Followers

Nuffnang

Taipingmali (tm)

Posted by Unknown | Posted on 2:36 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


Kuala Lumpur bandaraya pilihan pelancong

Posted: 05 Oct 2016 06:33 PM PDT5 OKTOBER 2016

Semasa membaca pada hujung minggu lepas, satu berita yang menarik perhatian saya ialah mengenai laporan Indeks Bandar Destinasi Global (GDCI) 2016 yang dikeluarkan Mastercard.

Laporan itu memberikan kedudukan kepada 132 bandar utama di seluruh negara. Saya gembira apabila laporan itu menyebut Kuala Lumpur adalah antara bandar paling ramai pengunjung di dunia, di tempat ke-7 dengan jumlah pengunjung melebihi 12 juta orang, lebih ramai berbanding bandar-bandar besar seperti Tokyo, Seoul, Hong Kong, Milan dan banyak lagi.

Selain itu, sejak laporan ini dikeluarkan, kedudukan Kuala Lumpur meningkat naik secara progresif saban tahun, misalnya pada tahun 2011 kita di tangga ke-14, tahun lalu di tangga ke-8, dan tahun ini naik  tempat ke-7, dengan kenaikan pengunjung sebanyak 7.4%. Laporan sama turut menyebut bahawa 26.8% daripada pengunjung ke Malaysia datang atas urusan bisnes, manakala baki 73.2% untuk bercuti.

Ini adalah bukti daya tarik dan keistimewaan Malaysia. Sebuah negara berbilang kaum, kaya dengan tradisi dan budaya, keistimewaan flora dan fauna dan banyak lagi. Kita juga sebuah negara mesra-perniagaan, destinasi pilihan para pelabur antarabangsa.

Malah, pada tahun 2016 di Kuala Lumpur sahaja, para pengunjung telah 8membelanjakan USD 11.3 bilion, dengan hampir 80% daripadanya untuk penginapan, makan dan minuman serta membeli-belah.

Ini perkembangan yang amat menggalakkan lebih-lebih lagi apabila kita mula-mula memperkenalkan Program Transformasi Negara pada tahun 2010. Salah satu fokus utamanya adalah untuk mengembangkan industri pelancongan sebagai industri penyumbang utama kepada ekonomi negara selain mengguna pakai polisi yang lebih mesra komuniti perniagaan.

Hasil daripada usaha dan inisiatif Kerajaan ini, Laporan Tahunan Program Transformasi Negara 2015 menunjukkan bahawa sektor pelancongan adalah penyumbang ketiga tertinggi kepada Pendapatan Negara Kasar.

Walaupun begitu, untuk kekal berdaya saing, kita perlu mengkaji semula polisi dan strategi supaya terus jadi pilihan utama para pengunjung, memahami keperluan pasaran agar kita boleh mencapai taraf bandar-bandar yang berada di atas kita dalam senarai, seperti London, Paris dan Bangkok.

Kerajaan akan terus mengusahakan lebih banyak  peluang bagi mengembangkan industri pelancongan. Pembangunan yang sedang berlangsung seperti pembinaan MRT, Projek Taman Tugu, Warisan Merdeka, River of Life dan sebagainya akan meningkatkan lagi daya tarik Kuala Lumpur sebagai destinasi pilihan utama pelancong pada masa akan datang.

Tetapi lebih daripada itu, saya yakin sebab utama kepada minat para pelancong serata dunia berkunjung ke Kuala Lumpur adalah keharmonian dan kestabilan yang ada di Malaysia, dengan sifat peramah dan mesra penduduknya yang berbeza namun serupa. Memang tiada tempat lain di dunia seunik Malaysia.


1) NR FACEBOOK

https://www.facebook.com/najibrazak/posts/10153823978420952

2) NR TWITTER

https://twitter.com/najibrazak/status/783663849748639744

3) NAJIBRAZAK.COM

https://www.najibrazak.com/bm/blog/kuala-lumpur-destinasi-global/


Sent from Samsung tablet.

Nahas Helikopter Nuri Tentera Udara Di-Raja Malaysia (TUDM

Posted: 05 Oct 2016 04:43 AM PDTSusulan nahas helikopter Nuri milik Tentera Udara Di-Raja Malaysia (TUDM) di Sekolah Menengah Kebangsaan Balung, Tawau semalam, sudah sampai masanya TUDM menyegerakan proses penambahbaikan dan naik taraf helikopter Nuri bagi mengelakkan kejadian sama berulang pada masa depan.

Langkah ini penting bagi memastikan kesiapsiagaan aset-aset Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sentiasa berada pada tahap tertinggi serta selamat digunakan.

Saya telah ingatkan kepimpinan tertinggi Kementerian Pertahanan dan ATM sebelum ini bahawa tiada kompromi dalam soal keselamatan anggota dan kesiapsiagaan aset-aset ketenteraan kita.

