Followers

Nuffnang

Taipingmali (tm)

Posted by Unknown | Posted on 2:05 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


Penolakan Terhadap Lim Guan Eng Semakin Meningkat

Posted: 10 Nov 2016 08:11 PM PST

Sejak dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan rasuah, imej Lim Guan Eng semakin terjejas, bukan hanya di kalangan rakyat Malaysia, malah di dalam parti DAP sendiri.

Ini kerana tuduhan yang dihadapinya itu telah menyebabkan timbul krisis keyakinan terhadap diri dan pentadbirannya kerana ia melibatkan integriti beliau sendiri, yang sehingga kini masih memegang jawatan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang, walaupun menerima desakan supaya meletak jawatan atau berundur daripada banyak pihak.

Penolakan terhadap beliau terutama dalam partinya, dapat dilihat jelas ketika konvensyen tahunan DAP yang diadakan di Pulau Pinang baru-baru ini.

Jumlah kehadiran yang merosot dan hambar pada konvensyen berkenaan iaitu sekitar 300 orang, merupakan yang terendah sejak 2008, iaitu tahun di mana DAP mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri Pulau Pinang.

Daripada 1,027 delegasi yang sepatutnya menghadiri konvensyen berkenaan, hanya 328 yang hadir dan selepas rehat pada waktu tengahari, jumlah yang masih berada di dalam dewan semakin merosot dan hanya kira-kira 50 orang yang masih menunggu untuk sesi perbahasan.

Malah wartawan yang membuat liputan konvensyen berkenaan dapat merasakan bahawa `mood' perbahasan juga tidak sepanas yang diharapkan meskipun tahun depan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 dijangka diadakan.

Malah perbahasan daripada perwakilan DAP dari Taman Chai Leng, Shamser Singh Thind, yang membidas pucuk pimpinan DAP kerana bekerjasama dengan Tun Dr. Mahathir Mohamad turut memperlihatkan akan keadaan sebenar yang berlaku dalam parti itu.

Shamser menyamakan Dr. Mahathir sebagai bapa ayam dan ular, yang lebih merbahaya daripada Datuk Seri Najib Tun Razak.

Semua tahu bahawa Shamser memang seorang yang lantang mengkritik malah tahun lepas, beliau telah mempersoalkan kenapa pengerusi DAP negeri tidak dilantik sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang.

Dan sejak itu, suara-suara yang mendesak supaya pengerusi DAP Pulau Pinang, Chow Kon Yeow menggantikan Guan Eng semakin kuat kedengaran di negeri berkenaan.

Bukan itu sahaja, prestasi buruk DAP pada pilihan raya negeri Sarawak serta kegagalan sokongan kepada Parti Amanah Negara (PAN) untuk menang pada dua pilihan raya kecil di Kuala Kangsar dan Sungai Besar turut memberikan kesan.

Selain itu beberapa isu melibatkan Guan Eng termasuk skandal pembelian banglo di bawah harga pasaran, isu penjualan tanah di Taman Manggis, projek terowong yang bernilai RM305 juta serta kegagalan mengatasi masalah banjir di negeri berkenaan telah menyebabkan wujudkan tentangan dari dalaman parti itu sendiri.

Dalam isu banjir misalnya, pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO), parti politik dan aktivis masyarakat telah meluahkan pandangan dan memberi amaran bahawa banjir yang berlaku itu bukan disebabkan faktor taburan hujan lebat luar biasa semata-mata tetapi kerana kerakusan pembangunan yang sedang berlaku.

Namun ia tidak diendahkan malah kerajaan negeri menuding jari kepada kerajaan Barisan Nasional.

Isu-isu berkenaan juga dikatakan menyebabkan populariti DAP, yang mengetuai Pakatan Harapan, semakin merudum.

Ia juga jauh daripada prinsip kecekapan, ketelusan dan akauntabiliti (CAT) yang diperjuangkan oleh pentadbiran Guan Eng di Pulau Pinang malah prinsip itu kini sinonim dengan skandal serta tadbir urus yang lemah.

Keadaan ini sekali gus menunjukkan rakyat Malaysia tidak sepatutnya mempercayai parti yang tidak melaksanakan apa yang diperkatakan selama ini.


Sent from Samsung tablet.

LIMITED EDITION IRIZ DEBUTED AT THE MALAYSIA AUTOSHOW 2016

Posted: 10 Nov 2016 07:42 PM PST

PROTON Holdings Berhad ("PROTON" atau "Syarikat") hari ini memperkenalkan Iriz edisi terhad di Pusat Konvensyen dan Pameran Antarabangsa MINES ("MIECC").

Pengenalan ini bersempena pameran kereta Malaysia Autoshow 2016 yang sedang berlangsung dari 10-13 November 2016.

Iriz edisi terhad dari Siri PROTON Design ini didatangkan dalam 2 varian, iaitu Iriz 1.3 CVT Standard, dan Iriz 1.3 CVT Executive dengan rekaan hiasan menarik seperti 'Honeycomb' atau 'The Stripe'.

