Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:22 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Tidak sokong tindakan "ala samseng" serangan bersifat peribadi,kata Veteran Umno

Posted: 26 Nov 2016 09:28 PM PST


Datuk Mustapha Yaakub Datuk Mustapha Yaakub Sebarang tindakan kekerasan dan ancaman 'ala samseng' yang dilihat seperti dilakukan ahli dan pemimpin Umno sebenarnya ia lebih kepada serangan peribadi tidak mewakili parti itu, kata Setiausaha Agung Veteran Umno Datuk Mustapha Yaakob.
Beliau berkata, Umno sejak ditubuhkan 70 tahun lalu tidak pernah mendidik ahlinya untuk bertindak seperti 'samseng' menyerang, mengugut, memaki hamun pemimpin dan ahli parti lain.
"Isu membabitkan Jamal (Datuk Seri Jamal Md Yunos) Faizal (Dr Faizal Tajuddin) dan Rafizal (Rafizal Abdul Rahim) tidak boleh dikaitkan dengan parti.
"Jamal bertindak kerana dia mengetuai sebuah pertubuhan NGO walaupun dia ada jawatan dalam parti.
"Begitu juga Faizal (Ketua Pemuda Bahagian Pasir Salak) dan Rafizal (Ketua Pemuda Negeri) walaupun mereka berjawatan dalam parti dengan menyerang Khalid Samad (Ahli Parlimen Shah Alam) dan Zunar itu atas kapasiti mereka sebagai individu," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Beliau diminta mengulas tiga insiden berasingan yang berlaku membabitkan ahli Umno dengan pemimpin dan ahli parti pembangkang mutakhir ini.
Mustapha tidak menafikan insiden itu menimbulkan rasa tidak puashati di pihak penyokong dan pemimpin pakatan pembangkang seolah-olah tindakan ahli dan pemimpin pemuda Umno itu mendapat 'restu' parti apabila tiada tindakan tatatertin dikenakan parti ke atas mereka.
"Polis pun bertindak atas aduan, jika tiada aduan tiadalah soal siasat atau tangkapan dilakukan terhadap Zunar dan kumpulan Faizal.
"Jika tidak ada aduan, Umno tidak bertindak untuk menyiasat atau mengambil tindakan terhadap ahli atau pemimpin pemuda yang terlibat dalam insiden tersebut. Setakat yang saya tahu tiada siapa yang buat aduan kepada parti hingga hari ini," ujarnya.
Ditanya sampai bila tindakan 'ala samseng' ahli Umno ini harus dibiarkan walaupun mereka bertindak atas nama NGO dan individu?
"Isu Jamal ini mudah sahaja, tiada kuning tiada merah. Jadi selagi ada kuning selagi itu ada merah. Kita  (Umno) nak ambil tindakan terhadap Jamal tak boleh kerana dia lakukan atas nama NGOnya bukan atas nama Umno.  Tetapi banyak pihak masih salah tanggapan mengenai susuk tubuh Jamal dan kumpulan baju merahnya itu. Jamal juga telah ditahan reman beberapa kali dan terkini kerana meneruskan hasrat mereka menganjurkan himpunan balas baju merah untuk menentang Bersih 5.
"Isu Tajuddin dan Khalid yang bertelingkah di dalam dewan, saya tidak setuju tindakan dilakukan sekumpulan penyokongnya di luar dewan. Ini kerana dewan rakyat harus dihormati oleh semua pihak tidak kira penyokong parti mana, ia bukan tempat untuk orang luar menyerang seorang ahli parlimen. Hal ini harus dihalang dan tidak sepatutnya berulang lagi.
"Bagi saya insiden yang berlaku membabitkan pemuda Umno ini sepatutnya dihentikan dan tidak lagi berterusan," ujarnya.
Read More / Baca Lagi >>

250 ahli Umno Melaka keluar parti sertai Bersatu

Posted: 26 Nov 2016 09:27 PM PST

250 ahli Umno Melaka keluar parti sertai Bersatu
Tun Mahathir dan Muhyiddin ketika merasmikan Bicara Rakyat Melaka Bersatu sambil diperhatikan Pengerusi Bersatu Melaka, Mohd Redzuan Yusof (kiri).
MELAKA TENGAH - Seramai 250 ahli Umno Melaka termasuk pemimpin cawangan umum keluar parti itu dalam program Bicara Rakyat Melaka Bersatu di Kampung Krubong Tengah, Krubong, di sini, semalam.
Kesemua individu itu kemudian mengumumkan menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan menyerahkan borang keahlian kepada Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Penyerahan itu disaksikan hampir 2,000 penyokong pada program yang turut dihadiri bekas Timbalan Perdana Menteri merangkap Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Hadir sama Naib Presiden PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin; Pesuruhjaya Pas Melaka, Kamarudin Sidek dan beberapa pemimpin parti pembangkang yang turut menyampaikan ucapan.
Program tersebut diadakan dalam suasana tenang dan aman meskipun Bersatu mendakwa terdapat Program Krubong Berselawat anjuran Majlis Gabungan Belia Melaka (MGBM) dalam jarak kurang 300 meter.

Sistem Baharu Pilih Calon Umpama Di PRK Sg Besar & Kuala Kangsar Akan Dilaksana Dalam PRU Ke-14 - Najib

Posted: 26 Nov 2016 08:58 PM PST

PUTRAJAYA: Pilihan raya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar adalah dua kawasan yang menyaksikan bagaimana sistem baharu memilih calon dilaksanakan dan Barisan Nasional (BN) akan menggunakan metodologi sama untuk Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU Ke-14) nanti, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
"Apa yang telah kita lakukan di Sungai Besar dan Kuala Kangsar adalah cara yang lebih tersusun serta objektif bagi menilai kriteria yang digunapakai dalam proses memilih dan menentukan calon yang bakal mewakili BN pada pilihan raya akan datang dan ia ternyata dan terbukti berkesan," ujar beliau yang juga pengerusi BN.
Bercakap dalam  temuramah dengan Kumpulan Media Star di Seri Perdana pada Sabtu, Najib menjelaskan, ketika beliau muncul dengan konsep "winnable candidate" ramai yang beranggapan diri mereka adalah calon yang berupaya untuk menang.


