas untuk rakyat. Sebenarnya tidak salah untuk membela nasib bapa mereka yang menerima kutukan atau cemuhan netizen tetapi ia juga membawa keburukan kepada pemimpin itu sendiri.
Lihat saja bagaimana anak Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menggunakan laman sosial untuk "membelasah" netizen kerana mengutuk bapanya berhubung isu 1.5 juta pekerja Bangladesh hingga mengundang amarah rakyat. Apa yang berlaku selepas itu berpanjangan apabila dia pula dibelasah kerana gagal menyelami kehendak rakyat di peringkat akar umbi.
Sedar atau tidak, pembelaan anak pemimpin kerajaan ini, terhadap bapa mereka sebenarnya, membawa lebih keburukan daripada sudut impak politik kerana rakyat sudah pasti mempunyai persepsi betapa ahli keluarga pemimpin ini gagal menyelami dan memahami denyut nadi rakyat di peringkat akar umbi.
Sikap "lebih sudu daripada kuah" anak pemimpin ini menyebabkan bukan saja pemimpin berkenaan terpalit dengan persepsi negatif tetapi turut menerima tempiasnya adalah kerajaan dan parti itu sendiri, iaitu Barisan Nasional (BN) serta Umno yang kini jelas berdepan krisis keyakinan daripada rakyat terutama sekali mereka yang tinggal di kawasan bandar serta separa bandar.
Sebagai anak pemimpin, mereka seharusnya menunjukkan contoh dan teladan baik kepada rakyat khususnya, generasi muda dan tidak berlebih-lebihan dalam membuat komen bagi membela bapa masing-masing kerana sebagai pemimpin politik, apa yang dinyatakan mempunyai maksud tersurat dan tersirat serta berkaitan dasar kerajaan.
Read More / Baca Lagi >>

Menelek senario PRN Sarawak 2016

Posted: 23 Feb 2016 03:10 PM PST

Oleh PROF. DR. JAYUM JAWAN
PILIHAN RAYA Negeri (PRN) Sarawak 2016 yang bakal diadakan adalah penting kerana dua sebab utama.Pertama, memberi peluang kepada Ketua Menteri Kelima, Tan Sri Adenan Satem mendapat mandat sendiri untuk memerintah setelah mengambil alih kepemimpinan negeri pada 2014 daripada Tun Abdul Taib Mahmud yang telah memimpin Sarawak sejak 1981.
Keduanya, ia bakal menjadi jendela kecil kepada gerak laku pengundi Sarawak khasnya menjelang pilihan raya umum (PRU) Parlimen 2018.

