Followers

Nuffnang

Cénangau

Posted by Unknown | Posted on 8:25 PTG | Posted in

sumber :-

Cénangau


Operasi roboh 'blockade' Orang Asli: Pemuda Amanah Kelantan ugut akan 'kepung SUK'

Posted: 29 Nov 2016 04:30 PM PST

Sangat logik tuduhan sesetengah pihak yang mendakwa PAS Kelantan sekarang ini sudah sampai tahap sanggup berperang dengan rakyat sendiri demi untuk memastikan 'survival politik' dan 'kepentingan peribadi' beberapa kerat pemimpin PAS terus terjaga.

hentikan-pembalakan-atas-tanah-adat-orang-asli
Kredit image: Fahmi Reza
Harakahdaily dalam berita bertajuk "Orang Asal Pahang, Perak ditahan di sekatan balak" melaporkan:
GUA MUSANG: Seramai 47 Orang Asal direman ekoran membina sekatan laluan lori balak di Pos Bihai dan Pos Tohoi, di mana ia bertentangan dengan Akta Perhutanan Negara 1984.

Hampir kesemua Orang Asal yang ditahan dalam operasi tersebut bukan penduduk tempatan, sebaliknya berasal dari Pahang dan Perak.

Timbalan Pengarah Jabatan Perhutanan (Operasi), Radhi Chu Abdullah berkata, mereka yang terlibat dibawa ke Mahkamah Seksyen Gua Musang. - Hrkh.
Artikel penuh »

Pindaan usul RUU355: Hj Hadi MP Marang Gopoh (Jawapan kepada kekeliruan tulisan Pegawai Lajnah Hal Ehwal Parlimen PAS)

Posted: 29 Nov 2016 04:30 AM PST

Begitulah pelahapnya Marang ketika itu. Bila sudah terlanjur. Nak u-turn tak gamak. Langgar tembok pun terpaksa la. Polemik yang berlaku adalah kerana tindakan PAS sendiri yang gopoh.

Oleh Zulhazmi Shariff

Pada 26 November 2016, Sdr Syed Ahmad Fadhli telah menulis "Catatan Khas : RUU 355, Mengapa Ditangguh Lagi Perbahasannya" ekoran penangguhan kali ke-2 usul Yang Berhormat Marang untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidangkuasa Jenayah) 1965 (Akta 355).

Begitu panjang lebar catatan Sdr Syed. Begitu menarik tulisannya membela YB Marang dalam langkah sumbangnya pada 24/11/2016 yang lalu. Hari ini aku nak ulas, jawab dan bertanya sedikit di atas catatan tersebut.

Catatan Sdr Syed Ahmad seperti berikut yang mana aku akan ulas perenggan ke perenggan.
Artikel penuh »

Comments (0)