Followers

Nuffnang

Dialog Dewasa Kritik Berasa

0

Posted by Unknown | Posted on 11:35 PTG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


AKHIRNYA LGE MENGAKU TERLIBAT

Posted: 18 Feb 2016 04:38 PM PST

CARA LIM GUAN ENG JUAL TANAH PULAU PINANG
Lim Guan Eng didapati menggunakan kedudukannya sebagai Ketua Menteri selaku orang yang memegang portfolio tanah.

Bagi memudahkan cengkaman dan mempercepatkan urusan mengambil atau menjual tanah LGE menubuhkan Chief Minister of Penang (Incorporated). Selaku Ketua Menteri LGE adalah Pengerusinya.

Inilah cara LGE mengarahkan penjualan tanah Bayan Mutiara seluas 102 ekar pada 11/11/2011 dengan nilai RM 1.07 Bilion kepada Ivory Properties Group. Datuk Low Eng Hock pengerusi merangkap CEO Kumpulan Ivory mendapat laba dari projek ini.

Dalam masa sama Penang Development Corporation ( PDC) selaku pemilik tanah– melepaskan tanah negeri itu selaku rakan niaga Chief Minister of Penang (Incorporated). PDC turut dipengerusikan oleh LGE selaku Ketua Menteri.

Titik tarikh 11/11/2011 adalah satu perlambagan permulaan LGE mengorak langkah dan menjadi nombor satu dari kalangan masyarakat Cina, termasuk dalam hubungan dengan kelompok Big Business.

CMI (Inc) dan PDC menjual tanah Bayan Mutiara supaya boleh dibuat projek mega yang diberi nama Penang World City bernilai RM10 billion GDV (gross development value).

Pemajunya ialah Tropicana Ivory, iaitu JV (usaha sama) di antara Ivory Properties dan Dijaya Corporation iaitu syarikat Tan Sri Danny Tan, adik kepada taikun terkenal Vincent Tan.

Lim Guan Eng dan DAP terus menggerakkan usaha baru. 

Tahun 2011-2014 sepanjang pentadbirannya LGE  lebih 1,100 ekar tanah telah pun dijual oleh kerajaan DAP Pulau Pinang kepada pihak luar samada dari dalam negeri mahupun dari luar negara. Jumlah hasil jualan ini dianggarkan mencecah RM 12.5 bilion. 

Segalanya bermula pada tahun 2011. Lim Guan Eng seorang yang cepat belajar mengenai proses dan prosedur kerajaan. Beliau licik untuk meletakan semua proses urusan mempunyai dokumentasi sah yang sukar dipertikaikan. LGE benar-benar menggunakan kuasanya semaksima mungkin. 

Mereka kata DAP has arrived.


The Unspinners

0

Posted by Unknown | Posted on 11:10 PTG | Posted in

sumber :-

The Unspinners


Janganlah kita angkuh dan sombong

Posted: 18 Feb 2016 09:22 PM PST


Seorang sahabat bertanya kepada Nabi Saw:

"Sesungguhnya seseorang menyukai kalau pakainnya itu indah atau sandalnya juga baik"

Rasulullah Saw bersabda: "Sesungguhnya Allah Swt adalah Maha Indah dan menyukai keindahan. Sifat sombong adalah mengabaikan kebenaran dan memandang rendah manusia yang lain" [HR Muslim]Firman Allah:

"Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri." [Luqman:18]

Baca seterusnya di SINI

Ski, luxury boat dan kereta mewah bukan kemewahan juga?

Posted: 18 Feb 2016 06:40 AM PST


Blog Dr Mahathir menimbulkan isu mengenai majlis perkahwinananak Najib dan Rosmah lalu terus menuduh ianya bermewah-mewah.

Kadang kala agak melampau membaling batu sedangkan diri berada dalam rumah kaca.

Habis begitu, tidakkah bermewah-mewah cucu Dr Mahathir boleh pergi ski dan punya boat mewah?Tambah pula dengan kereta berikut:Kereta Porsche Cayenne siapa pula berikut:Kereta Mukhriz


Mungkin alasannya adalah mereka ni ahli perniagaan berjaya. Baca SINI dan fikirkan

Adenan dan pasukan begitu dinamik pun difitnah

Posted: 18 Feb 2016 01:40 AM PST


Adenan Satem akan guna kebijaksanaan untuk dapatkan lebih hak untuk Sarawak. DAP perkecilkan macam seolah-olah mereka boleh lakukan.

Pasukan Adenan begitu mesra rakyat.Kuat sangat cemburu DAP hingga sanggup membuat fitnah terhadapnya. Lihat di Snapshot2016 SINI

ANGIN PERUBAHAN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:22 PTG | Posted in

sumber :-

ANGIN PERUBAHAN


Pokok Jadi Mangsa Terbaru DAP Di Penang

Posted: 18 Feb 2016 08:28 PM PST


Satu demi satu dikerjakan oleh DAP di Pulau Pinang, mereka berbuat apa sahaja. Mereka berani buat begitu kerana merasakan DAP tidak akan kalah di Penang. 

Mereka merasakan tindakan mereka betul dan tidak akan dihukum oleh rakyat dalam pilihan raya akan datang. Kalau semua rakyat Penang mengundi pun DAP tidak akan kalah?
 


Oleh itu, bagaimana boleh rakyat Pulau Pinang masih mahu berdiam diri memberikan "kuasa mutlak" kepada seorang Ketua Menteri untuk berbuat apa sahaja di Penang.

Di Depan 250 Orang DAP, Mat Sabu Panggil "Melayu Bodoh"

Posted: 18 Feb 2016 01:00 AM PST


Jika begitu, Mat Sabu ini bangsa apa? Sudah bertukar bangsakah orang yang bernama Mat Sabu? Sejak berkawan dengan DAP, Mat Sabu nampaknya sanggup buat apa sahaja demi mendapat kuasa. 

Malangnya DAP tidak sanggup berbuat apa sahaja untuk selamatkan Mat Sabu dari muflis. Majlis kutipan derma untuk Mat Sabu pun DAP tidak lakukan, jadi siapa yang bodoh sebenarnya?

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 9:05 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Najib perlu segera saman WSJ jika dakwaan baru palsu

Posted: 18 Feb 2016 08:25 PM PST

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak digesa supaya segera mengambil tindakan undang-undang terhadap The Wall Street Journal (WSJ) jika akhbar harian Amerika Syarikat itu sekali lagi membuat dakwaan palsu terhadapnya.
"Rakyat di negara menuntut supaya PM Najib Razak saman segera WSJ, kalau benar mereka membuat tuduhan palsu untuk kali kedua ini!" kata Pengarah Strategi AMANAH Dr Dzulkefly Ahmad dalam satu kenyataan.
Menurutnya, jika Najib enggan mengambil tindakan undang-undang, maka beliau patut meletakkan jawatan demi negara.
"Seandainya Najib tidak mahu menyaman WSJ, maka seluruh rakyat menuntutnya, demi masa depan negara dan kesejahteraan rakyat, supaya segera meletakkan jawatannya selaku perdana menteri dan menteri kewangan," katanya.
Pada 12 Februari lalu, editor kewangan WSJ, Ken Brown ketika ditemu bual oleh rangkaian televisyen ABC News Australia menafikan dakwaan Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali bahawa RM2.6 bilion dalam akaun Najib adalah sumbangan daripada keluarga diraja Saudi.
Mengulas dakwaan itu, Dzulkefly berkata ia adalah tuduhan yang sangat berat dan meruntuhkan segala kredibiliti dan maruah negara yang telah sedia tercalar.
Beliau juga menegaskan bahawa Najib belum mengambil sebarang tindakan undang-undang terhadap WSJ sejak tuduhan yang pertama dibuat pada Julai tahun lalu.