Keputusan PRN Sarawak 2016 sudah pasti akan diteliti oleh semua parti yang bertanding sebagai petunjuk ke mana arah kecenderungan pengundi negeri ini sama ada Melayu, Dayak atau Cina, pengundi muda atau pengundi pertama kali ataupun pengundi bandar dan luar bandar. Keputusan ini amat penting kerana umumnya masyarakat Malaysia, iaitu Melayu, Cina dan India di Semenanjung sudah bersuara pada PRU 2013. Masyarakat Cina dan India sudah meninggalkan BN atau parti komponennya seperti MCA dan MIC, termasuk SUPP di Sarawak. Masyarakat Melayu Semenanjung pula sudah berpecah tiga sejak PRU 2008.Sebahagian besarnya masih bersama UMNO, tetapi sebahagian penting juga ada bersama PKR dan Pas.
Oleh sebab senario parti pemerintah dan pembangkang masing-masing sudah mencapai ke kemuncak dari segi sokongan dan kerusi Parlimen di Semenanjung, maka Sarawak menjadi penentu kepada sokongan pelengkap untuk mendapatkan majoriti bagi menubuhkan Kerajaan Persekutuan selepas PRU 2018.
Kuasa penentu ini lebih berat akan dimainkan Sarawak kerana Sabah ialah negeri yang ditunjangi UMNO sebagai parti yang sudah lama bertapak di situ. Tambahan pula, taburan penduduk dan kerusi Parlimen Bumiputera Islam di Sabah melebihi kerusi Parlimen Bumiputera bukan Islam. Sedangkan di Sarawak, bukan Islam meliputi 70%.
Justeru apa yang akan berlaku pada PRN Sarawak nanti akan menggambarkan kemungkinan pola sokongan dari negeri itu kepada politik nasional atau Persekutuan. Ini penting untuk pelbagai parti yang bertanding berebut kuasa mengatur strategi masing-masing sesuai dengan suasana persaingan.
Isu pilihan raya
Pada PRN Sarawak ke-12 nanti, isu nasional yang pasti digunakan akan berkisar soal kepemimpinan nasional yang dipenuhi kontroversi, keneutralan institusi utama kerajaan dan kemampuannya menguruskan keselamatan negara, selain hubungan antara agama dan etnik.
Sebelum ini, isu nasional tidak begitu penting kepada pengundi dan penduduk Sarawak yang merangkumi kira-kira 60% penduduk luar bandar. Bagaimanapun sejak kebelakangan ini, isu tempatan sudah bertambah rencam sifatnya, bukan lagi berkisar tentang isu 'roti dan mentega', bantuan atap zink atau pembinaan jalan tanah merah.
Malah dalam kalangan masyarakat Dayak yang meliputi 45% penduduk Sarawak, isu tanah adat (NCR) dan masalah berkaitan pengeluaran surat hak milik dan kehilangannya dalam urusan pembangunan tanah semakin hangat diperkatakan, begitu juga soal jurang penglibatan mereka dalam sektor kerajaan dan pembangunan.
Read More / Baca Lagi >>

156 profesor ditamatkan kontrak kerana pengecilan bajet Putrajaya

Posted: 23 Feb 2016 03:09 PM PST

Putrajaya dikatakan perlu membelanjakan hingga RM3 juta untuk melahirkan setiap ahli akademik bertaraf profesor. – Gambar fail The Malaysian Insider, 23 Februari 2016. 
Putrajaya dikatakan perlu membelanjakan hingga RM3 juta untuk melahirkan setiap ahli akademik bertaraf profesor. 

Seramai 156 atau 33% daripada 507 profesor berstatus kontrak berusia 61 hingga 70 tahun di universiti awam tidak dilanjutkan perkhidmatan mereka kesan daripada pengecilan bajet di institusi berkenaan, lapor akhbar Kosmo hari ini. Menurut akhbar itu, Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Profesor Negara (MPN) Prof. Datuk Dr. Raduan Che Rose berkata, sumbangan profesor kontrak dalam bidang pendidikan dan penyelidikan di universiti sepatutnya dipertimbangkan dan bukannya terus "dibuang".
"Untuk meraih gelaran profesor, seseorang itu memerlukan proses yang panjang kerana mereka perlu diiktiraf menerusi kepakaran masing-masing.

"Namun begitu, apabila sampai umur 60 tahun, mereka diberhentikan pula. "Kita minta kerajaan mengutamakan usaha-usaha memartabatkan sektor akademik di negara ini," katanya seperti dilaporkan Kosmo hari ini.
Katanya, mengikut profil MPN, lebih separuh daripada profesor di negara ini kini berumur dalam lingkungan 55 tahun dan melihat pada usia itu mereka hanya mempunyai 5 tahun untuk berkhidmat dan menyumbang kepakaran masing-masing kepada generasi baharu.
Kosmo melaporkan, Malaysia mempunyai 2,254 profesor dengan 1,867 berkhidmat di 20 buah universiti awam manakala bakinya di universiti swasta.
Menurut akhbar itu, Putrajaya dikatakan perlu membelanjakan hingga RM3 juta untuk melahirkan setiap ahli akademik bertaraf profesor.

