Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:02 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Menjelang Bersih 5: Aktivis seru anak muda ikhlas berjuang

Posted: 02 Nov 2016 09:36 PM PDT


Nashita Md NorNashita Md NorMahu golongan muda lebih-lebih lagi Pemuda Pakatan Harapan fokus pada perjuangan menuntut keadilan buat rakyat, aktivis Nashita Md Noor menggesa mereka supaya tidak mengejar kepentingan diri semata-mata.
"Kita mahu Pemuda (Pakatan Harapan) yang benar-benar melawan bukan Pemuda yang hanya mahu mendapat kedudukan dalam parti politik, Parlimen atau di Dewan Negeri demi mengejar nama, kuasa dan harta.
"Pemuda mesti ikhlas berjuang menentang kezaliman dan benar-benar membela nasib rakyat dengan menjatuhkan kerajaan yang zalim. Kita mahu pemuda bangkit dan melawan!" tegasnya ketika sesi soal jawab dalam Wawancara Menuju Bersih 5 di Radio Bangsar Utama malam tadi.
Berkongsikan pengalamannya turun ke jalan raya dalam kebanyakan siri himpunan rakyat termasuk Bersih, beliau menceritakan insiden pahit yang terpaksa ditempuhi golongan aktivis sebelum ini.
"Kami sendiri hilang kerja, jual rumah, kita berkorban," tegas isteri kepada aktivis Bad Latif Mansor yang pernah dijatuhkan hukuman penjara selepas didapati bersalah atas tuduhan menyertai demonstrasi haram pada 2009.
Terdahulu menyentuh 'mood' demonstrasi Bersih 5 pada 19 November ini, aktivis Gerakan Mansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) meluahkan rasa kekecewaannya.
"Sebelum ini kita menyertai siri himpunan Bersih dalam keadaan yang bersemangat tapi sekarang saya rasa tiada harapan, meluat dan tidak suka dengan apa terjadi.
"Kali terakhir pergi demonstrasi masa Tangkap MO1 (Malaysian Official 1). Kita sentiasa meletakkan harapan pada setiap demonstrasi melawan kerajaan yang zalim ini.
"Namun, apa yang berlaku, saya dan ramai lagi kecewa penuh kecewa. Kita menjerit, angkat plakad, berarak tapi kita balik dengan rasa kecewa," luah beliau lagi yang turut hadir di Kelab Bangsar Utama itu bersama suami dan anaknya, Asiah Latif.
Tidak ambil kisah 
Mengulas lanjut, beliau menyifatkan sebahagian besar masyarakat pada masa ini bersikap tidak peduli berbeza dengan semangat menentang kezaliman rejim sebelum ini.
"Dalam situasi sekarang, masyarakat kita macam tidak ambil kisah. Kalau dulu semangat ingin melawan kezaliman seolah-olah tidak akan pudar. Kita tidak mungkin menyerah kalah dan berhenti berjuang melawan penindasan pemerintah.
Read More / Baca Lagi >>

Jika tanpa himpunan Bersih kita tidak tahu apa berlaku hari ini

Posted: 02 Nov 2016 09:35 PM PDT

Walaupun 10 tahun Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) ditubuhkan tetapi masih ada pihak yang bertanyakan faedah gabungan massa itu seperti yang boleh dilihat dalam komentar umum di media sosial.
Menjawab persoalan tersebut, Setiausaha Pengelola Angkatan Muda Keadilan (AMK) Pusat, Ahmad Syukri Abd Razab berkata, rakyat sebenarnya memperoleh banyak manfaat sama ada secara langsung mnahupun tidak langsung daripada siri tuntutan kepada perubahan dalam proses pilihan raya di negara ini.
"Tanpa himpunan Bersih kita tidak tahu apa yang berlaku dan telah dicapai pada hari ini. Suara rakyat yang berkumpul di jalan raya banyak menghasilkan perubahan yang lebih baik kepada demokrasi sekaligus rakyat menikmati banyak faedah.
"Perjuangan Gerakan Mansuhkan ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri) selama 20 tahun contohnya, dengan demonstrasi demi demonstrasi akhirnya menyaksikan akta drakonian itu dimansuhkan. Akhirnya kerajaan terpaksa dengar," tegasnya dalam Wawancara Menuju Bersih 5 di Radio Bangsar Utama, semalam.
Beliau berkata, pelbagai inisiatif dilakukan pihak kerajaan terhadap tuntutan Bersih termasuk demonstrasi penyerahan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong pada 10 November 2007 di luar Istana Negara yang menyaksikan ratusan ribu rakyat turun menyertai Bersih.
"Kita jangan lupa kesan daripada himpunan Bersih terhasilnya banyak inisiatif dalam proses tambah baik perjalanan pilihan raya walaupun kita tidak berpuas hati dengan isu pengundian awal dan penggunaan dakwat kekal yang tidak kekal.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar dapat ‘lampu hijau’ cabar ketua penjara

