Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Badan Perhubungan Umno Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md dilihat sebagai calon utama menggantikan Datuk Mukhriz Mahathir sebagai Menteri Besar Kedah jika anak mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad itu disingkirkan daripada jawatannya.
Profesor Madya Dr Azizuddin Mohd Sani dari Universiti Utara Malaysia (UUM), berkata ini kerana Ahmad Bashah, seorang ahli politik yang berpengalaman di negeri ini, adalah antara pemimpin kanan negara yang mempunyai jawatan tertinggi dalam Umno.
Azizuddin berkata, Ahmad Bashah juga dilihat bakal menggantikan Mukhriz kerana beliau mempunyai hubungan rapat dengan kepimpinan pusat parti itu, terutama dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
"Dia yang paling kanan (ahli politik) dan paling rapat dengan Presiden (parti, Najib).
"Beliau juga veteran, dan gayanya agak lama dan digemari di kalangan pemimpin kanan dan lebih tua, tetapi sukar untuk dikatakan (populariti beliau) di kalangan belia yang lebih biasa dengan Mukhriz," Azizuddin memberitahu The Rakyat Post ketika dihubungi hari ini.
Tambahnya, Ahmad Bashah mempunyai kelebihan berbanding ramai calon pilihan lain bagi jawatan Menteri Besar kerana beliau adalah seorang ahli politik yang dipandang tinggi.