Followers

Nuffnang

.

0

Posted by Unknown | Posted on 3:45 PG | Posted in

sumber :-

.


Pakatan Harapan perlu peluas fokus kepada Melayu

Posted: 19 Jan 2016 07:47 PM PST

PANDANGAN 

Rafizi Ramli, fokus kepada Melayu.
Pakatan Harapan (PH) tampaknya lebih bersedia untuk menghadapi pilihan raya akan datang dengan persiapan lebih kemas dalam usaha untuk meraih sokongan Melayu. Langkah terbaru PH ialah menyusun program untuk memberi fokus kepada Melayu. Tindakan ini diambil mungkin setelah menyedari bahawa tanpa sokongan Melayu tidak mungkin PH berjaya menumbangkan kerajaan UBN.

Ternyata dalam dua pilihan raya lalu, (ke-12 dan ke-13) kegagalan Pakatan Harapan, (dulu Pakatan Rakyat) membentuk kerajaan kerana kekurangan sokongan Melayu antara 5% hingga 10%. Orang Melayu khasnya di luar bandar masih memberi sokongan padu kepada Umno. Bagaimana pun Melayu bandar dan pinggir bandar sudah mula berubah dengan mahu mencuba kerajaan baharu.Misalnya Pakatan Rakyat dalam pilihan raya ke-13 lalu hanya mendapat sekitar 40% hingga 43% sahaja undi Melayu berbanding dengan Umno yang menjadi tulang belakang BN yang memperolehi lebih 50%. Angka ini cukup menginsafkan pembangkang (PH) bagi bertindak menyusun program meraih sokongan Melayu dimulakan.

Program ini adalah wajah baru dan merupakan iltizam PH itu sendiri dalam usaha mengubah "taman hias" politik negara. Ia juga menggambarkan bahawa PH -- pakatan kali ini lebih serius dan melakukan usaha menyeluruh berbanding dengan pakatan sebelum ini -- Pakatan Rakyat yang terabai dengan kepentingan atau keperluan sebegini.

Seperti mana diumumkan Setisauaha Agung PKR, Rafizi Ramli setakat ini tiga subjek yang menjadi tumpuan PH dalam mempedulikan Melayu dalam usaha menarik sokongan Melayu kepada pembangkang.

Pertama, merangka program untuk menangani isu kebangkitan sosio-ekonomi dan politik masyarakat tanpa mengabaikan kepentingan kaum lain.

Kedua, berusaha membuka peluang pekerjaan dan guna tenaga dasar insan, dan

Ketiga, sistem pendidikan menyeluruh adil dan mampu menjadikan Malaysia yang berbeza untuk melahirkan masyarakat berkualiti  dan bertanggungjawab.

Ketiga-tiga program itu difokuskan dengan mensasarkan kepada orang Melayu tanpa mengabaikan kaum lain. Seperti mana kata Rafizi sudah sampai masanya untuk PH bercakap secara berterus terang dan memberi tumpuan kepada kepentingan Melayu yang selama ini diharap atau ditangani oleh Umno yang ternyata gagal, malahan menyebabkan Melayu seakan tidak ada hala tuju jelas.

Ketiga agenda atau program itu memberi penampilan atau wajah baru kepada PH, dalam gerakan untuk PH menjadi parti besar bagi mengganti BN. Agenda seumpama itu bertaraf kebangsaan dan menyeluruh menjelaskan bahawa PH bukan pakatan bersifat kekampungan dan memperjuangkan hak-hak peribadi pemimpin utama sahaja. Ia bakal menjadi kenyataan apabila kesemua pimpinan dalam PH sepadu, tegas dan berpegang kepada prinsip yang digariskan, tidak "klu klik macam ikan keli dalam besen."