Posted: 02 Nov 2016 09:31 PM PDT

Hakim Mahkamah Tinggi mendapati permohonan Anwar mempunyai isu yang mencukupi untuk didengar.
anwarKUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi memberikan "lampu hijau" kepada bekas ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mencabar Jabatan Penjara kerana menafikan hubungan fizikalnya dengan keluarga.
Hakim Nik Hasmat Nik Mohamed memberi kebenaran atas alasan permohonan Anwar tidak menyusahkan atau remeh.
"Terdapat isu-isu yang cukup untuk didengar berdasarkan merit," katanya berhubung alasan yang diberikan dalam permohonan itu.
Hakim Nik Hasmat ketika meminta Anwar berdiri dan mahkamah bertanya mengapa beliau perlu mempunyai sentuhan fizikal dengan keluarganya.
"Saya mahu mempunyai hak asas untuk menyentuh cucu saya," kata Anwar.
Beliau menambah tidak pernah menyentuh mereka selama kira-kira 10 tahun – sejak dipenjarakan sehingga tempoh hukuman terkini. Beliau menggesa semua tahanan turut dibenarkan menyentuh keluarga mereka.
"Saya hanya boleh mempunyai 5 minit dengan orang tersayang," katanya kepada mahkamah.
Anwar memfailkan semakan kehakiman pada 18 Mei bagi mencabar Jabatan Penjara dan kerajaan. Permohonan itu memberi hujah yang ia menafikan hubungan manusia.
Anwar, isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, 4 anak perempuan dan 4 cucu sedang berusaha membatalkan perintah yang dibuat pengarah penjara Sungai Buloh pada 14 Mac yang menolak permohonannya untuk mempunyai hubungan fizikal dengan ahli keluarga.
Perintah tersebut meliputi baki tempohnya di penjara.

Najib sedang buat kerja lebih teruk daripada 1MDB

Posted: 02 Nov 2016 09:10 PM PDT

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kini sedang melakukan sesuatu yang amat bahaya dan jauh lebih teruk daripada apa yang dilakukan menerusi 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Bekas Perdana Menteri berkata, dalam pada hutang 1MDB masih belum berbayar, Najib kini membuat hutang baharu berjumlah RM55 bilion dengan China bagi pelaksanaan projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) dari Kuala Lumpur ke Pantai Timur.

Beliau berkata, Najib melakukan perbuatan bodoh dengan membuat hutang baharu, tetapi tidak menyelesaikan hutang lama yang ditanggung oleh 1MDB.

Tun Dr Mahathir berkata demikian ketika berucap pada majlis kesyukuran, solat hajat dan tahlil Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) di sini, malam tadi. Hadir sama, Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Timbalan Presiden BERSATU, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Presiden Warisan, Datuk Seri Shafie Apdal.

"Hari ini perbuatannya lebih dahsyat daripada apa yang dilakukan dengan wang 1MDB. Dia nak tunjuk legasi dia, sesuatu peninggalan dia yang besar yang mengagumkan. Dia mula-mula bercakap untuk membina high speed train dari Singapura ke Kuala Lumpur.

"Sekarang ini nak dibina East Coast Railway. High speed train kalau nak bina memang menelan belanja yang banyak, sedangkan kita tahu nak bayar hutang 1MDB pun tak ada duit, tiba-tiba nak buat high speed train RM50 bilion.

"Lepas itu terbaru nak buat East Coast Railway RM55 bilion.. Dah la kita hutang 1MDB RM53 bilion yang belum dibayar, sekarang ini nak buat high speed train.. jadi RM103 bilion.. lepas itu nak buat East Coast Railway RM55 bilion.

"Jumlah semua RM158 bilion tambahan hutang… bukan nak bayar hutang, tetapi meningkatkan lagi jumlah hutang negara, jumlah hutang kerajaan. Kalau kita fikir, ini adalah perbuatan yang bodoh," katanya mengulas perjanjian dicapai dalam lawatan enam hari Najib ke China bermula Isnin lalu.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: Jho Low bayar pegawai bank BSI RM1.5j setahun

Posted: 02 Nov 2016 08:48 PM PDT

Bekas pegawai Bank BSI Singapura, Yeo Jiawei, dibaya S$500,000 (RM1.5 juta) setahun oleh ahli perniagaan Malaysia, Low Taek Jho, kata seorang saksi di Singapura semalam.
Memberi keterangan di mahkamah bekas ketua Yeo, Kevin Swampillai, berkata dia pernah bertanya kepada lelaki terbabit mengenai bayaran diterimanya daripada Low - atau lebih dikenali dengan nama Jho Low.
Kata Swampillai soalan itu ditanyakannya selepas Yeo meninggalkan bank berkenaan pada Jun 2014 untuk bekerja dengan Jho Low.
Memetik kata-kata Yeo, Swampillai berkata jumlah bayaran berkenaan adalah lebih tinggi daripada apa yang diperolehinya di Bank BSI Singapura.
Laporan The Edge menyatakan Yeo kini dibicarakan atas empat tuduhan mengganggu saksi - termasuk Swampillai yang bekerja dengan Bank BSI Singapura sebelum dia menganggur kerana bank berkenaan digantung.
Secara keseluruhan Yeo berdepan 11 tuduhan, termasuk penggubahan wang haram dan penipuan. Bagaimanapun tuduhan lain akan dibicarakan secara berasingan pada April tahun depan.
Yeo adalah warganegara Singapura manakala Swampillai rakyat is a Malaysia.
Peguam Yeo, Philip Fong, dilaporkan cuba menggambarkan Swampillai sebagai ahli bank yang lebih berpengalaman saksi berusia 52 tahun itu menegaskan Yeo adalah pihak yang serta-merta mengiktiraf potensi "kerjasama" mereka.
Antaranya termasuk mengenai pengurusan akaun milik Brazen Sky bernilai AS$2.3 bilion daripada dana berkaitan 1MDB.
Swampillai dilaporkan tidak bersetuju dengan hujah Fong yang cenderung mencadangkan Yeo bersikap pasif dalam urusan berkenaan.
Read More / Baca Lagi >>