Apa perasaan anda jika anda melihat gaji warga asing murah..!!

Posted: 18 Feb 2016 08:13 PM PST

Sangka baik.. Mungkin dia nak bayar PTPTN tu.. Nak bayar kete, rumah, tanggung bini & adik2 manis kat M'sia.. Dia pon spesis manusia gak...

Makin dia bersuara makin terserlah otak tumpulnya macam bapak dia..

Posted: 18 Feb 2016 08:11 PM PST

BENARKAH..hanya Melayu saja bising ambil pekerja asing ??
BENARKAH..bangsa lain senyap ??

Rafizi Ramli: The Price We Pay For The RM42 Billion Will Definitely Goes Beyond Our Lifetime

Posted: 18 Feb 2016 08:07 PM PST

Tony Pua: The "Mysteries" Of 1MDB & RM2.6B, The Twin Mega-Scandals

Posted: 18 Feb 2016 08:06 PM PST

Kadir Jasin: 'Kamu akan terheret ke dalam kubur bersama Najib’

Posted: 18 Feb 2016 08:05 PM PST

Razali menang kes Felda, bebas hukuman penjara

Posted: 18 Feb 2016 08:05 PM PST

Baju Bersih: Hanya untuk takut-takutkan rakyat, kata Maria Chin

Posted: 18 Feb 2016 08:04 PM PST

Larangan memakai baju Bersih kekal, peguam akan rayu

Posted: 18 Feb 2016 08:03 PM PST

Misteri pemindahan jutaan ringgit SRC International ke akaun peribadi Najib

Posted: 18 Feb 2016 04:59 PM PST

Mengapa SRC International, anak syarikat milik Kementerian Kewangan memindahkan jutaan ringgit ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang juga menteri kewangan?
Adakah SRC International melakukan apa-apa kesalahan jenayah dengan memindahkan dana ke dalam akaun peribadi Najib?
Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali bulan lepas berkata, Najib tidak melakukan apa-apa kesalahan jenayah kerana beliau tidak mengetahui dari mana wang itu datang.

Tetapi ketika peguam negara mengarahkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menutup kertas siasatan, beberapa persoalan masih belum terjawab.Apakah itu SRC International?
SRC International ditubuhkan pada 7 Januari 2011 dan pada dasarnya terlibat dalam projek berkaitan dengan sumber tenaga konvensional dan boleh diperbaharui, sumber asli dan mineral.
Ia juga terlibat dalam "mana-mana perkongsian, usaha sama atau sebarang perjanjian perkongsian keuntungan, gabungan kepentingan atau kerjasama dan pegangan hartanah", menurut penyata kewangan bagi tahun kewangan berakhir pada Mac 2012.
Ketika diperbadankan, lembaga pengarahnya terdiri daripada Datuk Che Abdullah @ Rashidi Che Omar, Datuk Suboh Md Yassin, Datuk Paduka Ismee Ismail, Nik Faisal Ariff Kamil, Vincent Beng Huat Koh dan Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi.
Identiti pasukan pengurusan atasan semasa tidak diketahui, kerana Faisal dan Suboh, kedua-duanya yang berkhidmat sebagai pengarah syarikat, menghilangkan diri tahun lepas di tengah-tengah siasatan SPRM ke atas syarikat itu.
Kaitan dengan 1MDB
SRC International merupakan bekas anak syarikat 1MDB tetapi berpecah daripada syarikat pelaburan strategik itu pada Februari 2012 untuk melayakkannya membuat pinjaman RM4 bilion daripada Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan (KWAP).
Pinjaman yang disalurkan dalam 2 bahagian pada Ogos 2011 dan Mac 2012, dibelanjakan untuk pelaburan di Indonesia, Mongolia dan "beberapa negara lain", kata Kementerian Kewangan tahun lepas.
Walaupun kontroversi melanda SRC International, syarikat itu dilihat tidak menonjolkan diri.
Laman sesawangnya "src.com.my" kosong, selain gambar logo syarikat, nama dan mesej: "Thank you for your visit.  Please note that our site is currently under construction" (Terima kasih kerana melayari laman sesawang kami. Sila ambil perhatian laman sesawang kami sedang dalam pembinaan).
Tiada maklumat lanjut mengenai syarikat itu yang boleh diperoleh daripada laman sesawang ini.
Lebih misteri lagi, src.com.my merupakan hasil carian ke-31 ketika satu carian dijalankan ke atas "SRC International Sdn Bhd" di Google.
Tidak seperti syarikat induknya, SRC International kurang mendedahkan identiti syarikat kepada media dan orang ramai.
Ia hanya mengeluarkan 2 kenyataan akhbar setakat ini: pada 21 Oktober dan 5 November tahun lepas. Kedua-duanya mengenai penafian mereka berhubung pendedahan pinjaman RM4 bilion daripada KWAP yang disalahgunakan.
Pemindahan RM42 juta kepada Najib
Orang ramai hanya mula memberi perhatian kepada SRC International apabila The Wall Street Journal (WSJ) melaporkan pada tahun lepas terdapat wang disalurkan daripada syarikat itu ke akaun peribadi Najib.
Read More / Baca Lagi >>

Derma RM2.6 bilion Najib bukan dari Saudi, kata pengarang WSJ

Posted: 18 Feb 2016 04:56 PM PST

Kredibiliti Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali kini dikompromi apabila The Wall Street Journal (WSJ) menyangkal kenyataan Datuk Seri Najib Razak bebas daripada sebarang salah laku dalam penemuan derma RM2.6 bilion dalam akaun peribadinya.
Pengarang kewangan WSJ Ken Brown dalam wawancara bersama ABC News Australia berkata, wang itu bukan daripada keluarga Diraja Arab Saudi sebaliknya datang daripada pelbagai syarikat berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
"Laporan kami selama berbulan-bulan menunjukkan wang itu bukan dari Arab Saudi tetapi dari syarikat dan akaun bank yang mempunyai hubungan dengan 1MDB.

"Dan seperti anda sedia maklum, laporan kami belum pernah dipertikaikan lagi dan kami ada banyak bukti sokongan," katanya dalam wawancara pada 12 Februari lalu. WSJ adalah penerbitan yang pertama sekali menyiarkan berita tentang kehadiran wang tersebut dalam akaun Najib.
Najib pada mulanya mengarahkan peguamnya menghantar surat tuntutan kepada WSJ namun surat tersebut akhirnya dihantar sebagai surat mengesahkan laporan berkenaan semata-mata.
Sehingga kini, pemimpin tertinggi negara itu belum mengambil sebarang tindakan undang-undang terhadap WSJ.
Kini beberapa pihak berkuasa luar negara sedang menyiasat urus niaga 1MDB walaupun Najib belum dinamakan lagi dalam mana-mana siasatan.
Brown turut mengulas cadangan Apandi untuk mengetatkan hukuman terhadap mereka yang membocorkan maklumat kerajaan.
"Ia tak mengejutkan selepas usaha kerajaan mendakwa wang itu datang dari Arab Saudi.
"Realitinya, tiada sesiapa pun percaya dan mereka dibidas kerana perkara itu. Sekarang ini, mereka kata semua orang tidak lagi boleh membincangkannya," katanya.
Brown turut membayangkan lebih banyak maklumat akan diketahui umum apabila pihak berkuasa luar negara melanjutkan siasatan mereka.
"Aksi sebenar akan berlangsung dalam beberapa bulan akan datang menerusi siasatan luar negara dan jika mereka menemui perkara serius, ia amat sukar buat kerajaan Malaysia untuk tidak mengendahkannya," katanya.

MP Merbok buat laporan polis, team Ahmad Bashah bertelagah sesama sendiri?