Misalnya, rangka membuka peluang pekerjaan itu sepatutnya sudah lama dilakukan memandangkan ratusan ribu rakyat negara ini terutama lepasan IPT menjadi penggangur terhormat kandati pun selepas bertahun-tahun keluar universiti. Pengganguran itu tidak langsung memberi keuntungan kepada negara, bahkan negara terbeban dengannya. Kos sara hidup mereka yang patut ditanggung mereka sendiri tetapi ditanggung oleh kerajaan.

Kerajaan UBN hanya menjanjikan peluang perkerjaan setiap kali menjelang pilihan raya atau ketika Bajet hendak dibentangkan. Akan adalah pengumuman kononnya peluang pekerjaan disediakan dengan ribuan kekosongan. Tetapi semuanya berakhirnya dengan nol. Para garduan hanya menelan air liur sahaja tetapi peluang yang dijanji itu tidak ada pun. Setengahnya sengaja dipanggil menjalani temu duga, itu pun hanya untuk mengambil hati mereka sahaja dan memberi ruang untuk graduan berangan-angan. Kekosongan untuk 200 yang dipanggil untuk menjalani temu duga ratusan ribu?

Gejala dan kelemahan mengenai perkara ini mungkin tidak nampak dan disedari oleh pembangkang sebelum ini. Tetapi apabila PH meletakkan itu sebagai fokus dan iltizam baharu ia menjelaskan PH mengambil berat mengenai masalah itu. Inilah yang dimahui. Tenaga manusia yang begitu banyak perlu digerak dan dimobilisasikan untuk membawa manfaat kepada negara. Inilah yang dimaksudkan tenaga insan dipergunakan sepenuhnya.

Demikian juga dengan progam pendidikan. Dalam konteks ini reform perlu dilakukan bukan sahaja kepada sistem pendidikan, tetapi perubahan dalam peperiksaan juga. Apa yang penting ialah menjadikan pendidikan negara ini berkualiti. Mungkin format atau pun orentasi kini peperiksaan untuk lulus perlu dirombak sepenuhnya.

Walaupun hari ini kerajaan sudah mengadakan perubahan perlahan-lahan, seperti ujian PT3, namun ia tidak mencukupi, perubahan sistem melahirkan graduan yang kompetim perlu dibuat di peringkat universiti juga. Kita dapat menilai sendiri sejauh mana kemampuan graduan kita hari ini apabila mereka berhadapan dengan dunia realti, pekerjaan.

Mereka hanya lulus dalam peperiksaan tetapi lemah atau gagal untuk melaksanakan apa yang mereka pelajari. Ini juga disebabkan kerana sistem pendidikan yang diamalkan selama ini tidak menjamin lahirnya graduan yang benar-benar berkualiti. Kelemahan atau pendidikan yang tidak sampai ke matlamat itulah juga menyebabkan kedudukan universiti kita jauh berbanding dengan universiti luar.

Jadi, apabila PH telah meletakkan program untuk mewujudkan pendidikan berkulaiti ia hendaklah mencakupi keperluan itu dan menampong kelompongan yang telah lama berlaku itu. Pastikan wang yang diperuntukan beratus juta untuk pendidikan digunakan dengan sebaiknya dan berkesan. Tidak ada guna kita mempunyai prasarana pendidikan berkelas dunia kalau garduan kita berada di tahap tiga.

Satu hal yang menarik juga apabila disebut masyarakat bertanggun dalam kependidikan. Apa yang boleh difaham di sini ialah mereka bertanggungjawab kepada ilmu yang mereka perolehi bukan sahaja untuk diri mereka tetapi negara juga. Tanggungjawab ini mestilah mempunyai semangat untuk membangun negara bersama tanpa mengira kaum atau pun kepentingan ethnik. Ini sesuatu yang selama ini gagal dilakukan menerusi pendidikan yang sedia ada kini.

Malahan, sesetengah program atau penglibatan mahasiswa menerusi persatuan, badan-badan tertentu menjarakkan kedudukan mereka sebagai satu bangsa dan perkara ini seakan direstui sendiri oleh pihak berkuasa universiti. Tindakan atau pendekatan ini tidak baik kerana ianya bukan sahaja menyebabkan graduan kita tidak berkualiti dalam disiplin ilmu tetapi tidak mempunyai perasaan bertanggungjaswab dan akses kepada agenda pembangunan negara bangsa.