"Tetapi hakikatnya mereka tidak...ketika itu, kami (BN) tidak mempunyai metodologi yang objektif untuk menentukan apakah bentuk "winnable candidate" yang dimaksudkan itu namun sekarang kita telah pun mengenalpasti sistem yang sesuai dan kita telah mengujinya pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar baru-baru ini dan cara baharu ini terbukti berjaya.
"Jadi kita akan cuba untuk membuat penentuan yang sama pada peringkat nasional dan bagi mereka yang mahu diri mereka dipertimbangkan sebagai "winnable candidate" mestilah memiliki kelayakan minimum tertentu. Ia samalah juga macam hendak masuk universiti, calon mestilah lulus minimum 2A atau 2B dan jika anda tidak memiliki kelayakan minimum ini, dan hanya mempunyai 2C misalnya, anda secara automatik tidak layak untuk dipertimbangkan.
"Tetapi jika anda memiliki kelayakan yang diperlukan, kita akan pilih di antara yang terbaik sebagai calon, mungkin terdapat tiga calon yang sama layak maka kita akan pilih satu daripada tiga itu," jelas Najib.

Menurut beliau, sekiranya kriteria minimum yang ditetapkan itu tidak dipenuhi, seseorang itu tidak akan dipertimbangkan langsung.

Dengan cara itu, kata Najib, tugasnya sebagai presiden parti akan menjadi lebih mudah dalam menentukan siapakah "winnable candidate" untuk pilihan raya akan datang kerana mereka yang tidak memenuhi kelayakan minimum sudah pun terkeluar daripada senarai calon.

"Dan mereka tidak layak dipertimbangkan bukan kerana salah saya tetapi kerana tidak memilik merit untuk dipertimbangkan. Saya tidak dapat lakukan apa-apa dan mereka kena terima hakikat yang mereka tidak terpilih sama seperti hendak masuk ke universiti," tegas Najib lagi.

Kepada pertanyaan, apakah benar terdapat nama yang telah "established" di dalam parti termasuk di kalangan parti-parti komponen gagal dalam ujian kelayakan minimum ini, perdana menteri sekali lagi menyatakan sistem penilaian baharu ini telah pun diuji di Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
Read More / Baca Lagi >>

"Perbezaan Antara Tun M dan Saya..." sembang Najib

Posted: 26 Nov 2016 08:54 PM PST

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, perbezaan di antaranya dengan Tun Dr Mahathir Mohamad ialah beliau mempunyai hubungan secara langsung dengan kepimpinan Umno bahagian.

"Itulah yang membezakan saya dengan Tun Dr Mahathir," katanya sambil menambah, "Dr Mahathir bergerak secara basisnya menerusi menteri-menteri besar dan ketua menteri yang merupakan ketua-ketua badan perhubungan Umno negeri yang kemudiannya mempunyai pengaruh ke atas ketua-ketua bahagian."

"Sebaik sahaja seorang menteri besar itu tidak lagi berkuasa, beliau (Dr Mahathir) tidak mempunyai hubungan dengan ketua-ketua bahagian ini lagi malah beliau tidak mengenali sebahagian besar daripada kepimpinan bahagian. Anda akan terkejut jika saya katanya nama-nama ketua bahagian pun beliau tidak tahu..," kata Najib dalam temuramah khas dengan Kumpulan Media Star di Seri Perdana, pada Sabtu.Najib menjelaskan demikian ketika ditanya, bagaimanakah beliau berhadapan dengan cabaran dan tekanan serta kritikan demi kritikan terutamanya daripada pemimpin veteran seperti Dr Mahathir sejak setahun yang lalu.

Menurut Najib, berbeza dengan Dr Mahathir, beliau adalah sebahagian daripada mereka (kepimpinan Umno di peringkat bahagian).

"Saya membesar di dalam politik bersama-sama mereka sejak 40 tahun yang lalu. Saya adalah sebahagian daripada mereka dan mereka melihat saya bukan sahaja sebagai ketua tetapi sebagai sahabat dalam politik. Misalnya esok (Ahad) saya akan bertemu 300 hingga 400 pemimpin dari peringkat bahagian. Sesetengahnya adalah ketua bahagian dan ada juga yang terdiri daripada timbalan ketua bahagian".

Menurut Najib lagi, beliau tidak bergantung semata-mata kepada menteri besar dan ketua menteri tetapi hakikatnya beliau mempunyai hubungan secara langsung dengan kepimpinan bahagian.

"Saya menyertai politik pada usia 23 tahun. Jadi sudah lebih 40 tahun saya berkecimpung dalam politik dan ini memberi banyak kelebihan kerana saya bergaul dengan lebih daripada dua generasi kepimpinan parti," ujarnya.

Bagi Najib, inilah sebab mengapa Dr Mahathir gagal untuk menjatuhkannya sebagai perdana menteri dan presiden Umno - sebahagian daripada sebabnya adalah kerana faktor tersebut.