Rekaan „Honeycomb' boleh didapati pada model berwarna Kelabu ("Graphite Grey") dan Putih ("Cotton White") manakala rekaan „The Stripe‟ pula pada model berwarna Merah ("Fire Red") dan Biru ("Blue Atlantic").

Edisi terhad sporty ini dikeluarkan untuk para pelanggan yang mahukan perbezaan, dengan citarasa eksklusif, muda, moden dan maju ke hadapan di dalam rentak kehidupannya.

Pelanggan dijemput untuk berkunjung ke MIECC untuk merasai sendiri suasana pameran ini dan melihat dengan lebih dekat siri edisi terhad Iriz.

Hanya terdapat 2,000 unit Iriz Edisi Terhad ini yang berharga dari RM44,450 - RM49,130 di Semenanjung Malaysia.

Tempahan dibuka di semua cawangan PROTON di seluruh negara. Selain itu, pelanggan juga boleh menikmati diskaun sehingga RM8,000 untuk model-model terpilih Proton pada bulan
Seri Kembangan, 10 November 2016 – PROTON Holdings Berhad ("PROTON" or "the Company") introduced the Limited Edition Iriz at the Mines International Exhibition and Convention Centre ("MIECC") here today. The debut is in conjunction with the Malaysia Autoshow 2016 which is being held from 10 - 13 November 2016.The PROTON Design Series which featured the Limited Edition Iriz ("Limited Edition Iriz") comes in 2 variants, the Iriz 1.3 Standard CVT and Iriz 1.3 Executive CVT with attractive decals of either 'Honeycomb' or 'The Stripe'. The Honeycomb decals can be found on the Graphite Grey and Cotton White colours and The Stripe decals on Fire Red and Atlantic Blue colours. These sporty limited edition design series are a treat from PROTON to its customers seeking exclusivity embodying youthfulness, modernity and progressive lifestyle.Customers are invited to the MIECC to experience the atmosphere at the autoshow and have a first look at the latest Iriz Limited Edition series. Only 2,000 units of the Limited Edition Iriz will be made available with prices starting from RM44,450 – RM49,130 for Peninsular Malaysia. These series are open for booking at all PROTON outlets nationwide. In addition, Proton is also offering discounts of up to RM8,000 for selected models in the month of November.

RAFIZI SENGAJA KELIRUKAN RAKYAT

Posted: 10 Nov 2016 06:05 AM PSTWalaupun penjelasan demi penjelasan sudah diberikan, pihak pembangkang yang dikepalai YB Rafizi Ramli masih berkeras mahu mengelirukan rakyat bahawa Malaysia Rail Line Sdn Bhd (MRLSB), syarikat khusus yang ditubuhkan oleh kerajaan untuk memiliki dan mengendalikan projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) kononnya dimiliki oleh dua individu dan bukannya kerajaan Malaysia.

Izinkan saya untuk menjelaskan sekali lagi dalam bahasa yang mudah bahawa YB Rafizi adalah salah, dan beliau dengan sengaja mahu mengelirukan rakyat.

Bagi memudahkan penubuhan awal MRLSB, kedua-dua orang pegawai Kementerian iaitu Dr Yusof Ismail dan Ahmad Suhaimi Endut telah dinamakan sebagai Pengarah Pertama dan Pemegang Saham Pertama.

Kemudiannya, saham-saham tersebut telah dipindahkan ke Kementerian Kewangan Diperbadankan dan Pesuruhjaya Tanah Persekutuan (PTP) pada 12 Oktober 2016.

Walaubagaimanapun, berdasarkan Akta Syarikat 1965, sesebuah syarikat tidak perlu memohon kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia ("SSM") untuk mendaftarkan mana-mana perpindahan saham (Borang 32A).

Oleh yang demikian, sebarang pertukaran hakmilik (berdasarkan perpindahan saham) tidak akan ditunjukkan dalam sistem SSM selagi syarikat berkenaan belum mengemukakan laporan tahunannya (permohonan ini perlu dibuat selepas Mesyuarat Agung Tahunan [AGM] dan AGM pertama sesebuah syarikat baharu adalah dalam tempoh 18 bulan penubuhannya).

Ini menjelaskan kenapa laporan carian di SSM yang dibuat oleh YB Rafizi masih menunjukkan nama kedua-dua pegawai tersebut sebagai pemegang saham MRLSB sedangkan sebenarnya pemegang-pemegang saham terkini syarikat tersebut adalah Kementerian Kewangan (MOF) dan PTP.

Sekiranya YB Rafizi benar-benar membuat kajian sebelum melemparkan tuduhan, sudah pastilah beliau tidak dipandang sebagai seorang yang terdesak untuk mendapatkan 'brownie points' sehingga menjejaskan kredibiliti beliau sendiri.

Abdul Rahman Dahlan
Menteri Di Jabatan Perdana Menteri
Putrajaya.

10 Nov 2016Sent from Samsung tablet.

Comments (0)