Followers

Nuffnang

MiLo SuaM

Posted by Unknown | Posted on 2:20 PG | Posted in

sumber :-

MiLo SuaM


Ringgit Malaysia jatuh paras terendah sejak krisis ekonomi 98

Posted: 18 Dec 2016 11:04 PM PST

NILAI matawang Ringgit Malaysia, RM hari ini terus menyusut kepada RM4.48 berbanding matawang dollar Amerika, USD. Nilai itu dilaporkan sebagai nilai paling teruk sejak krisis ekonomi Asia, 1998.


Prestasi ringgit terus merudum dilaporkan berpunca daripada salah satunya, kehilangan keyakinan terhadap kedudukan kewangan negara akibat skandal 1MDB.

Aktiviti para pelabur yang secara berterusan menjual aset-aset pasaran negara membangun turut dilaporkan sebagai punca kejatuhan nilai ringgit. 

Menurut Blomberg, tindakan yang disifatkan keras oleh Bank Negara Malaysia (BNM) terhadap spekulator matawang pada bulan lalu menambah kesan buruk terhadap pengaliran keluar tersebut.

Matawang Ringgit Malaysia, RM telah menunjukkan penyusutan lebih 6 peratus sejak kemenangan Donald Trump sebagai Presiden Amerika, dilapor menjadikan RM sebagai matawang paling teruk terjejas di rantau negara membangun Asia.

Penyokong bengang Menteri Umno berpimpin tangan dengan Lim Guan Eng

Posted: 18 Dec 2016 04:30 AM PST

BEBERAPA gambar Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Nazri Aziz dan Setiausaha Agung DAP,  Lim Guan Eng berpimpin tangan di Rainbow Skywalk tersebar dan menjadi viral di laman sosial hari ini.

Penuh newsfeed aku tengok kawan-kawan facebook share gambar Nazri dan Lim Guan Eng.

Pelbagai reaksi kawan-kawan dan orang ramai dapat dilihat di media sosial, berikutan tersebarnya gambar tersebut. Tapi aku tertarik dengan reaksi salah seorang pengguna facebook yang meluahkan rasa bengangnya menulis di group penyokong tegar Umno, Friends of Umno.


"Penyokong Umno bawahan dan orang awam macam kita ni nak terkeluar anak tekak maki DAP siang malam, pagi petang.

Menteri Umno tenang je siap berpimpin tangan bagai dengan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dah macam Bangla 2 sahabat.

Kena perbodoh je dengan orang politik..." tulisnya.

Aku rasa kasihan dengan budak ni, mungkin selama ni dia dengar dan lihat pemimpin-pemimpin Umno hari-hari maki dan kutuk DAP, hasut penyokong Umno pertahankan negara daripada DAP kononnya DAP ni macam alien dari planet asing nak menakluk bumi.

Mungkin juga dia terpengaruh dengan propaganda pemimpin Umno yang setiap hari cakap kononnya DAP ni musuh Islam, nak murtadkan Melayu dan sebagainya, jadi dia rasa DAP ni musuh yang sangat berbahaya.

Padahal semua pemimpin Umno tu maki hamun DAP, mainkan sentimen Agama, Bangsa dan Raja untuk tarik undi orang Melayu, sebab nak menang undi lawan DAP. 

Kalau kalah pilihanraya tak dapatlah pemimpin Umno nak jadi menteri, tak dapat jadi menteri tak adalah gaji puluh ribu sebulan, yang kau penyokong bawahan beriya pergi maki DAP sampai nak terkeluar anak tekak tu dah kenapa?

Kahkahkah...

Comments (0)