Posted: 18 Feb 2016 04:50 PM PST


Dr Ismail Daut (kiri) dan Datuk Tajul UrusDr Ismail Daut (kiri) dan Datuk Tajul UrusSatu laporan polis telah dibuat membabitkan Ketua Umno Bahagian Merbok Datuk Tajul Urus Mat Zain kerana didakwa memfitnah timbalannya dalam satu program bersama ketua-ketua cawangan bahagian itu.
Timbalan Ketua Umno Bahagian Merbok Prof Dr Ismail Daut  membuat laporan polis  kerana  berasa terancam dan difitnah oleh Tajul Urus.
Tajul Urus yang juga Exco Kerajaan Negeri Kedah didakwa memfitnah Dr Ismail ketika berucap di hadapan ketua cawangan dalam satu program yang diadakan di Sungai Petani, 12 Februari lalu.
Ismail  mendakwa ketika  berada di Pekan Merbuk beliau menerima maklumat daripada beberapa individu yang merujuk kepada ucapan  Ketua Bahagian Merbok yang mempertikaikan kewibawaannya sebagai Ahli Parlimen Merbok.
Menurut sumber Malaysia Dateline, Tajul Urus yang juga Adun Tanjong Dawai, dalam ucapannya dihadapan ketua-ketua cawangan telah mempertikaikan kewibawaan Dr Ismail yang didakwa tidak melaksanakan tugas sebagai  ahli parlimen.
Tajul Urus juga dalam ucapannya itu mendakwa wujud penyelewengan dalam peruntukkan diberikan kepada seorang ahli parlimen.
Dalam laporan polisnya, Dr Ismail menyebut: "Oleh sebab itu saya selaku Ahli Parlimen merangkap Timbalan Ketua Umno Bahagian Merbok membuat laporan pembelaan ke atas diri saya bagi mengelakkan terjadinya sesuatu perkara yang tidak saya ingini nanti," ujar sumber memetik laporan yang dibuat di Ibu Pejabat Polis  Daerah Merbok.
Tajul  Urus dan Dr Ismail ialah penyokong kepada team Ahmad Bashah   dalam krisis kepimpinan Menteri Besar Kedah  yang melanda negeri jelapang padi itu baru-baru ini.
Read More / Baca Lagi >>

RUU MKN: Amanah rancang menghadap Raja-raja Melayu

Posted: 18 Feb 2016 04:46 PM PST


Mesyuarat Majlis Raja raja Melayu2Mesyuarat Majlis Raja raja Melayu2
Parti Amanah Negara (Amanah) berhasrat bertemu dengan pihak istana bagi membawa pandangan mereka berkaitan Rang Undang-undang (RUU) Majlis Keselamatan Negara (MKN).
Pengarah Pilihan Raya Amanah Dr Hatta Ramli berkata, pihaknya bersetuju untuk bertemu pihak istana pada 27 Februari ini bagi membawa pandangan ahli parlimen dan rakyat yang khuatir dengan perkembangan RUU ini.
"Amanah mengucapkan syabas kepada Majlis Raja-raja yang yang meneliti RUU ini dan kita akan menetapkan satu tarikh untuk bertemu pihak istana mungkin pada 27 Februari bagi menyampaikan mesej dan membawa suara ahli parlimen berkaitan bantahan mengenai MKN," kata beliau pada sidang media di Wisma Amanah, Kuala Lumpur semalam.
Kelmarin, Majlis Raja-raja berpandangan beberapa peruntukan dalam RUU MKN perlu diperhalusi selepas Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali menyembahkan taklimat mengenai rang undang-undang itu pada Mesyuarat Majlis Raja-raja yang ke-240 di Istana Negara di Kuala Lumpur.
Rang Undang-undang MKN 2015 yang memperuntukkan 15 kuasa khas bagi penubuhan MKN serta pasukan keselamatan mengawal dan menyelaras operasi berkaitan keselamatan diluluskan Dewan Rakyat pada 3 Disember lalu dan kemudiannya diluluskan Dewan Negara pada 22 Disember.
Read More / Baca Lagi >>

Pandangan Majlis Raja-raja beri implikasi politik kepada Najib

Posted: 18 Feb 2016 04:45 PM PST

Pandangan Majlis Raja-raja Melayu mengenai beberapa peruntukan dalam Rang Undang-undang (RUU) Majlis Keselamatan Negara (MKN) 2015 perlu diperhalusi kerana ia memberi implikasi politik cukup besar yang boleh membawa padah kepada Datuk Seri Najib Razak, kata Dr Abdul Aziz Bari.
Pakar Perlembagaan itu membuat perbandingan terhadap RUU 1983 yang meminda Perlembagaan Persekutuan dengan melangkaui tugas Yang di-Pertuan Agong dan memberi kuasa kepada perdana menteri untuk mengisytiharkan darurat.
RUU itu diluluskan di Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Beliau berkata, Agong, atas arahan Majlis Raja-raja, menangguhkan persetujuan dan krisis Perlembagaan yang berlaku. "Hampir sama dengan apa yang berlaku sekarang.
"Nampaknya institusi diraja yang paling berkesan dan di luar kawalan eksekutif," katanya mengulas kenyataan dikeluarkan Majlis Raja-raja semalam mengenai beberapa peruntukan dalam RUU MKN yang perlu diperhalusi.
Majlis Raja-raja berkata demikian selepas Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali memberi taklimat mengenai RUU itu pada mesyuarat di Istana Negara semalam.
Sultan Selangor yang mempengerusikan mesyuarat itu akan menulis surat kepada perdana menteri mengenai perkara itu, kata Penyimpan Mohor Besar Raja-raja Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad dalam satu kenyataan.
RUU itu yang diluluskan Dewan Rakyat pada 3 Disember dan Dewan Negara pada 22 Disember, memberikan kuasa khas kepada pengarah operasi dan pasukan keselamatan untuk mengawal dan menyelaras operasi keselamatan negara.
Aziz berkata, beliau sudah meminta Dewan Negara supaya menangguhkan untuk meluluskan RUU itu tetapi seperti yang dijangka, mereka tidak berbuat demikian.
"Dan saya tidak fikir kita boleh meletakkan harapan ke atas badan kehakiman untuk mengisytiharkan rang undang-undang itu tidak berperlembagaan," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Mat Sabu akui Amanah sukar menang di Sarawak

Posted: 18 Feb 2016 04:43 PM PST

Belum pun tarikh pilihan raya negeri Sarawak diumumkan, Parti Amanah Negara (Amanah) sudah membayangkan kekalahan dalam pilihan raya itu yang perlu diadakan sebelum Jun ini.
Presiden Amanah Mohamad Sabu berkata parti itu dijangka berdepan kekangan yang ketara sepanjang tempoh berkempen berikutan akses pengangkutan yang terhad di Sarawak terutama di kawasan luar bandar.
"Tapi kita akan usahalah sekadar yang mampu, perjalanan kempen kalau naik dengan bot 6-7 jam, jadi satu hari kempen kita boleh sampai ke beberapa tempat sahaja, nak banding dengan mereka (Barisan Nasional) yang naik helikopter, " katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan pejabat operasi Amanah dan Pakatan Harapan negeri Terengganu di pusat komersial di Paya Keladi di Kuala Terengganu, semalam. – Bernama

Tinjauan Perkembangan Semasa PAS

Posted: 18 Feb 2016 04:40 PM PST

Oleh Hisommudin Bakar
Sepanjang dua bulan kebelakangan ini, pihak Ilham membuat tinjuan rambang terhadap perkembangan Pas di kawasan lingkaran Melayu di utara semenanjung iaitu di Kedah, Perlis, Pulau Pinang dan Utara Perak. Tinjauan dilaljukan dengan menemui pimpinan yang memegang jawatan secara temu bual mendalam dan dilakukan secara rawak dan terpilih.
Dapatan kajian ini didapati sudah berlaku rungutan dan kebimbangan pimpinan bawahan parti seperti di peringkat cawangan mahupun kawasan terhadap perkembangan Pas mutakhir.