Tegas Najib lagi, Dr Mahathir juga memerintah dengan "fear factor".Read More / Baca Lagi >>

Zakir Naik kini rakyat Malaysia, lapor akhbar India

Posted: 26 Nov 2016 08:46 PM PST

Pihak berkuasa di India percaya pendakwah kontroversi itu mungkin bersembunyi di Malaysia, lapor Hindustan Times.
zakir-naik
KUALA LUMPUR: Pendakwah kontroversi Zakir Naik, pengasas Islamic Research Foundation (IRF) yang diharamkan di India, diberikan kerakyatan Malaysia, dakwa laporan di Hindustan Times.
Laporan itu menyatakan Zakir, yang kini dalam siasatan polis dan Agensi Siasatan Kebangsaan (NIS), dipercayai bersembunyi di Malaysia.
Kedua-dua dakwaan itu tidak dapat disahkan oleh FMT pada masa ini.
Zakir disiasat kerana menyebarkan kebencian kaum dan mengagungkan keganasan.
Laporan Hindustan Times berkata pihak berkuasa, yang sebelum ini menyangka dia bersembunyi di Afrika atau Thailand kini percaya dia berada di Malaysia.
Mereka mendakwa kerakyatan itu sebagai pakej untuk pendakwah berkenaan, bersama anugerah Tokoh Ma'al Hijrah yang diberikan kepadanya pada 2013.
"Ia dasar Malaysia untuk menawarkan kerakyatan kepada penerima anugerah tinggi itu di negara mereka. Zakir kini rakyat Malaysia juga," kata Hindustan Times memetik wakil Zakir sebagai berkata.
Laporan itu berkata dua kerakyatan itu memberi manfaat kepada Zakir.
Laporan itu berkata Malaysia juga menjadi lokasi kegemaran ahli kumpulan gengster Chhota Rajan yang kini sudah ditangkap, sebelum ini dikatakan bersembunyi di negara ini sehingga 3 tahun sebelum diekstradisi ke Indonesia.
Chhota yang menjalani rawatan perubatan di Malaysia, bimbang diserahkan kepada pihak berkuasa India. Pembantunya, Aftab Alam atau Haji disyaki masih bersembunyi di Malaysia, menurut laporan itu.
Sementara itu, Zakir mengeluarkan kenyataan pada Jumaat mengkritik langkah kerajaan India mengharamkan IRF dan mendaftar kes terhadapnya.
Dalam kenyataan yang dikeluarkan IRF, Zakir sekali lagi berkata beliau sentiasa menganjurkan keamanan dan mengutuk segala bentuk keganasan.
Zakir dalam kenyataan itu berkata: "Saya mengharapkan penyiasat profesional dari agensi kerajaan melakukan kerja dengan teliti. Jika mereka berbuat begitu, isu ini tidak akan ada apa-apa. Tetapi saya agak ia buat rancangannya. Rancangannya ialah untuk mengharamkan, bukan menyiasat."
Menurut laporan Hindustan Times, kenyataan itu tidak menyebut sebarang kemungkinan Zakir kembali ke India.
Read More / Baca Lagi >>

Hutang negara menggunung sejak Najib jadi Perdana Menteri ...rakyat yang kena tanggung..!!

Posted: 26 Nov 2016 08:35 PM PST


Datuk A Kadir JasinDatuk A Kadir JasinKerajaan menanggung 'jumlah hutang yang menggunung' sejak Datuk Seri Najib Razak menjadi Perdana Menteri, tegas Tokoh Wartawan Negara, Datuk A Kadir Jasin.
Menurut bekas ketua pengarang Kumpulan New Straits Times itu, hutang kerajaan jauh melambung tetapi kesan positif terhadap ekonomi tidak sebanyak mana.
"Kerajaan berhutang perkara biasa. Dulu pun kerajaan berhutang khususnya untuk membiayai pembangunan tetapi tidaklah sebanyak sejak tahun 2009," dipetik daripada tulisannya di akhbar Sinar Harian hari ini.
Menyelar satu laporan berita mengenai kejayaan eksport negara yang termuat dalam akhbar milik sebuah parti politik kerajaan baru-baru ini, beliau berkata, tiada kaitan kukuh di antara jumlah eksport dengan kewangan kerajaan atau kemuflisan negara.
"Menggunakan perangkaan eksport bagi melindungi jumlah hutang yang menggunung mendedahkan kedangkalan tukang cerita itu," bidasnya.
Kadir menganggap bahagian dimiliki kerajaan daripada jumlah eksport yang dijangka meningkat 1.1 peratus sahaja tahun ini dan 2.7 peratus tahun depan seperti diunjurkan Belanjawan 2017 tidaklah sebanyak mana.
"Hasil yang bakal diperoleh kerajaan dalam bentuk cukai daripada eksport sebanyak RM568.4 bilion itu pastinya amat kecil berbanding hutang kerajaan sebanyak RM643.6 bilion.
"Tetapi perbelanjaan kerajaan tahun depan dianggarkan RM260.8 bilion atau RM41.07 bilion lebih tinggi daripada hasil. Untuk menampung kekurangan itu kerajaan terpaksa berhutang.
Read More / Baca Lagi >>