Pada waktu yang sama, saya juga bersetuju dan menyedari pandangan masyarakat umum bahawa helikopter Nuri telah lama digunakan iaitu sejak tahun 1969 dan wajar diganti dengan aset lebih baru.

Penggantian helikopter Nuri merupakan satu proses berfasa dan perolehan pesawat EC-725 serta menaik taraf pesawat Nuri merupakan sebahagian dari proses meningkatupaya fleet helikopter TUDM.

Sehubungan itu, saya telah arahkan Panglima Tentera Udara menyediakan pelan tindakan dan penambahbaikan helikopter Nuri.

Saya juga mahu Panglima Tentera Udara memantau perkembangan pelan tindakan ini agar ia dapat dilaksanakan segera mengikut perancangan.

Saya akan mendapatkan taklimat khas daripada TUDM berhubung pelan tersebut sejurus pulang dari lawatan kerja luar negara pada minggu hadapan.

Sesungguhnya, Kementerian Pertahanan sentiasa komited untuk memastikan aset-aset pertahanan negara sentiasa berada dalam keadaan yang baik dan tidak akan berkompromi dalam soal keselamatan anggota agar usaha kita untuk memelihara keselamatan dan kedaulatan negara tidak terjejas.

Saya kini berada di Paris untuk mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Pertahanan Tertinggi Malaysia-Perancis bersama Menteri Pertahanan HE Jean-Yves LeDria


Sent from Samsung tablet.

KENYATAAN MEDIA RASMI SPRM SPRM TAHAN 4 INDIVIDU TERMASUK DUA PENJAWAT AWAM TERLIBAT RASUAH, RAMPAS WANG TUNAI RM53 JUTA

Posted: 05 Oct 2016 04:39 AM PDTSURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah berjaya membongkar satu kegiatan rasuah melibatkan penjawat awam dengan rampasan wang tunai terbesar di negara ini sejak penubuhan agensi pencegahan rasuah itu 49 tahun lalu.

Semalam, SPRM telah menahan dua penjawat awam yang memegang jawatan Pengarah (J54) dan Timbalan Pengarah (J52) sebuah agensi kerajaan kira-kira pukul 9.15 pagi di pejabat masing-masing di Kota Kinabalu, Sabah.

Kedua-duanya yang mengendalikan projek-projek pembinaan infrastruktur asas bernilai lebih RM3.3 billion sejak tahun 2010 itu dipercayai telah memonopoli kesemua projek dan diserahkan kepada adik-beradik mereka.

Hasil siasatan, SPRM telah merampas wang tunai lebih kurang RM53 juta daripada kedua-dua suspek tersebut.

Ia melibatkan wang berjumlah RM45 juta daripada pengarah terbabit manakala RM 7.2 juta daripada timbalan pengarah tersebut.

Kesemua rampasan itu dibuat di pejabat dan rumah masing-masing.

Susulan penahanan tersebut, SPRM turut menahan dua lagi individu termasuk adik kepada timbalan pengarah terbabit yang juga merupakan seorang ahli perniagaan bergelar Datuk berusia 55 tahun.

Seorang lagi suspek merupakan akauntan yang bekerja di syarikat Datuk tersebut iaitu lelaki berusia 50 tahun yang dipercayai berperanan membantu untuk menyelenggara duit yang diperoleh secara rasuah.

Selain wang tunai itu, SPRM juga telah menyita beberapa akaun milik Pengarah, Timbalan Pengarah dan Datuk tersebut yang dianggarkan lebih kurang RM62 juta.

SPRM juga mempercayai mereka memiliki wang di beberapa buah bank di luar negara.

Selain itu, SPRM turut membuka satu daripada enam peti simpanan milik timbalan pengarah tersebut di beberapa bank yang mengandungi wang tunai RM2.5 juta. Selebihnya akan dibuka dengan bantuan bank dalam masa terdekat.

SPRM juga telah mengenalpasti beberapa orang lagi individu yang dipercayai bersubahat dengan kesemua suspek dan akan memanggil mereka untuk diambil keterangan dalam tempoh terdekat.

Tindakan proaktif ini adalah selaras dengan amaran Ketua Pesuruhjaya SPRM yang mahu semua yang terlibat dalam rasuah terutamanya penjawat awam supaya menghentikan aktiviti-aktiviti haram mereka dan menjauhkan diri daripada sebarang perbuatan rasuah.

Dalam pada itu, SPRM turut merampas 127 geran tanah, sembilan buah kenderaan mewah iaitu Range Rover, Audi, BMW, Ford Ranger, Mercedes Benz, Mazda, BMW, Lexus, Volvo, jam tangan berjenama, barang-barang kemas serta 94 beg tangan berjenama mewah milik isteri-isteri suspek.

Kesemua suspek kini direman selama tujuh hari bermula hari.


DATO' AZAM BAKI
TIMBALAN KETUA PESURUHJAYA (OPERASI)
SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA
KOTA KINABALU, SABAH

5 OKTOBER 2016Sent from Samsung tablet.

Comments (0)