Jangan jadi ‘pelacur akademik’, PKR ingatkan kumpulan profesor

Posted: 23 Feb 2016 03:07 PM PST

Ahli Majlis Pimpinan Pusat Pemuda PKR Fahmi Zainol mempersoalkan mengapa sektor pendidikan seringkali menjadi korban apabila negara berdepan dengan krisis kewangan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 23 Februari 2016. 
Ahli Majlis Pimpinan Pusat Pemuda PKR Fahmi Zainol mempersoalkan mengapa sektor pendidikan seringkali menjadi korban apabila negara berdepan dengan krisis kewangan. 

Majlis Profesor Negara (MPN) perlu menjadikan tindakan Putrajaya menamatkan kontrak 156 profesor berstatus kontrak untuk mengurangkan bajet sebagai teladan agar tidak sentiasa membela kerajaan, kata PKR. Ahli Majlis Pimpinan Pusat Pemuda PKR Fahmi Zainol berkata, sebelum ini kumpulan profesor itu diam seribu bahasa apabila Putrajaya mengumumkan pemotongan bajet dalam sektor pendidikan, malah apabila ada pensyarah dikenakan tindakan undang-undang selepas bersuara, MPN tidak melakukan pembelaan.
"Kini mereka (MPN) timbul selepas periuk nasi mereka diusik. MPN akan muncul dalam satu-satu ketika untuk membela tindakan kerajaan walaupun tindakan tersebut dilihat salah dalam disiplin akademik.

"Biar hidup susah tetapi jangan jadi pelacur akademik," kata Fahmi dalam satu kenyataan hari ini, mengulas laporan seramai 156 atau 33% daripada 507 profesor berstatus kontrak berusia 61 hingga 70 tahun di universiti awam tidak dilanjutkan perkhidmatan mereka kesan daripada pengecilan bajet di institusi berkenaan. Fahmi mempersoalkan mengapa sektor pendidikan seringkali menjadi "korban" apabila negara berdepan dengan krisis kewangan.
"Inilah akibatnya jika pentadbiran dan pengurusan kewangan yang kurang cekap yang akhirnya mengorbankan sektor yang sangat penting dalam sesebuah negara.
Read More / Baca Lagi >>

KENAPA menteri 'melayu-islam' spt Ahmad Maslan kerap bohong kpd rakyat ??

Posted: 23 Feb 2016 03:06 PM PST

Inikah yg diajar dlm anutan Islam Wasatiyyah..

Syukur !!!.. Bajet utk IPTA dipotong.. Biar 156 profesor kontrak hilang kerja... JANJI PERUNTUKAN UNTUK PERMATA-ROSMAH NAIK !!!

Penerbangan DHAKA-KUL untuk hari ini, 23 Februari 2016..

Posted: 23 Feb 2016 07:27 AM PST

Alhamdulilah kesemua penerbangan dari Dhaka selamat tiba KLIA... Pasti mereka dah kembali ke M'sia setelah pulang ke kampung kerana cuti raya Tahun baru Cina baru2 ni...
Mcm dekat der Bangladesh-Malaysia..

KENAPA Ular Lidah Bercabang ??

Posted: 23 Feb 2016 04:57 AM PST

Dari tahun ke tahun dok berjanji & mungkir janji...

TAK RUGI Hassan Arifin ni diangkat Najib supaya jadi Pengerusi PAC.. Inilah hasilnya...

Memang berbaloi-baloi..

Berniaga roti sebabkan Tabung Haji rugi RM90 juta, untungkan Vincent Tan

Posted: 23 Feb 2016 04:55 AM PST

Satu demi satu urusniaga Tabung Haji yang merugikan didedahkan Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli. Kali ini pelaburannya dalam Silverbird Group Berhad, syarikat pembuat roti High-5 yang mengakibatkan kerugian RM90 juta.
Menurut Rafizi, Tabung Haji mula melabur dalam syarikat tesebut pada 2007 pada harga yang cukup tinggi sehingga syarikat itu diisytiharkan tidak mampu menampung perbelanjaan perniagaan dalam tahun 2012.