Kebanyakan mereka yang ditemui ialah penyokong kem UG semasa Muktamar lepas. Kami dapat simpulkan dapatan tak rasmi adalah seperti berikut: 1) Pimpinan Pas peringkat tertinggi termasuk Ajk Pas Pusat sekarang kurang dikenali sejak menang dalam pemilihan muktamar lalu sehingga sekarang ini.
Jika dibuat perbandingan antara AJK Pas Pusat terdahulu dan diukur pada tempoh masa yang sama di dapati pimpinan sebelum ini lebih menonjol dan rajin memenuhi ceramah anjuran kawasan.
Pimpinan sekarang, tidak turun ke bawah dan tidak menonjol di media menyebabkan kewujudan mereka tidk dirasai. Sifat lebih elitis dan sukar memenuhi undangan untuk berceramah di kawasan-kawasan. Jika adapun, nama pimpinan tersebut tidak bersifat crowd puller. Ceramah hanya kepada ahli Pas sahaja. Gagal menarik minat pihak yang lain. Lebih malang, nama sebesar Ketua Pemuda, Ketua Penerangan, kehadiran sekadar mereka yang hadir ke majlis tahlil sahaja.
Selain itu, Lujnah yang ditubuhkan juga tidak berfungsi, malah tidak dirasai kewujudannya.
2) Pesuruhjaya Negeri tidak dikenali dan diyakini untuk memimpin negeri dan pilihan raya. Sbg contoh PJ Kedah, Dr Fakhruddin ini tidak dikenali oleh ahli Pas akar umbi dan tidak faham kenapa Presiden memilih individu seperti itu.
Persoalan mengapa tidak Mahfuz, Amiruddin ataupun Nasir Kubang Rotan yang berstatus YB, lebih senior dalam politik Kedah.
Read More / Baca Lagi >>

Husam boleh dipecat kerana cabar parti - Presiden Pas

Posted: 18 Feb 2016 04:39 PM PSTAbdul Hadi Awang (kiri)  dan Husam MusaAbdul Hadi Awang (kiri) dan Husam Musa
Bekas naib presiden Pas Datuk Husam Musa berdepan tindakan digantung atau dipecat daripada parti itu berikutan tindakannya mencabar dan mengkritik Pas.
Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata beliau telah mengarahkan jawatankuasa disiplin parti supaya memanggil Husam dan menjalankan siasatan berhubung perkara itu.
"Perkara ini kita serahkan kepada jawatankuasa untuk membuat keputusan. Bentuk tindakannya kita serah kepada jawatankuasa disiplin, tetapi tidak lari daripada beri amaran, digantung atau dipecat," katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Pejabat Penyelaras Parlimen Pas Kuala Terengganu di sini, semalam.
Mengulas kenyataan Husam bahawa usaha Abdul Hadi membawa usul Hudud di Kelantan tanpa merujuk parti terlebih dahulu sebagai satu tindakan pramatang, presiden Pas itu berkata beliau lebih berpengalaman daripada Husam dan telah lama menyertai parti berkenaan.
Read More / Baca Lagi >>

Dari jurutera kepada pencuci longkang

Posted: 18 Feb 2016 04:38 PM PST

Oleh Nizha Periaswamy
Seperti yang diceritakan kepada saya…
"Sudah lama saya duduk rumah, kira-kira empat bulan. Ya, tempoh itu agak lama bagi seorang lelaki yang sudah berkeluarga dan mempunyai komitmen. Sekarang saya mahu mencari kerja.
Rupanya selama empat bulan yang lepas, saya mencari kerja yang salah. Selaku seorang graduan Ijazah Lanjutan dalam bidang Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik saya tersalah cari kerja. Saya cari kerja jurutera!
Selama ini ibu bapa saya sendiri pun tidak sedar. Setahu mereka, menghantar anak belajar ke luar negara, belajar tinggi-tinggi dengan kelulusan cemerlang, pulang ke tanah air agar dapat menjaga kedua-dua orang tua, bekerja selesa dengan gaji yang lumayan, itulah jangkaan seorang graduan yang cemerlang seperti saya, itu juga yang difikirkan oleh ibu bapa saya. Malangnya, saya dan mereka ternyata salah dan tersilap. Sekarang, saya kena mencari kerja dan bersaing dengan lebih 6 juta warga asing untuk membuat kerja 3D, kerana itu sahaja pekerjaan yang melimpah-ruah di Malaysia.
Bukan lagi jurutera atau juruteknik, bukan lagi kerja pejabat atau profesional.
Untuk pengetahuan, saya, salah seorang daripada 26,000 orang atau mungkin lebih beberapa kali ganda orang yang diberhentikan kerja ekoran keadaan ekonomi pada masa kini. Sekarang saya masih menganggur dan mencari kerja, tetapi menteri dan pemimpin saya tiada solusi untuk rakyatnya.
Tetapi mereka lebih berminat mencabar saya buat kerja 3D.
Pemimpin ini enggan mengaku kegagalan mereka menangani masalah ekonomi negara sehingga para pelabur tutup bisnes dan keluar dari negara ini. Pemimpin enggan mencari jalan mengatasi masalah pengangguran dalam kalangan rakyatnya yang semakin serius.
Tetapi mereka kata kami malas dan berkira.
Baik, saya akur sahaja. Dengan nasib saya yang masih tidak menentu, mulai detik ini, saya seorang graduan Ijazah Lanjutan Kejuruteraan, akan mengubah hala tuju cita-cita saya kepada seorang pencuci longkang, tak kiralah besar mana longkang itu, lagi Danger, lagi Dirty dan lagi Difficult bukan?
Read More / Baca Lagi >>

Pekerja Asing: ‘Durian runtuh' untuk siapa?

Posted: 18 Feb 2016 04:37 PM PST

Oleh DR DZULKEFLY AHMAD
Seolah-olah kenaikan levi atau caj ke atas pekerja asing baru-baru ini tidak cukup menggemparkan pelbagai pihak, kerajaan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd  Najib Razak terus mencabar kesabaran rakyat dengan pengumuman Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri  Dr Ahmad Zahid Hamidi tentang rancangan membawa masuk 1.5 juta warga Bangladesh. 
Untuk pengetahuan umum, ini akan melonjakkan jumlah pekerja asing kepada 7.5 juta berbanding 6.5 juta warga kerja tempatan yang berada dalam sektor awam mahupun swasta. Jumlah 6 juta pekerja asing kini adalah terdiri daripada 2.14 juta secara sah dan selebihnya tanpa izin atau tidak berdokumen. Polemik pekerja asing berlarutan sekian lama. Sementara sememangnya mereka diperlukan dalam jenis kerja yang disebut dengan 3D (Dirty, Difficult, Dangerous) itu, kerap dinyatakan bahawa keberadaan mereka adalah sementara. Pun begitu, apa-apa hak mereka mesti dipenuhi oleh majikan serta dikuatkuasakan kawalan undang-undang seperti Akta Kerja 1955, Akta Pampasan Pekerja 1952 dan Akta Standard Minimum Perumahan dan Kemudahan Pekerja 1990.
Permohonan mutakhir ini yang didakwa diminta oleh pihak industri amat dipertikikan pihak Persekutuan Pengilang-pengilang Malaysia (FMM). Maka wajar kerajaan menyenaraikan syarikat dan industri yang mengemukakan permohonan kepada Kementerian Dalam Negeri secara telus. Perkara ini menjadi lebih menekan lagi dalam suasana ekonomi yang melembap termasuk di peringkat serantau dan global.
Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) juga mempertikaikan langkah kemasukan pekerja asing ini kerana lebih berkehendakkan kerajaan membekalkan latihan secukupnya dan gaji setimpal kepada pekerja separa mahir tempatan untuk diserapkan ke dalam sektor yang ketika ini kurang diminati warga Malaysia.
Perjanjian Persefahaman (MOU) di antara kerajaan Malaysia-Bangladesh untuk membawa masuk pekerja asing ini ditanggapi banyak pihak sebagai bertentangan dengan pelbagai dasar pembangunan kerajaan yang mahu menghadkan hanya 15% pekerja asing menjelang 2020. Mampukah ini dicapai kalau terus-terusan sikap kerajaan adalah sangat culas dan tidak bertanggungjawab.
Pertikaikan tentang pekerja asing ini telah menjadi polemik yang tidak berkesudahan sejak berdekad lamanya. Kehadiran bahkan lambakan pekerja asing yang berketrampilan rendah serta buruh tempatan yang tidak terlatih (70% dikatakan hanya punya kelulusan SPM), antara lain menjadi punca negara terus berada dalam 'Perangkap Pendapatan Sederhana' (Middle-Income Trap) tidak akan dapat di atasi dengan hakikat ini. Setiap tahun negara mengalami aliran keluar tunai sebanyak RM32 bilion dari segi hantaran pulang pendapatan pekerja asing (remittance economy).
Read More / Baca Lagi >>

