Followers

Nuffnang

MiLo SuaM

Posted by Unknown | Posted on 2:28 PG | Posted in

sumber :-

MiLo SuaM


Undangan Istana kepada Tun Mahathir dibatal kerana tiada kerusi disediakan

Posted: 07 Dec 2016 01:21 AM PST

SURAT membatalkan undangan terhadap Tun Mahathir untuk ke Istana Negara bagi menghadiri majlis istiadat melafaz dan menandatangani sumpah jawatan Yang Dipertuan Agong dan Timbalan tersebar di media sosial.


Surat bertarikh 5 Disember 2016, yang dikirimkan ke alamat Yayasan Kepimpinan Perdana itu memaklumkan bahawa tiada kerusi disediakan untuk bekas perdana menteri paling lama berkuasa Tun Mahathir, justeru bagi mengelakan beliau mendapat malu maka surat itu memaklumkan pembatalan undangan yang dihantar sebelum ini.

Tiada sebab lain yang dimaklumkan oleh surat yang ditandatangani oleh penyimpan mohor besar Raja-raja, Syed Danial itu. 

Tun Mahathir kini menjadi salah seorang pengkritik utama pentadbiran Perdana Menteri, Dato Seri Najib Tun Razak berikutan skandal 1MDB dan RM2.6 bilion yang dilaporkan di seluruh dunia serta dikaitkan dengan beliau dan anak tirinya.

Tun Mahathir sebelum ini juga mengetuai gerakan Deklarasi Rakyat — mengumpul lebih sejuta tandatangan rakyat Malaysia bagi mendesak campur tangan Yang Dipertuan Agong, bagi memaksa Najib Razak meletak jawatan sebagai perdana menteri.

Sejuta tandatangan itu dilaporkan telah dipersembah kepada Yang Dipertuan Agong, oleh Tun Mahathir sendiri, namun tidak diketahui apakah yang berlaku ketika dan selepas pertemuan itu.

Sampai sekarang kisah Deklarasi Rakyat nampaknya sudah senyap.

Jualan motorsikal seluruh negara terjejas sejak GST dilaksanakan

Posted: 06 Dec 2016 03:04 AM PST

SEJAK GST dilaksanakan pada tahun lalu jualan motorsikal seluruh negara terjejas dan menyebabkan ramai penjual motorsikal rasa bimbang dan tertekan lapor Sinar Harian, memetik kenyataan Datuk Tan Tien Chai, Timbalan Presiden Persatuan Pengedar Motorsikal dan Skuter Malaysia (MMSDA).


Bukan itu sahaja, kejatuhan nilai matawang Ringgit Malaysia dijangka akan menyebabkan motorsikal terpaksa dijual dengan harga lebih mahal tahun depan sekaligus memberi kesan lebih buruk terhadap jualannya.

Datuk Tan turut dilapor menyatakan bahawa sistem pengangkutan awam di negara kita masih belum lagi sempurna, justeru penggunaan motorsikal tetap dianggap penting lebih-lebih lagi kepada golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

"Motorsikal adalah pengangkutan yang amat penting di negara kita. Oleh itu harga yang dijual mestilah berpatutan bersesuaian dengan kemampuan golongan yang memerlukan,

"Bagaimanapun, jualan motorsikal bukan sahaja dikenakan GST sebanyak 6 peratus, malah turut dikenakan cukai eksais sebanyak 20 peratus.

"Harga motorsikal terpaksa dinaikkan mengikut nilai ringgit Malaysia dalam pasaran." Katanya.

Laporan ini menunjukkan kepada kita bahawa bukan sahaja pengguna pengguna iaitu rakyat kebanyakan sahaja yang terbeban selepaa perlaksanaan cukai rakus GST, malah para peniaga turut tertekan dan terjejas.

Puncanya sangat mudah difahami, bila GST dilaksanakan harga barang meningkat, bila harga meningkat maka kuasa beli pengguna akan berkurang. Mana tidaknya, harga barang semua naik gaji dan pendapatan rakyat tetap macam tu juga.

Sekali lagi aku teringat dengan kenyataan bodoh Ahmad Maslan satu ketika dulu — Harga barang boleh turun jika GST dilaksanakan.

Comments (0)