Followers

Nuffnang

Taipingmali (tm)

Posted by Unknown | Posted on 1:12 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


Keputusan untuk membayar Splash lebih RM2.45billion daripada yang sepatutnya adalah mengkhianati kepercayaan rakyat Selangor.

Posted: 05 Nov 2016 03:02 AM PDT

KENYATAAN AKHBAR TAN SRI KHALID IBRAHIM.
5 NOVEMBER 2016

Kerajaan Negeri Selangor di antara 2008 dan 2014 tidak pernah menawarkan RM2.975 bilion untuk mengambil alih ekuiti syarikat konsesi air Syarikat Pengeluar Air Selangor (Splash) seperti yang didakwa oleh Menteri Besar Selangor semalam.

Dakwaan-dakwaan yang dibuat oleh Menteri Besar Selangor, seperti yang dilaporkan oleh SelangorKini dan Free Malaysia Today, adalah tidak benar, mengelirukan dan cubaan jelas untuk mengalihkan perbincangan mengenai keputusan pentadbiran beliau untuk membayar ekuiti Splash RM2.7billion iaitu 10 kali lebih tinggi daripada tawaran asal berjumlah RM250.6 juta.

Semasa saya menjadi Menteri Besar, kerajaan negeri melalui Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) telah membuat beberapa cadangan kepada keempat-empat syarikat konsesi dengan jumlah tawaran seperti yang disenaraikan di bawah:

1) RM5.709 bilion pada 13 Feb 2009 untuk pengambilalihan aset dan ekuiti
2) RM9.218 bilion pada 25 Jun 2009 untuk pengambilalihan aset dan ekuiti
3) RM9.227 bilion pada 6 Jan 2011 untuk pengambilalihan aset dan liabiliti
4) RM9.6516 bilion pada 20 Februari 2013, 21 Nov 2013, 26 Feb 2014, 1 Ogos 2014 dan 12 Sept 2014. Jumlah ini melibatkan 2 bahagian:

> RM1.978 bilion bagi pembayaran ekuiti berdasarkan pulangan 12% setahun kepada ekuiti dengan pemotongan mana-mana bayaran dividen, jika ada.
> RM7.6749 bilion bagi liabiliti yang diambilalih

Seperti yang dinyatakan di atas, kaedah penilaian yang digunakan untuk setiap kumpulan adalah berbeza dan atas sebab inilah nilai tawaran setiap kumpulan berbeza. Dalam tawaran terakhir, kami telah menggunakan kaedah pembayaran ekuiti berdasarkan pulangan 12% setahun kepada ekuiti serta potongan mana-mana dividen yang telah dibayar.

Kami merasakan ini adalah adil memandangkan terma tersebut telah dinyatakan di dalam Perjanjian Penswastaan air yang ditandatangani oleh semua syarikat konsesi termasuk Splash.

Kami tidak pernah bercadang pada bila-bila masa untuk membayar RM2.9billion hanya untuk bayaran ekuiti Splash seperti yang didakwa oleh Menteri Selangor. Walaupun kita menggunakan beberapa kaedah penilaian yang berlainan, nilai ekuiti tidak banyak berbeza. Dalam tawaran terakhir, kami merasakan tawaran yang berpatutan untuk Splash adalah RM250.6juta untuk bayaran ekuiti serta menanggung hutang sejumlah RM1.564 billion

Splash mempertikaikan tawaran mengambil alih ekuiti berdasarkan 12% ROE setahun serta pemotongan pembayaran dividen. Pada hakikatnya Splash telah membayar RM725.4 juta kepada pemegang sahamnya sebagai dividen manakala Syabas tidak pernah mengeluarkan dividen dan inilah sebab utama mengapa nilai pembayaran ekuiti antara kedua-dua syarikat itu sangat berbeza.

Berkenaan dakwaan kononnya saya telah cuba menyembunyikan tawaran RM2.975billion kepada Splash yang sebenarnya tidak wujud, saya ingin menyatakan bahawa tidak ada sebab untuk saya berbuat demikian

Semua keputusan berkenaan air telah dibentangkan kepada EXCO dan Dewan Negeri Selangor apabila perlu. Tambahan pula, memandangkan proses penstrukturan semula air melibatkan beberapa syarikat tersenarai di pasaran, segala butiran tawaran perlu dimaklumkan kepada Bursa Malaysia dan pihak berkuasa yang berkenaan.