5 Tuntutan BERSIH Yang Perlu Anda Tahu..!!

Posted: 02 Nov 2016 08:43 PM PDT

Puok-puok bangang selalu tuduh #BERSIH nak tumbangkan kerajaan TETAPI tahu tak 5 tuntutan #BERSIH5 itu ?

Berhutang Dan Gadai Aset Negara Pada China-Komunis...!!!

Posted: 02 Nov 2016 08:41 PM PDT

SEBELUM INI...
Gadai aset negara pada Komunis-China..

KINI..
Berhutang plok RM55 bilion pada bank Komunis-China..

Stesen janakuasa sudah diberi kepada syarikat Kerajaan China. Tanah yang dulunya pengkalan TUDM Sungai Besi juga telah diserahkan kepada syarikat Kerajaan China. Sekarang Najib Razak mahu berhutang RM55 bilion dari bank milik Kerajaan China dan kemudian diberikan kontrak pembinaan kepada syarikat Kerajaan China juga.

UNDILAH LAGI BN..!!!

Posted: 02 Nov 2016 08:38 PM PDT"HARGA BARANG BOLEH TURUN KERANA GST"

Posted: 02 Nov 2016 08:36 PM PDT


Pas Bersama Pakatan: Rugi masa depan agama, bangsa - Suara Pondok Kelantan

Posted: 02 Nov 2016 08:31 PM PDT

Mohd Syamsul Mohd Yusoff Al- Hafiz
KOTA BHARU - Percaturan Pas yang bersetuju untuk bersekongkol dengan Pakatan Harapan demi menentang BN pada PRU14 amat merugikan masa depan agama dan bangsa, malah langsung tidak menguntungkan parti itu.
Ketua Penerangan Pertubuhan Suara Pondok Kelantan, Mohd Syamsul Mohd Yusoff Al- Hafiz berkata, beliau membantah sekeras-kerasnya hasrat itu kerana yakin apabila Pas dan pembangkang lain bersama, DAP akan lebih dominan.
"Buatlah apa pun syarat, DAP tidak akan patuh dan tunduk dengan Pas, lebih-lebih lagi dalam suasana hari ini di mana Pas seolah-olah semakin hilang kepercayaan penyokongnya.
"Begitu juga perpecahan dalaman Pas yang semakin parah tidak mungkin pulih," katanya.
Mengulas lanjut, Mohd Syamsul berkata, sudah tiba masanya Pas bersama dalam satu pasukan dengan BN demi memperkukuhkan akidah umat Islam di negara ini dan perkara berkaitan masa depan agama termasuk Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian Akta 355.
Kelmarin, Hashim memberi gambaran positif kepada pembangkang untuk bersatu menentang BN pada PRU14 dengan syarat penyatuan tersebut dibuat atas dasar agama.
Menurutnya, pengalaman sebelum ini memaksa Pas meletakkan syarat dan ia perlu dilakukan, kalau mendapat persetujuan semua, satu lawan satu mungkin dilaksanakan, bagaimanapun jika sebaliknya, Pas tetap menentang walau empat penjuru.

Gangguan seksual: Jangan salahkan pelajar, guru perlu kawal diri, kata PAGE

Posted: 02 Nov 2016 08:28 PM PDT

Noor Azimah berkata, tumpuan perlu diberikan kepada kanak-kanak yang menjadi mangsa dan sebagai orang dewasa, guru perlu matang dan bertanggungjawab.
azimah-rahim-1
PETALING JAYA: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) tidak sepatutnya menyalahkan pelajar yang merupakan mangsa sebenar dalam kes gangguan seksual membabitkan guru, kata Kumpulan Bertindak Ibu Bapa Bagi Pendidikan Malaysia (PAGE).
Pengerusi PAGE, Datin Azimah Rahim mengulas tindakan Presiden NUTP, Kamarozaman Abd Razak menuding jari ke arah pelajar dalam sesetengah kes di mana guru, khasnya lelaki diganggu secara seksual oleh pelajar tingkatan 4 dan 5.
Kamarozaman meminta orang ramai memahami gangguan seksual bukan salah guru sahaja, susulan pendedahan Kementerian Pendidikan di Dewan Rakyat, pada Isnin lalu, terdapat 15 kes guru mencabul kehormatan pelajar antara 2010 hingga 2016.
Katanya, masalah bermula apabila guru dan pelajar jatuh cinta, jadi guru perlu kekal profesional dalam situasi sedemikian "kerana ia membabitkan emosi dan perasaan".
Noor Azimah mengingatkan Kamarozaman yang kanak-kanak adalah mangsa sebenar dan guru perlu mempunyai kawalan diri lebih baik kerana mereka adalah orang dewasa.
Read More / Baca Lagi >>

Barisan PPBM: Selamat datang Umno ‘Team B’?