Seperti mana diumumkan oleh Sekretrait Setiausaha PH juga, langkah memfokuskan kepada Melayu itu ia adalah rangka besar, dan terperinciannya akan dibuat secara berperingkat. Kita tunggu agenda ini.

Di sini, saya mempunyai sedikit pandangan sebagai tambahan kepada apa yang dimaksudkan oleh PH itu, sekiranya mereka mahu memberi tumpuan kepada Melayu dengan harapan dapat menambahkan sokongan Melayu dalam pilihan raya.

Ada dua aspek yang tertinggal saya rasa, perkara ini penting dan sangat sinonim dengan orang Melayu iaitu aspek agama dan budayaan dan sastera. Adalah elok juga kalau PH merangka program keagamaan secara menyeluruh bagi kesedaran beragama secara progresif dan rasional. Dalam hal ini program yang boleh memberi kefahaman erti sebenar tentang agama itu wajar digerakkan memandangkan ada ajaran-ajaran atau tarbiyah yang diselitkan dalam ceramah oleh parti tertentu bersifat asobiyah dan membibitkan kebencian.

Sesaui dengan PH yang turut didokong oleh Amanah sebuah parti yang berteraskan Islam, mungkin peranan ini boleh dimainkan oleh para pemimpujnya yang berlatar belakang agama dan profesional. Kita nampak ada beberapa sosok agamawan dalam parti itu yang berkelayakan untuk menjadi "mursyid" dalam hal ini, dan gerak kerja mereka yang terbatas dalam Amanah itu diperluaskan menjadi agenda PH. Maksudnya agama hendaklah menjadi agenda PH juga.

Aspek kedua yang juga perlu dan penting untuk digerakkan PH atau dijadikan fokus ialah mengenai kebudayaan dan kesusteraan. Aspek kebudayaan dan sastera ini begitu sebati dengan orang Melayu. PH jangan mengabaikan kepentingan budaya dan sastera ini dalam membentuk pemikiran ummah. Mereka atau apsek ini juga perlu diberi penekanan khusus yang menyeluruh.

Terdapat ramai golongan sasterawan dan budayawan yang kecewa dengan dasar atau ketidakpedulian kerajaan UBN terhadap bidang ini. Mereka berdiam diri sahaja atau bergerak bersendirian secara berkumpulan. Peranan lebih besar seharusnya diberikan kepada mereka dengan memberi tugas untuk mereka menjanakan bangsa menerusi budaya dan sastera. Kalau PH menggunakan entitinya ia sudah tentu akan menjadi daya tarikah orang Melayu kepada PH.

Semoga sahaja rangka atau program untuk meraih sokongan Melayu terhadap PH akan ini berjaya. [wm.kl. 11:30 am 20/01/16]

tunku

0

Posted by Unknown | Posted on 3:37 PG | Posted in

sumber :-

tunku


Kedah Umno wants Mukhriz out

Posted: 20 Jan 2016 12:38 AM PST

Kedah Umno leaders say they have lost confidence in Mentri Besar Datuk Seri Mukhriz Mahathir .
 
State Umno chairman Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah said all 15 party division leaders, as well as wing heads, were appealing to Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak to make an immediate change to the state leadership.

Mukhriz has been Kedah Mentri Besar since 2013.

MAHB beefs up security at airports

Posted: 19 Jan 2016 10:15 PM PST

Malaysia Airports Holdings Bhd has announced it has stepped up security at airports in the country in the wake of the recent militant attacks in several cities abroad.

MAHB managing director Datuk Badlisham Ghazali said the company had adopted both 'visible' and 'invisible' measures.

"We have close rapport with the police," he told Bernama Wednesday.

Badlisham said MAHB had appointed a general manager for aviation security who started work with the company four months ago.