Naib Presiden PKR itu berkata, Tabung Haji membeli saham-saham Silverbird secara agresif dalam masa sebulan di antara September hingga Oktober 2007 sehingga melonjakkan harga saham Silverbird dari 39 sen sesaham (awal September 2007) kepada RM1.08 sesaham pada 16 Oktober 2007.
"Kesemua saham-saham Silverbird dibeli oleh Tabung Haji dalam tempoh tidak sampai 1 bulan sehingga ia muncul sebagai pemegang saham terbesar Silverbird pada akhir tahun kewangan berakhir 31 Oktober 2007," jelas beliau.

Menurutnya, berdasarkan harga asal saham Silverbird pada 39 sen sesaham, anggaran pelaburan Tabung Haji di dalam Silverbird pada September 2007 mencecah RM98 juta dengan mengambil kira Tabung Haji membeli pada ketika harga telah naik mendadak.

"Seorang lagi pemegang saham terbesar pada ketika harga saham Silverbird mula naik mendadak (kerana pembelian agresif oleh Tabung Haji) adalah Tan Sri Vincent Tan.
"Pada akhir tahun kewangan berakhir 31 Oktober 2007, Tan Sri Vincent Tan juga muncul sebagai pemegang saham kedua terbesar Silverbird dengan pegangan (langsung dan tidak langsung) sebanyak 22.79%.
"Sudah tentu keghairahan Tabung Haji membeli saham Silverbird secara agresif turut sama menguntungkan Tan Sri Vincent Tan yang nilai sahamnya di dalam Silverbird turut naik," katanya.

Read More / Baca Lagi >>

Dana kempen PRU13 tidak guna derma RM 2.6 bilion?

Posted: 23 Feb 2016 04:52 AM PST

PKR mendakwa dana yang digunakan BN dalam kempen PRU13 lalu bukan daripada derma kontroversi melibatkan dana RM2.6 bilion seperti yang didakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli mendakwa kempen itu menggunakan wang rakyat yang disalurkan terus oleh Kementerian Kewangan kepada salah satu badan bukan kerajaan (NGO) yang berkempen untuk meraih undi.
"Bukti bahawa NGO itu telah berkempen untuk BN mendapat liputan meluas dan turut dipaparkan dalam laman-laman web pemimpin BN.
"Saya lampirkan surat Kementerian Kewangan bertarikh 23 April 2013 kepada pemimpin utama NGO itu yang mengesahkan bahawa Perbendaharaan telah menyalurkan geran sebanyak RM2 juta.
"Malah pemimpin tersebut sendiri telah mengesahkan (melalui minit mesyuarat) menerima geran ini dari Kerajaan Persekutuan yang kemudiannya dibelanjakan bagi membiayai perbelanjaan kempen BN melalui satu program yang dikendalikan NGO terbabit," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PKR, di sini, hari ini.
Sebelum ini, Najib dilaporkan berkata bahawa derma RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun peribadinya digunakan untuk kempen pilihan raya.
Sehubungan itu, Rafizi yang juga Ahli Parlimen Pandan menggesa Najib yang juga Pengerusi BN dan Presiden Umno memberi penjelasan berhubung perkara itu.
"Kenapa beliau tidak ambil RM2 juta dari derma RM2.6 bilion yang didakwa untuk membiayai kempen PRU BN hingga salurkan RM2 juta dana awam dengan cara ini yang semestinya telah melanggar undang-undang?
"Ini menimbulkan keraguan bahawa kempen BN dalam PRU13 benar-benar dibiayai oleh sumbangan RM2.6 bilion seperti didakwa Najib," katanya.

