Followers

Nuffnang

WarkahDaily Online

Posted by Unknown | Posted on 2:30 PG | Posted in

sumber :-

WarkahDaily Online


PAN sahkan mereka adalah tali barut DAP

Posted: 18 Oct 2016 12:03 AM PDT

Kenyataan akhbar Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara (PAN), Khalid Samad, di dalam Berita Harian yang menolak usaha meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) atau dikenali dengan Akta 355, mengesahkan lagi peranan parti itu sebagai 'tali barut' DAP. Pusat Penyelidikan PAS (PPP) telah menilai alasan-alasan yang diberikan, yang kesemuanya dangkal semata-mata hanya untuk memuaskan hati 'tuan' politik mereka.

Pakar-pakar perundangan telah menjelaskan dengan panjang lebar, bahawa usul meminda Akta 355 tersebut tidak bertentangan dengan Perlembagaan Malaysia, malah memperkukuhkan semangat federalisme kerana memberi lebih kuasa kepada kerajaan negeri. PPP melihat Pengarah Komunikasi PAN tersebut hanya mereka-reka alasan dengan menyatakan pindaan itu akan menggugat perpaduan negara kerana dikatakan tidak selari dengan perlembagaan.

Selain daripada itu, alasan yang dikemukakan beliau bahawa pindaan itu hanya akan memberi kuasa lebih luas kepada Mahkamah Syariah dalam menjatuhkan hukuman yang berkaitan hukum Taazir sebagai cadangan yang kurang bijak, secara jelas menunjukkan beliaulah yang jahil tentang ruh Perundangan Syariah. Biarkan Hukum Taazir adalah hukuman yang ditentukan oleh pemerintah, tetapi penggubalan undang-undang berkaitan Hukum Taazir tidak terlepas daripada ruh Perundangan Syariah dan peranan fatwa.

Adalah sesuatu yang tidak masuk akal juga apabila beliau memfokuskan usaha untuk mengangkat Mahkamah Syariah hanya dengan meningkatkan kecekapan pentadbiran Mahkamah Syariah, dan pada masa yang sama menolak cadangan memberi lebih kuasa kepada mahkamah tersebut. Usaha meningkatkan kecekapan itu adalah selari dengan cadangan memberi lebih kuasa kepada Mahkamah, malah PPP dimaklumkan perkara yang berkaitan dengan kecekapan itu telahpun dan sedang diusahakan oleh JAKIM sejak empat tahun lalu.

Jelas sekali, PAN sedang mencari seribu alasan untuk menolak usaha meminda Akta 355 ke arah memberi lebih kuasa kepada Mahkamah Syariah. Ketika seluruh umat Islam di negara ini mengalu-alukan usul tersebut yang turut disokong oleh para mufti, amatlah menjengkelkan bila PAN pula yang menolakkan. Tindakan mereka menolak usaha memberi lebih kuasa kepada Mahkamah Syariah akan dilihat oleh generasi sepanjang zaman sebagai 'talibarut' kepada pihak-pihak yang anti Perundangan Syariah.

Dr Mohd Zuhdi Marzuki
Pengarah Pusat Penyelidikan PAS

6 Oktober 2016
5 Muharram 1438

Husam jaja nama Almarhum Tok Guru

Posted: 17 Oct 2016 05:58 AM PDT

Dato Husam Musa jaja nama Almarhum Tok Guru Nik Aziz dalam nak mempromosi parti Pan nya. Kemana beliau pergi dijualnya nama Almarhum

Tok Guru mahu ini Tok Guru mahu itu sedang Tok Guru sudah tiada bersama kita.

Seolah dia yang paling rapat. Seolah dia yang lebih tahu dan kenal hati dan pemikiran Tok Guru berbanding kita yang lain. Seolah dia anak emas Tok Guru.

Kalau begitu kenapa Tok Guru tidak lantik kononnya anak emasnya itu sebagai MB Kelantan menggantikannya selepas PRU13 lalu?

Selepas PRU13 itu Tok Guru masih Mursyidul Am dan Husam ketika itu Naib Presiden.

Kenapa Tok Guru tak pilih Husam kalau hebat sungguh beliau.

Kalau Husam boleh jaja nama Tok Guru saya pun mahu.

Tok Guru lihat Husam tak layak. Tok Guru lihat Kelantan mahukan ulamak juga menggantikannya. Ulamak yang jujur ulamak yang ikhlas ulamak yang istiqamah dalam perjuangan.

Tok Guru pilih Ustaz Dato Ahmad Yakub melangkau kepala Husam kerana Ustaz Mat lebih layak dan berwibawa. Dan mungkin kerana Tok Guru sudah nampak sesuatu.......

Ishhh saya tak baik jaja nama Tok Guru.

Kalau Husam boleh kenapa kita tidak boleh?

Semoga Allah swt menempatkan Almarhum Tok Guru Mursyidul Am kita di taman-taman syurga bersama mereka yang bertaqwa dan beramal soleh.

sumber

Comments (0)