Posted: 02 Nov 2016 08:20 PM PDT

Barisan kepimpinan diumumkan semalam dipenuhi bekas pemimpin Umno, dan tidak membantu meningkatkan kewibawaan PPBM dalam mendukung aspirasi pembangkang.
PPBM-UMNO
KUALA LUMPUR: Barangkali apa yang sedikit mengejutkan pada pengumuman Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) semalam adalah beberapa nama yang dilantik dalam barisan kepimpinannya.
Paling menonjol adalah Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman sebagai naib presiden.
Bukan sangat kerana dia tidak pernah muncul atau namanya tidak timbul dalam apa saja hal berkaitan PPBM, tetapi kedudukannya sebelum ini sebagai pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR).
Lapan tahun (2000-2008) mengemudi badan pilihan raya itu, Rashid menjadi sasaran serangan pembangkang berhubung isu pilihan raya tidak adil, dan dia tidak pula menunjukkan kesungguhan untuk membuktikan sebaliknya – tidak seperti 3 bekas pegawai tinggi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebelum ini.
Kedua adalah Zahid Mat Arip, yang dilantik menjadi ahli majlis pimpinan tertinggi. Bekas "murshidul am" sebuah kumpulan bernama Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (Tibai) itu merupakan salah seorang watak yang digunakan untuk menyerang pembangkang – dan merupakan abang kepada nama-nama seperti Datuk Seri Jamal Yunus, Ali Tinju dan sebagainya.
Nama lain seperti bekas naib ketua Umno Pagoh, Datuk Shahruddin Md Salleh; bekas exco Pemuda Umno Mohd Rafiq Naizamohideen dan bekas ketua Pemuda Umno Bendang Baru, Akhramsyah Muammar Ubaidah Sanusi.
Hari ini mereka menjadi pemimpin parti pembangkang, yang akan berkata-kata mengikut nada pembangkang di Malaysia. Reformasi institusi, tadbir urus yang baik serta hak asasi (sekadar menyebut beberapa "catchphrase") akan menjadi ratib mereka.
Read More / Baca Lagi >>

GAJI & KEISTIMEWAAN MENTERI – APA KATA RAKYAT MALAYSIA?

Posted: 02 Nov 2016 08:19 PM PDT


Pendedahan menarik berhubung gaji dan 'keistimewaan' para menteri di Malaysia ini, seperti membuktikan seolah-olah selama ini mereka tidak menghiraukan nasib rakyat memandangkan kehidupan serta pendapatan mereka tidak sedikit pun terjejas berikutan apa jua kemelesetan ekonomi mahupun kenaikan harga barang yang membebankan.
Pendedahan ini difahamkan datangnya daripada satu surat yang diemel oleh seorang yang mendakwa sebagai Pegawai Bahagian Kewangan, Bahagian Kewangan Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya ke laman blog Tranungkite Online yang boleh dijadikan rujukan maklumat betapa besar jumlahnya wang rakyat dibelanjakan oleh Menteri-menteri di Malaysia.
Slip Pendapatan Bulanan bagi Menteri Penuh Malaysia termasuk Ketua-Ketua Menteri:
1. Gaji Pokok RM18,000
2. Elaun Keraian RM10,500.00
3. Elaun Perumahan RM10,800.00
4. Elaun Wakil Rakyat RM10,650.00
5. Elaun parking RM 5,700.00
Jumlah pendapatan bulanan RM55,650.00 yang wajib diterima sama ada sakit atau tidak bekerja:-
Lain-lain kemudahan
1. Bercuti keluar negara sekali setahun terutama selepas persidangan Dewan Negara- semua perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan termasuk tiket penerbangan, hotel, duit poket sebanyak RM50,000.00. Kalau tidak bercuti keluar negara seorang menteri boleh menuntut sebanyak RM50,000.00 tanpa resit.
2. Bil letrik percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia
3. Bil Air percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia
4. Bil telefon percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia
5. Peruntukan perkakasan dapor/perhiasan rumah dll boleh dituntut setahun sekali sebanyak RM40,000.00
6. Sebuah kereta Mercedes S320, di lengkapi dgn telefon bimbit,satu pemandu,minyak percuma.Kalau guna khidmat pemandu kementerian, dapatlah duit percuma.
7. Semua pemberian derma seperti kepada perkahwinan, kematian,atau pemberian kepada badan kebajikan kebajikan boleh dituntut.
8. Boleh mengadakan rumah terbuka setiap hari raya, segala perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan. Kebiasaan Menteri menuntut sebanyak RM400,000.00
9. Setiap menteri biasanya tuntutan mereka sebanyak RM45,000.00 semua elaun perbelanjaan tidak termasuk elaun-elaun dalam slip pendapatan bulanan.
Slip Pendapatan Bulanan Bagi Timbalan Menteri ialah:-
1. Gaji Pokok RM15,000
2. Elaun Keraian RM9,500.00
3. Elaun Perumahan RM9,800.00
4. Elaun Wakil Rakyat RM10,650.00
5. Elaun parking RM 5,700.00
Jumlah pendapatan bulanan RM50,650.00 yang wajib terima samada sakit atau tidak hadir bertugas.
Dan Menteri:-
1. Pengerusi syarikat/lembaga jabatan kerajaan
2. Pengerusi syarikat swasta yg dilantik
3. Pedapatan dari syarikat persendirian seperti kontrak dan lain-lain
4. Pendapatan dari kroni-kroni peribadi
5. Saham yang diberi khas oleh kerajaan sebanyak 300,000 unit setiap masa.
6. Tidak termasuk dari pendapatan luar negara
7. Lain-lain sumber
Kata pemberi maklumat (penghantar emel tersebut) diatas adalah berdasarkan tangga gaji seorang menteri pada tahun 1999 dan pada pendapatnya terdapat sedikit sebanyak perubahan sehingga sekarang…