Profesor menganggur kerana pegecilan bajet

Posted: 23 Feb 2016 04:49 AM PST


Kira-kira satu pertiga daripada 507 profesor berstatus kontrak di universiti awam tidak dilanjutkan perkhidmatan mereka kesan daripada pemotongan bajet.
Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Profesor Negara (MPN), Prof Datuk Raduan Che Rose dipetik akhbar Kosmo sebagai berkata seramai 156 profesor berumur 61 hingga 70 bakal kehilangan kerja.
 Menurutnya, lebih separuh daripada profesor-profesor di negara ini kini berumur dalam lingkungan 55 tahun dan mereka hanya mempunyai lima tahun untuk menyumbang kepakaran sebelum menghadapi kemungkinan penamatan perkhidmatan.
Akhbar itu melaporkan negara mempunyai 2,254 profesor dengan 1,867 berkhidmat di 20 buah universiti awam manakala bakinya di universiti-universiti swasta.
Kementerian Pengajian Tinggi terjejas teruk dengan pengurangan RM2.4 bilion dalam Bajet 2016.
Mengikut bajet itu, kementerian berkenaan hanya akan menerima RM13.378 bilion (lima peratus daripada belanjawan negara) berbanding RM15.785 bilion (5.8 peratus) pada Bajet 2015.
Ini adalah pemotongan paling ketara untuk kementerian itu sejak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membentangkan bajet pertamanya pada tahun 2010.

Laksanakan segera 'kerajaan teknokrat' di Kelantan, gesa Mahfuz

Posted: 23 Feb 2016 04:47 AM PST


Mahfuz Omar Mahfuz Omar Cadangan Timbalan Presiden Pas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man supaya 'kerajaan teknokrat' dilaksanakan di peringkat persekutuan disambut baik ahli parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar.
Beliau lantas menyarankan agar idea asal Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu dilaksanakan di Kelantan, negeri yang ditadbir Pas.
Dalam satu kenyataan media hari ini, Mahfuz berkata cadangan Abdul Hadi yang diangkat semula oleh Tuan Ibrahim adalah sangat praktikal dalam menangani kelemahan dan kegagalan pemain politik yang tidak mempunyai latar belakang berkemampuan menguruskan negara dan negeri.
"Idea ini menggambarkan kepimpinan kerajaan tidak boleh hanya bersandarkan kepada berlatarbelakangkan satu-satu disiplin ilmu semata-mata termasuk pengajian Islam.
"Idea ini mengambarkan kepercayaan dan penghormatan Pas kepada golongan teknokrat profesional. Mengurus kerajaan sesebuah negara dan negeri kini makin kompleks memerlukan keupayaan merencana pembangunan ekonomi yang makin mencabar," katanya.
Bagaimanapun Yang Dipertua Pas Pokok Sena itu yakin cadangan yang baik ini sukar diterima 'pemimpin politik bebal' seperti Najib dan Umno/BN.
Ini katanya disebabkan 'pemimpin politik bebal' melihat perlantikan dan memperolehi apa-apa jawatan dalam kerajaan seperti mendapat lombong emas.
"Ini yang sedang berlaku di dalam negara. Perebutan untuk menduduki apa-apa jawatan dalam kerajaan di kalangan pemimpin politik, sedangkan negara dan negeri terabai serta rakyat menanggung penderitaan yang sangat malang," kesal beliau.
Read More / Baca Lagi >>

