Followers

Nuffnang

Taipingmali (tm)

Posted by Unknown | Posted on 2:25 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


BERSIH 5 Budaya Sesat?

Posted: 03 Nov 2016 09:07 PM PDT
TINDAKAN beberapa kuasa asing cuba menganggu urusan negara kita merupakan perbuatan yang amat tidak bertanggungjawab.

Namun usaha ini hanya 'bertepuk sebelah tangan' sekiranya tiada individu atau mana-mana pihak dalam negara yang bekerjasama dengan mereka bagi menghancurkan negara.

Inilah yang berlaku dalam negara kita melalui gerakan BERSIH yang dipelopori oleh pemimpin pembangkang, termasuklah bekas pemimpin negara.

Apa yang dilakukan oleh BERSIH ini telah mendapat kritikan hebat dari mereka yang menyedari akan bahayanya terhadap kedaulatan dan keselamatan negara.

Terbaru, Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar mula berasa kecewa dengan pemimpin terdahulu yang mengibaratkannya seperti "kacang lupakan kulit" kerana pemimpin yang telah diberi kuasa menjadi semakin tamak dan inginkan kuasa lebih besar sehingga sanggup menghapuskan hak orang yang memberinya kuasa dahulu.

Mesej titah dari Sultan Ibrahim, mana-mana rakyat yang tidak berpuas hati dengan kerajaan, perasaan itu wajarlah disalurkan melalui wakil rakyat yang dipilih.

Gerakan BERSIH yang menggunakan demonstrasi jalanan ini menyaksikan rakyat berkumpul di tempat awam dengan membawa sepanduk, poster dan melakukan pelbagai aksi jijik menghina pemimpin.

Ini bukanlah tabiat orang Malaysia, malah hanya akan menimbulkan kebencian dan perpecahan dalam masyarakat.

Atas dasar ini, Baginda melahirkan rasa tidak fahamnya kepada masyarakat di negara ini yang amat mudah terpedaya dengan budaya luar yang menghasut untuk menjatuhkan kerajaan.

Merujuk kepada titah baginda, situasi yang sedang dicetuskan oleh kuasa asing melalui beberapa NGO dan parti politik negara ini adalah sebuah 'virus' kepada perpecahan rakyat.

Bilamana rakyat terpedaya dengan propaganda pihak ini dan dijangkiti virus itu, usaha untuk memperbaiki kembali mentaliti mereka amatlah sukar, titah baginda lagi.

Kesukaran ini disebabkan oleh rakyat yang telah dihasut untuk membenci kerajaan walaupun pada perkara-perkara yang tidak benar.

Baginda menambah lagi, mereka yang terhasut dengan dakyah ini tidak mempedulikan kebaikan-kebaikan yang dibuat kerajaan.

Sekaligus, apa yang dibawa oleh BERSIH ini hanyalah sebuah budaya sesat kerana tidak memperkatakan perkara yang sebenarnya.


Sent from Samsung tablet.

Isu Minyak Masak Terkini dan Media Sosial

Posted: 03 Nov 2016 04:51 PM PDT


Dalam group wassap family yg terdiri pakcik, makcik, sepupu sepapat dll. Mereka bicara kenapa kerajaan zalim sgt naikkan harga minyak masak walaupun kita adalah pengeluar minyak sawit terbesar.

Selama ni aku diam dan lihat. Tp hari ni, aku rasa x perlu diam. Perlu bagi penjelasan.

...

1. Aku kata pada mereka, subsidi kerajaan terhadap minyak masak utk tahun 2016 adalah RM 600 juta. Jika kerajaan teruskan subsidi pada bulan November & Dec, kerajaan perlu keluarkan perbelanjaan tambahan RM 100 juta.

2. Benar Malaysia pengeluar minyak terbesar. Namun pendapatan negara melalui cukai pengusaha minyak adalah RM 300 juta.

3. Aku kata pada mereka, subsidi itu sendiri ketirisan. Penggunaan minyak oleh rakyat adalah 40 000 tan sebulan tapi penjualan adalah 85 000 tan sebulan. Mana perginya 45 000 tan?

4. Subsidi bukan hak rakyat. Ianya ehsan kerajaan. Aku bawa mereka berfikir, PRU 14 tak lama lagi, kenapa kerajaan buat sesuatu yg tak popular? Aku suruh mereka undi pembangkang, mana tau boleh bagi barang dapur percuma utk rakyat.

5. Aku kata pada mereka, subsidi tu sendiri ketirisan. Jika BR1M kamu kata ketirisan, subsidi sudah pasti lebih lagi.

6. Akhir sekali, aku tinggalkan satu persoalan.

Wajarkah kerajaan tambah RM 100 juta semata2 utk bagi subsidi kolestrol pada rakyat? Atau wang itu digunakan utk baik pulih HSA yg sedang lumpuh?

Masih menanti jawapan..

Kredit : Dr Aznil Hisham


Sent from Samsung tablet.

Comments (0)