Skandal 1MDB: Bekas pegawai bank BSI guna telefon ‘Bangla’ simpan rahsia

Posted: 02 Nov 2016 08:15 PM PDT

Dalam perbicaraan pertama kes itu di Singapura, saksi berkata mereka juga mendapat jutaan untung rahsia hasil urus niaga dengan 1MDB.
bsi
SINGAPURA: Seorang saksi memberitahu mahkamah di sini semalam bekas pegawai bank BSI, Yeo Jiawei yang sedang dibicarakan dalam kes berkaitan skandal 1MDB, sebelum ini menggesanya menggunakan telefon "Bangla" supaya perbualan mereka tidak boleh dikesan.
Kevin Swampillai dalam keterangannya sebagai saksi pendakwa berkata Yeo yang juga bekas penyelianya turut menggunakan telefon "Bangla" – telefon bimbit milik pekerja pembinaan yang sudah meninggalkan Singapura.
"Saya juga ada minta dia dapatkan saya satu (telefon), tapi dia kata susah dan cadangkan saya cari sendiri, beli kad sim atau telefon kedua supaya komunikasi kami rahsia," katanya dipetik daripada Straits Times Singapura (ST).
Mereka juga menggunakan teks rahsia dalam komunikasi di Telegram untuk mengelak dikesan selepas Jabatan Hal Ehwal Komersial memperhebatkan siasatan terhadap urus niaga mereka dengan 1MDB pada Oktober tahun lalu.
Butiran terperinci bagaimana mereka cuba mengelak dikesan menggunakan telefon itu terbongkar pada hari ketiga perbicaraan Yeo yang berdepan 4 pertuduhan kerana memutarbelitkan proses keadilan dengan memujuk saksi berbong kepada polis dan memusnahkan bukti.
Dia juga berdepan pertuduhan pengubahan wang haram, menipu dan pemalsuan tetapi kes berkenaan akan dibicarakan di mahkamah berasingan tahun depan.
Akhbar itu melaporkan, Kevin dalam keterangannya berkata Yeo, 33, meletak jawatan di BSI, bank persendirian Switzerland itu untuk menyertai taikun Malaysia, Jho Low selepas mendapat tawaran gaji $500,000 setahun.
Bagaimanapun, peguam Yeo membantah keterangan itu dan berkata anak guamnya tidak mendapat tawaran kerja daripada Jho Low.
Kevin, 52, sebelum ini ialah ketua perkhidmatan pengurusan harta BSI sebelum digantung dan kini masih belum bekerja.
Saksi memberitahu mahkamah dia merangka pelan untuk membuat "fi pengurusan besar" daripada penubuhan syarikat dana yang akan menguruskan keuntungan daripada urus niaga dengan Brazen Sky, yang dimiliki sepenuhnya oleh 1MDB.
"Idea itu datang daripada saya tetapi Yeo sangat menyokongnya dan bersama saya dalam perbincangan itu," katanya seperti dilaporkan ST.
Katanya, mereka mendapat berjuta "keuntungan rahsia" daripada urus niaga 1MDB dan mereka menubuhkan "shell company" Bridge Partners International Management (BPIM) dan Bridge Global Managers untuk menerima "keuntungan rahsia" itu yang akan disalurkan ke syarikat kawalan mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Dana Asing: Siasatan RM2.6b berkaitan rasuah, bukan dari mana duit itu kata timb.menteri Umno

Posted: 02 Nov 2016 08:14 PM PDT

Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap 'derma' RM2.6 bilion kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak adalah sama ada berlaku rasuah dan bukan duit itu dari mana, kata seorang timbalan menteri Umno.
"Kita (SPRM) hanya melihat tentang rasuah, kita tidak lihat tentang duit itu dari mana.
"(SPRM menyiasat) sama ada duit itu tertakluk kepada pelakuan rasuah atau tidak," Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Razali Ibrahim memberitahu Parlimen malam tadi.
"Kita tidak boleh kata andaian-andaian tentang 1MDB, tentang perkara-perkara di Amerika Syarikat dan Switzerland.
"Mereka mungkin lihat soal aliran kewangan, kita hanya melihat soal rasuah," katanya ketika menggulung perbahasan Bajet 2017, dengan tumpuan kepada SPRM dan Felda.
Oleh itu, beliau berkata kes itu, yang telah ditutup awal tahun ini, akan kekal ditutup.
Beliau berkata demikian ketika menjawab pertanyaan daripada Gobind Singh Deo (DAP-Puchong) sama ada SPRM akan membuka semula siasatan terhadap skandal derma RM2.6 bilion ekoran saman sivil yang difail Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika pada bulan Julai.