He named the individual as SAC Rosli Mohd Isa who had been seconded from the police.

"Security at airports is a priority for MAHB. Security personnel will be more visible for passengers, especially at the international gateways.

"It is needless for passengers to be unduly concerned about this. We have established collaboration among the airports, police and intelligence authorities.

"Insyallah (God willing), we will handle it (security)," said Badlisham when asked to comment on the additional security measures implemented following the recent militant attacks in several cities in other countries.

The latest and closest incident to Malaysia was an attack on a mall in the heart of Jakarta on Jan 14.

So easy to gear up as a cop

Posted: 19 Jan 2016 05:53 PM PST

It doesn't cost too much to pass off as a police outrider. Nor is it too difficult to dress up and pose as a cop.

If you have a white Honda CBX 750 or a Honda VFR 800 or Honda ST 1300 – what the men in blue use – then you're just about RM2,000 away from looking like one.

The sum can cover everything from police outrider jackets, helmets, riding boots, sirens and blue beacon to strobe lights for the motorcycle.

Other accessories such as vests and batons are surprisingly easy to source from uniform and tailor shops.

Two bogus traffic policemen presumably outfitted themselves in this way when they posed as outriders escorting a "VIP convoy" of vehicles two weeks ago.

The duo were blaring sirens and flashing their strobe lights to cut their way through the rush hour traffic in Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur, when real policemen stopped and arrested them.

Several shops visited by The Star here and in Kuala Lumpur revealed that walk-in customers did not even need to produce police ID to buy apparel and paraphernalia thought to be exclusive to the police force.The checks also revealed that there were dealers happy to take orders for strobe lights.

The ease of buying police uniforms and equipment has raised concerns over the possibilities for abuse.

If in doubt over a policeman, Kuala Lumpur police chief Comm Datuk Tajuddin Md Isa advises the public to ask for his authority card.

"Everyone has the right to ask a policeman to show his authority card. Call us immediately if you don't get it," he said.

He said if a policeman refuses to produce his authority card, the public should note his badge number, name or vehicle licence plate number and contact a police station.

Bukit Aman is also calling for new legislation to ban the sale of strobe lights to civilians.

Federal traffic police chief Senior Asst Comm Mahamad Akhir Darus said he had held a discussion with traffic chiefs of all states who all felt this was necessary.

"Currently there is no law to bar civilians from buying strobe lights although there are rules against the use of these devices." He said that the agencies allowed to use strobe lights on their vehicles were police, Immigration Department, Customs Department, Civil Defence Department, Fire and Rescue Department, Prisons Department and ambulances.

"We hope new laws will be in place to only allow shops to sell these devices to personnel who have authorisation, such as a police authority card," he said.

The Antics of Husin Lempoyang

0

Posted by Unknown | Posted on 3:32 PG | Posted in

sumber :-

The Antics of Husin Lempoyang


Bila nak sembelih, semua disalahkan

Posted: 19 Jan 2016 06:30 PM PST


Bila nak disembelih, semua salah kamu lah.... Salah sikit pun dikokokkan. Itulah kamu juga yang mula berkokok.

Wow! Unta tidak bising bila nak disebelih.


edyesdotcom

0

Posted by Unknown | Posted on 3:30 PG | Posted in

sumber :-

edyesdotcom


MB Selangor Perlu Bersihkan Nama Seperti KM Pulau Pinang, SAMM Cabar Heret che'GuBard ke Mahkamah!

Posted: 19 Jan 2016 09:17 PM PST

Kenyataan Media SAMM
20 Januari 2016

MB Selangor Perlu Bersihkan Nama Seperti KM Pulau Pinang, SAMM Cabar Heret che'GuBard ke Mahkamah!

SAMM mengambil kesempatan ini mengucapkan tahniah kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, YAB Lim Guan Eng di atas kejayaan membersihkan nama beliau yang dicemar satu dakwaan yang akhirnya terbukti tidak berasas.