Rohingya: Malaysia 'kalah teruk 0-5' di Myanmar

Posted: 26 Nov 2016 08:13 PM PST

Myanmar 5, Malaysia 0 - itulah keputusan sebenar walaupun keputusan perlawanan bola sepak antara Myanmar dan Malaysia di atas padang malam tadi adalah kalah 0-1.
Satu daripada lima gol itu sebenarnya adalah akibat jaringan sendiri!
Gol pertama: Ia adalah keputusan tidak bijak Kabinet Malaysia untuk meneruskan perlawanan dalam pertandingan yang tidak penting berbanding dengan pembunuhan beramai-ramai umat Islam Rohingya yang turut dikutuk keras oleh negara bukan Islam.
Gol kedua: Keputusan tidak bertanggungjawab untuk mendedahkan pemain skuad bola sepak Malaysia kepada bahaya untuk ke Yangon dalam suasana bandar raya tersebut digegarkan beberapa letupan bom baru baru ini. Ini adalah alasan yang cukup untuk menarik diri.
Gol ketiga:  "Memaksa" pemain bolas sepak kita terus beraksi semasa mereka tertekan dengan pengetahuan rakyat Islam di Myanmar sedang di bunuh beramai-ramai oleh tentera kerajaan negara itu. Dan sehari sebelum beraksi menentagn Myanmar, satu demonstrasi besar diadakan selepas solat Jumaat di Kuala Lumpur.
Gol keempat: Sikap hipokrit (munafik) kerajaan Malaysia yang kononnya mengetuai gerakan Global Movements of Moderates - kononnya mendukung prinsip kesederhanaan - tetapi tidak bertindak mengikut cara sepatutnya terhadap keganasan ekstremis agama di Myanmar membunuh rakyat Islam mereka sendiri.
Gol kelima: Inilah yang merupakan gol jaringan sendiri! Ia berkait tindakan tidak membenarkan usul mengenai kekejaman ke atas etnik Rohingya dibawa anggota Parlimen Kuala Terengganu untuk dibahas di Dewan Rakyat.
Jika usul kekejaman dan pembunuhan orang Islam di Myanmar dibenarkan dibahas, semua anggota Parlimen boleh menyuarakan pendapat mereka mengenai isu "genocide" yang makin meruncing.
Ini boleh dijadikan asas kukuh untuk Malaysia menarik diri daripada perlawanan tersebut.
Masalah ini semuanya berpunca daripada sikap lemah kerajaan yang tiada polisi luar negara yang baik dan tegas.
Jika isu tuntutan kawasan kita di Laut China Selatan oleh China yang telah ditolak oleh tribunal antarabangsa pun kita membisu, jangan diharap hendak membela orang lain.
Negara sendiri pun tidak terbela.

RAJA BAHRIN SHAH

Apa sikap MP PAS Bukit Gantang bajet 2017 peringkat JK jadi tandatanya

Posted: 26 Nov 2016 08:10 PM PST

Apakah Idris Ahmad menyokong atau menolak Bajet 2017 peringkat JK kini jadi tandatanya.Apakah Idris Ahmad menyokong atau menolak Bajet 2017 peringkat JK kini jadi tandatanya.

Apakah pendirian sebenar ahli parlimen Bukit Gantang yang juga Naib Presiden Pas, Idris Ahmad dalam pengundian Bajet 2017 peringkat jawatankuasa kini menjadi tanda tanya.
Ini kerana, hanya seorang sahaja ahli parlimen yang mengundi di berkecuali manakala 105 menyokong dan 73 menolak Bajet 2017 peringkat jawatankuasa yang berlangsung Selasa lalu itu.
Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar ketika dihubungi berkata, seorang yang mengundi berkecuali sah Pasir Pueth iaitu Datuk Dr Nik Mazian.
Mahfuz mengesahkan Dr Mazian berkecuali kerana mereka berdua duduk bersebelahan dalam Dewan Rakyat.Mahfuz mengesahkan Dr Mazian berkecuali kerana mereka berdua duduk bersebelahan dalam Dewan Rakyat."Dia sah berkecuali kerana dia duduk sebelah saya, saya tahu," kata Mahfuz ketika ditanya siapakah anggota parlimen yang mengundi berkecuali dalam pengundian belah bahagi itu.
Menurut beliau, hanya tiga wakil rakyat Pas yang ada dalam parlimen ketika itu iaitu beliau, Nik Mazian dan Idris.
"Saya tak tahu Idris undi apa tetapi dia tukang kira blok dia masa itu," kata Mahfuz kepada Malaysia Dateline.
Mahfuz sendiri tidak dapat tentukan apa yang diundi oleh Idris, yang pasti bukan berkecuali kerana Speaker mengumumkan berkecuali hanya seorang sahaja dan ia adalah Nik Mazian.
"Idris sokong atau menentang Bajet 2017 peringkat jawatankuasa tu saya tak pasti," kata Mahfuz ketika dihubungi.
Ketika peringkat perbentangan, semua ahli parlimen Pas mengambil sikap bekecuali kecuali Mahfuz yang mengundi menolak Bajet 2017 itu manakala PKR, DAP dan Amanah menolak bajet itu.

Zahid: Najib, Hadi hadir himpunan 4 Dis prihatin nasib Rohingya

Posted: 26 Nov 2016 08:08 PM PST

Timbalan perdana menteri turut menggesa pemimpin parti lain seperti PKR dan Amanah supaya menyertai perhimpunan itu yang lokasinya akan ditetapkan kelak.
zahid-najib-hadiKUALA LUMPUR: Satu perhimpunan besar-besaran dirancang diadakan 4 Disember depan bagi menzahirkan keprihatinan masyarakat Malaysia berhubung isu Rohingya, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
Beliau berkata perhimpunan akan dihadiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak serta pemimpin lain seperti Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Zahid menggesa pemimpin parti lain seperti PKR dan Amanah supaya menyertai perhimpunan itu yang lokasinya akan ditetapkan kelak.
"Kita ketepikan perbezaan politik dan sebagai umat Islam kita berkumpul bersama-sama bagi menzahirkan rasa keprihatinan terhadap saudara Islam kita di Myanmar," katanya.
Beliau berucap merasmikan majlis Malam Jalinan Kasih Suluh Budiman anjuran Persatuan Alumni Suluh Budiman Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di sini malam tadi.
Zahid berkata dalam isu Rohingya, Malaysia melakukan tindakan melebihi negara lain termasuk memberi anak etnik Rohingya yang lahir di negara ini rekod kelahiran supaya mereka boleh menjalankan kegiatan menimba ilmu mengikut keperluan mereka.
"Tidak memperkecilkan negara lain, kita perlihatkan keprihatinan yang mendalam terhadap isu Rohingya ini kerana sebagai umat Islam kita akan rasa seperti cubit paha kiri paha kanan (turut) terasa, apatah lagi jika mereka ditimpa kesusahan," katanya.
Beliau turut menggesa masyarakat Malaysia menyumbang kepada tabung bagi membantu masyarakat Rohingya yang dianiaya.
Zahid berkata Malaysia akan menghantar nota bantahan kepada kerajaan Myanmar bagi menuntut keprihatinannya berhubung dakwaan penindasan terhadap masyarakat Rohingya di wilayah Rakhine.
"Mesyuarat Kabinet buat keputusan nota bantahan akan dihantar kepada kedutaan Myanmar di Kuala Lumpur.
Read More / Baca Lagi >>