Isi rumah termiskin M'sia paling terjejas akibat GST

Posted: 23 Feb 2016 04:46 AM PST


Isi rumah berpendapatan rendah paling teruk terjejas akibat pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), kata sebuah kajian laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.
Laporan itu dibuat oleh Matlamat Pembangunan Milenium Malaysia 2015 yang dikeluarkan bersama oleh Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri, di Putrajaya hari ini.
 Menurut laporan itu, isi rumah di bawah spektrum pendapatan bawah 40 peratus (B40) menikmati pendapatan RM2,537 purata pada tahun 2014 iaitu peningkatan sebanyak 12.8 peratus sejak tahun 2009.
Walau bagaimanapun, perbelanjaan juga meningkat dengan purata isi rumah B40 membelanjakan RM2,015 atau 79 peratus daripada pendapatan bulanan mereka.
Menurut laporan itu, GST diperkenalkan pada kadar enam peratus pada April tahun lalu mengikis sebahagian besar wang mereka.
"Dengan GST pada kadar 6 peratus pada awal tahun 2015, 40 peratus baki pendapatan isi rumah akan berkurangan kepada RM400 berbanding RM 522 sebelum ini.
"Oleh kerana GST memberi kesan kepada semua isi rumah, mereka yang berada di spektrum bawah B40 akan berasa kesan yang lebih daripada mereka yang bahagian atas spektrum," kata laporan itu.
Terdapat 2.7 juta isi rumah yang jatuh dalam kategori B40 ini.
Pengkritik GST sebelum ini berhujah bahawa cukai penggunaan itu adalah regresif, kerana ia lebih menghukum isi rumah berpendapatan rendah daripada mereka yang berpendapatan tinggi.
Ini adalah kerana isi rumah berpendapatan rendah menghabiskan lebih banyak pendapatan mereka.
Walau bagaimanapun, kerajaan berhujah bahawa bantuan kebajikan seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia meringankan sebarang kesan regresif atas isi rumah berpendapatan rendah.
Setakat 31 Disember 2015, Jabatan Kastam berjaya mengumpul RM30 bilion melalui cukai GST.

Mat Sabu: Malaysia Negara Bohong. Isu 1MDB

Posted: 23 Feb 2016 04:21 AM PST

Melayu bising bila Mat Sabu bukak baju tapi tidak kisah dengan Rasuah

Posted: 23 Feb 2016 04:20 AM PST

Kedutaan Perancis sedia bela Anwar secara tertutup

Posted: 23 Feb 2016 04:19 AM PST

'Saya Beri Amaran Pada Muhyiddin' - Nazri

Posted: 23 Feb 2016 04:18 AM PST

Muhyiddin, Tun M Geng Tak Boleh Ditegur - Nazri

Posted: 23 Feb 2016 04:18 AM PST

Kempen BN PRU13 Guna Duit Rakyat?

Posted: 23 Feb 2016 04:17 AM PST

TH Dituntut Jawab Rugi Beli Saham Silverbird

Posted: 23 Feb 2016 04:17 AM PST

Ramai berbeza pendapat cadangan 'halalkan' lumba haram

Posted: 23 Feb 2016 04:15 AM PST

Pakej umrah: Guna agama untuk tipu duit orang miskin

Posted: 23 Feb 2016 04:14 AM PST

Zeti harap siasatan 1MDB selesai sebelum meninggalkan BNM

Posted: 23 Feb 2016 04:14 AM PST

Saya serahkan BNM yang baik kepada pengganti, kata Zeti

Posted: 23 Feb 2016 04:13 AM PST

ANGIN PERUBAHAN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:22 PTG | Posted in

sumber :-

ANGIN PERUBAHAN


Ini Contoh Cerita Palsu & Rekaan, Jangan Mudah Terpedaya

Posted: 23 Feb 2016 06:35 PM PST

Benarkah Guan Eng Beri Derma Ini?

Posted: 23 Feb 2016 05:44 AM PST

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0

Posted by Unknown | Posted on 9:01 PTG | Posted in

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


"Najib Bukan Penyamun"

Posted: 23 Feb 2016 01:57 AM PST
SIRUL ADA DUA PEGUAM, KERANI: SIAPA BAYAR BIL?

Posted: 23 Feb 2016 01:52 AM PST

PAK SAMAD BIMBANG NEGARA HURU-HARA, DARURAT

Posted: 23 Feb 2016 01:49 AM PST

Komentar Kini

0

Posted by Unknown | Posted on 7:21 PTG | Posted in

sumber :-

Komentar Kini


Mat Sabu oh Mat Sabu

Posted: 23 Feb 2016 05:37 PM PSTTidak lama dahulu ramai orang marah kat penulis. Mereka marah kat penulis apabila penulis kata Mat Sabu tak tahu urus emosi.