Dakwaan dibuat oleh Nasrudin Hassan kononnya YAB LGE telah menganugerahkan projek pembinaan terowong bawah tanah secara rundingan terus walaupun pihak LGE telah memberi nasihat awal tentang kebenaran dan integriti kerajaan P.Pinang. Mahkamah akhirnya memerintahkan Nasrudin menarik balik artikel tulisannya dan membayar RM10,000 sebagai pampasan kepada LGE.

Nasrudin disaman atas artikel tulisannya memfitnah Lim Guan Eng dan kerajaan P.Pinang dalam usaha membela Kerajaan Selangor pimpinan Khalid Ibrahim yang dipertikai apabila meluluskan KIDEX, sebuah projek lebuhraya bertol yang jelas bertentangan dengan aspirasi serta janji perjuangan Pakatan Rakyat ketika itu.

Apa yang berlaku di sebalik keputusan Mahkamah Georgetown itu adalah hampir sinonim dengan perkembangan di Selangor. Bezanya, kelantangan che'GuBard menyuarakan skandal balak Menteri Besar Selangor Azmin Ali dalam istilah 'tender terbuka' masih belum diheret ke mahkamah.

Jika LGE dengan berani membawa Nasrudin ke mahkamah demi menunjukkan tiada anugerah rundingan terus (walaupun mempunyai kuasa berbuat demikian) seperti yang didakwa, mengapa tidak Azmin juga melakukan hal yang sama terhadap che'GuBard?

Proses penganugerahan projek melalui tender terbuka merupakan antara perkara asas semangat reformasi dan janji ketelusan dalam pentadbiran yang ingin ditunjuk kepada rakyat. SAMM menegaskan Kerajaan Selangor melalui Menteri Besar dan mesyuarat exconya mempunyai bidang kuasa meluluskan projek tanpa tender terbuka. Namun jika pemberian tender secara rundingan terus (tanpa tender terbuka) ini dibiarkan berlaku, maka kita seolah-olah mengkianati janji kita kepada rakyat. Malah perjuangan Anwar Ibrahim hingga terbenam ke penjara demi mempertahan prinsip menjadi sia-sia.

Azmin Ali selaku ketua kerajaan selangor bersalah kepada perjuangan ini apabila wujud projek besar tidak melalui proses tender terbuka, contohnya skandal balak yang dibangkitkan oleh che'GuBard baru-baru ini. Lebih teruk, apabila Azmin didapati berbohong di media dengan menyebut kononnya balak yang diluluskan itu melalui tender terbuka.

Justeru itu, SAMM dengan ini mencabar Azmin Ali membawa che'GuBard ke mahkamah, supaya dokumen yang dilindungi akta rahsia rasmi mengenai tender terbuka penganugerahan projek balak tersebut mampu dipaparkan sebagai bukti. MB Selangor perlu membersihkan namanya, jadilah seperti Lim Guan Eng.

Sekian

Edy Noor Reduan
Pengarah Propaganda
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

Taipingmali (tm)

0

Posted by Unknown | Posted on 1:30 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


Bekalan Air Cukup Untuk Hadapi Fenomena El Nino:- Datuk Zainol Fadzi Pah...