Kerajaan Umno@BN-Bangladesh meterai MoU bawa 1.5 juta pekerja

Posted: 18 Feb 2016 04:36 PM PST

DHAKA – BANGLADESH. Malaysia dan Bangladesh hari ini telah memeterai perjanjian persefahaman (MoU) untuk membawa masuk 1.5 juta pekerja secara berperingkat untuk tempoh tiga tahun bagi memenuhi permintaan majikan daripada pelbagai sektor di Malaysia.

Menurut laporan berita The Daily Star, perjanjian baharu itu menyaksikan buruh warga Bangladesh akan direkrut ke dalam sektor t pembinaan, pembuatan dan perkhidmatan

Perjanjian itu ditandatangani di sini di antara Menteri Sumber Manusia Malaysia Datuk Seri Richard Riot dan Menteri Pekerjaan Luar Negara dan Kebajikan Ekspatriat Bangladesh Nurul Islam pukul 10 pagi tadi (pukul 12 tengah hari waktu Malaysia).

Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid menegaskan, pekerja Bangledesh yang akan dibawa masuk ke negara ini akan dilatih terlebih dahulu di negara itu dan menjadi pekerja separa mahir dan pekerja yang memenuhi spesifikasi keperluan khusus majikan di Malaysia.

Beliau berkata, majikan akan dikenakan empat syarat sekiranya ingin menggaji pekerja Bangladesh iaitu pekerja mesti diberikan perlindungan insurans; pekerja diberi kemudahan kediaman secara berpusat; gaji dibayar melalui bank; dan memberikan perlindungan keselamatan secukupnya.

Sementara itu, semalam Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada akhir lawatannya ke California dilaporkan berkata akan membincangkan cadangan kontroversi membawa masuk 1.5 juta pekerja dari Bangladesh itu bersama timbalannya.

Untuk rekod, levi bagi pekerja Bangladesh ditetapkan pada kadar RM1,946.

RM 2.6 bilion: Akta rasuah, penjawat awam tak boleh terima ganjaran

Posted: 18 Feb 2016 10:09 AM PST

Wujud kes rasuah yang jelas apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menerima derma RM2.6 bilion, kerana penjawat awam tidak sepatutnya menerima ganjaran, kata sebuah forum malam tadi.
Mengikut sekurang-kurangnya 2 undang-undang sedia ada, penjawat awam yang menerima wang dalam akaun bank peribadinya dianggap menerimanya bagi tujuan rasuah, kata 2 peguam terkemuka Datuk Ambiga Sreenevasan dan Hanipa Maidin.
Dalam kes Najib, presiden Umno itu tidak secara sukarela mengisytiharkan RM2.6 bilion itu ketika ia dimasukkan ke akaun peribadinya pada Mac 2013, lebih sebulan sebelum Pilihan Raya Umum ke-13, kata Hanipa yang juga ahli Parlimen Sepang.
RM 2.6 bilion: Akta rasuah, penjawat awam tak boleh terima ganjaranRM2.6 bilion atau AS$681 juta itu didedahkan Wall Street Journal, 2 tahun selepas itu, pada Julai 2015. Akhbar itu melaporkan wang berkenaan daripada syarikat berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Sebulan selepas itu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengumumkan ia adalah derma politik daripada penderma Timur Tengah tetapi tidak ada penjelasan diberikan bagaimana wang itu dibelanjakan.
Hanipa berkata mengikut Seksyen 23 Akta Pencegahan Rasuah 1961, wang diterima penjawat awam dianggap wang diterima bagi tujuan rasuah.
"Jadi mengapa tidak ada pendakwaan?" kata Hanipa dalam respons kepada keputusan Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali pada 26 Januari untuk membebaskan Najib daripada kesalahan salah laku kerana menerima RM2.6 bilion itu.
"Bila kita tanya siapa beri wang itu, peguam negara hanya kata orang awam tidak ada hak untuk tahu.
"Tetapi hujah saya ialah, hak untuk tahu mendahului hak kebebasan bersuara," kata Hanipa pada forum bertajuk "Skandal 1MDB dan RM2.6 bilion: berakhirnya kedaulatan undang-undang?" di Petaling Jaya, malam tadi.
Hanipa berkata Najib melanggar undang-undang apabila tidak mengisytiharkan wang itu sejak awal menerimanya pada Mac 2013.
"Beliau tidak sepatutnya terima. Ini kes yang jelas," katanya ketika ditemui selepas forum itu.
Ambiga berkata derma dianggap satu bentuk ganjaran. Penjawat awam yang menerima ganjaran boleh didakwa mengikut Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah 2009.
Read More / Baca Lagi >>

Adik Zahid umum ‘tutup buku’ perniagaan di Malaysia

Posted: 18 Feb 2016 10:08 AM PST

Abdul Hakim mengumumkan sudah tidak terlibat lagi dengan sebarang perniagaan yang melibatkan kemasukan pekerja asing ke negara.
abdul-hakim-hamidi_asing_600
PETALING JAYA: Pengerusi Real Time Networking Sdn Bhd, Datuk Abdul Hakim Hamidi menegaskan untuk tidak lagi menjalankan sebarang urusan perniagaan dengan pihak kerajaan.
Abdul Hakim, adik kepada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, keputusan itu dibuat selepas berbincang dengan ahli keluarga.
"Pihak keluarga telah nasihatkan saya supaya tidak lagi meneruskan apa-apa aktiviti (perniagaan) yang melibatkan kementerian terutama yang melibatkan abang saya.
"(Keputusan itu dibuat) atas nasihat keluarga kerana lebih baik kita jangan buat (sebarang) perniagaan di negara ini, kami telah tutup buku untuk perniagaan di Malaysia.
"Untuk pengetahuan, kita sudah tidak terlibat lagi dengan (sebarang perniagaan yang melibatkan kemasukan pekerja asing) semua kita dah 'cut off',' katanya seperti yang dilaporkan SuaraTV.
Jelasnya lagi, tidak wajar sekiranya isu kemasukan 1.5 juta warga Bangladesh ke negara ini dikaitkan dengan kronisme sedangkan beliau mempunyai kemahiran yang tinggi dalam bidang tersebut.
"Sebenarnya masalah kronisme ini tidak wajar dikaitkan dengan saya kerana saya sendiri mempunyai kelulusan dalam bidang 'retro mekanikal' manakala perniagaan saya difokuskan dalam bidang teknologi maklumat (IT).
"Malah sebelum Ahmad Zahid menjadi ahli politik dan kemudiannya dilantik sebagai menteri saya telahpun berada dalambidang teknikal IT ini.
Read More / Baca Lagi >>

