Followers

Nuffnang

MiLo SuaM

Posted by Unknown | Posted on 2:07 PG | Posted in

sumber :-

MiLo SuaM


Ringgit jatuh, harga santan kelapa naik hingga RM11 sekilogram mulai esok

Posted: 07 Dec 2016 10:07 PM PST

TERSEBAR di facebook, banner (kain rentang) makluman bahawa mulai 12 Disember 2016 (esok), santan kelapa di Daerah Rembau akan dijual pada harga RM11 sekilogram (RM11/kg). Perkara itu mencetuskan rasa tidak puas hati di kalangan pengguna.


Difahamkan pihak peniaga santan turut menerima maki hamun dan dituduh cekik darah oleh orang ramai berhubung mekluman kenaikan harga santan tersebut. 

Salah seorang peniaga tampil menjelaskan punca kenaikan harga santan kelapa yang membebankan pengguna itu didakwa ada kaitan dengan kejatuhan matawang Ringgit Malaysia.


Menurut Nor Sya, bekalan kelapa tempatan tidak mencukupi untuk menampung perniagaannya yang memerlukan sekurang-kurangnya 3 tan kelapa seminggu. 

Justeru dia terpaksa 'import' buah kelapa dari Indonesia.

Kejatuhan nilai matawang Ringgit Malaysia, RM memburukkan keadaan apabila dia terpaksa bersaing dan membeli kelapa dengan harga yang mahal berikutan peningkatan permintaan kelapa dari Thailand.

Dakwanya lagi, nilai matawang Thailand kini lebih tinggi berbanding dengan nilai RM.


Menurut Pakar ekonomi yang sangat dihormati, Prof Jomo Kwame Sundaram sebelum ini dilaporkan mendakwa hilangnya keyakinan terhadap kerajaan Malaysia, berhubung pendedahan skandal 1MDB menjadi punca utama kejatuhan nilai matawang RM.

Kwame mendakwa krisis keyakinan tersebut sangat serius dan mempunyai implikasi yang sangat besar terhadap Malaysia. — Malaysiakini

Dari sini kita dapat lihat bagaimana skandal 1MDB yang heboh jadi tajuk berita utama seluruh dunia melibatkan dana berpuluh billion ringgit mempunyai kesan langsung terhadap kehidupan rakyat.

Jangan sangka 1MDB tiada kaitan dengan anda, kalau harga santan yang naik melonjak pun ada kaitan dengan skandal 1MDB yang menyebabkan kejatuhan matawang, apalagi barang-barang yang lain.

Jadi kepada pakcik dan makcik, harga santan naik janganlah salahkan peniaga santan, tapi marahlah kepada pemimpin kleptokrat (pemimpin perompak) yang lakukan skandal 1MDB. 

Tentera Myanmar seksa anak kecil Rohingya guna 'taser gun'

Posted: 07 Dec 2016 11:01 AM PST

RAKAMAN video menyayat hati didakwa melibatkan seorang anak kecil Rohingya diseksa berulang kali oleh Tentera Myanmar menggunakan senjata berkuasa elektrik (taser gun).


Sebuah portal tempatan negara itu, Myanmar Sun melaporkan tentang kejadian tersebut. 

Laporan bertajuk "Heartbreaking images show Rohingya toddler tortured with a stun gun by laughing Burmese soldier as Burma continues crackdown on the country's Muslim minority," itu menyiarkan foto anak kecil yang menangis dalam keadaan berbogel di atas tanah.

Anak kecil itu dilaporkan mengerang kesakitan kerana diseksa berulang kali dengan 'stun gun' untuk menyakitinya. — Myanmar Sun

Hasil carian di internet, aku dapat menemukan video tersebut, di bawah ini video yang dimaksudkan. Sila klik untuk menonton.