Skandal 1MDB: Riza Aziz bebas daripada siasatan, kata timbalan menteri Umno

Posted: 02 Nov 2016 08:12 PM PDT


Riza AzizRiza AzizAnak tiri perdana menteri Riza Aziz tidak akan berdepan siasatan di Malaysia kerana Putrajaya menganggap beliau tidak terbabit dengan kes rasuah dalam negara, Dewan Rakyat diberitahu semalam.
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Razali Ibrahim berkata Riza juga tidak terlibat dalam siasatan melibatkan syarikat milik negara 1MDB.
"Riza memang tak termasuk dalam siasatan rasuah… Oleh itu tidak perlu memanggilnya untuk soal siasat," kata Razali menjawab Sim Tze Tzin (PKR-Bayan Baru) di Dewan Rakyat semalam yang bertanya sama ada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan menyiasat Riza susulan tindakan pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS).
Julai lalu, Jabatan Kehakiman AS (DoJ) memfailkan saman merampas aset bernilai AS$1 bilion (RM4 bilion) yang berkaitan dengan 1MDB. Ia sebahagian daripada dana AS$3.5 bilion yang didakwa disalah guna dan aset lain termasuk rumah mewah, hasil seni, jet peribadi dan kutipan filem Hollywood "The Wolf of Wall Street" terbitan syarikat Riza, Red Granite Pictures.
Turut dinamakan dalam permohonan (DoJ) ialah ahli perniagaan Low Taek Jho, atau Jho Low.
Razali berkata SPRM sudah pun menyoal Jho Low dan perkara itu dianggap "selesai".
"Dia tidak termasuk dalam ambit penyiasatan kita. Dia bukan bagi duit kepada sesiapa," ujarnya seperti dipetik laporaan FMT hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

1 Lawan 1 : Kelantan ikut Pas pusat walau pahit

Posted: 02 Nov 2016 08:10 PM PDT

KOTA BHARU - Parti lain berhak membuat pelbagai spekulasi mahupun desakan dalam soal strategi satu lawan satu yang dibayangkan Pas bagi menentang BN pada PRU14 nanti.
Namun, bagi Pas Kelantan, mereka akan menerima dan akur dengan keputusan ditetapkan di peringkat pusat meskipun pahit untuk ditelan.
Pas Setiausaha Pas Kelantan, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata, pendirian Kelantan mudah, apa sahaja keputusan dibuat oleh kepimpinan di peringkat pusat akan diikuti.
"Cuma kita akan bagi pandangan kita apabila sudah ada keputusan di peringkat pusat dan kita akan berlawan mengikut keputusan yang dibuat. Kita bukan ikut pakatan tetapi akan ikut keputusan pimpinan Pas," katanya, semalam.
Terdahulu beliau yang juga Exco Pertanian, Industri Asas Tani, Bioteknologi dan Teknologi Hijau Kelantan merasmikan Kempen Kawalan Kumbang Merah Palma peringkat negeri dan turut dihadiri Pengarah Jabatan Pertanian Kelantan, Karim@Mohd Khari Yusof.
Sebelum ini, Mursyidul Am Pas, Hashim Jasin dilaporkan berkata, parti itu bersetuju dengan konsep satu lawan satu seperti diharapkan rakan pembangkang yang lain.
Bagaimanapun kata Hashim, kerjasama itu tidak akan dipersetujui sekiranya berlaku campur tangan pihak luar mengenai akidah dan agama dan juga terpulang kepada budi bicara pakatan itu bagi menumbangkan BN pada PRU14.
Begitu juga dalam soal cabaran Amanah Perak yang mahu Pas menyertai perhimpunan Bersih 5, jika serius mahu mengadakan kerjasama dengan parti pembangkang bagi menghadapi PRU 14 nanti, Che Abdullah berkata, segalanya terletak di bahu Pas pusat.
"Tidak ada masalah dia cabar. Keputusan dibuat di peringkat pusat. Kalau Pas Pusat kata OK, Pas Kelantan akan mengerahkan seramai mungkin untuk sertai. Kalau (Pas) pusat kata tidak, kita tidak akan pergi," katanya.

'Tun M mulanya tidak setuju Mukhriz Timb Presiden BERSATU'