‘Hanya Anwar sebagai PM mampu kembalikan maruah Malaysia’

Posted: 18 Feb 2016 10:06 AM PST

Veteran politik Dr Syed Husin Ali tegas mengatakan hanya Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini 'disimpan' di Penjara Sungai Buloh satu-satunya tokoh yang mampu mengembalikan maruah Malaysia dalam masa singkat di mata dunia.
Tokoh politik sejak 1950an yang pernah menjadi pensyarah Anwar ketika ikon berkenaan menuntut di Universiti Malaya itu yakin anak didiknya mempunyai kebolehan tersendiri mengubat pelbagai jenis skandal yang menjejaskan reputasi negara sejak dua dekad lalu.
"Saya percaya dia boleh. Susah, tetapi dia boleh.
'Hanya Anwar sebagai PM mampu kembalikan maruah Malaysia'"Susah sebab keadaan sekarang terlalu teruk. Boleh, sebab itu adalah kebolehan dia. Saya rasa dia sudah menghadam betul-betul masalah-masalah yang dihadapi oleh negara," kata beliau dalam satu temubual bersama SK.
Ketika ditanya daripada pengalaman politik yang panjang, waktu manakah Malaysia pernah mempunyai detik-detik terbaik dalam sejarah selepas merdeka, Syed Husin tidak melihat negara ini pernah mempunyai period yang boleh dibanggakan sebagai negara demokrasi.
Katanya, detik tersebut pernah muncul tetapi tidak sempurna dan kemudian dibinasakan oleh pemerintah yang mahu terus berkuasa secara menekan rakyat.
"Sebenarnya selepas baru merdeka ada sinar-sinar harapan. Misalnya dari segi sastera, Asas 50, ada perkembangan idea-idea yang tidak serupa dengan apa yang kita nampak sekarang ini.
"Dari segi kebudayaan pun banyak pemikiran, persidangan dan perbincangan. Pada waktu itu juga orang membincangkan soal pendidikan dan soal ekonomi, tapi lama kelamaan ia merosot.
"Masa mula-mula Mahathir naik dulu (1981), kita mengharapkan satu perubahan kerana dia menjanjikan perubahan. Tapi lepas itu kebebasan makin disekat. Jadi sinar-sinar harapan itu hanya sekejap. Tapi yang saya lihat keadaan terburuknya adalah sekarang. Soal kaum makin teruk, soal agama makin sempit, soal korupsi makin teruk.
"Pemimpin tidak bertanggungjawab, di negara lain pemimpin akan bunuh diri disebabkan masalah tersebut (tuduhan derma politik). Akhbar antarabangsa menghentam Najib mengatakan dia tidak berguna. Dia Menteri Kewangan terburuk di Asia, dan beliau (Najib) hendak menyaman WSJ terhadap tuduhan 1MDB tapi sampai sekarang tidak disaman.
"Ertinya, kita mempunyai seorang pemimpin yang korup, yang tidak memberikan kebebasan kepada rakyat," kata Syed Husin.
Syed juga menganggap skandal derma RM2.6 bilion sebagai melucukan dan tidak selayaknya berlaku dalam negara yang kononnya mahu mengejar status negara maju pada 2020.
Read More / Baca Lagi >>

CERAMAH PAKATAN HARAPAN BERSAMA PRESIDEN AMANAH

Posted: 18 Feb 2016 09:58 AM PST

Peguam Negara tak iktiraf panel SPRM

Posted: 18 Feb 2016 04:44 AM PST

Peranan dan kuasa Panel Penilaian Operasi (PPO) dan Panel Khas perlu disemak semula mengikut Akta SPRM 2009.
akhbar-ali
PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu menyemak semula peranan dan kuasa Panel Penilaian Operasi (PPO) dan Panel Khas susulan keengganan Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali bertemu dengan ahli jawatankuasa panel terbabit.
Presiden Transparency International-Malaysia (TI-M), Datuk Akhbar Satar, berkata tindakan Peguam Negara berkenaan menunjukkan seolah-olah kedua-dua panel yang dibentuk mengikut Akta SPRM 2009 tidak diiktiraf.
"Perkara ini tidak sepatutnya berlaku. Tindakan Peguam Negara membatalkan pertemuan itu menunjukkan macam panel pemantau SPRM ini tidak diiktiraf Peguam Negara. Tidak salah terima lawatan mereka kerana mereka juga mewakili rakyat.
"Peguam Negara kena telus dan tiada apa hendak disembunyikan. Tak sepatutnya berlaku kerana AG (Peguam Negara) juga akhirnya yang akan buat keputusan. SPRM pula kena melihat semula peranan dan kuasa jawatankuasa panel berhubung kes yang disemak mengikut Akta SPRM 2009," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.
Terdahulu, Apandi sepatutnya dijadualkan bertemu dengan ahli jawatankuasa anel Penilaian Operasi (PPO) dan Panel Khas untuk 'berbincang' berhubung penutupan kertas siasatan SRC International (SRC) dan dana sebanyak RM2.6 bilion yang dimasukkan dalam akaun peribadi Datuk Seri Najib Razak.
Bagaimanapun, Apandi kemudiannya dilaporkan membatalkan pertemuan di Pejabat Peguam Negara pada jam 3 petang hari ini, pada saat akhir tanpa sebarang alasan.
PPO adalah jawatankuasa pemantau diamanahkan untuk menerima dan meneliti laporan SPRM mengenai keputusan siasatan dibuat Peguam Negara dan mengemukakan pandangan mengenai tindakan ke atas kes di mana tiada pendakwaan dikemukakan.
Read More / Baca Lagi >>

DUNIACACAMARBA

0

Posted by Unknown | Posted on 3:40 PTG | Posted in

sumber :-

DUNIACACAMARBA


Serius! Mulai Sekarang Stop Bawa Gadget ke Tempat Tidur

Posted: 18 Feb 2016 03:12 PM PST

Gadget atau telepon seluler saat ini sudah menjadi bagian yang tak terpisahkan dari gaya hidup manusia-manusia modern, bahkan ketika mau tidur pun benda ini selalu dibawa. Mungkin sobat ngopo pun pernah melakukannya. Kelihatannya memang sepele, namun ternyata membawa gadget saat tidur itu mempunyai dampak negatif bagi kesehatan kita.

Masalah utama yang akan muncul ketika kamu tidur dengan membawa gadget dalam kondisi menyala adalah terganggunya kualitas tidur. Berawal dari tidur kamu yang tidak nyenyak itulah, maka berbagai penyakit dan gangguan kesehatan lainnya bisa muncul belakangan.


Berbagai hasil penelitian telah secara konsisten menyimpulkan bahwa penggunaan gadget berlebihan akan merusak waktu istirahat kamu. Penggunaan gadget sebelum tidur akan membuat penggunanya semakin sulit tidur.

Salah satu studi terbaru yang dirilis oleh tim medis dari yayasan kesehatan BMJ Open asal Norwegia. Mereka melakukan survei terhadap 9.846 remaja berusia 16-19 tahun selama dua tahun terakhir. Dan hasilnya adalah rata-rata remaja menggunakan minimal dua jenis gadget atau perangkat elekronik satu jam sebelum mereka tidur.

"Lama penggunaan perangkat elektronik, terutama yang memiliki layar memancarkan cahaya, secara signifikan mempengaruhi SOL (sleep onset latency) atau lama waktu untuk merasa mengantuk dan tertidur," tulis jurnal kesehatan BMJ Open seperti yang dikutip dari laman Mashable, Jumat (6/2/2015).