Di samping itu, pejabat Mentei Besar yang saya terajui sering mengadakan sidang akhbar setiap kali ada perkembangan baharu dan telah mengeluarkan ratusan kenyataan media berkenaan air. Kami juga menganjurkan siri taklimat untuk ADUN dan Ahli Parlimen yang juga telah mengambil bahagian dalam taklimat awam diseluruh Selangor untuk memberi kesedaran awam tentang isu rakyat.

Kami juga telah memberi pembentangan komprehensif kepada Dewan Negeri Selangor dan saya yakin pegawai-pegawai kerajaan yang terlibat dalam penyediaan pembentangan juga akan bersetuju.

Sungguh mendukacitakan apabila kerajaan negeri hari ini seolah-olah tidak mahu meneruskan amalan baik dipelopori pentadbiran terdahulu dan natijahnya, rakyat hari ini dikejutkan dengan pendedahan bahawa kerajaan negeri telah pun membuat keputusan untuk membayar RM2.7 billion kepada Splash seperti yang disahkan oleh EXCO negeri Selangor YB Zaidy Abdul Talib yang juga telah membayangkan bahawa jumlah tersebut telah ditolak oleh Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air.

Sekali lagi, saya ingin menegaskan bahawa nilai keseluruhan pengambilalihan industri air tidak boleh melebihi RM9.65 bilion kerana ia akan memberi kesan kepada tarif air di masa hadapan dan usaha untuk mengurangkan air tidak terhasil di Selangor.

Saya kira tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa keputusan untuk membayar Splash lebih RM2.45billion daripada yang sepatutnya adalah mengkhianati kepercayaan rakyat Selangor.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10154764280968901&id=38012338900Sent from Samsung tablet.

Lawatan Najib ke China- TN50 - Soros dan Mahathirsm

Posted: 05 Nov 2016 02:23 AM PDT

Untuk berjaya kita hendaklah mempunyai perancangan strategik. Setiap kejayaan atas segala usaha kita adalah bergantung kepada perancangan yang betul dan yang penting ialah perlaksanaan nya.

Pemimpin datang dan pergi, kini zaman pemimpin barru dengan cara pemikiran baru, kita tidak boleh mengulang kesilapan dogmatik yang lalu.

Dunia hari ini berbeza, kita berada dalam satu persekiran baru dan ekosistem yang baru. Cara kita melihat, cara kita berfikir adalah jauh berbeza dari dahulu. Oleh itu untuk mencapai kejayaan juga hendaklah dengan cara yang berbeza-beza agar sesuai dengan senario politik dalaman dan luaran.

Sekiranya kita tidak berhati-hati segala impian kita tidak akan menjadi realiti dan akan membawa kepada kegagalan. Jika pemimpin hari ini terus mengikut telunjuk pemimpin lama maka sudah tentu kita akan mengulangi kegagalan pemimpin yang lalu.

Oleh yang demikian Dato Seri Najib dan barisan kepimpinan hari ini menyebut kata kunci MOVE ON untuk mencapai negara maju berpendapatan tinggi dengan memperkenalkan TN 50 (TRANFORMASI NASIONAL 2050) seperti yang telah dimasukan dalam bajet 2017.

BUDGET 2017 Prime Minister Najib Abdul Razak has introduced his own vision called 'Transformasi Nasional 2050 (National Transformation 2050).
Though he did not make any reference to Dr Mahathir Mohamad's Vision 2020 to make Malaysia a developed nation, the prime minister however said the time has come to put the past aside.
"From now on TN50 is our lucky charm. Let the old legacy pass. The future of Malaysia, we recreate," he said when tabling Budget 2017 in Parliament this evening

Read more: https://www.malaysiakini.com/news/359979#ixzz4P7lyPmry

Dalam meneruskan langkah strategik bijak, Najib terus mengabaikan tohmahan pembangkang dan penghasut politik dengan melangkah ke hadapan dengan lawatan bersejarah ke China, 3 hari selepas membentangkan bajet. 

Sementara itu di Amerika kempen Hilary Clinton hanya tinggal 3 hari sahaja lagi dan kini terencat kerana isu penggunaan email peribadai dalam urusan negara sedang diasat oleh FBI dan juga isu Yayasan Clinton yang mendapat dana daripada Soros untuk kempen kerusi presiden.

Soros dengan Open Society Foundations miliknya juga telah membantu gerakan Bersih di Malaysia yang kini mendapat sokongan Mahathir.


bersambung dengan TN50........tunggu.......

Comments (0)