Aktivis Mavi Marmara Palestin dituduh dekati Najib untuk cari makan

Posted: 07 Dec 2016 04:21 AM PST

GAMBAR kepulangan Ustaz Hassanudin Mohd Yunos antara aktivis yang ditahan oleh Zionist Israel ketika menyertai misi menghantar bantuan bersama Kapal Mavi Marmara ke Palestin lebih 5 tahun lalu menjadi bahan kutukan Pesuruhjaya PAS Perak, Razman Rakariadi facebook.

"Cari makan tapi tak dilayan. Nasib khadam kepada khadam," tulis Razman di akaun facebook miliknya yang turut menyertakan foto-foto Ustaz Hassanuddin yang dibulatkan dalam kiriman itu.

Gelaran khadam biasa digunakan oleh penyokong dan pemimpin PAS, merujuk kepada penyokong dan pemimpin Parti Amanah Negara, Amanah parti serpihan PAS. 

Berikut kiriman yang dimaksudkan.


Dalam gambar tersebut, Ustaz Hassanuddin yang ketika itu (tahun 2010) merupakan presiden NGO Aqsa Syarif, disambut oleh Dato Seri Najib Razak ketika baru pulang selepas ditahan di penjara Israel dalam tragedi Mavi Marmara yang menjadi tumpuan seluruh dunia pada waktu itu.

Ustaz Hassanuddin sebelum ini pernah menjadi calon PAS di Johor sebelum meninggalkan parti itu untuk menyertai parti AMANAH.


Empunya badan, Ustaz Hassanuddin sendiri turut menjawab kiriman tersebut, di bawah ini jawapan dari beliau:

Saya mengadu kepada Allah Apa maksud posting sahabat yang baru saya kenali ini

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Gambar ketika saya selaku Pengerusi Aqsa Syarif kembali dari Turki selepas ditahan di penjara Negara Haram Israel

Itu perjuangan kecil kami utk merdekakan Masjidil Aqsa dan dimulakan dgn Gaza dahulu....

Kami bersama dgn darah para syuhada' Marvi Marmara

Kami cuba memahami Hadis Nabi S.A.W:

عَنْ أَبِي أُمَامَةَ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم : "لَا تَزَالُ طَائِفَةٌ مِنْ أُمَّتِي عَلَى الْحَقِّ ظَاهِرِينَ، لَعَدُوِّهِمْ قَاهِرِينَ، لَا يَضُرُّهُمْ مَنْ خَالَفَهُمْ إِلَّا مَا أَصَابَهُمْ مِنْ لَأْوَاءَ ، حَتَّى يَأْتِيَهُمْ أَمْرُ اللَّهِ وَهُمْ كَذَلِكَ". قَالُوا: يَا رَسُولَ اللَّهِ وَأَيْنَ هُمْ؟ قَالَ: "بِبَيْتِ الْمَقْدِسِ وَأَكْنَافِ بَيْتِ الْمَقْدِس". روى الإمام أحمد في مسنده

Ertnya:  Dari Abi Umaimah berkata, Rasulullah SAW bersabda:

"Sentiasa ada sekumpulan dari umatku yang menegakkan kebenaran, mengasari musuh, dan musuh mereka tidak akan dapat memudaratkan mereka kecuali apa yang dibuat dari belakang mereka. Mereka sentiasa begitu sehingga datangnya pertolongan Allah SWT. Sahabat bertanya: Di manakah mereka wahai Rasulullah? Baginda menjawab: di Baitulmaqdis, dan sekeliling Baitulmaqdis. - riwayat Imam Ahmad

Sekembali dari pengorbanan kecil itu, kami disambut oleh TPM di KLIA dan diundang utk sarapan bersama Najib dan Rosmah di kediaman mereka

Beberapa minggu kemudian saya hadir Muktamar PAS

Tiada sebarang permuafakatan dan perjanjian dgn PM

Saya akan mendoakan sesuatu yg baik2 utk Pesuruhjaya PAS Perak ini

Comments (0)