Budaya samseng seolah-olah dilindungi, kata Mohamad Sabu

Posted: 26 Nov 2016 07:06 PM PST


Mohamad Sabu ketika berucap pada majlis anjuran Awan yang dihadirinya malam tadi.Mohamad Sabu ketika berucap pada majlis anjuran Awan yang dihadirinya malam tadi.
Budaya samseng yang melampau sejak kebelakangan ini seolah-olah dilindungi oleh pemerintah, kata Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu.
"Satu kejadian lagi Zunar diserang oleh pemuda Umno, seorang pun tidak ditangkap sebaliknya Zunar ditangkap polis. Ini satu trend baru yang kita lihat berlaku dan kita yakin ia akan lebih hebat menjelang pilihan raya," katanya sewaktu berucap di majlis Makan Malam Angkatan Wanita Amanah Negara (Awan) di perkarangan Wisma Amanah Negara, malam tadi.
Kartunis politik Zulkiflee Anwar Ulhaque atau Zunar ditangkap selepas mengadakan pameran kartun di bangunan Komtar, Pulau Pinang yang didakwa menghina Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Kelmarin pameran Zunar diganggu oleh sekumpulan 30 anggota Umno yang diketuai Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang Rafizal Abdul Rahim.
Mereka menendang dan merosakkan dua karya kartunis itu.
Rafizal memberi amaran anggota-anggota Pemuda Umno akan menggunakan kekerasan pada Zunar sekiranya beliau meneruskan pameran itu yang sepatutnya diadakan sehingga 2 Disember.
Menurut Mohamad, budaya samseng bukan sahaja berlaku di tempat awam namun menular hingga ke Parlimen.
Mengulas mengenai kejadian serangan ke atas ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad, Mohamad berkata ia sangat memalukan apabila bukan sahaja perang mulut berlaku namun kekerasan fizikal turut digunakan.
"Apabila Teresa Kok dipermain dalam parlimen kita lihat yang bangun mempertahan Teresa, Dr Hatta, Hanipa, Khalid Samad.
"Kemudian berlaku pertembungan dan diikuti dengan serangan yang dibuat ke atas khalid Samad.
"Banyak akhbar terutama akhbar bahasa Cina dan juga surat khabar yang lain meletakkan satu gambar menunjukkan betapa bukan lagi perang mulut tapi perang fizikal yang digunakan ke atas Khalid Samad dengan maki hamun amat memalukan.
"Undang-undang di tangan sendiri mula berlaku dan trend ini seolah-olah dilindungi oleh pemerintah," katanya.
Mohamad turut menegaskan, Amanah yang bersifat inklusif dan Rahmatan Lil Alamin akan terus membela orang yang teraniaya tanpa mengira kaum dan agama.
"Isu perkauman akan dimainkan terus dan kita akan melawan isu perkauaman ini dan apa yang berlaku dalam parlimen seorang Cina, DAP, Kristian dia dihina oleh orang Melayu dan sikap ahli parlimen kita membela wanita yang dihina itu.
Read More / Baca Lagi >>

Mahkamah tolak reman Zunar

Posted: 26 Nov 2016 07:05 PM PST


 Barisan peguam Zunar ketika memberikan kenyataan media pagi tadi.Barisan peguam Zunar ketika memberikan kenyataan media pagi tadi.
Mahkamah Seksyen Pulau Pinang mengarahkan pihak polis menyelesaikan siasatan terhadap Zunar hari ini.
Permintaan polis untuk menahan reman Zunar selama 4 hari ditolak.
Zunar ditahan petang semalam dan kartun-kartunnya dirampas kerana mengadakan pameran di Komtar pada 25 November lalu dan dirasmikan oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng.
Pemuda Umno Pulau Pinang bertindak ala samseng menyerang Zunar dan merosakkan dua bahan lukisan Zunar.
Zunar diwakili Peguam Rsn Rayer, Ram Karpal dan Cheah Kah Peng.
Kata Ramkarpal, polis mengemukakan permohonan untuk menahan reman Zunar selama empat hari tetapi dibantah pihaknya.

Penganjur dan peserta lahirkan kekesalan di atas penangkapan Zunar

Posted: 26 Nov 2016 07:04 PM PST


Zunar  kini masih lagi ditahan di bawah Akta Hasutan.Zunar kini masih lagi ditahan di bawah Akta Hasutan.
Penganjur Festival Seni George Town melahirkan kekesalan dengan penangkapan kartunis prolifik Zunar ditahan di bawah Akta Hasutan petang semalam.
Penganjur Festival melahirkan kebimbangan dengan perkara berlaku itu dan merayu kepada pihak berkuasa untuk segera membebaskan Zunar supaya beliau boleh meneruskan penyertaannya daripada sebarang gangguan yang turut melibatkan 60 pelukis dari 20 negara.
Pengarah Festival Bernice Chauly berkata, pihaknya pengutuk tindakan dilakukan polis itu sebagai satu penindasan terhadap kebebasan bersuara yang diadakan di premis tersebut.
Manakala Sasterawan Negara Muhammad Haji Salleh berkata Zunar adalah seorang artis di hati nurani masyarakat.
"Beliau komited melukis bagi pihak kami untuk kebebasan bersuara untuk rakyat Malaysia. Hanya dengan kebebasan bersuara menjadikan negara kita benar-benar demokratik.
"Penindasan dilakukan kini mencapai tahap yang bahaya di Malaysia," ujarnya.
"Hakikatnya penangkapan Zunar di festival berkenaan disaksikan dengan puluhan artis dan penulis antarabangsa mengambarkan kerajaan tidak mengambil berat soal kebebasan bersuara di negara ini,", kata Michael Vatikiotis, pelukis di festival itu pula.
Read More / Baca Lagi >>