Posted: 02 Nov 2016 08:01 PM PDT

BERSATU tak 'masuk' Sabah, beri laluan parti WARISAN

Posted: 02 Nov 2016 08:01 PM PDT

"Najib sengaja mahu rusuhan antara Baju Merah dan BERSIH" dakwa Tun M

Posted: 02 Nov 2016 08:00 PM PDT

Projek internet sekolah gagal, kata kesatuan guru

Posted: 02 Nov 2016 05:29 PM PDT

Tidak ada guna projek 1BestariNet diwujudkan sekiranya guru tidak boleh menikmatinya sehingga terpaksa menggunakan perkhidmatan internet daripada syarikat swasta lain.
kamarrozzaman
PETALING JAYA: Projek 1BestariNet bernilai RM4 bilion gagal membantu guru menggunakan kemudahan internet bagi tujuan pengajaran, kata Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP).
Presiden NUTP, Kamarozaman Abd Razak berkata, hanya sebilangan pelajar boleh menggunakan kemudahan internet malah guru terpaksa mengeluarkan modal sendiri untuk mendapatkan kemudahan internet untuk mengajar.
"Kalau 10 pelajar, hanya 5 pelajar sahaja boleh guna," katanya kepada FMT mengenai masalah 1BestariNet, projek untuk menghubungkan lebih 10,000 sekolah kerajaan dengan kos RM4.1 bilion.
Ia diperkenalkan bekas menteri pendidikan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan dianugerahkan kepada YTL Communications Sdn Bhd.
Kamarozaman berkata gangguan kemudahan internet di bawah projek itu menjejaskan proses pembelajaran.
"Kadang-kadang guru terpaksa beli sendiri broadband dan bayar sendiri, malah sekolah guna Unifi dan sekolah bayar sendiri," katanya merujuk perkhidmatan jalur lebar dibekalkan Telekom Malaysia.
"Ia merupakan satu pembaziran apabila 1BestariNet ada, tapi guru tak boleh guna."
Jabatan Kira-Kira Wang Negara (PAC) baru-baru ini membentangkan laporan berhubung 1BestariNet yang dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2013 Siri 3 dan dibentangkan di Parlimen pada 10 November 2014.
Read More / Baca Lagi >>

Sertai BERSIH Jika Benar Mahu SATU LAWAN SATU!

Posted: 02 Nov 2016 05:28 PM PDT

Pas dicabar sertai Himpunan Bersih 5

IPOH - Pas dicabar menyertai Bersih 5 jika serius untuk mengadakan kerjasama dengan parti pembangkang bagi menghadapi PRU14.

Timbalan Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, perkara tersebut ditekankan kerana Pas antara parti yang menolak penganjuran himpunan berkenaan sebelum ini.

"Kalau benar-benar serius (bersama), Mursyidul Am Pas, Hashim Jasin perlu arahkan ahli parti di semua peringkat hadir pada 19 November nanti di Dataran Merdeka.


"Kehadiran itu akan menghilangkan persepsi bahawa mereka kurang serius seperti sebelum ini," katanya.

Sebelum ini, Hashim menegaskan Pas bersetuju dengan konsep satu lawan satu yang dikemukakan pakatan pembangkang bagi menumbangkan BN pada PRU14.

Bagaimanapun, Hashim mengingatkan kerjasama itu tidak akan dipersetujui sekiranya berlaku campur tangan pihak luar mengenai akidah dan agama Islam.

Mohammad Nizar berkata, beliau juga tidak menolak persetujuan Pas untuk mengadakan kerjasama itu disebabkan kelemahan pentadbiran dan penurunan sokongan rakyat.

"Mungkin Hashim respon untuk satu lawan satu disebabkan kajian yang mendapati Pas mungkin tumbang di Kelantan, penolakan sokongan rakyat. Ditambah lagi dengan Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian Akta 355," katanya.

 Apakah kerana setelah dikencing oleh UMNO (seperti yang diakui sebelum ini oleh Naib Presidennya, Idris Ahmad), PAS kini membuat kenyataan bersetuju untuk SATU LAWAN SATU?

Kelmarin, Mursyidul Am PAS, Hashim Jasin menyataan PAS sedia untuk satu lawan satu.

Pas mengakui bersetuju dengan konsep satu lawan satu seperti yang diharapkan rakan pembangkang yang lain untuk menentang BN pada PRU14 nanti.

Mursyidul Am Pas, Hashim Jasin berkata, perkara itu mungkin memberi gambaran positif kepada pembangkang, namun ia terpulang kepada budi bicara rakan-rakan parti pembangkang.
-Sinar Harian


Dan hari ini, Presiden PAS, Abdul Hadi Awang menyatakan: Read More / Baca Lagi >>

Zaid selar Pakatan ‘terdesak’ kerana dekati PAS

Posted: 02 Nov 2016 05:07 PM PDT

Beliau mengulas kesediaan presiden PAS menjalinkan kerjasama dengan Pakatan Harapan.
zaid-ibrahim-pas-1
PETALING JAYA: Bekas menteri Datuk Zaid Ibrahim memberi amaran Pakatan Harapan akan hilang sokongan sekiranya ia mengadakan sebarang kerjasama dengan PAS tanpa terlebih dulu memastikan parti itu mengabaikan agendanya melaksanakan hudud.
Zaid berkata Pakatan kini kembali mesra dengan PAS.
"Sudah pasti mereka akan ditentang sekiranya mengadakan kerjasama dengan (Presiden PAS) Datuk Seri Abdul Hadi Awang tanpa PAS mengabaikan rancangan hududnya di Kelantan," katanya kepada FMT.
Bulan lalu, ketua sekretariat Pakatan, Datuk Saifuddin Abdullah berkata gabungan PKR, DAP dan Amanah itu sudah memulakan rundingan dengan parti pembangkang lain termasuk PAS dalam menjalinkan kerjasama melawan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.
Baru-baru ini, Pakatan dilaporkan menjemput semua parti pembangkang hadir di Konvensyen Pakatan Harapan pada November 12.
Read More / Baca Lagi >>

Adakah Pandikar akan mohon maaf arah ahli parlimen keluar dewan?