Sama seperti beberapa studi sebelumnya, BMJ Open juga menyatakan bahwa gelombang cahaya panjang-pendek (short-wavelength) yang dihasilkan layar gadget mampu mengganggu ritme 'sirkadian' sehingga tubuh sulit menentukan waktu tidur, dan juga menekan produksi hormon 'melatonin' yang berfungsi sebagai penghasil rasa kantuk.

Artinya, kamu akan merasa kurang lelah dan membutuhkan waktu lebih lama untuk bisa tertidur. Dan semakin lama kamu menatap layar gadget, maka akan semakin lama pula kamu tertidur.

Selain permasalahan cahaya yang dihasilkan layar, penggunaan gadget di tempat tidur menurut BMJ Open juga mempengaruhi kesehatan tulang punggung dan leher pengguna. Hal ini umumnya memicu efek samping sakit kepala di pagi hari.

Sebelumnya tim peneliti dari National Academy of Science menyarankan untuk mengganti gadget dengan sebuah buku bacaan. Atau pengguna mungkin bisa membaca buku melalui tablet Kindle yang memang sudah dirancang untuk kegiatan membaca dengan sangat baik.

Senada dengan itu seperti dikutip dari Livescience dan MSNBC menyebutkan bahwa ada beberapa gangguan kesehatan yang bisa dialami akibat suka membawa gadget atau ponsel ke tempat tidur antara lain sebagai berikut:

1. Kurang tidur
Sebuah penelitian di Stony Brook University mengungkap, 70 persen remaja di Amerika Serikat tidur dengan tetap mengaktifkan gadget dan meletakkannya di dekat tempat tidur. Akibatnya kualitas tidur berkurang karena sering terbangun tengah malam hanya untuk membaca SMS yang masuk.

Dampak dari kualitas tidur yang buruk ini sangat luas, termasuk menurunnya prestasi akademis dan juga kesehatan secara keseluruhan. Berbagai penelitian menunjukkan bahwa kualitas tidur yang buruk membuat orang rentan obesitas, diabetes serta gangguan jantung.

2. Gangguan mental
Berkurangnya kualitas tidur gara-gara tidak mematikan gadget saat tidur juga berpengaruh pada kesehatan kejiwaan. Sebuah penelitian di Jepang mengungap, remaja yang tidur dengan membawa gadget lebih rentan terhadap kecenderungan bunuh diri.

Tidak diketahui pasti hubungannya, namun kurang tidur memang bisa memicu depresi yang meruapakan salah satu pencetus kecenderungan bunuh diri. Terlebih karena penelitiannya dilakukan di Jepang, faktor budaya juga berpengaruh karena angka bunuh diri di negara ini memang sangat tinggi.

3. Sleep texting
Pakar kesehatan tidur di Amerika Serikat, Dr Marcus Schmidt mengatakan 4 dari 5 remaja selalu membawa gadget saat tidur dan hanya 1 dari 10 remaja yang benar-benar mematikan gadgetnya saat tidur. Karena tidurnya jadi tidak nyenyak, maka para remaja ini rentan mengalami sleep texting atau berkirim SMS saat tidur.

Sleep texting berada dalam satu kategori gangguan tidur lainnya seperti berjalan saat tidur (sleep walking), mengigau (sleep talking) ataupun berhubungan seks saat tidur (seksomnia). Gangguan ini juga sekaligus merupakan salah satu gejala kecanduan teknologi.

Nah sobat ngopo, mulai sekarang untuk menjaga kesehatan kamu jangan lagi bawa gadget ke tempat tidur ya! Lebih baik ketika mau tidur letakkan gadget kamu agak jauh dari tempat tidurmu. Ok, jika kamu rasa artikel ini bermanfaat tolong disebarkan ya.

Kapan Waktu Yang Tepat Untuk Memperkenalkan Gadget Pada Anak?

Posted: 18 Feb 2016 05:36 AM PST

Di zaman serba modern seperti saat ini, gadget menjadi begitu dekat dalam keseharian hidup kita, bahkan dikalangan anak-anak gadget ini tak asing lagi bagi mereka. Sering kita melihat anak usia TK yang sudah lancar menggunakan gadget tertentu baik untuk bermain games ataupun aktivitas yang lainnya. Penggunaan gadget pada anak ini bukan tanpa resiko. Selain bisa mengganggu kesehatan fisik, penggunaan gadget pada anak juga bisa mengganggu kesehatan psikis mereka.

Apabila penggunaan gadget pada anak tidak diterapkan aturannya dan bahkan terlalu sering tentunya hal ini bisa membuat anak menjadi ketergantungan. Sehingga anak hanya menghabiskan waktunya dengan bermain gadget saja, tentu hal ini akan membuatnya menjadi anak yang antisosial, cenderung tertutup dan tidak mampu beradaptasi dengan lingkungannya.Nah sobat ngopo, lalu usia berapakah yang aman bagi anak diperkenalkan gadget? Berikut ini tingkatan usia anak dan gadget yang aman untuk usianya sebagaimana kami kutip dari asuhanak.com

Dr. Richard House, pendiri Early Childhood Action (ECA) dan seorang praktisi psikologi anak selama 40 tahun mengemukakan bahwa balita yang diberikan iPad adalah suatu tindakan penyiksaan orang tua terhadap masa depannya. Pemberian gadget pada balita justru memicu developmental catasthrope atau kerusakan perkembangan anak. Ia mengatakan bahwa tindakan memberikan sugesti gadget pada bayi dan balita adalah tindakan yang sangat mengganggu (deeply disturbing), seperti yang dilansir Nursery World Magazine (September 2015).

American Academy of Pediatric juga mengungkapkan hal yang sama. Pengaruh gadget bisa memutus dengan paksa hubungan alami balita dengan lingkungan sekitar, termasuk orang tuanya. AAP merekomendasikan untuk tidak memberikan gadget pada balita – dan harus melakukan pengawasan ketat padanya. Kesimpulannya, Dr. Richard House dan AAP tidak menganjurkan memberi gadget pada usia bayi sampai balita.

Elizabeth 'Lizi' Santoso, M.Psi, psikolog lulusan Pesident University, mengungkapkan bahwa memberikan akses pada anak juga berdampingan dengan manajemen anak oleh orang tua. "Harus disupervisi dan diawasi. Orang tua harus memonitoring, dicek satu per satu, dan larang penggunaan password, agar anak tidak menyimpan konten macam-macam," tambahnya, seperti yang dilansir beritasatu.com (24/12/15). Tentang umur berapa anak boleh diberi gadget, ia hanya menekankan pada pengawasan orang tua. 

Pertimbangan umur berapa anak boleh diberi gadget membuat cashinyourgadgets.co.uk membuat sebuah survey rentang umur menurut orang tua. Hasil survey menunjukkan 13% orang tua memberikan gadget pada usia anak 10 tahun, dan peresentase terbanyak 45% pada usia anak 13 tahun ke atas. 

Katy Hayden, seorang childcare di Children Expert, sebuah lembaga pengasuhan anak, mengatakan bahwa umur berapa anak boleh diberi gadget tergantung pada bagaimana cara didik orang tua. Anak rentang usia 11 tahun dirasa cukup mampu. Hal ini dipicu rasa ingin tahu mereka dan mulainya proses belajar memahami hal baru dengan learning by seeing and practicing. 

Dari beberapa pendapat diatas, dapat disimpulkan bahwa anak boleh diberi gadget pada umur 10 tahun sampai remaja (13 tahun keatas). Hal ini mempertimbangkan daya tangkap anak terhadap hal baru yang tidak bisa disamakan dengan umurnya. Pengawasan orang tua mutlak dibutuhkan, apalagi penggunaan gadget yang berlebihan (maksimal 2 jam sehari) dapat mengganggu tumbuh kembang anak, baik secara fisik maupun psikis. Dengan menerapkan kedisiplinan, diharapkan anak dapat terhindar dari bahaya penggunaan gadget bahkan kecanduan yang membahayakan.