TANDA2 UMNO SEMAKIN PARAH

Posted: 26 Nov 2016 07:04 PM PST

UMNO bukan tidak biasa menghadapi serangan dan hentaman musuh-musuhnya. Tetapi, pernahkah dahulu berlaku seperti apa yang seolah-olah menjadi kelaziman sekarang?
Siapa yang mengepalai serangan terhadap kartunis Zunar yang sedang mengadakan pameran kartunnya di Pulau Pinang?

Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang, Rafizal Abdul Rahim...
Siapa yang cuba dipertahankan dan dipercayai berada di belakang sekumpulan penyerang yang bagaikan "naik angin"  mahu menyerang Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad?

Ketua UMNO Bahagian Pasir Salak merangkap Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani...
Read More / Baca Lagi >>

Cadangan pindaan RUU Akta 355 ubah natijah asal, kata Peguam

Posted: 26 Nov 2016 07:01 PM PST


Syahredzan Johan Syahredzan Johan Keputusan Datuk Seri Abdul Hadi Awang mencadangkan pindaan Akta 355 dalam sidang dewan rakyat baru-baru ini didakwa telah menukar Rang Undang-undang asal yang pernah dicadang beliau sebelum ini.
Peguam Syahredzan Johan berkata, pindaan dilakukan Ahli Parlimen Marang itu bukan pindaan kecil sebaliknya telah menukar keseluruhan apa yang dicadangkan.
"Cadangan pindaan Akta 355 yang dipinda oleh Marang adalah berbeza dengan cadangan Rang Undang-undang yang asal.
"Ini bukan pindaan kecil, malahan ia menukar natijah apa yang dicadangkan.
"Kalau sebelum ini, Marang ingin meminda Akta 355 untuk membenarkan Mahkamah Syariah untuk mengenakan apa-apa hukuman melainkan hukuman mati, kini apa yang Marang cadangkan adalah untuk meningkatkan had hukuman yang boleh dikenakan oleh Mahkamah Syariah," ujarnya dalam satu kenyataan.
Menurut Syahredzan Akta asal yang dicadangkan:Penjara 3 tahun, Denda RM5,000.00, Sebatan 6 kali yang mana cadangan Hadi sebelum ini tiada had kecuali hukuman mati
Cadangan Hadi yang terkini:Penjara 30 tahun, Denda RM100,000.00, Sebatan 100 kali.
Dengan cadangan pindaan terkini itu, ujarnya lagi terdapat tiga perkara yang menimbulkan persoalan yang perlu diperjelas dan dihuraikan oleh Presiden Pas itu.
"Pertama sekali, semua fatwa, nasihat, pendapat dan sebagainya yang mengatakan bahawa umat Islam wajib menyokong cadangan Marang ini wajar disemak semula kerana cadangan pindaan yang terbaru ini berlainan dengan cadangan pindaan sebelum ini.
"Sebagai contoh, sekiranya pindaan Marang sebelum ini diluluskan, secara teorinya ia membolehkan hukuman potong tangan untuk Sariqah (mencuri) seperti yang diperuntukan dalam Kanun Jenayah Syariah II Kelantan 1993 pindaan 2015 dilaksanakan (walaupun ada halangan dari segi Perlembagaan), tetapi sekiranya pindaan Marang yang terbaru diluluskan sekalipun, hukuman tersebut masih tidak boleh dilaksanakan kerana Mahkamah Syariah tidak boleh mengenakan hukuman sedemikian.
"Kedua, jika kita lihat cadangan pindaan Marang, ada beberapa persoalan yang timbul yang harus dihuraikan oleh Marang:
"Apakah tujuan pindaan terkini ini dikemukakan? Adakah pada ketika ini Mahkamah Syariah tempang sebab tidak boleh mengenakan hukuman melebihi apa yang dibebarkan oleh Akta 355?
"Adakah terdapat peningkatan yang mendadak dalam kesalahan Syariah yang memerlukan hukuman yang lebih berat sebagai pencegahan?Adakah terdapat data atau fakta untuk menyokong?
"Adakah terdapat begitu banyak kes yang mana kesalahannya begitu berat tetapi Mahkamah Syariah tidak dapat mengenakan hukuman yang lebih berat?
"Adakah terdapat negeri-negeri yang mahu meningkatkan had hukuman bagi kesalahan Syariah tetapi tidak dapat berbuat demikian kerana Akta 355?
"Mengapa 30 tahun? Mengapa RM100,000.00? Mengapa 100 kali? Kenapa angka-angka ini dipilih?," terangnya.
Read More / Baca Lagi >>