Posted: 20 Jan 2016 12:56 AM PST

PROTON UNVEILS ITS LATEST R&D INITIATIVE WITH THE FIRST FIRING OF NEW PROTON ENGINE

Posted: 20 Jan 2016 12:30 AM PST

National car manufacturer PROTON Holdings Berhad ("PROTON" or "the Company") today held the first firing of its latest powertrain, the 1.5L TGDI (Turbo Gasoline Direct Injection) at the facilities of Ricardo in England. This momentous occasion marks the Company's R&D latest technologically advanced engine which PROTON has developed since March 2015.The first firing marks the proof of design and the start of engine testing and validation. The engine was built with the technical and technological collaboration with Ricardo, a global engineering, strategic and environmental consultancy located in Shoreham by the Sea, England. The first firing of the TDGI/GDI (Gasoline Direct Injection) was made via a live telecast from the facilities of Ricardo with the Company's engineers who have been working on the project. The occasion was officiated by YABhg Tun Dr. Mahathir Mohamad, Chairman of PROTON at PROTON's HQ, Centre of Excellence Complex."In most areas of R&D, there are always room for improvements, acquisition of knowledge, technology and skills. This is where PROTON takes it one step further in the enhancement of current skills and technology. About 200 engineers are involved in the development within the total period of more than 3 years. We have stationed 20 PROTON engineers in England alongside Lotus and Ricardo Engineers to develop this new engine family. Led by a Project Manager from PROTON, the RM600 mil development program will take 40 months to complete all 6 variants with the first variant to be launched after 30 months by end of 2017. The design is leveraging on the co-owned IPR in combustion strategy with Ricardo, that was developed earlier in 2012," said Dato' Abdul Harith Abdullah, Chief Executive Officer, PROTON Holdings Bhd.Strict competition from global OEMs in Malaysia and the current market situation has seen a major shrinkage in the National car market. This latest development of powertrain from PROTON has made the Company's product more competitive and at par with major global OEMs. In addition, it will allow the Company to penetrate the export market as it will be compliant to regulation and legislation in major markets that require cars to comply with low emission level of Euro 6c and low CO2 figures post 2020."The PROTON engineers had worked on the program since March 2015 until today, providing the right inputs, making decisions on our requirements, actively involved in the design and analysis of the engines as well as the production of the prototype engine," Dato' Harith added.Ricardo, is a leading global multi-industry engineering provider of technology, product innovation and strategic consulting that has the facilities to develop engines, transmissions, vehicle systems, intelligent transportation systems (ITS) and hybrid and electric systems. The industries served are in transportation, defense and clean energy, and the company has services that cover a range of market sectors including passenger car, commercial vehicle, rail, defense, motorsport, motorcycle, off-highway, marine, clean energy and power generation and government."The company has the facilities that are most suitable for prototype engine development and testing. With vast experience in the automotive consultancy business of 100 years and having the experience developing and working on projects especially on GDI technology on other global OEMs from Europe, US, Japan, Korea and China, we are honoured to be working with them," Dato' Harith added further.Although PROTON has its own R&D facilities, the consultation with Ricardo oversees an important aspect as a benchmark of technology application from a third party, which will ensure that PROTON remains competitive with other OEMs. It is also carried out for further applications in the Company's transformation plan. The Company has estimated that the duration for the project is 10 months only for design, analysis and prototype built up, and after 14 months, the engine will be transferred to PROTON's own facilities in Lotus. After all the necessary rigorous tests and evaluations are conducted, the TGDI/GDI engines will be further tested in PROTON's facilities in Shah Alam, Malaysia starting from September 2016 onwards.The engines developed under PROTON development plan will currently remain known as TGDI (Turbo Gasoline Direct Injection) and GDI (Gasoline Direct Injection). They will be available to be used in all Proton cars from 2018 onwards. These new six (6) variants of engines are classified as:-

· 1.0L 3-Cylinder VVT (Variable Valve Timing)

· 1.2L 3-Cylinder VVT

· 1.3L 4-Cylinder GDI (Gasoline Direct Injection)

· 1.5L 4-Cylinder GDI

· 1.3L 4-Cylinder TGDI (Turbocharged Gasoline Direct Injection)

· 1.5L 4-Cylinder TGDIThe debut of PROTON's TGDI/GDI engines developed will offer Proton new and existing owners a different feel in comparison with the existing engines from being more efficient and powerful, producing at an average of 25% lower fuel consumption and up to 20% higher performance. Coupled with the new torque converter CVT transmission that is concurrently being developed in parallel, PROTON will provide a new driving experience to its customers. The new engine comes with integrated exhaust manifold, features Dual VVT, is low maintenance with timing chain and longer service intervals, among other features.