Posted: 02 Nov 2016 04:55 PM PDT

Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia memberitahu sidang media Khamis lalu di Parlimen bahawa, "In the British House of Commons, no MP has ever walked out during the tabling of a budget, never".
Namun dengan carian mudah di google, tanpa memerlukan pasukan penyelidik dan setiausaha seperti yang dimiliki Pandikar, kita boleh temui bahawa pada pembentangan belanjawan kedua pentadbiran Margaret Thatcher dalam tahun 1981, ramai anggota parlimen daripada parti konservatifnya sendiri meninggalkan sidang ketika Chancellor of the Exchequer (Menteri Kewangan) Geoffrey Howe membentangkan belanjawan.
Adakah Pandikar akan memohon maaf kepada ahli-ahli parlimen pembangkang yang meninggalkan dewan ketika ucapan belanjawan 2017 oleh Datuk Seri Najib Razak setelah diminta keluar oleh Pandikar, atau adakah beliau akan menuduh saya mempersendakan Speaker di luar Parlimen?
Pandikar juga menyebut dalam sidang media yang sama, "We always say we are a democratic country so we should emulate how other democratic countries, how the House of Commons operate. We like to quote that, but we don't act like the lawmakers we refer to".
Di Malaysia, Speaker Dewan Rakyat bukanlah seorang wakil rakyat yang dilantik melalui pilihanraya umum. Ini adalah satu keanehan paling besar dalam sebuah sistem demokratik. Tidak ada tempat lain di dunia, terutamanya di UK, Australia, Kanada, New Zealand yang menjadi contoh sistem parlimen Westminster, yang membolehkan seorang yang tidak dilantik melalui pilihanraya untuk menjadi Speaker.
Read More / Baca Lagi >>

Tadbir urus negara: Adakah ditahap yang baik?

Posted: 02 Nov 2016 04:51 PM PDT

Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah ketika menyampaikan ceramahnya dalam majlis dianjurkan Ikram.Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah ketika menyampaikan ceramahnya dalam majlis dianjurkan Ikram.
Pada 31 Oktober 2016, berlangsungnya satu Ceramah Khas bersama Yb Dato' Seri Haji Ahmad Husni Bin Mohamad Hanadzlah (Ahli Parlimen Tambun dan Mantan Menteri Kewangan 2) bertajuk "Kepentingan Tadbir Urus yang Baik dalam Pengurusan Kewangan Negara" anjuran Biro Penyelidikan Ikram di SpaceU8 Shah Alam.
Mencontohi Kepimpinan Umar Alkhattab r.a
Sebelum kupasan Datuk Seri Ahmad Husni semalam, Hj Nahar Md Nor (Setiausaha Agung Pertubuhan Ikram Malaysia) merangkap moderator, membuka majlis dengan satu hadis iaitu "Orang yang paling sakit siksaan dihari kiamat adalah pemimpin yang zalim dan curang (Hr Tabrani dari Abdullah Bin Mas`ud).
Beliau turut berkongsi sebuah kisah tentang Umar Alkhattab ra yang mana berlaku selepas peperangan dengan kerajaan Parsi. Umar membahagikan harta rampasan perang iaitu kain kepada rakyatnya. Keesokan harinya masing-masing memakai baju daripada kain yang dibahagikan termasuk Umar Alkhattab ra.
Tiba-tiba bangun seorang sahabat dan membantah, "Kami tidak mahu mendengar dan taat pada tuan". Lalu Umar bertanya, "Mengapa kamu berkata begitu?". Kemudian dia membalas, "Dari mana kamu mengambil baju yang kamu pakai ini sedangkan jika ikut pembahagian semalam, kain yang kamu dapat tidak cukup untuk tubuh kamu". Maka Umar menyuruh anaknya Abdullah bangun untuk menjelaskan. Maka kata Abdullah "Saya beri bahagian saya kepada ayah saya".
Inilah contoh terbaik dari seorang pemimpin. Membenarkan rakyat bertanya seperti Saidina Umar yang terbuka kepada muhasabah dan mempraktikkan ketelusan dalam pemerintahan.
Kegelisahan Rakyat Marhaen
Rakyat Malaysia pada hari ini semakin gelisah dengan situasi ekonomi negara. Rakyat merasakan ditipu oleh pemimpin yang salah guna kuasa. Selain itu, tekanan dan kesempitan hidup dirasai sehingga hari ini seperti mana semalam kita dikhabarkan dengan kenaikan harga minyak dan secara tidak langsung akan membawa kepada kenaikan barang dan sebagainya.
Cukuplah tragedi yang menimpa Allahyarham Sukri Saad sebagai pengajaran, kerana tekanan dan kesempitan hidup. Ya, kita tahu peristiwa itu bukanlah cara terbaik untuk keluar daripada kepompong kesusahan dan kesulitan, tetapi ia menggambarkan bagaimana sistem menghimpit rakyat marhaen dari terus mendapatkan hak mereka, sebaliknya kroni-kroni dan penguasa terus bebas untuk 'merompak'.
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)