MCA tidak menentang, mahu RUU Akta 355 dibuat atas semangat perlembagaan

Posted: 26 Nov 2016 07:00 PM PST


Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai hari ini menegaskan bahawa partinya tidak menentang rang undang-undang (RUU) 355 persendirian yang diusulkan PAS bagi memperkasa Mahkamah Syariah dalam melaksanakan hukuman jenayah.
Kenyataan beliau itu susulan terdapat salah faham mengenai pendirian MCA berhubung perkara berkenaan.
"Saya rasa memang ada banyak salah faham mengatakan kita menentang RUU. Kita cuma mahu ia dilaksanakan mengikut perlembagaan.
"Ini penting untuk menjaga semangat perlembagaan negara kita. Oleh itu, apabila adanya RUU yang tidak mengikuti semangat perlembagaan negara, kita berharap dapat memperbetulkannya," katanya.
Liow berkata demikian dalam sidang media selepas meninjau proses pelaksanaan caj jalan raya (RC) dan VEP di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin, Bangunan Sultan Iskandar (BSI) semalam.
Pada perasmian Perhimpunan Agung Tahunan MCA ke-63, baru-baru ini, Liow yang juga Menteri Pengangkutan dilaporkan berkata MCA akan membantah RUU itu kerana disifatkan bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan dan Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu.
Beliau juga berkata masyarakat Cina amat terganggu dengan RUU itu yang dilihat akan membuka jalan kepada pelaksanaan hukuman jenayah hudud untuk kesalahan Islam.
Sementara itu, dalam sesi dialog bersama Persatuan-Persatuan Masyarakat Cina di sebuah restoran di sini hari ini, Liow turut memberitahu pihaknya telah menubuhkan sebuah jawatankuasa khas bagi mengkaji secara teliti kesan-kesan pelaksanaan RUU 355, terutama kepada masyarakat bukan Islam.

RUU 355 yang tiada keuntungan politik

Posted: 26 Nov 2016 06:59 PM PST

Bagi Umno, RUU ini mengundang perpecahan dalaman kepada BN. Hampir semua komponen parti tidak bersetuju dengan RUU ini, terutamanya komponen parti BN di Sarawak dan Sabah.
akta-355
Oleh Timmy Say
Rang Undang-undang (RUU) Persendirian yang dibawa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Dewan Rakyat bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau dikenali Akta 355 menjadi satu isu politik yang hangat.
Bagi Umno, RUU ini mengundang perpecahan dalaman kepada BN. Hampir semua komponen parti tidak bersetuju dengan RUU ini, terutamanya komponen parti BN di Sarawak dan Sabah.
Kumpulan ini menyumbang 44 kerusi parlimen daripada 134 kerusi BN kepada Umno untuk kekal berkuasa di peringkat persekutuan. Ini belum ditambah dengan 13 kerusi yang dimiliki MCA, MIC dan Gerakan.
Sekiranya BN berpecah, maka Umno akan hilang tongkat yang mengekalkan mereka sebagai kerajaan persekutuan. Seramai 57 ahli Parlimen itu bakal menentukan siapa kerajaan dan perdana menteri yang baru. Apakah Umno sanggup mengambil risiko ini?
Bagaimana pula dengan parti pembangkang?
Masalah pembangkang yang utama ialah kegagalan mereka dalam memikat hati pengundi Melayu.
Dalam isu RUU 355, DAP sudah awal-awal lagi berkempen habis-habisan di kalangan bukan Melayu untuk menolak RUU 355 ini. Malah, RUU 355 dijadikan alasan untuk menguburkan Pakatan Rakyat. Bagi DAP yang majoriti kerusinya bertanding di kawasan majoriti bukan Melayu, perkara ini bukan satu masalah, malah satu keuntungan.
Akan tetapi ini berlainan untuk parti seperti PKR, PPBM dan Amanah. Menolak RUU 355 ditakuti akan menjauhkan mereka lagi daripada hati pengundi Melayu dan menguatkan PAS sebagai kuasa ketiga. Dalam menyokong RUU 355 pula, mereka terpaksa berdepan dengan risiko kehilangan undi bukan Melayu.
Bagi PAS, perlu diakui RUU 355 dan serangan DAP yang bertalu-talu menjarakkan pengundi bukan Melayu daripada parti itu.
Sekiranya RUU 355 ada keuntungan politik yang baik, percayalah semua parti akan berlumba-lumba untuk membawa usulnya. Sikap berdolak-dalik yang disaksikan hari ini tidak lain tidak bukan timbul daripada perasaan takut ia sebenarnya merugikan.
Apabila ada yang berani membawanya, timbul pula kedengkian dan ketakutan usaha itu akan merugikan mereka yang berdolak-dalik. Maka timbulkan usaha memperlekehkan usaha mereka yang membawa usul itu. Bagi mereka, kalau kami tak berani bawa, orang lain pun tak boleh bawa pun.
Memandangkan RUU 355 tidak membawa keuntungan politik, mengapa masih ada parti politik yang sanggup membawanya seperti PAS?
Read More / Baca Lagi >>

Exclusive Interview: Najib on China, Trump and GE14

Posted: 26 Nov 2016 06:53 PM PST

Najib says he is different from Dr Mahathir who ruled by fear

Posted: 26 Nov 2016 06:53 PM PST

Student activist recounts meeting Maria Chin in police lock-up

Posted: 26 Nov 2016 06:50 PM PST

Hundreds pose in mock jail cell for Maria Chin

Posted: 26 Nov 2016 06:49 PM PST

Umno tak galakkan kekecohan, kata Ku Nan

Posted: 26 Nov 2016 06:49 PM PST

Ambiga: Maria Chin, the woman who introduced me to Bersih

Posted: 26 Nov 2016 06:48 PM PST

Rama: Arrest of politicians and activist part of misinformation campaign against Bersih