Demikian ulasan tentang waktu yang tepat untuk memperkenalkan gadget kepada anak, semoga bermanfaat. Jangan lupa share ya sobat ngopo, agar bermanfaat bagi orang tua yang lain.

Bukti Nyata Dibinasakannya Kaum LGBT, Pompeii Mengulang Sejarah Kaum Luth

Posted: 17 Feb 2016 10:00 PM PST


Lesbian, Gay, Bisex dan Transgender yang biasa disingkat sebagai LGBT saat ini sedang marak diperbincangkan diseluruh penjuru dunia. Berawal dari pelegalan pernikahan makhluk sejenis di Amerika Serikat, para kaum LGBT seluruh dunia kini mulai mengajukan petisi untuk melegalkan hal yang jelas dilarang oleh agama manapun.

Kasus LGBT seperti ini bukanlah hal yang baru, jauh sebelum zaman kita ini, kaum LGBT memang sudah ada. Hal ini juga diceritakan dalam kisah Nabi Luth yang kaumnya dibinasakan oleh Allah karena kebiasaan buruk menyukai sesama jenis yang sulit dihilangkan. Kisah kaum LGBT ini juga tercantum dalam Al-Quran dan Injil, disana diceritakan bahwa kaum sodom tersebut dibinasakan dengan cara dijungkirbalikan serta dihujani oleh batu panas yang datang bertubi-tubi. 

Siapapun yang menentang hukum Sang Pencipta dan berusaha melawan-Nya akan terkena sunatullah yang sama. Dilansir dari laman Harun Yahya, Pompeii, yang merupakan simbol dari degradasi akhlak yang dialami kekaisaran Romawi, adalah pusat perzinaan dan homoseks. Nasib Pompeii mirip dengan kaum Nabi Luth. Kehancuran Pompeii terjadi melalui letusan gunung berapi Vesuvius.

Gunung Vesuvius adalah simbol negara Italia, khususnya kota Naples. Gunung yang telah membisu sejak dua ribu tahun yang lalu itu juga dinamai "The Mountain of Warning" (Gunung Peringatan). Tentunya pemberian nama ini bukanlah tanpa sebab. Adzab yang menimpa penduduk Sodom dan Gommorah, yakni kaum Nabi Luth alaihi sallam, sangatlah mirip dengan bencana yang menghancurkan kota Pompeii ini.

Di sebelah kanan gunung Vesuvius ini terletak kota Naples, sedangkan kota Pompeii berada di sebelah timur gunung tersebut. Lava dan debu dari letusan maha dasyat gunung tersebut yang terjadi dua milenia yang lalu membumihanguskan penduduk kota. Malapetaka itu terjadi dalam waktu yang sangat cepat dan tiba-tiba sehingga menimpa segala sesuatu yang ada di kota termasuk segala aktifitas sehari-hari yang tengah berlangsung. Aktifitas yang dilakukan penduduk dan segala peninggalan yang ada ketika bencana terjadi kini masih tertinggal persis sama seperti ketika bencana tersebut terjadi dua ribu tahun yang silam, seolah-olah waktu tidak bergeser dari tempatnya.

Pemusnahan Pompeii dari muka bumi oleh Sang Pencipta yang demikian dasyat ini tentunya bukan tanpa maksud. Catatan sejarah menunjukkan bahwa kota tersebut ternyata merupakan pusat kemaksiatan dan kemungkaran. Kota tersebut dipenuhi oleh meningkatnya jumlah lokasi perzinahan atau prostitusi. Saking banyaknya hingga jumlah rumah-rumah pelacuran tidak diketahui. Organ-organ kemaluan pria dengan ukurannya yang asli digantung di pintu tempat-tempat pelacuran tersebut. Menurut tradisi ini, yang berakar pada kepercayaan Mithraic, organ-organ seksual dan hubungan seksual sepatutnya tidaklah tabu dan dilakukan di tempat tersembunyi; akan tetapi hendaknya dipertontonkan secara terbuka.

Lava gunung Vesuvius menghapuskan seluruh kota tersebut dari peta dunia dalam waktu sekejap. Yang paling menarik dari peristiwa ini adalah tak seorang pun mampu meloloskan diri dari keganasan letusan Vesuvius. Hampir bisa dipastikan bahwa para penduduk yang ada di kota tersebut tidak mengetahui terjadinya bencana yang sangat mendadak tersebut, wajah mereka terlihat berseri-seri. Jasad dari satu keluarga yang sedang asyik menyantap makanan terawetkan pada saat itu juga. 

Banyak sekali pasangan-pasangan yang tubuhnya terawetkan berada pada posisi sedang melakukan perzinahan. Yang paling mengagetkan adalah terdapat sejumlah pasangan yang berkelamin sama, dengan kata lain mereka melakukan hubungan seks sesama jenis (homoseks). Ada pula pasangan-pasangan pria dan wanita yang masih ABG. Hasil penggalian fosil juga menemukan sejumlah mayat yang terawetkan dengan raut muka yang masih utuh. Secara umum, raut-raut muka mereka menunjukkan ekspresi keterkejutan, karena bencana yang terjadi datang secara tiba-tiba dalam sekejap.

Dalam konteks ini, terdapat aspek dari bencana tersebut yang sangat sulit untuk dimengerti. Bagaimana bisa terjadi ribuan manusia tertimpa maut tanpa melihat dan mendengar sesuatu apapun?
Aspek ini menunjukkan bahwa penghancuran Pompeii mirip dengan peristiwa-peristiwa adzab yang dikisahkan dalam Alqur'an, sebab Alqur'an secara khusus mengisyaratkan "pemusnahan secara tiba-tiba" ketika mengisahkan peristiwa yang demikian ini. Misalnya, "penduduk suatu negeri" sebagaimana disebut dalam surat Yaasiin ayat 13 musnah bersama-sama secara keseluruhan dalam waktu sekejap. Keadaan ini diceritakan sebagaimana berikut:

"Tidak ada siksaan atas mereka melainkan satu teriakan saja; maka tiba-tiba mereka semuanya mati." (QS. Yaasiin, 36:29)


Di surat Al-Qamar ayat 31, pemusnahan dalam waktu yang singkat kembali disebut ketika kehancuran kaum Tsamud dikisahkan:


"Sesungguhnya Kami menimpakan atas mereka satu suara yang keras mengguntur, maka jadilah mereka seperti rumput-rumput kering (yang dikumpulkan oleh) yang punya kandang binatang." (QS. 
Al-Qamar ayat 31)

Kematian serentak penduduk kota Pompeii terjadi dalam waktu yang sangat singkat persis sebagaimana adzab yang dikisahkan dalam kedua ayat di atas. Kendatipun semua peringatan ini, tidak banyak yang berubah di wilayah di mana Pompeii dulunya pernah ada. Distrik-distrik Naples tempat segala kemaksiatan tersebar luas tidaklah jauh berbeda dengan distrik-distrik bejat di Pompeii. Pulau Capri adalah tempat di mana para kaum homoseksual dan nudis (orang-orang yang hidup telanjang tanpa busana) tinggal. Pulau Capri diiklankan sebagai "surga kaum homoseks" di industri wisata. Tidak hanya di pulau Capri dan di Italia, bahkan hampir di seantero dunia, kerusakan moral tengah terjadi dan sayangnya mereka tetap saja tidak mau mengambil pelajaran dari pengalaman pahit yang dialami kaum-kaum terdahulu.