Kelab Greenboc

0

Posted by Unknown | Posted on 1:10 PG | Posted in

sumber :-

Kelab Greenboc


PAS Dengan UMNO Boleh, Kenapa PKR Bersama AMANAH Tak Boleh?

Posted: 19 Jan 2016 11:25 PM PST

Hadiri acara AMANAH hak PKR

PKR tidak ada masalah jika pemimpin parti itu menyertai sebarang program Parti Amanah Negara (AMANAH).

Pengerusi Biro Penyelaras Ahli Parlimen dan Adun PKR, Datuk Johari Abdul berkata, hal itu kerana kedua-dua parti berkenaan mempunyai ikatan dalam Pakatan Harapan.

Jelasnya lagi, PKR juga tidak pernah memberi komen kepada PAS apabila parti berkenaan mengambil keputusan untuk menghadiri acara bersama Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak.


Johari berkata ketika Pakatan Harapan ditubuhkan pada September tahun lalu, PAS tidak hadir walaupun Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail telah mengutus surat jemputan.

"Tidak ada paperwork (yang mengikat) antara PAS dan PKR. Sebab itu kita menghormati apa sahaja tindakan dan kenyataan yang dibuat PAS.

"Begitu juga jika kita ambil tindakan untuk menghadiri mana-mana program oleh mana-mana parti pun, tiada yang mengikat kita.

"Saling hormat-menghormati keputusan parti dalam Pakatan Rakyat masih wujud apabila PAS berjumpa Umno, kita pun tak buat komen (apa-apa) kerana itu hak mereka.


PRU tak lama lagi

"Malah tidak wujud solid agreement (perjanjian bertulis yang mengatakan) tidak boleh buat ini, itu," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya hari ini.

Sebelum ini PAS Kelantan menyatakan kekesalan mereka terhadap pimpinan PKR menghadiri program anjuran AMANAH di negeri itu dan meminta ia tidak diteruskan "demi kebaikan bersama".

Setiausaha Perhubungan PAS Kelantan Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata tindakan seperti itu boleh menimbulkan ketidakselesaan dalam hubungan politik antara PAS dan PKR di negeri tersebut.

PAS - setakat ini - masih meneruskan gabungan politik dengan PKR namun memutuskan hubungan dengan DAP serta AMANAH. Pada masa sama PKR turut membentuk gagasan pembangkang di bawah Pakatan Harapan bersama DAP dan AMANAH.

Sementara itu, Johari berkata, sekiranya PAS serius ingin bersama dalam Pakatan Harapan, parti itu dipelawa menyertai memandangkan pilihan raya umum akan berlangsung tidak lama lagi.

"Majlis presiden akan berbincang dan membuka ruang kepada mana-mana parti lain mahu menyertai Pakatan Harapan. Tak ada masalah, apatah lagi pilihan raya umum sudah tidak lama," katanya.ULASAN GB

Seperti yang GB ulaskan sebelum ini, PAS nampaknya begitu terdesak dan sudah melalut sehingga sanggup untuk "memaksa" parti lain untuk tidak bekerjasama dengan AMANAH. Diancamnya untus hubungan dengan PKR sepertimana mereka telah memutuskan hubgan dengan DAP.

Kita mengalu-alukan langkap PAS untuk memutuskan hubungan dan PKR, soalnya apakah mereka berani melakukannya?

Terdapat 5,000 ahli PAS yang memegang pelbagai jawatan lantikan politik di dalam kerajaan negeri Selangor. Apakah mereka itu bersedia untuk meletakkan jawatan?

Ternyata gertakan PAS itu hanyalah omongan kosong.

Menuduh AMANAH kononnya sebagai tongkat UMNO, kita nyatakan, ia hanyalah dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih! Presiden PAS sendiri akui PAS berkawan dengan UMNO dan itu hak PAS, katanya. Jadi amat wajar PKR menjawab kata-kata Presiden PAS itu, "Berkawan dengan AMANAH hak PKR!