Followers

Nuffnang

Belantan

Posted by Unknown | Posted on 12:16 PG | Posted in

sumber :-

Belantan


Permohonan semakan Anwar ditolak?

Posted: 15 Dec 2016 06:00 AM PST


Mahkamah Persekutuan berpendirian bahawa ti­dak berlaku salah laksana keadilan dalam rayuan kes liwat II Datuk Seri Anwar Ibrahim yang memerlukan sabitan dan hukuman penjara lima tahun kerana meliwat Mohd. Saiful Bukhari Azlan, disemak dan diketepikan.

Hakim Besar Malaya, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin berkata, keputusan panel terdahulu yang mengekalkan keputusan Mahkamah Rayuan pada 7 Mac 2014 adalah selamat kerana tidak dipengaruhi oleh pihak-pihak lain termasuk Pejabat Perdana Menteri (PMO).

Beliau yang mengetuai panel lima hakim bersidang berpenda­pat, hujahan pembelaan tiada me­rit apabila menyatakan bekas Ketua Pembangkang itu tidak diadili secara saksama apabila PMO bertindak mengedarkan kenyata­an media sejurus selepas keputusan diumumkan.

Menurutnya, afidavit yang di­ikrarkan oleh Pengarah Bahagian Media PMO, Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad tidak menunjukkan wujud komunikasi di antara pejabat itu dengan Mahkamah Persekutuan yang mem­bolehkan tanggapan umum dibuat bahawa keputusan telah diketahui lebih awal.

Kata beliau, sama ada PMO ber­tindak betul mengeluarkan kenya­taan media sejurus selepas keputusan diumumkan, bukan terletak di bawah kawalan mahkamah untuk menghalangnya.

Sehubungan itu, mahkamah ter­tinggi negara tidak perlu me­ngambil pendirian yang bercanggah dengan panel terdahulu yang menolak rayuan bekas Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

Anwar, 69, disabitkan meliwat Mohd. Saiful Bukhari, 31, di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di ibu negara di antara pukul 3.10 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.

Ketika membacakan penghakiman bertulisnya selama 45 minit, Hakim Zulkefli turut berpuas hati bahawa mahkamah tidak bertindak berat sebelah berhubung tindakan peguam Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah yang mengetuai pasukan pendakwaan membuat jerayawara (road show) mengenai kes itu.

Menurut beliau, pelantikan Muhammad Shafee selaku pihak ketiga oleh Peguam Negara, menolak dakwaan bahawa Jabatan Peguam Negara mengamalkan pendakwaan terpilih.

Hakim Zulkefli menyatakan demikian sewaktu menolak permohonan Anwar agar kuorum berkenaan menggunakan budi bica­ranya menyemak dan mengetepikan ke­­­putusan terdahulu di bawah Ka­e­dah 137 Kaedah-Kaedah Mah­ka­mah Persekutuan 1995.

Penghakiman itu diumumkan dalam mahkamah yang penuh sesak dengan ahli keluarga dan penyokong Anwar yang hadir mengikuti prosi­ding tersebut. Kes liwat itu berlarutan selama lapan tahun ekoran laporan polis yang dibuat oleh Mohd. Saiful Bukhari pada 28 Jun 2008.

Keputusan sebulat suara itu turut dicapai oleh Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Tan Sri Ri­chard Malanjum, Tan Sri Hasan Lah, Tan Sri Abu Samah Nordin dan Tan Sri Zaharah Ibrahim. Walau bagaimanapun, Hakim Malanjum tidak hadir hari ini kerana menghadiri urusan keagamaan berikutan kematian ibu saudaranya di Kota Kinabalu, Sabah.

Oleh yang demikian, Anwar kekal dipenjara lima tahun dan perlu menghabiskan baki hukuman selama tiga tahun dua bulan (38 bulan) sejak mula menjalani hukuman pada 10 Februari tahun lalu selepas rayuannya ditolak oleh panel terdahulu.

Walau bagaimanapun, bekas wa­kil rakyat pembangkang itu hanya menjalani hukuman selama setahun enam bulan lagi dan dijangka dibebaskan sekitar Jun 2018 selepas mendapat remitan satu pertiga daripada tempoh hukuman asal.

Di bawah sistem pelaksanaan hukuman di penjara, seseorang banduan layak mendapat remitan (diskaun) iaitu satu pertiga daripada jumlah hukuman sekiranya Jabatan Penjara Malaysia berpuas hati dengan tahap pemulihan banduan ketika menjalani hukuman.

Anwar dalam reaksi ringkas­nya kepada pemberita sejurus mah­kamah menangguhkan sidang ber­kata, keputusan tersebut bukan pengakhiran kerana beliau akan berbincang dengan para peguam untuk mengambil langkah perundangan lain bagi mengetepikan keputusan tersebut.

Suara Politik
Belantan

Comments (0)