Posted: 26 Nov 2016 06:48 PM PST

RUU335: Digelar Syaitan, Zaid Ibrahim Ajak Berdebat

Posted: 26 Nov 2016 05:03 AM PST


PETALING JAYA: Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim mencabar pihak yang menggelarnya sebagai "syaitan" untuk mengadakan debat secara terbuka di televisyen.
Zaid Ibrahim menerusi laman blognya (http://www.zaid.my/), membuka pelawaan itu selepas ramai pihak membidasnya kerana beliau tidak bersetuju dengan cadangan meminda bidang kuasa Mahkamah Syarikat untuk mengenakan hukuman yang lebih tegas.
Zaid Ibrahim. Foto FAIHAN GHANI / THE STARMalah menurut Zaid Ibrahim, beliau sedia berdebat menerusi siaran langsung di televisyen untuk menjelaskan keperluan menghalusi semula usul Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian bagi meminda Akta 355.
"Saya bukanlah syaitan. Saya rasa saya telah melakukan banyak perkara yang baik untuk umat Islam melalui amal kebajikan saya selama 20 tahun yang lepas, paling tidak pun, lebih daripada ramai pihak yang menuduh saya.
"Dalam cara manakah Akta 355, yang telah diulang semak ini, baik untuk yang berugama Islam?
"Saya mungkin bukanlah yang paling arif tentang hukum Islam, tetapi saya boleh mengenali ketidakadilan apabila saya menyaksikannya," ujarnya.
Selain itu, Zaid Ibrahim turut membidas sikap ahli politik dan pendakwa yang mempergunakan orang Melayu untuk mencapai hasrat mereka.
Tambah beliau, ramai orang Melayu diperalatkan dengan mudah apabila membabitkan hal politik dan agama kerana mereka terlalu bergantung kepada pemimpin masing-masing.
"Saya memahami yang orang Melayu mahukan undang-undang Islam, sama seperti mereka inginkan perubatan Islam, pendidikan Islam, sukan Islam, dan seterusnya. Saya terima semua itu, asalkan semuanya adalah untuk kebaikan dan kemajuan umat Islam dan bangsa Melayu.
"Walau bagaimanapun, jika perkara yang ingin dijalankan membawa kepada kemudaratan, maka ianya haruslah ditentang," katanya.

Tangkapan Jufazli Dan Bersih 5: Cabaran Terhadap Perkara 10 Perlembagaan

Posted: 26 Nov 2016 04:58 AM PST

Himpunan Bersih 5 pada 19 November berlangsung aman Himpunan Bersih 5 pada 19 November berlangsung aman
Tangkapan terhadap pengasas Gerakan Anak Muda Selamatkan Sabah, Jufazli Shi Ahmad dan yang terbaru 15 orang individu sempena perhimpunan aman BERSIH 5 hujung minggu yang lalu adalah satu lagi daripada siri tangkapan dalam dunia "demokrasi" Malaysia.
Tangkapan terhadap Jufazli adalah dipercayai disebabkan oleh "posting" beliau yang dilihat terlalu kritikal terhadap kerajaan negeri BN Sabah.
Jufazli disiasat di bawah tiga peruntukan undang-undang yang berbeza iaitu Seksyen 500 Kanun Keseksaan ('Akta 574'), Seksyen 233 Akta Komunikasi Dan Multimedia 1998 ('Akta 588') dan Seksyen 4 Akta Hasutan 1948 ('Akta 15') di tiga balai/IPD yang berlainan di Sabah iaitu Tawau (2 kes), Kinabatangan dan Semporna.
Seksyen 500 adalah berkenaan jenayah fitnah, Seksyen 233 menyentuh tentang penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian dan lain-lain manakala Seksyen 4 pula jelas menyebut tentang kesalahan menghasut. Jufazli telah dibebaskan daripada reman polis sejak 9 November pada 15 November sementara menunggu pendakwaan (jika ada).
Di sebelah sini pula iaitu di Semenanjung, berlaku juga siri tangkapan terhadap beberapa individu penting yang dikaitkan dengan perhimpunan BERSIH 5. Tangkapan-tangkapan tersebut bermula seawal sehari sebelum BERSIH 5 sehinggalah pada hari BERSIH 5 berlangsung yang kesemuanya difahamkan seramai 15 orang yang terdiri daripada Pengerusi BERSIH Maria Chin Abdullah, Mandeep Singh, pemimpin-pemimpin politik pembangkang, aktivis mahasiswa dan juga aktivis-aktivis masyarakat dan NGO.
Yang menghairankan adalah walaupun Mahkamah Tinggi telah memutuskan bahawa BERSIH 5 adalah satu perhimpunan yang aman dan juga pihak polis adalah bertanggungjawab untuk mengawal-selia perhimpunan aman tersebut selaras dengan peruntukan Seksyen 18 Akta Perhimpunan Aman 2012 ('Akta 736'), namun tangkapan-tangkapan tersebut masih dibuat? Lebih mengelirukan adalah walaupun polis dilihat 'mesra' dan 'bertolak ansur' dalam 'memudahcarakan' perhimpunan BERSIH 5 tetapi tangkapan dan penahanan masih juga dijalankan? Maka jelas di sana menunjukkan bahawa pihak polis langsung tidak konsisten dengan pendirian mereka berkenaan penganjuran perhimpunan aman tersebut!
Adalah menjadi perkara yang paling mengecewakan pula apabila Menteri Pelajaran dan juga Ketua Setiausaha Negara yang dilaporkan media bertindak menghalang guru-guru serta penjawat awam daripada menyertai perhimpunan aman BERSIH 5 tersebut dengan ugutan pemecatan dan potongan gaji! Staf-staf dan ahli-ahli akademik serta mahasiswa-mahasiswi di IPT juga dihalang daripada menyertai BERSIH 5 oleh universiti masing-masing.
Padahal Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) sendiri telah jelas menekankan bahawa halangan tersebut terang-terangan melanggar peruntukan Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan dan Akta 736 di atas juga memberikan hak kepada rakyat untuk berhimpun secara aman dan tanpa senjata!
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)