Sekarang sudah nyata Mat Sabu yang popular sepanjang berada dalam parti PAS sudah mula mengamuk dan menuduh itu dan ini dalam satu siri ceramah.

Mat Sabu rasa dirinya popular apabila menang dua kali dengan jawatan timbalan presiden.Malah beliau syok sendiri dalam siri ceramah yang mendapat sambutan lebih ramai berbanding siri ceramah presiden.

Rasa yakin jadi kuat kerana sudah hampir pasti ada harapan untuk jadi presiden parti islam se Malaysia dalam muktamar agung tahunan pememilihan presiden, timbalan dan naib naib presiden.

Belum sempat dicalonkan untuk bertanding lawan presiden, mat Sabu yang bertanding jawatan timbalan presiden lawan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man kalah teruk.

Bukan Mat Sabu sahaja yang kalah teruk, malah golongan G18 yang benci presiden kalah belaka kecuali Mazlan Aliman yang kekal.

Pada yang marah kat penulis tempohari boleh fikir dan fikir betapa benarnya kata penulis bahawa Mat Sabu tak tahu urus emosi dan tergamak mengamuk sakan dalam satu majlis cermah sehingga pembesar suara menjadi mangsa.

Sehubungan dengan itu, bukan Mat sabu sahaja yang tak tahu urus emosi, malah rakan rakannya termasuk Datuk Husam Musa dan Datuk Mahfuz Omar turut tak tahu urus emosi miskipun masih kekal sebagai  batu api dalam Pas sekarang.

Penulis berani berkata selain Husam dan mahfuz, masih ramai lagi orang yang duduk dalam parti Pas kini telah, sedang dan akan bertindak  sebagai api dalam sekam, gunting dalam lipatan dan duri dalam daging.

Kata kata tersebut pernah disebut banyak kali oleh Datuk Dr Harun Din, ketika jadi timbalan mursyidul Am agar Pas waspada dengan gerakan golongan tersebut.

Penulis berani mengatakan Mat Sabu, walapun dapat RM 15,000 sebelun dengan DAP, akan tetapi kelihatan sudah dipijak kepalanya. Terutama sekali untuk dijadikan batu loncatan  agar dalam PRU 14 nanti DAP dapat tambah kerusi parlimen melebihi 39 kerusi.

Maka berbaloilah pelaburan yang dilaburkan terhadap orang orang Melayu yang tidak tahu urus emosi itu.

Sebelum ini DAP mendapat untung besar dari menang 10 kerusi parlimen dan tambah 39 kerusi,dengan alasan pas tak rugi  bekerjasama dengan parti anti islam itu.

Kini baru tahu, rupa rupa kata kata presiden pas tak rugi itu jadi terbalik kot dan rata rata bersetuju DAP telah mengkhianti kerjasama, macam Yahudi mengkhianati perjanjian kerajaan Madinah yang di terajui Nabi Muhammad SAW.

Jika perjanjian yang dibuat oleh Rasulullah SAW dengan Yahudi telah dikhianati. Apatah lagi dengan kerjasama antara DAP dengan Pas dalam pakatan rakyat. kerana manusia suatu zaman nanti menjadi lebih buruk dan babrak lagi berbanding dizaman kerajaan Madinah.

Kafir modern lebih kejam dan zalim berbanding kafir zaman silam. Bukit, Yahudi telah membunuh dua juta rakyat palestin dan meracun 250 kanak kanak palestin di kem Sabra dan Satilla. Merogol, membedah perut wanita mengandung dan membunuh umat Islam di Bosnia.

Bukti terdekat dengan kita. peristiwa 13 Mei, umat islam di Kuala Lumpur di perlakukan dengan kejam dan zalim oleh kafir modern dan tidak musthail akan berulang kembali apabila umat islam gagal mempertahankan kuasa memerintah Negara.